Site Regelgeving. Voorschrift Graafwerkzaamheden Pag. 1 van 11. Graafwerkzaamheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Site Regelgeving. Voorschrift Graafwerkzaamheden Pag. 1 van 11. Graafwerkzaamheden"

Transcriptie

1 Pag. 1 van 11 Inhoud: 1. Inleiding 2. Organisatorische aspecten 3. Risico inventarisatie en evaluatie 4. Veiligheid bij het graven van putten en sleuven 5. in nabijheid van kabeltracés 6. in nabijheid van leidingen 7. in nabijheid van riolen 8. in nabijheid van sporen 9. in nabijheid van hoogspanningsmasten 10. in en nabij groenvoorzieningen 11. Uit te voeren werkzaamheden in putten en sleuven 12. Besloten ruimte 13. Acceptatiecommissie OBL 1. Inleiding Dit voorschrift heeft betrekking op de VGM-aspecten bij graafwerkzaamheden, zowel IBL (Inside Battery Limits) als OBL (Outside Battery Limits). : hieronder worden verstaan alle ingravingen, uitgravingen, ontgravingen, afgravingen, grondverplaatsingen, etc. welke dieper dan 0,2 m onder het maaiveld plaatsvinden. Hieronder vallen derhalve ook grondboringen, het slaan van aardelektroden, etc. Wettelijke bepalingen: - Arbobesluit: art lid 4, art 3.30 en art Arbobeleidsregel 4.2-2: Wijze van beoordeling blootstelling aan toxische stoffen bij het werken in of met verontreinigde grond - Arbo Informatieblad 22: Werken met verontreinigde grond Site Regelgeving: - Hoofdstuk Bodem en infrastructuur - Hoofdstuk Werkvergunningen. Voor het leggen van kabels, leidingen, riolen enz. alsmede het hierna opvullen van sleuven en putten gelden de door de eigenaar aangegeven voorschriften. Dit voorschrift geldt voor alle graafwerkzaamheden voor zover specifieke graafvoorschriften van eigenaren van kabels, leidingen, riolen, etc. geen afwijkende of aanvullende bepalingen bevatten. Indien dit laatste het geval is, prevaleren de bepalingen uit het graafvoorschrift van de betreffende eigenaar (SABIC Pipelines BV, Vynova, USG, EPG, Gasunie, WML, KPN, Air Liquide Acetylene, etc)

2 Pag. 2 van Organisatorische aspecten Bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden is een werkvergunning vereist. Indien de graafwerkzaamheden zich uitstrekken over meerdere huisbaasgebieden, geldt voor elk huisbaasgebied de werkvergunningprocedure. De chef ontvangende afdeling geeft op de werkvergunning aan welke veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. Voor het verkrijgen van de door Mapping&Registry RHDHV- Sitech Site Office te verstrekken graafinformatie moet het formulier Aanvraag graafinformatie worden gehanteerd. De graafinformatie geeft tracé-informatie over leidingen, kabels, riolen, sporen, etc. Tevens staat op de graafinformatie aangegeven welke instanties voorafgaande aan de graafwerkzaamheden gewaarschuwd moeten worden. Voordat met de graafwerkzaamheden mag worden begonnen moet worden onderzocht of de grond waarin gewerkt moet worden eventueel verontreinigd is. Aanvraag onderzoek middels het formulier Aanvraag bodemonderzoek voorafgaand aan bouw, graaf of sloopwerkzaamheden. Na een werkonderbreking moet voor heraanvang van de werkzaamheden worden vastgesteld of de situatie niet gewijzigd is, de genomen veiligheidsmaatregelen nog aanwezig zijn en worden nagegaan of de werkvergunning(en) nog steeds hun geldigheid hebben. Nadat de graafwerkzaamheden zijn voltooid, stuurt de aanvrager de graafinformatie retour naar de afdeling Mapping&Registry RHDHV onderdeel van de Sitech Site Office. De bijbehorende tekening(en) met daarop geconstateerde afwijkingen van de werkelijke situatie, door middel van inmetingen verkregen, dienen binnen 4 maanden na uitvoering terug gekoppeld te zijn bij Mapping&Registry RHDHV- Sitech Site Office ten behoeve van verwerking in SiteView. Dit geldt ook voor nieuwe objecten. Alle ongewone voorvallen, waaronder ook begrepen de aangetroffen of veroorzaakte beschadigingen aan in de grond liggende leidingen, kabels, riolen, etc., dienen direct te worden gemeld aan de chef ontvangende afdeling. Bij ongewone voorvallen dienen de graafwerkzaamheden tijdelijk te worden gestopt. 3. Risico inventarisatie en evaluatie Indien de gevaars- en risicoaspecten, te beoordelen door de chef ontvangende afdeling, niet normaal beheersbaar zijn, dan dienen deze voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden te worden geanalyseerd (TRA, JSA) alsmede de hieruit voortvloeiende maatregelen te worden genomen. VGM-aspecten waarmee rekening dient te worden gehouden zijn onder meer: o zone-gebieden (gas- en stofexplosie) o in de grond liggende leidingen, kabels, riolen etc. o verontreinigde grond o grondwater o onderspoelingen door lekkages o wijzigingen van of aan tracés o omgevingsinvloeden (fabriek, gebouw, verkeer, spoor, etc.) o belasting van het tracé door het gewicht van graafwerktuigen, materieel en transportmiddelen o groenvoorziening (duurzaamheid, uitzicht, uitstraling)

3 Pag. 3 van 11 o bedolven raken o vergiftiging of verstikking (gevaarlijke dampen of gassen) o struikelen, vallen of inrijden Indien de diepte van een put of sleuf meer bedraagt dan 1 m, moeten er grondkerende constructies (stempelingen, bekistingen of damwanden) worden toegepast of moet er onder een veilig talud worden gegraven. 4. Veiligheid bij het graven van putten en sleuven 4.1 Grondsoort Alle terreinen op de locatie Chemelot worden beschouwd als geroerde grond. Dit betekent dat de maximaal optredende bodemdruk nooit hoger mag zijn dan 200 kn/m2 (2 kg/cm2). 4.2 Maatregelen tegen inkalven van taluds Indien zich geen ongunstige omstandigheden voordoen geldt de in de tabel aangegeven verhouding van hoogte (a): horizontale afstand (b). Grondsoort Los of geroerd Diepte onder maaiveld Talud niet steiler dan (a : b) Zand of leem 1 4 m 1 : 1 a Klei 1 1,5 m 1,5 4 m 1,5 : 1 1 : 1 b Trapsgewijze ontgraving is toegestaan indien ondergrondse infrastructuur het graven onder talud onmogelijk maakt In geval van - waterbezwaar (grondwater, neerslag, vorst, dooi, etc) - zware bovenbelasting bij of langs de insteek (gebouwen, installaties, etc.) - inhomogeniteit en/of gelaagdheid van de grond - trillingen (graafmachines, verkeer, railvervoer, etc) - achteruitgang van de grond (langdurig openliggen) dienen de betreffende risico s te worden bepaald en aanvullende maatregelen te worden genomen. Bij graafwerkzaamheden met een grotere diepte dan 4 m dienen op basis van de vastgestelde eigenschappen van de grond en de omstandigheden waaronder de graafwerkzaamheden plaatsvinden de risico s te worden bepaald en aanvullende maatregelen te worden genomen. Dit zal veelal resulteren in de toepassing van grondkerende constructies. Het ondergraven van taluds is verboden.

4 Pag. 4 van Grondkerende constructies Grondkerende constructies moeten - zijn vervaardigd van deugdelijk en voor het doel geschikt materiaal - van voldoende afmetingen zijn - voldoende sterk zijn om een veilige werkplek te waarborgen De uitvoeringswijze van grondkerende constructies dient voor elk geval afzonderlijk te worden bepaald, rekening houdend met de bevindingen uit de risico inventarisatie en evaluatie (zie 3.). De contractor moet aan de hand van berekeningen de deugdelijkheid van de grondkerende constructie aantonen. Onderdelen van grondkerende constructies mogen niet op andere wijze worden belast dan waar zij oorspronkelijk voor zijn bestemd, tenzij deze op de extra belasting zijn berekend. Het verwijderen van voorzieningen tegen het inkalven van put- of sleufwanden mag niet plaatsvinden zolang zich daar ter plaatse personen bevinden in een put waarvan de bodem zich meer dan 1 m beneden het maaiveld bevindt. Bij gebruik van hydraulische vijzels dient een doelmatige drukbegrenzer te worden toegepast Grondboringen en slaan van aardelektroden Als de graafinformatie de aanwezigheid van ondergrondse infrastructuur laat vermoeden binnen een afstand van 5 m tot het werkpunt, dient de ligging van de ondergrondse infrastructuur te worden bevestigd middels proefsleuven. Zie verder de in hoofdstuk 5 geformuleerde eisen. 4.5 Algemene aanwijzingen Wanneer de insteek van een talud zich bevindt in of nabij een wegverharding, moeten afdoende maatregelen zijn genomen tegen het gevaar dat gedeelten van de wegverharding in de put of sleuf vallen. Aansluitend aan de randen van een put of sleuf van meer dan 1 m diepte moet een veiligheidsstrook aanwezig zijn ter breedte van tenminste 0,5 m, vrijgehouden van grond en materialen, tenzij een gesloten wandvoorziening is toegepast die tenminste 0,15 m boven de begane grond uitsteekt. De uitgraving moet zijn voorzien van een voldoende aantal veilige toe- en uitgangen, bijvoorbeeld door middel van ladders. Een sleuf waarvan de breedte op maaiveldhoogte meer dan 0,8 m bedraagt, moet van een voldoend aantal deugdelijke overgangen zijn voorzien. Hierbij zijn lengte, plaats en diepte mede bepalend. Een en ander dient plaats te vinden in overleg met de chef ontvangende afdeling. Overgangen moeten voldoende sterk zijn en tenminste 0,6 m breed. Langs deze overgangen dient een deugdelijk(e) leuning of hekwerk te worden aangebracht van tenminste 1 m hoog, zodanig uitgevoerd, dat ook het gevaar van de in de put of sleuf vallende voorwerpen wordt voorkomen. Taluds en grondkerende constructies moeten dagelijks en na onderbreking door slecht weer, worden gecontroleerd en zonodig hersteld. Graafmachines en dergelijke dienen een zodanige afstand tot de sleuf of put aan te houden en zodanig te zijn opgesteld, dat geen gevaar voor instorten of inkalven van het talud aanwezig is.

5 Pag. 5 van in nabijheid van kabeltracé s 5.1 Algemeen. De elektrotechnische aspecten zoals beschreven in deze paragraaf zijn aan de orde indien de graafwerkzaamheden worden uitgevoerd binnen een afstand van 5 m ten opzichte van het kabeltracé. De omschrijving van graafwerkzaamheden staat beschreven in paragraaf 1.2. Kabels dienen voorzien te zijn van een goede, onbeschadigde isolatie om o.a. aanraking en kortsluiting te voorkomen. Als de isolatie beschadigd raakt, kan er mogelijk direct of op termijn een gevaarlijke situatie ontstaan, zoals kortsluiting, aardsluiting en of aanrakingsgevaar. Beschadigingen dienen terstond gemeld te worden bij de kabeltracébeheerder. De kabeltracébeheerder binnen de battery limits (IBL) is de installatieverantwoordelijke elektrotechniek (IV) van de betreffende fabriek, buiten de battery limits (OBL) zijn dit de terreinbeheerders Mapping&Registry RHDHV- Sitech Site Office. 5.2 Voorbereiding. Bij graafwerkzaamheden is te allen tijde een gedegen voorbereiding vereist. Hierbij moet o.a. worden gedacht aan: - De chef ontvangende afdeling bepaalt aan de hand van de risico s of een kabelwacht noodzakelijk is. De in te zetten kabelwacht moet hiertoe specifiek en aantoonbaar zijn geïnstrueerd. De ontvangende afdeling instrueert de kabelwacht omtrent de plaatselijke risico s - Naast de locatieveiligheidsinstructie en de fabrieksinstructie, dienen de betrokken graafmedewerkers de specifieke instructies van de kabeltracébeheerder resp. terreinbeheerder OBL op te volgen; Een graafinzicht en/of (ondergrondse) kabeltracétekening geeft zo nauwkeurig mogelijke informatie van alle bekende in de grond aanwezige kabeltracés, rioleringen, leidingen, etc. Het geeft echter niet aan welke huisbaasgebieden doorkruist worden en wie de verantwoordelijke IV s zijn m.b.t. de kabels die in dat tracé liggen. Om de verantwoordelijke IV's en huisbazen te achterhalen, dient men zich te wenden tot de verstrekker van het graafinzicht en/of de (ondergrondse) kabeltracétekening. Deze kan kabeltracédoorsnedes verstrekken waarop het aantal kabels, de gegevens van de kabels en de eigenaar van de kabels vermeld staan, waardoor de verantwoordelijke IV te achterhalen is. 5.3 Eisen / Instructies Om graafwerkzaamheden uit te mogen voeren dienen de betrokken graafmedewerkers naast de algemene site-instructies, geïnstrueerd te zijn over de: - de aard van de uit te voeren werkzaamheden; - de specifieke risico s in relatie tot de werkzaamheden; - de specifieke (veiligheids)voorschriften in relatie tot de werkzaamheden - de plaatselijke bekendheid; - specifieke (veiligheids)instructies verstrekt door de kabeltracébeheerder. De gevolgde instructies dienen te zijn vermeld in het Veiligheidspaspoort van betreffende medewerker.

6 Pag. 6 van Werkwijze bij graafwerkzaamheden. De opdrachtverantwoordelijke: Bespreekt de werkzaamheden met vergunningverlener; Controleert aan de hand van de graafinformatie of alle aangekruiste instanties van de werkzaamheden op de hoogte zijn; Gaat na of er een RIE/JSA gemaakt moet worden voor speciale deelklussen. Denk bijvoorbeeld aan dieper graven dan 80 cm; Controleert of de schriftelijke goedkeuring van de huisbazen/instanties beschikbaar zijn; Verzorgt de werkvergunningen en gaat met de verstrekkers van deze vergunningen na of alle gegevens correct zijn; Houdt rekening met de in hoofdstuk 5 genoemde aandachtspunten; Controleert of de instructies genoemd in hoofdstuk 5.3 gevolgd zijn; Bespreekt met alle graafmedewerkers het plan van aanpak, de ligging van de kabels, het aantal en de diepte; Laat op aanwijzing van de kabeltracébeheerder handmatig proefsleuven graven en laat gegevens hiervan vastleggen op het graafinzicht. Indien er een afwijking in het tracé wordt geconstateerd dient dit zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval voordat de sleuf wordt dichtgemaakt, aan de opdrachtverantwoordelijk en aan de tracébeheerder te worden gemeld. Indien kabels niet langer in het kabelbed rusten, dienen deze afdoende (minimaal om de meter) te worden ondersteund of opgehangen te worden. 5.5 Machinale graafwerkzaamheden. Het uitvoeren van machinale graafwerkzaamheden is alleen toegestaan als: schriftelijke toestemming is verleend door de tracébeheerder en de exacte ligging van de kabels m.b.v. handmatig gegraven proefsleuven bekend is en een afstand van 1 meter naast de kabels bewaard wordt en een afstand van tenminste 0,3 m boven de kabels of, indien aanwezig, 0,1 m boven de kabelafdekband, afdektegels, pannen en dergelijke bewaard wordt. Een en ander conform onderstaand figuur. In het gearceerde gebied moet handmatig gegraven worden. Maaiveld Afdekband 30 cm 20 cm 100 cm Zie * Kabel s 100 cm Zie *

7 Pag. 7 van 11 * Opmerking: Als in de lengterichting van het kabeltracé over de volledige lengte naast de kabels handmatig een sleuf gegraven wordt en daarmee de exacte loop van het tracé bepaald is, mag t.b.v. machinaal graven de afstand van 1 m terug gebracht worden tot 0,3 m. Binnen een straal van 0,3 m rond de kabels mag derhalve nooit machinaal worden gegraven. Denk er wel aan om dwars over het kabeltracé proefsleuven te graven om kabels, die hieraan parallel lopen maar net buiten het kabeltracé liggen, gedetecteerd kunnen worden Hoe te handelen bij afwijkende situaties. In de hierna genoemde situaties dient de kabeltracébeheerder resp. terreinbeheerder OBL te worden gewaarschuwd, dienen de werkzaamheden te worden gestopt en dient de omgeving te worden ontruimd en afgezet: Dreigende of bestaande kabelbeschadigingen. Indien een kabel of mof dreigt beschadigd te worden of al beschadigd is, dienen de werkzaamheden direct te worden stopgezet en dient de omgeving te worden ontruimd en afgezet om letsel t.g.v. aanrakingsgevaar en/of steekvlammen door kortsluiting te vermijden. Er moet worden gehandeld als in een alarmsituatie. In de nabijheid komen, aanraken of bewegen van de kabels of moffen is dan streng verboden. De vergunningverlener en kabeltracébeheerder dienen onmiddellijk te worden gewaarschuwd. Deze ondernemen verdere acties. De kabel zal elektrotechnisch worden veiliggesteld en gerepareerd. Na reparatie én toestemming van Chef Ontvangend of Direct Chef Ontvangend kunnen de werkzaamheden worden hervat Ondergrondse lekkage. Indien ondergrondse lekkages van leidingen geconstateerd worden, dienen de werkzaamheden onmiddellijk gestopt, de omgeving ontruimd en afgezet en de kabeltracébeheerder gewaarschuwd te worden. Men dient voorzichtig te handelen omdat de vrijkomende vloeistof in eerste instantie onbekend zal zijn. Men moet rekening houden met de acute of chronische effecten ervan op de gezondheid. Verder is voorzichtigheid geboden omdat een vloeistof een kortsluiting kan inleiden ingeval van een beschadigde kabel. De kabeltracébeheerder zal de verdere noodzakelijke acties ondernemen om o.a. de herkomst en soort vloeistof te bepalen, de sleuf leeg te laten maken, de kabels op beschadigingen te onderzoeken evt. nadat deze eerst zijn veiliggesteld en de lekkage op te heffen Hoge grondwaterstand. Als de kabelsleuf t.g.v. een hoge grondwaterstand volloopt of tijdens een hevige regenbui volregent, dienen de werkzaamheden gestopt en de kabeltracébeheerder gewaarschuwd te worden. In geen geval mogen de werkzaamheden voorgezet worden in een onder water staande sleuf om elektrocutiegevaar te vermijden.

8 Pag. 8 van Grondverzakking. Als er, om welke reden dan ook, een grondverzakking heeft plaats gehad, dienen in overleg met de kabeltracébeheerder maatregelen genomen te worden om de kabels op te vangen en daarmee kabelbeschadiging te voorkomen. De kabeltracébeheerder zal verder ook acties aanzetten om de oorzaak van de verzakking te achterhalen en verdere verzakking te voorkomen Nekaldietmoffen. Indien bij de graafwerkzaamheden een NEKALDIET-mof wordt aangetroffen, dienen de werkzaamheden onmiddellijk te worden stopgezet i.v.m. ontploffingsgevaar en de kabeltracébeheerder te worden gewaarschuwd. Schets Nekaldiet mof: Bovenaanzicht Zijaanzicht Specifieke kenmerken zijn: Platte deksel Richels in deksel Foto s Nekaldiet mof: Bovenaanzicht Onderaanzicht 5.7 Dicht maken sleuven. De uitvoerende chef ziet erop toe, dat er een juiste inmeting, van nieuwe- en/of verwijderde en/of gewijzigde kabels c.q. afwijkende situaties, heeft plaatsgevonden en dat deze as built situatie direct op de diverse tekeningen wordt opgenomen. De gebruikte hulpmiddelen voor het opvangen van de kabels tijdens de uitvoering van de (graaf)werkzaamheden dienen tijdens het dichten te worden verwijderd. Ook zal gelet dienen te worden op een goede dichting van de grond onder de kabels. De vergunningverlener en/of kabeltracébeheerder hebben het recht om bij verdachte omstandigheden de sleuf open te laten maken.

9 Pag. 9 van Overdracht van werkzaamheden. Bij overdracht van werkzaamheden en de daarbij behorende verantwoordelijkheden dient alle voor de veiligheid en goede voortgang van belang zijnde informatie met betrekking tot de activiteiten ter kennis te worden gebracht van de nieuwe dienstdoende verantwoordelijke. Opmerking: Na werkonderbreking voor aanvang van de werkzaamheden eerst vaststellen dat de situatie niet is gewijzigd, de genomen veiligheidsmaatregelen nog aanwezig zijn en tevens nagaan of de werkvergunning(en) nog steeds hun geldigheid hebben. 6. in nabijheid van leidingtracés Op aanwijzing van de tracébeheerder moeten handmatig proefsleuven worden gegraven dwars over de ligging van het leidingtracé. De toplaag mag maximaal tot 0,2 m diepte machinaal worden verwijderd. De hieronder gelegen lagen mogen uitsluitend na handmatig voorsteken, machinaal worden verwijderd. 7. in nabijheid van riolen Voorafgaand aan de graafwerkzaamheden moet de uitvoerende instantie bij de beheerder of eigenaar van de riolen informatie inwinnen omtrent de diepte ligging van de riolen.

10 Pag. 10 van in nabijheid van sporen Voor graafwerkzaamheden onder respectievelijk in de nabijheid van sporen zijn ontgravingsvoorwaarden gedefinieerd en gezoneerd zoals aangegeven in onderstaand figuur. Overige bepalingen: De chef ontvangende afdeling bepaalt aan de hand van de risico s of een spoorwacht noodzakelijk is. Naast de locatieveiligheidsinstructie en de fabrieksinstructie, dienen de betrokken graafmedewerkers de specifieke instructies van de chef ontvangende afdeling op te volgen. Het leggen van leidingen, kabels, riolen, etc. in het gearceerde gebied dient vooraf door de Acceptatiecommissie OBL te zijn goedgekeurd.

11 Pag. 11 van in nabijheid van hoogspanningsmasten Werkzaamheden in de gevarenzone van een hoogspanningslijn mogen slechts worden uitgevoerd nadat hiertoe schriftelijk toestemming is verkregen van de beheerder van de hoogspanningslijn (Essent Intermediate). Gemeten vanaf het hart van de hoogspanningslijn betreft de gevarenzone, aan beide zijde van de hoogspanningslijn, 50 m. Bij het gebruik van (hijs)werktuigen met een valafstand van groter dan 35 m, betreft de gevarenzone 1,5 maal de valafstand. 10. in en nabij groenvoorzieningen Deze dienen plaats te vinden in overleg met Mapping&Registry RHDHV- Sitech Site Office. 11. Uit te voeren werkzaamheden in putten en sleuven Voor de uitvoering van de specifieke werkzaamheden, anders dan graafwerkzaamheden, zoals het leggen, vervangen, repareren etc. van leidingen, kabels, riolen en andere installatiedelen, gelden de hierop betrekking hebbende werkvergunningen en technische uitvoeringsvoorschriften/normen. 12. Besloten ruimte of bijzondere ruimte Op de werkvergunning dient te worden aangegeven of de betreffende put of sleuf moet worden aangemerkt als een besloten ruimte of bijzondere ruimte. Zie verder de Site Regelgeving, hoofdstuk Werkvergunning. 13. Acceptatiecommissie OBL Indien site users voor hun leidingen, kabels en andere installatiedelen gebruik maken van OBL-kolommenbanen, -riolen, -ondergrondse tracés en -wegen, moeten zij nieuw te plaatsen of te wijzigen leidingen, kabels en andere installatiedelen melden bij Mapping&Registry RHDHV- Sitech Site Office ter behandeling in de Acceptatie Commissie OBL. Pas na goedkeuring door de Acceptatie Commissie OBL kan met de uitvoering worden gestart.

Site Regelgeving. Voorschrift Graaf- en grondroerende werkzaamheden Pag. 1 van 7. Voorschrift deel Graaf- en Grondroerende werkzaamheden. 1.

Site Regelgeving. Voorschrift Graaf- en grondroerende werkzaamheden Pag. 1 van 7. Voorschrift deel Graaf- en Grondroerende werkzaamheden. 1. Pag. 1 van 7 deel Graaf- en Grondroerende 1. Inleiding Werkingssfeer Dit voorschrift heeft betrekking op de VGM-aspecten bij graaf- en grondroerende, zowel IBL (Inside Battery Limits) als OBL (Outside

Nadere informatie

WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN

WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN Bij het werken in bouwputten en sleuven kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door het inkalven van taluds en het bezwijken van grondkerende constructies. Welke maatregelen

Nadere informatie

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden Opgesteld door Alfons Sprengers evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 6 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is om grond- en graafwerkzaamheden bij AEB op een veilige en verantwoorde manier uit te

Nadere informatie

Grondwerk, putten en sleuven

Grondwerk, putten en sleuven Grondwerk, putten en sleuven Putten en sleuven worden gegraven voor onder andere het leggen van leidingen of het maken van funderingen, kelders en tunnels. Uitkomende grond kan tijdelijk in depot worden

Nadere informatie

... Think safety! Grondwerkzaamheden. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Grondwerkzaamheden. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Grondwerkzaamheden VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Grondwerkzaamheden Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie

Nadere informatie

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden Documenteigenaar Adviseur KAM evisie 26-03-15 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 8 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 Wijziging(en)

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten Werkinstructie HSEW Blz. 1 van 11 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 4 DEFINITIES 5 VOORWAARDEN 6 VERANTWOORDELIJKHEDEN EN BEVOEGDHEID 7 WERKWIJZE 7.1 KLIC melding doen 7.2 Inventarisatie kabels/leidingen

Nadere informatie

Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland

Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland Pagina 1 van 8 Gemaakt op 17-9-2012 10:03:00 Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Doel 2. Omvang 3. Referenties 4. Definities

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 13 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 14 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

WERK IN UITVOERING OBL

WERK IN UITVOERING OBL Een compact naslagwerk met informatie en aandachtspunten en vaak voorkomende praktijksituaties bij werkzaamheden in het OBL gebied op de Chemelot Site. Dit is een uitgave van het Sitech Site Office / Royal

Nadere informatie

De aanvraag is namens xxxx ingediend door Combinatie Hoogwatermaatregelen te Grijpskerk.

De aanvraag is namens xxxx ingediend door Combinatie Hoogwatermaatregelen te Grijpskerk. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 16 maart 2016 een aanvraag ontvangen van xxxx, Rijksweg West 18, 9608 PC te WESTERBROEK om

Nadere informatie

Tegen het verlenen van de vergunning bestaat geen bezwaar, mits aan de algemene en bijzondere voorschriften wordt voldaan.

Tegen het verlenen van de vergunning bestaat geen bezwaar, mits aan de algemene en bijzondere voorschriften wordt voldaan. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 10 oktober 2014 een aanvraag ontvangen van de Gemeente Hoogezand-Sappemeer, Postbus 75, 9600

Nadere informatie

WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING

WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING Sitech Site Office ACC-Nummer: RHDHV Datum GEGEVENS WIJZIGINGSAANVRAAG (volledig in te vullen door aanvrager) Naam Indiener Afdeling Naam Project Manager is Proj.

Nadere informatie

Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet

Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet Klik hier als u tekst wilt invoeren. Universiteit Utrecht Directie Vastgoed & Campus, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht (Postbus 80125, 3508 TC Utrecht) Datum

Nadere informatie

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding 15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding Kabels en leidingen worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen aangelegd. Denk onder andere aan: elektriciteitskabels, gasleidingen, drinkwaterleidingen,

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

De aanvraag is namens Gasunie Grid Services B.V. ingediend door Antea Group Nederland te Heerenveen.

De aanvraag is namens Gasunie Grid Services B.V. ingediend door Antea Group Nederland te Heerenveen. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 27 februari 2017 een aanvraag watervergunning ontvangen van Gasunie Grid Services B.V., Postbus

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Amersfoort.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Amersfoort. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 2 juni 2017 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten

Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten Eind 2013 is er een tweetal incidenten geweest in midden Limburg, waarbij door graafwerkzaamheden een ondergrondse leiding is geraakt. Hierdoor verontreinigde

Nadere informatie

De aanvraag is namens de Provincie Drenthe ingediend door A. Hak Drillcon BV te Helmond.

De aanvraag is namens de Provincie Drenthe ingediend door A. Hak Drillcon BV te Helmond. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 27 augustus 2015 een aanvraag ontvangen van de Provincie Drenthe, Postbus 122, 9400 AC te

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN

GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN Richtlijnen voor graafmachinisten en grondroerders. Lees deze brochure door voordat u start met uw graafwerkzaamheden INLEIDING De ondergrond

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van risicobeoordelingen: VGM plan, TRA en LMRA

Safety Regulations. Uitvoeren van risicobeoordelingen: VGM plan, TRA en LMRA Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

13 juni zaaknummer Provinciale weg N330 (Hummeloseweg) te Zelhem, gemeente Bronckhorst

13 juni zaaknummer Provinciale weg N330 (Hummeloseweg) te Zelhem, gemeente Bronckhorst 13 juni 2016 - zaaknummer 2016-007859 Provinciale weg N330 (Hummeloseweg) te Zelhem, gemeente Bronckhorst Advies als bedoeld in artikel 5.1.4.1, vijfde lid van de Omgevingsverordening Gelderland juncto

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

De aanvraag is namens Witte Huis BV ingediend door Oosterhof Holman Infra BV te Grijpskerk.

De aanvraag is namens Witte Huis BV ingediend door Oosterhof Holman Infra BV te Grijpskerk. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 16 september 2015 een aanvraag ontvangen van Witte Huis BV, Industrieweg 17, 9601 LJ te HOOGEZAND

Nadere informatie

Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update

Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update 08-03-2018 Inhoudsopgave 1. Aanvragen werkvergunning... 3 2. Het volgen van een aangevraagde werkvergunning... 4 3.Kopie maken / verlengen van een werkvergunningsaanvraag...

Nadere informatie

Graaf Incidentenformulier

Graaf Incidentenformulier (afwijkende ligging, schades en bijna-schades) met kabels en/of leidingen (in te vullen door uitvoerder/ onderaannemer) Gegevens over incident (per betrokken netbeheerder één formulier invullen) Kadaster-

Nadere informatie

De aanvraag is namens Groningen Seaports ingediend door Heuvelman Ibis B.V. te Delfzijl.

De aanvraag is namens Groningen Seaports ingediend door Heuvelman Ibis B.V. te Delfzijl. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 13 februari 2015 een aanvraag ontvangen van Groningen Seaports, Postbus 20004, 9930 PA te

Nadere informatie

Alleen bestemd voor tekst op internet bij Watervergunning die ter inzage wordt gelegd, dit wordt niet meegezonden. Bekendmaking

Alleen bestemd voor tekst op internet bij Watervergunning die ter inzage wordt gelegd, dit wordt niet meegezonden. Bekendmaking HAS2018_Z11193 Gemeente Veendam Alleen bestemd voor tekst op internet bij Watervergunning die ter inzage wordt gelegd, dit wordt niet meegezonden. Bekendmaking Postbus 20004 te VEENDAM Watervergunning

Nadere informatie

... Think safety! Besloten ruimtes. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Besloten ruimtes. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Besloten ruimtes VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Besloten ruimtes Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste

Nadere informatie

Artikel 2:5. Burgemeester en wethouders van Gouda. Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten:

Artikel 2:5. Burgemeester en wethouders van Gouda. Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten: Artikel 2:5 1. Burgemeester en wethouders van Gouda Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten: Gelet op het bepaalde in artikel 2:5 APV Gouda 2009 ten

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit tot wijziging van het Waterbesluit in verband met de vereenvoudiging en uniformering van regels voor windparken op zee (algemene regels windparken op zee) Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING

WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING WIJZIGINGSFORMULIER TECHNISCHE GOEDKEURING Sitech Site Office ACC-Nummer: RHDHV Datum Planologisch goedgekeurd JA / NEE / NVT GEGEVENS WIJZIGINGSAANVRAAG (volledig in te vullen door aanvrager) Naam Indiener

Nadere informatie

Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s

Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 16 maart 2015 een aanvraag ontvangen van de Provincie Drenthe, Postbus 122 te ASSEN,

Nadere informatie

Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen

Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Richtlijnen voor graafmachinisten en grondroerders November 2010-1 - N.V. Nederlandse Gasunie Inleiding Graafwerkzaamheden

Nadere informatie

VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN

VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN REGEL HET VOORAF, VOORKOM HIERDOOR VERTRAGING EN KOSTEN WAT VEILIG OPHANGEN EN OPVANGEN VAN KABELS EN LEIDINGEN THEMA ALGEMEEN Gas, Elektriciteit, Datatransport

Nadere informatie

Voorschrift vaststellen huisbaasgebieden / benoemen huisbazen: Verantwoordelijkheden en werkwijze (RASCI-chart) 141003

Voorschrift vaststellen huisbaasgebieden / benoemen huisbazen: Verantwoordelijkheden en werkwijze (RASCI-chart) 141003 Voorschrift vaststellen huisbaasgebieden / benoemen huisbazen: Verantwoordelijkheden en werkwijze (RASCI-chart) 141003 Policy Board/ Operational Board DSM NL / Chemelot Site Coördinator site Huisbaas site

Nadere informatie

Veilig gebruik van Hoogwerkers Leidraad bij het vaststellen van de bodemcondities

Veilig gebruik van Hoogwerkers Leidraad bij het vaststellen van de bodemcondities Introductie Alle hoogwerkers vertrouwen voor hun stabiliteit op de gesteldheid van de ondergrond waarop zij zich bevinden. Dit geldt zowel voor machines die alleen kunnen werken met het gebruik van afstempeling

Nadere informatie

dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN

dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 2 02.01 VOORAFGAANDE GRONDWERKEN 02.01.10 Verwijderen van teelaarde De teelaarde

Nadere informatie

Kerntaak 1: Gww-werk uitvoeren

Kerntaak 1: Gww-werk uitvoeren Kerntaak 1: Gww-werk uitvoeren Werkproces 1.1: Verkeersafzetting inrichten en onderhouden De vakman gww plaatst onder leiding de verkeersafzetting volgens tekening en opdracht. Hij onderhoudt de verkeersafzetting

Nadere informatie

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 Aluchemie Rotterdam Module Besloten ruimten Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 1 2 Een besloten ruimte is: Iedere ruimte die, onder normale omstandigheden, (grotendeels) van de omgeving is

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding 15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding Kabels en leidingen worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen aangelegd. Denk onder andere aan: elektriciteitskabels, gasleidingen, drinkwaterleidingen,

Nadere informatie

Voor schademeldingsformulier 2017 e.v.

Voor schademeldingsformulier 2017 e.v. 0.1 Invulinstructie schadeformulier Datum 11 januari 2018 Versie 1.0 ConceptMateriebeleid PPB-LVGeo- en Vastgoedinformatie en Advies Invulinstructie schadeformulier Versiehistorie Versie datum locatie

Nadere informatie

Werken met asbest en asbesthoudende materialen Balen/Overpelt

Werken met asbest en asbesthoudende materialen Balen/Overpelt 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Inventarisatie (mogelijke) aanwezigheid van asbest... 2 4.2 Ter beschikking stellen van de asbestinventaris aan de contractor...

Nadere informatie

Bladnr. 1 van VOOR HET BOUWWERK: Besteknr. REA Het project bestaat uit de herinrichting van de Noorderweg e.o. te Soest.

Bladnr. 1 van VOOR HET BOUWWERK: Besteknr. REA Het project bestaat uit de herinrichting van de Noorderweg e.o. te Soest. Kennisgevingsformulier Besteknr. REA 2012-09 d.d. - BESTEK + NOTA - Bladnr. 1 van 2 1 VOOR HET BOUWWERK: Besteknr. REA2012-09 Het project bestaat uit de herinrichting van de Noorderweg e.o. te Soest. 2

Nadere informatie

Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting

Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting In deze bijlage zijn voorbeeld planregels met betrekking tot archeologie en cultuurhistorie opgenomen voor nieuwe bestemmingsplannen in de gemeente

Nadere informatie

SUMMARY BEKNOPTE SAMENVATTING INHOUDSOPGAVE PUTTEN EN SLEUVEN. Ausschachtungen und Graben Excavation and trenching work Fouilles et tranchées

SUMMARY BEKNOPTE SAMENVATTING INHOUDSOPGAVE PUTTEN EN SLEUVEN. Ausschachtungen und Graben Excavation and trenching work Fouilles et tranchées PUTTEN EN SLEUVEN Ausschachtungen und Graben Excavation and trenching work Fouilles et tranchées SUMMARY This publication contains instructions (based on statutory regulations) exclusively related to the

Nadere informatie

WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS VOORDAT U BEGINT VOORDAT U MET GRONDWERKEN BEGINT, MOET U ZEKER WETEN OF ER FLUXYS-LEIDINGEN IN DE BUURT LIGGEN.

Nadere informatie

Bijlage 1: Bomenverordening Gemeente waterland

Bijlage 1: Bomenverordening Gemeente waterland Bijlage 1: Gemeente waterland 7801 - Groenvisie 2016 gemeente Waterland 7801 - Groenvisie 2016 gemeente Waterland Bijlage 2: Technische randvoorwaarden groen gemeente Waterland Technische randvoorwaarden

Nadere informatie

Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren

Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren Werkproces 1.1: Werkterrein inrichten en onderhouden De waterbouwer richt het werkterrein in door materiaal, verkeersafzettingen en materieel te plaatsen. De

Nadere informatie

De aanvraag is namens Groningen Seaports ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen.

De aanvraag is namens Groningen Seaports ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 8 juni 2016 een aanvraag ontvangen van Groningen Seaports, Postbus 20004, 9930 PA te DELFZIJL

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen Algemene regels kwantiteit, Keur waterschap Vechtstromen Kenmerk: WVS - 37 Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013;

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Aanhef De raad van de gemeente Bunnik; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS voordat u begint Voordat u met grondwerken begint, moet u zeker weten of er Fluxys-leidingen in de buurt liggen.

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van de Gemeente Utrecht voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van het tot stand brengen van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) baan

Nadere informatie

Repareren en renoveren van riolen

Repareren en renoveren van riolen VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE Voor het project: Repareren en renoveren van riolen Opgesteld door : Ing. P. van Boxtel Datum : 12 december 2014 Nummer : 01 Versie : 01 Behorend bij bestek

Nadere informatie

De aanvraag is namens KPN B.V. ingediend door Volker Wessels Telecom Infratechniek BV te Zwolle.

De aanvraag is namens KPN B.V. ingediend door Volker Wessels Telecom Infratechniek BV te Zwolle. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 19 november 2013 een aanvraag ontvangen van KPN B.V., Stationsstraat 115, kamer C3.021, 3811

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Artikel 1 Definities 1. Opdrachtgever: natuurlijk persoon of rechtspersoon. 2. Opdrachtnemer: VK Afbouw (KVK 70921547), die bedrijfsmatig offertes uitbrengt en schilders-, timmer-

Nadere informatie

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN score INVENTARISATIE / INSPECTIE in orde niet geheel in orde niet in orde n.v.t. TOELICHTING / EVALUATIE 1. VERANTWOORDELIJKHEID 1. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen.

Nadere informatie

Tegen het verlenen van de vergunning bestaat geen bezwaar, mits aan de algemene- en bijzondere voorschriften wordt voldaan.

Tegen het verlenen van de vergunning bestaat geen bezwaar, mits aan de algemene- en bijzondere voorschriften wordt voldaan. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 4 september 2017 een aanvraag watervergunning ontvangen van Enexis, Postbus 856, 5201 AW te

Nadere informatie

REGELS Inhoudsopgave

REGELS Inhoudsopgave REGELS Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS 2 Artikel 1 Begrippen 2 Artikel 2 Nadere regels 2 HOOFDSTUK 2 BESTEMMINGSREGELS 3 Artikel 3 Groen 3 Artikel 4 Verkeer - Verblijfsgebied 3 Artikel 5 Leiding

Nadere informatie

De aanvraag is namens North Water Afvalwater B.V. ingediend door PSMS B.V te Nieuwegein.

De aanvraag is namens North Water Afvalwater B.V. ingediend door PSMS B.V te Nieuwegein. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 31 mei 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van North Water Afvalwater B.V., Griffeweg

Nadere informatie

Nadere regels behorende tot artikel 2.10 B van de Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere regels behorende tot artikel 2.10 B van de Algemene Plaatselijke Verordening Bijlage 1 Voorwerpen in openbare ruimte 1. Het plaatsen van uitstallingen Voor het plaatsen van voorwerpen in de openbare ruimte werd voorheen in artikel 2.10 A APV een vergunning van het college van burgemeester

Nadere informatie

Rode beuk. Paardekastanje

Rode beuk. Paardekastanje 5 67 69 65 60 Advies Hoofdstraat 62/64 Gaanderen Beleid: Op het perceel aan de Hoofdstraat 62/64 te Gaanderen staan 2 bomen die als bijzonder zijn aangemerkt. Het betreft hier een rode beuk (plantjaar

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN Algemene Voorwaarden Beekmans Schilderwerken: Artikel 1. DEFINITIES In deze voorwaarden wordt het volgende verstaan onder: Consument / Opdrachtgever; Ieder natuurlijk persoon die niet

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS voordat u begint Voordat u met grondwerken begint, moet u zeker weten of er Fluxys-leidingen in de buurt liggen.

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen

Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen a. Typering van het systeem De grond wordt in situ mechanisch vermengd met een bindmiddel. Deze menging met een frees resulteert in

Nadere informatie

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VOORWOORD De oorspronkelijke tekst van VEEJGHEIDSADVIEZEN is gemaakt door een werkgroep (1) samengesteld uit leden van het Comité International de Prévention

Nadere informatie

*Z018AEBA1DD* Ruimtelijk Profiel Metro. Werken in en om de lokale spoorweginfrastructuur. Afdeling CEB

*Z018AEBA1DD* Ruimtelijk Profiel Metro. Werken in en om de lokale spoorweginfrastructuur. Afdeling CEB Afdeling CEB Ruimtelijk Profiel Metro Werken in en om de lokale spoorweginfrastructuur *Z018AEBA1DD* Paraaf Datum Opgesteld: Goedgekeurd: Vrijgegeven: H. de Jong B. Hoogzaad E. Bouma Samenvatting Voor

Nadere informatie

Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) en aansluitleidingen (AN)

Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) en aansluitleidingen (AN) 1 van 5 Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) Alle contacten met betrekking tot het beheer van distributieleidingen (DN) worden verzorgd

Nadere informatie

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening)

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Status Geldend Wettelijk kader Gemeentewet, Algemene

Nadere informatie

HSE guidelines. december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

NADERE REGELS BEGRAAFPLAATSEN GEMEENTE HEUSDEN

NADERE REGELS BEGRAAFPLAATSEN GEMEENTE HEUSDEN NADERE REGELS BEGRAAFPLAATSEN GEMEENTE HEUSDEN Het gemeentebestuur van Heusden; gelet op de Verordening op het gebruik en beheer van de gemeentelijke begraafplaatsen 2016 besluit: vast te stellen de navolgende

Nadere informatie

Gemeente Borger-Odoorn, Regels voor graven en asbezorging 2012

Gemeente Borger-Odoorn, Regels voor graven en asbezorging 2012 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Borger-Odoorn Nr. 219224 12 december 2017 Gemeente Borger-Odoorn, Regels voor graven en asbezorging 2012 Burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn, gelet

Nadere informatie

VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN

VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN VEILIGHEID BIJ GRAVEN NABIJ KABELS EN LEIDINGEN REGEL HET VOORAF, VOORKOM HIERDOOR VERTRAGING EN KOSTEN WAT THEMA VEEL VOORKOMENDE OORZAKEN VAN GRAAFSCHADES Gas, Elektriciteit, Datatransport ALGEMEEN APPENDAGES

Nadere informatie

Belangrijke veiligheidskennisgeving

Belangrijke veiligheidskennisgeving Belangrijke veiligheidskennisgeving CentriMag -systeem voor ondersteuning van de bloedsomloop Motormodel 201-10002 Compatibel met CentriMag -pomp en PediVas -pomp 6 september 2018 Geachte mevrouw, geachte

Nadere informatie

BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINDBEDRIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI)

BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINDBEDRIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINBERIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Geldend voor bedrijven met kooihuisvesting Inhoud Wilt u direct naar een bepaald onderdeel van

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING WERKVERGUNNINGEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING WERKVERGUNNINGEN. Standaards voor professionals, wees alert! A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Binnen de NAM wordt gewerkt met werkvergunningen. Hierin worden de afspraken vastgelegd die zijn gemaakt over de uitvoering

Nadere informatie

Vastgesteld door Burgemeester en wethouders In werking getreden op 1 november Toetsingskader Inritten

Vastgesteld door Burgemeester en wethouders In werking getreden op 1 november Toetsingskader Inritten Vastgesteld door Burgemeester en wethouders In werking getreden op 1 november 2016 Inleiding In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is bepaald dat een vergunning nodig is als iemand een inrit wil

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften Flatline tanks

Plaatsingsvoorschriften Flatline tanks Plaatsingsvoorschriften Flatline tanks Voor gebruik aandachtig lezen Alle veiligheidsvoorschriften nakomen Voor toekomstig gebruik bewaren Deze montagehandleiding bevat belangrijke aandachtspunten en aanbevelingen.

Nadere informatie

Gebruikersveiligheid. Elektrische veiligheid. Phaser 4500-laserprinter

Gebruikersveiligheid. Elektrische veiligheid. Phaser 4500-laserprinter Gebruikersveiligheid De printer en de aanbevolen verbruiksartikelen zijn getest en voldoen aan strikte veiligheidsnormen. Als u de volgende informatie in acht neemt, bent u verzekerd van een ononderbroken

Nadere informatie

De aanvraag is namens Enexis ingediend door Verkley B.V. te Drachten.

De aanvraag is namens Enexis ingediend door Verkley B.V. te Drachten. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 24 april 2017 een aanvraag watervergunning ontvangen van Enexis, Postbus 856, 5201 AW te 'S-HERTOGENBOSCH.

Nadere informatie

Lelystad * Beschikking d.d. 10 mei 2012 Omgevingsvergunning L gemeente. Lisdoddeweg 36 oprichten van een aardappelopslag

Lelystad * Beschikking d.d. 10 mei 2012 Omgevingsvergunning L gemeente. Lisdoddeweg 36 oprichten van een aardappelopslag gemeente Lelystad * Beschikking d.d. 10 mei 2012 Omgevingsvergunning L20110290 Lisdoddeweg 36 oprichten van een aardappelopslag Gemeente Lelystad Stadhuisplein 2 Postbus 91 8200 AB Lelystad U 0320 www.lelystad.nl

Nadere informatie

Besluit van 1 februari 2006, houdende regels voor uniforme saneringen (Besluit uniforme saneringen)

Besluit van 1 februari 2006, houdende regels voor uniforme saneringen (Besluit uniforme saneringen) (Tekst geldend op: 11-03-2010) Besluit van 1 februari 2006, houdende regels voor uniforme saneringen (Besluit uniforme saneringen) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

Artikel 3 WOONDOELEINDEN (W)

Artikel 3 WOONDOELEINDEN (W) Voorschriften Artikel 3 Woondoeleinden (W) Artikel 7 Erven (E) Artikel 8 Tuinen (T) Artikel 5 Waarde Archeologie 1B Artikel 3 WOONDOELEINDEN (W) DOELEINDENOMSCHRIJVING 1. De gronden op de kaart aangewezen

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Rotterdam.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Rotterdam. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 1 juli 2015 een aanvraag ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus 24, 9700 AA te GRONINGEN

Nadere informatie

Regels van goede praktijk

Regels van goede praktijk Regels van goede praktijk voor kraanbestuurders en grondwerkers die in de nabijheid van Air Liquide pijpleidingen werken www.airliquide-benelux.com Air Liquide pijpleidingen Air Liquide pijpleidingen in

Nadere informatie

De aanvraag is namens Royal Bodewes Shipyards B.V. ingediend door Witte Huis BV te Hoogezand.

De aanvraag is namens Royal Bodewes Shipyards B.V. ingediend door Witte Huis BV te Hoogezand. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 26 juli 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Royal Bodewes Shipyards B.V., Werfkade

Nadere informatie

Instructie aanwijzing NEN 3140

Instructie aanwijzing NEN 3140 Instructie aanwijzing NEN 3140 Het risico Zowel bij het gebruik van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen als bij het werken aan elektrische installaties bestaat een zeker risico op gevaar

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving a. Typering van het systeem Beschoeiing, bestaande uit verticale profielen (figuur 1), die geplaatst worden voor

Nadere informatie

Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk bouwplan

Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk bouwplan Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk 2 Handreiking Ontgravingen in een archeologievriendelijk De Handreiking Ontgravingen in een

Nadere informatie

PIPE BURSTING CODE VAN GOEDE PRAKTIJK

PIPE BURSTING CODE VAN GOEDE PRAKTIJK PIPE BURSTING CODE VAN GOEDE PRAKTIJK Inleiding Net zoals andere sleufloze technieken, is de pipe bursting techniek onderworpen aan een zorgvuldige voorafgaande planning, voorbereiding en dimensionering

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 09-09-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 09-09-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en) 1 Nieuwe huisstijl toegepast. 1. Doelstelling

Nadere informatie