Verzuring en vermesting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verzuring en vermesting"

Transcriptie

1 Verzuring en vermesting Computer Ondersteund Onderwijs oefen- en zelftoetsmodule bij Ecologie eerste jaar versie 2 - juni 2004 Luchtverontreiniging in Noordwest-Europa 1. Zure regen wordt met name veroorzaakt door emissie van zwaveldioxide, stikstofoxide en ammoniak. Waar komen deze emissies vooral vandaan? verbranding fossiele brandstof in industrie landbouw (mest) Zwaveldioxide Stikstofoxide Ammoniak industriële productieprocessen uitlaatgassen verkeer 2. In deze grafiek zijn de emissies in Nederland weergegeven voor zwaveldioxide en ammoniakgas voor de periode In de vijftiger jaren werd in Nederland aardgas gevonden, en men ging rond 1965 op grote schaal over van aardolie en kolen op aardgas. A. Wat betekende dit voor de emissies van deze stoffen in 1975 (10 jaar later)? SO 2 NH 3 B. Door intensivering van de veeteelt stijgt de emissie van NH 3 nog sneller dan vóór De daling van zwaveldioxide-emissie stijgt daarna weer doordat er meer industrie komt. Na 1980 daalt de emissie weer, en halverwege de jaren tachtig begint ook de emissie van ammoniakgas te dalen. Waardoor ontstaat deze daling?

2 3. In de atmosfeer reageren SO 2, NH 3 en NO 3 en NO 2 met stoffen uit de lucht (zuurstof, ozon, OH - en water), met elkaar, en met uit de andere reacties ontstane stoffen. Hieruit ontstaan de zuren die de naam aan de zure regen geven. Noem de zuren die uit deze stoffen in de lucht kunnen ontstaan. 4. Ammoniak is eigenlijk een base (kan een H + opnemen), maar wordt toch gerekend tot de veroorzakers van 'zure' regen. Waarom is dat? 5. De neerslag in Nederland heeft niet op elke plaats dezelfde samenstelling. Zo is er op sommige plaatsen een zeer hoog SO 2 -gehalte, maar nauwelijks NH 3 aanwezig, en op andere plaatsen is de situatie precies andersom. A. Geef op deze kaart van Nederland aan in welke provincies je hoge concentraties SO 2 verwacht. B. Geef op deze kaart van Nederland aan in welke provincies je hoge concentraties NH 3 verwacht.

3 6. Hiernaast zie je een schematische voorstelling van een bos op een berghelling. De wolken worden door de wind steeds tegen de helling opgeduwd, waar ze dan opstijgen en er regen uit valt. Hierdoor zijn er drie verschillende zones: een regenzone onder de wolken met veel neerslag, een wolkenzone met veel minder neerslag, en een droge zone boven de wolken met zeer weinig neerslag. Een mooi voorbeeld hiervan is de Teide op Tenerife, die altijd boven de wolken uitsteekt. Alleen in de onderste zone valt regen. A. Heeft bij luchtvervuiling de zone die altijd boven de wolken blijft daar ook last van? B. In de wolkenzone valt weinig regen, maar toch vindt daar naast regen niet alleen droge depositie plaats. Op welke manier vindt hier nog meer depositie plaats? 7. De hoeveelheid droge depositie van S en N is afhankelijk van de concentratie in de lucht, die bepaald wordt door de uitstoot van de bedrijven in de omgeving. Tevens is het afhankelijk van de aard van het landschap en de vegetaties zelf ('hoge bomen vangen veel wind'). Men vergelijkt loofbossen en naaldbossen van dezelfde leeftijd en opbouw. Het blijkt dat in naaldbossen uit lucht met dezelfde concentraties meer droge depositie plaatsvindt. Hoe zou dit te verklaren zijn?

4 Verzuring 8. Korstmossen hebben geen cuticula: gassen en aerosolen dringen direct in de cellen door. Ze zijn daarom zeer gevoelig voor de directe effecten van luchtverontreiniging. Dankzij de directe toxische effecten van SO 2 in de lucht neemt het aantal soorten dan ook tot eind jaren '80 dramatisch af. In de jaren '90 beginnen een aantal korstmossoorten weer terug te komen, dankzij de verlaagde zwaveldioxide-uitstoot (daling met 80%). Van welke ecologische groep korstmossen verwacht je de grootste toename? A. Nitrofytische korstmossen B. Acidofytische korstmossen C. Neutrale korstmossen 9. Sommig grasland was vroeger heide, maar is door de sterke verzuring en vermesting totaal vergrast. Door te bekalken kan men de ph van 4 naar 5,2 verhogen. Dit is het resultaat van een chemische reactie van kalk met protonen in de bodem. A. Geef deze reactievergelijking. Er ontstaat nu een overmaat aan Ca 2+ -ionen. B. Wat gebeurt er met deze overmaat? 10. In kalkrijke gronden reageert het zuur uit de neerslag met de kalk: CaCO 3 + 2H + Ca 2+ + H 2 O + CO 2 Welke stoffen kunnen ontstaan uit eventuele vervolgreacties? 11. In Gelderland is er veel verzurende depositie. Bij een zure bodem (ph < 4,5) zullen aluminiumionen op dezelfde wijze in het grondwater terechtkomen als calcium uit kalkhoudende gronden.

5 In deze figuur is het Al 3+ -gehalte van het bovenste grondwater aangegeven onder de verschillende type gronden in Gelderland. Waardoor zijn er op bouwland en grasland zoveel minder aluminiumionen aanwezig? 12. Heldere voedselarme (oligotrofe) wateren zijn zeer zwakgebufferd (ph 5-6). In water zit veel minder anorganische koolstof, die bij deze ph voor de helft als HCO 3 - en voor de helft als CO 2 is opgelost. In dit water komen veel isoetide ondergedoken waterplanten voor, zoals knolrus. Deze hebben geen huidmondjes, en nemen alleen CO 2 via de wortels op. Dit komt door decompositie vrij uit het sediment. Bij waterverzuring blijken bepaalde ondergedoken snelgroeiende planten, zoals knolrus en veenmos, juist goed te groeien. Wat is hiervan de oorzaak? 13. Eind jaren '80 vermoedde men dat koolmezen in bossen op arme zandgronden veel minder jongen groot konden brengen. Er werd een onderzoek gestart, gefinancieerd door de regering, om dit te onderzoeken. De onderzoekers bekeken het broedsucces van koolmezen in 7 verschillende bossen. A. Is het waarschijnlijk dat deze resultaten het gevolg zijn van voedselgebrek? B. Is het waarschijnlijk dat de zure regen het kalk in de eierschalen een beetje heeft opgelost?

