Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben..."

Transcriptie

1 Partitioneren harde schijf Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben... OPLETTEN OPLETTEN OPLETTEN : MET HET PARTITIONEREN VAN EEN HARDE SCHIJF KUNT U ALLE GEGEVENS OP EEN SCHIJF/PARTITIE VERLIEZEN ALS U DEZE PER ONGELUK VERWIJDERT ZORG ER VOOR DAT UW BELANGRIJKE GEGEVENS ZIJN VEILIGGESTELD BACK-UP DE PARTITIEGEGEVENS : Als u de partitiegegevens wijzigt, zijn de huidige gegevens NIET meer toegankelijk Staan er belangrijke gegevens op uw schijf welke u wilt behouden, maak dan eerst een back-up van uw huidige partitiegegevens. Dit kunt u onder andere doen met het programma MRESCUE.COM, geleverd bij het onderdeel multiboot besproken programma EFDISK (http://www.masterbooter.com). Plaats MRESCUE.COM op uw opstartdiskette en start het programma (kan eventueel vanuit Windows). Het programma werkt verder voor zich. De partitiegegevens worden opgeslagen in het bestand MBRINFO. (U kunt de gegevens eventueel ook zelf opschrijven en later exact opnieuw opgeven.) Bij problemen met de partities kunt u het programma MRESCUE.COM weer starten en de gegevens terugplaatsen. Als u vervolgens de computer opnieuw opstart zijn de gegevens weer in orde (even duimen...). Dit werkt overigens alleen als uw gegevens niet beschadigd zijn, dit lukt dus zeker niet meer na het geven van het commando format. Met het partitioneren van uw harde schijf wordt deze opnieuw ingedeeld, dit kunt u doen met het programma FDISK.EXE welke u op de gemaakte opstartdiskette kunt terugvinden. Vaak krijgt u uw PC aangeleverd met één ongepartitioneerde harde schijf. Dit betekent dat als u een harde schijf heeft van 20 Gb, u ook een C-schijf heeft van 20 Gb. Dit maakt het allemaal erg onoverzichtelijk, zeker als er veel verschillende gegevens op uw harde schijf staan. Door middel van het partitioneren van uw fysieke harde schijf, is het mogelijk om deze softwarematig op te splitsen in meerdere harde schijven. TIP FDISK.EXE : Heeft u een grote harde schijf (boven de 64 GB, tegenwoordig standaard), dan kunt u beter gebruik maken van FDISK.EXE van een Windows Me opstartdiskette, die gaat daar net iets beter mee om Zie de website van Microsoft voor update files voor Windows 98 gebruikers.

2 TIP RANISH PARTITION MANAGER : Zoekt u een alternatief voor EFDISK? Een soortgelijk gratis partitiebewerker is Ranish Partition Manager, Met dit programma kunt u tevens partities resizen. TIP PARTITION MAGIC : Heeft u geld over dan kunt u altijd nog beslissen om gebruik te maken van het commerciële pakket Partion Magic. Partitioneren en formatteren gaat hier supersnel mee, en bijna altijd foutloos Daarnaast kan PM gebruik maken van NTFS bestandssystemen en kunnen partitie's in omvang gewijzigd worden zonder verlies van data. U doet er verstandig aan om gebruik te maken van de opstartdiskettes van PM en de rest van het programma links laten liggen. Heeft u de informatie op deze pagina goed begrepen dan moet het vervolgens geen enkel probleem zijn om het programma PM te begrijpen. Eerst de juiste keuzes maken: meer dan 1 partitie Voordat u uw harde schijf gaat partitioneren is het verstandig om na te denken over hoe u hem precies wilt hebben. De eerste vraag die naar boven komt, is hoeveel ruimte u wilt reserveren voor Windows en de basis software. Windows, Office en een paar andere pakketten nemen al snel 750 Mb in beslag, dus een harde schijf van minimaal 1 Gb is zeker aan te bevelen. Wilt u zich alvast voorbereiden op toekomstige grotere Windows versies (indien de hardware dit toelaat) of als u standaard veel programma's geïnstalleerd heeft, dan is een schijf van 2 Gb ook mogelijk. TIP MULTIBOOT : Dan komt de vraag naar boven of u één of meerdere besturingssystemen op uw computer wilt plaatsen, want voor elk systeem zult u ongeveer eenzelfde hoeveelheid vrije ruimte moeten reserveren. Wilt u een multiboot-systeem maken, dan is het handig om bijvoorbeeld gebruik te maken van het shareware programma EFDISK.EXE welke u krijgt meegeleverd met de download van MrBooter op de website Met dit programma is het mogelijk om meerdere bootable harde schijven te maken (en deze zelfs te verbergen), dit is namelijk niet mogelijk met FDISK.EXE van Microsoft Windows. Nu er voldoende ruimte voor Windows en de standaardprogramma's is gereserveerd kan de rest van de harde schijf verdeeld worden voor andere belangrijke zaken. U kunt in ieder geval een harde schijf reserveren voor de map 'Mijn Documenten'. Maakt u veel gebruik van muziek en/of van afbeeldingen dan behoort een aparte harde schijf voor deze bestanden ook tot de mogelijkheden. Standaard worden deze opgeslagen in de mappen 'Mijn Muziek' en 'Mijn

