Nationale Tuinvogeltelling 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nationale Tuinvogeltelling 2010"

Transcriptie

1 Nationale Tuinvogeltelling 21 Huismus wederom het hoogste aantal, Merel het vaakst gemeld De Nationale Tuinvogeltelling van 23 en 24 januari werd voor de 7 e keer georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, dit jaar in nauwe samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland die meedacht over de aangepaste opzet en de analyse van de gegevens voor haar rekening nam. Het werd een zeer succesvolle telling met bijna 37. deelnemers en in totaal meer dan een miljoen getelde vogels. Een absoluut record! De Top 1 van hoogste aantallen is eigenlijk al een aantal jaar (nagenoeg) hetzelfde met enkel wat soorten die stuivertje wisselen (tabel 1). Dit jaar stond de roodborst wel in de Top 1, in 29 stond de ekster op de tiende plaats. Tabel 1. Top 1 van talrijkste soorten.* 1. Huismus Koolmees Merel Vink Pimpelmees Spreeuw Kauw Turkse tortel Houtduif Roodborst * aantallen gecorrigeerd voor onwaarschijnlijke en foutieve waarnemingen De merel voert de lijst aan als het gaat om in hoeveel tuinen een vogel is gezien tijdens de telling (zie tabel 2). Van de merel werd dus in tuinen tenminste één exemplaar waargenomen. In totaal werden 82 verschillende soorten gezien. Tabel 2. Top 1 van algemeenste soorten. 1. Merel Koolmees Roodborst Pimpelmees Vink Huismus Turkse tortel Heggenmus Heggenmus Houtduif 15326

2 Over de deelnemers... In totaal werden 3699 tellingen uitgevoerd, met een opvallend hoog aandeel vrouwelijke tellers (53%). Dit is bijzonder, want aan het gros van de vogeltellingen in Nederland doen hoofdzakelijk mannen mee. In Noord-Amerika is vogels kijken overigens een echte vrouwen bezigheid. Bijna 15 mensen voerden meerdere tellingen uit in hun tuin, en een enthousiasteling heeft gedurende het weekend zelfs negen keer meegedaan. Die had de smaak goed te pakken! Het gros van de deelnemers (1636) is geboren tussen 195 en 1969 (zie grafiek 1). Bijna 2 tellers zijn geboren in 199 of later. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar ook leuk om te zien dat de tuinvogeltelling een aantal 8-plussers tot deelname heeft weten te verleiden tot na 199 Grafiek 1. Aantal tuinvogeltellers uitgesplitst naar hun geboortejaar. Gevraagd naar de telervaring gaven bijna 3. mensen aan dat ze ervaren tellers zijn en in elk geval de meest voorkomende tuinvogels (her)kennen, 59 deelnemers gaven aan onervaren te zijn en 113 mensen zijn dol de wol geverfde vogelaars die ook regelmatig aan andere SOVON-tellingen meedoen. Iets minder dan de helft van het aantal mensen (1545 personen) heeft de moeite genomen om de aanvullende vragen in te vullen. Hier zijn we blij mee, want daardoor zijn de telgegevens nog beter te interpreteren en te analyseren Tellingen werden gehouden in de (achter)tuin en 78 mensen telden hun balkon. Het overgrote deel van de mensen (11421) die de aanvullende vragen heeft ingevuld, woont in een wijk ouder dan 25 jaar (3721 tot 25 jaar oud, 31 in wijk tot vijf jaar oud). Ook was opvallend dat meer dan 8% van de mensen in een tuin telde die voor minder dan 5% bestraat is, veel groen dus. Dat groene komt ook tot uitdrukking in de erfscheiding met de buren Mensen (van de 1545 facultatieve vrageninvullers) gaven aan dat de erfscheiding uit een heg bestaat, 466 mensen hebben een schutting en 315 vulden hier anders in. 86% Van de deelnemers gaf aan dat ze de vogels hebben gevoerd alvorens ze gingen tellen. Op de vraag of er een kat aanwezig was in de tuin tijdens de telling, gaven mensen aan geen kat te hebben gezien (in de tuin), 1836 deelnemers zagen één kat, 41 deelnemers zagen meerdere katten tijdens dat halve uur. Tenslotte werd facultatief gevraagd of men vaker vogels wilde tellen. Maar liefst 95% van de deelnemers gaf aan wel vaker vogels te willen tellen! Een verheugende score waar we zeker in de toekomst gehoor aan willen geven.

3 Ken je de stadvogels goed, dan kun je dit voorjaar meedoen aan de stadstellingen in het kader van het Meetnet MUS. Zie de webpagina voor meer informatie en opgave. In grafiek 2 is te zien hoe het aantal tellingen verdeeld is over de provincies. Zuid-Holland voert deze lijst aan en Zeeland sluit de rij. Deze verdeling is natuurlijk niet echt heel verrassend, omdat de meeste mensen in Zuid- (en Noord-)Holland wonen Zuid-Holland Noord-Holland Gelderland Noord-Brabant Utrecht Friesland Overijssel Limburg Groningen Drenthe Flevoland Zeeland Grafiek 2. Aantal tuinvogeltellers per provincie. Ook leuk om te zien is het tijdstip van tellen. Van de 3699 tellingen werden er 1159 op zaterdag en op zondag gehouden. De meeste deelnemers telden tussen uur (zie grafiek 3) voor na 15. Grafiek 3. Aantal tellingen uitgesplitst naar tijd van de dag.

4 gemiddeld aantal soorten Over de vogels... Zoals gezegd werden er meer dan een miljoen vogels geteld, verdeeld over 82 soorten. Hieronder een paar leuke krenten die zo n telling extra leuk maken. De Halsbandparkiet scoorde met 3291 exemplaren zeer hoog (op een totaal van bijna 1. exemplaren tijdens de landelijke slaapplaatstelling van begin januari 21, zie Ook opvallend goed vertegenwoordigd, ondanks de relatief strenge winter waren de ijsvogel (92 ex) en verschillende uilensoorten. Blijkbaar konden ze toch aan voldoende voedsel komen, ondanks de sneeuw en vorst. Echte geluksvogels zagen een pestvogel tijdens de telling. In totaal werden er 3 doorgegeven verdeeld over 11 verschillende locaties. Het aantal pestvogels is opvallend hoog, gezien het feit dat er deze winter tot in februari niet of nauwelijks pestvogels in het land zijn gemeld. Waren het in alle gevallen pestvogels tijdens de tuinvogeltelling? Gemiddeld werden tijdens een telling tussen de 8 en 9 soorten waargenomen, waarbij het leuk is om te vermelden dat tuinen met minder bestrating (en dus meer groen) gemiddeld één soort meer scoorden dan tuinen met meer dan de helft bestrating. Het lijkt erop dat met de Heggenmus de meeste determinatiefouten worden gemaakt, dus aan de herkenning van deze soorten zullen we volgend jaar wat extra aandacht besteden. Uit het hoge aantal merels dat af en toe in één tuin werd vastgesteld, leiden we af dat niet iedereen zich aan de telregel heeft gehouden dat per soort het aantal vogels moest worden doorgegeven dat tegelijkertijd is vastgesteld. Niet dus vier keer een merel als 4 doorgeven, want de kans is groot dat het dezelfde merel was. Grafiek 4 laat zien hoe de verdeling is van het aantal soorten per provincie. Daarbij valt op dat het gemiddeld aantal verschillende soorten het hoogste is in Drenthe. Een andere relatief bosrijke provincie, Gelderland, scoort juist het laagste aantal gemiddelde soorten. Opvallend is dat ook de buurprovincies Noord-Holland (relatief veel soorten) en Zuid-Holland (relatief weinig soorten) verder uit elkaar liggen. De grootte van de provincie en het aantal soorten heeft (dus) niks met elkaar te maken. 9,4 9,2 9 8,8 8,6 8,4 8,2 8 Dr NH Li Fr Ov NB ZL Gr Ut ZH Fl Gl provincie Grafiek 4. Gemiddeld aantal aanwezige soorten tijdens de tuinvogeltelling per provincie*. * resultaten zijn gecorrigeerd voor andere factoren die aantal soorten bepalen.

5 gemiddeld aantal soorten Ervaren SOVON-tellers turfden gemiddeld het hoogste aantal soorten (meer dan 1), de onervaren tellers zagen gemiddeld iets meer dan 7 soorten tijdens de telling. Ook telden de SOVON-tellers gemiddeld het hoogste aantal individuen (34) per telling, tegen gemiddeld 22 verschillende individuen bij onervaren tellers. Vaak vogels tellen loont dus: je bent dan beter in staat bepaalde soorten op te merken of op naam te brengen, en ook de meer verborgen zitten individuen, of de vogels die alleen hoorbaar zijn, ontsnappen dan minder snel aan de aandacht. Ook de mate van bijvoeren is van invloed op het gemiddeld aantal soorten dat werd waargenomen tijdens de tellingen. Voerde men bij dan kon men gemiddeld 9 soorten turven, zonder bijvoeren lag dat aantal op iets meer dan 7 (Grafiek 5). Daarnaast levert bijvoeren bijna 4% meer vogels op w el bijvoeren niet Grafiek 5. Gemiddeld aantal soorten in tuinen waar wel en niet werd bijgevoerd*. * resultaten zijn gecorrigeerd voor andere factoren die aantal soorten bepalen. Het spreekt voor zich dat ook de omvang van de tuin en de verschillende erfscheidingen van invloed is op het aantal soorten en individuen. In tuinen met een heg als erfscheiding kon men gemiddeld bijna 3 verschillende vogels opschrijven, in een tuin met een schutting lag dat aantal op iets minder dan 25. Kortom: uw tuin zo groen mogelijk inrichten met zo weinig mogelijk bestrating, een heg als erfscheiding en bijvoeren levert gemiddeld de hoogste aantallen soorten en individuen op. Dat wist u natuurlijk allang, maar het is heel aardig om in het de telling bevestigd te zien! De huismus Tot slot van de brij aan getallen en reeksen zoomen we in op de huismus. Daarmee gaat het al jaren bergafwaarts (afname meer dan 5% t.o.v. de jaren 7) en toch staat hij ieder jaar weer op nummer 1 met de hoogste aantallen. Hoe kan dat? De huismus was eens een van de talrijkste vogelsoorten van ons land met in de jaren 7 zo n 1 tot 2 miljoen broedparen. Nu zijn er anno 21 nog maar zo n half miljoen broedparen over. Nog steeds behoorlijk veel dus, maar de populatie is wel meer dan gehalveerd! Omdat huismussen aan mensen gebonden zijn, zijn ze op de plekken waar ze nog zitten (vooral oudere steden) redelijk algemeen met soms tientallen exemplaren bij elkaar.

6 gemiddeld aantal Huismussen In grafiek 6 staat het gemiddeld aantal huismussen per provincie aangegeven. In Flevoland zijn relatief veel huismussen geteld, drie keer zoveel als in Zuid-Holland, waar er de minste werden geteld. Bijvoeren trekt duidelijk ook huismussen aan, want waar er gevoerd werd, lag het gemiddeld aantal huismussen op ruim 5 en waar niet gevoerd werd op iets meer dan Fl Dr Fr Ov Gr Li Gl ZL NB Ut NH ZH provincie Grafiek 6. Gemiddeld aantal Huismussen per tuin uitgesplitst naar provincie. We hopen dat u ook in 211 weer massaal meedoet met de Nationale Tuinvogeltelling 22 en 23 januari 211 en op die manier bijdraagt aan meer kennis over onze stadse vogels. In een volgend verslag zullen we dan uitgebreider ingaan op de verschillen in aantallen vogels in opeenvolgende jaren. Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland

Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij*

Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij* Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij* Er deden 40496 verschillende mensen mee in totaal werden 28232 tellingen doorgegeven verdeeld over meer dan 631800 verschillende individuen.

Nadere informatie

Nationale Tuinvogeltelling 2011 enkele cijfers en getallen op een rij

Nationale Tuinvogeltelling 2011 enkele cijfers en getallen op een rij Nationale Tuinvogeltelling 2011 enkele cijfers en getallen op een rij In totaal werden 28374 tellingen doorgegeven verdeeld over meer dan 900.000 verschillende individuen. Er werden 125.550 huismussen

Nadere informatie

Nationale Tuinvogeltelling 2013 enkele cijfers en getallen op een rij

Nationale Tuinvogeltelling 2013 enkele cijfers en getallen op een rij Nationale Tuinvogeltelling 2013 enkele cijfers en getallen op een rij Er deden 84.986 verschillende mensen mee en in totaal werden 49.125 tellingen doorgegeven waarvan 388 van scholen Dit leverde 1.143.245

Nadere informatie

Nationale Tuinvogeltelling 2015

Nationale Tuinvogeltelling 2015 Nationale Tuinvogeltelling 2015 Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Tuinvogeltelling in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland. Vogels tellen: zinvol en leuk! De Nationale Tuinvogeltelling

Nadere informatie

NATIONALE TUINVOGELTELLING

NATIONALE TUINVOGELTELLING NATIONALE TUINVOGELTELLING 2003-2018 Vijftien jaar tuinvogels tellen Pimpelmees Shutterstock De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd door Vaker vogels tellen? Vijftien jaar tuinvogels tellen

Nadere informatie

De top 10 ranglijst voor respectievelijk de VWG Arnhem, de provincie Gelderland en heel Nederland is als volgt: Provincie Gelderland. 5.

De top 10 ranglijst voor respectievelijk de VWG Arnhem, de provincie Gelderland en heel Nederland is als volgt: Provincie Gelderland. 5. 22 januari 2014 Aan mij werd gevraagd om de uitslagen van de afgelopen tuinvogeltelling voor een aantal grotere plaatsen in ons werkgebied te vergelijken. Op de website van Vogelbescherming Nederland kan

Nadere informatie

Analyse van de resultaten

Analyse van de resultaten Analyse van de resultaten Roodborst. Foto Daniele Occhiato, Buiten-beeld De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland Vaker vogels tellen? Tellers bedankt! Vogelbescherming

Nadere informatie

Resultaten. Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Tuinvogeltelling in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Resultaten. Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Tuinvogeltelling in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland. Resultaten Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Tuinvogeltelling in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland. Vogels tellen: zinvol en leuk! De Nationale Tuinvogeltelling wordt al

Nadere informatie

ANALYSE VAN DE RESULTATEN

ANALYSE VAN DE RESULTATEN Roodborst. Foto Michel Geven, Buiten-beeld ANALYSE VAN DE RESULTATEN De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd door Vaker vogels tellen? DE 14 DE TUINVOGELTELLING De Nationale Tuinvogeltelling

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, september 2010

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, september 2010 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2010 Marc de Bont Nijmegen, september 2010 Inleiding Methode In maart 2010 heb ik besloten om in de omgeving van het complex Berkenoord de broedvogels

Nadere informatie

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus Handleiding Vogel Wintertuintelling 2016-2017 IVN Zeewolde Vogelwerkgroep Oriolus (foto door: Paula van Schaik) Inhoud handleiding: Hoe vogel wintertuinwaarnemingen tellen; Hoe te tellen- Wat te tellen;

Nadere informatie

Nationale. Tuinvogeltelling. Resultaten van 10 jaar tuinvogels tellen. Resultaten van 10 jaar tuinvogels tellen 2003-2012

Nationale. Tuinvogeltelling. Resultaten van 10 jaar tuinvogels tellen. Resultaten van 10 jaar tuinvogels tellen 2003-2012 De Tuinvogeltelling Nationale Resultaten van 10 jaar tuinvogels tellen 2003-2012 De Nationale Tuinvogeltelling Achtergrond In 2013 organiseert Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek

Nadere informatie

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015 Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015 Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar leningaanvragen voor het leendoel

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2013 Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Inhousopgave Inleiding Pagina 3 Methode Pagina 3 De telling Pagina 4 Het weer Pagina 4 De resultaten Pagina 4 Bijlage:

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2014 een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers

Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers Inhoud 1 Verantwoording... 5 2 Raadsleden... 6 2.1 Feitelijk aantal raadsleden per gemeente... 6 2.2 Totaal aantal raadsleden landelijk naar politieke partij...

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 2002-2017. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2016. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018 Basisscholen in krimpgebieden in 2017/2018 In welke provincies sluiten de meeste basisscholen? Aan het begin van 2017/2018 zijn in Groningen, Zeeland, Limburg en Flevoland rond 2% van de basisscholen gesloten

Nadere informatie

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36%

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36% Nationale Week van de Nestkast 2010 de resultaten! Veel mensen hebben weer één of meerdere nestkasten aangemeld en de broedresultaten aan ons doorgegeven. Aan de hand van deze informatie kunnen wij volgende

Nadere informatie

De Nationale Week van de Nestkast 2006

De Nationale Week van de Nestkast 2006 De Nationale Week van de Nestkast 06 De resultaten De Nationale Week van de Nestkast is een groot succes! Veel mensen hebben één of meerdere nestkasten aangemeld en ook de broedresultaten aan ons doorgegeven.

Nadere informatie

De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand.

De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand. De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand. Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden lening aanvragen in 2015 Onlangs is door Geldshop een grootschalig onderzoek

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2012 Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Inleiding Methode In 2012 is voor het derde jaar op rij het gebied op broedvogels geteld. Het wordt begrensd wordt

Nadere informatie

Resultaten BTO. Belanghebbenden Tevredenheids Onderzoek. BRZO inspectiejaar Dit rapport is opgesteld door de werkgroep Monitoring

Resultaten BTO. Belanghebbenden Tevredenheids Onderzoek. BRZO inspectiejaar Dit rapport is opgesteld door de werkgroep Monitoring Resultaten BTO Belanghebbenden Tevredenheids Onderzoek BRZO inspectiejaar 11 Colofon Dit rapport is opgesteld door de werkgroep Monitoring Datum 4 juli 12 Status Eindversie Samenvatting De aanpak van LAT

Nadere informatie

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Stichting Duurzame Samenleving www.gdindex.nl info@gdindex.nl 0317-750645 1 De GDI omvat de 3 dimensies van duurzaamheid: Mens & Maatschappij,

Nadere informatie

Leenonderzoek Het autolening onderzoek 2017

Leenonderzoek Het autolening onderzoek 2017 Leenonderzoek Geldshop heeft een grootschalig onderzoek naar leningaanvragen voor auto s in Nederland uitgevoerd. In totaal werd de data van duizenden aanvragen in de periode januari 2016 tot en met augustus

Nadere informatie

Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen uit 2016

Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen uit 2016 Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen uit 2016 Geldshop heeft uitgebreid onderzoek naar leningaanvragen in Nederland 2016 uitgevoerd. In totaal werd de data van 29.501 aanvragen

Nadere informatie

Tuinvogelonderzoek 2011

Tuinvogelonderzoek 2011 Tuinvogelonderzoek 2011 Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken Subgroep Avifauna E.C.G. (Egbert) Leijdekker tuinvogelonderzoek@vwggooi.nl Rapportnummer 206 Pagina 1 / 24 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

10 jaar stadsvogelonderzoek in Terneuzen

10 jaar stadsvogelonderzoek in Terneuzen 10 jaar stadsvogelonderzoek in Terneuzen Katspolder en Zeldenrust 2008-2017 Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut Foto: Johnny du Burck Alex de Smet 25 februari 2018 Stadsvogels in Nederland het stedelijk

Nadere informatie

MUS - rapportage Meetnet Urbane Soorten. Den Haag en omstreken

MUS - rapportage Meetnet Urbane Soorten. Den Haag en omstreken MUS - rapportage 2010 Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken Samensteller: Tom Loorij MUS-project 2010 In 2007 lanceerde SOVON het MUS-project (MUS = Meetnet Urbane Soorten). Er was een toenemende

Nadere informatie

(65%) Totaal Mannen Vrouwen. Totaal jaar jaar

(65%) Totaal Mannen Vrouwen. Totaal jaar jaar Ontwikkeling van de WW in de periode 21 24 Ton Ferber Tussen eind 21 en eind 24 is het aantal WW-uitkeringen bijna verdubbeld. Vooral het aantal uitkeringen aan mannen jonger dan 45 is sterk gestegen.

