Alles over reizen met een caravan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles over reizen met een caravan"

Transcriptie

1

2 1. Alles over reizen met een caravan Nederland telt heel wat caravanliefhebbers. Voor iedereen die meer wil weten over alles wat er bij komt kijken en voor diegenen die voor het eerst met een caravan gaan rijden, is dit ebook geschreven. In dit ebook: Rijden met een caravan Gewicht en lading Trekhaak Kogeldruk Bagage en lading Spiegels Brandstofverbruik Snelheid

3 2. Rijden met een caravan Zodra u met een caravan gaat rijden, merkt u pas echt dat het rijden met een combinatie toch een heel andere rijstijl vraagt. We geven u een aantal tips over het rijden met een caravan. Wegrijden De combinatie is een stuk zwaarder dan een auto alleen. Houd hier rekening mee als u wilt invoegen in het verkeer en wacht tot u een behoorlijk gat ziet voordat u oprijdt. Bochten Caravans zijn meestal breder dan een auto en een combinatie snijdt altijd iets in de bochten. Hoe langer de combinatie, hoe groter de kans dat u een stoepje meepakt. Houd iets meer afstand van de stoep en stuur iets later de bocht in. Denk er bij lange caravans aan dat ze flink uit kunnen zwenken. Inhalen Vraag u af of het echt de moeite waard is. Vooral op wegen met tegemoetkomend verkeer blijft inhalen met een combinatie een lastige zaak. Kiest u er toch voor, neem dan ruim afstand tot uw voorligger en kies de beste versnelling, meestal de derde. Begin snelheid te maken als de laatste tegenligger uw voorganger nadert, zodat u op snelheid bent als u daadwerkelijk kunt inhalen. Is het niet verantwoord, dan heeft u nog voldoende ruimte om weer af te remmen doordat u eerder voldoende afstand nam. Ingehaald worden Vrachtwagens of touringcars verplaatsen nogal wat lucht en dat voelt u. Dit zorgt voor de twee slingers, een keer bij de caravan achteraan en een keer vooraan. Het vacuüm zorgt vervolgens voor twee nieuwe slingers, weer eerst achteraan en dan vooraan. Een stabiele combinatie komt direct na elke slinger weer keurig in het spoor, maar als dit niet gebeurt kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. U kunt een slingerende combinatie weer in de hand krijgen door even stevig te remmen. Als de verkeerssituatie dit toelaat uiteraard. Blijft de caravan ook daarna nog slingeren, dan is er meer aan de hand. Rijden met storm Met een moderne combinatie komt u niet gauw in de problemen, maar houd altijd rekening met zijwind. Met een oudere caravan is het beter om helemaal niet op stap te gaan, of uw reis te onderbreken, als de windkracht hoger dan 7 dreigt te worden. Bent u al onderweg, zoek dan een veilige plek om de combinatie te parkeren. t Liefst met de neus in de wind. Laat de caravan aangekoppeld.

4 Achteruit rijden Dit is lastiger dan het lijkt. Bij recht achteruit rijden geldt: ziet u in de spiegel de achterkant van de caravan naar links wijken, dan corrigeert u door het stuur ook naar links te draaien. Wijkt de caravan naar rechts, dan stuurt u naar rechts. Om een bocht achteruit te maken zet u de combinatie niet te dicht bij de wegkant. Begin tegen te sturen zodra de as van de caravan het begin van de bocht bereikt. Zodra de caravan in de gewenste hoek staat, kunt u mee gaan sturen om de auto de caravan te laten volgen. Rij langzaam, corrigeer voorzichtig en laat als het kan iemand aanwijzingen geven. Overige zaken Hierbij doelen we bijvoorbeeld op rijden in de bergen en fileparkeren. Een combinatie is vaak behoorlijk zwaar en hier moet u echt rekening mee houden als u de bergen in wilt. Hoewel het in alle gevallen aan te raden is om een cursus rijden met caravan te volgen, is dit bij uitstek het geval als u in de bergen wilt rijden. Het oplossen van rijtechnische problemen met een combinatie in de bergen gaat te ver voor dit ebook. Een instructeur kan u hierop het beste voorbereiden. Ditzelfde geldt voor het fileparkeren met een combinatie. Tip Als u voor het eerst met een combinatie op stap gaat, maak dan vóór de eerste echte reis een paar keer een proefrit en oefen manoeuvres op een ruim parkeerterrein. Denk hierbij ook aan het aan- en afkoppelen. Kortom: zorgt dat u de combinatie zo goed mogelijk kent.

5 3. Gewicht en lading Voordat u daadwerkelijk gaat rijden met een caravan, zijn er een aantal punten waar u voor die tijd al over nagedacht moet hebben. Het eerste waar u tegenaan kunt lopen als u een caravan aan uw auto koppelt, is dat de trekhaak op een andere hoogte zit dan de koppeling. Dit verschil kan nog groter worden als u de auto en de caravan gaat laden. Een caravan die (te) ver voorover hangt, beïnvloed de wegligging nadelig. Bij een caravan die (te) ver achterover hangt, komt er te weinig druk op de kogel, wat een gevaarlijke situatie kan veroorzaken. Dit is zelfs bij de wet verboden! Een combinatie rijdt het prettigst en veiligst als er geen knik tussen de auto en de caravan te zien is. Houd hier rekening mee bij het beladen van uw auto en de caravan.

6 4. Trekhaak De meeste auto s hebben een trekhaak met een maximale kogeldruk van 50 of 75 kg. Meestal hangt dit samen met het type auto. Grote auto s en bestelbussen kunnen tot 175 kg kogeldruk aan, kleine of hybride auto s geen of alleen voor fietsdragers. Heeft uw auto nog geen trekhaak, dan is het belangrijk te informeren welke trekhaak geschikt is voor uw auto. Vermeld hierbij welke caravan u (op het oog) heeft en bepaal of u een 7- of 13-polige stekker wilt. Soms heeft u keuze uit trekhaken met verschillende maximale kogeldruk. Voor auto s die voorzien zijn van achteruitrijsensoren, kunt u het beste een afneembare trekhaak nemen. Dit is ook de oplossing voor auto s waarbij de trekhaak voor de kentekenplaat uitkomt, wat wettelijk verboden is. Het bedrijf waar u de trekhaak koopt en laat plaatsen, kan u helpen bij het uitzoeken van de meest geschikte trekhaak. Tip Denk eraan om een witte kentekenplaat met uw eigen kenteken aan te vragen als u een kleine caravan heeft zonder eigen kentekenplaat. Selecteer hier de juiste trekhaak

7 5. Kogeldruk De maximale kogeldruk staat in de meeste gevallen vermeld op het plaatje van de trekhaak. De meeste caravans hebben zonder lading al een kogeldruk van minimaal 25 kg. Dit kan oplopen tot wel 70 kg bij caravans vanaf 4 meter. Het is erg belangrijk om te weten of u de maximale kogeldruk niet overschrijdt of juist te weinig druk op de kogel heeft. In beide gevallen overtreedt u de wet, wat tot boetes kan leiden of tot problemen met uw verzekering bij ongevallen. De wet zegt over kogeldruk: dat deze altijd neerwaarts gericht moet zijn dat dit minimaal 1% van de maximaal toelaatbare massa van de caravan moet zijn dat dit maximaal 10% van de maximaal toelaatbare massa van de caravan mag zijn dat dit niet meer mag zijn dan is aangegeven op de trekhaak of het aanvullingsblad

8 6. Bagage en lading Om een zo goed mogelijke kogeldruk te krijgen, is het belangrijk om de bagage goed te laden. Kastruimte hoog en aan de uiteinden van de caravan kunt u beter niet gebruiken, of alleen voor lichte zaken. Plaats de bagage zo laag mogelijk en zoveel mogelijk bij de as. Controleer regelmatig de kogeldruk. Dit kan vrij eenvoudig met een personenweegschaal, maar er zijn ook diverse hulpmiddelen verkrijgbaar. Een eenvoudige manier om de kogeldruk te berekenen bij het laden van een caravan, vindt u hier. Zorg ervoor dat de bagage niet kan gaan schuiven, dit kan gevaarlijke instabiliteit veroorzaken. Houd rekening met het laadvermogen van uw caravan. De meeste moderne caravans kunnen een lading van 150 tot 300 kg hebben, maar dat gaat vaak al op aan accessoires. Overbelasting wordt niet alleen zwaar beboet, u mag niet overbelast verder reizen. Tip Heeft de caravan aluminium zonwering, laat deze dan open tijdens de reis. De reflectie van de zon kan het andere verkeer verblinden!

9 7. Spiegels In de meeste gevallen heeft u caravanspiegels om het juiste zicht te houden. Er zijn diverse typen spiegels verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De wettelijke eisen voor spiegels zijn: ze moeten verstelbaar zijn ze mogen niet te makkelijk uit de ingestelde stand raken ze mogen niet verder uitsteken dan nodig is om het vereiste zicht te bereiken En heel belangrijk: u mag de spiegels niet laten zitten als u zonder caravan rijdt! Tip Neem altijd een reservespiegel mee.

10 8. Brandstof verbruik Het is niet te voorkomen dat het brandstofverbruik sterk stijgt als u met een caravan gaat rijden. Het vermogen van de auto, het gewicht en de stabiliteit van de caravan, weersomstandigheden en rijstijl hebben allemaal hun invloed op het verbruik. Ook met caravan kan het nieuwe rijden u helpen. Het meerverbruik kan in optimale omstandigheden beperkt blijven tot 30-40%. In minder goede omstandigheden kan dit oplopen tot boven 70%.

11 9. Snelheid In Nederland geldt een maximumsnelheid op auto- en snelwegen van 80 km/uur als de combinatie zwaarder is dan 3500 kg. Voor lichtere combinaties geldt een maximumsnelheid van 90 km/uur. In het buitenland kunnen andere regels gelden, zorg dat u hiervan op de hoogte bent.

12 Trekhaakcentrum.nl We helpen u graag bij uw selectie van de juiste trekhaak voor caravan- of overig gebruik. Selecteer hier de juiste trekhaak of Vraag online een vrijblijvende offerte aan Adres Hoofdvestiging: Distributieweg 4a 4906 AD Oosterhout (NBr) KvK Telefoonnummer: info@trekhaakcentrum.nl Website:

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

Voertuigcontrole 9-VLD E achter B

Voertuigcontrole 9-VLD E achter B Voertuigcontrole 9-VLD-47 21 E achter B Dit document bevat de onderdelen die u nodig heeft tijdens uw opleiding en examen. Kentekens Apk-bewijs Dodge Mogelijke vragen op het examen behorend bij kentekens

Nadere informatie

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer?

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer? Het praktijkexamen leerboek Hoe slaag ik in 1 keer? Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Het praktijkexamen Opstarten schakelen afsluiten Snelheid Kijktechniek Knipperen Plaats op de

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

Recht achteruit rijden

Recht achteruit rijden Recht achteruit rijden Je komt aanrijden en je kijkt of je mag stilstaan (stilstaan verbod). Dan kijk je in de binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder daarna geef je richting aan

Nadere informatie

Aanhangwagens. Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen

Aanhangwagens. Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen Aanhangwagens Onderwerp Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen aan de orde: Risico s bij het gebruik van aanhangwagens Wettelijke eisen gesteld aan

Nadere informatie

Instructie Botenwagen Amenophis

Instructie Botenwagen Amenophis Instructie Botenwagen Amenophis Doel van dit Instructieboek is dat iedereen met behulp van deze instructie boten kan laden op de botenwagen. Inhoudsopgave Regels 3 Welk rijbewijs heb ik nodig? 3 Lading

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen Bijzondere verrichtingen Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren dmv gebruik aangeleerde bijzondere verrichtingen: omkeeropdracht d.m.v: bocht achteruit via parkeervak 3x steken halve draai parkeeropdracht:

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Veel gestelde vragen bij examen E bij B

Veel gestelde vragen bij examen E bij B Veel gestelde vragen bij examen E bij B 0. Waar gaan we mee rijden 1. Hoe kan je laten zien dat we deze aanhangwagen met deze auto mogen trekken? 2. Hoe weet je dat de aanhangwagen geremd is? 3. Volgens

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: File parkeren

Bijzondere manoeuvre: File parkeren Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN 6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN Hoe verloopt dit manoeuvre tijdens het praktijkexamen Dit manoeuvre wordt uitgevoerd in een straat met rustig tot matig verkeer

Nadere informatie

Het wegrijden Hoe doe je dat?

Het wegrijden Hoe doe je dat? Het wegrijden Hoe doe je dat? Handeling bij het wegrijden Wegrijden is een bijzondere manoeuvre. Dat is een speciale handeling. Tijdens het uitvoeren van deze handeling moet je alle verkeer (zoveel voetgangers

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

BEDENK DAT VOOR ELKE OEFENING GELDT:

BEDENK DAT VOOR ELKE OEFENING GELDT: ( 01-a) Stoppen aan rechter zijde van de weg (STOPOPDRACHT) 01- Spiegelen (Binnen-Buiten-Rechter Schouder) 03- Scannen (nacontrôle over rechts) 04- Stoppen achter auto (stoppen als je de banden net niet

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager mei 2015 Tilly Light BV Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 10 Eerste gebruik 11 Op de auto plaatsen 15 Fietsen plaatsen 18 Rijden 23 Fietsen

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager Versie 2, 2015 Tilly Light BV 2 Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 9 Eerste gebruik 10 Op de auto plaatsen 14 Fietsen plaatsen 17 Rijden 22

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Zicht om het voertuig. Inleiding

Zicht om het voertuig. Inleiding Zicht om het voertuig Inleiding Als we rijden met een aanhangwagen op het examen, dan is dat een aanhangwagen die net zo breed of breder is als het trekkend voertuig Ook moet de aanhangwagen net zo hoog

Nadere informatie

3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens

3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens 3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens is in de bouw vanwege zijn mobiele karakter wijd verbreid. Vergeten wordt nog weleens dat een aanhangwagen, net als het trekkende

Nadere informatie

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen?

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Geen zin om dagen lang uit boeken te leren of met CD-ROMS te oefenen? Maak je niet

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Tony De Mesel Veiligheid & rijhulpmiddelen Senior editor autotechniek bij Fleet & Business en VAB Magazine Wat zijn rijhulpmiddelen?! Verbetering rijcomfort!

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave inleiding colofon 2. Het praktijkexamen 3. Opstarten schakelen afsluiten 4. Snelheid 5. Kijktechniek 6. Knipperen 7. Plaats op de weg 8. Snelweg 9. Anticiperen 10. Bijzondere

Nadere informatie

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer Inleiding: wegrijden in het verkeer In de vorige lesonderwerpen zijn alle basishandelingen die nodig zijn voor het rijden met een auto behandeld. Vanaf dit lesonderwerp, het wegrijden in het verkeer, wordt

Nadere informatie

Rijschool Amstelland 06 22115768

Rijschool Amstelland 06 22115768 De hellingproef (Hellingproef met de voetrem kan alleen bij een diesel motor worden toegepast) Voor dat je stopt ga je eerst kijken (binnen spiegel, rechterschouder en dan de richting). Als je eenmaal

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding Nederland kent een groot aanta1 liefhebbers van de paardensport. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt voor het vervoer van hun paarden van een

Nadere informatie

Rijopleiding E achter B:

Rijopleiding E achter B: Rijopleiding E achter B: Tijdens de rijles wordt specifieke aandacht geschonken aan de vaardigheden waarover een kandidaat dient te beschikken bij het rijden met een aanhanger. Hierbij is de Rijprocedure

Nadere informatie

VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer

VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer BANDEN VOOR RECREATIEVOERTUIGEN VOLOP TIPS 2 In het voorjaar en de zomer halen veel Nederlanders hun caravan, bagagewagen, paardentrailer of boottrailer

Nadere informatie

M{ZD{ CX _15R1_CX3_V3_COVERS.indd /05/ :22:22

M{ZD{ CX _15R1_CX3_V3_COVERS.indd /05/ :22:22 M{ZD{ CX-3 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 1 2 2 3 5 2 4 3 16 17 SKYACTIV TECHNOLOGY 18 19 6 1 7 5 2 4 3 8 20 21 DE VEILIGSTE PLEK OP DE WEG Elke Mazda die we produceren is voorzien van een reeks intelligente

Nadere informatie

VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer

VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer BANDEN VOOR RECREATIEVOERTUIGEN VOLOP S In het voorjaar en de zomer halen veel Nederlanders hun caravan, bagagewagen, paardentrailer of boottrailer

Nadere informatie

Veilig rijden. Apollo rijden. 1321 CA Almere www.rijschoolapollo95.nl. E-mail: info@rijschoolapollo95.nl

Veilig rijden. Apollo rijden. 1321 CA Almere www.rijschoolapollo95.nl. E-mail: info@rijschoolapollo95.nl Veilig rijden Apollo rijden Rijschool A pollo 95 Roemer Visscherstraat 32 Tel:036-5409712 MT:061-4332692 E-mail: Inhoud Bladzijde 1. Voertuigcontrole 1 2. Motor controle 2 3. Motor controle 2 4. Instappen

Nadere informatie

3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN

3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN 3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN Voordat tot bediening van de aanhangwagen wordt overgegaan moet de informatie uit het hoofdstuk "Veiligheid" bekend zijn. Dit hoofdstuk is bestemd voor bedieners zoals aangegeven

Nadere informatie

Alles wat je moet weten. BE rijopleiding. Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR. Auto peugeot 807 04-SB-BG

Alles wat je moet weten. BE rijopleiding. Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR. Auto peugeot 807 04-SB-BG Alles wat je moet weten BE rijopleiding Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR Auto peugeot 807 04-SB-BG Veilig op weg in het verkeer in samenwerking met Verkeersschool Boensma

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager Versie 1, 2015 Tilly Light BV 2 inhoudsopgave Inhoudsopgave Onderdelen 5 Eerste gebruik 8 Op de auto plaatsen 12 Fietsen plaatsen 15 Rijden 20 Fietsen afnemen 21 Van

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T*

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T* Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T* Opgesteld door: Categoriecode: Toetsvorm: Bijzonderheden: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Praktijk Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode

Nadere informatie

Met de aankoop van een Weijer aanhangwagen of paardentrailer heeft u gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid.

Met de aankoop van een Weijer aanhangwagen of paardentrailer heeft u gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid. Met de aankoop van een Weijer aanhangwagen of paardentrailer heeft u gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid. In deze bijlage vindt u informatie en tips over het gebruik van, en het onderhoud aan uw Weijer

Nadere informatie

Van n Bike draagsysteem

Van n Bike draagsysteem GEBRUIKSAANWIJZING EN MONTAGE HANDLEIDING Van n Bike draagsysteem VAN N BIKE BVBA Kortestraat 12 2980 Zoersel BE 0661.987.683 DEEL I : GEBRUIKSAANWIJZING Van n Bike DRAAGSYSTEEM vanaf model 2018 1. INFORMATIE

Nadere informatie

HEFTRUCK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Bloembollenteelt en handel

HEFTRUCK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Bloembollenteelt en handel HEFTRUCK Het gebruik van een heftruck brengt verschillende gevaren met zich mee: vallende lading, een kantelende heftruck en aanrijdingen met personen. Ongevallen met heftrucks hebben regelmatig een ernstige

Nadere informatie

AL-KO ATC Trailer-Control Kwaliteit en veiligheid

AL-KO ATC Trailer-Control Kwaliteit en veiligheid AL-KO ATC Trailer-Control Kwaliteit en veiligheid Het Anti-Slinger-Systeem voor caravans en aanhangwagens Veilig rijden in iedere situatie Elektronische stabilisatie voor noodsituaties Veilig rijden bij

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat ze door stoer gedrag in het verkeer

Nadere informatie

Toetsmatrijs aanvullende opleiding elektrische voertuigen

Toetsmatrijs aanvullende opleiding elektrische voertuigen In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding. Opgesteld door: CB divisie CCV Dekkingsgraad toetstermen: 100% Cesuur: De bestuurder moet

Nadere informatie

Aanhangswagens en caravans trekken

Aanhangswagens en caravans trekken Aanhangswagens en caravans trekken Welk rijbewijs u nodig hebt om een aanhanger of een zware combinatie te trekken is niet altijd duidelijk. Deze folder zet de regels (bevoegdheden) van de rijbewijzen

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

Verhuisservice. Nog vragen? Wanneer u nog vragen heeft over onze verhuisservice, dan kunt u terecht bij de medewerkers van onze afdeling Wonen.

Verhuisservice. Nog vragen? Wanneer u nog vragen heeft over onze verhuisservice, dan kunt u terecht bij de medewerkers van onze afdeling Wonen. Verhuisservice Staat u op het punt te verhuizen? KleurrijkWonen biedt u de helpende hand bij uw verhuizing. Zo kunt u als klant van KleurrijkWonen gebruik maken van onze gratis verhuisaanhanger. Hoe eerder

Nadere informatie

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe?

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg vast procedure Ga je naar een ander stad waarbij je stukje op de snelweg moet rijden? Denk dan aan: Je route tot je eind bestemming. Welke ANWB borden je moet

Nadere informatie

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid Opgesteld door: Categoriecode: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis = eproductieve vaardigheid P = Productieve

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

HEFTRUCK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening

HEFTRUCK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening HEFTRUCK Het gebruik van een heftruck brengt verschillende gevaren met zich mee: vallende lading, een kantelende heftruck en aanrijdingen met personen. Ongevallen met heftrucks hebben regelmatig een ernstige

Nadere informatie

Niets uit deze documentatie mag worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder

Niets uit deze documentatie mag worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder Deze documentatie Deze documentatie is opgesteld in het Nederlands door: Intertrailer nv Versiedatum: 2 april 2014 Niets uit deze documentatie mag worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder voorafgaandelijke

Nadere informatie

Niets brengt idc uit koers

Niets brengt idc uit koers trailer en caravan stabilisator BPW THE QUALITY FACTOR Niets brengt idc uit koers Intelligent Drive Control Het innovatieve anti-slinger systeem voor caravans. NL BPW THE QUALITY FACTOR Meer veiligheid

Nadere informatie

De auto als caravantrekker

De auto als caravantrekker De auto als caravantrekker De meeste auto s zijn niet specifiek ontworpen om een caravan te trekken. Toch kunt u heel goed een caravan achter uw auto hangen. Autofabrikanten bepalen samen met de Rijksdienst

Nadere informatie

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN Op het examen worden natuurlijk wel eens fouten gemaakt. In de loop der jaren hebben wij al verschillende fouten gezien en daarom hebben wij besloten deze fouten, samen met enkele tips, op papier te zetten.

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 112 15 16 17 18 5 8 19 4 1 3 5 6 7 2 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 Elektronische stabiliteitsregeling De nieuwe Ford Transit is uitgerust met Elektronische stabiliteitsregeling

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie

Nadere informatie

GROTE VERKEERSTOETS 2017

GROTE VERKEERSTOETS 2017 GROTE VERKEERSTOETS 2017 1. Beste en slechtst beantwoorde vragen Je stuurt een sms terwijl je aan het fietsen bent. Mag dat? A. Neen. B. Ja, sms'en mag maar telefoneren niet. C. Ja. Correct antwoord: A

Nadere informatie

Saab 9-5. 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-5. 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Skibox MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400

Nadere informatie

Technische gegevens per 5 maart De Caddy

Technische gegevens per 5 maart De Caddy Technische gegevens per 5 maart 2019 De Caddy verbruik/co ₂-uitstoot. Caddy verbruik (l/100 km) en e CO2-emissie (g/km), tankinhoud circa 55 L Motor 2.0 TDI BMT 55kW 2.0 TDI BMT 75kW 2.0 TDI BlueMotion

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

Aanhangwagens en caravans trekken

Aanhangwagens en caravans trekken Aanhangwagens en caravans trekken Rijbewijs B en BE? Welk rijbewijs u nodig hebt om een aanhanger of een zware combinatie te trekken is niet altijd duidelijk. Deze folder zet de regels (bevoegdheden) van

Nadere informatie

Blijf Veilig Mobiel. Tips voor automobilisten

Blijf Veilig Mobiel. Tips voor automobilisten Blijf Veilig Mobiel Tips voor automobilisten Tips voor automobilisten De verkeerssituatie in Nederland is continu in beweging. Zo ontstaan er regelmatig nieuwe wegsituaties en krijgt u te maken met nieuwe

Nadere informatie

Veilig op weg Verantwoordelijkheid Wie rijdt? Met hoeveel? Rolstoel Gordels en rolstoelbevestigingen

Veilig op weg Verantwoordelijkheid Wie rijdt? Met hoeveel? Rolstoel Gordels en rolstoelbevestigingen Veilig op weg Bijna alle vakanties hebben de beschikking over een busje. Voor de ADHD/Autismevakanties zijn dit gewone personenbusjes; op de LG- en MCG-vakanties gaat een aangepast busje mee (bij groepen

Nadere informatie

Speciale verrichtingen bij het CBR

Speciale verrichtingen bij het CBR Speciale verrichtingen bij het CBR 1. Hellingproef 2. Stopopdracht 3. Keren d.m.v 3 keer steken 4. Keren d.m.v een halve draai 5. Keren d.m.v een bocht achteruit 6. Parkeren in file vooruit (rechts) 7.

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Montagevoorschrift/ gebruiksaanwijzing SWING C

Montagevoorschrift/ gebruiksaanwijzing SWING C VOORDAT U DE TWINNY LOAD INSTALLEERT De verlichting van de Twinny Load is bestemd voor een 12V installatie. De Twinny Load Swing C is geschikt voor het vervoer van twee fietsen. Let op de maximaal toelaatbare

Nadere informatie

WAAROM IS EXTRA HULPVERING VOOR CAMPERS STERK AAN TE BEVELEN?

WAAROM IS EXTRA HULPVERING VOOR CAMPERS STERK AAN TE BEVELEN? Camper-vering WAAROM IS EXTRA HULPVERING VOOR CAMPERS STERK AAN TE BEVELEN? Campers worden in de praktijk steeds maar zwaarder. Hiermee wordt in het ontwerp onvoldoende rekening gehouden. De rijeigenschappen

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400 105 813 8:91-10 Apr 04 47 23 201 47 23 201 Feb 99

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400 105 813 8:91-10 Apr 04 47 23 201 47 23 201 Feb 99 SCdefault 9-5 Montagerichtlijn SITdefault Lastdrager MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B INLEIDING Het Curriculum Praktijkopleiding Categorie B bundelt de essentiële kennis, vaardigheden en gedragsaspecten die een leerling tijdens de praktijkopleiding

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Inhoud toolbox CO2-reductie

Inhoud toolbox CO2-reductie Inhoud toolbox CO2-reductie Datum: 7 oktober 2016 Aanwezig: Medewerkers van Bosman Watermanagement BV Deze toolbox is gepubliceerd op de publiocatieborden en de website van Bosman Besproken onderwerpen:

Nadere informatie

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Nadere informatie

Comfort. 2 3 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-Din Navigatie. 3. Kenwood 2-Din Navigatie. 4. Set zijwindschermen.

Comfort. 2 3 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-Din Navigatie. 3. Kenwood 2-Din Navigatie. 4. Set zijwindschermen. ACCESSOIRES 1 4 5 2 3 1. Lederen bekleding in diverse kleuren en combinaties. 2. Pioneer 2-Din Navigatie. 3. Kenwood 2-Din Navigatie. 4. Set zijwindschermen. 5. Parkeerhulp. Comfort Vergroot het rijplezier

Nadere informatie

Montagevoorschrift/ gebruiksaanwijzing ERGO FE

Montagevoorschrift/ gebruiksaanwijzing ERGO FE ZO SIMPEL Het is de bevestiging van de fietsen op deze fietsdrager die het zo easy maakt. De montage van de fietsen gebeurt naast de drager. Een in hoogte instelbaar frame omklemt de fiets, waarna u met

Nadere informatie

Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober :16:52

Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober :16:52 Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober 2016 10:16:52 Laten we met het goede nieuws beginnen: de verkeersboetes zijn in 2017

Nadere informatie

Module 4 Handelingsanalyses (Auto)snelweg

Module 4 Handelingsanalyses (Auto)snelweg 1. INVOEGEN OP EEN AUTO(SNEL)WEG Herkennen autoweg autosnelweg. A.h.v. verkeerstekens kun je het verschil maken tussen de autoweg en de autosnelweg. De maximumsnelheid verschilt. Als je invoegt met dezelfde

Nadere informatie

1

1 1 3 5 7 9 11 12 13 15 [Nm] 400 375 350 325 300 275 250 225 200 175 150 155 PS 100 PS 125 PS [kw][ps] 140 190 130 176 120 163 110 149 100 136 125 30 100 20 1000 1500 2000 2500 3000 3500 4000 4500 RPM 90

Nadere informatie

UITLEENOVEREENKOMST CARAVAN

UITLEENOVEREENKOMST CARAVAN UITLEENOVEREENKOMST CARAVAN Overeenkomst voor het ontlenen van de caravan eigendom van Jeugd Rode Kruis vzw tussen: Jeugd Rode Kruis vzw, met maatschappelijke zetel te Motstraat 40, 2800 Mechelen, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Motor Accu Sensor Display. Waar moet je op letten bij aanschaf

Motor Accu Sensor Display. Waar moet je op letten bij aanschaf Motor Accu Sensor Display Waar moet je op letten bij aanschaf 1 Wat maakt een fiets een e-bike? E-Bike Fiets met elektrische trapondersteuning Dus: een fiets met een motor (maar spierkracht is noodzakelijk)

Nadere informatie

INHOUD. Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder

INHOUD. Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder ON THE ROAD INHOUD Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder Praktijk Rit op de weg Remproef Stuurtechniek INLEIDING Vragen om aan

Nadere informatie

BIJLAGE: DODE HOEK. De chauffeur kan dode hoek ongevallen voorkomen door:

BIJLAGE: DODE HOEK. De chauffeur kan dode hoek ongevallen voorkomen door: BIJLAGE: DODE HOEK De dode hoek is een zone waarop een chauffeur van een bedrijfsvoertuig geen direct zicht (via ruiten) of indirect zicht (via spiegels en camera s) heeft. Elk bedrijfsvoertuig heeft een

Nadere informatie

Controle vooraf belangrijk

Controle vooraf belangrijk voordat u vertrekt Controle vooraf belangrijk De meeste automobilisten rijden wel eens met een aanhangwagen of een caravan achter de auto. Indien dit gebeurt, dan staat sommige mensen het klamme zweet

Nadere informatie

Wat een feiten! Wist u dat.

Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen in het verkeer de Mariaschool 24 september 2018 Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen minstens twee keer per dag, 5 dagen in de week 40 weken in een schooljaar 8 jaar lang naar school gaan -----------------------------------

Nadere informatie

Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Minirotondes : Verkeerslichten : Rijstrook wisselen : Volgafstand :

Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Minirotondes : Verkeerslichten : Rijstrook wisselen : Volgafstand : Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Kijk je met de rem of met je ogen? Als je steeds probeert de auto rollend te houden, ga je veel verder voor je uit kijken en ga je ook automatisch veel eerder

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing Fun2Go Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling. Situatie 1 - invoegen GOED FOUT. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl

Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling. Situatie 1 - invoegen GOED FOUT. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling Situatie 1 - invoegen Als we er van uitgaan dat je even hard rijdt als het verkeer op de doorgaande rijbaan, dan heb je te weinig afstand tot je voorligger als

Nadere informatie

Trekken AANBEVOLEN TREKGEWICHTEN ELEKTRISCHE AANSLUITING VAN DE AANHANGER

Trekken AANBEVOLEN TREKGEWICHTEN ELEKTRISCHE AANSLUITING VAN DE AANHANGER Trekken AANBEVOLEN TREKGEWICHTEN Maximaal toelaatbare trekgewichten Op de weg Tijdens terreinrijden Ongeremde aanhangers 750 kg (1650 lb) 750 kg (1650 lb) Aanhangers met oploopremmen 3500 kg (7716 lb)*

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ...

ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ... ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ.... 1 In deze bundel vind je tips en informatie om de werking van onze onderneming wat beter te leren kennen. VOORSTELLING ONDERNEMING Naam van onze onderneming:.. Straat:..

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Verkeersveiligheid. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Verkeersveiligheid. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie