behandelmonitor meten is weten verder met autisme dr. leo kannerhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "behandelmonitor meten is weten verder met autisme dr. leo kannerhuis"

Transcriptie

1 de behandelmonitor meten is weten informatie voor cliënten en ouders en naaste over het meten van de resultaten van de behandeling juli 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme

2 Inleiding Het Dr. Leo Kannerhuis biedt gespecialiseerde behandeling aan mensen met een autisme-spectrumstoornis (ASS) en hun directe omgeving. Om die behandeling zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, is het nodig dat bij de start van de behandeling in kaart wordt gebracht wat de zorgvraag is en waar de behandeling op gericht moet zijn. De doelen van de behandeling worden beschreven in een behandelplan dat voor elke cliënt op maat gemaakt wordt. Het is belangrijk om op bepaalde tijden tijdens de behandeling te meten of het lukt om deze doelen te bereiken. Zo weten we of de behandeling het gewenste resultaat heeft en kan het Dr. Leo Kannerhuis zijn behandeling steeds aanpassen en verder uitbouwen. De cliënt kan op die manier zo goed mogelijk worden geholpen. Het Dr. Leo Kannerhuis wil de kwaliteit van de behandeling op een hoog peil houden. Hiervoor is het meten van resultaten van de behandeling een belangrijk middel. Voor de duidelijkheid is het goed om het volgende te weten: Het Dr. Leo Kannerhuis behandelt kinderen, jongeren en volwassenen. Om het niet onnodig ingewikkeld te maken, noemen we iedereen in deze folder cliënt. Daarnaast noemen we de cliënt voor het gemak: hij. Maar we bedoelen hiermee natuurlijk ook meisjes en vrouwen. Hoe gaat dat meten van de behandeling? Het meten van de behandeling noemen we de Behandelmonitor. Monitoren betekent volgen, dus met de Behandelmonitor volgen we de behandeling. Om dat volgen goed te kunnen doen, is het nodig om op een aantal vaste momenten te meten. Hierdoor kunnen gegevens van verschillen momenten met elkaar worden vergeleken waardoor we kunnen zien of er sprake is van vooruitgang. Bij elke cliënt vindt op de volgende vier momenten een meting plaats: 1. Voordat de behandeling begint. 2. Eén jaar nadat de behandeling is begonnen. Bij een behandeling die 1,5 jaar of korter duurt, vervalt deze meting. 3. Aan het einde van de behandeling. 4. Eén jaar nadat de behandeling is afgelopen. Ouders/naaste worden nauw betrokken bij de behandeling in het Dr. Leo Kannerhuis. Als de cliënt nog niet volwassen is wordt aan ouders gevraagd om de vragenlijsten in te vullen. Als de cliënt volwassen is, wordt vooraf overlegd of de ouders of naaste bij het onderzoek betrokken zijn. Hierna volgt een korte beschrijving van de vier meetmomenten.

3 Goed om te weten De medewerkers van het Dr. Leo Kannerhuis hebben een beroepsgeheim. De informatie die wordt verkregen door de metingen wordt alleen verstrekt aan mensen die direct met de behandeling te maken hebben. Mocht een andere instantie om die informatie vragen, dan wordt altijd eerst toestemming gevraagd aan de cliënt en zijn ouders. De meetresultaten worden in een database opgeslagen. Die database kan alleen worden ingezien door mensen die betrokken zijn bij de metingen en bij de behandeling. Ook wordt de informatie gebruikt door onderzoekers van onderzoeksbureau Praktikon die de gegevens verwerkt in overzichten. Hiervoor wordt de informatie eerst geanonimiseerd, dat wil zeggen dat niet meer nagegaan kan worden van wie de gegevens zijn. De onderzoekers werken namelijk met codes in plaats van met namen.

4 Meting 1: voordat de behandeling begint Voordat de behandeling begint, wordt de cliënt samen met zijn ouders/ naaste uitgenodigd voor een ontmoeting op de polikliniek die het meest nabij de behandellocatie van de cliënt ligt. Dit kan zijn de polikliniek in Doorwerth, Nijmegen of Amsterdam. Na de kennismaking met de psychodiagnostisch medewerker(s) worden er vragenlijsten uitgedeeld of op de computer ingevuld. De cliënt krijgt eigen vragenlijsten en de ouders/naaste ook. De bedoeling is dat deze vragenlijsten apart worden ingevuld. Er wordt daarbij hulp geboden door de psychodiagnostisch medewerker(s). Het invullen duurt ongeveer anderhalf uur. Het kan ook wat korter of langer duren omdat de ene persoon sneller is met het beantwoorden van vragen dan de andere. Iedereen kan zijn eigen tempo aanhouden. De vragen gaan over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld over de ontwikkeling en het functioneren van de cliënt. Als de vragenlijsten zijn ingevuld, is er een pauze van één uur. Er kan dan even gewandeld worden, of wat gelezen. Sommige cliënten nemen een boek mee of een spelletje. We hebben hiervoor een speciale ruimte ingericht. Na de pauze volgt er meestal een nabespreking met de behandelcoördinator/behandelaar. Tijdens de nabespreking wordt gekeken of de bevindingen herkenbaar zijn voor de cliënt en ouders/naaste. Tevens wordt besproken wat de bevindingen betekenen voor de inhoud van de behandeling. Eerst is er een nabespreking met de cliënt én de ouders/naaste. Daarna is er een nabespreking apart met de ouders/naaste. Bij een aantal poliklinische en deeltijdbehandelingen volgt er niet een standaard assessmentdag zoals omschreven in deze brochure. Wanneer dit aan de orde is dan zal dat duidelijk vermeld worden in uw uitnodigingsbrief.

5 We hebben de eerste meting (assessmentdag) hieronder in een schema gezet met de tijden erbij. De tijden kunnen afwijken omdat het invullen soms wat sneller gaat en soms wat langer duurt uur Ontvangst door medewerkers van het psychodiagnostisch team uur Invullen van de vragenlijsten door de cliënt. Invullen van de vragenlijsten door de ouders/naaste uur Pauze voor cliënt en ouders/naaste uur De ingevulde vragenlijsten worden met de cliënt en de ouders/ naaste besproken. De behandelcoördinator/behandelaar is ook bij dit gesprek aanwezig uur De ingevulde vragenlijsten worden met de ouders besproken. De behandelcoördinator of behandelaar is hierbij ook aanwezig. De cliënt heeft dan één uur pauze Einde. Er is koffie en thee aanwezig in de gereserveerde ruimte. Tijdens de eerste drie maanden van de behandeling vult de behandelaar ook een aantal vragenlijsten in. De informatie uit deze vragenlijsten wordt gebruikt om het behandelplan aan te scherpen. Voor de duidelijkheid: bij het begin van behandeling bij de kliniek of deeltijdbehandeling vindt er op een ander moment ook een neuropsychologisch onderzoek plaats. Dit is een ander onderzoek dan de Behandelmonitor. In het neuropsychologisch onderzoek wordt gekeken naar de manier van denken, leren en probleem oplossen. Het gaat daarbij over functies en vaardigheden als geheugen, concentratie, planning en sociaal inzicht. Het onderzoek bestaat uit testopdrachten. Hieruit wordt duidelijk waar de cliënt goed in is en waar hij moeite mee heeft. Ook wordt duidelijk wat de persoonlijke stijl van denken en werken is van de cliënt.

6 Meting 2: één jaar nadat de behandeling is begonnen Bij een behandeling die 1,5 jaar of korter duurt, vervalt deze meting Een jaar na de start van de behandeling wordt aan de cliënt en de ouders/ naaste gevraagd om dezelfde vragenlijsten die bij aanvang zijn ingevuld nog een keer in te vullen. De cliënt vult de lijsten in tijdens behandeltijd. Ouders/naaste kunnen de vragenlijsten thuis via internet invullen. Dit gebeurt door middel van een link waarmee kan worden ingelogd. Het Dr. Leo Kannerhuis zorgt ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt, zodat de gegevens niet door anderen kunnen worden ingezien. De lijsten kunnen ook per post worden opgestuurd naar het huisadres. De betrokken behandelaar vult ook nu weer een aantal vragenlijsten in. De cliënt en de ouders/naaste worden uitgenodigd voor een nabespreking. Meting 3: aan het einde van de behandeling Als de behandeling is afgerond, wordt er een eindmeting gedaan. Deze derde meting is hetzelfde als de tweede. De cliënt vult de lijst in tijdens behandeltijd. Ook deze keer kunnen ouders/naaste de lijst thuis invullen via internet. De nabespreking is hetzelfde als bij de tweede meting.

