1 Selectie van de doelstellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Selectie van de doelstellingen"

Transcriptie

1 Verzuring Clemens Mensink, Ann Colles, Centrum voor Teledetectie en Atmosferische Processen, Vito An De Schrijver, Laboratorium voor Bosbouw, Universiteit Gent Jos Hendriks, Laboratorium Agrarische Bouwkunde, KULeuven Jan Meykens, Bodemkundige Dienst van België vzw Johan Brouwers, verantwoordelijk teamlid, mira-vmm Situering Verzuring van het milieu treedt rechtstreeks op wanneer verzurende bestanddelen zich afzetten op vegetatie, bodem, gebouwen en oppervlaktewater, of onrechtstreeks wanneer de chemische samenstelling van bodem en oppervlaktewater wijzigt. Oorzaak van verzuring is de verontreiniging van de lucht door emissies van zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NO en NO2, samen aangeduid als NOx), ammoniak (NH3) en hun reactieproducten. De afzetting van verontreiniging kan gebeuren door natte depositie (uitwassen door regen, sneeuw, mist of hagel) of door droge depositie (absorptie van gassen en bezinking of afzetting van zwevende stofdeeltjes). De inbrenging van zuren in het milieu verhoogt de kans op schade aan ecosystemen, corrosie van materialen en versnelde verwering van gebouwen. 1 Selectie van de doelstellingen We drukken de doelstellingen uit in termen van verzurende depositie van SOx-, NOy- en NHx-verbindingen. Deze verbindingen zijn verzameltermen voor respectievelijk de verzurende zwavelcomponenten (SO2 en SO4 2- ), de geoxideerde stikstofcomponenten (NO, NO2, peroxyacetylnitraat of pan, HNO2, HNO3 en NO3 - ) en de gereduceerde stikstofcomponenten (NH3 en NH4 + ). Deze deposities worden uitgedrukt in zuurequivalenten per hectare en per jaar (Zeq/ha.jaar). Een depositie van één mol SOx-verbindingen levert twee zuurequivalenten, terwijl één mol NOy- of NHx-verbindingen leidt tot maximaal één zuurequivalent.

2 384 Verzuring 4.13 De gemeten, berekende of geschatte deposities worden getoetst aan doelstellingen die gebaseerd zijn op het concept van kritische last. Dit is de maximaal toelaatbare depositie per eenheid van oppervlakte voor een bepaald ecosysteem zonder dat er volgens de huidige kennis schadelijke effecten optreden (Nilsson, 1988). In vlarem ii staan kritische lasten vermeld voor enkele specifieke ecosystemen: Zeq/ha.jaar voor naaldbossen en heide op zandgronden; Zeq/ha.jaar voor loofbossen op arme zandgronden; Zeq/ha.jaar voor loofbossen op rijkere zandgronden. Als langetermijndoelstelling (ltd) stellen we voorop dat in geen enkel ecosysteem de kritische last voor verzuring nog mag worden overschreden. Momenteel is de praktische toetsing voor de naleving van deze ltd enkel mogelijk voor 652 bosecosystemen in Vlaanderen. Hun specifieke kritische last voor verzurende zwavel varieert per ecosysteem van 648 tot Zeq/ha.jaar, en voor verzurende stikstof van 793 tot Zeq/ha.jaar. De totale kritische last voor verzuring is een functie van de kritische last voor verzurende zwavel, van de kritische last voor verzurende stikstof alsook van de minimaal benodigde hoeveelheid stikstof. Als gemiddelde depositiewaarde voor heel Vlaanderen waarbij geen overschrijding van de kritische lasten in die bosecosystemen optreedt, hanteren we voorlopig de strengste waarde uit vlarem ii: Zeq/ha.jaar. In de nabije toekomst zal de evaluatie van deze doelstelling(en) zich niet meer beperken tot bosecosystemen, maar zal ook rekening worden gehouden met andere ecosystemen (met name heide en grasland). In het kader van mira loopt momenteel een onderzoeksopdracht om die ruimere evaluatie mogelijk te maken. De doelstelling op middellange termijn (mltd), een gemiddelde depositie van Zeq/ha.jaar in 2010, is gebaseerd op de verbintenissen opgenomen in het Protocol van Göteborg (1/12/1999). Dit is het 8 e protocol van de Convention on Long-Range Transboundary Air Pollution (lrtap, 2000), opgesteld ter bestrijding van verzuring, eutrofiëring en troposferische ozon. Door de emissieplafonds en emissiereducties uit dit protocol te respecteren, zou in 2010 de kritische last voor verzurende zwavel nog maar in 4 % van de gevallen overschreden worden voor de groep van 652 Vlaamse bosecosystemen. De kritische last voor verzurende stikstof zou dan nog in 68 % van die bosecosystemen overschreden worden. Een Europese richtlijn Nationale Emissie Maxima (nem) ter bestrijding van verzuring, eutrofiëring en troposferische ozon is momenteel in voorbereiding en wil nog strengere emissieplafonds opleggen tegen 2010, die nauwer aansluiten bij de ltd.

3 Voor de doelstelling op korte termijn (ktd) verwijzen we naar het minaplan 2, waarin voor 2002 een gemiddelde verzurende depositie van Zeq/ha.jaar werd vooropgesteld. Tabel 1 geeft een samenvatting van de geselecteerde doelstellingen. Tabel 1: Geselecteerde doelstellingen indicator 4.13 Verzuring 385 doelstellingen ktd (2002) mltd (2010) ltd gemiddelde verzurende depositie in Vlaanderen * 1 (Zeq/ha.jaar) percentage overschrijdingen van de kritische last - 4 % 0 % voor verzurende zwavel* 2 percentage overschrijdingen van de kritische last - 68 % 0 % voor verzurende stikstof* 2 * 1 : zolang we de naleving van doelstellingen enkel kunnen toetsen voor bosecosystemen. * 2 : voor 652 bosecosystemen in Vlaanderen. 2 Huidige toestand, evolutie en aandeel doelgroepen De analyse van de huidige toestand voor verzurende deposities en van de evolutie in relatie tot de doelstellingen is zowel gebaseerd op modelberekeningen voor het hele grondgebied van Vlaanderen als op depositiemetingen in 6 representatieve bossen die deel uitmaken van het bosbodemmeetnet. Door middel van het model Operationeel Prioritaire Stoffen of ops-model (van Jaarsveld, 1989) hebben we voor Vlaanderen de gemiddelde verzurende deposities van SOx-, NOy- en NHx-verbindingen berekend over de periode (figuur 1). Gelet op het belang van het grensoverschrijdende transport van verzurende stoffen, werden ook de emissies van de andere gewesten en van de ons omringende landen in rekening gebracht. Voor de verschillende jaren werden identieke meteorologische gegevens gebruikt: de gemiddelde weersomstandigheden over de periode Dit laat toe het effect van emissiebeperkende maatregelen eenduidig in beeld te brengen, vermits de verschillen tussen de jaarlijkse deposities daardoor onafhankelijk gemaakt zijn van de weersomstandigheden. De modelberekeningen geven aan dat de totale verzurende depositie in Vlaanderen daalde met 23 % van gemiddeld Zeq/ha.jaar in 1990 tot Zeq/ha.jaar in Deze laatste depositie was als volgt samengesteld: een gemiddelde SOx-depositie van Zeq/ha.jaar (- 40 % t.o.v. 1990); een gemiddelde NOy-depositie van 802 Zeq/ha.jaar (- 9 % t.o.v. 1990); een gemiddelde NHx-depositie van Zeq/ha.jaar (- 10 % t.ov. 1990).

