DLV Plant. Jaarbrochure 2012/2013. Ondernemen met Kennis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DLV Plant. Jaarbrochure 2012/2013. Ondernemen met Kennis"

Transcriptie

1 DLV Plant Jaarbrochure 2012/2013 Ondernemen met Kennis

2 Ondernemen met kennis Met gepaste trots presenteren we onze jaarbrochure 2012/2013 met daarin een compacte weergave van de activiteiten en ontwikkelingen in ons bedrijf. Die trots is ingegeven door het vertrouwen dat u in ons heeft. Vertrouwen in onze mensen, onze kennis en innovatieve projecten die we samen met u realiseren. Als DLV Plant werken we dagelijks met veel inzet om dit vertrouwen waar te maken en verder uit te bouwen. We richten ons op het ontwikkelen en toepassen van kennis voor uw bedrijf en activiteiten. Kennis tot meerwaarde en toepassing brengen, dat is onze kernactiviteit. Dit doen we door middel van praktisch toepasbare adviezen, praktijkgericht onderzoek met direct toepasbare kennis en het opzetten van innovatieve projecten. Ook internationale activiteiten vormen een belangrijk onderdeel van DLV Plant. Op 1 januari 2012 maakten we een belangrijke stap door de participatie in ons zusterbedrijf in Denemarken, wer- DLV Plant Teams Teams Dochterondernemingen Akkerbouw en Vollegrondsgroenteteelt noordwest Akkerbouw en Vollegrondsgroenteteelt noordoost Akkerbouw en Vollegrondsgroenteteelt zuidwest Akkerbouw en Vollegrondsgroenteteelt zuidoost Aardbeien Fruitteelt Boomteelt Bloembollen Potplanten Snijbloemen Glasgroenten C point Onderzoek Project- en Accountmanagement Internationaal DLV Plant UK DLV Plant België DLV Plant Rusland DLV Plant Oost Afrika DLV Plant Latin America DLV Plant Midden Oosten DLV Plant Spanje

3 Aantal onderzoekers en adviseurs > 200 Aantal klanten wereldwijd > Actief in > 50 landen Internationale dochterondernemingen / participaties 8 kend onder de naam HortiAdvice Scandinavia / GartneriRådgivningen. We heten onze Deense collega s welkom in ons uitbreidende internationale netwerk van adviseurs en onderzoekers. Duurzaamheid DLV Plant werkt aan een duurzame bedrijfsvoering, zoals o.a. tot uiting komt in het wagenpark en papierverbruik: Ik dank u voor het vertrouwen en hoop op een goede samenwerking, nu en in de toekomst. Jacco van der Wekken, directeur DLV Plant Papierverbruik Omzet DLV Plant Wagenpark Deelnemingen Omzetontwikkeling Uien Innovatie en Kennis Centrum Werkomgeving Een van de doelstellingen van DLV Plant is onze werknemers een prettige en duurzame baan te bieden, goede arbeidsvoorwaarden en een motiverende werkomgeving. Daarom is onze bedrijfscultuur, gekenmerkt door Vrijheid, Vertrouwen en Verantwoordelijkheid, erg belangrijk. Om deze te bestendigen streeft DLV Plant naar goede zorg voor haar werknemers. In 2011 is aan alle medewerkers een gezondheidscheck aangeboden, als bijdrage aan een duurzame loopbaan. Het ziekteverzuim bij DLV Plant is 1,93%.

4 In deze brochure... DLV Plant is actief in onderzoek en advies in alle plantaardige sectoren, nationaal en internationaal. We focussen ons op de private ondernemers in deze sectoren, het benutten van kennis en daarmee het creëren van meerwaarde voor de bedrijfsvoering van onze relaties. In deze brochure een selectie uit onze huidige innovatieve activiteiten in de diverse sectoren. Aardbeien Vernieuwingsbedrijf BerryPlaza Vernieuwingsbedrijf BerryPlaza, een initiatief van DLV Plant, ligt in het hart van de Nederlandse aardbeienteelt: West Brabant. BerryPlaza voorziet in de behoefte naar praktisch onderzoek en is de schakel tussen fundamenteel onderzoek en de praktijk. De proeven worden door een onderzoeker aardbei van DLV Plant uitgevoerd op het aardbeienbedrijf van K. Buijnsters in Etten-Leur, versterkt door de kennis en het netwerk van team aardbeien van DLV Plant. Unieke samenwerking Door het unieke samenwerkingsverband met aardbeiondernemers en toeleveranciers uit de sector wordt bij knelpunten snel geschakeld. De lijnen voor uitwisseling van kennis zijn kort en maatwerkonderzoek is mogelijk. Speerpunten van BerryPlaza zijn innovaties in de aardbeiensector en het in kaart brengen van plantprofielen door proefplantingen en onderzoeksvragen op het gebied van teelt, kwaliteit, bemesting, substraat, gewasbescherming en rassen. Fruitteelt Nieuwe rassen De fruitteelt is continu in ontwikkeling. De teelt wordt steeds duurzamer door selectieve bestrijding van ziekten en plagen, het gebruik van waarschuwingsmodellen en nieuwe rassen. In een pilot wordt onder begeleiding van DLV Plant het nieuwe schurftresistente ras Natyra aangeplant op vier biologische bedrijven. Regelmatig komen de deelnemers van de pilot bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. Bestuivingsproeven in peer Ook in de teelt van peer staan de ontwikkelingen niet stil. Bij het perenras Sweet Sensation zijn bestuivingsproeven uitgevoerd om tot een beter bedrijfseconomisch resultaat te komen. Samen met de fruittelers werken we aan een duurzame toekomst.

5 Boomteelt Waarschuwingsmodel zorgt voor betere aanpak Buxusbladvlo Boomteeltadviseurs van DLV Plant hebben afgelopen jaar een waarschuwingsmodel ontwikkeld voor buxusbladvlo en dit model uitgetest in praktijkonderzoek. Een tijdige bestrijding van dit insect is belangrijk om schade te voorkomen. Het model voorspelt, op basis van een weerstation in het gewas, wanneer de eerste buxusbladvlo in het voorjaar verschijnt. Juiste voorspelling voorkomt gewasschade In 2011 voorspelde het model de eerste aantasting voor 5 april; dit was drie weken eerder dan in De voorspelling kwam goed uit. Ook werd schade aan het gewas voorkomen door eind maart al te spuiten met het nieuwe systemische middel Movento. Deze aanpak bleek effectiever dan de standaardmethode. In de regel spuiten boomkwekers wanneer ze het insect waarnemen. Dit is veelal aan de late kant. De nieuwe aanpak is praktijkrijp en wordt ook gepresenteerd tijdens de Buxusmiddag in juni Bloembollen Houdt de bo(e)l koel Vernalisatie is het door kou beïnvloeden van groeiprocessen, zoals het in het generatieve stadium (aanleg van bloemen) laten overgaan van meestal tweejarige planten. Bloembollen bloeien pas na vernalisatie, die door de winterkou of kunstmatig in koelcellen gegeven wordt. Energiebesparing In het project Houd de bo(e)l koel ligt de focus op het koelen van bloembollen. Het doel van het project is om een bijdrage te leveren aan energiebesparing in de bollensector door het demonstreren van technieken die leiden tot energiebesparing tijdens het koelen van bollen. Er worden verschillende geïntegreerde energiebesparende maatregelen toegepast: koelen/ventileren met buitenlucht droogkoelen toerengeregelde compressoren verminderde luchtcirculatie klimaatregeling ammoniakpompkoeling

6 Akkerbouw 1. Stevia, een nieuwe kans in het bouwplan? Stevia is een meerjarige plant afkomstig uit Zuid Amerika. De plant bevat een aantal zoetstoffen waaronder steviociden. Deze zijn ongeveer 300 maal zoeter dan suiker, echter zonder de hinderlijke calorieën die aan suiker verbonden zijn. Sinds vorig jaar is het gebruik van deze zoetstoffen officieel toegestaan in de Europese Unie. Verkennend onderzoek In Zeeland en West Brabant wordt, binnen Biobased Zeeland, een verkennend onderzoek gestart naar de mogelijkheden en knelpunten van Stevia zowel in de teelt als in de keten. Er zijn nog veel vragen rondom de teelt maar ook rond raffinage, veredeling en vermarkting. Er wordt nauw samengewerkt met Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve, KU Leuven, Inagro en Voorlichtings- en Opleidingscentrum voor de glastuinbouw Terneuzen. Verschillende ketenpartijen, van zaadhuizen tot aan de levensmiddelenindustrie, zijn betrokken. 2. Beregeningsplanner, high tech in de akkerbouw DLV Plant heeft samen met e-leaf de DLV Beregeningsplanner ontwikkeld, een instrument om beregeningsbeslissingen te ondersteunen. De beregeningsmeter is getest en gebruiksvriendelijk gemaakt voor de landbouw. Vochtsituatie online te volgen Het programma geeft 24 uur per dag online de vochtsituatie van percelen weer. De beregeningsplanner volgt dagelijks met satellietbeelden de verdamping, neerslag, weersvoorspelling en groei van het gewas. Beslissingsondersteunend De DLV Beregeningsplanner ondersteunt de teler in het nemen van beslissingen om efficiënt om te gaan met water en onnodig beregenen te voorkomen.

7 3. Vernieuwingsbedrijf Op de Es Het ontwikkelen en toepassen van kennis en nieuwe technieken is van groot belang in de akkerbouw. Om te komen tot een betere en meer regionaal gerichte kennisontwikkeling starten DLV Plant en Maatschap Emmens-Schuiling met ingang van 2012 het vernieuwingsbedrijf Op de Es in Noordoost-Nederland. Doelstelling Vernieuwingsbedrijf Doelstelling is kennis te ontwikkelen op het terrein van duurzame landbouw. Samenwerking met de akkerbouw en veehouderij staat centraal. Het bedrijf wil een schakel zijn tussen onderzoek en praktijk en biedt de mogelijkheid om nieuwe ontwikkelingen in de praktijk te laten zien en te toetsen. Speerpunten zijn o.a. het ontwikkelen van kracht- en ruwvoederteelten in relatie met grondruil en het uitvoeren van praktisch teeltonderzoek. 4. Advies, de kernactiviteit DLV Plant richt zich op de dagelijkse beslissingen die een akkerbouwer moet nemen. Dat zijn adviezen voor de korte termijn (bijvoorbeeld spuitadviezen) of adviezen voor de lange termijn: investeringen of veranderingen in het bouwplan, zoals in Flevoland waar veel goede ondernemers werken met intensieve bouwplannen. De adviseurs denken mee en nemen samen met de ondernemers beslissingen die leiden tot mooie producten en goede opbrengsten. Onafhankelijk advies Telers waarderen de onafhankelijkheid van de adviseurs van DLV Plant. Vanuit onze deskundigheid en betrokkenheid kunnen we veel vragen beantwoorden, bijvoorbeeld het zoeken naar oplossingen voor de aaltjesproblematiek. Samen met de telers bepalen we wat de mogelijkheden zijn binnen het bouwplan, de vruchtopvolging en het onderhouden van de organische stofbalans van de grond.

8 QMS Tomaat Beslissingsondersteunend programma QMS Tomaat is een beslissingsondersteunend programma. QMS Tomaat rekent een teelt door op basis van een groeimodel, bedrijfsspecifieke kaseigenschappen, kasklimaat en de weersverwachting. Productieprognose en teeltplanning Voor de korte termijnberekening levert QMS Tomaat een verwachting voor de gewasontwikkeling, plantbelasting en een zeer nauwkeurige productieprognose. Met de langetermijnberekeningen wordt de teeltplanning doorgerekend evenals de mogelijkheden met belichting. QMS Tomaat ondersteunt berekeningen met een teeltspecifieke financiële begroting. Scenario s vergelijken Het is mogelijk om QMS Tomaat verschillende scenario s te laten berekenen en deze met elkaar te vergelijken. Dit biedt de mogelijkheid om de verschillende plantafstanden en het bijhouden van extra koppen door te rekenen. Binnenkort komt DLV Plant ook met QMS voor de andere vruchtgroentegewassen op de markt. P QMS Chrysant QMS Chrysant Voor verschillende gewassen is door DLV Plant de afgelopen jaren een QMS -model ontwikkeld. Zo ook voor chrysant. Met deze managementtool is het voor de chrysantenondernemer - in samenspraak met de adviseur van DLV Plant - mogelijk om de oogst van zijn chrysantengewas nauwkeurig te voorspellen, zowel qua tijdstip als qua gewicht. Betrouwbaarheid De nauwkeurige voorspelling geeft betrouwbaarheid in oogstkwaliteit. Bij feestdagen kan in de productie worden gepiekt met chrysanten van het juiste gewicht. Een flink aantal chrysantentelers maakt gebruik van QMS Chrysant. In 2012 vindt de volgende stap plaats om te komen tot uitbreiding en perfectionering van QMS Chrysant: de ontwikkeling van een app QMS voor de smartphone.

