KLEDING. Sokken, een onder- en bovenshirt en handschoenen completeren je outfit. Zorg dat ze van goede kwaliteit zijn en goed zitten!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KLEDING. Sokken, een onder- en bovenshirt en handschoenen completeren je outfit. Zorg dat ze van goede kwaliteit zijn en goed zitten!"

Transcriptie

1 De uitdaging! De Uganda Challenge; een uitdagende 6 daagse mountainbiketocht van 600 km en hm. Dat zijn serieuze afstanden en hoogtemeters! Je fietst straks in een fantastische omgeving voor een geweldig doel. Je gaat anderen helpen en zelf mogen fietsen en genieten van een prachtig land. Je reis is nu eigenlijk al begonnen. Denk aan alle voorbereidingen op het gebied van sponsoring, vakantiedagen opnemen, anderen informeren over jouw plannen, fiets optimaliseren, kleding en goede fietsschoenen kopen, en al die andere grote en kleine dingen die nodig zijn om jouw reis en sportieve uitdaging mogelijk te maken. Bij alles wat je doet om je optimaal voor te bereiden, mag je ook zeer regelmatig fietsen. Tegen iedereen die het wil horen vertel je dat je aan het trainen bent voor de Africa Classic. Mensen reageren enthousiast en soms misschien met wat ongeloof, Dat lijkt me best zwaar, ga je dat echt doen?. Natuurlijk!, zeg je dan overtuigd. Trainen voor een uitdaging als Africa Classic vereist een plan dat gebaseerd is op wat je gaat rijden; 600 km in 6 dagen waarin je 6000 hm in de hitte van Afrika overbrugt. Dat is een serieuze uitdaging en daar past een serieuze training bij, zowel fysiek als mentaal; goed opgezet, regelmatig, doelgericht en passend binnen jouw levensstijl en -ritme. Je wilt er alles aan doen om jouw ervaring in Afrika zo mooi mogelijk te maken en dus is het verstandig om je training planmatig en gericht aan te pakken!

2 KLEDING Het helpt als je de voor jou goede spullen hebt, zoals goed passende mountainbike schoenen die ook lekker zitten als de temperatuur hoger is en je voeten wat meer uitzetten. Belangrijk om rekening mee te houden, omdat knellende schoenen een direct effect hebben op je sportieve inspanning en je plezier! Ook je fietsbroek is van belang, goede pasvorm, een goede zeem en comfortabel zittend maakt dit dat je het uren en dagen kunt volhouden. Zorg dat je tijdens je uitdaging minstens drie goede broeken bij je hebt. Beter mee dan om verlegen! Belangrijk is om te starten met een schone broek en een broek goed te wassen na het dragen. Sokken, een onder- en bovenshirt en handschoenen completeren je outfit. Zorg dat ze van goede kwaliteit zijn en goed zitten! Denk ook aan een goed zittende zonnebril en draag die altijd als je op de fiets zit. Hiermee bescherm je je ogen optimaal. Daarnaast is een buff zeker geen overbodige luxe. Naast bescherming tegen stof kan de buff je hoofd beschermen tegen de zon en werkt hij verkoelend als je hem nat maakt met water.

3 De basis voor gezond eten is normale voeding die je dagelijks tot je neemt, uitgaande dat dit gezonde voeding is! Direct voor, tijdens en na het sporten is het belangrijk om je lichaam extra te ondersteunen. Dat doe je door sportvoeding te nemen, zoals sportdrank (een hydraterende drank waarmee je voorkomt dat je dorst krijgt en essentiële mineralen mist), reepjes en gelletjes (of winegums als je sportgels niet zo lekker vindt). Experimenteer met verschillende merken en neem mee wat je lekker vindt. Fietsen op alleen water is niet goed voor je lichaam! VOEDING Ranja is een goed alternatief voor sportdrank zolang je in Nederland fietst. In warmere omstandigheden heeft je lichaam meer stoffen nodig die in sportdrank aanwezig zijn. Oefen wel in Nederland met sportdrank en gels! Kies iets dat je lekker vindt en goed wordt verdragen door maag en darmen. Goed (gezond) eten en drinken is essentieel. Voldoende afwisseling in je voeding maakt dat het telkens weer fijn is om van een maaltijd te kunnen genieten, al dan niet met een wijntje af en toe. Dagelijks minimaal 2 stuks fruit, verschillende groenten en en dagelijks afwisselen tussen rijst, pasta en aardappelen voor de benodigde koolhydraten. Alles in kleine hoeveelheden. Je leert wat je lichaam nodig heeft. Leer je lichaam goed kennen en luister naar de signalen!

