Kooldioxide als een stimulans voor levenscyclusdenken in de cement- en betonindustrie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kooldioxide als een stimulans voor levenscyclusdenken in de cement- en betonindustrie"

Transcriptie

1 1 Kooldioxide als een stimulans voor levenscyclusdenken in de cement- en betonindustrie Lanser, P.A. en Burger, A.M. Cement&BetonCentrum, postbus 3532, 5203 DM s-hertogenbosch, Nederland SAMENVATTING Sustainability omvat alle sociale, economische en milieuaspecten van een product gedurende zijn hele levenscyclus. Het vereist zowel levenscyclusdenken als mulitdisciplinaire vaardigheden. In de cement en betonindustrie is het sleutelwoord sustainability gewoonlijk verbonden aan de uitputting van natuurlijke bronnen, het gebruik van energie, het hergebruik van secundaire grond- en brandstoffen en met schoorsteenemissies. Van het grootste deel van het geproduceerde cement wordt beton gemaakt. En beton helpt juist weer om energie te besparen, bijvoorbeeld in de gebouwde omgeving. Het is tijd om een nieuwe balans op te maken! 1 INTRODUCTIE Sustainability omvat alle sociale, economische en milieuaspecten van een product gedurende zijn hele levenscyclus. Het bevorderen, begrijpen en toepassen van sustainability vereist zowel het denken in product- en productieketens als multidisciplinaire vaardigheden. In sommige branches ligt de nadruk op sociale aspecten, zoals in de textielindustrie. Daar gaat de discussie over de vraag of kleding is gemaakt door dure Europese handen, goedkope Chinese of zelfs kinderhanden. In andere branches gaat het vaak weer om milieu en gezondheid, zoals in de chemische industrie In de cement- en betonindustrie is het sleutelwoord sustainability gewoonlijk verbonden aan de uitputting van natuurlijke bronnen, het gebruik van energie, het hergebruik van secundaire gronden brandstoffen en met emissies In de bouw is dit min of meer hetzelfde. Een aantal Nederlandse steden heeft zichzelf ambitieuze taakstellingen opgelegd zoals onze stad zal in klimaatneutraal zijn. Deze doelstelling zal zonder twijfel de nodige creativiteit vragen en een sterke wil om maximaal gebruik te maken van bestaande en nieuwe oplossingen uit te werken. Beton past perfect in dit streven. Voor de productie van beton is natuurlijk energie nodig, maar de toepassing levert dan weer zoveel energie op dat de som van de twee positief eindigt. Bestemming van beton in Nederland

2 2 Meer dan eenderde van al het beton dat in Nederland wordt geproduceerd vindt zijn weg naar de woningbouw. Dat is ongeveer 5,5 mln m 3. Daarnaast wordt meer dan 40% toegepast in de utiliteitsbouw. Ongeveer driekwart van al het beton wordt toegepast in gebouwen, gebouwen waar een prettig binnenklimaat vereist is en waar de kosten voor verwarming en koeling een wezenlijk deel van de operationele kosten uitmaken. Een industriële sector die zo n groot beslag legt op grondstoffen is moreel verplicht, als het al niet juridisch is ingekaderd, om na te denken over de consequenties hiervan voor de mensheid. Wat C&BC hier wil laten zien is dat een goede beoordeling van de eigenschappen van beton alléén op een integrale manier kan plaatsvinden, dat wil zeggen: van de wieg tot het graf en met gelijktijdige beschouwing van de drie pijlers van sustainability : people planet profit. Binnen de beperkte ruimte van deze publicatie spreken wij alleen over planet, meer in het bijzonder over de koolstofvoetafdruk (carbon footprint) van beton. 2 DE CO 2 -KETEN 2.1 Cement Als vuistregel wordt wel aangenomen dat de cementindustrie wereldwijd verantwoordelijk is voor 5% van de CO 2 die door mensen op aarde wordt uitgestoten (WBCSD-2007). Het wereldwijde gemiddelde vertoont een zekere spreiding. In Europa ligt dit getal op ongeveer 3% (CEMBUREAU-2007). In Nederland ligt het zelfs royaal beneden de 1%. De verklaring hiervoor is eenvoudig: de helft van het cement in Nederland is geïmporteerd cement. Voor het CO 2 -rijke halffabrikaat klinker ligt dat percentage zelfs nog hoger en meer dan de helft van wat hier wel in Nederland aan cement wordt geproduceerd bestaat uit cement met een laag klinkergehalte. Tot slot wordt bij de Nederlandse productie op royale schaal gebruik gemaakt van biomassa. De vraag is nu, moeten we 5% veel vinden? Het antwoord hangt sterk af van het referentiekader. Zou het minder kunnen zijn? Ja, in relatieve zin wel, maar vermoedelijk in absolute zin niet. De WBSCD voorspelt dat de cement- en betonconsumptie binnen 45 jaar zal verdubbelen.

3 3 De groei zal vrijwel uitsluitend buiten Europa en de Verenigde Staten plaatsvinden. In 2000 was er al m 3 beton nodig. Dit is 5 kubieke kilometer! Waar komt de CO 2 in de cementindustrie vandaan? Verdeling van de bijdrage aan het broeikaseffect van een representatief Europees cement. Totaal is circa 760 kg CO 2 eq per ton cement Er zijn twee belangrijke CO 2 -bronnen: brandstoffen en kalksteen. Het ovenproces vergt een vlamtemperatuur van C. De productie van een cement oven ligt tussen ton per dag. In Europa vraagt het productieproces van Portlandklinker rond MJ/t klinker, wat resulteert in een totale emissie van kg CO 2 /ton klinker. Circa 35% van de koolstofdioxide die door de cementindustrie wordt uitgestoten vindt zijn oorsprong in de verstookte brandstoffen, die voor een deel van fossiele herkomst zijn. Gemiddeld iets meer dan 50% is toe te rekenen aan de decarbonatatie van kalksteen, een onmisbare grondstof voor de productie van cement. De rest (15%) bestaat uit indirecte emissies, voornamelijk gekoppeld aan het gebruik van elektrische energie. De totale hoeveelheid CO 2 die per ton cement wordt uitgestoten varieert van 400 1,000 kg/ton cement en is afhankelijk van een veelheid aan parameters. Elke parameter is in principe te beïnvloeden is dus te onderwerpen aan reductiemaatregelen. In theorie kan er dus veel worden gedaan om de CO 2 -emissies van de cementindustrie te verminderen. De belangrijkste vier mogelijkheden staan hieronder: Efficiencyverbeteringen zouden kunnen worden doorgevoerd bij het ovenproces en het malen van cement. Dit is sinds tientallen jaren een dagelijks streven, want energie kost geld. Fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door secundaire brandstoffen of biomassa. De laatste tien jaar hebben de Europese cementfabrieken op dit punt een flinke ontwikkeling doorgemaakt zonder dat de totale emissies zijn toegenomen. Bedenk daarbij dat het energetisch rendement van een cementoven zelfs dat van de modernste afvalverbrander overtreft. Het klinkergehalte van cement zou kunnen worden verlaagd door het gebruik van puzzolanen, vliegas, gemalen kalksteen, silica fume of hoogovenslak. Uit het oogpunt van economie en milieu verdient het dan wel de voorkeur om deze grondstoffen niet structureel over honderden kilometers te transporteren. Bij de inkoop van elektrische energie zou men kunnen kiezen voor groene stroom, waterkracht of met kernenergie opgewekte stroom.

