Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken."

Transcriptie

1 Welkom Beste ouders, Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. De kinderopvang is een huiselijk kinderdagverblijf waarbij flexibiliteit en continuïteit naast de pedagogische doelstellingen de meest belangrijk kernwaarde zijn. Visie op kinderopvang: Wanneer ouders hun werk en de opvoeding van de kinderen goed op elkaar kunnen afstemmen ontstaat er een zekere rust. Deze balans is nodig om die belangrijke taak als opvoeder, maar ook als werknemer goed te kunnen uitvoeren. Een balans, regelmaat is voor kinderen ook belangrijk waarbij wij als kinderopvang een belangrijke ondersteunende en uitvoerende rol hebben. Dit doen wij door ouders te ontlasten, een huiselijke sfeer te creëren en ons flexibel op te stellen. We nemen de opvoeding van ouders over wanneer de ouder ondersteuning (opvang) wenst. De Kinderopvang mag voor kinderen een tweede (t)huis zijn. We willen graag dat kinderen het naar hun zin hebben en gezien kinderen zich verschillend ontwikkelen (o.a. door verschil in tempo, aanleg en interesse) vinden we dat dit het beste kan vanuit een individuele benadering. We noemen onze visie en werkwijze ook wel behoeftegerichte ondersteunende kinderopvang; of te wel opvang op maat waarbij de wensen van de ouders en kind een belangrijk vertrekpunt zijn. Graag vertellen we u over onze manier van met de kinderen werken en alle praktische voordelen terwijl we u een rondleiding geven door ons gezellige pand. Ook kunnen we dan met u de beschikbare plaatsen bespreken want op sommige groepen hebben we een wachtlijst. We zouden het fijn vinden als u even belt om hiervoor een afspraak te maken met Bianca of Wendy via de onderstaande contact gegevens. Wellicht tot ziens op de Kinderopvang? Bianca van der Linden Directeur

2 Visie: Door een positieve en respectvolle benadering nodigen wij uw kind uit zijn eigen talenten te ontdekken! Kinderen zijn van nature actief, nieuwsgierig en leergierig. Wij hebben daarom een omgeving gecreëerd die daartoe uitnodigt en aansluit. Een omgeving waar het zelf ontdekken en ervaren voorop staat. Wij zien kinderen als competente individuen. Ieder kind is uniek en daarom willen we dat kinderen zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Kinderen kunnen vaak meer dan wij denken als ze hiertoe de mogelijkheid krijgen Ons kinderdagverblijf is ingedeeld in horizontale groepen (eigen leeftijden bij elkaar) maar we hebben ook een verticale groep waarbij kinderen van 0-4 jaar met elkaar rekening houden, van elkaar mogen leren en elkaar kunnen ontmoeten. Pedagogische doelstelling Het bieden van geborgenheid, veiligheid, rust, reinheid en regelmaat in de groep. Het opbouwen van een liefdevolle relatie, positieve aandacht en waardering voor elk kind. Zorgdragen dat het kind contact krijgt met andere kinderen, waarbij kinderen leren omgaan met elkaars culturele, sociale en fysieke achtergrond. Het kind stimuleren dat het leert delen met anderen. Het aanbieden van uitnodigende materialen en situaties waardoor het kind zich zowel taalkundig, cognitief, zintuiglijk, sociaal-emotioneel, creatief, ritmisch als motorisch kan ontplooien. Het begeleiden van het kind in zijn ontwikkeling naar zelfstandigheid waarbij het verantwoordelijkheid leert dragen voor zichzelf en anderen. Ons pedagogisch beleidsplan komt voor een groot deel overeen met de inhoud van het Pedagogisch Kader Kindercentra 0-4 jaar 4-13 jaar geschreven voor de kinderopvang Nederland dat is geschreven om de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland te bevorderen. Cognitieve ontwikkeling ; Kinderen ontwikkelen zich op het gebied van taal (begrijpen en spreken) en denken. Zo krijgen ze begrip en inzicht door informatie uit de omgeving te ordenen, te onthouden, toe te passen en te combineren met nieuwe situaties. Vanzelfsprekend zijn taal en denken zijn nauw met elkaar verbonden. Taalontwikkeling; bij de Kinderopvang is de voertaal uitsluitend Nederlands. Sociaal-emotionele ontwikkeling; (en overdracht van waarden en normen); een kind in een vroeg stadium de betekenis leren kennen van delen, samen, troosten, helpen, rekening houden met anderen en omgaan met conflicten. Gevoelens worden serieus genomen, herkend, nagespeeld en besproken (poppenkast, beurt nemen, gezamenlijk fruit eten). Motorische ontwikkeling; grove motoriek (zitten, lopen, rennen, armen en benen gebruiken) en de fijne motoriek (pengreep door tekenen en kleuren, pincetgreep door kraaltjes en sorteren, puzzelen, steekwerkjes, eten)