3 Afbeeldingen', deze kunnen dan respectievelijk verhuizen naar de betreffende harde schijven. Daarnaast is het handig om harde schijven te reserveren voor eventueel nog te installeren programma's, spelletjes en een extra RAM-drive waar het vaste wisselbestand van Windows kan worden geplaatst. Een extra harde schijf waarop de verschillende installatie CD's op geplaatst kunnen worden, is ook geen overbodige luxe. Dit voorkomt het gejongleer met CD's tijdens de installatie. Daarnaast heb ik ook altijd een schijf gereserveerd waar ik de verschillende leuke programma's kan neerzetten welke bijvoorbeeld van internet zijn gedownload. Als je ze later nog een keer nodig hebt, dan heb je ze altijd bij de hand. BELANGRIJK : En dan is er natuurlijk een harde schijf nodig waarop de back-up van het gehele systeem geplaatst kan worden. De ingepakte versie van een back-up van uw C- schijf (inclusief wat extra software zoals een office pakket) neemt ongeveer 40% van de originele hoeveelheid data in beslag, dit komt neer op een bestand van ongeveer 250 Mb voor Windows 98/ME en 750 MB voor Windows XP. Soms is het handig om een aantal tussentijdse back-up`s te maken van uw systeem, waardoor een back-up schijf van 1 Gb/3 Gb vaak meer dan genoeg is. voor respectievelijk Windows 98/ME en Windows XP. Voorbeeld van schijfindeling/partities Om een idee te geven van een mogelijke indeling van een harde schijf van 12 Gb, is in onderstaande tabel een voorbeeld weergegeven van een mogelijke indeling voor een dualboot systeem. Zoals weergegeven worden de eerstvolgende schijfletters gebruikt voor de CD-ROM en evenutele CD-writer's en/of DVD spelers. Schijf I: wordt gebruikt als 'rommelhok'. U kunt uw eigen harde schijf natuurlijk naar eigen inzichten en behoeften indelen. Schijf Omvang Schijfnaam C: 1 of 2 Gb WinMe (voor XP minimaal 3 Gb) 1,0 Gb Win98 (Verborgen i.v.m. dualboot systeem) D: 1,0 Gb Program E: 1 tot 2 Gb BackUp F: 1,5 Gb Data G: 2,2 Gb CDData H: 2,0 Gb Spellen I: 1,0 Gb Vuil J: 0,3 Gb RAMDrive (ongeveer de huidige hoeveelheid RAM)

4 K: 1 Gb Software L:\M:\N: CDROM,CD-RW, DVD TIP RAMDRIVE : Heeft u meerdere harde schijven dan is het verstandig om de RAMDrive (Virtueel geheugen) op de snelste harde schijf te plaatsen Een RAMDrive ter grote van het RAM geheugen moet voldoende zijn, voor de zekerheid kunt u hem groter maken. TIP SYSTEEM BACK-UP DISKETTE : Maakt u gebruik van de SchoonePC systeem back-up diskette van deze website dan moet u een back-up partitie aanmaken op uw E:-schijf, zoals hierboven is weergeven. U kunt ook het AUTOEXEC.BAT bestand aanpassen: U dient daarin de schijfletter E: te wijzigen in de door u gewenste schijf. Partitioneren voor WINDOWS XP : Voor Windows XP moet u wat scheutiger te werk gaan Een C:-schijf van 2 Gb is een minimum, maar 3 tot 5 Gb ligt meer in de richting. Voor de systeem backup schijf moet u al snel rekening houden met bijna 1 Gb per back-up. 3 tot 5 Gb reserveren voor 3 systeem back-up's is daarom geen overbodige luxe. De rest kunt u naar eigen inzicht verdelen, zo heb ik speciale schijven gemaakt voor e- mail, plaatjes en media bestanden. Daarnaast zijn een paar extra vrije schijven geen overbodige luxe. U ziet het al: een schijf van 40 Gb is bij gebruik van XP al snel verdeeld. MAXIMALE OMVANG FAT32 : Bij het partitioneren dient u te beseffen dat 32GB de maximale omvang is voor een partitie met FAT32 bestandsysteem. Wilt u een grotere partitie dan zal deze gebruik moeten maken van het NTFS bestandssysteem. XP`s PAGEFILE.SYS : XP maakt gebruik van een pagefile.sys ipv een swapfile, het principe blijft echter hetzelfde. U doet er echter wel goed aan om de schijf voor de pagefile groot genoeg te maken: minimaal 500 MB is geen overbodige luxe. Uw schijfindeling (volgens de Windows Verkenner) zou er als volgt uit kunnen zien:

5 Het partitioneren kan beginnen Na de noodzakelijke voorbereidingen kan het uiteindelijke partitioneren gaan beginnen. Voor het partitioneren kan gebruik worden gemaakt van het programma FDISK, gratis meegeleverd met Windows. Partitioneren met behoud van gegevens : Voor het partitioneren van de harde schijf zijn er verschillende andere programma`s waarmee de gegevens op de harde schijf intact kunnen blijven. Dit kan bijzonder handig zijn als u geen back-up van uw gegevens kunt maken. Ten eerste is er het gebruikersvriendelijke en bekende programma Partition Magic (http://www.powerquest.com) waarvan de opstartdiskettes de voorkeur hebben Partition Magic heeft verder het voordeel dat het formatteren achterwege kan blijven, dat wordt door PM reeds gedaan. Verder is er ook het gratis edoch doeltreffende programma FIPS (o.a. te vinden op: beter bekend onder de LINUX gebruikers. Deze programma`s worden hier verder niet besproken, voor verdere informatie wordt u verwezen naar de betreffende software. Voor ons doel zijn deze programma`s namelijk niet nodig omdat wij het systeem toch van voor af aan weer gaan opbouwen. Heeft u geen enkele mogelijkheid om uw belangrijke gegevens veilig te stellen, dan zijn deze programma`s altijd nog een optie. TIP FIPS : FIPS maakt van het laatste gedeelte van een partitie een aparte partitie. Dit werkt natuurlijk alleen correct als daar geen gegevens meer staan. U dient daarom eerst de C:-schijf te defragmenteren om alle gegevens aan het begin van de schijf te krijgen. Schakel hiervoor tijdelijk het virtuele geheugen uit. Met het commando ATTRIB C:\*.* /S -S -H -A -R in MS-DOS kunt u eventueel voorkomen dat sommige bestanden niet verplaatst kunnen worden bij het defragmenteren.

6 U start de computer op vanaf de in de vorige stap gemaakte opstartdiskette. Na het opstarten geeft u het commando FDISK, doe dit echter alleen als u er zeker van bent dat er geen belangrijke informatie meer op uw harde schijf staat, want deze verdwijnen met een foutieve handeling onherroepelijk in het luchtledige Nadat u op ENTER drukt krijgt u waarschijnlijk een eerste scherm waarbij gevraagd wordt of u de ondersteuning voor grote schijven wilt activeren, hetgeen u met nogmaals een ENTER kunt bevestigen. U krijgt vervolgens het onderstaande scherm: Meerdere partities/schijven aanwezig? : Met optie 4 kunt u de huidige partities weergeven. Hieronder ziet u een voorbeeld, het kan echter heel goed zijn dat er bij u maar één partitie is weergegeven in plaats van 4 in onderstaand geval. In dit geval zijn er drie partities? om vanaf op te starten en een extended partitie. De status A geeft aan dat er van deze partitie wordt opgestart. (Als de computer opeens niet meer wil opstarten, kan het zijn dat u hier een wijziging in hebt aangebracht (keuze 2 van startmenu)