4 Daarbij ligt de ktd nog steeds veraf (2 900 Zeq/ha.jaar). Het relatieve aandeel van de NHx-depositie in de totale verzurende depositie steeg van 41 % in 1990 tot 48 % in Figuur 1: Evolutie van de totale verzurende deposities (in 10 3 Zeq/ha.jaar) (Vlaanderen, ) 386 Verzuring 4.13 verzurende depositie (10 3 Zeq/ha.jaar) SOx NOy NHx KTD (2002) Figuur 2 toont het percentage bosecosystemen waarvoor in de periode een overschrijding van de kritische lasten voor verzurende zwavel (SOx) en stikstof (NOy en NHx) werd berekend. Voor elk bosecosysteem werd hiertoe de berekende lokale verzurende depositie vergeleken met de eigen kritische last voor zwavel- en stikstofdepositie (Craenen, 1996). Over de periode is er een duidelijke daling merkbaar van het aantal overschrijdingen van de kritische lasten voor verzurende zwavel. Voor verzurende stikstof is dit niet het geval. Figuur 2: Percentage overschrijdingen van de kritische lasten voor verzurende zwavel- en stikstofcomponenten in bosecosystemen (Vlaanderen, ) aantal overschrijdingen kritische last (%) zwavel stikstof

5 4.13 Verzuring 387 Het aandeel van de verschillende doelgroepen in de totale verzurende deposities van 1998 staat weergegeven in figuur 3. Iets minder dan de helft van die depositie is afkomstig van buitenlandse emissiebronnen (import). De resterende bijdrage komt van de Vlaamse landbouw (29 %), de gezamelijke industriële activiteiten (11,5 %), de bevolking (6,5 %) en het verkeer & vervoer (5 %). Volgens de gegevens van emep (Mylona, 1999) exporteerde België in % van de eigen SO2-emissies, 86 % van de eigen NOxemissies en 74 % van de eigen NH3-emissies (specifieke gegevens voor Vlaanderen zijn hierover niet beschikbaar). Figuur 3: Aandeel van de doelgroepen in de verzurende deposities (Vlaanderen, 1998) import 48% bevolking 6,5% thermische centrales 3% raffinaderijen 2% chemie 1,5% overige industrie 5% landbouw 29% verkeer & vervoer 5% Figuur 4 toont de gemiddelde jaarlijkse zuurdepositie en de neerslaghoeveelheid op de vrije veldlocaties en in de bossen van het bosbodemmeetnet voor de periode Uit deze figuur blijkt duidelijk dat in bosecosystemen de zuurdepositie meer dan dubbel zo hoog is dan op het vrije veld. Door de ruwheid van bossen en hun grote contactoppervlak met de atmosfeer vormen bossen efficiënte luchtfilters, wat hen tegelijk kwetsbaar maakt voor verzuring. De data van het bosbodemmeetnet tonen aan dat de kritische lasten voorgesteld in vlarem ii voor verzuring in bossen (1 400 à Zeq/ha.jaar) ruim overschreden worden. Uit een trendanalyse bleek dat de vastgestelde tijdsevolutie voornamelijk neerslaggebonden is, waarbij een hogere neerslaghoeveelheid resulteert in een hogere hoeveelheid natte depositie. De gemeten waarden gaan uit van doorvalwater en stamafvloei en geven vooral een indicatie van de natte depositie, terwijl de modelresultaten (figuur 1) een beeld geven van de totale depositie (natte + droge). Een vergelijking kan hier dus niet direct gemaakt worden, maar is wel onderwerp van verdere studie.

6 388 Verzuring 4.13 Figuur 4: De gemiddelde jaarlijkse zuurdepositie en neerslaghoeveelheid op vrije veldlocaties en in bossen van het bosbodemmeetnet (Vlaanderen, ) deposities (10 3 Zeq/ha.j) 6 13% deposities op het vrije veld neerslag neerslag (m) ammonium sulfaat % neerslag 59% deposities in bossen nitraat Bron: eigen berekeningen Universiteit Gent. 3 Toekomstverkenning bij verschillende scenario s Om rekening te kunnen houden met het grensoverschrijdend transport van luchtverontreinigende stoffen, werden de bau- en bau+-scenario s van de sectoren aangevuld met scenario s voor emissies buiten Vlaanderen. Het bau-scenario werd voor de buitenlandse emissies aangevuld met een referentiescenario dat rekening houdt met de actuele nationale en internationale wetgeving inzake verzurende emissies en met de verplichtingen die zijn aangegaan in het kader van eerdere protocols onder de Conventie lrtap (Amann, 1999). Het bau+-scenario werd voor de emissies buiten Vlaanderen aangevuld met de emissieplafonds voor de ons omringende landen (en gewesten) tegen 2010, zoals opgenomen in het protocol van Göteborg. Ook voor de scenarioberekeningen zijn de gemiddelde meteorologische gegevens van de periode gebruikt. De gehanteerde scenario s en doelstellingen voor verzuring zijn nauw verweven met de problematiek zoals beschreven in 4.12 Vermesting (NOx, NH3), 4.14 Fotochemische luchtverontreiniging (NOx) en 4.5 Zwevend stof (bijdragen van SO4 2-, NO3 - en NH4 + ). Deze meervoudige relaties tussen verschillende luchtverontreinigende stoffen en hun effecten zijn ruimschoots aangetoond in de studie die vooraf is gegaan aan de onderhandelingen voor het protocol van Göteborg (Amann, 1999). Ook de toekomstige Europese richtlijn ter bestrijding van verzuring en troposferisch ozon die momenteel in voorbereiding is, baseert zich op deze geïntegreerde benadering.

