Site Regelgeving. Voorschrift Graaf- en grondroerende werkzaamheden Pag. 1 van 7. Voorschrift deel Graaf- en Grondroerende werkzaamheden. 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Site Regelgeving. Voorschrift Graaf- en grondroerende werkzaamheden Pag. 1 van 7. Voorschrift deel Graaf- en Grondroerende werkzaamheden. 1."

Transcriptie

1 Pag. 1 van 7 deel Graaf- en Grondroerende 1. Inleiding Werkingssfeer Dit voorschrift heeft betrekking op de VGM-aspecten bij graaf- en grondroerende, zowel IBL (Inside Battery Limits) als OBL (Outside Battery Limits). Onder graaf- en grondroerende worden verstaan; alle ingravingen, uitgravingen, ontgravingen, afgravingen, grondverplaatsingen, etc. welke dieper dan 0,2 m onder het maaiveld plaatsvinden. Hieronder vallen derhalve ook grondboringen, grondzuigen, het slaan van aardelektroden. Hiërarchie van voorschriften Indien eigenaren van kabels, leidingen, riolen, sleuven en putten, voorschriften hanteren met aanvullende bepalingen op deze basisvoorschriften, prevaleren die aanvullende bepalingen uit het voorschrift van de betreffende eigenaar. Relaties met overige Chemelot regelgeving Dit voorschrift heeft relatie met Chemelot Site Regelgeving: Hoofdstuk 3 Bodem en Planologie Hoofdstuk 4 Infrastructuur Hoofdstuk 5 Veiligheid, Gezondheid, Milieu (VGM). Practises Voor doelmatig en efficiënt werken van diverse partijen op het Chemelot terrein zijn een aantal practises en instructies ontwikkeld. Zie Practises en Instructies op het extranet.chemelot.com onder Operational Board, Graaf- en Grondroerende Werken.

2 Pag. 2 van 7 2. Organisatorische aspecten 2.1 Bodemonderzoek Voordat met de graaf- en grondroerende wordt begonnen, moet onderzocht worden of de grond waarin gewerkt wordt, verontreinigd is, conform Site Regelgeving hoofdstuk Graafgebiedinformatie Voor de graaf en grondroerende activiteiten tot uitvoering komen, bent u verplicht Mapping&Registry Sitech Site Office RHDHV te contacteren en de graafgebiedinformatie aan te vragen en te beoordelen. (de graafgebiedinformatie geeft tracé-informatie over leidingen, kabels, riolen, sporen, etc. inclusief te informeren instanties en afdelingen) Na voltooien van de graaf- en grondroerende stuurt de aanvrager de graafgebiedinformatie retour naar de afdeling Mapping&Registry Sitech Site Office RHDHV. De bijbehorende tekening(en) met daarop geconstateerde afwijkingen van de werkelijke situatie, door middel van inmetingen verkregen, dienen binnen 4 maanden na oplevering mechanical complete terug gekoppeld te zijn bij Mapping&Registry Sitech Site Office RHDHV- ten behoeve van verwerking in SiteView. Dit geldt ook voor nieuwe objecten. Het SR Site View dient gevolgd te worden. 2.3 MOC OBL-Infra Nieuw te plaatsen of te wijzigen leidingen, kabels en andere installatiedelen zijn MOCplichtig. Deze worden vooraf gemeld aan Mapping & Registry RHDHV- Sitech Site Office ter behandeling in de Acceptatie Commissie OBL. Zie paragraaf 4.2 Site Regelgeving Basisdocument. 2.4 Ongewone voorvallen en onveilige situaties Bij alle ongewone voorvallen, waaronder ook begrepen aangetroffen of veroorzaakte beschadigingen aan in de grond liggende objecten, dienen de gestopt te worden en direct te worden gemeld aan de chef ontvangende afdeling. Bij alle ongewone voorvallen en onveilige situaties in verband met elektrische kabels en bij constatering van ondergrondse lekkages dient de leiding-, kabel- en riooleigenaar gewaarschuwd worden. Bij onregelmatigheden bij elektrische kabelverbindingen wordt tevens direct de Installatieverantwoordelijke-E van de huisbaas op de hoogte gebracht. Indien een sleuf/kuil vol water loopt als gevolg van hevige regenval of een hoge grondwaterstand, dienen de te worden gestopt i.v.m. elektrocutie gevaar en dient het water te worden weggepompt alvorens deze te hervatten. Als er, om welke reden dan ook, een grondverzakking heeft plaats gehad, dienen in overleg met de leiding-, kabel- en riooleigenaar maatregelen genomen te worden om de leidingen, kabels en riolen op te vangen en daarmee beschadiging hieraan te voorkomen. 2.5 Besloten ruimte of bijzondere ruimte Bij aan of in een put of sleuf moet worden bepaald of deze als een besloten ruimte of bijzondere ruimte moet worden opgevat. Indien de ruimte als besloten of bijzondere ruimte gekenmerkt wordt dan zie Site Regelgeving, hoofdstuk 5 Veiligheid, Gezondheid en Milieu, paragraaf Werkvergunningen.

3 Pag. 3 van 7 3. Graaf en grond techniek eisen 3.1 Grondsoort en maximale bodemdruk Alle terreinen op de locatie Chemelot worden beschouwd als geroerde grond. Ter bescherming van ondergrondse infrastructuur mag de maximaal optredende bodemdruk op de locatie nooit hoger mag zijn dan 200 kn/m2 (2 kg/cm2). 3.2 Maatregelen tegen inkalven van taluds Indien de diepte van een put of sleuf meer bedraagt dan 1 m, moeten er grond kerende constructies (stempelingen, bekistingen of damwanden) worden toegepast of moet er onder een veilig talud worden gegraven. Als minimum requirement dient voldaan te worden aan de in de tabel aangegeven verhouding van hoogte (a): horizontale afstand (b). Grondsoort Los of geroerd Diepte 0-1 onder maaiveld Zand of leem Diepte > 1 m onder maaiveld Klei Diepte > 1 m onder maaiveld Talud niet Totale diepte steiler dan (a : b) 0-1 m Geen talud nodig 0 4 m 1 : 1 0 1,5 m 1,5 4 m 1,5 : 1 1 : 1 b a indien ondergrondse infrastructuur het graven onder talud onmogelijk maakt, is trapsgewijze ontgraving toegestaan. Bij graaf- en grondroerende met een grotere diepte dan 4 m dient een klusspeficiek werkplan te worden ontworpen op basis van een berekening en specifieke risico beoordeling door deskundigen. 3.3 Grond kerende constructies De uitvoeringswijze van grond kerende constructies dient altijd voor elke klus te worden bepaald, rekening houdend met de bevindingen uit de risico inventarisatie en evaluatie. De contractor moet de deugdelijkheid van de grond kerende constructie aantonen en vastleggen richting opdrachtgever.

4 Pag. 4 van 7 4. Aanvullende veiligheidsnormen Chemelot 4.1 Proefsleuven Als de graafgebiedinformatie de aanwezigheid van ondergrondse infrastructuur laat vermoeden binnen een afstand van 5 m tot het werkpunt, dient de ligging van de ondergrondse infrastructuur te worden bevestigd middels proefsleuven. 4.2 Putten en sleuven Aansluitend aan de randen van een put of sleuf van meer dan 1 m diepte moet een veiligheidsstrook aanwezig zijn ter breedte van tenminste 0,5 m, vrijgehouden van grond en materialen, tenzij een gesloten wandvoorziening is toegepast die tenminste 0,15 m boven de begane grond uitsteekt. De uitgraving moet zijn voorzien van een voldoende aantal veilige toe- en uitgangen, bijvoorbeeld door middel van ladders. Een put of sleuf waarvan de breedte op maaiveldhoogte meer dan 0,8 m bedraagt, moet van een voldoend aantal deugdelijke overgangen zijn voorzien. Hierbij zijn lengte, plaats en diepte mede bepalend. Een en ander dient plaats te vinden in overleg met de chef ontvangende afdeling. Overgangen moeten voldoende sterk zijn en tenminste 0,6 m breed. Langs deze overgangen dient een deugdelijk(e) leuning of hekwerk te worden aangebracht van tenminste 1 m hoog, zodanig uitgevoerd, dat ook het gevaar van de in de put of sleuf vallende voorwerpen wordt voorkomen. Machines, apparatuur en objecten dienen een zodanige afstand tot de sleuf of put aan te houden en zodanig te zijn opgesteld, dat geen gevaar voor instorten of inkalven van het talud aanwezig is. 5. in nabijheid van kabeltracé s 5.1 Aanvullende eisen toezicht bij machinaal graven Bij machinaal graven binnen 5 meter van een kabeltracé is de inzet van geïnstrueerd toezichthouder verplicht. 5.2 nabij kabels. Kabeltracés mogen nooit worden ondergraven of ondertunneld. Kabels dienen altijd vanaf de bovenkant te worden vrijgegraven. Het uitvoeren van machinale graaf is alleen toegestaan als: de exacte ligging (inclusief diepteligging) van de kabels en aanwezige afscherming boven de kabels met behulp van handmatig gegraven proefsleuven bekend is en een afstand van tenminste 1 meter (A, zie figuur) naast de kabels bewaard wordt en een afstand van tenminste 0,3 meter (B, zie figuur) boven de kabels of, indien aanwezig, tenminste 0,1 meter (C, zie figuur) boven de kabelafdekking (band, tegels, pannen en dergelijke) bewaard wordt. De te respecteren afstand tot de kabel, bij machinaal graven, bedraagt 1 m. Als in de lengterichting van het kabeltracé over de volledige lengte naast de kabels handmatig of met grondzuigende technieken een sleuf gegraven wordt (en daarmee de exacte loop van het tracé bepaald is), mag de afstand van 1 meter (kernmerk A) terug gebracht worden tot

5 Pag. 5 van 7 0,3 m. Het uitvoeren van ondergrondse horizontale grondboringen zijn niet toegestaan, tenzij: de exacte ligging (inclusief diepteligging) van de kabels en aanwezige afscherming boven de kabels m.b.v. handmatig gegraven proefsleuven en/of grondzuigende techniek bekend is en een afstand van ten minste 0,3 m ten opzichte van kabels bewaard wordt. Maaiveld Afdekband 30 cm (B) 10 cm (C) 20 cm 100 cm (A) 100 cm (A) Kabel s Indien kabels niet langer in het kabelbed rusten, moeten deze afdoende (minimaal om de meter) te worden ondersteund of te worden opgehangen d.m.v. halve schaaldelen (in de lengterichting doorgesneden buizen). 6. in nabijheid van leidingtracés Op aanwijzing van de leidingeigenaar moeten handmatig proefsleuven worden gegraven dwars over de ligging van het leidingtracé. De toplaag mag maximaal tot 0,2 m diepte machinaal worden verwijderd. De hieronder gelegen lagen mogen uitsluitend na handmatig voorsteken, machinaal worden verwijderd. 7. in nabijheid van riolen Omdat de graafgebiedinformatie geen informatie geeft over de diepteligging en afschot van rioolleidingen, moet voorafgaand aan de graaf de uitvoerende instantie bij de beheerder of eigenaar van de riolen informatie inwinnen omtrent de diepte ligging van de riolen.

6 Pag. 6 van 7 8. in nabijheid van sporen Voor graaf- en grondroerende onder respectievelijk in de nabijheid van sporen zijn ontgravingsvoorwaarden gedefinieerd en gezoneerd zoals aangegeven in bovenstaand figuur (voor meerdere sporen zullen deze zones elkaar deels overlappen). Voor binnen het Profiel van Vrije Ruimte (PVR) m is een werkvergunning verplicht met specifieke aandachtspunten voor het werken op en nabij sporen. 9. in nabijheid van hoogspanningsmasten en - lijnen Werkzaamheden in de gevarenzone van een hoogspanningslijn mogen slechts worden uitgevoerd nadat hiertoe schriftelijk toestemming is verkregen van de eigenaar van de hoogspanningslijn. Gemeten vanaf het hart van de hoogspanningslijn betreft de gevarenzone, aan beide zijde van de hoogspanningslijn, 50 m. Bij het gebruik van (hijs)werktuigen met een valafstand van groter dan 35 m, betreft de gevarenzone 1,5 maal de valafstand. 10. in en nabij groenvoorzieningen en bomen en in verharding en grindbedden Werkzaamheden dienen plaats te vinden in overleg met de Chef van Dienst, indien noodzakelijk met verwijzing naar de Assetbeheerder Common Infra (RHDHV).

7 Pag. 7 van 7 De op te leveren maaiveld hoogte na, moet identiek zijn aan de hoogte maaiveld bij aanvang. 11. Inzet zuigwagen ten behoeve van graaf- en grondroerende M.b.t. Druk/Vacuüm Reiniging is een Chemelot Best Practise document beschikbaar. Het gebruik van de zuigarm (b.v. een gelede arm c.q. hydraulisch voerende slangdrager) om de grond los te maken is verboden. Het gebruik van pneumatisch gereedschap voor het losmaken van de grond is verboden. Ditzelfde verbod geldt ook voor het diep in de grond brengen van de zuigmond ten einde de grond los te krijgen. Bij het gebruik van de spuitlans is het verboden om met de lans in de grond te stoten ten einde de grond los te krijgen. in verband met de schommelbewegingen en beknellingsgevaar van het voertuig tijdens gebruik, moet bij de inzet van een zuigwagen voldoende afstand (minimaal 0,5 m) te worden gehouden van constructies en installaties.

Site Regelgeving. Voorschrift Graafwerkzaamheden Pag. 1 van 11. Graafwerkzaamheden

Site Regelgeving. Voorschrift Graafwerkzaamheden Pag. 1 van 11. Graafwerkzaamheden Pag. 1 van 11 Inhoud: 1. Inleiding 2. Organisatorische aspecten 3. Risico inventarisatie en evaluatie 4. Veiligheid bij het graven van putten en sleuven 5. in nabijheid van kabeltracés 6. in nabijheid

Nadere informatie

... Think safety! Grondwerkzaamheden. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Grondwerkzaamheden. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Grondwerkzaamheden VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Grondwerkzaamheden Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie

Nadere informatie

WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN

WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN Bij het werken in bouwputten en sleuven kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door het inkalven van taluds en het bezwijken van grondkerende constructies. Welke maatregelen

Nadere informatie

Grondwerk, putten en sleuven

Grondwerk, putten en sleuven Grondwerk, putten en sleuven Putten en sleuven worden gegraven voor onder andere het leggen van leidingen of het maken van funderingen, kelders en tunnels. Uitkomende grond kan tijdelijk in depot worden

Nadere informatie

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden Opgesteld door Alfons Sprengers evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 6 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is om grond- en graafwerkzaamheden bij AEB op een veilige en verantwoorde manier uit te

Nadere informatie

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden Documenteigenaar Adviseur KAM evisie 26-03-15 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 8 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 Wijziging(en)

Nadere informatie

Voorschrift vaststellen huisbaasgebieden / benoemen huisbazen: Verantwoordelijkheden en werkwijze (RASCI-chart) 141003

Voorschrift vaststellen huisbaasgebieden / benoemen huisbazen: Verantwoordelijkheden en werkwijze (RASCI-chart) 141003 Voorschrift vaststellen huisbaasgebieden / benoemen huisbazen: Verantwoordelijkheden en werkwijze (RASCI-chart) 141003 Policy Board/ Operational Board DSM NL / Chemelot Site Coördinator site Huisbaas site

Nadere informatie

Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland. Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten

Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland. Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten (Versie 22 maart 2010) Vele duizenden kilometers leidingen en kabels liggen veilig in de Nederlandse bodem en dat willen we graag zo houden.

Nadere informatie

GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN

GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN Richtlijnen voor graafmachinisten en grondroerders. Lees deze brochure door voordat u start met uw graafwerkzaamheden INLEIDING De ondergrond

Nadere informatie

Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet

Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet Klik hier als u tekst wilt invoeren. Universiteit Utrecht Directie Vastgoed & Campus, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht (Postbus 80125, 3508 TC Utrecht) Datum

Nadere informatie

De aanvraag is namens Witte Huis BV ingediend door Oosterhof Holman Infra BV te Grijpskerk.

De aanvraag is namens Witte Huis BV ingediend door Oosterhof Holman Infra BV te Grijpskerk. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 16 september 2015 een aanvraag ontvangen van Witte Huis BV, Industrieweg 17, 9601 LJ te HOOGEZAND

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten Werkinstructie HSEW Blz. 1 van 11 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 4 DEFINITIES 5 VOORWAARDEN 6 VERANTWOORDELIJKHEDEN EN BEVOEGDHEID 7 WERKWIJZE 7.1 KLIC melding doen 7.2 Inventarisatie kabels/leidingen

Nadere informatie

De aanvraag is namens xxxx ingediend door Combinatie Hoogwatermaatregelen te Grijpskerk.

De aanvraag is namens xxxx ingediend door Combinatie Hoogwatermaatregelen te Grijpskerk. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 16 maart 2016 een aanvraag ontvangen van xxxx, Rijksweg West 18, 9608 PC te WESTERBROEK om

Nadere informatie

Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren

Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren Werkproces 1.1: Werkterrein inrichten en onderhouden De waterbouwer richt het werkterrein in door materiaal, verkeersafzettingen en materieel te plaatsen. De

Nadere informatie

Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland

Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland Pagina 1 van 8 Gemaakt op 17-9-2012 10:03:00 Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Doel 2. Omvang 3. Referenties 4. Definities

Nadere informatie

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief Bladnr. 14 CATALOGUS verwerkingsinrichting 1152 Verhardingen 115210 307312 Opbreken betonstraatstenen. m2 250,00 N Betreft (op te hogen) verharding van de rijbaan t.h.v. de tijdelijke dam en de brug 3

Nadere informatie

SCHADE VOORKOMEN AAN KABELS EN LEIDINGEN VERDIEPINGSSESSIE 2

SCHADE VOORKOMEN AAN KABELS EN LEIDINGEN VERDIEPINGSSESSIE 2 SCHADE VOORKOMEN AAN KABELS EN LEIDINGEN VERDIEPINGSSESSIE 2 ONDERWERPEN Proces Opbouw Schema bouwproces contracten werkvoorbereidingsfase Beoordelen gebiedsinformatie uitvoeringsfase Lokaliseren Grondroeren

Nadere informatie

WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING

WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING Sitech Site Office ACC-Nummer: RHDHV Datum Planologisch goedgekeurd JA / NEE / NVT GEGEVENS WIJZIGINGSAANVRAAG (volledig in te vullen door aanvrager) Naam Indiener

Nadere informatie

Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland

Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland Algemene VELIN-voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten (Versie juli 2014) Vele duizenden kilometers leidingen en kabels liggen veilig in de Nederlandse bodem en dat willen we graag zo houden.

Nadere informatie

VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN

VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN REGEL HET VOORAF, VOORKOM HIERDOOR VERTRAGING EN KOSTEN WAT THEMA VEEL VOORKOMENDE OORZAKEN VAN GRAAFSCHADES Gas, Elektriciteit, Datatransport ALGEMEEN APPENDAGES

Nadere informatie

Zorgvuldig Grondroeren Een voorschot op de vernieuwde richtlijn

Zorgvuldig Grondroeren Een voorschot op de vernieuwde richtlijn Zorgvuldig Grondroeren Een voorschot op de vernieuwde richtlijn Eddy Westdijk CROW Richard van Ravesteijn Hompe en Taselaar BV Sandra Brouwer Hompe en Taselaar BV Samenvatting De bestaande CROW-richtlijnen

Nadere informatie

WERK IN UITVOERING OBL

WERK IN UITVOERING OBL Een compact naslagwerk met informatie en aandachtspunten en vaak voorkomende praktijksituaties bij werkzaamheden in het OBL gebied op de Chemelot Site. Dit is een uitgave van het Sitech Site Office / Royal

Nadere informatie

Bijlage 1: Bomenverordening Gemeente waterland

Bijlage 1: Bomenverordening Gemeente waterland Bijlage 1: Gemeente waterland 7801 - Groenvisie 2016 gemeente Waterland 7801 - Groenvisie 2016 gemeente Waterland Bijlage 2: Technische randvoorwaarden groen gemeente Waterland Technische randvoorwaarden

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Amersfoort.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Amersfoort. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 2 juni 2017 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

Kerntaak 1: Gww-werk uitvoeren

Kerntaak 1: Gww-werk uitvoeren Kerntaak 1: Gww-werk uitvoeren Werkproces 1.1: Verkeersafzetting inrichten en onderhouden De vakman gww plaatst onder leiding de verkeersafzetting volgens tekening en opdracht. Hij onderhoudt de verkeersafzetting

Nadere informatie

Adviesmemo archeologie zonnepark Grondbank Zuidplas

Adviesmemo archeologie zonnepark Grondbank Zuidplas ONDERWERP Advies memo archeologie aanleg zonnepark locatie Grondbank Zuidplas DATUM 10-8-2016 PROJECTNUMMER C05058.000205.0120 ONZE REFERENTIE VAN Ineke de Jongh AAN gemeente Zuidplas KOPIE AAN Frank Gierman

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie aanleg drainage Prinsessenwijk en Oranjepark

Haalbaarheidsstudie aanleg drainage Prinsessenwijk en Oranjepark Haalbaarheidsstudie aanleg drainage Prinsessenwijk en Oranjepark Analyse proefsleuven t.b.v. aanleg drainage 10 november 2010 Inhoud Blz. 1 Inleiding 2 1.1 Aanleiding 2 1.2 Doel 2 2 Analyse proefsleuven

Nadere informatie

Regels van goede praktijk

Regels van goede praktijk Regels van goede praktijk voor kraanbestuurders en grondwerkers die in de nabijheid van Air Liquide pijpleidingen werken www.airliquide-benelux.com Air Liquide pijpleidingen Air Liquide pijpleidingen in

Nadere informatie

Registratie van boringen.

Registratie van boringen. Werkgroep Z-coördinaat. Registratie van boringen. Door: werkgroep Z-coördinaat Datum: 20 oktober 2016. Versie: 1.1. blad : 1 (9) 1 Inleiding. In dit document wordt beschreven hoe de loop van, als bijvoorbeeld,

Nadere informatie

AANPASSINGEN / TOEVOEGINGEN VOOR HANDBOEK HOGE DRUK 7 E DRUK, JULI 2008

AANPASSINGEN / TOEVOEGINGEN VOOR HANDBOEK HOGE DRUK 7 E DRUK, JULI 2008 Algemeen In het gehele handboek is het woord spuitkop vervangen door nozzle of is verwijderd. De definitie van een nozzle is aangepast. Zie hiervoor onderstaande aanpassingen. Een opsomming van de pagina

Nadere informatie

slagvaardig Schaderegeling ingravingen

slagvaardig Schaderegeling ingravingen slagvaardig Schaderegeling ingravingen 1. Inleiding Deze regeling is van toepassing op alle gevallen waarbij, in verband met het leggen / verleggen van kabels en leidingen, het plaatsen van objecten in

Nadere informatie

Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen

Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Richtlijnen voor graafmachinisten en grondroerders November 2010-1 - N.V. Nederlandse Gasunie Inleiding Graafwerkzaamheden

Nadere informatie

Electrische Museumtramlijn Amsterdam

Electrische Museumtramlijn Amsterdam Stichting EMA Haarlemmermeerstation Amstelveenseweg 264 1075 XV website: museumtramlijn.org e-mail: info@museumtramlijn.org Aanvraagformulier vergunning voor werkzaamheden op en of rond spoor van EMA Aanvrager:

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

Praktijkbeoordeling taak Voorman kabelinfra spoorse kabels

Praktijkbeoordeling taak Voorman kabelinfra spoorse kabels Praktijkbeoordeling taak Voorman kabelinfra spoorse kabels Gegevens kandidaat: Kandidaatnummer: Naam + voorletter(s): Geboortedatum: Bedrijf: Bedrijfsonderdeel: Instructie voor de beoordelaar De werkgever

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

WERKINSTRUCTIE WERKEN IN NABIJHEID VAN SPECIALE ONDERGRONDSE NUTSLEIDINGEN

WERKINSTRUCTIE WERKEN IN NABIJHEID VAN SPECIALE ONDERGRONDSE NUTSLEIDINGEN 1. SPECIALE ONDERGRONDSE NUTSLEIDINGEN Onder speciale nutsleidingen verstaan wij o.a.: - koolwaterstofleidingen - aardgasleidingen - militaire leidingen - zuurstofleidingen - hoogspanningsleidingen - moerwaterleidingen

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 13 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting

Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting In deze bijlage zijn voorbeeld planregels met betrekking tot archeologie en cultuurhistorie opgenomen voor nieuwe bestemmingsplannen in de gemeente

Nadere informatie

De aanvraag is namens de Provincie Drenthe ingediend door A. Hak Drillcon BV te Helmond.

De aanvraag is namens de Provincie Drenthe ingediend door A. Hak Drillcon BV te Helmond. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 27 augustus 2015 een aanvraag ontvangen van de Provincie Drenthe, Postbus 122, 9400 AC te

Nadere informatie

Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk bouwplan

Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk bouwplan Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk 2 Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk De Handreiking Ontgravingen in een

Nadere informatie

SCHADE VOORKOMEN AAN KABELS EN LEIDINGEN VERDIEPINGSSESSIE 1

SCHADE VOORKOMEN AAN KABELS EN LEIDINGEN VERDIEPINGSSESSIE 1 SCHADE VOORKOMEN AAN KABELS EN LEIDINGEN VERDIEPINGSSESSIE 1 ONDERWERPEN Proces Opbouw Schema bouwproces contracten Initiatieffase Onderzoeksfase Beoordelen gebiedsinformatie ontwerpfase Lokaliseren Dialoog

Nadere informatie

2. Art. 2, 3 en 6 van de wet van , gewijzigd door de wet van

2. Art. 2, 3 en 6 van de wet van , gewijzigd door de wet van Directie Asset Management 20-01 I-AM.A2, Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen ALGEMENE VOORWAARDEN i.v.m. BOUWAANVRAAG. 1. Belangrijke voorafgaande opmerking. Ingeval u binnen de wettelijk voorziene

Nadere informatie

Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten

Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten Eind 2013 is er een tweetal incidenten geweest in midden Limburg, waarbij door graafwerkzaamheden een ondergrondse leiding is geraakt. Hierdoor verontreinigde

Nadere informatie

*Z018AEBA1DD* Ruimtelijk Profiel Metro. Werken in en om de lokale spoorweginfrastructuur. Afdeling CEB

*Z018AEBA1DD* Ruimtelijk Profiel Metro. Werken in en om de lokale spoorweginfrastructuur. Afdeling CEB Afdeling CEB Ruimtelijk Profiel Metro Werken in en om de lokale spoorweginfrastructuur *Z018AEBA1DD* Paraaf Datum Opgesteld: Goedgekeurd: Vrijgegeven: H. de Jong B. Hoogzaad E. Bouma Samenvatting Voor

Nadere informatie

PIPE BURSTING CODE VAN GOEDE PRAKTIJK

PIPE BURSTING CODE VAN GOEDE PRAKTIJK PIPE BURSTING CODE VAN GOEDE PRAKTIJK Inleiding Net zoals andere sleufloze technieken, is de pipe bursting techniek onderworpen aan een zorgvuldige voorafgaande planning, voorbereiding en dimensionering

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften Flatline tanks

Plaatsingsvoorschriften Flatline tanks Plaatsingsvoorschriften Flatline tanks Voor gebruik aandachtig lezen Alle veiligheidsvoorschriften nakomen Voor toekomstig gebruik bewaren Deze montagehandleiding bevat belangrijke aandachtspunten en aanbevelingen.

Nadere informatie

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Let op! Zorg dat je klaar bent met de werkzaamheden op hoogte voordat je de kasbodem inricht..een goede planning maken is belangrijk ivm bereikbaarheid en veiligheid van de werkplek

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Gemeentelijke archeologievergunning

AANVRAAGFORMULIER Gemeentelijke archeologievergunning AANVRAAGFORMULIER Gemeentelijke archeologievergunning 1. Aanvrager Stadsbeheer afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving / team Vergunningen Bedrijfsnaam de heer mevrouw Stadhuisplein 1 Postbus 200

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschrift Civiel WTS KTZ/KD systeem betonput 2.50m1

Plaatsingsvoorschrift Civiel WTS KTZ/KD systeem betonput 2.50m1 Plaatsingsvoorschrift Civiel WTS KTZ/KD systeem betonput 2.50m1 1. Voorbereiding 1.1 Na afgifte / ontvangst van deze plaatsingsvoorschriften versie d.d. 14-06-2016 wordt van u verwacht dat u deze ondertekend

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 14 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

Ondergrondse Infrastructuur. Wil Kovács Hoofd Leidingenbureau en Beheer Ondergrond Gemeente Rotterdam

Ondergrondse Infrastructuur. Wil Kovács Hoofd Leidingenbureau en Beheer Ondergrond Gemeente Rotterdam Ondergrondse Infrastructuur Wil Kovács Hoofd Leidingenbureau en Beheer Ondergrond Gemeente Rotterdam 13 november 2014 De regie ligt bij de gemeente! Openbare ruimte wordt vaak beperkt beschouwd. De bovengrond

Nadere informatie

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam VRAAGSPECIFICATIE voor het ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK ROTTANOVA opsteller: T. Guiran (BOOR) datum: 17 juli 2014 status: DEFINITIEF 1. Inleiding De gemeente Rotterdam

Nadere informatie

WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS VOORDAT U BEGINT VOORDAT U MET GRONDWERKEN BEGINT, MOET U ZEKER WETEN OF ER FLUXYS-LEIDINGEN IN DE BUURT LIGGEN.

Nadere informatie

SUMMARY BEKNOPTE SAMENVATTING INHOUDSOPGAVE PUTTEN EN SLEUVEN. Ausschachtungen und Graben Excavation and trenching work Fouilles et tranchées

SUMMARY BEKNOPTE SAMENVATTING INHOUDSOPGAVE PUTTEN EN SLEUVEN. Ausschachtungen und Graben Excavation and trenching work Fouilles et tranchées PUTTEN EN SLEUVEN Ausschachtungen und Graben Excavation and trenching work Fouilles et tranchées SUMMARY This publication contains instructions (based on statutory regulations) exclusively related to the

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN (ONTWERPFASE)

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN (ONTWERPFASE) VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN (ONTWERPFASE) EN KENNISGEVINGSFORMULIER Behorend bij besteknummer 2011-017 Onderhoudswerkzaamheden Kapelstraat, Kerkstraat en Antoniusstraat te in de gemeente Revisiedatum:

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving a. Typering van het systeem Beschoeiing, bestaande uit verticale profielen (figuur 1), die geplaatst worden voor

Nadere informatie

ARC HAEO LOG I CAL SOLUTIONS

ARC HAEO LOG I CAL SOLUTIONS ARC HAEO LOG I CAL SOLUTIONS Nota bij de onderzoeksresultaten van de archeologische begeleiding van werken te Antwerpen-Wilrijk, Boomsesteenweg (lkea) - FASE 1 (tussentijds verslag 14/04/11) Nick Van Liefferinge

Nadere informatie

Drainage voorkomt grondwateroverlast. Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin

Drainage voorkomt grondwateroverlast. Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin Drainage voorkomt grondwateroverlast Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin Inleiding Als gevolg van een hoge grondwaterstand kan grondwater overlast veroorzaken in huis

Nadere informatie

Rode beuk. Paardekastanje

Rode beuk. Paardekastanje 5 67 69 65 60 Advies Hoofdstraat 62/64 Gaanderen Beleid: Op het perceel aan de Hoofdstraat 62/64 te Gaanderen staan 2 bomen die als bijzonder zijn aangemerkt. Het betreft hier een rode beuk (plantjaar

Nadere informatie

Nadere regels behorende tot artikel 2.10 B van de Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere regels behorende tot artikel 2.10 B van de Algemene Plaatselijke Verordening Bijlage 1 Voorwerpen in openbare ruimte 1. Het plaatsen van uitstallingen Voor het plaatsen van voorwerpen in de openbare ruimte werd voorheen in artikel 2.10 A APV een vergunning van het college van burgemeester

Nadere informatie

beleid remtestinrichtingen

beleid remtestinrichtingen beleid remtestinrichtingen In dit document wordt een toelichting gegeven omtrent de toepassing en plaatsing van remtestinrichtingen. Dit document is informatief van aard en wordt gezien als een groeidocument.

Nadere informatie

Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen:

Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: 24-3-2017 Notitie: Motivering archeologie Motivering aspect archeologie bij aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een nieuw horecagebouw op de locatie Goirlesedijk

Nadere informatie

Archeo-rapport 4 Archeologisch vooronderzoek aan de Oude Tramweg te Munsterbilzen

Archeo-rapport 4 Archeologisch vooronderzoek aan de Oude Tramweg te Munsterbilzen Archeo-rapport 4 Archeologisch vooronderzoek aan de Oude Tramweg te Munsterbilzen Kessel-Lo, 2009 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 4 Archeologisch vooronderzoek aan de Oude Tramweg te Munsterbilzen

Nadere informatie

Ter plaatse van de instabiliteiten treedt op sommige plaatsen water uit het talud

Ter plaatse van de instabiliteiten treedt op sommige plaatsen water uit het talud ., Project Havens Terneuzen Overleg stabiliteitsprobleem Datum:. Tijd: Deelnemers: Archiefnummer: Opsteller verslag 22-03-2006 10.00 Ruud Bosters (DWW), Wilbur van Beijnen (PBZ), Harrie van Gils (PBZ),

Nadere informatie

Algemene VELIN-voorw aarden voor grondroer- en overige activiteiten

Algemene VELIN-voorw aarden voor grondroer- en overige activiteiten Algemene VELIN-voorw aarden voor grondroer- en overige activiteiten Algemene VELIN-voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten (Versie april 2017) Vele duizenden kilometers leidingen en kabels

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van de Gemeente Utrecht voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van het tot stand brengen van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) baan

Nadere informatie

wijzigingsplan Dr Bouwdijkstraat

wijzigingsplan Dr Bouwdijkstraat Regels wijzigingsplan Dr Bouwdijkstraat Planstatus: vastgesteld Datum: 2010-11-23 Plan identificatie: NL.IMRO.0638.BPDorpskernWY001-VAS1 Auteur: Zoeterwoude 1 Inleidende regels...4 Artikel 1 Begrippen...4

Nadere informatie

De aanvraag is namens Gasunie Grid Services B.V. ingediend door Antea Group Nederland te Heerenveen.

De aanvraag is namens Gasunie Grid Services B.V. ingediend door Antea Group Nederland te Heerenveen. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 27 februari 2017 een aanvraag watervergunning ontvangen van Gasunie Grid Services B.V., Postbus

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opstalrechten

Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene Voorwaarden ter zake van Opstalrechten die ter zake van een hierna bedoeld Werk zijn gevestigd ten behoeve van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opstalrechten

Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene Voorwaarden ter zake van Opstalrechten die ter zake van een hierna bedoeld Werk zijn gevestigd ten behoeve van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

Gevelgeleiding. Onderwerp: Inleiding

Gevelgeleiding. Onderwerp: Inleiding Onderwerp: Gevelgeleiding Inleiding Gevelgeleiding is een systeem om de stabiliteit van de gondel door windbelasting binnen de gebruiksvoorwaarden te waarborgen. De geleiding moet volgens de huidige regelgeving

Nadere informatie

Grondroerders Wat u moet weten

Grondroerders Wat u moet weten Grondroerders Wat u moet weten Sinds 1 juli 2008 is de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) van kracht. Deze wet is ook wel bekend als de grondroerdersregeling en moet het aantal graafschades

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften

Plaatsingsvoorschriften Plaatsingsvoorschriften AquapoolZ 1. Levering van het zwembad De levering van het zwembad gebeurt door middel van een speciaal transport. Het zwembad wordt geleverd voor de bouwplaats want de vrachtwagen

Nadere informatie

1. Aanvrager. 2. Projectgegevens. 3. Gegevens aannemer 1/5

1. Aanvrager. 2. Projectgegevens. 3. Gegevens aannemer 1/5 Dit formulier graag volledig ingevuld sturen naar e- mailadres. U kunt het formulier ook per post sturen naar Gemeente Hoeksche Waard, Postbus 2003, 3290 EA Oud- Beijerland. Voor meer informatie kunt u

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. Transformatorstations

INFORMATIEBOEKJE. Transformatorstations INFORMATIEBOEKJE Transformatorstations ATTENTIE U heeft voor uw energievoorziening een transformatorstation van Alfen aangeschaft. Hiermee heeft u gekozen voor een Nederlands kwaliteitsproduct. Alfen is

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

Samen verminderen we graafschade

Samen verminderen we graafschade Samen verminderen we graafschade Wat moet u weten? ATEL drieluik Samen verminderen we graafschade 2015 v03.indd 1 29/01/15 15:21 Gaat u graven, heien, een damwand slaan? Dan is het goed vooraf te weten

Nadere informatie

Richtlijnen voor werken nabij pijpleidingen die gevaarlijke producten onder hoge druk vervoeren INFORMEER u, VOOR u GRAAFT!

Richtlijnen voor werken nabij pijpleidingen die gevaarlijke producten onder hoge druk vervoeren INFORMEER u, VOOR u GRAAFT! FINA ANTWERP OLEFINS N.V. p L s PipeLine Services Richtlijnen voor werken nabij pijpleidingen die gevaarlijke producten onder hoge druk vervoeren INFORMEER u, VOOR u GRAAFT! Graaf veilig! richtlijnen voor

Nadere informatie

Gemeente Borger-Odoorn, Regels voor graven en asbezorging 2012

Gemeente Borger-Odoorn, Regels voor graven en asbezorging 2012 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Borger-Odoorn Nr. 219224 12 december 2017 Gemeente Borger-Odoorn, Regels voor graven en asbezorging 2012 Burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn, gelet

Nadere informatie

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw TECHNISCHE BEPALINGEN Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen Wijziging Technische Bepalingen Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw Overzicht vervallen bepalingen toegevoegd

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 2: beschotting aangebracht voorafgaand aan de uitgraving

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 2: beschotting aangebracht voorafgaand aan de uitgraving Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 2: beschotting aangebracht voorafgaand aan de uitgraving a. Typering van het systeem Beschoeiing, bestaande uit verticale profielen (figuur 1) en beschotting, die

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Voordat u begint Voordat u met grondwerken begint, moet u zeker weten of er Fluxys-leidingen in de buurt liggen.

Nadere informatie

Veilig gebruik van Hoogwerkers Leidraad bij het vaststellen van de bodemcondities

Veilig gebruik van Hoogwerkers Leidraad bij het vaststellen van de bodemcondities Introductie Alle hoogwerkers vertrouwen voor hun stabiliteit op de gesteldheid van de ondergrond waarop zij zich bevinden. Dit geldt zowel voor machines die alleen kunnen werken met het gebruik van afstempeling

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen Algemene regels kwantiteit, Keur waterschap Vechtstromen Kenmerk: WVS - 37 Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013;

Nadere informatie

Herinrichting De Vergulde Hand:

Herinrichting De Vergulde Hand: Beste geïnteresseerde, Voor u ligt de tweede maandelijkse informatiebrief over de werkzaamheden op het industrieterrein De Vergulde Hand. Op De vergulde hand wordt het komende jaar gewerkt in opdracht

Nadere informatie

Yara Sluiskil KAM. Graafvergunning. 1. Doel. 2. Doelgroep/geldigheid

Yara Sluiskil KAM. Graafvergunning. 1. Doel. 2. Doelgroep/geldigheid HAS TQS Documentation Mail Owner Main View Yara Intranet Prev. Next Yara Sluiskil KAM GRAAFVERGUNNING 4. implementatie en uitvoering 4.6 Beheersing van de werkzaamheden Class.: OPEN ALGEMENE PROCEDURES

Nadere informatie

Samen verminderen we graafschade. Wat moet u weten?

Samen verminderen we graafschade. Wat moet u weten? Samen verminderen we graafschade Wat moet u weten? Gaat u graven, heien, een damwand slaan? Dan is het goed vooraf te weten wat u in de bodem kunt tegenkomen. Zo voorkomt u graafschade. Minder graafschade

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS voordat u begint Voordat u met grondwerken begint, moet u zeker weten of er Fluxys-leidingen in de buurt liggen.

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS voordat u begint Voordat u met grondwerken begint, moet u zeker weten of er Fluxys-leidingen in de buurt liggen.

Nadere informatie

Gemeente Arnhem Datum ontvangst : 17 07 2012 Zaaknummer : 2012 07 01383 In deze notitie wordt de uitvoeringwijze en uitvoeringsvoorschriften van de aanpassing van de brugpijlers van de John Frostbrug beschreven.

Nadere informatie

Installatie handleiding. TreeParker installatie handleiding okt 2016 NL

Installatie handleiding. TreeParker installatie handleiding okt 2016 NL TreeParker installatie handleiding okt 2016 NL TreeParker onderdelen TreeParker Deck TreeParker Frame TreeParker Post 4 st TreeParker Frame 2 TreeParker onderdelen 51 cm 3 cm 3 TreeParker onderdelen 60

Nadere informatie

dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN

dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 2 02.01 VOORAFGAANDE GRONDWERKEN 02.01.10 Verwijderen van teelaarde De teelaarde

Nadere informatie

Handleiding plaatsen en verwijderen JMV Safety System WOOD

Handleiding plaatsen en verwijderen JMV Safety System WOOD Handleiding plaatsen en verwijderen JMV Safety System WOOD Aandachtspunten m.b.t. plaatsen van het JMV Safety System Bij het plaasten van het JMV Safety System dient rekening te worden gehouden met het

Nadere informatie

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht Onderwerp : Afvalstoffenverordening 2010 Samenvatting Deze verordening geeft onder meer aan hoe de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen gebeurt, wat wel en niet is toegestaan bij het ter inzameling

Nadere informatie

DEEL B : GEBOUWEN/RUWBOUW HOOFDSTUK 4 : GRONDWERKEN pagina 1

DEEL B : GEBOUWEN/RUWBOUW HOOFDSTUK 4 : GRONDWERKEN pagina 1 DEEL B - HOOFDSTUK 4 : GRONDWERKEN. Uitgraving in talud : val personen van hoger vlak : - tijdens het verplaatsen langs de rand en op het talud Verbod van opslag van materiaal en materieel op deze toegangswegen.

Nadere informatie

Uw veiligheid. en de ongestoorde werking van de ondergrondse hoogspanningsverbinding

Uw veiligheid. en de ongestoorde werking van de ondergrondse hoogspanningsverbinding Uw veiligheid en de ongestoorde werking van de ondergrondse hoogspanningsverbinding 2 Inhoud Veiligheid 4 Gevaarlijke acitiviteiten 8 Procedure 10 Veiligheidsaanbevelingen 12 Bouwen 12 Openbare ruimte

Nadere informatie