4 4 Wereldwijd is portlandcement (CEM I) op afstand de meest verkochte cementsoort, met een klinkergehalte van %. Voor milieukundigen en vele beleidsambtenaren is dit de gebruikelijke vergelijkingsgrondslag. In Nederland is het marktaandeel van CEM I slechts 35%. Klinkergehaltes in genormeerde cementen (EN 197) In Europa is portlandkalksteencement (CEM II) het meest verkochte cement. Dit cement heeft een lager klinkergehalte, namelijk 65-94%. In Nederland is het meest verkochte cement hoogovencement CEM III/B, met een klinkergehalte van 20-34% en een marktaandeel van rond de 60%. In Europa ligt dat percentage op 5%. In de wereld < 1%. Alleen al de geografische verschillen maken het onmogelijk om in algemeenheden over cement te spreken, al ziet dat cement er op het eerste oog misschien het zelfde uit. In theorie zouden de CO 2 -emissions die samenhangen met de productie van cement zelfs onder de 400 kg/ton cement kunnen liggen. In theorie, want er zijn nog een paar andere randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan. Maar de cementindustrie werkt aan een continue verbetering en doet dat vaak samen met de partners in de waardekolom. 2.2 Transport De derde belangrijke bron van CO 2- emissies, na brandstoffen en kalksteen, in de waardeketen van beton is transport. De hoeveelheden cement en beton die moeten worden getransporteerd zijn immers groot. En niet alleen van cement en beton, maar ook van de ingekochte grondstoffen voor cement en beton. Alles bij elkaar vormen bouwmaterialen een flink deel van het tonnage dat over Nederlandse wegen vervoerd wordt. In totaal wordt jaarlijks 375 Mt aan goederen over de weg vervoerd. Daarvan maken bouwmaterialen 132 Mt uit. Daarvan is 40 Mt beton, aldus het CBS in Dat getal benadert nog steeds de werkelijkheid anno Over het water gaat nog eens 54 Mt aan bouwmaterialen. Het binnenlandse transport van goederen over de weg veroorzaakt 7% van de jaarlijkse uitstoot van CO 2 in Nederland. Bouwmaterialen zijn als regel tamelijk zwaar, maar ze worden over een relatief korte afstand vervoerd. De bouwmaterialenmarkt is meestal regionaal bepaald. Schaalgrootte en logistiek zijn hier elkaars natuurlijke tegenpolen. Hoe groter en efficiënter men produceert, hoe verder men kan rijden en hoe meer CO 2 daarbij weer vrijkomt, etcetera. Er zijn geen exacte cijfers bekend over hoeveel CO 2 moet worden toegekend aan het transport van beton. Er zijn op zijn best schattingen voor de uitstoot van een door een vrachtwagen gereden kilometer. Uit het voorgaande kan wel worden berekend dat in ruwe benadering ongeveer 10% van de milieubelasting van beton samenhangt met het transport. Nederland is gezegend met vele waterwegen; kanalen rivieren en meren. Dat maakt dat een groot deel van het transport van o.a. zand, grind en cement over water kan plaatsvinden. Transport over zee, over rivieren of kanalen kost veel minder energie dan per as over land.

5 5 De industrie streeft naar continue verbeteringen, dus ook als het over transport gaat. Het grootste deel van de verbeteringen is evolutionair, een enkele keer is er sprake van een revolutionaire ontwikkeling. 2.3 Betonmortel Vanuit milieuoogpunt is er eigenlijk niet zo veel spannends te vertellen over de betonmortelindustrie. Het vervaardigen van betonmortel is in de eerste plaats een logistiek proces, waarbij de verschillende grondstoffen bij elkaar worden gebracht, gedoseerd en gemengd. Een betonmortelfabriek bestaat in wezen uit een aantal silo s en een menginrichting. De kunst van het maken van goed, duurzaam en milieuvriendelijk beton schuilt in het juiste mengselontwerp, in de juiste menging en de manier waarop het geheel in de mal wordt gebracht en nabehandeld. Dat is alles bij elkaar toch weer niet zo heel eenvoudig. Een betonmortelcentrale gebruikt in bescheiden mate elektrische energie. Een directe uitstoot van CO 2 is er niet of nauwelijks. De betonmortelindustrie neemt de verantwoordelijkheid voor het transport van beton naar de bouwplaats. Als gevolg daarvan bestaat de meerderheid van de werknemers in deze bedrijfstak uit truckmixerchauffeurs. Over de logistiek van het transport van betonmortel is de afgelopen 50 jaar meer dan eens nagedacht. Het is daardoor behoorlijk uitontwikkeld. In de regel vindt het transport plaats binnen een straal van 30 km. 2.4 Betonproducten Energie-inhoud Beton moet in een mal worden gegoten om zijn uiteindelijke vorm te krijgen. Dat gebeurt of in de fabriek of op de bouwplaats. De mallen zullen van zichzelf enige energie-inhoud hebben. In de prefab worden de mallen honderden, soms duizenden malen hergebruikt. Op de bouwplaats zijn de mallen soms heel specifiek. In de praktijk is de tegenstelling minder groot dan hierboven gesteld. Constructief beton moet van een stalen wapening worden voorzien. Wapeningsstaal levert vaak de grootste bijdrage aan de energie-inhoud van beton. Per kilo gerekend bevat staal zeven tot tien maal zoveel energie als cement. Al kan men in staal soms wel lichter bouwen dan in beton, men moet toch rekening houden met de energie-inhoud van de totale constructie. Voorspanning van beton leidt tot lichtere betonconstructies (en funderingen), maar vaak wel tot hoge staalpercentages in beton. Het is niet in algemene termen te zeggen hoe de balans voor de energie-inhoud dan uitvalt. Het zelfde geldt voor bijvoorbeeld (ultra) hoge sterkte beton. Ook daarmee kunnen slankere constructies worden gemaakt. Het cementgehalte is meestal hoger en vaak ook de hoeveelheid staal. Of de carbon footprint daarmee groter of kleiner wordt zal van de specifieke situatie afhangen. Er zijn computerprogramma s waarmee dat kan worden berekend, zogenaamde LCAprogramma s. Met deze programmatuur kan kwantitatief worden bepaald wat de milieubelasting van een product over de gehele levenscyclus is en dus ook de gesommeerde CO 2- uitstoot.

6 6 In termen van energieverbruik is het mengen van de betonmortel een betrekkelijk geringe factor. Het zelfde geldt voor de energie-inhoud van de (herbruikbare) mal. Wat wel een rol kan spelen, ook in termen van energiekosten, is het versnellen van de verharding door het verwarmen van de mal, c.q. de mortel. Snelheid kost in het algemeen geld, maar kan ook geld opleveren, bijvoorbeeld door een kortere doorlooptijd van de mal. Thermische massa De totale energie-inhoud van een gebouw is sterk afhankelijk van de aard en hoeveelheid van de gebruikte bouwmaterialen De thermische massa van een gebouw is een functie van de fysieke massa van het gebouw en de warmteaccumulerende eigenschappen van de gebruikte bouwmaterialen. De energie-inhoud van een gebouw neemt evenredig toe met massa van een gebouw. Ook de thermische massa van een gebouw neemt evenredig toe met de fysieke massa van een gebouw. Dat laatste is gunstig voor het energiegebruik van het gebouw in de gebruiksfase en voor het thermisch comfort. De verhouding tussen de energie-inhoud van een gebouw en de hoeveelheid energie die gedurende het gebruiksstadium aan verwarming en koeling wordt gebruikt is geen vaste. Ze varieert van bij lichte, slechte geïsoleerde gebouwen tot bij gebouwen met een zeer grote (thermische) massa die bovendien autarkisch zijn. Dat wil zeggen dat ze in het gebruiksstadium geen energie van uitwendige bronnen gebruiken zoals gas of elektriciteit. In welke van de twee extreme gevallen de som van de energie-inhoud en het energieverbruik het grootste is, kan met rekenprogramma s worden bepaald. Het grootste deel van de bestaande gebouwde omgeving zit dichter bij dan bij Met andere woorden: de totale energie-inhoud van de bouwmaterialen is daar veel minder belangrijk dan het energiegebruik van het gebouw zelf. Ook de vraag hoe lang een gebouw wordt gebruikt is in deze context vele malen belangrijker dan de vraag of er om milieuredenen een bepaalde betonsamenstelling zou moeten worden gebruikt. 2.5 Kosten op korte termijn, opbrengsten op lange termijn Vanuit energetisch gezichtspunt heeft beton drie interessante eigenschappen: het isoleert, het heeft een goed warmteaccumulerend vermogen en het is zwaar. Het resultaat is dat het binnenklimaat in een betonnen gebouw stabiel is en comfortabel, zonder buitensporige kosten voor verwarming of koeling. Men zal altijd een combinatie van isolatie en thermische massa nodig hebben om een klimaatneutraal huis te bouwen. De temperatuurverschillen in de dag/nacht-cyclus kunnen doorgaans bovengronds worden opgevangen (met de bouwmaterialen), voor de winter/zomercyclus is de thermische opslagcapaciteit van de bodem nodig. De operationele kosten van een gebouw worden in belangrijke mate medebepaald door het energieverbruik van het gebouw Bij stijgende energieprijzen zullen die kosten steeds belangrijker worden ten opzichte van de kapitaalslasten.

7 7 Thermische massa kan de jaarlijkse kosten voor verwarming tot zo n 15% verminderen als het bouwkundig en bouwfysisch ontwerp hier op worden afgestemd. Thermische massa wordt niet alleen gevonden in (zware) muren en vloeren, maar ook in speciaal daartoe ontworpen funderingspalen. Thermische massa kan ook de behoefte aan koeling verminderen. Temperatuurpieken komen vertraagd en afgezwakt in de woning door. Wanneer thermische massa op een intelligente manier wordt gebruikt in combinatie met airconditioning, dan kunnen de kosten voor koeling met zo n 50% naar beneden. Dit zijn voorwaar indrukwekkende cijfers! Vooral als wordt bedacht dat zelfs in een gematigde klimaatzone verwarming en koeling van gebouwen ongeveer 30% van alle fossiele brandstoffen vereisen. In Europa is dat minstens tienmaal zo veel als het energieverbruik van de cementindustrie. Vloeren, wanden en funderingen kunnen allemaal worden gebruikt voor de (actieve of passieve) opslag van warmte en koude. Op termijn verdient zich dat bijna altijd terug in termen van energie, van CO 2 -uitstoot en van kosten. Er is een ander aspect van beton dat hier moet worden genoemd: carbonatatie. Carbonatatie is een chemisch proces waarbij CO 2 uit de lucht reageert met CaO in beton en CaCO 3 (kalksteen) wordt gevormd. Civiel-ingenieurs kennen dit fenomeen dat schadelijk kan zijn voor beton, en proberen het zo veel mogelijk te voorkomen en vertragen. Door carbonatatie van beton kan immers de stalen wapening worden aangetast en kan de constructie onveilig worden. Milieukundigen moedigen carbonatatie juist aan, omdat hierbij CO 2 uit de lucht wordt afgevangen. Het goede nieuws is dat carbonatatie van beton in het gebruiksstadium heel langzaam gaat en pas flink op gang komt nadat het beton is gesloopt en tot betongranulaat is gebroken of gemalen. Versnelde laboratoriumtests hebben in Scandinavische landen aangetoond dat na een periode van 100 jaar 22-26% van het cement weer is gerecarbonateerd, afhankelijk van een groot aantal variabelen. De relevantie van dit fenomeen is nog onduidelijk. Feit is wel dat het elke dag plaatsvindt en dat een wereldwijd bijna onvoorstelbaar groot betonoppervlak aan de lucht is blootgesteld. 2.6 Hergebruik De beste manier om het milieu te sparen is duurzaam bouwen in de letterlijke betekenis van het woord en constructies niet te snel weer afbreken.

8 8 Betonconstructies lenen zich uitstekend voor een tweede leven. Ze zijn duurzaam genoeg om grote functieveranderingen van een gebouw mogelijk te maken. Er zijn prachtige voorbeelden zoals De Witte Dame in Eindhoven. De milieuvoordelen hiervan zijn als regel veel groter dan die kunnen worden bereikt door de optimalisatie van een betonmengselsamenstelling of het technisch ontwerp. Toch moet men ook accepteren dat niet alle bestaande gebouwen kunnen voldoen aan de eisen van de tijd of aan de eisen van de gebruiker. Slechts weinig gebouwen zijn er voor de eeuwigheid neergezet. Bij veel gebouwen ziet men helaas al van verre dat dit niet het geval is. 2.7 Recycling In principe kan recycling van beton op verschillende manieren plaatsvinden. als constructie in zijn geheel als constructie in onderdelen als betongranulaat in beton als betongranulaat in niet-gebonden wegfunderingen en dergelijke gescheiden in de samenstellende delen Vanuit milieukundig oogpunt hebben de verschillende alternatieve vanzelfsprekend een verschillende impact. Het is moeilijk te zeggen welk alternatief in algemene termen de voorkeur heeft. Voor materialen zoals staal en aluminium is dat eenduidiger; die hebben een hoge energieinhoud van zichzelf, kunnen worden gerecycled en moeten dus worden gerecycled. Beton heeft een betrekkelijk lage energie-inhoud, waardoor recycling als materiaal minder evidente voordelen oplevert. De impacts van hergebruik en recycling moeten worden afgezet tegen de voor- en nadelen van het gebruik van nieuwe materialen en het storten van afval. Het NIBE heeft berekend dat een volledige vervanging van de (primaire) grove toeslagmaterialen in beton door (secundaire) granulaten een totale milieuwinst oplevert van 6-7%. Maar er zijn ook studies waarvan de resultaten een andere (welke?) kant opwijzen. De resultaten zijn enigszins afhankelijk van de rekenmodellen die worden gehanteerd en van de invoerwaarden. Maar hoe men ook rekent, hergebruik van beton leidt altijd tot een besparing van maagdelijke grondstoffen en dat is één van de speerpunten van het milieubeleid. De laatste optie, het scheiden van beton in zijn samenstellende delen, mag vreemd klinken. Toch is TNO met een aantal partners in het bedrijfsleven hiermee een eind gevorderd. Het Kringbouwproject heeft aangetoond dat het technisch mogelijk is om beton zo te malen dat er een cementrijke en een cementarme fractie ontstaat. De cementarme fractie kan worden gerecycled als grof toeslagmateriaal. De cementrijke fractie heeft een residuele bindingskracht, maar kan desgewenst ook als grondstof voor nieuw cement dienen. Momenteel wordt verder onderzoek gedaan naar de voorwaarden waaronder een en ander ook commercieel aantrekkelijk is. 3 CONCLUSIES Kooldioxide bepaalt momenteel in hoge mate de politieke agenda. Dit gegeven raakt ook de bouw en de bouwtoelevering. Tweederde van al het Nederlands beton eindigt op een dag in de woning- en utiliteitsbouw. Dat zijn sectoren waar verwarming en koeling en dus ook energiebesparing een topprioriteit zijn. Gegeven deze feiten is er een sterke behoefte om de energie-inhoud en de carbon footprint van beton mee in beschouwing te nemen.

9 9 De over-all waardering voor het materiaal beton kan worden weergegeven met de bekende uitdrukking: De kost gaat voor de baat uit Inderdaad, de productie van cement en beton kost energie en leidt tot de uitstoot van kooldioxide. Het gaat om grote hoeveelheden, maar de uitstoot per ton materiaal is de afgelopen 50 jaar in Nederland al zeer drastisch gereduceerd. En er is nog enig potentiaal voor verdere reductie. Inderdaad, het gebruik van beton is vaak een goede keuze in termen van kosten, duurzaamheid, veiligheid en energie-inhoud. Inderdaad, in veel gevallen is het gesommeerde energiegebruik dat samenhangt met de levenscyclus van beton aanmerkelijk kleiner dan van de alternatieven. Klimaatneutraal beton bestaat niet, maar we kunnen beton wel heel goed gebruiken bij klimaatneutraal bouwen en wonen. Het gebruik van beton is daar vaak een grote stap in de goede richting. REFERENTIES Kjellsen, Knut O The CO 2 Balance of Concrete in a Life Cycle Perspective. Dansk Technological Institute, NI Project ISBN CREM, Herziening Milieukeur Betonproducten, Amsterdam December 2007 Hauer, B Technical Report 0183/2007, The European Cement Research Academy, Düsseldorf Hietamäkij, J., Kuoppala, M., Kalema T. and Taivalantti, K. Thermal mass of buildings Central researches and their results. Tampere University of Technology, Institute of Energy and Process Engineering. Report 2003:174, Tampere, Finland, 2003, 43 pp + annexes. Mulder, E., Feenstra, L. and Jong, T.P.R. de Closed Cycle Construction A concept for the separation and reuse of C&D waste, TNO Science and Industry, 2005

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Stap 1: Uitwerking van de waardeketen... 4 2.1 Grondstoffen... 4 2.2 Transport naar betoncentrale... 4 2.3 Prefab betoncentrale... 4 2.4 Transport naar het project... 5 2.5 Gebruikersfase

Nadere informatie

Ketenanalyse betonproducten. Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening

Ketenanalyse betonproducten. Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening Ketenanalyse betonproducten Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening Autorisatiedatum 12-06-2016 Versie 12-06-2016 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Duurzamer beton door gebruik van Mecalithe

Duurzamer beton door gebruik van Mecalithe Duurzamer beton door gebruik van Mecalithe Datum : 1 juli 2014 Versie : W1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Cement... 4 2.1 Algemeen... 4 2.2 Cement in Nederland... 4 2.3 CO 2 uitstoot cement... 5 2.4

Nadere informatie

Ketenemissies hernieuwbare elektriciteit

Ketenemissies hernieuwbare elektriciteit Ketenemissies hernieuwbare elektriciteit Notitie Delft, april 2010 Opgesteld door: G.J. (Gerdien) van de Vreede M.I. (Margret) Groot 1 April 2010 3.150.1 Ketenemissies hernieuwbare elektriciteit 1 Inleiding

Nadere informatie

Duurzaam construeren met. Frans van Herwijnen

Duurzaam construeren met. Frans van Herwijnen Duurzaam construeren met Frans van Herwijnen 1 Duurzaam construeren 1. Ontwerpen op levensduur (flexibel, aanpasbaar, demontabel) 2. Inzet massa als warmteaccumulator (BKA) 3. Hergebruik van bestaande

Nadere informatie

Economisch voordeel in puin Samenvatting MKBA Betonketen

Economisch voordeel in puin Samenvatting MKBA Betonketen Economisch voordeel in puin Samenvatting MKBA Betonketen De maatschappelijke kosten en baten van betongranulaat 2 Samenvatting Economisch voordeel in puin - Kristian Oosterveen Samenvatting Economisch

Nadere informatie

Plus groen beton. Groen, groener, groenst

Plus groen beton. Groen, groener, groenst Plus groen beton Groen, groener, groenst De plussen van groen beton Een breed pakket secundaire grondstoffen PLUS groen beton is op basis van recyclingmaterialen als gewassen gerecyclede spoorwegballast

Nadere informatie

FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën

FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën Koepel van het Nederlandse grondstofwinnende bedrijfsleven De leden van FODI zijn in principe brancheorganisaties. Zand (beton, wegfundering)

Nadere informatie

Cement, beton en CO 2

Cement, beton en CO 2 Cement, beton en CO 2 Feiten en trends 1 Cement&BetonCentrum Twee kanten van één medaille Het broeikasgas kooldioxide (CO 2 ) is een van de meest veelomvattende beleidsthema s ooit. De belasting op auto

Nadere informatie

Structuuronderzoek 23 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014

Structuuronderzoek 23 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014 Structuuronderzoek 23 Samenvatting De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014 1. Inleiding De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen "NVLB"

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Koolstofdioxide (CO 2 ) uitstoot. en de betonindustrie. Door : Ad van der Pol Datum : 1 juli 2014 Versie : 1.6

Koolstofdioxide (CO 2 ) uitstoot. en de betonindustrie. Door : Ad van der Pol Datum : 1 juli 2014 Versie : 1.6 Koolstofdioxide (CO 2 ) uitstoot en de betonindustrie Door : Ad van der Pol Datum : 1 juli 2014 Versie : 1.6 Document historie Versie Datum Door Omschrijving 0.1 30 januari 2014 Ad van der Pol Opstellen

Nadere informatie

Curaçao Carbon Footprint 2015

Curaçao Carbon Footprint 2015 Willemstad, March 2017 Inhoudsopgave Inleiding 2 Methode 2 Dataverzameling 3 Uitstoot CO2 in 2010 3 Uitstoot CO2 in 2015 4 Vergelijking met andere landen 5 Central Bureau of Statistics Curaçao 1 Inleiding

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingen in cement en beton. Milieubelasting woningbouw (NIBE, 2010) Nederlandse ambities voor bouwmarkt

Duurzame ontwikkelingen in cement en beton. Milieubelasting woningbouw (NIBE, 2010) Nederlandse ambities voor bouwmarkt Cement & BetonCentrum Praktijkseminar Duurzaam Bouwen met Beton Duurzame ontwikkelingen in cement en beton Jeroen Frenay en Peter de Vries ENCI Technische Marketing Groningen, 9 april 2014 Nederlandse

Nadere informatie

Visie op duurzaamheid

Visie op duurzaamheid Beton goed op weg Trends en visies Visie op duurzaamheid André Burger Cement&BetonCentrum Bouw bewust, bouw gerust, bouw met beton. Betonwegendag, 11 oktober 2011 Door: André Burger Directeur Cement&BetonCentrum

Nadere informatie

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Ketenanalyse project Kluyverweg Oranje BV Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Autorisatiedatum: 3-12-2015 Naam

Nadere informatie

Structuuronderzoek 22 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013

Structuuronderzoek 22 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013 Structuuronderzoek 22 Samenvatting De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013 1. Inleiding De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen "NVLB"

Nadere informatie

Participanten Werkgroep. Aannemingsbedrijf Platenkamp BV (E. Veldkamp) Betoncentrale Twenthe (J. Dekker, D. Wintels)

Participanten Werkgroep. Aannemingsbedrijf Platenkamp BV (E. Veldkamp) Betoncentrale Twenthe (J. Dekker, D. Wintels) Participanten Werkgroep Aannemingsbedrijf Platenkamp BV (E. Veldkamp) Betoncentrale Twenthe (J. Dekker, D. Wintels) Cemex Cement Duitsland (W. Remarque) Twentse Recyclings Maatschappij TRM (W. Ekkelenkamp)

Nadere informatie

Structuuronderzoek 24 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland

Structuuronderzoek 24 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland Structuuronderzoek 24 Samenvatting De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2006 2015 1. Inleiding De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen "NVLB"

Nadere informatie

DUURZAAMHEID LIGT OP STRAAT

DUURZAAMHEID LIGT OP STRAAT CYCLE FOR CONCRETE Betonnen bestrating wordt aan het einde van de levensduur retour gehaald en verwerkt tot puingranulaat. Deze hoogwaardige schone grondstof wordt weer verwerkt in nieuwe bestratingsproducten

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 2015 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Netwerk Betonketen 27 februari 2017 Nijverdal Daaf de Kok

Netwerk Betonketen 27 februari 2017 Nijverdal Daaf de Kok Netwerk Betonketen 27 februari 2017 Nijverdal Daaf de Kok 1 Netwerk Betonketen Waarom? Waar gaat het over Wie ben ik Waarom willen we iets met duurzaamheid Waarom willen we iets met beton Waarom nu Waarom

Nadere informatie

BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN

BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN BETONBAKKEN Voor de productie van beton worden door veel fabrikanten hoofdzakelijk primaire grondstoffen gebruikt, te weten zand en grind. Deze worden wegens uitputting

Nadere informatie

Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies = Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures CASE STUDIES

Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies = Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures CASE STUDIES Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies = Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures CASE STUDIES November 2014 Agenda 12/10/2014 2 12/10/2014 3 Scope van de studie Doel: vergelijk

Nadere informatie

Gebr. Beentjes GWW B.V. Ketenanalyse beton inkoop

Gebr. Beentjes GWW B.V. Ketenanalyse beton inkoop Gebr. Beentjes GWW B.V. Ketenanalyse beton inkoop Gebr. Beentjes GWW, 15 mei 2014 Bijgewerkt d.d. 30 april 2015 t.b.v. het stappenplan Goedkeuring directie: 2 Gebr. Beentjes GWW Ketenanalyse beton inkoop

Nadere informatie

Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal

Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal Mineralz b.v. Datum: 16-12-2018 Versie: 2.0 Auteur: Martin Vos, Bart Nevels Status: Concept Autorisatiedatum: 20-12-2018 INHOUD 1 Inleiding... 3 1.1 Wat

Nadere informatie

Scope 3 Analyse 2011

Scope 3 Analyse 2011 Algemeen gedeelte Blad : 1 van 7 Scope 3 Analyse 2011 Ippel Civiele Betonbouw B.V. Scope 3 Analyse Pag. 1 van 7 Algemeen gedeelte Blad : 2 van 7 INHOUDSOPGAVE Inleiding Stap 1: De hoofdlijnen van de waardeketen

Nadere informatie

Green Deal Concreet 1.0

Green Deal Concreet 1.0 Green Deal Concreet 1.0 Een groep vooraanstaande bedrijven en brancheorganisaties in de betonketen hebben in 2011 samen met MVO Nederland het MVO Netwerk Beton opgericht. Op 4 oktober 2011 heeft het MVO

Nadere informatie

Wijzer met CEM III. Hoogovencement, een robuust recept! Cement&BetonCentrum. brochure wijzer met CEM III.indd 1 28-10-10 14:44

Wijzer met CEM III. Hoogovencement, een robuust recept! Cement&BetonCentrum. brochure wijzer met CEM III.indd 1 28-10-10 14:44 Wijzer met CEM III Hoogovencement, een robuust recept! Cement&BetonCentrum 1 brochure wijzer met CEM III.indd 1 28-10-10 14:44 2 brochure wijzer met CEM III.indd 2 28-10-10 14:44 Hoogovencement Hoogovencement

Nadere informatie

Wijzer worden van duurzame huisvesting

Wijzer worden van duurzame huisvesting De Meeuw Nederland De Meeuw en Duurzaam Bouwen Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com Wijzer worden van duurzame huisvesting

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Halfjaarlijkse publicaties conform eisen 3.B.1, 3.C.1 en 3.D.1 H Inleiding

Halfjaarlijkse publicaties conform eisen 3.B.1, 3.C.1 en 3.D.1 H Inleiding Inleiding Kijlstra B.V. is vorig jaar gestart met het invoeren en certificeren van een Co2Prestatieladder op niveau 3. De CO2 Prestatieladder stelt de eis om halfjaarlijks te rapporteren over de CO2 footprint,

Nadere informatie

CO2-reductieplan. Project S00164 CO2-prestatieladder HASSELT. Contactpersoon Gert Molenaar. Referentie Versie 1.2

CO2-reductieplan. Project S00164 CO2-prestatieladder HASSELT. Contactpersoon Gert Molenaar. Referentie Versie 1.2 CO2-reductieplan Project S00164 CO2-prestatieladder HASSELT Contactpersoon Gert Molenaar 1805-07443 Versie 1.2 Hasselt Inhoudsopgave 1 Beschrijving van de organisatie...3 1.1 Directievertegenwoordiger...3

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Leo de Ruijsscher Algemeen directeur De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs Docent TU Delft faculteit Bouwkunde Inleiding Nu de brandstofcel langzaam

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Ketenanalyse beton Max Bögl Nederland B.V.

Ketenanalyse beton Max Bögl Nederland B.V. Ketenanalyse beton Max Bögl Nederland B.V. Foto: Thea van den Heuvel/DAPh Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten Max Bögl 3 1.3. Opbouw 3 Stap 1: Globale berekening

Nadere informatie

Ketenanalyse Afval in project "Nobelweg te Amsterdam"

Ketenanalyse Afval in project Nobelweg te Amsterdam Ketenanalyse Afval in project "Nobelweg te Amsterdam" 4.A.1_2 Ketenanalyse afval in project "Nobelweg te Amsterdam" 1/16 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten Van

Nadere informatie

Portfolio CO 2 -prestatieladder

Portfolio CO 2 -prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 Portfolio CO 2 -prestatieladder 4.A.1 Ketenanalyse Toepassing van zelfherstellend beton www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Duurzaamheid in Agrologistiek

Duurzaamheid in Agrologistiek Duurzaamheid in Agrologistiek Prof. dr. ir. Jack G.A.J. van der Vorst Wageningen Universiteit Doel sessie Gezamenlijk inzicht verkrijgen in duurzame logistiek. Discussie resulterend in: Actiepunten voor

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

MKI score van wegen aanleg en onderhoud

MKI score van wegen aanleg en onderhoud MKI score van wegen aanleg en onderhoud Inleiding Duurzaam gebruik van materialen & grondstoffen is onder te verdelen in twee hoofdonderwerpen: Keuze voor materialen & grondstoffen. Hierbij spelen aspecten

Nadere informatie

Welk perspectief heeft beton voor de transitie naar een klimaat neutrale en circulaire economie? Mantijn van Leeuwen (NIBE)

Welk perspectief heeft beton voor de transitie naar een klimaat neutrale en circulaire economie? Mantijn van Leeuwen (NIBE) Welk perspectief heeft beton voor de transitie naar een klimaat neutrale en circulaire economie? Mantijn van Leeuwen (NIBE) Klimaatakkoord Moet de invulling geven aan ons kabinetsbeleid: Broeikasgassen

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave INLEIDING... 3 BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL... 5 TRANSPORT

Nadere informatie

Ketenanalyse Ketenanalyse Asbestverwijdering

Ketenanalyse Ketenanalyse Asbestverwijdering Ketenanalyse Ketenanalyse Asbestverwijdering Datum: 7-9-2015 Status: definitief Door: QSN, Gea Helms Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 1.1 Scope... 3 1.2 Metaalrecycling... 4 1.3 Asbest... 4 2. Keten asbestverwijdering...

Nadere informatie

Wat beton mogelijk maakt. Duurzaamheidsverslag betonmortelindustrie

Wat beton mogelijk maakt. Duurzaamheidsverslag betonmortelindustrie Wat beton mogelijk maakt Duurzaamheidsverslag betonmortelindustrie Duurzaamheidsverslag betonmortelindustrie Dit is een geweldig moment om het over beton te hebben. Sinds jaar en dag vaak en op grote schaal

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

REFERENTIE BETONMORTELS Aan: Daaf de Kok (De betonketen)

REFERENTIE BETONMORTELS Aan: Daaf de Kok (De betonketen) REFERENTIE BETONMORTELS Aan: Daaf de Kok (De betonketen) Van: 16-maart- 2016 Betreft: Referentie betonmortels 1. Inleiding In opdracht van het Netwerk Betonketen zijn er referentiebetonmengsels voor het

Nadere informatie

ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015

ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015 ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015 What s New? CO 2 uitstoot vanuit cement Belangrijke aspecten:

Nadere informatie

Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG

Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG Olga van der Velde Datum: 14-06-2018 Constructeursdag Circl paviljoen www.nibe.org o.vandervelde@nibe.org 06 34 06 54 25 Voorstelronde: NIBE in het kort

Nadere informatie

Life Cycle Analysis Granova. Heros Sluiskil B.V. Samenvatting uit rapport: Datum

Life Cycle Analysis Granova. Heros Sluiskil B.V. Samenvatting uit rapport: Datum Samenvatting uit rapport: Life Cycle Analysis Granova Heros Sluiskil B.V Datum 10-10-2014 Opdrachtgever Heros Sluiskil B.V. Oostkade 5 4541 HH Sluiskil Opdrachtnemer EcoChain Technologies B.V. Oostenburgermiddenstraat

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 3 Ketenanalyse Beton BESIX bouwproject Lanaye

Voortgangsrapportage 3 Ketenanalyse Beton BESIX bouwproject Lanaye Voortgangsrapportage 3 Ketenanalyse Beton BESIX bouwproject Lanaye BESIX Nederland Branch 8 november 2012 Definitief rapport BESIX Nederland Branch Trondheim 22-24 Postbus 8 2990 AA Barendrecht +31 (0)180

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 585 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Adres: Plaats Telefoon: e-mail: Jan Manenschijn Datum

Nadere informatie

Energievoorziening Rotterdam 2025

Energievoorziening Rotterdam 2025 Energievoorziening Rotterdam 2025 Trends Issues Uitdagingen 9/14/2011 www.bollwerk.nl 1 Trends (1) Wereld energiemarkt: onzeker Toenemende druk op steeds schaarsere fossiele bronnen Energieprijzen onvoorspelbaar,

Nadere informatie

ULCOS, Ultra Low CO 2 Steelmaking. Koen Meijer, TATA Steel

ULCOS, Ultra Low CO 2 Steelmaking. Koen Meijer, TATA Steel ULCOS, Ultra Low CO 2 Steelmaking Koen Meijer, TATA Steel ULCOS, Ultra Low CO 2 Steelmaking Het ULCOS project Het ULCOS project is een initiatief van de Europese staalindustrie Doel: 50% reductie van CO

Nadere informatie

CO 2 - en energiereductiedoelstellingen 2013-2014 Alfen B.V. Auteur: H. van der Vlugt Versie: 1.1 Datum: 26-mei-2014 Doc.nr: Red1314 Alfen B.V. CO 2-reductierapport 2013-2014 Doc. nr. Red1314 26-mei-2014

Nadere informatie

Verantwoording CO2 reductiedoelstellingen 2018

Verantwoording CO2 reductiedoelstellingen 2018 Verantwoording CO2 2018 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en/of het vertrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is te allen tijde verboden, tenzij hiervoor schriftelijk toestemming

Nadere informatie

Ketenanalyse Beton Max Bögl Nederland B.V.

Ketenanalyse Beton Max Bögl Nederland B.V. Ketenanalyse beton Max Bögl Nederland B.V. Titel Ketenanalyse Beton Max Bögl Nederland B.V. Status Concept Versie 1.0 Datum 03-05-2013 Auteurs Duko Jonker, YnzePieksma, Thijs Lindhout Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

TKI-KIEM WP1 - Methode voor integrale Energie- en Milieuprestatie. Erik Alsema, David Anink, W/E adviseurs 1 april 2015

TKI-KIEM WP1 - Methode voor integrale Energie- en Milieuprestatie. Erik Alsema, David Anink, W/E adviseurs 1 april 2015 TKI-KIEM WP1 - Methode voor integrale Energie- en Milieuprestatie Erik Alsema, David Anink, W/E adviseurs 1 april 2015 Doel Ontwikkeling van integrale methodiek om de milieueffecten als gevolg van energiegebruik

Nadere informatie

Voortgangrapportage Ketenanalyse Beton

Voortgangrapportage Ketenanalyse Beton 2018 Voortgangrapportage Ketenanalyse Beton Den Ouden Groep B.V. Hermalen 7 5481 XX Schijndel Contact persoon: Dhr. Rob Aartssen Tel.: 073 543 1000 Email: info@denoudengroep.com Datum: 10-10-2018 Versie:

Nadere informatie

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies Rapportage van de meest materiele scope emissies Criteria Conform niveau 5 op de CO-prestatieladder.0 Opgesteld door Dennis Kreeft en Marco Vermeulen Handtekening Autorisatiedatum 1-09-017 Versie 09-06-017

Nadere informatie

Evaluatie CO2 reductie in ketensamenwerking:

Evaluatie CO2 reductie in ketensamenwerking: Evaluatie CO2 reductie in ketensamenwerking: Project 3 bruggen over kanaal Almelo de Haandrik Brug Bergentheim Brug Beerzerveld Brug Emtenbroekerdijk Uitvoering Aannemersbedrijf van Haarst Deelnemers ketensamenwerking:

Nadere informatie

2016/ Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2017 Datum: Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3

2016/ Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2017 Datum: Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3 2016/ 2017 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2017 Datum: 27-11-2017 Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Ketenanalyse stalen buispalen 2013

Ketenanalyse stalen buispalen 2013 Ketenanalyse stalen buispalen Genemuiden Versie 1.0 definitief \1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Leeswijzer 3 De -prestatieladder 4.1 Scopes 4. Niveaus en invalshoeken 5 3 Beschrijving van de waardeketen

Nadere informatie

Constructief over Duurzaamheid 2.0

Constructief over Duurzaamheid 2.0 Maandag 9 mei 2016 van 15.30 tot 20.30 uur Royal HaskoningDHV te Amersfoort onmisbaar vervolg op college Constructief 2014 de nieuwste ontwikkelingen afgelopen anderhalf jaar zowel bij staal- als betonconstructies

Nadere informatie

5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen

5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen 5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen 5.1 De productie van portlandcement 5.2 Opnamen elektronenmicroscoop 5.3 De productie van hoogovencement 5.4 De productie van portlandvliegascement 5.5

Nadere informatie

Uitwerking ketenanalyse scope 3 emissies In situ beton Transport materiaal & materieel

Uitwerking ketenanalyse scope 3 emissies In situ beton Transport materiaal & materieel Uitwerking ketenanalyse scope 3 emissies In situ beton Transport materiaal & materieel Rapportnummer 3501030DR01 Datum 24 juni 2015 Relatienummer 12463 ADVISEUR M.V. van den Bovenkamp M.Sc. AUTEUR(S) BEWERKT