6 Onderzoekers bekeken het broedsucces van koolmezen. De eierschalen bleken in bossen op arme zandgronden van slechte kwaliteit. Men vermoedde dat hier de koolmeesjes minder kalk tot hun beschikking hebben. Het gebruik van kalkbronnen door koolmezen wordt onderzocht. De koolmezen bleken moeite om aan hun hoofdvoedsel slakken te komen. C. Waardoor zijn er zoveel minder slakken in de bossen? D. Welke conclusie over de koolmezen op kalkarme gronden is het meest accuraat?

7 Vermesting (eutrofiëring) 14. Verhoogde toevoer van stikstofverbindingen leidt meestal tot een verlaging van het soortenaantal doordat enkele soorten stikstofminnende planten de oorspronkelijke soorten verdringen. In sommige omstandigheden leidt verhoogde toevoer van stikstof echter tot een verhoging van het soortenaantal. Onder welke omstandigheden neemt het soortenaantal toe? 15. Tot voor kort werd de boomgroei in de bossen van Nederland beperkt door de hoeveelheid beschikbare stikstof. In productiebossen werd zelfs extra gemest met stikstofverbindingen. Na de tweede wereldoorlog neemt de depositie van stikstofverbindingen echter toe, en nu is de depositie van N groter dan de behoefte van de bossen. Door onder andere denitrificatie kan deze N weer uit het ecosysteem verdwijnen. A. In welke vorm verdwijnt de stikstof bij denitrificatie? B. Hoe wordt dit gevormd? C. Is denitrificatie een heterotroof of een autotroof proces? D. Denitrificatie kan het effect van stikstofdepositie op een ecosysteem verminderen. In welk bos verwacht je het meeste effect van denitrificatie? eiken/berkenbos dennenbos elzenbroekbos 16. In Europa komen veel soorten bossen voor. Het meeste onderzoek in Nederland is echter uitgevoerd aan enkele naaldhoutsoorten op zure tot matig zure voedselarme bodems. Daarover bestaan dus de meeste gegevens; over andere typen bos is veel minder bekend. Waarom is er vrijwel geen onderzoek gedaan naar de effecten van stikstofdepositie in bijvoorbeeld eiken/berkenbos? 17. Er zijn drie redenen te noemen waarom extra stikstoftoevoer in combinatie met bodemverzuring juist kan leiden tot verminderde nutriëntenopname van de bomen. Noem deze.

8 18. Als er veel verzurende depositie is, kunnen bomen een tekort aan water krijgen. A. Noem twee redenen waarom bomen watertekort krijgen. Ook bij niet schadelijke hoeveelheden depositie kan watergebrek optreden. Omdat de concentratie nutriënten hoger is gaat de boom minder wortels aanmaken, maar ontwikkelt wel veel biomassa (grote bladerkroon). Hierdoor neemt de verdamping toe, maar het wateropnemend vermogen af, waardoor ook watergebrek kan ontstaan. B. Welk ander probleem doet zich voor bij deze bomen? 19. Met het toenemen van de stikstofdepositie werd in eerste instantie de groei van de Nederlandse bossen gestimuleerd. Pas toen de depositie groter werd dan de behoefte nam de concentratie stikstof in de naalden van de bossen toe. A. Waarom nam de concentratie stikstof in de bladeren daarvoor niet toe? B. In welke vorm slaat de boom stikstof op bij een overschot? C. Dit is verder niet schadelijk voor de plant. Welk probleem krijgt de plant hierdoor wel? 20. In kalkgraslanden wordt de verzurende depositie geneutraliseerd door het kalk in de bodem (meer dan 90%). Het enige effect is hier eutrofiëring. In kalkgraslanden constateerde men hierdoor toch een achteruitgang van het aantal soorten in kalkgraslanden. A. Waardoor neemt het aantal soorten af, als alle soorten in principe toch voordeel hebben van de extra meststoffen op deze arme gronden? Om de eutrofiëring in kalkgraslanden te onderzoeken, zijn proeven gedaan met bemesting met verschillende samenstelling. Alle grassen deden het significant beter bij een bemesting met zowel K, P als N. Vlinderbloemigen blijken alleen sterk te reageren op een gift aan fosfaten, en daar sterk van te gaan groeien. In velden die alleen met P bemest zijn nemen de vlinderbloemigen dan ook in aantal toe. B. Waardoor reageren vlinderbloemigen alleen bij een gift aan fosfaat, en niet op stikstof?

9 21. In kalkgraslanden neutraliseert de kalk de verzurende depositie, waardoor een grote concentratie calcium in de bodem ontstaat. Dit spoelt uit naar het grondwater. Voor de elektroneutraliteit zal er ook een negatief ion moeten uitspoelen. Welk ion is dit waarschijnlijk? 22. Er zijn vier buffermechanismen waarmee het zuur uit de depositie wordt geneutraliseerd. Carbonaatverwering is in kalkgraslanden het belangrijkste. A. Welk mechanisme is het belangrijkste in heidevelden? B. Welk mechanisme speelt bij buffering van zure regen nergens een grote rol? 23. Om meer inzicht te krijgen in de concurrentiestrijd tussen heide- en grassoorten zijn een aantal bemestingsproeven gedaan (volgens het principe van De Wit). Verschillende stikstofhoeveelheden werden toegediend aan vegetaties van: een mengcultuur van struikheide (Calluna vulgaris) en pijpestrootje (Molinia caerulea) een mengcultuur van gewone dopheide (Erica tetralix) en pijpestrootje monoculturen van de afzonderlijke soorten Na drie groeiseizoenen werden de planten geoogst en werd de biomassa (g/m²) bepaald. De resultaten van deze experimenten zijn weergegeven in twee zogenaamde vervangingsdiagrammen.