3 Zelfstandigheidsontwikkeling (ook zindelijkheid); Eigenheid. Wat een kind kan en wil proberen, mag het in principe zelf doen. Uitgangspunten hierbij zijn: zelfredzaamheid, zelfstandigheid en zelfvertrouwen Spelontwikkeling en creatieve ontwikkeling; Door materialen als water, zand, verf en klei te onderzoeken leert een kind de mogelijkheden en eigenschappen kennen (muziek maken en verkleden). Dit stimuleert tevens de ontwikkeling van de fantasie. Binnen het kader van deze opvoeddoelen bevat het pedagogisch plan afspraken over de dagelijkse omgang met de kinderen. En hoe er in verschillende situaties gehandeld word. Bent u hierin geïnteresseerd? Vraag het dan even ter inzage op bij de Kinderopvang! Het pedagogisch plan jaarlijks geëvalueerd word met het team en de oudercommissie

4 Dagritme Baby s hebben een eigen ritme en wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Ieder dagdeel bestaat uit een vaste opbouw. Door het dagritme weten de kinderen precies waar ze aan toe zijn en wat ze gaan doen. Er wordt gewerkt met vaste regeltjes, afspraken en herkenbare rituelen. Zo zijn er vaste momenten voor het fruit eten, vrij spelen en in de kring zitten. Liedjes worden door de dag heen als verwijzingen bij de verschillende activiteiten gebruikt. Al zingend ruimen kinderen hun spulletjes op of wensen elkaar smakelijk eten. Jonge dreumesen hebben ook nog een eigen ritme. Zij eten en slapen zoals de ouders hebben aangegeven. Wanneer ze wat ouder worden, gaan ze steeds meer meedraaien in het ritme van de groep vroege vogels: opvang op één groep, vrij spel kinderen gaan naar de eigen groep gelegenheid tot ontbijten tot handen wassen fruiten of ander tussendoortje en drinken, nakijken luiers luierronde en plasronde voor iedereen, handen wassen aansluitende een groepsactiviteit eten en drinken slaapkamer klaarmaken halen/brengen kinderen die blijven worden voorgelezen voor het slapengaan slapen uit bed, evt. verschonen of plassen, handen wassen Groente eten en drinken activiteit bij goed weer buiten spelen luierronde en plasronde voor iedereen, handen wassen Avondeten voor de kinderen die zijn aangemeld anderen krijgen een tussendoortje en drinken ophalen vrij spel. (de kinderen vanaf half voor zes weer samengevoegd op één groep)

5 Praktische zaken Openingstijden De openingstijden van De Kinderopvang zijn gesplitst per dagdeel. De ochtend loopt van uur tot uur. De middag loopt van uur tot uur. Tarief U kunt opvang afnemen van uur voor een tarief van 6.20 per uur. Wilt u opvang een uurtje later laten starten of heeft u geen opvang nodig tot uur dan kunt u 10 of 11 uur opvang per dag inkopen voor een tarief van 6.45 per uur. We maken een contract op maat waardoor u tijdens uw vakantie geen opvang hoeft af te nemen. Ruildagdelen blijven het gehele jaar beschikbaar. Iedere maand kunt u de (afwijkende) opvangdagen aan ons doorgeven. Extra dagen en vaste dagen bestaan niet binnen de kinderopvang. Het kan dus voorkomen dat u in dagdelen in de min of in de plus staat. Binnen het kalenderjaar is dat voor ons geen probleem. Gezonde voeding Wanneer uw kindje naar de opvang komt hoeft u geen luiers en voeding mee te nemen en voor een kleine meerprijs wordt er voor een verantwoorde verse warme maaltijd gezorgd. Wij letten op de zoet inname en vinden het belangrijk dat kinderen gevarieerd en gezond eten. Gezond trakteren, veel groente eten en het drinken van water en thee is voor ons heel gewoon geworden. Sluitingsdagen De Kinderopvang kent geen vakantiesluiting. Wel zijn we gesloten op de erkende feestdagen en in het weekend. Hiervoor hoeft u niet te betalen. Oudejaarsdag Nieuwjaarsdag Goede vrijdag Eerste en tweede paasdag Koninginnedag Hemelvaartsdag Eerste en tweede Pinksterdag Stamgroepen De kinderopvang locatie Korvet 9 heeft 4 stamgroepen. De Montessorischool heeft beschikking over buitenschoolse opvang binnen 1 stamgroep.. Tot 7.30 uur en na uur worden de groepen op het Kinderdagverblijf samengevoegd. Er wordt gegeten op de eigen groep.

6 Groep Leeftijd Kindplaatsen Vaste stamgroep medewerker Kleinduimpje jaar 10 3 Roodkapje 1-3 jaar 11 3 Langnek jaar * 12 3 Draak 0-4 jaar 14 4 Montessori BSO 4-12 jaar 20 2 * volgens de beleidsregels in 1ratio.nl is een gemengde groep mogelijk tot en met 12 jaar. In de praktijk vinden wij dat we kinderen ouder dan 8 jaar niet meer voldoende uitdaging kunnen bieden in combinatie met de peutergroep. Er werken 15 medewerkers bij de Kinderopvang. De pedagogisch medewerkers hebben allemaal een eigen stamgroep en zijn ingewerkt op een tweede groep om de continuïteit te waarborgen. Iedere groep heeft een coördinerend pedagogische medewerker zodat de lijnen naar ouders kort zijn. Jullie zien dus vaste gezichten en raken met deze dames helemaal vertrouwd. Op groep Langnek worden naast de peuters na school de broertjes en zusjes van de kinderen van het kinderdagverblijf opgevangen. (BZO). Groepen hebben hun eigen mail adres en een eigen I pad. Leidsters kunnen direct zelf contacten met ouders onderhouden.

Pedagogisch Beleidsplan. Kinderdagverblijf Boefje

Pedagogisch Beleidsplan. Kinderdagverblijf Boefje Pedagogisch Beleidsplan Kinderdagverblijf Boefje Juli 2015 Naam organisatie: Kinderopvang Boefje Adres: Visserspad 1a, 1561 PK te Krommenie Telefoonnummer: 075-61 53678 Website: www.kinderopvangboefje.nl

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Kinderdagverblijf Doetsie

Pedagogisch beleidsplan. Kinderdagverblijf Doetsie Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Doetsie 1 Inhoud Voorwoord... 4 Doelstelling van kinderdagverblijf Doetsie... 5 Visie... 6 Missie... 6 Accommodatie Doetsie... 7 Startfase kinderdagverblijf Doetsie...

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Ommerkanaal

Pedagogisch beleid Kinderopvang Ommerkanaal Pedagogisch beleid Kinderopvang Ommerkanaal Inhoudsopgave 1. Inleiding pedagogisch beleid 2. Onze missie 3. Onze visie op kinderen 4. Onze visie op opvoeden / pedagogisch uitgangspunten 5. Een dag op Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Hupsakee

Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Hupsakee VOORWOORD Wij willen kinderen naast hun veilige thuisbasis ook een veilige en vertrouwde omgeving bieden binnen ons kinderdagverblijf. Om dit te kunnen bewerkstelligen is er een pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch beleid ikook! Hier ben IK! Ik kom OOK! spelen!

Pedagogisch beleid ikook! Hier ben IK! Ik kom OOK! spelen! Pedagogisch beleid ikook! Hier ben IK! Ik kom OOK! spelen! Januari 2015 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van ikook!, dat van toepassing is op onze locaties voor kinderdagopvang en buitenschoolse

Nadere informatie

Beleidsplan Peuteropvang en Peuterochtend

Beleidsplan Peuteropvang en Peuterochtend Beleidsplan Peuteropvang en Peuterochtend Inhoudsopagave pag inleiding 4 1. Algemene Doelstelling 5 1.1. Keuze peuteropvang 5 1.2. Doelstelling 6 1.3. Visie 7 2. Visie op kinderen 8 2.1 Visie 8 2.2. visie

Nadere informatie

Flexibel Ruimtelijk Inspirerend Speels. fris de dag door. Lekker op je plek bij Fris! Kinderdagverblijven

Flexibel Ruimtelijk Inspirerend Speels. fris de dag door. Lekker op je plek bij Fris! Kinderdagverblijven Flexibel Ruimtelijk Inspirerend Speels fris de dag door Kinderdagverblijven rblijven Kinderdag Lekker op je plek bij Fris! Kinderdagverblijven Welkom bij Fris! Kinderdagverblijven Als ouder is het heerlijk

Nadere informatie

Het doel van de opvang is het creëren van een warme, huiselijke sfeer waarbinnen elk kind zich spelenderwijs en leeftijdsadequaat kan ontwikkelen.

Het doel van de opvang is het creëren van een warme, huiselijke sfeer waarbinnen elk kind zich spelenderwijs en leeftijdsadequaat kan ontwikkelen. 1 Hartelijk dank voor het aanvragen van informatie betreffende onze kinderopvang. Als u na het lezen van deze folder graag een keertje wilt komen kijken, neem dan gerust even contact met ons op voor een

Nadere informatie

Mijn baby bij Zazou. Kinderopvang Zazou. Een investering in gezonde groei

Mijn baby bij Zazou. Kinderopvang Zazou. Een investering in gezonde groei Kinderopvang Zazou Een investering in gezonde groei Samen zorgen voor uw baby Een baby (0-1 jaar) bij Zazou Als een baby naar een kinderdagverblijf gaat, wordt de wereld een stukje groter. Bij Zazou beseffen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2. Doelstellingen 3. 3. Pedagogische visie 3. 4. Openingstijden en vakanties 4. 5. De groepsindeling 4. 6.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2. Doelstellingen 3. 3. Pedagogische visie 3. 4. Openingstijden en vakanties 4. 5. De groepsindeling 4. 6. 1 Inhoudsopgave blz. 1. Inleiding 2 2. Doelstellingen 3 3. Pedagogische visie 3 4. Openingstijden en vakanties 4 5. De groepsindeling 4 6. Personeel 5 7. Feestrituelen 5 8. Wennen 5 9. Complete voeding

Nadere informatie

Pedagogische beleidsplan 2014

Pedagogische beleidsplan 2014 Pedagogische beleidsplan 2014 update aug. 2014 1 Buitenschoolse opvang De Lolifantjes Inhoudsopgave Inleiding Blz. 5 Motivatie Deel 1 Pedagogisch beleid en visie Blz. 6 1.1 Algemene Doelstellingen 1.2

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PLAN KINDERDAGVERBLIJF DE PLATANEN

PEDAGOGISCH PLAN KINDERDAGVERBLIJF DE PLATANEN PEDAGOGISCH PLAN KINDERDAGVERBLIJF DE PLATANEN INHOUDSOPGAVE Pagina INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 4 Doel Pedagogisch Beleidsplan 4 De totstandkoming 4 Hoofdstuk 1 DE PEDAGOGISCHE VISIE 5 Leven in een groep

Nadere informatie

Informatiebrochure BSO Mops Gaasperplas. Welkom! Hartelijk dank voor de getoonde interesse in Mops BSO.

Informatiebrochure BSO Mops Gaasperplas. Welkom! Hartelijk dank voor de getoonde interesse in Mops BSO. Informatiebrochure BSO Mops Gaasperplas Welkom! Hartelijk dank voor de getoonde interesse in Mops BSO. Wij realiseren ons ook de waarde van vertrouwde handen voor uw kind. Daarom willen wij u in deze brochure

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleiding... 2 Hoofdstuk 2. Pedagogische visie... 3

Hoofdstuk 1. Inleiding... 2 Hoofdstuk 2. Pedagogische visie... 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding... 2 Hoofdstuk 2. Pedagogische visie... 3 2.1 Visie op kinderopvang 2.2 Visie op kinderen 2.3 Visie op opvoeden Hoofdstuk 3. Pedagogische kwaliteit... 7 3.1 Interactie

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Kindercentrum KOM.MIJN Inie Minie en Maxie b.v.

Pedagogisch beleidsplan Kindercentrum KOM.MIJN Inie Minie en Maxie b.v. Pedagogisch beleidsplan Kindercentrum KOM.MIJN Inie Minie en Maxie b.v. Inleiding Kindercentrum KOM.MIJN (voormalig Inie Minie ) is gestart in september 1999 met een verticale groep voor kinderen van 0-4

Nadere informatie

Informatie en pedagogisch beleidsplan peutergroep Montessorischool Waalsdorp

Informatie en pedagogisch beleidsplan peutergroep Montessorischool Waalsdorp Informatie en pedagogisch beleidsplan peutergroep Montessorischool Waalsdorp INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Woord vooraf Vestiging 2. Doelstelling 3. Pedagogisch beleidsplan Het kind Volgen van de ontwikkeling

Nadere informatie

Vestigingspecifiek pedagogisch werkplan Zo in de Kleine Kamer. Dagopvang

Vestigingspecifiek pedagogisch werkplan Zo in de Kleine Kamer. Dagopvang Vestigingspecifiek pedagogisch werkplan Zo in de Kleine Kamer Dagopvang Voorwoord Voor u ligt het vestigingspecifiek pedagogisch werkplan voor 2015 van Zo in de Kleine Kamer. Het pedagogisch beleid van

Nadere informatie

Kinderdagverblijf De Kindertjesboom.

Kinderdagverblijf De Kindertjesboom. PEDAGOGISCH WERKPLAN Kinderdagverblijf De Kindertjesboom. Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1: Wennen, begroeten en afscheid nemen Hoofdstuk 2: Eten en drinken Hoofdstuk 3: Verschonen, zindelijk worden

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan oktober 2014. 1 P a g i n a

Pedagogisch Beleidsplan oktober 2014. 1 P a g i n a Pedagogisch Beleidsplan oktober 2014 1 P a g i n a 2 P a g i n a 3 P a g i n a INLEIDING Valentijn Den Haag BV (verder te noemen Valentijn Den Haag) staat voor een moderne particuliere kinderdagverblijf.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan BSO Het Groote Huis is onderdeel van Stichting Kinderopvang Het Kleine Huis Juni 2014 Auteur: Marije Ehrlich Inhoud Inleiding 1 Doelstelling 2 Pedagogische visie 3 Pedagogische

Nadere informatie

Peuterspeelzaal De Vallei

Peuterspeelzaal De Vallei Peuterspeelzaal De Vallei Spelend de wereld verkennen Pedagogisch Beleidsplan Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 4 Doelstelling... 6 Samen opvoeden... 8 Pedagogische driehoek... 8 Volgen van ontwikkeling...

Nadere informatie

Oetsie&So BSO Informatieboekje

Oetsie&So BSO Informatieboekje Oetsie&So BSO Informatieboekje Anita Rutten & Natasja van Delft Hendrik de Haardtstraat 21 6645 BN Winssen Telefoon: 0487-845752 www.oetsiekoetsie.nl Januari 2012 Inhoudsopgave 1. Welkom! Pagina 3 2. Kennismaking

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal De Aanlegsteiger Januari 2014

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal De Aanlegsteiger Januari 2014 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal De Aanlegsteiger Januari 2014 1 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Waarom een pedagogisch werkplan 1.1 Ouders 1.2 Medewerkers 1.3 Functies van het pedagogisch werkplan 2. Kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Stichting Sport-BSO 0-12 jaar

Pedagogisch Beleidsplan Stichting Sport-BSO 0-12 jaar Pedagogisch Beleidsplan Stichting Sport-BSO 0-12 jaar Versie : 0.3 d.d. 01 juli 2011 Bezoekadres : Hof van Naeltwijck 24; 2631 WX Nootdorp Postadres : Postbus 18545; 2502 EM s-gravenhage Internet : www.sport-bso.nl,

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thuishuis Bernewêzen Houtmoune 21 8401 SR Gorredijk Tel: 0513-490401 VOORWOORD Dit pedagogisch beleidsplan is geschreven door Gerva Hoekstra, zelfstandig onderneemster van Thuishuis

Nadere informatie

GASTOUDERBUREAU KIND AAN HUIS Pedagogisch Beleid

GASTOUDERBUREAU KIND AAN HUIS Pedagogisch Beleid Pedagogisch Beleid 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Pedagogische richtlijnen 4 2.1 Een vertrouwde en geborgen sfeer 4 2.2 Een hygiënische, veilige en gezonde opvangomgeving 5 2.3 Respect en aandacht voor

Nadere informatie

We zijn ouders van Dana en we werken allebei in onze eigen onderneming. Onze ervaring als werkende ouders willen we graag aan u doorgeven.

We zijn ouders van Dana en we werken allebei in onze eigen onderneming. Onze ervaring als werkende ouders willen we graag aan u doorgeven. : Het pedagogisch beleid Algemeen Wat is het pedagogische beleid? Het pedagogisch beleid is de basis van een kinderopvangorganisatie. Het geeft aan wat de kwaliteit is voor Welkom-Kind als onderneming

Nadere informatie

Pedagogische uitgangspunten van Villa Kakelbont BSO

Pedagogische uitgangspunten van Villa Kakelbont BSO Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleid van de buitenschoolse opvang (BSO) van Villa Kakelbont Kinderopvang. Wanneer u voor de BSO van Villa Kakelbont kiest, nemen wij uw kind graag op in een van

Nadere informatie

PINOKKIO. Informatieboekje. Voorschool-peuterspeelzaal VÓÓR Welzijn. voorschool met openbare basisschool Houtwijk. Mari Andriessenstraat 42

PINOKKIO. Informatieboekje. Voorschool-peuterspeelzaal VÓÓR Welzijn. voorschool met openbare basisschool Houtwijk. Mari Andriessenstraat 42 PINOKKIO Informatieboekje Voorschool-peuterspeelzaal VÓÓR Welzijn voorschool met openbare basisschool Houtwijk Mari Andriessenstraat 42 2552 KN Den Haag 070 391 11 79 www.voorwelzijn.nl www.obshoutwijk.nl

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo

Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo Inhoudsopgave Algemeen pedagogisch beleidsplan peuterspeelzalen Pluim Kinderopvang... 3 Visie peuterspeelzaal... 4 Ambitieniveau

Nadere informatie