Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996"

Transcriptie

1 Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996 Zoals deze geldt per 1 januari 2005 Bestemd voor de audiciens, voorschrijvers en adviseurs. AUDITECH BV LEIGRAAFSEWEG BP DOESBURG TELEFOON (0313) TELEFAX (0313) INTERNET info@auditech.nl (Bron: Regeling hulpmiddelen 1996; publicatie Stcrt. 1995, 229 / Wijziging regeling hulpmiddelen VWS, d.d. 5 december 2002)

2 Belangrijkste wijzigingen zijn: 1. Maximale vergoedingen op hoortoestellen zijn trendmatig aangepast. 2. FM apparatuur is toegevoegd aan de groep ringleidingen en infrarood-apparatuur. 3. Allen vervanging van een BAHA toestel valt nog onder deze regeling. Eerste aanschaf valt nu onder de medische behandeling. 4. Maximale vergoeding op een fax is trendmatig aangepast

3 Hoofdstuk 1, Algemene bepalingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder het Besluit: het verstrekkingsbesluit ziekenfondsverzekering. Artikel 2 1. De aanspraak op hulpmiddelen omvat de verschaffing van een te allen tijde adequaat functionerend hulpmiddel bestaande uit: g. gehoorhulpmiddelen als aangegeven in artikel 13. t. hulpmiddelen voor communicatie, informatievoorziening en signalering als aangegeven in artikel 26 bb. solo-apparatuur met toebehoren als aangegeven in artikel 29 dd. vervanging van hoortoestellen die kunnen worden aangesloten op een te implanteren beengeleider (BAHA-hoortoestel) als aangegeven in artikel 29, vierde lid;. 2. De aanspraak op hulpmiddelen omvat in voorkomende gevallen wijziging of herstel van hulpmiddelen: 3. Het Ziekenfonds bepaalt of middelen in eigendom dan wel in bruikleen worden verschaft. 5. Indien het ziekenfonds middelen in bruikleen verschaft, zijn de artikelen 7 tot en met 26a van overeenkomstige toepassing, met uitzondering van de artikelen 11a, vierde lid, 13, vijfde, zesde en zevende lid, 17, derde lid, 23, vierde en vijfde lid, en 26, zevende lid. Hoofdstuk 2, Verschaffing van hulpmiddelen Paragraaf 1. Algemene bepalingen Artikel 4 De verzekerde is gehouden het hem in eigendom verschafte middel goed te verzorgen. Artikel 5 Indien de aanspraak op enig in deze regeling genoemd middel of de hoogte van de door de verzekerde verschuldigde bijdrage afhankelijk is gesteld van de leeftijd van verzekerde, wordt diens leeftijd telkens beoordeeld naar het moment waarop de verzekerde zich wendt tot de leverancier. Artikel 6 1. Indien een middel in bruikleen wordt verschaft, kan het ziekenfonds van de verzekerde een redelijke waarborgsom vragen. Over de waarborgsom wordt door het ziekenfonds geen rente vergoed. 2. De verschaffing in bruikleen omvat tevens vergoeding van kosten van vervoer van het hulpmiddel naar en van de woning van de verzekerde, van het regelmatig technisch onderhoud ervan, alsmede van de door het gebruik, ontsmetting en reiniging van de apparatuur benodigde chemicaliën.

4 Paragraaf 2. Per categorie hulpmiddelen Artikel De in artikel 2, eerste lid, onder g, bedoelde hulpmiddelen zijn: a. electro-akoestische hoortoestellen voor persoonlijk gebruik, in gewone dan wel bijzondere uitvoering, bestemd om op of aan het menselijk lichaam te worden gebezigd ter verbetering van een gestoord gehoor, alsmede de zogenaamde gehoorlepels of gehoorslangen die het geluid via mechanische weg versterken, waarbij als bijzondere uitvoering van een electro-akoestisch hoortoestel wordt beschouwd een: - cros-uitvoering; - bicros-uitvoering; - beengeleider-uitvoering; - uitvoering met één ingebouwde microfoon en twee aansluitingen; - uitvoering met één uitwendige microfoon en één aansluiting; - uitvoering met één ingebouwde microfoon, één uitwendige microfoon en één aansluiting. b. ringleidingen, bestaande uit snoer en versterker met eventueel een tafelmicrofoon dan wel infrarood-, of FM apparatuur voor geluidsoverdracht, bestaande uit een ontvanger en een zender, al dan niet met inductiespoel of hoofdtelefoon, of in kinbeugeluitvoering, eveneens met één tafelmicrofoon. c. maskeerders ter behandeling van ernstige oorsuizen. 2. De aanspraak op de in het eerste lid, onder a, bedoelde middel bestaat, indien er sprake is van een indicatie als vermeld in bijlage 3, onder I, van deze regeling en omvat mede de eerste verschaffing van de bij een toestel behorende batterijen of accu s, alsmede de verschaffing en vervanging van oorstukjes. 3. De aanspraak op de in het eerste lid, onder b bedoelde middelen bestaat, indien er sprake is van een indicatie als vermeld in bijlage 3, onder II, van deze regeling en omvat mede de eerste verschaffing van de bij infrarood-apparatuur behorende batterijen of accu s. 4. De aanspraak op de in het eerste lid, onder c, bedoelde middelen omvat mede de eerste verschaffing van de bij een maskeerder behorende batterijen of accu s, alsmede de verschaffing en vervanging van oorstukjes.