Nadere informatie

De Nationale Week van de Nestkast 2007

De Nationale Week van de Nestkast 2007 De Nationale Week van de Nestkast 2007 De resultaten Ook dit jaar is De Nationale Week van de Nestkast weer een groot succes! Veel mensen hebben weer één of meerdere nestkasten aangemeld en de broedresultaten

Nadere informatie

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015 Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015 Martin Heinen Vogelwerkgroep Oost-Veluwe, Apeldoorn 1 1. Inleiding De gemeente Apeldoorn heeft Vogelwerkgroep Oost-Veluwe gevraagd een inventarisatie

Nadere informatie

Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen

Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen Geldshop, intermediair in consumptieve leningen, heeft uitgebreid onderzoek naar leningaanvragen uit en in Nederland uitgevoerd. In totaal

Nadere informatie

Woningtransacties per maand, Nederland 2013-2015

Woningtransacties per maand, Nederland 2013-2015 Uitstekend eerste halfjaar 2015 Nederlandse woningmarkt De Nederlandse woningmarkt heeft een prima eerste half jaar achter de rug. In de eerste 6 maanden van 2015 werden door het Kadaster 75.249 woningtransacties

Nadere informatie

Rapportage Vergelijkend Onderzoek naar Ziekteverzuim SW-sector 2003

Rapportage Vergelijkend Onderzoek naar Ziekteverzuim SW-sector 2003 Rapportage Vergelijkend Onderzoek naar Ziekteverzuim SW-sector 2003 Inleiding In het arboconvenant Sociale Werkvoorziening is bepaald dat jaarlijks een vergelijkend onderzoek naar de hoogte van het ziekteverzuim

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

Rapportage. PR onderzoek - Press Affairs meewind.nl. Amsterdam, Standaard rapportage. Gesloten vragen

Rapportage. PR onderzoek - Press Affairs meewind.nl. Amsterdam, Standaard rapportage. Gesloten vragen DirectResearch Herengracht 454 1017 CA Amsterdam 020 770 75 79 info@directresearch.nl www.directresearch.nl Rapportage Amsterdam, 07-04-2016 PR onderzoek - Press Affairs meewind.nl Standaard rapportage

Nadere informatie

Bijlage 1 Spreiding en fluctuaties leerplichtige asielzoekers

Bijlage 1 Spreiding en fluctuaties leerplichtige asielzoekers Bijlage 1 Spreiding en fluctuaties leerplichtige asielzoekers p 1 Totaal aantal leerplichtige asielzoekers In het onderzoek is het aantal leerplichtige asielzoekers bepaald op basis van het aantal asielzoekers

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens van wethouders

Persoonlijke gegevens van wethouders Persoonlijke gegevens van wethouders Dit document bevat de volgende gegevens van wethouders: Aantal wethouders naar gemeentegrootte 1998-2016. Aandeel wethouders naar politieke partij 1998-2016. Aandeel

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2011 en 2015 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com Colofon Inhoud 2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com coverfoto s (Roodborst) Michel Geven (voorzijde) Nico van Kappel

Nadere informatie

NVWK geeft de erven vleugels. Module 3 vogels tellen

NVWK geeft de erven vleugels. Module 3 vogels tellen NVWK geeft de erven vleugels Module 3 vogels tellen 1 Indeling van de avond Even voorstellen Erfvogels tellen met tuintelling.nl pauze Je erf toevoegen Geluidenquiz 2 Even voorstellen. Werkzaam bij Sovon

Nadere informatie

Extra stippen in het BMP: meer info, meer mogelijkheden

Extra stippen in het BMP: meer info, meer mogelijkheden Extra stippen in het BMP: meer info, meer mogelijkheden Dankzij de komst van autoclustering beschikken we anno 2012 voor meer dan de helft van alle getelde BMP-gebieden over de precieze ligging van de

Nadere informatie

Aantal huwelijken, huwelijksontbindingen, partnerschappen en partnerschapsontbindingen per woonplaats in 2015

Aantal huwelijken, huwelijksontbindingen, partnerschappen en partnerschapsontbindingen per woonplaats in 2015 Aantal huwelijken, huwelijksontbindingen, partnerschappen en partnerschapsontbindingen per woonplaats in 215 Huwelijk Huwelijksontbinding Partnerschap Partnerschapsontbinding Woonplaats Man % Vrouw % Man

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud De economie zit duidelijk in de lift. Na eerdere positieve berichten over de groeiende omvang van het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt ook uit deze Graydon

Nadere informatie

(* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *)

(* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *) (* *) (* WAARDEN GEVEN AAN VARIABELEN DIE NODIG ZIJN BIJ BEREKENEN DYNAMIEK LTV (GEBEURT IN MODEL) *) (* *) (* BEDRIJVENTERREINEN *) (* OPGEVEN OF MUTATIE VOOR LTV VOOR EEN BEPAALD JAAR BEKEND IS *) SAMPLE

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 104 records Middelpunt < 1km² Middelpunt 1km² - 5km² Middelpunt > 5km² Vlak schaal 1 : 50000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Alle FF-wet tab. II Rode Lijst FF-wet

Nadere informatie

Resultaten Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland )

Resultaten Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland ) Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland ) Zoetermeer, februari 12 Algemeen Decentrale overheden (provincies, waterschappen en gemeenten) zijn samen verantwoordelijk

Nadere informatie

2005 Monuta Uitvaartzorg en -verzekeringen

2005 Monuta Uitvaartzorg en -verzekeringen Procentueel sterkst gestegen grafkosten in de provincie Drenthe Drenthe 1 Dr Aa & Hunze 998 78,58% Periode 30 jaar 2 Dr De Wolden 704 58,86% 3 Dr Borger-Odoorn 433 52,80% Gemeenten met de hoogste grafkosten

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2016. Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2016. Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

De Stemming van 9 juni 2019

De Stemming van 9 juni 2019 De Stemming van 9 juni Er zijn geen verschuivingen deze week waargenomen. De peiling is gelijk aan die van de vorige week. Wel zijn er naast deze rapportage twee aparte gescheiden rapportages. De ene over

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 november 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 november 2009 > Retouradres Postbus 16166 2500 BD Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 50 30 F 070 340

Nadere informatie

Woningtransacties per kwartaal Nederland

Woningtransacties per kwartaal Nederland Woningtransacties op niveau 2008, koopsom slechts 10% onder topjaar De Nederlandse woningmarkt draait op volle toeren. In de eerste negen maanden van 2015 zijn door het Kadaster 125.859 woningtransacties

Nadere informatie

Enquête Oostvaardersplassen. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Enquête Oostvaardersplassen. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Vragenlijst...2 1 Wat is uw geslacht?...2 2 Wat is uw leeftijd?...3 3 In welke provincie woont u?...4 4 Wat ziet u als oplossing voor de overpopulatie in de Oostvaardersplassen?...5

Nadere informatie

10 jaar MUS Meetnet Urbane Soorten. Vogeltelling ook geschikt voor meten kwaliteit van je leefomgeving?

10 jaar MUS Meetnet Urbane Soorten. Vogeltelling ook geschikt voor meten kwaliteit van je leefomgeving? 10 jaar MUS Meetnet Urbane Soorten. Vogeltelling ook geschikt voor meten kwaliteit van je leefomgeving? Jan Schoppers Meetnetcoördinator MUS Netwerk Ecologische Monitoring Inhoud MUS Resultaten landelijk

Nadere informatie

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen 2011-2015 Frank Majoor & Berend Voslamber Sinds 2011 worden op verschillende plekken in Nederland in opdracht van het Faunafonds Nijlganzen

Nadere informatie

Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers

Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers 6-07-2015 Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers Over dit onderzoek Dit onderzoek over zicht en gehoor is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een online

Nadere informatie

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers 99 99 99 99 99 995 996 997 998 999 5 6 7 8 9 5 Citizen science in het boerenland en lichtpuntjes Citizen Science (burgerwetenschap) Onderzoek uitgevoerd door burgers, vaak in samenwerking met of onder

Nadere informatie

SCHORSINGEN EN VERWIJDERINGEN 2007/2008-2011/2012

SCHORSINGEN EN VERWIJDERINGEN 2007/2008-2011/2012 SCHORSINGEN EN VERWIJDERINGEN 2007/2008-2011/2012 Utrecht, januari 2013 INHOUD Samenvatting 4 Inleiding 6 1 Trends en wetenswaardigheden 8 1.1 Inleiding 8 1.2 Trends 8 1.3 Wetenswaardigheden 11 2 Wet-

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Als u ooit een bedrijf heeft gestart, dan is de kans het grootst dat u dat in het eerste kwartaal van het jaar heeft gedaan. Veel ondernemers starten traditiegetrouw

Nadere informatie

Schorsingen en verwijderingen in het funderend onderwijs

Schorsingen en verwijderingen in het funderend onderwijs Schorsingen en verwijderingen in het funderend onderwijs Inspectie van het Onderwijs, december 2015 Jaarlijks rapporteert de Inspectie van het Onderwijs over het schorsen en verwijderen van leerlingen

Nadere informatie

Enquête 'De Nieuwe Wildernis' van de Oostvaardersplassen. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Enquête 'De Nieuwe Wildernis' van de Oostvaardersplassen. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Vragenlijst...2 1 Wat zie je als oplossing voor de sterfte van de grote grazers tijdens de winter?...2 2 Wat moet er gebeuren op de lange termijn?...3 3 Hoeveel hectare denk je dat

Nadere informatie

Aantal huwelijken, huwelijksontbindingen, partnerschappen en partnerschapsontbindingen per woonplaats in 2014

Aantal huwelijken, huwelijksontbindingen, partnerschappen en partnerschapsontbindingen per woonplaats in 2014 Aantal huwelijken, huwelijksontbindingen, partnerschappen en partnerschapsontbindingen per woonplaats in 214 Huwelijk Huwelijksontbinding Partnerschap Partnerschapsontbinding Woonplaats Man % Vrouw % Man

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold

Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold Tellers: D.Schoppers, A. Vanderspoel, J. de Vries, W. Woudman, M. Werkman, J. De Bruin, M.Wijnhold Inhoud: 1. Samenvatting 2. Methode: territoria

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2008

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2008 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Januari 2008 Amsterdam, februari 2008 Lichte stijging aantal werkzoekenden in januari Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) is in januari 2008 toegenomen met 2.000 (+ 0,4%)

Nadere informatie

Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008

Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008 Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008 In dit kwartaalbericht van Woningmarkcijfers.nl de volgende onderwerpen: - prijsontwikkelingen en transacties september - prijsontwikkelingen en transacties

Nadere informatie

Monitoring van Steenuilen in : een succes!

Monitoring van Steenuilen in : een succes! Monitoring van Steenuilen in 2003-2008: een succes! Monitoring van Steenuilen in 2003-2008: een succes! Arjan Boele Het zou ideaal zijn jaarlijks alle Steenuil-territoria in ons land in kaart te brengen,

Nadere informatie

Joost Meijer, Amsterdam, 2015

Joost Meijer, Amsterdam, 2015 Deelrapport Kohnstamm Instituut over doorstroom vmbo-mbo t.b.v. NRO-project 405-14-580-002 Joost Meijer, Amsterdam, 2015 Inleiding De doorstroom van vmbo naar mbo in de groene sector is lager dan de doorstroom

Nadere informatie

Rapport W E T E N S C H A P

Rapport W E T E N S C H A P Rapport WETENSCHAP 26.086 Vlamingen TELLEN DE VOGELS TIJDENS HET GROTE VOGELWEEKEND 2017 2017 was goed voor een recordeditie in de geschiedenis van Het Grote Vogelweekend: 26.086 tellers uit 18.548 locaties

Nadere informatie

Het Grote. Vogelweekend. Rapport Begijn Le Bleu vogelde mee

Het Grote. Vogelweekend. Rapport Begijn Le Bleu vogelde mee Het Grote Vogelweekend Rapport 2019 Begijn Le Bleu vogelde mee Rapport Het Grote Vogelweekend 2019 Tijdens Het Grote Vogelweekend tellen jaarlijks tienduizenden Vlamingen mee. Het Grote Vogelweekend is

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2010 en 2014 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft)

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening via de gemeente (bijv. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Beantwoord: 2.458 Overgeslagen: 9 Ik maak

Nadere informatie

Opvallend in deze figuur is het grote aantal bedrijven met een vergunning voor exact 340 stuks melkvee (200 melkkoeien en 140 stuks jongvee).

Opvallend in deze figuur is het grote aantal bedrijven met een vergunning voor exact 340 stuks melkvee (200 melkkoeien en 140 stuks jongvee). Ontwikkeling melkveebedrijven in Utrecht, Gelderland en Brabant Analyse van mogelijke groei van melkveebedrijven op basis van gegevens van CBS en provincies Het CBS inventariseert jaarlijks de feitelijk

Nadere informatie

RAPPORT 2018 WETENSCHAP

RAPPORT 2018 WETENSCHAP RAPPORT 218 WETENSCHAP Rapport Het Grote Vogelweekend 218 Het Grote Vogelweekend is de grootste vogeltelling in Vlaanderen waarbij Natuurpunt de hulp krijgt van duizenden Vlamingen. Met alle doorgestuurde

Nadere informatie

Democratie en Restzetelverdeling bij d Hondt en Hare geen lijstcombinaties. Provinciale Verkiezingen 18 maart Datum 15 juni 2016

Democratie en Restzetelverdeling bij d Hondt en Hare geen lijstcombinaties. Provinciale Verkiezingen 18 maart Datum 15 juni 2016 Onderzoek: Onderzoeker: Democratie en Restzetelverdeling bij d Hondt en Hare geen lijstcombinaties Drs. C. Kruijmer (Kees) Onderzoeksmateriaal: Het resultaat van de Provinciale Verkiezingen 18 maart 2015

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 inventarisatie en verslag : Dook Vlugt d.vlugt@quicknet.nl contactpersoon Ecodorp : Sjaak van der Woude 1. Inleiding 2. Havik 3. Resultaten inventarisatie

Nadere informatie

KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep

KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep Mededeling nr. 201 Broedvogel inventarisatie Telgebied nr. 8 van het Zuid-Hollands Landschap 2010 Karel Adriaanse 1 Inhoudsopgave Inleiding - doel - waarnemers Gebiedsbeschrijving

Nadere informatie

Analyse NVM openhuizendag

Analyse NVM openhuizendag Analyse NVM openhuizendag Gemaakt door: NVM Data & Research Datum: 1 juli 2011 Resultaten analyse Openhuizenbestand 26 maart 2011 Er doen steeds meer woningen mee aan de NVM-openhuizendag. Op 26 maart

Nadere informatie

Bijlagen hoofdstuk 8 Mobiliteit Lucas Harms

Bijlagen hoofdstuk 8 Mobiliteit Lucas Harms Thuis op het platteland. De leefsituatie van platteland en stad vergeleken. Anja Steenbekkers, Carola Simon, Vic Veldheer (red.). Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, januari 2006 Bijlagen hoofdstuk

Nadere informatie

Leningen oversluiten Het oversluitonderzoek

Leningen oversluiten Het oversluitonderzoek Leningen oversluiten Het oversluitonderzoek Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft in het eerste kwartaal van 2017 onderzoek gedaan naar leningen voor het oversluiten

Nadere informatie

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016 MAAKT HET WAAR Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016 Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar leningaanvragen voor

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Studenten: stagebegeleiding scholen schiet tekort

Factsheet persbericht. Studenten: stagebegeleiding scholen schiet tekort Factsheet persbericht Studenten: stagebegeleiding scholen schiet tekort Inleiding Stageperiode Een stageperiode is voor veel studenten de meest leerzame periode van de schoolcarrière. Maar hoe moeilijk

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal Graydon kwartaal monitor Kwartaal 1 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht Q3 216, Q4 216 en Q1 6 Starters per branche 7 Faillissementen per branche 8 Opheffingen per branche 9 Netto-groei

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie woonwijk De Ziep, Didam in 2007

Broedvogelinventarisatie woonwijk De Ziep, Didam in 2007 Broedvogelinventarisatie woonwijk De Ziep, Didam in 007 Maarten Hageman Inleiding Sinds 00 woon ik in de wijk de Ziep. Een wijk uit eind jaren 60 en begin jaren 70. Benieuwd naar de aantallen en de soorten

Nadere informatie

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden MAILING AAN RESPONDENTEN, 18 MEI 2018 Persbericht d.d. 18 april 2018 Meerderheid raadsleden wil 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm in dorp en stad Nieuwe lichting

Nadere informatie

Totaal

Totaal Aantal huwelijken, huwelijksontbindingen, partnerschappen en partnerschapsontbindingen per woonplaats in 2013 Huwelijk Huwelijksontbinding Partnerschap Partnerschapsontbinding Woonplaats Man % Vrouw %

Nadere informatie

Totaal

Totaal Aantal huwelijken, huwelijksontbindingen, partnerschappen en partnerschapsontbindingen per woonplaats in 2012 Huwelijk Huwelijksontbinding Partnerschap Partnerschapsontbinding Woonplaats Man % Vrouw %

Nadere informatie

Maatschappelijk jaarverslag

Maatschappelijk jaarverslag Maatschappelijk jaarverslag 201 lgemeen Keurmerk Stichting Normering Flexwonen - Het keurmerk is een uitvloeisel uit de Nationale Verklaring Huisvesting rbeidsmigranten uit 2012 die door bonden, werkgeversorganisaties

Nadere informatie

Graydon Kwartaal Monitor. Kwartaal

Graydon Kwartaal Monitor. Kwartaal Graydon kwartaal monitor Kwartaal 1 216 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Overzicht per branche 5 Vergelijking Q4-214, Q1 215 en Q2 215 Starters per branche 5 Opheffingen per branche 6 Faillissementen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld NEDERLANDERS OVER DE VIERDAAGSE Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen Nienke Lammertink en Koen Breedveld Mei 2016 1 Nederlanders over de

Nadere informatie

Gouwebos. midmaandwintertellingen van vogels trends samengesteld door Cok Scheewe. Foto (Huig Bouter)

Gouwebos. midmaandwintertellingen van vogels trends samengesteld door Cok Scheewe. Foto (Huig Bouter) Gouwebos midmaandwintertellingen van vogels trends 1994-2014 samengesteld door Cok Scheewe Foto (Huig Bouter) Inleiding Al meer dan 20 jaar worden in de winterperiode in het Gouwebos door de vogelwerkgroep

Nadere informatie

Groei megastallen

Groei megastallen Groei megastallen 2010-2017 Vergaande schaalvergroting in de veehouderij zet door april 2019 Wakker Dier Voorwoord Het aantal megastallen is de laatste jaren megahard gegroeid, blijkt uit dit rapport.

Nadere informatie

Sterkste groei vacatures in Zeeland

Sterkste groei vacatures in Zeeland Sterkste groei vacatures in Zeeland Cijfers Adzuna : Gemiddeld aangeboden salaris in vacatures neemt met 4,6% toe. AMSTERDAM De Nederlandse arbeidsmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2017 de groei verder

Nadere informatie

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007.

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. Beste wintervogeltellers en telsters. Moordrecht 1 november 2007 Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. telgegevens In de Waardvogel van september 2007 staat een artikel van

Nadere informatie