10 A. Welke vorm heeft de lijn als de intraspecifieke concurrentie sterker is dan de interspecifieke concurrentie? De vorm van een lijn in de grafiek vertelt ons hoe de intraspecifieke concurrentie zich verhoudt tot de interspecifieke concurrentie. B. Geef van de volgende uitspraken aan welke vorm de grafiek heeft. Intraspecifieke competitie = Interspecifieke competitie Intraspecifieke competitie > Interspecifieke competitie Intraspecifieke competitie < Interspecifieke competitie C. Bij welke stikstofniveau's is Erica een sterkere concurrent dan Molinia? Calluna is bij alle N-giften een betere concurrent dan Molinia. N is blijkbaar niet bepalend voor de concurrentie positie van Calluna ten opzichte van Molina. D. Verklaar dit in biologische termen. Dit komt doordat Calluna een betere concurrent is dan Molinia voor Op heidevelden blijkt stikstof nauwelijks uit te spoelen: het wordt opgeslagen in het systeem (in de planten zelf). Om deze stikstof weer beschikbaar te hebben voor groei moet het uit dood materiaal worden vrijgemaakt. Dit gebeurt door mineralisatie. Door de hei af te plaggen hoopt men de eutrofiëring van de hei tegen te gaan. A. Wat verwacht je van de mineralisatie na het plaggen? B. Wat is hiervoor de reden?

11 Maatregelen 25. Verzuring en vermesting van ecosystemen kunnen leiden tot een veranderende soortensamenstelling, een afname in biodiversiteit, en zelfs tot de verandering van het ene ecosysteem in het andere. Van nature zijn ecosystemen ook onderhevig aan veranderingen. A. Hoe wordt dit proces ook wel genoemd? Dit proces binnen een ecosysteem is een natuurlijk proces. Een voorbeeld is de successie van open water via een basisch laagveen naar een matig zuur hoogveen. Hoewel hier ook verzuring plaatsvindt wordt deze ontwikkeling als natuurlijk beschouwd. De huidige laagvenen verzuren ook. B. Wat is het wezenlijke verschil met de natuurlijke successie, waardoor wij vinden dat we moeten ingrijpen? 26. Om de effecten van verzuring en vermesting tegen te gaan zijn verschillende manieren van aanpak mogelijk: 1. brongerichte maatregelen, en 2. effectgerichte maatregelen. Hoewel brongerichte maatregelen duidelijk de beste keus zijn als je kijkt naar duurzaamheid, worden ook vaak effectgerichte maatregelen toegepast. Noem hiervoor drie redenen Door de overheid zijn een aantal regelingen en wetten ingesteld om de uitstoot van verzurende en eutrofiërende stoffen te verminderen. Zo zijn er bijvoorbeeld voor de uitstoot van gassen regels voor industrie, landbouw en verkeer. Geef voor elke categorie de brongerichte maatregelen: Industrie: Landbouw: Verkeer: 28. De bossen hebben momenteel last van verzuring: er ontstaat wortelschade en belemmering in de opname van voedingsstoffen. Tot voor kort hadden veel bossen als voornaamste functie houtproductie. Als dit nu nog het geval was, zou men maatregelen willen nemen om deze effecten tegen te gaan. A. Welke maatregelen kan men dan nemen?

12 Deze maatregelen hebben voordelen, maar ook nadelen. B. Geef aan welke voor- en nadelen deze maatregelen elk hebben. C. Welke aanvullende maatregel kan men toepassen om het nadeel van bekalken teniet te doen? 29. Door verzuring en vermesting zet zich op de bodem in veel meren een dikke organische toplaag af, wat in een "gezond" meer niet gebeurt. Baggeren is een van de maatregelen die toegepast kunnen worden om oppervlaktewateren te herstellen. Waarom ontstaat deze dikke baggerlaag? 30. In heideterreinen worden diverse maatregelen toegepast om nutriënten af te voeren. Zet de hieronder genoemde maatregelen in de volgorde van effectiviteit, waarbij nummer 1 de meest nutriënten afvoert en nummer 4 de minste In ecosystemen doorlopen de nutriënten een kringloop. Deze hoeft niet altijd gesloten te zijn. Deze figuur is een simplistische weergave van zo'n open nutriëntenkringloop. De hiervoor genoemde maatregelen grijpen direct in deze kringloop in. A. (- D.) Geef de plaats aan waar deze maatregelen direct in deze kringloop aangrijpen.

13 Uitspoeling is het proces dat (hopelijk) indirect wordt beïnvloed door deze maatregelen. Uitspoeling van stikstofhoudende verbindingen houdt wel een afname in van N met betrekking tot het betreffende ecosysteem. Het heeft echter ook belangrijke nadelen. B. Noem twee nadelen Dit grasland was vroeger heide, maar is door de sterke verzuring en vermesting totaal vergrast. Hieronder staan enkele gevonden waarden voor dit gebied. Men wil de heide met de bijzondere soorten, die kenmerkend zijn voor matig zure voedselarme omstandigheden, weer terugkrijgen. Men plagt dit gebied, en meet het effect: de nitraatproductie wordt meer dan gehalveerd, maar de zuurgraad neemt nauwelijks af. Wel wordt de grond droger. A. Waarom heeft plaggen wel invloed op de bodemvochtigheid? Naast het plaggen gaat men nu ook bekalken, en meet weer het effect: de zuurgraad vermindert drastisch, maar de nitraatproductie gaat sterk omhoog. De grond wordt ook hier iets droger. B. Waarom gaat de nitraatproductie zo sterk omhoog?

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO

OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO Gesloten vragen 1. Carolien wil de zuurgraad van een oplossing onderzoeken met twee verschillende zuur-baseindicatoren en neemt hierbij het volgende waar: I de oplossing

Nadere informatie

Maatregelen voor bosherstel

Maatregelen voor bosherstel Veldwerkplaats Voedselkwaliteit en biodiversiteit in bossen Maatregelen voor bosherstel Gert-Jan van Duinen Arnold van den Burg Conclusie OBN-onderzoek bossen Te hoge atmosferische stikstofdepositie Antropogene

Nadere informatie

ZEEVISSEN NRC 24 01 2009

ZEEVISSEN NRC 24 01 2009 ZEEVISSEN NRC 24 01 2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 Zeevissen blijken zo veel kalk-korrels uit te scheiden, dat ze 3 tot 15 procent bijdragen

Nadere informatie

PAS. Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) De PAS is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking.

PAS. Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) De PAS is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking. Programmatische Aanpak Stikstof () De is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking. De is de Programmatische Aanpak Stikstof: een programma waarin overheden, natuurorganisaties en

Nadere informatie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Prof. ir. Hans van Dijk 1 Afdeling Watermanagement Sectie Gezondheidstechniek Inhoud hydrologische kringloop kwalitatief 1. regenwater 2. afstromend/oppervlaktewater. infiltratie

Nadere informatie

Effecten van verhoogde N- depositie op natuur: is herstel nog nodig? Roland Bobbink, Leon van den Berg, Hilde Tomassen, Maaike Weijters & Jan Roelofs

Effecten van verhoogde N- depositie op natuur: is herstel nog nodig? Roland Bobbink, Leon van den Berg, Hilde Tomassen, Maaike Weijters & Jan Roelofs Effecten van verhoogde N- depositie op natuur: is herstel nog nodig? Roland Bobbink, Leon van den Berg, Hilde Tomassen, Maaike Weijters & Jan Roelofs Opbouw presentatie Inleiding - atmosferische depositie

Nadere informatie

Accumulatie van C en N gedurende successie in kalkrijke en kalkarme duinen

Accumulatie van C en N gedurende successie in kalkrijke en kalkarme duinen Veldwerkplaats, 16 juni2015 1 Accumulatie van C en N gedurende successie in kalkrijke en kalkarme duinen Yuki Fujita & Camiel Aggenbach 2 Overzicht Wat zijn Grijze duinen? Atmosferische N-depositie en

Nadere informatie

Fauna in de PAS. Hoe kunnen we effecten van N-depositie op Diersoorten mitigeren? Marijn Nijssen Stichting Bargerveen

Fauna in de PAS. Hoe kunnen we effecten van N-depositie op Diersoorten mitigeren? Marijn Nijssen Stichting Bargerveen Fauna in de PAS Hoe kunnen we effecten van N-depositie op Diersoorten mitigeren? Marijn Nijssen Stichting Bargerveen De Programatische Aanpak Stikstof Natuurdoelen en economische ontwikkelingsruimte 1600

Nadere informatie

Heidebeheer in de 21 e eeuw

Heidebeheer in de 21 e eeuw Heidebeheer in de 21 e eeuw Henk Siebel Met OBN-faunaonderzoek van Joost Vogels, Arnold van den Burg, Eva Remke, Henk Siepel Stichting Bargerveen, Radboud Universiteit Nijmegen Herstel en beheer van droge

Nadere informatie

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016.

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016. Even Voorstellen Pascal Kleeven Akkerbouw/vollegrondgroentebedrijf Sinds1999 in dienst bij Vitelia-Agrocultuur Bemesting Wie teelt er maïs? Vragen Wie heeft er een mestmonster? Wie heeft er actuele grondmonsters?

Nadere informatie

Abiotiek en beheer: hoe werkt stikstof en hoe gaan we er mee om? BIOGEOCHEMICAL WATER-MANAGEMENT & APPLIED RESEARCH ON ECOSYSTEMS

Abiotiek en beheer: hoe werkt stikstof en hoe gaan we er mee om? BIOGEOCHEMICAL WATER-MANAGEMENT & APPLIED RESEARCH ON ECOSYSTEMS Abiotiek en beheer: hoe werkt stikstof en hoe gaan we er mee om? BIOGEOCHEMICAL WATER-MANAGEMENT & APPLIED RESEARCH ON ECOSYSTEMS De atmosfeer bestaat voor 80% uit niet-reactief stikstofgas (N 2 ) 2 Wat

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Verzuring: oorzaken, effecten, kritische belastingen en monitoring van de gevolgen van ingezet beleid

Verzuring: oorzaken, effecten, kritische belastingen en monitoring van de gevolgen van ingezet beleid Verzuring: oorzaken, effecten, kritische belastingen en monitoring van de gevolgen van ingezet beleid W. de Vries Alterra-rapport 1699, ISSN 1566-7197 Verzuring: oorzaken, effecten, kritische belastingen

Nadere informatie

NO, NO2 en NOx in de buitenlucht. Michiel Roemer

NO, NO2 en NOx in de buitenlucht. Michiel Roemer NO, NO2 en NOx in de buitenlucht Michiel Roemer Inhoudsopgave Wat zijn NO, NO2 en NOx? Waar komt het vandaan? Welke bronnen dragen bij? Wat zijn de concentraties in de buitenlucht? Maatregelen Wat is NO2?

Nadere informatie

Afnemende zuurdepositie en doorgaande bodemverzuring: hoe zit dat?.

Afnemende zuurdepositie en doorgaande bodemverzuring: hoe zit dat?. Afnemende zuurdepositie en doorgaande bodemverzuring: hoe zit dat?. Wim de Vries (WUR) Maaike Weijters, Roland Bobbink (B-WARE) Inhoud Wat is verzuring en wat is de oorzaak? Buffermechanismen en verzuringsindicatoren

Nadere informatie

Meetresultaten verzuring 1 HET MEETNET VERZURING

Meetresultaten verzuring 1 HET MEETNET VERZURING ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetresultaten verzuring //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1285 woorden 3 mei 2005 6,1 20 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Thema 3 Mens en milieu Basisstof 1 De relatie mens

Nadere informatie

Samenvatting / Summary in Dutch SAMENVATTING

Samenvatting / Summary in Dutch SAMENVATTING SAMENVATTING Ammoniak is een van de voornaamste luchtverontreinigende stoffen in Nederland. Het is voor bijna 90% afkomstig uit de landbouw. De ammoniak komt vooral vrij bij de produktie van mest in de

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

DeNOx-installatie. Onmisbaar voor schone lucht

DeNOx-installatie. Onmisbaar voor schone lucht DeNOx-installatie Een DeNOx-installatie is niets meer dan een uit de kluiten gewassen autokatalysator. Net als de installatie onder uw vierwieler zorgt een DeNOx-installatie ervoor dat schadelijke stoffen

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde havo 2001-I

Eindexamen scheikunde havo 2001-I Eindexamen scheikunde havo -I 4 Antwoordmodel Nieuw element (in de tekst staat:) deze atomen zijn eerst ontdaan van een aantal elektronen dus de nikkeldeeltjes zijn positief geladen Indien in een overigens

Nadere informatie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie Chemie in druppels Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie 7 Reactiekinetiek 7.1 Snelheid van chemische reacties Bij een chemische reactie worden bindingen gebroken en/of gevormd. De snelheid

Nadere informatie

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Fossiele brandstof Koolwaterstof Onvolledige verbranding Broeikaseffect Brandstof ontstaan door het afsterven van levende organismen,

Nadere informatie

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld.

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld. Achtergrondinformatie voor achterbanberaad milieubeleid regio Eemsdelta Het milieubeleid omvat veel onderwerpen. Teveel om in één keer allemaal te behandelen. Op basis van onze ervaringen in de regio en

Nadere informatie

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media Zie Basisscheikunde voor het hbo bij https://www.syntaxmedia.nl/basisscheikunde-voor-het-hbo Uitwerkingen van de opgaven uit: Hoofdstuk 15 Milieu en veiligheid bladzijde 1 Opgave 1 Welke schade veroorzaakt

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter Water en kooldioxide zijn qua hoeveelheid de belangrijkste bouwstoffen voor planten. Van andere voedingsstoffen hebben ze minder nodig, al zijn die wel

Nadere informatie

Kwaliteit van de natuur. Hoe spoor je aantastingen op?

Kwaliteit van de natuur. Hoe spoor je aantastingen op? Kwaliteit van de natuur Hoe spoor je aantastingen op? Ecosystemen en levensgemeenschappen Zoek vergelijkende gebieden (oerbossen, intacte riviersystemen, ongerepte berggebieden, hoogveenmoerassen, etc)

Nadere informatie

Mineraalgift als maatregel tegen verzuring. Leon van den Berg (Bosgroep Zuid Nederland) Maaike Weijters (onderzoekcentrum B-WARE)

Mineraalgift als maatregel tegen verzuring. Leon van den Berg (Bosgroep Zuid Nederland) Maaike Weijters (onderzoekcentrum B-WARE) Mineraalgift als maatregel tegen verzuring Leon van den Berg (Bosgroep Zuid Nederland) Maaike Weijters (onderzoekcentrum B-WARE) Inleiding Mineralen Verzuring Wat is er bekend? Onderzoek Resultaten Wat

Nadere informatie

Werkstuk Scheikunde verzuring van het milieu

Werkstuk Scheikunde verzuring van het milieu Werkstuk Scheikunde verzuring van het milieu Werkstuk door een scholier 1733 woorden 2 juni 2003 6,5 69 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inhoudstabel 1. Inleiding 2. ph-waarde 3. Zure regen - Wat is zure

Nadere informatie

BROEIKASEFFECT HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen.

BROEIKASEFFECT HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen. BROEIKASEFFECT Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen. HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Levende wezens hebben energie nodig om te overleven. De energie die het leven op aarde in stand

Nadere informatie

Veldwerkplaats vochtige bossen

Veldwerkplaats vochtige bossen Veldwerkplaats vochtige bossen Hoe kan hydrologisch herstel (vermesting), verzuring en verdroging tegen gaan? Emiel Brouwer, onderzoekcentrum BWARE Rob van den Burg, Bosgroep Zuid Nederland Bos op de pleistocene

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

Stikstofdepositie en Natura 2000: een PASsend antwoord. Dick Bal (ministerie EZ / Natura 2000)

Stikstofdepositie en Natura 2000: een PASsend antwoord. Dick Bal (ministerie EZ / Natura 2000) Stikstofdepositie en Natura 2000: een PASsend antwoord Dick Bal (ministerie EZ / Natura 2000) Introductie Natura 2000 als kader voor de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) Europese wetgeving om soorten

Nadere informatie

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Les Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Zonlicht dat de aarde bereikt, zorgt ervoor dat het aardoppervlak warm

Nadere informatie

Verjonging van Jeneverbes

Verjonging van Jeneverbes Verjonging van Jeneverbes Esther Lucassen, Michael van Roosmalen, Ton Lenders, Jan Roelofs Meinweg Ecotop, 27 september 2014, Landgoed Kasteel Daelenbroek, Herkenbosch Info: Esther Lucassen, Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Duurzame landbouw door bodemschimmels

Duurzame landbouw door bodemschimmels Examentrainer Vragen Duurzame landbouw door bodemschimmels Omdat er in natuurgebieden over het algemeen veel bodemschimmels leven, wordt vaak gedacht dat de aanwezigheid van schimmels in een akker of in

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1

Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Naam Sara Van de Velde Cluster Aardrijkskunde biologie - fysica Groep 2 LS 2 Academiejaar 2001-2002 Campus Kattenberg Kattenberg 9, B-9000 Gent

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen: Samenvatting Thema 1: Stofwisseling Basisstof 1 Organische stoffen: - Komen af van organismen of zitten in producten van organismen - Bevatten veel energie (verbranding) - Voorbeelden: koolhydraten, vetten,

Nadere informatie

Langetermijneffecten van minerale bosbemesting: de Harderwijker proef. Roland Bobbink & Arnold van den Burg

Langetermijneffecten van minerale bosbemesting: de Harderwijker proef. Roland Bobbink & Arnold van den Burg Langetermijneffecten van minerale bosbemesting: de Harderwijker proef Roland Bobbink & Arnold van den Burg BIOGEOCHEMICAL WATER-MANAGEMENT & APPLIED RESEARCH ON ECOSYSTEMS Opbouw presentatie Korte intro:

Nadere informatie

Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken

Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken Resultaten WAHYD Hoe zit het in elkaar: afkijken bij Noord-Brabant In het onderzoeksproject WAHYD (Waterkwaliteit op basis van Afkomst en HYDrologische systeemanalyse)

Nadere informatie

BIODIVERSITEIT. RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER. ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering

BIODIVERSITEIT. RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER. ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering BIODIVERSITEIT RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering DUURZAME ONTWIKKELING INTEGRAAL WATERBEHEER BIODIVERSITEIT Wat? Belang?

Nadere informatie

Waterplanten en Waterkwaliteit

Waterplanten en Waterkwaliteit Waterplanten en Waterkwaliteit Leon van den Berg Moni Poelen Monique van Kempen Laury Loeffen Sarah Faye Harpenslager Jeroen Geurts Fons Smolders Leon Lamers Platform Ecologisch Herstel Meren Vrijdag 11

Nadere informatie

Bemesting actueel en uitdagingen toekomst. Piet Riemersma Specialist ruwvoer

Bemesting actueel en uitdagingen toekomst. Piet Riemersma Specialist ruwvoer Bemesting actueel en uitdagingen toekomst Piet Riemersma Specialist ruwvoer 1 Stikstof in de lucht (N 2 ) Verliezen Denitrificerende bacteriën Rhizobium bacterie Assimilatie Stikstof fixatie door bacteriën

Nadere informatie

vrijdag 15 juni 2012 15:26:05 Midden-Europese zomertijd H6 Zuren en basen 4havo voorjaar 2012

vrijdag 15 juni 2012 15:26:05 Midden-Europese zomertijd H6 Zuren en basen 4havo voorjaar 2012 H6 Zuren en basen 4havo voorjaar 2012 Toetsing in periode 4! 6 juni! DTM-T zuur/base t/m 6.6! Tabel 6.10,6.13,6.17 en ph-berekeningen (zoals in vragen 14,15,26 en 27)! Toetsweek einde periode! TW441 H1

Nadere informatie

Verzuring en luchtverontreiniging: oorzaken en effecten Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (

Verzuring en luchtverontreiniging: oorzaken en effecten Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving ( Indicator 7 september 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Verzuring ontstaat door verontreiniging

Nadere informatie

5 Water, het begrip ph

5 Water, het begrip ph 5 Water, het begrip ph 5.1 Water Waterstofchloride is een sterk zuur, het reageert als volgt met water: HCI(g) + H 2 0(I) Cl (aq) + H 3 O + (aq) z b Hierbij reageert water als base. Ammoniak is een zwakke

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

5 VWO. H8 zuren en basen

5 VWO. H8 zuren en basen 5 VWO H8 zuren en basen Inleiding Opdracht 1, 20 min in tweetallen Nakijken; eventueel vragen stellen 8.2 Zure, neutrale en basische oplossingen 8.2 Zure, neutrale en Indicator (tabel 52A) Zuurgraad 0-14?

Nadere informatie

2 De effecten van stikstofdepositie op de structuur en het functioneren van ecosystemen

2 De effecten van stikstofdepositie op de structuur en het functioneren van ecosystemen 2 De effecten van stikstofdepositie op de structuur en het functioneren van ecosystemen Bobbink, R., D. Bal, H.F. van v Dobben, A.J.M. Jansen, M. Nijssen, H. Siepel, J.H.J. Schaminée, N.A.C. Smits & W.

Nadere informatie

Zure regen. Zure regen

Zure regen. Zure regen 010 1 Zure regen Zure regen is de laatste jaren voortdurend in de belangstelling geweest, doordat de verzuring van de neerslag in verband wordt gebracht met het afsterven van bossen, het volledig verdwijnen

Nadere informatie

LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING

LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING INHOUD Voorwoord 13 Inleiding 15 Indeling van milieuproblemen 19 Indeling van dit boek 19 Inleiding tot de Vlaamse milieuwetgeving voor bedrijven 19 Deel 1. LUCHTVERONTREINIGING EN -ZUIVERING 21 1. Inleiding

Nadere informatie

Herstelbeheer van natte heiden en natte heischrale graslanden. Roland Bobbink B-WARE Research Centre

Herstelbeheer van natte heiden en natte heischrale graslanden. Roland Bobbink B-WARE Research Centre Herstelbeheer van natte heiden en natte heischrale graslanden. Roland Bobbink B-WARE Research Centre Opbouw Presentatie Inleiding - heide landschap - karakterisering natte heiden en heischrale graslanden

Nadere informatie

UITWERKING TOELICHTING OP DE ANTWOORDEN VAN HET EXAMEN 2001-I VAK: SCHEIKUNDE 1,2 EXAMEN: 2001-I

UITWERKING TOELICHTING OP DE ANTWOORDEN VAN HET EXAMEN 2001-I VAK: SCHEIKUNDE 1,2 EXAMEN: 2001-I UITWERKING TOELICHTING OP DE ANTWOORDEN VAN HET EXAMEN 2001-I VAK: SCHEIKUNDE 1,2 NIVEAU: VWO EXAMEN: 2001-I De uitgever heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen.

Nadere informatie

Meetresultaten verzuring en vermesting

Meetresultaten verzuring en vermesting /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetresultaten verzuring en vermesting ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers (Ver)ken je tuinbodem Annemie Elsen Stan Deckers Tuinbodems in Vlaanderen ZUURTEGRAAD (ph) 2/3 tuinen = overbekalkt 3/4 gazons = overbekalkt voedingselementen minder beschikbaar voor planten nooit blindelings

Nadere informatie

Steenmeel in de praktijk: Van bodem via planten ook effecten op dieren?

Steenmeel in de praktijk: Van bodem via planten ook effecten op dieren? Steenmeel in de praktijk: Van bodem via planten ook effecten op dieren? De bodemverzuringscascade Zure depositie Bekalken Besteenmelen Toename H + In de bodem Verlies basische kationen Verlies verweerbare

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen

Alternatieve energiebronnen Alternatieve energiebronnen energie01 (1 min, 5 sec) energiebronnen01 (2 min, 12 sec) Windenergie Windmolens werden vroeger gebruikt om water te pompen of koren te malen. In het jaar 650 gebruikte de mensen

Nadere informatie

Het gebruik van gips in de fruitteelt

Het gebruik van gips in de fruitteelt Het gebruik van gips in de fruitteelt Inleiding Als voedingselement zorgt calcium voor stevige, lang houdbare vruchten. Calcium speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij bodemstructuur en -vruchtbaarheid.

Nadere informatie

Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden

Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden Wim de Vries, Anjo de Jong, Hans Kros and Joop Spijker Inhoud Achtergrond: zorg over verarming van de bodem door oogst tak- en

Nadere informatie

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen REDD+ een campagne voor bewustwording van suriname over haar grootste kapitaal Wat is duurzaam gebruik van het bos: Duurzaam

Nadere informatie

In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen.

In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen. Samenvatting Thema 3: Ecologie Basisstof 1 In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen. Waarom leeft het ene dier hier en het andere dier daar? Alle organismen

Nadere informatie

Duurzame landbouw door bodemschimmels

Duurzame landbouw door bodemschimmels Duurzame landbouw door bodemschimmels Omdat er in natuurgebieden over het algemeen veel bodemschimmels leven, wordt vaak gedacht dat de aanwezigheid van schimmels in een akker of in grasland een kenmerk

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag worden 2 scorepunten toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag worden 2 scorepunten toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag worden 2 scorepunten toegekend. Brand als beheermaatregel? 1 maximumscore 1 In een voedselrijk milieu worden planten die gedijen op voedselarme grond, weggeconcurreerd

Nadere informatie

6,2. Samenvatting door Jasmijn 2123 woorden 22 juni keer beoordeeld. Biologie samenvatting Hoofdstuk 8 Ecosystemen en evenwicht.

6,2. Samenvatting door Jasmijn 2123 woorden 22 juni keer beoordeeld. Biologie samenvatting Hoofdstuk 8 Ecosystemen en evenwicht. Samenvatting door Jasmijn 2123 woorden 22 juni 2017 6,2 29 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie samenvatting Hoofdstuk 8 Ecosystemen en evenwicht Nectar Havo 4 Paragraaf 8.1 Energiestromen

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

Milieuvervuiling. Planet

Milieuvervuiling. Planet Milieuvervuiling Planet 44 45 Milieuvervuiling Milieuvervuiling is al decennialang een Europees thema. Het is ook een thema waarop winst is geboekt; mede dankzij Europese regelgeving is de vervuiling aanzienlijk

Nadere informatie

ßCalciumChloride oplossing

ßCalciumChloride oplossing Samenvatting door R. 1673 woorden 17 februari 2013 8 1 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie Additiereactie Bij een reactie tussen hexeen en broom springt de C=C binding open. Aan het molecuul

Nadere informatie

Tegengaan van eikensterfte door herstel van nutriëntenvoorraden met steenmeel

Tegengaan van eikensterfte door herstel van nutriëntenvoorraden met steenmeel Tegengaan van eikensterfte door herstel van nutriëntenvoorraden met steenmeel Wim de Vries (WENR) Maaike Weijters (B-WARE), Anjo de Jong (WENR), Evi Bohnen (B-WARE), Roland Bobbink (B-WARE) Aanleiding

Nadere informatie

Praktijk : Voorschrift bacterieel wateronderzoek

Praktijk : Voorschrift bacterieel wateronderzoek LTO42 Toets 5.1 Boek: Biologie voor het MLO. (zesde druk) H17, pag 347 t/m 350 H17, pag 354 t/m 357 H17, pag 362 t/m 373 (dit is hoofdstuk 16 van de vijfde druk, Blz 321-324, Blz 328-332, Blz 336-345)

Nadere informatie

Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland

Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland Jaap Bloem 1, Gert-Jan van Duinen 2, Maaike Weijters 3 1 Wageningen Environmental Research 2 Stichting

Nadere informatie

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas.

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas. Report 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas de samenvatting Rapport 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit Een case studie voor waterschap

Nadere informatie

Rekenen aan reacties (de mol)

Rekenen aan reacties (de mol) Rekenen aan reacties (de mol) 1. Reactievergelijkingen oefenen: Scheikunde Deze opgaven zijn bedoeld voor diegenen die moeite hebben met rekenen aan reacties 1. Reactievergelijkingen http://www.nassau-sg.nl/scheikunde/tutorials/deeltjes/deeltjes.html

Nadere informatie

5,5. Samenvatting door M woorden 10 juni keer beoordeeld Allemaal nodig? Wij maken deel uit van de voedselkringloop.

5,5. Samenvatting door M woorden 10 juni keer beoordeeld Allemaal nodig? Wij maken deel uit van de voedselkringloop. Samenvatting door M. 1285 woorden 10 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 13.1 Allemaal nodig? Wij maken deel uit van de voedselkringloop. Consumenten dieren en mensen Afvaleters

Nadere informatie

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Naam: Milieu Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Slootrandenbeheer Baggeren Krabbescheer bevorderen

Nadere informatie

universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 Avogadroconstante: N A = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden:

universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 Avogadroconstante: N A = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden: Nuttige gegevens: universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 vogadroconstante: N = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden: θ = 0 p = 1013 hpa molair volume van een ideaal gas onder normomstandigheden:

Nadere informatie

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

Stikstofdepositie. Van bron naar effect. 24 Januari 2016 Albert Bleeker

Stikstofdepositie. Van bron naar effect. 24 Januari 2016 Albert Bleeker Stikstofdepositie Van bron naar effect Inhoud Waardoor? Wat? Waar? Inhoud Stikstofdepositie: waardoor? De stikstofproblematiek Effecten van stikstof in het milieu Stikstofdepositie: wat? Emissie van stikstof

Nadere informatie

Fysische eigenschappen

Fysische eigenschappen Fysische eigenschappen Fysische bodemkengetallen - structuur - - Hoe snel is de grond te berijden - Hoe snel verslempt de grond - Hoe groot is de doorwortelbaarheid - Storende laag/ploegzool - Watervasthoudend

Nadere informatie

Economie en milieu vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Economie en milieu vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 17 October 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62169 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

Duiding van trends in uit- en afspoeling

Duiding van trends in uit- en afspoeling Duiding van trends in uit- en afspoeling Piet Groenendijk, december 216, status: concept, wordt nog geredigeerd Trends in uit- en afspoeling kunnen het resultaat zijn van een groot aantal factoren, die

Nadere informatie

De nutriëntenbalans van droge

De nutriëntenbalans van droge De nutriëntenbalans van droge heide De resultaten van experimenteel toevoegen van fosfaat en kalk na plaggen Joost Vogels Rienk-Jan Bijlsma & Rein de Waal Roland Bobbink Maaike Weijters Henk Siepel Veldkrekel

Nadere informatie

vwo energie en materie 2010

vwo energie en materie 2010 vwo energie en materie 2010 De Noordzee Allerlei activiteiten en ingrepen van de mens hebben effect op het ecosysteem van de Noordzee. Zo is de aanvoer van zouten toegenomen door de landbouw en als gevolg

Nadere informatie

Toets 5.1 Waterzuivering (ppt + aanvullend lesmateriaal)

Toets 5.1 Waterzuivering (ppt + aanvullend lesmateriaal) LTO42 Toets 5.1 Waterzuivering (ppt + aanvullend lesmateriaal) Biologie voor het MLO. (zesde druk) H17, pag 347 t/m 350 H17, pag 354 t/m 357 H17, pag 362 t/m 373 (dit is hoofdstuk 16 van de vijfde druk,

Nadere informatie

Mestverwerking in De Peel

Mestverwerking in De Peel Mestverwerking in De Peel Mestverwerking Jan van Hoof, Jeanne Stoks, Wim Verbruggen Maart 2012 Agenda Doel van de avond Wat is mest? Wat is het mestprobleem? Waar komt mest vandaan? Hoeveel mest is er?

Nadere informatie

Samenvatting Chemie Overal 3 havo

Samenvatting Chemie Overal 3 havo Samenvatting Chemie Overal 3 havo Hoofdstuk 3: Reacties 3.1 Energie Energievoorziening Fossiele brandstoffen zijn nog steeds belangrijk voor onze energievoorziening. We zijn druk op zoek naar duurzame

Nadere informatie

Vraag 1. Geologie en Sedimentatie

Vraag 1. Geologie en Sedimentatie Vraag 1. Geologie en Sedimentatie Geef korte antwoorden op onderstaande vragen (gebruik volgend vel papier), ca. 5 min. per vraag. Noordzee Waddenzee zee niveau zee niveau ca. 1 km 1 m Figuur 1. Schematische

Nadere informatie

Eco-hydrologische aspecten van beheer op landschapsniveau; Duinvalleien op de Waddeneilanden

Eco-hydrologische aspecten van beheer op landschapsniveau; Duinvalleien op de Waddeneilanden Eco-hydrologische aspecten van beheer op landschapsniveau; Duinvalleien op de Waddeneilanden Ab Grootjans, Rijksuniversiteit Groningen/ Radboud Universiteit Nijmegen E-mail; A.P.Grootjans@rug.nl Groenknolorchis

Nadere informatie

Economie en milieu hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52456

Economie en milieu hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52456 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 02 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52456 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

3. Leid uit de formules van water, zwaveldioxide en zwavelzuur af welke stof uit de lucht hier bedoeld wordt..

3. Leid uit de formules van water, zwaveldioxide en zwavelzuur af welke stof uit de lucht hier bedoeld wordt.. Steenkool Steenkool komt in heel veel verschillende vormen voor. Dat geldt voor het uiterlijk van de steenkool. De kleur van steenkool kan bijvoorbeeld variëren van bruin tot zwart, steenkool kan hard

Nadere informatie

Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen

Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen Naar aanleiding van de ingekomen zienswijzen is een nadere onderbouwing toegevoegd waaruit blijkt dat negatieve effecten naar aanleiding van het beoogd initiatief,

Nadere informatie

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE CORRECTIEMODEL VOORRONDE 1 af te nemen in de periode van woensdag 5 januari 01 tot en met woensdag 1 februari 01 Deze voorronde bestaat uit 4 meerkeuzevragen verdeeld over

Nadere informatie

Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden

Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden Anjo de Jong, Wim de Vries, Hans Kros and Joop Spijker Inhoud Achtergrond: zorg over verarming van de bodem door oogst tak- en

Nadere informatie

4 Verbranding. Bij gele vlammen ontstaat roet (4.1)

4 Verbranding. Bij gele vlammen ontstaat roet (4.1) 4 Verbranding Verbrandingsverschijnselen (4.1) Bij een verbranding treden altijd een of meer van de volgende verschijnselen op: rookontwikkeling, roetontwikkeling, warmteontwikkeling, vlammen, vonken.

Nadere informatie

PAS herstelmaatregelen en monitoring Wat kan en moet de kleine beheerder daarmee?

PAS herstelmaatregelen en monitoring Wat kan en moet de kleine beheerder daarmee? PAS herstelmaatregelen en monitoring Wat kan en moet de kleine beheerder daarmee? Beheerdersdag 2015 Jan Willem van der Vegte, BIJ12 - PAS-bureau Leon van den Berg, Bosgroepen Programmatische Aanpak Stikstof

Nadere informatie

Mesdag Zuivelfonds NLTO

Mesdag Zuivelfonds NLTO Onderwerpen Mesdagfonds Actuele thema s die keuze vragen Onderzoek uitspoeling stikstof (WUR) Onderzoek vastlegging CO2 (AEQUATOR) Conclusie en aanbevelingen Mesdag Zuivelfonds NLTO Ontstaan: fonds kwaliteit

Nadere informatie

Emissie van NH 3 door de veeteelt

Emissie van NH 3 door de veeteelt Emissie van NH 3 door de veeteelt Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Emissie van ammoniak door de veeteelt Ammoniak is een gas dat op natuurlijke wijze ontstaat

Nadere informatie

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.)

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.) Samenvatting door een scholier 988 woorden 20 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Biologie Welke soorten verontreiniging van het milieu kennen we? Lucht verontreiniging Water verontreiniging Bodem verontreiniging

Nadere informatie