4 TRAINEN IN DE KOU Als het buiten nat en koud is, dan kan het enthousiasme om te gaan fietsen afnemen. Dat is niet nodig! Goede kleding beschermt je tegen de elementen. Pas op dat je je niet te warm kleedt, daar je het door je inspanning al snel te warm zult hebben. Laagjes helpen en je kunt onderweg dan nog wat uittrekken. Zorg er in dat geval voor dat je een rugzakje hebt om je overtollige kleding in te doen. Onthoud of schrijf op wat de temperatuur en windsnelheid van die dag was, hoe je gekleed was bij aanvang van de training en wat je onderweg hebt uitgetrokken. Bij de volgende training houd je daar dan rekening mee. Accepteer bij de volgende training dat je het mogelijk minuten fris hebt, daarna kun je comfortabel fietsen. Je handen, voeten en hoofd zijn extra gevoelig voor kou. Die moet je dus echt goed warm houden. Een koud hoofd vermindert ook je concentratievermogen en heeft een groot effect op je gevoel van vermoeidheid. Het is belangrijk om voldoende te drinken onderweg. Je lichaam heeft dit vocht nodig voor allerlei essentiële processen, ook in de winter! Het effect van kou kan zijn dat je ervaart dat je basissnelheid iets naar beneden gaat, de inspanning meer energie kost en je eerder moe wordt. Dit is normaal omdat je lichaam veel energie nodig heeft om je lichaamstemperatuur op een goed niveau te houden. Wees lief voor jezelf en pas je afstand en daarmee de tijd op de fiets aan en neem nog meer de tijd om rustig van de omgeving te genieten. Het effect van je trainingen is: je wordt sterker, je uithoudingsvermogen neemt toe en je krijgt er een voldaan gevoel van.

5 RUSTEN Trainen is erop gericht je grenzen telkens een klein stukje te verleggen. Nog vermoeid als je volgens het schema weer mag trainen? Of een pijntje hier of daar? Dan kan het verstandig zijn om je training over te slaan en jezelf goed te verzorgen door bijvoorbeeld in bad te gaan of te genieten van een saunabezoek. Een massage kan je ook helpen om afvalstoffen kwijt te raken en je gevoel van ontspanning te vergroten. Je lichaam en geest geven signalen af waar je naar moet luisteren om te voorkomen dat het volgende signaal een blessure is. Incidenteel een keer niet trainen heeft geen effect op de opbouw van je conditie en kracht. Naarmate de intensiteit van de trainingen toeneemt wordt de hoeveelheid rust tussen de trainingen steeds belangrijker, omdat je langer op de fiets zit en je lichaam dus ook meer rust en ontspanning nodig heeft. Niet alleen van het fietsen en sporten. Ook voor je andere bezigheden is rust en ontspanning essentieel. Merk je dat je moe wakker wordt en/of je ochtend hartslag in rust wat hoger is dan je gewend bent, dan is het van belang om extra rust en ontspanning in te bouwen en te kijken waar je energie aan op gaat. Train sowieso altijd met een hartslagmeter, zodat je je lichaam goed leert kennen. Daar ga je in Uganda veel profijt van hebben!

6 TRAININGSSCHEMA De opbouw van dit trainingsschema is gebaseerd op het principe dat je eerst een basisconditie vormt en dan werkt aan kracht en snelheid afgewisseld met rust. De volgende periode bouwt verder op de verschillende onderdelen zodat je gefaseerd en zonder blessures je conditie kunt verbeteren tot het niveau dat nodig is om de Uganda Challenge met plezier te kunnen fietsen. Tijdens de verplichte sportmedische keuring worden je hartslagzones bepaald. Tijdens het fietsen is het controleren van de hartslag heel belangrijk. Je hartslag is een nauwkeurige indicator van hoe je hart en je lichaam werkt. Door het meten en evalueren van je hartslag kun je je training optimaliseren. Bovendien geeft je hartslag tijdens de tocht een goede indicatie van hoe het met je is en of je gas bij kunt geven of het juist even iets rustiger aan moet doen. Dit trainingsschema is een leidraad om je een indicatie te geven van een juiste opbouw. Iedere deelnemer is anders, dus voor een persoonlijk advies raden wij een plan op maat aan. Je kunt hiervoor contact opnemen met Paul van Dam van Passion4Biking via

7 HARTSLAGZONES D1 zone minimale vetverbranding Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 50 en 60% van de maximale hartslag. Je levert in deze zone een minimale inspanning, zoals je doet als je wandelt. D2 zone vetverbranding Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 60 en 70% van de maximale hartslag. Wanneer je hart deze frequentie bereikt dan ben je wel al een duidelijke inspanning aan het leveren. Deze inspanning is nog niet al te vermoeiend, maar toch wordt de ademhaling al iets korter. In deze fase moet je nog steeds in staat zijn om zonder problemen een gesprek te voeren. D3 zone verbeter je cardiovasculair systeem Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 70 en 80% van de maximale hartslag. Met deze hartfrequenties oefen je wel een duidelijk zwaardere inspanning uit, met een duidelijk hoorbare ademhaling. Een gesprek voeren zal moeilijk of onmogelijk worden in deze omstandigheden.

8 = minuten

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Houd evenwicht Wat kan je nog meer doen? Een evenwichtige opbouw zorgt ervoor dat je optimaal groeit en er ook tijd en energie overblijft voor andere leuke dingen. Plezier in het trainen maakt dat je met enthousiasme de trainingen doet, je steeds fitter gaat voelen en je slaap- en waakritme goed blijft. Om die reden helpt het om ook te kijken naar alle andere dingen die je doet en je energie geven en misschien soms ook kosten. De optelsom van het geheel bepaalt de belasting die je ervaart. Het helpt je om ontspanningsmomenten in te bouwen voordat je ervaart dat het echt nodig is. Lekker buiten spelen Technisch goed fietsen is een ander vereiste om jouw uitdaging nog leuker te maken. Dat kun je leren door regelmatig tijd te nemen om je technische vaardigheden te vergroten. Het volgen van MTB-clinics helpt je om je vaardigheden te ontwikkelen door de tips die je van de trainer krijgt en te ervaren wat het effect is. Je leert onder andere goed remmen, sturen en balans houden, en het bied je de mogelijkheid om zelf te oefenen op de juiste manier. Daarna kun je dit zelf doen door tijdens tochtjes bijvoorbeeld te slalommen tussen bomen met een lage snelheid om je balans en stuurvaardigheid te bevorderen. Dan met een iets hogere snelheid om je stuurvaardigheid verder te ontwikkelen. En vervolgens technische parcoursen op te zoeken en te proberen je snelste tijd te verbeteren.

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC Hard work, magic moments: starting now! Africa Classic voert over glooiende paden van steenslag, zand en stof. In zes dagen leg je in de hitte veel kilometers en hoogtemeters

Nadere informatie

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC Hard work, magic moments: starting now! Africa Classic voert over glooiende paden van steenslag, zand en stof. In zes dagen leg je in de hitte veel kilometers en hoogtemeters

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Bereik je ideale gewicht

Bereik je ideale gewicht Robert van der Wulp Beste Lezer, Gewicht speelt een belangrijke rol bij het fietsen. Het is niet alleen maar een gezondheidsaspect. Sterker nog: veel fietsers willen graag richting ondergewicht. Alles

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4 Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic TrainingsCoach Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic De Kenya Classic voert door open savannegebied en dichte bergketens, steeds met uitzicht op paden van steenslag, zand

Nadere informatie

Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic

Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic TRAININGS COACH Great adventure, magic moments: starting now! Fietscoach special edition Kenya Classic De Kenya Classic voert over open savannegebied, steeds met uitzicht op steenslag, zand en stof: 350

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Niels van Loon [Email address]

Niels van Loon [Email address] Niels van Loon [Email address] Bedankt voor je interesse in mijn website en welkom bij de gezondheidscheck. Hieronder volgen enkele vragen, na het beantwoorden ervan geef ik je een advies op basis van

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Basis trainingsschema 5 km

Basis trainingsschema 5 km Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km.

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Sommige deelnemers aan wandeltochten vinden training overbodig. Veelal zijn dit personen die regelmatig wandeltochten lopen edoch slechts afstanden van 10

Nadere informatie

Basis trainingsschema 10 km

Basis trainingsschema 10 km Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s

Nadere informatie

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen Inleiding U bent opgenomen of onder behandeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. Wanneer u door uw opname minder aan lichaamsbeweging doet, kan uw conditie achteruit gaan. Door actief te blijven,

Nadere informatie

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS Beginnen met hardlopen?...de tips en schema s vind je in dit boekje! Maar al te vaak zie je dat beginnende hardlopers door onvoldoende voorbereiding al weer snel afhaken.

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Basis trainingsschema 42 km

Basis trainingsschema 42 km Basis trainingsschema 42 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de Souplesse Methode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel voordelen

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

SPORTRUSTEN 3 PROGRAMMA S BEWEZEN EFFECTEN. word fit met een glimlach (en af en toe een grimas) GRIP OP STRESS 5 KG KWIJT TIPS VOOR LOPERS

SPORTRUSTEN 3 PROGRAMMA S BEWEZEN EFFECTEN. word fit met een glimlach (en af en toe een grimas) GRIP OP STRESS 5 KG KWIJT TIPS VOOR LOPERS SPORTRUSTEN word fit met een glimlach (en af en toe een grimas) GRIP OP STRESS 5 KG KWIJT TIPS VOOR LOPERS PROGRAMMA S BEWEZEN EFFECTEN Duizenden enthousiaste gebruikers ADEMHALING ROCKS, GEZOND ETEN IS

Nadere informatie

Leefstijl. Hermione Tomson

Leefstijl. Hermione Tomson Leefstijl Hermione Tomson Hoeveel energie heb jij? Stelling 1 Ik ben geregeld moe 2 Ik heb geregeld vage klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, slechte concentratie en spierpijn 3 Na een maaltijd heb

Nadere informatie

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen!

Aanvangsniveau van dit schema is minimaal 5 km (30-40 minuten) achter elkaar kunnen hardlopen! De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere

Nadere informatie

Trainingsschema. PS: Volg het schema en laat me weten wat je resultaten zijn. Stuur me een berichtje naar

Trainingsschema. PS: Volg het schema en laat me weten wat je resultaten zijn. Stuur me een berichtje naar Beste Lezer, Jaar in jaar uit trainen is wat je beter kan maken. Ik zeg heel bewust kan, want er is meer. Je kunt namelijk nog zoveel trainen, maar als je niet de juiste voeding neemt, niet op tijd naar

Nadere informatie

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden

Hardlopen. Conditie opbouwen en onderhouden Hardlopen Conditie opbouwen en onderhouden Conditie opbouwen en onderhouden Deze folder kan u helpen op een verantwoorde wijze aan uw conditie te werken. Lees de folder eerst eens rustig door en trek dan

Nadere informatie

Do s and Don ts. Tips & Trucs. Leontien, Susan, Menhong.

Do s and Don ts. Tips & Trucs. Leontien, Susan, Menhong. Do s and Don ts. Tips & Trucs. Leontien, Susan, Menhong. De laatste adviezen, tips en trucs, do s and don ts. Bijna iedereen die bezig is aan zijn trainingsschema voor de marathon herkent het, spanning

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

NA JE TRAINING. Met deze 6-daagse challenge haal je alles uit je training!

NA JE TRAINING. Met deze 6-daagse challenge haal je alles uit je training! Optimaal herstellen NA JE TRAINING Met deze -daagse challenge haal je alles uit je training! Je bent net klaar met sporten en je voelt je geweldig! Niet vergeten: het geheim van een goede workout zit hem

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

DOEL VAN LANGE DUURLOPEN Wat is het doel van lange duurlopen op weg naar je marathon?

DOEL VAN LANGE DUURLOPEN Wat is het doel van lange duurlopen op weg naar je marathon? TRAINEN VOOR DE KUSTMARATHON ZEELAND Dat lange rustige duurlopen de basis zijn voor een goede marathontraining, weet iedere hardloper. Maar velen weten niet, of willen niet weten, dat deze duurlopen heel

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI (Ervaren Mate van Inspanning) opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten

Nadere informatie

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning. Trainer u16, KSV Roeselare

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning. Trainer u16, KSV Roeselare Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning Renzy Callewaert Trainer u16, KSV Roeselare renzy.callewaert@hotmail.com Index Voeding Koolhydraten Vetten Eiwitten Drinken Wat drinken? Hoeveel

Nadere informatie

Sportief bewegen na kanker. Kanker

Sportief bewegen na kanker. Kanker Sportief bewegen na kanker Kanker Sportief bewegen na kanker...................................... Bewegen: goed en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog

Nadere informatie

De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11

De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 9 De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11 2 3 4 5 Doelen stellen 15 Waarom wil ik hardlopen? 16 Wat wil ik bereiken?

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book!

Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book! Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book! INTRO Met de lessen van WorkOutDoor werk je het gehele jaar door aan je kracht, lenigheid, flexibiliteit en conditie. Dit inspiratie E-book

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

Wil je nog meer lezen over de hartslag? Dan verwijzen we je naar:

Wil je nog meer lezen over de hartslag? Dan verwijzen we je naar: Hartslag Onze hartslag, of ook wel polsslag genoemd, is één van de bruikbare indicaties voor diverse aspecten van onze gezondheid. Het is dan ook zeker interessant om iets meer te weten over onze rusthartslag

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Opbouwfase Begin met hardlopen volgens de eerste richtsnelheid. Als je je goed voelt, verhoog dan je tempo en houd

Opbouwfase Begin met hardlopen volgens de eerste richtsnelheid. Als je je goed voelt, verhoog dan je tempo en houd Marathon 2/04/2017 Wedstrijddatum 3:31:51 Voorspelde tijd 25 weken Looptijd plannen 100 afstanden Totaal aantal loopsessies 1014,5 kilometer Totale afstand Zwaar Intensiteit Fases Trainingssessies Voorbereidende

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt u last houden van vermoeidheid. Veel mensen nemen dan extra rust,

Nadere informatie

Helmond verras app. Beginnen met hardlopen.

Helmond verras app. Beginnen met hardlopen. Helmond verras app Beginnen met hardlopen. Deze informatie helpt je om verantwoord met de sport te starten, zodat je zoveel mogelijk van het hardlopen kunt genieten! Die rode wangen, dat frisse gezicht

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER VOOR PATIËNTEN DIE BEHANDELD WORDEN MET CHEMOTHERAPIE

BEWEGEN BIJ KANKER VOOR PATIËNTEN DIE BEHANDELD WORDEN MET CHEMOTHERAPIE BEWEGEN BIJ KANKER VOOR PATIËNTEN DIE BEHANDELD WORDEN MET CHEMOTHERAPIE Inleiding De behandeling van kanker, in het bijzonder chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

Trainingsvormen. Opbouw

Trainingsvormen. Opbouw Run2Day http://www.run2day.nl/hardloopschema-marathon Met dit schema train je voor je eerste marathon. Als je lange afstanden loopt is het extra belangrijk dat je goed eet en drinkt. Een gezond en gevarieerd

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker 1/7 Oncologie / Fysiotherapie Bewegen tijdens de behandeling van kanker Inleiding Veel patiënten met kanker die behandeld worden, hebben last van vermoeidheid en conditieverlies. Patiënten hebben vaak

Nadere informatie

DRAAIBOEK EHBO EVENT 5E EDITIE HAREN-HAREN 2 JULI

DRAAIBOEK EHBO EVENT 5E EDITIE HAREN-HAREN 2 JULI DRAAIBOEK EHBO EVENT 5E EDITIE HAREN-HAREN 2 JULI 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. planning... 3 Zondag 2 juli... 3 3. Calamiteiten... 4 Ongeval/blessure... 4 1. Niet levensbedreigende situaties...

Nadere informatie

Trainingsschema. Dit schema bouwt ook een stukje uithoudingsvermogen van de ruiter op.

Trainingsschema. Dit schema bouwt ook een stukje uithoudingsvermogen van de ruiter op. Trainingsschema Dit is een trainingsschema van 13 weken voor mensen die nog nooit meegedaan hebben aan een recreatierit of endurancewedstrijd en zeker willen weten dat hun paard fit genoeg is om de rit

Nadere informatie

Trainingsplan. 1. Doelstelling

Trainingsplan. 1. Doelstelling Trainingsplan 1. Doelstelling Dit trainingsplan heeft tot doel een overzicht te genereren van de trainingsdoelstellingen op lange en korte termijn en zal als leidraad dienen voor invulling van de trainingsschema

Nadere informatie

Enkele trainingsadviezen voor de Biketour 2014

Enkele trainingsadviezen voor de Biketour 2014 Enkele trainingsadviezen voor de Biketour 2014 Iedereen is van harte welkom om mee te fietsen met de Biketour 2014! Uit vorige edities is gebleken dat het ook voor beginners geen enkel probleem is om de

Nadere informatie

Omgaan met nachtdiensten

Omgaan met nachtdiensten Omgaan met nachtdiensten ALLES OVER WISSELENDE SLAAPDIENSTEN Week 7.2 RAOUL DE BRUIN OVERWINSLAPELOOSHEID.NL Omgaan met nachtdiensten De wereldeconomie is in de laatste jaren flink veranderd waardoor de

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

SPORTVOEDING. voor wedstrijd- of ook voor toerrijders? ledenvergadering TCN 21 november 2011 1

SPORTVOEDING. voor wedstrijd- of ook voor toerrijders? ledenvergadering TCN 21 november 2011 1 SPORTVOEDING voor wedstrijd- of ook voor toerrijders? ledenvergadering TCN 21 november 2011 1 MOTIVATIE OM TE FIETSEN steeds beter worden door training en voeding of fit zijn door voldoende te bewegen

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Beginnen met hardlopen De eerste vier weken, wandelen Week 5 t/m 8, hardlopen

Beginnen met hardlopen De eerste vier weken, wandelen Week 5 t/m 8, hardlopen INHOUD 1 2 3 Beginnen met hardlopen 9 Voor wie is dit boek? 9 De opzet van dit boek 9 De schema s 10 Lopen op gevoel 10 Hardloopschoenen 11 Kleding 13 Weersomstandigheden 13 Veiligheid 14 Pijntjes 14 Aan

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag E-BOOK Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE Krachtschema Voor 1 dag Hi, super leuk dat je mijn E-book hebt aangevraagd! Wil jij graag fitter en sterker worden? Met dit krachtschema voor 1 dag help

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Een beginners handleiding om koel te blijven.

Een beginners handleiding om koel te blijven. Een beginners handleiding om koel te blijven. Alles wat je moet weten om koel te blijven: - Omdat het goed is voor je gezondheid. - Omdat je er geld meer kunt besparen. INHOUD 1. Introductie 2.1. Zelf

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN VOORAF: UITLEG VAN DE TRAININGS VOOR JE HARDLOOPSCHEMA Er zijn verschillende manieren om de intensiteit van trainingen aan te geven. Je kunt de intensiteit bepalen met

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt 1 DIËTEN IS TRAINEN Hongersnood! OM DIK TE WORDEN Als je gaat diëten denkt je lichaam dat het zich moet beschermen tegen een hongersnood. Je lichaam

Nadere informatie

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave Inleiding 1 Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2 o Instructie o el o Bespreking o Bewegen en chemotherapie Welke vorm van lichamelijke

Nadere informatie

WAT WE GAAN DOEN. De 7 stadia van leek tot pro Op welk niveau zit jij + waarop moet je focussen? Gewone dag vs sportvoedingsdag Stadium 2-3

WAT WE GAAN DOEN. De 7 stadia van leek tot pro Op welk niveau zit jij + waarop moet je focussen? Gewone dag vs sportvoedingsdag Stadium 2-3 WAT WE GAAN DOEN 01 02 03 De 7 stadia van leek tot pro Op welk niveau zit jij + waarop moet je focussen? Gewone dag vs sportvoedingsdag Stadium 2-3 De ene duursport is de andere niet Stadium 4 04 Wat met

Nadere informatie

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie? BEWEGEN BIJ KANKER Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie