VERLICHTING IS OM : 1. BETER DOOR ANDERE GEZIEN WORDEN.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERLICHTING IS OM : 1. BETER DOOR ANDERE GEZIEN WORDEN."

Transcriptie

1 35 VERLICHTING LES 6 VERLICHTING IS OM : 1. BETER DOOR ANDERE GEZIEN WORDEN. GEZIEN TE WORDEN 2. ZELF BETER TE ZIEN. DIMLICHT : ALS JE LICHTEN AAN MOET HEBBEN, DAN IS DIT MINIMAAL DIMLICHT. GELIJKTIJDIG MET STADS, DIM OF GROOTLICHT MOETEN DE ACHTER- LICHTEN EN VERLICHTING VAN DE ACHTERKENTEKENPLAAT BRANDEN. GROOTLICHT MAG JE IN SOMMIGE SITUATIES NIET AANHEBBEN. GROOTLICHT MAG JE NIET AAN HEBBEN DAG BIJ HET TEGENKOMEN VAN ANDERE WEGGEBRUIKERS (DUS OOK VOETGANGERS) HET OP KORTE AFSTAND VOLGEN VAN EEN ANDER VOERTUIG STADSLICHT DIMLICHT GROOTLICHT MISTLAMPEN : MISTLAMPEN SCHIJNEN ONDER DE MIST DOOR. GEWONE KOPLAMPEN SCHIJNEN TEGEN DE MIST AAN, WAARDOOR HET LICHT TERUG GEKAATST WORDT. MISTLICHT : SAMEN MET DIMLICHT OF STADSLICHT VOEREN, NIET MET GROOTLICHT. GEBRUIK BIJ MIST, SNEEUWVAL OF REGEN. MISTACHTERLICHT : MAG BIJ EEN ZICHT VAN MINDER DAN 50 METER. GEBRUIK BIJ MIST OF SNEEUWVAL, MAAR NIET BIJ REGEN. DERDE REMLICHT : SOMMIGE AUTO'S ZIJN VOORZIEN VAN EEN DERDE REMLICHT, DIT IS TOEGESTAAN, MAAR HET DERDE REMLICHT MAG NIET DE FUNCTIE VAN ÉÉN VAN BEIDE REMLICHTEN OVERNEMEN. STADSLICHT : BIJ AANHANGERS ALS DE AANHANGWAGEN BREDER IS DAN 1,60 METER DAN MOET DE AANHANGWAGEN OOK STADSLICHT VOEREN. INRIJDEN TUNNELS : BIJ HET INRIJDEN EN HET VERLATEN VAN EEN TUNNEL MOETEN JE OGEN WENNEN AAN DE OMSCHAKELING VAN LICHT NAAR DONKER EN VAN DONKER NAAR LICHT. HOU HIER DUS REKENING MEE. BIJ HET INRIJDEN VAN EEN TUNNEL ONTSTEEK JE JE VERLICHTING. BI HET VER- LATEN VAN EEN TUNNEL MAG JEZELF WETEN OF JE JE VERLICHTING AAN HOUDT OF UIT DOET. ACHTERLICHT EN KENTEKENPLAAT : VERLICHTING MOET BRANDEN IN COMBINATIE MET GROOTLICHT, DIMLICHT, STADS LICHT OF MISTLICHT.

2 36 VERLICHTING : EEN AUTO MOET ZIJN VOORZIEN VAN VERLICHTING. DE AUTO MOET VOORZIEN ZIJN VAN: TWEE STADSLICHTEN (WIT OF GEEL) TWEE DIMLICHTEN (WIT OF GEEL) TWEE OF VIER GROTE LICHTEN (WIT OF GEEL, BIJ INGESCHAKELD GROOT LICHT MOET ER EEN BLAUW/PAARS CONTROLELAMPJE OP HET DASHBOARD BRANDEN) TWEE ACHTERLICHTEN (ROOD) KENTEKENPLAATVERLICHTING (WIT) EÉN OF TWEE MISTACHTERLICHTEN (ROOD, ALS DE MIST ACHTER- LICHTEN BRANDEN MOET ER EEN CONTROLELAMPJE OP HET DASH- BOARD BRANDEN) RICHTINGAANWIJZERS: TWEE AAN DE VOORZIJDE (WIT OF GEEL), TWEE AAN DE ACHTERZIJDE (ORANJE OF ROOD) EN ÉÉN RICHTING- AANWIJZER AAN ELKE ZIJKANT (ORANJE) TWEE OF DRIE REMLICHTEN (ORANJE OF ROOD) WAARSCHUWINGSKNIPPERLICHTEN (ZELFDE KLEUR ALS DE RICH- TINGAANWIJZERS) EÉN OF TWEE ACHTERUITRIJLICHTEN (WIT) EEN AUTO MAG OOK VOORZIEN ZIJN VAN DE VOLGENDE VERLICHTING: TWEE MISTLICHTEN EEN BERMLICHT EEN RICHTLICHT PARKEERLICHTEN RETROREFLECTOREN : OOK MOET EEN AUTO AAN DE ACHTERZIJDE VOORZIEN ZIJN VAN TWEE RODE RETROREFLECTOREN. DEZE RETROREFLECTOREN MOGEN NIET DRIEHOEKIG VAN VORM ZIJN, DRIEHOEKIGE RETROREFLECTOREN MOGEN ALLEEN OP DE ACHTERZIJDE VAN EEN AANHANGWAGEN AAN- GEBRACHT ZIJN A.P.K. IS DE AFKORTING VAN ALGEMENE PERIODIEKE KEURING. DE A.P.K. IS EEN IN EUROPA WETTELIJK VERPLICHTE KEURING TER BEVOR- DERING VAN DE VERKEERSVEILIGHEID EN TER BESCHERMING VAN HET MILIEU. AANHANGWAGEN VERLICHTING : BIJ SLECHT ZICHT MOET JE VERLICHTING VOEREN. DEZE VERLICHTING MAG NIET DEFECT ZIJN. VERLICHTING ALGEMEEN VERBLINDING : LET OP HET GOED AFSTELLEN VAN DE VERLICHTING EN LET OOK OP DE BELASTING VAN JE VOERTUIG. GROOTLICHT MAG JE NIET GEBRUIKEN ALS JE HET OVERIGE VERKEER DAAR MEE HINDERT. DUS OOK EEN VOETGAN- GER DIE VOOR JE LOOPT. (VOETGANGER KAN OMKIJKEN BIJ OVERSTE- KEN EN WORDT DAN VERBLIND). KNIPPERSIGNAAL : ALLEEN GEVEN BIJ DREIGEND GEVAAR. DIT DOE JE MET JE GROOTLICHT. LAAGSTAANDE ZON : VOER VERLICHTING ZO ZIET HET OVERIGE VERKEER JOU BETER. VOETGANGERS OP DE RIJBAAN : KIJK BIJ DONKER GOED UIT VOOR VOETGANGERS.

