Schriftelijke vraag 1 :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schriftelijke vraag 1 :"

Transcriptie

1 Schriftelijke vraag 1 : Datum indiening: 30 maart 2015 Onderwerp: Naam fractie: Naam raads-/commissielid: Communicatie betreffende uitspraak op hoger beroep CDA Jan de Nooij Oud-ambtenaar krijgt gelijk van hoogste rechter in conflict met Zevenaar staat vandaag te lezen op de website van de gemeente Zevenaar. Een uitspraak, inmiddels uitgedraaid, die op 19 maart 2015 is gedaan. De fractie van het CDA van het kan zich niet voorstellen dat dit bericht uit de krant moet worden vernomen. Kennelijk heeft zij de door het college versterkte informatie gemist. Dat is jammer. Wanneer was de uitspraak op het hoger beroep van de meervoudige kamer bij de Centrale Raad van Beroep bij het college bekend? Het college wordt gevraagd aan te geven op welke datum en hoe zij de raad heeft geïnformeerd en hoe de communicatie naar de raad hierover is verlopen? Antwoorden: Op 19 maart 2015 is door de Centrale Raad van Beroep mondeling uitspraak gedaan naar aanleiding van de zitting op 5 februari Nadat de mondelinge uitspraak is verwerkt tot een schriftelijke uitspraak is deze aangetekend verzonden naar de betrokkenen. Aangezien de advocaten als gemachtigden van de gemeente Zevenaar optreden, is de uitspraak naar hen verzonden. De uitspraak hebben zij op 30 maart jl. ontvangen. Dezelfde dag om 10:11 uur en om 11:54 uur hebben we de uitspraken van de advocaten ontvangen. Na de uitkomsten bestudeerd te hebben, heeft het college de griffie om 14:05 uur geïnformeerd. Wij vinden het belangrijk dat de raad geïnformeerd is over de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en hebben U daarom zo spoedig mogelijk de uitspraken g d.

2 Schriftelijke vraag 2 : Datum indiening: 1 april 2015 Onderwerp: Juridische kosten Naam fractie: Socialistische Partij (SP) Naam raads-/commissielid: B. Zock Kort geleden heeft de centrale raad van beroep zich uitgesproken over de hoger beroepen van Dhr. Kemperman en Mevr. De Jong. Het verbaast onze fractie dat deze kwestie al zo'n 10 jaar door blijft spelen, op kosten van onze burgers. Wat zijn de kosten geweest voor de Gemeente Zevenaar vanaf het begin van deze zaken tot heden? Dit (indien toepasbaar) graag opgesplitst, per geval, in: Juridische kosten Afkoopsommen Dwangsommen Ambtelijke kosten Overige kosten Deze kosten zijn niet op korte termijn in beeld te brengen. Wij zullen ze u op een later moment ter beschikking stellen. Bij wie ligt de beslissing om bij een dergelijk conflict juridische stappen te nemen, en/of te beslissen welke andere koers te nemen om eventueel tot een gezamenlijke oplossing te komen? De gemeente Zevenaar is verplicht om juridische stappen te ondernemen als reactie op de rechtsgang van een medewerker. Als de gemeente wordt gedaagd voeren we het proces op een correcte wijze. De koers tijdens een juridisch traject wordt vastgesteld door de wethouder P&O in afstemming met het college. Zoals te doen gebruikelijk wordt er advies gegeven door de ambtelijke organisatie en zo nodig externe deskundigen. Is ooit overwogen om deze zaken buiten de rechtszaal op te lossen, om zo een lange juridische weg te mijden? Zo ja, welke acties zijn ondernomen en met welk resultaat? Zo nee, waarom is niet minimaal besloten tot een mediation?

3 In 2007 heeft mediation plaatsgevonden met als doel afspraken te maken over de re-integratie van de heer Kemperman in zijn functie. Vervolgens zijn er op initiatief van de gemeente meerdere gesprekken gevoerd om te komen tot een minnelijke oplossing. Helaas heeft dit niet geleid tot resultaat en is de gemeente Zevenaar betrokken geraakt in tientallen rechtszaken. Schriftelijke vraag 3 : Datum indiening : 1 april 2015 Onderwerp : procedures tegen oud-medewerkers Naam fractie: VVD naam raads-/commissielid: F.W. van Dijk Aan de voorzitter van de raad. Recent heeft de raad kennis genomen van de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep waarin aan de orde waren het hoger beroep aangespannen door een tweetal oudmedewerkers van de gemeente Zevenaar. De betreffende zaken zijn langdurig in de publiciteit geweest. De overwegingen van de CRvB zijn niet mis te verstaan. De hoogste rechter spreekt van een onthutsend beeld. Vraag/vragen 1. Wat hebben de betreffende procedures gekost aan inzet eigen apparaat, externe kosten adviseurs en advocaten, door de rechter opgelegde schadevergoedingen, dwangsommen en proceskostenveroordelingen? Deze kosten zijn niet op korte termijn in beeld te brengen. Wij zullen ze u op een later moment ter beschikking stellen. 2. Gezien de stevige bewoordingen van de Centrale Raad van Beroep acht de portefeuillehouder het op zijn plaats een gebaar te maken naar de betreffende ambtenaren? 3

4 Het college heeft zeker een gebaar gemaakt naar de betreffende ambtenaren. Het college heeft het onderstaande bericht openbaar gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zevenaar heeft kennis genomen van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep op het hoger beroep van mr. P.H.M. Kemperman en mr. T.M. de Jong. Tot nu toe is onze lijn geweest niet te reageren op dossiers van individuele (ex)werknemers en prudent om te gaan met zaken die onder de rechter zijn. Nu de Centrale Raad van Beroep tot een uitspraak is gekomen spreekt het college uit de overwegingen, beoordeling en beslissing van de Centrale Raad van Beroep te accepteren. Daarbij volgen we eveneens de lijn dat met deze uitspraak en acceptatie rehabilitatie is geschied. Het college realiseert zich dat deze zaak geen schoonheidsprijs verdient en dat gedurende deze jaren reputaties zijn beschadigd, waaronder die van de heer Kemperman. Dat is nooit de bedoeling geweest en daar hebben we spijt van. Wij zullen op korte termijn in gesprek gaan met de heer Kemperman en andere betrokkenen. Het college gaat ervan uit dat met dat met deze rehabilitatie een eind komt aan een lang en voor velen pijnlijk proces. Daarnaast zijn de heer Kemperman en mevrouw De Jong persoonlijk uitgenodigd door de portefeuillehouder. Op dit moment van schrijven, heeft de portefeuillehouder al een reactie van de heer Kemperman ontvangen en wordt een afspraak gepland. 3. Deelt de portefeuillehouder de stevige bewoordingen van de rechter? De Centrale Raad van Beroep heeft een duidelijke uitspraak gedaan. In het college is hier uitvoerig over gesproken. Het college accepteert de uitspraak inclusief de rehabilitatie. 4. Zijn de zaken nu definitief afgedaan, of zijn er nog financiële gevolgen te verwachten? Door de uitspraak van de bestuursrechter zijn betrokkenen gerehabiliteerd. De Centrale Raad van Beroep is van oordeel dat in de uitspraak voldoende genoegdoening is gelegen om het geleden nadeel te compenseren. Dit laat onverlet dat de heer Kemperman of mevrouw De Jong een andere mening kunnen zijn toegedaan en hierover gaan procederen. Op dit moment lopen er nog vijf (Wob)-procedures waarbij de heer Kemperman is betrokken. 5. Wie heeft in dit dossier bestuurlijk de regie gehad? de portefeuillehouder P&O in afstemming met het college. 6. Zijn er nog lopende zaken/procedures met voormalige personeelsleden? Er zijn nog meer lopende zaken met voormalige personeelsleden waaronder de heer Kemperman. Het gaat hier om procedures op grond van de Wet openbaarheid van bestuur en Wet bescherming persoonsgegevens.

5 Schriftelijke vraag 4 : Datum indiening: 2 april 2015 Onderwerp: uitspraak in de zaken CRvB 13 / 4234 AW R006 92, CRvB 13 /4235, 13 /4236, 13 /4237 en 13 /4238 AW R006 92, 13 / 1310 AW 13/3470 AW Naam fractie: Lokaal Belang Naam raadsleden: Tjeerd Boekhorst en Nanne van Dellen Aan: het college, Op maandag 30 maart heeft het college de gemeenteraad ingelicht over de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De fractie van Lokaal Belang wenst nader geïnformeerd te worden en overweegt daartoe als volgt. Feit is dat de gemeenteraad niet eerder inzage heeft gehad in de stukken die in het geding zijn gebracht en wenst alsnog inzage te hebben. Daarnaast maakt de fractie van Lokaal Belang zich zorgen over het interne personeelsbeleid, gezien de overwegingen 4.3, 4.8 en 4.9 in de uitspraak 13/4235 AW e.v. waarbij de Centrale Raad van Beroep vast heeft gesteld dat het college ernstig tekort is geschoten in haar zorgplicht. Voorts is de fractie van Lokaal Belang van mening dat het college verantwoording schuldig is aan de gemeenteraad, waarbij de fractie van Lokaal Belang voorop stelt dat het gevoerde beleid, waaronder het personeelsbeleid van het college, eveneens gecontroleerd dient te worden door de gemeenteraad. De controlerende taak van de gemeenteraad is immers door de wetgever aangemerkt als één van de primaire taken van de gemeenteraad. Dat het in deze gaat om intern personeelsbeleid doet daar op geen enkele wijze aan af. (de beantwoording van vraag 1 kan afzonderlijk plaatsvinden) 1. De fractie van Lokaal Belang verzoekt u een exemplaar van de stukken die in het geding zijn gebracht door beide procespartijen (het volledig procesdossier) bij de griffie ter inzage te leggen; Het omvangrijke procesdossier van tientallen rechtszaken en ruim 200 brieven van procespartijen bevat een aantal stukken dat ziet op de privacy van betrokkenen en andere (oud)medewerkers. Deze stukken vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur en de Wet bescherming persoonsgegevens. Nu de inhoud van deze stukken niet vallen onder de openbaarheid zouden deze bij een ongeclausuleerde inzage alsnog openbaar kunnen worden. Het kost enorme capaciteit om te komen tot een gedeeltelijke openbaarmaking. Wij stellen voor om de rode draad van feiten en omstandigheden uit het procesdossier te inventariseren en aan u ter beschikking te stellen zodat de raad de controlerende taak kan vervullen.

6 2. De fractie van Lokaal Belang verneemt in een notitie al hetgeen buiten de processtukken zich heeft voorgedaan in deze kwestie, waaronder hetgeen is besproken om de zaak in der minne af te doen; Zie het antwoord op vraag 1 als het gaat om de inventarisatie. Daarnaast vermelden wij dat op initiatief van de gemeente meerdere gesprekken zijn gevoerd om te komen tot een minnelijke oplossing. Helaas heeft dit niet geleid tot resultaat en is de gemeente Zevenaar betrokken geraakt in tientallen rechtszaken. 3. Wat heeft u sinds de aanvang van deze zaak (in eerste aanleg) veranderd in uw personeelsbeleid om dit te voorkomen? De ontwikkeling van het (integraal) personeelsbeleid is een continue proces in onze lerende organisatie. Elementen daarbij zijn de invoering van gesprekkencyclus, de uitbreiding van studiefaciliteiten en het werken met een vertrouwenspersonen. Deze instrumenten zijn belangrijke bouwstenen van onze bedrijfscultuur. Ze houden verband met de kernwaarden van onze organisatie: resultaatgericht, klantgericht en samenwerken. 4. Op welke wijze zal deze zaak afgewikkeld worden? De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is helder. Door de uitspraak zijn betrokkenen gerehabiliteerd. De Centrale Raad van Beroep is van oordeel dat in de uitspraak voldoende genoegdoening is gelegen om het geleden nadeel te compenseren. Daarnaast zijn de heer Kemperman en mevrouw De Jong persoonlijk uitgenodigd door de portefeuillehouder. Op dit moment van schrijven, heeft de portefeuillehouder al een reactie van de heer Kemperman ontvangen en wordt een afspraak gepland. 5. Lopen er momenteel nog procedures? En zo ja, in welke stadium zijn deze procedures en hebben de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep invloed hierop? De heer Kemperman heeft nog vijf zaken aangespannen tegen de gemeente Zevenaar. Het gaat hier om procedures op grond van de Wet openbaarheid van bestuur en Wet bescherming persoonsgegevens. Schriftelijke vraag 5 : Datum indiening: 3 april 2015 Onderwerp: Rapport Bunt Naam fractie: Sociaal Zevenaar Naam raads-/commissielid: Paul Freriks

7 Middels een schrijven van 22 februari 2009 vroegen wij u het verslag Bunt te diskwalificeren naar uitkomsten en wijze van totstandkoming. Op 12 maart 2009 heeft u Sociaal Zevenaar laten weten dat niet van plan te zijn. 1. Bent u bereid nu- uw antwoord bij brief van in te trekken en alsnog het rapport Bunt te diskwalificeren naar uitkomsten en wijze van totstandkoming. In onze verklaring hebben wij aangegeven de overwegingen, beoordeling en beslissing van de Centrale Raad van Beroep te accepteren. Hierdoor accepteren we ook de in rechtsoverweging 4.3 van de uitspraak getypeerde kwalificaties van het rapport B. Schriftelijke vraag 6 : Datum indiening: 3 april 2015 Onderwerp: Afwikkeling juridische zaken Naam fractie: Sociaal Zevenaar Naam raads-/commissielid: Paul Freriks De uitspraak is geweest en we hebben er als fractie Sociaal Zevenaar kennis van genomen. 1. Hoe bent u voornemens deze kwestie uit de wereld uit te helpen? De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is helder. Door de uitspraak van de bestuursrechter zijn betrokkenen gerehabiliteerd. Daarnaast zijn de heer Kemperman en mevrouw De Jong persoonlijk uitgenodigd door de portefeuillehouder. Op dit moment van schrijven, heeft de portefeuillehouder al een reactie van de heer Kemperman ontvangen en wordt een afspraak gepland. 2. Bent u voornemens een vergoeding voor te stellen richting beide ambtenaren? In onze verklaring hebben wij aangegeven de overwegingen, beoordeling en beslissing van de Centrale Raad van Beroep te accepteren.de bestuursrechter is van oordeel dat in de uitspraak voldoende genoegdoening is gelegen om het geleden nadeel te compenseren. Door de uitspraak zijn betrokkenen gerehabiliteerd.

8 Schriftelijke vraag 7 : Datum indiening: 3 april 2015 Commissie-/raadsvergadering: Commissie Middelen Raadsvoorstelnummer: Onderwerp: Beantwoording schriftelijke vragen P&O Naam fractie: PvdA Zevenaar Naam raads-/commissielid: Nathani Niebuur-Sluiter In de uitspraak van de rechter wordt aangeven dat niet aannemelijk is gemaakt dat college voldoende waarborgen heeft geschept als werkgever in een precair proces inzake functioneren van een afdeling en arbeidsconflicten. De laatste jaren is veel veranderd binnen de interne organisatie van de gemeente. Daarbij zijn verantwoordelijkheden veranderd, en werkprocessen, ook op het gebied van P&O, aangepast. Vraag/vragen: 1. Hoe zijn de werkprocessen ingericht rondom bescherming van een werknemer inzake een mogelijk arbeidsconflict? Van belang is dat de organisatie werkt vanuit een basishouding die de kernwaarden resultaatgericht, klantgericht en samenwerken bevat. Specifiek op het gebied van processen geldt dat de organisatie werkt met een gesprekkencyclus. Medewerker hebben drie keer per jaar een gesprek met hun direct leidinggevende waaronder een beoordelingsgesprek. Hierin spreekt de direct leidinggevende zijn/haar oordeel over de medewerker uit. Dit oordeel komt tot stand in overleg met de naast-hogere-leidinggevende. Het oordeel wordt dus niet alleen bepaald door de direct leidinggevende. Als een medewerker ervaart dat zijn belangen onvoldoende worden beschermd kan hij/zij een beroep doen op de in- of externe vertrouwenspersoon. Als het conflict verzuim tot gevolg heeft, dan kan de medewerker ook de bedrijfsarts raadplegen. 2. Worden deze werkprocessen periodiek getoetst op doeltreffendheid? Ja. Het beleid wordt geregeld geëvalueerd en getoetst door de medewerker AO/IC (administratieve organisatie en interne controle) 3. In hoeverre is bij de inrichting van enerzijds de P&O werkprocessen en anderzijds optredende arbeidsconflicten gebruik gemaakt van inzet expertise VNG/ander onafhankelijk landelijk of regionaal orgaan? Bij opstelling van beleid en werkprocessen wordt informatie ingewonnen bij collega gemeenten en de expertisecentra van VNG en AenO fonds. Bij arbeidsconflicten die dreigen te escaleren wordt een extern adviseur ingeschakeld welke ook toetst of de gemeente rechtmatig handelt.

9 4. Heeft de gemeente een onafhankelijk vertrouwenspersoon voor werknemers? Ja. De gemeente Zevenaar heeft twee interne en 1 externe vertrouwenspersoon. De informatie over de vertrouwenspersoon is makkelijk te raadplegen op intranet. Daarnaast gaan de interne vertrouwenspersonen naar de werkoverleggen van medewerkers om zichzelf voor te stellen en de werkwijzen toe te lichten. 5. Hoe wordt de onafhankelijkheid van deze vertrouwenspersoon gewaarborgd? De interne vertrouwenspersonen zijn extern opgeleid en worden regelmatig bij geschoold. Zij kunnen, met medeweten van betrokken medewerker en buiten de direct leidinggevende, direct in gesprek gaan met de Algemeen Directeur. De vertrouwenspersonen hebben ook contact met de externe vertrouwenspersoon om beleid en werkwijzen te toetsen. 6. Hoe worden leidinggevenden begeleid in het uitvoeren van goed werkgeverschap jegens werknemers? Leidinggevenden worden begeleid door hun leidinggevenden en periodiek geschoold. Daarnaast heeft team P&O een adviserende en ook controlerende rol. Indien een leidinggevende onrechtmatig handelt, zal hier door het team P&O melding van worden gemaakt aan de Algemeen Directeur. 7. Wordt de portefeuillehouder betrokken bij dreigende arbeidsconflicten? Zo nee, korte schets hoe dit ingericht is en wanneer de portefeuillehouder betrokken wordt. De portefeuillehouder P&O heeft regelmatig overleg met de Algemeen Directeur. Daardoor is geborgd dat de portefeuillehouder op de hoogte is van arbeidsrechtelijke situaties. Zo nodig wordt de situatie in het college gedeeld. 8. Hoe waarborgt de gemeente een veilig werknemersklimaat? Belangrijkste hierbij is een open en prettige bedrijfscultuur. De organisatie werkt vanuit de kernwaarden klantgericht, resultaatgericht en samenwerken. Er is goed persoonlijk contact tussen medewerkers onderling en tussen medewerker en leidinggevende. Daarnaast worden Medewerkerstevredenheidsonderzoeken uitgevoerd en zijn de jaarlijkse rapportages van de bedrijfsarts ook informatiebronnen. Indien bijvoorbeeld aan arbeid gerelateerde arbeidsongeschiktheid toeneemt, is dit een onderwerp van zorg voor het management en de portefeuillehouder P&O. 9. Hoe worden de verschillende beoordelingen en gesprekken betreffende werknemers vastgelegd binnen de organisatie? Alle gesprekken en beoordelingen worden in ieder geval vastgelegd volgens het format dat daarvoor afgesproken is. Daarnaast kunnen ook uitgebreidere gespreksverslagen worden opgesteld, die aan de medewerker worden verstrekt. Indien het verslag, volgens de medewerker, geen correcte weergave is van het gesprek, zal ook dit worden vastgelegd. 10. Hoe wordt de vertrouwelijkheid van de informatie (vraag 8) gewaarborgd?

10 Verslagen worden gearchiveerd bij team P&O. Deze verslagen zijn alleen in te zien door medewerker, de leidinggevende en diens leidinggevende en P&O. Hier wordt strikt op toegezien omdat het gaan om persoonsinformatie. 11. Zijn de interne personeelsprocessen, (van aanname naar dossier lopende zaken en uitdiensttreding), conform de maatschaven van de (interne) controller en accountant "in control"? Ja Schriftelijke vraag 8 : Datum indiening: 7 april 2015 Onderwerp: Naam fractie: Naam raads-/commissielid: Beantwoording schriftelijke vragen PenO CDA Jan de Nooij Aan de agenda van de commissie middelen is een extra punt toegevoegd. Te weten: Beantwoording schriftelijke vragen PenO. Onderstaande vraag is daarvoor. Vraag: Was de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep een verrassing voor het college van B&W en de organisatie? De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep was niet in de lijn met eerdere uitspraken van de Rechtbank (zie beslissing van de Centrale Raad van Beroep). Wij beseffen ons dat het hier gaat om een onafhankelijk gewogen (eind)oordeel waar procespartijen vooraf moeilijk een inschatting van kunnen maken. Schriftelijke vraag 9 : Datum indiening: 7 april 2015 Onderwerp: Beantwoording schriftelijke vragen PenO Naam fractie: Sociaal Zevenaar Naam raads-/commissielid: Paul Freriks.

11 Na de uitspraak van de RvB kunnen we constateren dat het college van B. en W. Ruim 10 jaar aan het procederen is geweest. - Kunt u in het kort aangegeven wat volgens u in essentie de oorzaak is van deze personeelsproblemen? Die is niet eenduidig te geven. Het gaat hier om een complexe personele situatie met meerdere dimensies. Schriftelijke vraag10 : Datum indiening: 2 april 2015 Onderwerp: inzage processtukken Kemperman Naam fractie: Sociaal Zevenaar Naam raads/commissielid: Paul Freriks Uitspraak CRvB Kemperman Graag zou ik voor vanavond willen beschikken over alle rechtstukken van Kemperman bij de Raad voor beroep. Wij beseffen ons dat het tijdstip inmiddels is achterhaald. Wij hebben de tijd genomen om tot een zorgvuldige beantwoording van de vragen van alle fracties over dit onderwerp te komen. Kortheidshalve verwijzen wij u naar het antwoord op schriftelijke vraag4 van de fractie van Lokaal Belang van 2 april 2015.

*IN15.01449 * IN15.01449

*IN15.01449 * IN15.01449 *IN15.01449 * IN15.01449 RAADSVOORSTEL Datum raadsvergadering: 23 SEPTEMBER 2015 Samenvatting U heeft op 22 april 2015 de raads- en commissieleden A. Ok, F. van Dijk, J. Harmsen en N. Niebuur-Sluiter verzocht

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE. Artikel 1: Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder:

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE. Artikel 1: Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Klachtencommissie Wij proberen al onze klanten zo snel en correct mogelijk te helpen. Er gaat daarbij helaas wel eens wat mis. Indien er in uw ogen door ons fouten worden gemaakt, zullen we die zo snel

Nadere informatie

Raadsvragen van het Ouderen Appel Eindhoven over Sociale Dienst.

Raadsvragen van het Ouderen Appel Eindhoven over Sociale Dienst. gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6201 Inboeknummer 15bst00243 Beslisdatum B&W 3 maart 2015 Dossiernummer Raadsvragen van het Ouderen Appel Eindhoven over Sociale Dienst. Met verbijstering hebben wij in

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT PERCURIS

KLACHTEN REGLEMENT PERCURIS KLACHTEN REGLEMENT PERCURIS Inleiding Als een opdrachtgever, een cliënt van Percuris of een werkgever waar een cliënt een nieuw dienstverband is aangegaan, het niet eens is met de wijze waarop hij/zij

Nadere informatie

Eigenrisicodragers roepen WGA'ers op voor keuringen

Eigenrisicodragers roepen WGA'ers op voor keuringen Regelingen en voorzieningen CODE 1.3.4.93 Eigenrisicodragers roepen WGA'ers op voor keuringen bronnen Antwoord staatssecretaris SZW d.d. 27.4.2011 op Kamervragen, Vergaderjaar 2010-2011, 2354 Een aantal

Nadere informatie

Woningzoekende: degene die zich heeft aangemeld voor een beschikbare woning van de SOR in de vrije sector.

Woningzoekende: degene die zich heeft aangemeld voor een beschikbare woning van de SOR in de vrije sector. REGLEMENT KLACHTEN- EN GESCHILLENCOMMISSIE SOR 1. Definities Huurder: een huurder van een woning of woonruimte van de SOR. Voor de toepassing van dit reglement wordt onder huurder eveneens verstaan de

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties

Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon integriteit.

Nadere informatie

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld.

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat een met naam genoemde verzekeringsarts van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen te Heerlen (UWV) bij het vaststellen van de belastbaarheid

Nadere informatie

1. Ziekmelding. 2. Bereikbaarheid

1. Ziekmelding. 2. Bereikbaarheid 1. Ziekmelding De eerste dag dat u ziek bent, moet u zich telefonisch ziekmelden bij uw direct leidinggevende op uw feitelijke werkplek én bij Stiptwerk. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 08.30 uur

Nadere informatie

N.V. Univé Schade, gevestigd te Assen, hierna te noemen Aangeslotene.

N.V. Univé Schade, gevestigd te Assen, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-233 d.d. 6 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mevrouw mr. I.M.L. Venker, secretaris) Samenvatting Consument en Aangeslotene hebben

Nadere informatie

Voorbeeldprotocol. Voorbeeldprotocol (arbeids)conflicten

Voorbeeldprotocol. Voorbeeldprotocol (arbeids)conflicten Voorbeeldprotocol Voorbeeldprotocol (arbeids)conflicten 1. Melding van een conflict Conflicten kunnen op verschillende manieren aan het licht komen. In dit protocol gaan we er vanuit dat de medewerker

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Rechtsbestel

Nadere informatie

Jaarverslag klachtenbehandeling

Jaarverslag klachtenbehandeling Jaarverslag klachtenbehandeling datum 19 maart 2019 versie Definitief auteur I.A. de Vries Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Cijfermateriaal... 3 3 Klachtonderwerpen... 5 4 Informele afdoening... 6 5 Klachtadviescommissie

Nadere informatie

!1! Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

!1! Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum 9 juli 2014 Onderwer Beantwoording inbreng schriftelijk overleg

Nadere informatie

Van: PvdA Maassluis Aan: college van B&W Datum: 30 juni 2015 Betreft: ontslagen Koningshof. Geacht college,

Van: PvdA Maassluis Aan: college van B&W Datum: 30 juni 2015 Betreft: ontslagen Koningshof. Geacht college, Van: PvdA Maassluis Aan: college van B&W Datum: 30 juni 2015 Betreft: ontslagen Koningshof Geacht college, Vorige week woensdag konden we via de media vernemen dat er ontslagen zouden vallen bij Koningshof.

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-537 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Klacht ontvangen op : 8 februari 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid: meer arbeidsconflicten?

Wet Werk en Zekerheid: meer arbeidsconflicten? Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Wet Werk en Zekerheid: meer arbeidsconflicten? mr. Astrid Zuidinga, AWVN Advocaten Mediationcongres 26 november 2015 Wat is een (arbeids)conflict? Con-flict (het;

Nadere informatie

Analyse proceskansen. Geachte heer R

Analyse proceskansen. Geachte heer R te Per e-mail Ministerie van Financiën uw ref. - inzake Analyse proceskansen 10 juli 2015 Geachte heer R 1 Inleiding 1.1 Vandaag, op 10 juli 2015, heeft de tweede aandeelhoudersvergadering van de N.V.

Nadere informatie

Hieronder de reactie op de vragen die u gesteld heeft over de bewoning van Roestuin 43 te Hendrik- Ido-Ambacht.

Hieronder de reactie op de vragen die u gesteld heeft over de bewoning van Roestuin 43 te Hendrik- Ido-Ambacht. Aan: Van: Betreft: Ary Cramer namens de fractie Gemeente Belangen Burgemeester J. Heijkoop Roestuin 43; n.a.v. vraag artikel 37 Reglement van Orde Datum: 16 juli 2012 Beste heer Cramer, Hieronder de reactie

Nadere informatie

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57; CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR385492_1 31 juli 2018 Verordening op de Rekeningcommissie 2005 Nr. 1.7 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel

Nadere informatie

1. zich niet heeft gehouden aan de afspraak gemaakt in de mediationovereenkomst met verzoekster;

1. zich niet heeft gehouden aan de afspraak gemaakt in de mediationovereenkomst met verzoekster; Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat ZonMw: 1. zich niet heeft gehouden aan de afspraak gemaakt in de mediationovereenkomst met verzoekster; 2. gedurende haar ziekteperiode in het geheel geen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-132 d.d. 6 mei 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. S.N.W. Karreman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-132 d.d. 6 mei 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. S.N.W. Karreman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-132 d.d. 6 mei 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. S.N.W. Karreman, secretaris) Samenvatting Rechtsbijstandverzekering. In een geval

Nadere informatie

Bezwaarschriftenprocedure

Bezwaarschriftenprocedure Informatie over de bezwaarschriftprocedure Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, overweegt een bezwaarschrift in te dienen of tegen een aan u verleende vergunning bezwaar is gemaakt dan kunnen wij

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 oktober 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 oktober 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Betreft: schriftelijke vragen conform art. 43 RvO m.b.t. verkeerschaos Roermond

Betreft: schriftelijke vragen conform art. 43 RvO m.b.t. verkeerschaos Roermond Aan de griffier van de gemeenteraad Postbus 900 6040 AX Roermond Roermond, 2 mei 2014 Betreft: schriftelijke vragen conform art. 43 RvO m.b.t. verkeerschaos Roermond Voor wat betreft een volledige inleiding,

Nadere informatie

Beroep tegen berisping is gegrond omdat het plichtsverzuim niet ernstig genoeg is. UITSPRAAK

Beroep tegen berisping is gegrond omdat het plichtsverzuim niet ernstig genoeg is. UITSPRAAK 107912 - Beroep tegen berisping is gegrond omdat het plichtsverzuim niet ernstig genoeg is. in het geding tussen: UITSPRAAK mevrouw A, wonende te C, appellante, hierna te noemen A, gemachtigde: mevrouw

Nadere informatie

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein uw kenmerk zaaknummer datum uw brief van blad 1 van 5 behandeld door P. Budding

postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein uw kenmerk zaaknummer datum uw brief van blad 1 van 5 behandeld door P. Budding postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl betreft Artikel

Nadere informatie

Rapport. Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y.

Rapport. Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y. Dossiernummer 2015 014 Rapport Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y. Datum verzoekschrift Op 27 januari 2015 heeft de Overijsselse

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032

Rapport. Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032 Rapport Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de griffie van het gerechtshof Den Haag hem het arrest van 17 juli 2008 niet heeft toegestuurd met als gevolg

Nadere informatie

Privacyreglement PDCU BV

Privacyreglement PDCU BV Privacyreglement PDCU BV Waarom dit privacyreglement PDCU BV verwerkt bij de uitvoering van haar dienstverlening persoonsgegevens en privacygevoelige informatie. Het is belangrijk dat deze gegevens zorgvuldig

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008.

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008. Dossiernummer 80-2008 OORDEEL Verzoeker De heer en mevrouw B. te Almelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. In deze regeling wordt verstaan onder:

KLACHTENREGLEMENT. In deze regeling wordt verstaan onder: KLACHTENREGLEMENT INLEIDING Shared Value Groep hecht sterk aan een goede en transparante relatie met haar klanten. Het verlenen van diensten is en blijft echter mensenwerk, hoe zorgvuldig daarbij ook te

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

1. Persbericht 20 juni 2013. 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013

1. Persbericht 20 juni 2013. 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013 Inhoudsopgave 1. Persbericht 20 juni 2013 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013 3. Notitie van gemeentesecretaris; motivering voorgenomen ontslag 15 januari 2013 4. Voornemen tot ontslag 22 januari

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZWB:2017:3873

ECLI:NL:RBZWB:2017:3873 ECLI:NL:RBZWB:2017:3873 Instantie Datum uitspraak 15-06-2017 Datum publicatie 28-06-2017 Zaaknummer AWB 16/10200 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Zeeland-West-Brabant Bestuursrecht

Nadere informatie

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, gelet op: artikel 5.1 van het reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur; de rol van het

Nadere informatie

Notitie functioneringsgesprekken

Notitie functioneringsgesprekken Notitie functioneringsgesprekken In de handreiking voor functioneringsgesprekken met burgemeesters, enkele jaren terug opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wordt

Nadere informatie

Vaststelling verordening vertrouwenscommissie gemeente IJsselstein 2015

Vaststelling verordening vertrouwenscommissie gemeente IJsselstein 2015 Aan de raad van de gemeente IJsselstein onderwerp Vaststelling verordening vertrouwenscommissie gemeente IJsselstein 2015 productnaam productnummer zaaknummer 116119 Datum 7 januari 2015 blad 1 van 5 Inleiding

Nadere informatie

Ziek, verzuim, reïntegratie

Ziek, verzuim, reïntegratie Ziek, verzuim, reïntegratie Stappenplan voor de zieke medewerker, de leidinggevende, HR en de bedrijfsarts Tijdsverloop in ZIEKMELDING 1 e kalenderdag meldt zich voor 10.00 uur telefonisch of per e-mail

Nadere informatie

Verzuimprotocol Adopsa Payroll

Verzuimprotocol Adopsa Payroll Verzuimprotocol Adopsa Payroll 1. Ziekmelding De medewerker meldt zich op de eerste dag van ziekte telefonisch vóór 10.00 uur ziek bij zowel Adopsa Payroll als bij zijn opdrachtgever. Wanneer een medewerker

Nadere informatie

Raadsvoorstel blad : 1 van 7

Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer 525343 : 5 februari 2018 Blad Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum Bestuur

Nadere informatie

Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V.

Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. Verzuimprotocol Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. 1. Ziekmelding De medewerker meldt zich op de eerste dag van ziekte telefonisch vóór 10.00 uur ziek bij zowel Centrum Arbeid en Mobiliteit B.V. (CAM) als

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 27 859 Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) Nr. 117 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 14 november

Nadere informatie

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De

Nadere informatie

Klachtenreglement cliënten

Klachtenreglement cliënten Klachtenreglement cliënten 1 Inleiding In 1995 werd de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector aangenomen (WKCZ). De wet bevat een aantal regels voor een zorgvuldige behandeling van klachten van cliënten over

Nadere informatie

AMC leidraad: wat te doen bij ziekte. Uitgangspunten

AMC leidraad: wat te doen bij ziekte. Uitgangspunten AMC leidraad: wat te doen bij ziekte Wanneer u door ziekte niet kunt werken dan krijgt u te maken met het verzuimbeleid van het AMC. In de meeste gevallen kunt u prima afspraken maken met uw leidinggevende

Nadere informatie

Klachtenprocedure onderwijs

Klachtenprocedure onderwijs Klachtenprocedure onderwijs HOOFDSTUK 1 Artikel 1: Begripsbepalingen 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs, Wet op de expertisecentra

Nadere informatie

pagina 1 van 5 ECLI:NL:RBDHA:2014:6145 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 20-05-2014 Datum publicatie 04-06-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden AWB-13_10151 Belastingrecht Bijzondere kenmerken Bodemzaak

Nadere informatie

Inlichtingen (art. 41 Reglement van Orde)

Inlichtingen (art. 41 Reglement van Orde) Kenmerk: 215054 Afdeling: middelen Portefeuillehouder: J.A.H. Lonink Inlichtingen (art. 41 Reglement van Orde) de voorzitter van de Raad VERZOEK OM INLICHTINGEN RAADSLID / FRACTIE: Mr. Cees Freeke, 55

Nadere informatie

JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict

JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict. Ziekmelding na een arbeidsconflict En dan? ARBODIENST STECR WERKWIJZER ARBEIDSCONFLICTEN Deze werkwijzer wordt gebruikt voor de beoordeling

Nadere informatie

Stappenplan voor werknemers die op het werk gepest worden

Stappenplan voor werknemers die op het werk gepest worden Stappenplan voor werknemers die op het werk gepest worden Inleiding Pesten op het werk is een ernstige kwestie en heeft vaak een grote impact op de gepeste werknemer. Het vraagt echter wel om een standvastige

Nadere informatie

Reglement van het Veterinair Tuchtcollege

Reglement van het Veterinair Tuchtcollege Reglement van het Veterinair Tuchtcollege Dit reglement geldt in aanvulling op het bepaalde in de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990 c.q. in aanvulling op de Wet Dieren (nadat de daarin

Nadere informatie

Regeling klachten en geschillen

Regeling klachten en geschillen Regeling klachten en geschillen Inleiding Als een leerling extra ondersteuning nodig heeft, wordt dat georganiseerd volgens de regels van het samenwerkingsverband (SWV). Meestal gaat dat in goed overleg,

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 Behoort bij raadsbesluit Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 van &H0-a(nr.Gsa^ Heemstede De raad van de gemeente Heemstede, x^/lm^v gelezen het voorstel van

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BEROEP VAN DE STICHTING TUCHTRECHTSPRAAK MEDIATORS. heeft de navolgende beslissing gegeven in beroepszaak B van:

HET COLLEGE VAN BEROEP VAN DE STICHTING TUCHTRECHTSPRAAK MEDIATORS. heeft de navolgende beslissing gegeven in beroepszaak B van: Stichting Tuchtrechtspraak Mediators College van Beroep HET COLLEGE VAN BEROEP VAN DE STICHTING TUCHTRECHTSPRAAK MEDIATORS heeft de navolgende beslissing gegeven in beroepszaak B-2016-10 van: DE HEER Q,

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Stichting Dunavie vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie. Daarom is

Nadere informatie

UITSPRAAK. het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen de werkgever gemachtigde: mevrouw mr. F.J.

UITSPRAAK. het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen de werkgever gemachtigde: mevrouw mr. F.J. 107289 UITSPRAAK in het geding tussen: A, wonende te B, verzoeker, hierna te noemen A gemachtigde: de heer mr. S.L. Knols en het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Koninkrijksrelaties Directie Arbeidszaken Publieke Sector

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er in vervolg op zijn bij de Nationale ombudsman op 5 februari 2008 ingediende klacht over dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam in het

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag

De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter

Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begrippen Blz. 03 Artikel 2 Uitgangspunten Blz. 04 Artikel 3 De Klachtencommissie Blz. 05 Artikel 4 De werkwijze van de commissie

Nadere informatie

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid 1 Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid Inleiding Het streven naar gezonde werknemers die zo weinig mogelijk ziek zijn is een streven van iedere werkgever. Het werken aan duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG

FAILLISSEMENTSVERSLAG FAILLISSEMENTSVERSLAG Faillissementsverslag nummer 4 d.d. 9 augustus 2010 Gegevens onderneming : Quality Planning B.V. Faillissementsnummer : 09/30 Datum uitspraak Curator Rechter-commissaris : 20 januari

Nadere informatie

in het geding tussen: de heer [appellant], wonende te [woonplaats], hierna te noemen [appellant]

in het geding tussen: de heer [appellant], wonende te [woonplaats], hierna te noemen [appellant] 108047 UITSPRAAK in het geding tussen: de heer [appellant], wonende te [woonplaats], hierna te noemen [appellant] en het College van Bestuur van [de werkgever], gevestigd te [vestigingsplaats], verweerder,

Nadere informatie

2017D35109 LIJST VAN VRAGEN

2017D35109 LIJST VAN VRAGEN 2017D35109 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Financiën, heeft over de brief inzake rapport naar de aanbestedingsprocedure van de Broedkamer Belastingdienst (Kamerstuknummer 31 066, nr. 385) de navolgende

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. W.H.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. W.H. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-472 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Klacht ontvangen op : 26 oktober 2015 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College 1 Begripsbepalingen 1.1 Onder klacht wordt in dit reglement verstaan uitingen van ontevredenheid met betrekking tot het Da

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Vragen gesteld door de leden der Kamer 2016Z00189 Vragen van de leden Omtzigt (CDA), Sjoerdsma (D66), De Roon (PVV), Van Nispen (SP), Grashoff

Nadere informatie

Datum 13 oktober 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Aantal vechtscheidingen groeit explosief'

Datum 13 oktober 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Aantal vechtscheidingen groeit explosief' 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aan welke eisen moet het beveiligingsplan voldoen?

Aan welke eisen moet het beveiligingsplan voldoen? Vragen en antwoorden n.a.v. brief aan colleges van B&W en gemeenteraden over verplichtingen Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), de Wet SUWI en de Wet Eenmalige Gegevensuitvraag. Aan welke eisen moet

Nadere informatie

UPDATE: Uniform Herstelkader Rentederivaten (UHK)

UPDATE: Uniform Herstelkader Rentederivaten (UHK) UPDATE: Uniform Herstelkader Rentederivaten (UHK) Het definitieve Uniform Herstelkader Rentederivaten ligt er al weer even en de banken zijn inmiddels begonnen met het beoordelen van de derivatendossiers.

Nadere informatie

Ontwerpbesluit inzake de verklaring omtrent de rechtmatigheid van de verwerking pre-employment screening van Randstad Nederland B.V.

Ontwerpbesluit inzake de verklaring omtrent de rechtmatigheid van de verwerking pre-employment screening van Randstad Nederland B.V. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl Ontwerpbesluit inzake de verklaring omtrent de rechtmatigheid

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZWB:2013:5107

ECLI:NL:RBZWB:2013:5107 ECLI:NL:RBZWB:2013:5107 Instantie Datum uitspraak 10-07-2013 Datum publicatie 09-08-2013 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Nadere informatie

Inleiding. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T 088 888 66 88.

Inleiding. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T 088 888 66 88. Inleiding Heeft uw werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van zes maanden of langer? Dan bent u per 1 januari 2015 verplicht om deze werknemer uiterlijk één maand voor het einde van het arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Samenvatting Centrale Raad van Beroep Meervoudige kamer U I T S P R A A K

Samenvatting Centrale Raad van Beroep Meervoudige kamer U I T S P R A A K 11/6156 AW SamenvattingOntslag, primair wegens ongeschiktheid anders dan op grond van ziekten of gebreken en subsidiair wegens gebrek aan vertrouwen. Gedrag en houding van appellant zijn grotendeels begrijpelijk

Nadere informatie

: vaststellen verordening en benoeming leden werkgeverscommissie

: vaststellen verordening en benoeming leden werkgeverscommissie Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer Dossiernummer 32-2009 OORDEEL Verzoeker de heer E. namens mevrouw O. te Almelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

Nadere informatie

Klachtenregeling Esens GGz. Klachtenregeling Esens GGz

Klachtenregeling Esens GGz. Klachtenregeling Esens GGz Klachtenregeling Esens GGz 1. Inleiding Esens GGz hecht veel waarde aan een goede en open klimaat waarin klachten besproken, behandeld en opgelost kunnen worden, met inachtneming van de privacy. Iedere

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht

UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht Betreffende klacht 14.30T ingediend door de heer en mevrouw A. (hierna te noemen klagers

Nadere informatie

Professionele standaarden hoger beroep (gepubliceerd 1 april 2019)

Professionele standaarden hoger beroep (gepubliceerd 1 april 2019) Professionele standaarden voor de rechters van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven Inleiding In de Rechtspraak

Nadere informatie

Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem

Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen fractie VVD over behoud gerechtshof in Arnhem Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir / H. Bruls Samenvatting Op 7 mei jl.

Nadere informatie

Antwoorden Rabobank op vragen van Eén Vandaag 21 december 2016

Antwoorden Rabobank op vragen van Eén Vandaag 21 december 2016 1. Hoe beoordeelt Rabobank haar eigen handelen in het onderhavige dossier? Sluit de Rabobank zich aan bij het tot in hoger beroep gevelde oordeel dat er onzorgvuldig is gehandeld? Aangenomen dat met het

Nadere informatie

Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs

Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs Functionerings- en beoordelingsgesprekken in de CAO voor het voortgezet onderwijs December 2006 7.0077 Inhoudsopgave Inleiding Functioneringsgesprekken Beoordeling Werknemers met een tijdelijke aanstelling

Nadere informatie

BWK. Ter kennisneming voor de commissievergadering. van 29 januari 2014

BWK. Ter kennisneming voor de commissievergadering. van 29 januari 2014 Nummer Directie Dienst BD2013-009526 directie sb oga ontwikkelingsbedrijf gemeent Raadscommissie voor Ruimtelijke Ordening, Bouwen en Wonen, Grondzaken, Klimaat en energie, Openbare Ruimte en Groen, Zeehaven

Nadere informatie

VERZU IMPROT OCOL Ziekmeldingen Formulier Registratie ziekmeldinggesprek. Contact tijdens ziekte

VERZU IMPROT OCOL Ziekmeldingen  Formulier Registratie ziekmeldinggesprek. Contact tijdens ziekte VERZUIMPROTOCOL Ziekmeldingen De medewerker moet zich voor 9.00 uur telefonisch ziekmelden bij zijn / haar direct leidinggevende. Indien de direct leidinggevende niet aanwezig is, moet de ziekmelding doorgegeven

Nadere informatie

Statistieken voor vraag 2 : Wat is de omvang van uw organisatie?

Statistieken voor vraag 2 : Wat is de omvang van uw organisatie? In totaal legden 20 mensen deze enquete af. Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het? 1. Gemeente 41.67% 2. Provincie 0.00% 3. Deurwaarderkantoor 0.00% 4. Incassobureau 0.00% 5. Bedrijfsleven

Nadere informatie

Protocol ongewenste omgangsvormen

Protocol ongewenste omgangsvormen Protocol ongewenste omgangsvormen 1. Inleiding Het protocol ongewenste omgangsvormen is onderdeel van de Integriteitscode van Vidomes. De Integriteitscode bestaat uit de onderdelen: Zakelijke Integriteit

Nadere informatie

Klachtenreglement KDV Speel-Inn BSO Jump-Inn

Klachtenreglement KDV Speel-Inn BSO Jump-Inn Klachtenreglement KDV Speel-Inn BSO Jump-Inn Speel-lnn Voorwoord: Dagelijks doen wij ons uiterste best om uw kinderen naar uw volledige tevredenheid te verzorgen. Mocht er onverhoopt toch iets voorvallen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M.G. de Vries, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M.G. de Vries, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-106 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M.G. de Vries, secretaris) Klacht ontvangen op : 6 januari 2015 Ingesteld door : Consument Tegen

Nadere informatie

Klachtenregeling. voor cliënten en medewerkers Cessio

Klachtenregeling. voor cliënten en medewerkers Cessio Klachtenregeling voor cliënten en medewerkers Cessio Inhoudsopgave 1. Inleiding: luisteren naar en leren van klachten... 2. Mogelijkheden van klachtafhandeling... 3. Ondersteuning van een vertrouwenspersoon...

Nadere informatie

Over ontslagvergoeding: ontbinding of opzegging?

Over ontslagvergoeding: ontbinding of opzegging? Over ontslagvergoeding: ontbinding of opzegging? september 2009 mr J. Brouwer De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel noch de auteur noch

Nadere informatie

Arbeidsconflicten onder de WWZ: geen ontslag maar los het probleem op!

Arbeidsconflicten onder de WWZ: geen ontslag maar los het probleem op! Arbeidsconflicten onder de WWZ: geen ontslag maar los het probleem op! Pascal Willems In TBV 3 uit maart 2015 is een bijdrage verschenen van mijn hand en die van Frans van den Nieuwenhof over de STECR

Nadere informatie

Limaweg 51a 2743 CC Waddinxveen 0182 62 31 00 info@fondsarm.nl www.fondsarm.nl. PMO Duurzame inzetbaarheid 2010

Limaweg 51a 2743 CC Waddinxveen 0182 62 31 00 info@fondsarm.nl www.fondsarm.nl. PMO Duurzame inzetbaarheid 2010 Limaweg 51a 2743 CC Waddinxveen 0182 62 31 00 info@fondsarm.nl www.fondsarm.nl PMO Duurzame inzetbaarheid 2010 1. Inleiding Het O&O fonds ARM heeft een instrument ontwikkeld om de duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

UITSPRAAK. het College van Bestuur van Stichting C, gevestigd te B, verweerder, hierna te noemen de werkgever gemachtigde: de heer mr. J.A.

UITSPRAAK. het College van Bestuur van Stichting C, gevestigd te B, verweerder, hierna te noemen de werkgever gemachtigde: de heer mr. J.A. 107540 - De berisping wegens het niet naleven van het programma van toetsing en afsluiting is terecht; het beroep tegen schorsing is niet-ontvankelijk. in het geding tussen: UITSPRAAK mevrouw A, wonende

Nadere informatie