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport Qualm Milieubarometer - Qualm Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van het

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV juni 202 Gegenereerd op 26-0-202 - pagina van voor Van Dijk Groenvoorzieningen BV Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV Maatschappelijk

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. ELEKTRICITEIT... 5 4. GROENAFVAL... 6 KETENANALYSE... 6 REDUCTIEDOELSTELLING... 6 HOEVEELHEID

Nadere informatie

CO2 impact kringloopbedrijven

CO2 impact kringloopbedrijven CO2 impact kringloopbedrijven CO2 besparing gerealiseerd in 2014 door Stichting Aktief Dhr. G. Berndsen Gildenstraat 43 7005 bl Doetinchem Tel. 0314330980 g.berndsen@aktief-groep.nl Samenvatting Met 1

Nadere informatie

CO2-emissie scope 3 Ketenanalyse Beton en prefab betonelementen

CO2-emissie scope 3 Ketenanalyse Beton en prefab betonelementen CO2-emissie scope 3 Ketenanalyse Beton en prefab betonelementen 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Doel van het document... 2 1.2 Leeswijzer... 2 2 De CO 2 prestatieladder... 3 2.1 Scopes... 3 2.2 Niveaus en

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs 28 november 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen 2017. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1

CO 2 reductiedoelstellingen 2017. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 CO 2 reductiedoelstellingen 2017 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling

Nadere informatie

TERRA BEHEER BV VAN GEVEL TOT GEVEL GROEP 17 februari 2015

TERRA BEHEER BV VAN GEVEL TOT GEVEL GROEP 17 februari 2015 TERRA BEHEER BV VAN GEVEL TOT GEVEL GROEP 17 februari 2015 Opgesteld door : Ing. H.J. Boneschansker / Drs. M. Hoogland Paraaf: Datum : 17 februari 2015 Goedgekeurd : J. van der Aar (Adjunct directeur Terra

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

Review CO 2 -studie ZOAB Rasenberg

Review CO 2 -studie ZOAB Rasenberg Review CO 2 -studie ZOAB Rasenberg Notitie Delft, maart 2011 Opgesteld door: M.N. (Maartje) Sevenster M.E. (Marieke) Head 2 Maart 2011 2.403.1 Review CO 2 -studie ZOAB Rasenberg 1 Inleiding Binnen de prestatieladder

Nadere informatie

Technologie en maatschappij vragen om nieuwe oplossingen in bouwconstructies Schöck ComBAR

Technologie en maatschappij vragen om nieuwe oplossingen in bouwconstructies Schöck ComBAR Welcome to ComBAR 2 Technologie en maatschappij vragen om nieuwe oplossingen in bouwconstructies Schöck ComBAR Wapeningstaal in betonconstructies is sinds 100 jaar de standaard in utiliteits- en woningbouw,

Nadere informatie

Grootschalige introductie van micro wkk systemen. Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies

Grootschalige introductie van micro wkk systemen. Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies Grootschalige introductie van micro wkk systemen Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies jeeninga@ecn.nl Micro wkk een controversieel onderwerp? De discussie rondom het nut van micro wkk wordt niet altijd niet

Nadere informatie

Ketenanalyse Staal in project "De Gagel" Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol

Ketenanalyse Staal in project De Gagel Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Ketenanalyse Staal in project "De Gagel" Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten VBK Groep

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Ketenanalyse Scope 3 emissies.

CO2 Prestatieladder Ketenanalyse Scope 3 emissies. CO2 Prestatieladder Ketenanalyse Scope 3 emissies. Appelweg 1 4782PX Moerdijk Versie Controle Opgesteld door Vrijgave 1 E. Raats G.J.P. Schilt-Kamerbeek T. Schilt KAM-manager KVGM-coördinator Algemeen

Nadere informatie

KETENONDERZOEK END OF LIFE AFVALVERWERKING

KETENONDERZOEK END OF LIFE AFVALVERWERKING Documentcode [Doc ID] Status Definitief Datum 11-4-2018 Versie 1.0 Object NVT Activiteittype NVT Werkpakket NVT Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Scope 3 analyse 3 1.2 Afvalregistratie 4 1.3 kwantitatieve scope

Nadere informatie

CO2-reductieplan. Versie 6. Contactpersoon Gert Molenaar

CO2-reductieplan. Versie 6. Contactpersoon Gert Molenaar CO2-reductieplan Versie 6 Contactpersoon Gert Molenaar Hasselt Naam Functie Datum Opgesteld door G.J. Molenaar KAM-manager Gecontroleerd door H. Dolstra Adj. directeur 18 februari 2016 Vastgesteld door

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL...

Nadere informatie

Trends in duurzaam bouwen

Trends in duurzaam bouwen Trends in duurzaam bouwen De ontwikkeling naar energie neutraal bouwen en duurzaam materiaalgebruik auteur ir. W.D. Wormgoor ZOETERMEER - MOOK - GRONINGEN - ROERMOND - DÜSSELDORF - BONN - BERLIJN - PARIJS

Nadere informatie

Levenscyclusanalyse van groene wanden

Levenscyclusanalyse van groene wanden Groen Bouwen: Groene gevels voor duurzame gebouwen en steden Levenscyclusanalyse van groene wanden Inzicht in de milieu-impact van de verschillende onderdelen Lisa Wastiels, An Janssen WTCB 1 Mid-term

Nadere informatie

Verantwoording CO2 reductiedoelstellingen 2016

Verantwoording CO2 reductiedoelstellingen 2016 Verantwoording CO2 2016 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en/of het vertrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is te allen tijde verboden, tenzij hiervoor schriftelijk toestemming

Nadere informatie

Duurzaam bouwen met beton

Duurzaam bouwen met beton Duurzaam bouwen met beton Duurzaamheidsverslag Betonhuis Betonmortel 2012-2017 Beton: sleutel voor een duurzame constructie De betonsector verduurzaamt! En dat mogen wij met trots roepen. Op allerlei terreinen

Nadere informatie

Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties. Willy Peelen

Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties. Willy Peelen Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties Willy Peelen 2 Inhoud Duurzaamheid Ketenintegratie Voorbeelden innovaties Instrumenten Conclusies Duurzaam inkopen Duurzaamheid Verkoopt! Duurzaamheid verkopen 3 Duurzaam

Nadere informatie

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer,

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer, Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Externe belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 2 februari 218 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder,

Nadere informatie