landmark global WHITEPAPER I JULI 2017 Hoe de logistiek van gevaarlijke goederen organiseren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "landmark global WHITEPAPER I JULI 2017 Hoe de logistiek van gevaarlijke goederen organiseren"

Transcriptie

1 landmark global WHITEPAPER I JULI 2017 Hoe de logistiek van gevaarlijke goederen organiseren

2

3 Inhoud 01 Toenemende nood aan beheer en regelgeving voor gevaarlijke goederen 4 02 Wat zijn gevaarlijke goederen? 5 03 Transport van gevaarlijke goederen volgens de regelgevende autoriteiten 7 04 Gevaarlijke goederen per sector 9 05 Welke bescherming biedt een goed beheer van gevaarlijke goederen? C2C en B2C: gevaarlijke goederen transporteren met Landmark Global De voordelen van een beter beheer van gevaarlijke goederen 18

4 04 HOOFDSTUK Toenemende nood aan beheer en regelgeving voor gevaarlijke goederen Door de razendsnelle groei van e-commerce, de technologische vernieuwing en de toenemende globalisering blijft de internationale verkoop van goederen stijgen, zowel in waarde als in kwantiteit. Maar terwijl klanten en bedrijven rekenen op grootschalige en/of langeafstandszendingen om producten aan nieuwe markten te leveren, is er steeds meer nood aan een nauwkeurig beheer en gedetailleerde regelgeving voor gevaarlijke goederen. Door de stijgende internationale verkoop van goederen is er meer nood aan een nauwkeurig beheer en gedetailleerde regelgeving voor gevaarlijke goederen.

5 HOOFDSTUK Wat zijn gevaarlijke goederen? Zoals hun naam doet vermoeden bestaan gevaarlijke goederen volledig of deels uit gevaarlijke materialen die in bepaalde omstandigheden een bedreiging vormen voor consumenten, transportmedewerkers, transportapparatuur, het milieu of de functionele kwaliteit van producten waarmee ze tijdens de leveringsketen in contact komen. Er zijn 9 categorieën van gevaarlijke goederen die door wereldwijde regelgevende instanties worden erkend: 1 Explosieven 2 Gassen 3 Brandbare vloeistoffen 4 Brandbare vaste stoffen, inclusief ontvlambare vaste stoffen en vaste stoffen die brandbare gassen uitstoten 5 Oxiderende substanties en organische peroxides 6 Giftige of besmettelijke substanties 7 Radioactief materiaal 8 Corrosieve stoffen! 9 Overige stoffen De laatste categorie, overige gevaarlijke stoffen, omvat producten als droogijs, magneten, lithium ionbatterijen en auto s. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

6 06 HOOFDSTUK 02 Bedrijven die hun goederen veilig en zonder incidenten verzenden, bouwen een betrouwbaar merk en een sterke reputatie op. Maar zowel e-tailers als andere verzenders moeten samenwerken om alle regelgeving voor gevaarlijke goederen na te leven bij het transport. Zo vermijden ze ongevallen, inbeslagname van bestellingen en zware boetes. Bedrijven die gevaarlijke goederen verhandelen moeten begrijpen dat ze haarfijn te werk moeten gaan voor het beheer, dat houdt in: een nauwkeurige administratie; kennis van nationale en internationale transportwetgeving; real time inzicht in het logistieke proces. Een diepgaand inzicht in wat het beheer van gevaarlijke goederen inhoudt, helpt organisaties het evenwicht te bewaren tussen zakendoen en de voordelen van meer marktflexibiliteit. Bedrijven die hun goederen veilig en zonder incidenten verzenden, bouwen een betrouwbaar merk en een sterke reputatie op.

7 HOOFDSTUK Transport van gevaarlijke goederen volgens de regelgevende autoriteiten Verschillende regelgevende instanties controleren de internationale verzending van gevaarlijke goederen. Organisaties kunnen vrij kiezen om gevaarlijke goederen te transporteren per trein, vrachtwagen, boot of vliegtuig, mits het transport voldoet aan de regelgeving van de bevoegde autoriteiten voor nationale en internationale zendingen. Het is echter niet zo dat één regelgevende autoriteit bevoegd is voor alle soorten transport. Als transportbedrijven gevaarlijke goederen naar een ander land willen sturen, zal het transport waarschijnlijk onderworpen zijn aan de volgende organisaties en hun regelgevende richtlijnen, afhankelijk van de gebruikte transportmethode: Aanbevelingen van de Verenigde Naties met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke goederen > International Air Transport Association s Dangerous Goods Regulations > International Civil Aviation Organization s Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air > International Maritime Organization s International Maritime Dangerous Goods Code > Daarnaast zijn de transportbedrijven die gevaarlijke goederen transporteren in of via Europa ook onderworpen aan de recentste bepalingen van de Europese overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR). Al deze regelgevende autoriteiten controleren welke gevaarlijke goederen worden vervoerd, op welke manier zo worden vervoerd, en hoe ze worden verpakt, gelabeld, bewaard en geregistreerd.

8 08 HOOFDSTUK 03 Ten slotte moeten transportbedrijven die gevaarlijke goederen doorheen verschillende landen vervoeren ook voorbereid zijn op de specifieke regelgeving van de landen die op hun route liggen. Overheidsinstanties kunnen bijvoorbeeld eisen dat gevaarlijke goederen die over wegen of spoorwegen worden vervoerd een route volgen die belangrijke stedelijke omgevingen vermijden. Zo zijn er minder risico s als er iets fout zou lopen. Een dergelijke noodzakelijke omweg kan het leveringsproces aanzienlijk vertragen en ingewikkelder maken. Daarom is het des te belangrijker dat alle nodige documenten in orde zijn. Voor het transport van gevaarlijke goederen via verschillende landen moeten transportbedrijven voldoen aan de regelgeving die van toepassing is in de landen die op hun route liggen.

9 HOOFDSTUK Gevaarlijke goederen per sector Olie en gas, chemische verwerking en farmaceutische productie Sectoren zoals olie en gas, chemische verwerking en farmaceutische productie moeten zich bewust zijn van de risico s die gepaard gaan met onveilige logistieke voorzieningen. Een olielek in de oceaan of medicijnen die niet goed worden bewaard vormen enorme risico s voor het milieu en het welzijn van patiënten overal ter wereld. Lithiumbatterijen zijn gevaarlijke goederen die extra aandacht verdienen tijdens het transport. Elektronica Recente gebeurtenissen met elektronica, in het bijzonder met lithiumionbatterijen en lithium-metaalbatterijen, stellen producenten van elektronische gadgets voor moeilijke uitdagingen. Eén batterij met kortsluiting volstaat om zo veel hitte te creëren dat de batterij vuur vat. Een hoge temperatuur of schade tijdens het transport kan zo een levensbedreigende brand of explosie veroorzaken. Voor deze sector, waarin vaak grote hoeveelheden batterijen en toestellen die op batterijen werken per vliegtuig worden getransporteerd, betekent dit dat de productie van elektronica en met name de logistieke activiteiten wereldwijd veel strenger worden gereguleerd. In de toekomst volgt wellicht nog meer regelgeving. Eén ding is zeker: dit is slechts een van de redenen waarom lithiumbatterijen ongetwijfeld gevaarlijke goederen zijn die extra aandacht verdienen.

10 10 HOOFDSTUK 04 1/20 Een Amerikaans rapport toont aan dat er voor elke 20 verkochte schoonheidsproducten 1 wordt teruggestuurd. Cosmetica Een andere sector waar gevaarlijke stoffen binnenkort wellicht strenger zullen worden gereguleerd is de cosmeticasector. Veel cosmeticabedrijven die een graantje proberen mee te pikken van het gigantische succes van e commerce hebben het moeilijk om sterke klantrelaties op te bouwen en hun klanten te behouden. Ze lijden immers enorme verliezen wanneer gebruikte producten worden teruggestuurd. Een Amerikaans rapport toont aan dat er voor elke 20 verkochte schoonheidsproducten 1 wordt teruggestuurd. Als cosmeticabedrijven geen veilige manier vinden om teruggestuurde producten opnieuw verkoopklaar te maken die voldoet aan de wensen van zowel klanten als regelgevende autoriteiten, kunnen ze financieel in de problemen raken. Bedrijven die in dat opzicht pogingen ondernemen zullen ongetwijfeld complexe logistieke retournetwerken opbouwen. Die netwerken omvatten waarschijnlijk de aangifte, het onderzoek en de kwaliteitscontrole van goederen die als gevaarlijk worden beschouwd en die van en naar de klanten moeten worden vervoerd. Denk eens aan de huidige wetgeving voor cosmeticatransport binnen de Europese Unie: daar zijn gezondheids en schoonheidsproducten vrijgesteld van dezelfde labelingwetten als gevaarlijke substanties. Maar naarmate de cosmeticasector grotere hoeveelheden gebruikt en mogelijk besmette goederen transporteert, zal deze vrijstelling wellicht worden opgeheven. De cosmeticasector heeft moeite om een evenwicht te vinden tussen sterke klantenrelaties, een hoge retentie en gigantische verliezen wanneer gebruikte producten retour gestuurd worden.

11 HOOFDSTUK Door de regelgeving voor gevaarlijke goederen na te leven, wordt ook de goede werking van het eindproduct gewaarborgd. Die waarborg van kwaliteit staat dan weer garant voor een sterk merk. Welke bescherming biedt een goed beheer van gevaarlijke goederen? Een uitstekend beheer van gevaarlijke goederen beschermt iedereen die in contact komt met de gevaarlijke goederen tijdens de leveringsketen, van de productiemedewerker die het product voor de levering voorbereidt tot de eindgebruiker. Die bescherming is niet enkel nodig voor de mensen maar ook voor de bedrijfseigendommen (magazijnen, vorkheftrucks, vrachtwagens) en het milieu. Door de regelgeving voor gevaarlijke goederen na te leven, wordt ook de goede werking van het eindproduct gewaarborgd, of het nu gaat om een chemische verbinding of een elektronisch toestel. Die waarborg van kwaliteit staat dan weer garant voor een sterk merk. Bedrijven hoeven geen bijkomende risico s te nemen omdat ze gevaarlijke goederen versturen. Normen van verdragen en regelgevende autoriteiten voor gevaarlijke goederen vormen een sterke bijdrage tot een veilige leveringsketen. Deze organisaties dwingen een correcte labeling af. Verder helpen ze bedrijven bij de ontwikkeling van uitgebreide methodes om met allerhande soorten gevaarlijke goederen om te gaan. IATA beschikt bijvoorbeeld over een Competency Based Training and Assessment Plan (CBTA, op vakbekwaamheid gebaseerd training en evaluatieplan) voor leveranciers voor gevaarlijke goederen. Elke industrie die gevaarlijke materialen naar om het even waar vervoert kan zich op het CBTA-kader baseren om zijn eigen veiligheidsvoorschriften op te stellen en zo het risico voor werknemers te beperken, opleidingen te optimaliseren, de kosten te verlagen en continu en proactief zijn procedures te verbeteren.

12 12 HOOFDSTUK 05 Volgens IATA houdt het transport van gevaarlijke goederen 6 criteria in: 1 Gevaarlijke goederen classificeren 2 Gevaarlijke goederen voorbereiden voor levering 3 Vrachten verwerken/aanvaarden 4 Vooraf inladen van vrachten beheren 5 Bagage van passagiers en boordpersoneel aanvaarden 6 Vrachten en bagage transporteren Het lijkt misschien eenvoudig maar elk van deze stappen is zo ingewikkeld dat de meeste bedrijven hulp nodig hebben om ze tot een goed einde te brengen. Laten we even stilstaan bij deze 6 uitdagingen die elke levering van gevaarlijke goederen met zich meebrengt: Producten vs. materialen Verpakking Transport methode Douane Opslag Afval

