edup 2015 Activiteitenoverzicht (onderdeel I) Gemeente Zuidhorn januari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "edup 2015 Activiteitenoverzicht (onderdeel I) Gemeente Zuidhorn januari 2016"

Transcriptie

1 1 edup 2015 Activiteitenoverzicht (onderdeel I) Gemeente Zuidhorn januari 2016

2 2 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2015: het edup Het Duurzaamheidsuitvoeringsplan bevat de concrete duurzame acties en resultaten die we voor dat jaar willen bereiken. Dit plan wordt jaarlijks bijgesteld en geëvalueerd. In aanloop naar het opstellen van het DUP 2016 heeft een evaluatie van het DUP 2015 (edup 2015) plaatsgevonden. Daarbij is aangegeven welke acties zijn afgerond, en is teruggegrepen op het Duurzaamheidsbeleid en de verschillende ambities in dit beleid. Deze evaluatie bevat twee onderdelen: 1. een evaluatie van uitgevoerd acties; 2. een monitoringoverzicht met de verschillende beleidsindicatoren die voor het planet-thema s geformuleerd zijn (aparte bijlage). Dit stuk betreft onderdeel 1 van het edup. Evaluatie van uitgevoerde acties Per onderdeel is kort beschreven welke activiteit is uitgevoerd en vervolgens welk resultaat of effect is bereikt. Soms wordt ook verwezen naar beleidsindicatoren/meetinstrumenten. Aan alle acties is één van de onderstaande vinkjes toegekend: Deze actie is afgerond, een voldoende resultaat is geboekt. Deze actie is in gang gezet, maar wacht nog op een resultaat, of kent een ander resultaat dan vooraf verwacht. Deze actie is (nog) niet van de grond gekomen Acties die schuin gedrukt staan, betreffen acties die zijn vooraf zijn opgenomen in het DUP 2015, maar toch zijn uitgevoerd.

3 3 Leeswijzer Bovenaan iedere pagina staat een aantal beleidsambities, voorzien van paragraafnummering. Deze nummering is afkomstig uit het Duurzaamheidsbeleid waarin de verwoorde ambities en bijbehorende onderbouwing zijn terug te vinden. Onder de ambities vindt u vervolgens steeds concrete acties die een directe bijdrage leveren aan een of meerdere bovenstaande ambities. Tot slot wordt in het DUP 2015 onderscheid gemaakt tussen projecten/initiatieven in de gemeenschap (grijze kaders) en aan acties die raken aan een duurzame gemeentelijke bedrijfsvoering en dienstverlening (groene kaders) en de voorbeeldfunctie van de gemeentelijke organisatie. Proces Doelen/ambities Indicatoren 7.3 We monitoren de resultaten voor het grondgebied uit het duurzaamheidsbeleid. verschillende 7.3 In 2016 en 2018 zijn we tien plaatsen gestegen in de gemeentelijke duurzaamheidsindex. score in GDI Inwoners weten wat er gebeurt op het gebied van duurzame ontwikkeling in de gemeente n.v.t. + ambities Duurzaamheidsbeleid acties DUP 2015 gemeentelijk grondgebied V acties DUP 2015 gemeentelijke bedrijfsvoering, dienstverlening

4 4 1. Proces Proces Doelen/ambities 7.3 We monitoren de resultaten voor het grondgebied uit het duurzaamheidsbeleid. 7.3 In 2016 en 2018 zijn we tien plaatsen gestegen in de gemeentelijke duurzaamheidsindex. 7.4 Inwoners weten wat er gebeurt op het gebied van duurzame ontwikkeling in de gemeente n.v.t. Indicatoren verschillende score in GDI 2.0 Uitgevoerde acties Resultaat 2015 Status Het organiseren/faciliteren van een lokale Voor de ondernemersvereniging gemeente Zuidhorn (OvgZ) is in februari 2015 een inspiratiebijeenkomst gehouden inspiratiebijeenkomst over/voor duurzame over duurzaam ondernemen. Hierbij is gesproken over de mogelijkheden die de Gebiedscooperatie Westerkwartier initiatieven in de gemeente. biedt, het Duurzaamheidsbeleid en zijn kansen voor energiebesparing door een financieel adviseur toegelicht. Er waren ongeveer 40 ondernemers in de zaal. Faciliteren nieuwe, duurzame initiatieven vanuit gemeenschap (o.a. buurtmoestuinen). Er zijn verschillende initiatieven van inwoners gehonoreerd. Daarbij is steeds het huidige subsidieverordening welzijn als kader gebruikt. Budget is ter beschikking gesteld voor buurtmoestuinen en er is een energie coöperatie opgericht (Zonnestroom Zevenster). Overigens hebben andere partijen in de gemeente ook acties ondernomen waaronder Wold en Waard met een leefbaarheidsprijs. Daarnaast is samen met de Gebiedscooperatie Westerkwartier het initiatief voor belevingswinkel op het gebied van wonen ondersteund. Op 4 november heeft een workshop plaatsgevonden in de Molshoop in Noordhorn over een belevingswinkel. Verzameling informatie voor tussentijdse rapportage Dit edup vormt een belangrijke aanzet voor de tussentijdse rapportage eind Monitoring moeten voor bepaalde onderwerpen nog geactualiseerd of ontwikkeld worden. Denk aan maatschappelijk vastgoed, openbare verlichting en groenbeheer. Op deze onderdelen biedt dit edup een evaluatie van uitgevoerde acties over het jaar Actief communiceren over duurzame initiatieven in de gemeente Dit onderdeel stond niet expliciet opgenomen in het DUP Ook heeft de wethouder initiatieven in het zonnetje gezet, zoals de installatie van enkele honderden zonnepanelen bij Oudenbosch Fruit. Vanuit onze faciliterende rol zijn inwoners wel perscontacten ter beschikking gesteld. Er is ad hoc gecommuniceerd over zaken, dit kan planmatiger, actiever en op meerdere manieren en momenten. Dit nemen we mee als verbeterpunt. Ondertekenen Parijsverklaring (Klimaatverbond) In de aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs heeft gemeente Zuidhorn de Parijsverklaring ondertekend. Daarmee toont gemeente Zuidhorn ondersteuning van het Klimaatverbond. Met ons Duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan laten wij zien dat we op een heel praktische en concrete wijze een bijdrage leveren aan de doelen in de Parijsverklaring. Niet alleen binnen onze gemeenschappen, maar ook binnen onze gemeentelijke organisatie.

5 5 Proces Ambities Indicatoren 4.1 / 5 In 2018 kopen wij 100% duurzaam in criteria inkoopbeleid Westerkwartier 7.1 wij vergroten onze kennis over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen 7.1 Werknemers meer en vaker betrekken bij acties op het gebied van maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen medewerkertevredenheidsonderzoek 7.1 Wij hebben duidelijke afspraken gemaakt over de coordinatie van duurzame acties 7.4 Inwoners zien ons als een duurzame organisatie score in 'Waar staat je gemeente' Uitgevoerde acties Behaalde resultaten Status Opnemen van duurzaamheid als onderdeel van Routeplanner 2016 Actualiseren handboek+ factsheets duurzaam inkopen (versie Leek) en beschikbaar maken in de overige Westerkwartiergemeenten. Opzetten cursus duurzaamheid in (stedebouwkundige) planvorming Samenwerking met kennisinstellingen voor uitvoering duurzaamheidsaspecten grote projecten. In de Routeplanner duurzaamheid wordt zowel op people-gebied (duurzame inzetbaarheid medewerkers) als op planet-gebied (CO 2-reductie) een heldere koers verwoord voor de organisatie in Daarbij wordt de duurzame doelen van de organisatie aangehaald. Het maken van bewuste keuzes ( ook op sociaal terrein) en keuze bij inkoop en (vervangingsinvesteringen) zoveel mogelijk duurzame alternatieven. Het handboek is momenteel nog niet geactualiseerd. Medewerkers betrokken bij de ontwikkeling van het transferium zijn wegwijs gemaakt met de aanpak Duurzaam GWW. Ook zijn sommige initiatiefnemers van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen gewezen op instrumenten om duurzaamheidsaspecten een plek te geven in (ruimtelijke) planvorming. Wij nemen dit mee als aandachtspunt. In de Oostergast is een groep studenten aan de slag geweest om te onderzoeken wat er nodig is om potentiele bewoners in stelling te brengen om extra energiezuinige concepten te kiezen. Voor het Transferium zijn ideeën van Hanze-studenten opgenomen in de planvorming. Samen met RUG en Tauw wordt onderzocht of een piëzo-pilot kan worden toegepast in het nieuwe Transferium ( Living Lab ). Ervaring opdoen met Duurzaam GWW aanpak binnen Transferiumproject. In juli 2015 is gestart met de aanpak Duurzaam GWW. Deze benadering helpt om duurzaamheid concreet een plek te geven in het Transferium Zuidhorn. Op basis van het opgestelde Ambitieweb worden kansrijke maatregelen opgenomen in de verschillende projectonderdelen (planuitwerking, inkoop, nader onderzoeken, gesprekken met externe stakeholders). Het opstellen van communicatiekalender met duurzame communicatieacties Voor de campagne zoals Slim Wonen Westerkwartier en het energieloket zijn communicatieacties opgesteld. Hierin mag nog meer structuur komen. Op bepaalde onderdelen is nog niet gecommuniceerd. Het is nu bijvoorbeeld onvoldoende duidelijke zichtbaar welke duurzame inspanningen gemeente Zuidhorn verricht. Wij nemen dit mee in de vernieuwing van onze communicatiekanalen komend jaar.

6 6 Communiceren over duurzaamheidsaspecten van grote gemeentelijke projecten. Bij het Brede School project is actief aandacht besteed aan duurzaamheidsaspecten in de bouw. Ontwikkelingen rondom duurzaamheid in het transferiumproject zijn gecommuniceerd via de nieuwsbrief en digitale media. Is Transferium. Tijdens de zonnemarkt is de zonnedisplay van het CCZ getoond. Deze toont actuele opwekkingswaarden van de zonnepanelen op het gebouw.

7 7 2. People People mensenrechten woon- en leefomstandigheden eerlijk handelen maatschappelijke ontwikkeling Doelen/ambities Indicatoren 4.1 Wij hebben samen met bewoners invulling gegeven aan een schone, veilige, woonomgeving met passende voorzieningen 4.2 Wij hebben als Millenniumgemeente concreet invulling gegeven aan de nieuwe Millenniumdoelen afspraken woonvisie westerkwartier indicatoren projectplan 4.3 Wij hebben bewustwording, voorlichtende activiteiten op een effectieve manier vormgegeven n.v.t. 4.4 Maatschappelijk verantwoord ondernemen is actief gestimuleerd bij bedrijven in gemeente Zuidhorn sociaal domein, Milieubarometer etc. Uitgevoerde acties Behaalde resulaten Status Ontwikkelen plan van aanpak nieuwe Millenniumdoelen. In september 2015 zijn oorspronkelijke Millenniumdoelstellingen vervangen voor Sustainable Development Goals (SDG s). De werkzaamheden van de Millenniumwerkgroep zijn afgesloten. Het gedachtegoed is terug te vinden in het Duurzaamheidsbeleid Het duurzaamheidsuitvoeringsplan draagt bij aan SDG s en sluit aan bij de doelen gesteld in het Duurzaamheidsbeleid Ondersteunen organisatie van Wereldreis De Millenniumwerkgroep heeft als activiteit dit jaar een zonnewijzer ontwikkeld in plaats van het organiseren van een wereldreis. Een display die in de hal van het gemeentehuis geeft precies weer hoeveel zonne-energie er van moment tot moment door particulieren wordt opgewekt. Organiseren Regionale Woonbeurs Bewust Wonen Op 21 april 2015 is in de Postwagen in Tolbert de beurs Bewust Wonen Westerkwartier gehouden. De beurs bood een Westerkwartier zeer breed aanbod aan praktische producten en diensten om langer thuis te wonen. De beurs is bezocht door ongeveer 300 bezoekers uit het Westerkwartier. Aan ongeveer 15 mensen is informatie nagestuurd over energiemaatregelen in de woning. Nieuwbouwbeurs Zuidhorn met aandacht voor Op 18 april 2015 heeft de Woon- en Energiebeurs plaatsgevonden op het gemeentehuis in Zuidhorn. Gemeente duurzaam wonen. Zuidhorn presenteerde samen met het consortium Slim Wonen Westerkwartier, voornamelijk over energiebesparing. Zo n tien bezoekers is informatie nagezonden over zonnepanelen en duurzaam bouwen in De Oostergast. Bijenproject met basisscholen (lespakketten) Ruim 3000 leerlingen in het Westerkwartier hebben meegedaan met het programma. Er zijn zaadbommen in de openbare ruimte verspreid. Daaruit kwamen bloemen die de bijenpopulatie stimuleren. Ook heeft Gemeente Zuidhorn zelf op locatie bijvriendelijke zaadmengsels aangebracht. Dit resulteert in 2016 in extra bijvriendelijke beplanting. Zwerfvuilcampagne opzetten ( Zuidhorn Buiten Sinds juni 2015 bestrijden we zichtbaar het zwerfvuil in de gemeente. SW-medewerkers besturen een elektrisch Gewoon Schoon ) aangedreven voertuig. Soms geassisteerd door een medewerker van De Zijlen of een inwoner. Er zijn diverse grijpertjes uitgedeeld aan helpende inwoners. Er is reeds meer dan 6000 kilo zwerfvuil opgeruimd, veel als u beseft dat een plastic zakje enkele grammen weegt.

8 8 Versterken gemeentelijke aanpak LFG Er is extra inspanning geleverd op dit gebied. Samen met de ODG is geïnvesteerd in LFG-metingen. De resultaten hiervan worden begin 2016 verwacht. De belangen LFG-gehinderden proberen we zo goed mogelijk te behartigen. Faciliteren samenwerking tussen ondernemers en De Gebiedscoöperatie is dit jaar met ruim twaalf vertegenwoordigers van kennisinstellingen in gesprek gegaan. Dit gebiedscoöperatie (de Kenniswerkplaats) heeft gelijk zijn vruchten afgeworpen. Een groep studenten hiermee actief aan de slag gegaan bij Koopman Transport. De gemeente biedt bedrijven en organisaties het instrument Milieubarometer aan. Dit is een concreet voorbeeld van de verbinding tussen kennisinstellingen en bedrijven in onze gemeente. Stimuleringsaanpak opzetten voor duurzaam ondernemen. Deze actie is dit jaar voorbereid en gaat begin 2016 van start. Er is gekozen om aan te haken bij Koploperproject Groningen. In dit project gaan ondernemers een jaar lang concreet aan de slag met MVO.

9 9 People mensenrechten woon- en leefomstandigheden Ambities Indicatoren 4.3 Het is duidelijk waar inwoners en bedrijven terecht kunnen met vragen/voor informatie over duurzaamheid Waar staat je gemeente 4.3 Bij vergunningverlening & handhaving, nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zijn wij alert op kansen voor verduurzaming Uitgevoerde acties Behaalde resultaten Status Afspraken maken met ODG over toezicht op energiebesparende maatregelen Ontwikkelen plan van aanpak en implementatie duurzaamheidsloket. De ODG heeft eind 2015 een plan van aanpak ontwikkelt met daarin ideeën over hoe ze toezicht gaat houden om het nemen van wettelijk verplichte energiemaatregelen. In gemeente Leek wordt met eenzelfde pilot gestart in Contacten over implementatie van de aanpak Zuidhorn zijn reeds gaande. Voor gemeente Zuidhorn is een digitaal energieloket gerealiseerd. Het loket is ontworpen voor alle 23 Groninger gemeenten in het kader van het SER Energieakkoord. Maandelijks bezoeken ca. 70 bezoekers het Energieloket. In 2016 volgt een doorontwikkeling van het loket. Initiëren gemeentelijke aanspreekpunt bodem Er is een gemeentelijk adviseur bodem- en geluidzaken aangenomen. Het aantal bodemgerelateerde vragen die zijn binnengekomen bij de gemeente, is toegenomen. Ondersteuning willen we als gemeente ook volgend jaar continueren.

10 10 3. Planet Planet milieumanagement vervuiling duurzaam gebruik van grondstoffen klimaatverandering bescherming natuurlijk milieu Ambities Indicatoren Wij hebben ons zwerfafval signifcant verminderd indicatoren in schouwresultaten Wij hebben in onze bodemproblematiek de belangrijkste knelpunten aangepakt Bodematlas/indicatoren provinciaal / Wij hebben volledig uitvoering gegeven aan de Kaderrichtlijn Water en het Waterakkoord indicatoren in vgrp Een reductie van 5% op het totale energieverbruik voor zakelijke en particuliere aansluitingen in 2017 (t.o.v. 2013) Energie in Beeld Wij hebben duurzame vormen van mobiliteit (en bijbehorende infrastructuur) gestimuleerd Klimaatmonitor Een aandeel van 7% van duurzame energie in 2017 Klimaatmonitor Wij hebben blijvend geinvesteerd in zeer energiezuinige, duurzame nieuwbouw verantwoording Excellente Gebieden Wij hebben onze totale CO 2 -uitstoot in 2017 met 5% gereduceerd (t.o.v. 2010) Klimaatmonitor/Haskoning DHV 5.4 Wij hebben onze groenstructuren en de lokale biodiversiteit versterkt indicatoren groenvisie Uitgevoerde acties Behaalde resultaten Status Starten zwerfvuilcampagne Zuidhorn Buiten Gewoon Schoon Schouw van onze buitenruimte heeft ons meer inzicht gegeven in de hotspotlocaties. Er zijn 3 hotspotlocaties (Zuidhorn, Grijpskerk en Aduard). Deze locaties worden regelmatig bezocht door ons zwerfvuil-team. Inzetten SVn Duurzaamheidslening Per 1 juli 2015 is de duurzaamheidslening voor de gemeente Zuidhorn ingezet. Inwoners kunnen geld lenen tegen rentekorting van 3,5% om duurzame maatregelen te nemen in hun woning. Er zijn sindsdien 25 aanvragen voor een duurzaamheidslening binnengekomen, waarvan 10 zijn toegewezen. In oktober was het budget voor zonnepanelen volledig toegezegd. Om deze reden heeft de raad op 23 november het fonds met een ton verruimd. Slim Wonen Westerkwartier continueren Er zijn zesentwintig extra woningen in de gemeente duurzaam gerenoveerd door het consortium. Vraag en aanbod van energiebesparingsproducten is dichtbij elkaar gebracht door bijeenkomsten. Het lokale bedrijvenconsortium heeft aangegeven ook in 2016 samen met de gemeente enkele bijeenkomsten te willen organiseren in buurten in de gemeente. Bij ontwikkeling en uitvoering nieuwe groenvisie mogelijkheden onderzoek voor stimuleren aantrekkelijke beplanting voor bijen, vlinders etc. Nieuwe energieprestatie afspraken maken met Wold en Waard Er is een start gemaakt met de visie (beleidsstuk), maar deze wordt in 2016 aan de raad aangeboden. Een beter inzicht in natuurkwaliteiten en beleidsinstrumenten voor verbetering natuurkwaliteit en biodiversiteit in kernen. De eerste voorbeelden in de praktijk zijn zichtbaar (zie ecologische zone Brede School). Eind 2015 startte Wold en Waard op de nieuwbouwlocatie in Zuidhorn aan de Abeltasmanstraat/Gaickingalaan de bouw van energienotaloze woningen. Huurders betalen dan vaste lasten die lager zijn dan de energiekosten van een normale woning. Afspraken op energiegebied zijn gemaakt op onderdelen (energielabels van de huurwoningvoorraad). De nieuwe energieprestatieafspraken worden in 2016 verder uitgewerkt..

11 11 Technisch onderzoek/marketingaanpak voor duurzame, zeer energiezuinige nieuwbouw Oostergast fase 2+3 Er is een marketingaanpak duurzame bouw Oostergast opgesteld voor enkele (bijna) energieneutrale concepten, te bouwen ten noorden van het Noorderlicht in fase 2b. Bewoners, kopers in de Oostergast, ontwikkelaars, makelaars zijn betrokken bij duurzame nieuwbouwontwikkelingen in de woonwijk. In 2016 worden de concepten/opties aangeboden aan kopers van vrije kavels en projectmatige woningen in fase 2b. Milieubarometer beschikbaar maken voor bedrijven en organisaties Dialoog met landbouworganisaties over broeikasgassen agrarische sector Bedrijven in de gemeente Zuidhorn kunnen sinds november 2015 een startpakket Milieubarometer kosteloos aanvragen via de website van gemeente Zuidhorn of LTO gaf aan dat Social Return on Investment voor 2015 belangrijk was en dat in 2016 wellicht extra aandacht naar broeikasgasemissies gaat. Dit is echter complexe materie waarover nog veel (wetenschappelijk) ter discussie staat. Kansen en ontwikkelingen worden in 2016 opnieuw besproken met LTO en andere landbouworganisaties. Dialoog met landbouworganisaties over energiezuinige bedrijfsvoering agrarische bedrijven Mogelijkheden om extra aandacht te besteden aan een energiezuinige bedrijfsvoering zijn onderzocht. Bedrijven als Friesland Campina werken met leden-melkveehouders actief aan een meer efficiënte productieketen. Er zijn echter ook melkveehouders die niet zijn aangesloten bij een coöperatie. Hier kan de gemeente mogelijk extra stimuleren om de bedrijfsvoering verder te verduurzamen. Implementeren campagne elektrisch fietsen Samen met gemeente Leek en de Regio Groningen-Assen worden in 2016 werknemers gericht gewezen op aantrekkelijke mogelijkheden om een elektrische fiets toe te passen voor de woonwerk kilometers. Het effect hiervan is minder CO 2-uitstoot door wegverkeer en vermindering van de verkeersdruk in de spits. Voorbereidingen zijn in 2015 gestart. Onderzoeken mogelijkheden in gemeente voor kleinschalige windturbines Een mini-symposium over kleine windturbines is bezocht. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor kleine windturbines. Onlangs zijn in de gemeente vergunningen afgegeven voor de bouw van een kleine windturbine in de gemeente. Dit past in eerder opgesteld beleid van de gemeente. Het college ziet dit type kleinschalige windturbines graag in haar gemeente want ze dragen bij aan doelstelling duurzame opwekking.

12 12 Planet milieumanagement vervuiling duurzaam gebruik van grondstoffen klimaatverandering bescherming natuurlijk milieu Ambities Indicatoren % besparing op elektriciteit en 10% op gas in het maatschappelijk vastgoed (scope: MJOP) Slimme meters/milieubarometer/nader % reductie op elektriciteitsverbruik door openbare verlichting (OVL) in 2017 (t.o.v. 2008) Provinciale data/tauw reductie van 10% brandstofverbruik voor zakelijk verkeer in 2017 (t.o.v. 2013) CO 2 -meter in de Milieubarometer Het aandeel van autokilometers in het woon-werkverkeer met 15% verminderd in 2017 (t.o.v. 2013). Milieumeter in de Milieubarometer wij hebben 2 extra gemeentelijke gebouwen van zonnepanelen voorzien. Milieumeter in de Milieubarometer wij hebben gekozen voor duurzame en innovatieve oplossingen voor materiaalgebruik bij wegbeheer/riolering Aparte berekeningen voor milieu reductie van 30% CO 2 -uitstoot per fte in de gemeentelijke bedrijfsvoering in 2017 (t.o.v. 2013) CO 2 -meter in de Milieubarometer 5.4 wij hebben gekozen voor volledig duurzaam groenbeheer Indicatoren Barometer Duurzaam Uitgevoerde acties Behaalde resultaten Status Invullen Milieubarometer voor gehele bedrijfsvoering (gemeentewerkplaatsen) Ontwikkelen aanvullende nota en advies over gedifferentieerd, duurzaam wegbeheer Dit proces blijkt arbeidsintensief te zijn en is niet volledig uitgevoerd. De Arbo- en milieuwerkgroep heeft een instructie gekregen over de Milieubarometer. Komend jaar worden alle gegevens verzameld en geactualiseerd en een goede monitoringroutine wordt ontwikkeld. De aanvullende nota is gepresenteerd aan de raad en is vastgesteld. Verlichtingsplan/ opzetten monitoringsysteem OVL Najaar 2015 is gestart met het opstellen van een beeldend beleidsplan Licht in de Openbare ruimte samen met Aanpak mobiliteitsmanagement onderzoeken en maatregelen inzichtelijk maken. Opzetten monitoringsysteem energieverbruik maatschappelijk vastgoed gemeente Grootegast en Marum. Het plan wordt ter vaststelling voorgelegd in Er is een voorlopige aanpak mobiliteitsmanagement opgesteld en gepresenteerd op 11 november aan het MT van Zuidhorn samen met de regio GA. De aanpak wordt begin 2016 verder afgestemd en acties opgenomen in het DUP Monitoring is nu nog enkel gedaan voor grotere panden met slimme meters. Zie het meterstanden overzicht. Besparingen van verbouwingen/renovaties zijn alleen voor deze panden goed meetbaar. Een efficiënt systeem moet nog worden opgezet om voor alle panden in eigendom besparingen in beeld te brengen. Doorontwikkeling vindt plaats in Onderzoeken duurzame maatregelen bij renovatiewerkzaamheden vastgoed (bv. Sporthal De Bokkediek) Er is onderzoek gedaan naar duurzame maatregelen in De Bokkediek. Dit heeft geresulteerd in de toepassing van een nieuwe generatie LED-verlichting. Voor sporttoepassingen kan dit als vernieuwend worden beschouwd. De ledverlichting gebruikt de helft minder energie dan conventionele TL-buizen. Effecten zullen met name zichtbaar zijn monitoringgegevens van de slimme meter.

13 13 Riolering relinen in Noordhorn en Grijpskerk (totaal 3,5 km) Is volgens planning uitgevoerd. Het effect is dat de levensduur van de riolering is verlengd en dat er minder overlast is geweest voor bewoners, ten opzichte van andere werkmethoden. Ontwikkelen van visie papierloos werken Deze visie is op dit moment nog in ontwikkeling in Westerkwartierverband en vindt in 2016 zijn weerslag. Uitvoeren/realisatie zonnepanelen op het De subsidieaanvraag is gehonoreerd. We hebben uitstel aangevraagd bij RVO omdat het plaatsen van zonnepanelen gemeentehuis (lichtstrook) op de luifel, uitgelegd voor kunststofplaten, meer voorbereidingstijd heeft gevraagd dan vooraf voorzien. De zonnepanelen dragen bij aan een duurzame uitstraling (voorbeeldfunctie) en te realiseren CO 2-reductie. Invoeren NS Business Cards Medewerkers kunnen eenvoudig zakelijk reizen met OV. De kosten en kilometers worden geregistreerd in een online omgeving. Toepassen follow-me printing Sinds najaar 2015 worden printopdrachten alleen nog maar gestart als de gebruiker bij de printer de opdracht start. Deze maatregel bespaart op het papier-, inkt- en elektriciteitsverbruik.

14 14 Begrippen en afkortingen DUP Duurzaam bouwen EPC GWW ISDE IVN LFG LEAN Milieubarometer MVO NDCE OVL ODG SDE SVn Total cost of ownership Duurzaamheidsuitvoeringsplan Duurzaam bouwen betekent dat woningen, ontwikkeld en gebruikt worden met respect voor mens en milieu. Het gaat bij duurzaam bouwen niet alleen om energiebesparing in huizen en gebouwen, maar bijvoorbeeld ook om milieu impact van materialen, materiaalgebruik, binnenmilieu, watergebruik. Energieprestatiecoëfficiënt Afkorting voor grond-, weg- en waterbouw Landelijke investeringssubsidie (RVO) voor kleinverbruikers om duurzame warmte op te wekken. Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid laagfrequent geluid Management- en organisatiefilosofie, richting op afslanken en efficiënter maken van werkprocessen. Een online instrument, ontwikkeld door de Stichting Stimular, waarmee eenvoudig de milieu- en CO 2 -footprint van een bedrijf of organisatie inzichtelijk kan worden gemaakt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen Natuur-, Duurzaamheids- en CultuurEducatie. Richt zich op basisschooljeugd in het Westerkwartier. Openbare verlichting Omgevingsdienst Groningen Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten De totale kosten (over de levensduur) die de aanschaf van een product met zich meebrengt.

edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016

edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016 1 edup 2015 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn januari 2016 2 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2015: het edup

Nadere informatie

DUP Gemeente Zuidhorn maart 2015

DUP Gemeente Zuidhorn maart 2015 1 DUP 2015 Gemeente Zuidhorn maart 2015 2 Inleiding Voor u ligt het Duurzaamheidsuitvoeringsplan (DUP) voor het jaar 2015. Op 9 februari 2015 heeft uw raad het Duurzaamheidsbeleid 2015-2018 vastgesteld.

Nadere informatie

edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017

edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017 1 edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017 2 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2016: het edup

Nadere informatie

DUP Gemeente Zuidhorn januari 2016

DUP Gemeente Zuidhorn januari 2016 1 DUP 2016 Gemeente Zuidhorn januari 2016 2 Inleiding Voor u ligt het Duurzaamheidsuitvoeringsplan (DUP) voor het jaar 2016. Op 9 februari 2015 heeft uw raad het Duurzaamheidsbeleid 2015-2018 vastgesteld.

Nadere informatie

DUP Gemeente Zuidhorn april 2017

DUP Gemeente Zuidhorn april 2017 1 DUP 2017 Gemeente Zuidhorn april 2017 2 Inleiding Voor u ligt het Duurzaamheidsuitvoeringsplan (DUP) voor het jaar 2017. Op 15 mei 2017 heeft uw raad een herziene versie van het Duurzaamheidsbeleid 20152018

Nadere informatie

edup 2016 Activiteitenoverzicht (onderdeel I) Gemeente Zuidhorn februari 2017

edup 2016 Activiteitenoverzicht (onderdeel I) Gemeente Zuidhorn februari 2017 edup 2016 Activiteitenoverzicht (onderdeel I) Gemeente Zuidhorn februari 2017 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2016: het edup 2016. Het Duurzaamheidsuitvoeringsplan

Nadere informatie

gemeente Bunnik INFORMATIENOTA De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017

gemeente Bunnik INFORMATIENOTA De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017 gemeente Bunnik INFORMATIENOTA Aan: Van: De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017 Onderwerp: Tussentijdse evaluatie Bunnik Duurzaam In december 2014 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Energie Beoordeling Co2 reductie

Energie Beoordeling Co2 reductie Energie Beoordeling Co2 reductie Opgesteld door: Cheryl de Vette VGMK coördinator 2.A.3 Energie Beoordeling 2016 Van Beek Infra Groep B.V. Conform Co2 Prestatieladder 3.0 Datum: 13-5-2016 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 De duurzaamheidsmonitor is vernieuwd. De hoeveelheid data is flink gecondenseerd en meer beeldend vormgegeven ten behoeve van de leesbaarheid.

Nadere informatie

Op weg naar duurzame gemeenschappen Duurzaamheidsbeleid 2015-2018 van de gemeente Zuidhorn

Op weg naar duurzame gemeenschappen Duurzaamheidsbeleid 2015-2018 van de gemeente Zuidhorn Op weg naar duurzame gemeenschappen Duurzaamheidsbeleid 2015-2018 van de gemeente Zuidhorn Duurzame ontwikkeling is te belangrijk om aan het toeval over te laten. Gemeente Zuidhorn januari 2015 1 Inhoud

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder 2018

Factsheet CO2-Prestatieladder 2018 Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Voskamp Groep B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten Doelstelling Actie Doorlooptijd Wat gaan we doen Eigenaarschap Eigen organisatie 20% energiebesparing t.o.v. 2015 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen 20% transitie naar hernieuwbare energie t.o.v.

Nadere informatie

Roy Verstegen. Managementenergie Actieplan

Roy Verstegen. Managementenergie Actieplan Roy Verstegen Managementenergie Actieplan 1. Inleiding In dit document worden de concrete CO2-reductiemaatregelen en reductiedoelstellingen van het Roy Verstegen B.V. beschreven. De voortgang met betrekking

Nadere informatie

Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder Barendrecht, 1 juli 2019 Geaccordeerd door: L.A. Droog Edwin Oudshoorn Directeur MVO verantwoordelijk CO2 prestatieladder voortgangsrapportage over

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): Mevrouw C.K. Kloens De heer D. Slothouber 23 oktober 2013 (revisie 1.0) Definitief rapport Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017 sbrief CO2-Prestatieladder Q1, Q2 en Q3 2017 Wij hebben als Kleywegen groep de CO2-Prestatieladder geïmplementeerd. De CO2-Prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2.

Nadere informatie

1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013

1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013 1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 4.000 woningen te verduurzamen. Onder

Nadere informatie

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 2.500 tot 4.000 woningen te verduurzamen.

Nadere informatie

Search CO2 footprint. Rapportage

Search CO2 footprint. Rapportage Search CO2 footprint Rapportage 2015 1 Inleiding Search heeft de ambitie om op termijn haar positieve footprint ten opzichte van 2011 te verdubbelen en haar negatieve footprint te halveren, en in 5 jaar

Nadere informatie

helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten

helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten 2011-2013 Energiebesparing Betaalbaarheid van wonen Gezondheid van binnenmilieu en comfort Kansen voor de lokale economie Redenen

Nadere informatie

DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE. Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019

DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE. Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019 DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019 PROGRAMMA 1. Inleiding (Daan Russchen) 2. Startnotitie Klimaatvisie (Jur Marringa/Roland Roijackers) 3.

Nadere informatie

Energiemanagementplan

Energiemanagementplan Energiemanagementplan CO 2 -prestatieladder Het Veldwerkbureau B.V. Niveau 3 Auteur(s): De heer G.R. Hartkamp De heer J.A. Möller Versie 2.0 17 december 2013 Definitief rapport Inleiding Binnen ons Energiemanagementsysteem

Nadere informatie

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125 Pagina 1 van 6 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder 2017

Factsheet CO2-Prestatieladder 2017 Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Voskamp Groep B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Energiemanagementplan

Energiemanagementplan Energiemanagementplan CO 2 -prestatieladder VWB Het Veldwerkbureau B.V. Niveau 3 Auteur(s): Guido Hartkamp Trudi Bunt-Esveld Versie 3.0 3 februari 2015 Inleiding Binnen ons Energiemanagementsysteem zullen

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder eerste helft 2018

Factsheet CO2-Prestatieladder eerste helft 2018 Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Voskamp Groep B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

edup 2014 Evaluatie Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2014 Gemeente Zuidhorn

edup 2014 Evaluatie Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2014 Gemeente Zuidhorn edup 2014 Evaluatie Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2014 Gemeente Zuidhorn Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Lokale economie 3 2 Duurzaamheid onder inwoners 3 2.1 Huurwoningen 3 2.2 Koopwoningen 3 2.3 Voorzieningen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Uitleg bij de indicatoren behorende bij de einddoelen van het programma Duurzaamheid

gemeente Eindhoven Uitleg bij de indicatoren behorende bij de einddoelen van het programma Duurzaamheid gemeente Eindhoven Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Bijlage bij RIB Einddoelen programma Duurzaamheid Uitleg bij de indicatoren behorende bij de einddoelen van het programma Duurzaamheid Energie

Nadere informatie

CO2-reductieplan Kuurman

CO2-reductieplan Kuurman CO2-reductieplan Kuurman Auteur: MRO, RVD Januari 2017 Inhoud CO2-reductieplan Kuurman... 1 Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 2 Energiebeoordeling... 4 2.1 Identificatie verbruikers... 4

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 585 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Adres: Plaats Telefoon: e-mail: Jan Manenschijn Datum

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): Mevrouw C.K. Kloens De heer H. Hooftman De heer D. Slothouber 12 september 2014 Definitief rapport

Nadere informatie

Rapportage 2015 S1 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2015 S1 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2015 S1 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies december 2015 Opgesteld door: E. Goudvis Rapportage 2015 S1 Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie CO2 prestatieladder Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie Inzicht De CO2-emissie (footprint) van J. van Etten Holding geeft de totale hoeveelheid CO2- productie die vrijkomt onder andere

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle

Nadere informatie

Emissies aantal FTE 23,6

Emissies aantal FTE 23,6 Pagina 1 van 7 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

KERNTHEMA VI ENERGIENEUTRALE BEDRIJFSVOERING MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES

KERNTHEMA VI ENERGIENEUTRALE BEDRIJFSVOERING MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES KERNTHEMA VI MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES Dit kernthema milieu, grondstoff en, energie en emissies geeft de gevolgen van de activiteiten van Aqualectra weer rondom dit onderwerp. Onder dit

Nadere informatie

Initiatieven en participaties

Initiatieven en participaties Initiatieven en participaties Ingenieursbureau Westenberg B.V. Postbus 256 3840 AG Harderwijk Versie Datum Documentnr. Status Geautoriseerd door: ing. E. Hoogterp 1 19-D05 Definitief Geschreven door: Yvonne

Nadere informatie

CO2 Emissie 2010 t/m 2018 Fugro NL Land B.V.

CO2 Emissie 2010 t/m 2018 Fugro NL Land B.V. 1. INLEIDING Deze rapportage geeft inzicht in de voortgang van de doelstellingen en initiatieven met betrekking tot verbetering van de milieuprestaties en die met betrekking tot de CO2 reductie over de

Nadere informatie

CO2 scope 3 verborgen Netto CO2-uitstoot 216 ton CO2 Tabel 1: CO 2-footprint Waalpartners 2016

CO2 scope 3 verborgen Netto CO2-uitstoot 216 ton CO2 Tabel 1: CO 2-footprint Waalpartners 2016 Projectgegevens Opdrachtgever Waalpartners bv Projectnaam Energie en CO2 management Projectnummer 9031.17 Memonummer Me01CvH9031.17 Onderwerp Energie- en CO2 beoordelingsrapportage 2016 Auteur Cisca van

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): De heer F. Blokland De heer S. Mbarki 1 april 2014 Definitief rapport Inhoudsopgave: blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Carbon Footprint 1 e helft 2018

Voortgangsrapportage Carbon Footprint 1 e helft 2018 1 e helft 2018 Orona the Netherlands B.V. Pagina 2/7 Voortgangsrapportage Carbon footprint 1 e helft 2018 l versie 1.0 Verantwoording Titel : 1 e helft 2018 Revisie : 1.0 Datum : 15 februari 2019 Auteur(s)

Nadere informatie

Rapportage 2013 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2013 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2013 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO2 emissies juni 2014 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2013 Energieverbruik en CO 2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 16 september 2013 Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo Van: Wethouder Robbert Peek Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door Jelger Takken toestelnummer 609 bijlagen

Nadere informatie

Management review Coolmark B.V. Mei 2013

Management review Coolmark B.V. Mei 2013 Management review Coolmark B.V. Mei 2013 CO 2 Prestatieladder 2.1 Coolmark B.V. Zweth 6 2991 LH Barendrecht Postbus 393 2990 AJ Barendrecht Tel: 0180-751300 Fax: 0180-751305 E-mail: info@coolmark.nl Versie

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Cothen

Betrokken partijen Zonnepark Cothen Betrokken partijen Zonnepark Cothen Sunvest is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van zonneenergie systemen. Sunvest ontwikkelt, beheert en onderhoudt een groot aantal

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder

Factsheet CO2-Prestatieladder Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van A-Garden B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Huisman Loonwerk en Aannemingsbedrijf B.V. Auteur(s): S. Huisman Sr.,

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

3 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2015

3 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2015 3 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2015 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 2.500 tot 4.000 woningen te verduurzamen.

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO2-prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): De heer W. de Vries De heer H. Kosse 26 juni 2014 Definitief rapport Inhoudsopgave: blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 5 Auteur(s): K. Algra / B.H. van Houten () M. de Lange (extern adviseur) (Nedcon Organisatieadvies b.v.) Datum,

Nadere informatie

MVO Programma

MVO Programma 2017-2020 Inleiding Jan Bakker heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in de agrarische sector en de grond-, wegen waterbouw. We zijn gegroeid en geprofessionaliseerd, maar met behoud van onze eigen

Nadere informatie

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening Ons energiebeleid In 2018 is KZ Aanneming en Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het

Nadere informatie

Arnold Maassen Holding BV. Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014

Arnold Maassen Holding BV. Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014 Arnold Maassen Holding BV Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014 G.R.M. Maassen 24-10-2014 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Scope 1 en 2... 3 2.1 Voortgang in relatie tot reductiedoelstellingen....

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Megaborn Traffic Development bv

Energie Management Actieplan Megaborn Traffic Development bv 2018 Opgesteld volgens handboek 3.0 van de CO 2 -prestatieladder : Status Kenmerk Definitief EMA-CO2-V0 Versie/revisie 0 Datum 26-02-2018 Opgesteld door Gecontroleerd door J.N. Liebrecht N.A. van Amstel

Nadere informatie

Inzicht - Footprint. Jaaroverzicht 2018

Inzicht - Footprint. Jaaroverzicht 2018 Inzicht - Footprint Jaaroverzicht 2018 Inhoudsopgave Inzicht - Footprint... 1 1. Inleiding... 3 2. Afbakening... 4 2.1 Uitbreiding organisatie... 4 3. Directe en indirecte emissies (scope 1 en 2)... 4

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans directie/afdeling RO/afdeling RBA contactpersoon E. ten Cate telefoon 0182-588976 uw kenmerk onderwerp reactie op uw vragen over klimaatdoelstellingen Gouda

Nadere informatie

Search CO 2 -footprint. Rapportage 2014 januari - juni

Search CO 2 -footprint. Rapportage 2014 januari - juni Search CO 2 -footprint Rapportage 2014 januari - juni Inleiding Search heeft de ambitie om haar positieve footprint te verdubbelen en haar negatieve footprint te halveren, en in 5 jaar al met 20% te verminderen.

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Keiser Holding B.V. Auteur(s): Marko Keiser, CO2-functionaris, Keiser

Nadere informatie

Document: Energie management actieplan

Document: Energie management actieplan Energie management actieplan Conform 3.B.2. Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 & 4.6.4 Biemond en van Pelt B.V. Auteur(s): H. van Pelt, Directie & CO 2 -functionaris

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Auteur(s): De heer F.G. de Bruijn De heer G. Verwoerd De heer D. Slothouber 17 december 2013 (revisie 1.0) Definitief

Nadere informatie

3.B.2 Energie Management Actieplan

3.B.2 Energie Management Actieplan Inleiding B.V. is in 2012 gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2 -prestatieladder. Op basis van de uitkomsten uit de interne audits van 2012 en de vragen vanuit de markt, is een vervolgtraject gestart

Nadere informatie

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies juni 2015 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2014 Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

Rapportage e half jaar Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage e half jaar Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2014 1e half jaar Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies januari 2015 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2014 1e half jaar Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage e half jaar

CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage e half jaar CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage 2016 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen Schulte en Lestraden B.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van

Nadere informatie

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1 Subsidieaanvraag : oprichten buurtenergiebedrijf in de schilderswijk 1 s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder. Datum : 17 december 2013

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder. Datum : 17 december 2013 Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder 2013 Opgesteld door : J. Out / B. Rodenburg Datum : 17 december 2013 Inleiding Ten behoeve van de certificering conform de CO2 prestatieladder is dit energiemanagement

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan september 2017 Actieplan gemeente Alkmaar 1 Inleiding De overheid koopt per jaar voor ongeveer 73,3 miljard euro in en heeft daarmee een belangrijke invloed

Nadere informatie

Voortgangsrapportage

Voortgangsrapportage Voortgangsrapportage Voortgang van CO 2 reductieplan van Genap B.V. over 2015 t.o.v. basisjaar 2014 Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met Will2Sustain Copyright 2016 Genap B.V. Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder

Factsheet CO2-Prestatieladder Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Bureau Waardenburg B.V. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Doelstellingen - Mondiaal Parijs-akkoord: Well below 2 degrees. Mondiaal circa 50% emissiereductie nodig in

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 Stimular Samengesteld op 9 juli 2019 Milieubarometer - 2018 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Datum 29 september 2011

Datum 29 september 2011 Beleidsnotitie duurzame openbare verlichting 2011-2016 Kerngegevens Projectleider Afdeling B.I.C. Stolk Ruimte 3 Datum 29 september 2011 3 Behandeling Gemeenteraad Planstatus Casenummer Vastgesteld AB11.00502

Nadere informatie

Samen werken aan een duurzaam Hellendoorn. Collegebesluit 14 mei 2013. Raadsbesluit 29 oktober 2013.

Samen werken aan een duurzaam Hellendoorn. Collegebesluit 14 mei 2013. Raadsbesluit 29 oktober 2013. Samen werken aan een duurzaam Hellendoorn Collegebesluit 14 mei 2013. Raadsbesluit 29 oktober 2013. 1 Samenvatting Definitie duurzaamheid volgens Brundtland Aanmelden als Millenniumgemeente Speerpunten:

Nadere informatie

Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016

Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016 Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016 Energieneutraal; waar hebben we het over? Wat wel, wat niet? Hoe gaan we het aanvliegen? Want energieneutraliteit kan op vele manieren worden

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 CO2 reductiedoelstellingen 2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling bedrijfsmiddelen 4 2.2. Subdoelstelling

Nadere informatie

Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012

Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012 Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012 Sabine van Galen-Avegaart Agenda 1. De opgave Zutphen energieneutraal 2. Resultaat van ons beleid in cijfers 3. Wat hebben we in 2010-2011

Nadere informatie

Alfen MVO nieuws. Voortgang acties m.b.t. onze CO2 ambities

Alfen MVO nieuws. Voortgang acties m.b.t. onze CO2 ambities Alfen MVO nieuws Voortgang acties m.b.t. onze CO2 ambities 9 april 2018 In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) willen wij u middels deze nieuwsbrief informeren over de voortgang

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 Gemeentehuis Achtkarspelen Gemeente Achtkarspelen Milieubarometer - 2014 Gemeentehuis Achtkarspelen Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

BijpraatsessieCommissie GGB

BijpraatsessieCommissie GGB BijpraatsessieCommissie GGB Duurzaamheid en Afvalstoffenbeleid 22 juni 2016 Agenda 1.Openingdoor wethouderbeintema 2.Duurzaamheidsbeleid: terugblik 2015 en jaarplan 2016. 3.Van afval naar grondstof: bijpraten

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage e half jaar. Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage e half jaar. Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 1 e half jaar Naam: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Jan Manenschijn Datum rapportage: 2 november 2018 Inhoud

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec)

Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec) Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec) DZyzzion Milieubarometer - 2014 (2014 mei t/m dec) DZyzzion Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage 2017

CO 2 Voortgangsrapportage 2017 CO 2 Voortgangsrapportage 2017 Datum: 14-06-2018 Versie: 1 1. Inleiding Ieder half jaar communiceert Boeve Afbouw over haar energiebeleid, de reductiedoelstellingen, de reductiemaatregelen, mogelijkheden

Nadere informatie

(Energie) management-actieplan

(Energie) management-actieplan (Energie) management-actieplan Eis 3.B.2 Barendrecht, Oktober 2013 Auteur: Sabine Droog Geaccordeerd door: Leo Droog Directeur Edwin Oudshoorn Bedrijfsleider/ MVO Verantwoordelijk Inhoud 1. Inleiding 3

Nadere informatie

Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak ICS Groep

Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak ICS Groep Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak 2017 ICS Groep 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Strategische milieu en co2 reductie doelstellingen... 3 Milieu en CO2-reductie doelstellingen 2017... 3 3.

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO H1 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO H1 Ter Riele Datum: 17-08-2016 Versie: 1 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2016 H1 Ter Riele A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder

Factsheet CO2-Prestatieladder Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Bureau Waardenburg B.V. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Bijlage 1: voortgang per speerpunt

Bijlage 1: voortgang per speerpunt Bijlage 1: voortgang per speerpunt 1. Monitoring We monitoren de resultaten voor het grondgebied uit de lopende beleidsnota s. Dit helpt om naar onze inwoners toe te communiceren waar we staan. Een gezamenlijk

Nadere informatie