5 Vervolg Artikel Indien de aanschaffingskosten van een hoortoestel als bedoelt in het eerste lid, onder a, hoger zijn dan en een toestel voor de eerste keer wordt verstrekt, dan wel korter dan 6 jaar geleden aan de verzekerde is verstrekt, is de verzekerde van zestien jaren of ouder een bijdrage verschuldigd ter grootte van het verschil tussen de aanschaffingskosten en dit bedrag. 6. Indien de aanschaffingskosten van een hulpmiddel als bedoelt in het eerste lid, onder a, hoger zijn dan 558,00 en een toestel reeds tussen 6 en 7 jaren geleden aan de verzekerde is verstrekt, is de verzekerde van zestien jaren of ouder een bijdrage verschuldigd ter grootte van het verschil tussen de aanschaffingskosten en dit bedrag. 7. Indien de aanschaffingskosten van een hulpmiddel als bedoelt in het eerste lid, onder a, hoger zijn dan 648,50 en een toestel 7 jaren of langer geleden aan de verzekerde is verstrekt, is de verzekerde een bijdrage verschuldigd ter grootte van het verschil tussen de aanschaffingskosten en dit bedrag, met dien verstande dat voo een verzekerde van jonger dan zestien jaren de gebruiksduur van zeven jaren of langer geleden niet geldt. 8. Als er sprake is van een hoortoestel in cros-, bicros- of beengeleideruitvoering, opgenomen in een brilmontuur, wordt het bedrag genoemd in het vijfde, zesde en zevende lid vermeerderd met 60,50. Bijlage 3 behorende bij artikel 13, tweede lid, respectievelijk artikel 13, derde lid van de regeling hulpmiddelen 1996 I Indicaties voor hoortoestellen: 1. Een indicatie voor 1 hoortoestel is aanwezig, indien het drempelverlies van het audiogram van het beste oor ten minste 35 db (verkregen door het gehoorverlies bij frequnties van 1000, 2000 en 4000Hz te middelen) bedraagt en indien het verstaan van spraak, in stilte aangeboden met normale sterkte (55dB) door toepassing van het hoortoestel ten minste 20% toeneemt. 2. Een indicatie voor 2 hoortoestellen is aanwezig, indien de winst van spraakverstaanbaarheid ten minste 10% bedraagt ten opzichte van de aanpassing met 1 hoortoestel, dan wel het richtinghoren hersteld wordt tot een hoek van 45 graden. 3. Bij bijzondere individuele zorgvragen. II Indicaties voor ringleidingen en infrarood-apparatuur voor geluidsoverdracht: Een indicatie voor ringleidingen en infrarood-apparatuur is aanwezig: 1. indien er sprake is van toondrempelverlies op het beste oor van 40 db gemiddeld over 500, 1000 en 2000 Hz (zogenaamde Fletcherindex), of 50 db gemiddeld over 1000, 2000 en 4000 Hz op het beste oor, of 2. indien er volgens de meetmethode van Plomp sprake is van een hinderlijk verlies voor spraakverstaan in ruis van minimaal 3 db, waarbij er rekening mee dient te worden gehouden dat dit met name bij jonge kinderen moeilijk of niet te meten is.

6 Artikel De in artikel 2, eerste lid, onder t, bedoelde hulpmiddelen zijn: h. telefoons en telefoneerhulpmiddelen - 4. teksttelefoons, faxapparatuur dan wel beeldtelefoons voor auditief gehandicapten j. signaleringsapparatuur en alarmeringssystemen: - 1. wek- en waarschuwingsinstallaties ten behoeven van auditief gehandicapten; - 2. persoonlijke alarmeringsapparatuur voor lichamelijk gehandicapten. 4. Aanspraak op de in het eerste lid, onderdeel h, onder 4, bedoelde hulpmiddel bestaat, indien er sprake is van een indicatie als vermeld in bijlage 8 5. Aanspraak op de in het eerste lid, onderdeel j, onder 1, bedoelde hulpmiddel bestaat, indien er sprake is van een indicatie als vermeld in bijlage 9 6. Aanspraak op de in het eerste lid, onderdeel j, onder 2, bedoelde hulpmiddel bestaat, indien de lichamelijk gehandicapte in een verhoogde risicosituatie verkeert. 7. Indien de aanschaffingskosten van faxapparatuur als bedoeld in het eerste lid, onderdeel h, onder 4, hoger zijn dan 93,50 is de verzekerde een bijdrage verschuldigd ter grootte van het verschil tussen de aanschaffingskosten en dat bedrag. Bijlage 8 behorende bij artikel 26, vierde lid van de regeling hulpmiddelen 1996 I. Een indicatie voor teksttelefoon of faxapparatuur is aanwezig: 1. indien er sprake is van een toondrempelverlies op het beste oor van 70 db gemiddeld over 500, 1000, 2000 en 4000 Hz, of 2. indien het verstaan van spraak, in stilte aangeboden met normale sterkte (55dB), zelfs door toepassing van een hoortoestel, met het beste oor niet meer bedraagt dan 50%, of 3. bij bijzondere individuele zorgvragen. II. Een indicatie voor beeldtelefoon is aanwezig:: 1. Indien een indicatie voor een teksttelefoon of faxapparatuur aanwezig is, maar deze telefoon of apparatuur voor de verzekerde niet bruikbaar is, en de verzekerde de Nederlandse gebarentaal voldoende beheerst, of 2. bij bijzondere individuele zorgvragen. Bijlage 9 behorende bij artikel 26, vijfde lid van de regeling hulpmiddelen 1996 Een indicatie voor een wek- en waarschuwingsinstallatie is aanwezig: 1. indien er sprake is van toondrempelverlies op het beste oor van 60 db gemiddeld over 500, 1000, 2000 en 4000 Hz, of 2. bij bijzondere individuele zorgvragen.

7 Artikel Aanspraak op de in artikel 2, eerste lid, onder bb, bedoelde hulpmiddelen bestaat, indien er sprake is van een indicatie als vermeld in bijlagen Aanspraak op het in artikel 2, eerste lid, onder dd, bedoelde hulpmiddelbestaat, indien sprake is van een indicatie als vermeld in bijlage 3, onder I, en een luchtgeleidingstoestel redelijkerwijs niet kan worden aangepast, met dien verstande dat de verzekerde slechts aanspraak heeft op één hoortoestel van dit type. Bijlage 12 behorende bij artikel 29, derde lid van de regeling hulpmiddelen 1996 Een indicatie voor solo-apparatuur is aanwezig: 1. indien er sprake is van toondrempelverlies op het beste oor van 40 db gemiddeld over 500, 1000 en 2000 Hz (zogenaamde Fletcherindex), of 50 db gemiddeld over 1000, 2000 en 4000 Hz op het beste oor, of 2. indien er volgens de methode van Plomp sprake is van een hinderlijk verlies voor spraakverstaan in ruis van minimaal 3 db, waarbij er rekening mee dient te worden gehouden dat dit met name bij jonge kinderen moeilijk of niet te meten is. De apparatuur kan slechts worden verstrekt indien de verzekerde: 1. de apparatuur gebruikt voor het volgen van her- of bijscholing, dan wel het niet tot reguliere onderwijs behorende beroepsopleidingen in klassikaal- onderscheidenlijk groepsverband of, 2. de apparatuur gebruikt voor het volgen van regulier onderwijs, of, 3. de apparatuur gebruikt voor het volgen van speciaal onderwijs in klassikaal- onderscheidenlijk groepsverband dat niet specifiek gericht is op dove en slechthorende leerlingen of, ` 4. de apparatuur gebruikt tijdens het op medische noodzakelijke gronden ondergaan van een groepsgewijze therapeutische behandeling of, 5. de apparatuur gebruikt bij het in een gestructureerd en georganiseerd verband verrichten van betaalde of niet betaalde werkzaamheden. Het is ter beoordeling van het ziekenfonds of in deze situatie solo-apparatuur kan worden verstrekt.

