RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN"

Transcriptie

1 1 RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN 1. Het rijbewijs categorie <G> Er is een specifiek rijbewijs noodzakelijk voor het besturen van land- en bosbouwvoertuigen en mobiel landbouwmateriaal. Het gaat over het rijbewijs 'categorie G'. Deze categorie omvat: land- en bosbouwvoertuigen1 en hun aanhangwagens, en ook de voertuigen ingeschreven als landbouwmateriaal, motorploeg of maaimachine. Onder de definitie 'land- en bosbouwvoertuigen' valt elk motorvoertuig op wielen of rupsbanden, met ten minste twee assen, voornamelijk bestemd voor tractiedoeleinden en in het bijzonder ontworpen voor het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van bepaalde werktuigen, machines of aanhangwagens die voor gebruik in de land- of bosbouw zijn bestemd, en die slechts bijkomstig voor personen- of goederenvervoer over de weg of voor het trekken van voertuigen van personen- of goederenvervoer over de weg worden gebruikt. Wanneer het landbouw-of bosbouwvoertuig niet gebruikt wordt voor landbouw of bosbouwactiviteiten, dient de bestuurder houder te zijn van een rijbewijs B, B+E, C, C1+E, C of C+E, naargelang de maximale toegelaten massa van het voertuig of van het samenstel. De categorie G wordt vermeld op de keerzijde van het rijbewijs onder de rubriek Categorieën van voertuigen waarvoor het rijbewijs in het nationale verkeer geldig is. 2. Wie moet houder zijn van een rijbewijs <G>? Iedere persoon die met een voertuig van de categorie G rijdt op de openbare weg, moet houder zijn van een geldig rijbewijs, gevalideerd voor categorie G, en het bij zich hebben,. Zijn evenwel vrijgesteld om houder te zijn van een rijbewijs G: 1. bestuurders die geboren zijn vóór 1 oktober 1982; deze mogen rijden met een voertuig van de categorie G zonder houder te zijn van enig rijbewijs; 2. bestuurders die niet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister, in het vreemdelingenregister of het wachtregister van een Belgische gemeente (zoals bvb.seizoenarbeiders) 3. bestuurders van voertuigen van de categorie G die van de hoeve naar het veld rijden en omgekeerd, tot en met 31 december 2008, indien zij voldoen aan één van de volgende voorwaarden: * geboren zijn tussen 1 oktober 1982 en 31 augustus 1986; * houder zijn van een geldig rijbewijs van ten minste categorie B; * houder zijn van een rijgetuigschrift voor landbouwtractor. Opgelet! * Buiten het traject van de hoeve naar het veld moeten zij houder zijn van een rijbewijs G. * Vanaf 1 januari 2009 dienen deze bestuurders houder te zijn van een rijbewijs G. zelfs op het traject hoeve-veld.

2 2 OPMERKING: In bepaalde gevallen mag men een voertuig van de categorie G besturen met een ander rijbewijs: Het rijbewijs C + E machtigt het besturen van alle voertuigen van de categorie G; Het rijbewijs C machtigt het besturen van voertuigen van de categorie G; indien het gaat over een samenstel bestaande uit een land-of bosbouwvoertuig en een aanhangwagen, mag de maximale toegelaten massa van de aanhangwagen ten hoogste 750 kg bedragen; Het rijbewijs C1 + E machtigt het besturen van voertuigen van de categorie G waarvan de maximaal toegelaten massa ten hoogste kg bedraagt. Het rijbewijs C1 machtigt het besturen van voertuigen van de categorie G waarvan de maximaal toegelaten massa ten hoogste kg bedraagt; indien het gaat over een samenstel bestaande uit een land-of bosbouwvoertuig en een aanhangwagen mag de maximale toegelaten massa van de aanhangwagen ten hoogste 750 kg bedragen. De rijbewijzen B, B+E, C1, C1+E, C of C+E afgeleverd vóór 15 september 2006, machtigt het besturen van voertuigen van de categorie G met een gelijke maximale toegelaten massa. 3. Vereiste leeftijd voor het besturen van voertuigen van categorie G Voertuigen van categorie G waarvan de maximale toegelaten massa niet meer dan kg bedraagt: 16 jaar. Voertuigen van categorie G waarvan de maximaal toegelaten massa meer dan kg bedraagt: 18 jaar. 4. Afleveringsvoorwaarden voor het rijbewijs G Om een rijbewijs G te bekomen moet de kandidaat aan de volgende voorwaarden voldoen: Ten minste 16 jaar zijn; Geslaagd zijn voor het specifiek theoretisch examen G; Een praktisch onderricht gevolgd hebben; Geslaagd zijn voor het specifiek praktisch examen G; Voldoen aan de medische normen zoals voorzien voor de rijbewijzen van categorie A, B, B+E ; Niet vervallen verklaard zijn tot het recht van besturen van voertuigen van categorie G: Ingeschreven zijn in België en houder zijn van het vereiste identiteitsdocument. 5. Het theoretisch examen 5.1 Leeftijd Het theoretisch examen mag afgelegd worden vanaf de leeftijd van 15 jaar en 9 maanden. 5.2 Plaats Het theoretisch examen vindt plaats in het examencentrum dat bevoegd is om examens af te nemen voor het rijbewijs.

3 3 De kandidaat mag zelf het examencentrum kiezen. 5.3 Inhoud 1. Het verkeersreglement Woordenschat, definities, bepalingen Bindende kracht van verkeerstekens Waarde van de bevelen van bevoegde personen, verkeerstekens en verkeersregels Verkeersborden Plaats op de openbare weg Stilstaan en parkeren Kruisen Inhalen Inhaalverbod Veranderen van richting Een manoeuvre uitvoeren Kruispunten Voorrang verlenen Verkeerslichten Bevelen van bevoegde personen Snelheid en verkeersinzicht Snelheidsbeperking Verkeersrisico's onder verschillende omstandigheden van de weg Verkeersrisico's overdag en 's nachts en bij veranderende weersomstandigheden Wettelijke voorschriften op verschillende categorieën van wegen Oplettendheid en houding tegenover andere weggebruikers Gedrag tegenover onervaren en kwetsbare weggebruikers Verplichte boorddocumenten Reactietijd en gedragsveranderingen bij de bestuurder Gedrag bij defect en bij ongeval Veiligheidsinrichtingen, passagiers Bediening van het voertuig Controle van veiligheidsonderdelen en voorkomen van abnormale slijtage of defecten Milieuvriendelijk gebruik van het voertuig Voorzorgsmaatregelen bij het wisselen van wielen Basiskennis over gebruik, preventie, functie, onderhoud, enz Methoden voor het opsporen van oorzaken en defecten Begrippen uit het technisch reglement Gebruik, werking en aanwezigheid van de signalisatie op het voertuig Bijzondere uitrustingen Lading van het de voertuigen Slepen

