START TO RUN AC LYRA VZW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "START TO RUN AC LYRA VZW"

Transcriptie

1 A.C. LYRA VZW Tf Srt: 03/ GSM : 0486/ Srt: lyra@val.be GSM Rony Becquet : 0478/ rony.becquet@aclyra.com Website : Wanneer? START TO RUN AC LYRA VZW Start en INFO-AVOND (mogelijkheid om in te schrijven) op maandag 06 maart 2017 om uur. Inschrijving mogelijk tot 31 maart Waar? Atletiekpiste Netestadion, Aarschotsesteenweg 3 te LIER Mogelijkheden? Beginnerscursus: 0 tot 5 km. PRAKTISCHE INFORMATIE De begeleide trainingen hebben plaats op maandag- en woensdagavond van uur tot uur. Eerste 4 weken op atletiekpiste. Steeds bijeenkomst aan de atletiekpiste. Naast de groepstrainingen dien je 1 training individueel af te werken op eigen tempo. Bedoeling is om 3 dagen per week aan je schema te werken. De eindtest wordt afgenomen op zaterdag 03 juni 2017 ter gelegenheid van de Pallieterjogging van Lier De deelname in de onkosten bedraagt 20 EURO (verzekering Vlaamse Atletiekliga, inschrijving Pallieterjogging en T-shirt inbegrepen).

2 NUTTIGE TIPS Kledij - Short, T-shirt, jogging- of loopbroek, sweater of trainingsvest - Sokken - Regenjasje (in België weet je nooit) - Bij donker weer: een lichtgevend jasje of overgooier - Voor de dames: stevige sportbeha Schoenen - Liefst degelijke sportschoenen (stevige buigzame buitenzool en een zachtere inlegzool, schokdempend) Drinken - Breng steeds een flesje drinken (niet-bruisend water) mee, om tijdens en na de training te kunnen drinken. Je kan ook ter plaatse drinken aanschaffen aan zeer democratische prijzen. Na de training - Breng steeds droge kledij en schoenen mee. Er is mogelijkheid tot douchen (voorzie misschien badslippers) in de kleedkamers aan de atletiekpiste. Allerlei - Uw sportzak kan je achterlaten in het gebouw op de piste, waardevolle zaken kunnen afgegeven worden in de cafetaria. Lopen kan u gezondheid en vreugde brengen, een gevoel van welzijn, een uitdaging en een eindeloos ontdekken van uzelf en uw mogelijkheden. (Grete Waitz, Olympisch zilver, wereldkampioene en meervoudig marathonwinnares)

3 Waarom joggen? voordelen om voor deze sport te kiezen. Joggen is een ideale manier om je fitheid en conditie te verbeteren en om je zo beter te wapenen tegen allerhande gezondheidsrisico s. Wanneer je driemaal per week 30 minuten gaat joggen, zal je vlug een zekere fitheid ervaren. Meermaals oefenen per week is veel beter dan eenmaal per week een langere periode. Geen enkele andere sport geeft na zo weinig tijd zoveel trainingseffect. Je kan overal en op elk moment van de dag joggen. Je moet geen rekening houden met de openingsuren van sportcentra. Iedereen vindt in zijn eigen omgeving wel een geschikte plaats. Joggen kan je, indien je dit verkiest, alleen en op een moment van de dag dat het best past in je dagschema. Joggen is een eenvoudige en goedkope sport. Naast een paar degelijke loopschoenen heb je niet veel nodig. Iedereen heeft wel sportieve kledij in de kleerkast. In groep en onder begeleiding lopen is stukken goedkoper dan andere sporten. Een uurtje fitness of tennis kost ook 4 tot 5 Euro per uur. Joggen is één van de beste manieren om je te ontspannen. 30 minuten lopen doet wonderen tegen alle vormen van stress. Deze fysieke inspanning geeft een ontspannen gevoel en geeft je tevens energie. Wanneer je de mogelijkheid hebt om s morgens te trainen, zal je na een verkwikkende douche snel versteld staan over welke hoeveelheid energie je beschikt. De dag kan niet meer stuk! Ook tijdens het joggen gaan problemen niet zo groot lijken en dikwijls heb je op het einde van je training een oplossing voor je probleem gevonden. Zeker de moeite om het eens te proberen. Joggen in groep is zeker aan te raden en wordt door velen positief ervaren. Het sociaal contact tijdens de wekelijkse trainingen werkt enorm motiverend. Op die manier zullen de iets minder gemotiveerden, dankzij de steun van de groep, het langer volhouden. Joggen is een prima onderdeel van een afslankprogramma of een dieet. Er zijn weinig activiteiten die meer calorieën verbranden dan joggen. Om vet te verbranden is het veel beter lang en traag te lopen dan snel spurten afgewisseld met stappen (interval). Veel diëtisten raden hun patiënten aan om te gaan joggen als aanvulling op hun dieet. Gezond eten en veel bewegen (joggen) zijn de beste manieren om definitief gewicht te verliezen. Toch moet men zichzelf niets wijsmaken, met alleen maar te joggen valt men niet af.

4 Joggen kan (bijna) iedereen en het is de ideale gezinssport. Het is technisch zo eenvoudig en de drempel om er aan te beginnen is zeer laag. Iedereen kan er, op gelijk welke leeftijd, mee starten. Miljoenen mensen over de hele wereld vormen een grote jogfamilie en lopen voor hun gezondheid, hun plezier en om hun fitheid te verbeteren. Joggen is een sport in open lucht. Heel wat mensen zoeken als ontspanning een buitenactiviteit omdat ze de ganse dag binnen zitten. Joggen in de natuur is enig. Geniet ten volle van de omgeving. Joggen is een life-time (levenslange) sport. Joggen geeft je een gevoel van vrijheid, de meeste tijd in ons leven wordt bepaald door beperkingen die anderen ons opleggen (we lopen waar en wanneer we willen, alleen of in groep, snel of langzaam). Wie kan joggen? Iedereen is geschikt om te joggen. Toch is het aan te raden om deelnemers van meer dan veertig jaar of mensen met een medische achtergrond een preventief doktersonderzoek te laten ondergaan, zeker als ze de laatste jaren nauwelijks wat aan beweging gedaan hebben of chronische gezondheidsproblemen hebben. In volgende gevallen ga je best eerst langs bij de huisarts alvorens te starten met joggen: overgewicht, problemen met het hart, ademnood, chronische vermoeidheid, diabetes, astma, Hoe joggen? Iedere jogger heeft zijn/haar eigen loopstijl. Probeer zo natuurlijk mogelijk te bewegen (armen en benen) en boots niet de stijl van een échte atleet na. Raak tijdens het joggen de grond eerst met de hiel, dan afrollen tot op de tenen. Als je landt op je tenen, riskeer je snel krampen in de kuiten en letsels aan de achillespezen. Hou je lichaam en je hoofd rechtop en leun een klein beetje naar voor. Loop met gebogen ellebogen langs het lichaam en hou je handen los, zonder vuisten te maken. Zwaai niet overdreven met armen maar hou ze ook niet onbeweeglijk naast je lichaam. Een gedeelte van de cursus bestaat uit lenigheids- en stretchingoefeningen die allen met joggen te maken hebben. Stretch NOOIT met koude spieren (eerst opwarmen).

5 Waar joggen? Een verende kunststof (vb. tartanpiste) is ideaal voor beginners en is goed om kwetsuren te vermijden. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om hierop te oefenen. Je kiest dan best voor een niet-verharde ondergrond zoals hard zand, gras of bosgrond. Asfalt en beton zijn minder aan te raden maar zijn toch beter dan een te zachte en oneffen grond (vb. mul zand). Als je vermoeid raakt, heb je hier meer kans om te vallen. Zoek in je onmiddellijke buurt een gezonde plaats waar je regelmatig rustig kan oefenen zonder dat je eerst een eind moet rijden met de fiets of de auto. Lopen in de stad op het spitsuur of in de directe omgeving van vervuilende industrieën of in de buurt van het drukke verkeer zijn niet ideaal vanwege de vuile lucht die je inademt. Zorg regelmatig voor variatie in je loopcircuit, zodat het geen vervelende routine wordt. Als je al wat loopervaring hebt, kan je tijdens het weekend deelnemen aan een jogging in je buurt. Het zorgt voor de nodige afwisseling en misschien krijg je wel de échte loopkriebels te pakken om regelmatig deel te nemen aan looporganisaties. (Je kan er verslaafd aan raken net als aan sigaretten.) Hoe snel joggen? HAAST U LANGZAAM! De meest voorkomende fout van beginnende joggers is dat ze veel te snel lopen. Daardoor gaat het hart te snel kloppen en kom je in een weerstandsfase terecht. De bedoeling van joggen is de uithouding verbeteren. Pas nadien kan er weerstand getraind worden. Traag lopen is dan ook de boodschap. De "Praattest" kan je hierbij helpen. Je loopt in uithouding als je een normaal gesprek kan voeren met je trainingspartner zonder dat je naar lucht moet happen. Als je alleen loopt, moet je zonder problemen een liedje kunnen zingen. Iets ingewikkelder om de juiste snelheid te controleren, is je hartslag meten, maar dit is meer iets voor gevorderden. Een goede raad: loop liever lang en traag, want niet de afgelegde afstand of de snelheid tellen, maar wel de tijdsduur en de hartfrequentie. Met wie joggen? Hier komt de Start to Run cursus goed van pas. Oefen met de groep één of tweemaal per week. Helemaal alleen een trainingsschema voor beginners afwerken is voor de meesten niet haalbaar (wij spreken uit ervaring). Te koud, te nat of geen tijd zijn de meest voorkomende smoesjes om de training uit te stellen. Zoek een trainingspartner met dezelfde mogelijkheden, met twee blijf je beter gemotiveerd.

6 Als je alleen gaat lopen, zorg ervoor dat er iemand op de hoogte is waar je loopt, die weet welke richting je uit bent. Als er onderweg iets moest gebeuren, (hopelijk nooit), weten ze ook waar ze moeten zoeken. Hoe lang joggen? Naast te snel lopen, is in het begin te lang lopen een veel voorkomende fout bij beginners. Volg daarom stipt het trainingsschema. Na 13 weken ben je in staat 5 kilometer te joggen zonder wandelen. Joggen moet progressief opgebouwd worden om de pezen, gewrichten en de spieren te laten wennen aan de nieuwe sportgewoonte. Het trainingsschema voorziet na elke training één of twee rustdagen. Respecteer de voorgeschreven rustdagen en wordt niet overenthousiast door elke dag te willen oefenen. Kwetsuren liggen op de loer. Loop niet met spierpijn maar neem dan wel een extra dagje rust. (Bijna) alle weer is jogweer Warmte: van alle omstandigheden om te lopen is hitte de gevaarlijkste. Draag functionele kledij (licht en luchtig): short, zweetopslorpende shirts, liefst in een lichte kleur om de zon te reflecteren. Vermijd lopen in extreme temperaturen: loop s morgens of s avonds als het afgekoeld is. Drink veel zowel voor, tijdens als na de training. Wacht nooit tot je dorst hebt, want dan is het te laat. Koude: hou vooral het hoofd (draag muts of pet, 40 % van je lichaamswarmte verdwijnt langs het hoofd) en de romp voldoende warm. 3 of 4 lagen kledij boven elkaar is beter dan een 1 dikke trui. Regen, sneeuw en ijs : lichte regen kan je niet tegenhouden, bij warm weer geeft dit zelfs een goed gevoel. Verse sneeuw is zalig om te lopen, maar vermijd verharde sneeuw en ijs. Het wordt meer schuiven dan lopen en het gevaar op kwetsuren is te groot. Wind: tip: start uw training met tegenwind en eindig met wind mee. Donker weer: draag steeds reflecterende kledij.

7 Gezond eten! De voeding van de doorsnee Vlaming is te vet en bevat te weinig koolhydraten. Deze laatsten zijn de leverancier (de benzine) van onze energie. Bronnen van koolhydraten zijn brood, deegwaren, rijst, aardappelen en vers en gedroogd fruit. Verder eet een jogger best regelmatig verse groenten, peulvruchten en graanproducten. Beperk de hoeveelheid vet, eet voldoende melkproducten en kies voor een gezond tussendoortje zoals fruit, yoghurt of een gezonde koek. Probeer niet teveel te snoepen. Eet minstens driemaal per dag en sla geen maaltijden over. Probeer 1 tot 2 uur voor de training te eten (geen te zware maaltijd). Drink voldoende (1,5 tot 2 liter per dag), zeker als het warm is. Drink tijdens en na de training niet-bruisend water, ook al heb je geen dorstgevoel. Laat dit alles je niet afschrikken, maar zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding. Af en toe lekker gaan eten en drinken (een goed glas wijn), kan je motiveren om er de volgende training weer te staan. Bron: Joggen voor beginners door Mieke Boeckx Voor inspiratie van gezonde voeding, neem eens een kijkje op Volhouden is de boodschap Hou er rekening mee dat in het begin niet alles rozengeur en maneschijn is. Waarschijnlijk ben je uit vorm. Je hebt slappe spieren. Je ledematen zijn stijf. Je hart en longen zijn niet gewend om te sporten. Na afloop van de eerste trainingen ben je waarschijnlijk stijf en heb je hier en daar wat pijn. Maar de voldoening en het genoegen dat dit van tijdelijke aard is mag een voldoende motivatie zijn om te volharden. Blijft de pijn aanhouden vraag dan deskundige uitleg (trainer, die niet alles weet of dokter). Leer luisteren naar je lichaam!

8 Hoe motiveer ik mij? Tien geboden van de jogger - neem het besluit om vol te houden - oefening baart kunst, zonder training gaat het niet - probeer struikelblokken te overwinnen - toon respect voor je lichaam (leef en eet gezond) - maak voor jezelf een doel en evalueer regelmatig - oefen volgens je eigen behoefte - maak tijd vrij voor het joggen - loop met anderen - drink voldoende - vergeet niet dat joggen plezierig is De jogging test: Ben je uit het goede jogginghout gesneden? (antwoord met ja of neen) - Ben je gemotiveerd? - Weeg je enkele kilootjes te zwaar? - Wil je stoppen met roken? - Was je conditie vroeger beter? - Wil je weer in vorm zijn? - Vind je dat je te weinig beweegt? - Wil je beter slapen? - Wil je je meer ontspannen voelen? - Ben je liever in groep dan alleen? - Wil je het risico op een hartaanval verminderen? Je antwoordt 8 of 9 maal ja: je bent de ideale jogger. Je antwoordt 6 of 7 maal ja: je stelt je nog enkele vragen maar je wil het wel proberen. Je antwoordt minder ja: je bent niet uit het goede hout gesneden Je resultaat: / 10

Joggen is een ideale manier om je fitheid en conditie te verbeteren en om je zo beter te wapenen tegen allerhande gezondheidsrisico s.

Joggen is een ideale manier om je fitheid en conditie te verbeteren en om je zo beter te wapenen tegen allerhande gezondheidsrisico s. Joggen is een ideale manier om je fitheid en conditie te verbeteren en om je zo beter te wapenen tegen allerhande gezondheidsrisico s. Joggen heeft tegenover andere sporten tal van voordelen: - je kan

Nadere informatie

Leer 5 kilometer joggen in 10 weken,,iedereen kan het!'' www.nieuwsblad.be/joggen. Week 1. Week 2

Leer 5 kilometer joggen in 10 weken,,iedereen kan het!'' www.nieuwsblad.be/joggen. Week 1. Week 2 Leer 5 kilometer joggen in 10 weken,,iedereen kan het!'' www.nieuwsblad.be/joggen Vijf kilometer lopen. Slaakt u ook een hopeloze zucht? Het is nochtans echt niet moeilijk, als u het op de juiste manier

Nadere informatie

Leer 5 kilometer hardlopen in 10 weken - Iedereen kan het!

Leer 5 kilometer hardlopen in 10 weken - Iedereen kan het! Leer 5 kilometer hardlopen in 10 weken - Iedereen kan het! Loopschema Hierbij ontvangt u het programma dat u in staat stelt in 10 weken tijd 5 kilometer te hardlopen. Gedurende de eerste week start je

Nadere informatie

Start to Run: Praktisch tips voor organisatie, differentiatie en blessurepreventie. Carina Glassée

Start to Run: Praktisch tips voor organisatie, differentiatie en blessurepreventie. Carina Glassée Start to Run: Praktisch tips voor organisatie, differentiatie en blessurepreventie Carina Glassée Voordelen van joggen Fysieke voordelen: Versterkt de longfunctie Positieve invloed op hart en bloedvaten

Nadere informatie

Loop-je-fit. Voordelen op een rijtje

Loop-je-fit. Voordelen op een rijtje Loop-je-fit CM-fit Loop-je-fit Joggen is een echte aanrader voor wie een goedkope, ontspannende sportactiviteit zoekt met tal van gezondheidsvoordelen. Deze folder geeft je tips om op een gezonde manier

Nadere informatie

In mijn werkstuk probeer ik iets te vertellen over de manier waarop men kan joggen en waar je rekening mee moet houden.

In mijn werkstuk probeer ik iets te vertellen over de manier waarop men kan joggen en waar je rekening mee moet houden. Opdracht door een scholier 3925 woorden 8 juni 2003 5,9 30 keer beoordeeld Vak LO Duurzaam Lopen. Duurzaam lopen is een manier waar mee je,je conditie kunt verbeteren en of opbouwen.hierdoor verbeter je,je

Nadere informatie

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden Hardlopen Conditie opbouwen en onderhouden Conditie opbouwen en onderhouden Deze folder kan u helpen op een verantwoorde wijze aan uw conditie te werken. Lees de folder eerst eens rustig door en trek dan

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

stappen: hoe begin je eraan?

stappen: hoe begin je eraan? 10.000 stappen: hoe begin je eraan? 1 2 3 4 5 6 Meet je stappen gedurende een week. Bepaal je doel. 500 extra stappen per dag is een haalbare uitdaging. Hou dit minstens 1 week vol. Kies na elke week een

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Trainingsvormen. Opbouw

Trainingsvormen. Opbouw Run2Day http://www.run2day.nl/hardloopschema-marathon Met dit schema train je voor je eerste marathon. Als je lange afstanden loopt is het extra belangrijk dat je goed eet en drinkt. Een gezond en gevarieerd

Nadere informatie

Blessurepreventie bij joggers

Blessurepreventie bij joggers Blessurepreventie bij joggers Infosessie Jogbegeleiders 4 oktober 2014 Dr. Kris Peeters Joggen : goed voor lichaam en geest Veel voordelen Toch ook nadelen 1 Lichamelijk voordelen -> goed voor hart en

Nadere informatie

Work-out Touwspringen

Work-out Touwspringen Bart Vervenne 2 Work-out Touwspringen Disclaimer: Deze workout is opgesteld voor basketbalspeelsters, -spelers vanaf de leeftijd van 12-14 jaar die al een zekere sporthistorie achter de rug hebben. De

Nadere informatie

Eet en Doe boekje. van.

Eet en Doe boekje. van. Eet en Doe boekje van. 1 Dit is jouw eet en doe boekje. Het zit vol met nuttige tips over gezonde voeding, bewegen, leuke testjes en een aantal oefeningen voor thuis. De bedoeling is dat je elke dag in

Nadere informatie

Uitdaging: Geweldig voor een strakke buik, slank gespierd bovenlijf, mooie billen, stevige rug, sterke polsen, een goede houding en een super fitness!

Uitdaging: Geweldig voor een strakke buik, slank gespierd bovenlijf, mooie billen, stevige rug, sterke polsen, een goede houding en een super fitness! Uitdaging: 100 keer opdrukken 2012 Dit is de beste boost voor je zelfvertrouwen van je hele leven. En je houdt er als bonus een beer van een conditie en een sexy lichaam aan over. De investering is maximaal

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING HOMETRAINER B870

GEBRUIKSAANWIJZING HOMETRAINER B870 GEBRUIKSAANWIJZING HOMETRAINER B870 Proficiat met de aankoop van deze Hometrainer. Indien u onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht houdt en wat gezond verstand aan de dag legt, zal deze hometrainer

Nadere informatie

Leer eens joggen. Gezond bewegen heeft alleen maar voordelen.

Leer eens joggen. Gezond bewegen heeft alleen maar voordelen. Leer eens joggen Gezond bewegen heeft alleen maar voordelen. Regelmatig gezond bewegen heeft niets dan voordelen. Het verbetert je gezondheid en je kan meer weerstand bieden aan allerlei ziektes. Iedereen

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF

algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF Schema voor gevorderden algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF Schema voor gevorderden Schema voor hardlopers(sters) die al een ½ uur aan een stuk kunnen hardlopen.

Nadere informatie

Aankoopgids. Fitness. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen.

Aankoopgids. Fitness. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Aankoopgids Fitness Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Alles voor een fit en getraind lichaam Iedereen kent wel de verkwikkende

Nadere informatie

Basis trainingsschema 42 km

Basis trainingsschema 42 km Basis trainingsschema 42 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de Souplesse Methode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel voordelen

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn. Daarna vertellen

Nadere informatie

Het effect van bewegen

Het effect van bewegen Het effect van bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei De balans van afvallen Afvallen bestaat enerzijds uit minder calorieën binnen krijgen en anderzijds meer calorieën verbruiken door te bewegen. Door beweging

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt 1 DIËTEN IS TRAINEN Hongersnood! OM DIK TE WORDEN Als je gaat diëten denkt je lichaam dat het zich moet beschermen tegen een hongersnood. Je lichaam

Nadere informatie

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie: Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:.................. Gezond afvallen betekent een verandering in je levensstijl, want blijvend afvallen bereik je niet met een crashdieet. Zo

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

3. Als u al na korte tijd pijn in de benen krijgt, moet u het tempo verlagen.

3. Als u al na korte tijd pijn in de benen krijgt, moet u het tempo verlagen. DE BEGINNENDE LOPER Algemene adviezen 1. Het lopen ent in het genaamde "praattempo" te geschieden. Dat wil zeggen, dat het tempo slechts hoog mag zijn, dat men daarbij kan blijven praten. Een tweede controle

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

5 kilometer Running Coach met Renate Wennemars

5 kilometer Running Coach met Renate Wennemars 5 kilometer Running Coach met Renate Wennemars Wat leuk dat je gaat starten met de 5 kilometer Running Coach van Atletiekunie! Het trainingschema bestaat uit zes weken, wekelijks zijn er drie trainingen

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol bezig

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Praktisch Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol

Nadere informatie

YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER

YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER YOUR ROAD TO 10KM HARDLOOPSCHEMA BEGINNER Beste Sportcenter Balance bestormer, Dit schema bouwt in 13 weken op naar 10 KM hardlopen. Duur schema = 13 weken x 3 trainingen per week. Enkele tips en uitleg

Nadere informatie

LOOPCLINIC 5 kilometer

LOOPCLINIC 5 kilometer LOOPCLINIC 5 kilometer 1 Informatie loopclinic Oranjerun 2015 wegens succesvolle ervaringen vorig jaar!!!!!!! Doel van de loopclinic: Het uitlopen van 5 km van de Oranjerun op Koningsdag 26 april 2015.

Nadere informatie

Wandelprogramma: Beweegt u voldoende?

Wandelprogramma: Beweegt u voldoende? Wandelprogramma: Beweegt u voldoende? Voldoende beweging zorgt ervoor dat u zich fitter voelt, ontspannen bent en er strakker uitziet. U beweegt voldoende wanneer u minimaal 5 dagen in de week, 30 minuten

Nadere informatie

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts.

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts. Wellness Guide Lichaamsbeweging Hoe kan lichaamsbeweging je leven verbeteren Voordelen Meer eigenwaarde Betere lichamelijke conditie Meer energie Beter geestelijk uithoudingsvermogen Gelukkiger in het

Nadere informatie

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen!

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen! De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere

Nadere informatie

Gezonde. voeding en. Eet gevarieerd, vermijd lang stilzitten en beweeg voluit!

Gezonde. voeding en. Eet gevarieerd, vermijd lang stilzitten en beweeg voluit! Gezonde voeding en beweging Eet gevarieerd, vermijd lang stilzitten en beweeg voluit! Alles over gezonde voeding en beweging Voel jij je gezond in je hoofd? www.fitinjehoofd.be of www.noknok.be Wil je

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn.

Nadere informatie

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC Hard work, magic moments: starting now! Africa Classic voert over glooiende paden van steenslag, zand en stof. In zes dagen leg je in de hitte veel kilometers en hoogtemeters

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2014 pavo 0222 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u een reumatische aandoening heeft. In deze folder

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

www.multiweldrunners.nl

www.multiweldrunners.nl Week 1 2x 2 min. heel rustig fietsen 2x 25 min. duurtempo 3 min. heel rustig fietsen 2x 2 min. heel rustig fietsen Week 2 2x 25 min. duurtempo 2 min. heel rustig fietsen 2x 30 min. duurtempo 2x 25 min.

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book!

Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book! Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book! INTRO Met de lessen van WorkOutDoor werk je het gehele jaar door aan je kracht, lenigheid, flexibiliteit en conditie. Dit inspiratie E-book

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave Inleiding 1 Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2 o Instructie o el o Bespreking o Bewegen en chemotherapie Welke vorm van lichamelijke

Nadere informatie

Hardlopen Voor Beginners

Hardlopen Voor Beginners Hardlopen Voor Beginners Loopgroep Noord Nederland Klazienaveen DE LUNA" DE LEEUW 1 7891 TS KLAZIENAVEEN. Inhoudsopgave * Verantwoord beginnen met hardlopen * Starten zonder loopervaring * Alles over de

Nadere informatie

30 DAGEN OM FIT TE WORDEN

30 DAGEN OM FIT TE WORDEN 30 DAGEN OM FIT TE WORDEN HOE VOLG IK MIJN TRAINING? Start met My Walking Challenge en word weer fit in 4 weken met powerwalking. Deze eenvoudige en doeltreffende sport biedt je tal van voordelen. ONTDEK

Nadere informatie

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic TrainingsCoach Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic De Kenya Classic voert door open savannegebied en dichte bergketens, steeds met uitzicht op paden van steenslag, zand

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

KLEDING. Sokken, een onder- en bovenshirt en handschoenen completeren je outfit. Zorg dat ze van goede kwaliteit zijn en goed zitten!

KLEDING. Sokken, een onder- en bovenshirt en handschoenen completeren je outfit. Zorg dat ze van goede kwaliteit zijn en goed zitten! De uitdaging! De Uganda Challenge; een uitdagende 6 daagse mountainbiketocht van 600 km en 6.000 hm. Dat zijn serieuze afstanden en hoogtemeters! Je fietst straks in een fantastische omgeving voor een

Nadere informatie

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Eet gezond en gevarieerd Vermijd overgewicht Beweeg voldoende Stop met roken en beperk alcoholgebruik www.diabetescoach.be EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Een gezonde

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Beste speler, Beste ouders,

Beste speler, Beste ouders, Beste speler, Beste ouders, Een voetbalseizoen stopt als het volgende begint Volgende maand gaat het seizoen 2015 2016 van start. Na een toch wel verdiende zomerrust kregen onze batterijen ruim de kans

Nadere informatie

WandelTrainersDag 9 april Blok 2 Nr. 11 Functionele Krachttraining voor de wandelaar Elbert van Mourik

WandelTrainersDag 9 april Blok 2 Nr. 11 Functionele Krachttraining voor de wandelaar Elbert van Mourik WandelTrainersDag 9 april Blok 2 Nr. 11 Functionele Krachttraining voor de wandelaar Elbert van Mourik Waarom deze workshop? Techniek en houding en het plezier in bewegen zijn voor Elbert van Mourik de

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

Bewegen en Gezondheid

Bewegen en Gezondheid Bewegen en Gezondheid Fit zijn en fit blijven Iedereen wil gezond en fit zijn. Om fit te blijven kun je bijvoorbeeld sporten, niet roken, voldoende rust nemen en gezond eten. Al die zaken horen bij een

Nadere informatie

Sportproeven paracommando

Sportproeven paracommando Sportproeven paracommando Nadat je geslaagd bent voor de basissportproef om tot Defensie te kunnen toetreden, zal je als sollicitant voor de vacature paracommando ook extra sportproeven dienen af te leggen.

Nadere informatie

Afslank Programma voor Dames

Afslank Programma voor Dames Afslank Programma voor Dames Afslank Programma voor dames 1 Afslank Programma voor dames 2 Afslank Programma voor dames 3 Afslank Programma voor dames 4 Afslank Programma voor dames 5 Afslank Programma

Nadere informatie

Work-out Basisconditie

Work-out Basisconditie Work-out Basisconditie Bart Vervenne 2 Work-out Basisconditie Disclaimer: Deze workout is opgesteld voor basketbalspeelsters, -spelers vanaf de leeftijd van 12-14 jaar die al een zekere sporthistorie achter

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

Beste juf of meester,

Beste juf of meester, Beste juf of meester, De Nationale Sport Week is een landelijk sportevenement dat in heel Europa twee weken lang sport en bewegen in de schijnwerpers zet. Het wil iedereen laten zien hoe gezond en vooral

Nadere informatie

Start to Run Trainingsschema

Start to Run Trainingsschema Start to Run Trainingsschema Begin elke training met 5 minuten stevig, daarna doe je wat rek- en strekoefeningen als je dat prettig vind; tijdens de groepstrainingen leer je er een aantal, probeer ze voor

Nadere informatie

Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic

Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic TRAININGS COACH Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic De Kenya Classic voert over open savannegebied, steeds met uitzicht op steenslag, zand en stof: 350

Nadere informatie

Hardloopschema voor semi-gevorderden

Hardloopschema voor semi-gevorderden Hardloopschema voor semi-gevorderden Heb je je eerste tien trainingsweken erop zitten? Dan kun je de overstap maken naar het onderstaande schema voor semi-gevorderden. Dit hardloopschema is opgebouwd als

Nadere informatie

De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten

Nadere informatie

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com 1 Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer je een fysieke beperking, een blessure of klachten hebt van welke

Nadere informatie

Basis trainingsschema 5 km

Basis trainingsschema 5 km Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel

Nadere informatie

De voedingsmiddelendriehoek.

De voedingsmiddelendriehoek. Hoofdstuk 8 De voedingsmiddelendriehoek. 1. De voedingsdriehoek invullen. 2. De drie maaltijden per dag opnoemen. 3. Zeggen wanneer we best drinken en hoeveel liter we drinken. 4. Tips opnoemen om gezond

Nadere informatie

Het is niet het gedacht dat telt, doe het ook!:

Het is niet het gedacht dat telt, doe het ook!: Doe het goed, doe het te voet De sportdienst van Nijlen engageert zich om de bewegingscampagne '10.000 STAPPEN' op te starten. Het doel van het project is aan te zetten tot meer beweging en/of fysieke

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastig te weten wat goed is. Wat heeft

Nadere informatie

Bewegen tijdens chemotherapie (Oncomove, inleiding & instructieboekje)

Bewegen tijdens chemotherapie (Oncomove, inleiding & instructieboekje) Bewegen tijdens chemotherapie (Oncomove, inleing & instructieboekje) Inleing De behandeling van kanker kan vermoeidheid en contieverlies tot gevolg hebben. De vermoeidheid neemt meestal toe gedurende de

Nadere informatie

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km Met tussenin 2 rust. 3 x 2 km Tussenin 400m wandelen

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km Met tussenin 2 rust. 3 x 2 km Tussenin 400m wandelen LOOPSCHEMA VAN 5 NAAR 10 KM RECREATIEF 10 WEKEN 4 x per week MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km WEEK 2 Extensieve 5 x 1 km Tussenin 200m ig

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen eetgewoonten.

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen eetgewoonten. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen kennen de basisprincipes van een gezonde voeding en zien het belang in van een evenwichtige en gevarieerde voeding. De leerlingen weten aan welke voedselgroepen

Nadere informatie

Het is de kracht die spieren ons geven om onze dagelijkse bezigheden te kunnen doen.

Het is de kracht die spieren ons geven om onze dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Werk aan je spierkracht Wil je graag je lichaamshouding en fitheid optimaal houden of verbeteren? Wil je je spieren verstevigen? Dan oefen je best ook 2 tot 3 keer per week. Vlaams Instituut Gezond Leven

Nadere informatie

IN TOPVORM op skivakantie

IN TOPVORM op skivakantie IN TOPVORM op skivakantie Bye bye verzuring! IN DIT Ebook Nu de eerste koude komt opzetten, kan het aftellen naar de skivakanties echt beginnen. Maar tegelijk kijken we allemaal op tegen de verzuring in

Nadere informatie

Een gezonde voeding vormt de basis voor een goede conditie. Probeer volgend advies te volgen:

Een gezonde voeding vormt de basis voor een goede conditie. Probeer volgend advies te volgen: SCHEMA OP MAAT KWART TRIATLON De basis begint bij dagelijkse gezonde voeding! Onze voeding levert ons de nodige brandstoffen en bouwstoffen voor het sporten. Koolhydraten, eiwitten en vetten vormen de

Nadere informatie

Start met bewegen. Tips voor gezond bewegen

Start met bewegen. Tips voor gezond bewegen Start met bewegen Tips voor gezond bewegen Start met bewegen Voel je fitter en gezonder Inleiding Starten met meer bewegen is een gezond besluit. Bij bewegen denk je misschien aan intensief sporten zoals

Nadere informatie

1 Inleiding 9 INHOUDSOPGAVE

1 Inleiding 9 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 9 Voor wie is dit boek? 9 Structuur van het boek 9 Theorie 11 Factoren die het succes op de 10K bepalen 11 Aerobe capaciteit en uithoudingsvermogen 12 Snelheid 17 Efficiëntie

Nadere informatie

Fabienne Truyens - Infosessie VAL - Nekker Mechelen - 27-09-2009

Fabienne Truyens - Infosessie VAL - Nekker Mechelen - 27-09-2009 1 Basiscriteria In 20 weken Doel: 20 km van Brussel Basisschema duurlopen: Mieke Boeckx Interval: diverse trainers, o.a. Paul Vandenbosch 2 Doelgroep 50 minuten kunnen lopen Minimum 3 x per week trainen

Nadere informatie

Basis trainingsschema 10 km

Basis trainingsschema 10 km Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4 Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Activelifestyle. FIT-Guide

Activelifestyle. FIT-Guide Activelifestyle FIT-Guide Inleiding U wilt uw doel behalen, maar weet niet precies hoe. Deze FIT-Guide is er om u tips en een inside look van ons product te geven. Alleen training is niet het enige wat

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Vragenlijst kandidaat

Vragenlijst kandidaat Vragenlijst kandidaat Klever mutualiteit NAAM: Man / vrouw Uw leeftijd:.. Uw adres:.... Gsm/tel.: E-mailadres:.. U woont Alleen Samen met partner Samen met partner en kinderen Samen met kinderen Samen

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Het groene recept en een gezond gewicht

Het groene recept en een gezond gewicht Het groene recept en een gezond gewicht We weten eigenlijk allemaal wel dat een gezond gewicht belangrijk is voor onze algehele gezondheid. We weten eigenlijk ook wel dat het krijgen en houden van een

Nadere informatie

OOH Beweegt. Programma 2017/2018. Een fitte werknemer is een blije werknemer

OOH Beweegt. Programma 2017/2018. Een fitte werknemer is een blije werknemer OOH Beweegt Programma 2017/2018 Een fitte werknemer is een blije werknemer VOORAF Binnen OOH vinden we het belangrijk dat de mensen die op onze scholen werken vitaal zijn. Vitaliteit bevat vele aspecten:

Nadere informatie

Niels van Loon [Email address]

Niels van Loon [Email address] Niels van Loon [Email address] Bedankt voor je interesse in mijn website en welkom bij de gezondheidscheck. Hieronder volgen enkele vragen, na het beantwoorden ervan geef ik je een advies op basis van

Nadere informatie

De eerste stappen naar een gezond gewicht

De eerste stappen naar een gezond gewicht De eerste stappen naar een gezond gewicht Sylvia van Willigen Online Gewichtsconsulente en Life Coach Als je dit leest, heb je de eerste stap al gezet. Gefeliciteerd! Nu gaan we verder elke week een stapje.

Nadere informatie