die belang stellen in de toekomst VAN SURINAME. ^K-ie^ AMSTEEDAM. P. M. VAN DEE MADE Xoloniea. 14. Sarinama., ^M ; ^'\

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "die belang stellen in de toekomst VAN SURINAME. ^K-ie^ AMSTEEDAM. P. M. VAN DEE MADE. 1869. 1. Xoloniea. 14. Sarinama., ^M ; ^'\"

Transcriptie

1 OPËX BRIEF AAN ALLEN die belang stellen in de toekomst VAN SURINAME. ^K-ie^ AMSTEEDAM. P. M. VAN DEE MADE ^'\ 1. Xoloniea. 14. Sarinama., ^M ;

2

3 OPEN BRIEF AAN ALLKN DIE BELANG STELLEN IN DE TOEKOMST VAN SURINAME.

4

5 Het is voorzeker een groote troost voor Suriname in zijne zoo regtmatige vrees voor geheelen ondergang, een liclitstraal te zien doorbreken uit den dikken nevel. In de Kamer van Vertegenwoordiging hebben eenige stemmen zich in het belang der Kolonie doen hooren, de pers wijdt eenige artikelen aan hare belangen, en van vele zijden begint de vraag te rijzen, of Nederland wel voordeel zoude kunnen trekken van Suriname." Deze Kolonie, weleer zoo welvarend, heeft een e oppervlakte van 800 n geogr. mijlen. Men kan gerust aannemen, dat slechts het i 'ooo gedeelte bebouwd wordt. Hare bevolking bedi'aagt circa 51,000 zielen, ongerekend de Indianen en.boschnegers, wier aantal inen moeijelijk kan gissen. Wanneer men denkt aan de groote spanning, waaiin Suriname vóór de Emancipatie der slaven verkeerde, wanneer men in aanmerking neemt den plotselingen stilstand van vele fabrieken resultaten na de opheffing der slavernij, dan zijn de der vier laatste jaren waarlijk veriask-nd te noemen.

6 4 Immers de uitvoer van producten bedroeg in: SuiKEn. K\KAO. KoFFij. KATOEN, ,600, , , , ,550, ,000 28, , ,160,000 1,010,000 18, , ,590,000 1,300,000 41, ,000 De verspreiding der bevolking over de geheele Kolonie vereischt gvoote uitgaven, om zoowel beheer als controle te kunnen uitoefenen. Met dezelfde sommen gelds zoude men eene veel grootere bevolking kunnen besturen. Bij eene voldoende vermeerdering van werkkrachten zoude de Kolonie zelve in hare huishouding kunnen voorzien en Nederland zoo geene batige saldo's opbrengen, het ten minste verschoonen van de subsidiën, die jaarlijks verscheidene tonnen gouds bedragen. Heeft men jaren lang in de Kolonie middelen beraamd om de hatelijke subsidiën van hef Moederland te doen verdwijnen, de wijze lioe Suriname productief kon gemaakt worden, bleef de question bruiante." Nu is het vraagstuk opgelost. Men begrijpt teregt, dat eene Kolonie, wil zij welvaart genieten, producten moet leveren. Scheepvaart en Handel zijn hiervan afhankelijk. Algemeen houdt men zich overtuigd, dat de Kolonie tot hare vroegere welvaart kan geleid worden door gestadigen aanvoer van Immigranten, door tiisschenkomst der Eegering. Op deze wijze woi-dt den Planter de gelegenheid geopend op de minst kostbare wijze werkvolk op zijne Plantage te bekomen. Keeds is door de Koloniale Staten eene hierop betrekking ir

7 5 hebbende wet aangenomen, en vergis ik mij niet, naar Nederland opgezonden, om de goedkeuring van Regering en Wetgevende Magt te erlangen. In hoofdtrekken komt de bedoelde Wet hierop neder: De Kolonie gaat onder waarborg van den Staat eene leening aan van ƒ ^'/o niillioen, rentende 5 pct. 's jaars. Deze leening wordt gedelgd in 4 termijnen, de eerste vervallende 10 jaren na dagteekening der Obligatiën, de overige termijnen om de 5 jaren, zoodanig dat binnen 25 jaren al de schuldbrieven zijn ingetrokken. Het Bestuur der Kolonie mag de aflossing vervroegen. De Kolonie geeft den Staat onder anderen door heffing van belastingen ten behoeve van de Immigratiekas zekerheid voor de rigtige nakoming harer verpligtingen. Van de gelden voortvloeijende uit deze leening zal eene Surinaamsche Immigratiekas worden opgerigt, die onder oppertoezigt van den Gouverneur en beheerd door Ambtenaren door hem benoemd uitsluitend zal strekken, om de Immigratie te bevorderen. De Immigratiekas zal zich belasten met den aanvoer van Immigranten. Voor het bedrag der kosten van dezen aanvoer wordt den solieden Planter (die eigendommen in de kolonie bezit) voor hoogstens de helft der waarde van en onder verband van Ie. hypotheek op zijn efl'ect een crediet verleend, weder opeischbaar binnen 5 jaren in 4 termijnen, met eene jaarlijksche rente van 6 pct. De Gouverneur heeft de bevoegdheid immer een waakzaam oog te houden op de verbonden effecten en bij eene eventuele vermindering der waarde, het gelieele door den Planter verschuldigde bedrag op te eischen.

8 6 Zal de Immigratietas (welker vestiging ik zoo vurig wensch) de Kolonie terugvoeren tot hare vroegere welvaart? Deze vraag zoude ik hoe gaarne ook niet onvoorwaardelijk bevestigend kunnen beantwoorden. Nog meer word ik in mijn twijfel versterkt, wanneeï ik de resultaten nag-a van verschillende maatschappijen, die van tijd tot tijd opgerigt om Suriname te helpen slechts gestrekt hebben tot 1". groot nadeel van de Ingezetenen, 0. discrediet van de Kolonie, Ik zal echter het doode verleden in vrede laten rustea, en mij tot het heden bepalen. Vestigen wij de aandacht op de Surinaamsehe Bank, Opgerigt, om zoo als het heette - Handel en Landbouw M'eder op te beuren, "bereidt deze bank eene rustplaats, waarop Suriname den laatsten snik zal geven, wanneer niet spoedig hulp komt opdagen. Ik zal twee van hare operaties noemen. 1"^, Zij geeft tot den koers van 101'/g pct. wissels af op Amsterdam, betaalbaar 3 maanden na zigt. D«ze wissels kan men gemakshalve (?!) bij de Hoofddirectie (de betrokkene partij) disconteren thans tegen 4'/2 P^t- {Be^ disconto bij de Nederlandsche Bank staat op S'/a P^*.) Het is niet onbekend, dat men met zeilschepen, iegen betaling van '/4 P^*- ^^^^' '^''^^^^ ^n 1 pct. premie voor zeegevaar, specie van Suriname naar Nederland kan vereenden. Het gevolg hiervan is: uitvoer van eene massa klinkende munt uit de Kolonie, hoofdzakelijk door gezagvoerders en opvarenden van koopvaardijschepen, die een niet onbelangrijken handel op Suriname drijven.

9 7 Hierdoor zai weldra schaarschte komen aan Specie en met haar liet zoo gehate agio op klinkende munt. ö. De Surinaamsche Bank disconteert in de Kolome wissels tegen 9 a 10 pct. i). Wederom eene groote faciliteit (?!) voor Handel en Nijverheid, waarom zij, die niet in de treurige noodzakelijkheid zijn zich tot de bank te wenden, afkeerig zijn van hare operaties. Sympathie bestaat stellig niet". Het gevolg van deze operaties is: belemmering van Handel en Landbouw en geleidelijke achteraitgang van financiën. De directie immers dient te begrijpen, dat door afgifte van wissels a pari of tot een koers geëvenredigd naar de kosten van vervoer van Specie, de uitvoer hiervan wordt tegengehouden; dat het van het grootste belang is voor eene Bank (te meer in eene verwijderde Kolonie, die alléén ter zee gemeenschap heeft met andere plaatsen) om zooveel mogelijk den uitvoer van klinkende munt tegen te gaan; dat door het niet te hoog opvoeren van den rentetax alle bronnen van Nijverheid worden gevoed. Immers zo a den bij eene matige rente, weldra kassiers kantoren of andere financiële inrigtingen verschijnen, die tegen eene matige provisie een klein crediet openden aan kleine industriëlen. Bij de Hoofdbank zouden zij dan op hunne beurt gebruik maken van het hun toegestane crediet en de wissel- of orderbriefjes herdisconteren. Het regt van uitgifte van bankbiljetten is voorwaar eene voor den Handel hoogst gewigtige zaak. Eene bank dit ') De Javasche Bank noteerde d.d. 16 Jiinij 1.1. Promessen disconto 5 pct. Vendu acceptatiën 41/2 pct. (Zie Handelsblad dd. 4 Augustus 11.)

10 8 voorregt genietende is verpligt te erkennen, dat het haar niet is verleend, uitsluitend om zich te verrijken, maar om over het geheele land den weldadigen invloed van zulk eene gunst te versjh-eiden. Door de uitgifte van Bankbiljetten verre boven haar effectief kapitaal," wordt zij in de gelegenheid gesteld ook renten te trekken van een fictief kapitaal," eeu kapitaal dat in wezenlijkheid niet bestaat. Moet dit voorregt strekken tot begunstiging van oprigters c. s., dan mag men zulks het grootste onregt noemen; moet deze gunst strekken tot algemeene welvaart, dan is men ook allezins geregtigd eene eer lijjee nitvoering" te vorderen. Men zal misschien vragen, welk verband er bestaat tusschen de Surinaamsche Bank en de nu ontworpen Immigratiekas. De scherpzinnige zal het grootste verschil kunnen aantoonen. De diepdenkende ziet in beiden de levensvraag voor Suriname. Hij zal vragen of men niet allerlei kunstmiddelen heeft ü'ebruikt om in Nederland mannen te vinden, onder wier vlag men veilig in zee kon steken, en of men niet alles heeft aangewend, om de Regering te bewegen, hare goedkeuving en de vele voorregten te schenken aan de Surinaamsche Bank. Heeft men zoowel de Regering als het groote publiek niet willen overtuigen, dat eene Bank het éénige" redmiddel zoude wezen voor Suriname en alleen eene Bank de Kolonie kon terug voeren tot hare vroegere welvaart? Wanneer men heden vraagt naar de resultaten, dan ligi; het antwoord voor de hand: Hooge tractementen voor Directeuren, en zeer matige renten voor aandeelhouders, dit alles ten koste van de Surinaamsche Industriëlen en handelaars."

11 9 En nu ove]' de Immigratiekas. Art, 14 van de ontworpen feroi-dening zegt: Dooi- de Commissie, waarvan de Leden door den Gouverneiii' worden benoemd en beëedigd, zal een naauwkeurig onderzoek worden ingesteld of genoegzame waarborgen worden aangeboden voor eene rigtige betaling op die wijze bij art. 10 )) voorgeschreven van de kosten voor den aanvoer der aangevraagde Immigranten. Deze Commissie zal een schriftelijk rapport van liare bevindingen bij den Gouverneur indienen. De kosten aan de werkzaamheden dezer Commissie verbonden, zullen volgens een tarief vast te stellen bij koloniale verordening komen ten laste van den aanvrager. Art. 1,5 luidt: De Gouverneur zal na het ]-apport der Commissie het aanzoek om crediet toestaan of weigeren, naar het hem geraden zal voorkomen. Hij zal van zijne beschikking aan den verzoeker terstond kennis sjeven, die ine-eval van weigering alsnog bevoegd is tot de aanvrage van Immigranten, tegen betaling der kosten op de wijze als bij art. 11 2) is voorgeschreven, onverminderd de bepaling van art. 7 ^)." Deze artikelen bewijzen, dat den Gouverneur etne o]3permagt wordt geschonken, om zonder eenige verantwoordelijkheid over de Immigratiekas te beschikken. Aangezien men van de Immigratiekas eene zuiver koloniale ') Art. IG verleent voor het bedrag der kosten van aanvoer van Immigranten den solieden Plaiiter een crediet, invorderbaar binnen 5 jaren, mot eene jaarlijksche rente van 6 pct., onder verband van Ie. hypotheek op zijne bezitting. 2) i)it artikel beveelt onmiddellijke storting in de Immigi-atiokas van het bedrag van allo kosten gemaakt voor den aanvoer van de gevraagde Immigranten. ') Art. 7 zegt, dat de Gouverneur zal kunnen vorderen, dat bij de aanvrage zekerheid gesteld worde door hem te bepalen voor de kosten van aanvoer van de gevraagde Immigranten.

12 10 zaak wil makeuj zouden, dnnkt mij, de aanvragen van crediet beter te huis beliooi-en bij de koloniale Staten, die dergelijke aanvragen (na de uitgebragte rapporten der Commissie bedoeld bij art. 11) in stemming kunnen brengen en naar het hun gei'aden voorkomt, verleenen of weigeren. T)e tegenwoordige Gouverneur van Suriname staat bekend als regtvaardig, opregt en eerlijk. Yoor het oogenblik zoude ik het haast misdadig noemen te denken aan oneerlijke uitvoering der wet. Maar, wat zal dan gebeuren, wanneer in den loo]) der tijden eens een Landvoogd in Suriname komt, die kleingeestig genoeg is om gelioor te geven aan kuiperijen en kruiperijen en dientengevolge fabuleuze credieten verleent aan insoliede en laffe egoïstische vleijers, terwijl hij alle hulp weigert aan den eerlijken planter, die ofschoon soliede de kunst niet verstaal om 'slandvoogds kleingeestigheid te streden? Spoedig zoude alsdan het kapitaal verdwenen zijn en de Immigratiekas gestrekt hebben tot het verrijken van eenige Intriganten en fortuinzoekers. De Staat zoude genoopt zijn uit eigen middelen den aandeelhouder èn kapitaal èn renten te betalen, terwijl Landbouw en Handel in Suriname de kop werd ingedrukt. Moge de Eegering in tijds de middelen beramen, om dei'- gelijke misbruiken te voorkomen en een waakzaam oog houden op de operaties, zoowel van de Surinaamsche Bank als van de geweiischte Immigratiekas, en van beideii eischen eene eerlijke uitvoeiing van hare programma^'s! Met diepe kennis van koloniale zaken zijn de verordeningen ter bevordering der Immigratie zamengesteld. Teregt begrijjjen de ontwei'pei's, dat niet alléén de Plantei-, maa]' de geheele Kolonie daarbij wel zal varen.

13 11 Daarom eisclieu zij van. allen eeiie belasting ten behoeve van de Immigratiekas. Niet ééne stem doet zich tegen deze nieuwe belasting hoeren; integendeel, allen zullen met dankbaarheid hun offer brengen. Sommigen in Nederland willen, dat de kolonie zelve zich uit den benarden toestand zal hel])en, en schïeeuwen over de millioenen, besteed ten koste van de Emancipatie. Toen de opheffing der slavernij in 1803 werd afgekondigd kwam er een plotselinge stilstand in alle takken van nijverheid. De Negers in hot woord vrijlieid" niet anders lezende dan vrij van arbeid" verlieten bij massa's de Plantages, terwijl de weinigen die er ble.veu of heel weinig, of in het geheel niet werkten. Vele fabrieken moesten dientengevolge het werk staken. Credieteureu (meest allen in Nederhind) h^.gdeu heshig op de onteigeningsgelden. Vele eigenaren in Nederland voor het ergste beducht gaven last tot oumiddellijken verkoop vaii hunne Plantages. Deze stilstand (achteruitgang) van zaken, gepaard met verhuizing van kapitaal en waardevermindering van eigendommen, bragt eene )noedeloosheid mede, die aan wanhoop grensde. Schoone en kort te voren nog bloeijeiule Plantages zag men tegen ongehoord lage ])rijzen verkoopen. Met leede oogen zagen de Surinamers de weleer zoo schoone en vruchtbare gj'onden in wildernissen herschapen. Overtuigd dat door tusschenkomst van de Regering veel kan verbeterd worden, blijft men van deze zijde des Üceaans hulp afwachten. Het is hier de plaats en ook mijne bedoeling niet, om de versclirikkelijke uitkomsten van eene Emancipa-

14 12 tie zonder vergoeding van andere werkkrachten te schetsen; alléén verlang ik hier den wensch uit te spreken, dat wanneer al eenige maatregelen genomen worden tot opbeuring van Suriname, zulks niet ten halve geschiede, dat men aan de toekomst denke. l^eds heeft men van verschillende zijden den weg tot Immigratie aangewezen. Zij zal mijns inziens eerst dan gelukken, wanneer de Eegering zich daarmede inlaat. De Planters moeten de Immigranten ontvangen zonder verpligting om zware winsten aan de Importeurs uit te keeren, terwijl een bekwame tijd voor rembours van de kosten r van aanvoer dient vastgesteld te worden. De tijd is meer dan rijp, om krachtig de handen aan het werk te slaan. Wel i. waar wordt voor de Immigratie veel kapitaal geeischt; maar de buitengewone vruchtbaarheid, de schoone en diepe rivieren, waarmede de Natuur zoo kwistig Suriname heeft bedeeld: dit alles staat ons borg voor onze kapitalen, en belooft ons de rijkste uitkomsten. Amdenlam, Augustus D I X I.

15

16

Rederlandschlndisde laatschappij

Rederlandschlndisde laatschappij J VAN-PE Rederlandschlndisde laatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. i:, o-i, Handel enz. JK ^f ",. 'T 4 STATUTEN VAN DE Rederlandsch-Indische Maatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. OGILVIE & Co. 1885.

Nadere informatie

EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAED1E VAN WEST-INDIE

EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAED1E VAN WEST-INDIE EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAED1E VAN WEST-INDIE HET MUNTWEZEN IN SURINAME DOOR C. R. WEIJTINGH Kort na het uitbreken van den wereldoorlog in 1914 werd den Gouverneur bij Verordening van 18 Augustus

Nadere informatie

Een woord (wer e^'»^ keeraiide der ont?el"tins^ uil clr

Een woord (wer e^'»^ keeraiide der ont?eltins^ uil clr Een woord (wer e^'»^ keeraiide der ont?el"tins^ uil clr OUüFiRiJJKI. i'fk/i.«^ 1 i 1 DOOR MEVROUW VLIELANDER HEIN COUPERUS. 'S-GRAVENHAGE, W. P. VAN STOCKUM & ZOON 1908 Prijs 25 cent. Een woord over eene

Nadere informatie

SUEINAME. die belang stellen in de toekomst TWEEDE. 1 Kolonie c. M. J U D A, Schrijver van den eersten «Open brief.'' AMSTEEDAM. P. M. VAN DEE MADE.

SUEINAME. die belang stellen in de toekomst TWEEDE. 1 Kolonie c. M. J U D A, Schrijver van den eersten «Open brief.'' AMSTEEDAM. P. M. VAN DEE MADE. TWEEDE OPE^ BRIEF AAN ALLEN die belang stellen in de toekomst VAN SUEINAME. M. J U D A, Schrijver van den eersten «Open brief.'' AMSTEEDAM. P. M. VAN DEE MADE. 1 Kolonie c. OPEN BRIEf T ^ AAN ALLEN DIE

Nadere informatie

EEN VERGETEN HOOFDSTUK UIT DE GESCHIE- DENIS VAN HET CURACAOSCHE CIRCULATIE- BANKWEZEN

EEN VERGETEN HOOFDSTUK UIT DE GESCHIE- DENIS VAN HET CURACAOSCHE CIRCULATIE- BANKWEZEN EEN VERGETEN HOOFDSTUK UIT DE GESCHIE- DENIS VAN HET CURACAOSCHE CIRCULATIE- BANKWEZEN DOOR J. VAN ETTINGER Medio Juli 1925 diende de Gouverneur van Curacao bij den Kolonialen Raad een voorstel in tot

Nadere informatie

WAAHDMIER BET m DOOR G4SBH\\I)EHS

WAAHDMIER BET m DOOR G4SBH\\I)EHS * - J!" 3^ Ö. "y&s ^ j OVER I)E DRUKKnC WAAHDMIER BET m DOOR G4SBH\\I)EHS GEVOERD MOET WOKÜEN. ö^ I>^)Oil p. L. K IJ K E. ia Overgediukt uit Je Veislagtu eu Medeileehugeü dei K.üuiiiklijke Akademie vrtii

Nadere informatie

ANTWOORD OP INDRUK VAN SURINAME" VAN IR. IMAN G. J. VAN DEN BOSCH

ANTWOORD OP INDRUK VAN SURINAME VAN IR. IMAN G. J. VAN DEN BOSCH ANTWOORD OP INDRUK VAN SURINAME" VAN IR. IMAN G. J. VAN DEN BOSCH DOOR J. A. LIEMS Onder het hoofd: Indruk van Suriname" komt in het Nov. no. _ van dit blad een artikel voor van Ir. Iman G. J. van den

Nadere informatie

NOTULEN AUTEUR / INLICHTINGEN: 12 mei 2011 10060553/11-00258663/eti Concept-notulen flexbv

NOTULEN AUTEUR / INLICHTINGEN: 12 mei 2011 10060553/11-00258663/eti Concept-notulen flexbv NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN EEN BESLOTEN VENNOOTSCHAP NAAR NEDERLANDS RECHT, GEBASEERD OP DE WETSVOORSTELLEN INZAKE FLEXIBILISERING VAN HET BV-RECHT. Bijgaand eerst een toelichting en daarna

Nadere informatie

STR^^TM^N, SOHMITZ & C. ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK

STR^^TM^N, SOHMITZ & C. ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK (BOXTEL-WESEL.) AANBIEDING voor rekening der firma STR^^TM^N, SOHMITZ & C te I«.OE]K]M[0]Vr>, VAN ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK DEE 5pOt. G^eiaieeiiing: gioot f*4,500,000., STAANDE TEN NAME DEK HEEIIEN

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

INKOMSTEN EN UITGAVEN

INKOMSTEN EN UITGAVEN Bijlagen. 1. 14. Koloniale huishoudelijke begrootiiig van Suriname Tweede Kamer. li O " " voor het. dienstiaar dienstjaar. 1914. [1. - H.] ALGEMEEN OVERZICHT VAN DE INKOMSTEN EN UITGAVEN VAN HET IMMIGRATIEFONDS

Nadere informatie

OVEREENKOMST EN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIE DOOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIE AAN DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDONESIA

OVEREENKOMST EN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIE DOOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIE AAN DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDONESIA II OVEREENKOMST TUSSEN DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDONESIA EN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIE INZAKE DE VERLENING VAN EEN FINANCIELE HULP DOOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIE AAN DE REGERING

Nadere informatie

Aan. de Tweede Kamer de Staten-Generaal.

Aan. de Tweede Kamer de Staten-Generaal. ^, Aan de Tweede Kamer de Staten-Generaal. Den len Maart jl. werden door Zijne Excellentie den Minister van Justitie bij Uwe Vergadering ingediend wetsontwerpen, betreffende de inrichting en het rechtsgebied

Nadere informatie

Artikel 1 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

Artikel 1 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN WET van 20 maart 1981 tot instelling van een Algemeen Oudedagsvoorzieningsfonds (S.B. 1981 no. 30), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij S.B. 1981 no. 190, S.B. 1982 no. 74, S.B.

Nadere informatie

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. (ET. 44.) WET van den 2$sten Juli) i85o, ter uitvoering van art, j der Grondwet. WIJ WILLEJI III, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE

Nadere informatie

r-)j, ADRES NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TP:R BEVORDERING VAN NIJVERHEID AAN Zijne Majesteit den Koning, HAARLEM, Julij 1876.

r-)j, ADRES NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TP:R BEVORDERING VAN NIJVERHEID AAN Zijne Majesteit den Koning, HAARLEM, Julij 1876. r-)j, ADRES NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TP:R BEVORDERING VAN NIJVERHEID AAN Zijne Majesteit den Koning, s HAARLEM, Julij 1876. ADRES DER NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING VAN NIJVERHEID AAN Zijne

Nadere informatie

Lyy^j^s, In het Algemeen Handelsblad van den 5 December 187G ko7nt het navolgend opstel voor:

Lyy^j^s, In het Algemeen Handelsblad van den 5 December 187G ko7nt het navolgend opstel voor: Lyy^j^s,. ^ «In het Algemeen Handelsblad van den 5 December 187G ko7nt het navolgend opstel voor: Er zijn er in den lande, vooral onder de rechterlijke ambtenaren en jongere rechtsgeleerden, die het der

Nadere informatie

Zitting 1964-1965-7800

Zitting 1964-1965-7800 Zitting 1964-1965-7800 3 RIJKSBEGROTING VOOR HET DIENSTJAAR 1965 HOOFDSTUK IXA - NATIONALE SCHULD MEMORIE VAN TOELICHTING NR. 2 Algemeen Een vergelijking van de ramingen voor het dienstjaar 1965 met die

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit financiële markten BES in verband met de invoering van het depositogarantiestelsel

tot wijziging van het Besluit financiële markten BES in verband met de invoering van het depositogarantiestelsel Besluit van tot wijziging van het Besluit financiële markten BES in verband met de invoering van het depositogarantiestelsel Op de voordracht van Onze Minister van Financiën van (...), FM/jaar/0000 M,

Nadere informatie

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën.

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën. Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën bron. T. C. Hoffers, Rotterdam 1826-1837 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie118nieu01_01/colofon.php

Nadere informatie

een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van dit onderwijs dreigt te worden.

een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van dit onderwijs dreigt te worden. ONDERWIJSRAAD. nkis 2 N". 'S-GRAVENHAGE, WÊÊËÈÈiM ) 9 2 Bericht op schrijven van ^ ^ Ä e n gelieve bij het antwoord n ä$&p dagteekening en 'nummer van Betreffende: MÀ?..?.Ï.Y...Y an 2,KXC, dit schrijven

Nadere informatie

WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32).

WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32). WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32). Artikel 1 1. Huurkoop in de zin van deze wet is de koop en verkoop van onroerend goed, waarbij

Nadere informatie

AAN DE TWEEDE KABIER DER STATEN-GE3JERAAL.

AAN DE TWEEDE KABIER DER STATEN-GE3JERAAL. ^)r^^ t cyi^j^ X >^- AAN DE TWEEDE KABIER DER STATEN-GE3JERAAL. DE STATEN DER PEOVINCIE DRENTHE hebben kermis * genomen van het door de Ecgering voorgestelde wetsontwerp van regterlijlce inrigting. Zij

Nadere informatie

Staatsblad April WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen.

Staatsblad April WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen. Staatsblad 302. 23 April 1936. WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen. Wij WILHELMINA, enz.... doen te weten: Alzoo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenschelijk is bepalingen

Nadere informatie

Brief Syt A , Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859

Brief Syt A , Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859 Brief Syt A 1859 050-051. 0056-0057, Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859 Zeer Geachte Heer! Naar t mij voorkomt heb ik mij betreffende het corr n van den tweeden druk niet duidelijk uitgedrukt, of

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN DE REGERING VAN DE REPUBLI EK VAN INDONESIA EN DE REGLRING VAN HET KONINKRIJK BELGIE INZAKE DE VERLENING VAN EEN FINANCIELE HULP

OVEREENKOMST TUSSEN DE REGERING VAN DE REPUBLI EK VAN INDONESIA EN DE REGLRING VAN HET KONINKRIJK BELGIE INZAKE DE VERLENING VAN EEN FINANCIELE HULP I OVEREENKOMST TUSSEN DE REGERING VAN DE REPUBLI EK VAN INDONESIA EN DE REGLRING VAN HET KONINKRIJK BELGIE INZAKE DE VERLENING VAN EEN FINANCIELE HULP DCOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIE AAN DE

Nadere informatie

Wijzigingen: AB 2012 no. 54; (inwtr. AB 2013 no. 15) ===================================================================== Artikel 1

Wijzigingen: AB 2012 no. 54; (inwtr. AB 2013 no. 15) ===================================================================== Artikel 1 Intitulé : Strandvonderijverordening Citeertitel: Strandvonderijverordening Vindplaats : AB 1990 GT no. 42 Wijzigingen: AB 2012 no. 54; (inwtr. AB 2013 no. 15) = Artikel 1 De korpschef van politie voert

Nadere informatie

Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst

Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (Tekst geldend op: 18-03-2009) Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

STATUTENWIJZIGING (DOCDATA N.V.)

STATUTENWIJZIGING (DOCDATA N.V.) 1/5 BORR/THOL/BOEIJ/5161279/40070161 #21997663 Concept d.d. 5 juli 2016 - alleen voor discussiedoeleinden STATUTENWIJZIGING (DOCDATA N.V.) Op tweeduizend zestien is voor mij, mr. Rudolf van Bork, notaris

Nadere informatie

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Inhoudsopgave WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 3 Artikel 7... 3 Artikel 8... 3 Artikel 9... 4 Artikel 10...

Nadere informatie

Bij den Vijf-en-Twintigsten Jaargang

Bij den Vijf-en-Twintigsten Jaargang 1882. 1907 Bij den Vijf-en-Twintigsten Jaargang van DE VRIEND DES HUIZES" IT verwacht geen poëtische ont- U boezeming van mij en dat is maar goed ook, want in den hoofdredacteur zit geen dichter. U verwacht

Nadere informatie

(Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen).

(Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen). ^ 1 i>l Caveant consules, ne quid detrimenti res publica capiat!" (Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen). Aan de HH. Leden van de Staten-Generaal worden hij al de vorigen nog de volgende

Nadere informatie

Vervoer van granen in 1836

Vervoer van granen in 1836 Vervoer van granen in 1836 No. 168. BESLUIT van den Gouverneur van Groningen, van den 11den Junij 1836, no. 23, houdende bijzondere verordeningen voor die provintie, betrekkelijk den binnenwaardschen vervoer

Nadere informatie

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Inhoudsopgave WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 3 Artikel 7... 3 Artikel 8... 4 Artikel 9... 4 Artikel 10...

Nadere informatie

VOORWAARDELIJKE VEROORDEELING

VOORWAARDELIJKE VEROORDEELING VOORWAARDELIJKE VEROORDEELING DOOR MR. O. E. G. GRAAF VAN LIMBURG STIRUM Nu bij de behandeling van de begrooting voor 1925 (o. m. in het Voorloopig Verslag van de Commissie van Rapporteurs) wederom de

Nadere informatie

NOG EENIGE OPMERKINGEN OVER SURINAAM- SCHE LIBERIA-KOFFIE EN DE MOGELIJKHEID TOT VERBETERING DER REPUTATIE ER VAN

NOG EENIGE OPMERKINGEN OVER SURINAAM- SCHE LIBERIA-KOFFIE EN DE MOGELIJKHEID TOT VERBETERING DER REPUTATIE ER VAN NOG EENIGE OPMERKINGEN OVER SURINAAM- SCHE LIBERIA-KOFFIE EN DE MOGELIJKHEID TOT VERBETERING DER REPUTATIE ER VAN DOOR DR. J. E. VAN AMSTEL In een artikel, getiteld: Een en ander over de bereiding van

Nadere informatie

HET NEDERLANDERSCHAP IN SURINAME EN CURAgAO

HET NEDERLANDERSCHAP IN SURINAME EN CURAgAO HET NEDERLANDERSCHAP IN SURINAME EN CURAgAO DOOR FRED. OUDSCHANS DENTZ. Het feit, dat er duizenden Surinamers zijn, die geen nationaliteit bezitten, ofschoon zij zich Nederlanders waanden en ook voelden,

Nadere informatie

CUI/TüURCREDIET VOOR SURINAME

CUI/TüURCREDIET VOOR SURINAME CUI/TüURCREDIET VOOR SURINAME DOOR MR. DR. C. F. SCHOCH Na den strijd om de afschaffing der slavernij in West-Indië, welke, nu 55 jaar geleden, eindigde met de vrijverklaring der negers, is er misschien

Nadere informatie

bron Op de Bruiloft. Z.p., ca. 1840 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_opd001opde01_01/colofon.php 2011 dbnl

bron Op de Bruiloft. Z.p., ca. 1840 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_opd001opde01_01/colofon.php 2011 dbnl bron. Z.p., ca. 1840 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_opd001opde01_01/colofon.php 2011 dbnl 1. Door de persoon, de koopman voorstellende, voor te dragen. Ik, KAREL KOOPHANDEL, negotie

Nadere informatie

HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1

HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1 DECREET van 15 september 1981, houdende vaststelling van regelen inzake het verlenen van vergunningen voor het uitoefenen van enig bedrijf of beroep (Decreet Vergunningen Bedrijven en Beroepen) (S.B. 1981

Nadere informatie

VOLMACHT VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 16 OKTOBER 2009

VOLMACHT VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 16 OKTOBER 2009 VOLMACHT VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 16 OKTOBER 2009 De ondergetekende... Met domicilie of maatschappelijke zetel te... eigenaar van... aandelen van de N.V. Etn. Fr. COLRUYT met maatschappelijke

Nadere informatie

ALGEMEENE BEPALINGEN VOOR DE BURGERLIJKE LUCHTVAART IN SURINAME. Inleidende bepalingen. Artikel 1.

ALGEMEENE BEPALINGEN VOOR DE BURGERLIJKE LUCHTVAART IN SURINAME. Inleidende bepalingen. Artikel 1. PUBLICATIE van 25 September 1935, waarbij word afgekondigd het Koninklijk besluit van den 4den juli 1935 (Staats blad no. 393), houdende vaststelling van algemeene bepalingen voor de burgerlijke luchtvaart

Nadere informatie

Verdrag inzake de betekening en de kennisgeving in het buitenland van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke en in handelszaken

Verdrag inzake de betekening en de kennisgeving in het buitenland van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke en in handelszaken Verdrag inzake de betekening en de kennisgeving in het buitenland van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke en in handelszaken De Staten die dit Verdrag hebben ondertekend, Verlangend

Nadere informatie

OPEN BRIEF AAN DE NATIONALE ASSEMBLEE INZAKE: Het constitutioneel kiesrecht in Suriname naar gender en naar algemeenheid

OPEN BRIEF AAN DE NATIONALE ASSEMBLEE INZAKE: Het constitutioneel kiesrecht in Suriname naar gender en naar algemeenheid OPEN BRIEF AAN DE NATIONALE ASSEMBLEE INZAKE: Het constitutioneel kiesrecht in Suriname naar gender en naar algemeenheid Geachte voorzitter en leden van de Nationale Assemblée, Naar aanleiding van informatie

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2010 GT no. 17 Landsverordening Raad van Advies 1 Hoofdstuk 1. Inrichting en samenstelling Artikel 1 1. De Raad van Advies, verder te noemen de Raad, bestaat

Nadere informatie

INLEIDING OP CONCEPT GELDLENINGSOVEREENKOMST

INLEIDING OP CONCEPT GELDLENINGSOVEREENKOMST INLEIDING OP CONCEPT GELDLENINGSOVEREENKOMST Informatie vooraf De Gemeente Roosendaal is eventueel bereid om een door Coresta Design & Build aan te wijzen nader te noemen meester, verder Douanekantoor

Nadere informatie

EENIGE OPMERKINGEN AAN DE HAND VAN DE SURINAAMSCHE BEGROOTING VOOR 1929

EENIGE OPMERKINGEN AAN DE HAND VAN DE SURINAAMSCHE BEGROOTING VOOR 1929 EENIGE OPMERKINGEN AAN DE HAND VAN DE SURINAAMSCHE BEGROOTING VOOR 1929 DOOR W. R. MENKMAN Bij de openbare behandeling te Paramaribo der Surinaamsche begrooting heeft een der gedelegeerden van den Gouverneur

Nadere informatie

-OVEREENKOMST - Inzake achtergestelde geldlening

-OVEREENKOMST - Inzake achtergestelde geldlening -OVEREENKOMST - Inzake achtergestelde geldlening DE ONDERGETEKENDEN: 1. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.. B.V., statutair gevestigd en kantoorhoudende aan de.., te ( ), rechtsgeldig

Nadere informatie

omxmmtn mnbooxjknittq^

omxmmtn mnbooxjknittq^ CONCEPTREGLEMENT OF ALGIMEENE DENKBEELDEN OMTRENT HET OPRIGTEN VAN i;-u'.>''' -",V.'..^^^ omxmmtn mnbooxjknittq^ welke ten doel hebben om inde behoef ten der armen en arbeiders ten gevolge van het mislukken

Nadere informatie

!""# $ $ %!#% & $ !"# $ - ()*+ $! ' - 33##&# $ # 56$$% ;! <!!"()=# !" &>11. Jesaja 9:1-6 Jeremia 31:31-37 Hebr. 8:1-13

!# $ $ %!#% & $ !# $ - ()*+ $! ' - 33##&# $ # 56$$% ;! <!!()=# ! &>11. Jesaja 9:1-6 Jeremia 31:31-37 Hebr. 8:1-13 Jesaja 9:1-6 Jeremia 31:31-37 Hebr. 8:1-13 1 Het volk dat in donkerheid wandelt, ziet een groot licht; over hen die wonen in een land van diepe duisternis, straalt een licht. 2 Gij hebt het volk vermenigvuldigd,

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. C.G. Geluk (Huizen)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. C.G. Geluk (Huizen) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. C.G. Geluk (Huizen) Schriftlezing: 2 Korinthe 4 vers 16 t/m 5 vers 10 Gezang 295 vers 1, 3 en 5 (Liedboek) Psalm 52 vers 7 (Schoolpsalm) Psalm 63 vers 1 en 2 Gezang

Nadere informatie

STATUTEN DER N. V. MAATSCHAPPIJ HELENAVEEN. STATUTEN DER N. V. Maatschappij Helenaveen

STATUTEN DER N. V. MAATSCHAPPIJ HELENAVEEN. STATUTEN DER N. V. Maatschappij Helenaveen Inhoudsopgave STATUTEN...1 NAAM, DOEL, ZETEL, DUUR...1 MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL; AANDEELEN...2 BESTUUR...3 ALGEMEENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS. FINANTIEELE COMMISSIE...6 BOEKJAAR, BALANS EN WINST-

Nadere informatie

SINAASAPPEL-CULTUUR IN SURINAME

SINAASAPPEL-CULTUUR IN SURINAME SINAASAPPEL-CULTUUR IN SURINAME DOOR J. A. LIEMS II In de W. I. Gids van Februari 1930, is door mij aan de hand van officieele gegevens, het doodvonnis door Prof. G. Stahel, directeur van het landbouwproefstation

Nadere informatie

VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol),

VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol), VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol), zoals ter besluitvorming voor te leggen aan de algemene vergadering van aandeelhouders te

Nadere informatie

WET van 22 februari 1975, tot vaststelling van een wettelijke regeling met betrekking tot de Surinaamse Postspaarbank (S.B. 1975 no. 34).

WET van 22 februari 1975, tot vaststelling van een wettelijke regeling met betrekking tot de Surinaamse Postspaarbank (S.B. 1975 no. 34). WET van 22 februari 1975, tot vaststelling van een wettelijke regeling met betrekking tot de Surinaamse Postspaarbank (S.B. 1975 no. 34). HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 1 Deze wet verstaat onder:

Nadere informatie

Or, W. J, LEYDn /!Nnl«msJag 8J7. ,...c F \ '- EEN TEHUIS VOOR WEEZEN IN ZUID-AFRIKA 1!.

Or, W. J, LEYDn /!Nnl«msJag 8J7. ,...c F \ '- EEN TEHUIS VOOR WEEZEN IN ZUID-AFRIKA 1!. Or, W. J, LEYDn /!Nnl«msJag 8J7,...c F \ '- EEN TEHUIS VOOR WEEZEN IN ZUID-AFRIKA 1!. L. S. Het is velen in Holland wellicht bekend, hoe ik, eerst onlangs uit Zuid-Afrika teruggekeerd, den langen en b'!ngen

Nadere informatie

Is levensverzekering tegen den halven prijs levensvatbaar?

Is levensverzekering tegen den halven prijs levensvatbaar? Is levensverzekering tegen den halven prijs levensvatbaar? EBKE UITEENZETTING TEN DIENSTE YAN HEN DIB ZICH DOOR DE GOEDKOOPE AANBIEDINGEN YAN AsSESSlIENT- OF OMSLAGYERZEKBiUNGJIAATSCHAPPIJEN AANGETROKKEN

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & 2 i j ne Sxc.e Henti de n Minis t er van Onderwijs». Kunsten en Wetenschappen

ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & 2 i j ne Sxc.e Henti de n Minis t er van Onderwijs». Kunsten en Wetenschappen ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & Statenlaan 125. Bericht op schrijven van Meiv^gsèïieve bij het antwoord dagteekening 17. JU\XJ

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/093

Rapport. Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/093 Rapport Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/093 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Algemeen Directeur van de Dienst Wegverkeer zijn verzoek van 16 juni 2003 om vergoeding van de kosten die hij

Nadere informatie

DE HOLLANDSCHE KOFFIJ-HANDEL HET KOFFIJVEILING-STELSEL

DE HOLLANDSCHE KOFFIJ-HANDEL HET KOFFIJVEILING-STELSEL Vati den Schrijver. DE HOLLANDSCHE KOFFIJ-HANDEL y. HET KOFFIJVEILING-STELSEL Federlandsclie Handel-Maatscliappij, BESCHOUWD DOOR J. T. WITKAMP, KOJ?FIJ-MAKELAAK TE ROTTERDAM. - ^ ' -/ó X I DE HOLLANDSCHE

Nadere informatie

De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt:

De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt: De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt: Artikel 1 Dit decreet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 107quater van de Grondwet. Artikel 2 Bij het Ministerie

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 december 2005 Rapportnummer: 2005/401

Rapport. Datum: 27 december 2005 Rapportnummer: 2005/401 Rapport Datum: 27 december 2005 Rapportnummer: 2005/401 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn verzoek om verwijdering van de stukken betreffende

Nadere informatie

UITKERINGSVERORDENING vrijwillig vervroegd uittreden.

UITKERINGSVERORDENING vrijwillig vervroegd uittreden. Nr 3213 ar. JZio GEMEENTE DORDRECHT UITKERINGSVERORDENING vrijwillig vervroegd uittreden. Artikel l Deze verordening verstaat onder: a. ontslag: ontslag als bedoeld in artikel H 12a van het Algemeen Ambtenarenreglement

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 NAAM EN ZETEL Artikel 2 DOEL Artikel 3

Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 NAAM EN ZETEL Artikel 2 DOEL Artikel 3 20150354 1 Doorlopende tekst van de statuten van de stichting: Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed, statutair gevestigd te Den Haag, zoals deze luiden na akte van statutenwijziging, op 28 december

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 1. De vennootschap draagt de naam: [ ]. 2. De vennootschap heeft haar zetel in de gemeente [ ]. Doel Artikel 2 De vennootschap heeft ten doel: a. [ ]; b. het oprichten

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad van Suriname. Hij verzocht me jou te schrijven

24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad van Suriname. Hij verzocht me jou te schrijven Mr. A. J. H. L. ADAM WARNSVELD, 2 Februari 1948 Boschlaan 7 Beste Renzo, Reeds twee brieven kreeg ik van je va.der, de eene gedateerd 19 Januari en de andere 24 Januari 1948, beide uit Paramaribo, hoofdstad

Nadere informatie

^ &^ee ^ Qylpmnei mi Q/Sén=^ ^eneiaa/.

^ &^ee ^ Qylpmnei mi Q/Sén=^ ^eneiaa/. i^/cx^^/ rc'^'^l-. COPIJ. a^ ^ &^ee ^ Qylpmnei mi Q/Sén=^ ^eneiaa/. De ondergeteekenden, meelfabrikanten te Roermond, nemen eerbiediglijk de vrijheid UEdelmogenden kennis te geven, dat hunne industrie,

Nadere informatie

Datum: 15 augustus Obligatievoorwaarden Obligatie A Woon-Winkel Fonds

Datum: 15 augustus Obligatievoorwaarden Obligatie A Woon-Winkel Fonds Datum: 15 augustus 2017 Obligatievoorwaarden Obligatie A Woon-Winkel Fonds Obligatievoorwaarden Obligatie A d.d. 10 juli 2017 Deze Obligatievoorwaarden Obligatie A zijn toegelicht tijdens en geaccordeerd

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva?

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Genesis 4:1-2, eerste deel 1 En Adam had gemeenschap met Eva, zijn vrouw, en zij werd zwanger en baarde Kaïn, en zei: Ik heb een man van de HEERE gekregen! 2 En zij

Nadere informatie

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Met voorbijgaan aan hetgeen anders in de verzekerings voorwaarden mocht zijn bepaald, wordt deze verzekering

Nadere informatie

I. Kapitaalverhoging met publieke uitgifte voorbehouden aan het personeel, uit kracht van artikel 609 van het Wetboek van Vennootschappen.

I. Kapitaalverhoging met publieke uitgifte voorbehouden aan het personeel, uit kracht van artikel 609 van het Wetboek van Vennootschappen. Etn. Franz Colruyt Naamloze Vennootschap Maatschappelijke zetel: Edingensesteenweg, 196 1500 Halle BTW-BE-0400.378.485 RPR Brussel De aandeelhouders worden uitgenodigd tot een Buitengewone Algemene Vergadering

Nadere informatie

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27 ste juli 1998 houdende regels, ter uitvoering

Nadere informatie

N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876.

N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876. A A (Extract). EXTRACT nit het Register der Resolutien van den Minister van Financien. In- en uitgaande regteu en accijnsen. N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876. Dc Minister, enz. Heeft goedgevonden

Nadere informatie

DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer

DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer Bij verschillende gelegenheden in de afgelopen maanden heeft onze vereniging zich beijverd om te komen tot een verbetering van ommuring en terrein

Nadere informatie

PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée. met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee.

PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée. met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee. PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée klassee UÏI de tesgere faupppieiioai met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee. (Strekkende m voldoening aan de voorlaatste

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Tekst geldend op: 26-08-2014) Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

NEDERLANDSCH ARCHITECTEN GILDE ^

NEDERLANDSCH ARCHITECTEN GILDE ^ NEDERLANDSCH ARCHITECTEN GILDE ^ RICHTLIJNEN BRIEF ADRES: Dr. Ir. G. A. C. BLOK B. I. SPOTVOGELLAAN 18 - DEN HAAG PENNINGMEESTER: H. CH. RAAB - MELOENSTRAAT 42 GIRO 20 70 87 - DEN HAAG NEDERLANDSCH ARCHITECTEN

Nadere informatie

Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bovenwindse Eilanden te St. Maarten

Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bovenwindse Eilanden te St. Maarten Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bovenwindse Eilanden te St. Maarten In te vullen door het Handelsregister. Jaarletter No. Opgaafnummer Dossiernummer.. Datumstempel Talonnummer..

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten pagina 1 van 5 Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren

Nadere informatie

Vestigingsregeling voor bedrijven

Vestigingsregeling voor bedrijven Zoek regelingen op overheinl Nederlandse Antillen Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheinl! Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële

Nadere informatie

{OvergedruM uit de Economist 1862.) SPAARBANKEN.

{OvergedruM uit de Economist 1862.) SPAARBANKEN. {OvergedruM uit de Economist 1862.) SPAARBANKEN. EEN WOORD OVER HARE OPRIGTI>!G VAN WEGE DEN STAAT. De dagbladen hebben ons sinds eenigen tijd bekend gemaakt met het voornemen, later met de volvoering

Nadere informatie

ECONOMISCH SURINAME EN HET LOONSTELSEL

ECONOMISCH SURINAME EN HET LOONSTELSEL ECONOMISCH SURINAME EN HET LOONSTELSEL DOOR THEOD. A. C. COMVALIUS Ieder, die op de hoogte is van Surinaamsche toestanden en eenigen kijk heeft op de politiek van den laatsten tijd, zal moeten toegeven,

Nadere informatie

/^ i^^^^d^^i^:^!^ ^^// t;-^ MUNTKWESTIE. IXlOl. üiicctoi' ot tlio rnion ]),ink of Spain and England. ->- «_Jir^^5^'^'":=^-ï_

/^ i^^^^d^^i^:^!^ ^^// t;-^ MUNTKWESTIE. IXlOl. üiicctoi' ot tlio rnion ]),ink of Spain and England. ->- «_Jir^^5^'^':=^-ï_ /^ i^^^^d^^i^:^!^ ^^// t;-^ DE MUNTKWESTIE IXlOl üiicctoi' ot tlio rnion ]),ink of Spain and England ->- «_Jir^^5^'^'":=^-ï_ \v. Vi. P. VAX STOCKITM & ZOOX 18.S3 ' -'r^:-: ^r^ac^'-y^y-::'/^ '.-'t*'/,.j

Nadere informatie

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2007 / 47. Naam Besluit Algemene bepalingen voor geldleningen 2006. Publicatiedatum 14 februari 2007

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2007 / 47. Naam Besluit Algemene bepalingen voor geldleningen 2006. Publicatiedatum 14 februari 2007 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2007 / 47 Naam Besluit Algemene bepalingen voor geldleningen 2006 Publicatiedatum 14 februari 2007 Opmerkingen - Vaststelling van de bepalingen bij besluit van Burgemeester

Nadere informatie

Thema: "Als God nu ook al verandert, waar blijven wij dan!?!"

Thema: Als God nu ook al verandert, waar blijven wij dan!?! Thema: "Als God nu ook al verandert, waar blijven wij dan!?!" Jeremia 18:11-12 1 Het woord, dat van de HERE tot Jeremia kwam: 2 Maak u op, daal af naar het huis van de pogenbakker, en daar zal Ik u mijn

Nadere informatie

EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAEDIE VAN NEDERLANDSCH WEST-INDIË. III (S/(rf)

EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAEDIE VAN NEDERLANDSCH WEST-INDIË. III (S/(rf) EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAEDIE VAN NEDERLANDSCH WEST-INDIË DE BELASTINGEN IN CURASAO DOOR C. R. WEYTINGH III (S/(rf) Van de betaling van het loodsgeld zijn vrijgesteld vaartuigen in gouvernementsdienst

Nadere informatie

INBRENG IN de naamloze vennootschap: N.V. UNIVÉ HET ZUIDEN SCHADEVERZEKERINGEN, gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal)

INBRENG IN de naamloze vennootschap: N.V. UNIVÉ HET ZUIDEN SCHADEVERZEKERINGEN, gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal) Blad 1 INBRENG IN de naamloze vennootschap: N.V. UNIVÉ HET ZUIDEN SCHADEVERZEKERINGEN, gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal) Heden, ***, verscheen voor mij, mr. **, notaris te **: **, te dezen handelend

Nadere informatie

- OVEREENKOMST - inzake een geldlening eigen woning

- OVEREENKOMST - inzake een geldlening eigen woning - OVEREENKOMST - inzake een geldlening eigen woning DE ONDERGETEKENDEN De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid B.V., statutair gevestigd te en kantoorhoudende aan de, te (.), te dezer zake

Nadere informatie

A 2012 N 46 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! De Gouverneur van Curaçao,

A 2012 N 46 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! De Gouverneur van Curaçao, A 2012 N 46 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 3 de juli 2012 houdende tijdelijke regels betreffende de Postspaarbank (Tijdelijke Postspaarbankverordening 2010). IN NAAM DER KONINGIN! De Gouverneur

Nadere informatie

GOUD OF ZILVER. noor. OVERdEDRrKT I'IT HET BIJBLAD VAN HET AMSTERDAMSCH EFFEGTENBLAD. VAN 22 FEliiiUARI.I '1871-. AMSTERDAM,

GOUD OF ZILVER. noor. OVERdEDRrKT I'IT HET BIJBLAD VAN HET AMSTERDAMSCH EFFEGTENBLAD. VAN 22 FEliiiUARI.I '1871-. AMSTERDAM, \ fe^ tljk^ijtieti GOUD OF ZILVER. noor M". F. S. VAN N I E R O P, i> I K i; e T K r ii i) E i: A 5t s T K K» A M S C II E IS \ N K. OVERdEDRrKT I'IT HET BIJBLAD VAN HET AMSTERDAMSCH EFFEGTENBLAD VAN 22

Nadere informatie

Hof van Justitie in Suriname, d.d. i5 Juni j.1. in welk

Hof van Justitie in Suriname, d.d. i5 Juni j.1. in welk GEHEM. : i lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Roestam Effendi aan de Regeering gestelde vragen, o.a. betref- fende het in beslagnemen van in Suriname ingevoerde,ipr, communistische lectuur, meen

Nadere informatie

SC/MS DIRKZWAGER ADVOCATEN EN NOTARISSEN POSTBUS 3045 6802 DA ARNHEM

SC/MS DIRKZWAGER ADVOCATEN EN NOTARISSEN POSTBUS 3045 6802 DA ARNHEM DIRKZWAGER ADVOCATEN EN NOTARISSEN POSTBUS 3045 6802 DA ARNHEM KOPIE van de akte houdende de opxichting en vaststrlling van de statuten van de besloten vennootschap met beperkte aansprakeljjkheid: Nxjmegen

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Romeinen 5 vers 12 t/m 21 Romeinen 6 vers 1 t/m 14 Psalm 119 vers 53 (Schoolpsalm) Psalm 103 vers 8 en 9 Lied 100 vers 1, 2, 3 en 4 (Op

Nadere informatie

w SCHETSKAARTEN UITGEGEVEN DOOR DE NATIONALE UNIE

w SCHETSKAARTEN UITGEGEVEN DOOR DE NATIONALE UNIE i OU MALAIS V. r;b,aparxy w SCHETSKAARTEN UITGEGEVEN DOOR DE NATIONALE UNIE 1. Tracé van het Eendrachtskanaal met zeehaven Bergen op Zoom. 2. Uitmonding van voormeld kanaal en haven in de Open Westerschelde.

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Artikel 2

Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Artikel 2 20150354 1 Doorlopende tekst van de administratievoorwaarden van de stichting: Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed, statutair gevestigd te Den Haag, zoals deze luiden na wijziging bij akte,

Nadere informatie

Gemeente Krimpen aan den IJssel

Gemeente Krimpen aan den IJssel pagina 1 van 5 Versie per 1 januari 2006 430 KREDIETHYPOTHEEK 1) ALGEMEEN 1.1. Algemene vermogensvrijlating De WWB kent, net als de Abw, een algemene vrijlatingsregeling voor vermogen. Alleen wanneer de

Nadere informatie