Let op!! Niet iedere handeling die rechtsgevolgen heeft, is ook een rechtshandeling. Indeling rechtshandelingen: Meerzijdig.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Let op!! Niet iedere handeling die rechtsgevolgen heeft, is ook een rechtshandeling. Indeling rechtshandelingen: Meerzijdig."

Transcriptie

1 Recht Week 1 Rechtshandeling algemeen Een rechtshandeling is een handeling van een rechtssubject die het rechtsgevolg heeft dat de bedoeling was van het handelende rechtssubject en dat ook erkend is door het recht. Let op!! Niet iedere handeling die rechtsgevolgen heeft, is ook een rechtshandeling. Indeling rechtshandelingen: Eenzijdig Rechtshandeling Meerzijdig Rechtshandelingen kunnen opgedeeld worden in eenzijdige en meerzijdige rechtshandelingen. Gericht Ongericht Overeenkomst Familierechtelijk Andere Eenzijdige rechtshandelingen ontstaan door de wil van één persoon. Bestaat uit gerichte rechtshandelingen (vb. aanvaarden of verwerpen van erfenis) en ongerichte rechtshandelingen (vb. testament opmaken). Eenzijdig (nietwederkerig) Verbintenisscheppend e Goederenrechtelijk Bewijsrechtelijk Wederkerig Maar dan: hoe komt een rechtshandeling tot stand? 1. Art. 3:32 BW Is het rechtssubject handelingsbekwaam (evt. aanname) 2. Art. 3:33 BW Is er sprake van een wil en een verklaring Meerzijdige rechtshandelingen twee partijen hebben de wil om beoogde rechtsgevolgen in het leven te roepen. De meest voorkomende rechtshandeling hierbij is het sluiten van een overeenkomst. Dit kan op drie gebieden: - Familierecht huwelijk - Goederenrecht overdracht zaak - Bewijsrecht compromis - Verbintenissenrecht kan eenzijdig (schenking) of wederkerig (koopovereenkomst) zijn. Let op art. 3:35 gerechtvaardigd vertrouwen!!! Wanneer de wil niet overeenkomt kan een overeenkomst nietig worden verklaard. Wanneer de verklaring niet overeenkomt kan een overeenkomst vernietigbaar worden verklaard. Verschil nietig = nooit bestaan (handelingsonbevoegd geestelijk gestoord); vernietigbaar is wegwerpen van overeenkomst (handelingsonbekwaam minderjarig of onder curatele gesteld). Bij wilsgebreken kun je denken aan bedreiging, bedrog, misbruik en dwaling (art. 3:44 & 6:228 BW).

2 Week 1 Overeenkomst Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling waarbij een of meerdere partijen jegens een of meer andere een verbintenis aangaan (art. 6:213 BW). Hoe komt een overeenkomst tot stand? Volgens eerdere eisen van de rechtshandeling INCL! Art. 6:217 BW Is er sprake van aanbod en aanvaarding Een aanbod kan vrijblijvend zijn of onherroepelijk: Vrijblijvend een aanbod wat na de aanvaarding nog kan worden herroepen, mits dit zonder vertraging gebeurd (art. 6:219). Onherroepelijk een aanbod wat gedurende de periode dat het onherroepelijk is niet kan worden herroepen. Week 1 Verbintenis Een verbintenis is een vermogensrechtelijke rechtsbetrekking tussen twee of meer personen, waarbij de ene persoon (schuldeiser of crediteur) het recht heeft op een bepaalde prestatie, die de andere persoon (schuldenaar of debiteur) verplicht is te verrichten. Hierbij zijn de schuldeiser en de schuldenaar verplicht zich tegenover elkaar overeenkomstig de eisen van redelijkheid en billijkheid te gedragen. Er kunnen geen verbintenissen buiten de wet om ontstaan. De bronnen van een verbintenis zijn: Onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) verbintenis tot betalen van schadevergoeding. Rechtmatige daden (art. 6:198, 6:203, 6:212 BW) zaakwaarneming pakketje aannemen en doorgeven aan gerechtigde eigenaar. Overeenkomst (art. 6:213 BW) zie hierboven. (Rest van hfst. 9 niet van belang?) Week 1 Jurisprudentie (mbt precontractuele fase) Baris/Riezenkamp Is een belangrijk arrest van de Nederlandse Hoge Raad dat als uitgangspunt heeft gediend voor de verdere ontwikkeling van twee belangrijke leerstukken in het overeenkomstenrecht: 1. De precontractuele fase 2. Dwaling als rechtsgrond voor de vernietigbaarheid van een overeenkomst. Belangrijkste elementen: redelijkheid en billijkheid.

3 Plas/Valburg Is een arrest van de Nederlandse Hoge Raad. Het arrest gaat om precontractuele aansprakelijkheid, dat wil zeggen schadevergoeding en vergoeding van gederfde winst na het afbreken van de onderhandelingen in de precontractuele fase. Belangrijkste elementen: drie fasen 1. Vrij om onderhandelingen af te breken, zonder gevolgen 2. Vrij om onderhandelingen af te breken, met schadevergoeding mbt gemaakte kosten rondom onderhandelingen 3. In principe vrij om onderhandelingen af te breken (niet praktisch), met schadevergoeding mbt gemaakte kosten rondom onderhandelingen EN kosten mbt de gederfde winst. Scheidingslijn precontractuele fase: Afhankelijk van bedoeling van partijen Afhankelijk van verwachtingen over een weer Gewicht van de punten waar pp het over eens zijn Het voornemen om verder te onderhandelen