8 Aantekeningen

B&W 30 maart 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE RICHTLIJN NR. B074 OVERIG BELEID INZAKE SPECIEKE MEDISCHE KOSTEN

B&W 30 maart 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE RICHTLIJN NR. B074 OVERIG BELEID INZAKE SPECIEKE MEDISCHE KOSTEN Jaar: 2010 Nummer: 43 Besluit: B&W 30 maart 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE RICHTLIJN NR. B074 OVERIG BELEID INZAKE SPECIEKE MEDISCHE KOSTEN Het college van burgemeester en wethouders, Collegevoorstel d.d.

Nadere informatie

B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad. Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B074 Overig beleid inzake specifieke medische kosten

B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad. Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B074 Overig beleid inzake specifieke medische kosten Jaar: 2007 Nummer: 59 Besluit: B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING WWB RICHTLIJN NR B074 RICHTLIJN nr. B074 Overig beleid inzake specifieke medische kosten Het college van burgemeester

Nadere informatie

ONVZ Reglement Hulpmiddelen 2011

ONVZ Reglement Hulpmiddelen 2011 ONVZ Reglement Hulpmiddelen 2011 Het Reglement Hulpmiddelen is een uitwerking van artikel 19 van deel B van de Basisverzekering en maakt deel uit van de polisvoorwaarden. Dat artikel regelt de aanspraken

Nadere informatie

Werkplek aanpassing. Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden

Werkplek aanpassing. Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden Werkplek aanpassing Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden Inhoudsopgave Wat is een werkplekaanpassing? Is een hoortoestel wel voldoende? Solo-apparatuur...Pagina 3 Signaal-

Nadere informatie

Regeling hulpmiddelen 1996 VWS

Regeling hulpmiddelen 1996 VWS Regeling hulpmiddelen VWS Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 16 november 1995, VMP/VA 953855, houdende aanwijzing en nadere regeling van hulpmiddelen, alsmede van de bijdragen

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen Ditzo 2014

Reglement hulpmiddelen Ditzo 2014 Reglement hulpmiddelen Ditzo 2014 Geldend vanaf 1 januari 2014 inhoudsopgave Inhoud 1. Definities 3 2. Aanspraken 3 3. Toestemming 5 4. Algemene bepalingen 6 5. Bepalingen per hulpmiddel 7 Bijlage 39 Reglement

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen

Reglement Hulpmiddelen Reglement Hulpmiddelen geldig vanaf 1 januari 2009 Het vorige Reglement Hulpmiddelen is hierbij vervallen pagina 1 van 57 Index REGLEMENT HULPMIDDELEN... 4 1. Inleiding... 4 2.... Algemene bepalingen...

Nadere informatie

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Gehoor en communicatie zijn van groot belang voor de mens. Wanneer er een beperking van gehoor, spraak of taal optreedt, heeft dat vaak grote gevolgen voor het

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen Natura 2014

Reglement hulpmiddelen Natura 2014 Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 0900-369 33 33 Postbus 2296 5600 CG Eindhoven T 0900-369 33 33 www.aevitae.com info@aevitae.com Geldend vanaf 1 januari 2014 Inhoudsopgave pag. 1 Definities 2 2 Aanspraken

Nadere informatie

9 JAN Q.ot(xx:>i33. Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen

9 JAN Q.ot(xx:>i33. Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Q.ot(xx:>i33 9 JAN. 2017 > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. de heer Postbus 291 3700 AG ZEIST 0530.

Nadere informatie

In deze herfsteditie van Hoorzaken

In deze herfsteditie van Hoorzaken In deze herfsteditie van Hoorzaken HOORZAKEN Informatieblad voor actieve NVVS-leden 2005 11e jaargang, nr. 5 Nieuwe zorgverzekering Het zal niemand zijn ontgaan: per 1 januari a.s. treedt de nieuwe zorgverzekeringswet

Nadere informatie

2.1 Er bestaat aanspraak op vergoeding of verstrekking van medische hulpmiddelen en verbandmiddelen, indien de verzekerde daartoe is geïndiceerd.

2.1 Er bestaat aanspraak op vergoeding of verstrekking van medische hulpmiddelen en verbandmiddelen, indien de verzekerde daartoe is geïndiceerd. Reglement hulpmiddelen 2010 Restitutiepolis Dit reglement is nog niet goedgekeurd door de NZa. Er kunnen nog wijzigingen op plaatsvinden. Geldend vanaf 1 januari 2010 1. Definities 1.1 Regeling: De Regeling

Nadere informatie

Geldend vanaf 1 januari 2012

Geldend vanaf 1 januari 2012 Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 0900-369 33 33 ASR Reglement Hulpmiddelen 2012 Uitgebreid Postbus 2296 5600 CG Eindhoven T 0900-369 33 33 www.aevitae.com info@aevitae.com Geldend vanaf 1 januari 2012 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Ditzo Zorgverzekering 2013 - Heb je vragen? Bel 030 699 79 30 (lokaal tarief) 2

Inhoudsopgave. Ditzo Zorgverzekering 2013 - Heb je vragen? Bel 030 699 79 30 (lokaal tarief) 2 Reglement Hulpmiddelen 2013 Inhoudsopgave 1.Definities...3 2.Aanspraken...3 3.Toestemming...4 4.Algemene bepalingen...5 5. Bepalingen per hulpmiddel...6 Bijlage: Maximale vergoedingen en eigen bijdragen

Nadere informatie

Instantie Centrale Raad van Beroep Datum uitspraak Datum Publicatie Zaaknummer REA Bijzondere kenmerken

Instantie Centrale Raad van Beroep Datum uitspraak Datum Publicatie Zaaknummer REA Bijzondere kenmerken ECLI:NL:CRVB:2007:BA5038, Centrale Raad van Beroep, 28-03-2007, 05-7365 REA Inhoudsindicatie Gegevens Instantie Centrale Raad van Beroep Datum uitspraak 28-03-2007 Datum Publicatie 14-05-2007 Zaaknummer

Nadere informatie

2.1 Er bestaat aanspraak op vergoeding of verstrekking van medische hulpmiddelen en verbandmiddelen, indien de verzekerde daartoe is geïndiceerd.

2.1 Er bestaat aanspraak op vergoeding of verstrekking van medische hulpmiddelen en verbandmiddelen, indien de verzekerde daartoe is geïndiceerd. Reglement hulpmiddelen 2010 Combinatiepolis Dit reglement is nog niet goedgekeurd door de NZa. Er kunnen nog wijzigingen op plaatsvinden. Geldend vanaf 1 januari 2010 1. Definities 1.1 Regeling: De Regeling

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen Ditzo 2013. Geldend vanaf 1 januari 2013. 1. Definities

Reglement hulpmiddelen Ditzo 2013. Geldend vanaf 1 januari 2013. 1. Definities Reglement hulpmiddelen Ditzo 2013 Geldend vanaf 1 januari 2013 1. Definities 1.1 Regeling: De Regeling zorgverzekering zoals deze thans luidt dan wel in 2013 zal komen te luiden. 1.2 Reglement: Het Reglement

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen Ditzo Zorgverzekering Restitutiepolis 2012

Reglement hulpmiddelen Ditzo Zorgverzekering Restitutiepolis 2012 Reglement hulpmiddelen Ditzo Zorgverzekering Restitutiepolis 2012 Dit reglement is onder voorbehoud van goedkeuring door de NZa. Geldend vanaf 1 januari 2012 1. Definities 1.1 Regeling: De Regeling zorgverzekering

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, tegen VGZ Zorgverzekeraar NV te Arnhem Zaak : Hulpmiddelenzorg, hoortoestel met toebehoren Zaaknummer : 201600123 Zittingsdatum : 8 maart 2017 Stichting Klachten

Nadere informatie

REGLEMENT HULPMIDDELEN VGZ 2005

REGLEMENT HULPMIDDELEN VGZ 2005 REGLEMENT HULPMIDDELEN VGZ 2005 geldend vanaf 1 januari 2005 1. Definities 3. Algemene bepalingen X-6003-2005-01 1.1. Regeling: Regeling hulpmiddelen 1996 zoals gepubliceerd in de Staatscourant 1995, nr.

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen 2011

Reglement Hulpmiddelen 2011 Reglement Hulpmiddelen 2011 I. Algemene bepalingen II. III. IV. Overzicht hulpmiddelen Nadere voorwaarden per hulpmiddel Bijlagen bij het Reglement Hulpmiddelen Reglement Hulpmiddelen 2011 Het Reglement

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen RH2012

Reglement Hulpmiddelen RH2012 Reglement Hulpmiddelen RH2012 Toelichting Als dit vermeld is in de polisvoorwaarden van uw verzekering, dan kunt u aanspraak maken op de vergoeding van hulpmiddelen. OOM Verzekeringen heeft hiervoor een

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, vertegenwoordigd door C te B, tegen VGZ Zorgverzekeraar N.V. te Arnhem Zaak : Hulpmiddelenzorg, hoortoestel, categorie 6, substitutie Zaaknummer : 201801383 Zittingsdatum

Nadere informatie

Menzis Wereldwijd-Polis. Bepaling hulpmiddelen 2015 behorend bij de Menzis Wereldwijd-Polis ingaande 1

Menzis Wereldwijd-Polis. Bepaling hulpmiddelen 2015 behorend bij de Menzis Wereldwijd-Polis ingaande 1 Menzis Wereldwijd-Polis Bepaling hulpmiddelen 2015 behorend bij de Menzis Wereldwijd-Polis ingaande 1 januari 2015 INHOUDSOPGAVE Bepaling hulpmiddelen Artikel 1 Definities 2 Artikel 2 Rechten verzekerde

Nadere informatie

(Regeling hulpmiddelen 1996)

(Regeling hulpmiddelen 1996) Regeling hulpmiddelen VWS 1 april 1999/nr. Z/VU-99969 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Gelet op artikel III van de Regeling tot wijziging van de Regeling hulpmiddelen van 3 december 1998,

Nadere informatie

ONVZ helpt u op weg. ONVZ Zorgverzekeraar. Verzekerd van vrije keuze. Brochure Hoortoestellen

ONVZ helpt u op weg. ONVZ Zorgverzekeraar. Verzekerd van vrije keuze. Brochure Hoortoestellen ONVZ helpt u op weg. ONVZ Zorgverzekeraar. Verzekerd van vrije keuze. Brochure Hoortoestellen ONVZ Zorgverzekeraar. Verzekerd van vrije keuze. Het aanvragen van hoortoestellen kan soms ingewikkeld zijn.

Nadere informatie

%HSDOLQJKXOSPLGGHOHQ EHKRUHQGELMGHSDUWLFXOLHUHSROLVVHQ LQJDDQGHMDQXDUL 'HILQLWLHV 1.1 %HOHLGVUHJHOVKXOSPLGGHOHQ in de beleidsregels hulpmiddelen zijn per soort hulpmiddel de specifieke voorwaarden die

Nadere informatie

Wereldwijdpolis Overzicht hulpmiddelen behorend bij de Bepaling hulpmiddelen 2015

Wereldwijdpolis Overzicht hulpmiddelen behorend bij de Bepaling hulpmiddelen 2015 Wereldwijdpolis Overzicht hulpmiddelen behorend bij de Bepaling hulpmiddelen 2015 Overzicht hulpmiddelen behorend bij de Bepaling hulpmiddelen 2011 1 In het onderstaande overzicht staan per hulpmiddel

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2009

Reglement hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2009 Reglement hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2009 Deel A. Algemene Bepalingen Reglement hulpmiddelen Deel B. Bepalingen per hulpmiddel Apparatuur voor positieve uitademingsdruk Artikel 18 Apparatuur voor

Nadere informatie

Onderlinge Verzekerings Maatschappij Univé Zorg u.a.

Onderlinge Verzekerings Maatschappij Univé Zorg u.a. Onderlinge Verzekerings Maatschappij Univé Zorg u.a. REGLEMENT HULPMIDDELEN INZAKE TOESTEMMINGSVEREISTEN, GEBRUIKSTERMIJNEN EN VOLUMEVOORSCHRIFTEN (ingaande 1 januari 2004) 0200.12/03 Artikel 1 Rechten

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen AEGON Ziektekosten 2007

Reglement hulpmiddelen AEGON Ziektekosten 2007 Reglement hulpmiddelen AEGON Ziektekosten 2007 1. Definities 1.1 Regeling: Regeling zorgverzekering, zoals gepubliceerd in de Staatscourant 5 september 2005, nr. 171, en de nadere wijzigingen. 1.2 Reglement:

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen 2011

Reglement Hulpmiddelen 2011 Reglement Hulpmiddelen 2011 Het Reglement Hulpmiddelen is een uitwerking van artikel 19 van deel B van de Basisverzekering en maakt deel uit van de polisvoorwaarden. Dat artikel regelt de aanspraken op

Nadere informatie

2.1 Er bestaat aanspraak op vergoeding van kosten van medische hulpmiddelen en verbandmiddelen, indien de verzekerde daartoe is geïndiceerd.