13 HOOFDSTUK De 6 uitdagingen van gevaarlijke goederen transport Producten vs. materialen Risicocategorieën geven duidelijk aan welke materialen worden beschouwd als gevaarlijke goederen. Maar bepalen in welke categorie een specifiek product thuishoort is niet altijd even gemakkelijk. De regelgevende autoriteiten verwachten dat transportbedrijven weten of de betreffende producten maatregelen voor gevaarlijke goederen vereisen of niet. Verder moeten ze de goederen correct kunnen classificeren en kunnen verklaren wat de gevaarlijke eigenschappen van de betreffende goederen zijn. Verpakking Naast de juiste labels en opschriften vereisen extreem delicate gevaarlijke goederen ook een dempende of isolerende verpakking die schokken of trillingen opvangt. Andere goederen vragen dan weer om een roestvrije binnenkant van de verpakking, non-reactief omhulsel, lekvrije zakken of droogijs om de materialen op een veilige temperatuur te bewaren. Veel producenten van gevaarlijke goederen vertrouwen op de kartonnen verpakkingsoplossing met code 4G en 4GV, die werd goedgekeurd door de Amerikaanse overheidsdienst voor transport, IATA, de Verenigde Naties en andere regelgevende instanties. Maar zelfs bedrijven die de goedgekeurde dozen en leveringscontainers gebruiken voldoen mogelijk niet aan de voorschriften als ze niet de beste praktijken hanteren om vrachten in te laden, of als elke bestelling niet is vergezeld van de juiste documenten. De bedrijven moeten ook zorgen dat de levering niet vertrekt zonder het juiste insluitings en reinigingsmateriaal. Het boordpersoneel zal dat materiaal nodig hebben om een ramp te vermijden als er een ongeluk plaatsvindt.

14 14 HOOFDSTUK 05 Transportmethode Afhankelijk van wat de gevaarlijke goederen precies zijn kunnen de regelgevende autoriteiten de transportbedrijven verschillende beperkingen opleggen: ze mogen een specifiek vervoermiddel niet gebruiken, hun laadmethode is onderworpen aan specifieke regels en/of de hoeveelheid die tegelijkertijd mag worden getransporteerd is beperkt. Zo mogen vrachten lithium ioncellen en batterijen bijvoorbeeld nooit vervoerd worden aan boord van een passagiersvliegtuig volgens de regelgeving van de IATA. Daarnaast mogen ze tijdens het transport zijn opgeladen voor maximaal 30% van hun volledige capaciteit. Douane Om het even welke goederen naar een ander land versturen, laat staan gevaarlijke goederen, brengt een resem zaken met zich mee: papierwerk, goedkeuringen of mogelijke afstandsverklaringen. Daarnaast moet te allen tijde de wetgeving worden nageleefd van het land van ontvangst, land van herkomst, transitland(en) en, in sommige gevallen bij luchttransport, de landen waarover het vliegtuig met gevaarlijke goederen zal vliegen. De Amerikaanse Customs and Border Protection nam samen met de Immigration and Customs Enforcement in 2016 meer dan $1,3 miljard aan namaakgoederen in beslag die een inbreuk vormden op intellectuele-eigendomsrechten. Gevaarlijke elektronische namaaktoestellen zijn uiteraard niet hetzelfde als toegestane gevaarlijke goederen, maar dit cijfer toont wel aan hoe strikt landen als de VS te werk gaan om de illegale transportpraktijken naar hun land een halt toe te roepen. Als ze de juiste voorschriften niet naleven kunnen zelfs bedrijven met goede bedoelingen in een situatie terechtkomen waarin hun gevaarlijke goederen worden tegengehouden of in beslag genomen als gevolg van een verkeerd beheer.

15 HOOFDSTUK Opslag De plaats waar gevaarlijke goederen worden bewaard vóór, tijdens en na het transport is van groot belang. Transportbedrijven willen zeker niet dat gevaarlijke of andere producten worden bewaard in een opslagplaats of voertuig zonder de nodige bescherming. De nodige voorzieningen voor gevaarlijke materialen gaan echter verder dan een dak en vier muren. Er moeten waarschuwingen worden opgehangen zodat het aanwezige personeel voorzichtig te werk gaat. Systemen voor brandbestrijding en ventilatie zorgen dat een klein, vermijdbaar ongeluk geen dramatische ramp wordt. Goed beheerde registratiesystemen houden bij hoeveel materialen er van de producent naar de ontvanger zijn gestuurd. Zo blijven er geen brandbare, bijtende of milieuschadelijke stoffen achter op een plek waar niemand ze in de gaten kan houden. Afval Als transportbedrijven hun vracht per ongeluk besmetten of beschadigen, moeten ze de goederen ergens veilig kunnen achterlaten. Een dergelijk ongeluk kan zich op elk moment in de leveringsketen voordoen. Leveranciers van gevaarlijke goederen moeten in ieder knooppunt een plan hebben om ongelukken op te vangen. Dat houdt in dat ze alle nodige insluitingssystemen voor gevaarlijke materialen samen met de goederen transporteren en dat ze eventueel de hulp inroepen van experts op het gebied van afvalverwerking van chemische stoffen of afvalmaterialen. Transportbedrijven moeten ook de juiste rapportageprocessen volgen en ongelukken melden bij regelgevende instanties wanneer dat verplicht is.

16 16 HOOFDSTUK C2C en B2C: gevaarlijke goederen transporteren met Landmark Global Landmark Global biedt twee discrete diensten voor organisaties die begeleiding of hulp wensen bij hun beheer en logistiek van gevaarlijke goederen. Nationale of internationale postdiensten en levering van pakjes De eerste dienst zijn de nationale of internationale postdiensten en de levering van pakjes. Op enkele uitzonderingen na kunnen gevaarlijke goederen niet worden verstuurd via de normale post. Deze beperkingen zijn in overeenstemming met het UPU (Universal Postal Union) verdrag van de Verenigde Naties. Landmark Global werkt samen met postkoeriers voor de opleiding en ondersteuning van personeelsleden die gevaarlijke goederen identificeren en controleren. Als er pakjes met gevaarlijke materialen worden gevonden adviseert Landmark Global de postkantoren en postkoeriers over hoe ze die het best kunnen bewaren tot ze veilig weggegooid kunnen worden. Management in B2C logistiek voor kleine hoeveelheden gevaarlijke goederen Landmark Global beheert ook B2C-logistiek voor gevaarlijke goederen in kleine hoeveelheden. Landmark Global kan beperkte hoeveelheden lithiumcellen en batterijen versturen als dusdanig of binnenin verstuurde goederen, mits ze aan bepaalde criteria voldoen.

17 HOOFDSTUK Deze criteria omvatten onder andere: Batterijen en cellen die verstuurd worden met elektronica moeten in de toestellen zitten die ze van stroom voorzien. Geen enkel pakket mag meer dan vier cellen of twee batterijen bevatten. Een lithium-ionbatterij mag niet meer dan 100Wh bedragen. Een lithium-ioncel mag niet meer dan 20Wh bedragen. Lithiuminhoud voor metalen cellen, cellen met legering en batterijen mag niet meer dan 1 gram bedragen voor cellen en 2 gram voor batterijen. Batterijen of cellen mogen niet defect of beschadigd zijn. Alle gevaarlijke goederen die door Landmark Global worden aanvaard ondergaan strenge controles en keuringen. Als klanten een bepaalde transportmethode vragen die een inbreuk vormt op de nationale of internationale regelgeving, zal Landmark Global een alternatieve route of distributie uitstippelen om de leveringen tijdig uit te voeren zonder de regelgeving te overtreden. Het is de verantwoordelijkheid van de afzender om de nodige documenten, verpakking en/of opschriften te verstrekken voor het transport. Onze deskundige douanediensten zullen echter alle nodige middelen inzetten bij het logistieke proces. De deskundige douaneteams van Landmark Global zetten alle nodige middelen in bij het logistieke proces.

18 18 HOOFDSTUK De voordelen van een beter beheer van gevaarlijke goederen risicobeperking... Net als in de andere aspecten van zakendoen en verkoop staat risicobeperking garant voor meer vermogen en ondersteunt ze een hoge omzet. Vooral het veilig en betrouwbaar transport van gevaarlijke goederen, waarbij wordt vermeden dat nietgecontroleerde gevaarlijke goederen in de poststroom terechtkomen, is de ideale oplossing voor bedrijven die zich zorgen maken over de financiële gevolgen bij niet-naleving: zware boetes van de regelgevende instanties, hogere verzekeringskosten of zelfs een peperdure rechtszaak.... verhoogt vermogen en ondersteunt sterke omzet. Landmark Global begrijpt wat er komt kijken bij de logistiek van gevaarlijke goederen en heeft oog voor zowel de naleving van de regels als de stijgende vraag in nieuwe markten. Hoewel transportbedrijven altijd zelf verantwoordelijk zijn voor de gevaarlijke goederen die ze versturen, kan het Landmark Global team hen bijstaan met hun uitgebreide expertise. Landmark Global beperkt de risico s tijdens het transportproces en biedt ongeëvenaarde douanediensten aan. Zo is het verkoopproces van een bedrijf perfect afgestemd op de wensen van de moderne klant. Landmark Global heeft uitgebreide expertise in de transport van gevaarlijke goederen.

19 BRONNEN Dangerous%2BGoods%2BTransport%2BProblems%2Bin%2Bthe%2BEuropean%2BUnion%2Band%2BPoland,637. pdf+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=us

20 landmark global Wenst u meer informatie? Contacteer ons sales@landmarkglobal.com ENABLING GLOBAL COMMERCE

Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie

Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie Inleiding Volgens het soort transport is de internationale reglementering die van kracht is, verschillend : Transport langs de

Nadere informatie

Vervoer van uitgezonderde lithiumbatterijen door TNT Express

Vervoer van uitgezonderde lithiumbatterijen door TNT Express Vervoer van uitgezonderde lithiumbatterijen door TNT Express Recent werd de wetgeving aangepast voor het versturen van lithiumbatterijen en goederen die dit type van batterijen bevatten. TNT Express kijkt

Nadere informatie

1 e. n '- '- Snel en zeker vervoer. VDH Koeriers. Specialiteiten. Onze geschiedenis

1 e. n '- '- Snel en zeker vervoer. VDH Koeriers. Specialiteiten. Onze geschiedenis Specialiteiten VDH Koeriers Snel en zeker vervoer Soms is morgen niet snel genoeg, simpelweg omdat uw zending er voor een bepaalde tijd moet zijn. Geen probleem. VDH Koeriers bewrgt uw internationale e:xpre557.ending

Nadere informatie

De route van een pakket

De route van een pakket landmark global WHITEPAPER I DECEMBER 2016 De route van een pakket Welke weg legt een product af van het verkooppunt naar de klant- en terug? Inhoud Inleiding 03 Stap 01 I De bestelling verwerken 04 Stap

Nadere informatie

Aanleiding. Datum 18 maart 2019 Betreft Werkinstructie inzake het vervoer van onbekende chemicaliën afkomstig van dumpingen of illegale laboratoria

Aanleiding. Datum 18 maart 2019 Betreft Werkinstructie inzake het vervoer van onbekende chemicaliën afkomstig van dumpingen of illegale laboratoria > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Utrecht Postbus 16191 2500 BD Den Haag Contactpersoon A.P. Schenkel Senior Inspecteur M +31(0)6-25093766 andre.schenkel@ilent.nl Betreft Werkinstructie inzake

Nadere informatie

A7-0319/ Voorstel voor een richtlijn (COM(2013)0102 C7-0047/ /0062(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst

A7-0319/ Voorstel voor een richtlijn (COM(2013)0102 C7-0047/ /0062(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst 31.1.2014 A7-0319/ 001-019 AMENDEMENTEN 001-019 ingediend door de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken Verslag Sari Essayah Indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels A7-0319/2013

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie Bij een ongeval of een noodsituatie die tijdens het vervoer kan optreden moeten de bemanningsleden

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Vergunningverleners Een vergunningaanvraag mag niet in strijd zijn met EU-GHS. Het is daarom van belang dat u de bepalingen van EU-GHS kent en begrijpt. EU-GHS

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Wijzigingen ICAO Technical Instructions

Wijzigingen ICAO Technical Instructions Luchtvaart Wijzigingen ICAO Technical Instructions De 2009-2010 editie van de Technische Voorschriften van de Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart (ICAO), waarop de Nederlandse regelgeving

Nadere informatie

Het transport van gewasbeschermingsmiddelen door land- en tuinbouwers, ADR of niet

Het transport van gewasbeschermingsmiddelen door land- en tuinbouwers, ADR of niet Het transport van gewasbeschermingsmiddelen door land- en tuinbouwers, ADR of niet 18/09/2019 1 1 Overzicht 1. Het ADR, in een notendop 2. Het transport van gewasbeschermingsmiddelen door land- en tuinbouwers,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen INHOUDSOPGAVE DEEL 1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid 1.1.1 Structuur 1.1.2 Toepassingsgebied 1.1.3 Vrijstellingen 1.1.4 Toepasbaarheid van andere reglementen 1.1.5

Nadere informatie

Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen (tekst geldig vanaf )

Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen (tekst geldig vanaf ) Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen (tekst geldig vanaf 01-07-2011) Besluit van 4 september 1969, tot uitvoering van de artikelen 16, 19, eerste lid, 21, 29, 30, tweede lid, 31

Nadere informatie

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x)

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) TB-1276 HANDLEIDING TB-1276 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE 2 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE TB-1276 Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging.

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke goederen van de klasse 7. Meldingen van gebeurtenissen 2017

Vervoer van gevaarlijke goederen van de klasse 7. Meldingen van gebeurtenissen 2017 Vervoer van gevaarlijke goederen van de klasse 7 Meldingen van gebeurtenissen 2017 Ronde tafel 26/01/2018 1 Verplichting ADR Hoofdstuk 1.8.5: Meldingen van gebeurtenissen van gevaarlijke goederen Indien

Nadere informatie

HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven

HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven HVAC en Koeling HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en Koeling zijn essentiële elementen voor gezondheid, welzijn en comfort in ons dagelijks leven Huizen, commerciële en industriële gebouwen

Nadere informatie

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM DOSIS SOLA FACIT VENEMUM Misverstanden over de wetgevingen Een paar reacties Regelgeving Chemische stoffen Classificering indeling is gebaseerd op de gevaareigenschap van een stof REACH & CLP Wat is REACH?

Nadere informatie

Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s

Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s 1. Welke mogelijke risicobronnen bevinden zich volgens u in uw woonomgeving (binnen een straal van ongeveer 500 meter)? Onder risicobronnen verstaan we

Nadere informatie

Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke Stoffen Functie en Taakomschrijving van de Veiligheidsadviseur

Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke Stoffen Functie en Taakomschrijving van de Veiligheidsadviseur Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke Stoffen Functie en Taakomschrijving van de Veiligheidsadviseur Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke Stoffen Waaldijk 101 2988

Nadere informatie

Rijksoverheid EU-GHS. Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels

Rijksoverheid EU-GHS. Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels Rijksoverheid EU-GHS Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels EU-GHS EU-GHS is de nieuwe verordening over de indeling, etikettering en verpakking van stoffen

Nadere informatie

CLP verordening 1272/2008: de gevolgen. Andy D hollander Local Product Expert Benelux

CLP verordening 1272/2008: de gevolgen. Andy D hollander Local Product Expert Benelux CLP verordening 1272/2008: de gevolgen Andy D hollander Local Product Expert Benelux Chemische stoffen wereldwijd: huidige situatie Chemische stoffen wereldwijd: Ideale situatie GHS - CLP GHS UN Verenigde

Nadere informatie

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1 Les 4. Transport Introductie De onderdelen voor de pennen in de fabriek van Pennenland bv moeten van de Verenigde Staten naar de fabriek in Nederland worden verplaatst. We noemen het verplaatsen van deze

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Producenten van voorwerpen Als u explosieve stoffen of mengsels in voorwerpen verwerkt, moet u deze indelen, etiketteren en verpakken volgens de voorschriften

Nadere informatie

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES (A.U.B. BEWAREN).

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES (A.U.B. BEWAREN). Batterijoplader BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES (A.U.B. BEWAREN). LEES AANDACHTIG DE VOLGENDE INSTRUCTIES DOOR OM HET RISICO VAN BRAND OF ELEKTRISCHE SCHOKKEN TE VERMINDEREN. Handleiding Art. -Nr:201604

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Industriële gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen

Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen Welkom bij Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen Jaap van der Steen Bedrijfsadvies EVO Agenda Risico s Stoffen Controle lading Verzenden LQ en ADR volle dozen Verzenden LQ en ADR stuks Oververpakken

Nadere informatie

"Plastic verpakkingen die bomen redden!"

Plastic verpakkingen die bomen redden! "Plastic verpakkingen die bomen redden!" 5 wijzen waarop onze luchtkussenverpakkingen milieuvriendelijk zijn. De Pitney Bowes Parcel Shipping Index stelde aan het einde van 2016 dat het versturen van pakjes

Nadere informatie

GHS-CLP. Veiligheid & Milieu

GHS-CLP. Veiligheid & Milieu GHS-CLP Veiligheid & Milieu GHS-CLP Beste klant, Würth levert ruim 1.000 chemieproducten in een grote variëteit en vindt het daarom belangrijk om u te informeren over veranderende wetgeving omtrent deze

Nadere informatie

17/ / /

17/ / / Gefahrgutfahrer-Handbuch F B L Frankreich Belgien(f) Luxemburg Land Polizei Feuerwehr Rettung 17/112 101 11 18/112 100 112 15/112 100 112 Höchstgeschwindigkeiten für LKW km/h 50 50 50 80 60 75 90 90 90

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Distributeurs U moet een stof of mengsel dat als gevaarlijk is ingedeeld etiketteren en verpakken volgens de eisen van EU-GHS. Daarbij kunt u de indeling gebruiken

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke goederen, "Hazardous Goods" en "Hazardous Articles"

Vervoer van gevaarlijke goederen, Hazardous Goods en Hazardous Articles Vertaling ter informatie verstrekt - alleen de Franse en Engelse versies hebben een dwingend juridisch karakter. Vervoer van gevaarlijke goederen, "Hazardous Goods" en "Hazardous Articles" Dit beleid is

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor distributeurs U moet een stof of mengsel dat als gevaarlijk is ingedeeld etiketteren en verpakken volgens de eisen van EU-GHS. Daarbij kunt u de

Nadere informatie

ISOPA PRODUCTBEHEERPROGRAMMA S. Walk the Talk. Ontvangst, lossen en vertrek van vrachtwagens. Herziening

ISOPA PRODUCTBEHEERPROGRAMMA S. Walk the Talk. Ontvangst, lossen en vertrek van vrachtwagens. Herziening ISOPA PRODUCTBEHEERPROGRAMMA S Walk the Talk Ontvangst, lossen en vertrek van vrachtwagens 1 Verantwoordelijkheden productielocatie Lossen chemicaliën Aankomst vrachtwagen Vertrek vrachtwagen Verwerking

Nadere informatie

PROCEDURE VOOR DE UITGIFTE VAN HET CERTIFICAAT VAN GOEDKEURING

PROCEDURE VOOR DE UITGIFTE VAN HET CERTIFICAAT VAN GOEDKEURING HOOFDSTUK 1.16 PROCEDURE VOOR DE UITGIFTE VAN HET CERTIFICAAT VAN GOEDKEURING 1.16.1 Certificaat van Goedkeuring 1.16.1.1 Algemeen 1.16.1.1.1 Droge lading schepen die gevaarlijke goederen in grotere hoeveelheden

Nadere informatie

Ilse Deconinck, Inspecteur Expert Invoer & Vervoer IN DE PRAKTIJK

Ilse Deconinck, Inspecteur Expert Invoer & Vervoer IN DE PRAKTIJK Ilse Deconinck, Inspecteur Expert Invoer & Vervoer IN DE PRAKTIJK Overzicht Proces inspecties Systeeminspecties Punctuele inspecties Proces Aanvraag erkenning Analyse aanvraag Systeeminspectie Erkenning

Nadere informatie

Inspectie gevaarlijke stoffen

Inspectie gevaarlijke stoffen Inspectie gevaarlijke stoffen Whitepaper De gang van zaken bij een controle door de Inspectie Leefomgeving en Transport www.evofenedex.nl/gevaarlijkestoffen Als de Inspectie langskomt... Wanneer jouw bedrijf

Nadere informatie

Besluit van 4 september 1969, tot uitvoering van de artikelen 16, 19, eerste lid, 21, 29, 30, tweede lid, 31 en 32 van de Kernenergiewet

Besluit van 4 september 1969, tot uitvoering van de artikelen 16, 19, eerste lid, 21, 29, 30, tweede lid, 31 en 32 van de Kernenergiewet (Tekst geldend op: 21-04-2005) Besluit van 4 september 1969, tot uitvoering van de artikelen 16, 19, eerste lid, 21, 29, 30, tweede lid, 31 en 32 van de Kernenergiewet Wij JULIANA, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval In het geval van een ongeval of noodgeval dat tijdens het vervoer kan voorkomen of optreden, moeten de leden

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatieblad November 2012 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning inrichting voor

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden

landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Zweedse e-shopper? 05 03 Wat en hoe kopen Zweedse e-shoppers? 06 04 Welke leveringsvoorkeuren hebben de Zweedse

Nadere informatie

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE. van inzake de rapportering van controles op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE. van inzake de rapportering van controles op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.2.2011 C(2011) 909 definitief AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 21.2.2011 inzake de rapportering van controles op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Bijlage III.7.1. bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels

Nadere informatie

Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in de benedenhoek

Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in de benedenhoek GEVAAR VAN KLASSE 1 Ontplofbare stoffen of voorwerpen Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in (Nr. 1) Subklassen 1.1, 1.2 en 1.3 ( Nr. 1.4) Subklasse 1.4 Achtergrond: oranje;

Nadere informatie

Eindrapport van het GDP-API inspectiebezoek aan Alliance Healthcare Nederland B.V. te Veghel, op 28 juli Utrecht, 2017

Eindrapport van het GDP-API inspectiebezoek aan Alliance Healthcare Nederland B.V. te Veghel, op 28 juli Utrecht, 2017 Eindrapport van het GDP-API inspectiebezoek aan Alliance Healthcare Nederland B.V. te Veghel, op 28 juli 2017 Utrecht, 2017 1. Geïnspecteerde locatie(s): Alliance Healthcare Nederland B.V. Pomphoekweg

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Identificatie van gevaarlijke stoffen

Hoofdstuk 8: Identificatie van gevaarlijke stoffen Hoofdstuk 8: Identificatie van gevaarlijke stoffen Olt. Bart Noyens - Brandweer Kasterlee Provinciaal Instituut voor brandweer en ambulanciersopleiding Oostmalsesteenweg 75 2520 Ranst Vervoer over de weg

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten.

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Nadere uitwerking van de Hygiënecode Transport Opslag en Distributie en de Hygiënecode Diervoedersector Wegtransport

Nadere informatie

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers RBW-621-L Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Januari 2014 Pagina 1 van 6 Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers 1. Missie Koninklijke Boskalis Westminster

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico

Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico Met TNT Express slaapt u op beide oren U verkiest uw waardevolle en belangrijke zendingen mee te geven met een betrouwbare partner? U verwacht duidelijke

Nadere informatie

GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden

GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden V: Mag ik zelf een repeater aanschaffen en installeren bij slechte GSM- of UMTSontvangst? Ik ondervind op bepaalde plaatsen bij mij thuis of in mijn firma slechte

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Professionele gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Douane Belastingdienst Informatieblad April 2018 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning

Nadere informatie

Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen

Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen Checklist VHLS - PREZPUNT - ZKN versie 19072015 Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen Voorbeelden van gebruikte etiketten en pictogrammen Transportetiketten Pictogrammen Pictogrammen GHS EU (oud) Totale

Nadere informatie

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Deze tekst is te gebruiken als eerste stap naar het toepassen van de standaard. Denk niet dat de standaard vraagt wat je denkt. Lees de standaard of doe navraag

Nadere informatie

Workshop Transportveiligheid WELKOM OP DE STOFFENDAG!

Workshop Transportveiligheid WELKOM OP DE STOFFENDAG! WELKOM OP DE STOFFENDAG! UW INLEIDER Wim van Dongen Specialist & Veiligheidsadviseur Vervoer Gevaarlijke Stoffen Voorzitter Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke Stoffen (VVA) wimvandongen@veiligheidsadviseurs.org

Nadere informatie

GSM- repeaters: vragen en antwoorden

GSM- repeaters: vragen en antwoorden GSM- repeaters: vragen en antwoorden V: Mag ik zelf een repeater aanschaffen en installeren bij slechte GSM-ontvangst? Ik ondervind op bepaalde plaatsen bij mij thuis of in mijn firma slechte ontvangst

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor fabrikanten U moet alle stoffen die u in de handel brengt, indelen volgens de eisen van EU-GHS. Stoffen die niet in de handel verkrijgbaar zijn

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik. Mill HT600 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid en

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk Inhoud 01 Inleiding: het Verenigd Koninkrijk 03 02 Hoe groot is de e-commercemarkt in het Verenigd Koninkrijk? 04 03 Wie is de Britse

Nadere informatie

Het in kaart brengen van de Supply Chain. Customer Solutions

Het in kaart brengen van de Supply Chain. Customer Solutions Het in kaart brengen van de Supply Chain Customer Solutions Het in kaart brengen van de Supply Chain Werkt u aan het verbeteren van supply chain management in uw organisatie? Het in kaart brengen van uw

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING

HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING 4.1 GEVAARLIJKE STOFFEN HOOFDSTUK 4. ETIKETTERING Tijdens de scheikundelessen zullen jullie zelf vaak met stoffen werken die gevaarlijk kunnen zijn. Om goed en veilig met deze stoffen (chemicaliën) om

Nadere informatie

Veiligheid. voor alles

Veiligheid. voor alles Veiligheid voor alles Voor BASF Nederland, locatie De Meern betekent veiligheid: alles in het werk stellen om te voorkomen dat er iets mis gaat. In deze brochure leest u hoe we dat doen. Veiligheid is

Nadere informatie

Vragen over. Brexit? Antwoorden op mogelijke vragen van onze klanten

Vragen over. Brexit? Antwoorden op mogelijke vragen van onze klanten Vragen over Brexit? Antwoorden op mogelijke vragen van onze klanten oktober 2018 Wat zijn de grootste problemen waarmee DPDgroup te kampen heeft als gevolg van het vertrek van het VK uit de EU en hoe verwacht

Nadere informatie

Vervoer van radioactief materiaal op site

Vervoer van radioactief materiaal op site Vervoer van radioactief materiaal op site Carlo Stevens IDPBW / Transport cstevens@sckcen.be Overzicht 1. Wetgevend / regelgevend kader 2. Centraal geregistreerde interne transporten 3. Lokaal geregistreerde

Nadere informatie

KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN VOOR CONSUMENTEN

KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN VOOR CONSUMENTEN KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN VOOR CONSUMENTEN KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN VOOR CONSUMENTEN 2 KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN

Nadere informatie

Gedragscode bestuurlijke boete voor het voorkomen van illegale toegang

Gedragscode bestuurlijke boete voor het voorkomen van illegale toegang Gedragscode bestuurlijke boete voor het voorkomen van illegale toegang De gedragscode is uitgegeven overeenkomstig Lid 33 van het Besluit Immigratie en Asiel 1999 Bestuurlijke boete onder het Besluit Immigratie

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's vevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

Life-Saving Rules Richtlijnen voor werknemers en personeel op locatie van (sub) contractors 05/04/2011

Life-Saving Rules Richtlijnen voor werknemers en personeel op locatie van (sub) contractors 05/04/2011 Life-Saving Rules Richtlijnen voor werknemers en personeel op locatie van (sub) contractors 05/04/2011 1 Toepassing van dit pakket 1. Voor supervisors op locatie of degenen die werkzaamheden leiden en

Nadere informatie

Verpakkingen. Goed verpakt, perfect geleverd

Verpakkingen. Goed verpakt, perfect geleverd Verpakkingen Goed verpakt, perfect geleverd De verpakkingsoplossingen van TNT Express TNT-verpakkingsrichtlijnen voor een intacte levering TNT Express doet zijn uiterste best om uw zendingen vlekkeloos

Nadere informatie

Wat is er geregeld rond het transport van vuurwerk?

Wat is er geregeld rond het transport van vuurwerk? Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu van vuurwerk? Vraag van vuurwerk? Stilstaan tijdens transport Parkeren voertuig met vuurwerk Transport Laden en lossen Herkenning voertuig Classificatie

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 CO 2 reductiedoelstellingen 2015 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor professionele gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe

Nadere informatie

Angst voor luchttransport

Angst voor luchttransport icao/iata Wijzigingen ICAO/IATA naar aanleiding van onrust Angst voor luchttransport lithiumbatterijen terecht? De laatste jaren is er in de luchtvaart grote bezorgdheid ontstaan over het vervoer van lithiumbatterijen

Nadere informatie

Korrvu. Zweef - en fixeerverpakking. Bescherming met uitstekende productpresentatie

Korrvu. Zweef - en fixeerverpakking. Bescherming met uitstekende productpresentatie Korrvu Zweef - en fixeerverpakking Bescherming met uitstekende productpresentatie Korrvu -verpakking VEELZIJDIGE, RUIMTEBESPARENDE EN SUPERIEURE VERPAKKINGSBESCHERMING De Korrvu -verpakking voor opslag

Nadere informatie

Innovation Protection Conseil

Innovation Protection Conseil Pagina 1 van 7 PULVERISATEUR DORSAL AUTONOME Elektrische autonome rugsproeier met continue druk KENMERKEN : o Het reservoir is uitgerust met een membraanpomp met Viton-afdichting die wordt bediend met

Nadere informatie

Special Services. Het logische antwoord op elke buitengewone vraag

Special Services. Het logische antwoord op elke buitengewone vraag eg eg e e Special Het logische antwoord op elke buitengewone vraag 1. Time Critical Sneller dan snel Sameday Delivery Als elke seconde telt en u geen minuut te verliezen hebt, is Time Critical dé beste

Nadere informatie

EU-GHS: nieuwe regels over etikettering en indelen van gevaarlijke stoffen

EU-GHS: nieuwe regels over etikettering en indelen van gevaarlijke stoffen Verordening (EG) Nr. 1272/2008 over de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels 1 geldt vanaf 20 januari 2009. De verordening in Nederland aangeduid als EU-GHS introduceert nieuwe regels

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

Vervoer ademluchtcilinders bij de brandweer

Vervoer ademluchtcilinders bij de brandweer Vervoer ademluchtcilinders bij de brandweer De brandweer vervoert sinds jaar en dag ademluchtcilinders in uitrukvoertuigen en van tijd tot tijd worden hierover vragen gesteld. Valt het vervoer van deze

Nadere informatie

Cellion primax. Handleiding voor audiciens. Hearing Systems

Cellion primax. Handleiding voor audiciens. Hearing Systems Cellion primax Handleiding voor audiciens Hearing Systems Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor en na het passen 4 Monteren 4 Activeren 4 Opladen 5 Aansluiten 5 Het serienummer noteren 6 Loskoppelen 6 De behuizing

Nadere informatie

BEKENDE AFZENDER (AIR FREIGHT SECURITY)

BEKENDE AFZENDER (AIR FREIGHT SECURITY) BEKENDE AFZENDER (AIR FREIGHT SECURITY) Versie 1.1 Bekende Afzender & AEO: 1 project, 1 partner Dit e-book bevat toelichting over de Bekende Afzender status en AEOcertificering. Wat houden beide erkenningen

Nadere informatie

Mini-UPS (Lithium-ionbatterij)

Mini-UPS (Lithium-ionbatterij) NL Mini-UPS (Lithium-ionbatterij) Handleiding 31999 De UPS van ednet voor huishoudelijke apparaten die werken op 12 V DC en 5 V DC biedt de ideale oplossing voor constante stroomtoevoer voor camera's,

Nadere informatie

Directoraat-generaal infrastructuur en logistiek Directoraat C - Middelen L - 2929 LUXEMBURG AFDELING CONTRACTEN EN AANBESTEDINGEN LUXEMBURG

Directoraat-generaal infrastructuur en logistiek Directoraat C - Middelen L - 2929 LUXEMBURG AFDELING CONTRACTEN EN AANBESTEDINGEN LUXEMBURG Directoraat-generaal infrastructuur en logistiek Directoraat C - Middelen L - 2929 LUXEMBURG AFDELING CONTRACTEN EN AANBESTEDINGEN LUXEMBURG AANBESTEDING Nr. INLO.AO-2013-019-LUX-UTB-02 DIENSTVERLENING

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL MAGAZIJNIER VRACHTWAGENS Datum uitgave: november 2011 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11 32 Magazijnier vrachtwagens Situering

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: VB (Initieel examen), VVB (Verlengingsexamen)

Nadere informatie

De inhoud van uw gascilinders. Veiligheidsboekje nr. 1

De inhoud van uw gascilinders. Veiligheidsboekje nr. 1 De inhoud van uw gascilinders Veiligheidsboekje nr. 1 1 Beste gasgebruiker, Messer produceert en levert een brede waaier aan gassen. Gassen zijn veilig om mee te werken - zolang u rekening houdt hun specifieke

Nadere informatie

De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding

De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding Hoe de formulieren correct invullen? Om toegang te krijgen tot uw aangifte ga naar: https://forma.ivcie.be en geef uw gebruikersnaam en

Nadere informatie

FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN. Supporting Pharma for Future Proof Productivity

FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN. Supporting Pharma for Future Proof Productivity FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN Supporting Pharma for Future Proof Productivity TRANSFORMATIE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE Digitalisering, technologie en automatisering veranderen

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 78 fabrikant van meststoffen/bodemverbeterende middelen bevattende van dierlijke bijproducten afgeleide

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg En op welke wijze wij onze klanten verder willen brengen. Inhoud Onze Visie 4 Onze Missie 6 Onze kernwaarden 8 Onze gedragscode 10 Algemeen 11 Naleving van de wet 11 Medewerkers

Nadere informatie

Introductie. Dit zijn de privacy voorwaarden die van toepassing zijn op de verwerking van persoonsgegevens door Netvia B.V. (hierna samen: wij ).

Introductie. Dit zijn de privacy voorwaarden die van toepassing zijn op de verwerking van persoonsgegevens door Netvia B.V. (hierna samen: wij ). Introductie Dit zijn de privacy voorwaarden die van toepassing zijn op de verwerking van persoonsgegevens door Netvia B.V. (hierna samen: wij ). zijn alle gegevens over een geïdentificeerd of identificeerbaar

Nadere informatie

Fold-E Gebruikshandleiding

Fold-E Gebruikshandleiding Gebruikshandleiding Fold-E Gebruiksaanwijzing In deze gebruikershandleiding vindt u alle informatie over de juiste omgang met uw E-bike. Wij raden u daarom aan om deze handleiding zorgvuldig door te lezen.

Nadere informatie

GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden

GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden V: Mag ik zelf een repeater aanschaffen en installeren bij slechte GSM- of UMTSontvangst? Ik ondervind op bepaalde plaatsen bij mij thuis of in mijn firma slechte

Nadere informatie

Live data, 24/7/365. Pharma & Healthcare

Live data, 24/7/365. Pharma & Healthcare 1 Live data, 24/7/365 Pharma & Healthcare 2 Dyzle Pharma & Healthcare Index 04 06 Vision Control Met behulp van DyzleLiveWare krijgt u meer inzicht in kritische processen die bepalend zijn voor de kwaliteit

Nadere informatie

Oogmassage apparaat TB-1583 HANDLEIDING

Oogmassage apparaat TB-1583 HANDLEIDING Oogmassage apparaat TB-1583 HANDLEIDING TB-1583 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging. 1. GARANTIE 3 2. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 4 3. ONDERDELEN

Nadere informatie

CCS COMBO 2 ADAPTER. Handleiding

CCS COMBO 2 ADAPTER. Handleiding CCS COMBO 2 ADAPTER Handleiding WAARSCHUWINGEN BEWAAR DEZE BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES. Dit document bevat belangrijke instructies en waarschuwingen die bij het gebruik van de CSS Combo 2-adapter

Nadere informatie

Scope III analyse 2015

Scope III analyse 2015 Scope III analyse 2015 Beheer document Versie Datum wijziging Gewijzigd door Scope III Analyse 12-5-2016 M. Hoogeland Inhoud Inleiding... 4 1.De waardeketen... 4 Algemene beschrijving... 4 Meetperiode...

Nadere informatie