Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak!"

Transcriptie

1 Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Behandelcentrum Kinderen Verder met autisme

2 Het Behandelcentrum Kinderen In ons Behandelcentrum Kinderen bieden wij een gespecialiseerd en op maat gemaakt behandelaanbod voor kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) tot ongeveer 12 jaar, waarbij de ontwikkeling is vastgelopen. Wij behandelen in de context van het gezin en de omgeving waarin het kind opgroeit. De behandeling richt zich op het opheffen van de stagnatie in de ontwikkeling van het kind en/of gezinssysteem, zodat er weer groei mogelijk is. Wij werken vanuit het één kind één plan principe. Systeemgericht behandelen Binnen het Behandelcentrum Kinderen werken we vanuit de visie dat een kind bij voorkeur thuis opgroeit, waarbij het vanzelfsprekend is dat de hele omgeving van het kind zoveel mogelijk bij de behandeling betrokken wordt. Het kind is immers niet los te zien van zijn of haar gezin, familie, school en verdere omgeving waar het deel van uit maakt. Ook in die situaties waarin een kind tijdelijk klinisch behandeld moet worden is de insteek van de behandeling erop gericht om kind, ouders en broertjes en zusjes zo toe te rusten dat het kind zo snel mogelijk weer thuis kan gaan wonen. Onlosmakelijk verbonden met de integrale aanpak is het samenwerken met school en andere partners in de zorg. Methodiek Pivotal Response Treatment (PRT) is de centrale behandelmethodiek binnen het Behandelcentrum Kinderen. Deze methodiek richt zich op het stimuleren van kernvaardigheden, zoals motivatie en initiatief nemen door op een speelse manier in allerlei dagelijkse situaties leermomenten te creëren. Door deze kernvaardigheden bij kinderen met ASS te stimuleren gaan andere vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie en spel, zich automatisch ontwikkelen. Aan de ouders/verzorgers wordt een cursus aangeboden om de principes van de PRT te leren kennen en toe te leren passen.

3 Doel van de behandeling Binnen de behandeling kan o.a. gewerkt worden aan: Het vergroten van inzicht in en acceptatie van mogelijkheden en beperkingen van het kind, bij het kind zelf, zijn of haar ouders/verzorgers, overige familieleden en leerkrachten. Het vergroten van de vaardigheden (competenties) van het kind; sociale en communicatieve vaardigheden, zelfredzaamheidvaardigheden, vrije tijd en spel Het vergroten van de vaardigheden van de ouders/verzorgers Het verminderen en/of reguleren van de autistische symptomen Het verminderen en/of opheffen van bijkomende psychiatrische stoornissen Het verminderen van gedragsontregelingen Het voorkomen van, verminderen of opheffen van een gestagneerde ontwikkeling op het gebied van onderwijs De behandelteams Kinderen worden bij de start ingedeeld in één van de drie behandelteams. Deze indeling vindt plaats op basis van leeftijd en behandelintensiteit. Er zijn drie teams: Team 1 voor jonge kinderen tussen de 6 en 10 jaar Team 2 voor oudere kinderen tussen de 10 en 14 jaar Team 3 voor intensieve behandeling van kinderen tot 14 jaar Elk behandelteam bestaat uit een psychiater, GZ-psychologen, maatschappelijk werker, een gezinsbehandelaar, logopediste, sociotherapeuten, trainers en (vak)therapeuten.

4 Behandelpaden en -modules Het Behandelcentrum Kinderen werkt met drie specifieke behandelpaden. Elk behandelpad bestaat uit een aantal standaard behandelmodules. Afhankelijk van de hulpvraag kunnen daar één of meerdere aanvullende modules aan toegevoegd worden. Ons motto is: gewoon waar het mogelijk is en bijzonder waar het nodig is. Binnen het Behandelcentrum Kinderen zijn de volgende behandelmodules beschikbaar: Uitgebreid diagnostisch onderzoek Psycho-educatie PRT-training voor kind en ouders Systeem diagnostisch onderzoek en zo nodig systeemtherapie Logopedische screening en zo nodig behandeling Ouderbegeleiding Psychiatrische Gezinsbehandeling Autisme (PGA) Top-behandeling Basis naar Brugtraining Groepsgewijze trainingen gericht op sociale vaardigheden, copingvaardigheden en identiteitsontwikkeling Cognitieve gedragstherapie Farmacotherapie Vaktherapie, bijvoorbeeld: Therapie Beeldend, Psychomotorische therapie of Muziektherapie Milieutherapie

5 Een aantal behandelmodules nader toegelicht Psychiatrische Gezinsbehandeling Autisme (PGA) Wanneer het gezinsfunctioneren uit balans en/of verstoord is geraakt kan ambulante intensieve gezinsbehandeling aangewezen zijn. De gezinsbehandelaar komt wekelijks bij het gezin thuis om met alle gezinsleden te zoeken naar oplossingen die helpen in de thuissituatie, waardoor de gezinsleden voldoende competent worden om met het autisme in het gezin om te gaan. Binnen PGA wordt aangesloten bij de krachten en kwaliteiten die er binnen het gezin aanwezig zijn en competenties worden versterkt en zo mogelijk uitgebreid. Top-behandeling De Top-behandeling is een behandeling voor kinderen van 3 tot 5 jaar die niet kunnen deelnemen aan het onderwijs. Top staat voor training en onderwijsprogramma waarbij de behandeling plaatsvindt tijdens groeps- en individuele momenten in en buiten de klas. Het kind komt drie keer per week van 9 tot 14 uur naar de top-behandeling. Ouders worden intensief betrokken bij de behandeling van hun kind. Het doel van de behandeling is het kind vaardigheden aan te leren en de ontwikkeling zo te stimuleren zodat het kind wel kan gaan deelnemen aan onderwijs. In de Topbehandeling werken scholengemeenschap De Brouwerij en het Behandelcentrum Kinderen intensief samen. Basis naar Brugtraining De overstap van het (speciaal) basisonderwijs naar het (speciaal) voortgezet onderwijs is voor veel kinderen een grote stap. De nieuwe schoolsituatie doet een beroep op vaardigheden zoals het plannen van huiswerk, het maken van vrienden en omgaan met emoties. Dit zijn vaardigheden waar kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) extra moeite mee kunnen hebben. In de training Van Basis naar Brug worden deze vaardigheden in groepsverband getraind om de kinderen met ASS optimaal te ondersteunen in de overgang van de basisschool naar de brugklas. Milieutherapie In alle behandelpaden is het mogelijk om voor kinderen in de leeftijd van 6 tot ongeveer 12 jaar de module milieutherapie toe te voegen. Dat betekent dat kinderen behandeling op een behandelgroep volgen binnen een therapeutisch behandelklimaat. Er zijn twee varianten van milieutherapie. De eerste variant is deeltijdbehandeling waarbij kinderen twee dagen per week tussen 9.00 en uur verschillende behandelmodules volgen. De behandeling vindt plaats op twee vaste dagen per week. Daarnaast kan op indicatie meer individuele behandeling geboden worden. Om de generalisatie te bevorderen wordt nauw samengewerkt met ouders/verzorgers en school. De tweede variant betreft klinische behandeling. Het Behandelcentrum Kinderen heeft drie klinische behandelgroepen waarbinnen een 24-uurs behandeling wordt geboden. De kinderen gaan één keer per twee weken een weekend naar huis. Binnen de behandelgroepen is sprake van differentiatie in aanpak en begeleidingsintensiteit. Uitgangspunt van de behandeling is dat kinderen na opname weer terug naar huis gaan. Daartoe wordt intensief samengewerkt met ouders/verzorgers.

6 Onderwijs Kinderen in klinische behandeling volgen onderwijs op cluster 4 school De Brouwerij, een scholengemeenschap voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs voor kinderen en jongeren met ASS. Er zijn ook andere kinderen vanuit het Behandelcentrum Kinderen die onderwijs volgen op De Brouwerij. Er wordt intensief samengewerkt met diverse scholen voor speciaal onderwijs. Fasering van de behandeling Na de toewijzing in een behandelpad wordt een behandelplan opgesteld. In de eerste periode van de behandeling worden de sterke en zwakkere kanten van het kind en zijn of haar gezinssysteem nader in kaart gebracht en worden de eerste behandelmodules opgestart. Na de eerste observatie-/behandelperiode van drie maanden is er een bespreking met ouders (en kind), de psychiater en een behandelaar. In dit overleg wordt de eerste behandelperiode geëvalueerd, de observaties besproken en de doelen voor de komende periode vastgesteld. Deze worden vastgelegd in het behandelplan. Voor het kind wordt een vertaling gemaakt naar een werkplan, waarin een aantal concrete leerdoelen staan beschreven. Het werkplan is helder en voor het kind te begrijpen. Dit werkplan geeft aan het kind duidelijkheid over de zaken waarop geoefend gaat worden. Elke drie maanden vindt er een gezamenlijke behandelplanbespreking plaats waarin de voortgang geëvalueerd wordt. Behandelingen bij het Behandelcentrum Kinderen duren gemiddeld één jaar. Zo nodig kan de behandelduur verlengd worden. Bij afronding van de behandeling worden indien nodig de verwijzer of het sociale wijkteam betrokken. Financiering De behandelactiviteiten van het Dr. Leo Kannerhuis vallen onder de basisverzekering gezondheidszorg. Zij worden gefinancierd door de Diagnose Behandel Combinaties, DBC s, en vallen daardoor onder het wettelijk verplicht eigen risico. Dat geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar. De hoogte van het eigen risico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Het Dr. Leo Kannerhuis werkt als gespecialiseerd expertise- en behandelcentrum voor autisme niet via afspraken per gemeente maar maakt landelijke afspraken via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Onderzoek en opleiding Binnen het Dr. Leo Kannerhuis, en dus binnen het Behandelcentrum Kinderen, wordt (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden van behandeling en naar het effect van onze behandeling. Daarnaast zijn we een erkende opleidingsinstelling voor verschillende opleidingen.

