Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 26 DECEMBER 2016 Beste lezers, Inhoud Inleiding Cochlear lanceert off-the-ear processor: KANSO Libra Revalidatie & Audiologie vestiging Eindhoven, algemeen mailadres Accu s voor MED-EL Sonnet beschikbaar AB Naída EAS processor Directionele microfoons in beide oren: voordelig voor spraakverstaan in rumoer? Phonak Naída Link hoortoestel Even voorstellen: Denise Breukels Aan het woord: Henk Wieman Sporten met je CI? Lucien Anteunis in memoriam Verzekering CI Als u deze nieuwsbrief ontvangt, is de verslagenheid van ons team nog groot door het overlijden van onze geliefde en zeer gewaardeerde collega en vriend, Lucien Anteunis. Lucien was oprichter en tevens hoofd van ons Audiologisch Centrum. Als audioloog kwam goede patiëntenzorg voor hem steeds op de eerste plaats, en voor zijn collega s stond hij altijd klaar. Wij zullen hem echt missen! Verder in deze nieuwsbrief veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft de firma Cochlear een nieuwe spraakprocessor op de markt gebracht, de Kanso processor. Kanso is een Japanse term voor eenvoud. Deze nieuwe processor wordt volledig op het hoofd gedragen, waarbij het oor vrij blijft. Maar ook de andere CI firma s zitten niet stil. Zo lanceert Phonak samen met Advanced Bionics een nieuw, toch wel bijzonder, hoortoestel: Phonak Naída Link. Het is het eerste hoortoestel op de markt, dat specifiek ontwikkeld werd voor patiënten met restgehoor die aan het andere oor een cochleair implantaat dragen. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over. Voor de Sonnet processor van MED-EL zijn nu accu s beschikbaar. Voorheen kon u deze processor enkel met batterijen gebruiken, maar dit is vanaf nu verleden tijd. Daarnaast besteden we aandacht aan een studie rond spraakverstaan in rumoer, en hoe nieuwe ontwikkelingen met directionele microfoons hierbij ondersteuning kunnen bieden. U kunt tevens het bijzondere ervaringsverhaal lezen van Henk Wieman, componist en pianist van beroep. Voor hem is muziek uiteraard erg belangrijk, wat de keuze voor een CI niet vanzelfsprekend maakte. Zou hij kunnen wennen aan een andere manier van muziekbeleving? Sinds februari 2016 heeft hij een CI en voor deze nieuwsbrief heeft hij zijn ervaringsverhaal geschreven. We wensen u veel leesplezier, De nieuwsbriefredactie

2 Cochlear lanceert off-the-ear processor: KANSO Voor CI-gebruikers van het merk Cochlear, die liever niets meer achter het oor willen, heeft Cochlear een nieuwe processor op de markt gebracht, genaamd KANSO. Deze processor is qua technische instelmogelijkheden gelijk aan de Nucleus CP910 processor, maar kan volledig onder de haren, ter hoogte van de spoel, gedragen worden. Wel werkt de KANSO enkel met wegwerpbatterijen (geen accu s!), en is het gebruik van een akoestische component (Hybrid-modus) niet mogelijk. In de tabel ziet u een vergelijkend overzicht tussen de KANSO en Nucleus 6 (= CP910) processor. De processor is net geen 41 mm in diameter, en weegt 13.9g, inclusief 2 batterijen. Hij is verkrijgbaar in 8 kleuren. De bediening gebeurt door middel van één centrale knop, of via de afstandsbediening. Extra bevestiging is mogelijk door middel van haarclips of aan de kleding. Bij mensen met een erg dikke huid is het mogelijk dat de KANSO niet de ideale oplossing is. Copyright Cochlear Limited Libra Revalidatie & Audiologie Eindhoven, algemeen mailadres Libra Revalidatie & Audiologie, vestiging Eindhoven heeft sinds kort een algemeen mailadres: cieindhoven@libranet.nl. Indien het voor u niet mogelijk is om te telefoneren, kunt u vanaf heden per mail contact opnemen via dit algemene mailadres.

3 Accu s voor MED-EL Sonnet beschikbaar Sinds deze zomer kan de Sonnet processor niet langer alleen met batterijen, maar ook met accu s gebruikt worden. MED-El heeft 2 types accu s op de markt gebracht: standaard en micro. De standaard accu gaat minimaal 10 uur mee, de micro accu 7 uur. Over de standaard accu past het huidige batterijhoesje; voor de micro accu zijn kleinere hoesjes beschikbaar. Het CI wordt hiermee dus iets korter én lichter (slechts 8,1g). In de bijhorende acculader kunnen maximaal 4 accu s gelijktijdig opgeladen worden. Alle huidige gebruikers van een Sonnet processor zijn inmiddels benaderd en hebben, indien gewenst, accu s ontvangen. AB Naída EAS processor Zowel Cochlear (met de CP910) als MED-EL (met de Sonnet) beschikten reeds over de mogelijkheid om de processor om te bouwen naar een elektro-akoestische (EAS) of hybride modus, waarmee in één en hetzelfde oor zowel elektrische als akoestische stimulatie mogelijk is. Nu heeft ook Advanced Bionics een EAS processor op de markt gebracht, namelijk de Naída CI Q90 EAS. Deze is in wezen gelijk aan de gewone Naída Q90, met als verschil dat de gebruikelijke T-mic of oorhaak vervangen is door een dome, waarlangs het akoestische geluid het oor in gaat (zie de afbeelding). Dit kan een grote uitkomst zijn voor patiënten die wel nog restgehoor hebben in de lage tonen, maar die voor de hoge tonen quasi volledig doof zijn. Een gewoon hoortoestel levert dan vaak maar weinig verbetering qua spraakverstaan op. Door gebruik te maken van een EAS processor kan het CI-gedeelte via elektrische stimulatie het gehoor in de hoge tonen herstellen, en worden gelijktijdig de lage tonen aangestuurd via een ingebouwd, conventioneel hoortoestel.

4 Directionele microfoons in beide oren: voordelig voor spraakverstaan in rumoer? De meeste gebruikers van een cochleair implantaat kunnen goed spraak verstaan in stilte. Het verstaan in geroezemoes blijft echter vaak heel lastig. Mensen die nog bruikbaar restgehoor hebben kunnen dan voordeel halen uit een gewoon hoortoestel in het andere oor. Men spreekt hier van bimodale gebruikers. Een andere manier om spraak in rumoer te verbeteren is door gebruik te maken van een directioneel microfoonsysteem. Zulk systeem zorgt ervoor dat het geluid dat van voor komt beter wordt door-gelaten dan geluiden rondom. Omdat je meestal degene die je wil verstaan aankijkt, wordt hierdoor de spraak beter verstaanbaar dan het geroezemoes. Tegenwoordig kunnen directionele microfoonsystemen zowel in hoortoestellen als in CI-processoren worden ingebouwd. In het Audiologisch centrum van het MUMC+ werd bij 12 bimodale gebruikers een onderzoek uitgevoerd naar het directioneel microfoonsysteem UltraZoom. Dit systeem is beschikbaar in de CIprocessoren van het merk Advanced Bionics en de hoortoestellen van het merk Phonak. Uit de resultaten blijkt dat het activeren van de directionele microfoon in het CI (figuur B) een verbetering van het spraakverstaan in ruis opleverde. Het voordeel werd nog groter als het systeem gelijktijdig actief was in zowel het CI als het hoortoestel (figuur C). Ondanks de hulp van deze microfoonsystemen bleef er steeds een groot verschil bestaan met hoe normaalhorenden in dezelfde situatie presteren. Vooral het verstaan ten midden van andere stemmen bleek erg moeilijk voor CIgebruikers. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift Plos One dat vrij toegankelijk is: article?id= /journal. pone Momenteel wordt een vervolgonderzoek uitgevoerd naar het meest recente microfoonsysteem StereoZoom. Hierbij zullen ook personen met een CI in beide oren worden getest. Elke Devocht, audioloog-onderzoeker MUMC+

5 Phonak Naída Link hoortoestel We staan in deze nieuwsbrief graag even stil bij de lancering van een nieuw, toch wel bijzonder, hoortoestel. Het is het eerste hoortoestel op de markt, dat specifiek ontwikkeld werd voor patiënten met restgehoor, die aan het andere oor een cochleair implantaat dragen; meer specifiek een cochleair implantaat van het merk Advanced Bionics, met een Naída Q70 of Q90 processor. De voordelen hiervan zijn dat het hoortoestel en de CI processor tot op zekere hoogte kunnen samenwerken. Eerder was het in veel gevallen al mogelijk om geluid gelijktijdig naar een Naída CI processor én een Phonak hoortoestel te streamen, maar met de Phonak Naída Link worden de mogelijkheden verder uitgebreid. Denk hierbij aan simultane bediening, een meer geavanceerde zoomfunctie (genaamd Stereozoom ) en focus in de richting van het meest relevante geluid ( Zoom- Control ). Het Phonak Naída Link hoortoestel is tevens compatibel met het Phonak Roger-systeem en andere draadloze accessoires. Het nieuwe Naída Link hoortoestel is beschikbaar als UltraPower (UP) en RIC (Receiver In Canal) versie, en dus ook geschikt voor patiënten met een beperkt restgehoor. Het toestel is geregistreerd als een categorie 99 hoortoestel, waarbij (gedeeltelijke) vergoeding van de zorgverzekeraar in veel gevallen mogelijk is. Informeer hiervoor bij uw audicien of CI-team. Even voorstellen Mijn naam is Denise Breukels - van Barneveld. Na mijn opleidingen natuurwetenschappen en cognitive neuroscience aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heb ik promotieonderzoek gedaan naar de samenwerking tussen oog, oor en evenwichtsorgaan. Vervolgens heb ik aan het LUMC een verbetermogelijkheid voor spraakverstaan met CI in een rumoerige omgeving onderzocht. Omdat de combinatie mens en techniek me zo aantrok, heb ik vervolgens de opleiding tot klinisch fysicus audioloog gevolgd in het Radboudumc te Nijmegen. Sinds kort werk ik bij het audiologisch centrum van het MUMC+ als klinisch fysicus audioloog, waar ik onder andere gehoortesten afneem bij hele jonge kinderen, hoortoestelcontrole uitvoer bij volwassenen en de CI s van kinderen controleer en evalueer. Een veelzijdige baan met een goede balans tussen patiëntencontact en techniek!

6 Aan het woord HENK WIEMAN In deze rubriek komen CI-dragers aan het woord die graag hun eigen, persoonlijke ervaringen op CI-gebied met u willen delen. Ditmaal aan het woord Henk Wieman. Henk Wieman is mijn naam en ik ben 63 jaar. Ik ben componist en pianist van beroep en sinds februari 2016 ben ik drager van een Cochleair Implantaat. Deze combinatie zal bij u waarschijnlijk veel vragen oproepen. Daarom in de eerste alinea een korte introductie. Eind jaren 70, begin 80 heb ik zowel de klassieke als de lichte muziekopleiding piano afgerond aan de conservatoria in Utrecht en Hilversum. Als één van de eersten in Nederland heb ik beide diploma s behaald. Op mijn 19e heb ik twee jaar lang mee getoerd met Jasperina s Grote Egotrip van Jasperina de Jong. Maar ik wilde vooral vrij zijn in het muziek maken en ben o.a. daarom in het muziekonderwijs gestapt, aan het Conservatorium van Utrecht en Hilversum. Zo kon ik selectief zijn in waar en wanneer ik zelf speelde en mijn eigen composities schrijven. Destijds ben ik begonnen met het componeren van pianostukken met begeleiding van synthesizer. Daarna kwamen pianocomposities met arrangementen voor een strijkkwartet en later een strijkorkest. In de afgelopen 15 jaar heeft dit componeren geresulteerd in 6 Cd s. Een daarvan: Sunrise heeft in 2010 bijna 5 maanden in de top twintig van Classic FM gestaan. Regelmatig ben ik te horen via Classic FM en te zien en te horen via Brava TV NL Klassiek. Onlangs is mijn nieuwe solo piano CD uitgekomen met de titel Avanti. Deze titel (Avanti=Vooruit) heeft zeker in relatie tot mijn CI een bijzondere lading. Ongeveer 25 jaar geleden merkte ik dat mijn gehoor achteruit ging. Allereerst het verlies van de hoge tonen. In eerste instantie heeft dat voor het muziek maken en luisteren nog niet veel consequenties. Maar naarmate de tijd vorderde nam het verlies toe en u zult begrijpen dat dit voor een musicus dramatisch is. Ik kan en wil eigenlijk ook echt niets anders dan piano spelen. Een heel groot deel van mijn leven heb ik achter de piano doorgebracht. In totaal wel 5 jaar achter elkaar dag en nacht. Musicus zijn is voor mij dan ook meer dan een baan. Het is mijn beste manier om me te uiten. In de muziekwereld is er een taboe op slecht horen wat natuurlijk niet verwonderlijk is. Overigens is het zo dat bij ca. 70% van de musici gehoorproblemen zijn maar daar wordt erg weinig over gesproken. Mijn gehoorproblemen hebben me er niet van weerhouden om toch te componeren en te spelen. Er speelt zich bij het componeren veel in het hoofd af. En ik ben natuurlijk niet de eerste componist met een heel slecht gehoor die blijft componeren ondanks zijn / haar handicap. Veel beroemde en veel betere gingen mij voor: Beethoven, Faure, en meer van deze tijd, Phil Collins. Ten einde raad kwam ik bij de KNO arts Prof. Robert Stokroos in Maastricht terecht en al heel snel bracht hij een CI ter sprake. Vanwege de nog zeker niet optimale resultaten bij muziek maken en beluisteren heb ik er (achteraf gezien te) lang over gedaan om voor de CI te kiezen. Het was voor mij echt een groot dilemma. Uiteraard merkte ik wel dat verbaal communiceren heel slecht ging en dat ik mij daardoor steeds meer isoleerde. Toch realiseerde ik me dat pas echt goed toen mijn kleinzoon voor het eerst opa riep en ik dat totaal niet mee kreeg. Dit voorjaar heb ik

7 een cochleair implantaat in mijn rechteroor gekregen en het resultaat voor het verbaal communiceren is voor mij fantastisch! Ik heb veel moeten oefenen in het revalidatietraject maar na een aantal maanden was het zelfs weer mogelijk om een gesprek te voeren in de auto! Dat was erg lang geleden. Ik voel me een completer mens, kan weer veel beter deelnemen aan het sociale leven, hoor van alles en leer nog elke dag nieuwe geluiden te duiden. Het zal nooit worden als waarmee ik ben geboren maar voldoende om me verbaal redelijk normaal te kunnen redden. Voor het muziek maken en luisteren kan er echter nog wel heel veel verbeterd worden. De CI draag ik nu ook bij het piano studeren om mijn hersenen zoveel mogelijk te laten wennen en mijn auditieve geheugen weer aan te spreken. Ik kan dan ook alleen mijn eigen composities spelen. Mijn linkeroor heeft een beetje restgehoor waar-door ik gelukkig nog enigszins een akoestisch ervaring heb bij het pianospelen. In dat oor heb ik een gehoorapparaat dat hoge tonen omzet in lage tonen die ik nog wel hoor. Ik hoop de komende tijd nog vooruitgang te boeken met muziek maken in combinatie met de CI. Avanti dus! De CI maakt me op dit moment er meer van bewust dat ik heel slechthorend was. Mijn dankbaarheid is dan ook heel groot voor de deskundige, zeer persoonlijke en hartverwarmende begeleiding van Prof. Robert Stokroos en zijn team in Maastricht en de deskundigheid en het geduld van het audiologische team in Eindhoven. Sporten met je CI? In onze volgende nieuwsbrief (juni 2017) willen wij aandacht besteden aan het thema sporten met je CI. Daar jullie de ervaringsdeskundigen zijn, zijn wij benieuwd naar jullie ervaringen! Beoefen jij een sport en gebruik je tijdens het sporten je processor en vind je het leuk om over jouw ervaringen te schrijven? Stuur ons dan jouw verhaal per mail: Graag horen wij welke sport je beoefent, waarom je het prettig vindt om je processor te dragen tijdens het sporten, of er zich problemen voordoen tijdens het sporten, welke oplossingen je hier wellicht voor hebt bedacht en eventuele tips voor andere CI-dragers. Heb jij een leuke foto waarop jij je sport beoefent, voeg deze dan ook nog toe.

8 In memoriam: dr. Lucien Anteunis Op 16 november overleed veel te vroeg op 58-jarige leeftijd onze lieve collega. Lucien was de oprichter van ons academisch Audiologisch Centrum en sindsdien hoofd daarvan. Hij was een bevlogen audioloog en mentor met een groot hart voor zijn patiënten en zijn medewerkers. Hij heeft ons Audiologisch Centrum zo ingericht dat optimale zorg werd gekoppeld aan een optimaal klimaat. Hiervan genoten onze patiënten en medewerkers. Lucien was een teamplayer en netwerker die ervoor heeft gezorgd dat onze audiologische zorg ingebed is in de regio en geleverd wordt samen met onze partners, alles in het belang van onze patiënten. Lucien was bovenal een integere, warme, mensgerichte collega en vriend. Voor zijn collega stafleden was hij een steun en toeverlaat en voor zijn medewerkers een echte vaderfiguur, een begaafd luisteraar en scherpzinnige stille kracht. Er is een gat gevallen in ons team dat wij niet zullen kunnen vullen. Niettemin zijn wij intens dankbaar dat Lucien ons zoveel heeft gegeven dat altijd zal blijven bestaan. Wij zullen hem nooit vergeten, zijn werk voortzetten en zijn motto Carpe Diem gebruiken. Verzekering CI: bent u voor het correcte bedrag verzekerd? De meesten onder u hebben hun CI processor of die van hun kind verzekerd tegen verlies en diefstal. Wanneer u deze verzekering reeds enige tijd geleden heeft afgesloten, is het mogelijk dat de prijs van het CI intussen gestegen is. Hierdoor bent u mogelijk onderverzekerd, wanneer u aanspraak zou moeten maken op de verzekering. Daarnaast is er meestal ook nog een eigen risico te betalen, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Wij adviseren u daarom om bij ons te informeren naar de op dit moment correcte, te verzekeren waarde voor uw type CI en dit bij voorkeur door een mail te sturen naar ci.kno@ mumc.nl. U kunt dan, indien nodig, uw verzekering laten aanpassen. Redactie Dit is een uitgave van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+), Adelante audiologie & communicatie Venlo, Libra Revalidatie & Audiologie, locatie Eindhoven en de Mgr. Hanssenschool. Deze nieuwsbrief verschijnt twee keer per jaar. Redactieadres: ci.kno@mumc.nl

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 28 JANUARI 2018 Beste lezers, Inhoud Inleiding De Naída Link Cros-oplossing Nieuw: Cochlear Nucleus 7 processor Aan het woord: Max Abelen De reis van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezer,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezer, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 25 JUNI 2016 Beste lezer, Inhoud Inleiding Aan het woord Vrijwilligerswerk KNO/ Audiologie-team MUMC+ in Lombok CI in één oor, wie blijft een hoortoestel

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 30 JANUARI 2019 Beste lezers, Inhoud Inleiding Aan het woord: familie Lebens RONDO 2: de allereerste oplaadbare CI-processor Accu s niet drogen! Let op!

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 24DECEMBER Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 24DECEMBER Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland 24DECEMBER 2015 Inleiding Beste lezers, Inhoud Inleiding In gesprek met Heidag CI-team De SONATA-studie: zijn twee CI s beter dan één? Aan het woord CI-cijfers De

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 27 JUNI 2017 Beste lezers, Inhoud Inleiding Online Revalidatieprogramma SoundSuccess Afscheid prof. dr. Stokroos Cochlear Family Enquête ervaringen met

Nadere informatie

De eenvoudige manier om meer te horen

De eenvoudige manier om meer te horen Advanced Bionics AG Laubisrütistrasse 28, 8712 Stäfa, Switzerland T: +41.58.928.78.00 F: +41.58.928.78.90 info.switzerland@advancedbionics.com Advanced Bionics LLC 28515 Westinghouse Place Valencia, CA

Nadere informatie

Het belang van een goed gehoor

Het belang van een goed gehoor Publiekslezing UMC Utrecht Het belang van een goed gehoor - Behandelingen bij een slecht gehoor - Jeroen Peters, arts-onderzoeker Keel-Neus-Oorheelkunde Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 23JUNI 2015. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 23JUNI 2015. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland 23JUNI 2015 Inleiding Beste lezers, Inhoud Inleiding Afscheid Jan Brokx Streamen naar je CI met draadloze accessoires Onderzoek naar de ligging van de elektrode

Nadere informatie

Cochleaire Implantatie (CI)

Cochleaire Implantatie (CI) Cochleaire Implantatie (CI) Cochleaire Implantatie (CI) 1. Inleiding 3 2. Hoe wordt geluid in ons oor verwerkt? 3 3. Wat is een Cochleair Implantaat? 3 4. Wat kan een Cochleair Implantaat? 6 5. Procedure

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Eén van uw werknemers/collega s is ernstig slechthorend. Op dit moment wordt door het CI-team VUmc beoordeeld of hij/zij baat zou kunnen

Nadere informatie

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat Cochleair implantaat Inleiding Als iemand doof of zeer ernstig slechthorend is en hoortoestellen brengen (nog langer) onvoldoende resultaat met zich mee, dan wordt tegenwoordig een cochleair implantaat

Nadere informatie

Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen. draadloze accessoires

Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen. draadloze accessoires Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen draadloze accessoires De moderne technologie voor hoortoestellen maakt het horen en verstaan in bijna alle situaties tot een prettige ervaring. Maar aan de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 22DECEMBER 2014. Beste lezers, Inleiding

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 22DECEMBER 2014. Beste lezers, Inleiding Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland 22DECEMBER 2014 Inhoud Inleiding Cochlear Webwinkel Roombooster voor de CP810 processor Met uw CI in het water Nieuw bij MED-EL: Het Synchrony implantaat en de Sonnet

Nadere informatie

Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen

Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen M. Sparreboom (onderzoeker), A.F.M. Snik (audioloog) & E.A.M. Mylanus (KNO - arts) Het eenzijdig implanteren van een cochleair implantaat

Nadere informatie

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger Werkplekaanpassing Goed horen op het werk met Roger Januari 2014 Concentreer u op uw werk en niet op uw gehoor Phonak stelt zich als doel het algemene hoorvermogen en het spraakverstaan van slechthorenden

Nadere informatie

Horen en CMV. Leiden CONCERT study. Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog. KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN

Horen en CMV. Leiden CONCERT study. Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog. KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN Horen en CMV Leiden CONCERT study Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN Slecht horen met één of twee oren Richting horen Hoofdschaduw: tactisch zitten?

Nadere informatie

Uw weg naar een wereld van draadloze verbinding

Uw weg naar een wereld van draadloze verbinding Het innovatieve DNA van AB en Phonak is samengevoegd om gecombineerde, geavanceerde technologieën te ontwikkelen die de manier waarop u hoort, zullen veranderen. Referenties: 1. Jace Wolfe, Mila Morais,

Nadere informatie

hoor meer van uw wereld 10 redenen om voor Advanced Bionics te kiezen

hoor meer van uw wereld 10 redenen om voor Advanced Bionics te kiezen hoor meer van uw wereld Referenties: 1. Spahr A, Dorman MF, Loiselle LH. 2007. Performance of Patients Using Different Cochlear Implant Systems: Effects of Input Dynamic Range. Ear and Hearing 28:260 275.

Nadere informatie

Uw weg naar een wereld van draadloze verbinding. A Sonova brand

Uw weg naar een wereld van draadloze verbinding. A Sonova brand Uw weg naar een wereld van draadloze verbinding A Sonova brand de Naída hooroplossing een hooroplossing voor iedereen Tijdens uw reis naar horen met een cochleair implantaat (CI) is de keuze van het CI-systeem

Nadere informatie

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger Werkplekaanpassing Goed horen op het werk met Roger Januari 2015 Concentreer u op uw werk en niet op uw gehoor Phonak stelt zich als doel het algemene hoorvermogen en het spraakverstaan van slechthorenden

Nadere informatie

Roger TM. in uitdagende luistersituaties. Beter verstaan in lawaai en op afstand

Roger TM. in uitdagende luistersituaties. Beter verstaan in lawaai en op afstand Roger TM in uitdagende luistersituaties Beter verstaan in lawaai en op afstand De brug naar beter verstaan Dankzij de moderne hoortoesteltechnologie wordt het steeds eenvoudiger om het spraakverstaan te

Nadere informatie

Bimodale aanpassing: afstemming van hoortoestel op CI

Bimodale aanpassing: afstemming van hoortoestel op CI Bimodale aanpassing: afstemming van hoortoestel op CI Lidwien Veugen 1 J. Chalupper PhD 2 Prof. dr. ir. Ad Snik 3 Prof. dr. John van Opstal 1 Dr. Lucas Mens 3 1 Department of Biophysics, Donders Institute

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen

Cochleaire implantatie bij volwassenen Cochleaire implantatie bij volwassenen Sommige zeer ernstig slechthorende of dove mensen kunnen zelfs met krachtige hoortoestellen niet of nauwelijks spraakverstaan. Een cochleair implantaat (CI) kan ervoor

Nadere informatie

hoor meer van uw wereld 10 redenen om voor Advanced Bionics te kiezen

hoor meer van uw wereld 10 redenen om voor Advanced Bionics te kiezen hoor meer van uw wereld 10 redenen om voor Advanced Bionics te kiezen hoor meer van uw wereld Het selecteren van het juiste cochleaire implantaat systeem voor u of uw kind is een levensveranderende beslissing.