7 De bij bau en bau+ berekende verzurende deposities (gemiddelden voor Vlaanderen) worden in figuur 5 vergeleken met de eerder geselecteerde doelstellingen. In het bau-scenario wordt geen van de 3 doelstellingen gehaald, zelfs niet in Voor het bau+-scenario lijkt de ktd (2 900 Zeq/ha.jaar) wel haalbaar tegen 2005 (3 jaar later dan gewenst). De mltd (2 538 Zeq/ha.jaar) lijkt gemiddeld gezien over Vlaanderen voor het bau+-scenario tijdig realiseerbaar tegen Dit betekent echter nog niet dat daarmee ook mltd voor de individuele ecosystemen gehaald zal worden (zie bespreking bij figuur 6). Om de ltd (1 400 Zeq/ha.jaar) te kunnen halen, zijn nog bijkomende maatregelen nodig. Figuur 5: Evolutie van de verzurende deposities (in 10 3 Zeq/ha.jaar) bij een bau- en een bau+scenario (Vlaanderen, ) 3 10 Zeq/ha.jaar Verzuring BAU BAU+ KTD (2002) MLTD (2010) LTD Figuur 6 geeft de verwachte overschrijding van de kritische lasten voor de 652 bosecosystemen bij een bau- en een bau+-scenario tot Voor de verzurende zwavel lijkt de mltd (4 % overschrijdingen) in het bau+-scenario niet haalbaar. De mltd voor verzurende zwavel ligt dan ook kort tegen de ltd (geen overschrijding kritische lasten). Alleen de mltd voor de verzurende stikstof (68 % overschrijdingen) lijkt haalbaar in het bau+-scenario. Dit komt omdat het protocol van Göteborg dat de aan de basis ligt van onze mltd, meer nadruk legt op de (minder dure) reductie van SO2-emissies, terwijl in ons bau+-scenario bijkomend ook nog een grote(re) inspanning wordt gedaan om de NH3-emissies verder te reduceren.

8 390 Verzuring 4.13 Figuur 6: Percentage overschrijdingen van de kritische lasten voor verzurende zwavel- en stikstofcomponenten bij 652 bosecosystemen in een bau- en bau+-scenario (Vlaanderen, ) aantal overschrijdingen (%) zwavel BAU zwavel BAU+ stikstof BAU stikstof BAU+ MLTD stikstof MLTD zwavel LTD De evolutie van de verspreiding van verzurende deposities over Vlaanderen is in kaart gebracht voor 1990 (figuur 7), 1998 (figuur 8), 2010 volgens het bau-scenario (figuur 9) en 2010 volgens het bau+-scenario (figuur 10). Ondanks het feit dat gemiddeld genomen de mltd bij het bau+scenario wordt gerealiseerd (zie figuur 5), kan men constateren dat in grote delen van Vlaanderen de verzurende depositie toch nog boven de mltd uit zal komen. Dit stemt overeen met de gegevens voor zwavel vervat in figuur 6. 4 Evaluatie van de doelafstand en aanvullende maatregelen De scenariodoorrekeningen en de vergelijking met de afstand tot de ltd voor verzurende zwavel- en stikstofcomponenten (figuur 6) tonen dat aanvullende maatregelen nodig zijn om deze ltd te realiseren. Er is vooral nood aan maatregelen die een verdere reductie van de stikstofhoudende deposities tot gevolg hebben. In 2010 kunnen we verwachten dat respectievelijk 75 % (bau) en 74 % (bau+) van deze deposities te wijten zullen zijn aan de NH3-emissies. Deze emissies zijn bijna uitsluitend afkomstig van de landbouwsector. Daarom gaan we hier specifiek in op aanvullende maatregelen binnen de landbouw.

9 4.13 Verzuring Doelafstand en aanvullende maatregelen in de landbouw Uit punt 3 blijkt dat geen enkele doelstelling gehaald wordt bij het bauscenario. De bijkomende maatregelen die vervat zitten in het bau+-scenario kunnen als een minimum beschouwd worden om tegen 2010 alsnog de mltd voor verzurende (stikstof)depositie te halen. Een voorbeeld van zo n maatregel is de verlaging van de N-excretie met 10 % voor de volledige veestapel, zoals reeds is afgesproken in het kader van een milieuconvenant met de landbouwsector. Om de ammoniakemissie op stalniveau te verlagen, kan een versnelde introductie van emissie-arme stalsystemen een oplossing bieden. Andere bijkomende maatregelen om de N-verliezen uit de landbouw verder te beperken, zijn een verhoogde mestverwerking en een afbouw van de veestapel. 4.2 Impact van bosomvormingsbeheer als aanvullende maatregel Ter bescherming van kwetsbare zones zoals natuur- en bosgebieden is een reductie van de ammoniakemissies noodzakelijk binnen een beperkte straal rond het ecosysteem (zie ook 4.12 Vermesting). Omdat brongerichte maatregelen, die de zuuremissies beperken, niet binnen de mogelijkheden van het natuur- en bosbeheer vallen, dient de terreinbeheerder ook zelf op zoek te gaan naar effectgerichte maatregelen om deze deposities en de daarmee gepaard gaande toevoer van o.a. sulfaat en aluminium naar grond- en oppervlaktewater te beperken. De bosbeheerder kan met curatieve maatregelen de gevolgen van verzurende deposities milderen. Recent onderzoek in Vlaanderen toont aan dat er aanzienlijke verschillen bestaan tussen naaldbos en loofbos inzake captatie van verzurende polluenten uit de lucht en uitspoeling daarvan naar grond- en oppervlaktewater (De Schrijver, 2000). Het grotere bladoppervlak en het immergroen zijn van naaldbomen maken dat de zuurdeposities en de daarmee gepaard gaande mobilisatie van o.a. aluminium onder naaldbos significant hoger liggen dan onder loofbos. Ongeveer 45 % van onze bossen op zandbodems bestaat uit quasi homogene (< 20 % bijmenging van ander naald- of loofhout) dennenbestanden. Een grootschalig omvormingsbeheer (van naaldbos naar gemengd bos of loofbos) kan verdere bodemverzuring en -verarming van deze ecosystemen tegengaan.

10 392 Verzuring 4.13 Figuur 7: Spreiding van de verzurende depositie (in Zeq/ha.jaar) over Vlaanderen zoals berekend voor 1990 N km Zeq / ha.jaar > MLTD KTD Figuur 8: Spreiding van de verzurende depositie (in Zeq/ha.jaar) over Vlaanderen zoals berekend voor 1998 N km Zeq / ha.jaar > MLTD KTD

11 4.13 Verzuring 393 Figuur 9: Spreiding van de verzurende depositie (in Zeq/ha.jaar) over Vlaanderen zoals berekend voor het bau-scenario in 2010 N km Zeq / ha.jaar > MLTD KTD Figuur 10: Spreiding van de verzurende depositie (in Zeq/ha.jaar) over Vlaanderen zoals berekend voor het bau+-scenario in 2010 N km Zeq / ha.jaar > MLTD KTD

12 394 Verzuring 4.13 Referenties Amann M., Bertok I., Cofala J., Gyarfas F., Heyes C., Klimont Z., Makowski M., Schöpp W. and Syri S. (1999) Cost-effective Control of Acidification and Ground-Level Ozone, Seventh Interim Report to the European Commission, dg-xi, iiasa. Craenen H., Van Ranst E., Groenemans R., Tack F. en Verloo M. (1996) Berekening en kartering van de kritische lasten voor Vlaanderen, Universiteit Gent, Gent. De Schrijver A., Van Hoydonck G., Nachtergale L., De Keersmaeker L., Mussche S. & Lust N. (2000) Comparison of nitrate leaching under Corsican pine and Silver birch in Flanders (Belgium). Water, Air and Soil Pollution (in press). De Vries W., Leeters E.E.J.M., Hendriks C.M.A., Van Dobben H., Van den Burg J., Boumans L.J.M. (1995) Large scale impacts of acid deposition on forests and forest soils in the Netherlands, Acid Rain Research: Do we have enough answers? Heij G.J. & Erisman J.W. (eds.). Jaarsveld, J.A. van (1989) Een Operationeel atmosferisch transportmodel voor Prioritaire Stoffen: specificatie en aanwijzingen voor gebruik, rivm, Bilthoven. lrtap: mina-plan 2 (1997) Het Vlaamse milieubeleidsplan , aminal, Brussel. Mylona S., Storen E. and Grini A. (1999) emep Emission data, Status report 1999, Norwegian Meteorological Institute, Oslo. Nilsson J. and Grennfelt P. (1988) Critical loads for sulphur and nitrogen. Report of the Skokloster workshop. Nordic Council of Ministers, Copenhagen. Van Breemen N. and Jordens E.R. (1983) Effects of atmospheric ammonium sulfate on calcareous and non-calcareous soils of woodlands in the Netherlands. Effects of accumulation of Air Pollutants in Forest Ecosystems, B. Ulrich and J. Pankrath (eds.), p p.182. D. Reidel Publishing Company, Dordrecht/Boston/London. Lectoren Richard Dams, Laboratorium Analytische Scheikunde, ug Luc De Leeuw, vlm Luk Deurinck, Belgische Petroleum Federatie Luc Goeteyn, MiNa-raad Jan Kretzschmar, Vito Ludwig Lauwers, Centrum voor Landbouweconomie, Ministerie van Middenstand en Landbouw Sofie Luyten, Afdeling Algemeen Milieu- en Natuurbeleid, aminal Marijke Mahieu, Dienst Leefmilieu en Natuurontwikkeling, Stad Gent Koen Martens, Afdeling Natuur, aminal Leen Meheus, Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek Oost-Vlaanderen Johan Neirynck, Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer Edward Roekens, Afdeling Meetnetten en Onderzoek, vmm Kurt Sannen, Afdeling Beleid, Natuurreservaten vzw Filip Tack, Vakgroep Toegepaste Analytische en Fysische Chemie, ug Philip Van Avermaet, Depositiemeetnet verzuring, vmm Marie-Rose Van Den Hende, Afdeling Meetnetten en Onderzoek, vmm Chris Vinckier, Departement Scheikunde, KULeuven

2.13 Verzuring. Beschrijving van de verstoring

2.13 Verzuring. Beschrijving van de verstoring 305 2.13 Verzuring Clemens Mensink, Ann Colles, Centrum voor Teledetectie en Atmosferische Processen, Vito Myriam Dumortier, in Philip Van Avermaet, Afdeling Meetnetten en Onderzoek, vmm Johan Brouwers,

Nadere informatie

Meten en modelleren: vaststellingen en toekomstperspectief. Bo Van den Bril en David Roet

Meten en modelleren: vaststellingen en toekomstperspectief. Bo Van den Bril en David Roet Meten en modelleren: vaststellingen en toekomstperspectief Bo Van den Bril en David Roet Overschrijding kritische last 2/05/2016 2 Afname vermestende deposities 50 45 Vermestende depostie (kg N/(ha.jaar)

Nadere informatie

Meetresultaten verzuring en vermesting

Meetresultaten verzuring en vermesting /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetresultaten verzuring en vermesting ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

MIRA-T 1999 Verzuring 13. C. Mensink, P. Viaene, Centrum voor Teledetectie en Atmosferische Processen, VITO J. Brouwers, verantwoordelijk teamlid, VMM

MIRA-T 1999 Verzuring 13. C. Mensink, P. Viaene, Centrum voor Teledetectie en Atmosferische Processen, VITO J. Brouwers, verantwoordelijk teamlid, VMM 1 13 Verzuring 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 C. Mensink, P. Viaene, Centrum voor Teledetectie en Atmosferische Processen, VITO J. Brouwers,

Nadere informatie

Verzurende stoffen: emissies per beleidssector (NEC),

Verzurende stoffen: emissies per beleidssector (NEC), Verzurende stoffen: emissies per beleidssector (NEC), 1990-2009 Indicator 26 mei 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt

Nadere informatie

Meetresultaten verzuring 1 HET MEETNET VERZURING

Meetresultaten verzuring 1 HET MEETNET VERZURING ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetresultaten verzuring //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.12.2013 COM(2013) 917 final 2013/0448 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de aanvaarding van de wijziging van het Protocol van 1999 inzake vermindering

Nadere informatie

Verzuring en luchtverontreiniging: oorzaken en effecten Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (

Verzuring en luchtverontreiniging: oorzaken en effecten Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving ( Indicator 7 september 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Verzuring ontstaat door verontreiniging

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

Overschrijding kritische stikstofdepositie op natuur, 2009

Overschrijding kritische stikstofdepositie op natuur, 2009 Indicator 8 april 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Circa 60 procent van het areaal

Nadere informatie

de heer Uwe CORSEPIUS, secretaris-generaal van de Raad van de Europese Unie

de heer Uwe CORSEPIUS, secretaris-generaal van de Raad van de Europese Unie RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 december 2013 (OR. en) 18165/13 Interinstitutioneel dossier: 2013/0448 (NLE) VOORSTEL van: ingekomen: 20 december 2013 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: ENV 1234 ENER 599

Nadere informatie

Verzurende depositie,

Verzurende depositie, Indicator 21 mei 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De verzurende depositie bedroeg

Nadere informatie

Economische impactmodules voor het EUROS model

Economische impactmodules voor het EUROS model ECONOTEC CONSULTANTS (Contracten CG/67/28a & CG/E1/28B) Economische impactmodules voor het EUROS model Synthese Eindrapport K. Marien, J. Duerinck, R. Torfs, F. Altdorfer Studie in opdracht van de Federale

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

VLOPS+IFDM in IMPACT. IMPACT studiedag David Roet VMM, Dienst Lucht, Team MIR 31 januari 2017

VLOPS+IFDM in IMPACT. IMPACT studiedag David Roet VMM, Dienst Lucht, Team MIR 31 januari 2017 VLOPS+IFDM in IMPACT IMPACT studiedag David Roet VMM, Dienst Lucht, Team MIR 31 januari 2017 Inhoudstafel VLOPS modellering algemeen VLOPS modellering depositie Koppeling VLOPS+IFDM in IMPACT Referenties

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Koen Toté - VMM Overzicht presentatie Luchtkwaliteit 2017 getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van fijn stof en stikstofdioxide

Nadere informatie

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten belasting oppervlaktewater (1995=100) 120 100 80 60 40 P landbouw N landbouw N huishoudens P huishoudens CZV huishoudens N

Nadere informatie

ADVIES VAN HET INSTITUUT VOOR NATUUR- EN BOSONDERZOEK INBO.A.2009.292

ADVIES VAN HET INSTITUUT VOOR NATUUR- EN BOSONDERZOEK INBO.A.2009.292 ADVIES VAN HET INSTITUUT VOOR NATUUR- EN BOSONDERZOEK INBO.A.2009.292 Wetenschappelijke instelling van de Vlaamse overheid Kliniekstraat 25, 1070 Brussel www.inbo.be BETREFT: Passende beoordeling varkenshouderij

Nadere informatie

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Methodologische fiche INDICATOR: EMISSIES VAN VERZURENDE OF POTENTIEEL VERZURENDE STOFFEN (NO X, SO X EN NH 3 ) THEMA: LUCHT 1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Vraag achter de indicator:

Nadere informatie

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Methodologische fiche INDICATOR: EMISSIES VAN VERZURENDE OF POTENTIEEL VERZURENDE STOFFEN (NO X, SO X EN NH 3 ) THEMA: LUCHT 1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Vraag achter de indicator:

Nadere informatie

Kosten en baten van het EUluchtbeleid

Kosten en baten van het EUluchtbeleid Kosten en baten van het EUluchtbeleid Conferentie luchtkwaliteit 2014, Minaraad Bob Nieuwejaers Herziening NEC-richtlijn Richtlijn uit 2001 December 2013: commissievoorstel herziening NEC-richtlijn Verminderen

Nadere informatie

Emissie van NH 3 door de veeteelt

Emissie van NH 3 door de veeteelt Emissie van NH 3 door de veeteelt Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Emissie van ammoniak door de veeteelt Ammoniak is een gas dat op natuurlijke wijze ontstaat

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Directie en Biodiversiteit Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

Hoe gezond is het bos?

Hoe gezond is het bos? Hoe gezond is het bos? De bosvitaliteitsmeetnetten in Vlaanderen Geert Sioen (INBO) Arne Verstraeten (INBO) Vlaams Parlement 20 mei 2011 Internationaal kader 1979 UN/ECE Convention on Long-Range Transboundary

Nadere informatie

Verspreiding van vluchtige 4.1 organische stoffen

Verspreiding van vluchtige 4.1 organische stoffen 231 Verspreiding van vluchtige 4.1 organische stoffen Eric Wauters, Katleen Van den Berghe, Afdeling Meetnetten en Onderzoek, vmm Johan Brouwers, verantwoordelijk teamlid, mira-vmm Situering De term vluchtige

Nadere informatie

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit.

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Aantal dagen met goede luchtkwaliteit Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Percentage dagen met goede luchtkwaliteit.

Nadere informatie

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Luchtvervuiling in Nederland in kaart Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage 2013 Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage

Nadere informatie

VR DOC.0989/3

VR DOC.0989/3 VR 2016 1609 DOC.0989/3 Ontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest

Nadere informatie

DOCUMENTBESCHRIJVING. Titel Zure regen in Vlaanderen in Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, VMM Dienst Lucht

DOCUMENTBESCHRIJVING. Titel Zure regen in Vlaanderen in Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, VMM Dienst Lucht DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Zure regen in Vlaanderen in 2010 Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, VMM Dienst Lucht Inhoud Dit rapport beschrijft de resultaten van het depositiemeetnet verzuring

Nadere informatie

Atmosferische depositie van verzurende componenten in bossen. Overschrijding kritische last verzurende deposities

Atmosferische depositie van verzurende componenten in bossen. Overschrijding kritische last verzurende deposities #19 Verzuring Myriam Dumortier 1, Gerrit Genouw 2, Johan Neirynck 2, Stijn Overloop 3, Philip Van Avermaet 4, An De Schrijver 5, Rebecca Devlaeminck 6 Er is een duidelijke afname van de depositie van verzurende

Nadere informatie

LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING

LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING INHOUD Voorwoord 13 Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19 Deel 1. LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING 21 1. Inleiding

Nadere informatie

Vermestende depositie,

Vermestende depositie, Indicator 21 mei 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermestende depositie bedroeg

Nadere informatie

1. Inleiding. Notitie Amsterdam, 8 december 2016

1. Inleiding. Notitie Amsterdam, 8 december 2016 Notitie Amsterdam, 8 december 2016 Afdeling Policy Studies Van Aan Koen Smekens, Paul Koutstaal Gijs Zeestraten (Ministerie van Economische Zaken) Kopie Onderwerp Gevolgen van scenario s uitfasering kolencentrales

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Ontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest inzake de uitvoering van

Nadere informatie

Herziening NEC-richtlijn. LNE Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid

Herziening NEC-richtlijn. LNE Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid Herziening NEC-richtlijn LNE Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid Inhoud presentatie Huidige NEC-richtlijn Herziening NEC-richtlijn: motivatie Inhoud herziene NEC-richtlijn: Overzicht

Nadere informatie

DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER FEDERALE DIENSTEN VOOR WETENSCHAPPELIJKE, TECHNISCHE EN CULTURELE AANGELEGENHEDEN

DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER FEDERALE DIENSTEN VOOR WETENSCHAPPELIJKE, TECHNISCHE EN CULTURELE AANGELEGENHEDEN DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER FEDERALE DIENSTEN VOOR WETENSCHAPPELIJKE, TECHNISCHE EN CULTURELE AANGELEGENHEDEN DWTC Project Contract Nummer AS/00/10 BelEUROS: Implementatie en uitbreiding van het EUROS

Nadere informatie

memo Voortoets vermesting en verzuring uitbreiding manege Rijksweg Noord 123, Elst

memo Voortoets vermesting en verzuring uitbreiding manege Rijksweg Noord 123, Elst memo aan: van: Gemeente Overbetuwe SAB: Johan van der Burg, Nicol Hesselink-Lodewick datum: 21 mei 2013 betreft: Voortoets vermesting en verzuring uitbreiding manege Rijksweg Noord 123, Elst project: 80917.18

Nadere informatie

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma

Nadere informatie

Emissies naar lucht door de industrie,

Emissies naar lucht door de industrie, Indicator 25 maart 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De industrie levert voor alle

Nadere informatie

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Methodologische fiche INDICATOR: EMISSIES VAN TROPOSFERISCHE OZONPRECURSOREN (NO X, COV, CO EN CH 4 ) THEMA: LUCHT 1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Vraag achter de indicator: Hoe

Nadere informatie

2018D Lijst van vragen

2018D Lijst van vragen 2018D01559 Lijst van vragen De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de PAS Monitoringsrapportage

Nadere informatie

41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL

41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL 41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL 1.Algemene luchtkwaliteitsindex Om de graad van luchtvervuiling op eenvoudige en voor het grote pubiek verstaanbare wijze voor te stellen, werd in 1996 een

Nadere informatie

Advies over de depositiesnelheid van vermestende/verzurende depositie

Advies over de depositiesnelheid van vermestende/verzurende depositie Advies over de depositiesnelheid van vermestende/verzurende depositie Adviesnummer: INBO.A.3286 Datum advisering: 18 mei 2015 Auteur(s): Contact: Kenmerk aanvraag: Geadresseerden: Johan Neirynck, Gerald

Nadere informatie

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Methodologische fiche INDICATOR: EMISSIES VAN TROPOSFERISCHE OZONPRECURSOREN (NO X, COV, CO EN CH 4 ) THEMA: LUCHT 1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Vraag achter de indicator: Hoe

Nadere informatie

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld.

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld. Achtergrondinformatie voor achterbanberaad milieubeleid regio Eemsdelta Het milieubeleid omvat veel onderwerpen. Teveel om in één keer allemaal te behandelen. Op basis van onze ervaringen in de regio en

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Verzuring. 1 Toestand. 1.1 Atmosferische zuurdepositie. Verzuring

Hoofdstuk 20. Verzuring. 1 Toestand. 1.1 Atmosferische zuurdepositie. Verzuring Hoofdstuk 20 Verzuring Myriam Dumortier 1 - An De Schrijver 2 - Luc Denys 1 - Wouter Vanreusel 3 1-2 RUG, Laboratorium voor Bosbouw - 3 Universiteit Antwerpen In Vlaanderen verminderen de verzurende emissies.

Nadere informatie

Industrie en overheid samen voor een beter milieu. Industrie & Milieu Antwerpen, 25 maart 2010

Industrie en overheid samen voor een beter milieu. Industrie & Milieu Antwerpen, 25 maart 2010 Industrie en overheid samen voor een beter milieu Industrie & Milieu Antwerpen, 25 maart 2010 Industrie en overheid samen voor een beter milieu rol overheid, specifiek EIL (VMM) rol industrie i.k.v. onderbouwing

Nadere informatie

21.10.2015 A8-0249/139. Door de Commissie voorgestelde tekst

21.10.2015 A8-0249/139. Door de Commissie voorgestelde tekst 21.10.2015 A8-0249/139 139 Jens Rohde e.a. Artikel 4 lid 1 1. De lidstaten beperken op zijn minst hun jaarlijkse antropogene emissies van zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), vluchtige organische

Nadere informatie

PAS. Programmatische Aanpak Stikstof. Ministry of Economic Affairs program management Natura 2000

PAS. Programmatische Aanpak Stikstof. Ministry of Economic Affairs program management Natura 2000 Ministry of Economic Affairs program management Natura 2000 PAS Programmatische Aanpak Stikstof Mark Wilmot Ministerie van Economische Zaken Teamleider AERIUS 5 december 2014 www.aerius.nl @AERIUSapp Opzet

Nadere informatie

Emissies door de zeescheepvaart,

Emissies door de zeescheepvaart, Indicator 26 maart 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het betreft hier de feitelijke

Nadere informatie

WAAROM METEN WE ZO WEINIG ONZE STIKSTOFDEPOSITIE?

WAAROM METEN WE ZO WEINIG ONZE STIKSTOFDEPOSITIE? Metingen voor natte depositie worden uitgevoerd in de duingebieden rond Maasvlakte 2. 12 HOTSPOT OP DE EUROPESE STIKSTOFKAART WAAROM METEN WE ZO WEINIG ONZE STIKSTOFDEPOSITIE? De laatste tijd staan meten

Nadere informatie

Vitaliteit en dynamiek van bosecosystemen in een veranderend milieu: toestand en trends in het Zoniënwoud

Vitaliteit en dynamiek van bosecosystemen in een veranderend milieu: toestand en trends in het Zoniënwoud Vitaliteit en dynamiek van bosecosystemen in een veranderend milieu: toestand en trends in het Zoniënwoud P. Roskams, G. Sioen en A. Verstraeten Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) Inleiding

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 13. Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19

INHOUD. Voorwoord 13. Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19 INHOUD Voorwoord 13 Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19 Deel 1. LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING 23 1. Inleiding

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Frans Fierens, Gerwin Dumont (*) (*)Medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gedetacheerd naar de Intergewestelijke Cel voor

Nadere informatie

MANAGEMENTSAMENVATTING

MANAGEMENTSAMENVATTING MANAGEMENTSAMENVATTING Zware dieselvoertuigen hebben relatief hoge NOx- en PM-emissies. De verstrenging van de Europese emissiereglementering moet leiden tot een vermindering van deze emissies voor nieuwe

Nadere informatie

Natuurverkenning 2030

Natuurverkenning 2030 Natuurverkenning 2030 Aanpak Terrestrische verkenning Scenario s Verlies en versnippering van leefgebied Vermesting Klimaatverandering Aquatische verkenning Scenario s Verontreiniging Versnippering van

Nadere informatie

Milieuvervuiling. Planet

Milieuvervuiling. Planet Milieuvervuiling Planet 44 45 Milieuvervuiling Milieuvervuiling is al decennialang een Europees thema. Het is ook een thema waarop winst is geboekt; mede dankzij Europese regelgeving is de vervuiling aanzienlijk

Nadere informatie

Emissies naar lucht door de energievoorziening,

Emissies naar lucht door de energievoorziening, Indicator 29 april 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De emissies van een aantal belangrijke

Nadere informatie

DE COMMISSIE NEEMT EEN STRATEGIE AAN TER BESTRIJDING VAN DE VERZURING

DE COMMISSIE NEEMT EEN STRATEGIE AAN TER BESTRIJDING VAN DE VERZURING IP/97/205 Brussels, 12 maart 1997 DE COMMISSIE NEEMT EEN STRATEGIE AAN TER BESTRIJDING VAN DE VERZURING Vandaag heeft de Europese Commissie een voorstel aangenomen van de commissaris voor Milieuzaken,

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

Fotochemische luchtverontreiniging: oorzaken en effecten Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (

Fotochemische luchtverontreiniging: oorzaken en effecten Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving ( Indicator 9 juli 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Fotochemische luchtverontreiniging

Nadere informatie

PAS. Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) De PAS is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking.

PAS. Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) De PAS is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking. Programmatische Aanpak Stikstof () De is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking. De is de Programmatische Aanpak Stikstof: een programma waarin overheden, natuurorganisaties en

Nadere informatie

Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen,

Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, 1998-2010 Indicator 15 februari 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

De BIM gegevens : "Lucht - Basisgegevens voor het Plan" November 2004 INZAKE VERSCHAFFING VAN GEGEVENS

De BIM gegevens : Lucht - Basisgegevens voor het Plan November 2004 INZAKE VERSCHAFFING VAN GEGEVENS 5. DE INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN EN DE GEVOLGEN ERVAN INZAKE VERSCHAFFING VAN GEGEVENS DE POLLUENTEN OPGEVOLGD IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1.Meting van de luchtkwaliteit.1.1.inleiding De internationale

Nadere informatie

MIRA 2011 VERSPREIDING VAN ZWARE METALEN. Emissie van zware metalen naar lucht.

MIRA 2011 VERSPREIDING VAN ZWARE METALEN. Emissie van zware metalen naar lucht. MIRA 211 VERPREIDING VAN ZWARE METALEN Emissie van zware metalen naar lucht P index emissie lucht (1995=1) 12 1 8 6 4 2 1995 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21* doel 21 * voorlopige cijfers Doel (niet) gehaald

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen

Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Vlaanderen Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport 2012 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport

Nadere informatie

Vlaams beleid luchtverontreiniging en. milieuvergunningsaanvragen

Vlaams beleid luchtverontreiniging en. milieuvergunningsaanvragen Vlaams beleid luchtverontreiniging en milieuvergunningsaanvragen Geert Pillu Adviesverlener LNE afdeling Milieuvergunningen Brugge Vlaams beleid luchtverontreiniging en milieuvergunningsaanvragen Kennis

Nadere informatie

Stikstofdepositie. Van bron naar effect. 24 Januari 2016 Albert Bleeker

Stikstofdepositie. Van bron naar effect. 24 Januari 2016 Albert Bleeker Stikstofdepositie Van bron naar effect Inhoud Waardoor? Wat? Waar? Inhoud Stikstofdepositie: waardoor? De stikstofproblematiek Effecten van stikstof in het milieu Stikstofdepositie: wat? Emissie van stikstof

Nadere informatie

Werkstuk Scheikunde verzuring van het milieu

Werkstuk Scheikunde verzuring van het milieu Werkstuk Scheikunde verzuring van het milieu Werkstuk door een scholier 1733 woorden 2 juni 2003 6,5 69 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inhoudstabel 1. Inleiding 2. ph-waarde 3. Zure regen - Wat is zure

Nadere informatie

NO, NO2 en NOx in de buitenlucht. Michiel Roemer

NO, NO2 en NOx in de buitenlucht. Michiel Roemer NO, NO2 en NOx in de buitenlucht Michiel Roemer Inhoudsopgave Wat zijn NO, NO2 en NOx? Waar komt het vandaan? Welke bronnen dragen bij? Wat zijn de concentraties in de buitenlucht? Maatregelen Wat is NO2?

Nadere informatie

14. OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE BRONNEN VAN

14. OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE BRONNEN VAN 1.Inleiding 14. OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE BRONNEN VAN WATERVERONTREINIGING IN HET BRUSSELS GEWEST Het Brussels Gewest ligt voor het grootste deel in het subbekken van de Zenne. Deze waterloop en zijn

Nadere informatie

RBOI-Rotterdam B.V. Stikstofdepositieonderzoek. bedrijventerrein Oosteind

RBOI-Rotterdam B.V. Stikstofdepositieonderzoek. bedrijventerrein Oosteind RBOI-Rotterdam B.V. Stikstofdepositieonderzoek bedrijventerrein Oosteind INHOUDSOPGAVE blz. 1. ACHTERGROND 1 2. UITGANGSPUNTEN 3 2.1. Beoordelingsmethode 3 2.2. Beoordelingslocaties 5 3. RESULTATEN

Nadere informatie

Zure regen. Zure regen

Zure regen. Zure regen 010 1 Zure regen Zure regen is de laatste jaren voortdurend in de belangstelling geweest, doordat de verzuring van de neerslag in verband wordt gebracht met het afsterven van bossen, het volledig verdwijnen

Nadere informatie

Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen

Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen Vlaanderen is milieu Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport 2014 Vlaamse MilieuMaatschappij www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Verzurende en vermestende luchtverontreiniging

Nadere informatie

emissie broeikasgassen

emissie broeikasgassen Eco-efficiëntie van de industrie D index (=1) 12 11 1 9 8 7 6 5 21 22 23 24 26 27 26 bruto toegevoegde waarde totaal energiegebruik emissie fijn stof (M 2,5 ) emissie broeikasgassen emissie ozonprecursoren

Nadere informatie

Kalmthoutste heide. Yves Adams

Kalmthoutste heide. Yves Adams Kalmthoutste heide Yves Adams Milieuthema s Deel IV # Inleiding Myriam Dumortier 1 01 De milieuthema s in de natuurrapportering De delen I, II en III van het Natuurrapport behandelen de toestand van de

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen

Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Vlaanderen Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport 2013 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport

Nadere informatie

Van NOx-emissie naar luchtkwaliteit en depositie

Van NOx-emissie naar luchtkwaliteit en depositie Van NOx-emissie naar luchtkwaliteit en depositie 8 december 2011 Berend Hoekstra Senior adviseur luchtverontreiniging Inhoud 1. Problematiek 2. Kader 3. Essenties wet- en regelgeving 4. Besluitvorming

Nadere informatie

Emissies naar lucht door de energievoorziening,

Emissies naar lucht door de energievoorziening, Indicator 1 mei 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De emissies van vrijwel alle belangrijke

Nadere informatie

onderzoek stikstofdepositie naar aanleiding van ophoging duin Neeltjesnol

onderzoek stikstofdepositie naar aanleiding van ophoging duin Neeltjesnol M+P MBBM groep Mensen met oplossingen www.mp.nl Visserstraat 50 Aalsmeer Postbus 344 1430 AH Aalsmeer MEMO Wolfskamerweg 47 Vught Postbus 2094 5260 CB Vught Aan T.a.v. Adviesburo Marcel Uriot BV Marcel

Nadere informatie

Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen,

Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, Belasting van het milieu door gewasbeschermingsmiddelen, 1998-2008 Indicator 17 december 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Fotochemische luchtverontreiniging: oorzaken en effecten Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (

Fotochemische luchtverontreiniging: oorzaken en effecten Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving ( Indicator 14 september 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Fotochemische luchtverontreiniging

Nadere informatie

Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit Open Teelt en Veehouderij (LOTV) op de waterkwaliteit.

Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit Open Teelt en Veehouderij (LOTV) op de waterkwaliteit. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling/RIZA Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 12829 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2019/10486] 17 JANUARI 2019. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot vastlegging van emissieplafonds voor bepaalde luchtverontreinigende stoffen De

Nadere informatie

Opvolging van wintersmogepisodes - OVL voorspellingsmodel

Opvolging van wintersmogepisodes - OVL voorspellingsmodel Opvolging van wintersmogepisodes - OVL voorspellingsmodel Frans Fierens Medewerker van de Vlaamse Milieumaatschappij gedetacheerd naar de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) 1 SMOG-episode

Nadere informatie

Verzuring en vermesting

Verzuring en vermesting Verzuring en vermesting Computer Ondersteund Onderwijs oefen- en zelftoetsmodule bij Ecologie eerste jaar versie 2 - juni 2004 Luchtverontreiniging in Noordwest-Europa 1. Zure regen wordt met name veroorzaakt

Nadere informatie

Aantal dagen waarop de daggemiddelde PM 10 -concentratie groter is dan 50 µg/m³

Aantal dagen waarop de daggemiddelde PM 10 -concentratie groter is dan 50 µg/m³ Aantal dagen waarop de daggemiddelde PM 1 -concentratie groter is dan 5 Indicatorgegevens Naam Aantal dagen waarop de daggemiddelde PM 1 -concentratie groter is dan 5 Definitie Het op een jaar waarop de

Nadere informatie

Concentraties zware metalen in lucht, Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (

Concentraties zware metalen in lucht, Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving ( Indicator 4 november 2008 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De jaargemiddelde concentraties

Nadere informatie

Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen,

Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen, Belasting van het oppervlaktewater met vermestende stoffen, 1990-2016 Indicator 27 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere

Nadere informatie

- 1 - april mei juni juli augustus september maand

- 1 - april mei juni juli augustus september maand - 1 - ER Smog in zomer In dit bulletin wordt een overzicht gegeven van de smogsituatie in de periode april tot en met september voor de stoffen O 3, PM, SO 2, en NO 2. In de zomerperiode van zijn er 7

Nadere informatie

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven KvK Utrecht T

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven   KvK Utrecht T A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 info@rivm.nl Uw kenmerk Gevoeligheid van de gesommeerde depositiebijdrage onder 0,05

Nadere informatie

Evaluatie 1 jaar LEZ in Antwerpen

Evaluatie 1 jaar LEZ in Antwerpen Evaluatie 1 jaar LEZ in Antwerpen Rapport voor: Stad Antwerpen Francis Wellensplein 1 2018 Antwerpen Auteurs: Filip Vanhove (Transport & Mobility Leuven), Wouter Lefebvre, Marlies Vanhulsel, Peter Viaene,

Nadere informatie

Samenvatting. Belangrijkste bevindingen

Samenvatting. Belangrijkste bevindingen Samenvatting In dit rapport beoordeelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) of de milieudoelen gesteld voor 2010 en voor de periode daarna bereikt worden. De informatie in deze rapportage is mede

Nadere informatie

Vermestende en verzurende depositie

Vermestende en verzurende depositie BIJLAGE 12 Vermestende en verzurende depositie 1 Berekeningswijze vermestende en verzurende depositie De vermestende depositie wordt berekend m.b.v.: Depositieberekeningen van de NO x emissies afkomstig

Nadere informatie

Emissies naar lucht door huishoudens,

Emissies naar lucht door huishoudens, Indicator 1 mei 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De emissies van kooldioxide, stikstofoxiden

Nadere informatie

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie Postbus 299-4600 AG Bergen op Zoom + 31 (0)164 212 800 nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu www.nieuwesluisterneuzen.eu Rapport Vlaams

Nadere informatie

Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand?

Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand? Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand? De annual air quality kaarten tonen het resultaat van een koppeling van twee gegevensbronnen: de interpolatie van luchtkwaliteitsmetingen (RIO-interpolatiemodel)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1790 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

Luchtkwaliteit: een Europees perspectief

Luchtkwaliteit: een Europees perspectief Luchtkwaliteit: een Europees perspectief Conferentie Luchtkwaliteit Brussel, 5 december 2014 Dr Hans Bruyninckx Executive Director European Environment Agency EEA rapporten 2014 Luchtverontreiniging een

Nadere informatie

Biodiversiteit in Vlaanderen: de cijfers

Biodiversiteit in Vlaanderen: de cijfers Biodiversiteit in Vlaanderen: de cijfers Myriam Dumortier Natuurrapport www.natuurindicatoren.be www.nara.be www.inbo.be Haalt Vlaanderen de 2010-doelstelling? Biodiversiteit Verstoringen/bedreigingen

Nadere informatie