4 4 2. Wet op het rijbewijs Inleveren van het rijbewijs bij verval van het recht op sturen en bij lichamelijke ongeschiktheid Tijdelijk rijverbod Onmiddellijke intrekking van het rijbewijs Onmiddellijke inning Vluchtmisdrijf Alcoholopname en dronkenschap, ademtest, ademanalyse en bloedproef Andere stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden: drugs, geneesmiddelen Kennis van de 'zware' overtredingen 5.4 Hoe verloopt het theoretisch examen? Het theoretisch examen bevat 40 vragen en handelt over de materies die hierboven opgesomd zijn. De kandidaat dient 33 punten te behalen om te slagen. Bij niet slagen mag hij zich zo vaak als nodig melden zonder theoretische lessen te moeten volgen. Er is geen beroep mogelijk bij het niet slagen voor het theoretisch examen. De kandidaat dient geen attest voor te leggen dat hij theoretische lessen gevolgd heeft om toegelaten te worden tot het theoretisch examen. Na het slagen in het theoretisch examen dient de kandidaat een ogentest te ondergaan. Indien hij hierin niet voldoet, dient hij een attest van een oogarts voor te leggen alvorens hij kan deelnemen aan het praktisch examen. Tot en met 31 augustus 2007 zal het examencentrum, bij wijze van overgangsmaatregel, na het slagen voor het theoretisch examen een rijgetuigschrift voor landbouwtractor (bijlage 4) en een aanvraag om een rijbewijs afleveren. Na deze datum wordt het rijbewijs bekomen volgens de bepalingen voorzien in de wettelijke teksten. 5.5 Voor te leggen documenten om toegelaten te worden tot het theoretisch examen. De kandidaat dient bij het examencentrum de volgende documenten voor te leggen: Eén van de volgende identiteitsdocumenten: - ofwel het attest van immatriculatie, de identiteitskaart van Belg of voor vreemdeling, het bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister, de verblijfskaart van onderdaan van een lidstaat van de Europese gemeenschap, de diplomatieke identiteitskaart, de consulaire identiteitskaart, de bijzondere identiteitskaart; - ofwel het geldige verblijfsdocument bedoeld in bijlage 33 van het Koninklijk Besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen; - ofwel de identiteitskaart afgegeven aan in het buitenland verblijvende Belgen. Het bewijs van betaling van de retributie (! 15).

5 5 5.6 Vrijstelling van het theoretisch examen De houders van een rijgetuigschrift voor landbouwtractor zijn vrijgesteld van het theoretisch examen. De rijbewijzen van andere categorieën geven geen aanleiding tot vrijstelling van het theoretische examen. 6. Het praktisch examen 6.1 De scholing Elke kandidaat voor een rijbewijs G moet een praktische scholing volgen : ofwel in een erkende rijschool (minimum 8 uren praktijkles); ofwel in een landbouwschool of in een landbouwvormingscentrum waarvan het programma goedgekeurd werd door de Minister tot wiens bevoegdheid het wegverkeer behoort. De scholing onder dekking van een voorlopig rijbewijs werd niet voorzien omwille van de verkeersveiligheid. Uitzondering : Tot en met 31 augustus 2007 zijn de kandidaten die voldoen aan één van de volgende voorwaarden vrijgesteld van de scholing: * geboren zijn tussen 1 oktober 1982 en 31 augustus 1986; * houder zijn van een geldig rijbewijs van ten minste categorie B; * houder zijn van een rijgetuigschrift voor landbouwtractor. Ze moeten slagen voor een theoretisch examen (behalve de houders van een rijgetuigschrift voor landbouwtractor) en een praktisch examen. 6.2 Leeftijd Het praktisch examen mag afgelegd worden vanaf de leeftijd van 16 jaar. 6.3 Plaats Het praktisch examen vindt ofwel plaats in het examencentrum dat bevoegd is om examens af te nemen voor het rijbewijs, ofwel in de landbouwschool, het landbouwvormingscentrum of in een erkende rijschool. Het examen wordt afgelegd voor erkende examinatoren. 6.4 Voor te leggen documenten om toegelaten te worden tot het praktisch examen. De kandidaat dient bij het examencentrum de volgende documenten voor te leggen: één van de identiteitsdocumenten zoals bij het theoretisch examen (zie boven); een getuigschrift van onderricht afgeleverd door een erkende rijschool of een attest dat de vorming gevolgd werd, afgeleverd door een landbouwschool of een landbouwvormingscentrum of het bewijs van vrijstelling van de scholing.

6 6 6.5 Examengeld Indien het praktisch examen in het examencentrum plaats heeft, dient de kandidaat de volgende retributies te betalen: - Volledig praktisch examen: 45 EUR - Praktisch examen enkel op de openbare weg: 37,5 EUR Indien het praktisch examen plaats heeft in de rijschool, de landbouwschool, of het landbouwvormingscentrum, dient de kandidaat de volgende retributies te betalen - Volledig praktisch examen: 65 EUR - Praktisch examen enkel op de openbare weg: 57,5 EUR 6.6 Examenvoertuig a) Het voertuig Het praktisch examen vindt plaats aan boord van een voertuig dat voldoet aan de volgende voorwaarden: - samenstel van een landbouwtrekker of bosbouwtrekker met een maximaal toegelaten massa van ten minste kg en een aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa van ten minste kg; - samenstel dat ten minste 9 m lang is en op een horizontale weg een snelheid van ten minste 30 km/u bereikt; - de cabine van het trekkend voertuig is gesloten en uitgerust met een passagierszetel voor de examinator; - de aanhangwagen moet zo opgebouwd zijn dat de kandidaat verplicht is de buitenspiegels te gebruiken om het verkeer van achteren, aan de linkerkant en aan de rechterkant in het oog te houden; - het voertuig mag niet geladen zijn; - het voertuig moet voorzien zijn van een bord RIJSCHOOL, gevolgd door het erkenningsnummer van de rijschool indien het om een erkende rijschool gaat of een bord SCHOLING indien het gaat om en voertuig van een landbouwschool of een vormingscentrum voor de landbouw. Het bord is niet verplicht indien de kandidaat vrijgesteld is van de scholing. - brandblusser mag niet meer dan 6 maanden vervallen zijn - snelheidsplaat op de aanhangwagen (40 km/u of 30 km/u) - wielkeggen (2) - tijdens het examen moeten de onafhankelijke rempedalen altijd gekoppeld zijn. De laadbak van de aanhangwagen mag tijdens de manoeuvres niet gelift worden. Een voertuig dat niet beantwoordt aan de vereiste normen zal door de examinator geweigerd worden. b) De documenten De originele documenten van het voertuig (keuringsbewijs, inschrijvingsbewijs, verzekeringsbewijs van het trekkend voertuig, technische fiche of identificatierapport) moeten voorgelegd worden.

7 7 c) Het praktisch examen vindt plaats aan boord van een voertuig dat aangeboden wordt door de instantie die de opleiding verzekerd heeft of aan boord van een voertuig dat aangeboden is door de kandidaat indien hij vrijgesteld is van de scholing. 6.7 Verloop van het examen Het praktisch examen omvat een proef op een privé-terrein en een proef op de openbare weg. Slagen voor de proef op een privéterrein (één jaar geldig) is een voorwaarde om de proef op de openbare weg af te leggen. De examinator neemt plaats op de tractor, naast de kandidaat. De instructeur van de erkende rijschool of van de landbouwschool of van het vormingscentrum voor de landbouw moet aanwezig zijn bij het examen op het privéterrein. Indien de kandidaat vrijgesteld is van scholing mag hij zich alleen aanbieden op het praktisch examen (vrijstelling van rijbewijs om naar het examencentrum te gaan en om het praktisch examen af te leggen) Praktijkexamen op een privéterrein Het examen duurt minimum 15 minuten en bestaat uit vier onderdelen of 'manoeuvres': 1. Voorafgaande controle 2. In rechte lijn achteruitrijden 3. In achteruit een garage indraaien 4. Ontkoppelen en aankoppelen MANOEUVRE 1 : VOORAFGAANDE CONTROLES Bedieningshandelingen en technische controle van de tractor en van de aanhangwagen: De examinator zal aan de kandidaat vragen om volgende bedieningshandelingen systematisch één na één te gebruiken. Tegelijk zal de examinator een technische controle van het voertuig uitvoeren. Technische controle van de tractor vooraan: Dimlichten Grootlichten Oranje gele knipperlichten, 1 of 2 Richtingaanwijzers Ruitenwisser (voorruit) claxon Technische controle van de tractor achteraan: Standlichten Stoplichten Achtermistlicht (indien aanwezig) Richtingaanwijzers Ruitenwisser (achterruit) Technische controle van de aanhangwagen vooraan: 2 standlichten of 2 witte reflectoren

8 8 Technische controle van de aanhangwagen aan de zijkanten: Oranje zijreflectoren Omtreklichten (indien verplicht) Aanhangwagens waarvan de totale lengte, dissel inbegrepen, meer dan 3 meter bedraagt, moeten aan elke zijkant tenminste één oranje reflector hebben. De technische controle van de aanhangwagen achteraan, zal pas gebeuren na het beëindigen van het laatste manoeuvre Ontkoppelen en koppelen. Standlichten Stoplichten Achtermistlicht (indien aanwezig) Richtingaanwijzers 2 rode driehoekige reflectoren De examinator zal aan de kandidaat vragen alle lichten te doven, de handrem op te zetten, indien nodig de motor stil te leggen en uit het voertuig te stappen. De kandidaat moet de hierna vernoemde controles uit het hoofd kennen en ze kunnen uitvoeren. Controle van de hydraulicaslangen van de stuurinrichting. Controle van de veilig gekoppelde aanhangwagen (koppelmechanisme). Controle van de remslang (en luchtdrukslangen bij luchtdrukgeremde tractor). Controle van de stuurhydraulicaslangen tractor-aanhangwagen. Controle van de staat van de banden. Aanduiden waar de brandblusser zich bevindt. Controle van het niveaupeil van de vloeistoffen: motorolie, vloeistof motorkoeling, remvloeistof (niet bij luchtdrukremmen), vloeistof stuurhydraulica en vloeistof ruitenwisser. Er wordt eveneens van de kandidaat verwacht dat hij aanduidt waar de respectievelijke vloeistoffen kunnen bijgevuld worden. (Indien het voertuig uitgerust is met elektronische verklikkerlichten om het niveau van de vloeistoffen af te lezen verwacht men van de kandidaat dat hij deze aanduidt op het dashboard). Dashboardcontrole Daarna vraagt de examinator terug plaats te nemen in het voertuig en op het dashboard de controlelampen aan te duiden voor: Brandstofvoorraad Laadstroomcontrole Voorgloeicontrole Motortemperatuur Toerenteller Snelheidsmeter Bedrijfsurenteller Drukluchtvoorraad (bij luchtdruk geremde tractor) Indien de kandidaat één van de verwachte punten tijdens het manoeuvre niet uitvoert, of wanneer hij dit niet correct uitvoert, dan weerhoudt de examinator de fout op het examenprotocol. Vooraleer de bewegende manoeuvres aan te vatten zal de kandidaat indien nodig de zitplaats en / of de achteruitkijkspiegels verstellen.

9 MANOEUVRE 2 : IN RECHTE LIJN ACHTERUITRIJDEN Rijd vanaf het vertrekpunt achteruit in rechte lijn tot aan de 2 geel zwarte kegels. Opgepast, u mag de kegels noch de baken raken. Met de wielen tussen de kegels rijden wordt niet als fout beschouwd. Indien u afwijkt mag u opnieuw vooruitrijden om de juiste richting te vinden. Eénmaal vooruitrijden wordt niet als fout aangerekend. Eerder gemaakte fouten blijven daarentegen gelden MANOEUVRE 3 : DRAAIEN IN ACHTERUIT IN EEN GARAGE Vanuit de eindpositie van het eerste manoeuvre rijdt u terug vooruit tot de plaats die u het best geschikt lijkt om het volgende manoeuvre aan te vangen, namelijk Draaien in achteruit in een garage. De garage bevindt zich achter de baken aan uw rechterzijde. De ingang ervan wordt gevormd door 2 geel zwarte kegels en de achterzijde van de garage wordt gevormd door 3 geel zwarte kegels. De zijkanten van de garage worden aangeduid door wit oranjerode kegels. Met de wielen tussen de kegels rijden wordt niet als fout beschouwd. Indien u afwijkt mag u opnieuw vooruitrijden om de juiste richting te vinden. Eénmaal vooruitrijden wordt niet als fout aangerekend. Eerder gemaakte fouten blijven daarentegen gelden.

10 10 De opstelling in de garage is volbracht indien u tussen de geel zwarte kegels staat. Geef op dat ogenblik een teken (claxon) MANOEUVRE 4 : ONTKOPPELEN EN AANKOPPELEN De handelingen bij het ontkoppelen en koppelen moeten in volgorde per groep uitgevoerd worden. De volgorde binnen de groep mag verwisseld worden. A. Ontkoppelen Groep A: - Wielkeggen plaatsen - Handrem aanhangwagen opzetten - Loskoppelen van de hydraulische remleiding (bij pneumatische remleidingen eerst rood remvoorraad, dan geel - remcommando) - Loskoppelen van de leidingen voor de stuurhydrauliek - Loskoppelen elektrische leiding - Steunpoot plaatsen Groep B: - Borgpen verwijderen - Trekhaakpal openen - Disseloog opheffen bij middel van steunpoot Groep C: - Langzaam vooruit rijden na ontkoppeling Ontkoppel daarna de aanhangwagen en rijd met de tractor vooruit en vervolgens achteruit om u naast de aanhangwagen op te stellen. B. Aankoppelen Groep A: - Langzaam achteruit rijden naar de aanhangwagen en centreren van de tractor Groep B: - Disseloog neerlaten op de trekhaak bij middel van de steunpoot - Trekhaakpal sluiten

11 11 - Borgpen aanbrengen Groep C: - Steunpoot volledig omhoog plaatsen - Aankoppelen van de leidingen voor de stuurhydrauliek - Aankoppelen van de hydraulische remleiding (bij pneumatische remleidingen eerst rood remvoorraad, dan geel - remcommando) - Aankoppelen elektrische leiding - Handrem aanhangwagen afzetten - Wielkeggen verwijderen - Controle van de lichten (standlichten, stoplichten, achtermistlicht, richtingaanwijzers, 2 rode driehoekige reflectoren) De kandidaat is niet geslaagd wanneer: - een manoeuvre wordt beoordeeld met slecht ; - twee manoeuvres worden beoordeeld met onvoldoende ; - een manoeuvre wordt beoordeeld met onvoldoende en twee met voorbehoud ; - vier manoeuvres worden beoordeeld met voorbehoud Praktijkexamen op de openbare weg Het examen op de openbare weg duurt minimum 40 minuten en gaat over de volgende punten: Wegrijden na een stop in het verkeer, verlaten van een oprit; Rijden op rechte wegen, tegenliggers kruisen, ook bij wegversmallingen; Rijden door bochten; Inhalen en voorbijrijden: inhalen van andere voertuigen, obstakels voorbijrijden, ingehaald worden; Speciale verkeerselementen, waaronder: rotondes, overwegen, tram- of bushaltes, voetgangersoversteekplaatsen, stijgende of dalende weg over een lange afstand; Beheersing van het voertuig: correct gebruik van de achteruitkijkspiegels en de lichten, correct gebruik van de koppeling, versnellingsbak, gaspedaal, reminrichting; Zuinig en milieuvriendelijk rijden: letten op het motorregime en het schakelen, remmen en versnellen;

12 12 Goed kijken: rondom kijken, correct gebruik van de achteruitkijkspiegels; dichtbij, verder weg, ver kijken; Voorrang verlenen op kruispunten en overwegen, bij het veranderen van richting of rijstrook en bij manoeuvres; naderen en oversteken van kruispunten; Juiste positie op de weg, de rijstroken, de rotondes en door bochten, volgens het type en de eigenschappen van het voertuig; voorsorteren; Veilige afstand: voldoende afstand bewaren voor en naast het voertuig, voldoende afstand bewaren ten opzichte van de andere weggebruikers; Snelheidsbeperkingen; Verkeerstekens en instructies van verkeersagenten; Het geven van signalen: signalen geven op de juiste momenten; correct reageren op signalen van andere weggebruikers; Remmen en stoppen: tijdig gas minderen, afremmen of stoppen, waarbij rekening moet worden gehouden met de omstandigheden; anticipatievermogen. De proef wordt volgens de volgende rubrieken beoordeeld: 1. bediening van het voertuig 2. plaats op de openbare weg 3. bochten 4. kruisen en inhalen 5. richtingsverandering 6. voorrang 7. verkeerslichten en bevelen 8. snelheid en verkeersinzicht 9. gedrag ten overstaan van andere weggebruikers 10. defensief rijden De rubrieken worden beoordeeld met goed, voorbehoud, onvoldoende of slecht. De kandidaat is niet geslaagd wanneer: - een rubriek beoordeeld wordt met slecht ; - twee rubrieken beoordeeld worden met onvoldoende ; - een rubriek beoordeeld wordt met onvoldoende en twee met voorbehoud ; - vier rubrieken beoordeeld worden met voorbehoud ; - rijfouten of gevaarlijk rijgedrag die de veiligheid van het examenvoertuig, de passagiers of de andere weggebruikers direct in gevaar brengen. Indien de kandidaat niet geslaagd is voor het praktisch examen, kan hij zich zo vaak als nodig terug aandienen voor het examen. Hij dient geen aanvullende vorming te volgen. Na het slagen van het praktisch examen levert het examencentrum een aanvraag van rijbewijs af. De aanvraag om een rijbewijs te bekomen is drie jaar geldig te rekenen vanaf de datum van het slagen voor het praktisch examen om een rijbewijs G te bekomen. Indien de termijn van drie jaar verstreken is, moet de kandidaat de ganse procedure herbeginnen. Het rijbewijs G kan bekomen worden vanaf de leeftijd van 16 jaar. Indien de kandidaat echter jonger is dan 18 jaar mag hij enkel voertuigen besturen waarvan de maximaal toegelaten massa de kg niet overschrijdt.

13 13 Wanneer de bestuurder de leeftijd van 18 jaar bereikt, zal hij alle voertuigen van de categorie G kunnen besturen zonder dat hij een nieuw rijbewijs moet aanvragen. Overgangsmaatregel De houders van een rijbewijs B en van een rijgetuigschrift voor landbouwtractor, afgeleverd vóór 15 september 2006, kunnen een rijbewijs G bekomen zonder scholing te volgen noch theoretische of praktische examens af te leggen. Deze vrijstelling is niet beperkt in tijd. Zij dienen zich hiervoor te melden bij de gemeente waar ze verblijven. Deze zal een aanvraag voor een rijbewijs leveren en hem een nieuw rijbewijs, dat ook geldig is voor categorie G, afleveren.

RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN

RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN Rijbewijs categorie G Het rijbewijs categorie G RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN Sinds 15 september 2006 is een specifiek rijbewijs noodzakelijk voor het besturen van land- en bosbouwvoertuigen en mobiel

Nadere informatie

Praktijkgids EXAMEN. Versie Fendt 312 model 2 (2016) Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) ~ 1 ~ Praktijkgids examen rijbewijs G

Praktijkgids EXAMEN. Versie Fendt 312 model 2 (2016) Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) ~ 1 ~ Praktijkgids examen rijbewijs G Praktijkgids EXAMEN Versie Fendt 312 model 2 (2016) Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) ~ 1 ~ Praktijkgids examen rijbewijs G BELANGRIJKE TIPS Vergeet niet de handrem van de tractor op te

Nadere informatie

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE G

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE G RIJVAARDIGHEID CATEGORIE G vanaf 1/9/2007 Goca 01-09-07 Fol G-N Examenstof voor het theorie examen voor het rijbewijs Categorie G HET RIJBEWIJS CATEGORIE G 1. VERKEERSREGLEMENT (WEGCODE) W WOORDENSCHAT,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EN ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. DEFINITIES...3 1. Categorie G... 3 2. Opmerkingen...

Nadere informatie

CATEGORIE G: TREKKERS

CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EVENALS ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING Inhoudsopgave DATUM TITEL PAGINANUMMER BIJWERKING LAND- EN BOSBOUWTREKKERS

Nadere informatie

VR DOC.1184/2BIS

VR DOC.1184/2BIS VR 2016 2810 DOC.1184/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, het koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het

Nadere informatie

Bent u geslaagd voor het theorie-examen?

Bent u geslaagd voor het theorie-examen? Cat. G Het rijbewijs G laat toe land- en bosbouwtrekkers en hun aanhangwagens te besturen, evenals de voertuigen ingeschreven als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine. Worden beschouwd als landbouw-

Nadere informatie

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA 1. Voor welke categorie?... 2 2. Wie kan deelnemen?... 3 3. Voor te leggen documenten... 3 3.1. Documenten van de begeleider... 4 3.2. Documenten

Nadere informatie

Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid

Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid 1/6 Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid VOERTUIG LEEFTIJD RIJBEWIJS? Tweewielige bromfiets klasse A 50 cc, 25 km/h Tweewielige bromfiets klasse B 50 cc,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD

HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. WIE KAN EEN BELGISCH RIJBEWIJS VERKRIJGEN?... 2 II. MET WELK RIJBEWIJS MAG MEN RIJDEN IN BELGIË?... 3 III. WELK RIJBEWIJS VOOR WELK?... 4 1. Tweewielers...

Nadere informatie

Rijbewijzen praalwagens

Rijbewijzen praalwagens Rijbewijzen praalwagens Carnavalstoet: Is een activiteit op de openbare weg. Carnavalswagens toegelaten met een gem. machtiging. Het verkeersreglement blijft van toepassing. Verkeersreglement (1/12/75):

Nadere informatie

1. Beschrijving. 2. Wettelijke basis

1. Beschrijving. 2. Wettelijke basis Informatiefiche Rijbewijzen Juridische fiche 1. Beschrijving Deze fiche beoogt een overzicht te geven van de diverse types van rijbewijzen die men in functie van het soort voertuig en het soort activiteiten

Nadere informatie

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE B

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE B RIJVAARDIGHEID CATEGORIE B Manoeuvres op het privé-terrein vanaf 5/9/2005 Goca 15-06-05 Fol B-N BESTE KANDIDAAT, De tweede Europese richtlijn zal in België, vanaf 5 september 2005, belangrijke wijzingen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD

HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. WIE KAN EEN BELGISCH RIJBEWIJS VERKRIJGEN?... 2 II. MET WELK RIJBEWIJS MAG MEN RIJDEN IN BELGIË?... 3 III.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23)

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23) HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23) INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. AAN TE VULLEN RUBRIEKEN VOORZIJDE... 2 1. Naam, Voornamen, geboortedatum

Nadere informatie

20 juli 2006- OMZENDBRIEF BETREFFENDE DE HERVORMING VAN DE RIJOPLEIDING CATEGORIE B

20 juli 2006- OMZENDBRIEF BETREFFENDE DE HERVORMING VAN DE RIJOPLEIDING CATEGORIE B 20 juli 2006- OMZENDBRIEF BETREFFENDE DE HERVORMING VAN DE RIJOPLEIDING CATEGORIE B Het koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het rijbewijs voor voertuigen van categorie B hervormt de rijopleiding

Nadere informatie

Algemeen. Rijbewijs. De verschillende Rijbewijzen

Algemeen. Rijbewijs. De verschillende Rijbewijzen Algemeen Rijbewijs De verschillende rijbewijzen Internationaal Rijbewijs Kosten voor het rijbewijs Welk rijbewijs voor welk voertuig? Verval recht tot sturen Verging (duplicaat) het rijbewijs Nuttige adressen

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Wettelijke basis

1 Beschrijving. 2 Wettelijke basis Infofiche J001 07/2014 Rijbewijzen 1 Beschrijving Deze fiche beoogt een overzicht te geven van de diverse types van rijbewijzen die men in functie van het soort voertuig en het soort activiteiten dat men

Nadere informatie

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VOOR WELKE CATEGORIE?... 2 II. DEELNAME AAN HET EXAMEN... 3 1. Wie kan deelnemen?... 3 2. Voor te leggen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 06 Code 78 Automatische versnellingsbak

HOOFDSTUK 06 Code 78 Automatische versnellingsbak HOOFDSTUK 06 Code 78 Automatische versnellingsbak INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VERKRIJGEN / WEGLATEN VAN CODE 78 - AUTOMATISCHE VERSNELLINGSBAK... 2 1. Definitie... 2 2. Verkrijgen van code 78... 2 2.1.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 11 THEORETISCH EXAMEN

HOOFDSTUK 11 THEORETISCH EXAMEN HOOFDSTUK 11 THEORETISCH EXAMEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. CATEGORIEËN WAARVOOR AL DAN NIET EEN THEORETISCH EXAMEN IS VEREIST...2 II. WIE KAN DEELNEMEN AAN EEN THEORETISCH EXAMEN?...3 III. VOOR TE LEGGEN

Nadere informatie

Het rijbewijsexamen. > Categorieën van het rijbewijs

Het rijbewijsexamen. > Categorieën van het rijbewijs Het rijbewijsexamen Om bepaalde voertuigen te besturen, hebt u een rijbewijs nodig. Om een rijbewijs te verkrijgen, moet u examens afleggen. Om voor deze examens te slagen, moet u zich voorbe reiden. Een

Nadere informatie

HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD

HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. WIE KAN EEN BELGISCH RIJBEWIJS VERKRIJGEN?... 2 II. MET WELK RIJBEWIJS MAG MEN RIJDEN IN BELGIË?... 3 III. WELK RIJBEWIJS VOOR WELK?... 4 1. Tweewielers...

Nadere informatie

VOERTUIGEN GROEP 1 = CATEGORIEËN AM, A2, A1, A, B EN BE

VOERTUIGEN GROEP 1 = CATEGORIEËN AM, A2, A1, A, B EN BE HOOFDSTUK 04 BROMFIETSEN, MOTORFIETSEN, VOERTUIGEN GROEP 1 = CATEGORIEËN AM, A2, A1, A, B EN BE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. OVERZICHTSTABELLEN VAN DE LEEFTIJDEN VOOR BROMFIETSEN EN MOTORFIETSEN... 3

Nadere informatie

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. AAN TE VULLEN RUBRIEKEN - VOORZIJDE... 2 1. Naam, Voornamen, geboortedatum en plaats... 2 2. Plaats van afgifte en nummer van het rijbewijs...

Nadere informatie

Wijzigingen vanaf 01.05.2013

Wijzigingen vanaf 01.05.2013 MAATSCHAPPELIJKE ZETEL Brusselsesteenweg 460, 2800 Mechelen BE-0400.824.586 RPR rechtsgebied Mechelen BUREAU VOOR TECHNISCHE CONTROLE nv MAATSCHAPPELIJKE ZETEL Santvoortbeeklaan 34/36-2100 DEURNE BE-0404.288.971

Nadere informatie

HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE

HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VRACHTWAGENS GROEP C: CATEGORIEËN C1, C1E, C EN CE...3 1. Overzichtstabel

Nadere informatie

> Samenvattende tabel: theorie en praktijk

> Samenvattende tabel: theorie en praktijk > Samenvattende tabel: theorie en praktijk CTEGORIE MINIMUM- LEEFTIJD THEORIE- EXMEN MINIMUM- LEEFTIJD VOORLOPIG RIJBEWIJS MINIMUM- LEEFTIJD PRKTIJK- EXMEN PRKTIJKLESSEN INDIEN RIJSCHOOL- OPLEIDING M 16

Nadere informatie

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23)

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23) HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23) INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. AAN TE VULLEN RUBRIEKEN VOORZIJDE... 2 1. Naam, Voornamen, geboortedatum

Nadere informatie

1. Categorieën van het rijbewijs

1. Categorieën van het rijbewijs Het rijbewijsexamen Om bepaalde voertuigen te besturen, hebt u een rijbewijs nodig. Om een rijbewijs te verkrijgen, moet u examens afleggen. Om voor deze examens te slagen, moet u zich voorbereiden. U

Nadere informatie

Hoe kan u scholing volgen? U kan kiezen uit volgende rijopleidingen... De minimumleeftijd voor het behalen van een rijbewijs categorie BE is 18 jaar.

Hoe kan u scholing volgen? U kan kiezen uit volgende rijopleidingen... De minimumleeftijd voor het behalen van een rijbewijs categorie BE is 18 jaar. Voertuig van de categorie BE Cat. BE: de auto s van de categorie B met een aanhangwagen waarvan de maximaal toegelaten massa (M.T.M.) meer dan 750 kg bedraagt, en op voorwaarde dat de M.T.M. van de sleep

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN. Groep 1

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN. Groep 1 Groep 1 Hoofdstuk 06-1 17/03/2009 GROEP 1 : CATEGORIEËN A3, A(EN A

Nadere informatie

Het rijbewijsexamen. > Categorieën van het rijbewijs

Het rijbewijsexamen. > Categorieën van het rijbewijs Het rijbewijsexamen Om bepaalde voertuigen te besturen, hebt u een rijbewijs nodig. Om een rijbewijs te verkrijgen, moet u examens afleggen. Om voor deze examens te slagen, moet u zich voorbe reiden. U

Nadere informatie

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens>

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens> FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 WIE KAN EEN BELGISCH RIJBEWIJS KRIJGEN

HOOFDSTUK 18 WIE KAN EEN BELGISCH RIJBEWIJS KRIJGEN OMZENDRIEF AAN DE GEMEENTEESTUREN HOOFDSTUK 18 WIE KAN EEN ELGISCH RIJEWIJS KRIJGEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA 1. Verblijfsvoorwaarden... 2 2. Leeftijdsvoorwaarden... 3 3. Vooraf vereiste categorieën...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3

HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3 HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3 INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN...6 1. Soorten voorlopige rijbewijzen... 6 2. Territorialiteit... 6 3. Retributie... 6 4. Verplichte voorwaarden voor

Nadere informatie

Omzetting van de Europese Richtlijn 2006/126/CE van 20 december 2006 betreffende het rijbewijs

Omzetting van de Europese Richtlijn 2006/126/CE van 20 december 2006 betreffende het rijbewijs Omzetting van de Europese Richtlijn 2006/126/CE van 20 december 2006 betreffende het rijbewijs Wijzigingen aan het KB 23/03/1998 (RB) Wijzigingen aan het KB 04/05/2007 (VKB) 1 Treedt in werking Vanaf 01/05/2013

Nadere informatie

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy - Verplichte boorddocumenten - Rijbewijs - Toepassingsgebied vakbekwaamheid en vrijstellingen - Nieuwe alcoholwet ( professionele bestuurder ) - Ladingzekerheid HINP Uyttendaele Davy versie december 2014

Nadere informatie

Opgelet: u kan slechts praktijkexamens afleggen tijdens de geldigheidsduur van het theorie-examen (3 jaar).

Opgelet: u kan slechts praktijkexamens afleggen tijdens de geldigheidsduur van het theorie-examen (3 jaar). Bent u geslaagd voor het theorie-examen? Het examen omvat 40 vragen. Elke vraag is 1 punt waard. Optelling van het aantal fouten betreffende de zware overtredingen en deze betreffende de andere overtredingen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 WIE KAN EEN BELGISCH RIJBEWIJS KRIJGEN

HOOFDSTUK 18 WIE KAN EEN BELGISCH RIJBEWIJS KRIJGEN HOOFDSTUK 18 WIE KAN EEN ELGISCH RIJEWIJS KRIJGEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA 1. Verblijfsvoorwaarden... 2 2. Leeftijdsvoorwaarden... 3 3. Vooraf vereiste categorieën... 4 4. Rijverbod... 4 5. Medisch onderzoek...

Nadere informatie

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A Manoeuvres op het privé-terrein vanaf 5/9/2005 Goca 01-05-05 Fol A-N Zijn voertuig beheersen is een noodzakelijke stap, maar dit is niet voldoende, men moet er de grenzen van

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS Hoofdstuk 28-1 8/02/2010 INHOUDSOPGAVE ALGEMEENHEDEN - Toelichting - Gebruiksvoorwaarden - Wie heeft een IRB nodig? MODEL VAN HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS OVERHEID

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T*

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T* Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T* Opgesteld door: Categoriecode: Toetsvorm: Bijzonderheden: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Praktijk Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode

Nadere informatie

Vragen omtrent de nieuwe reglementering

Vragen omtrent de nieuwe reglementering Vragen omtrent de nieuwe reglementering Overgangsbepalingen motorrijbewijs A beperkt wordt gelijkgesteld aan categorie A2 1. Ik ben in het bezit van een rijbewijs A beperkt. Mag ik ook na 30/04/2013 voertuigen

Nadere informatie

Opgelet: u kan slechts praktijkexamens afleggen tijdens de geldigheidsduur van het theorieexamen

Opgelet: u kan slechts praktijkexamens afleggen tijdens de geldigheidsduur van het theorieexamen Bent u geslaagd voor het theorie-examen? Het examen omvat 40 vragen. Elke vraag is punt waard. Om te slagen moet u minimum punten op 40 behalen. Het theorie-examen blijft jaar geldig. dan kan u kiezen

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie

Nadere informatie

Inhoudstafel Tekst Begin

Inhoudstafel Tekst Begin 23 MAART 1998. - Koninklijk besluit betreffende het rijbewijs. - (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 30-04-1998 en tekstbijwerking tot 29-01-2008) Zie wijziging(en) Bron : VERKEERSWEZEN Publicatie

Nadere informatie

Bent u geslaagd voor het theorie-examen?

Bent u geslaagd voor het theorie-examen? Cat. AM Het rijbewijs AM laat toe twee- en driewielige bromfietsen en lichte vierwielers te besturen met een maximumsnelheid van ten hoogste 45 km/u. Aan de voertuigen van deze categorie mag een aanhangwagen

Nadere informatie

Cat. B. Bent u geslaagd voor het theorie-examen?

Cat. B. Bent u geslaagd voor het theorie-examen? Bent u geslaagd voor het theorie-examen? Het examen omvat 40 vragen. Elke vraag is 1 punt waard. Optelling van het aantal fouten betreffende de zware overtredingen en deze betreffende de andere overtredingen

Nadere informatie

INHOUD. Verkeersvademecum 2014 vii

INHOUD. Verkeersvademecum 2014 vii INHOUD AFKORTINGEN...XII VADEMECUM VOERTUIGEN Voetganger... 1 Voortbewegingstoestel... 3 Rijwiel (tweewielig)... 5 Bromfiets klasse A (tweewielig)... 9 Bromfiets klasse B (tweewielig)...13 Motorfiets...17

Nadere informatie

INHOUD. Verkeersvademecum 2013 v

INHOUD. Verkeersvademecum 2013 v INHOUD AFKORTINGEN... x VADEMECUM VOERTUIGEN Voetganger... 1 Voortbewegingstoestel... 3 Rijwiel (tweewielig)... 5 Bromfiets klasse A (tweewielig)... 9 Bromfiets klasse B (tweewielig)...13 Motorfiets...17

Nadere informatie

1 JE RIJBEWIJS HALEN...11

1 JE RIJBEWIJS HALEN...11 INHOUD 1 JE RIJBEWIJS HALEN...11 1.1 De regel...11 1.2 Theorie-examen...11 1.2.1 De leerstof...11 1.2.2 Het examen zelf...11 1.2.3 De spelregels...12 1.3 Praktijkexamen...12 2 HET VERKEERSREGLEMENT...13

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3

HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3 HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3 INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN...6 1. Soorten voorlopige rijbewijzen... 6 2. Territorialiteit... 6 3. Retributie... 6 4. Verplichte voorwaarden voor

Nadere informatie

REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3

REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3 HOOFDSTUK 15 BIJZONDERE GEMEENSCHAPPELIJKE MAAT- REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3 INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. MATERIËLE FOUTEN... 2 1. Foute geldigheidsduur... 2 2. Afgifte vóór

Nadere informatie

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN 6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN Hoe verloopt dit manoeuvre tijdens het praktijkexamen Dit manoeuvre wordt uitgevoerd in een straat met rustig tot matig verkeer

Nadere informatie

Vademecum privé-terrein manœuvres Rijbewijs cat CE/C1E v. D. Vademecum Cat. CE/C1E Privaat terrein Rijbewijs Manoeuvres

Vademecum privé-terrein manœuvres Rijbewijs cat CE/C1E v. D. Vademecum Cat. CE/C1E Privaat terrein Rijbewijs Manoeuvres Vademecum Cat. CE/C1E Privaat terrein Rijbewijs Manoeuvres Vademecum Examinator WIJZIGINGSBLADEN 2012.01 VM cat CE/C1E.v. D (02/04/2011) Praktische proef op privéterrein: manoeuvres rijbewijs Te vervangen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 12 SCHOLING LESSEN MET DE RIJSCHOOL

HOOFDSTUK 12 SCHOLING LESSEN MET DE RIJSCHOOL HOOFDSTUK 12 SCHOLING LESSEN MET DE RIJSCHOOL INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. THEORETISCHE LESSEN...2 II. PRAKTISCHE LESSEN EN GELDIGHEID...2 1. Verplichte lessen... 2 2. Vervolmakingslessen... 2 III. MINIMUM

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3

HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3 HOOFDSTUK 14 HET VOORLOPIG RIJBEWIJS MODEL 3 INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN...6 1. Soorten voorlopige rijbewijzen... 6 2. Territorialiteit... 6 3. Retributie... 6 4. Verplichte voorwaarden voor

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

Voertuigen van de categorie E

Voertuigen van de categorie E Voertuigen van de categorie E Cat. E: de auto s van de categorieën B, C, C1,D1 of D met een aanhangwagen waarvan de maximaal toegelaten massa (M.T.M) meer dan 750 kg bedraagt. (Uitzondering cat. B) U bent

Nadere informatie

Programma cursussen verkeersreglementering voor het jaar 2019.

Programma cursussen verkeersreglementering voor het jaar 2019. Programma cursussen verkeersreglementering voor het jaar 2019. 1. Programma opfrissingscursus verkeersreglement. Deze cursus overloopt het verkeersreglement (het Koninklijk Besluit van 1 december 1975)

Nadere informatie

Voertuigen in de land- en tuinbouw: bent u veilig op (de) weg? KBC Productnaam

Voertuigen in de land- en tuinbouw: bent u veilig op (de) weg? KBC Productnaam Voertuigen in de land- en tuinbouw: bent u veilig op (de) weg? KBC Productnaam Voertuigen in de land- en tuinbouw: bent u veilig op (de) weg? Land- en tuinbouwvoertuigen: hoe komt u er veilig mee op de

Nadere informatie

NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD

NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD MODEL TEGEN EEN NIEUW MODEL INHOUDSOPGAVE Nietigheid van het rijbewijs Teruggave van het rijbewijs Duplicaat In welke omstandigheden wordt een duplicaat

Nadere informatie

Het rijbewijsexamen. > Categorieën van het rijbewijs

Het rijbewijsexamen. > Categorieën van het rijbewijs BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Het rijbewijsexamen Het examen kan verschillen naargelang het gewest waar het examen doorgaat. Om het examen goed te laten verlopen, is het belangrijk dat u de juiste informatiebrochure

Nadere informatie

GELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN M36, M18 EN M3

GELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN M36, M18 EN M3 HOOFDSTUK 15 BIJZONDERE GEMEENSCHAPPELIJKE MAATRE- GELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN M36, M18 EN M3 INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. MATERIËLE FOUTEN... 2 1. Foute geldigheidsduur... 2 2. Afgifte vóór

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

PERSONEN DIE NIET MEER

PERSONEN DIE NIET MEER HOOFDSTUK 25 PERSONEN DIE NIET MEER IN BELGIË VERBLIJVEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. PERSONEN DIE IN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE RUIMTE VERBLIJVEN... 2 1. Wie?... 2 2. Welk document?...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 12 SCHOLING LESSEN MET DE RIJSCHOOL

HOOFDSTUK 12 SCHOLING LESSEN MET DE RIJSCHOOL HOOFDSTUK 12 SCHOLING LESSEN MET DE RIJSCHOOL INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. THEORETISCHE LESSEN...2 II. PRAKTISCHE LESSEN EN GELDIGHEID...2 1. Verplichte lessen... 2 2. Vervolmakingslessen... 2 III. MINIMUM

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen.

Nadere informatie

VERVAL HOOFDSTUK 26 OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA. 15/10/2013 Hoofdstuk 26- Pagina 1

VERVAL HOOFDSTUK 26 OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA. 15/10/2013 Hoofdstuk 26- Pagina 1 HOOFDSTUK 26 VERVAL INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VOORAFGAANDE OPMERKINGEN... 3 1. Territorialiteit van het verval... 3 2. Verval en onmiddellijke intrekking... 3 II. INLEIDING... 3 1. Soorten verval...

Nadere informatie

Cat. B + code 96 Cat. BE

Cat. B + code 96 Cat. BE Cat. B + code 96 Cat. BE Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa

Nadere informatie

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid Opgesteld door: Categoriecode: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis = eproductieve vaardigheid P = Productieve

Nadere informatie

een trekkend voertuig van de categorie C en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg.

een trekkend voertuig van de categorie C en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg. Cat. CE/CE Het rijbewijs CE laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit: een trekkend voertuig van de categorie C en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het rijbewijs voor voertuigen van categorie B Rijbewijs B

Koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het rijbewijs voor voertuigen van categorie B Rijbewijs B Koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het rijbewijs voor voertuigen van categorie B Rijbewijs B Belgisch Staatsblad van 14 juli 2006 Versie in voege vanaf 4 maart 2017 Alle informatie in dit

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13 VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN 36 MAANDEN EN 18 MAANDEN

HOOFDSTUK 13 VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN 36 MAANDEN EN 18 MAANDEN HOOFDSTUK 13 VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN 36 MAANDEN EN 18 MAANDEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN...4 1. Soorten voorlopige rijbewijzen... 4 1.1 Voorlopig rijbewijs M18 of voorlopig rijbewijs M36:...

Nadere informatie

Cat. B + code 96 Cat. BE

Cat. B + code 96 Cat. BE Cat. B + code 96 Cat. BE Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 2 1. Definities... 2 1.1. Belgisch militair rijbewijs... 2 1.2. SHAPE-rijbewijs... 2 2. Omwisseling

Nadere informatie

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. SOORTEN HERNIEUWING... 2 1. Hernieuwing als gevolg van verlies, diefstal, beschadiging, een niet-gelijkende foto of intrekking

Nadere informatie

1 Theorie examen categorie B

1 Theorie examen categorie B 1 Theorie examen categorie B Na 2 opeenvolgende mislukkingen voor het theorie examen categorie B, kan een kandidaat voor het rijbewijs categorie B enkel een nieuw theorie examen afleggen op voorlegging

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL HOOFDSTUK 25 PERSONEN DIE NIET MEER IN BELGIË VERBLIJVEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. PERSONEN DIE IN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE RUIMTE VERBLIJVEN... 2 1. Wie?... 2 2. Welk document?...

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 03 OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN INTITULE BLADZIJDE UP TO DATE

INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 03 OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN INTITULE BLADZIJDE UP TO DATE HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD INHOUDSOPGAVE INTITULE BLADZIJDE UP TO DATE Wie kan een belgische rijbewijs bokomen? (schéma) 2 4/11/2010 Met welk rijbewijs mag men rijden in België? (schema) 3 4/11/2010

Nadere informatie

NIEUWE RIJBEWIJSREGLEMENTERING CAT. B VANAF 03/02/2014

NIEUWE RIJBEWIJSREGLEMENTERING CAT. B VANAF 03/02/2014 NIEUWE RIJBEWIJSREGLEMENTERING CAT. B VANAF 03/02/2014 Welke bepalingen zijn van toepassing, de oude of de nieuwe reglementering? Welke bepalingen zijn van toepassing als ik houder ben van een voorlopig

Nadere informatie

PRAKTIJKBOEK. GRATIS RIJBEWIJS ONLINE 2013 (versie 7 december 2013 157 pagina s)

PRAKTIJKBOEK. GRATIS RIJBEWIJS ONLINE 2013 (versie 7 december 2013 157 pagina s) PRAKTIJKBOEK GRATIS RIJBEWIJS ONLINE 2013 (versie 7 december 2013 157 pagina s) In dit praktijkboek staan verschillende checklists. Gebruik deze tijdens je opleiding. + VERWACHTE WETSWIJZIGINGEN IN 2014

Nadere informatie

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. SOORTEN HERNIEUWING... 2 1. Hernieuwing ingevolge verlies, diefstal, beschadiging, een niet-gelijkende foto of intrekking door

Nadere informatie

Eisen examenvoertuig categorieën C1, C1E, D1 en D1e

Eisen examenvoertuig categorieën C1, C1E, D1 en D1e categorieën C1, C1E, D1 en D1e > automaat Deze voertuigeisen zijn van toepassing op voertuigen die gebruikt worden voor C1, D1, C1E en D1E examens. De examenvoertuigen dienen te voldoen aan de

Nadere informatie

Cat. B + code 96 Cat. BE

Cat. B + code 96 Cat. BE Cat. B + code 96 Cat. BE Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa

Nadere informatie

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer Betreft : Koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 2 1. Definities... 2 1.1. Belgisch militair rijbewijs... 2 1.2. SHAPE-rijbewijs... 2 2. Omwisseling

Nadere informatie

Brussel, 26 juli 2012 (27.07) (OR. en) RAAD VA DE EUROPESE U IE 12921/12 TRA S 256

Brussel, 26 juli 2012 (27.07) (OR. en) RAAD VA DE EUROPESE U IE 12921/12 TRA S 256 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 26 juli 2012 (27.07) (OR. en) 12921/12 TRA S 256 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 25 juli 2012 aan: het secretariaat-generaal van de Raad Nr. Comdoc.:

Nadere informatie

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B INLEIDING Het Curriculum Praktijkopleiding Categorie B bundelt de essentiële kennis, vaardigheden en gedragsaspecten die een leerling tijdens de praktijkopleiding

Nadere informatie

Vademecum privé-terrein manoeuvres RB + VAK cat CE/C1E.v. A. Vademecum Cat. CE/C1E Privaat terrein RB + VAK Manoeuvres

Vademecum privé-terrein manoeuvres RB + VAK cat CE/C1E.v. A. Vademecum Cat. CE/C1E Privaat terrein RB + VAK Manoeuvres Vademecum Cat. CE/C1E Privaat terrein RB + VAK Manoeuvres Vademecum Examinator WIJZIGINGSBLADEN 2015.01 VM cat CE/C1E.v. A(01/03/2015) Praktische proef op privé-terrein : manoeuvres Te vervangen pagina

Nadere informatie

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE C+D

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE C+D RIJVAARDIGHEID CATEGORIE C+D Manoeuvres op het privé-terrein vanaf 5/9/2005 Goca 15-06-05 Fol C+D-N Het nieuwe examen voor het behalen van een rijbewijs voor vrachtwagen of autocar/bus werd opgesteld om

Nadere informatie

Opgelet: u kan slechts praktijkexamens afleggen tijdens de geldigheidsduur van het theorie-examen (3 jaar).

Opgelet: u kan slechts praktijkexamens afleggen tijdens de geldigheidsduur van het theorie-examen (3 jaar). Bent u geslaagd voor het theorie-examen? Het examen omvat 50 vragen. Elke vraag is 1 punt waard. Om te slagen moet u minimum 41 punten op 50 behalen. Het theorie-examen blijft 3 jaar geldig. Dan kan u

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 22.06.2018 MONITEUR BELGE 51319 VERTALING WAALSE OVERHEIDSDIENST [2018/203170] 24 MEI 2018. Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van diverse besluiten met betrekking tot het

Nadere informatie

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ Je gaat meer betalen voor verkeersboetes in 2019 Verkeersboetes 2019 Het zal geen verrassing zijn: de 2019-tarieven voor snelheidsboetes en boetes voor andere

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 26 VERVAL INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VOORAFGAANDE OPMERKINGEN... 3 1. Territorialiteit van het verval... 3 2. Verval en onmiddellijke intrekking... 3 II. INLEIDING... 3 1. Soorten verval...

Nadere informatie

Voertuig van de categorie DE/D1E

Voertuig van de categorie DE/D1E Voertuig van de categorie DE/D1E Categorie D+E: een samenstel bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie D en een aanhangwagen waarvan de M.T.M. meer bedraagt dan 750 kg. De aanhangwagen mag

Nadere informatie

Voertuig van de categorie DE/D1E

Voertuig van de categorie DE/D1E Cat. DE/D1E Voertuig van de categorie DE/D1E Categorie D+E: een samenstel bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie D en een aanhangwagen waarvan de M.T.M. meer bedraagt dan 750 kg. De aanhangwagen

Nadere informatie