Verwijderen onnodige files

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verwijderen onnodige files"

Transcriptie

1 Verwijderen onnodige files Te verwijderen bestanden Windows XP In Windows XP zijn op zich weinig bestanden te verwijderen, waardoor u relatief veel ruimte kunt besparen, XP neemt namelijk behoorlijk wat ruimte in beslag. Desalniettemin kunt u wel het een en ander zonder problemen verwijderen. Ten eerste is er natuurlijk de functie Schijfopruiming in Windows zelf, bereikbaar via de Systeemwerkset van de Bureauaccessoires in het Startmenu. Selecteer de C:- schijf en kies alle onderdelen op het eerste tabblad en laat Windows de bestanden verwijderen. Het schoonmaken gebeurt echter niet feilloos, vandaar dat u altijd zelf nog de betreffende mappen kunt legen (zie hier). Er is echter meer mogelijk, zoals u hier kunt lezen. TIP : PS: De schijfopruiming werkt niet altijd correct, met name als index.dat corrupt is. Het is beter de tijdelijke bestanden (inclusief index.dat) te verwijderen vanaf de Windows Verkenner (zie hieronder). Heeft u te maken met een corrupte index.dat dan is de kans groot dat alles weer een beetje sneller werkt De hieronder weergegeven bestanden kunt u gewoon met behulp van de Windows Verkenner verwijderen. C:\HIBERFIL.SYS (verborgen, gelijk aan RAM geheugen)

2 Maakt u geen gebruik van de slaapstand, dan kunt u deze beter uitschakelen (als dat nog niet is gebeurt). De slaapstand (ook bekend onder hibernate/hibernation) maakt een afdruk van het RAM geheugen zodat u bij de volgende keer opstarten weer kunt verder gaan waar u gebleven was. Dit wordt vooral veel gebruikt bij laptops. Het in- /uitschakelen kunt u regelen via Energiebeheer van het Configuratiescherm, tabblad Slaapstand. De afdruk van het RAM-geheugen wordt opgeslagen in de file C:\hiberfil.sys en is net zo groot als het RAM geheugen zelf. Na het uitschakelen en opnieuw opstarten is dit bestand verdwenen. C:\System Volume Information (verborgen) Deze mappen zijn noodzakelijk voor de systeemherstelfunctie van XP. U kunt systeemherstel uitschakelen via het Configuratiescherm, icoontje Systeem, tabblad Systeemherstel. U kunt er hier voor kiezen om Systeemherstel op alle stations uit te schakelen, dit doet u door het vinkje te plaatsen. Daarna kunt u de mappen op alle schijven verwijderen. LET OP: systeemherstel is hierna niet meer mogelijk. C:\PAGEFILE.SYS (Virtueel geheugen) De pagefile wordt gebruikt indien het snelle RAM geheugen vol loopt. Er worden daarbij tijdelijk gegevens naar de harde schijf weggeschreven onder de naam pagefile.sys. U kunt deze file op zich niet verwijderen, hij is nodig voor het goed functioneren van XP. U kunt hem echter wel verplaatsen naar een andere partitie. Het instellen van de pagefile is reeds behandelt bij het onderdeel Windows XP Instellingen deel I. C:\WINDOWS\Prefetch Deze map bevat informatie over de regelmatig opgestarte software. Elke keer als XP opstart worden deze programma's reeds gedeeltelijk in het geheugen geladen, zodat het opstarten sneller verloopt. Na verloop van tijd raakt deze map echter vervuild en gaat dat ten koste van de systeemprestaties. U kunt hem daarom beter leeg maken, in de meeste gevallen start Windows vervolgens sneller op. De echt nodige prefetch bestanden worden vervolgens opnieuw aangemaakt. In het begin zal u wellicht merken dat sommige programma's trager opstarten, hetgeen na verloop van tijd weer is opgelost. C:\Windows\Driver Cache\I386\ Wilt u echt ruimte besparen, dan kunt u bovengenoemde map legen. Hierin staan een groot gedeelte van de installatie bestanden waaronder ook een database met hardware drivers. Mocht u deze gegevens verwijderen, dan verloopt onder andere het toevoegen van nieuwe hardware minder soepel omdat u dan de Windows CD bij de hand moet hebben. Op zich zijn de bestanden niet noodzakelijk, maar wel handig om te laten staan. Heeft u echter last van ruimtegebrek dan is deze map een optie. Overige tijdelijke bestanden in (indien nog aanwezig, inclusief index.dat):

3 C:\Documents and Settings\username\Local Settings\Temp C:\Documents and Settings\Default User\Local Settings\Temp C:\Documents and Settings\LocalService\Local Settings\Temp C:\WINDOWS\TEMP C:\Documents and Settings\username\Local Settings\Temporary Internet Files C:\Documents and Settings\Default User\Local Settings\Temporary Internet Files C:\Documents and Settings\LocalService\Local Settings\Temporary Internet Files C:\Documents and Settings\username\Local Settings\Geschiedenis C:\Documents and Settings\Default User\Local Settings\Geschiedenis C:\Documents and Settings\LocalService\Local Settings\Geschiedenis SOFTWARE TIP : Wellicht leuke software om eens te proberen: CleanDisk, te downloaden van Dit programma heeft geen uitleg nodig. Te verwijderen bestanden Windows 95/98/ME Ten eerste is er natuurlijk de functie Schijfopruiming in Windows zelf, bereikbaar via de Systeemwerkset van de Bureau-accessoires in het Startmenu. Selecteer de C:-schijf en kies alle onderdelen op het eerste tabblad en laat Windows de bestanden verwijderen. Het schoonmaken gebeurt echter niet feilloos, vandaar dat u altijd zelf nog de betreffende mappen kunt legen (zie hier). Er is echter meer mogelijk, zoals u hier kunt lezen.

4 PS: De schijfopruiming werkt niet altijd correct, met name als index.dat corrupt is. Het is beter de tijdelijke bestanden (inclusief index.dat) te verwijderen vanaf de Windows Verkenner. U kunt ze vinden in C:\Windows\Temp en C:\Windows\Temporary Internet Files. Heeft u te maken met een corrupte index.dat dan is de kans groot dat alles weer een beetje sneller werkt Op de C:-schijf zijn door Windows namelijk een groot aantal bestanden geplaatst welke niet (meer) nodig zijn. Met het verwijderen van de functie Systeem herstellen is al snel zo'n 25 MB vrij gemaakt, op deze pagina kunt u lezen hoe u nog meer bestanden zonder probleem kunt verwijderen. Hoe kleiner de omvang van de C:- schijf uiteindelijk wordt hoe sneller u een back-up kunt maken, en nog belangrijker: hoe sneller u een back-up weer terug kunt zetten. Naast de weergegeven bestanden kunnen er waarschijnlijk nog een groot aantal andere bestanden verwijderd worden, dit is echter verschillend van persoon tot persoon. U zou bijvoorbeeld zelf nog met de zoekfunctie van Windows kunnen zoeken naar nog resterende bestanden (op grootte, *.JPG en *.GIF bijvoorbeeld) waarvan u er zeker van bent dat u ze niet meer nodig heeft. Maar let op weg=weg TIP : De hieronder weergegeven bestanden kunt u gewoon met behulp van de Windows Verkenner verwijderen. Installatiebestanden (150 MB) Ten eerste zijn er de installatiebestanden van Windows Setup welke in de directory C:\WINDOWS\OPTIONS\INSTALL zijn geplaatst. De installatiebestanden

5 staan ook op de CD-ROM en tevens elders op uw harde schijf als u er een kopie van heeft gemaakt (zoals eerder getipt). En omdat Windows reeds geïnstalleerd is, zijn ze dus niet meer nodig. De betreffende directory INSTALL kunt u zonder probleem in zijn geheel verwijderen. In het register van Windows staat nog een verwijzing naar deze directory welke er voor zorgt dat bijvoorbeeld bij de installatie van nieuwe hardware Windows automatisch naar deze directory wordt geleid. Voor de volledigheid zou deze verwijzing gewijzigd kunnen worden naar de directory waar de kopie is geplaatst (of naar het CD-ROM station zelf). U kunt de registersleutel wijzigen door te kiezen voor Uitvoeren van het Startmenu, vervolgens geeft u het commando REGEDIT en de registereditor wordt opgestart. De sleutel is genaamd SourcePath en is terug te vinden in de map HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVers ion\setup. Door te dubbelklikken op het icoontje van de sleutel kunt u de inhoud wijzigen in de nieuwe directory (of CD-ROM station). PAS OP : Als u wijzigingen aanbrengt in het Windows Register dan moet u oppassen dat u geen verkeerde aanpassingen maakt. Met een ernstige fout in het register start uw computer niet meer op. Installatie bestanden programma's In de directory C:\WINDOWS\Installer worden ook door verschillende programma's installatie bestanden geplaatst welke vaak enkele MB's groot zijn. Deze bestanden kunnen eventueel nog gebruikt worden bij het verwijderen van reeds geïnstalleerde programma's op de harde schijf. Wij gaan er echter niet vanuit dat er geen programma's gedeïnstalleerd hoeven te worden omdat wij ook een back-up hebben van het systeem van voor het installeren van deze extra programma's. Downloaded Program Files In de directory C:\WINDOWS\Downloaded Program Files staan vanaf het internet gedownloade bestanden (op dit moment waarschijnlijk niet zoveel). Mocht u deze niet meer nodig hebben, dan kunt u ze eventueel ook verwijderen. Windows Tour (4 MB) Bij de eerste keer dat Windows wordt opgestart wordt u verblijd met een rondleiding door de verschillende functies van Windows. Deze tour mag inmiddels bekend verondersteld worden, de files staan echter nog steeds op de harde schijf. Tijd om ze te verwijderen dus. De files zijn terug te vinden in de directory C:\WINDOWS\HELP\TOUR, u kunt de gehele directory TOUR verwijderen. Daarnaast kan het icoontje uit het Startmenu verwijderd worden, u vindt deze terug onder Entertainment van de Bureau-accessoires. Klik met rechts op het icoontje en kies voor Verwijderen.

6 TIP : In de directory HELP staan alle helpbestanden welke u veelal te zien krijgt als u in een programma op F1 drukt. Mocht u uit ervaring weten dat u sommige helpbestanden niet meer nodig heeft, dan kunt u ze hier verwijderen. Door op de verschillende helpbestanden te dubbelklikken kunt u de inhoud lezen. U moet er wel zeker van zijn dat u het betreffende helpbestand kunt missen want weg=weg. Media bestanden (1,5+ MB) In de directory C:\WINDOWS\Media staan een groot aantal geluidsbestanden en/of tekeningen. Maakt u geen gebruik van de speciale geluidseffecten in Windows dan kunt u de *.WAV bestanden verwijderen. Eventuele plaatjes (*.JPG) kunt u vaak ook verwijderen. Weet u het niet zeker, dan kunt u altijd nog even dubbelklikken op een bestand om de inhoud te bekijken. Wallpaper (0,5 MB) Bij de installatie van Windows zijn een groot aantal achtergrond plaatjes meegeleverd, deze kunt u terugvinden in de directory C:\WINDOWS\WEB\Wallpaper. Heeft u de plaatjes in deze directory niet meer nodig dan kunt u de gehele directory verwijderen. Windows Tour (1,5 MB) In de map C:\Windows\Application Data\Windows\TOUR is het introductiefilmpje opgeslagen welke de eerste keer dat Windows opstart, wordt getoond. U kunt deze directory zonder problemen verwijderen. Movie Maker Tour (11 MB) Bij de installatie van Movie Maker in Windows Me is er een rondleiding van de Movie Maker op de harde schijf geplaatst in de directory C:\Program Files\Movie Maker\TOUR. Heeft u deze niet meer nodig dan kunt u de gehele directory verwijderen. De eerstvolgende keer dat u de Movie Maker opstart, krijgt u daar waarschijnlijk een mededeling over, deze kunt u gewoon negeren. Media Player (3 MB) De Media Player is echt voor de liefhebbers, anderen geven de voorkeur aan bijvoorbeeld WinAmp. Wilt u de nieuwe versie van de Media Player uit Windows Me halen (omdat u een andere player wilt installeren of omdat u helemaal geen player gebruikt), dan is dat heel makkelijk te realiseren. U kunt gewoon alle bestanden verwijderen uit de directory C:\Program Files\Windows Media Player. Daarnaast kan het icoontje uit het Startmenu verwijderd worden, u vindt deze terug onder Entertainment van de Bureau-accessoires. Klik met rechts op het icoontje en kies voor Verwijderen.

7 TIP : Als u het bestand MPLAYER2.EXE in deze directory laat staan dan heeft u altijd nog de beschikking over de oudere, kleine versie van de Media Player. In dit geval moet u de verwijzing in het Startmenu naar de Media Player wijzigen (in plaats van verwijderen). Klik met de rechter muisknop op het icoontje en kies voor Eigenschappen en verander het doel in "C:\Program Files\Windows Media Player\MPLAYER2.EXE". TIP 2 : Na het verwijderen van de nodige files, kunt u het beste nog even het programma REGCLEAN starten om eventuele doodlopende verwijzingen uit het register te verwijderen.

Nieuw Windows register opbouwen

Nieuw Windows register opbouwen Nieuw Windows register opbouwen Na verloop van tijd vervuilt het Windows register, niet alleen door onnodige sleutels maar ook door het regelmatig toevoegen en weer verwijderen van sleutels. Met het programma

Nadere informatie

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken Meerdere gebruikersaccounts aanmaken In Windows XP heeft u de mogelijkheid om met meerdere gebruikersaccounts te werken. Werken er meerdere personen op de computer dan ontkomt u er al niet meer aan en

Nadere informatie

Aanpassingen MSConfig

Aanpassingen MSConfig Aanpassingen MSConfig Met het programma MSConfig is het mogelijk om alle programma's welke tijdens het opstarten van Windows worden geladen te analyseren en desnoods te verwijderen. Dit bespaart u veel

Nadere informatie

Windows 95/98/ME tweaken met TWEAKUI

Windows 95/98/ME tweaken met TWEAKUI Windows 95/98/ME tweaken met TWEAKUI TWEAKUI is een van de bekendste tools om de User Interface (UI) van Windows naar eigen hand te zetten. Zo is het mogelijk om het bureaublad en het Startmenu aan te

Nadere informatie

14 tips om windows 7 sneller te maken

14 tips om windows 7 sneller te maken 14 tips om windows 7 sneller te maken De vrije ruimte op uw vaste schijf én in het werkgeheugen is van grote invloed op de prestaties van uw systeem. Ook een 'Solid State Disk' kan voor een enorme prestatieboom

Nadere informatie

Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben...

Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben... Partitioneren harde schijf Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben... OPLETTEN OPLETTEN OPLETTEN : MET HET PARTITIONEREN VAN EEN HARDE SCHIJF KUNT U ALLE GEGEVENS OP EEN SCHIJF/PARTITIE

Nadere informatie

Herstelfuncties van Windows

Herstelfuncties van Windows Herstelfuncties van Windows Wanneer uw pc om een of andere reden plotseling niet goed meer werkt, is Systeemherstel vaak de aangewezen methode om het probleem snel op te lossen. Systeemherstel werkt echter

Nadere informatie

5 klusjes voor een snelle pc (Windows 10)

5 klusjes voor een snelle pc (Windows 10) 5 klusjes voor een snelle pc (Windows 10) Het opschonen van de computer is tegenwoordig snel geklaard. Met deze vijf tips is de pc in een wip netjes opgeruimd en meestal ook wat sneller! Waar zijn die

Nadere informatie

RegClean Voor Windows 95, 98 en ME. Niet voor Windows XP of Windows 2000.

RegClean Voor Windows 95, 98 en ME. Niet voor Windows XP of Windows 2000. Gebruiksaanwijzing RegClean Voor Windows 95, 98 en ME. Niet voor Windows XP of Windows 2000. Deze handleiding is gemaakt door www.digiklus.com RegClean is een product van Microsoft. Alle merknamen zijn

Nadere informatie

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer.

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. 13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. Houd de Ctrl-toets en de Shift-toets beide ingedrukt en tik met je vinger op de Esc-toets.

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

Workshop CCleaner. Onderhoudsbeurt voor uw pc

Workshop CCleaner. Onderhoudsbeurt voor uw pc Workshop CCleaner Onderhoudsbeurt voor uw pc CCleaner is een gratis programma dat uw pc grondig onder handen neemt en allerlei ongewenste softwarerestjes en overbodige bestanden verwijdert. Niet alleen

Nadere informatie

RAM optimaliseren: Cacheman

RAM optimaliseren: Cacheman RAM optimaliseren: Cacheman Windows beheert het geheugen op haar eigen manier, zonder dat u daar in principe veel invloed op heeft. Het programma Cacheman van Outertech kan daar verandering in brengen.

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

Opstartdiskette maken

Opstartdiskette maken Opstartdiskette maken Voor het installeren van Windows 98/ME (XP gaat vanaf CD-ROM), maar ook voor sommige andere taken, is het maken van een opstartdiskette onontbeerlijk. Dit kunt u doen door te kiezen

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

Installeren van CoDeSys xx en Target HCS3000

Installeren van CoDeSys xx en Target HCS3000 Inleiding Dit informatieblad beschrijft het installeren van CoDeSys 2.3.9.35 op de besturingssystemen Windows XP en Windows 7. Tevens wordt beschreven hoe de target voor de regelsystemen HCS3050, HCS3100

Nadere informatie

Deze handleiding gaat over:

Deze handleiding gaat over: Deze handleiding gaat over: Installeren City Navigator EUNT2009 van de download upgrade Her installatie op computer Upgrade computer en GPS toestel Mapsource 6.14.1 verplaatsen Conversie 2009 kaarten naar

Nadere informatie

Update Solid Edge naar Keyshot 8 Solid Edge 2019

Update Solid Edge naar Keyshot 8 Solid Edge 2019 Solid Edge 2019 Afbeelding van https://www.keyshot.com/press/luxion-releases-keyshot-8/ Keyshot 7 wordt standaard mee-geïnstalleerd met Solid Edge 2019. Keyshot 8 is nu ook beschikbaar. Gebruik deze handleiding

Nadere informatie

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk:

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk: Pagina 1 van 6 pagina s. Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Doelgroep van dit document De doelgroep van dit document zijn alle gebruikers van Centix die de Centix 3-serie

Nadere informatie

Hardware-drivers TIP XP :

Hardware-drivers TIP XP : Hardware-drivers De geïnstalleerde hardware en hardware-drivers kunt u terugvinden in het onderdeel Apparaatbeheer. In Windows 95/98/ME vindt u Apparaatbeheer via het onderdeel Systeem van het Configuratiescherm.

Nadere informatie

Multi-user module 5.5

Multi-user module 5.5 Handleiding Multi-user module 5.5 Versie Datum 1.1 27-2-2012 Multi-user 5 LogiVert 1 Wat is de Multi-user module en wat kan ik er mee doen? De multi-user module is een gebruikerslicentie waardoor er 5

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk / A. Koppenaal I Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk Inhoudsopgave A Inleiding 1 B Installatie 2 C Troubleshoot 4 1 Melding:... Kan database niet

Nadere informatie

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer Computer-onderhoud Agenda Echt schoonmaken Schijforganisatie; partities Opruimen Verdere opruiming Presentatie Mathieu Geelen Defragmentatie!? Backup 1 2 Echt schoonmaken Partitioneren Beperkte mogelijkheden

Nadere informatie

Nieuw en anders in Windows XP...

Nieuw en anders in Windows XP... Nieuw en anders in Windows XP... Het is onmogelijk om op deze pagina alle nieuwtjes te behandelen, daarom staan ze tevens verdeeld over de meerdere pagina's. Zoals u wellicht gemerkt heeft worden de specifieke

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Planbord installatie instructies

Planbord installatie instructies Planbord installatie instructies Uit Comprise Wiki Inhoud 1 Basis installatie 1.1 Installeren 1.1.1 Microsoft Data Access Components 1.2 De eerste keer starten 2 Veelgestelde vragen 2.1 "Network resource

Nadere informatie

Windows XP Home een schone installatie

Windows XP Home een schone installatie Windows XP Home een schone installatie U kent het vast wel. Uw pc is pas geïnstalleerd, en u hebt door de tijd heen diversen programma s geïnstalleerd. Natuurlijk zijn er ook programma s bij die u niet

Nadere informatie

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen Vergelijkingseditor 2003 Module 1a en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet zo evident is,

Nadere informatie

Scherzando digitaal studeren

Scherzando digitaal studeren Handleiding voor het downloaden vanaf de website Het installeren van de sweetmidiplayer Het gebruik van de sweetmidiplayer Het gebruik van de noteworthy player / plug-in Scherzando digitaal studeren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Les 3 De basis (deel 2)

Les 3 De basis (deel 2) Les 3 De basis (deel 2) 3.1 Een Backup maken Uw computer kost je honderden, misschien wel duizenden Euro's, maar toch is dit niet het belangrijkste onderdeel. Je gegevens op je harde schijf zijn dat wel.

Nadere informatie

Optifile Server Installatie

Optifile Server Installatie Optifile Server Installatie Datum: Versie: de koppeling tussen Essibox en 2 mei 2012 1.0 Omschrijving: Dit document beschrijft de installatieprocedure voor Optifile software op een nieuwe server. Optifile

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Kaspersky Password Manager 4.0 verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Instellen van een TCP/IP netwerk zonder router met Windows 2000/XP. keywords : tcp/ip netwerk aansluiten klanten tutorial.

Instellen van een TCP/IP netwerk zonder router met Windows 2000/XP. keywords : tcp/ip netwerk aansluiten klanten tutorial. Instellen van een TCP/IP netwerk zonder router met Windows 2000/XP. keywords : tcp/ip netwerk aansluiten klanten tutorial Inleiding Een netwerk kan voor vele doeleinden handig zijn. Zo kunt u bij de onderlinge

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Werk je met Windows XP? Hoewel Windows 7 dan geen upgrade-installatie ondersteunt, kun je toch eenvoudig van Windows XP naar Windows 7 overstappen

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Back-up maken met Cobian Backup

Back-up maken met Cobian Backup Back-up maken met Cobian Backup Wie geregeld gebruikmaakt van een computer, kent het belang van een back-up. Door een kopie te maken van belangrijke bestanden en documenten voorkomt u dat u ze kwijtraakt

Nadere informatie

De polling is er nu dan ook in een service variant en kan dus in plaats van de normale polling gebruikt worden.

De polling is er nu dan ook in een service variant en kan dus in plaats van de normale polling gebruikt worden. FAQ 1. Inleiding TwPoll is een proces dat continu loopt. Bij veel bedrijven wordt dan ook de polling op een server geplaatst. Wanneer een server om een of andere rede uit valt zal de polling niet automatisch

Nadere informatie

Installation Guide for esam

Installation Guide for esam Alvorens met de installatie te beginnen, controleer of er geen eerdere versie van e-sam op uw PC geïnstalleerd is. Versies lager dan 1.00.03 moeten verplicht gedeïnstalleerd worden. Versie lager dan 1.00.03

Nadere informatie

Van oude naar nieuwe PC 1

Van oude naar nieuwe PC 1 Van oude naar nieuwe PC Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Van oude naar nieuwe PC 1 Wat gaan we meenemen naar de nieuwe PC?...1 Voorbereidingen...2

Nadere informatie

Elektronisch Bestellen in ENK Software

Elektronisch Bestellen in ENK Software Elektronisch Bestellen in ENK Software Auteurs: RK/MRz Versie: 1.2 Datum: 22-07-2010 Voorwoord Deze handleiding zet voor u uiteen op welke manier u elektronisch bij Galvano kunt bestellen vanuit ENK Software,

Nadere informatie

KPN Server Back-up Online

KPN Server Back-up Online KPN Server Back-up Online Snel aan de slag met Server Back-up Online Server Versie 6.1, built 2011 d.d. 20-08-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Pagina 2 van 7 1 Inleiding Vanwege de zeer uitgebreide elektronica op Porsche voertuigen is het noodzakelijk dat de diagnosesoftware enorm snel evolueert. De installatie en verdere

Nadere informatie

Wat heb je ervoor nodig? - pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 - internet

Wat heb je ervoor nodig? - pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 - internet Handleiding Dropbox Wat doet het programma? Dropbox is een klein programma dat ervoor zorgt dat de inhoud van een speciale blauwe map op verschillende computers synchroon blijft. Wat heb je ervoor nodig?

Nadere informatie

In- en uitpakken van bestanden

In- en uitpakken van bestanden In- en uitpakken van bestanden Het uploaden van bestanden op internet wordt vaak beperkt tot een bepaalde bestandsomvang. Als uw document groter is dan die omvang, wordt ze geweigerd en zal het uploaden

Nadere informatie

Kwalitan op de Mac. Kwalitan op de Mac pagina 1

Kwalitan op de Mac. Kwalitan op de Mac pagina 1 Kwalitan op de Mac Kwalitan is ontwikkeld als een programma dat werkt binnen een Windows omgeving. Er is geen aparte Mac-versie van Kwalitan. Toch kan Kwalitan ook gebruikt worden op een Mac, omdat er

Nadere informatie

Appendix Computerklussen

Appendix Computerklussen Appendix Computerklussen Deze appendix behandelt enkele werkjes die nodig zijn om een bepaald voorbeeld uit dit boek na te kunnen spelen. In de betreffende hoofdstukken wordt er wel naar verwezen. Weergave

Nadere informatie

EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5"en 3.5"SATA Harde Schijven

EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5en 3.5SATA Harde Schijven EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5"en 3.5"SATA Harde Schijven 2 NEDERLANDS EW7015 Dual Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken...

Nadere informatie

Bent u nu dus genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen? NEE, want er is een goede, ja zelfs gratis, oplossing voorhanden.

Bent u nu dus genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen? NEE, want er is een goede, ja zelfs gratis, oplossing voorhanden. Linux Mint Als u een computer hebt die met Windows XP werkt weet u inmiddels dat u met die computer niet meer veilig kunt internetten, omdat Windows XP niet meer door Microsoft wordt onderhouden. Bent

Nadere informatie

EW7011 USB 3.0 Docking Station voor 2.5" en 3.5" SATA Harde schijven

EW7011 USB 3.0 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA Harde schijven EW7011 USB 3.0 Docking Station voor 2.5" en 3.5" SATA Harde schijven 2 NEDERLANDS EW7011 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken...

Nadere informatie

Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC

Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC Windows 10 W020 Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC Dit document beschrijft hoe U het Windows 10 notificatie-pictogram, rechts onderaan op de taakbalk van een Windows 7 computer kunt verwijderen

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Handleiding Reborn Laptop -1-

Handleiding Reborn Laptop -1- 1. Wat u moet doen voor u Reborn Laptop installeert 2 2. Systeemvereisten 2 3. Installeren 3 4. Menu opties 4 4.1 Instellingen 4 4.2 Recovery mode 5 4.3 Wachtwoord 6 4.4 CMOS instellingen 6 4.5 Uitgebreide

Nadere informatie

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Handleiding van Auteur: Michael4446 April 2008 handleiding: Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!

Nadere informatie

EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven

EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven 2 NEDERLANDS EW7033 USB Behuizing voor 2.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking...

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Installatie procedure Wis@d

Installatie procedure Wis@d Installatie procedure Wis@d Voorbereiding: Om een nieuwe installatie van wisa uit te voeren moet u de bestaande versie verwijderen! Dat doet u door via het configuratie scherm het programma Cwisadmin te

Nadere informatie

SOFTLOK 12.5x. Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik

SOFTLOK 12.5x. Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik SOFTLOK 12.5x Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik Beste SOFTLOK gebruiker! Met SOFTLOK 12.5 Update kunt u ook de gegevens van een oudere SOFTLOK versie overnemen.

Nadere informatie

Waar bevindt zich belangrijke data in mijn computer? Hoeveel Gb aan data heb ik in mijn computer?

Waar bevindt zich belangrijke data in mijn computer? Hoeveel Gb aan data heb ik in mijn computer? Windows 7 BA004 Waar bevindt zich belangrijke data in mijn computer? Hoeveel Gb aan data heb ik in mijn computer? Of U weet zelf precies waar al uw belangrijke data zich bevindt in uw computer of indien

Nadere informatie

Uw PC weer in topconditie!

Uw PC weer in topconditie! Uw PC weer in topconditie! Om uw PC weer in topconditie te krijgen kunt u een aantal maatregelen nemen. De belangrijkste staan hieronder aangegeven. Ik ben uitgegaan van Windows 7, simpelweg omdat ik dat

Nadere informatie

ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018

ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018 ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018 INHOUD Over dit document... 3 Wat is OneDrive?... 3 Aanmelden in OneDrive... 4 Via de browser... 4 Via de app... 5 Werken met bestanden...

Nadere informatie

Installing XDMS - Client.

Installing XDMS - Client. XDMS Installing XDMS - Client. Toleindestraat 7/0101 B-9080 Beervelde T +32 9 353 90 20 F +32 9 353 90 29 info@xpower.be www.xpower.be VAT BE 0451.526.090 IBAN: BE51 4182 0548 6162 BIC: KREDBEBB Inhoudstafel

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Hosted Desktop Versie: 15 juli 2011 Mogelijkheden en beperkingen van uw Multrix Hosted Desktop 1. Uw Hosted Desktop... 2 2. Uw Hosted Desktop Documenten opslaan... 3 3. Uw Hosted

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIE VOOR ESAM APPLICATIE

INSTALLATIE INSTRUCTIE VOOR ESAM APPLICATIE HARDWARE VEREISTEN VOOR PC (LAPTOP EN DESKTOP PC) Pentium 4 of hoger USB 2.0, min. 2 poorten beschikbaar (naast elkaar) Internet verbinding beschikbaar Windows versie: Windows XP Pro of Home met SP3 (Service

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. VIRUSSCANNER 2 Tijdelijk uitschakelen 2 Configuratie virusscanner 2

INHOUDSOPGAVE. VIRUSSCANNER 2 Tijdelijk uitschakelen 2 Configuratie virusscanner 2 INHOUDSOPGAVE VIRUSSCANNER 2 Tijdelijk uitschakelen 2 Configuratie virusscanner 2 LOKALE INSTALLATIE 3 imuis installeren via download 3 imuis voor de eerste keer starten 8 HELPFUNCTIE EN SCHRIFTELIJKE

Nadere informatie

MIGRATIE VAN KING 5.47 NAAR NIEUWE PC OF SERVER

MIGRATIE VAN KING 5.47 NAAR NIEUWE PC OF SERVER MIGRATIE VAN KING 5.47 NAAR NIEUWE PC OF SERVER Dit document beschrijft de migratie van King naar een nieuwe pc (Stand Alone) en naar een nieuwe server (Client-Server). Hierin wordt verwezen naar de installatiehandleidingen

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur

Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur Modelit Elisabethdreef 5 4101 KN Culemborg Telefoon +31 345 521121 info@modelit.nl www.modelit.nl Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur Datum 27 April 2007 Modelit KvK Rivierenland

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden.

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. 884.467-00 Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. Intergas Verwarming BV Europark Allee 2 Postbus 6 7740 AA Coevorden t (0524) 512 345 f (0524) 516 868 e info@intergasverwarming.nl i

Nadere informatie

Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server

Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server Uitleg over het implementeren van Microsoft Windows XP Professional op de werkstations en de bijbehorende management tools. Dit boekje

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Inhoud. Installatie van Eclipse. Installatie Eclipse

Inhoud. Installatie van Eclipse. Installatie Eclipse Inhoud Installatie van Eclipse 1 Apparatuurspecificaties 2 Installeren van Java 3 Instellen omgevingsvariabelen 4 Installeren van Eclipse 4.1 Licentie bekijken en accepteren 4.2 Eclipse installeren OUN

Nadere informatie

1. Installatie van het programma MfcElmV33.exe: einde loopbaan maatregelen.

1. Installatie van het programma MfcElmV33.exe: einde loopbaan maatregelen. 1. Installatie van het programma MfcElmV33.exe: einde loopbaan maatregelen. Inleiding Het programma MfcElmV33.exe dient voor de aanmaak van de gegevens voor de tweede periode definitief. Hiervoor wordt

Nadere informatie

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl)

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Werken met de (Windows7) Verkenner Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Inhoud van de presentatie Het Bureaublad en Uw computer De Windows Verkenner Starten De schermlay-out

Nadere informatie

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa.

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. 1 Picasa op de Mac Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. In het boek Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren wordt het programma Picasa voor

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

Snel op weg met de PepperPlayer.

Snel op weg met de PepperPlayer. Snel op weg met de PepperPlayer. Dit is een korte leidraad voor de installatie van de PepperPlayer. Hierin wordt zo simpel mogelijk beschreven hoe u de PepperPlayer kunt instaleren. Kijk voor uitgebreide

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Midi PDF Bladmuziek lezer

Midi PDF Bladmuziek lezer Inleiding. Ruim 20 ordners aan bladmuziek, meeste daarvan uitgeprint van een PDF. Even snel een nummer opzoeken wil dan ook niet, terwijl ik alles wel op alfabetische volgorde heb. Dat was het niet helemaal

Nadere informatie

HANDLEIDING DRIVELINK DRIVELINK

HANDLEIDING DRIVELINK DRIVELINK HNLEIING RIVELINK RIVELINK XX Inhoudsopgave 1. Eigenschappen 1 2. Onderdelen en accessoires 1 3. Het apparaat in een oogopslag 2 4. e hardware installeren 3 5. e software installeren 4 6. e back-upsoftware

Nadere informatie

Handleiding aanmaak CSR

Handleiding aanmaak CSR Handleiding aanmaak CSR Voordat u begint: Om een Certificate Signing Request (CSR) te maken moet het programma OpenSSL geïnstalleerd worden. Dit programma kan geheel gratis gedownload worden vanaf de OpenSSL

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heb je nodig? 8 Hoe werk je met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heb je nodig? 8 Hoe werk je met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heb je nodig?... 8 Hoe werk je met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets je kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

windowscorner: - beveiligingswaarschuwingen uitschakelen

windowscorner: - beveiligingswaarschuwingen uitschakelen Page 1 of 12 WAARSCHUWING De beveiligingsinstellingen van Windows Vista zijn niet voor niets hoog ingesteld. Het aanpassen (verlagen) van het beveiligingsniveau is potentieel gevaarlijk voor het besturingssysteem.

Nadere informatie

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren In dit Leesmij-bestand wordt beschreven hoe u het Custom PostScript-printerstuurprogramma of het PCLprinterstuurprogramma op een Windows-systeem

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Windows 10. Installatiemedium dvd / usb-stick maken met behulp van Media Creation Tool

Windows 10. Installatiemedium dvd / usb-stick maken met behulp van Media Creation Tool Windows 10 Installatiemedium dvd / usb-stick maken met behulp van Media Creation Tool Bijlage 1: usb-stick aanmaken voor UEFI/GPT partitie m.b.v. Rufus Wat is de Media Creation Tool De Media Creation Tool

Nadere informatie

Handleiding Installatie Civiel 8

Handleiding Installatie Civiel 8 Handleiding Installatie Civiel 8 Met behulp van het stappenplan (pagina 2-5) kunt u de upgrade van Civiel 7 naar Civiel 8 correct uitvoeren. U dient drie verschillende bestanden te installeren: 1. Civiel

Nadere informatie

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Heeft U een nieuwe laptop of pc gekocht/gekregen en wilt U Compustam overzetten van Uw oude laptop-pc naar Uw nieuwe laptop -pc Ik ga in

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

DROPBOX = BESTANDEN DELEN VIA INTERNET

DROPBOX = BESTANDEN DELEN VIA INTERNET HANDLEIDING DROPBOX = BESTANDEN DELEN VIA INTERNET Tina Van Straeten Handleiding dropbox Tina Van Straeten Handleiding: onderhoud van je pc VVOB/PROGRESS Pagina 2 van 15 COLOFON Deze handleiding Dropbox

Nadere informatie

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 DesignCAD versie 18 en Studentversie DCElektro downloaden. ------------------------------------------------------------------------------------- Volgende

Nadere informatie