7 Meting 4: één jaar nadat de behandeling is afgelopen Een jaar na het einde van de behandeling vindt de laatste meting plaats. Hiervoor worden door cliënt en ouders/ naaste via internet (of per post) vragenlijsten ingevuld. Tot slot Het motto van het Dr. Leo Kannerhuis luidt: verder met autisme. Het Dr. Leo Kannerhuis wil de behandeling steeds beter maken en uitbreiden zodat we iedere cliënt zo goed mogelijk kunnen helpen. Door de metingen krijgen we heel veel nuttige informatie die we daarbij kunnen gebruiken. De hulp van de cliënt en van de ouders hebben we daarbij heel hard nodig. We willen niet alleen zelf verder met autisme, maar we willen vooral de cliënt verder helpen met zijn autisme. Met als belangrijkste doel dat hij zich kan ontwikkelen en ontplooien. We willen cliënt en ouders/naaste hierbij dan alvast hartelijk bedanken voor de medewerking aan de metingen van de Behandelmonitor! Mochten er na het lezen van deze folder nog vragen zijn, bel ons dan gerust. De medewerkers van het psychodiagnostisch team willen die graag beantwoorden. Locatie Doorwerth en Nijmegen: (vragen naar medewerker psychodiagnostisch team). Locatie Amsterdam: (vragen naar medewerker psychodiagnostisch team). Mailen kan ook: Locatie Doorwerth en Nijmegen: Locatie Amsterdam:

8 Dr. Leo Kannerhuis, centrum voor autisme Het Dr. Leo Kannerhuis is een (kinder- en jeugd) psychiatrisch ziekenhuis en een kenniscentrum op het gebied van autisme. De missie van het Dr. Leo Kannerhuis is het ontwikkelen, aanbieden en overdragen van optimale, specialistische behandeling van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Het aanbod richt zich niet alleen op de cliënt met ASS, maar ook op de ondersteuning en begeleiding van zijn directe omgeving (ouders, gezin, school, studie, wonen, werken, vrije tijd). De opgedane kennis en ervaring wordt met inzet van duurzame, evidence based en effectieve diagnostiek en behandeling omgezet in een passend individueel hulpaanbod. Doel van de behandeling is dat de cliënt met autisme zich verder kan ontwikkelen en ontplooien en dat zijn/haar omgeving wordt ondersteund. Polikliniek Amsterdam Paasheuvelweg 39 D 1105 BG Amsterdam ZO Telefoon (020) polikliniekamsterdam@leokannerhuis.nl Web Polikliniek Doorwerth Houtsniplaan 1 Postbus ZH Doorwerth Telefoon (026) Fax (026) info@leokannerhuis.nl Web

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2014 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Weekendtraining

Nadere informatie

oudertraining contact & communicatie

oudertraining contact & communicatie oudertraining contact & communicatie gebaseerd op de Pivotal Respons Treatment (PRT) methode een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth en de Polikliniek in Amsterdam februari 2013 centrum voor autisme

Nadere informatie

Klinische behandeling

Klinische behandeling Klinische behandeling voor kinderen met ASS informatie voor cliënten, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Klinische behandeling voor kinderen

Nadere informatie

(echt)parengroep werken aan. je relatie. verder met autisme. polikliniek amsterdam. dr. leo kannerhuis

(echt)parengroep werken aan. je relatie. verder met autisme. polikliniek amsterdam. dr. leo kannerhuis (echt)parengroep werken aan je relatie polikliniek amsterdam Een partner relatiegroep voor (echt)paren waarvan één van de partners een diagnose binnen het autisme spectrum (ASS) heeft februari 2013 centrum

Nadere informatie

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder locatie Nijmegen informatie voor jongeren, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme

Nadere informatie

autismegroep groepstherapie voor autisme-spectrum stoornis (ass) verder met autisme mensen met een informatie voor cliënten en verwijzers

autismegroep groepstherapie voor autisme-spectrum stoornis (ass) verder met autisme mensen met een informatie voor cliënten en verwijzers autismegroep groepstherapie voor mensen met een autisme-spectrum stoornis (ass) november 2008 informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Autismegroep

Nadere informatie

helpt mensen met autisme (nog) een stapje verder

helpt mensen met autisme (nog) een stapje verder van het Stichting Vrienden Dr. Leo Kannerhuis helpt mensen met autisme (nog) een stapje verder Waarom een Stichting Vrienden van Het Dr. Leo Kannerhuis is een behandel- en kenniscentrum dat geheel gespecialiseerd

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers maart 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

polikliniek doorwerth en nijmegen verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme maart 2012

polikliniek doorwerth en nijmegen verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme maart 2012 polikliniek doorwerth en nijmegen informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

KAIRO. Doel van KAIRO

KAIRO. Doel van KAIRO kairo arnhem een onderwijs-behandelprogramma voor jongeren met een autisme-spectrumstoornis (ASS) informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

crisisinterventie en intensieve behandeling autisme

crisisinterventie en intensieve behandeling autisme crisisinterventie en intensieve behandeling autisme Als er tijdelijk een intensief behandeltraject nodig is! informatie voor patiënten, ouders en verwijzers maart 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis

Nadere informatie

top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen verder met autisme dr. leo kannerhuis

top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen verder met autisme dr. leo kannerhuis top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen een aanbod van de polikliniek in Doorwerth in samenwerking met scholengemeenschap De Brouwerij in Oosterbeek maart 2015 centrum voor

Nadere informatie

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis broer AlsAls jeje broer zus ooff zus heeft tisme heeft auautisme een groep voor broers en zussen van kinderen met een autisme-spectrumstoornis juli 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met

Nadere informatie

psychiatrische gezinsbehandeling autisme (PGA)

psychiatrische gezinsbehandeling autisme (PGA) psychiatrische gezinsbehandeling autisme (PGA) informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het

Nadere informatie

opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme maart 2012

opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme maart 2012 opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) informatie voor cliënten en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

psychiatrische gezinsbehandeling autisme

psychiatrische gezinsbehandeling autisme psychiatrische gezinsbehandeling autisme (PGA) informatie voor cliënten, ouders en verwijzers mei 2011 / polikliniek Amsterdam centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie

Nadere informatie

training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis

training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis (ass) informatie voor cliënten, belangrijke anderen en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie

Nadere informatie

stage in het dr. leo kannerhuis passie voor autisme informatie voor (toekomstige) stagiaires februari 2013 centrum voor autisme

stage in het dr. leo kannerhuis passie voor autisme informatie voor (toekomstige) stagiaires februari 2013 centrum voor autisme stage in het dr. leo kannerhuis passie voor autisme informatie voor (toekomstige) stagiaires februari 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

deeltijdbehandeling Amares

deeltijdbehandeling Amares Amares deeltijdbehandeling Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die een deeltijdbehandeling gaan krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor de ouder(s)/ verzorger(s) die binnenkort met

Nadere informatie

Dr. Leo Kannerhuis Brabant

Dr. Leo Kannerhuis Brabant Dr. Leo Kannerhuis Brabant Expertisecentrum voor autisme Informatie voor huisartsen, medisch specialisten, zorgpartners en wijkteams Ieder kind met autisme is anders. Daarom besteden we bij de behandeling

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen

Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Vakgebied dat de relatie bestudeert tussen het gedrag en de werking van de hersenen Folder voor ouders en kind Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen Wat is

Nadere informatie

therapie in het dr. leo kannerhuis verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme

therapie in het dr. leo kannerhuis verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme therapie in het dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

Afdeling Medische psychologie

Afdeling Medische psychologie Afdeling Medische psychologie U bent door uw medisch specialist doorverwezen naar de afdeling Medische psychologie. In deze folder leest u meer over de behandeling door de medisch psycholoog, met welke

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Polikliniek psychiatrie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Polikliniek psychiatrie. rkz.nl Patiënteninformatie Polikliniek psychiatrie rkz.nl U bent verwezen naar de Afdeling Psychiatrie door uw huisarts of een andere hulpverlener/ instantie. De polikliniek Psychiatrie is bedoeld voor onderzoek

Nadere informatie

Ik maak mijn werkstuk over autisme, omdat dat me wel een leuk onderwerp lijkt.

Ik maak mijn werkstuk over autisme, omdat dat me wel een leuk onderwerp lijkt. Werkstuk door een scholier 2362 woorden 18 januari 2005 6,3 89 keer beoordeeld Vak Verzorging VOORWOORD Ik maak mijn werkstuk over autisme, omdat dat me wel een leuk onderwerp lijkt. Autisme is een ontwikkelingsstoornis,

Nadere informatie

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Informatie voor de cliënt 2 De Regionale Centra GGZ Venray, Venlo en Roermond Lichamelijke klachten heeft

Nadere informatie

Het neuropsychologisch onderzoek

Het neuropsychologisch onderzoek Het neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie U bent doorverwezen door de behandelend arts of psycholoog voor een neuropsychologisch onderzoek. In deze folder informeren we u over dit

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek.indd 1

Patiënteninformatie. Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek.indd 1 Patiënteninformatie Neuropsychologisch onderzoek 20160084 Neuropsychologisch onderzoek.indd 1 06-12-16 09:28 Neuropsychologisch onderzoek Polikliniek Medische Psychologie, route 2.7 Telefoon (050) 524

Nadere informatie

Wie behandelt in de basis ggz?

Wie behandelt in de basis ggz? BASIS GGZ 2 De meeste mensen hebben wel eens een periode dat het psychisch niet zo goed gaat. Dat is heel normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Als dit niet het geval is en u blijft ergens mee zitten,

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Wat is De Banjaard? De Banjaard is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. We zijn er voor kinderen en jongeren tussen 4 en 19 jaar bij wie er (vermoedelijk) sprake is van

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie

Afdeling Medische Psychologie Afdeling Medische Psychologie In de meeste ziekenhuizen is een afdeling medische psychologie; ook in het St. Annaziekenhuis. U bent door uw medisch specialist naar deze afdeling doorverwezen. In deze folder

Nadere informatie

werken bij het dr. leo kannerhuis passie voor autisme maart 2012 centrum voor autisme

werken bij het dr. leo kannerhuis passie voor autisme maart 2012 centrum voor autisme werken bij het dr. leo kannerhuis passie voor autisme maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis is een gespecialiseerd behandel- en kenniscentrum

Nadere informatie

Neuropsychologisch en/of Persoonlijkheidsonderzoek Door de afdeling Psychiatrie

Neuropsychologisch en/of Persoonlijkheidsonderzoek Door de afdeling Psychiatrie Neuropsychologisch en/of Persoonlijkheidsonderzoek Door de afdeling Psychiatrie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw psychiater of psycholoog heeft met u besproken,

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie?... 1 Mogelijke gevolgen van hersenproblematiek... 1 Wat is een neuropsychologisch onderzoek?... 2 Voorbeelden van neuropsychologisch

Nadere informatie

A nimal A ssisted T herapy

A nimal A ssisted T herapy C l i ë n t i n f o r m a t i e A nimal A ssisted T herapy b i j o n d e r z o e k s p r o j e c t bij volwassenen met een autismespectrumstoornis bij volwassenen met een autismespectrumstoornis Cliënteninformatie

Nadere informatie

De Kinder- en jeugdpsycholoog

De Kinder- en jeugdpsycholoog De Kinder- en jeugdpsycholoog Inhoudsopgave Inleiding... 1 De kinder- en jeugdpsycholoog... 1 Vraagstellingen... 1 Gezag... 2 Intake... 2 Psychologisch onderzoek... 2 Psychologische behandeling... 3 Psycho-educatie...

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling door de kinder- en jeugdpsycholoog

Onderzoek en behandeling door de kinder- en jeugdpsycholoog Onderzoek en behandeling door de kinder- en jeugdpsycholoog Inleiding Uw kind is verwezen naar de kinder- en jeugd psycholoog van de Afdeling Medische Psychologie van het Gemini Ziekenhuis. In deze brochure

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

de familieraad voor u! is er ook verder met autisme dr. leo kannerhuis

de familieraad voor u! is er ook verder met autisme dr. leo kannerhuis de familieraad is er ook voor u! Informatie voor ouders, familie en wettelijke vertegenwoordigers van cliënten van het Dr. Leo Kannerhuis februari 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met

Nadere informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Algemene informatie 2 De Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Pro Persona de Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden, biedt

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek U bent verwezen voor neuropsychologisch onderzoek. In deze folder leest u wat een neuropsychologisch onderzoek inhoudt en wat u op de dag van

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek Psychologisch onderzoek U bent door uw behandelaar verwezen voor een psychologisch onderzoek. Het psychologisch onderzoek is een diagnostisch onderzoek. Hieronder staat uitgelegd wat een psychologisch

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Bavo Europoort helpt specialist in psychiatrie Inhoudsopgave Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Doelgroep

Nadere informatie

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is AMBIT MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is bedoeld om jongeren met ernstige meervoudige (psychische) problemen weer op weg

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Psychologie, medische (volwassenen) Neuropsychologisch onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een klinisch neuropsycholoog?... 3 Voor wie kan een klinisch neuropsycholoog iets betekenen?...

Nadere informatie

Medische Psychologie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Medische Psychologie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Medische Psychologie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De specialist bij wie u onder behandeling bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis, heeft u verwezen naar

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis

Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Neuropsychologisch onderzoek en behandeling door de psycholoog in het ziekenhuis Inleiding In deze folder kunt u lezen over neuropsychologie in het Gemini Ziekenhuis. Aan de orde komen onder meer: met

Nadere informatie

Onderzoek naar vruchtbaarheid. Bij de man

Onderzoek naar vruchtbaarheid. Bij de man Onderzoek naar vruchtbaarheid Bij de man Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent verwezen naar de uroloog om te onderzoeken of er bij u sprake is van verminderde

Nadere informatie

Het psychologisch onderzoek

Het psychologisch onderzoek GGzE centrum ouderenpsychiatrie Het psychologisch onderzoek Voor inzicht in uw capaciteiten, vaardigheden, mogelijkheden en beperkingen informatie voor cliënten >> 1 Psychologisch onderzoek kan bijdragen

Nadere informatie

Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak!

Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Behandelcentrum Kinderen Verder met autisme Het Behandelcentrum Kinderen In ons Behandelcentrum Kinderen bieden wij een gespecialiseerd en

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsonderzoek

Vruchtbaarheidsonderzoek Vruchtbaarheidsonderzoek bij de man Albert Schweitzer ziekenhuis september 2013 pavo 0936 Inleiding U bent verwezen naar de uroloog om te onderzoeken of er bij u sprake is van verminderde vruchtbaarheid.

Nadere informatie

Neuropsychologisch en/of Persoonlijkheidsonderzoek Door de afdeling Psychiatrie

Neuropsychologisch en/of Persoonlijkheidsonderzoek Door de afdeling Psychiatrie Neuropsychologisch en/of Persoonlijkheidsonderzoek Door de afdeling Psychiatrie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Psychiatrie (PAAZ) augustus 2012 pavo 0527 Inleiding Uw psychiater of psycholoog heeft

Nadere informatie

Dr. Leo Kannerhuis Brabant. Polikliniek

Dr. Leo Kannerhuis Brabant. Polikliniek Dr. Leo Kannerhuis Brabant Polikliniek Sterker met autisme Welkom bij het Dr. Leo Kannerhuis Brabant Wij zijn er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met autisme (normaal begaafd) die vastlopen:

Nadere informatie

Het Psychologisch Onderzoek PSYC

Het Psychologisch Onderzoek PSYC Het Psychologisch Onderzoek PSYC Het psychologisch onderzoek... In overleg met uw neuroloog kan een psychologisch onderzoek worden aangevraagd. Een dergelijk onderzoek kan meer duidelijkheid geven hoe

Nadere informatie

Centrum voor Vroege Hart en Vaatziekten (CVHV)

Centrum voor Vroege Hart en Vaatziekten (CVHV) Centrum voor Vroege Hart en Vaatziekten (CVHV) Het Centrum voor Vroege Hart- en Vaatziekten (CVHV) is een multidisciplinaire spreekuur voor patiënten die al op jonge leeftijd (onder de 50 jaar) te maken

Nadere informatie

Vragenlijst Geriatrische Revalidatie

Vragenlijst Geriatrische Revalidatie Vragenlijst Geriatrische Revalidatie Ingevulde vragenlijst graag vóór 25 januari 2016 retourneren in de daarvoor bestemde doos op uw afdeling De resultaten worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst

Nadere informatie

Grip op pijn Revalidatiecentrum Breda

Grip op pijn Revalidatiecentrum Breda 1. Grip op pijn Revalidatiecentrum Breda Inleiding U bent naar de revalidatiearts van Revant Revalidatiecentrum Breda doorverwezen, omdat u chronische pijnklachten heeft en er behoefte is aan professionele

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek U bent door uw behandelend specialist verwezen naar de afdeling Medische Psychologie voor een neuropsychologisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden uw cognitieve functies

Nadere informatie

Klinische opname. Algemene informatie

Klinische opname. Algemene informatie Klinische opname Algemene informatie In deze brochure van SymforaMeander centrum voor psychiatrie, vindt u algemene en praktische informatie over de behandeling en de gang van zaken in de kliniek. Leest

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie.

Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie. Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie www.nwz.nl Inhoud Neuropsychologisch onderzoek 3 Wat is een neuropsychologisch onderzoek? 3 Stoornissen door een hersenbeschadiging 3 Het onderzoek

Nadere informatie

L EO KAN N E RH UI S KOPLOPERS IN DE ZORG

L EO KAN N E RH UI S KOPLOPERS IN DE ZORG L EO KAN N E RH UI S 106 Gehandicaptenzorg GGZ Jeugdzorg Maatschappelijke Ondersteuning VVT Ziekenhuizen en Klinieken Life Science & Health Sinds de ontdekking van de aandoening autisme begin jaren 70,

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor patiënten Lichamelijke

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek. Op de afdeling Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek. Op de afdeling Medische Psychologie Neuropsychologisch onderzoek Op de afdeling Medische Psychologie Inleiding Uw specialist heeft u verwezen naar de afdeling Medische Psychologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. In deze folder leest

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen. Medische Psychologie

Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen. Medische Psychologie 00 Neuropsychologisch onderzoek Volwassenen Medische Psychologie 1 Wie kan doorverwijzen voor onderzoek? Meestal is het een medisch specialist die u doorverwijst voor een neuropsychologisch onderzoek.

Nadere informatie

Patiëntinformatieformulier LOGICA-trial

Patiëntinformatieformulier LOGICA-trial Informatiebrief LOGICA trial: Laparoscopische versus Open Maag Operatie Datum: Onderwerp Telefoon E-mail 1 november 2015 LOGICA trial 088-005 6908 espillenaarbilgen@rijnstate.nl Geachte heer/mevrouw, U

Nadere informatie

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG MET ggz helpt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met psychische klachten. Ook naasten van mensen met psychische klachten kunnen bij ons terecht voor ondersteuning.

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie

Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie Behandel- en expertisecentrum Niet aangeboren hersenletsel (NAH)/ neuropsychiatrie 20135014 PP bavo Neuro algemeen brochure.indd 1 24-09-13 13:48 Behandel- en expertise centrum NAH/neuropsychiatrie Het

Nadere informatie

ALS Onderzoek. ALS biobank en database. ALS Onderzoek. Onderzoeksprojecten

ALS Onderzoek. ALS biobank en database. ALS Onderzoek. Onderzoeksprojecten ALS Onderzoek ALS Centrum Nederland doet onderzoek naar ALS, PLS en PSMA met als doel om zo snel mogelijk een behandeling voor deze ziektes te vinden. We verzamelen gegevens van zoveel mogelijk patiënten.

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen

Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Neuropsychologisch onderzoek bij ouderen Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie en wat is een neuropsycholoog... 1 Mogelijke gevolgen van een hersenbeschadiging... 1 Wat is een neuropsychologisch

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten combinatie van psychische en lichamelijke klachten Informatie voor cliënten

Nadere informatie

Onderzoek naar vruchtbaarheid

Onderzoek naar vruchtbaarheid Onderzoek naar vruchtbaarheid Bij de man Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent verwezen naar de uroloog om te onderzoeken of er bij u sprake is van verminderde

Nadere informatie

Welkom op de polikliniek Psychiatrie

Welkom op de polikliniek Psychiatrie Welkom op de polikliniek Psychiatrie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In overleg met uw huisarts of specialist bent u doorgestuurd naar de polikliniek Psychiatrie

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek bij volwassenen

Neuropsychologisch onderzoek bij volwassenen Neuropsychologisch onderzoek bij volwassenen Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling medische psychologie voor een neuropsychologisch onderzoek (NPO). In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Zorgprogramma s, behandelpaden en monitoren: welke resultaten levert dat op? Marguerite Elfrink Projectleider Zorgmonitor Forum GGz Nijmegen

Zorgprogramma s, behandelpaden en monitoren: welke resultaten levert dat op? Marguerite Elfrink Projectleider Zorgmonitor Forum GGz Nijmegen Zorgprogramma s, behandelpaden en monitoren: welke resultaten levert dat op? Marguerite Elfrink Projectleider Zorgmonitor Forum GGz Nijmegen Seminar: Veranderingen in de zorg, NetQ, Centraal Museum 13

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

Medezeggenschap. Informatie voor cliënten en cliëntvertegenwoordigers

Medezeggenschap. Informatie voor cliënten en cliëntvertegenwoordigers Medezeggenschap Informatie voor cliënten en cliëntvertegenwoordigers Praat mee! De Amarant Groep vindt medezeggenschap van cliënten en cliëntvertegenwoordigers erg belangrijk. Binnen de afzonderlijke

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek Wetenschappelijk onderzoek informatie voor cliënten Inhoud 1 Inleiding 1 Wetenschappelijk onderzoek 1 Waarom zou ik meedoen? 2 Zijn er risico s aan verbonden? 2 De opzet van een onderzoek 2 Wat betekent

Nadere informatie

Inventarisatie van gezinsbehandelingen bij de partners van Leo Kannerhuis Nederland. Januari 2011

Inventarisatie van gezinsbehandelingen bij de partners van Leo Kannerhuis Nederland. Januari 2011 Inventarisatie van gezinsbehandelingen bij de partners van Leo Kannerhuis Nederland Januari 2011 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Methode 5 Resultaten 6 Conclusie 8 Referenties 8 Bijlage 1 9 Bijlage 2 15 Bijlage

Nadere informatie

Multi source feedback voor de aios

Multi source feedback voor de aios Multi source feedback voor de aios Multi source feedback voor de aios Voor artsen in opleiding tot specialist (aios) is het belangrijk dat zij kennis van het specialisme verwerven, specialistische vaardigheden

Nadere informatie

Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de ouders Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Hoe werkt de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Nadere informatie

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten Ambulant Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van de ambulante afdeling van Altrecht Senior kunt verwachten. Wanneer kunt u behandeld worden bij Altrecht Senior, Ambulant? Ambulant

Nadere informatie

Factoren van invloed op de intensiteit van de behandeling van patiënten met een autismespectrumstoornis en het geassocieerde herstel.

Factoren van invloed op de intensiteit van de behandeling van patiënten met een autismespectrumstoornis en het geassocieerde herstel. Factoren van invloed op de intensiteit van de behandeling van patiënten met een autismespectrumstoornis en het geassocieerde herstel. Intensive Specialized Autism Care Study (ISAC study) Reach-Aut Project

Nadere informatie

INTENSIVE HOME TREATMENT

INTENSIVE HOME TREATMENT INTENSIVE HOME TREATMENT U bent verwezen naar het team Intensive Home Treatment (IHT) van MET ggz. Dit team is er voor mensen met psychiatrische problemen die dreigen in crisis te raken. IHT biedt (jong)-

Nadere informatie

Algemene informatie genderdysforie Adolescenten

Algemene informatie genderdysforie Adolescenten Algemene informatie genderdysforie Adolescenten Je hebt samen met je ouders een afspraak met het genderteam kinderen en adolescenten. Dit team is onderdeel van van het kennis- en zorgcentrum voor genderdysforie

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling bij kinderen en jongeren Afdeling medische psychologie

Onderzoek en behandeling bij kinderen en jongeren Afdeling medische psychologie Uw kind is door de behandelend arts verwezen naar een kinderpsycholoog in het MCL. In deze brochure kunt u lezen wat de werkwijze is van de medisch psycholoog. We leggen uit voor welke klachten u en uw

Nadere informatie

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis

De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis PSYCHOLOGIE De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis Uw kind is door een medisch specialist van het Laurentius Ziekenhuis verwezen naar de afdeling Medische Psychologie. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit.

HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit. HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit. HypoAware: a combined group and online educational program for

Nadere informatie

Centrum Specialistische Behandelingen (CSB)

Centrum Specialistische Behandelingen (CSB) Internet: www.sabn.nl E-mail: info@sabn.nl Centrum Specialistische Behandelingen (CSB) Overige websites: www.eetstoornissen.nl Afdeling Eetstoornissen Informatiefolder voor verwijzers 12 De Afdeling Eetstoornissen

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

De huid en het brein. Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1

De huid en het brein. Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1 De huid en het brein Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1 Het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

De Jutters. denkt met je mee. De Jutters centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie 1

De Jutters. denkt met je mee. De Jutters centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie 1 De Jutters denkt met je mee De Jutters centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie brochure A5 DJ denkt mee.indd 1 1 24-08-17 34 13:25 Wat is De Jutters? De Jutters diagnosticeert en behandelt kinderen,

Nadere informatie

1 INFORMATIEBROCHURE

1 INFORMATIEBROCHURE INFORMATIEBROCHURE 1 2 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Swetlana Gutjar Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-480759 E-mail: emo.studie@wur.nl Bezoekadres: Biotechnion,

Nadere informatie

1 INFORMATIEBROCHURE

1 INFORMATIEBROCHURE INFORMATIEBROCHURE 1 2 Contactinformatie onderzoekers Contactpersoon: Swetlana Gutjar Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit Telefoon: 0317-481265 E-mail: nemostudie@wur.nl Bezoekadres: Agrotechnion,

Nadere informatie

Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie

Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie Algemene informatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Doelgroep 1 Aanmelding 2 Intake 2 Uitslag/advies 3 Aanvullend onderzoek

Nadere informatie