14 tips om windows 7 sneller te maken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "14 tips om windows 7 sneller te maken"

Transcriptie

1 14 tips om windows 7 sneller te maken De vrije ruimte op uw vaste schijf én in het werkgeheugen is van grote invloed op de prestaties van uw systeem. Ook een 'Solid State Disk' kan voor een enorme prestatieboom zorgen; uw pc start bijvoorbeeld in amper 8,7 seconden op. Lees dit artikel en zet uw pc in een hogere versnelling! Tip 1 - Elke partitie zijn eigen prullenbak Windows 7 reserveert op uw vaste schijf ruimte voor o.a. de prullenbak. Voor elke partitie die u op de schijf hebt aangemaakt (C-schijf, D-schijf etc.) is er een aparte prullenbak. Reserveerde Windows XP hiervoor circa 10 procent van de schijfruimte, Windows 7 doet het met 9196 MB, wat gezien de capaciteit van de moderne vaste schijven van tegenwoordig is zeer redelijk is. U kunt deze ruimte nog wat kleiner maken om meer ruimte te creëeren voor bijvoorbeeld virtueel werkgeheugen: 1. Klik met de rechtermuisknop op de prullenbak. 2. Kies de optie Eigenschappen. Verlaag bij Aangepaste grootte het aantal megabytes dat de prullenbak in beslag neemt. Tip 2 - Meer RAM-geheugen Behalve de processor is vooral het beschikbare werkgeheugen, oftewel RAM-geheugen, bepalend voor de systeemprestaties. Juist omdat de huidige pc's over een royaal werkgeheugen van 2 GB of meer beschikken, wordt het bureaublad door allerlei applicaties overladen met toeters en bellen, die enerzijds heel aardig zijn, maar anderzijds een zware aanslag doen op het werkgeheugen. Want zij zijn allemaal actief, op de voorgrond of op de achtergrond. Denk aan screensavers, extra klokken, weerberichten etc. Allemaal snoepen zij van uw ruime resources, wat ten koste gaat van de prestaties van uw machine. Het is daarom verstandig om te controleren welke programma's actief zijn en hoeveel geheugen die in beslag nemen (zie tip 4). Uitschakelen of kiezen voor een ander (eenvoudiger) programma kan een wereld van verschil betekenen. Evenals het verder uitbreiden van het werkgeheugen. Tip 3 - Maximale geheugengrootte Het RAM-geheugen heeft evenwel zijn grens. Met de 64-bits versie van Windows 7 is de 4 GigaByte werkgeheugengrens doorbroken. De 32-bits versie is gelimiteerd tot 4 GB. Zit er maar 2 GB in uw pc, dan neemt Windows 7 zijn toevlucht tot het wisselbestand. Dit is een gereserveerd stuk 'virtueel geheugen' op de vaste schijf, dat dienst doet als werkgeheugen. Mede om die reden is het verstandig de vaste schijf schoon te houden en overbodige bestanden te verwijderen Tip 4 - Controleer het geheugen dat programma's in beslag nemen Op de volgende manier controleert u welke programma's het meeste geheugen gebruiken: 1. Druk op Alt+Ctrl+Del 2. Kies in het Windows venster voor de optie Taakbeheer starten 3. Open het tabblad Processen De laatste kolom laat zien hoeveel geheugen voor elk programma nodig is. Een programma dat veel geheugen opslokt en weinig gebruikt wordt, kunt u het beste uitschakelen of vervangen door een equivalent, dat met minder resources genoegen neemt.

2 Tip 5 - Tijdelijke bestanden snel wissen Sommige bestanden, die Windows slechts tijdelijk nodig heeft, worden niet automatisch door het systeem gewist. Zo kan het zijn dat zich na verloop van tijd heel wat overbodige bestanden op de vaste schijf bevinden, die het virtueel geheugen in de weg kunnen staan. Door die handmatig te verwijderen boekt u winst. Bijkomend voordeel: de virusscanner en de back-up zullen sneller klaar zijn. Om de overbodige tijdelijke bestanden te wissen neemt u de volgende stappen: 1. Klik in Windows 7 op Start >> Computer. 2. Selecteer de op te schonen schijf of partitie. 3. Klik op de rechter muisknop en kies in het snelmenu voor de optie Eigenschappen. 4. Klik op het tabblad Algemeen op de knop Schijfopruiming. 5. Kies - als de pc meerdere gebruikeraccounts telt - van welke gebruiker u de bestanden wilt opschonen: kies bij voorkeur Bestanden van alle gebruikers. Klik vervolgens op Doorgaan. 6. Het dialoogvenster Schijfopruiming verschijnt. 7. Vink de optie Tijdelijke bestanden aan alsmede eventuele andere op te schonen onderdelen en klik op OK.

3 Tip 6 - Programma's die u niet gebruikt verwijderen Door ongebruikte programma's te verwijderen creëert u werkruimte. U doet dit als volgt: 1. Klik op Start > Configuratiescherm. 2. Kies de optie Programma's >> Programma's en onderdelen. 3. Rechtsklik op een programma dat u niet meer gebruikt en kies Verwijderen. Tip 7 - Systeemcomponenten die u niet gebruikt verwijderen Voor systeemcomponenten die u niet gebruikt, geldt hetzelfde als voor tijdelijke bestanden en ongebruikte programma's: verwijderen! U doet dit als volgt: 1. Klik op Start > Configuratiescherm. 2. Kies de optie Programma's > Programma's en onderdelen. 3. Klik in het linkerdeelvenster op de optie Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Na een poosje wachten heeft Windows de componentenlijst bijgewerkt en verschijnt het dialoogvenster Windows-onderdelen. U dient hier de componenten die u wilt uitschakelen aan te vinken. Door op OK te klikken, bevestigt u uw keuze. Sluit daarna alle vensters.

4 Tip 8 - Virtueel geheugen optimaal inrichten Indien u Windows 7 zelf het virtuele geheugen laat beheren, dan levert u prestaties in. Het is dus verstandig om zelf te bepalen hoe groot het virtueel geheugen moet zijn. U doet dit als volgt: 1. Klik op Start > Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Systeem. 2. Klik in het linkerdeelvenster op de optie Geavanceerde systeeminstellingen. 3. Open het tabblad Geavanceerd. 4. Klik in het vak Prestaties op de knop Instellingen. 5. Open tabblad Geavanceerd. 6. Klik in het vak Virtueel geheugen op de knop Wijzigen. Daarmee opent u het dialoogvenster Virtueel geheugen. 7. Vink de optie Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren uit. 8. Selecteer nu een voor een alle aanwezige vaste schijven en klik voor elk op de optie Geen wisselbestand > Instellen. Windows zal een waarschuwing geven wanneer u het wisselbestand uitschakelt, negeer deze waarschuwing want de uitschakeling is maar tijdelijk! 9. Nu er geen wisselbestand meer actief is, sluit u alle dialoogvensters en opent u Windows Verkenner. Defragmenteer nu elke schijf waarop een virtueel geheugen aanwezig was: rechtsklik op de drive-letter, kies Eigenschappen >> Extra >> Nu defragmenteren. 10. Sluit Windows Verkenner en open opnieuw het dialoogvenster Virtueel geheugen. 11. Als de C-schijf al vrij vol zit, kies dan - indien aanwezig - de tweede harde schijf (D). 12. Klik op de optie Aangepaste grootte. 13. Voer in de invoervakken Begingrootte en Maximale grootte hetzelfde getal in. U kunt wel de richtlijn die Windows aangeeft als waarde overnemen (zie onderin het dialoogvenster). 14. Doorgaans zult u de pc nu opnieuw moeten opstarten.

5 Tip 9 - Schrijfcache Windows 7 activeren De schrijfcache versnelt alle activiteiten die te maken hebben met informatie op schijf bewaren: 1. Klik op Start > Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Systeem. 2. Klik in het linkerdeelvenster op de optie Apparaatbeheer. 3. Klik in het dialoogvenster Apparaatbeheer op het pijltje vóór Schijfstations. 4. Rechtsklik op de vaste schijf waarvan de cache geactiveerd moet worden en selecteer de optie Eigenschappen. 5. Open het tabblad Beleidsregels en vink de optie Schrijfcache op het apparaat inschakelen. 6. Kies OK. De snelheid waarmee de harde schijf werkt zal aanzienlijk toenemen, omdat de meest gebruikte instructies voortaan worden opgeslagen in het cache geheugen van de vaste schijf. Tip 10 - Temp directory regelmatig opruimen Deze directory dient u handmatig te wissen via de commandoprompt van Windows. U doet dit als volgt: 1. Klik op Start en typ in het zoekvak de letters CMD gevolgd door Enter. 2. U krijgt nu een zwart DOS-venster te zien. 3. Typ het commando SET en druk op Enter.