7 Aanmeldcriteria Er is sprake van een stoornis in het autistisch spectrum, vastgesteld middels de DSM classificatie, door een (kinder- en jeugd-) psychiater en of GZ-psycholoog; Eén van de intelligentiefactoren is 85 of hoger. De verbale en performale intelligentie is 70 of hoger; De complexiteit van de problematiek is dermate dat de patiënt is aangewezen op behandeling door een Specialistische of Hoog Specialistische GGz instelling; Verwacht wordt OF er is gebleken dat behandeling in de Generalistische Basis GGz onvoldoende resultaat oplevert. Het is van belang dat alle betrokkenen gemotiveerd zijn voor de behandeling en zich daarvoor willen inzetten. De behandeling dient plaats te vinden op basis van een nadrukkelijke samenwerkingsrelatie tussen ouders/verzorgers, kind en behandelaars. Aanmeldprocedure Bij het Aanmeldbureau worden de aanmeldingen ontvangen. Als de informatie compleet is, worden vragenlijsten verstuurd om beter zicht te krijgen op de actuele problematiek. Als uit de verwijsinformatie en de vragenlijsten blijkt dat het Dr. Leo Kannerhuis waarschijnlijk een passend behandelaanbod heeft, wordt binnen twee weken een intakegesprek met ouders en kind gepland bij een psychiater en een GZ-psycholoog van het Behandelcentrum Kinderen. Zij beoordelen op basis van alle informatie of er inderdaad een passend behandelaanbod geboden kan worden. Als ouders (en kind) met het aanbod instemmen, kan in principe binnen zes weken gestart worden met de behandeling. Wie kan er naar ons verwijzen? Bevoegde verwijzers kunnen een kind bij ons aanmelden. Per 1 januari 2015 zijn dat artsen die een specialisatie afgerond hebben (zoals een psychiater, de huisarts, jeugdarts, etc.) en bij kinderen onder de 18 jaar kunnen ook wijk- en jeugdteams en zorgloketten van de gemeente aanmelden. Aanmelden Aanmelden kan alleen schriftelijk door middel van het aanmeldformulier. U kunt dit aanmeldformulier downloaden via de website onder tab verwijzer, opvragen per via aanmeldbureau@leokannerhuis.nl, of telefonisch Op het aanmeldformulier staat vermeld welke informatie met de aanmelding dient te worden meegestuurd. Het formulier en de bijlagen dienen gestuurd te worden naar: Aanmeldfunctionaris Polikliniek Dr. Leo Kannerhuis Postbus ZH Doorwerth onder vermelding van: nieuwe aanmelding.

8 Visie en missie Dr. Leo Kannerhuis Expertise en Behandelcentrum voor Autisme De missie van de behandelcentra van het Dr. Leo Kannerhuis is het bieden van optimale, specialistische behandeling voor mensen van alle leeftijden met complexe autismeproblematiek. In overleg met de patiënt en zijn directe omgeving zetten wij onze kennis en ervaring om in een op maat behandelaanbod. De patiënt met zijn hulpvraag is het uitgangspunt voor de verdere ontwikkeling van het behandelaanbod: hij staat centraal in dit proces. Doel van de behandeling is -uitgaande van de individuele hulpvraag- het opheffen van de stagnatie in de ontwikkeling en het op gang brengen van de persoonlijke groei van de patiënt. Hierbij zijn zelfredzaamheidvaardigheden, communicatieve en sociale vaardigheden belangrijke ontwikkelingsgebieden. Daarnaast is het van belang met de patiënt en zijn netwerk (ouders/ verzorgers) te zoeken naar aanpassingen in de leefomgeving, zodat de mogelijkheden van de patiëmt optimaal tot zijn recht kunnen komen. Uitgangspunt is het respect voor de eigenheid van het individu. Door middel van individuele en groepstherapeutische behandeling wordt beoogd te komen tot het verwerven van een zo groot mogelijke maatschappelijke zelfstandigheid en persoonlijke ontplooiing van de patiënt. Dit kan voor ieder verschillend zijn. Voor de een betekent dit een zelfstandiger en minder hulpbehoevend leven, voor de ander een betere contactvaardigheid binnen de eigen omgeving. December 2015 Dr. Leo Kannerhuis Hoofdkantoor: Houtsniplaan 1, 6865 XZ Doorwerth T (centrale) M info@leokannerhuis.nl W leokannerhuis.nl Behandelcentrum Kinderen Oolgaardthuis, Klingelbeekseweg 19, 6812 Arnhem Secretariaat Behandelcentrum Kinderen Behandelcentrum Kinderen Verder met autisme

Klinische behandeling

Klinische behandeling Klinische behandeling voor kinderen met ASS informatie voor cliënten, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Klinische behandeling voor kinderen

Nadere informatie

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder locatie Nijmegen informatie voor jongeren, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme

Nadere informatie

UITNODIGING 17 NOVEMBER

UITNODIGING 17 NOVEMBER UITNODIGING 17 NOVEMBER Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Wij laten u graag op dinsdag 17 november van 15.00-17.00 uur zien en ervaren wat de werkwijze van ons Behandelcentrum

Nadere informatie

oudertraining contact & communicatie

oudertraining contact & communicatie oudertraining contact & communicatie gebaseerd op de Pivotal Respons Treatment (PRT) methode een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth en de Polikliniek in Amsterdam februari 2013 centrum voor autisme

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen verder met autisme dr. leo kannerhuis

top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen verder met autisme dr. leo kannerhuis top-behandeling training- en onderwijsprogramma voor jonge kinderen een aanbod van de polikliniek in Doorwerth in samenwerking met scholengemeenschap De Brouwerij in Oosterbeek maart 2015 centrum voor

Nadere informatie

autismegroep groepstherapie voor autisme-spectrum stoornis (ass) verder met autisme mensen met een informatie voor cliënten en verwijzers

autismegroep groepstherapie voor autisme-spectrum stoornis (ass) verder met autisme mensen met een informatie voor cliënten en verwijzers autismegroep groepstherapie voor mensen met een autisme-spectrum stoornis (ass) november 2008 informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Autismegroep

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2014 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Weekendtraining

Nadere informatie

KAIRO. Doel van KAIRO

KAIRO. Doel van KAIRO kairo arnhem een onderwijs-behandelprogramma voor jongeren met een autisme-spectrumstoornis (ASS) informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder

Nadere informatie

polikliniek doorwerth en nijmegen verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme maart 2012

polikliniek doorwerth en nijmegen verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme maart 2012 polikliniek doorwerth en nijmegen informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

psychiatrische gezinsbehandeling autisme

psychiatrische gezinsbehandeling autisme psychiatrische gezinsbehandeling autisme (PGA) informatie voor cliënten, ouders en verwijzers mei 2011 / polikliniek Amsterdam centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers maart 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis broer AlsAls jeje broer zus ooff zus heeft tisme heeft auautisme een groep voor broers en zussen van kinderen met een autisme-spectrumstoornis juli 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met

Nadere informatie

crisisinterventie en intensieve behandeling autisme

crisisinterventie en intensieve behandeling autisme crisisinterventie en intensieve behandeling autisme Als er tijdelijk een intensief behandeltraject nodig is! informatie voor patiënten, ouders en verwijzers maart 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis

Nadere informatie

psychiatrische gezinsbehandeling autisme (PGA)

psychiatrische gezinsbehandeling autisme (PGA) psychiatrische gezinsbehandeling autisme (PGA) informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het

Nadere informatie

therapie in het dr. leo kannerhuis verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme

therapie in het dr. leo kannerhuis verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers centrum voor autisme therapie in het dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

Dr. Leo Kannerhuis Brabant

Dr. Leo Kannerhuis Brabant Dr. Leo Kannerhuis Brabant Expertisecentrum voor autisme Informatie voor huisartsen, medisch specialisten, zorgpartners en wijkteams Ieder kind met autisme is anders. Daarom besteden we bij de behandeling

Nadere informatie

opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme maart 2012

opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) verder met autisme dr. leo kannerhuis informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme maart 2012 opleiding en arbeid bij autisme (O&AA) informatie voor cliënten en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr. Leo Kannerhuis

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Zeist Oog voor het kind als geheel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Zeist is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij bieden

Nadere informatie

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Ouders Deeltijdbehandeling Deeltijdbehandeling voor kinderen van 6-12 jaar Informatie voor ouders GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Deeltijdbehandeling... VOOR WIE? Deeltijdbehandeling is

Nadere informatie

(echt)parengroep werken aan. je relatie. verder met autisme. polikliniek amsterdam. dr. leo kannerhuis

(echt)parengroep werken aan. je relatie. verder met autisme. polikliniek amsterdam. dr. leo kannerhuis (echt)parengroep werken aan je relatie polikliniek amsterdam Een partner relatiegroep voor (echt)paren waarvan één van de partners een diagnose binnen het autisme spectrum (ASS) heeft februari 2013 centrum

Nadere informatie

volwassenen en ouderen

volwassenen en ouderen volwassenen en ouderen Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 1 2. Eerste gesprek... 1 3. De verdere behandeling... 2 4. Privacy en kwaliteit... 2 5. Kosten... 3 6. Eigen risico... 3 7. Tot slot... 4 AmaCura is

Nadere informatie

training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis

training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis (ass) informatie voor cliënten, belangrijke anderen en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Begeleiding in de thuissituatie

Begeleiding in de thuissituatie Begeleiding in de thuissituatie Wie zijn wij? Profila Zorg is een evangelische zorgorganisatie die naast de mogelijkheid voor wonen en dagbesteding ook begeleiding en ondersteuning biedt in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Gelderland Diagnostiek en behandeling Polikliniek Gelderland is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij bieden diagnostiek en

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Centrum Integrale Psychiatrie

Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) biedt ambulante zorg aan volwassenen met (zeer) complexe psychische en/of psychiatrische problemen.

Nadere informatie

GGzE centrum autisme volwassenen

GGzE centrum autisme volwassenen GGzE centrum autisme volwassenen GGzE centrum autisme volwassenen Centrum voor specialistische zorg, kennis en ontwikkeling op het gebied van autisme Informatie voor verwijzers >> GGzE centrum autisme

Nadere informatie

Professionele hulp voor kinderen en jongeren

Professionele hulp voor kinderen en jongeren Professionele hulp voor kinderen en jongeren Ik heb het leuker en gezelliger met mama. Lijn5 is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die hulp nodig hebben in moeilijke fases van hun leven. Door

Nadere informatie

Integrale Zorg. Kom verder! www.ln5.nl INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Integrale Zorg. Kom verder! www.ln5.nl INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Integrale Zorg INFORMATIE VOOR VERWIJZERS Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Kom verder! www.ln5.nl Het zorgarrangement PriZma kent Crisisopvang, Observatie,

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

De rol van school en samenwerking met hulpverlening. Anne-Freda Brouwer Gz-psycholoog / Systeemtherapeut Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie

De rol van school en samenwerking met hulpverlening. Anne-Freda Brouwer Gz-psycholoog / Systeemtherapeut Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie De rol van school en samenwerking met hulpverlening Anne-Freda Brouwer Gz-psycholoog / Systeemtherapeut Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie Casus Milan 13 jaar woont als enig kind bij zijn ouders Hij

Nadere informatie

Zorg en kennis. in beeld. Duurzame transformatie in de zorg voor kind en gezin. Jaarbeeld 2016

Zorg en kennis. in beeld. Duurzame transformatie in de zorg voor kind en gezin. Jaarbeeld 2016 Duurzame transformatie in de voor kind en gezin Zorg en Jaarbeeld in beeld Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie komt in beeld als er een vermoeden bestaat van complexe psychiatrische problematiek bij kinderen

Nadere informatie

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Zelf maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Gastenhof biedt Onze jeugdigen horen erbij Hoe doe je mee in een maatschappij waar het tempo vaak hoog ligt? 2 perspectief Inhoud 4 Voor wie

Nadere informatie

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Een no-nonsense benadering vormgegeven door gedreven en erkende professionals DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Hoofdlocatie: Oostwaarts 5 E,2711 BA Zoetermeer Telefoonnummer:

Nadere informatie

Psychosomatiek Eikenboom

Psychosomatiek Eikenboom specialistische geestelijke gezondheidszorg informatie voor patiënten en verwijzers Psychosomatiek Eikenboom Er zijn mensen, die jarenlang tobben met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen afdoende

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ berkel-b

Generalistische Basis GGZ berkel-b Generalistische Basis GGZ berkel-b Generalistische Basis GGZ Aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten, opletten in de klas, omgaan met emoties en opkomen voor jezelf; zomaar een aantal vaardigheden die

Nadere informatie

De Hondsberg. Ons aanbod in vogelvlucht

De Hondsberg. Ons aanbod in vogelvlucht De Hondsberg Ons aanbod in vogelvlucht 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling aan kinderen

Nadere informatie

Idris TED. Specialistische behandeling in deeltijd. Samen sterk!

Idris TED. Specialistische behandeling in deeltijd. Samen sterk! Idris TED Specialistische behandeling in deeltijd Samen sterk! TED Samen sterk! Met TED biedt Idris specialistische ambulante behandeling voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en ernstige

Nadere informatie

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is AMBIT MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is bedoeld om jongeren met ernstige meervoudige (psychische) problemen weer op weg

Nadere informatie

FACT. FACT Functie Assertive Community Treatment

FACT. FACT Functie Assertive Community Treatment FACT Functie Assertive Community Treatment 1 FACT Functie Assertive Community Treatment Folder voor jongeren Algemene informatie Accare Drenthe/Overijssel maakt deel uit van Accare, een instelling voor

Nadere informatie

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Behandeling in de eigen leefomgeving. GezinsFACT Sommige gezinnen komen door een opeenstapeling van problemen, waaronder het gedrag van een van de

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

Informatie deeltijdbehandeling

Informatie deeltijdbehandeling PAAZ Informatie deeltijdbehandeling Voor verwijzers en deelnemers Deze brochure geeft u informatie over de deeltijdbehandeling van de psychiatrische afdeling in ziekenhuis Lievensberg te Bergen op Zoom.

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort

Schakenbosch in het kort Schakenbosch in het kort 2 Schakenbosch in het kort Schakenbosch is een behandelcentrum JeugdzorgPlus voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Daarnaast hebben de jongeren psychiatrische

Nadere informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie Therapeutische peutergroepen Algemene informatie Therapeutische peutergroep Behandeling op een therapeutische peutergroep (TPG) bestaat uit een intensief revalidatieprogramma voor kinderen van ongeveer

Nadere informatie

Expertise. Visie op problematiek

Expertise. Visie op problematiek Expertise Visie op problematiek De hulpverlening voor mensen met ASS is vaak langdurig en complex en strekt zich gelijktijdig uit over verschillende levensgebieden. Om mensen met deze complexe problematiek

Nadere informatie

Autisme. Informatiebrochure over autismespectrumstoornissen

Autisme. Informatiebrochure over autismespectrumstoornissen Autisme Informatiebrochure over autismespectrumstoornissen Autisme Steeds meer mensen hebben psychische problemen. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat ongeveer één procent van de

Nadere informatie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Maelsonstraat 1 1624 NP HOORN 088 65 65 010 www.ggz-nhn.nl/jeugd www.ggz-nhn.nl

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Behandeling

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten

Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten 2 Deze folder geeft u informatie over het deeltijdprogramma (gedeeltelijk) onbegrepen lichamelijke klachten op de zorgeenheid Psychiatrie van het CWZ.

Nadere informatie

deeltijdbehandeling Amares

deeltijdbehandeling Amares Amares deeltijdbehandeling Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die een deeltijdbehandeling gaan krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor de ouder(s)/ verzorger(s) die binnenkort met

Nadere informatie

Voor kinderen en jongeren met een complex trauma. Polikliniek Haaglanden

Voor kinderen en jongeren met een complex trauma. Polikliniek Haaglanden Voor kinderen en jongeren met een complex trauma. Polikliniek Haaglanden Diagnose en behandeling bij complex trauma. Intermetzo Polikliniek Haaglanden Intermetzo Polikliniek Haaglanden in Voorburg diagno

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Zorgpad Jeugd Intake

Zorgpad Jeugd Intake Zorgpad Jeugd Intake Aanmelding Verwijzing via huisarts, school of jeugdinstelling Bespreking Team Er vindt wekelijks multidisciplinair overleg plaats, waarbij nieuwe aanmeldingen en lopende trajecten

Nadere informatie

Integrale Zorg. Kom verder! INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Integrale Zorg. Kom verder!   INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Integrale Zorg INFORMATIE VOOR VERWIJZERS Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Kom verder! www.ln5.nl Bij het zorgarrangement Uit&Thuis start de behandeling met

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod U bent niet de enige Een op de tien Nederlanders heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis of heeft trekken hiervan. De Riagg Maastricht is gespecialiseerd

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Informatie voor huisartsen Organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Rivierduinen biedt vele vormen van geestelijke gezondheidszorg voor alle leeftijden;

Nadere informatie

Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school.

Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school. Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school. Waarom RIOzorg? Complete zorg: onderzoek en behandeling Wetenschappelijk effectief bewezen behandelmethodes Een zo kort mogelijke wachtlijst

Nadere informatie

Ik maak mijn werkstuk over autisme, omdat dat me wel een leuk onderwerp lijkt.

Ik maak mijn werkstuk over autisme, omdat dat me wel een leuk onderwerp lijkt. Werkstuk door een scholier 2362 woorden 18 januari 2005 6,3 89 keer beoordeeld Vak Verzorging VOORWOORD Ik maak mijn werkstuk over autisme, omdat dat me wel een leuk onderwerp lijkt. Autisme is een ontwikkelingsstoornis,

Nadere informatie

k i n d e r e n e n j o n g e r e n

k i n d e r e n e n j o n g e r e n k i n d e r e n e n j o n g e r e n . Inhoudsopgave 1. Toegang tot onze zorg... 1 2. Eerste gesprek... 2 3. De verdere behandeling... 2 4. Privacy en kwaliteit... 4 5. Behandelaanbod voor kinderen en jongeren...

Nadere informatie

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND Aan: Werkgroep kostencomponenten jeugd GGZ (met aanbieders) Van: TWO jeugdhulp Holland Rijnland Datum: 12-07-2017 Onderwerp: Concept omschrijving diensten Jeugd GGZ 2018, behorende

Nadere informatie

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Behandeling in de eigen leefomgeving. GezinsFACT Sommige gezinnen komen door een opeenstapeling van negatieve factoren, waaronder het complexe probleemgedrag

Nadere informatie

Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling

Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Voorkomen dat het uit de hand loopt. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Gezinnen kunnen vastlopen in de opvoeding.

Nadere informatie

Jeugd. Informatie voor verwijzers en professionals

Jeugd. Informatie voor verwijzers en professionals Jeugd Informatie voor verwijzers en professionals 1 Inhoud Onze aanpak 4 Ons aanbod 6 Thuis, op school en in de wijk 6 Diagnostiek en therapie 6 TED 6 Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling 7 FACT 7 Als

Nadere informatie

Bijlage 1 Programma van Eisen

Bijlage 1 Programma van Eisen Bijlage 1 Programma van Eisen Functie: Subfunctie: Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) met een landelijke functie Autisme Toegangscriteria 1. Karakteristieken van het kind: De jeugdigen hebben de volgende

Nadere informatie

Transit. deeltijd en klinische behandeling. Volwassenen en

Transit. deeltijd en klinische behandeling. Volwassenen en Transit deeltijd en klinische behandeling Volwassenen en deeltijd en klinische behandeling Inhoud Wat is Transit? 3 - Welke problemen? 3 - Welke problemen niet? 4 De behandeling 5 - Ambulante behandeling

Nadere informatie

voor verwijzers Stap voor stap naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jongeren

voor verwijzers Stap voor stap naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jongeren voor verwijzers Stap voor stap naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jongeren WAT U IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Hoe we werken 3 Behandeling en training

Nadere informatie

Onderwijs Zorg Arrangement: één kind één plan. Intensieve zorg en speciaal onderwijs in één programma

Onderwijs Zorg Arrangement: één kind één plan. Intensieve zorg en speciaal onderwijs in één programma Onderwijs Zorg Arrangement: één kind één plan Intensieve zorg en speciaal onderwijs in één programma Onderwijs Zorg Arrangement: één kind één plan Intensieve Zorg en speciaal onderwijs: één programma

Nadere informatie

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Mijn naam is Kinnik Ik ben Ik kan Ik doe... Ik werk... er voor ieder kind, van peuter tot jong volwassene. Ik ben volledig gericht op de wereld van kinderen en jongeren. Ik

Nadere informatie

Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling

Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling Kliniek Ithaka Voor intensieve behandeling Een behandeling bij Ithaka richt zich op het herstel of verbetering van de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind of de jeugdige in zijn of haar eigen omgeving.

Nadere informatie

LLA Leer- Leefvoorziening voor jongeren met ass

LLA Leer- Leefvoorziening voor jongeren met ass LLA Leer- Leefvoorziening voor jongeren met ass locatie nijmegen informatie voor cliënten, ouders en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr

Nadere informatie

Klinische opname. Algemene informatie

Klinische opname. Algemene informatie Klinische opname Algemene informatie In deze brochure van SymforaMeander centrum voor psychiatrie, vindt u algemene en praktische informatie over de behandeling en de gang van zaken in de kliniek. Leest

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen Persoonlijkheidsstoornissen cluster Zuid-Hollandse Eilanden informatie voor verwijzers Inleiding Het cluster Zuid-Hollandse Eilanden is actief in de regio Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoekse

Nadere informatie

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust - 1 - Inleiding Dit is een informatiefolder voor de klinische module eetstoornissen. In deze folder zullen we je informeren

Nadere informatie

Open groepsbehandeling

Open groepsbehandeling Open groepsbehandeling Een behandelopname voor jongeren met gedragsproblemen die hun ontwikkeling bedreigen. En hulp in een gezinssetting is tijdelijk niet mogelijk. Over open groepsbehandeling Soms loopt

Nadere informatie

wijzer centrum voor ambulante behandeling van Amsta

wijzer centrum voor ambulante behandeling van Amsta wijzer centrum voor ambulante behandeling van Amsta Wie zijn we? Wijzer is het centrum voor ambulante behandeling van Amsta (voorheen DkJ). Wijzer biedt expertise op het gebied van ondersteuning en behandeling

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers Wat is DCD? DCD is de Engelse afkorting van Developmental Coordination Disorder; vrij vertaald in het Nederlands een motorische

Nadere informatie

Uw kind en dyslexie. Brochure voor ouders

Uw kind en dyslexie. Brochure voor ouders Uw kind en dyslexie Brochure voor ouders Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een aangeboren handicap die iedereen kan treffen. Onafhankelijk van intelligentie. Dyslexie is een hardnekkig probleem

Nadere informatie

Behandeling en onderwijs in één. Dagbehandeling Aquamarijn

Behandeling en onderwijs in één. Dagbehandeling Aquamarijn Behandeling en onderwijs in één. Dagbehandeling Aquamarijn Sommige kinderen zijn vastgelopen in het onderwijs. Kinder- en jeugdpsychiatrische dagbehandeling Sommige kinderen hebben zoveel problemen, dat

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Informatie voor cliënten Van overleven naar voluit leven 2 Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren en volwassenen met zowel een verstandelijke

Nadere informatie

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten (Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten Omschrijving voorzieningen Ons kenmerk: Datum: Oktober 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv.nl INHOUD 1 34118 Behandeling

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: een interventie (groepsschematherapie) gericht op verminderen van borderline symptomen op herstelt niveau, het terugdringen van bijkomende psychische stoornissen, zinvolle

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Informatie voor cliënten Van overleven naar voluit leven 2 Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd

Nadere informatie

Deeltijd angst- en stemmingsstoornissen Nieuwegein

Deeltijd angst- en stemmingsstoornissen Nieuwegein Deeltijd angst- en stemmingsstoornissen Nieuwegein Informatie voor patiënten en verwijzers Brinkveld 2 Brinkveld Deeltijd angst- en stemmingsstoornissen is gehuisvest in Nieuwegein en biedt: behandeling

Nadere informatie

GESPECIALISEERDE JEUGDZORG

GESPECIALISEERDE JEUGDZORG GESPECIALISEERDE JEUGDZORG We zoeken nadrukkelijk de samenwerking met gemeenten voor gespecialiseerde jeugdhulp aan jongeren, voor wie de reguliere ambulante en residentiële jeugdzorg niet toereikend is.

Nadere informatie

Inventarisatie van gezinsbehandelingen bij de partners van Leo Kannerhuis Nederland. Januari 2011

Inventarisatie van gezinsbehandelingen bij de partners van Leo Kannerhuis Nederland. Januari 2011 Inventarisatie van gezinsbehandelingen bij de partners van Leo Kannerhuis Nederland Januari 2011 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Methode 5 Resultaten 6 Conclusie 8 Referenties 8 Bijlage 1 9 Bijlage 2 15 Bijlage

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Almelo Oog voor het kind als geheel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Almelo is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij

Nadere informatie

informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl

informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl GGZ Noord-Drenthe AFPN Wanneer u problemen heeft of psychisch ziek bent, kunt u na een

Nadere informatie

Acute deeltijdbehandeling

Acute deeltijdbehandeling Volwassen Acute deeltijd Acute deeltijdbehandeling Locatie Harderwijk Acute deeltijdbehandeling Locatie Harderwijk U bent aangemeld voor de acute deeltijdbehandeling bij GGz Centraal. Dat kan vragen oproepen.

Nadere informatie