7 Voor de MS-DOS kenner : Als hier echter meer dan een partitie is vermeld dan heeft u nog de mogelijkheid om met uw belangrijke gegevens te schuiven, zonder dat u daar een back-up van hoeft te maken. Nadat u een schijf aangemaakt en geformatteerd hebt, is het vervolgens weer mogelijk om nogmaals te schuiven met informatie. U moet echter wel zeker zijn van uw handelingen, want een fout is snel gemaakt. Heeft u meer dan één fysieke harde schijven dan kunt u die terugvinden bij optie 5 uit het hoofdmenu, ook hier kunt u eventueel uw belangrijke gegevens naar toe verplaatsen. Huidige partities verwijderen Hoogstwaarschijnlijk staan er al een of meer partities op uw harde schijf. FDISK maakt in feite onderscheid tussen twee verschillende soorten partities: primaire DOS-partitie en uitgebreide DOS-partitie welke respectievelijk worden afgekort tot 'PRI DOS' en 'EXT DOS'. Op de primaire partitie komt het uiteindelijke Windowssysteem te staan waar vanaf de computer opgestart kan worden. De uitgebreide partitie kan weer worden opgesplitst in kleinere logische stations, waarin de schijven D: t/m K: uiteindelijk zullen komen te staan. Voordat u de schijf opnieuw kunt gaan indelen zullen de reeds bestaande partities eerst verwijderd moeten worden, hetgeen u kunt doen met optie 3. U komt dan in het volgende menu terecht. U kunt hier alle opties even aflopen, u krijgt vanzelf te zien of er wel iets te verwijderen valt.

8 Nieuwe partities aanmaken Als u klaar bent met het verwijderen van de reeds aanwezige partities, kunnen er weer nieuwe partities op de harde schijf worden aangemaakt, dit doet u door te kiezen voor optie 1 uit het opstartmenu van FDISK. U begint met het maken van een primaire DOS-partitie, wederom optie 1 (zie onderstaande scherm). De primaire DOS-partitie wordt straks de C:-schijf waarvoor 1 Gb was gereserveerd. Volg de aanwijzingen zodat u ongeveer 1 Gb reserveert voor de C:- schijf. Als het goed is wordt eerst de integriteit van het station gecontroleerd, dit kan even duren. Vervolgens krijgt u een soortgelijke mededeling. U wordt gevraagd om de omvang van de aan te maken schijf. Hier kunt u de werkgelijk gewenste omvang opgeven of een percentage van de schijfruimte. MULTIBOOT : Wilt u meerdere systemen op uw harde schijf plaatsen, dan zult u nu FDISK

9 moeten afsluiten en een ander partitionerings programma moeten gebruiken, FDISK laat dit namelijk niet toe. Zeer geschikt is het programma EFDISK (Extended FDISK) van het al eerder genoemde MrBooter. Hiermee kunt u een tweede primaire schijf maken, waar vanaf u later Windows of andere OS`s kunt laten opstarten. Als u klaar bent kunt u weer verder gaan met het programma FDISK voor het aanmaken van de uitgebreide partitie. Vervolgens moet de uitgebreide partitie worden aangemaakt. Dit doet u door te kiezen voor optie 2 van het bovenstaande menu. Zoals gezegd worden de overige logische schijven (D: t/m K:) over deze partitie verdeeld. U kunt er dus voor kiezen om de rest van de harde schijf te gebruiken voor de uitgebreide DOS-partitie. Met optie 3 in het bovenstaande menu kan de uitgebreide partitie worden opgesplitst in logische stations, zijnde D: t/m K: in ons geval, volg hierbij de eerder aangemaakte tabel. Heeft u alle partities en logische stations aangemaakt en zijn ze naar wens, dan zal de computer, nadat FDISK is afgesloten met ESC, opnieuw moeten worden gestart. Dit kunt u natuurlijk doen met de reset knop of met de toetscombinatie CTRL-ALT- DEL. Partities controleren Als alles naar uw idee goed is gegaan dan kunt u met optie 4 (Partitie gegevens weergeven) uit het opstart menu controleren of dit ook zo is. In onderstaande uitdraai zijn de eerste drie partities voor een multi-boot systeem en de laatste voor de uitgebreide partitie. Uw uitdraai ziet er natuurlijk net iets anders uit.

10 U kunt zien dat alle beschikbare ruimte is gebruikt, omdat de percentages optellen tot 100%. Als u vervolgens op ENTER drukt, wordt ook de indeling van de logische stations in de uitgebreide partitie weergegeven, deze zou er als volgt uit kunnen zien. Ook hier tellen de percentages weer op tot 100, zodat we er zeker van zijn dat alle beschikbare ruimte op de fysieke harde schijf wordt gebruikt. U bent nu klaar met het partitioneren van uw harde schijf. U kunt nu doorgaan met de volgende stap, het formatteren van de schijven. TIP FAT16/32 : Hierboven staat alleen bij de kleinste harde schijf (243 MB) het FAT16 systeem omdat dit het meest efficiënt werkt bij kleine schijven. Voor grote schijven (bijvoorbeeld 1 GB) kan het beste gebruik worden gemaakt van FAT32, hetgeen een stuk sneller werkt en ook nog schijfruimte bespaart. TIP FOUTMELDINGEN FDISK : Bij erg grote schijven worden er regelmatig foutmeldingen gemeld omdat FDISK daar oorspronkelijk niet voor ontworpen is. Is dit bij u ook het geval dan kunt u altijd nog gebruik maken van het programma EFDISK in plaats van FDISK. Met dit programma is bijna alles mogelijk Meer over EFDISK op de multiboot pagina. OPNIEUW OPSTARTEN : U KUNT NU BEGINNEN MET HET FORMATTEREN VAN DE SCHIJVEN. HET IS ECHTER BELANGRIJK DAT U DE COMPUTER EERST OPNIEUW OPSTART ANDERS WORDT ER NOG GEBRUIK GEMAAKT VAN DE OUDE PARTITIE GEGEVENS LAAT DE OPSTARTDISKETTE IN DE DRIVE ZITTEN Bron:

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Het SchoonePC boek. Installeren en optimaliseren van. Windows 7. 13 e druk

Het SchoonePC boek. Installeren en optimaliseren van. Windows 7. 13 e druk Het SchoonePC boek Installeren en optimaliseren van Windows 7 13 e druk Voorwoord Hallo, mag ik mij even voorstellen? Ik ben Menno Schoone, auteur en beheerder van de website www.schoonepc.nl en uitgever

Nadere informatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Installatie op een stand-alone computer. Installatie. Compad Bakkerij Installatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Installatie op een stand-alone computer. Installatie. Compad Bakkerij Installatie Compad Bakkerij Installatie Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 23 mei 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 16 juli 2012 Definitief Carol Esmeijer Waarschuwingen toegevoegd Inleiding

Nadere informatie

Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten

Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten Wat is een Image? Een image is een exacte kopie, gemaakt

Nadere informatie

Nieuw Windows register opbouwen

Nieuw Windows register opbouwen Nieuw Windows register opbouwen Na verloop van tijd vervuilt het Windows register, niet alleen door onnodige sleutels maar ook door het regelmatig toevoegen en weer verwijderen van sleutels. Met het programma

Nadere informatie

Een Image van Windows maken

Een Image van Windows maken Een Image van Windows maken Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde

Nadere informatie

1 Inleiding... 6 1.1 Wat is Acronis True Image 2015?... 6 1.2 Nieuw in deze versie... 6. 1.2.1 Alternatieven voor de verwijderde functies...

1 Inleiding... 6 1.1 Wat is Acronis True Image 2015?... 6 1.2 Nieuw in deze versie... 6. 1.2.1 Alternatieven voor de verwijderde functies... Inhoudsopgave 1 Inleiding... 6 1.1 Wat is Acronis True Image 2015?... 6 1.2 Nieuw in deze versie... 6 1.2.1 Alternatieven voor de verwijderde functies... 7 1.3 Systeemvereisten en ondersteunde media...

Nadere informatie

Het SchoonePC boek. Installeren en optimaliseren van. Windows 7. De website www.schoonepc.nl in boekvorm. 16 e druk

Het SchoonePC boek. Installeren en optimaliseren van. Windows 7. De website www.schoonepc.nl in boekvorm. 16 e druk Het SchoonePC boek Installeren en optimaliseren van Windows 7 De website www.schoonepc.nl in boekvorm 16 e druk Menno Schoone www.schoonepc.nl www.optimizingpc.com Het SchoonePC Boek - Windows 7 Voor meer

Nadere informatie

Internet en e-mail aansluiten

Internet en e-mail aansluiten Internet en e-mail aansluiten Nu Windows geïnstalleerd is, wordt het tijd om de internetverbinding tot stand te brengen. Er zijn verschillende manieren om de PC op het internet aan te sluiten, zoals de

Nadere informatie

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

Het SchoonePC boek. Installeren en optimaliseren van. Windows XP. De website www.schoonepc.nl in boekvorm. 15 e druk

Het SchoonePC boek. Installeren en optimaliseren van. Windows XP. De website www.schoonepc.nl in boekvorm. 15 e druk Het SchoonePC boek Installeren en optimaliseren van Windows XP De website www.schoonepc.nl in boekvorm 15 e druk Menno Schoone www.schoonepc.nl www.optimizingpc.com Het SchoonePC Boek - Windows XP Voor

Nadere informatie

Beheer van computersystemen en netwerken met Windows XP (deel6)

Beheer van computersystemen en netwerken met Windows XP (deel6) http://ibteam.vvkso-ict.com Beheer van computersystemen en netwerken met Windows XP (deel6) INFORMATICABEHEER Ondersteuning Informaticabeheer Marleen Decuyper Ria Van Eysendeyk IB-1004-01 2002 Alle rechten

Nadere informatie

Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf

Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf Hier wordt beschreven hoe je Knoppix 3.2. (Linux) en Windows XP professional op 1 hardeschijf (HD) kunt installeren. De software

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids Datec Score Manager 3.0 Opstartgids 2001-2010, Datec Correspondentie richten aan: Datec Torenwacht 31 2353 DB Leiderdorp Nederland Tel: 071-5890056 Fax: 071-5238607 E-mail: info@datec.nl DATEC Internet:

Nadere informatie

2 Belangrijke toetsen en toetsencombinaties...9

2 Belangrijke toetsen en toetsencombinaties...9 Inhoudsopgave Wat u moet doen voor u de Reborn kaart installeert...............................3 Algemene informatie over de Reborn kaart.......................................4 Standaardinstallatie.......................................................6

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

RTM. Gebruikershandleiding

RTM. Gebruikershandleiding RTM Gebruikershandleiding Copyright Acronis International GmbH, 2002-2012. Alle rechten voorbehouden. 'Acronis', 'Acronis Compute with Confidence', 'Acronis Recovery Manager', 'Acronis Secure Zone', Acronis

Nadere informatie

Update 2. Gebruikershandleiding

Update 2. Gebruikershandleiding Update 2 Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding...7 1.1 Wat is Acronis True Image 2014?... 7 1.2 Wat is Acronis True Image 2014 Premium?... 8 1.3 Nieuw in deze versie... 8 1.4 Systeemvereisten

Nadere informatie

Haal alles uit. Sander van Vugt

Haal alles uit. Sander van Vugt Haal alles uit Sander van Vugt Haal alles uit opensuse Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: (070)

Nadere informatie

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Een stap voor stap installatie handleiding en introductie in Linux document versie 0.72_1 Op dit werk is de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-

Nadere informatie

Cursus Onderhoud & Beveiliging

Cursus Onderhoud & Beveiliging Inhoudsopgave...1 Installatie en Partioneren...1 Waarom partitioneren?...1 Hoe partitioneren?...1 Vensters: Windows XP met beperkte rechten...3 Hoe installeert u nu een nieuw programma of update?...6 Uitvoeren

Nadere informatie

Operating Systems: Linux

Operating Systems: Linux Operating Systems: Linux Een introductie tot de installatie en het gebruik van Linux als Operating System 2008 Jochum van Weert 1 Linux Module v1.0 Inhoud Inhoud...2 1 Inleiding...4 2 Linux...5 2.1 Geschiedenis

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

Update 3. Gebruikershandleiding

Update 3. Gebruikershandleiding Update 3 Gebruikershandleiding Copyright Acronis, Inc., 2000-2011. Alle rechten voorbehouden. 'Acronis', 'Acronis Compute with Confidence', 'Acronis Recovery Manager', 'Acronis Secure Zone', Acronis True

Nadere informatie

Bestanden en instellingen overzetten

Bestanden en instellingen overzetten Bestanden en instellingen overzetten In de praktijk zal het regelmatig voorkomen dat er een nieuwe pc wordt aangeschaft waarop Windows Vista is geïnstalleerd. Het zou dan gemakkelijk zijn als u bestaande

Nadere informatie

Windows 8. Introductieboekje

Windows 8. Introductieboekje Windows 8 Introductieboekje Oog voor Omgeving E-mail: bertvos@oogvooromgeving.nl Tolbert, 14 december 2012 (vernieuwd: 15 januari 2013) Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Het begin... 3 Hoe deel ik het Startscherm

Nadere informatie