Nadere informatie

Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen. Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012

Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen. Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012 Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012 Programma 19.30 Opening en inleiding audiologie door: Yvonne Simis,

Nadere informatie

Cochleair implantaat: CI

Cochleair implantaat: CI Cochleair implantaat: CI Vera Prijs Inhoud Anatomie van het oor CI systeem CI-traject in UMCUtrecht Mogelijkheden en beperkingen Modaliteiten Toekomstige ontwikkelingen Anatomie van het gehoor Het binnenoor

Nadere informatie

Als uw kind een hoortoestel krijgt

Als uw kind een hoortoestel krijgt Als uw kind een hoortoestel krijgt Inhoudsopgave Als uw kind een hoortoestel krijgt 3 Het recept 3 De hoortoestellen en oorstukjes 3 De aanpassing van de hoortoestellen 4 De aankoop van de hoortoestellen

Nadere informatie

Roger TM. op het werk. Focus op het werk in plaats van op uw gehoor

Roger TM. op het werk. Focus op het werk in plaats van op uw gehoor Roger TM op het werk Focus op het werk in plaats van op uw gehoor 2 Communiceren, deelnemen en bijdragen De moderne werkplek kan een gecompliceerde luisteromgeving zijn. Het is ook een plek waar goede

Nadere informatie

DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen?

DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen? DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen? drs. Jeroen Smits dr. Ronald Pennings arts-onderzoeker/promovendus KNO-arts, otoloog Erfelijke slechthorendheid, wat is dat? Slechthorendheid

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat

Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat Resultaten enquête 2016 1 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond informatie... 4 1.1 Leeftijd en geslacht... 4 1.2 Aard en oorzaak van het gehoorverlies...

Nadere informatie

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Gehoor en communicatie zijn van groot belang voor de mens. Wanneer er een beperking van gehoor, spraak of taal optreedt, heeft dat vaak grote gevolgen voor het

Nadere informatie

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen Libra Audiologie Gehoorverlies bij kinderen Onlangs heeft u de mededeling gekregen dat uw kind slechthorend is. Er komt dan ineens veel op u af, er zijn zoveel vragen te stellen en beslissingen te nemen.

Nadere informatie

Roger TM. voor thuis en sociale activiteiten. De brug naar beter verstaan

Roger TM. voor thuis en sociale activiteiten. De brug naar beter verstaan Roger TM voor thuis en sociale activiteiten De brug naar beter verstaan Geniet meer van belangrijke momenten Met moderne hoortoesteltechnologie kunt u vrienden en dierbaren horen als ze in de buurt zijn.

Nadere informatie

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen.

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. AB is in 1993 opgericht en in 2009 samengegaan met Phonak onder de

Nadere informatie

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com ReSound helpt mensen weer te horen met hoortoestellen die het natuurlijke oor nabootsen. Het is ons doel u de mogelijkheid te bieden een rijk, actief en bevredigend leven te leiden, waarin u niet gehinderd

Nadere informatie

Hoor beter, voel je goed

Hoor beter, voel je goed Hoor beter, voel je goed 2 isense uw draadloze luistersysteem Hartelijk dank dat u onze isense-brochure leest. We willen u graag informatie geven over de isense-producten en de mogelijkheden die het isense-systeem

Nadere informatie

Evaluatie van de hoortoestelaanpassing

Evaluatie van de hoortoestelaanpassing Evaluatie van de hoortoestelaanpassing Niek Versfeld klinisch fysicus audioloog Universitair Audiologisch Centrum VUmc Amsterdam Casus: korte anamnese Vrouw 68 jaar, reuma Rechts matig hoge-tonenverlies

Nadere informatie

Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum

Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum Inhoudsopgave Recept hoortoestel 3 Uitkiezen van een audicien 3 Soorten hoortoestellen 4 Kosten en vergoeding 4 Proefperiode 5 Wennen

Nadere informatie

cochleaire implantatie bij kinderen

cochleaire implantatie bij kinderen cochleaire implantatie bij kinderen inleiding Een cochleair implantaat (CI) is een hulpmiddel dat ernstig slechthorende of dove kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt om geluid en spraak te kunnen

Nadere informatie

Eén plus één is meer dan twee. Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één.

Eén plus één is meer dan twee. Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één. Eén plus één is meer dan twee 8 Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één. Deze brochure is de achtste in een reeks Widex-publicaties over het gehoor en aanverwante onderwerpen.

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen

Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen Bastiaan Warnaar & Wouter Dreschler 27 januari 2006 Waarom Cliq? richtlijn in nieuw zorgstelsel betrokken partijen Wat is Cliq? classificatie producttypen Overzicht

Nadere informatie

Phonak CROS B. Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on

Phonak CROS B. Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on Phonak CROS B Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on 'Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug.' Angie Aspinall, Phonak CROS-gebruiker

Nadere informatie

100% Over welke hulpmiddelen hebben we het? Hulpmiddelen anders dan hoortoestellen. We bespreken. Ontwikkeling. Vergoeding Hulpmiddelen

100% Over welke hulpmiddelen hebben we het? Hulpmiddelen anders dan hoortoestellen. We bespreken. Ontwikkeling. Vergoeding Hulpmiddelen Over welke hulpmiddelen hebben we het? Hulpmiddelen anders dan hoortoestellen Rinske Tabak, Logopedist Dr. Liesbet Ruytjens, Klinisch fysicus audioloog Hulpmiddel volgen Van Dale : Middel om doel sneller,

Nadere informatie

Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Een hoortoestel De KNO-arts heeft u geadviseerd een (nieuw) hoortoestel te proberen. In deze folder leest u meer over de

Nadere informatie

GA VOOR PRESTATIES met de Naída CI Q90-spraakprocessor

GA VOOR PRESTATIES met de Naída CI Q90-spraakprocessor De kracht van twee die samenwerken als één AB en Phonak hebben innovatie in hun genen zitten, en hebben nu de handen ineen geslagen om geavanceerde technologieën te leveren die de manier waarop u hoort

Nadere informatie

Horen zoals de natuur het bedoeld heeft

Horen zoals de natuur het bedoeld heeft Ontdek de ReSound Verso beleving. Scan deze QR code of ga naar www.resound.nl/verso Horen zoals de natuur het bedoeld heeft ReSound helpt mensen weer te horen. Wij ontwikkelen hooroplossingen die het natuurlijk

Nadere informatie

Phonak Vitus TM. De sleutel tot zelfverzekerd horen

Phonak Vitus TM. De sleutel tot zelfverzekerd horen Phonak Vitus TM De sleutel tot zelfverzekerd horen Vertrouwen op technologie Phonak, wereldwijd een van de marktleiders op het gebied van gehoortechnologie, zet zich in om oplossingen te creëren die niet

Nadere informatie

Het Gehoor Verbeteren We Samen

Het Gehoor Verbeteren We Samen Het Gehoor Verbeteren We Samen Take Home Messages 04 oktober 2016 De Pilot: Verkorten doorlooptijd hoorrevalidatie Remmen Helpt Het doen van een Real Ear Meting door de audicien leidt tot minder herhaalcontroles

Nadere informatie

Spraakverstaan met CI resultaten en verruimde indicatiecriteria

Spraakverstaan met CI resultaten en verruimde indicatiecriteria Spraakverstaan met CI resultaten en verruimde indicatiecriteria Peter-Paul Boermans Jeroen Briare Janette van Dijhuizen Johan Frijns Centrum voor Audiologie en Hoorimplantaten Leids Universitair Medisch

Nadere informatie

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen Phonak CROS II De slimme oplossing voor eenzijdig horen Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug. Horen met één oor Wanneer u zich in een ruimte met veel lawaai

Nadere informatie

Bewaar exemplaar. Roger Pen & Roger EasyPen Uitlevering aan cliënt

Bewaar exemplaar. Roger Pen & Roger EasyPen Uitlevering aan cliënt Bewaar exemplaar Roger Pen & Roger EasyPen Uitlevering aan cliënt maart 2015 Verstaan in gezelschap was nog nooit zo eenvoudig 2 Stap 1 (OPTIONEEL): Roger Pen toevoegen in Target module Selecteer de Roger

Nadere informatie

Advanced Bionics GA VOOR PRESTATIES. met de Naída CI Q90-spraakprocessor

Advanced Bionics GA VOOR PRESTATIES. met de Naída CI Q90-spraakprocessor Advanced Bionics GA VOOR PRESTATIES met de Naída CI Q90-spraakprocessor AB en Phonak hebben innovatie in hun genen zitten en hebben de handen ineen geslagen om geavanceerde technologieën te leveren die

Nadere informatie

Advanced Bionics GA VOOR PRESTATIES. met de Naída CI Q90-spraakprocessor

Advanced Bionics GA VOOR PRESTATIES. met de Naída CI Q90-spraakprocessor Advanced Bionics GA VOOR PRESTATIES met de Naída CI Q90-spraakprocessor De lat voorbij Naída CI Q90-spraakprocessor De Naída CI Q90-spraakprocessor van Advanced Bionics levert unieke baanbrekende functies

Nadere informatie

Roger op het werk. De brug naar een beter verstaan

Roger op het werk. De brug naar een beter verstaan Roger op het werk De brug naar een beter verstaan Concentreer u op het behalen van optimale resultaten en niet op uw gehoor De moderne werkplek kan een lastige luisteromgeving vormen, met uitdagende open-werkplekken,

Nadere informatie

De OPCI, iets voor u? Beste lezer, Meer weten?

De OPCI, iets voor u? Beste lezer, Meer weten? Nummer 1, 2016 Beste lezer, Hierbij introduceren wij u de eerste nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. Zoals we u al eerder hebben laten weten, is de vaste jaarlijkse afspraak voor volwassenen vervallen.

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de Nucleus CP910 en CP920 geluidsprocessors. Eerste stappen Beknopte handleiding

Beknopte handleiding voor de Nucleus CP910 en CP920 geluidsprocessors. Eerste stappen Beknopte handleiding Beknopte handleiding voor de Nucleus CP910 en CP920 geluidsprocessors Eerste stappen Beknopte handleiding Beschrijving De Cochlear Nucleus CP910 of CP920 geluidsprocessor werkt samen met het cochleaire

Nadere informatie

widex super Het kan u ook helpen om te bepalen waar geluiden vandaan komen en u kunt zelfs geluiden horen die u al heel lang niet meer hebt gehoord.

widex super Het kan u ook helpen om te bepalen waar geluiden vandaan komen en u kunt zelfs geluiden horen die u al heel lang niet meer hebt gehoord. widex super Brengt het geluid waar het moet zijn direct in uw oor. WIDEX SUPER is een heel krachtig hoortoestel met het luidsprekertje in het oor. Dit z.g. receiver-inthe-ear hoortoestel is bedoeld voor

Nadere informatie

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Guido Cattani (Bsc. Audioloog, M. SEN, UMC Utrecht, afdeling KNO) gcattani@umcutrecht.nl Trudi de Koning (Klinisch linguïst UMC Utrecht) Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

Een hoortoestel. Verschillende soorten

Een hoortoestel. Verschillende soorten Hoortoestellen Een hoortoestel De KNO-arts heeft u geadviseerd een (nieuw) hoortoestel te proberen. In deze folder leest u meer over de verschillende hoortoestellen, de audicien en de vergoedingen. Eerst

Nadere informatie

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen Phonak CROS II De slimme oplossing voor eenzijdig horen Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug. Angie Aspinall, Phonak CROS-gebruiker Horen met één oor Wanneer

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN

AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN PERSOONSGEGEVENS Naam... Voornamen... Roepnaam. Geb.datum: dag... maand... jaar... jongen meisje Straat, huisnummer... Postcode... Woonplaats...

Nadere informatie

Meten van spraakverstaan bij volwassenen met een cochleair implantaat in stilte en in lawaai

Meten van spraakverstaan bij volwassenen met een cochleair implantaat in stilte en in lawaai Meten van spraakverstaan bij volwassenen met een cochleair implantaat in stilte en in lawaai Universitair Audiologisch Centrum KNO en EMGO+ instituut VU medisch centrum Amsterdam Marre Kaandorp Theo Goverts

Nadere informatie

Nieuw pand Van den Berg Hoortoestellen in Borger drie keer zo groot

Nieuw pand Van den Berg Hoortoestellen in Borger drie keer zo groot Hunebed Hoorcourant 3 Voorwoord Wat zeg je? Geen praatje kunnen maken op een drukbezochte verjaardag. Iemand niet verstaan op de dansvloer van een discotheek. Niet achter in de klas kunnen zitten, omdat

Nadere informatie

Phonak NaÍda Q. Power die uw leven verandert

Phonak NaÍda Q. Power die uw leven verandert Phonak NaÍda Q Power die uw leven verandert Communiceren We vinden dat elke stem belangrijk is. Stemmen zijn onze verbinding met de wereld, waarmee we kunnen communiceren met dierbaren, vrienden en de

Nadere informatie

Phonak Virto V. Gemaakt voor prestaties. Maatwerk voor discretie.

Phonak Virto V. Gemaakt voor prestaties. Maatwerk voor discretie. Phonak Virto V Gemaakt voor prestaties. Maatwerk voor discretie. Gemaakt voor prestaties. Maatwerk voor discretie. Phonak verlegt voortdurend de grenzen van technologie met innovatieve producten die uw

Nadere informatie

Power-hooroplossingen. Toegang tot meer gesprekken in het dagelijks leven

Power-hooroplossingen. Toegang tot meer gesprekken in het dagelijks leven Power-hooroplossingen Toegang tot meer gesprekken in het dagelijks leven Phonak blijft zich inzetten om hindernissen weg te nemen voor mensen met gehoorverlies. We zijn constant bezig met het ontwikkelen

Nadere informatie

Geluid zoals u dat wenst. Waar u ook bent

Geluid zoals u dat wenst. Waar u ook bent Geluid zoals u dat wenst. Waar u ook bent Grenzeloos genieten De ReSound LiNX 3D geeft u een andere kijk op hoortoestellen. U bepaalt vanaf nu wat u wilt horen, want ú bent de baas. Met de ReSound LiNX

Nadere informatie

Horen en ouder worden

Horen en ouder worden Horen en ouder worden dr.ir. N.J. Versfeld klinisch fysicus audioloog Universitair Audiologisch Centrum VUmc Amsterdam Ouderdomsslechthorendheid Ook wel presbyacusis genoemd Presbys : oud Akouein : horen

Nadere informatie

Cochleaire implantatie in het amc

Cochleaire implantatie in het amc Cochleaire implantatie in het amc www.ci-amc.nl 1 Informatie voor volwassenen Inleiding Bent u zeer ernstig slechthorend of doof en wilt u graag beter kunnen horen? Wellicht is een Cochleair Implantaat

Nadere informatie

DRAADLOZE CONNECTIVITEIT. resound.com. Geniet van nóg meer geluiden

DRAADLOZE CONNECTIVITEIT. resound.com. Geniet van nóg meer geluiden DRAADLOZE CONNECTIVITEIT resound.com Geniet van nóg meer geluiden Hoor meer dan u ooit had durven dromen Dankzij de draadloze connectiviteit van ReSound heeft u contact met de wereld om u heen en leidt

Nadere informatie

Cochleaire implantatie en logopedie

Cochleaire implantatie en logopedie Cochleaire implantatie en logopedie Nancy de Ruiter- Flokstra Logopediste NSDSK nderuiter@nsdsk.nl Het cochleaire implantaat Het CI-team Revalidatie en logopedie Het Cochleaire Implantaat Het oor Hoe een

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij één van de gesprekspartners

Nadere informatie

Hoor de momenten die onvergetelijke herinneringen worden.

Hoor de momenten die onvergetelijke herinneringen worden. Beltone Promise Beltone. Iedereen heeft het recht om goed te horen. De basis voor Beltone werd gelegd met een actie om een vriend meer levensvreugde te bezorgen. Al sinds 1940 bieden we kennis, middelen,

Nadere informatie

BETER HOREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND

BETER HOREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND BETER HOREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND Beter horen U hebt van de KNO-arts een aanvraag meegekregen voor een hoortoestel (een gehoorapparaat) en een lijst van audiciens, deskundigen

Nadere informatie

Kinderoplossingen van Phonak

Kinderoplossingen van Phonak Kinderoplossingen van Phonak Help uw kind om te horen, praten en erbij te horen. 40 jaar kinderen in contact brengen met de wereld Innovatieve technologie, toegewijde audiciens en de sterke ondersteuning

Nadere informatie

slechthorendheid en hoortoestellen

slechthorendheid en hoortoestellen patiënteninformatie slechthorendheid en hoortoestellen U bent bij de KNO-arts geweest omdat u niet goed hoort. Mogelijk kunt u door een hoortoestel beter gaan horen. Wat kunnen de klachten zijn? Welke

Nadere informatie

ACCESSOIRES & OPTIES HARMONY. HOOR DE WERELD met Harmony. Ontworpen met muziek in gedachten

ACCESSOIRES & OPTIES HARMONY. HOOR DE WERELD met Harmony. Ontworpen met muziek in gedachten Draai de schijf en ontdek de vele kleuren en stijlen waaruit je kan kiezen. BLENDING - Zwart BLENDING - Grijs BLENDING - Beige BLENDING - Donkerbruin METALLIC - Koningsblauw SOPHISTA - Grijsblauw METALLIC

Nadere informatie

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. Phonak BV Postbus ED Vianen

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. Phonak BV Postbus ED Vianen Goed horen met FM Een gids voor praktische toepassingen Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen

Nadere informatie

Laat u inspireren door het leven

Laat u inspireren door het leven Meer informatie over ReSound Unite draadloze accessoires. Vraag ernaar bij uw audicien of scan hier/ga naar www.resound.nl/unite M101716-NL-13.07-Rev.A Laat u inspireren door het leven met ReSound Unite

Nadere informatie

Productcatalogus. Naída CI Q-reeks & accessoires

Productcatalogus. Naída CI Q-reeks & accessoires Advanced Bionics AG Laubisrütistrasse 28, 8712 Stäfa, Switzerland T: +41.58.928.78.00 F: +41.58.928.78.90 info.switzerland@advancedbionics.com Advanced Bionics LLC 28515 Westinghouse Place Valencia, CA

Nadere informatie

Aangepast aan uw wereld vol geluiden

Aangepast aan uw wereld vol geluiden Aangepast aan uw wereld vol geluiden GEAVANCEERDE HOORTECHNOLOGIE Premium Advanced Essential Leef uw leven met een hooroplossing die net zo uniek is als u Iedereen hoort anders. De manier waarop ieder

Nadere informatie

Onzichtbaarheid geeft u het vertrouwen de geluiden van het leven te verkennen.

Onzichtbaarheid geeft u het vertrouwen de geluiden van het leven te verkennen. Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen van de technologie op te zoeken, ontwikkelen we innovaties

Nadere informatie

Ik heb een cochleair implantaat van het merk Cochlear Nucleus Processor CP810 Afstandsbediening CR110

Ik heb een cochleair implantaat van het merk Cochlear Nucleus Processor CP810 Afstandsbediening CR110 TV en radio ontvangst Ik heb een cochleair implantaat van het merk Cochlear Nucleus Processor CP810 Afstandsbediening CR110 Plotsdoof vanaf 2004 ten gevolge van een hersenvliesontsteking. Implantaat aangebracht

Nadere informatie

Ponto Streamer. Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden. Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem

Ponto Streamer. Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden. Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem Ponto Streamer Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem Uw ideale Partner Nieuwe communicatiemogelijkheden Met Ponto Streamer heeft u toegang tot Oticon ConnectLine

Nadere informatie

Hoe verhoudt de psychosociale gezondheid van volwassenen met een CI zich tot die van volwassenen met en zonder gehoorverlies? Resultaten van de NL-SH

Hoe verhoudt de psychosociale gezondheid van volwassenen met een CI zich tot die van volwassenen met en zonder gehoorverlies? Resultaten van de NL-SH Hoe verhoudt de psychosociale gezondheid van volwassenen met een CI zich tot die van volwassenen met en zonder gehoorverlies? Resultaten van de NL-SH Jizzo Bosdriesz Mariska Stam Cas Smits Sophia Kramer

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen

Informatie voor ouders van kinderen Informatie voor ouders van kinderen De perceptie van stemkenmerken in kinderen en volwassenen (PICKA) Spraakverwerking in kinderen met een CI De afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum Groningen

Nadere informatie

Bilaterale cochleaire implantatie met het Neuro

Bilaterale cochleaire implantatie met het Neuro Bilaterale cochleaire implantatie met het Neuro system van Oticon Medical Eigenschappen, resultaten / bijzonderheden Wendy Huinck / Lucas Mens Sebastian Ausili, Martijn Agterberg, Emmanuel Mylanus Hearing

Nadere informatie

Phonak Bolero V. De beste op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid

Phonak Bolero V. De beste op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid Phonak Bolero V De beste op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid Ontdek de wereld Geniet van het leven. Het is de bedoeling dat u eropuit trekt in het leven en geniet van de wonderen die de wereld

Nadere informatie

Nieuwe keuzes voor een complete hoorsensatie

Nieuwe keuzes voor een complete hoorsensatie Nieuwe keuzes voor een complete hoorsensatie Phonak kondigt met plezier de nieuwste aanwinsten voor de algemeen erkende Phonak CROS-portfolio aan: Phonak CROS H2O en Phonak CROS 13. We zijn ervan overtuigd

Nadere informatie

Horen zoals u dat wilt

Horen zoals u dat wilt Horen zoals u dat wilt ESSENTIËLE HOORTECHNOLOGIE Premium Advanced Essential GEWELDIGE PrESTaTIES Technologie die de werking van de hersenen ondersteunt Als u op zoek bent naar een hooroplossing, dan dient

Nadere informatie

MEER contact. Interactie met de wereld is zo belangrijk

MEER contact. Interactie met de wereld is zo belangrijk MEER interactie MEER contact Met Vigo Connect kunt u beter met iedereen communiceren. Uw geluidswereld gaat weer verrassend helder en duidelijk klinken, of u nu een licht of ernstig gehoorverlies heeft.

Nadere informatie

Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996

Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996 Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996 Zoals deze geldt per 1 januari 2005 Bestemd voor de audiciens, voorschrijvers en adviseurs. AUDITECH BV LEIGRAAFSEWEG 8 6983 BP DOESBURG TELEFOON (0313) 48 55 22 TELEFAX

Nadere informatie

Interactie van elektrische en akoestische stimulatie in de cochlea van de cavia

Interactie van elektrische en akoestische stimulatie in de cochlea van de cavia Interactie van elektrische en akoestische stimulatie in de cochlea van de cavia H. Christiaan Stronks, Huib Versnel, Vera F. Prijs, Wilko Grolman, Sjaak F.L. Klis Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Nadere informatie

Hearing Implant Sound Quality Index (HISQUI) Vragenlijst voor de detectie van de subjectieve geluidskwaliteit. Voor volwassenen

Hearing Implant Sound Quality Index (HISQUI) Vragenlijst voor de detectie van de subjectieve geluidskwaliteit. Voor volwassenen Hearing Implant Sound Quality Index (HISQUI) Vragenlijst voor de detectie van de subjectieve geluidskwaliteit Voor volwassenen 1 Vragenlijst voor de detectie van de subjectieve geluidskwaliteit Datum invullen

Nadere informatie

Gebruik. Geniet. Vergeet.

Gebruik. Geniet. Vergeet. Gebruik. Geniet. Vergeet. Communiceer, neem deel, wees uzelf Een wandeling door het park, hoor de bladeren ritselen in de wind. Een gesprek voeren in een gezelschap, neem deel en wees uzelf zonder moeite.

Nadere informatie

Gehooronderzoek. Audiologisch Centrum. Afdeling KNO

Gehooronderzoek. Audiologisch Centrum. Afdeling KNO Gehooronderzoek Audiologisch Centrum Afdeling KNO Een Audiologisch Centrum is gespecialiseerd in onderzoek en advies voor mensen met gehoorproblemen. U komt bij het Audiologisch Centrum omdat een huisarts

Nadere informatie

CI-ON en bilaterale CI in Nederland: de stand van zaken

CI-ON en bilaterale CI in Nederland: de stand van zaken CI-ON en bilaterale CI in Nederland: de stand van zaken Dr.ir. C. Smits, klinisch fysicus-audioloog KNO-Audiologie VU medisch centrum Amsterdam Inhoud CION Doelstellingen CION Bilaterale CI bij kinderen

Nadere informatie

Hear better. Smile more.

Hear better. Smile more. Hear better. Smile more. Laat uw gehoor weer lachen Horen hoort bij het leven. Uw favoriete tv-programma s en muziek, gesprekken voeren en lachen met de mensen waar u om geeft. Heeft u een gehoorverlies,

Nadere informatie

VERANDER EEN KLEINE GROET IN EEN HARTVERWAR MENDE VERWELKOMING

VERANDER EEN KLEINE GROET IN EEN HARTVERWAR MENDE VERWELKOMING VERANDER EEN KLEINE GROET IN EEN HARTVERWAR MENDE VERWELKOMING Voor een eersteklas hoorervaring JUNA PICO RITE Verander dagelijkse geluiden in prachtige momenten Verwelkom degenen die u lief heeft met

Nadere informatie