2.1 Er bestaat aanspraak op vergoeding van kosten van medische hulpmiddelen en verbandmiddelen, indien de verzekerde daartoe is geïndiceerd. Reglement hulpmiddelen 2012 Restitutiepolis Geldend vanaf 1 januari 2012 1. Definities 1.1 Regeling: De Regeling zorgverzekering zoals deze thans luidt dan wel in 2012 zal komen te luiden. 1.2 Reglement:

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2011

Reglement Hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2011 Reglement Hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2011 I. Algemene bepalingen II. III. IV. Overzicht hulpmiddelen Nadere voorwaarden per hulpmiddel Bijlagen bij het Reglement Hulpmiddelen Reglement Hulpmiddelen

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B versus C te D Zaak : hulpmiddelenzorg, hoortoestel Zaaknummer : ANO08.075 Zittingsdatum : 26 maart 2008 1/6 VOORLEGGER Zaak: ANO08.075 hulpmiddelenzorg, hoortoestel

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen

Reglement Hulpmiddelen _ Reglement Hulpmiddelen geldig vanaf 1 januari 2010 Het vorige Reglement Hulpmiddelen vervalt pagina 1 van 47 _ Index REGLEMENT HULPMIDDELEN... 3 1. Inleiding... 3 2.... Algemene bepalingen... 3 2.1.

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen 2012

Reglement Hulpmiddelen 2012 Reglement Hulpmiddelen 2012 I. Algemene bepalingen II. III. IV. Overzicht hulpmiddelen Nadere voorwaarden per hulpmiddel Bijlagen bij het Reglement Hulpmiddelen Reglement Hulpmiddelen 2012 Het Reglement

Nadere informatie

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Een hoek van 3 graden

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Een hoek van 3 graden De richtinghoren test Inleiding Het vermogen om richting te kunnen bepalen Het mag een wonder heten dat wij kunnen bepalen uit welke richting een geluid komt. Doordat geluid het ene oor iets eerder bereikt

Nadere informatie

ondernemen wordt een stuk relaxter Reglement hulpmiddelen 2011 Restitutiepolis

ondernemen wordt een stuk relaxter Reglement hulpmiddelen 2011 Restitutiepolis ondernemen wordt een stuk relaxter met Reglement hulpmiddelen 2011 Restitutiepolis Reglement hulpmiddelen 2011 Restitutiepolis Geldend vanaf 1 januari 2011 1. Definities 1.1 Regeling: De Regeling zorgverzekering

Nadere informatie

Hulpmiddelen 2006 SR-Zorgverzekeraar. In deze brochure Reglement

Hulpmiddelen 2006 SR-Zorgverzekeraar. In deze brochure Reglement Hulpmiddelen 2006 SR-Zorgverzekeraar In deze brochure Reglement Reglement Hulpmiddelen 2006 1. Algemeen Dit Reglement betreft een uitwerking van de Regeling Zorgverzekering voor wat betreft de hulpmiddelenzorg,

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen 2011

Reglement Hulpmiddelen 2011 Reglement Hulpmiddelen 2011 I. Algemene bepalingen II. III. IV. Overzicht hulpmiddelen Nadere voorwaarden per hulpmiddel Bijlagen bij het Reglement Hulpmiddelen Reglement Hulpmiddelen 2011 Het Reglement

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen Flexibel 2013

Reglement hulpmiddelen Flexibel 2013 Reglement hulpmiddelen Flexibel 2013 Geldend vanaf 1 januari 2013 1. Definities 1.1 Regeling: De Regeling zorgverzekering zoals deze thans luidt dan wel in 2013 zal komen te luiden. 1.2 Reglement: Het

Nadere informatie

Regeling betreffende indexering eigen bijdragen en actualisering en deregulering Regeling hulpmiddelen 1996 e.a.

Regeling betreffende indexering eigen bijdragen en actualisering en deregulering Regeling hulpmiddelen 1996 e.a. VWS Regeling betreffende indexering eigen bijdragen en actualisering en deregulering Regeling hulpmiddelen 1996 e.a. 29 november 2002/nr. Z/VU-2334315 De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en

Nadere informatie

XofcP. eoizo 21 NOV Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen

XofcP. eoizo 21 NOV Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen 21 NOV 2018 XofcP. eoizo > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Stichting Klachten en Geschillen verzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw mr. Postbus 291 3700 AG ZEIST 2018058581 Eekholt 4 1112 XH Diemen

Nadere informatie

akoestiek en verstaan voor verstandelijk gehandicapten dr. hans verschuure dr. lau nijs, tu-delft, bouwkunde, bouwfysica

akoestiek en verstaan voor verstandelijk gehandicapten dr. hans verschuure dr. lau nijs, tu-delft, bouwkunde, bouwfysica akoestiek en verstaan voor verstandelijk gehandicapten dr. hans verschuure dr. lau nijs, tu-delft, bouwkunde, bouwfysica probleemstelling - algemeen slechthorendheid (cliënt of patiënt) goede hoortoestel

Nadere informatie

(H)OORZAKEN OUDERDOMS- SLECHTHORENDHEID

(H)OORZAKEN OUDERDOMS- SLECHTHORENDHEID (H)OORZAKEN OUDERDOMS- SLECHTHORENDHEID Lieve De Bruyne Arteveldehogeschool, Gent Inleiding 10 % Belgische bevolking heeft gehoorprobleem > 50 % ouder dan 60 jaar heeft gehoorproblemen, > 80 % van de 70-plussers

Nadere informatie

Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum

Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum Inhoudsopgave Recept hoortoestel 3 Uitkiezen van een audicien 3 Soorten hoortoestellen 4 Kosten en vergoeding 4 Proefperiode 5 Wennen

Nadere informatie

Het belang van een goed gehoor

Het belang van een goed gehoor Publiekslezing UMC Utrecht Het belang van een goed gehoor - Behandelingen bij een slecht gehoor - Jeroen Peters, arts-onderzoeker Keel-Neus-Oorheelkunde Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van

Nadere informatie

Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen. Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012

Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen. Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012 Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012 Programma 19.30 Opening en inleiding audiologie door: Yvonne Simis,

Nadere informatie

34E WIJZIGING BELEIDSREGELS WET WERK EN BIJSTAND ( WWB ) RICHTLIJN B012 BIJZONDERE BIJSTAND VOOR LEGESKOSTEN

34E WIJZIGING BELEIDSREGELS WET WERK EN BIJSTAND ( WWB ) RICHTLIJN B012 BIJZONDERE BIJSTAND VOOR LEGESKOSTEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Helmond. Nr. 11720 4 maart 2014 34E WIJZIGING BELEIDSREGELS WET WERK EN BIJSTAND ( WWB ) RICHTLIJN B012 BIJZONDERE BIJSTAND VOOR LEGESKOSTEN VERBLIJFSVERGUNNINGEN

Nadere informatie

«TNaam» «Straat» «Huisnummer» «HuisnummerToevoeging» «PC» «Plaatsnaam» «PC»«Huisnummer»

«TNaam» «Straat» «Huisnummer» «HuisnummerToevoeging» «PC» «Plaatsnaam» «PC»«Huisnummer» «TNaam» «Straat» «Huisnummer» «HuisnummerToevoeging» «PC» «Plaatsnaam» «PC»«Huisnummer» Datum: 14 september 2016 Doorkiesnummer: 030-68 69 177 Ons Kenmerk: H\SB\1609041 Contactpersoon: Zorginkoopsupport

Nadere informatie

professionele hoorzorg

professionele hoorzorg professionele hoorzorg www.specsavers.nl gediplomeerde audiciens Uw gehoor is belangrijk. Daarom is het zaak de zorg ervoor toe te vertrouwen aan iemand met kennis van zaken. Alle audiciens bij Specsavers

Nadere informatie

REGLEMENT HULPMIDDELEN behorende bij de Zorg-op-maatpolis

REGLEMENT HULPMIDDELEN behorende bij de Zorg-op-maatpolis REGLEMENT HULPMIDDELEN behorende bij de Zorg-op-maatpolis 1 Inleiding Dit reglement maakt onderdeel uit van de Polisvoorwaarden behorende bij de Zorg-opmaatpolis. Ingevolge de Polisvoorwaarden bestaat

Nadere informatie

(Deelrapport van het Pakketadvies 2010)

(Deelrapport van het Pakketadvies 2010) Rapport Hulpmiddelenzorg 2010 (Deelrapport van het Pakketadvies 2010) Op 2 april 2010 uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Publicatienummer Uitgave Volgnummer Afdeling Auteur

Nadere informatie

Mogelijkheden van ruismaskeerders en hoortoestellen bij tinnitusrevalidatie

Mogelijkheden van ruismaskeerders en hoortoestellen bij tinnitusrevalidatie Mogelijkheden van ruismaskeerders en hoortoestellen bij tinnitus De klinische praktijk Thijs Thielemans, klinisch fysicus-audioloog Audiologisch Centrum Kentalis locatie Sint-Michielsgestel en Den Bosch

Nadere informatie

Bots 9 Hulpmiddel of onderwijsvoorziening

Bots 9 Hulpmiddel of onderwijsvoorziening Bots 9 Hulpmiddel of onderwijsvoorziening Bots 9 Hulpmiddel of onderwijsvoorziening 9.1 Kinderen met een beperking kunnen hulpmiddelen nodig hebben om te communiceren, zich te verplaatsen of anderszins

Nadere informatie

HOORHULPMIDDELEN HOORHULPMIDDELEN

HOORHULPMIDDELEN HOORHULPMIDDELEN 24/04/2017 HOORHULPMIDDELEN REVASTUDY - 20/04/2017 Ward De Bruecker, Kenniscentrum Hulpmiddelen van het VAPH HOORHULPMIDDELEN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Hoortoestel Hoorimplantaat Hoorhulpmiddel voor verhogen

Nadere informatie

13 JUl Datum 12 juli 2017 Betreft Definitief advies als bedoeld in artikel 114 Zorgverzekeringswet

13 JUl Datum 12 juli 2017 Betreft Definitief advies als bedoeld in artikel 114 Zorgverzekeringswet 13 JUl 2017 1 o // oo /S > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw Postbus 291 3700 AG ZEIST 2017030364

Nadere informatie

Horen en ouder worden

Horen en ouder worden Horen en ouder worden dr.ir. N.J. Versfeld klinisch fysicus audioloog Universitair Audiologisch Centrum VUmc Amsterdam Ouderdomsslechthorendheid Ook wel presbyacusis genoemd Presbys : oud Akouein : horen

Nadere informatie

Contractbeheer 030 68 69 177 H/SB/1409038 6 november 2014 Zorgovereenkomst Hulpmiddelenzorg 2015 Gehoorhulpmiddelen

Contractbeheer 030 68 69 177 H/SB/1409038 6 november 2014 Zorgovereenkomst Hulpmiddelenzorg 2015 Gehoorhulpmiddelen Contractbeheer 030 68 69 177 H/SB/1409038 6 november 2014 Zorgovereenkomst Hulpmiddelenzorg 2015 Gehoorhulpmiddelen AGB-code: Geachte heer, mevrouw, Hierbij bieden wij u graag de zorgovereenkomst Hulpmiddelen

Nadere informatie

Artikel 2. Algemene bepalingen over hulp- en verbandmiddelen die in eigendom of in bruikleen worden verstrekt.

Artikel 2. Algemene bepalingen over hulp- en verbandmiddelen die in eigendom of in bruikleen worden verstrekt. Reglement Hulpmiddelenzorg 2012 bij de Alles Verzorgd Polis en de Vrije Keus Polis (geldig vanaf 1 januari 2012) Algemene informatie De Friesland Zorgverzekeraar hecht veel waarde aan de kwaliteit van

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen Flexibel 2013

Reglement hulpmiddelen Flexibel 2013 Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 0900-369 33 33 Postbus 2296 5600 CG Eindhoven T 0900-369 33 33 www.aevitae.com info@aevitae.com Dit reglement is onder voorbehoud van goedkeuring van de NZa. Geldend vanaf

Nadere informatie

Reglement hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2010

Reglement hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2010 Reglement hulpmiddelen ONVZ Zorgverzekeraar 2010 Deel A. Algemene Bepalingen Reglement hulpmiddelen Deel B. Bepalingen per hulpmiddel Apparatuur voor thuisdialyse Artikel 28 BAHA-hoortoestel Artikel 23

Nadere informatie

Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen

Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen Bastiaan Warnaar & Wouter Dreschler 27 januari 2006 Waarom Cliq? richtlijn in nieuw zorgstelsel betrokken partijen Wat is Cliq? classificatie producttypen Overzicht

Nadere informatie

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn B069 - Waar en wanneer medisch advies vragen

Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn B069 - Waar en wanneer medisch advies vragen Gemeenteblad nr. 94, 19 december 2013 Het college van burgemeester en wethouders, Collegevoorstel,, nummer Gelet op artikel 35 WWB, artikel 53 a, lid 7 WWB en artikel 3:2 Awb, B e s l u i t Vast te stellen

Nadere informatie

2o)&oióo3. Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen

2o)&oióo3. Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen 2o)&oióo3 > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen verzekeringen (SKGZ) T.a.v. de heer Postbus 291 3700 AG ZEIST Willem Dudokhof 1 1112

Nadere informatie

Slechthorendheid bij ouderen

Slechthorendheid bij ouderen Slechthorendheid bij ouderen Ir. T.T. Prinzen Klinisch fysicus-audioloog Pento Audiologisch Centrum Amersfoort Inhoud inleiding (anatomie en pathologie) soorten gehoorverlies hoe hoort een slechthorende?

Nadere informatie

Hulpmiddelen 2007 Zorgverzekeraar DSW. In deze brochure Reglement

Hulpmiddelen 2007 Zorgverzekeraar DSW. In deze brochure Reglement Hulpmiddelen 2007 Zorgverzekeraar DSW In deze brochure Reglement Reglement Hulpmiddelen 2007 1. Algemeen Dit Reglement betreft een uitwerking van de Regeling zorgverzekering voor wat betreft de hulpmiddelenzorg,

Nadere informatie

Functioneringsgericht voorschrijven

Functioneringsgericht voorschrijven Functioneringsgericht voorschrijven T.T. Prinzen en G.J. Dingemanse KNO/NVA vergadering, 26 april 2012 1 Functioneringsgerichte aanspraak Uitgaande van ICF model 2 Functioneringsgerichte aanspraak op hulpmiddelen

Nadere informatie

Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.

Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document. Hulpmiddelen en accessoires Inleiding Als iemand slechthorend wordt, wacht hij eerst 7 jaar voordat hij aan iemand een hulpvraag stelt. Die hulpvraag kan gesteld worden aan de audicien, de huisarts, de

Nadere informatie

Telefoons. Hoortoestel in of uit?

Telefoons. Hoortoestel in of uit? Telefoons Een telefoon is voor een slechthorende een moeilijk apparaat. Hij loopt tijdens het gebruik tegen een paar vervelende zaken op. Ten eerste de vraag hoe je het beste kunt telefoneren.. met of

Nadere informatie

GEHOORPROTHESISTEN Art. 31 pag. 1 officieuze coördinatie

GEHOORPROTHESISTEN Art. 31 pag. 1 officieuze coördinatie GEHOORPROTHESISTEN Art. 31 pag. 1 _ De aanvraagdossiers voor verzekeringstegemoetkoming worden behandeld volgens de nomenclatuur van toepassing op het ogenblik van ontvangst door de adviserend geneesheer.

Nadere informatie

Indicatie cluster 2 bij kinderen met een CI. Rens Leeuw CI-team Nijmegen Sint-Michielsgestel Viataal

Indicatie cluster 2 bij kinderen met een CI. Rens Leeuw CI-team Nijmegen Sint-Michielsgestel Viataal Indicatie cluster 2 bij kinderen met een CI Rens Leeuw CI-team Nijmegen Sint-Michielsgestel Viataal Inhoud - Historie van regelgeving en huidige regelgeving - Enige resultaten van kinderen met CI - Overeenkomsten

Nadere informatie

Beoordeling Modelovereenkomsten Nieuwsbrief nr. 3 polisjaar 2008

Beoordeling Modelovereenkomsten Nieuwsbrief nr. 3 polisjaar 2008 Datum: 13 september 2007 Inhoud nieuwsbrief: Artikel 940 lid 4 Boek 7 BW Verplicht en vrijwillig eigen risico in modelovereenkomst Vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg Geïndexeerde eigen bijdrage 2008

Nadere informatie

Geniet dubbel van het leven

Geniet dubbel van het leven Geniet dubbel van het leven In het leven hoef je geen kant te kiezen Volledig gehoorverlies in één oor is lastig en hindert u mogelijk in de activiteiten van uw dagelijks leven. Beperkingen van horen met

Nadere informatie

Horen en CMV. Leiden CONCERT study. Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog. KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN

Horen en CMV. Leiden CONCERT study. Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog. KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN Horen en CMV Leiden CONCERT study Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN Slecht horen met één of twee oren Richting horen Hoofdschaduw: tactisch zitten?

Nadere informatie

Geluidsinstallaties voor slechthorenden

Geluidsinstallaties voor slechthorenden Geluidsinstallaties voor slechthorenden Speciale dank aan Ben Schut voorzitter NVVS afd Midden Nederland. Deze brochure heeft tot doel om inzicht te geven in geluidsapparatuur in zalen voor slechthorende

Nadere informatie

Heeft u een hoortoestel nodig? In deze folder leest u meer over de vergoedingen van hoortoestellen. Vergoeding. Altijd zeker van

Heeft u een hoortoestel nodig? In deze folder leest u meer over de vergoedingen van hoortoestellen. Vergoeding. Altijd zeker van Heeft u een hoortoestel nodig? In deze folder leest u meer over de vergoedingen van hoortoestellen Vergoeding Altijd zeker van goede hoortoestellen Zorg 2017 Vergoeding hoortoestellen Heeft u een hoortoestel

Nadere informatie

HULPMIDDELENINFO TELECOMMUNICATIE VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN

HULPMIDDELENINFO TELECOMMUNICATIE VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN HULPMIDDELENINFO TELECOMMUNICATIE VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN JANUARI 2011 Een beschrijving van een hulpmiddel of een aanpassing in deze tekst wil niet zeggen dat het hulpmiddel of de aanpassing terugbetaald

Nadere informatie

1. Algemeen 3. 2. Definities 3. 3. Begripsomschrijvingen 3. 4. Aanvraag/toestemming 6. 5. Hulpmiddelen op alfabetische volgorde 8

1. Algemeen 3. 2. Definities 3. 3. Begripsomschrijvingen 3. 4. Aanvraag/toestemming 6. 5. Hulpmiddelen op alfabetische volgorde 8 Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Reglement hulpmiddelen 2011 Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 2. Definities 3 3. Begripsomschrijvingen 3 4. Aanvraag/toestemming 6 5. Hulpmiddelen op alfabetische

Nadere informatie

BiCROS. HT met zender. Slechte oor: microfoon aan. De klant is zich weer bewust van waarschuwingssignalen aan de kant van zijn of haar slechte oor

BiCROS. HT met zender. Slechte oor: microfoon aan. De klant is zich weer bewust van waarschuwingssignalen aan de kant van zijn of haar slechte oor Het CROS/BiCROS systeem dat het hele verhaal vertelt Aan elk verhaal zitten twee kanten De kracht van twee Mensen met volledig gehoorverlies in één oor missen dagelijks veel belangrijke geluiden. Deze

Nadere informatie

Beleidsregels vergoeding hoorhulpmiddelen

Beleidsregels vergoeding hoorhulpmiddelen Regelingen en voorzieningen CODE 2.4.1.26 Beleidsregels vergoeding hoorhulpmiddelen tekst + toelichting bronnen Staatscourant 2012, nr. 11269, d.d. 8.6.2012 datum inwerkingtreding 9.6.2012 (met overgangsbepaling)

Nadere informatie

100% Over welke hulpmiddelen hebben we het? Hulpmiddelen anders dan hoortoestellen. We bespreken. Ontwikkeling. Vergoeding Hulpmiddelen

100% Over welke hulpmiddelen hebben we het? Hulpmiddelen anders dan hoortoestellen. We bespreken. Ontwikkeling. Vergoeding Hulpmiddelen Over welke hulpmiddelen hebben we het? Hulpmiddelen anders dan hoortoestellen Rinske Tabak, Logopedist Dr. Liesbet Ruytjens, Klinisch fysicus audioloog Hulpmiddel volgen Van Dale : Middel om doel sneller,

Nadere informatie

N.V. Univé Zorg O.V.M. Univé Zorgverzekeraar u.a.

N.V. Univé Zorg O.V.M. Univé Zorgverzekeraar u.a. N.V. Univé Zorg O.V.M. Univé Zorgverzekeraar u.a. REGLEMENT HULPMIDDELEN Ingaande 1 januari 2006 Vastgesteld door N.V. Univé Zorg en OVM Univé Zorgverzekeraar U.A., gebaseerd op de betreffende Regeling

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen 2012

Reglement Hulpmiddelen 2012 Reglement Hulpmiddelen 2012 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk Omschrijving Pagina 1. Algemeen 4 2. Definities 4 3. Begripsomschrijvingen 4 4. Aanvraag/toestemming 6 5. Hulpmiddelen op alfabetische volgorde 7 6.

Nadere informatie

(Deelrapport van het Pakketadvies 2010)

(Deelrapport van het Pakketadvies 2010) Rapport Hulpmiddelenzorg 2010 (Deelrapport van het Pakketadvies 2010) Op 2 april 2010 uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Publicatienummer 286 Uitgave Volgnummer Afdeling

Nadere informatie

Als uw kind een hoortoestel krijgt

Als uw kind een hoortoestel krijgt Als uw kind een hoortoestel krijgt Inhoudsopgave Als uw kind een hoortoestel krijgt 3 Het recept 3 De hoortoestellen en oorstukjes 3 De aanpassing van de hoortoestellen 4 De aankoop van de hoortoestellen

Nadere informatie

2.2 Verzekerde heeft alleen aanspraak op vergoeding van de kosten niet wordt voldaan, bestaat er geen recht op vergoeding

2.2 Verzekerde heeft alleen aanspraak op vergoeding van de kosten niet wordt voldaan, bestaat er geen recht op vergoeding 1. Dekking 1.1 Indien er volgens de polisvoorwaarden dekking is voor hulpmiddelenzorg, wordt dekking geboden volgens onderhavig Reglement Hulpmiddelen. Dit Reglement maakt dan ook deel uit van de verzekeringsvoorwaarden

Nadere informatie

Evaluatie van de hoortoestelaanpassing

Evaluatie van de hoortoestelaanpassing Evaluatie van de hoortoestelaanpassing Niek Versfeld klinisch fysicus audioloog Universitair Audiologisch Centrum VUmc Amsterdam Casus: korte anamnese Vrouw 68 jaar, reuma Rechts matig hoge-tonenverlies

Nadere informatie

HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN

HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN JANUARI 2011 Een beschrijving van een hulpmiddel of een aanpassing in deze tekst wil niet zeggen dat het hulpmiddel

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving hoortoestellen

Nieuwe regelgeving hoortoestellen Nieuwe regelgeving hoortoestellen achtergronden, actuele stand van zaken en consequenties voor Audiologische Centra Tim Prinzen, klinisch fysicus-audioloog Werkgroep Functioneringsgericht Voorschrijven

Nadere informatie

Naar de audicien voor een hoortoestel! Wat moet u weten?

Naar de audicien voor een hoortoestel! Wat moet u weten? Naar de audicien voor een hoortoestel! Wat moet u weten? Geachte patiënt, In deze brochure willen wij u informatie geven die u kan helpen om een voor u zo goed mogelijk resultaat met een hoortoestel te

Nadere informatie

Reglement Hulpmiddelen Stad Holland Zorgverzekeraar Algemeen

Reglement Hulpmiddelen Stad Holland Zorgverzekeraar Algemeen Reglement Hulpmiddelen Stad Holland Zorgverzekeraar 2008 1. Algemeen Dit Reglement betreft een uitwerking van de polisvoorwaarden van Stad Holland Zorgverzekeraar voor wat betreft de hulpmiddelenzorg,

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 26.5.2015 In werking 1.8.2015 B.S. 5.6.2015 Wijzigen Invoegen Artikel 31 GEHOORPROTHESISTEN Verwijderen Worden geacht tot de bevoegdheid te behoren van de audiciens (S) : I. LIJST VAN DE VERSTREKKINGEN

Nadere informatie

Stappenplan slechthorendheid

Stappenplan slechthorendheid Stappenplan slechthorendheid Opsporing en behandeling van gehoorproblemen bij zelfstandig wonende ouderen. Stap 1: Screenen op gehoorproblemen in de eerste lijn Kunt u, al dan niet met een gehoorapparaat,

Nadere informatie

Actualiteit Gezondheidszorg. Cochleaire implantaten

Actualiteit Gezondheidszorg. Cochleaire implantaten Actualiteit Gezondheidszorg Cochleaire implantaten Cochleair implantaat Vergoedbaar: 28-11-1991 Progressief indicaties uitgebreid Regelgeving procedures achterhaald Actualisatie: fase 1 = administratieve

Nadere informatie

Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen

Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Q.oqoq3& > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw 1 Postbus 291 3700 AG ZEIST 2018052906 Zorg Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus

Nadere informatie

JURISPRUDENTIE --- Zfw

JURISPRUDENTIE --- Zfw vorige home jurisprudentie jur. Zfw Zfw sz-wetten overige wetten zoeken JURISPRUDENTIE --- Zfw LJN: AY4168 Instantie: Centrale Raad van Beroep Datum uitspraak: 04-07-2006 Soort procedure: hoger beroep

Nadere informatie

Gehoorbeschadiging door lawaai. Dr. Litiere Luc KNO-arts Tienen

Gehoorbeschadiging door lawaai. Dr. Litiere Luc KNO-arts Tienen Gehoorbeschadiging door lawaai Dr. Litiere Luc KNO-arts Tienen Anatomie binnenoor Spiraal ligament modiolus 4000 12000 Tonotopie van de haarcellen basale membraan.mp4 Electro-mechanische transductie lat.

Nadere informatie

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen Libra Audiologie Gehoorverlies bij kinderen Onlangs heeft u de mededeling gekregen dat uw kind slechthorend is. Er komt dan ineens veel op u af, er zijn zoveel vragen te stellen en beslissingen te nemen.

Nadere informatie