Alles op een rij over... Motivatie in het vo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles op een rij over... Motivatie in het vo"

Transcriptie

1 Alles op een rij over... Motivatie in het vo Tekst Winnifred Jelier Gepubliceerd op Gewijzigd op Beeld Human Touch Photography Hoe motiveer je pubers voor school? Onderzoek van de laatste jaren biedt tal van handreikingen. Leerlingen krijgen de laatste jaren steeds meer ruimte op school om zelf te bepalen hoe en soms ook wat ze leren. Zo hopen we leerlingen te motiveren en gemotiveerd te houden. Leerlingen die zelf mogen kiezen, zijn enthousiaster over het leren en leren daardoor ook beter, is het achterliggende idee (Ryan en Deci, 2000). Naast deze keuzevrijheid ( autonomie-ondersteuning ) spannen veel leraren zich in om de leerstof relevant te maken voor jongeren en gebruiken ze groepsopdrachten en icttoepassingen om leerlingen extra aan te moedigen (Oostdam, 2007). Zijn al die maatregelen nu echt een goed idee of geven we met z n allen zo te veel toe aan de pubers? Aandacht voor motivatie is hoe dan ook belangrijk, blijkt uit onderzoek. Vanaf de brugklas neemt de motivatie voor leren rap af. Leerlingen zitten vaak zichzelf in de weg: ze halen graag hoge cijfers, maar vinden het niet stoer om hun best te doen voor school. Hun prestaties verslechteren soms, domweg omdat ze niet als studiebol te boek willen staan (Kuyper en Van der Werf, 2003). Ze letten minder op, stellen opdrachten uit, besteden steeds minder tijd aan huiswerk en spijbelen soms. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen zich (weer) inspannen voor school? Hoe houd je hun aandacht vast tijdens de les en gedurende de rest van het jaar? En hoe voorkom je dat ze alleen maar leren, omdat het nu eenmaal moet? Of is dat laatste misschien genoeg, zolang ze maar leren? Goede relatie Het motiveren van leerlingen begint bij het opbouwen van een goede relatie: leerlingen moeten weten dat ze je kunnen vertrouwen, dat ze niet bang hoeven te zijn om vragen te stellen en dat het niet erg is om fouten te maken, zolang ze er maar van proberen te leren (zie ook Alles op een rij over Orde houden in het vo, september 2016, Didactief). Het meest

2 gemotiveerd zijn leerlingen bij een docent die ze zowel gezaghebbend als vriendelijk vinden, oftewel iemand die aan de ene kant duidelijke regels stelt en handhaaft, en aan de andere kant zich benaderbaar opstelt en goed op de leerling weet te reageren (Brok, 2009). Verwachtingen van leerlingen Leerlingen komen met allerlei opvattingen over je vak of een lesonderdeel de klas binnen die bepalend zijn voor aanvankelijke motivatie. Ze hebben bijvoorbeeld gehoord dat een onderdeel moeilijk is en zijn daarom minder gemotiveerd. Soms zijn dat soort opvattingen gebaseerd op eerdere ervaringen: leerlingen die eerder slecht presteerden, verwachten dat ze weer zullen falen en zijn daarom minder gemotiveerd (Boekaerts, 2003). Ook de sociaal-economische of etnische achtergrond kan een rol spelen: verschillen in achtergrond kunnen leiden tot verschillen in motivatie. Wie dat weet, kan daar op inspelen (Van der Veen e.a, 2014a). Overigens leidt een hoger sociaal milieu niet automatisch tot een hoge motivatie.binnen de hogere schooltypen is het zelfs omgekeerd: daar zijn leerlingen uit lagere sociale milieus het meest gemotiveerd (Hustinx e.a., 2005). In alle gevallen geldt: als leerlingen eenmaal de overtuiging hebben dat ze slecht zijn in een vak, dan is het moeilijk om ze nog van dat idee af te brengen (Boekaerts, 2003). Probeer daarom snel een indruk te krijgen van hoe leerlingen je les binnenkomen. Welk beeld hebben ze? Waarom zijn ze positief of negatief over je vak of een lesonderdeel? Leg vervolgens uit wat je vak of het lesonderdeel (wel) inhoudt, hoe het wel of niet aansluit bij die verwachtingen en benadruk dat het voor iedereen te doen is. Motivatie toont zich niet altijd in eenduidig gedrag. Een leerling kan heel gemotiveerd zijn, maar uit faalangst zich toch passief opstellen en ongeconcentreerd zijn (Van der Veen e.a., 2014b). Maar je kunt er hoe dan ook vanuit gaan dat alle leerlingen te motiveren zijn ongeacht hun aanvankelijke motivatie, achtergrond of het vak (Van der Veen e.a., 2014a). Je moet alleen soms wat langer zoeken naar het juiste knopje. Boeiende lessen De laatste jaren focussen steeds meer leraren zich op het stimuleren van de motivatie van binnenuit (de zogenoemde intrinsieke motivatie in tegenstelling tot werken voor een cijfer of een beloning, de extrinsieke motivatie). Ze geven leerlingen meer grip op hun eigen leren en gebruiken meer activerende werkvormen. Leerlingen krijgen meer invloed op hoe, wanneer of wat ze leren. Ook mogen ze bijvoorbeeld veel samenwerken in groepsopdrachten, leren ze om zelf hun activiteiten te plannen en te evalueren (metacognitieve vaardigheden), sluiten opdrachten meer aan op hun leefwereld en krijgen ze meer les op maat met behulp van ict. Ict kan in ieder geval op de korte termijn motiverend zijn: laat leerlingen bijvoorbeeld een simulatie maken (Van Borkulo, 2009) of geef een opdracht met een educatieve game (Huizenga, nog te verschijnen).

3 Al deze maatregelen werpen hun vruchten af: leerlingen zijn gemotiveerd, nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leren en leren effectief (Van der Veen, e.a., 2014a). Het betekent echter niet dat de aanpak van deze collega s motiverender is dan een traditionelere werkwijze, waarbij de leraar veel stuurt en de leerling minder autonomie heeft. De crux is dat leerlingen weten waar ze aan toe zijn (Stroet, 2013). Wil je leerlingen autonomer laten leren, stel je dan op als begeleider of coach: probeer rekening te houden met wat leerlingen voelen of denken. Ga geregeld met ze in gesprek en biedt ruimte voor hun ideeën of vragen (Stroet, 2013) Biedt ook keuzemogelijkheden (Van der Veen e.a., 2014a/b). Geef leerlingen bijvoorbeeld een lijst presentatieonderwerpen of biedt verschillende alternatieven voor het uitwerken van een opdracht. Ook kun je het bijvoorbeeld aan leerlingen laten in welke volgorde ze opdrachten doen. Houd de keuzeruimte wel begrensd: geef richtlijnen of stel criteria om ervoor te zorgen dat je leerlingen gericht aan de slag kunnen en te voorkomen dat ze te ver af raken van de leerdoelen. Blijf voortdurend in de buurt : zorg dat je toegankelijk bent voor je leerlingen, geef constructief-kritische feedback als je ziet dat leerlingen iets verkeerd doen of complimenteer ze als ze iets goed doen. En blijf wel steeds goed opletten of leerlingen de vrijheid echt aankunnen. Bij sommige leerlingen moet je misschien meer sturen (Van der Veen e.a., 2014b). Sommige leerlingen zijn gemoetiveerd : zij leren, omdat ze bang zijn voor een onverwachte toets of omdat ze zich schuldig voelen als ze niet hun best doen. Zij leren alleen als er constante druk is, maar de kennis beklijft niet, zegt onderzoeker Maarten Vansteenkiste (Van t Spijker, 2013). Probeer deze leerlingen weer het nut te laten inzien van leren en probeer jezelf in hun situatie te verplaatsen. Leg uit waarom een vak of opdracht voor hen interessant of belangrijk is. Probeer ze niet te dwingen, mijd dwingende taal, en geef duidelijk aan wat je van ze verwacht, zoals wanneer en hoe een opdracht ingeleverd moet worden. Laat de lesinhoud aansluiten op de interesses of leefwereld van jongeren. Dat is geen gunst, maar gewoon effectief lesgeven, volgens onderzoekers. Betekenisvolle lessen zijn motiverender en leiden tot hogere prestaties dan lessen die deze relatie missen (Van der Veen e.a., 2014a).

4 Kijk daarom bij je lesvoorbereiding of er een link te leggen valt met bijvoorbeeld populaire cultuur, een trend of een puberthema. Probeer een klassieke roman eens te koppelen aan een populaire televisieserie of bedenk een opdracht waarbij leerlingen zelf relaties leggen met eigentijdse media (Soetaert, 2006). Benader elke leerling zonder vooroordelen. Vooroordelen kunnen zich uiten in wat je zegt, maar ook in non-verbaal gedrag: je stelt een leerling bijvoorbeeld goedbedoeld minder lastige vragen of geeft iemand juist minder tijd om te reageren. Om te voorkomen dat vooroordelen (onbewust) je gedrag te veel gaan sturen, kan het helpen om je te verdiepen in de beweegredenen en achtergrond van leerlingen. En het klinkt vanzelfsprekend, maar toch: probeer bij elke leerling van het positieve uit te gaan (Van der Veen, 2014a). Motiverende beoordelingen Sta je nog niet zo lang voor de klas, dan heb je van collega s misschien wel eens gehoord dat een onvoldoende leerlingen aanspoort om meer hun best te gaan doen. Dat is een misvatting: leerlingen gaan zich na een slecht rapportcijfer soms juist minder inspannen, omdat ze denken dat het toch geen zin heeft (Poorthuis e.a., 2015). Gebruik toetsen liever om te reflecteren op hoe een leerling het gedaan heeft en hoe het de volgende keer eventueel beter kan. Ga vooral geen cijfers vergelijken met die van andere leerlingen en zeker niet klassikaal. Zo kun je leerlingen het gevoel geven dat ze leren voor zichzelf in plaats van voor de toets (Van der Veen e.a., 2014a; Hornstra e.a., 2015). Kies dus liever voor een leergerichte dan voor een prestatiegerichte aanpak. Ook binnen een school die sterk prestatiegericht is, is dit mogelijk. Evalueer het cijfer bijvoorbeeld op basis van getoonde inzet en de mate waarin een leerling vooruit is gegaan. En is het niet per se nodig om een cijfer te geven? Doe dit dan niet en beperk je tot inhoudelijk commentaar. Daar steken leerlingen meer van op (William, 2013; zie voor meer over toetsen Alles op een rij over Toetsen in het vo).

5 Variatie Om lessen ook blijvend interessant te houden zowel voor je leerlingen als voor jezelf kan variatie in instructie of opdrachten helpen, blijkt uit onderzoek. Vooral groepsopdrachten ( coöperatief leren ) kunnen erg motiverend zijn. Het geeft jongeren niet alleen een gevoel van autonomie, leerlingen kunnen ook elkaar motiveren door elkaar te helpen (Thoonen e.a., 2011). Hoe ouder leerlingen worden, hoe belangrijker hun peers voor hen zijn als het gaat om zelfvertrouwen en steun. Zelfs leerlingen die zichzelf elke dag naar school moeten slepen en die op geen enkele manier te motiveren lijken, blijk je door betekenisvolle groepsopdrachten enthousiast te kunnen krijgen voor de lesstof (Frey en Fisher, 2010). Door bewust heterogene groepjes samen te stellen, dus leerlingen van verschillende niveaus, en met een duidelijke rolverdeling, kun je er bovendien voor zorgen dat de samenwerking ook echt voor álle leerlingen motiverend en leerzaam is (Dolmans e.a., 2016). Andere manieren om te variëren zijn bijvoorbeeld: leerlingen een (groeps)presentatie laten geven. Tonen wat je weet aan de buitenwereld (in de klas of daarbuiten, aan ouders of andere klassen) pakt soms motiverend uit.ook de ramen opzetten door een gastspreker uit te nodigen of een educatief uitstapje te maken, kan leerlingen nieuwe energie geven. Wat je ook doet, houd de leerdoelen scherp voor ogen: bereik je ermee wat je beoogt te bereiken? Soms kunnen zulke variaties leuk zijn ter afwisseling, maar blijken leerlingen er gewoon te weinig van op te steken (Van Borkulo, 2009; Huizenga, nog te verschijnen) En besef dat deze alternatieven, zoals het uitnodigen van een gastspreker, niet automatisch inhouden dat je er tijd mee wint (soms zelfs het tegenovergestelde). Moet je zelf enthousiast zijn? Enthousiasme is besmettelijk. Dat werkt twee kanten op: jij kunt met je enthousiasme leerlingen motiveren en zij kunnen jou weer helpen met hun enthousiasme (Veugelers en Derriks, 2012). Belangrijk is dus dat niet alleen je leerlingen, maar ook jijzelf plezier hebt tijdens de lessen. En houd je, ondanks al je inspanningen, toch een leerling over die er als een zoutzak bij zit? Ga dan eens met je collega s om de tafel om te kijken wat daaraan te doen valt. Wat zouden zij doen? Door actief samen te werken kun je vaak snel tot een oplossing komen. Bovendien heeft je collega er misschien ook wat aan, is het niet bij diezelfde leerling dan misschien bij een leerling die zich op een vergelijkbare manier gedraagt (Prince, 2014). Met dank aan Klaas van Veen, hoogleraar Onderwijs en onderwijskunde. Alles op een rij is een artikelenserie waarin Didactief terugblikt op onderwijsonderzoek uit de afgelopen vijftien jaar.

6 Hoe motiveer je leerlingen? - Bouw een goede relatie op met je leerlingen. Zorg voor een veilig, prettig leerklimaat, waarin leerlingen niet bang zijn om vragen te stellen. - Luister naar leerlingen: probeer te begrijpen waarom ze ergens tegenaan lopen. - Biedt leerlingen keuzes, maar wel binnen een duidelijke structuur. - Mijd zo veel mogelijk dwingende taal ( Je moet ). - Laat de lesstof aansluiten op de leefwereld van je leerlingen. Je kunt deze relatie zelf leggen of leerlingen bijvoorbeeld via een thuisopdracht vragen om dit te doen. - Laat leerlingen in groepjes werken aan opdrachten. - Gebruik cijfers alleen als het nodig is en vooral als aanknopingspunt om te reflecteren hoe een leerling het heeft gedaan. - Ga geen cijfers van leerlingen vergelijken. - Probeer elke leerling zonder vooroordelen te benaderen: richt je zo veel mogelijk op de individuele voortgang. - Varieer eens in instructie of opdrachten. Laat leerlingen bijvoorbeeld een presentatie buiten de klas geven of nodig een gastspreker uit. - Kom je er niet uit met een leerling? Vraag dan collega s om raad. Wat zouden zij doen? Dit is de uitgebreide versie van het artikel 'Alles over motiveren in het vo' in Didactief, november Literatuur Boekaerts, M. (2003), Motivation to Learn. The International Academy of Education. Barneveld, Simone, Motiveren kun je leren. Didactief, januari 2003, interview. Brok, Perry den, De ideale docent is tolerant en gezaghebbend. Didactief, december 2009, onderzoek. Borkulo, S. van, The Assessment of Learning Outcomes of Computer Modeling in Secondary Science Education. Universiteit Twente, Groenewegen, Truus, Simulatie geeft inzicht. Didactief, november 2009, onderzoek. Dolmans, D., Verstegen, D., en Beckers, J. (2016). Differentiëren in de klas middels opdrachtgestuurd leren. Maastricht Universiteit/NRO, Beckers, Jorrick, en Verstegen, Daniëlle, Haal meer uit groepjes! Didactief, november 2016, onderzoek. Frey, N., en Fisher, D. (2010). Motivation Requires a Meaningful Task. In: English Journal, 100(1), Headden, S., en McKay, S. (2015) Motivation Matters. Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching. Hornstra, L., Veen, I. van der, en Peetsma, T. (2015). Intrinsiek motiveren. In: Bij de les, februari 2015,

7 Huizenga, Jantina, Games motiveren leerlingen. Didactief, juni 2013, onderzoek. Huizenga, Jantina, Games volgens docenten. Didactief, november 2015, onderzoek. Hulleman, C.S., en Harackiewicz, J.M. (2009). Promoting Interest and Performance in High School Science Classes. Science, 326/5958, Hustinx, P., Kuyper, H., en Werf, Greetje van der (2005), De onderwijsresultaten van VOCL'89- en VOCL'93-leerlingen verklaard. GION/Rijksuniversiteit Groningen. Hustinx, Paul, Voorsprong meisjes is niet te stuiten. Didactief, juni 2005, onderzoek. Kuyper, H., en Werf, M.P.C. van der (2003). VOCL 99: De resultaten in het eerste leerjaar. GION, Groningen Kuyper, Hans, Beter dan gemiddeld? Liever niet! Didactief, oktober 2007, onderzoek. Oostdam, R., Peetsma, T., en Blok, H. (2007). Het nieuwe leren in basisonderwijs en voortgezet onderwijs nader beschouwd: een verkenningsnotitie voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Amsterdam: SCO Kohnstamm Instituut. Prince, A. (2014). Motivation: How to Tame the Elephant in the Classroom? Rijksuniversiteit Groningen. Prince, Arnout, Motiveren is teamsport. Didactief, oktober 2014, onderzoek. Ryan, R.M., en Deci, E.L. (2000). Self-Determination Theory and the Facilitation of Intrinsic Motivation, Social Development, and Well-Being. In: American Psychologist, 55, Spijker, Gerda van t, De aansluiting vinden, een vak apart. Didactief, september 2013, onderzoek. Stroet, K., Studying Motivation in Classrooms. Effects of Teaching Practices on Early Adolescents' Motivation. Rijksuniversiteit Groningen/NWO, Ros, Bea, Wees duidelijk over wat je van leerlingen verwacht. Didactief, mei 2015, onderzoek. Thoonen, E., Sleegers, P., Peetsma, T., en Oort, F. (2011). Can Teachers Motivate Students to Learn? In: Educational Studies, 37 (3), Veen, I. van der, Weijers, D., Dikkers, L., Hornstra, L., en Peetsma, T.T.D. (2014a). Een praktijkreviewstudie naar het motiveren van leerlingen met verschillende prestatieniveaus en sociale en etnische achtergrond. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Veen, I. van der, Hornstra, T.E., Roorda, D., en Peetsma, T.T.D. (2014b). Differences in Motivation and The Effects of Autonomy Support on Motivation and Achievement of Students from Non-Western Ethnic Minorities and Ethnic Majority Students. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

8 Veen, Ineke van der, Hornstra, Lisette, Roorda, Debora, en Peetsma, Thea, Motivatie herkennen. Didactief, september 2015, onderzoek. Veugelers, W., en Derriks, M. (2012). Positieve emoties van de leraar. Bronnen van emoties in het lesgeven. Kortlopend onderwijsonderzoek, Onderwijs en samenleving 94. Walton, G.M. en Cohen, G. (2007). A Question of Belonging: Race, Social Fit, and Achievement. In: Journal of Personality and Social Psychology, 92(1): William, D. (2013). Cijfers geven helpt niet. Didactiefreeks nr. 2. Meppel: Ten Brink Uitgevers. Kneyber, René, Cijfers geven werkt niet. Didactief, januari 2013, reportage. Soetaert, R. (2006), De cultuur van het lezen. Den Haag: Nederlandse Taalunie. Welther, Linda, Mensen kunnen niet zonder verhalen. Didactief, februari 2007, interview. Williams, K.C., en Williams, C.C. (2011). Five Key Ingredients for Improving Student Motivation. In: Research in Higher Education Journal, 8,

Een praktijkreviewstudie naar het motiveren van leerlingen met verschillende prestatieniveaus en sociale en etnische achtergrond

Een praktijkreviewstudie naar het motiveren van leerlingen met verschillende prestatieniveaus en sociale en etnische achtergrond Een praktijkreviewstudie naar het motiveren van leerlingen met verschillende prestatieniveaus en sociale en etnische achtergrond Ineke van der Veen, Desirée Weijers, Liselotte Dikkers, Lisette Hornstra

Nadere informatie

De inspirerende docent. De dag van de leraar

De inspirerende docent. De dag van de leraar De inspirerende docent De inspirerende docent Door: Eline Elshof, groepsdocent havo bovenbouw en coördinator havo bovenbouw En: Tineke Kingma, onderwijskundige en onderzoeker binnen Honours onderwijs 8

Nadere informatie

Motivatie: Hoe tem je de olifant in de klas? Arnout Prince

Motivatie: Hoe tem je de olifant in de klas? Arnout Prince Motivatie: Hoe tem je de olifant in de klas? Arnout Prince Joey vindt jouw lessen niet leuk. Hij zegt dit regelmatig: Waarom moet ik dit doen? Hij reageert zo op momenten dat hij aan het werk moet maar

Nadere informatie

De consumerende leerling veroorzaken we zelf

De consumerende leerling veroorzaken we zelf De consumerende leerling veroorzaken we zelf Op naar meer eigenaarschap op middelbare scholen Jeroen Verhaaren Wat kom je doen? Wat wil je na dit uur bereikt hebben, wat is je doel? Op welke manier zou

Nadere informatie

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst Een terugkoppeling ten behoeve van uw professionele ontwikkeling Naam docent: VOORBEELD Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen juli 2016 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Valorisatieverslag. Master thesis Onderwijswetenschappen

Valorisatieverslag. Master thesis Onderwijswetenschappen Valorisatieverslag Master thesis Onderwijswetenschappen 2017-2018 Student: Marianne den Hertog Studentnummer: 4159616 Datum: 25-06-2018 Lesgeven aan (hoog)begaafde leerlingen in de reguliere klas Hoe kunnen

Nadere informatie

Differentiatie en motivatie in de rekenles

Differentiatie en motivatie in de rekenles Starter Ieder heeft een kaartje (hetzij breuk/hetzij kommagetal) Eerste doel: drie rijen: 1x breuken en 2x kommagetallen op volgorde. Eerste stap: Zoek je beide buren Tweede stap: Ga op volgorde van klein

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Maak de test INTRODUCTIE. Waar ben je uit jezelf gemotiveerd voor? MOTIVATIE. Noem hier de namen van de leerlingen YOUNGWORKS

Maak de test INTRODUCTIE. Waar ben je uit jezelf gemotiveerd voor? MOTIVATIE. Noem hier de namen van de leerlingen YOUNGWORKS YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @markvrijn 3 NOVEMBER 2016 - KSE - ETTEN LEUR YOUNGWORKS OVER ONS Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR LEERLINGEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

Adaptief leren. Wat, waarom en hoe?

Adaptief leren. Wat, waarom en hoe? Adaptief leren Wat, waarom en hoe? Samenvatting Adaptief leren staat steeds meer in de belangstelling. Het is geen tijdelijke trend, maar een doorlopende ontwikkeling in het onderwijs. Adaptief leren draait

Nadere informatie

Zin in leren door de zin van het leren. (Luc Stevens)

Zin in leren door de zin van het leren. (Luc Stevens) Eigenaar z zijn Zin in leren door de zin van het leren. (Luc Stevens) Autonomie z Uitgangspunt Competentie Betrokkenheid z zz Wanneer is huiswerk effectief? Denken Delen - Uitwisselen Welk huiswerk gaf

Nadere informatie

Whitepaper Flipping the Classroom. Mei 2012. IT-Workz B.V. 1

Whitepaper Flipping the Classroom. Mei 2012. IT-Workz B.V. 1 Whitepaper Flipping the Classroom Mei 2012 IT-Workz B.V. 1 Voorwoord In het hedendaags onderwijs is men continu op zoek naar mogelijkheden het onderwijs te verrijken en studenten te motiveren tijdens het

Nadere informatie

DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS

DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS 1 PROGRAMMA VOOR VANDAAG 1. Doelen en inleiding 2. Criteria voor (multi)media presentatie vaststellen 3. Wat is de theorie? 4. (Bestaand) filmmateriaal

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Leerlingen Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

MOTIVATIE INTRODUCTIE

MOTIVATIE INTRODUCTIE BINNENSTEBUITEN 12 MAART 2015, BÈTAPARTNERS Al meer dan 16 jaar een autoriteit op het gebied van jongerencultuur Jaarlijks contact met duizenden jongeren Research, trends, campagnes, lezingen, trainingen

Nadere informatie

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren?

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Excellent gemotiveerd Excellent gemotiveerd Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Motivatie volgens Deci en Ryan Feedback geven met 3 vragen Zelf oefenen Sandra Elzinga Sandra@betaonderwijsopmaat.nl

Nadere informatie

BEWEGEN TEGEN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN

BEWEGEN TEGEN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN BEWEGEN TEGEN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN Remco Regeling, 4 e jaar SLB er: Wouter de Groot INHOUD Definitie + relevantie Interventie Onderzoeksvraag Motivatie (definitie) Motivatie Self Determination Theory

Nadere informatie

Intensief Onderwijs. Onderwijs waar je van wakker ligt

Intensief Onderwijs. Onderwijs waar je van wakker ligt Intensief Onderwijs Onderwijs waar je van wakker ligt Teun Dekker - Vice-Dean of Academic Affairs - University College Maastricht Fried Keesen - Director of Education - University College Utrecht Leo de

Nadere informatie

Feedback op Toetsen. Renske de Kleijn. Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU. 5 april 2016

Feedback op Toetsen. Renske de Kleijn. Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU. 5 april 2016 Feedback op Toetsen Renske de Kleijn Onderwijskundig onderzoeker en adviseur Centrum voor Onderwijs en Leren - UU 5 april 2016 Overzicht 1. Kies een toets 2. De kracht van feedback 3. Verklaringen voor

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback

Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback Samenvatting van het artikel van Henry L. Roediger III, Mary A. Pyc (2012), Inexpensive techniques to improve education: Applying cognitive pgychology

Nadere informatie

FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN. Van visievorming tot invoering. Rekenmethode kiezen en implementeren

FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN. Van visievorming tot invoering. Rekenmethode kiezen en implementeren FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN Van visievorming tot invoering Rekenmethode kiezen en implementeren 6 SPECIAL REKENEN Wist je dat het moment waarop je het eerste boek pakt uit een zichtzending van een nieuwe

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek. Prof. dr. Perry den Brok

Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek. Prof. dr. Perry den Brok Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek Prof. dr. Perry den Brok Betrokkenen Connect College (opdrachtgever) Kennisnet (subsidie onderzoek) Technische Universiteit Eindhoven

Nadere informatie

Waarde(n)volle professional

Waarde(n)volle professional Waarde(n)volle professional Tineke Kingma, 10 april 2014 Invalshoeken en bijdragen miniconferentie Persoon Waarde(n)loos of waarde(n)vol? Comakers Professional: teaamprofessionalisering Waardecreatie met

Nadere informatie

Differentiëren ontrafeld

Differentiëren ontrafeld Differentiëren ontrafeld vijf principes voor het optimaal omgaan met verschillen Trynke Keuning & Marieke van Geel Je wilt natuurlijk je onderwijs optimaal inrichten voor al deze leerlingen Dat noemen

Nadere informatie

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school?

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Assessment as learning Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Formatieve assessment, waarom zou je dat gebruiken? In John

Nadere informatie

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN 1 2 3 4 5 A Samen werken (spelen) Hierbij is het samenwerken nog vooral doel en nog geen middel. Er is nog geen sprake van taakdifferentiatie. De taak ligt vooraf

Nadere informatie

Hoe geef je goed les met een digitale methode?

Hoe geef je goed les met een digitale methode? Hoe geef je goed les met een digitale methode? Doel van deze workshop Uit de aankondiging: Concrete suggesties vanuit Rekenblokken Voor uw eigen inzet van digitale leermiddelen in uw les, passend bij uw

Nadere informatie

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58 DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL 2015 16:58 INHOUD VOORWOORD 3 JOUW CULTUURPROFIEL 4 ONDERZOEKEND VERMOGEN 6 PRESENTEREN 8 SAMENWERKEN 10 ZELFSTANDIG WERKEN 12 REFLECTEREND VERMOGEN 14 CREËREND VERMOGEN

Nadere informatie

Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen honoursonderwijs? Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger

Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen honoursonderwijs? Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger Fellow onderzoeker Adviseur en coördinator 2 Opzet onderzoekspresentatie 1.

Nadere informatie

Motivatie door eigenaarschap

Motivatie door eigenaarschap Motivatie door eigenaarschap Piet BUYSE & Maaike VERSTRAETE BaNaBa SchoolONtwikkeling 2 3 4 Denk terug aan een concreet moment waarop jij je helemaal niet gemotiveerd voelde om een activiteit te doen.

Nadere informatie

Zelfregulerend vermogen stimuleren in Getal & Ruimte Junior

Zelfregulerend vermogen stimuleren in Getal & Ruimte Junior Zelfregulerend vermogen stimuleren in Getal & Ruimte Junior Esther van Vroonhoven & Maaike van den Brink, Noordhoff Uitgevers Inleiding Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen dingen uitzoeken,

Nadere informatie

Opdracht Feedback Feed up Feed forward

Opdracht Feedback Feed up Feed forward Opdracht Feedback Feed up Feed forward In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je les. In deze workshop leer je het verschil tussen: - feedback, feed up

Nadere informatie

Is Montessorionderwijs al zelfregulerend onderwijs?

Is Montessorionderwijs al zelfregulerend onderwijs? Is Montessorionderwijs al zelfregulerend onderwijs? Door Mariëlle van der Heijden, leerkracht Montessorischool Anne Frank Zelfregulerend leren is een veelgehoorde term binnen het onderwijs. Het betreft

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Effectieve maatregelen

Effectieve maatregelen Effectieve maatregelen In het taal- en rekenonderwijs Pieter Danes 27 maart 2012 Bijeenkomst Taal in mbo 01-11-2011 Presentatie toen: Van Anja Schaafsma (ROC Mondriaan) Over effectief onderwijs Presentatie

Nadere informatie

Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs.

Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs. Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs. boekjenro.indd 1 19-10-16 09:44 Wat is evalueren om te leren? Evalueren om te leren

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat

Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat Gwen Weeldenburg test Test Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat Onderwijs is gericht op het leren van leerlingen te optimaliseren door het leren te richten en met name te faciliteren Beoordelen

Nadere informatie

Een evaluatie van Project XL

Een evaluatie van Project XL Een evaluatie van Project XL Wat is het effect van Project XL op de deelnemende leerlingen? Koen Hollander Bart Verbaan December 01 1 1. Aanleiding voor dit onderzoek De Populier is een school voor vmbo-tl,

Nadere informatie

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Bij het ontwerpen van een leeractiviteit is het belangrijk dat je vertrekt vanuit het doel dat je ermee hebt. Het overzicht leeractiviteit organiseren geeft een aantal

Nadere informatie

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen ACTIEF TOEZICHT Hoe kun je leerlingen minder lang laten stilzitten? Hoe jij de groep begeleidt, heeft een grote impact. Actief toezicht hangt samen met het ruimere begrip activerend toezicht. Door actief

Nadere informatie

Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? Examens november 2017 nr 4

Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? Examens november 2017 nr 4 Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? 24 Cijfers en motivatie van leerlingen in de gymles Christa Krijgsman C. Krijgsman is promovenda aan Universiteit Utrecht,

Nadere informatie

MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. BINNENSTEBUITEN FRANCIEN ROSING SENIOR INSPECTEUR WERK EN INKOMEN 25 MEI 2016 - MINISTERIE SWZ - DEN HAAG YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @markvrijn YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS

Nadere informatie

Maak de test INTRODUCTIE MOTIVATIE YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN

Maak de test INTRODUCTIE MOTIVATIE YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 1 JUNI 2016 - PASSEND ONDERWIJS - HAARLEM YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @markvrijn Reclame Onderzoek Lezingen YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

MOTIVERENDE FEEDBACK GEVEN

MOTIVERENDE FEEDBACK GEVEN MOTIVERENDE FEEDBACK GEVEN EVEN VOORSTELLEN Docent / coach Sport / zorg / onderwijs Fysiotherapie / Bewegingswetenschappen / Coaching / begeleiding / communicatie / Groepsdynamica / teamontwikkeling /

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Moetivatie of motivatie. Hans van Ekdom en Ger van Mossel VO-studiedag 14 januari 2014

Moetivatie of motivatie. Hans van Ekdom en Ger van Mossel VO-studiedag 14 januari 2014 Moetivatie of motivatie Hans van Ekdom en Ger van Mossel VO-studiedag 14 januari 2014 Pedagogisch-didactisch klimaat Autonomie Competentie Verbondenheid met leerlingen met docent Psychologische basisbehoeften

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Aandachtspunt

Aandachtspunt FEEDBACK VOOR DE LEERLING Plannen en organiseren Planmatig werken Ik werk chaotisch en heb geen aandacht voor plan en schema. Ik kan geen prioriteiten stellen. Ik werk ordelijk, maar vergeet daarbij het

Nadere informatie

INLEIDING DE KLEINE PRINS MOTIVATIE ZET MENSEN IN BEWEGING

INLEIDING DE KLEINE PRINS MOTIVATIE ZET MENSEN IN BEWEGING (GEEN) GOESTING?! INLEIDING ABC VAN MOTIVATIE LEREN OP SCHOOL, EEN AANGENAME EN BOEIENDE ACTIVITEIT? OPVOEDEN IS ROEKELOZE IMPROVISATIE LATER IS NOG LANG EEN VOL HOOFD DE WEG KWIJT TEN SLOTTE INLEIDING

Nadere informatie

Autonomie support door docenten binnen de context van extra-curriculaire excellentieprogramma s Tineke Kingma

Autonomie support door docenten binnen de context van extra-curriculaire excellentieprogramma s Tineke Kingma Autonomie support door docenten binnen de context van extra-curriculaire excellentieprogramma s Tineke Kingma Wie ben ik? Tineke Kingma Fellow in de kenniskring Coördinator Honours programma s Onderwijskundig

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Differenti

Onderzoeksverslag Differenti Onderzoeksverslag Differenti Differentiëren middels opdrachtgestuurd leren Subsidieronde van de Programmaraad Praktijkgericht Onderzoek (PPO) voor Kortlopend onderwijsonderzoek van het Nationaal Regieorgaan

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Hoe motiveer ik jongeren? Workshop Hetty Pullen Muis Adviseur Praktijkcentrum 12 oktober 2013

Hoe motiveer ik jongeren? Workshop Hetty Pullen Muis Adviseur Praktijkcentrum 12 oktober 2013 Hoe motiveer ik jongeren? Workshop Hetty Pullen Muis Adviseur Praktijkcentrum 12 oktober 2013 Doel workshop 1. Je kent het theoretisch model van motivatieaspecten in de catechese met de jongeren. 2. Je

Nadere informatie

Lambrecht Spijkerboer 12 oktober 17

Lambrecht Spijkerboer 12 oktober 17 Lambrecht Spijkerboer STA@Lambrechtspijkerboer.nl 12 oktober 17 De leerling in beeld Waarom eigenlijk toetsen? Wat wil je van de leerlingen weten? En wat willen de leerlingen van jou weten?... 4 vragen

Nadere informatie

Mogelijke leerdoelen

Mogelijke leerdoelen Leerlingen verantwoordelijk maken voor hun leerproces Sandra Elzinga info@betaonderwijsopmaat.nl Mogelijke leerdoelen Je beseft wat jij belangrijk vindt bij zelfverantwoordelijk leren. Je leert wat je

Nadere informatie

Verhogen van leerlingmotivatie. bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag

Verhogen van leerlingmotivatie. bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag Astrid van den Hurk & Kris Verbeeck Verhogen van leerlingmotivatie bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag Najaar 2013 Programma Opening en welkom Deelname

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen.

Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen. Bonaventuracollege Leiden Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen. Advies voor docenten Sanne Macleane 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De opbouwende leerlijn van het zelfstandig

Nadere informatie

Reflectie. Werkplekleren. EM2X0 Gonny Schellings

Reflectie. Werkplekleren. EM2X0 Gonny Schellings Reflectie Werkplekleren EM2X0 Gonny Schellings g.l.m.schellings@tue.nl 26-09-2018 Doelstellingen van deze bijeenkomst: - Wat weet je na deze bijeenkomst? - Wat kan je na deze bijeenkomst? 2 EM2X0: Reflecteren

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

YOUNGWORKS OVER ON PB & MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS. Sander van 4 FEB 2016 FORMAAT

YOUNGWORKS OVER ON PB & MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS. Sander van 4 FEB 2016 FORMAAT YOUNGWORKS OVER ON PB & MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN 4 FEB 2016 FORMAAT YOUNGWORKS Sander van Duijn @youngworksnl YOUNGWORKS OVER ON YOUNGWORKS OVER ON Reclame Onderzoek Lezingen DEEL 2 PUBERBREIN IN ONTWIKKELIN

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Herman Van de Mosselaer

Herman Van de Mosselaer Herman Van de Mosselaer Breda, 28 maart 2012 Waar gaat onderwijs in essentie over? Onderzoek en onderzoeksresultaten: Welke eerstejaars doen het beter? Longitudinaal onderzoek Visie en doelen rond de Lemo-test

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 16 november 2015 - CSG Jan Arentsz - Langedijk & Alkmaar CONCLUSIE Tijd inruimen voor lichaamsbeweging leidt tot betere leerprestaties! YOUNGWORKS JAMES SMITH james@youngworks.nl

Nadere informatie

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN DINSDAG 31 MEI 2016 - PLUSGROEP - LEIDEN YOUNGWORKS JAMES SMITH james@youngworks.nl Al meer dan 16 jaar een autoriteit op het gebied van jongerencultuur Jaarlijks contact

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! Onderwijs op maat voor jou! Je krijgt van je basisschool een gemiddeld advies. Een havo-advies betekent bijvoorbeeld dat je over gemiddeld over alle schoolvakken het best past op havo. Maar jij bent natuurlijk

Nadere informatie

Coachingsgesprekken over Denken om te Leren

Coachingsgesprekken over Denken om te Leren Coachingsgesprekken over Denken om te Leren boekjenro_leraren.indd 1 19-10-16 09:43 Waarvoor dient het boekje Coachingsgesprekken met leraren? Het boekje Coachingsgesprekken met leraren is een hulpmiddel

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Feedback geven en krijgen Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Overzicht Wat is feedback? Feedback van leraar aan leerlingen Hét model van Hattie & Timperley (2007) Zelf aan de slag Uitwisselen

Nadere informatie

LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING

LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING Evelien van Geffen, MSc. Lerarenopleider HvA e.c.van.geffen@hva.nl Bron: www.loesje.nl 1 TRENDS IN LERAREN OPLEIDEN Lesgeven is sterk situationeel en contextueel

Nadere informatie

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Pedagogisch bekwaam P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Resultaat De meeste leerlingen voelen zich veilig en worden gestimuleerd en uitgedaagd om te leren. Ze zijn actief en betrokken

Nadere informatie

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T >

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T > Feedbacktool Feestelijke lancering op het SOK-congres Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T 02 894 74 70 > www.scholierenkoepel.be De theorie > 1 Onderzoek 1: leerkrachten zijn de sleutel Invloed op schoolprestaties

Nadere informatie

Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1

Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1 Opleiden in de klinische praktijk Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1 Leerdoelen Aan het einde van deze middag: Kent u de principes

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Aantal woorden (exclusief bijlage, literatuur en samenvatting): 581 Jeffrey de Jonker Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Jeffrey de Jonker Biologie Differentiëren

Nadere informatie

Basis Matrix Motiverend onderwijs voor VMBO/MBO/HBO/WO

Basis Matrix Motiverend onderwijs voor VMBO/MBO/HBO/WO Basis Matrix Motiverend onderwijs voor VMBO/MBO/HBO/WO Vanuit een aantal onderzoeken die gericht zijn op de onderliggende aspecten die bijdragen aan gemotiveerde leerlingen zijn een aantal kenmerken, karakteristieken

Nadere informatie

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht leer je hoe je door meer en beter formatief te evalueren toetsen onderdeel van het leerproces kan maken,

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 09 DECEMBER 2015 - TAALCONFERENTIE MBO - EDE YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @MARKVRIJN Reclame Onderzoek Lezingen YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Invoering van gepersonaliseerd leren

Invoering van gepersonaliseerd leren Invoering van gepersonaliseerd leren Invoering van gepersonaliseerd leren Dit whitepaper gaat over gepersonaliseerd leren en wat de aandachtspunten zijn bij de invoering ervan op school. In een ander whitepaper

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

Differentiëren mbv het circuit Werkconferentie Morgen gaan we differentiëren! Otto de Loor

Differentiëren mbv het circuit Werkconferentie Morgen gaan we differentiëren! Otto de Loor Differentiëren mbv het circuit Werkconferentie Morgen gaan we differentiëren! Otto de Loor (o.deloor@netwerkonderwijsadviseurs.nl) Bedoeling van vanmiddag Praktische ideeën opdoen om in de les van morgen

Nadere informatie

Hoe kun je samenwerkend leren zo inzetten dat het een positief effect heeft op de leerprestaties?

Hoe kun je samenwerkend leren zo inzetten dat het een positief effect heeft op de leerprestaties? Opgesteld door: Yolande Emmelot (Kohnstamm Instituut) en Edith van Eck (Kennismakelaar Kennisrotonde) Vraagsteller: po-instelling - leraar/ Teacher Leader Referentie: Kennisrotonde. (2019). Hoe kun je

Nadere informatie