Vlaamse en Braziliaanse boeren willen een vinger in de pap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaamse en Braziliaanse boeren willen een vinger in de pap"

Transcriptie

1 Vlaamse en Braziliaanse boeren willen een vinger in de pap Van februari 2004 tot juni 2005 liep er een uitwisselingsproject* tussen Vlaamse en Braziliaanse boeren - tussen Wervel** en Fetraf***. Doelstellingen van het project: - Het verwerven van inzicht in de internationale handelsprocessen rond voedsel; inzicht ook in de gevolgen op ecologisch en sociaal vlak voor de landbouwers, hier zowel als in het Zuiden. - Het bevorderen van de internationale solidariteit tussen de boeren. - Het werken aan de teelt van eiwitrijke gewassen en de lokale verwerking daarvan. - Het uitwerken van strategieën om het beleid rond deze zaken te beïnvloeden. * met steun van de Vlaamse overheid **Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde landbouw ( *** Boerenvakbond in het zuiden van Brazilië Fetraf-Sul/CUT (

2 I. Voor een ander landbouwbeleid aan beide kanten van de oceaan Voor een legitiem, duurzaam en solidair Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie De mislukking van de WTO-onderhandelingen in Cancún, september 2003, heeft de impasse duidelijk gemaakt, waarin de Europese Unie is terecht gekomen, ondanks de poging in juni 2003 om haar landbouwbeleid te hervormen. De EU veranderde de exportsubsidies in directe inkomenssteun, gericht op export. De huidige WTO-regels laten dit toe. De basislandbouwproducten van de EU en van de VS blijven geëxporteerd worden aan te goedkope prijzen, vaak onder de productiekostprijs. Subsidies. Jà, maar Overheidssteun aan landbouw kan perfect legitiem zijn (o.a. omwille van aanbodbeheersing), vooral opdat duurzame boerenlandbouw in alle regio's mogelijk zou zijn. Dit is echter op voorwaarde dat die steun niet dient om aan lage prijzen te exporteren. Men kan geen solide economie opbouwen met producten, die onder de kostprijs op de wereldmarkt verkocht worden en evenmin met producten die onder de kostprijs bij de boer worden aangekocht. De huidige regels voor de wereldhandel binnen de WTO en volgens het GLB van de EU bevoordelen feitelijk vooral de agro-industrie en de grootdistributie. 1962: kringlopen uit balans Hét voorbeeld dat al doorwerkt sinds 1962 (Dillon-ronde van de GATT, nu WTO) is dat van het veevoeder, dat onbeperkt geïmporteerd wordt zonder douaneheffingen. De EU is niet in staat om de eiwitten die nodig zijn voor haar veestapel in voldoende mate zelf te telen... De massale import van veevoeders is de eerste oorzaak van de Europese overproductie en bij gevolg export van dierlijke producten (en van granen). De EU heeft voor die producten geen enkele 'exportroeping'. In Brazilië is de export van soja een verlies aan nutriënten, in Vlaanderen is het een mestprobleem.

3 Voedselsoevereiniteit, gedragen door de Agricultura Familiar ten dienste van het Braziliaanse volk Brazilië wordt gekenmerkt door extreem ongelijk grondbezit, dat de basis is van tal van problemen in de megasteden en op het platteland. De historische grondconcentratie nam de laatste 30 jaar door de zogenaamde 'modernisering' en de 'kapitalistische landbouw, gestoeld op soja/maïs' nog toe. Dé grote erfenis van de Groene Revolutie in Brazilië is de sojamonocultuur. De sojapletwals begon er in de meest zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul om vervolgens razendsnel richting Amazonewoud te rollen. Soja-woestijn In de negentiger jaren werd jaarlijks gemiddeld km2 Amazonewoud (vooral in de deelstaten Rondônia, Mato Grosso en Pará) ontbost, deels om het hout, deels voor vee, deels voor soja, deels voor bauxiet (aluminiumproductie) of voor andere grondstoffen. In Brazilië deelde de Agricultura Familiar in de erfenis van de Groene Revolutie. Toch is soja op de monoculturen van de latifúndios een heel ander verhaal dan in het teeltrotatieprogramma van de meeste boeren uit de Agricultura Familiar. Het is dan ook interessant om zien hoe Fetraf creatief omgaat met de gegeven omstandigheden. Het debat wordt aangegaan rond criteria voor (meer) duurzame soja, wegen worden gezocht naar eigen verwerking voor menselijke en dierlijke consumptie. Tweemaal landbouw Brazilië is het land waar het wereldwijde conflict tussen twee landbouwmodellen het scherpst wordt uitgevochten. De huidige regering weerspiegelt dit perfect. President Lula heeft namelijk twee landbouwministers: - dé Minister van landbouw Rodriguez, Minister van exportlandbouw; - de Minister van agrarische ontwikkeling Miguel Rosetto, de Minister van de gezinslandbouw en voor de landhervorming. Het oogt mooi, maar in de dagelijkse politiek heerst er een gigantische machtsongelijkheid. Voedselsoevereiniteit Sinds de FAO-top te Rome in 1996 lanceerde de internationale boerenbeweging Via Campesina het begrip 'Voedselsoevereiniteit': 'Elk volk heeft het recht om zijn eigen landbouw- en voedselvoorziening zelf te organiseren en politiek te ordenen'. De Agricultura Familiar kan perfect zorgen voor de voedselsoevereiniteit van het Braziliaanse volk, àls de boeren er politiek-economisch de kans toe krijgen. De 'reëel bestaande soja' van de Agricultura Familiar kan ingeschakeld worden in het belangrijkste programma van President Lula: 'Fome Zero/Zero Honger'. Zo'n omschakelingsprogramma kan de schande helpen wegwerken dat momenteel 65 % van alle sojaproducten wereldwijd in het veevoer terecht komt.

4 Washington consensus In dit akkoord wordt van landen geëist dat zij hun markten openen en de export bevorderen. Brazilië, een land met een zeer grote buitenlandse schuld, is dus verplicht te exporteren tegen dollars nodig voor de schuldaflossing. Omdat de voornaamste producten die Brazilië de buitenlandse markt te bieden heeft, de voortbrengselen van de landbouw of afgeleiden daarvan zijn, bestaat er een consensus binnen de economische politiek van de regering om landbouwexporten te bevorderen, waarbij het soja-complex, dat de exportlijst van Brazilië aanvoert, zich onderscheidt. Een ander belangrijk aspect in dit proces wordt gevormd door de privatiseringen die de Braziliaanse regering sinds het begin van de jaren 1990 bezig is te realiseren. Mercosul: integratie van goederen, niet van mensen De boerenlandbouwers van Brazilië lijden sinds 1991 onder de gevolgen van de onbeperkte openstelling van hun markt voor producten uit andere landen. Aan de ene kant reduceerde Brazilië de tot dan geldende importtarieven, waarvan sommige zoals die van melk, tarwe en katoen zelfs tot nul. Aan de andere kant was er een opwaardering van de Braziliaanse munt, hetgeen ingevoerde levensmiddelen goedkoper maakte. Wij kunnen dus waarnemen dat er een integratie van de economieën van deze landen plaatsvindt met een importdynamiek van primaire producten door Brazilië, in het bijzonder uit Argentinië en Uruguay, en van uitvoer van geïndustrialiseerde producten of agro-industrie (kippen en varkens) naar andere bestemmingen. Dit lijkt er op te wijzen dat de landbouw werd opgeofferd, opdat andere sectoren van de economie voordeel zouden behalen bij de integratie. Momenteel gaat het proces van economische integratie in de Mercosul voort met de geplande vorming van een vrijhandelszone met de Europese Unie. Dit is vooral in het belang van de gezeten landbouwersklasse, in het bijzonder de producenten van granen (vooral van soja en tarwe), van vlees (van runderen, pluimvee en varkens), van sinaasappelsap, van suiker en van brandstof (ethanol, bereid uit suikerriet), wat betreft Brazilië, en daarnaast vlees, melk en granen wat betreft Argentinië, welke landen samen de Europese markt willen veroveren.

5 II. Voorstellen op weg naar dat àndere landbouwbeleid Europese Unie Wij bieden vijf essentiële peilers aan voor een ander EU-landbouwbeleid : 1. Een eerste basisidee is dat voedsel best zo dicht mogelijk bij de consument geproduceerd wordt. - Regionale markten en locale verwerking van producten bevorderen. - Specifieke sanitaire normen en technieken moeten de verwerking op de boerderij en de ambachtelijke productie mogelijk blijven maken. - In functie van de behoeftes moet er uiteraard voedsel verhandeld worden tussen de landen en de regio's. Maar dit moet beperkt blijven tot wat echt nodig is De productie van voedsel is zo complex, zo nauw verbonden met natuurlijke processen, dat ze niet kan overgelaten worden aan de logica van de markt. 2. Een tweede basisidee is een rechtvaardige prijs voor de producten die boer of tuinder hebben geteeld. Als het prijsniveau op de wereldmarkt daartoe aanleiding geeft, kan directe productiesteun nodig zijn, gekoppeld aan productieplafonds, bv. voor zuivel, suikerbieten ed., zie 3. De productieplafonds zodanig instellen dat ze exporten richting wereldmarkt voorkomen, zie 5. De directe productiesteun kan per regio binnen de EU variabel zijn. 3. Een gegarandeerde minimumprijs houdt wel het risico in dat boeren steeds meer gaan produceren. Denk maar aan de overschotten in de jaren '70 en '80. Dat brengt ons bij een derde basisidee: productiebeheersing. Productiebeheersing wil enerzijds zeggen dat er geen structurele overschotten ontstaan. Anderzijds betekent productiebeheersing dat er zo weinig mogelijk tekorten zijn. Het is daarbij uiteraard van belang te vermijden dat onze markten overspoeld worden met buitenlandse producten. Daarom moet de overheid (opnieuw) importheffingen kunnen opleggen. We gaan er immers van uit dat voedsel importeren een recht is, geen plicht. 4. Een levend platteland Om de grondconcentratie in handen van steeds grotere landbouwbedrijven een halt toe te roepen moeten de deelstaten maatregelen nemen om prioritair grond te verhuren aan kleine uitbatingen en aan kandidaat-boeren. Ook samenwerkingsverbanden kunnen in verschillende vormen gestimuleerd worden. 5. Internationale handel zonder dumping De diverse regio's in de wereld hebben regionale producten om te verhandelen. We hebben dus behoefte aan rechtvaardige regels voor deze uitwisseling. Internationale handel onder stimulans van subsidies wordt afgewezen. Handel omwille van de handel moet worden vermeden. Humanitaire hulp in acute noodsituaties moet onvoorwaardelijk zijn. In de eerste plaats moet de hulp dienen tot herstel van het productievermogen van de boeren in het betreffende land; voedselschenking moet complementair zijn.

6 Brazilië-Mercosul Wij stellen voor dat de internationale onderhandelingen leiden tot : 1. Garantie voor plaatselijke ontwikkelingen met versterking van de boerenlandbouw - Boeren als hoofrolspelers in de ontwikkeling met gegarandeerd inbegrip van sociale, technische en politieke aspecten. - Initiatieven tot productie, verwerking en verhandeling bevorderen bij voorkeur onder de vorm van samenwerkingsverbanden met een voorrang voor de bevoorrading van locale markten. - Aansporing tot waardering van regionale merkproducten afkomstig van de boerenlandbouw. 2. Inkomensgarantie voor de boerenlandbouw - Instrumenten tot stand brengen voor inkomensgarantie voor de boerenlandbouw; - Instellingen moeten directe aankopen doen bij de boerenlandbouw. - Dumpingpraktijken vermijden. - Bij internationale onderhandelingen de classificatie 'special products' verbinden aan landbouwproducten. 3. Ecologisch en sociaal evenwicht - Productdiversificatie bevorderen: bv. een monocultuur van soja vermijden. - Prikkel tot behoud van de oeverbossen die de rivieren beschermen. - Prikkel tot biologische/agroecologische productie ipv. productie van ggo's. - Prikkel tot landbouwfinanciering omwille van de biodiversiteit. 4. Bouwen aan voedselsoevereiniteit - Prikkel tot de consumptie van producten vervaardigd van locale gewassen bv. soja, te beginnen met sociale voedselprogramma's. - Prikkel tot voedselvoortbrenging op de locale markten en bescherming van strategische productiesectoren voor de binnenlandse bevoorrading. - Naarmate de Europese vraag naar soja gaat dalen, moet de Braziliaanse landbouw diversifiëren en de productie van soja voor de export vervangen door andere producten en tegelijkertijd de soja meer gebruiken voor binnenlandse consumptie. 5. Internationale onderhandelingen - Belangenbehartiging tussen de landen van Mercosul benadrukken voorafgaand aan mondiaal handelsoverleg. - Voorwaarden scheppen voor de dialoog binnen het raam van Mercosul-onderhandelingen en de organisaties van de boerenlandbouw. - Samenwerking zoeken tussen de vertegenwoordigende organisaties van de boerenlandbouw in de lidstaten.

7 Algemene overwegingen Naast de aparte beleidsvoorstellen voor de Europese Unie en voor Brazilië-Mercosul vinden we dat er ook ruimte zou moeten zijn voor meer fundamentele vragen rond consumptie. - Wij pleiten voor herstel van regionale kringlopen. Eigen eiwitproductie behoort tot de kern van de oplossingen. - Wij pleiten ook voor bewustwordingscampagnes rond vleesconsumptie en een meer evenwichtige voeding. - In sommige en meestal rijkere streken van de wereld eet de mens gemiddeld meer dan het dubbele van de voor een goede gezondheid benodigde eiwitten. Wij moeten ons bij de vleesconsumptie bewust zijn van de draagkracht van het milieu. Anderzijds geldt dat in diverse kringloopsystemen de veeteelt een onmisbare schakel is. - Overdreven vleesconsumptie is niet alleen een kwestie van gezondheid en grondbeslag, maar ook van beschikbaarheid van water en van opwarming van de planeet. WTO-regels aanpassen Wij stellen vier maatregelen voor : 1. Afschaffing van de sinds Marakesh geldende regel dat ieder ondertekenend land vrije toegang moet verlenen aan 5 % import van de interne consumptie. De kwalificering 'special products', die ter sprake kwam tijdens het overleg over het raamakkoord van de WTO, eind juli 2004, verbinden met een ontheffing van de 5%-regeling zou iets kunnen oplossen, in het bijzonder voor de armere landen. Immers dan zouden de armere landen, die hun landbouwproductie niet kunnen beschermen met subsidies, deze toch tenminste kunnen afschermen van marktverstorende importen. 2. Aanpassing van export- en importheffingen ter bevordering van tewerkstelling en inkomensvorming door de ontwikkeling van lokale bedrijven die agrarische producten verwerken. Over het algemeen zijn de heffingen op voedsel en voedingsproducten hoog tot zeer hoog, vaak veel hoger dan op industriële producten. Bovendien blijkt dat halfproducten en eindproducten, die zijn afgeleid van voedsel-gewassen in het algemeen bij export hoger belast worden dan de landbouwgrondstoffen zelf. Op grond hiervan worden de ontwikkelings-landen geremd om eigen grondstoffen door verwerking te voorzien van een toegevoegde waarde. Anderzijds moet de EU het nultarief op import van veevoedergrondstoffen heronderhandelen. 3. Opheffing van alle regels die landen beperken in het zelf verwerken van hun grondstoffen. Dat stelt hen in staat om de plattelandsbevolking die door o.a. mechanisering en schaalvergroting van de landbouw 'overbodig' is geworden, op te vangen in kleinschalige industrieën, die op het platteland in staat zijn om (met een supervisie op het vlak van gezondheid en milieu) eigen producten te verwerken. Familiale agro-bedrijven kunnen op het platteland inkomen, tewerkstelling en verdeling van rijkdom realiseren. 4. Geen bilaterale overeenkomsten sluiten die nadelig zijn voor de boerenlandbouw.

8 bio-boerenmarkt in Curitiba -Braz grasklaver met zomergerst erboven - België 2-daags seminarie in Chapéco - Brazilië met 40 Belgische en Braziliaanse deelnemers april 2005 sla klaar voor levering -Braz Deze folder en een uitgebreide versie (16 blz) worden door Wervel ook in het Engels en Portugees verspreid. De sojaflitsen, geschreven door Luc Vankrunkelsven en voor een deel reeds gepubliceerd op de Wervel website, verschijnen in boekvorm Contact Wervel : Vooruitgangstraat 333 / 9A 1030 Brussel tel info@wervel.be

WE FEED THE WORLD. Achtergronden bij. Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl

WE FEED THE WORLD. Achtergronden bij. Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl Achtergronden bij WE FEED THE WORLD Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl Meer weten over We feed the world? Zelf bijdragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke landbouw?

Nadere informatie

OJA. weet wat je eet!

OJA. weet wat je eet! OJA weet wat je eet! Zelfs al eet je geen sojascheuten, al ken je geen tofu of tempeh, al lust je geen sojamelk, zeker weten: je verbruikt méér soja dan je denkt! In Zuid-Amerika wordt een enorme hoeveelheid

Nadere informatie

Van stal tot akker: link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw. 29 november Benny Van de Velde.

Van stal tot akker: link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw. 29 november Benny Van de Velde. Benny Van de Velde benny@wervel.be Van stal tot akker: link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw 29 november 2013 Soja: Brazilië België Dossiers over o.a. mestproblematiek en productiebeheersing

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan?

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan? Internationale handel H7 1 Waar komt het vandaan? Economie voor het vmbo (tot 8,35 m.) Internationale handel Importeren = invoeren (betalen) Exporteren = uitvoeren (verdienen) Waarom importeren: Meer keuze

Nadere informatie

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 14-16

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 14-16 WERELD 5 havo 1 Globalisering 14-16 Melkprijzen wereldwijde concurrentie Hoog: centrumlanden Middel, semi-periferie Laag, periferie Globalisering = concurrentie.. 3 factoren? 1. Opkomst MNO s, mondiale

Nadere informatie

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect.

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect. Chocomelk van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! > Handel, uit respect. We slaan de brug tussen boeren uit Noord & Zuid! www.oww.be > Kiezen Kiezen voor nóg meer duurzaamheid Oxfam

Nadere informatie

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES DE BOSATLAS VAN HET VOEDSEL VRAGENSET ANTWOORDMODEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES I. Voeding en welvaart 1. De Human Development Index (HDI) geeft aan hoe welvarend een land is. Vergelijk de HDI met de andere

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-1042/3. Amendement

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-1042/3. Amendement 3.10.2016 B8-1042/3 3 Overweging C bis (nieuw) C bis. overwegende dat vrijhandelsovereenkomsten de soevereiniteit van landen ondermijnen, waaronder voedselsoevereiniteit, en lokale landbouwers uitsluiten

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landbouw. Subsidies van de EU. Onder de loep. Noordwest-Europa.

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landbouw. Subsidies van de EU. Onder de loep. Noordwest-Europa. Meander Samenvatting groep 7 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Boeren zijn door het gebruik van kunstmest en machines meer gaan produceren. Ook zijn ze zich steeds meer gaan specialiseren in één

Nadere informatie

Is er nog eten over 20 jaar. Fred Klein Productschap Akkerbouw

Is er nog eten over 20 jaar. Fred Klein Productschap Akkerbouw Is er nog eten over 20 jaar Fred Klein Productschap Akkerbouw 1 Productschap Akkerbouw Taken van het Productschap Akkerbouw: Is er voor alle bedrijven en werknemers die akkerbouwproducten telen, verwerken

Nadere informatie

LANDBOUW EN VOEDING IN

LANDBOUW EN VOEDING IN LANDBOUW EN VOEDING IN VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST Joris Relaes Kabinetschef Landbouw Kabinet minister-president Kris Peeters Agribex, Brussel 6 december 2013 De Vlaamse landbouw aan de vooravond van de

Nadere informatie

pdf05 GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID in de EU

pdf05 GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID in de EU pdf05 GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID in de EU MARKT- en PRIJSBELEID Het gemeenschappelijk landbouwbeleid beoogt o.a. de agrarische bevolking een redelijk inkomen te verschaffen en de consumenten te verzekeren

Nadere informatie

1 De markt voor de Nederlandse landbouw De Nederlandse landbouw en de handel Orde in de handel WTO en EU 12 1.

1 De markt voor de Nederlandse landbouw De Nederlandse landbouw en de handel Orde in de handel WTO en EU 12 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 De markt voor de Nederlandse landbouw 9 1.1 De Nederlandse landbouw en de handel 9 1.2 Orde in de handel 10 1.3 WTO en EU 12 1.4 Afsluiting 13 2 Bepaling verkoopprijs 14

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

Antwoorden Economie Handel

Antwoorden Economie Handel Antwoorden Economie Handel Antwoorden door een scholier 973 woorden 14 april 2004 4,8 61 keer beoordeeld Vak Economie Begrippen: Open Economie: Bijvoorbeeld: Nederland exporteert veel goederen en diensten

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2010

De agrarische handel van Nederland in 2010 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Wereldhandel in agrarische producten daalde in met ruim 10%, maar vertoont in weer herstel Nederlandse agrarische export groeit in naar

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met de overeenkomst inzake

Nadere informatie

b) Werd er meer bepaald een definitieve heffing ingevoerd na 3 juli 2017?

b) Werd er meer bepaald een definitieve heffing ingevoerd na 3 juli 2017? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 241 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 2 mei 2018 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Export

Nadere informatie

14. De effecten van de beleidsopties

14. De effecten van de beleidsopties 14. De effecten van de beleidsopties Op basis van de resultaten van de effectstudies en de simulatiemodellen is in tabel 1 voor elk van de vier beleidsopties een overzicht uitgewerkt (cijfers bij benadering)

Nadere informatie

Geef een voordeel van exporteren. Geef een voordeel van importeren.

Geef een voordeel van exporteren. Geef een voordeel van importeren. Vraagkaarten - blauw & groen De verhouding tussen de euro en de dollar gaat van 1 EUR = 1, 5508 dollar naar 1 EUR = 1, 25 dollar. Is de dollar dan in waarde gedaald of gestegen? De dollar is in waarde

Nadere informatie

Hoe te komen tot een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening? Maastricht, 28 februari 2018 Guus Geurts

Hoe te komen tot een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening? Maastricht, 28 februari 2018 Guus Geurts Hoe te komen tot een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening? Maastricht, 28 februari 2018 Guus Geurts Inhoud Milieuproblemen rond de voedselvoorziening Europees en internationaal handels- en landbouwbeleid

Nadere informatie

DE HERVORMING VAN HET EUROPESE LANDBOUWBELEID. n u n o o i.

DE HERVORMING VAN HET EUROPESE LANDBOUWBELEID. n u n o o i. DE HERVORMING VAN HET EUROPESE LANDBOUWBELEID of n u n o o i t www.greens-efa.eu Een groen GLB 1 Het GLB moet gewasrotatie stimuleren in plaats van monoculturen verder te bevorderen. Het GLB (Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Twentse landbouw in nieuw krachtenveld. Gerko Hopster &JurgenNeimeijer

Twentse landbouw in nieuw krachtenveld. Gerko Hopster &JurgenNeimeijer Twentse landbouw in nieuw krachtenveld Gerko Hopster &JurgenNeimeijer Programma Voorstellen Stellingen Presentatie trends en ontwikkelingen Discussie Conclusies en afronding Pratensis Adviesbureau voor

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Kringlooptoets. Een instrument om de effectiviteit van maatregelen systematisch te onderzoeken. 24 juni 2015

Kringlooptoets. Een instrument om de effectiviteit van maatregelen systematisch te onderzoeken. 24 juni 2015 Kringlooptoets Een instrument om de effectiviteit van maatregelen systematisch te onderzoeken 24 juni 2015 Kringloop- WIJZER of TOETS? 2 Kringloopwijzer Gewassen Bodem Vee Mest Mest 3 Kringlooptoets Gewassen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Onze Referentie Minbuza 2016.79434 Uw Referentie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1954 Vragen van het lid

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2012

De agrarische handel van Nederland in 2012 De agrarische handel van Nederland in 2012 1. Opvallende ontwikkelingen Totale wereldhandel in agrarische producten groeit voor tweede opeenvolgende jaar met ruim 10% Nederlandse agrarische export groeit

Nadere informatie

Datum 20 januari 2009 Betreft Beantwoording kamervragen over de gevolgen van de expansie van de productie van biobrandstoffen

Datum 20 januari 2009 Betreft Beantwoording kamervragen over de gevolgen van de expansie van de productie van biobrandstoffen VROM verandert en krijgt een nieuwe huisstijl. Kijk voor meer informatie op www.vrom.nl > Retouradres Postbus 30945 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

Nadere informatie

Voedsel en Landbouw: tijd om te kiezen!

Voedsel en Landbouw: tijd om te kiezen! Voedsel en Landbouw: tijd om te kiezen! Friends of the Earth Europe Europese campagne voor duurzame landbouw en voedsel Milieudefensie, Friends of the Earth Netherlands Internationale campagne voor duurzame

Nadere informatie

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Door: F. De Smyter en P. Holvoet 1. Geef een correcte omschrijving van de volgende economische begrippen: a) Globalisering:.

Nadere informatie

VR DOC.0430/1

VR DOC.0430/1 VR 2018 0405 DOC.0430/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 2013 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in 2013

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie internationale handel PE v01-00

EUROPEES PARLEMENT. Commissie internationale handel PE v01-00 EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««Commissie internationale handel 2009 20.9.2005 PE 362.727v01-00 AMENDEMENTEN 1-17 Ontwerpadvies Johan Van Hecke Een ontwikkelingsstrategie voor Afrika (2005/2142(INI))

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 dinsdag 22 juni 11.30 13.00 uur ECONOMIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting door V. 1226 woorden 30 oktober 2016 7,1 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Par. 1.2 Er zijn 2 manieren om

Nadere informatie

Voedselteams en voedselstrategie

Voedselteams en voedselstrategie Voedselteams en voedselstrategie Voedselteams in cijfers Voedselteams is een vzw 3 VTE tewerkstelling 200.000 jaarbudget 120 lokale groepen 85 producenten doel Kleinschalige duurzame landbouw Lokale economie

Nadere informatie

Welke richting volg je? In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen?

Welke richting volg je? In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen? Groepsnummer: Nummer respondent: Beste leerling, Hieronder vind je een aantal vragen. Lees de opdrachten aandachtig en probeer zo nauwkeurig mogelijk te antwoorden. Laat geen vragen open. Als je iets niet

Nadere informatie

Schuivende panelen. Petra Berkhout

Schuivende panelen. Petra Berkhout Schuivende panelen Petra Berkhout Kerncijfers agrocomplex Nederland, 2012 2 Aandeel (%) van deelcomplexen in TW en werkgelegenheid, 2012 Deelcomplex Toegevoegde waarde Werkgelegenh eid 2012 2012 Akkerbouw

Nadere informatie

Samenvatting. - verlies van biodiversiteit, door ontbossing, vervuiling en monocultures;

Samenvatting. - verlies van biodiversiteit, door ontbossing, vervuiling en monocultures; 1. Inleiding 1.1 Dierlijke voedselproducten en milieu Dierlijke voedselproducten zoals, vlees, melk en eieren, zijn voor de meeste mensen een vast onderdeel van het menu. Deze producten leveren belangrijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Internationale betrekkingen

Hoofdstuk 5: Internationale betrekkingen Hoofdstuk 5: Internationale betrekkingen Economie VWO 2011/2012 www.lyceo.nl H5: Internationale betrekkingen Economie 1. Inkomen 2. Consument 3. Producenten 4. Markt en Overheid 5. Internationale betrekkingen

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

Kiezen voor landbouw. Een visie op de toekomst van de Nederlandse agrarische sector.

Kiezen voor landbouw. Een visie op de toekomst van de Nederlandse agrarische sector. Kiezen voor landbouw. Een visie op de toekomst van de Nederlandse agrarische sector. Reactie vanuit Werkgroep Landbouw & Armoede (WLA) en Platform Aarde Boer Consument (ABC). De visie op landbouw staat

Nadere informatie

Peter van Giersbergen Rob Verhees CROSS COMPLIANCE. Voordat je het weet heb je ermee te maken. Inspecteurs Toezichtontwikkeling

Peter van Giersbergen Rob Verhees CROSS COMPLIANCE. Voordat je het weet heb je ermee te maken. Inspecteurs Toezichtontwikkeling 1 CROSS COMPLIANCE Voordat je het weet heb je ermee te maken Peter van Giersbergen Rob Verhees Inspecteurs Toezichtontwikkeling Onderwerpen voor vandaag Controle Coördinatie Autoriteit Terug in de tijd:

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking

Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Prof.dr.ir. Han Wiskerke Wageningen Universiteit Leerstoelgroep Rurale Sociologie http://www.rso.wur.nl/uk/ http://ruralsociologywageningen.wordpress.com/

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met het protocol, ondertekend

Nadere informatie

Vóór de Verandering Workshop Landbouw 24 maart 2007

Vóór de Verandering Workshop Landbouw 24 maart 2007 Vóór de Verandering Workshop Landbouw 24 maart 2007 Riky Schut Debat Europees Landbouwbeleid tijdens Café Globaal op 20 december 2006 in Haarlem. 1. Productieverhoging is achterhaald en ongewenst 2. Milieu,

Nadere informatie

KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië. September 2015

KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië. September 2015 KANSDOSSIER LANDBOUWMACHINES Australië September 2015 Disclaimer Dit rapport is opgesteld door de Economische Afdeling van het. Het is tot stand gekomen door persoonlijke contacten met overheidsinstanties

Nadere informatie

Inzetten op duurzame groei. Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond

Inzetten op duurzame groei. Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond Inzetten op duurzame groei Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond 1 Visie In Vlaanderen is er blijvend plaats voor een sterke land- en tuinbouw, die ondernemers en hun gezinnen een volwaardig inkomen en

Nadere informatie

Wat is natuurinclusieve landbouw?

Wat is natuurinclusieve landbouw? Wat is natuurinclusieve landbouw? Jan Willem Erisman 's-hertogenbosch, 3 april 2018 Louis Bolk instituut Natuurinclusief: denken, ontwerpen en doen J.P. Thysse Waar wij wonen RV www.louisbolk.org Consumentenprijs

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

IEUWSBR. Fiscale behandeling UWS. van toeslagrechten. Task Force Economie IEUWS S NIEUWSBRIE

IEUWSBR. Fiscale behandeling UWS. van toeslagrechten. Task Force Economie IEUWS S NIEUWSBRIE UWS Fiscale behandeling S UWSBR S BR UWS IEUWS IEUWSBR BR van toeslagrechten Task Force Economie S IEUWSBR BR IEUWS NIEUWSBRIE NIEUWS BRIE S NIEUWSBRIE Fiscale behandeling van toeslagrechten De ministers

Nadere informatie

Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel

Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel Samenvatting door een scholier 1819 woorden 4 mei 2004 8,2 97 keer beoordeeld Vak Economie INTERNATIONALE HANDEL COMPLETE SAMENVATTING: H 1 T/M 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Economie en ontwikkeling

Economie en ontwikkeling Economie en ontwikkeling BTC Infocyclus Annelies Van Bauwel Overzicht Wat is Economie? Functioneren van economie L. Smets en D. Essers De economische kringloop Specialisatie en coördinatieproblemen Rol

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 73. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 73. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 9 1.1 Duurzame of traditionele productie? 9 1.2 Logo s en keurmerken 11 1.3 Kosten van duurzame teelt 16 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 17 1.5 Een

Nadere informatie

Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw

Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn... Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw een visie over de hervormingen in de landbouw Oktober 2013 nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn... Inleiding Landbouwbeleid heeft grote invloed op

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 19 juli 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Innovatie, modernisering, goede scholing - een land levert dan goede kwaliteit. Afnemers; goede verhouding prijs en kwaliteit

Innovatie, modernisering, goede scholing - een land levert dan goede kwaliteit. Afnemers; goede verhouding prijs en kwaliteit Samenvatting door een scholier 1633 woorden 8 juni 2007 6,5 4 keer beoordeeld Vak Economie Economie Internationale Handel. Hoofdstuk 1 Nederland handelsland. Nederland afhankelijk van handel omdat het

Nadere informatie

nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing

nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 591 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 13 april 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika - Importheffing Een

Nadere informatie

Agrohandelsrapport 2005

Agrohandelsrapport 2005 Agrohandelsrapport 2005 Januari 2007 Johan Janssens Jonathan Platteau Vlaamse Overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij Afdeling Monitoring en Studie (AMS) Leuvenseplein 4 1000 Brussel Inhoudstafel Samenvatting...

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Duiding van de adviesaanvraag. 1.2 Opbouw van het advies

1 Inleiding. 1.1 Duiding van de adviesaanvraag. 1.2 Opbouw van het advies 1 Inleiding 1.1 Duiding van de adviesaanvraag Namens het kabinet heeft minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) de SER gevraagd advies uit te brengen over de integratie van nieuwe

Nadere informatie

thema 2: 2.3 Hebben landen baat bij de vestiging van buitenlandse ondernemingen? 2.4 Stimuleert de overheid de internationale handel?

thema 2: 2.3 Hebben landen baat bij de vestiging van buitenlandse ondernemingen? 2.4 Stimuleert de overheid de internationale handel? thema 2: 2.3 Hebben landen baat bij de vestiging van buitenlandse ondernemingen? 2.4 Stimuleert de overheid de internationale handel? 1. Maak volgend kruiswoordraadsel en zoek het centrale begrip. De letters

Nadere informatie

Herkomst van Producten. Ethiopië. Thema 1. Verschillen tussen agrarische regio s. Landbouw in Sub-Sahara Afrika. 17/03/16

Herkomst van Producten. Ethiopië. Thema 1. Verschillen tussen agrarische regio s. Landbouw in Sub-Sahara Afrika. 17/03/16 17/03/16 Herkomst van Producten Uit welke landen zijn volgende producten afkomstig? Bananen Koffie Chocolade Katoen Soja Verschillen tussen agrarische regio s Ethiopië Rijst Olijven Thema 1 http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/j

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Commissie economische ontwikkeling, financiën en handel 14.2.2008 APP100.205/AM1-37 AMENDEMENTEN 1-37 Ontwerpverslag (APP100.205/A) Alain Hutchinson en Mohamed

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ v.u. Jules Van Liefferinge depotnr. D/2015/3241/316 www.vlaanderen.be/landbouw DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ PRODUCTIEWAARDE, MILJOEN EURO, 2014 overige 167 223 325 512 602 1.460 844 712 355 179 102

Nadere informatie

De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd.

De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd. De Afrikaanse boer wordt met uitsterven bedreigd. Afrikaanse boeren en boerinnen met uitsterven bedreigd? Je zal maar boer of boerin wezen in Afrika. Je hebt je veld ingezaaid, misschien wat extra meststoffen

Nadere informatie

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Boekverslag door H. 1034 woorden 15 februari 2007 6.6 80 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 2 het Noorden tegenover het Zuiden 2 Noord- Zuidverhoudingen 2.1 De kloof wordt

Nadere informatie

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

VERSLAG. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Samenvatting Economie Internationale Handel

Samenvatting Economie Internationale Handel Samenvatting Economie Internationale Handel Samenvatting door een scholier 1611 woorden 9 september 2001 6,5 169 keer beoordeeld Vak Economie Economie Internationale Handel Hoofdstuk 1 Nederland is erg

Nadere informatie

En de boerin uit Namibië? (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig)

En de boerin uit Namibië? (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) En de boerin uit Namibië? (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) In een rollenspel ervaren de deelnemers de invloed van beleidsbeslissingen in het ene land op het leven van mensen in een ander land. De meerderheid

Nadere informatie

Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken

Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken Impact consumptiegedrag Hefbomen naar verandering Aankoopbeleid van voedingssector verduurzamen Actieve gedragsverandering van BE consument Verduurzamen

Nadere informatie

Visie op het EU zuivelbeleid na de quota

Visie op het EU zuivelbeleid na de quota Jan Maarten Vrij Indeling presentatie 1. De zuivelsector in Nederland 2. Hoog Niveau Expert Groep Zuivel 3. Discussiepunten Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 4. Standpunten Nederlandse Zuivelindustrie 2van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Globalisering Paragraaf 15 t/m 19

Hoofdstuk 1 Globalisering Paragraaf 15 t/m 19 Hoofdstuk 1 Globalisering Paragraaf 15 t/m 19 inhoud Patronen van de landbouw in de EU (par. 15) Veranderingsprocessen in de EU-landbouw (par. 16) Oostenrijk - Nederland: overeenkomsten en verschillen

Nadere informatie

25 jaar NAV NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030

25 jaar NAV NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030 25 jaar NAV 1 NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030 Visie NAV 2 Visie NAV: Een goed inkomen voor akkerbouwers Economisch en maatschappelijk duurzame akkerbouw Gewenste situatie: Nederlandse boeren

Nadere informatie

VODO standpunt rond Europese suikerhervorming

VODO standpunt rond Europese suikerhervorming VODO standpunt rond Europese suikerhervorming Uitgewerkt binnen de Landbouwwerkgroep van het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling (VODO) en gecoördineerd door: 11.11.11/Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging

Nadere informatie

Voor het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid na 2013

Voor het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid na 2013 DE ONTBREKENDE OPTIE Voor het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid na 2013 In November 2010 heeft Commissaris Ciolos een stuk uitgebracht waarin verschillende scenario s voor het landbouwbeleid voor 2014-2020

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? De Rabobank verwacht een moeizaam derde kwartaal voor de Nederlandse varkenssector. Aan het einde

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: 1 Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van de kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking

Nadere informatie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie internationale handel 20.3.2015 2013/0433(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie internationale handel aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG BEHEERSCOMITÉ VARKENS 18 OKTOBER 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2003-I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2003-I Politiek en ruimte Opgave 6 bron 9 In de periode 2000-2006 zal de Europese Unie financiële steun voor sociaal-economische ontwikkeling toekennen aan twee soorten regio s: de regio s met een ontwikkelingsachterstand

Nadere informatie

VLAM Jaarprogramma 2018

VLAM Jaarprogramma 2018 VLAM Jaarprogramma 2018 Commissie Landbouw Vlaams Parlement 06/12/2017 Guy Vandepoel voorzitter Frans De Wachter algemeen directeur Overzicht Inleiding Vernieuwde missie, visie & strategie Begroting Promotie

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Rijnsburg, 13 oktober 2014 Inhoud in vogelvlucht Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Toegang tot nglb Basispremie + vergroening op hoofdlijnen Voorbereiding

Nadere informatie

Nederland importland. Landgebruik en emissies van grondstofstromen

Nederland importland. Landgebruik en emissies van grondstofstromen Nederland importland Landgebruik en emissies van grondstofstromen Vraagstelling en invulling Welke materiaalstromen naar en via Nederland veroorzaken wereldwijd de grootste milieudruk? Klimaat, toxische

Nadere informatie

Datum 18 juni 2015 Betreft Beantwoording vragen van de leden Jasper Van Dijk en Smaling (SP) over het bericht TTIP tast gezondheid EU aan

Datum 18 juni 2015 Betreft Beantwoording vragen van de leden Jasper Van Dijk en Smaling (SP) over het bericht TTIP tast gezondheid EU aan Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z07933 Datum 18 juni

Nadere informatie

ADVIES over het ontwerp van Federaal Plan Adaptatie aan klimaatverandering

ADVIES over het ontwerp van Federaal Plan Adaptatie aan klimaatverandering ADVIES over het ontwerp van Federaal Plan Adaptatie aan klimaatverandering SALV, 25 april 2014 (nr. 2014-11) Contactpersoon SALV: Kris Van Nieuwenhove, Koen Carels SALV-advies over het ontwerp van Federaal

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag. Belgische voedingsindustrie Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE

Duurzaamheidsverslag. Belgische voedingsindustrie Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE Duurzaamheidsverslag Belgische voedingsindustrie 2014 Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE 2 Een essentiële dialoog met de stakeholders Een verslag met een gestructureerde methodologie Het verslag 2014

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 30 augustus 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De groei van de wereldeconomie wordt gemeten aan de hand van de groei van de nationale productie van alle landen in de wereld

De groei van de wereldeconomie wordt gemeten aan de hand van de groei van de nationale productie van alle landen in de wereld Samenvatting door een scholier 1909 woorden 17 april 2007 4,8 30 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Import: goederen uit het buitenland kopen Export: producten aan het buitenland verkopen Uitvoersaldo:

Nadere informatie

BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN

BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS 1. Het landbouwdossier Het feit dat Westerse landbouwproducten de lokale markten in het Zuiden verstoren.

Nadere informatie

Servië: wereldspeler in frambozenproductie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Servië: wereldspeler in frambozenproductie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Servië: wereldspeler in frambozenproductie In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Servië: wereldspeler in frambozenproductie Servië is een wereldspeler als het gaat om de productie van frambozen.

Nadere informatie

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

Bijkomende informatie:

Bijkomende informatie: Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be Beheerscomité dierlijke producten 17 mei 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Datum 4 mei 2017 Betreft Beantwoording vragen van het lid Becker (VVD) over een Amerikaans onderzoek naar staalimporten/staaldumping

Datum 4 mei 2017 Betreft Beantwoording vragen van het lid Becker (VVD) over een Amerikaans onderzoek naar staalimporten/staaldumping Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 4 mei 2017 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ALGEMENE ECONOMIE VRIJDAG 16 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ALGEMENE ECONOMIE VRIJDAG 16 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ALGEMENE ECONOMIE VRIJDAG 16 DECEMBER 2016 15.30-17.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Algemene economie vrijdag 16 december 2016 B / 12 2016 NGO-ENS B / 12 Opgave

Nadere informatie