6 4. Vista toont nu alle informatie die met de actieve gebruiker te maken heeft. In de getoonde lijst kunt u zien waar zich de TEMP directory bevindt, bijvoorbeeld C:\Users\uwnaam\Appdata\Local\Temp 1. Keer terug naar Windows door EXIT te typen en op Enter te drukken. 2. In Windows Verkenner kunt u nu de inhoud van de gevonden map wissen. Tip 11 - Swapfile automatisch wissen Niet alleen om ruimte vrij te maken, maar ook om uw privacy te beschermen en geen sporen op de computer achter te laten, doet u er goed aan de swapfile of 'het wisselbestand' te wissen. Dit kunt u automatisch laten doen, zodra u Windows afsluit. U richt dit in via een wijziging in het Windows Register: 1. Wijzigingen in het Windows Register moeten met de grootste zorgvuldigheid worden uitgevoerd. Fouten kunnen ertoe leiden dat uw systeem niet goed meer werkt. Dus volg elk van de onderstaande stappen nauwgezet op. 2. Klik op Start en typ in het zoekvak de opdracht REGEDIT gevolgd door Enter. 3. Bevestig de waarschuwing met Ja. 4. Open de sleutel: Hkey_Local_Machine\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management 1. Verander de waarde ClearPageFileAtShutdown van 0 in 1 2. Bewaar de verandering van het register. Om deze nieuwe instelling te activeren dient u het systeem opnieuw op te starten. Tip 13 - Automatische defragmentatie Een van de onderdelen in uw pc die schuldig kan zijn aan teruglopende prestaties is fragmentatie van de vaste schijf. Fragmentatie is het opsplitsen van bestanden voor de opslag: een paar bytes worden hier bewaard, andere bytes daar en de laatste bytes op weer een andere plek. Zodra het bestand geopend wordt, moeten al die stukjes bij elkaar worden gezocht, wat de prestatie van het systeem niet ten goede komt. De oplossing is defragmentatie: de bestanden op de vaste schijf worden gereorganiseerd en weer als strak aaneengesloten bytereeksen op de vaste schijf opgeslagen. Onder Windows XP moest u zelf een defragmentatie-opdracht geven en vervolgens wachten tot de klus geklaard was. Windows 7 start het defragmenteren automatisch en voert het op de achtergrond uit. U kunt dus gewoon verder met uw werkzaamheden terwijl de schijf wordt opgefrist. U mag uw pc tussentijds zelfs uitschakelen. U bereikt Windows 7 Defragmenter via: 1. Kies Start >> Computer. 2. Rechtsklik op de icoon van de vaste schijf en kies Eigenschappen. 3. Open het tabblad Extra en klik op de knop Nu defragmenteren. In tegenstelling tot wat er in de knop staat, begint de defragmentatie niet meteen. U krijgt namelijk het venster Schijfdefragmentatie te zien, waarin u kunt aangeven wanneer het periodieke defragmenteren moet plaatsvinden. Tip 14 - Autostartmap opruimen Veel software heeft als nadeel dat de makers het programma automatisch laten starten, zodra de pc

7 wordt opgestart. Dit is niet altijd gewenst, terwijl het programma in zo'n geval toch geheugen en processorcapaciteit inpikt. U kunt dit als volgt oplossen: 1. Klik op de sneltoetscombinatie Windows-toets + R. 2. Typ het commando MSCONFIG en druk op Enter. 3. Open het tabblad Opstarten. 4. Verwijder alle vinkjes bij de programma's die u niet langer automatisch wilt laten opstarten. 5. Na een herstart van de pc is de verandering actief.

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 17 mei yyyy - 1 - Inhoudsopgave 1. Om te beginnen...3 2. Systeemeisen...3 2.1 Server...3 2.1.1 Hardware...3 2.1.2 Software...3 2.2 Client...3 2.2.1 Hardware...3 2.2.2

Nadere informatie

Afwerklijstje na installatie van Linux Mint 13 Xfce.

Afwerklijstje na installatie van Linux Mint 13 Xfce. Afwerklijstje na installatie van Linux Mint 13 Xfce. Ondanks Linux Mint 13 Xfce erg compleet is, adviseer ik u toch om na de installatie het volgende lijstje af te werken. Dit lijstje is erg belangrijk

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1 De computer Wat kun je met een computer doen? internetten communiceren met familie / vrienden via email conversaties houden via een chatbox reizen plannen, dagtrips uitstippelen gewoon informatie zoeken

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding KPN ÉÉN Software Integratie Outlook Handleiding Inhoud 1. Inleiding 3 2. Installeren 4 3. Snel starten 5 3.1 Telefoonscherm 5 3.2 Preview venster 6 4. Bellen 7 4.1 Bellen met een telefoonnummer op papier

Nadere informatie

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Documentgegevens Auteur : Bastiaan Kooij, Marloes de Vetten, Henk Heurter, Bjorn Berfelo Heutink ICT Versie: mei 15 Disclaimer Op de inhoud van deze

Nadere informatie

Handige toepassingen in Outlook

Handige toepassingen in Outlook Handige toepassingen in Outlook www.hetbeterewerken.nl info@hetbeterewerken.nl t: 0343444255 of M: 0655707201 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. hetbeterewerken

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten 1.0 Introductie Wanneer je een product hebt aangeschaft van Eminent waarbij het vereist is een harde schijf in te bouwen, kan het vaak lastig zijn een

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document)

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) INLEIDING In de nu volgende tekst wordt beschreven op welke manieren je een document (Word, Exel, Powerpoint) via E-mail als een attached

Nadere informatie

Declareren via VECOZO

Declareren via VECOZO Declareren via VECOZO Voor podotherapie Intramed versie 8.2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding...1 Hoofdstuk 2 Algemene instellingen...2 2.1 Praktijk AGB-code controleren / invullen...2 2.2 AGB-code instellen

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt.

Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt. Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt. Maak kennis met de MacBook Pro www.apple.com/nl/macbookpro Ingebouwde FaceTime HD-camera Videobellen met gebruikers van de nieuwste ipad,

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

Version 1.1. Readiris 14 Windows. Gebruikshandleiding. 10/29/2012 I.R.I.S. Products & Technologies dgi

Version 1.1. Readiris 14 Windows. Gebruikshandleiding. 10/29/2012 I.R.I.S. Products & Technologies dgi Version 1.1 Readiris 14 Windows Gebruikshandleiding 10/29/2012 I.R.I.S. Products & Technologies dgi Readiris TM 14 - Gebruikshandleiding Inhoud Kennismaken met Readiris... 9 Wat is er nieuw in Readiris

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

Een internetverbinding draadloos delen

Een internetverbinding draadloos delen Draadloos internet heeft de toekomst, maar het zal nog even duren voordat u dit betaalbaar via uw telecomaanbieder kunt doen. Maar wel kunt u alvast een eigen draadloos netwerk aanleggen om overal in huis

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

1 Handleiding Picassa

1 Handleiding Picassa 1 Handleiding Picassa 1.1 Inleiding Picasa is een eenvoudig foto bewerkingsprogramma. De mogelijkheden zijn beperkt. Voor een beginneling is het een aardig programma om de basisvaardigheden onder de knie

Nadere informatie

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Versie 1.5 Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Cursus inhoud: Blz. 1. Algemene informatie 2 2. Start 3 3. Vastleggen (inlezen) van materiaal 4 4. Bewerken videomateriaal 5 5. Plaatsen van overgangen

Nadere informatie

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT!

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden. Te lang om te raden of te kraken door mensen en computers.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 5 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 7

Nadere informatie

Adobe reader is vernieuwd en heet nu Adobe acrobat reader DC

Adobe reader is vernieuwd en heet nu Adobe acrobat reader DC Geen handleidingen te zien op de handleidingen website van de Compuclub besturingssystemen Windows Vista en Windows 7 Het volgende is het probleem Adobe reader is vernieuwd en heet nu Adobe acrobat reader

Nadere informatie