Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben...

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben..."

Transcriptie

1 Partitioneren harde schijf Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben... OPLETTEN OPLETTEN OPLETTEN : MET HET PARTITIONEREN VAN EEN HARDE SCHIJF KUNT U ALLE GEGEVENS OP EEN SCHIJF/PARTITIE VERLIEZEN ALS U DEZE PER ONGELUK VERWIJDERT ZORG ER VOOR DAT UW BELANGRIJKE GEGEVENS ZIJN VEILIGGESTELD BACK-UP DE PARTITIEGEGEVENS : Als u de partitiegegevens wijzigt, zijn de huidige gegevens NIET meer toegankelijk Staan er belangrijke gegevens op uw schijf welke u wilt behouden, maak dan eerst een back-up van uw huidige partitiegegevens. Dit kunt u onder andere doen met het programma MRESCUE.COM, geleverd bij het onderdeel multiboot besproken programma EFDISK (http://www.masterbooter.com). Plaats MRESCUE.COM op uw opstartdiskette en start het programma (kan eventueel vanuit Windows). Het programma werkt verder voor zich. De partitiegegevens worden opgeslagen in het bestand MBRINFO. (U kunt de gegevens eventueel ook zelf opschrijven en later exact opnieuw opgeven.) Bij problemen met de partities kunt u het programma MRESCUE.COM weer starten en de gegevens terugplaatsen. Als u vervolgens de computer opnieuw opstart zijn de gegevens weer in orde (even duimen...). Dit werkt overigens alleen als uw gegevens niet beschadigd zijn, dit lukt dus zeker niet meer na het geven van het commando format. Met het partitioneren van uw harde schijf wordt deze opnieuw ingedeeld, dit kunt u doen met het programma FDISK.EXE welke u op de gemaakte opstartdiskette kunt terugvinden. Vaak krijgt u uw PC aangeleverd met één ongepartitioneerde harde schijf. Dit betekent dat als u een harde schijf heeft van 20 Gb, u ook een C-schijf heeft van 20 Gb. Dit maakt het allemaal erg onoverzichtelijk, zeker als er veel verschillende gegevens op uw harde schijf staan. Door middel van het partitioneren van uw fysieke harde schijf, is het mogelijk om deze softwarematig op te splitsen in meerdere harde schijven. TIP FDISK.EXE : Heeft u een grote harde schijf (boven de 64 GB, tegenwoordig standaard), dan kunt u beter gebruik maken van FDISK.EXE van een Windows Me opstartdiskette, die gaat daar net iets beter mee om Zie de website van Microsoft voor update files voor Windows 98 gebruikers.

2 TIP RANISH PARTITION MANAGER : Zoekt u een alternatief voor EFDISK? Een soortgelijk gratis partitiebewerker is Ranish Partition Manager, Met dit programma kunt u tevens partities resizen. TIP PARTITION MAGIC : Heeft u geld over dan kunt u altijd nog beslissen om gebruik te maken van het commerciële pakket Partion Magic. Partitioneren en formatteren gaat hier supersnel mee, en bijna altijd foutloos Daarnaast kan PM gebruik maken van NTFS bestandssystemen en kunnen partitie's in omvang gewijzigd worden zonder verlies van data. U doet er verstandig aan om gebruik te maken van de opstartdiskettes van PM en de rest van het programma links laten liggen. Heeft u de informatie op deze pagina goed begrepen dan moet het vervolgens geen enkel probleem zijn om het programma PM te begrijpen. Eerst de juiste keuzes maken: meer dan 1 partitie Voordat u uw harde schijf gaat partitioneren is het verstandig om na te denken over hoe u hem precies wilt hebben. De eerste vraag die naar boven komt, is hoeveel ruimte u wilt reserveren voor Windows en de basis software. Windows, Office en een paar andere pakketten nemen al snel 750 Mb in beslag, dus een harde schijf van minimaal 1 Gb is zeker aan te bevelen. Wilt u zich alvast voorbereiden op toekomstige grotere Windows versies (indien de hardware dit toelaat) of als u standaard veel programma's geïnstalleerd heeft, dan is een schijf van 2 Gb ook mogelijk. TIP MULTIBOOT : Dan komt de vraag naar boven of u één of meerdere besturingssystemen op uw computer wilt plaatsen, want voor elk systeem zult u ongeveer eenzelfde hoeveelheid vrije ruimte moeten reserveren. Wilt u een multiboot-systeem maken, dan is het handig om bijvoorbeeld gebruik te maken van het shareware programma EFDISK.EXE welke u krijgt meegeleverd met de download van MrBooter op de website Met dit programma is het mogelijk om meerdere bootable harde schijven te maken (en deze zelfs te verbergen), dit is namelijk niet mogelijk met FDISK.EXE van Microsoft Windows. Nu er voldoende ruimte voor Windows en de standaardprogramma's is gereserveerd kan de rest van de harde schijf verdeeld worden voor andere belangrijke zaken. U kunt in ieder geval een harde schijf reserveren voor de map 'Mijn Documenten'. Maakt u veel gebruik van muziek en/of van afbeeldingen dan behoort een aparte harde schijf voor deze bestanden ook tot de mogelijkheden. Standaard worden deze opgeslagen in de mappen 'Mijn Muziek' en 'Mijn

3 Afbeeldingen', deze kunnen dan respectievelijk verhuizen naar de betreffende harde schijven. Daarnaast is het handig om harde schijven te reserveren voor eventueel nog te installeren programma's, spelletjes en een extra RAM-drive waar het vaste wisselbestand van Windows kan worden geplaatst. Een extra harde schijf waarop de verschillende installatie CD's op geplaatst kunnen worden, is ook geen overbodige luxe. Dit voorkomt het gejongleer met CD's tijdens de installatie. Daarnaast heb ik ook altijd een schijf gereserveerd waar ik de verschillende leuke programma's kan neerzetten welke bijvoorbeeld van internet zijn gedownload. Als je ze later nog een keer nodig hebt, dan heb je ze altijd bij de hand. BELANGRIJK : En dan is er natuurlijk een harde schijf nodig waarop de back-up van het gehele systeem geplaatst kan worden. De ingepakte versie van een back-up van uw C- schijf (inclusief wat extra software zoals een office pakket) neemt ongeveer 40% van de originele hoeveelheid data in beslag, dit komt neer op een bestand van ongeveer 250 Mb voor Windows 98/ME en 750 MB voor Windows XP. Soms is het handig om een aantal tussentijdse back-up`s te maken van uw systeem, waardoor een back-up schijf van 1 Gb/3 Gb vaak meer dan genoeg is. voor respectievelijk Windows 98/ME en Windows XP. Voorbeeld van schijfindeling/partities Om een idee te geven van een mogelijke indeling van een harde schijf van 12 Gb, is in onderstaande tabel een voorbeeld weergegeven van een mogelijke indeling voor een dualboot systeem. Zoals weergegeven worden de eerstvolgende schijfletters gebruikt voor de CD-ROM en evenutele CD-writer's en/of DVD spelers. Schijf I: wordt gebruikt als 'rommelhok'. U kunt uw eigen harde schijf natuurlijk naar eigen inzichten en behoeften indelen. Schijf Omvang Schijfnaam C: 1 of 2 Gb WinMe (voor XP minimaal 3 Gb) 1,0 Gb Win98 (Verborgen i.v.m. dualboot systeem) D: 1,0 Gb Program E: 1 tot 2 Gb BackUp F: 1,5 Gb Data G: 2,2 Gb CDData H: 2,0 Gb Spellen I: 1,0 Gb Vuil J: 0,3 Gb RAMDrive (ongeveer de huidige hoeveelheid RAM)

4 K: 1 Gb Software L:\M:\N: CDROM,CD-RW, DVD TIP RAMDRIVE : Heeft u meerdere harde schijven dan is het verstandig om de RAMDrive (Virtueel geheugen) op de snelste harde schijf te plaatsen Een RAMDrive ter grote van het RAM geheugen moet voldoende zijn, voor de zekerheid kunt u hem groter maken. TIP SYSTEEM BACK-UP DISKETTE : Maakt u gebruik van de SchoonePC systeem back-up diskette van deze website dan moet u een back-up partitie aanmaken op uw E:-schijf, zoals hierboven is weergeven. U kunt ook het AUTOEXEC.BAT bestand aanpassen: U dient daarin de schijfletter E: te wijzigen in de door u gewenste schijf. Partitioneren voor WINDOWS XP : Voor Windows XP moet u wat scheutiger te werk gaan Een C:-schijf van 2 Gb is een minimum, maar 3 tot 5 Gb ligt meer in de richting. Voor de systeem backup schijf moet u al snel rekening houden met bijna 1 Gb per back-up. 3 tot 5 Gb reserveren voor 3 systeem back-up's is daarom geen overbodige luxe. De rest kunt u naar eigen inzicht verdelen, zo heb ik speciale schijven gemaakt voor e- mail, plaatjes en media bestanden. Daarnaast zijn een paar extra vrije schijven geen overbodige luxe. U ziet het al: een schijf van 40 Gb is bij gebruik van XP al snel verdeeld. MAXIMALE OMVANG FAT32 : Bij het partitioneren dient u te beseffen dat 32GB de maximale omvang is voor een partitie met FAT32 bestandsysteem. Wilt u een grotere partitie dan zal deze gebruik moeten maken van het NTFS bestandssysteem. XP`s PAGEFILE.SYS : XP maakt gebruik van een pagefile.sys ipv een swapfile, het principe blijft echter hetzelfde. U doet er echter wel goed aan om de schijf voor de pagefile groot genoeg te maken: minimaal 500 MB is geen overbodige luxe. Uw schijfindeling (volgens de Windows Verkenner) zou er als volgt uit kunnen zien:

5 Het partitioneren kan beginnen Na de noodzakelijke voorbereidingen kan het uiteindelijke partitioneren gaan beginnen. Voor het partitioneren kan gebruik worden gemaakt van het programma FDISK, gratis meegeleverd met Windows. Partitioneren met behoud van gegevens : Voor het partitioneren van de harde schijf zijn er verschillende andere programma`s waarmee de gegevens op de harde schijf intact kunnen blijven. Dit kan bijzonder handig zijn als u geen back-up van uw gegevens kunt maken. Ten eerste is er het gebruikersvriendelijke en bekende programma Partition Magic (http://www.powerquest.com) waarvan de opstartdiskettes de voorkeur hebben Partition Magic heeft verder het voordeel dat het formatteren achterwege kan blijven, dat wordt door PM reeds gedaan. Verder is er ook het gratis edoch doeltreffende programma FIPS (o.a. te vinden op: beter bekend onder de LINUX gebruikers. Deze programma`s worden hier verder niet besproken, voor verdere informatie wordt u verwezen naar de betreffende software. Voor ons doel zijn deze programma`s namelijk niet nodig omdat wij het systeem toch van voor af aan weer gaan opbouwen. Heeft u geen enkele mogelijkheid om uw belangrijke gegevens veilig te stellen, dan zijn deze programma`s altijd nog een optie. TIP FIPS : FIPS maakt van het laatste gedeelte van een partitie een aparte partitie. Dit werkt natuurlijk alleen correct als daar geen gegevens meer staan. U dient daarom eerst de C:-schijf te defragmenteren om alle gegevens aan het begin van de schijf te krijgen. Schakel hiervoor tijdelijk het virtuele geheugen uit. Met het commando ATTRIB C:\*.* /S -S -H -A -R in MS-DOS kunt u eventueel voorkomen dat sommige bestanden niet verplaatst kunnen worden bij het defragmenteren.

6 U start de computer op vanaf de in de vorige stap gemaakte opstartdiskette. Na het opstarten geeft u het commando FDISK, doe dit echter alleen als u er zeker van bent dat er geen belangrijke informatie meer op uw harde schijf staat, want deze verdwijnen met een foutieve handeling onherroepelijk in het luchtledige Nadat u op ENTER drukt krijgt u waarschijnlijk een eerste scherm waarbij gevraagd wordt of u de ondersteuning voor grote schijven wilt activeren, hetgeen u met nogmaals een ENTER kunt bevestigen. U krijgt vervolgens het onderstaande scherm: Meerdere partities/schijven aanwezig? : Met optie 4 kunt u de huidige partities weergeven. Hieronder ziet u een voorbeeld, het kan echter heel goed zijn dat er bij u maar één partitie is weergegeven in plaats van 4 in onderstaand geval. In dit geval zijn er drie partities? om vanaf op te starten en een extended partitie. De status A geeft aan dat er van deze partitie wordt opgestart. (Als de computer opeens niet meer wil opstarten, kan het zijn dat u hier een wijziging in hebt aangebracht (keuze 2 van startmenu)

7 Voor de MS-DOS kenner : Als hier echter meer dan een partitie is vermeld dan heeft u nog de mogelijkheid om met uw belangrijke gegevens te schuiven, zonder dat u daar een back-up van hoeft te maken. Nadat u een schijf aangemaakt en geformatteerd hebt, is het vervolgens weer mogelijk om nogmaals te schuiven met informatie. U moet echter wel zeker zijn van uw handelingen, want een fout is snel gemaakt. Heeft u meer dan één fysieke harde schijven dan kunt u die terugvinden bij optie 5 uit het hoofdmenu, ook hier kunt u eventueel uw belangrijke gegevens naar toe verplaatsen. Huidige partities verwijderen Hoogstwaarschijnlijk staan er al een of meer partities op uw harde schijf. FDISK maakt in feite onderscheid tussen twee verschillende soorten partities: primaire DOS-partitie en uitgebreide DOS-partitie welke respectievelijk worden afgekort tot 'PRI DOS' en 'EXT DOS'. Op de primaire partitie komt het uiteindelijke Windowssysteem te staan waar vanaf de computer opgestart kan worden. De uitgebreide partitie kan weer worden opgesplitst in kleinere logische stations, waarin de schijven D: t/m K: uiteindelijk zullen komen te staan. Voordat u de schijf opnieuw kunt gaan indelen zullen de reeds bestaande partities eerst verwijderd moeten worden, hetgeen u kunt doen met optie 3. U komt dan in het volgende menu terecht. U kunt hier alle opties even aflopen, u krijgt vanzelf te zien of er wel iets te verwijderen valt.

8 Nieuwe partities aanmaken Als u klaar bent met het verwijderen van de reeds aanwezige partities, kunnen er weer nieuwe partities op de harde schijf worden aangemaakt, dit doet u door te kiezen voor optie 1 uit het opstartmenu van FDISK. U begint met het maken van een primaire DOS-partitie, wederom optie 1 (zie onderstaande scherm). De primaire DOS-partitie wordt straks de C:-schijf waarvoor 1 Gb was gereserveerd. Volg de aanwijzingen zodat u ongeveer 1 Gb reserveert voor de C:- schijf. Als het goed is wordt eerst de integriteit van het station gecontroleerd, dit kan even duren. Vervolgens krijgt u een soortgelijke mededeling. U wordt gevraagd om de omvang van de aan te maken schijf. Hier kunt u de werkgelijk gewenste omvang opgeven of een percentage van de schijfruimte. MULTIBOOT : Wilt u meerdere systemen op uw harde schijf plaatsen, dan zult u nu FDISK

9 moeten afsluiten en een ander partitionerings programma moeten gebruiken, FDISK laat dit namelijk niet toe. Zeer geschikt is het programma EFDISK (Extended FDISK) van het al eerder genoemde MrBooter. Hiermee kunt u een tweede primaire schijf maken, waar vanaf u later Windows of andere OS`s kunt laten opstarten. Als u klaar bent kunt u weer verder gaan met het programma FDISK voor het aanmaken van de uitgebreide partitie. Vervolgens moet de uitgebreide partitie worden aangemaakt. Dit doet u door te kiezen voor optie 2 van het bovenstaande menu. Zoals gezegd worden de overige logische schijven (D: t/m K:) over deze partitie verdeeld. U kunt er dus voor kiezen om de rest van de harde schijf te gebruiken voor de uitgebreide DOS-partitie. Met optie 3 in het bovenstaande menu kan de uitgebreide partitie worden opgesplitst in logische stations, zijnde D: t/m K: in ons geval, volg hierbij de eerder aangemaakte tabel. Heeft u alle partities en logische stations aangemaakt en zijn ze naar wens, dan zal de computer, nadat FDISK is afgesloten met ESC, opnieuw moeten worden gestart. Dit kunt u natuurlijk doen met de reset knop of met de toetscombinatie CTRL-ALT- DEL. Partities controleren Als alles naar uw idee goed is gegaan dan kunt u met optie 4 (Partitie gegevens weergeven) uit het opstart menu controleren of dit ook zo is. In onderstaande uitdraai zijn de eerste drie partities voor een multi-boot systeem en de laatste voor de uitgebreide partitie. Uw uitdraai ziet er natuurlijk net iets anders uit.

10 U kunt zien dat alle beschikbare ruimte is gebruikt, omdat de percentages optellen tot 100%. Als u vervolgens op ENTER drukt, wordt ook de indeling van de logische stations in de uitgebreide partitie weergegeven, deze zou er als volgt uit kunnen zien. Ook hier tellen de percentages weer op tot 100, zodat we er zeker van zijn dat alle beschikbare ruimte op de fysieke harde schijf wordt gebruikt. U bent nu klaar met het partitioneren van uw harde schijf. U kunt nu doorgaan met de volgende stap, het formatteren van de schijven. TIP FAT16/32 : Hierboven staat alleen bij de kleinste harde schijf (243 MB) het FAT16 systeem omdat dit het meest efficiënt werkt bij kleine schijven. Voor grote schijven (bijvoorbeeld 1 GB) kan het beste gebruik worden gemaakt van FAT32, hetgeen een stuk sneller werkt en ook nog schijfruimte bespaart. TIP FOUTMELDINGEN FDISK : Bij erg grote schijven worden er regelmatig foutmeldingen gemeld omdat FDISK daar oorspronkelijk niet voor ontworpen is. Is dit bij u ook het geval dan kunt u altijd nog gebruik maken van het programma EFDISK in plaats van FDISK. Met dit programma is bijna alles mogelijk Meer over EFDISK op de multiboot pagina. OPNIEUW OPSTARTEN : U KUNT NU BEGINNEN MET HET FORMATTEREN VAN DE SCHIJVEN. HET IS ECHTER BELANGRIJK DAT U DE COMPUTER EERST OPNIEUW OPSTART ANDERS WORDT ER NOG GEBRUIK GEMAAKT VAN DE OUDE PARTITIE GEGEVENS LAAT DE OPSTARTDISKETTE IN DE DRIVE ZITTEN Bron:

Multiboot systeem maken

Multiboot systeem maken Multiboot systeem maken Met de opkomst van Linux stappen steeds meer mensen over op een multiboot systeem, waarbij meerdere Operating Systemen op de harde schijf worden geplaatst. Ook als u alleen bij

Nadere informatie

FDISK. Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK

FDISK. Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK FDISK Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK Tegenwoordig is het heel erg gemakkelijk om van een hardeschijf meerdere hardeschijven te maken. Stel, u maakt graag foto s met uw digitale camera en u maakt ook nog eens

Nadere informatie

Opstartdiskette maken

Opstartdiskette maken Opstartdiskette maken Voor het installeren van Windows 98/ME (XP gaat vanaf CD-ROM), maar ook voor sommige andere taken, is het maken van een opstartdiskette onontbeerlijk. Dit kunt u doen door te kiezen

Nadere informatie

Werken met het DOS commando Fdisk

Werken met het DOS commando Fdisk Werken met het DOS commando Fdisk Bij een nieuwe harde schijf of bij het opnieuw instellen van partities moet Fdisk gebruikt worden. Ik krijg soms de vraag hoe dit nu precies werkt. Voor mij is het vrij

Nadere informatie

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware. BI1c. Jos Gils Erik Goossens

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware. BI1c. Jos Gils Erik Goossens Info-books BI1c Toegepaste Informatica Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware Jos Gils Erik Goossens Hoofdstuk 5 Met diskettes en harde schijven werken 5.1 Probleemstelling Gegevens worden

Nadere informatie

Verwijderen onnodige files

Verwijderen onnodige files Verwijderen onnodige files Te verwijderen bestanden Windows XP In Windows XP zijn op zich weinig bestanden te verwijderen, waardoor u relatief veel ruimte kunt besparen, XP neemt namelijk behoorlijk wat

Nadere informatie

Hoe partitioneer ik een hardeschijf?

Hoe partitioneer ik een hardeschijf? Project Hoe partitioneer ik een hardeschijf? Voor: Medewerker ICT Door: Patrick Koning Inleiding In deze opdracht ga je leren hoe je een harde schijf kunt partitioneren, oftewel: een harde schijf indelen

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows 98

Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding voor de systeembeheerder Arno Schoon IO1D4.1 Installatiehandleiding Windows 98 ICT Beheerder BOL-4 leerjaar 1 Koning Willem I College Project 2

Nadere informatie

1.1.1.1 Installatie van de harde schijf

1.1.1.1 Installatie van de harde schijf 1.1.1.1 Installatie van de harde schijf 1.1.1.1.1 Inleiding Een harde schijf wordt slechts bedrijfsklaar na volgende handelingen: Jumperinstelling op MASTER of SLAVE. Correct invoegen van de voedingsconnector

Nadere informatie

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren. Alle stappen voor de installatie

Nadere informatie

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen UBUNTU 8 installatie Onderwerpen Ubuntu downloaden VMWare klaarmaken Ubuntu installeren VMWare tools installeren 1. Ubuntu downloaden ( ) Je kan ubuntu gratis downloaden via de website www.ubuntu.com.

Nadere informatie

Installatie Windows XP Professional Edition

Installatie Windows XP Professional Edition Installatie Windwos XP Professional Edition 1 Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren.

Nadere informatie

Nieuw Windows register opbouwen

Nieuw Windows register opbouwen Nieuw Windows register opbouwen Na verloop van tijd vervuilt het Windows register, niet alleen door onnodige sleutels maar ook door het regelmatig toevoegen en weer verwijderen van sleutels. Met het programma

Nadere informatie

Schijven en stations formatteren

Schijven en stations formatteren Schijven en stations formatteren Vaste schijven, de primaire opslagapparaten op uw computer, moeten worden geformatteerd voordat u deze kunt gebruiken. Als u een schijf formatteert, configureert u de schijf

Nadere informatie

Operating Systems Linux Blok 7a Partities Erik Seldenthuis

Operating Systems Linux Blok 7a Partities Erik Seldenthuis Blok 7a Partities Tijdsduur Doel Benodigdheden Theorie 1 dagdeel omgaan met partities, partitiegegevens afbeelden en wijzigen, gebruik maken van partitie manager, kennis van indeling schijf in partities

Nadere informatie

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten 1.0 Introductie Wanneer je een product hebt aangeschaft van Eminent waarbij het vereist is een harde schijf in te bouwen, kan het vaak lastig zijn een

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

Bestandssystemen. yvan vander sanden. 16 maart 2015

Bestandssystemen. yvan vander sanden. 16 maart 2015 Bestandssystemen yvan vander sanden 16 maart 2015 Bij elk operating system is het belangrijk te begrijpen hoe schijven en bestandssystemen werken. Schijven moeten geformatteerd worden met een specifiek

Nadere informatie

Windows 95/98/ME tweaken met TWEAKUI

Windows 95/98/ME tweaken met TWEAKUI Windows 95/98/ME tweaken met TWEAKUI TWEAKUI is een van de bekendste tools om de User Interface (UI) van Windows naar eigen hand te zetten. Zo is het mogelijk om het bureaublad en het Startmenu aan te

Nadere informatie

Microsoft Windows 98 installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje

Microsoft Windows 98 installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje Microsoft Windows 98 installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Microsoft Windows 98 installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk en duidelijk,

Nadere informatie

Aanpassingen MSConfig

Aanpassingen MSConfig Aanpassingen MSConfig Met het programma MSConfig is het mogelijk om alle programma's welke tijdens het opstarten van Windows worden geladen te analyseren en desnoods te verwijderen. Dit bespaart u veel

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Windows installeren met setup

Windows installeren met setup Windows installeren met setup De setup van Windows 98 en Me installatie gaat grotendeels hetzelfde in zijn werk. Het voordeel van Windows Me is dat er nog maar een paar gegevens (zoals ID sleutel, naam

Nadere informatie

Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf

Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf Knoppix kookboek 3.2. Dualboot Windows XP met Knoppix 3.2 op 1 hardeschijf Hier wordt beschreven hoe je Knoppix 3.2. (Linux) en Windows XP professional op 1 hardeschijf (HD) kunt installeren. De software

Nadere informatie

Maak een image file van je harddisk

Maak een image file van je harddisk 1 van 5 17/03/2006 17:20 Maak een image file van je harddisk Norton Ghost 1. Een backup aanmaken met ghost 2. Terug zetten van een backup met ghost Ghost is een programma van Symantec waarmee u op een

Nadere informatie

14 tips om windows 7 sneller te maken

14 tips om windows 7 sneller te maken 14 tips om windows 7 sneller te maken De vrije ruimte op uw vaste schijf én in het werkgeheugen is van grote invloed op de prestaties van uw systeem. Ook een 'Solid State Disk' kan voor een enorme prestatieboom

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project vertel ik wat Open Source is en wat ik daarover heb gevonden. Ik laat zien hoe ik een Virtuele machine geschikt maak voor Dual Boot. Dan laat ik zien hoe je 2 besturingssystemen

Nadere informatie

Een Image van Windows maken

Een Image van Windows maken Een Image van Windows maken Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde

Nadere informatie

Samsung Auto Backup FAQ

Samsung Auto Backup FAQ Samsung Auto Backup FAQ Installatie V: Ik heb het Samsung externe harde schijfstation aangesloten maar er gebeurt niets. A: Controleer de verbinding met de USB-kabel. Als het Samsung externe harde schijfstation

Nadere informatie

CDROM Installatie HANDLEIDING c 2003, 2004 Stichting schoollan, Arnhem, Nederland. Bill Maas

CDROM Installatie HANDLEIDING c 2003, 2004 Stichting schoollan, Arnhem, Nederland. Bill Maas CDROM Installatie HANDLEIDING c 2003, 2004 Stichting schoollan, Arnhem, Nederland. Bill Maas 2 juni 2004 Inhoudsopgave I Overzicht van de installatie 4 1 Inleiding 5 2 Hardware 6 3 Installatietypen en

Nadere informatie

Inleiding. Wat is een bestandssysteem FAT16

Inleiding. Wat is een bestandssysteem FAT16 Hoe Partitioneren! Inleiding In deze feature zal ik zoals de titel al verraadt een uitleg geven over bestandssystemen en harddiskmanagement (partitioneren, formatteren en defragmenteren). Iedereen weet

Nadere informatie

Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen

Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen Installeren V: Mijn externe harde schijf van Samsung is aangesloten, maar er gebeurt niets. A: Controleer de USB-kabel. Als de externe harde schijf van Samsung

Nadere informatie

Windows ME & 2000. Dual boot. Waarschuwing. Het gebruik is voor eigen risico! Gino Damen 30 oktober 2000 Versie 3.0

Windows ME & 2000. Dual boot. Waarschuwing. Het gebruik is voor eigen risico! Gino Damen 30 oktober 2000 Versie 3.0 Windows ME & 2000 Dual boot Waarschuwing Het gebruik is voor eigen risico! Gino Damen 30 oktober 2000 Versie 3.0 Inhoudsopgave Inleiding...1 Waarschuwing...1 Wat is er nodig aan software...1 Wat is er

Nadere informatie

Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition

Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition 1 Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition 1-1 Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows Server

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98

Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98 Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...1 Woord vooraf...1 Stap 1 Installatie werkstation...2 Stap 2 Netwerk instellen...3 Stap 3 - Poledit......5 Stap 4

Nadere informatie

De QuickRestore-cd gebruiken

De QuickRestore-cd gebruiken De QuickRestore-cd gebruiken Met QuickRestore levert Compaq een programma waarmee u uw notebook pc weer aan de praat kunt krijgen, stuurprogramma s kunt toevoegen of van gegevens backups in een aparte

Nadere informatie

Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen.

Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Wellicht heeft u een maagdelijke nieuwe ongeformatteerde schijf in de buizing gemonteerd.

Nadere informatie

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Handleiding van Auteur: Michael4446 April 2008 handleiding: Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken Meerdere gebruikersaccounts aanmaken In Windows XP heeft u de mogelijkheid om met meerdere gebruikersaccounts te werken. Werken er meerdere personen op de computer dan ontkomt u er al niet meer aan en

Nadere informatie

Linux Server Installatie

Linux Server Installatie Linux Server Installatie Debian 5 Lenny Installeer Debian zonder grafische omgeving. Minimum voorwaarden voor een Debian Server: Install Type Minimal RAM[114] Recommended RAM[114] Hard Drive space used[114]

Nadere informatie

RAM optimaliseren: Cacheman

RAM optimaliseren: Cacheman RAM optimaliseren: Cacheman Windows beheert het geheugen op haar eigen manier, zonder dat u daar in principe veel invloed op heeft. Het programma Cacheman van Outertech kan daar verandering in brengen.

Nadere informatie

Software. Opdrachten - Deel 1. Naam: Klas: 2015 versie:concept-3.4.2

Software. Opdrachten - Deel 1. Naam: Klas: 2015 versie:concept-3.4.2 Software Opdrachten - Deel 1 Naam: Klas: 2015 versie:concept-3.4.2 Voorwoord Voorwoord In deze module staan de praktijk en theorie opdrachten voor de module Software Deel 1. I Voorwoord II Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rhino versnellen met RAM-disk

Rhino versnellen met RAM-disk Rhino versnellen met RAM-disk Een RAM-disk is een virtuele harde schijf. Een deel van het werkgeheugen (RAM) wordt gebruikt, door het besturingssysteem, om een harde schijf na te bootsen. Aan deze schijf

Nadere informatie

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Heeft U een nieuwe laptop of pc gekocht/gekregen en wilt U Compustam overzetten van Uw oude laptop-pc naar Uw nieuwe laptop -pc Ik ga in

Nadere informatie

POWER CINEMA GEBRUIKEN

POWER CINEMA GEBRUIKEN A P P E N D I X C POWER CINEMA GEBRUIKEN C-1 OPMERKING Lees zorgvuldig de volgende informatie, alvorens Power Cinema Software te installeren. 1. Om Power Cinema Software op een NIEUWE VASTE SCHIJF te installeren,

Nadere informatie

KPN Server Back-up Online

KPN Server Back-up Online KPN Server Back-up Online Snel aan de slag met Server Back-up Online Server Versie 6.1, built 2011 d.d. 20-08-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Een externe stick / disk formatteren voor OS X en Windows

Een externe stick / disk formatteren voor OS X en Windows Een externe stick / disk formatteren voor OS X en Windows 8/2012 ~ R. Sellis Regelmatig krijg ik de vraag hoe een externe schijf het makkelijkste te gebruiken is als zowel Microsoft Windows als Apple OS

Nadere informatie

Een IMAGE of Systeembackup maken

Een IMAGE of Systeembackup maken Een IMAGE of Systeembackup maken Een IMAGE of systeembackup is een kopie van uw C:\ schijf of van uw C:\ schijf en meerdere partities van uw harde schijf. Een Image bevat dus niet alleen uw besturingssysteem

Nadere informatie

JaZUp Gebruikershandleiding

JaZUp Gebruikershandleiding JaZUp Gebruikershandleiding Version 2.0 Beta door Hectore en Pr2-1 / 17 - Inhoud Inhoud... 2 Inleiding:... 3 Benodigdheden:... 3 Uitleg van de interface:... 4 Zoek AZbox IP Zoek :... 5 Azbox Login - Azbox

Nadere informatie

Ashampoo Rescue Disc

Ashampoo Rescue Disc 1 Ashampoo Rescue Disc Met de software kunt u een Rescue (Herstel) CD, DVD of USB-stick maken. Het rescue systeem (redding systeem) is voor twee typen situaties bedoeld: 1. Om een back-up naar uw primaire

Nadere informatie

Inhoud S003. Vak: Windows 7 niv 3/4

Inhoud S003. Vak: Windows 7 niv 3/4 Inhoud Windows 7 imaging.... 3 Voorbereiding; een ingerichte installatie strippen met Sysprep:... 4 Een Image maken met ImageX.... 7 De nieuwe schijf voorbereiden op de installatie van de image.... 9 Uitrollen

Nadere informatie

Overzicht van opties voor service en ondersteuning

Overzicht van opties voor service en ondersteuning Overzicht van opties voor service en ondersteuning QuickRestore Met Compaq QuickRestore kunt u uw systeem op elk gewenst moment terugzetten. QuickRestore biedt vijf typen opties voor terugzetten, die in

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

Windows 10 installeren met behulp van de Media Creation Tool

Windows 10 installeren met behulp van de Media Creation Tool Windows 10 installeren met behulp van de Media Creation Tool Inleiding Wanneer er tijdens het gebruik van Windows 10 een fout wordt geconstateerd, een update niet automatisch plaatsvindt of behoefte is

Nadere informatie

Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen.

Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. U heeft een maagdelijke nieuwe ongeformatteerde schijf in de behuizing

Nadere informatie

Gebruik van DVD-RAM discs

Gebruik van DVD-RAM discs Deze handleiding bevat de minimale informatie die nodig is voor het gebruik van DVD-RAM discs met de DVD MULTI Drive onder Windows XP. Windows, Windows NT en MS-DOS zijn gedeponeerde handelsmerken van

Nadere informatie

Beginnersles 2 Computerles Windows 7

Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Ik geef hier nogmaals een overzicht van de belangrijkste Toets-Combinaties: (Ik gebruik ze al jaren, en heb daar veel gemak van ) Ctrl + A = Selecteren Ctrl + C = Kopiëren

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4 Stap 3: Windows

Nadere informatie

EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5"en 3.5"SATA Harde Schijven

EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5en 3.5SATA Harde Schijven EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5"en 3.5"SATA Harde Schijven 2 NEDERLANDS EW7015 Dual Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken...

Nadere informatie

Het installeren van een tweede harde schijf in Windows 2000 en XP

Het installeren van een tweede harde schijf in Windows 2000 en XP Het installeren van een tweede harde schijf in Windows 2000 en XP keywords : tutorial harddisk fdisk Voorwoord. Deze handleiding behandeld het aansluiten en laten werken van een tweede harde schijf in

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e

Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e Je kan een Wii via twee verschillende manieren ombouwen. Hardmod: Je kan een chip in je Wii monteren. Een hele klus met de

Nadere informatie

Knoppix kookboek 3.2. dual-boot Knoppix (Linux) en Windows98 op 1 harde schijf door Wim Hegeman.

Knoppix kookboek 3.2. dual-boot Knoppix (Linux) en Windows98 op 1 harde schijf door Wim Hegeman. Knoppix kookboek 3.2. dual-boot Knoppix (Linux) en Windows98 op 1 harde schijf door Wim Hegeman. Hier wordt beschreven hoe je Knoppix 3.2. (Linux) en Windows98 (W98) op 1 hardeschijf (HD) kunt installeren.

Nadere informatie

Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik

Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik SOFTLOK 11.2x Update met behoudt van gegevens en het instellen van het EMS geheugen bereik Beste SOFTLOK gebruiker! Met SOFTLOK 11.2 Update kunt u ook de gegevens van een oudere SOFTLOK versie overnemen.

Nadere informatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Installatie op een stand-alone computer. Installatie. Compad Bakkerij Installatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Installatie op een stand-alone computer. Installatie. Compad Bakkerij Installatie Compad Bakkerij Installatie Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 23 mei 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 16 juli 2012 Definitief Carol Esmeijer Waarschuwingen toegevoegd Inleiding

Nadere informatie

Info-books. Toegepaste Informatica. Inform 5-6. Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet. Handel Secretariaat-talen.

Info-books. Toegepaste Informatica. Inform 5-6. Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet. Handel Secretariaat-talen. Info-books HA1c Inform 5-6 Toegepaste Informatica Handel Secretariaat-talen Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet J. Gils E. Goossens Hoofdstuk 5 Met diskettes en harde schijven werken

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer Computer-onderhoud Agenda Echt schoonmaken Schijforganisatie; partities Opruimen Verdere opruiming Presentatie Mathieu Geelen Defragmentatie!? Backup 1 2 Echt schoonmaken Partitioneren Beperkte mogelijkheden

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag bekijk laat ik zien wat je nodig hebt en wat het kost om de PC te upgraden van Office XP naar Office 2007. Ik laat zien wat voor processor je nodig hebt en wat de systeemeisen

Nadere informatie

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Voorwoord... 2 Allway Sync... 2 FreeFileSync... 2 Uitleg Allway Sync.... 3 Wat heb je nodig?... 3 De extra harde

Nadere informatie

Visitaal Pictogrammen Postbus AD Amsterdam tel Handleiding PictoSerie 1.

Visitaal Pictogrammen Postbus AD Amsterdam tel Handleiding PictoSerie 1. Visitaal Pictogrammen Postbus 184 1000 AD Amsterdam tel 020-6678618 www.visitaal.nl contact@visitaal.nl Handleiding PictoSerie 1.0 inhoud handleiding PictoSerie 1. introductie... 1 2. over deze handleiding...

Nadere informatie

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Backup en Recovery Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Bekende scenario s? En toen had ik het bestand per ongeluk gewist en kon ik het niet meer terug vinden..

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48 INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48 Dit document beschrijft de installatie van Queen. Onderstaande procedure voert u uit op de computer waarop u met Queen wilt gaan werken. Aandachtspunten bij installatie onder

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en

Boot Camp Installatie- en Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: De Boot Camp-assistent starten 4 Stap 2: Windows installeren 4 Stap 3: De Boot Camp-besturingsbestanden

Nadere informatie

Acer erecovery Management

Acer erecovery Management 1 Acer erecovery Management Acer erecovery Management is een hulpprogramma dat door het softwareteam van Acer werd ontwikkeld en u een eenvoudig, betrouwbaar en veilig middel biedt om uw computer opnieuw

Nadere informatie

EW7011 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven

EW7011 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven EW7011 2 NEDERLANDS EW7011 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking... 2 2.0 Een harde schijf aansluiten...

Nadere informatie

Bureaublad-chaos. De nadelen van het bewaren op je bureaublad

Bureaublad-chaos. De nadelen van het bewaren op je bureaublad Bureaublad-chaos Wist je dat het zetten van bestanden direct op je bureaublad je productiviteit kan schaden? Ik was vroeger een van die mensen die alles direct op hun bureaublad bewaarden, downloaden,

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 4 Inleiding 5 Benodigdheden 6 Installatie-overzicht 6 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 6 Stap 2: De Boot Camp-assistent openen 6 Stap

Nadere informatie

EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven

EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven 2 NEDERLANDS EW7033 USB Behuizing voor 2.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking...

Nadere informatie

Heb je nog geen account maak dit dan aan en koppel je gps aan het account. Zie daarvoor de volgende handleiding.

Heb je nog geen account maak dit dan aan en koppel je gps aan het account. Zie daarvoor de volgende handleiding. Hoe installeer ik de Life-Time Update? Zie ook de handleiding van Garmin: http://www.garmin.nl/page/?id=83 In algemene zin: Op basis van onze eigen ervaring is de indruk dat de lifetime voor het gros van

Nadere informatie

Installatiehandleiding HDN Certificaat

Installatiehandleiding HDN Certificaat Installatiehandleiding HDN Certificaat HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 599 M: helpdesk@hdn.nl 1 Inhoudsopgave Installatiehandleiding Inleiding - Het HDN certificaat, uw digitale paspoort...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Samsung SecretZone FAQ

Samsung SecretZone FAQ Samsung SecretZone FAQ De volgende lijst met vragen en antwoorden geeft oplossingen op problemen die u kunt ondervinden bij het gebruik van Samsung SecretZone. V: Ik kan Samsung SecretZone niet installeren.

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware. Activeren RAID mogelijkheden. PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware. Activeren RAID mogelijkheden. PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van de Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card. Met deze kaart kun je gemakkelijk twee Serial ATA poorten

Nadere informatie

USB2.0 Hard Disk Case. Installatiehandleiding

USB2.0 Hard Disk Case. Installatiehandleiding USB2.0 Hard Disk Case Installatiehandleiding Inleiding Dankzij deze hard disk case, die geschikt is voor een vaste schijf van 2,5 inch met een willekeurige capaciteit, kunt u uw computer snel uitbreiden

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE

INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE Dit document beschrijft de installatie van King stand alone. Dat wil zeggen: u werkt single user en zowel programmatuur als administraties staan op dezelfde computer.

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Benodigdheden 5 Installatie-overzicht 5 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 5 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 5

Nadere informatie

Help! Hoe installeer ik correct mijn nieuwe NAS server?

Help! Hoe installeer ik correct mijn nieuwe NAS server? Help! Hoe installeer ik correct mijn nieuwe NAS server? Als U nieuwe harde schijf(ven) heeft aangekocht, dan zijn deze maagdelijk blank. Geen enkel besturingssysteem kan met deze harde schijven zo aan

Nadere informatie

Back-up maken met Cobian Backup

Back-up maken met Cobian Backup Back-up maken met Cobian Backup Wie geregeld gebruikmaakt van een computer, kent het belang van een back-up. Door een kopie te maken van belangrijke bestanden en documenten voorkomt u dat u ze kwijtraakt

Nadere informatie

Linux te installeren Media Creation (USB)

Linux te installeren Media Creation (USB) Linux te installeren Media Creation (USB) Het maken van een USB opstartschijf aan laars Linux. Geschreven door: Nick INTRODUCTIE Distributies dit werkt met: Universal Wat deze gids volbrengt: Het maken

Nadere informatie

Ultieme Microsoft Windows installatiegids

Ultieme Microsoft Windows installatiegids Ultieme Microsoft Windows installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Ultieme Microsoft Windows installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk en

Nadere informatie

Workshop CCleaner. Onderhoudsbeurt voor uw pc

Workshop CCleaner. Onderhoudsbeurt voor uw pc Workshop CCleaner Onderhoudsbeurt voor uw pc CCleaner is een gratis programma dat uw pc grondig onder handen neemt en allerlei ongewenste softwarerestjes en overbodige bestanden verwijdert. Niet alleen

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015 Handleiding Opslag Online Client voor Windows Versie maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van de software 4 2.3 Installeren van

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE

INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE Dit document beschrijft de installatie van King stand alone. Dat wil zeggen: u werkt single user en zowel programmatuur als administraties staan op dezelfde computer.

Nadere informatie

UNetbootin downloaden en gebruiken.

UNetbootin downloaden en gebruiken. 1 UNetbootin downloaden en gebruiken. Download het programma UNetbootin van deze link: http://unetbootin.sourceforge.net/ Klik op de blauwe knop Download (for Windows) zie afbeelding Opslaan in de map

Nadere informatie

Bent u nu dus genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen? NEE, want er is een goede, ja zelfs gratis, oplossing voorhanden.

Bent u nu dus genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen? NEE, want er is een goede, ja zelfs gratis, oplossing voorhanden. Linux Mint Als u een computer hebt die met Windows XP werkt weet u inmiddels dat u met die computer niet meer veilig kunt internetten, omdat Windows XP niet meer door Microsoft wordt onderhouden. Bent

Nadere informatie

FHD-2. USB 2.0 / USB 2.0 & FireWire version. Rev. 316

FHD-2. USB 2.0 / USB 2.0 & FireWire version. Rev. 316 FHD-2 USB 2.0 / USB 2.0 & FireWire version Rev. 316 FREECOM FHD-2 Geachte klant, Hartelijk dank voor de aanschaf van de Freecom FHD-2 externe hard drive. Voor het beste gebruiksgemak en optimale prestaties

Nadere informatie