3 37 WEGEN ONDER BOMEN : GEBRUIK VERLICHTING ALS HET ZICHT NIET VOLDOENDE IS. BIJZONDERE VERLICHTING BERMLICHT : RECHTS AAN DE VOORZIJDE GEPLAATSTE LAMP. RICHTLICHT : DRAAIBARE LAMP. OVERIGE VERKEER MAG JE NIET HINDEREN. MARKERINGS LICHTEN : GEEFT OMTREK VAN VOERTUIG AAN. WORDT VEEL GEBRUIKT BIJ VRACHTAUTO'S. MAG ALLEEN BRANDEN IN COMBINATIE MET DE NOR- MALE VERLICHTING. VERLICHTING TIJDENS STILSTAAN ALARMLICHTEN : ALS JE STILSTAAT OP EEN GEVAARLIJK PUNT MOET JE OF EEN GEVA- RENDRIEHOEK PLAATSEN ( MINIMAAL OP 30 METER AFSTAND ) OF ALARMLICHTEN GEBRUIKEN. HET VEILIGST IS NATUURLIJK ALLEBEI TE GEBRUIKEN. GEPARKEERDE MOTORVOERTUIGEN : STA JE BUITEN DE BEBOUWDE KOM STIL DAN MOET JE BIJ SLECHT ZICHT OF NACHT STADSLICHT EN EEN ACHTER- LICHT VOEREN. GEPARKEERDE AANHANGWAGENS : STA JE BUITEN DE BEBOUWDE KOM STIL DAN MOET JE BIJ SLECHT ZICHT OF 'S NACHTS STADSLICHT EN EEN ACHTER LICHT VOEREN. SIGNALEN COMMUNICATIE : D.M.V. RICHTINGAANWIJZER, STOPLICHTEN (DEZE ZITTEN ACHTER OP DE AUTO), CLAXON, KOPLICHTEN, HAND- EN ARMGEBAREN. RICHTINGAANWIJZER : GEBRUIKEN BIJ ELKE BELANGRIJKE ZIJDELINGSE VERPLAATSING. B.V. BIJ - WEGRIJDEN - INHALEN - IN- EN UITVOEGEN - WISSELEN VAN RIJSTROOK - AFSLAAN BIJ HET VERLATEN VAN EEN AUTO(SNEL)WEG 300 METER VOOR DE UITVOEGSTROOK RICHTING AANGEVEN. REMLICHTEN : DEZE LICHTEN MAKEN HET ACHTEROPKOMENDE VERKEER ER OP ATTENT DAT JE WILT GAAN STOPPEN. DREIGEND GEVAAR : BIJ EEN DREIGEND GEVAAR CLAXON GEBRUIKEN OF EEN KNIPPERSIG- NAAL GEVEN. GEEN ONNODIG SIGNAAL : NIET SPELEN MET JE GASPEDAAL BIJ HET WEGRIJDEN OF ONNODIG CLAXONNEREN.

4 38 KLEINE AANHANGWAGENS EN LADING LAADVERMOGEN : NIET TE ZWAAR BELADEN VAN VOERTUIG ANDERS WORDT DE AUTO MINDER GOED BESTUURBAAR EN HELT HIJ ACHTEROVER WAARDOOR HET LICHT TE VER NAAR BOVEN UITSTRAALT. LANGERE STOPAFSTAND : BIJ ZWAARDER BELADING LANGERE REMWEG. DUS GA EERDER REM- MEN. OP HET DAK VAN DE AUTO KAN JE EEN SKIBOX OF EEN IMPERIAAL PLAATSEN. ZORG DAT GOEDEREN DIE JE INEEN SKIBOX PLAATST GOED VASTLIGGEN EN TIJDENS HET RIJDEN NIET KUNNEN GAAN SCHUIVEN. IMPERIAAL : BIJ EEN IMPERIAAL MOET JE ERVOOR ZORGEN DAT DE LADING AAN DE ZIJKANTEN VAN DE AUTO NIET MEER UITSTEEKT DAN 20 CENTIMETER AAN ELKE ZIJDE. DIT MOET GELIJKMATIG VERDEELT WORDEN. DUS NIET 30/10 MAAT WEL 20/20. TEVENS MAG DE TOTALE BREEDTE VAN DE AUTO + LADING NIET BOVEN DE 2.55 METER UITKOMEN. ONVERHARDE WEG : RIJD JE OVER EEN ONVERHARDE WEG DAN MAG DE AUTO + LADING NIET BOVEN DE 2.20 METER UITKOMEN. FIETSENDRAGERS : FIETSENDRAGERS DIE JE OP DE TREKHAAK BEVESTIGD MOGEN ALLEEN GEBRUIKT WORDEN OM FIETSEN OP VERVOEREN. DE FIETSEN MOGEN NIET MEER DAN 20 CENTIMETER AAN DE ZIJKANTEN VAN DE AUTO UITSTEKEN. GOED ZICHTBAAR : DE WITTE KENTEKENPLAAT, RETRO REFLECTOREN EN DE VERLICHTING VAN DE AUTO MOET ALTIJD GOED ZICHTBAAR BLIJVEN. DEELBARE LADING : MAG AAN DE VOORZIJDE VAN HET VOERTUIG NIET UITSTEKEN. DEEL- BARE LADING MAG MAXIMAAL 1 METER ACHTER DE ACHTERSTE AS VAN DE AUTO OF AANHANGWAGEN UITSTEKEN. ONDEELBARE LADING : MAG AAN DE VOORZIJDE NIET MEER DAN 3.50 METER VOOR HET HART VAN HET STUURWIEL UITSTEKEN. LADING MAG MAXIMAAL 5 METER ACHTER DE ACHTERSTE AS VAN DE AUTO OF DE AANHANGWAGEN UIT- STEKEN ALS DE LADING MEER DAN 1 METER UITSTEEKT DIEN JE EEN MARKERINGSBORD TE PLAATSEN. LADING OP AANHANGWAGEN : LADING DIE JE OP EEN AANHANGWAGEN VERVOERD MAG AAN DE VOORZIJDE VAN DE AANHANGWAGEN NIET UITSTEKEN. AANHANGWAGENS TREKKEN MET RIJBEWIJS B - AANHANGWAGENS WAARVAN DE MAXIMUM TOEGESTANE MASSA NIET MEER BEDRAAGT DAN 750 KILOGRAM. - AANHANGWAGENS MET EEN TOEGESTANE MASSA VAN MEER DAN 750 KILOGRAM, MAAR DAN MAG DE TOEGESTANE MAXIMUM MASSA VAN DE AANHANGWAGEN NIET MEER BEDRAGEN DAN DE LEDIGE MASSA VAN DE AUTO. HET TOTALE GEWICHT VAN DE AANHANGWA- GEN PLUS AUTO MAG NIET BOVEN DE 3500 KILOGRAM UITKOMEN.

5 39 AANHANGWAGENS TREKKEN MET RIJBEWIJS BE - ALS JE ZWAARDERE AANHANGWAGENS WILT TREKKEN MOET JE IN HET BEZIT ZIJN VAN RIJBEWIJS BE WETTELIJKE EISEN : OOK EEN AANHANGWAGEN MOET AAN EEN AANTAL WETTELIJKE EISEN VOLDOEN. ZO MOET EEN AANHANGWAGEN VOORZIEN ZIJN VAN - EEN KENTEKENPLAAT AAN DE ACHTERZIJDE VAN DE AANHANGWA- GEN OF FIETSENDRAGER. DIT MOET EEN GOEDGEKEURDE WITTE KEN- TEKENPLAAT ZIJN, MET ZWARTE CIJFERS EN LETTERS ALS DE TOTALE MASSA VAN DE AANHANGWAGEN NIET BOVEN DE 750 KILOGRAM UITKOMT. DIT MOET HETZELFDE KENTEKEN ALS DE TREKKENDE AUTO. KARTON MET DAAROP HET KENTEKEN GESCHREVEN IS DUS NIET GOED. - AANHANGWAGENS MET EEN TOEGESTANE MAXIMUM MASSA BOVEN 750 KILOGRAM HEBBEN EEN GELE KENTEKENPLAAT MET APARTE CIJ- FERS EN LETTERS. ZE MOETEN NAMELIJK EEN EIGEN KENTEKENBE- WIJS HEBBEN. - AAN DE ACHTERZIJDE VAN DE AANHANGWAGEN MOETEN 2 RODE LENGTEDRIEHOEKEN ZIJN AANGEBRACHT. - AAN DE VOORZIJDE VAN DE AANHANGWAGEN MOETEN 2 WITTE RETROREFLECTOREN ZIJN AANGEBRACHT - AAN DE ZIJKANTEN VAN DE AANHANGWAGEN MOETEN GELE RETRO- REFLECTOREN ZIJN AANGEBRACHT, WELKE NIET DRIEHOEKIG VAN VORM MOGEN ZIJN - LUCHTBANDEN WAARVAN HET PROFIEL MINIMAAL 1.6 MILLIMETER BEDRAAGT EEN AANHANGWAGEN MOET VOORZIEN ZIJN VAN 2 REMLICHTEN KENTEKENPLAATVERLICHTING 2 RICHTINGAANWIJZERS AAN DE RECHTER- EN LINKERACHTERZIJDE 2 ACHTERLICHTEN 2 STADSLICHTEN AAN DE VOORZIJDE SLEPEN ANDERE VOERTUIGEN : HET IS TOEGESTAAN EEN ANDERE AUTO TE SLEPEN. DE BESTUURDER VAN DE GESLEEPTE AUTO MOET IN HET BEZIT ZIJN VAN EEN GELDIG RIJBEWIJS. MARKERINGEN EN AFMETINGEN : BIJ VERVOER VAN LANGE LADING MOET JE EEN BORD GEBRUIKEN VAN 50X50 CM ROOD WIT GESTREEPT. AFSTAND ACHTERKANT LADING TOT DE ACHTERAS MAG BIJ EENASSIGE AANHANGWAGENS NIET MEER DAN 4 METER ZIJN. BIJ MEERASSIGE AANHANGWAGENS METER ZIJN. - GEWONE LADING MAG NOOIT MEER DAN EEN METER ACHTER HET VOERTUIG UITSTEKEN. HULPKOPPELING : EENASSIGE AANHANGWAGENS DIE MET INBEGRIP VAN DE LADING NIET MEER WEGEN DAN 1500 KG KUNNEN VOLSTAAN MET EEN HULP- KOPPELING.