9 Potplanten Bedrijfsdoorlichting aan de hand van benchmarking Bedrijven in de glastuinbouw staan onder druk. Regelmatig ontvangt DLV Plant de vraag van een ondernemer om zijn bedrijf te analyseren en verbeterpunten aan te geven. Met een rekenprogramma worden per teelt de saldo s berekend. Om te checken of de ingevoerde cijfers kloppen worden deze vergeleken met de cijfers in het boekhoudrapport en met de benchmark van andere bedrijven. Scenario s berekenen Als de cijfers kloppen is dit een basis om scenario s te gaan berekenen: een ander teeltplan, gewassen vervangen, intensiever of juist extensiever gewassen telen enzovoort. Ook vindt een vergelijking plaats met soortgelijke bedrijven (zelfde teelten, omvang, outillage). De onderdelen waarop minder wordt gescoord vormen de aandachtspunten om het bedrijfsrendement te verbeteren. addenstoelen Consultancy en trainingen in de champignons Al sinds jaar en dag geeft C point consultancy en trainingen in de champignonwereld. Steeds vaker vragen bedrijven naar cursussen op maat. Daarom heeft C point cursussen opgezet voor compost, broed en toeleverende bedrijven waarin zeer specifieke onderwerpen worden behandeld. Specifieke onderwerpen De cursussen kunnen onderwerpen behandelen op puur technisch gebied, energiezuinig werken, hygiëne en routing of procestechniek. Steeds vaker wordt gevraagd naar invloeden van bepaalde grondstoffen op het proces bij de kweker: Wat verwacht de afnemer van ons product en hoe kunnen we hem daar zo goed mogelijk bij begeleiden. Dit maakt duidelijk dat het niet alleen van belang is dat de kweker zelf alles weet van zijn eigen product, maar dat hij ook weet wat de gevolgen zijn van (mogelijk verkeerd) gebruik.

10 Onderzoek: vijf vernieuwend 1. Bladvlekken in Helleborus In 2010 heeft een grote plantenleverancier DLV Plant gevraagd om in samenwerking de oorzaak voor zwarte bladvlekken in Helleborus te achterhalen. De proef De vlekken leken door het koelen ontstaan te zijn, maar werden later ook geconstateerd bij niet-gekoelde planten. Om de vraag naar de oorzaak van deze bladvlekken te kunnen beantwoorden is het probleem in samenwerking met de klant geanalyseerd op het gebied van bemesting, teeltwijze, koeling en remmen. Dit heeft geleid tot teeltaanpassingen. 2. Ondersteuning in het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen Onderzoek naar diverse producten en toepassingen voor een bedrijf in gewasbeschermingsmiddelen is succesvol verlopen. DLV Plant heeft proeven uitgevoerd met de hulpstof Elasto G5 in combinatie met remstoffen. De proeven zijn gericht op het ontwikkelen van kennis over toepassingen van Elasto G5 in potplanten en boomkwekerij. Efficiënter middelengebruik DLV Plant werkt al jaren aan ontwikkeling en verbetering van hulpstoffen in de land- en tuinbouw om zo een efficiënter middelengebruik door de ondernemer te bereiken. 3. Onderzoek naar bestrijding van ziekten en plagen In samenwerking met een fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen voert DLV Plant proeven uit om de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen aan te tonen. DLV Plant neemt al het werk uit handen van de opdrachtgever; van proefopzet, toepassingen en waarnemingen tot en met de rapportage. Basis voor informatie aan klanten De uitkomsten van de proeven gebruikt de opdrachtgever om haar klanten te informeren over de toegevoegde waarde van nieuwe middelen in een bepaalde teelt.

11 e voorbeelden 4. Europees Maïsrassenonderzoek DLV Plant zaait jaarlijks in opdracht van opdrachtgevers ruim 110 snij- en korrelmaïsrassen uit op elf verschillende locaties verspreid over de belangrijkste maïsteeltregio s van Nederland. Dit zijn rassen die zich in het buitenland hebben bewezen, maar waarvan geen onafhankelijke opbrengst- en kwaliteitscijfers onder Nederlandse omstandigheden bekend zijn. Rijpheidgroepen De snijmaïsrassen worden opgedeeld in vier rijpheidgroepen: Noord Nederland, vroeg, middenvroeg en middenlaat. Door opdeling in rijpheidgroepen wordt elk ras zo dicht mogelijk bij het optimale oogstmoment geoogst. Dit leidt tot de beste evaluatie van elk individueel ras. Resultaten De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in De officiële MaïsWijzer en geplaatst op de website 5. DLV Plant onderzoekt de relatie N-gift en kwaliteit van zaaiuien Afnemers klagen steeds vaker over uien die kaal worden na verwerking. Telers stellen dat het mogelijk aan de geteelde rassen ligt. In een praktijkperceel zaaiuien heeft DLV Plant, in opdracht van een veredelingsbedrijf, vijf rassen met vier verschillende N-giften aangelegd. Door opbrengstbepalingen wordt de optimale N-gift voor opbrengst en sortering vastgesteld. Meer inzicht De kwaliteit van de zaaiuien wordt, na een lange periode van bewaring, eind maart bepaald door de uien te verwerken en te sorteren bij een grote uiensorteerder. DLV Plant bepaalt dan de opbrengst, sortering en kwaliteit (in het bijzonder hardheid en huidvastheid) van de diverse onderzoeksobjecten. De opdrachtgever krijgt hierdoor meer zicht op de relatie tussen N-gift en opbrengst en kwaliteit bij dat ras.

12 Buitenlandse vestigingen DLV Plant België De zelfstandige onderneming in België is gespecialiseerd in verschillende sectoren, waaronder de glastuinbouw en aardbeien. DLV Plant Denemarken Horti Advice Scandinavia / GartneriRådgivningen DLV Plant heeft een belang in de adviesorganisatie GartneriRådgivningen in Denemarken, een onafhankelijk adviesbedrijf dat zich richt op advisering van tuinbouwondernemers in Denemarken, voornamelijk gericht op glastuinbouw, vollegrondstuinbouw en fruitteelt. DLV Plant Groot-Brittannië De zelfstandige onderneming in Groot-Brittannië richt zich op advisering aan aardbeientelers en telers van zacht fruit. DLV Plant Rusland De consultant van DLV Plant in Rusland heeft jarenlange ervaring met tuinbouwprojecten en een omvangrijk netwerk in de Russische land- en tuinbouw. De activiteiten van DLV Plant in Rusland zijn vooral gericht op teelttechnisch advies en projectontwikkeling in de tuinbouw. DLV Plant Oost-Afrika DLV Plant Oost-Afrika richt zich op bedrijven, instellingen en overheidsorganen om teeltresultaten te optimaliseren en een brugfunctie te vervullen tussen kennisinstellingen, toeleveranciers en teelt (productie)bedrijven. DLV Plant Spanje en Portugal Advies in de pot-, perk- en kuipplantenteelt. Momenteel wordt het advieswerk uitgebreid naar de teelt van tomaat, paprika en aardbeien. DLV Plant Latijns Amerika en Mexico Het creëren van commerciële contacten tussen bedrijven in Europa en Latijns Amerika en het verkrijgen van subsidies voor vernieuwende projecten. Ook het overbrengen van praktisch toepasbare kennis met als doel verbetering van de totale resultaten van agroproduktiebedrijven. DLV Plant Midden-Oosten In Ryadh heeft DLV Plant een kantoor van waaruit klanten in de regio worden ondersteund met kennis en advies, van haalbaarheidsstudie bij een investering tot het geven van teeltadvies.

13 Klanten ten en vestigingen Klanten Vestigingen Vestigingen DLV Plant Klanten en vestigingen

14 Contact DLV Plant Hoofdkantoor Bezoekadres Agro Business Park PV Wageningen Postadres Postbus CA Wageningen T +31(0) E info@dlvplant.nl W Bedrijfsfilm DLV Plant Volg ons op twitter twitter.com/dlvplant Passie voor Planten!

Jaarbrochure 2013-2014

Jaarbrochure 2013-2014 Jaarbrochure 2013-2014 Ondernemen met kennis Met gepaste trots presenteren we onze jaarbrochure 2013/2014. Een compacte weergave van de activiteiten en groei bij DLV Plant. Wij werken in alle plantaardige

Nadere informatie

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen DLV Plant Postbus 7001 6700 CA Wageningen Agro Business Park 65 6708 PV Wageningen T 0317 49 15 78 F 0317 46 04 00 In opdracht van: Begeleidende groep

Nadere informatie

Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012

Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012 Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012 Casper Slootweg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Februari 2013 Programma

Nadere informatie

Plantweerbaarheid t.b.v. schimmelbestrijding Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Plantweerbaarheid t.b.v. schimmelbestrijding Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Plantweerbaarheid t.b.v. schimmelbestrijding Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Startfoto deelproject; QMS weerpaal in stammentrekkersteelt bij gebroeders Michels

Nadere informatie

Cylindrocladium buxicola Onderzoek 2014: effectieve strategie. 9 oktober DLV Plant

Cylindrocladium buxicola Onderzoek 2014: effectieve strategie. 9 oktober DLV Plant Cylindrocladium buxicola Onderzoek 2014: effectieve strategie 9 oktober 2014 Index Introductie DLV Plant Onderzoekslocatie(s) Achtergrond onderzoek Cylindrocladium (Voorlopige) resultaten. DLV Plant Advisering

Nadere informatie

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Markt trends Vraag naar veilig en duurzaam geteeld voedsel Sterkere focus op voedselkwaliteit en gezonde

Nadere informatie

7-1-2009. Kennis- en InformatieCentrum Kleinfruit. Heino van Doornspeek stand van zaken januari 2009

7-1-2009. Kennis- en InformatieCentrum Kleinfruit. Heino van Doornspeek stand van zaken januari 2009 Heino van Doornspeek stand van zaken januari 2009 Doelen & uitgangspunten: Ontwikkelen vitaal en centraal kennissysteem met meerwaarde voor (houtig) kleinfruitsector Goede kennisontwikkeling en -doorstroming

Nadere informatie

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao Demokwekerij Westland Het tuinbouw innovatiecentrum Seminar Curaçao Even voorstellen: Peet van Adrichem Techneut / Kweker Directeur Demokwekerij Westland Programma: 1.Tuinbouw Nederland / Westland 2.Bedrijf

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2016

Proefresultaten zoete aardappel 2016 Proefresultaten zoete aardappel 2016 Zoete aardappel, een veelbelovend gewas In het najaar van 2016 werden in Proefcentrum Herent de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel

Nadere informatie

SMAAK EN CONSUMENTEN PARTNER VOOR PUBLIEK EN PRIVAAT ONDERZOEK

SMAAK EN CONSUMENTEN PARTNER VOOR PUBLIEK EN PRIVAAT ONDERZOEK PCG tot uw dienst HET PCG Het PCG is sinds 1977 actief in onafhankelijk praktijkonderzoek en voorlichting in de groenteteelt en biedt een ruime waaier aan diensten en adviezen voor telers en andere actoren

Nadere informatie

Aspecten van het gewasbeschermingsplan

Aspecten van het gewasbeschermingsplan Aspecten van het gewasbeschermingsplan In het gewasbeschermingsplan moeten de volgende aspecten aandacht krijgen: preventie; teelttechnische maatregelen; waarschuwings- en adviessystemen; niet-chemische

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE VAN AYM SYSTEMEN

IMPLEMENTATIE VAN AYM SYSTEMEN KNELPUNTEN & AANBEVELINGEN BIJ IMPLEMENTATIE VAN AYM SYSTEMEN Dacom BIJ TELERS DIE DEELNEMEN IN EEN GEÏNTEGREERDE AARDAPPELKETEN Project: Integrale toepassing AYM in de keten (22) Dacom BV Postbus 2243,

Nadere informatie

Inzicht in uw administratie

Inzicht in uw administratie Resultaat groeit Inzicht in uw administratie Resultaat groeit... AgroVision levert gespecialiseerde softwarepakketten voor de gehele agrarische sector. Duizenden collega s gebruiken de pakketten van AgroVision

Nadere informatie

DLV Plant. jaarbrochure 2010. Passie voor Planten!

DLV Plant. jaarbrochure 2010. Passie voor Planten! DLV Plant jaarbrochure 2010 Passie voor Planten! Passie voor Planten! Jacco van der Wekken, directeur DLV Plant DLV Plant waardeert haar klanten, partners en medewerkers. Klanten en partners van DLV Plant

Nadere informatie

Waarschuwings- en adviesmodellen

Waarschuwings- en adviesmodellen Waarschuwings- en adviesmodellen Michel Kockelkoren Verdict Systems BV Studiemiddag Zachtfruit Feb. 2014 i.s.m. de firma Vlamings Inhoud: Waarschuwings- en adviesmodellen Algemene inleiding Huidige mogelijkheden

Nadere informatie

Effectiviteit en toepasbaarheid van Pentakeep Super in een vollegrondsteelt aardbeien

Effectiviteit en toepasbaarheid van Pentakeep Super in een vollegrondsteelt aardbeien Effectiviteit en toepasbaarheid van Pentakeep Super in een vollegrondsteelt aardbeien Aardbeiendemodag 2014 DLV Plant Postbus 6207 5960 AE Horst Expeditiestraat 16 a 5961 PX Horst T 077 398 75 00 F 077

Nadere informatie

Teelt de grond uit Zomerbloemen

Teelt de grond uit Zomerbloemen Teelt de grond uit Zomerbloemen Teelt in kisten 2012-2013 Casper Slootweg en Marga Dijkema Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit

Nadere informatie

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Conferentie Agro met Energie verbinden, Rotterdam, 10 mei 2011 Jan Smits Toekomst Tuinbouw in de Biobased Economy Achtergrond Wat willen we bereiken Kenniscentrum

Nadere informatie

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Resultaten seizoen 2018 Advies 2019 Praktijkonderzoek Al jaren is Amistar het vertrouwde en zelfs veruit het meest gebruikte middel in de rijenbehandeling tegen

Nadere informatie

Samen werken aan gezonde gewassen en veilige voeding. Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm Better Together

Samen werken aan gezonde gewassen en veilige voeding. Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm Better Together Samen werken aan gezonde gewassen Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm 2017-2020 Better Together Verantwoorde gewasbescherming, een zaak voor ons allen! Maximaal oogsten met een minimale milieubelasting.

Nadere informatie

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW Waarom wel het land, maar niet de sloot benutten in de veenweiden? Dat is de vraag waar het om draait in het icoon Aquatische landbouw

Nadere informatie

Vernieuwd weerpalen en waarschuwingssysteem voor ziektebestrijding

Vernieuwd weerpalen en waarschuwingssysteem voor ziektebestrijding Vernieuwd weerpalen en waarschuwingssysteem voor ziektebestrijding Themadag Landbouw & Kaderrichtlijn water 21 januari 2010 Peter Frans de Jong Opzet van de presentatie Knelpunt waterkwaliteit Gebruik

Nadere informatie

Duurzaam en helder naar de toekomst

Duurzaam en helder naar de toekomst Duurzaam en helder naar de toekomst De visie en ambitie van Nefyto Visie Voor een productieve en duurzame landen tuinbouw is geïntegreerde gewasbescherming een belangrijke voorwaarde. Deze land- en tuinbouw

Nadere informatie

Kennisuitwisseling belichte aardbeienteelt

Kennisuitwisseling belichte aardbeienteelt Kennisuitwisseling belichte aardbeienteelt April 2007 Gefinancieerd door Productschap Tuinbouw Uitgevoerd door: Ing. Bart Vromans Bart.vromans@lucel.nl INHOUDSOPGAVE Samenvatting Inleiding Plan van aanpak

Nadere informatie

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed Assortimentsbrochure High-tech tomaten a World of Knowledge in every seed The Global Specialist Bayer is een betrouwbare partner voor het optimaliseren van de productie en marketing van onze veredelde

Nadere informatie

Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module

Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module Bestemd voor: Gebruikers die Online teeltgegevens invoeren in Agrovision. Inleiding: Met deze handleiding wordt u stap voor stap door het programma

Nadere informatie

Onderzoek en Innovatie: Ontwikkelingen in de glastuinbouwsector.

Onderzoek en Innovatie: Ontwikkelingen in de glastuinbouwsector. Onderzoek en Innovatie: Ontwikkelingen in de glastuinbouwsector Eric.Poot@wur.nl www.glastuinbouw.wur.nl Wageningen UR Glastuinbouw Sinds November 2006 zelfstandige BU Concentratie glastuinbouw binnen

Nadere informatie

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Bijeenkomst Alumni Wageningen Datum 15 april 2014 Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Wageningen NM 10 1971 1979 Jan Omvlee 100% zelfstandig 100% mensen 100% groenten Onze aanpak

Nadere informatie

Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen. biokennis

Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen. biokennis Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen biokennis Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen Casper Slootweg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen

Nadere informatie

PRIVA FS PERFORMANCE INZICHT IN BEDRIJFSPROCESSEN, ARBEID EN TEELT: VAN KAS TOT VERPAKKINGSHAL

PRIVA FS PERFORMANCE INZICHT IN BEDRIJFSPROCESSEN, ARBEID EN TEELT: VAN KAS TOT VERPAKKINGSHAL PRIVA FS PERFORMANCE INZICHT IN BEDRIJFSPROCESSEN, ARBEID EN TEELT: VAN KAS TOT VERPAKKINGSHAL Priva FS Performance Efficiënte arbeid, een hogere opbrengst en een groeiend bedrijf: hoe zorgt u hiervoor

Nadere informatie

de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm

de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm Onze veehouders zorgen voor prachtige en heerlijke producten. Van melk en kipfilet tot eieren en subliem varkensvlees van eigen bodem. Vele mensen

Nadere informatie

Teaser. Pieter Vermeer Exit ready E: pc.vermeer@exitready.nl T: + 31(0)85 0600 320 M: + 31(0)6 1011 8222 Teaser Milan InnoVincY Pagina 1

Teaser. Pieter Vermeer Exit ready E: pc.vermeer@exitready.nl T: + 31(0)85 0600 320 M: + 31(0)6 1011 8222 Teaser Milan InnoVincY Pagina 1 Teaser T: + 31(0)85 0600 320 M: + 31(0)6 1011 8222 Teaser Milan InnoVincY Pagina 1 Missie Transformeren van landbouw waardeketens en verhogen van de productie van gewassen door het verstrekken van betaalbare

Nadere informatie

Cluster Agro en Food Regio Zwolle

Cluster Agro en Food Regio Zwolle Cluster Agro en Food Regio Zwolle Dé proeftuin voor duurzame, innovatieve systemen en nieuwe verdienmodellen: een living lab voor Agro en Food Cluster Agro en Food Regio Zwolle Werk en innovatie Sterk

Nadere informatie

Tuinbouwprojecten. Worldwide Dutch quality since 1940

Tuinbouwprojecten. Worldwide Dutch quality since 1940 Tuinbouwprojecten Worldwide Dutch quality since 1940 Experts in complete tuinbouwprojecten Van Prins Dokkum naar Prins Group De Nederlandse glastuinbouw is toonaangevend in de wereld. Producten van Nederlandse

Nadere informatie

NIEUWSVISI. Terugblik seizoen 14-15 Komend seizoen Nieuwe cursussen Menukaart. In dit nummer o.a.: Cursussen & Advies

NIEUWSVISI. Terugblik seizoen 14-15 Komend seizoen Nieuwe cursussen Menukaart. In dit nummer o.a.: Cursussen & Advies NIEUWSVISI Een blad van AgraVisi met nieuws voor de Agrarische wereld. In dit nummer o.a.: Terugblik seizoen 14-15 Komend seizoen Nieuwe cursussen Menukaart Jaargang 11 Nummer 01-2015 Cursussen & Advies

Nadere informatie

ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW

ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW Besparen en verduurzamen ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW Over Kas als Energiebron Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor de glastuinbouw met als doel de uitstoot

Nadere informatie

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Oogsten 9 1.1 Oogstmoment 9 1.2 Oogstwerkzaamheden 12 1.3 Oogstmethoden 14 1.4 Kwaliteitseisen voor het product 25 1.5 Apparatuur voor oogstverwerking 30 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

Effect van borium op de hardheid van uien. L. van den Brink

Effect van borium op de hardheid van uien. L. van den Brink Effect van borium op de hardheid van uien L. van den Brink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenten PPO nr. 3250096600-01

Nadere informatie

LTO Noord contributieregeling 2015

LTO Noord contributieregeling 2015 Land- en Tuinbouw Organisatie Noord LTO Noord contributieregeling 2015 LTO Noord is de vereniging van agrarische ondernemers. We behartigen de belangen van onze leden en bieden services en diensten aan.

Nadere informatie

Samen organiseren wat individueel niet mogelijk is

Samen organiseren wat individueel niet mogelijk is Samen organiseren wat individueel niet mogelijk is Samen organiseren wat individueel niet mogelijk is Themadag granen 2016 Wageningen Tjitse Bouwkamp BO Akkerbouw Samen is er veel mogelijk Burgers hebben

Nadere informatie

De afdeling Plant biedt het vakgerichte onderwijs in verschillende thema s aan. Voor leerjaar 1 zijn dit de thema s:

De afdeling Plant biedt het vakgerichte onderwijs in verschillende thema s aan. Voor leerjaar 1 zijn dit de thema s: Periode 1 en 2 De afdeling Plant biedt het vakgerichte onderwijs in verschillende thema s aan. Voor leerjaar 1 zijn dit de thema s: oogsten en verwerken transport bewaren en koelen arbo (arbeidsomstandigheden)

Nadere informatie

Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming)

Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming) Green Business School Bert van Sonsbeek (Techniek) en Rob Kerkmeester (Gewasbescherming) Inhoud presentatie Over Over Sector Green Business School Precisielandbouw op Hogeschool HAS Den Bosch Toekomst,

Nadere informatie

De impact van Veldleeuwerik; 15 jaar verder

De impact van Veldleeuwerik; 15 jaar verder Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland De impact van Veldleeuwerik; 15 jaar verder Gijs Kuneman 15 juni 2017 1 Evaluatievragen Inzet en motivatie Veldleeuwerikteler Inschatten van impact

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

Mechanische en andere niet-chemische bestrijdingsmethoden in de landbouw per teeltsector en gewas,

Mechanische en andere niet-chemische bestrijdingsmethoden in de landbouw per teeltsector en gewas, Mechanische en andere niet-chemische bestrijdingsmethoden in de landbouw per teeltsector en gewas, 2012-2016 Indicator 16 januari 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele

Nadere informatie

Workshop duurzame stadslandbouw

Workshop duurzame stadslandbouw Workshop duurzame stadslandbouw Changemaker Festival te Heino 14 september 2013 Datum: 14 september 2013 Locatie: Van: Voor: Summmercamp Heino Cees Moerman Workshop Changemaker Kenmerk: 1309 Programma

Nadere informatie

Kennis uitwisseling ervaringen met LED verlichting in de aardbeienteelt

Kennis uitwisseling ervaringen met LED verlichting in de aardbeienteelt Kennis uitwisseling ervaringen met LED verlichting in de aardbeienteelt juli 2010 Gefinancieerd door Productschap Tuinbouw Uitgevoerd door: Ing. Bart Vromans Bart.vromans@hortinova.nl Kennis uitwisseling

Nadere informatie

Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw per gewas,

Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw per gewas, Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw per gewas, 2012-2016 Indicator 16 January 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere

Nadere informatie

Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen

Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen Vanuit de praktijk samen vernieuwend en duurzaam implementeren van KRW maatregelen Opzet Waarde netwerk 4 Achtergrond: Waarom waardenetwerken?

Nadere informatie

Terugzine. Samen kennis maken. Samenwerking in de groene kolom is uniek. Lezen en laten lezen! Win-win voor onderwijs en bedrijfsleven

Terugzine. Samen kennis maken. Samenwerking in de groene kolom is uniek. Lezen en laten lezen! Win-win voor onderwijs en bedrijfsleven Terugblik Meerjarenafspraak 2006-2010 Terugzine Magazine van de Groene Kennis Coöperatie met succesprojecten van de afgelopen vijf jaar Lezen en laten lezen! Gooi mij niet weg maar geef me door! Of kijk

Nadere informatie

1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw?

1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw? Q&A Octrooien op planteigenschappen 1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw? Als het Europees Octrooi Bureau een patent verleent,

Nadere informatie

Samen is er veel mogelijk. Samen organiseren wat individueel niet mogelijk is. Samen organiseren wat individueel niet mogelijk is.

Samen is er veel mogelijk. Samen organiseren wat individueel niet mogelijk is. Samen organiseren wat individueel niet mogelijk is. Themadag granen 2016 Wageningen Tjitse Bouwkamp BO Akkerbouw Samen is er veel mogelijk Burgers hebben samen georganiseerd wat een aantal jaren terug niet mogelijk / denkbaar was: Airbnb Facebook Netflix

Nadere informatie

projecten Laanboompact

projecten Laanboompact Samenwerken aan gezonde groei Laanboompact projecten 2013 Het Laanboompact is een initiatief van de Boomkwekersvereniging Opheusden e.o., gemeente Neder-Betuwe, Provincie Gelderland, Rabobank West Betuwe

Nadere informatie

Tabel 7: meteogegevens voorjaar 2010 tijdens de bloeiperiode onder thermometerhut bron: meteowesterlo. LV% min en windsnelheid April 2010

Tabel 7: meteogegevens voorjaar 2010 tijdens de bloeiperiode onder thermometerhut bron: meteowesterlo. LV% min en windsnelheid April 2010 Celsius FROZIL. In 21 werd Frozil gecommercialiseerd. Het voorjaar van 21 werd gekenmerkt als koud en droog, en er trad ook nachtvorst op tijdens de bloei. Een aantal behandelde percelen werden opgevolgd,

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

Onderzoeksverslag. Mechanische onkruidbestrijding in de mengteelt van tarwe en veldboon

Onderzoeksverslag. Mechanische onkruidbestrijding in de mengteelt van tarwe en veldboon Onderzoeksverslag Mechanische onkruidbestrijding in de mengteelt van tarwe en veldboon Titelblad Auteur: Marina de Rooij, Albert Ruben Ekkelenkamp, Michiel Sinkgraven Titel: Onderzoeksverslag Ondertitel:

Nadere informatie

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien GROEIREGULATOREN Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien - Zorgeloze start van kiemremming Behoud van uitwendige kwaliteit Beperking van inwendige kieming Uitstekende korrelformulering met een

Nadere informatie

vruchtbare bodem the soil initiative

vruchtbare bodem the soil initiative vruchtbare bodem the soil initiative Frank Brinkman - Bakker Barendrecht Werken aan bodemkwaliteit is essentieel voor de smaak en vooral de houdbaarheid van onze mango s uit Mali Maria Oliveira - Van Oers

Nadere informatie

Productschap Tuinbouw Met Minder Meer. Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos

Productschap Tuinbouw Met Minder Meer. Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos Productschap Tuinbouw Met Minder Meer Helma Verberkt 26 juni 2012 Landelijke dag Roos Nieuwe werkwijze en programmering Productschap Tuinbouw 6 programma s Ondernemingsplatforms (OP) Commissie Voedingstuinbouw

Nadere informatie

Van Stal tot akker Jos Strobbe Provincie Zeeland

Van Stal tot akker Jos Strobbe Provincie Zeeland Van Stal tot akker Jos Strobbe Provincie Zeeland enkele kengetallen van de Zeeuwse landbouwsector beleid provincie Zeeland acties en instrumentarium Grondgebruik Zeeland (ha) Sector/grondgebruik 2007 2011

Nadere informatie

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker C. Meijer BV Lady Anna Willem in t Anker Historie CMK 2001-022-033 Doel: goed bewaarbaar frietras met goede verwerkingseigenschappen Oogst 2009 eerste pootgoed productie buiten kweekbedrijf Oogst 2014

Nadere informatie

Eric Moor. - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland)

Eric Moor. - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland) Eric Moor - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland) Sion - Volledig gespecialiseerd in Phalaenopsis. -Breeding en Selectie

Nadere informatie

1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! Processen rondom de oogst Oogsttijdstip in de open teelten 12 1.

1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! Processen rondom de oogst Oogsttijdstip in de open teelten 12 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! 9 1.1 Processen rondom de oogst 9 1.2 Oogsttijdstip in de open teelten 12 1.3 Afsluiting 22 2 Met de hand of met de machine? 23

Nadere informatie

Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst. Ronald Hiel 11 juni 2015

Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst. Ronald Hiel 11 juni 2015 Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst Ronald Hiel 11 juni 2015 Wat u te wachten staat: Even voorstellen Waar staan we nu: resultaten en uitdagingen Hoe ziet het speelveld

Nadere informatie

Actuele ontwikkeling resultaten en inkomens in land- en tuinbouw 2018

Actuele ontwikkeling resultaten en inkomens in land- en tuinbouw 2018 Actuele ontwikkeling resultaten en inkomens in land- en tuinbouw 2018 17 december 2018 Wageningen Economic Research & CBS Inhoud Olaf Hietbrink Wageningen Economic Research Cor Pierik CBS, Macro economische

Nadere informatie

Jaarplan Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag

Jaarplan Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Jaarplan 2019 - Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Bij Plantgezondheid is het van belang om zowel te werken aan de korte alsmede aan de lange termijn doelstellingen. De behoefte

Nadere informatie

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP De telers van Prominent telen het hele jaar rond de allerbeste tomaten rassen op hun familiebedrijven. In nauwe samenwerking met de natuur. Ze zorgen er met veel liefde en

Nadere informatie

Precisielandbouw & Geo-informatie Geert Hermans ZLTO

Precisielandbouw & Geo-informatie Geert Hermans ZLTO Precisielandbouw & Geo-informatie Geert Hermans ZLTO Intro Visie en strategie ZLTO Informatie en mogelijkheden GPS en Remote sensing Mijnakker.nl Precisielandbouw & Geo-informatie Visie en strategie ZLTO

Nadere informatie

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven V. De Blauwer (Inagro), W. Odeurs (BDB), M. Goeminne (PCA) Samenvatting Het is moeilijk voor een teler om het nitraatresidu na de teelt

Nadere informatie

Kijk voor uw agent of HortiMaX vestiging op www.hortimax.com. Meer dan een beter rendement

Kijk voor uw agent of HortiMaX vestiging op www.hortimax.com. Meer dan een beter rendement Kijk voor uw agent of HortiMaX vestiging op www.hortimax.com Meer dan een beter rendement 3 Dynamische wereld De wereld verandert. De behoefte aan kwalitatief hoogwaardig en duurzaam geproduceerd voedsel

Nadere informatie

Assortiment brochure. Growing together

Assortiment brochure. Growing together Assortiment brochure Growing together The Global Specialist Bayer is een betrouwbare partner voor het optimaliseren van de productie en marketing van onze veredelde groenterassen. Aan de hand van innovatieve

Nadere informatie

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN MENSEN ZIJN HET HART VAN UW SUCCES BEDRIJVEN DIE DE BESTE MENSEN AAN ZICH WETEN TE BINDEN, PRESTEREN BETER. MAAR

Nadere informatie

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Mij is gevraagd iets te vertellen over onze pogingen om rendement in de bedrijfsvoering te verbinden met duurzaamheid. Dat is vooral een kwestie om met boerenverstand

Nadere informatie

Betrouwbaarheidstypologie. Akkerbouw

Betrouwbaarheidstypologie. Akkerbouw Betrouwbaarheidstypologie Akkerbouw 1 Zaaien 2 Perceeladministratie 3 Toepassingsvraag 1 Welke relatie bestaat er tussen de perceeladministratie en de verantwoorde opbrengsten? 4 Oogst 5 Belangrijkste

Nadere informatie

Aandacht voor bouw en techniek

Aandacht voor bouw en techniek Semigesloten kassen Aandacht voor bouw en techniek AVAG-projectgroep om knelpunten van de semigesloten kas op te lossen Wat zijn de knelpunten? Interview met telers met een semigesloten kas Waarom semigesloten

Nadere informatie

Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Doel van project Door middel van beperkte eerste ervaringen in een project waarin boomkwekers

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: De komende 50 jaar 1 Donderdag 12 december 2013: Bijeenkomst 50 jaar paprika in Nederland 2 P8 aanwezig tijdens Fruit Attraction in Madrid 3 Nationaal Voedingsdebat voor

Nadere informatie

SUCCESS. tastes better TOGETHER

SUCCESS. tastes better TOGETHER SUCCESS tastes better TOGETHER Nunhems, een dochterbedrijf van Bayer CropScience, is een wereldwijd opererende specialist in groentezaden en concepten. Met een uitgebreid assortiment van 2.500 rassen en

Nadere informatie

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 1 Dit is een voorproefje in druk van het digitale Cosun MVO-verslag over 2011. Wilt u meer gegevens raadplegen over wat wij zoal ondernemen met het oog op onze maatschappelijke

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 19

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 19 landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 19 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Aanleiding In Twente is het mestoverschot aanzienlijk. De agrarische bedrijven moeten een bestemming voor het mestoverschot vinden buiten

Nadere informatie

Groene productie. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2

Groene productie. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2 Groene productie De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL cmyk 70 0 70 0 rgb 73 177 112 #48b170 Groene

Nadere informatie

Insectenbestrijding (trips) in zaaiuien. Bauke Lettinga

Insectenbestrijding (trips) in zaaiuien. Bauke Lettinga Insectenbestrijding (trips) in zaaiuien Bauke Lettinga 2 Groeiseizoen 2017 Nederland (gemiddeld) 56,7 ton/ha 0,088 cent/kg Flevoland Friesland/Groningen Zuid-Holland Zeeland 67,6 ton/ha 62,5 ton/ha 60,2

Nadere informatie

De ka(n)s voor energie: The Big Picture

De ka(n)s voor energie: The Big Picture De ka(n)s voor energie: The Big Picture Eric Poot, Wageningen UR Glastuinbouw eric.poot@wur.nl Toekomst Glastuinbouw 2 keer meer met 2 keer minder 1 De Ka(n)s voor energie Ondernemers Overheden Kennisinstellingen

Nadere informatie

Innovatie in de land- en tuinbouw 2017

Innovatie in de land- en tuinbouw 2017 Innovatie in de land- en tuinbouw 2017 In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit December 2018, R.W. van der Meer en M.A. van Galen Hoofdpunten Achtergrond De Innovatiemonitor

Nadere informatie

Innovatieprogramma. New business met plantenstoffen uit de tuinbouw. Nieuwegein, 18 april 2017 Jan Smits Kenniscentrum Plantenstoffen

Innovatieprogramma. New business met plantenstoffen uit de tuinbouw. Nieuwegein, 18 april 2017 Jan Smits Kenniscentrum Plantenstoffen Innovatieprogramma New business met plantenstoffen uit de tuinbouw Nieuwegein, 18 april 2017 Jan Smits Kenniscentrum Plantenstoffen Ambitie Realisatie van nieuwe verdienmodellen met plantenstoffen voor

Nadere informatie

De nieuwe stap. 20 februari 2019

De nieuwe stap. 20 februari 2019 De nieuwe stap 20 februari 2019 Een korte terugblik 2014 Samenwerkingsverband LTO Glaskracht Nederland is opgericht; Lidmaatschap blijft bij ZLTO, LLTB of LTO Noord Glaskracht. 2018 Leden wensen herijking

Nadere informatie

Green Deal groene gewasbescherming

Green Deal groene gewasbescherming Green Deal groene gewasbescherming Jacobijn van Etten Projectleider Green Deal Ctgb Coördinator biologische middelen 11 juni 2015 Inhoud Vergroening Begrippen Doelstelling Green Deal Werkwijze Resultaten

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Bedrijfskaart. Biodiverse Bloembollenteelt

Bedrijfskaart. Biodiverse Bloembollenteelt 1 DOEL De gezondheid en productie van uw gewassen hangt af van zowel techniek als van een natuurlijk evenwicht. U werkt immers met levend materiaal. In de praktijk gaat om het verzorgen van het bodemleven,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 KOSTPRIJZEN AARDAPPELEN. www.dlvplant.nl

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 KOSTPRIJZEN AARDAPPELEN. www.dlvplant.nl KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN

Nadere informatie

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Toepassing van moleculaire technieken voor monitoring van bodemschimmels in de glastuinbouw: van droom naar werkelijkheid Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Monitoring schimmels in

Nadere informatie

sensorisch onderzoek Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen Contact

sensorisch onderzoek Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen Contact Contact Voor elke vraag op het gebied van sensorische analyse en een antwoord op maat, contacteer: Dr. ir. Saskia Buysens Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen Karreweg 6 B-9770

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Van component tot vision project

Van component tot vision project Techniek gaat prima samen. Van component tot vision project Al meer dan tien jaar is Data Vision de grootste distributeur van vision componenten in de Benelux met kantoren in Nederland en België. Data

Nadere informatie

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018 Plant, mens en innovatie BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018 Plant your future! Waarom Plantenwetenschappen studeren? Plant en Mens Toenemende vraag plantaardige productie Plant en Innovatie MEER MINDER

Nadere informatie

Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030

Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030 Ambitie: Op naar een Vitale Teelt in 2030 Met bollen en bloemen van topkwaliteit, vrij van ziekten, op een rendabele manier geteeld in harmonie met de omgeving, emissieloos, klimaatneutraal en met een

Nadere informatie

Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant

Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant Postbus 840 5280 AV Boxtel Mijlstraat 20 5281 LL Boxtel T 0411 65 25 25 F 0411 67 87 51 E info@dlvplant.nl In opdracht van Produktgroep kleinfruit www.dlvplant.nl Gefinancierd

Nadere informatie