4 Week 2 Inhoud van de overeenkomst Het recht kent het beginsel van contractvrijheid. Dit betekent dat partijen zelf in eerste instantie de vorm en inhoud van hun contract bepalen. Let op! Vrijheid is niet onbeperkt, maar wordt begrensd: Dwingende wetsbepaling wetgeving Strijd met goede zeden burgerlijk moraal art. 3:40 BW Strijd met openbare orde maatschappelijke belangen De inhoud van een overeenkomst wordt bepaald door (art. 6:248 BW): Partijafspraak hetgeen partijen hebben afgesproken; schriftelijk of mondeling; algemene voorwaarden. Volgens Haviltex: het komt aan op de zin die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan de bepalingen mochten toekennen en op het geen zij de dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Daarbij van belang: o Maatschappelijke kringen waartoe partijen behoren; o Aanwezig te achten rechtenkennis. Hierbij speelt het vertrouwensbeginsel een grote rol! De wet de regels van aanvullend of regelend recht. Geldt als partijen zelf over een onderwerp geen afspraken maken en de wet wel. Het betreft regelingen waarbij partijen niet mogen afwijken. Voorbeelden: art. 7:4 BW, art. 7:6 BW en art. 7:667 BW. Het gewoonterecht algemeen of plaatselijk gebruik dan wel handelsgebruik. Bijvoorbeeld bij een arbeidscontract heeft een werknemer ook verplichtingen die in de branche gebruikelijk zijn. Redelijkheid en billijkheid aanvullende werking (art. 6:248 lid 1 BW); beperkende of derogerende werking (art. 6:248 lid 2 BW) = de wet opzijzetten dus onder bepaalde omstandigheden kan een overeenkomst in strijd zijn met de redelijkheid en billijkheid om gebruik te maken van een (van tevoren) bedongen contractuele bevoegdheid. Bijvoorbeeld bij een exoneratieclausule = verkoper is nooit schuldig voor verkopen.. Let op! Redelijkheid en billijkheid BOEK! Het kan voorkomen dat door bepaalde gebeurtenissen zaken voor contractpartijen anders lopen dan van tevoren verwacht = onvoorziene omstandigheden. Op basis van redelijkheid en billijkheid kan de rechter dan de afspraken van de overeenkomst veranderen. Let wel: waren de omstandigheden te voorzien ten tijde van het sluiten van een overeenkomst, dan behoort dit gewoon tot het risico van de contractpartijen (art. 6:258 BW). Een overeenkomst kan behalve aan de wettelijke bepalingen ook onderworpen zijn aan standaardregelingen; ze kunnen van toepassing zijn als de overeenkomst door één van de contractpartijen, in uitoefening van zijn beroep of bedrijf, wordt gesloten en als zij voor de bedrijfstak waartoe het bedrijf of het beroep hoort. Week 2 Loonstra hoofdstuk 3 en 4 KEERTJE DOORLEZEN! Verder niet van belang?!

5 Week 3 Algemene voorwaarden Omdat in het handelsverkeer veel contracten gesloten worden en niet voor iedereen apart een ander contract wordt ontwikkelt, maken veel organisaties gebruik van algemene voorwaarden (art. 6:231 e.v. BW). Nadeel algemene voorwaarden is dat de inhoud maar door één partij wordt vastgesteld. Bescherming van wet voor andere partij: dwingend recht op straffe van nietigheid is het niet toegestaan van in de wet gegeven regelingen af te wijken. Definities algemene voorwaarden: Artikel 6:231 sub a Algemene voorwaarden Een of meer schriftelijke bedingen Opgenomen in een aantal overeenkomsten Geen kernbeding (voldoende bepaalbaarheid) Artikel 6:231 sub b Gebruiker Degene die AV in overeenkomst gebruikt Artikel 6:231 sub c Wederpartij Degene die de gelding van de AV aanvaard Bescherming van wederpartij: Vernietiging van (een beding van) de algemene voorwaarden (art.6:233 BW) Compensatie voor uitholling positie wederpartij. Vernietigbaar als: o Sub a: Beding onredelijk bezwarend o Sub b: Geen redelijke mogelijkheid geboden kennis te nemen Daarvoor zijn er twee lijsten ontwikkeld. De zwarte en de grijze lijst, met bedingen die jegens een consument onredelijk bezwarend worden geacht. Onredelijk-bezwarendverklaring (art. 6:240 en 6:241 BW) gelet op: o Aard en overige inhoud overeenkomst o Wijze totstandkoming voorwaarden o Wederzijds kenbare belangen o Overige omstandigheden geval Dan: vernietigbaar (artikel 6:233 sub a BW) (zie bovenstaande uitleg).

6 Week 4 Nakoming en niet-nakoming van verbintenissen Nakoming De schuldenaar wordt van zijn schuld bevrijd en de eraan ten grondslag liggende verbintenis zal tenietgaan. Uitzondering: duurovereenkomsten daar zit continuïteit in de prestaties. Bij nakoming is de vordering opeisbaar. Het moment van opeisbaar zijn van een vordering hangt af van het feit of partijen een termijn voor nakoming bepaald hebben: Partijen hebben niets afgesproken Terstond opeisbaar tot nakoming Partijen hebben wel iets afgesproken Vervaldag Wanneer de schuldenaar van zijn schuld wordt bevrijd, doordat er op een zodanige manier voldoen is aan een verbintenis, spreekt men van bevrijdend nakomen. Daarbij kan een onverschuldigde betaling tot stand komen als iemand anders de schuld voor een ander betaalt, maakt hij een onverschuldigde betaling voor de schuldenaar. De schuldeiser mag in principe nakoming door een ander dan zijn schuldenaar niet weigeren. Als hij dit wel weigert, raakt de schuldenaar in crediteurs- of schuldeisersverzuim. Aan wie moet er betaald worden? Aan de crediteur (schuldeiser) Aan degene die krachtens volmacht bevoegd is namens iemand anders een rechtshandeling te verrichten Mogelijkheden voor schuldeiser met betrekking tot de verplichting tot nakoming van de schuldenaar: Vereisten nakoming: Bepaalde of specieszaak zorgvuldigheid! Genus- of soortzaak niet de beste, maar ook niet de slechtste kwaliteit. De schuldenaar is zonder toestemming van de schuldeiser niet bevoegd het verschuldigde in gedeelten te voldoen. Verbintenissen tot betaling van geldsom, aparte regelingen: Nominaliteitsbeginsel Verplichting in gangbaar geld te betalen Girale betaling Plaats van betaling Verweermiddelen van de schuldenaar Wat kan de schuldenaar aanvoeren tegen de aanspraken van de schuldeiser? Arugmenten aanvoeren - verweermiddelen: Verbintenis bestaat niet (meer) niet bestaan (vanuit het niets een onterechte rekening) of tenietgegaan (wegens fout nog een keer een rekening ontvangen). Vordering is nog niet opeisbaar bij afgesproken datum, niet voor vervaldag aanspreken Vorderingsrecht van schuldeiser bestaat niet meer bij natuurlijke verbintenis Nakoming is tijdelijk of blijvend onmogelijk tijdelijk onmogelijk = nog niet geleverd kunnen worden, blijvend onmogelijk = iets unieks is kapot. Beroep op nietigheid of vernietigbaarheid nietigheid = handelen in strijd met dwingende wetsbepalingen, openbare orde of goede zeden, vernietigbaarheid = handelingsonbekwaam of wilsgebreken. Beide hebben terugwerkende kracht, maar nietigheid werkt van rechtswege en op vernietigbaarheid moet een beroep worden gedaan (geldig tot vernietigd). Opschorting nakoming bevoegdheid die een debiteur heeft om de nakoming van zijn verbintenis uit te stellen totdat zijn crediteur voldoet aan een opeisbare vordering die de debiteur op hem heeft.

7 Bovengenoemde zaken gaan eigenlijk over tekortkoming in de nakoming: Tekortkoming in de nakoming Voor rekening van de schuldenaar: wanprestatie Voor rekening van de schuldeiser: overmacht Aan zijn schuld te wijten (schuldaansprakelijkheid) Voor zijn risico krachtens: De wet (voor personen en zaken) Een rechtshandeling Verkeersopvatting (risicoaansprakelijkheid) Daarbij zijn de rechten van een crediteur bij toerekenbare niet-nakoming: Rechten van de crediteur bij Toerekenbare niet-nakoming Als de overeenkomst nog kan worden nagekomen, kan de schuldeiser in de eerste plaats van de schuldenaar nakoming van de verbintenis vorderen. Nakoming nog mogelijk Nakoming blijvend onmogelijk (art. 6:74 lid 2 BW) Een door de schuldeiser opgestelde schriftelijke aanmaning waarbij de schuldenaar een redelijke termijn voor de nakoming wordt gesteld. Ingebrekestelling (art. 6:82 en 83 BW) Recht op schadevergoeding Als de debiteur al dan niet na ingebrekestelling niet tijdig is nagekomen, is hij in verzuim. Daarmee staat vast dat hij is tekortgeschoten in de prestatie waartoe hij verplicht was en hij die nog niet kan verrichten. Zodra de schuldenaar in verzuim is, kan de schuldeiser een vordering tot schadevergoeding instellen. Hiervoor heb je twee mogelijkheden: Recht op nakoming en aanvullende schadevergoeding. Recht op vervangende schadevergoeding door omzetting. Bij onmogelijke nakoming, kan de schuldeiser een schadevergoeding onmiddellijk instellen. Verzuim (art. 6:81 BW) Recht op nakoming en aanvullende schadevergoeding (art. 6:74 en 85 BW) Recht op vervangende schadevergoeding door omzetting (art. 6:87 BW)

8 Rechten uit wederkerige overeenkomsten: in geval van wanprestatie bij een wederkerige overeenkomst staan de crediteur 2 rechten ter beschikking: opschortingsrecht en ontbindingsrecht. Opschortingsrecht = als de ene partij haar verplichting niet nakomt, is de andere partij bevoegd om nakoming van de eigen verplichtingen op te schorten. Onzekerheidsexceptie = houdt in dat als een partij goede grond heeft te vrezen dat de wederpartij zijn afspraken niet zal nakomen, deze partij dan bevoegd is de nakoming van de verbintenis op te schorten totdat zeker is dat de wederpartij deze wel zal kunnen nakomen. Retentierecht = het recht van de schuldeiser om een zaak onder zich te houden totdat de wederpartij aan haar verplichtingen heeft voldaan. Ontbindingsrecht = beide partijen worden van hun verplichtingen uit de overeenkomst bevrijd. Nakoming van een overeenkomst is nog mogelijk. De stappen hiervoor gaan hetzelfde zoals in het schema hierboven. Koopovereenkomst Definitie = de wederkerige overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen. Twee typen koopovereenkomsten: - Gewone koop = voornamelijk handelskoop en het kopen van huizen, aandelen en grond - Consumentenkoop (art. 7:5 BW) = verkoper in dienst van bedrijf of beroep, koper als consument. Koop betreft een roerende zaak, incl. elektriciteit. Gewone koopovereenkomst: Aflevering de verkoper is verplicht de zaak in eigendom over te dragen en de zaak af te leveren. Conformiteit de afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden. Conformiteit ligt dicht bij garantie. Alleen heb je bij garantie minder bewijsproblemen. Wanprestatie net als op alle andere overeenkomsten zijn ook op de koopovereenkomst de algemene regels in geval van wanprestatie van toepassing. Nog extra regelingen hierbij zijn: - Aflevering van het ontbrekende - Herstel van afgeleverde zaak - Vervanging van afgeleverde zaak

9 Week 3 Schadevergoeding Wat is schade? Schade is het (nadelige) verschil tussen de toestand zoals die is als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust en de situatie die er zou zijn geweest als die gebeurtenis wel (levering) of niet (onrechtmatige daad) zou hebben plaatsgevonden. Dus een verbintenis tot betalen van schadevergoeding ontstaat enerzijds als er sprake is van een toerekenbaar tekortschieten in de nakoming van een verbintenis en anderzijds bij een toerekenbare onrechtmatige daad. Soorten schade Twee soorten schade (incl. sub schades) 1. Vermogensschade materiële schade; omvat: a. Geleden verlies en gederfde winst b. Redelijke kosten ter voorkoming of beperking van schade die mocht worden verwacht als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust c. Redelijke kosten tot vaststelling van schade en aansprakelijkheid d. Redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor de kosten onder b en c, behoudens voorzover in het gegeven geval krachtens art. 241 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering de regels betreffende de proceskosten van toepassing zijn. 2. Ander nadeel, voorzover de wet op vergoeding hiervan recht geeft immateriële schade, ookwel smartengeld. Vormen van schade Meest voorkomende schadevergoeding is natuurlijk de betaling van een geldsom. Maar daarnaast zijn er ook nog andere vorderingen: Verbod van bepaalde gedraging Gebod kracht bijzetten d.m.v. dwangsom Rectificatie (= iets rechtzetten) Vaststellen hoogte schadevergoeding De hoogte van de schadevergoeding kan volgens twee methoden bepaald worden: 1. Concrete schadeberekening bij het vaststellen van de schadevergoeding wordt rekening gehouden met de concrete omstandigheden waarin de benadeelde zich bevindt. 2. Abstracte schadeberekening schade wordt vastgesteld aan de hand van vermogensvermindering die normaal gesproken bij dergelijke gevallen optreedt. Wordt gebruikt bij: a. Niet-levering b. Zaakbeschadiging Bij het tekortschieten in de nakoming van een verbintenis kan er van twee uitgangspunten worden uitgegaan: 1. Positief belang men gaat uit van de situatie als was er goed nagekomen 2. Negatief belang men gaat uit van de toestand alsof de overeenkomst niet zou zijn gesloten Factoren die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de schadevergoeding zijn: Zogenoemde voordeelstoerekening Verschijnsel eigen schuld en medeschuld LET OP! Bij letsel en overlijden geeft de wet een aparte schadevergoedingsregeling.

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud Inleiding 13 1 Enige grondbeginselen 15 1.1 Rechtsregels 16 1.1.1 Publiekrecht en privaatrecht 16 1.1.2 Dwingend en aanvullend (regelend) recht 17 1.1.3 Materieel en formeel recht 18 1.1.4 Objectief

Nadere informatie

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid Eenmanszaak Maatschap VOF (CV) Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid (2:3 BW) BV NV (vereniging, coöperatie, OWM, stichting)

Nadere informatie

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie)

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) pag.: 1 van 5 Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) Tekortschieten in het nakomen van een overeenkomst betekent dat diegene die moet presteren dat helemaal niet doet,

Nadere informatie

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht Inhoud I Verbintenissenrecht 17 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 in het recht 19 19 Recht en rechtsbronnen 19 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 23 1.2.4 Het gewoonterecht

Nadere informatie

H2 samenvatting Recht

H2 samenvatting Recht H2 samenvatting Recht Dikgedrukte, onderstreepte zwarte letters = leerdoel/hoofdonderwerp Kleine grijze lettertjes = voorbeelden. Rechtshandeling Hoofdstuk 5 College 1 Rechtshandeling Handeling rechtssubject

Nadere informatie

I VERBINTENISSENRECHT 17

I VERBINTENISSENRECHT 17 I VERBINTENISSENRECHT 17 1 Inleiding in het recht 19 1.1 Inleiding 19 1.2 Recht en rechtsbronnen 20 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 22 1.2.4 Het gewoonterecht 23 1.3 Privaatrecht

Nadere informatie

Recht in je opleiding

Recht in je opleiding Verbintenissenrecht el ondernemingsrecht Mr. C.W. de Ruiter Mr. R. Westra Tweede druk Boom Juridische uitgevers Den Haag 201 o Inhoud VERBINTENISSENRECHT I I.I 1.2 i-3 1.4 1.6 i-7 1.8 1.9 I.IO in het recht

Nadere informatie

Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht

Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht Mr. CW.de Ruiter Mr. R.Westra Derde druk Boom Juridische uitgevers Den Haag Inhoud I VERBINTENISSENRECHT in het recht Recht en rechtsbronnen Wetten Verdragen Jurisprudentie

Nadere informatie

VOORWOORD. juni 2018 de redactie

VOORWOORD. juni 2018 de redactie VOORWOORD Juridisch Memo is bedoeld als hulpmiddel voor de fiscale en financiële professional (controller, accountant, administrateur, belastingadviseur, assurantietussenpersoon, makelaar o/g, pensioenadviseur,

Nadere informatie

overeenkomsten overeenkomsten en verbintenissen

overeenkomsten overeenkomsten en verbintenissen overeenkomsten en verbintenissen In een organisatie worden dagelijks meerdere overeenkomsten met voornamelijk consumenten en leveranciers gesloten. Het aantal overeenkomsten in bijvoorbeeld een winkel

Nadere informatie

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11 INHOUD I. VERMOGENSRECHTEN / 1 1.1. Inleiding / 1 1.1.1 Goed, zaak, registergoed / 1 1.2. Eigendom en vorderingsrecht / 2 1.2.1 Absolute en relatieve rechten / 2 1.2.2 Zakelijke en persoonlijke rechten

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens Diplomalijn Examen Niveau Juridisch Vermogensrecht hbo Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2013 Vastgesteld op 28-08-2012 Vastgesteld door Veronderstelde voorkennis Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Nadere informatie

ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V.

ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V. ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V. Voor het uitvoeren van Werving & Selectie opdrachten door Flexurance B.V., verder te noemen Flexurance in het kader van een overeenkomst

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN

ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN Artikel 1 Definities Aanbieding BW Dag MRT Overeenkomst Partijen Product Voorwaarden Wederpartij een offerte of anderszins schriftelijk of mondeling voorstel van

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Verbintenis en rechtshandhaving Inleiding

Hoofdstuk 21. Verbintenis en rechtshandhaving Inleiding Hoofdstuk 21 Verbintenis en rechtshandhaving 21.1 Inleiding In hoofdstuk 5 was het verschil tussen absolute en relatieve rechten aan de orde. Absolute rechten zijn rechten die tegenover iedereen werken.

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau.

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau. EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Eamen Vermogensrecht niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar met hbo-ad) Versie 3-0 Geldig vanaf 01-09-17

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. De Opdrachtgever niet handelend in de uitoefening van een bedrijf of. beroep.

Algemene Voorwaarden. De Opdrachtgever niet handelend in de uitoefening van een bedrijf of. beroep. Algemene Voorwaarden Definities Algemene Voorwaarden: De algemene voorwaarden als hierna vermeld. Energiek Advies: Energiek Advies, ingeschreven bij de KvK onder nummer 66406412. Bedrijf: De Opdrachtgever

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van De Oranje Fiets, praktijk voor coaching, begeleiding en bijles

Algemene voorwaarden van De Oranje Fiets, praktijk voor coaching, begeleiding en bijles Algemene Voorwaarden Algemene voorwaarden van De Oranje Fiets, praktijk voor coaching, begeleiding en bijles Artikel 1 Algemeen Artikel 2 Uitvoering van de overeenkomst Artikel 3 Betaling Artikel 4 Eigendomsvoorbehoud

Nadere informatie

Checklist bij hoofdstuk 1

Checklist bij hoofdstuk 1 Checklist bij hoofdstuk 1 AANSPRAKELIJKHEIDSGROND VOORWAARDEN Informatieverstrekking in reclame Art. 7:59 BW Informatieverstrekking in precontractuele fase Art. 7:60 BW Beëindiging krediet Art. 7:65 lid

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - RenewMyID

Algemene Voorwaarden - RenewMyID Algemene Voorwaarden - RenewMyID Hier treft u de algemene voorwaarden aan van RenewMyID ("Opdrachtnemer"). Het adres van RenewMyID is Half elfje 5 5711 ES Someren, met het KvK-nummer 54333474. Mocht u

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Intervisiekickstart

Algemene Voorwaarden - Intervisiekickstart Algemene Voorwaarden - Intervisiekickstart Dit zijn de algemene voorwaarden van Intervisiekickstart ( Opdrachtnemer ) te Zeist. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen via welkom@intervisiekickstart.nu

Nadere informatie

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst artikel 1. Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Juncto juridisch advies en training, hierna te noemen: Juncto, en een Opdrachtgever waarop

Nadere informatie

Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling.

Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT DONDERDAG 6 OKTOBER 2016 9.00-11.00 UUR Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal

Nadere informatie

Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst.

Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. De koopovereenkomst en de aanneemovereenkomst zijn bijzondere overeenkomsten in de zin van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Als er in het kader

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - The Pinfluencers

Algemene Voorwaarden - The Pinfluencers Algemene Voorwaarden - The Pinfluencers Dit zijn de algemene voorwaarden van The Pinfluencers ( Opdrachtnemer ). Het adres van The Pinfluencers is Marshallplein 266 2286LT Rijswijk, met het KvK-nummer

Nadere informatie

Inleiding. 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht

Inleiding. 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht I Inleiding 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht Burgerlijk recht Het burgerlijk recht, ook wel aangeduid als privaatrecht of civiel recht, regelt de juridische betrekkingen tussen burgers onderling.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden FDS Aquasystemen

Algemene Voorwaarden FDS Aquasystemen Algemene Voorwaarden FDS Aquasystemen Algemene voorwaarden van FDS Aquasystemen Nederland ingeschreven in het handelsregister K.v.K nr 34262947 Artikel 1 - Toepasselijkheid 1.1. In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Inkoop. Aspecten van inkoop 1. Technisch aspect 2. Logistiek aspect 3. Commercieel aspect

Inkoop. Aspecten van inkoop 1. Technisch aspect 2. Logistiek aspect 3. Commercieel aspect H2 Inkoop Aspecten van inkoop 1. Technisch aspect 2. Logistiek aspect 3. Commercieel aspect Vierfasenmodel (Burt) ontwikkeling vakgebied inkoop 1. Administratieve functie: laag geplaatst in de organisatie,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Marcel Heunks Schrijver

Algemene Voorwaarden - Marcel Heunks Schrijver Algemene Voorwaarden - Marcel Heunks Schrijver Dit zijn de algemene voorwaarden van Marcel Heunks Schrijver ( Opdrachtnemer ). Het adres van Marcel Heunks Schrijver is Zwanenkamp 788 3607 PR Maarssen,

Nadere informatie

1 Huurrecht is burgerlijk recht

1 Huurrecht is burgerlijk recht 1 Huurrecht is burgerlijk recht 1.1 Personen Om het huurrecht goed te kunnen positioneren, is het van belang vast te stellen dat huurrecht onderdeel uitmaakt van het burgerlijk recht. Grof gezegd bestaat

Nadere informatie

Examenmatrijs kennisexamen

Examenmatrijs kennisexamen Examenmatrijs kennisexamen Algemene informatie Examenmatrijs code en vaststellingsdatum 15-12-2015 Examennaam Brede kennis vermogensrecht Kwalificatiedossier en cohort Juridisch-administratieve beroepen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Caroline Interieur&Media ontwerp

Algemene Voorwaarden - Caroline Interieur&Media ontwerp Algemene Voorwaarden - Caroline Interieur&Media ontwerp Dit zijn de algemene voorwaarden van Caroline Interieur&Media ontwerp ( Opdrachtnemer ). Het adres van Caroline Interieur&Media ontwerp is Hodenpijlstraat

Nadere informatie

In deze algemene voorwaarden worden de termen in de onderstaande betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

In deze algemene voorwaarden worden de termen in de onderstaande betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Algemene Voorwaarden Eva regelt! B.V. Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de termen in de onderstaande betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Eva Opdrachtgever:

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN - BRAINS & EMPATHY

ALGEMENE VOORWAARDEN - BRAINS & EMPATHY ALGEMENE VOORWAARDEN - BRAINS & EMPATHY Dit zijn de algemene voorwaarden van Brains & Empathy ( Opdrachtnemer ). Het adres van Brains & Empathy is Vrolikstraat 449-1 1092TJ Amsterdam, met het KvK-nummer

Nadere informatie

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed.

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed. Korte handleiding bijeenkomst 5. Overdracht van goederen. 3:83 en volgende BW Definitie overdracht: rechtsovergang van het ene rechtssubject naar het andere op basis van een een levering. Overdracht is

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Monteban ICT

Algemene voorwaarden Monteban ICT Algemene voorwaarden Monteban ICT Artikel 1 Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Monteban ICT, hierna te noemen gebruiker, en een wederpartij

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen via of per post: RamMedia, Schutter 16, 5721 HW Asten.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen via of per post: RamMedia, Schutter 16, 5721 HW Asten. ALGEMENE VOORWAARDEN Dit zijn de algemene voorwaarden van RamMedia (Opdrachtnemer). Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen via niels@rammedia.nl, 0681853479 of per post: RamMedia,. RamMedia

Nadere informatie

Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening

Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening Biercontract.nl Graaf Wichmanlaan 62 1405 HC Bussum Handelsregisternummer: 57084033 BTW nummer 167606657B02 1. Definities 1. In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Meulenberg Training & Coaching

Algemene Voorwaarden - Meulenberg Training & Coaching Algemene Voorwaarden - Meulenberg Training & Coaching Dit zijn de algemene voorwaarden van Meulenberg Training & Coaching ( Opdrachtnemer ). Het adres van Meulenberg Training & Coaching is Korenstraat

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen via info@yomm.nl, 0365258349 of per post: Yomm, Brusselstraat 18, 1334CJ Almere.

Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen via info@yomm.nl, 0365258349 of per post: Yomm, Brusselstraat 18, 1334CJ Almere. Algemene Voorwaarden - Yomm Hier treft u de algemene voorwaarden aan van Yomm ("Opdrachtnemer"). Het adres van Yomm is Brusselstraat 18 1334CJ Almere, met het KvK-nummer 62897632. Mocht u vragen hebben,

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek Boek 6, Verbintenissenrecht. Boek 6. Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht

Burgerlijk Wetboek Boek 6, Verbintenissenrecht. Boek 6. Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht Burgerlijk Wetboek Boek 6, Verbintenissenrecht Boek 6. Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht Titel 1. Verbintenissen in het algemeen Afdeling 1. Algemene bepalingen BW. Artikel 6:1 Verbintenissen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ZORG MAATSCHAP TWENTE

ALGEMENE VOORWAARDEN ZORG MAATSCHAP TWENTE ALGEMENE VOORWAARDEN ZORG MAATSCHAP TWENTE Artikel 1 Algemeen 1. Deze algemene voorwaarden gelden voor iedere overeenkomst tussen Zorg Maatschap Twente en cliënt, en tussen de door Zorg Maatschap Twente

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN MEDIATIC MEDIA BV

ALGEMENE VOORWAARDEN MEDIATIC MEDIA BV Dit zijn de algemene voorwaarden van Mediatic Media BV ( Opdrachtnemer ). Het adres van Mediatic Media BV is Isaac Titsinghkade 101 1018LL Amsterdam, met het KvK-nummer 60713690. Mocht u vragen hebben,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - OpenCaravanRoute.nl

Algemene Voorwaarden - OpenCaravanRoute.nl Algemene Voorwaarden - OpenCaravanRoute.nl Dit zijn de algemene voorwaarden van OpenCaravanRoute.nl ( Opdrachtnemer ). Het adres van OpenCaravanRoute.nl is Maarsseveenseweg 7B 3601 CC Maarssen, met het

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN OFFICE FOCUS versie ARTIKEL 1. DEFINITIES

ALGEMENE VOORWAARDEN OFFICE FOCUS versie ARTIKEL 1. DEFINITIES ALGEMENE VOORWAARDEN OFFICE FOCUS versie 1 2017 ARTIKEL 1. DEFINITIES In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

Nadere informatie

1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever.

1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. 2. Alle offertes en aanbiedingen

Nadere informatie

A L G E M E N E V O O R W A A R D E N S C H E E P V A A R T B E D R I J F V E R S L U I S

A L G E M E N E V O O R W A A R D E N S C H E E P V A A R T B E D R I J F V E R S L U I S A L G E M E N E V O O R W A A R D E N S C H E E P V A A R T B E D R I J F V E R S L U I S ARTIKEL 1. DEFINITIES 1. Versluis: Scheepvaartbedrijf Versluis; de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Artikel 1 : Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden

ALGEMENE VOORWAARDEN. Artikel 1 : Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 : Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden 1.1 Alle overeenkomsten, opdrachten, aanbiedingen, offertes en facaturen waarbij ScriptieScreening diensten van welke aard ook levert

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Vegimex B.V.

Algemene Voorwaarden - Vegimex B.V. Algemene Voorwaarden - Vegimex B.V. Dit zijn de algemene voorwaarden van Vegimex B.V. ("Vegimex"). Het adres van Vegimex is Raadhuisstraat 20, 1016DE Amsterdam. Mocht u vragen hebben over deze voorwaarden,

Nadere informatie

Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten

Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten Samenvatting door een scholier 2495 woorden 18 januari 2007 6,6 18 keer beoordeeld Vak Economie Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten Een overeenkomst

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Creathink

Algemene Voorwaarden - Creathink Algemene Voorwaarden - Creathink Dit zijn de algemene voorwaarden van Creathink ( Opdrachtnemer ). Het adres van Creathink is brouwersgracht 87 3901tk veenendaal, met het KvK-nummer 68267738. Mocht u vragen

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 10

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 10 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER 2015 09.00-11.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 10 2015 NGO-ENS B / 10 Opgave 1 (19 punten) Vraag 1 Nee Vader van een kind

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen

Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. 2. Alle offertes en aanbiedingen

Nadere informatie

3.Offerte: de door LABEL ME gedane offerte voor het leveren van Diensten.

3.Offerte: de door LABEL ME gedane offerte voor het leveren van Diensten. Algemene Voorwaarden LABEL ME Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. 1.LABEL

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Pixelcloud

Algemene Voorwaarden - Pixelcloud Algemene Voorwaarden - Pixelcloud Hier treft u de algemene voorwaarden aan van Pixelcloud ("Opdrachtnemer"). Het adres van Pixelcloud is Jacob Cabeliaustraat 13 3554VG Utrecht, met het KvK-nummer 61835366.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Wholesale Afnemers. Stooker Roasting Company BV

Algemene Voorwaarden - Wholesale Afnemers. Stooker Roasting Company BV Algemene Voorwaarden - Wholesale Afnemers Stooker Roasting Company BV Hier treft u de algemene voorwaarden aan van Stooker Roasting Company BV ("Opdrachtnemer"). Het adres van Stooker Roasting Company

Nadere informatie

1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht

1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht 1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht 1.1 De opzet en doel van het boek In het dagelijks leven gaan we tal van verplichtingen aan of worden ons juist door het recht verplichtingen opgelegd. We sluiten

Nadere informatie

Voor bedrijf en particulier

Voor bedrijf en particulier Pagina 1 van 7 Algemene Voorwaarden - Raven Cleaning Dit zijn de algemene voorwaarden van Raven Cleaning ("Raven Cleaning"). Het adres van Raven Cleaning is Krachtighuizerkern 7, 3881 PK Putten, met het

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Best-app

Algemene voorwaarden van Best-app Algemene voorwaarden van Best-app Artikel 1: definities a. Best-app is een commanditaire vennootschap die onder nummer 61730084 is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te Eindhoven.

Nadere informatie

Algemene leverings- En Betalingsvoorwaarden Van :

Algemene leverings- En Betalingsvoorwaarden Van : Algemene leverings- En Betalingsvoorwaarden Van : Bjorn van de Brug Multiservice, Hullerweg 14a, 8071RN te Nunspeet hierna te noemen: Gebruiker Artikel 1 Definities 1. In deze algemene voorwaarden worden

Nadere informatie

Remedies. Mr. W.L. Valk

Remedies. Mr. W.L. Valk Remedies Mr. W.L. Valk 1 Inleiding denken in remedies perspectief van de rechter perspectief van de wetenschap perspectief van partijen advocaat/andere rechtshulpverlener als intermediair aanpak in deze

Nadere informatie

ALGEMENE INKOOPVOORWAARDEN

ALGEMENE INKOOPVOORWAARDEN ALGEMENE INKOOPVOORWAARDEN Algemene inkoopvoorwaarden van COMRON INTERNATIONAL B.V. ( Comron ) gevestigd te (1422 AD) Uithoorn, aan de Amsterdamseweg 20, gedeponeerd in het handelsregister onder dossiernummer

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs

Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs ARTIKEL 1 DEFINITIES 1. In deze algemene voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Horeca Cloud

Algemene Voorwaarden Horeca Cloud Algemene Voorwaarden Horeca Cloud Dit zijn de algemene voorwaarden van Algemene Chinese Ondernemers Group B.V. waar Horeca Cloud onderdeel van is ( Opdrachtnemer ). Het adres van Algemene Chinese Ondernemers

Nadere informatie

Voorwaarden Planh Jobcoaching BV Bij ondertekening van de offerte gaat de opdrachtgever akkoord met de leveringsvoorwaarden.

Voorwaarden Planh Jobcoaching BV Bij ondertekening van de offerte gaat de opdrachtgever akkoord met de leveringsvoorwaarden. Voorwaarden Planh Jobcoaching BV Bij ondertekening van de offerte gaat de opdrachtgever akkoord met de leveringsvoorwaarden. 1. Onderzoek, begeleiding, rapportages en advisering, vinden plaats in opdracht

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden VOOR DIENSTVERLENING

Algemene Voorwaarden VOOR DIENSTVERLENING Algemene Voorwaarden VOOR DIENSTVERLENING Klusbedrijf Groen/Het Gelders Schildershuis, Tiel Artikel 1 Definities 1. In deze Algemene Voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis

Nadere informatie

Gebruiker blijft volledig eigenaar van de geleverde zaak tot het moment dat de koopprijs volledig is voldaan. Artikel 4 Onderzoek, reclames

Gebruiker blijft volledig eigenaar van de geleverde zaak tot het moment dat de koopprijs volledig is voldaan. Artikel 4 Onderzoek, reclames ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING AAN CONSUMENTEN VAN Mosso Music Soemeersingel 69 5759 RC, Helenaveen KVK-nummer: 17245911 hierna te noemen: gebruiker Artikel 1 Definities In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden DSA Maritiem

Algemene voorwaarden DSA Maritiem Algemene voorwaarden DSA Maritiem ARTIKEL 1. DEFINITIES 1. DSA Maritiem; de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd aan Emminkhuizen 23 in Zwijndrecht, ingeschreven in het Handelsregister onder

Nadere informatie

VERMOGENSRECHT. Tekst & Commentaar

VERMOGENSRECHT. Tekst & Commentaar VERMOGENSRECHT Tekst & Commentaar INHOUD Voorwoord Auteurs Lijst van afkortingen V VII XVII BOEK 3. VERMOGENSRECHT IN HET ALGEMEEN 1 Titel 1. Algemene bepalingen (art. 1-31) 3 Afdeling 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Hooglander Administratie VOF

Algemene Voorwaarden - Hooglander Administratie VOF Algemene Voorwaarden - Hooglander Administratie VOF Dit zijn de algemene voorwaarden van Hooglander Administratie VOF ( Opdrachtnemer ). Het adres van Hooglander Administratie VOF is Startbaan 5C 1185XP

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - LR Internet B.V.

Algemene Voorwaarden - LR Internet B.V. Algemene Voorwaarden - LR Internet B.V. Dit zijn de algemene voorwaarden van LR Internet B.V. ( Opdrachtnemer ). Het adres van LR Internet B.V. is Keizersveld 53A 5803 AP Venray, met het KvK-nummer 70208441.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden To Do Service. Artikel 1 Algemeen

Algemene voorwaarden To Do Service. Artikel 1 Algemeen Algemene voorwaarden To Do Service Artikel 1 Algemeen 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op en maken onlosmakelijk deel uit van iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen To Do Service

Nadere informatie

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer 11 februari 2016 Mr. L.A. (Leonie) Dutmer Overzicht retentierecht van de aannemer Elementen retentierecht Feitelijke macht en kenbaarheid Retentierecht

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Holtech B.V

Algemene Voorwaarden - Holtech B.V Algemene Voorwaarden - Holtech B.V Dit zijn de algemene voorwaarden van Holtech B.V ("Holtech"). Het adres van Holtech is Groeneweg 162T, 3981CP Bunnik, met het KvK-nummer 30210914. Mocht u vragen hebben

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden het Perspectief, financieel & strategisch management

Algemene Voorwaarden het Perspectief, financieel & strategisch management Algemene Voorwaarden het Perspectief, financieel & strategisch management Artikel 1 Definities 1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Artikel 1 Definities. in deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:

ALGEMENE VOORWAARDEN. Artikel 1 Definities. in deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: ALGEMENE VOORWAARDEN Van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Linkedintoresults B.V., tevens handelend onder de namen Linkedintoresults en LI2R, gevestigd en kantoorhoudende te, aan

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN

ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN 1. DEFINITIES Overeenkomst Offerte Koper Overmacht Producten Verkoper Een overeenkomst voor de verkoop en levering van Producten door Verkoper aan Koper inclusief

Nadere informatie

Deze algemene voorwaarden gelden in iedere overeenkomst (hierna: iedere PANASJ (master)franchisenemer, hierna: PANASJ en iedere verklaring

Deze algemene voorwaarden gelden in iedere overeenkomst (hierna: iedere PANASJ (master)franchisenemer, hierna: PANASJ en iedere verklaring Algemene voorwaarden PANASJ Deze algemene voorwaarden gelden in iedere overeenkomst (hierna: Overeenkomst) tot verlening van diensten door iedere PANASJ (master)franchisenemer, hierna: PANASJ en iedere

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 Definities 1.1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. 1.2. DIGI HR: DIGI HR. 1.3. Opdrachtgever:

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Inco 92 B.V. Horsterweg AC Maastricht

ALGEMENE VOORWAARDEN. Inco 92 B.V. Horsterweg AC Maastricht ALGEMENE VOORWAARDEN Inco 92 B.V. Horsterweg 31 6199 AC Maastricht ARTIKEL 1 DEFINITIES In deze voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Inco 92: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Inco

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland B.V.

Algemene Voorwaarden Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland B.V. Algemene Voorwaarden Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland B.V. Artikel 1 Algemene bepalingen a. Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland B.V.: Het Innovatiecentrum b. Gebruiker: Degene met

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Stichting Perspekt

Algemene Voorwaarden Stichting Perspekt Algemene Voorwaarden Stichting Perspekt Artikel 1 Definities Aanbod/ Aanbiedingen: een uitnodiging tot aanvaarding van een aanbod of aanbiedingen van Perspekt; Algemene Voorwaarden: deze algemene voorwaarden;

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord / V. Afkortingenlijst / XXI. Verkort aangehaalde literatuur / XXIII 1. DE VERBINTENIS IN HET ALGEMEEN / 1

INHOUD. Voorwoord / V. Afkortingenlijst / XXI. Verkort aangehaalde literatuur / XXIII 1. DE VERBINTENIS IN HET ALGEMEEN / 1 INHOUD Voorwoord / V Afkortingenlijst / XXI Verkort aangehaalde literatuur / XXIII 1. DE VERBINTENIS IN HET ALGEMEEN / 1 1.1 Inleiding /1 1. Verbintenissenrecht en goederenrecht / 1 2. De codificatie van

Nadere informatie

Algemene verkoopvoorwaarden van Kernfarm B.V., gevestigd in Breukelen (KvK nummer ), hierna te noemen Kernfarm.

Algemene verkoopvoorwaarden van Kernfarm B.V., gevestigd in Breukelen (KvK nummer ), hierna te noemen Kernfarm. ALGEMENE VOORWAARDEN VAN KERNFARM B.V. Algemene verkoopvoorwaarden van Kernfarm B.V., gevestigd in Breukelen (KvK nummer 61111589), hierna te noemen Kernfarm. 1 TOEPASSELIJKHEID 1.1 Deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

BOEK 6 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME. Boek 6 Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht. Titel 1 Verbintenissen in het algemeen

BOEK 6 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME. Boek 6 Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht. Titel 1 Verbintenissen in het algemeen BOEK 6 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME Boek 6 Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht Titel 1 Verbintenissen in het algemeen Afdeling 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Verbintenissen kunnen slechts

Nadere informatie

1. Alle door Steviger! in offertes, opdrachtbevestigingen of aan de andere kant genoemde bedragen zijn exclusief omzetbelasting.

1. Alle door Steviger! in offertes, opdrachtbevestigingen of aan de andere kant genoemde bedragen zijn exclusief omzetbelasting. gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Rijnland onder nummer 28097926. Art. 1: Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle, ook precontractuele en toekomstige, rechtsverhoudingen tussen Steviger!

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Retail Drive

Algemene Voorwaarden - Retail Drive Juan Grisstraat 40 Algemene Voorwaarden - Retail Drive Dit zijn de algemene voorwaarden van Retail Drive ( Opdrachtnemer ). Het adres van Retail Drive is Juan Grisstraat 40 1328KA Almere, met het KvK-nummer

Nadere informatie

Inleiding. Het systeem II 15. Causaal verband Relativiteit Groepsaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor personen

Inleiding. Het systeem II 15. Causaal verband Relativiteit Groepsaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor personen Inhoud I 1 2 Deel 1 II 3 4 5 6 7 8 9 10 III 11 12 13 14 15 Inleiding Aansprakelijkheidsrecht Het systeem Vestiging Aansprakelijkheid voor eigen onrechtmatig handelen (art. 6:162 BW) Onrechtmatige daad

Nadere informatie

Wanprestatie Fire Fighting Guide

Wanprestatie Fire Fighting Guide NGB Seminar 18 september Wanprestatie Fire Fighting Guide Brechje van der Velden & Hilde van der Baan Allen & Overy 2012 1 Inleiding Wanprestatie hoe zat het ook al weer Wanprestatie van de wederpartij

Nadere informatie

Verbintenissenrecht algemeen

Verbintenissenrecht algemeen Verbintenissenrecht algemeen Prof. mr. C.J.H. Brunner Mr. G.T. de Jong Prof. mr. H.B. Krans Prof. mr. M.H. Wissink Derde druk Kluwer a Wolters Kluwer business Deventer - 2011 INHOUD AFKORTINGENLIJST /

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek Boek 6

Burgerlijk Wetboek Boek 6 Burgerlijk Wetboek Boek 6 Kernbeschrijving Boek 6 bevat het algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht. Verbintenissen zijn rechtsplichten van de een, de schuldenaar, om een prestatie te verrichten

Nadere informatie

De lezing van artikel 3:40, deel II

De lezing van artikel 3:40, deel II De lezing van artikel 3:40, deel II In deel I heb ik artikel 3:40 lid 1 en 2 ontleed, mede aan de hand van het arrest-esmilo/ Mediq. Een grondige analyse gaat ten koste van de overzichtelijkheid. Daarom

Nadere informatie

Jubileumcongres Beursbengel

Jubileumcongres Beursbengel Workshop - Contracteren met de klant: omgaan met aansprakelijkheidsrisico's, exoneraties en verzekeringsdekking Jubileumcongres Beursbengel Erik van Orsouw erik.van.orsouw@kvdl.nl http://www.kvdl.nl/beursbengel/

Nadere informatie

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden We Connect Coöperatie U.A. B2B/zakelijke leveringen

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden We Connect Coöperatie U.A. B2B/zakelijke leveringen Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden We Connect Coöperatie U.A. B2B/zakelijke leveringen Artikel 1 Definities 1.1 We Connect: de coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid We Connect coöperatie

Nadere informatie

Voorwoord. Lawbooks Goederenrecht ( ) Beste student(e),

Voorwoord. Lawbooks Goederenrecht ( ) Beste student(e), Extra Literatuur Goederenrecht DEEL B: Week 6 2018 2019 Voorwoord Beste student(e), Voor je ligt een deel van de extra literatuur van het vak Goederenrecht. Het betreft de samenvatting van de Asser serie

Nadere informatie

6. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of

6. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of Art. 1 Begripsbepaling 1. In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Algemene Voorwaarden Deze algemene voorwaarden. Opdracht Elke Opdracht door Opdrachtgever verleend. Hieronder mede verstaan

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Tarero

Algemene Voorwaarden - Tarero Algemene Voorwaarden - Tarero Dit zijn de algemene voorwaarden van Tarero ( Opdrachtnemer ). Het adres van Tarero is Kromakkerweg 75 5616SB Eindhoven, met het KvK-nummer 64009610. Mocht u vragen hebben,

Nadere informatie

2 De toepasselijkheid van eventuele inkoop% of andere voorwaarden van Cliënt wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

2 De toepasselijkheid van eventuele inkoop% of andere voorwaarden van Cliënt wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen. Inhoudsopgave: Artikel 1 Algemeen Artikel 2 Opschorting, ontbinding en tussentijdse opzegging van de overeenkomst Artikel 3 Overmacht Artikel 4 Betaling en incassokosten Artikel 5 Uitvoering van de overeenkomst

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van (V.O.F. Juweliersbedrijf E.P.J. Nobel), verder te noemen: Ed Nobel )

Algemene voorwaarden van (V.O.F. Juweliersbedrijf E.P.J. Nobel), verder te noemen: Ed Nobel ) datum 9 oktober 2011 betreft algemene voorwaarden kenmerk 2011-2016 Algemene voorwaarden van (V.O.F. Juweliersbedrijf E.P.J. Nobel), verder te noemen: Ed Nobel ) Algemeen: 1.1 Deze algemene voorwaarden

Nadere informatie