6 40 LOSBREEKREMINRICHTING : DIT IS EEN SOORT REM DIE VANZELF IN WERKING TREEDT OP HET MOMENT DAT DE VERBINDING TUSSEN AANHANGWAGEN EN TREK- KEND VOERTUIG WORDT VERBROKEN. NOOIT EEN HULPKOPPELING EN LOSBREEKREMINRICHTING TEGELIJK GEBRUIKEN. HETZELFDE KENTEKEN : AUTO EN AANHANGWAGEN MOETEN HETZELFDE KENTEKEN HEBBEN. LET OP GEEN KARTONNEN PLAAT, MAAR EEN ORIGINELE KENTEKEN- PLAAT. GESLOTEN VERKLARING : GESLOTEN VOOR MOTORVOERTUIGEN MET AANHANGWAGEN. OVERWEGEN OVERWEGEN WORDEN BEVEILIGD DOOR HELE OVERWEGBOMEN AUTOMATISCHE HALVE OVERWEGBOMEN (A.H.O.B.) AUTOMATISCHE KNIPPERLICHTINSTALLATIE (A.K.I.) AKI : HOE WERKT EEN A.K.I. EEN A.K.I. BESTAAT UIT DRIE LICHTEN. ÉÉN WIT LICHT BOVEN EN TWEE RODE LICHTEN DAARONDER. ALS HET WITTE LICHT KNIPPERT NADERT ER GEEN TREIN. KOMT ER EEN TREIN AAN DAN KNIPPEREN DE RODE LICHTEN EN KLINKT ER EEN GELUIDSSIG- NAAL. GA ALTIJD OOK UIT VAN JE EIGEN WAARNEMING. KIJK DUS GOED VOORDAT JE EEN SPOORWEGOVERGANG OVERSTEEKT. DE LICH- TEN KUNNEN IMMERS DEFECT ZIJN. STAAT BORD F5 AAN JOUW KANT VAN HET OBSTAKEL DAN MOET JE AL HET OVERIGE VERKEER VAN DE ANDERE KANT VOOR LATEN GAAN. LET OP DIT GELDT OOK ALS ER VOETGANGERS VAN DE ANDERE KANT KOMEN. STAAT BORD F6 AAN JOUW KANT VAN HET OBSTAKEL DAN MOET HET VERKEER VAN DE ANDERE KANT JOU VOOR LATEN GAAN. DIT BETEKENT DAT JIJ DOOR MAG RIJDEN. ALLEEN ALS ER VOETGANGERS VAN DE ANDERE KANT KOMEN, MOET JE ZE VOOR LATEN GAAN. BIJ TUNNELS EN SPOORWEGOVERGANGEN MAG JE INHALEN. HOU WEL IN DE GATEN DAT JE NIEMAND HINDERT.

7 41 ALS BIJ EEN OVERWEG VERKEERSLICHTEN ZIJN GEPLAATST DAN IS DE BETEKENIS HET VOLGENDE: EEN WIT KNIPPERLICHT: ER NADERT GEEN TREIN, JE KAN DUS DE OVERWEG OVERSTEKEN. MAAR KIJK TOCH GOED NAAR LINKS EN RECHTS. EEN ROOD KNIPPERLICHT: STOP ER KOMT EEN TREIN AAN. JE MAG DE OVERWEG PAS OVERSTEKEN ALS HET RODE LICHT GEDOOFD IS. VAAK KLINKT ER SAMEN MET HET RODE KNIPPERLICHT EEN BELSIG- NAAL. ER ZIJN OOK OVERWEGEN WAAR VERKEERSLICHTEN GEPLAATST ZIJN MET DE VOLGENDE BETEKENIS: HET LICHT BRANDT NIET: "ER IS GEEN TREIN IN AANTOCHT." HET LICHT KNIPPERT ROOD: "ER IS WEL EEN TREIN IN AANTOCHT." AANGEPASTE SNELHEID : PAS JE SNELHEID AAN, DUS VOORZICHTIG NADEREN. ER KAN NOG EEN TREIN KOMEN : WACHT TOT HET RODE LICHT GEDOOFD IS. VOORAANKONDIGING : RECHTHOEKIGE STAANDERS. ELKE SCHUINE STREEP GEEFT 80 METER AAN. ANDREASKRUIS : GEEFT HET AANTAL SPOREN AAN. - 1 KRUIS = ENKEL SPOOR - 2 KRUIZEN = 2 OF MEER SPOREN OVERWEG VRIJHOUDEN : ZORG DAT JE DE OVERWEG ALTIJD VRIJHOUDT. BRUGGEN EN VIADUCTEN ONGELIJKVLOERS KRUISPUNT : HIER HEB JE GEEN LAST VAN KRUISEND VERKEER. ZIJWIND : LET OP BIJ HET PASSEREN VAN VRACHTAUTO'S EN BIJ EEN WAARSCHUWINGSBORD OF WINDZAK. BRUGGEN EN VIADUCTEN : WIND KOMT ONDER DE BRUG OF VIADUCT WAARDOOR HET SNELLER ZIJN EERDER GLAD BEVRIEST DAN HET WEGDEK VAN GEWONE WEGEN. BEWEEGBARE BRUG : WORDT AANGEGEVEN DOOR BORD J15.

8 42 TUNNELS PARKEREN EN STILSTAAN : IN EEN TUNNEL IS HET VERBODEN OM STIL TE STAAN OF TE PARKEREN. ONDER EEN BRUG OF VIADUCT MAG JE WEL STILSTAAN, ALS JE MAAR GEEN GEVAAR OF HINDER VOOR HET OVERIGE VERKEER VEROORZAAKT. LICHTEN ONTSTEKEN : VOER IN EEN TUNNEL DIMLICHT, JE BENT DAN BETER ZICHTBAAR. RIJSTROOKSIGNALERING : GEEFT AAN WELKE RIJSTROOK JE MOET VOLGEN. PECH : PROBEER INDIEN MOGELIJK DE TUNNEL TE VERLATEN. BV: BIJ EEN LEKKE BAND EVEN DOORRIJDEN. VOERTUIGKENNIS CONTROLEER REGELMATIG JE BANDENSPANNING, BANDENPROFIEL ( MINIMAAL 1,6 MM). TEVENS MOET JE OOK REGELMA- TIG JE OLIE, REM- EN KOELVLOEISTOF CONTROLEREN. ZORG DAT JE RUITENSPROEIER HET ALTIJD DOET EN JE LAMPEN MOETEN HET OOK DOEN. NEEM ALTIJD EEN VOLLEDIG SETJE RESERVELAMPEN MEE. REGEN GLADHEID : LET OP DAT ALS HET REGENT SOMMIGE SOORTEN WEGDEK VEEL GLADDER KUNNEN ZIJN DAN BIJ DROOG WEER. EEN NADEEL VAN REGEN IS OOK DAT DE TEKENS OP HET WEGDEK MINDER GOED ZICHTBAAR ZIJN. SLECHTE ZICHTBAARHEID : DOOR B.V. OPSPATTEND WATER WORDT JE UIT ZICHT BELEMMERD. GEEN MISTACHTERLICHT : BIJ REGEN GEEN MISTACHTERLICHT VOEREN. DOOR REFLECTIE VAN DE REGEN KAN JE HET OVERIGE VERKEER VERBLINDEN. MIST KETTINGBOTSINGEN : ALS JE DOOR DE MIST WORDT OVERVALLEN LAAT DAN JE GAS LOS EN GA LANGZAMER RIJDEN. DIM-, GROOT- OF MISTLICHT : BIJ MIST ALTIJD VERLICHTING VOEREN.'S NACHTS MAG JE GEEN GROOTLICHT VOEREN BIJ MIST OMDAT HET GROOTLICHT DAN DOOR DE MIST WORDT WEERKAATST EN JE JEZELF ZOU KUNNEN VERBLINDEN. MISTACHTERLICHT : ALLEEN VOEREN BIJ EEN ZICHT VAN MINDER DAN 50 M. HARDE WIND SNEL UIT KOERS : ER ZIJN VERKEERSDEELNEMERS B.V. (BROM)FIETSERS DIE BIJ EEN STE- VIGE WIND MINDER STABIEL ZIJN EN DUS KUNNEN GAAN SLINGEREN. OP WIND GEVOELIGE PLEKKEN KUNT HET BORD J31 TEGENKOMEN OF EEN WINDVAAN.

9 43 WINTER SNEEUWVRIJ : MAAK JE GEHELE VOERTUIG SNEEUWVRIJ DUS OOK JE DAK DIT I.V.M. SCHUIVEND SNEEUW BIJ HET REMMEN. VERLICHTING TIJDENS SNEEUW : BIJ SNEEUWVAL ALTIJD VERLICHTING VOEREN 'S NACHTS MAG JE BIJ HEVIGE SNEEUWVAL GEEN GROOTLICHT VOEREN OMDAT JE DAN JEZELF VERBLINDT. MISTACHTER LICHT : ALS DOOR SNEEUWVAL HET ZICHT MINDER DAN 50 M IS DAN MAG JE OOK HET MISTACHTERLICHT ONTSTEKEN. SNELHEID AANPASSEN : BIJ BOVENGENOEMDE WEERSOMSTANDIGHEDEN ALTIJD JE SNELHEID AANPASSEN. PECH ALARMLICHTEN : BIJ PECH JE ALARMLICHTEN GEBRUIKEN OF EEN GEVAREN DRIEHOEK DIE JE OP MINIMAAL 30 M AFSTAND NEERZET. BEIDEN MAG NATUUR- LIJK OOK. FILES ALARMLICHTEN ONTSTEKEN : BIJ HET NADEREN VAN EEN FILE IS HET GEBRUIKELIJK OM JE ALARM- LICHTEN EVEN TE ONTSTEKEN ZODAT HET VERKEER WAT VAN ACHTE- REN NADERT KENBAAR WORDT GEMAAKT DAT HET SNELHEID MOET GAAN MINDEREN. NIET VAN RIJSTROOK WISSELEN : ALS JE IN EEN FILE RIJDT BLIJF DAN OP JE EIGEN RIJSTROOK.

Aanhangwagens. Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen

Aanhangwagens. Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen Aanhangwagens Onderwerp Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen aan de orde: Risico s bij het gebruik van aanhangwagens Wettelijke eisen gesteld aan

Nadere informatie

3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens

3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens 3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens is in de bouw vanwege zijn mobiele karakter wijd verbreid. Vergeten wordt nog weleens dat een aanhangwagen, net als het trekkende

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

Veel gestelde vragen bij examen E bij B

Veel gestelde vragen bij examen E bij B Veel gestelde vragen bij examen E bij B 0. Waar gaan we mee rijden 1. Hoe kan je laten zien dat we deze aanhangwagen met deze auto mogen trekken? 2. Hoe weet je dat de aanhangwagen geremd is? 3. Volgens

Nadere informatie

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. TeraKnowledge Nationaal Kampioen Verkeersexamen De Resultaten per afzonderlijke vraag Moet je voorrang verlenen aan de fietser? en het goede antwoord is 1. Ja De fietser is een bestuurder en komt hier

Nadere informatie

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto Eisen aan bestuurder Geen gebruik maken van autogordels: 120,00 Kind voorin zonder speciaal beveiligingsmiddel:

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 2 Is dit een eenrichtingsweg? A B Vraag 3 U wilt zonder

Nadere informatie

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen AFMETINGEN EN GEWICHTEN Afmetingen van landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, aanhangwagens

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2016.

De verkeersboetes in 2016. De verkeersboetes in 2016. SNELHEIDSBOETES DUURDER, ADMINISTRATIEKOSTEN HOGER Alleen de snelheidsboetes gaan in 2016 omhoog, die worden afgerond op hele euro s. Alle overige boetes worden afgerond op tientallen.

Nadere informatie

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen?

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Geen zin om dagen lang uit boeken te leren of met CD-ROMS te oefenen? Maak je niet

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 3

Brommertheorieboek Deel 3 Brommertheorieboek Deel 3 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Zie de Maximum toegestane snelheid op de Nederlandse wegen van de verschillende voertuigen Test theorie: Autosnelwegen

Nadere informatie

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ Je gaat meer betalen voor verkeersboetes in 2019 Verkeersboetes 2019 Het zal geen verrassing zijn: de 2019-tarieven voor snelheidsboetes en boetes voor andere

Nadere informatie

Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging

Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging Watersporters en trailers Regelmatig komen

Nadere informatie

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer Inleiding: wegrijden in het verkeer In de vorige lesonderwerpen zijn alle basishandelingen die nodig zijn voor het rijden met een auto behandeld. Vanaf dit lesonderwerp, het wegrijden in het verkeer, wordt

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2017

De verkeersboetes in 2017 De verkeersboetes in 2017 1 EURO GOEDKOPER Nu moet je niet meteen per 1 januari je gaspedaal dieper in gaan trappen, want snelheidsovertredingen worden slechts één euro goedkoper. Dat betekent dat je voor

Nadere informatie

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS 1 VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS VOETGANGERS BESTUURDERS IEDEREEN DIE LOOPT; ZONDER VOERTUIG MET BEHULP VAN EEN VOORWERP( ROLSCHAATSEN, STEP. ED) MET EEN VOERTUIG AAN DE HAND ( FIETS, BROMFIETS,

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 27 STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 STOPPEN : STOPPEN IS IETS WAT JE NIET VRIJWILLIG DOET, MAAR OMDAT HET MOET. BIJVOORBEELD OM VOORRANG TE VERLENEN OF EEN VOETGAN- GER EEN VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS OVER TE

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C.

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C. Wet + Regelgeving Vraag 1 Worden lijndienstbussen altijd als bestemming verkeer gezien? A.. Ja B. nee C. Alleen tijdens spits uur. Vraag 2 Wat is de max. snelheid op de parkeerplaats van een autosnelweg?

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

rijschoolservice Aanvulling Kennis Verkeer Zware Voertuigen

rijschoolservice Aanvulling Kennis Verkeer Zware Voertuigen rijschoolservice Aanvulling Kennis Verkeer Zware Voertuigen In het boek Kennis Verkeer Zware Voertuigen staat bij de borden F9, F0, F en F niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden.

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

Alles wat je moet weten. BE rijopleiding. Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR. Auto peugeot 807 04-SB-BG

Alles wat je moet weten. BE rijopleiding. Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR. Auto peugeot 807 04-SB-BG Alles wat je moet weten BE rijopleiding Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR Auto peugeot 807 04-SB-BG Veilig op weg in het verkeer in samenwerking met Verkeersschool Boensma

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe?

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg vast procedure Ga je naar een ander stad waarbij je stukje op de snelweg moet rijden? Denk dan aan: Je route tot je eind bestemming. Welke ANWB borden je moet

Nadere informatie

Verkeersborden Nederland voor Onderweg

Verkeersborden Nederland voor Onderweg Verkeersborden Nederland voor Onderweg Voor iedere Nederlandse weggebruiker is het van belang de verkeersregels en de verkeersborden te kennen. Voor velen zal de betekenis -en het vereiste gedrag of handelen-

Nadere informatie

Verkeersborden: Groep A - Snelheid

Verkeersborden: Groep A - Snelheid Verkeersborden: Groep A - Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid Verkeersborden: Groep B

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Alle regels van het uitzonderlijk vervoer zijn dan van toepassing. breedte: 2,55 m of 3,00 als je onder de uitzonderingsregel voor landbouwvoertuigen

Alle regels van het uitzonderlijk vervoer zijn dan van toepassing. breedte: 2,55 m of 3,00 als je onder de uitzonderingsregel voor landbouwvoertuigen max. 4,25 m max. 16,5 m Doordat de machine breder is dan 3,00 m is het een uitzonderlijk voertuig. Doordat de machine breder is dan 3,00 m is het een uitzonderlijk voertuig. 18 max. 4,25 m max. 12 m max.

Nadere informatie

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding Nederland kent een groot aanta1 liefhebbers van de paardensport. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt voor het vervoer van hun paarden van een

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober :16:52

Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober :16:52 Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober 2016 10:16:52 Laten we met het goede nieuws beginnen: de verkeersboetes zijn in 2017

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid

Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid Actieplan: Zichtbaarheid HCP Koen Wouters - HINP Nico Vandenbempt Bron: BIVV 1. Context

Nadere informatie

GROTE VERKEERSTOETS 2017

GROTE VERKEERSTOETS 2017 GROTE VERKEERSTOETS 2017 1. Beste en slechtst beantwoorde vragen Je stuurt een sms terwijl je aan het fietsen bent. Mag dat? A. Neen. B. Ja, sms'en mag maar telefoneren niet. C. Ja. Correct antwoord: A

Nadere informatie

Voertuigcontrole 9-VLD E achter B

Voertuigcontrole 9-VLD E achter B Voertuigcontrole 9-VLD-47 21 E achter B Dit document bevat de onderdelen die u nodig heeft tijdens uw opleiding en examen. Kentekens Apk-bewijs Dodge Mogelijke vragen op het examen behorend bij kentekens

Nadere informatie

Algemene regel. Soorten borden

Algemene regel. Soorten borden Algemene regel Je bent verplicht verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden op te volgen. Verkeerstekens zijn: verkeersborden verkeerslichten verkeerstekens op het wegdek Soorten borden De verkeersborden

Nadere informatie

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker Stap 6 Alsmaar drukker en drukker 12 Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Wat is er toch aan de hand? Je weet het wel: het loopt bij momenten helemaal niet vlot in het verkeer. Op nogal

Nadere informatie

1 JE RIJBEWIJS HALEN...11

1 JE RIJBEWIJS HALEN...11 INHOUD 1 JE RIJBEWIJS HALEN...11 1.1 De regel...11 1.2 Theorie-examen...11 1.2.1 De leerstof...11 1.2.2 Het examen zelf...11 1.2.3 De spelregels...12 1.3 Praktijkexamen...12 2 HET VERKEERSREGLEMENT...13

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T*

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T* Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T* Opgesteld door: Categoriecode: Toetsvorm: Bijzonderheden: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Praktijk Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

Alles over reizen met een caravan

Alles over reizen met een caravan 1. Alles over reizen met een caravan Nederland telt heel wat caravanliefhebbers. Voor iedereen die meer wil weten over alles wat er bij komt kijken en voor diegenen die voor het eerst met een caravan gaan

Nadere informatie

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren Gemeente De Panne Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2. Overtredingen van de eerste categorie volgens KB van 1 december 1975 openbare

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter "P" aangebracht is;

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter P aangebracht is; Reglement 20170619-008 Politieverordening betreffende de gemeentelijk administratieve sancties voor overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en overtredingen betreffende de verkeersborden C3

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Module 4 Handelingsanalyses (Auto)snelweg

Module 4 Handelingsanalyses (Auto)snelweg 1. INVOEGEN OP EEN AUTO(SNEL)WEG Herkennen autoweg autosnelweg. A.h.v. verkeerstekens kun je het verschil maken tussen de autoweg en de autosnelweg. De maximumsnelheid verschilt. Als je invoegt met dezelfde

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger. Verkeersbegrippen Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Bestuurder Je bent bestuurder: Als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. Voetganger Je bent

Nadere informatie

Ouderbrief. Ouderbrief bij het thema: Spelen. Kopieerblad. Wijzer door het verkeer groep 1-2. Beste ouder/verzorger,

Ouderbrief. Ouderbrief bij het thema: Spelen. Kopieerblad. Wijzer door het verkeer groep 1-2. Beste ouder/verzorger, Kopieerblad O Ouderbrief Ouderbrief bij het thema: Spelen Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gesproken over hoe en waar je veilig kunt buitenspelen. We hebben besproken

Nadere informatie

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Ik rij veiliger! In één oogopslag de regels en eisen compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Veilig (land)bouwverkeer De campagne Veilig (land)bouwverkeer is een

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat fietsen gezond is. kunnen de kinderen

Nadere informatie

Een veilige fiets. A m. œ œ. & œ œ. œ Œ. r œ. Het stuur niet te hoog. œ œ. œ Œ r œ. kun je de weg op. Tot. 1e x naar voorspel

Een veilige fiets. A m. œ œ. & œ œ. œ Œ. r œ. Het stuur niet te hoog. œ œ. œ Œ r œ. kun je de weg op. Tot. 1e x naar voorspel vanaf 7 jaar tekst: Marian van og muziek: Ton Kerkhof &4 4 Voorspel r /cc. /g r Een vei-li-ge Couplet &. /c fiets is een fiets die je past. C r Het stuur niet te hoog. en dehand-vat-ten vast. & r Een..

Nadere informatie

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Ik rij veiliger! In één oogopslag de regels en eisen compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Veilig (land)bouwverkeer De campagne Veilig (land)bouwverkeer is een

Nadere informatie

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve POLITIEVERORDENING BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VOOR OVERTREDINGEN BETREFFENDE HET STILSTAAN EN HET PARKEREN EN OVERTREDINGEN BETREFFENDE DE VERKEERSBORDEN C3 EN F103, VASTGESTELD

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie

Nadere informatie

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN Op het examen worden natuurlijk wel eens fouten gemaakt. In de loop der jaren hebben wij al verschillende fouten gezien en daarom hebben wij besloten deze fouten, samen met enkele tips, op papier te zetten.

Nadere informatie

Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Minirotondes : Verkeerslichten : Rijstrook wisselen : Volgafstand :

Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Minirotondes : Verkeerslichten : Rijstrook wisselen : Volgafstand : Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Kijk je met de rem of met je ogen? Als je steeds probeert de auto rollend te houden, ga je veel verder voor je uit kijken en ga je ook automatisch veel eerder

Nadere informatie

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Preventie Voorrang 2 Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers HCP Koen Wouters - HINP Jo Daniels

Nadere informatie

Praktisch Verkeersexamen Schagen

Praktisch Verkeersexamen Schagen Praktisch Verkeersexamen Schagen georganiseerd door de verkeersouderwerkgroep Schagen Instructieversie 1 Kinderen leren van ouderen. Helaas geven ouderen in het verkeer niet altijd het juiste voorbeeld,

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden

Bijlage 1 Verkeersborden Bijlage 1 Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid A 1 A 2 Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord worden weergegeven kan het zwarte symbool in wit worden uitgevoerd

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN

STILSTAAN EN PARKEREN Definities: Stilstaan: Een stilstaand voertuig is een voertuig dat niet langer dan nodig stilstaat voor: het laten in- en uitstappen van personen. of voor het laden en lossen van goederen. Parkeren: Een

Nadere informatie

Zicht om het voertuig. Inleiding

Zicht om het voertuig. Inleiding Zicht om het voertuig Inleiding Als we rijden met een aanhangwagen op het examen, dan is dat een aanhangwagen die net zo breed of breder is als het trekkend voertuig Ook moet de aanhangwagen net zo hoog

Nadere informatie

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid Opgesteld door: Categoriecode: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis = eproductieve vaardigheid P = Productieve

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

Verkeersborden met omschrijving

Verkeersborden met omschrijving Verkeersborden met omschrijving............................................................. Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

Opdrachten voortgezet onderwijs

Opdrachten voortgezet onderwijs Opdrachten voortgezet onderwijs Opdracht 1 Wat is veilig? Je ziet hier een kruispunt. Er staan nog geen verkeersborden, stoplichten of markeringen op het kruispunt. Hoe zou jij dit plein veilig maken voor

Nadere informatie

RIM Verkeersleermiddelen

RIM Verkeersleermiddelen RIM Verkeersleermiddelen Rijbewijs A Beste collega, Bij deze wil ik u bedanken voor het bestellen van mijn Rijles-instructiemap. Ik hoop van harte dat uw leerlingen er veel van zullen opsteken. Zijn er

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

Module 2 Handelingsanalyses Verkeersdeelname

Module 2 Handelingsanalyses Verkeersdeelname Module 2 Handelingsanalyses Verkeersdeelname 1. BERIJDEN KRUISPUNTEN VAN GELIJKE ORDE Wat (belangrijke stap) Hoe (kritiek punt) Motivatie (waarom) Herkennen. Beoordelen. Aan de hand van punten die duidelijk

Nadere informatie

Certificering Gebruik gele attentieverlichting

Certificering Gebruik gele attentieverlichting Zware Richtlijn berging Certificering Gebruik gele attentie keuring oktober 2011 2011 Colofon De brochure Richtlijn Gebruik gele attentie, oktober 2011, is opgesteld in samenwerking met: ANWB Rijkswaterstaat

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: In deze handleiding vind je de specifieke voertuigkenmerken van de Suzuki Swift. Algemene dingen kun je in je Ris praktijkboek vinden. Dus hier kun je b.v. vinden met welk knopje je de

Nadere informatie

RIM Verkeersleermiddelen. Rijbewijs B

RIM Verkeersleermiddelen. Rijbewijs B RIM Verkeersleermiddelen Rijbewijs B Beste collega, Bij deze wil ik u bedanken voor het bestellen van mijn Rijles-instructiemap. Ik hoop van harte dat uw leerlingen er veel van zullen opsteken. Zijn er

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie