ordenen en toegankelijk maken van juridische informatie, Den Haag: Boom Juridische uitgevers 2014, p. 150.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ordenen en toegankelijk maken van juridische informatie, Den Haag: Boom Juridische uitgevers 2014, p. 150."

Transcriptie

1 Opdracht 1 Maak met behulp van Google Sites (of software voor een weblog) een webdossier over een origineel en actueel juridisch onderwerp. Door in dit dossier onder andere belangwekkende webdocumenten en jurisprudentie te verzamelen en beschikbaar te stellen geeft u juristen en/of juridisch medewerkers de mogelijkheid zich in korte tijd te verdiepen in het onderwerp. Het webdossier moet bestaan uit: 1. een pakkende titel die zowel de aandacht trekt als informeert over het onderwerp; 2. een inleiding van minimaal vijftien regels met belangrijke en actuele informatie over het onderwerp; 3. verwijzingen naar tien specifieke en gevarieerde webdocumenten; denk hierbij aan: regelgeving, Kamerstukken, jurisprudentie (maximaal één keer), verdragen, persberichten, brieven, rapporten, jaarverslagen, tijdschriftartikelen, een weblogbijdrage enzovoort; de kwaliteitscriteria voor het beoordelen van internetbronnen (zie hoofdstuk 4); de webdocumenten deze zijn beschikbaar op het openbare deel van het internet (zie hoofdstuk 4); een duidelijke naamgeving van de webdocumenten; goedwerkende hyperlinks; 4. per verwijzing een annotatie van ongeveer drie tot vijf regels waarin u het type document benoemt en uitlegt waar het webdocument over gaat (zie voor het begrip annotatie hoofdstuk 5); 5. een jurisprudentieoverzicht van vijf belangwekkende uitspraken, waarbij elke uitspraak is voorzien van formele gegevens, drie trefwoorden en een beschrijvende annotatie. Gebruik hiervoor opdracht 3 van hoofdstuk 5; 6. een logische ordening van de webdocumenten en jurisprudentie, waarbij u gebruikmaakt van ordeningsprincipes en ten minste één ontsluitingsmethode (zie hoofdstuk 6 voor uitleg van deze begrippen); hierbij houdt u er rekening mee dat een webdossier in de praktijk altijd wordt geüpdatet en aangevuld met nieuwe documenten en jurisprudentie; 7. minimaal twee vormen van attendering; denk hierbij aan: een RSS-service, Twitter-account of nieuwsbrief waarmee de lezer automatisch op de hoogte kan worden gehouden van de actualiteit en andere ontwikkelingen betreffende het onderwerp van het webdossier (zie ook hoofdstuk 5); minimaal twee verwijzingen naar relevante literatuur of commentaar; vermeld deze bronnen volgens de regels van de Leidraad voor juridische literatuur (zie hoofdstuk 2); minimaal drie verwijzingen naar relevante, betrouwbare websites voor aanvullende informatie; minimaal drie verwijzingen naar relevante nieuwsberichten van het afgelopen jaar. 1 C.L. Hoogewerf & C.R.M. Smeding, Juridisch informatiemanagement. Het verzamelen, ordenen en toegankelijk maken van juridische informatie, Den Haag: Boom Juridische uitgevers 2014, p. 150.

2 Soorten juridische informatie Regelgeving Jurisprudentie Literatuur Officiële publicaties Commentaren Documenttypen Aangifte Aanmaning Aanvraag Advies Agenda Akte Algemeen plaatselijke verordening AMvB Arrest Begroting Beleidsregel Benoeming Beroepsschrift Beschikking Besluit Besluitenlijst Bestemmingsplan Bezwaarschrift Bibliografie Brief Checklist Commentaar Dagvaarding Declaratie Europese richtlijn Europese verordening Exploot Film Foto Gebruiksaanwijzing Grafiek Handboek Handleiding Identificatiebewijs Instructie Interview Jaarrekening Kaart Kamerstuk Kamervraag Klacht Krantenartikel Lezing Logboek Memo Ministeriële regeling Monografie Nieuwsbericht Nota Notitie Notulen Offerte Onderzoeksrapport Oratie Overeenkomst Persbericht Petitie Plan van aanpak Procesbeschrijving Proces-verbaal Proefschrift Protocol Rapport Reglement Rekening Schema Scriptie Staatsblad Staatscourant Statuten Studieboek Tekening Testament Thesaurus Tijdschrift Tijdschriftartikel Toespraak Tractatenblad Tweet Uitspraak Verdrag Vergaderverslag Vergunning Verzamelbundel Verzoekschrift Vonnis Voordracht Weblogbijdrage Wet Wetsvoorstel Zie ook: menttypen

3 Deeplinken naar regelgeving en jurisprudentie op Overheid.nl en Rechtspraak.nl Laatste update: 20 maart 2014 (KS) Deeplinken Je kunt regelingen en artikelen van regelingen van Overheid.nl maar ook jurisprudentie van Rechtspraak.nl op een eigen webpagina beschikbaar maken met behulp van zogenaamde deeplinks. Uitleg ook via Wat is het BWB-ID? De overheid maakt wet- en regelgeving via de website wetten.overheid.nl raadpleegbaar. Elke in dit raadpleegbestand opgenomen regeling kent een uniek (onveranderlijk) identificatienummer (het BWB-id). Dit nummer maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op een toekomstvaste manier te deeplinken naar een specifieke regeling. Waar vind ik dit nummer? Deze identificatienummers zijn zichtbaar bij de opgevraagde wetstechnische informatie van elke regeling. Voorbeeld: Zoek artikel 7:658 BW op in overheid.nl en klik op de i van de wettechnische informatie. Hier is het BWD-ID te zien: BWBR Deeplinken naar BW boek 7: Theorie: Uitvoering Deeplinken naar artikel 7:658 BW Theorie: Uitvoering: Deeplinken bij Rechtspraak.nl Theorie: gevolgd door het ECLI-nummer. Bijvoorbeeld:

4 Feedbackformulier webdossier Webdossier Algemene voorwaarden Niveau Opmerking Ephorus: webdossier. Het percentage overeenkomstige tekst is niet hoger % dan 20%. Actieve aanwezigheidsplicht voldaan. Nee Ja Achternaam van student in het webadres. Het webdossier wordt gepresenteerd als een webpagina of een weblog. Alle zes onderdelen van de opdracht zijn uitgevoerd. A. Presentatie (5 pt) Pakkende titel die de aandacht trekt en informeert Aantoonbare eigen stijl / originaliteit Netheid B. Een inleidende tekst (20 pt) Inleiding van minimaal 15 regels maar niet te lang. Bronvermelding Actualiteit in de inleiding Informatieve karakter van de inleiding Nee Nee Nee Ja Ja Ja C. Webdocumenten: verwijzingen naar 10 documenten (25 pt) Tien webdocumenten (geen nieuwsberichten of algemene websites) Benoemen van de documenten Variatie in de soorten documenten Informatieve karakter van de annotaties Naamgeving van de documenten Gebruik van jaartallen in de titels of annotaties Inhoud/kwaliteit van de documenten D. Jurisprudentieoverzicht (25 pt)

5 Belangwekkende uitspraken Beschrijvende annotaties Formele gegevens Trefwoorden E. Ordening en ontsluiting (10 pt) Ordening webdocumenten Ordening jurisprudentie Extra ontsluitingsmethode F. Attendering (10 pt) Inhoud van attendering 1: Presentatie van attendering 1 Inhoud van attendering 2 Presentatie van attendering 2 G. Taalgebruik (5 pt) Taalgebruik in de inleiding Taalgebruik van de annotaties bij de webdocumenten Taalgebruik van de annotaties bij de jurisprudentie Taalgebruik overig KIM 1 webdossier veel voorkomende fouten Week 4: Inleiding De ik-stijl. Niet zakelijk maar met mededelingen als ik heb er veel tijd ingestoken, etc. Schrijven over de verantwoording van de gekozen bronnen i.p.v. diepgaande informatie. De burger als doelgroep i.p.v. de jurist of juridisch medewerker. Algemene informatie i.p.v. diepgaande informatie. Veel te weinig bronvermeldingen naar gebruikte nieuwsberichten, weblogs, regelgeving etc. De actualiteit ontbreekt wat is de stand van zaken op dit moment? Geneuzel i.p.v. concrete informatie die informatief is voor de doelgroep. Week 4: Webdocumenten Webpagina s met nieuws i.p.v. webdocumenten (die kun je benoemen) Geen samenhang tussen webdocumenten, gewoon losse documenten bij elkaar gezet. Dus klakkeloos verzameld i.p.v. te onderzoeken welke documenten van belang zijn voor verdieping van het onderwerp. Type document wordt niet benoemd in de annotatie of titel waardoor de lezer minder informatie krijgt wat hij kan verwachten. Wat moet een jurist met een scriptie? Laat staan met meer dan 1. Scripties worden als te belangrijk gezien. Als de lezer zich wil verdiepen in het onderwerp dan heeft hij niet als eerste een scriptie van een student nodig.

6 Een weblogbijdrage met kwaliteit mag best maar 2 weblogbijdrages op 10 documenten is meer dan genoeg. Alle documenten worden een artikel genoemd. Er zijn maar twee soorten artikelen: een wetsartikel en een tijdschriftartikel. De rest is vaak een weblogbijdrage, een column, een commentaar of gewoon niets. Een persbericht is een webdocument maar alleen een recent persbericht heeft waarde. Week 5: Jurisprudentie Geen samenhang in de gekozen jurisprudentie. Onduidelijke selectiecriteria voor de jurisprudentie. Wat breng je onder de aandacht? Jurisprudentie is ook attendering. Voorbeeld: als het Tongzoenarrest jouw onderwerp is dan breng je toch zeker een arrest uit 2014 hierover onder de aandacht. Veel verwijzingen naar ECLI nummers i.p.v. jurisprudentietijdschriften (of allebei). Niveau van de annotaties is slecht, te veel feiten (strafrecht, rechtbank) of helemaal geen feiten met als gevolg dat de lezer geen idee heeft waar het over gaat. Annotaties zijn veel te kort. Dus geen woorden. Inhoud van de annotaties niet volgens de opdracht in het boek: feiten, rechtsvraag en overwegingen van de rechter. Formele gegevens zijn niet genoteerd volgens de regels van de Leidraad voor juridische auteurs (zie ook hoofdstuk 2 boek). Trefwoorden zijn niet samengesteld volgens de regels zoals vermeld in hoofdstuk 6 van het boek (p. 96). Week 6: Attendering en ordening Niet gedaan wat er gevraagd werd zie studiehandleiding A G. Literatuur is vaak te oud. Weinig attendering van recente tijdschriftartikelen bij de literatuur. Literatuur is niet genoteerd volgens de regels van de Leidraad voor juridische auteurs (zie ook hoofdstuk 2 boek). Klakkeloze ordening van webdocumenten en/of jurisprudentie. Websites zijn wat anders dan webpagina s in het kader van attendering. Je verwijst naar websites met de bedoeling dat de lezer daar nu en later wat kan vinden. Je verwijst niet naar webpagina s met informatie. Dat is statische informatie. Nieuwsbronnen zijn meer dan alleen nu.nl, NOS.nl, RTL of de Telegraaf. Overig Veel taalfouten. Stam + t en het kofschip zijn vergeten?

Verwijzen naar digitale bronnen

Verwijzen naar digitale bronnen Verwijzen naar digitale bronnen Aanvulling op de Leidraad voor juridische auteurs 2013 I. Bennigsen mr. dr. L.D. van Kleef-Ruigrok 2 februari 2015 1 1 Inleiding In de Leidraad voor juridische auteurs 2013

Nadere informatie

Verwijzen naar digitale bronnen

Verwijzen naar digitale bronnen Verwijzen naar digitale bronnen Aanvulling op de Leidraad voor juridische auteurs 2013 I. Bennigsen mr. dr. L.D. van Kleef-Ruigrok 27 januari 2014 1 1 Inleiding In de Leidraad voor juridische auteurs 2013

Nadere informatie

Handleiding Juridische Bibliotheek - Rechten/Criminologie Collegejaar 2007/2008. Handleiding OpMaat

Handleiding Juridische Bibliotheek - Rechten/Criminologie Collegejaar 2007/2008. Handleiding OpMaat Handleiding OpMaat Hoe kom je bij OpMaat? Ga naar de website van de Juridische Bibliotheek (www.law.leidenuniv.nl/bibliotheek) Ga naar Databases Rechten en Criminologie onder Catalogi en databases. Scroll

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat_

Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat_ Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat_ OpMaat_ Via deze online portal hebt u 24 uur per dag toegang tot een uitgebreide, overzichtelijke en actuele juridische database. Een innovatief zoeksysteem

Nadere informatie

BRONNENONDERZOEK 2010/2011

BRONNENONDERZOEK 2010/2011 Bronnenonderzoek Namen Begeleiders Informatie verzamelen : inleiding Om informatie te verzamelen zul je verschillende bronnen moeten raadplegen. Al zoekende zul je merken dat er bronnen zijn waarvan je

Nadere informatie

Literatuurverwijzingen

Literatuurverwijzingen Literatuurverwijzingen Een literatuurlijst maken & citeren / parafraseren Waarover gaat de presentatie? I Waarom verwijzen? Enkele overwegingen vooraf! II APA - normen III Literatuurverwijzingen: de praktijk

Nadere informatie

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Vincie van Gils Klantencommunicatie Zo krijg je en houd je u tevreden klanten Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Spectrum maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

Nadere informatie

De meest complete informatievoorziening voor de publieke sector

De meest complete informatievoorziening voor de publieke sector De meest complete informatievoorziening voor de publieke sector van de makers van legal intelligence Inleiding Legal Intelligence is groot geworden met haar innovatieve zoeksysteem voor alle juridische

Nadere informatie

Altijd up-to-date wet- en regelgeving en jurisprudentie. KOOP Wettenpocket. Hayo Schreijer Edmund Soewarno

Altijd up-to-date wet- en regelgeving en jurisprudentie. KOOP Wettenpocket. Hayo Schreijer Edmund Soewarno 1 1 26-06- 18 Altijd up-to-date wet- en regelgeving en jurisprudentie KOOP Wettenpocket Hayo Schreijer Edmund Soewarno Den Haag juni 2018 UBR KOOP 2 KOOP: Netherlands Publication Office 2 3 3 Overheidsinformatie

Nadere informatie

Handleiding Rechtsorde.nl

Handleiding Rechtsorde.nl Handleiding Rechtsorde.nl Wat is Rechtsorde.nl? Rechtsorde.nl is een portaal, dat toegang biedt tot: Alle Wet- en Regelgeving van Nederland, inclusief de volledige tekst vanaf 1995 van de zogenaamde Officiële

Nadere informatie

Auteursinstructies Tijdschrift voor Compliance

Auteursinstructies Tijdschrift voor Compliance Auteursinstructies Tijdschrift voor Compliance Versie: 2015 Inleiding Dit document bevat de instructies voor auteurs die een bijdrage willen leveren aan het Tijdschrift voor Compliance (TvCo). De primaire

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Diplomalijn(en) Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Bijzonderheden

EXAMENPROGRAMMA. Diplomalijn(en) Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Bijzonderheden EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Juridisch Diploma('s) Juridische Vaardigheden niveau 4 Paralegal Eamen Juridische Vaardigheden niveau 4 Niveau 4 Versie 7-0 Geldig vanaf 01-06-17 Vastgesteld op 22-03-16

Nadere informatie

1 Wetgeving. 1.1 Rechtsorde en Legal Intelligence

1 Wetgeving. 1.1 Rechtsorde en Legal Intelligence 1 Wetgeving 1.1 Rechtsorde en Legal Intelligence Rechtsorde en Legal Intelligence zijn juridische zoekmachines die tegelijkertijd alle openbare bronnen zoals Overheid.nl en Rechtspraak.nl doorzoeken en

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

Zoeken-Navigeren met

Zoeken-Navigeren met Zoeken-Navigeren met www.praktizijn.nl Praktizijnsbibliotheek Batuhan Akyol Paula Chen juni 2016 Waar haal ik mijn informatie vandaan? Less is More 5.000.000 = 110.000? Digitale universum Praktizijns universum

Nadere informatie

HANDLEIDING. Handleiding Parlementaire Informatie

HANDLEIDING. Handleiding Parlementaire Informatie HANDLEIDING PARLEMENTAIRE INFORMATIE Deze handleiding maakt u wegwijs in het gebruik van Parlemenataire.nl. HowardsHome verzamelt in dit product de Officiële publicaties en wet- en regelgeving van de Nederlandse

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Programmadirectie Dienstverlening Regeldruk en Informatiebeleid Afdeling

Nadere informatie

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Els ; 11 October 2012 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/39641 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Word 2007 en APA bronvermelding. Nathalie van den Eerenbeemt december 2014

Word 2007 en APA bronvermelding. Nathalie van den Eerenbeemt december 2014 Word 2007 en APA bronvermelding Nathalie van den Eerenbeemt december 2014 Waar vind je WIKI Fontys OSO? 2 Wiki Fontys OSO waar staat de ppt? http://www.fontysmediatheek.nl/wiki/home/wiki_fontys_oso 3 aar

Nadere informatie

LINKED DATA OVERHEID Verbetering toegankelijkheid & bruikbaarheid van formele overheidsinformatie. Winst door toepassen van standaarden

LINKED DATA OVERHEID Verbetering toegankelijkheid & bruikbaarheid van formele overheidsinformatie. Winst door toepassen van standaarden LINKED DATA OVERHEID Verbetering toegankelijkheid & bruikbaarheid van formele overheidsinformatie Winst door toepassen van standaarden Forum en Linked Data Benaderingen opgenomen in de landkaart: RDF,

Nadere informatie

Productblad Wijzigingen op maat (www.wijzigingenopmaat.nl)

Productblad Wijzigingen op maat (www.wijzigingenopmaat.nl) Productblad Wijzigingen op maat (www.wijzigingenopmaat.nl) Figuur 1. Inlogpagina Mocht u vragen hebben over wijzigingenopmaat.nl, neem dan contact op met RDMG Uitgeverij. RDMG Uitgeverij BV Postbus 8055

Nadere informatie

structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst

structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst programma 19:00 20:00 presentatie onderzoeksverslag 20:00 20:15 pauze 20:15 21:15 bespreking knelpunten en individuele begeleiding programma 9:30 10:15

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren

Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren handleiding onderzoek doen op internet pagina 1 Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren Het opstellen van een goede probleemstelling bij een onderwerp is leuk werk, maar ook lastig. Het kan veel tijd

Nadere informatie

Dienst of product meer zichtbaar via bloggen. Suheyla Tunc

Dienst of product meer zichtbaar via bloggen. Suheyla Tunc Dienst of product meer zichtbaar via bloggen Suheyla Tunc Wat is bloggen, weblog, blog? - digitaal dagboek - een interactief systeem: een inleiding met een reactiemogelijkheid - naam voor een website met

Nadere informatie

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben Workshop Zoeken naar goede Informatievaardigheden bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben 1 Waar vind je de PowerPointpresentatie? 2 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die worden uitgevoerd om uit het gevonden bronnenmateriaal

Nadere informatie

Interactieve gids bij de Leidraad voor juridische auteurs

Interactieve gids bij de Leidraad voor juridische auteurs Page 1 of 12 Interactieve gids bij de Leidraad voor juridische auteurs De gids is voor RechtenOnline samengesteld door de UB Maastricht. Mr drs CJP van Laer C.vanLaer@ub.unimaas.nl Dit is een gids bij

Nadere informatie

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

Stappenplan voor een onderzoek

Stappenplan voor een onderzoek Stappenplan voor een onderzoek Stap 1: Onderwerp * A) Kies een onderwerp Denk bij het kiezen van een onderwerp aan de volgende punten: - vind ik het onderwerp interessant - zijn er genoeg bronnen over

Nadere informatie

Wetten en linkeddata in het onderwijs bij de overheid. Hayo Schreijer (KOOP/MinBZK) PLDN 28 september 2016

Wetten en linkeddata in het onderwijs bij de overheid. Hayo Schreijer (KOOP/MinBZK) PLDN 28 september 2016 1 2-10-2016 Wetten en linkeddata in het onderwijs bij de overheid Hayo Schreijer (KOOP/MinBZK) PLDN 28 september 2016 UBR KOOP 3 2-10- 2016 Wetten Staatsblad Staatscourant Bekendmakingen Gemeenteblad

Nadere informatie

1 Algemene zoekopdracht - één zoekvraag in alle juridische bronnen 4

1 Algemene zoekopdracht - één zoekvraag in alle juridische bronnen 4 Inhoud 1 Algemene zoekopdracht - één zoekvraag in alle juridische bronnen 4 1.1 Zoekterm invullen 4 1.2 Treffers algemene zoekopdracht 5 1.3 Treffers per documentsoort 6 1.4 Artikelen in treffer 7 1.5

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 10 I. INLEIDING... 11 II. HET OBJECTIEVE RECHT...15 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 15 1. Het objectieve

Nadere informatie

DAG VAN DE NOTARIS. Antwerpen 25 november 2014. Maarten Bunkens

DAG VAN DE NOTARIS. Antwerpen 25 november 2014. Maarten Bunkens DAG VAN DE NOTARIS Antwerpen 25 november 2014 Maarten Bunkens Jura Notariaat Jura Notariaat Een tweetalige, geïntegreerde juridische website. 2 Jura Notariaat Geïntegreerd Één zoekopdracht alle relevante

Nadere informatie

Whitepaper Sdu Webservices (SWS)

Whitepaper Sdu Webservices (SWS) Wat kan Sdu Webservices voor u betekenen? Met Sdu Webservices (SWS) bent u in staat om uw website of kennissysteem te laten communiceren met juridische databases van Sdu. SWS geeft op basis van uw zoekvragen

Nadere informatie

Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen

Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen Vanaf 30 maart 2004 is Legal Intelligence als commerciële dienst beschikbaar voor een breed publiek. Maar waarom zou men eigenlijk moeten overwegen een

Nadere informatie

Opdrachten City Discourse & criteria beoordeling CIM1011

Opdrachten City Discourse & criteria beoordeling CIM1011 Opdrachten City Discourse & criteria beoordeling CIM1011 Inhoud Specificaties Essay + format bronvermelding 2 Beoordelingsmatrix Essay 3 Specificaties Infomatiedienst 4 Specificaties Dashboard / Appstore

Nadere informatie

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens op

Nadere informatie

LINKED DATA OVERHEID

LINKED DATA OVERHEID LINKED DATA OVERHEID Winst door het toepassen van standaarden ECP Jaarcongres 2012 Ad van Luijn MinFIN/BD en Hayo Schreijer- MinBZK/KOOP 11/22/2012 1 Veel overheidsinformatie = tekst Veel tijdsverlies

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Datum 25 juni 2013 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over oplichting bij Marktplaats en wettelijke problemen rond de vervolging van internetoplichting

Datum 25 juni 2013 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over oplichting bij Marktplaats en wettelijke problemen rond de vervolging van internetoplichting 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN

INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN Medewerkers van de Bibliotheek Rechten hebben voor studenten, die starten met het schrijven van de scriptie, instrumenten ontwikkeld. De instrumenten

Nadere informatie

Voorwoord 7. 1 De vaardigheden van de jurist Ongeveer zoals een kip een ei legt Instrumenten voor het oplossen van casusposities 10

Voorwoord 7. 1 De vaardigheden van de jurist Ongeveer zoals een kip een ei legt Instrumenten voor het oplossen van casusposities 10 Inhoudsopgave Voorwoord 7 1 De vaardigheden van de jurist 9 1.1 Ongeveer zoals een kip een ei legt 9 1.2 Instrumenten voor het oplossen van casusposities 10 2 Het vinden van rechtsregels in de wet 13 2.1

Nadere informatie

Les 1: Vaktijdschriften: een eerste oriëntatie

Les 1: Vaktijdschriften: een eerste oriëntatie Les 1: Vaktijdschriften: een eerste oriëntatie Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Annemiek Hermans Bouwstenen voor leesbevordering

Nadere informatie

Contentintegratie uit de eerste sessie

Contentintegratie uit de eerste sessie Bijeenkomst Contentintegratie 15 februari 2007 Jaco de Vroed jdevroed@legalintelligence.com Contentintegratie uit de eerste sessie Functionaliteit Gebruiksgemak Personalisatie Mooie user interface Attenderingen

Nadere informatie

ZOEKEN IN KLUWER NAVIGATOR

ZOEKEN IN KLUWER NAVIGATOR ZOEKEN IN KLUWER NAVIGATOR INLOGGEN ZOEKEN ZOEKFILTERS TIPS & TRUCS Kluwer Navigator bevat full text documenten uit verschillende soorten bronnen: wet- en regelgeving, artikelsgewijs commentaar, jurisprudentie

Nadere informatie

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl)

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl) Dit is versie 2.1 (april 2009) Kijk voor de nieuwste versie op: www.renegreve.nl/e-books/ Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van René Greve verveelvoudigd

Nadere informatie

Analyse Klanttevredenheidsonderzoek juni 2007

Analyse Klanttevredenheidsonderzoek juni 2007 Analyse Klanttevredenheidsonderzoek juni 2007 Infopunt Veiligheid scoort goed in eerste onderzoek Eén jaar na oprichting heeft Infopunt Veiligheid in juni 2007 onder 582 geregistreerde vragenstellers een

Nadere informatie

INHOUD. Wat zoek je?... 2 Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...10. Naam. Opleiding. Project. Datum

INHOUD. Wat zoek je?... 2 Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...10. Naam. Opleiding. Project. Datum INHOUD Wat zoek je?... Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...0 Naam Opleiding Project Datum WAT ZOEK JE? Oriëntatie: Welke bronnen gebruik je? Om een globaal beeld te krijgen van je onderwerp

Nadere informatie

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 II. HET OBJECTIEVE RECHT... 17 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 17 1. Het objectieve

Nadere informatie

Inhoud. Mediacentrum hogeschool Windesheim (maart 2015) Page 2

Inhoud. Mediacentrum hogeschool Windesheim (maart 2015) Page 2 Online Inhoud Over Endnote Online... 3 Aanmelden... 3 Voordat je begint!... 4 Tussenvoegsels in namen... 4 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 5 Handmatig invoeren van referenties...

Nadere informatie

Zoeken naar goede bronnen. Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO

Zoeken naar goede bronnen. Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO Zoeken naar goede bronnen Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO Kennismaken Dienstverlening docenten en studenten Test informatievaardigheden Korte rondgang digitale mediatheek Fontys

Nadere informatie

Reglement bachelorwerkstuk

Reglement bachelorwerkstuk Reglement bachelorwerkstuk Artikel 1 toepassingsbereik 1.- Dit reglement is van toepassing op alle studenten die na 31 augustus 2004 aanvangen met een werkstuk ter afronding van de bacheloropleidingen

Nadere informatie

Workshop Informatievaardigheden

Workshop Informatievaardigheden Kennismaking digitale mediatheek Fontys Workshop Informatievaardigheden Nathalie van den Eerenbeemt Augustus 2013 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/ 4 Waar kan ik goede bronnen vinden? En hoe

Nadere informatie

Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2007 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding

Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2007 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2007 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding Open Word 2007, kies het vierde tabblad Verwijzingen

Nadere informatie

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 4

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 4 Media en creativiteit Herfst jaar vier Werkcollege 4 Agenda Hoe voorkom je plagiaat? Bronvermelding Toelichting eindopdracht Hoe voorkom je plagiaat? Plagiaat Als je het werk van een ander als je eigen

Nadere informatie

Privacyverklaring Omons

Privacyverklaring Omons Privacyverklaring Omons 28-2-2019 Omons lanceert samen met Nederlandse gemeenten een buurtplatform waar bewoners met elkaar kunnen kiezen voor duurzaamheidsmaatregelen voor hun woningen. Op onze website

Nadere informatie

LINKED DATA OVERHEID

LINKED DATA OVERHEID LINKED DATA OVERHEID Hergebruik en besparing door structuur & samenhang November 2012 Ad Hayo Schreijer- MinBZK/KOOP 2/25/2014 1 Veel overheidsinformatie = tekst Veel tijdsverlies bij doorzoeken niet relevante

Nadere informatie

DE PROCEDUREGIDS. Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen. Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs

DE PROCEDUREGIDS. Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen. Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs DE PROCEDUREGIDS DE PROCEDUREGIDS Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs Antwerpen Cambridge De proceduregids. Stappenplan voor

Nadere informatie

Voorlichtingstijdschrift maken over leefstijl Preventie en Gezondheidsvoorlichting

Voorlichtingstijdschrift maken over leefstijl Preventie en Gezondheidsvoorlichting Voorlichtingstijdschrift maken over leefstijl Preventie en Gezondheidsvoorlichting Opleiding: Verzorgende IG / Verpleegkunde Cohort: 2016-2017 Mijlpaal: 2 Auteurs: R. de Graaff en J. van der Veen 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

De Praktizijnsbibliotheek zoeken naar informatie, een vak apart. Paul Rodenburg, directeur oktober 2015

De Praktizijnsbibliotheek zoeken naar informatie, een vak apart. Paul Rodenburg, directeur oktober 2015 De Praktizijnsbibliotheek zoeken naar informatie, een vak apart Paul Rodenburg, directeur oktober 2015 Wie en wat is de Praktizijnsbibliotheek? De Praktizijns-Sociëteit vereniging van advocaten sinds 1837

Nadere informatie

De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan

De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan 1. Globaal lezen a. Lees eerst altijd een tekst globaal. Dus: titel, inleiding, tussenkopjes, slot en bron. b. Denk na over het onderwerp,

Nadere informatie

1. Inleiding. Pagina 1

1. Inleiding. Pagina 1 Pagina 1 1. Inleiding Nederland is een van de weinige landen met een euthanasiewet. Alleen in België en Luxemburg is euthanasie net als bij ons in een wet geregeld. Veel mensen hebben een mening over euthanasie.

Nadere informatie

Pieter Geneugelijk 4H3

Pieter Geneugelijk 4H3 Pieter Geneugelijk 4H3 Opdracht 1 www.ad.nl : Geeft het AD mij voldoende juiste en actuele informatie? Ja het AD beschikt over actuele informatie en de juistheid ervan. Cijfer: 8 Tip: Iets minder drukke

Nadere informatie

Praktijkinstructie Correspondentie 4

Praktijkinstructie Correspondentie 4 instructie Correspondentie 4 (CSE05.4/CREBO:50184) pi.cse05.4.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Bijlage Resultaten jurisprudentieonderzoek

Bijlage Resultaten jurisprudentieonderzoek Bijlage Resultaten jurisprudentieonderzoek 1 INLEIDING Bij het onderzoek naar art. 8:69 lid 2 en 3 Awb was het opvallend dat er relatief weinig jurisprudentie te vinden was over deze artikelen. Zeker gezien

Nadere informatie

CATEGORIËEN DOCUMENTATIE PERSONEN

CATEGORIËEN DOCUMENTATIE PERSONEN 1 CATEGORIËEN DOCUMENTATIE PERSONEN Heimans en Thijsse Stichting Versie 30 augustus 2013 ARTIKELEN: - in kranten - in tijdschriften - divers (bijvoorbeeld een artikel voor een kalender, of een bijdrage

Nadere informatie

Smart Export data analyse

Smart Export data analyse Smart Export data analyse Versie 1.0 Introductie In Finchline is het mogelijk om over ingestelde topics een uitgebreide export in Excel te ontvangen. Op basis van de instellingen binnen het topic wordt

Nadere informatie

Eindbeoordeling Stage 1 Code: ST1

Eindbeoordeling Stage 1 Code: ST1 Eindbeoordeling Stage 1 Code: ST1 CIJFER: 8 Studiepunten: 17 Naam student: Mariska van Gorp Stagebedrijf: Uitgeverij PS Docentbegeleider: Mark Mol Praktijkbegeleider: Frank Lindner Stageperiode: september

Nadere informatie

Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012

Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012 Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012 In de Vrije School proberen we om het leren niet een

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

Bescherming van kinderen Tijdens je studie 'werk' je een dag in de week als student-assistent bij het departement Privaatrecht van de

Bescherming van kinderen Tijdens je studie 'werk' je een dag in de week als student-assistent bij het departement Privaatrecht van de Bescherming van kinderen Tijdens je studie 'werk' je een dag in de week als student-assistent bij het departement Privaatrecht van de rechtenfaculteit. Eén van de wetenschappers is bezig met zijn proefschrift.

Nadere informatie

Juridische bibliotheek. Basis Instructie Leiden Law Practices Rechten

Juridische bibliotheek. Basis Instructie Leiden Law Practices Rechten Juridische bibliotheek Basis Instructie Leiden Law Practices Rechten 2007-2008 Programma Uitleg over de collectie Hoe vind ik: Een boek/een tijdschrift Een tijdschriftartikel Een kamerstuk Een wettekst

Nadere informatie

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT?

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? Wim Biemans Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen 4 juni, 2014 2 Het doen van wetenschappelijk onderzoek Verschillende

Nadere informatie

Digitale didactiek. Docentendagen. Diny Ebrecht Marjo Stalmeier Open Universiteit 7-3-2013 1 1

Digitale didactiek. Docentendagen. Diny Ebrecht Marjo Stalmeier Open Universiteit 7-3-2013 1 1 Digitale didactiek Docentendagen Diny Ebrecht Marjo Stalmeier Open Universiteit 7-3-2013 1 1 Van arrangement naar Toparrangement Kwaliteitscriteria Valkuilen Richtlijnen en Tips 7-3-2013 2 2 Kwaliteit

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een overzicht

Nadere informatie

Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat!

Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat! Handleiding Handige tips voor het gebruik van OpMaat! OpMaat Via deze online portal hebt u 24 uur per dag toegang tot een uitgebreide, overzichtelijke en actuele juridische database. Een innovatief zoeksysteem

Nadere informatie

Handleiding Legal Intelligence

Handleiding Legal Intelligence Handleiding Legal Intelligence Versie van maart 0 Inhoud De zoekmogelijkheden op een rij Aanmelden Eenvoudig zoeken Productselectie Voorselecties Resultatenpagina Uitgebreid zoeken 0 Dossiers maken Notities

Nadere informatie

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten Beoordeling Te behalen Behaald 1. Past het onderwerp/ontwerp bij het vak/de vakken? 1 Herkenbaarheid van het vak of de vakken. Past het onderwerp

Nadere informatie

1/16/2017. Wat is een theoretisch kader? Opdracht. Het forum. AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie

1/16/2017. Wat is een theoretisch kader? Opdracht. Het forum. AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Het forum AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een

Nadere informatie

Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2013 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding

Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2013 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2013 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding Open Word 2013, kies het zesde tabblad Verwijzingen

Nadere informatie

AGENDA. 4 Oktober 2011

AGENDA. 4 Oktober 2011 AGENDA 4 Oktober 2011» 13.15 Inloop» 13.30 Welkom» 13.35 Theorie & Uitleg cases» 14.45 Groepsopdracht: behandeling cases» 15.15 Pauze» 15.30 Behandelen uitkomst groepsopdracht» 16.15 Vragenronde» 16.30

Nadere informatie

Wat is een theoretisch kader?

Wat is een theoretisch kader? AOS docentonderzoek bijeenkomst 3 Theoretisch kader & bibliotheekinstructie Rian Aarts & Kitty Leuverink Wat is een theoretisch kader? (Verdiepende probleemanalyse) Een theoretisch kader is een overzicht

Nadere informatie

Rekenen met het recht

Rekenen met het recht Rekenen met het recht Hoe linked data jurisprudentie toegankelijker kan maken PiLOD 2.0, Den Haag 13 november 2013 Marc van Opijnen Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP /

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

3. Het huishoudelijk reglement is in de bestuursvergadering van de vereniging op 9 oktober 2012 vastgesteld.

3. Het huishoudelijk reglement is in de bestuursvergadering van de vereniging op 9 oktober 2012 vastgesteld. 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Het huishoudelijk reglement is een uitwerking van de statuten van Vereniging Koepel Mooiland Allen Samen, opgericht op 2 juli 2012. Dit reglement legt de onderlinge afspraken

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3. Agenda. Welkom! 11 maart: lezing bij CMS Derks Star Busmann te Arnhem. Alles over de Vaststellingsovereenkomst

Nieuwsbrief 3. Agenda. Welkom! 11 maart: lezing bij CMS Derks Star Busmann te Arnhem. Alles over de Vaststellingsovereenkomst Nieuwsbrief 3 Welkom! Hierbij de derde nieuwsbrief van Rozon. In deze versie alles over het juridisch loket, toegankelijkheid sectie sociaal recht, de nieuwe voorzittersvergadering en de aankondiging van

Nadere informatie

Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2013 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding

Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2013 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding Voorbeelden APA richtlijnen met behulp van Word 2013 Boek, Hoofdstuk, Website, Tijdschriftartikel, Krantenartikel, Audiovisuele bron, Bronvermelding Open Word 2013, kies het zesde tabblad Verwijzingen

Nadere informatie

project: Problemen in de wijk

project: Problemen in de wijk project: Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl Una van Maarseveen en ROC Mondriaan

Nadere informatie

Informatie over Legal Intelligence

Informatie over Legal Intelligence Informatie over Legal Intelligence Versie van 22 juli 2010 2 Inhoud Kenmerken van Legal Intelligence 4 Eenvoudig zoeken voor eindgebruikers 5 Geavanceerd zoeken voor power-users 6 Information management

Nadere informatie

OP EN IN HET WEB. Hoe de toegankelijkheid van juridische informatie kan worden verbeterd

OP EN IN HET WEB. Hoe de toegankelijkheid van juridische informatie kan worden verbeterd OP EN IN HET WEB Hoe de toegankelijkheid van juridische informatie kan worden verbeterd Marc van Opijnen Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties 14 mei 2014 KNVI-JI, Den Haag marc.opijnen@koop.overheid.nl

Nadere informatie

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 1 Welke soorten informatiebronnen zijn er? Gebaseerd op de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 1 In deze module maak je kennis

Nadere informatie

Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012

Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012 Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012 Alle feiten en cijfers Gegevens Datum : 20 juni 2012 Auteur : Redactie Inhoud Inleiding... 4 Onderzoek... 4 Verantwoording... 4 Belangrijkste conclusies...

Nadere informatie

Cultuur & Media Hoorcollege 4 Het essay en nog wat psychologie Theo Ploeg

Cultuur & Media Hoorcollege 4 Het essay en nog wat psychologie Theo Ploeg Cultuur & Media Hoorcollege 4 Het essay en nog wat Theo Ploeg 1 blok 2: (nieuwe) Mediatheorie, een inleiding extra vak voor twee (2) studieregiepunten net zo zwaar als elk ander vak (van 2 studiepunten)

Nadere informatie