ELEKTRISCHE SCHRIKDRAADINSTALLATIES 1983 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ELEKTRISCHE SCHRIKDRAADINSTALLATIES 1983 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 1. INLEIDING Dat elektrische schrikdraadinstallaties niet altijd even onschuldig zijn als men denkt is in Nederland diverse malen gebleken door ongevallen die met zulke installaties plaatshadden. Enkele van deze ongevallen kostten zelfs mensenlevens; bij andere waren dieren het slachtoffer. Een onderzoek van de ongevallen bracht aan het licht dat de oorzaak meestal te wijten was aan ondeugdelijke aanleg van de installatie waardoor de schrikdraad onder een voor mens en dier levensgevaarlijke spanning was komen te staan. Dergelijke ongevallen zijn slechts te voorkomen door een nauwgezette naleving van de veiligheidsvoorschriften zoals die zijn opgenomen in het "Veiligheidsbesluit electrische schrikdraden" (Staatsblad I 482, van 2 november 1948). Deze voorschriften zijn van technische aard en voor de niet-vakman moeilijk te begrijpen. Mede daarom is in genoemd besluit bepaald dat een deskundige op elektrotechnisch gebied - bijvoorbeeld een door het Provinciaal- of plaatselijk elektriciteitsbedrijf erkende installateur - jaarlijks ter plaatse moet nagaan of de gehele schrikdraadinstallatie aan genoemde voorschriften voldoet. De deskundige geeft, ten bewijze dat de keuring heeft plaatsgehad, een bewijs in duplo af. Het bewijs verliest zijn geldigheid op 1 april van het jaar volgende op dat van afgifte. Op dit bewijs moet tevens worden vermeld het fabrikaat en het type van de spanninggever. De eigenaar moet een keuringsbewijs in zijn bezit houden ten bewijze dat de keuring heeft plaatsgevonden. Het duplicaat moet binnen 3 dagen na dagtekening - mede ondertekend door de eigenaar van de installatie - worden toegezonden aan het districtshoofd van de Arbeidsinspectie in wiens ambtsgebied het bedrijf van de schrikdraadhouder zich bevindt. Deze verplichting is vastgelegd in artikel 16, 4e lid van het "Veiligheidsbesluit electrische schrikdraden". 2. INSTALLATIE- EN KEURINGSVOORSCHRIFTEN 2.1 Veiligheidsmaatregelen t.o.v. aanwezige bovengrondse sterkstroomleidingen van hoge of lage spanning Het is verboden schrikdraden of de toevoerdraden daarvan te bevestigen aan palen of masten van bovengrondse leidingen. Dit geldt in het bijzonder voor bovengronds aangelegde sterkstroomleidingen van hoge of lage spanning. Verschillende malen hebben zich dodelijke ongevallen voorgedaan doordat een schrikdraad - die aan palen van een bovengronds sterkstroomnet was bevestigd - met de sterkstroomleidingen in contact kwam en onder de volle netspanning kwam te staan. De bovengrondse toevoerleiding kan onder andere worden vervangen door een in de grond gelegde hoogspanningskabel, bijvoorbeeld bougiekabel, die in zijn geheel beschermd dient te worden door een slagvaste kunststofbuis (diameter 16 mm, 5/8"). De in- en uitgangen hiervan moeten worden afgedicht met bijvoorbeeld rubber compound om binnendringen van vocht te voorkomen.

2 blz.2 Teneinde te voorkomen dat bij breuk van een bovengrondse sterkstroomleiding (van lage en hoge spanning) de weide-afrastering onder een levensgevaarlijke spanning komt te staan is het dringend noodzakelijk dat tussen de sterkstroomleidingen en de leidingen van de schrikdraadinstallatie (met inbegrip van de toevoerleiding tussen de spanninggever en de schrikdraad) minimumafstanden in acht worden genomen (artikel 5 "Veiligheidsbesluit elctrische schrikdraden"). Horizontaal geprojecteerd moet de afstand tussen schrikdraden en hun toevoerdraden tot de daaraan evenwijdig lopende bovengrondse sterkstroomdraden van lage spanning tenminste 2 m zijn. Het vorenstaande geldt niet indien de schrikdraden zich nergens op een grotere hoogte dan 1 m boven het maaiveld bevinden. In horizontale projectie gemeten moet de afstand tussen schrikdraden en hun toevoerdraden tot de daaraan evenwijdig lopende bovengrondse sterkstroomdraden van hoge spanning tenminste 15 m zijn. De afstand van schrikdraden en hun toevoerdraden tot kruisende bovengrondse sterkstroomdraden, moet - vertikaal geprojecteerd - bij sterkstroomdraden van lage spanning tenminste 2 m en bij sterkstroomdraden van hoge spanning tenminste 4 m zijn. 2.2 De afstand van schrikdraadleidingen tot delen van sterkstroominstallaties Tussen delen van schrikdraadinstallaties en delen van sterkstroominstallaties - voor zover deze laatste door een defect onder spanning komen te staan (men denke bijvoorbeeld aan in metalen buizen gelegde leidingen) - dient een afstand van tenminste 50 mm te worden aangehouden. Ook hier geldt dat voorkomen dient te worden dat een isolatiedefect in de sterkstroominstallatie kan leiden tot het onder netspanning geraken van een schrikdraad. 3. DE SPANNINGGEVER 3.1 Opstelling Het is verboden spanninggevers van schrikdraadinstallaties in een stoffige of brandbare ruimten op te stellen (kippenhokken, hout-, hooi-, of stro-opslagplaatsen, bij de opslag van olie, benzine, tractoren en verder brandbaar materiaal). Ook dienen schrikdraden en toevoerdraden vrij van brandbare stoffen te worden aangelegd aangezien een schrikdraad zeer gemakkelijk brand kan veroorzaken. Het is voorgekomen dat een schrikdraad die door breuk van een isolator op de kop van een houten steunpaal was komen te liggen na verloop van tijd diep in het hout bleek te zijn ingebrand (door vonkvorming). 3.2 Aarding Om dezelfde redenen als genoemd in 2.1 dient ook de aardleiding, die de verbinding vormt tussen de spanninggever en de bijbehorende aardelektrode, tenminste 50 mm vrij te worden gehouden van de in 2.2 bedoelde delen van sterkstroominstallaties.

3 blz.3 Teneinde mechanische beschadiging van de aardleiding te voorkomen, moet deze door en langs muren in een slagvaste kunststofbuis worden gelegd (diameter 16 mm; 5/8"). De in- en uitgangen hiervan moeten worden afgedicht met bijvoorbeeld rubbercompound om binnendringen van vocht te voorkomen. De aardelektrode mag uitsluitend voor aarding van de schrikdraadinstallatie dienst doen en moet 3 m uit de buurt worden gehouden van andere aardelektroden. De aardelektrode moet deugdelijk worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een koperen of een verkoperde buis met een diameter van 15 à 20 mm of van een gegalvaniseerde stalen buis van tenminste 25 mm die zo mogelijk tot de laagste grondwaterstand moet reiken. De aardelektrode moet via een deugdelijke klemverbinding van roestvrij materiaal (koper of messing) en een aardleiding van tenminste 6 mm² met de spanninggever worden verbonden. De aardingsweerstand voor spanninggevers dient al naar gelang de bodemgesteldheid zo laag mogelijk te worden gehouden. In tegenstelling tot voorheen kan thans worden volstaan met een gemeenschappelijke aardelektrode voor zowel spanninggever van de schrikdraadinstallatie als de óverspanningsafleider voor eventuele blikseminslag. Dit is toegestaan indien de aarding is uitgevoerd volgens één der onderstaande methoden: - een vertikaal aangebrachte aardelektrode van tenminste 6 m lengte wordt aangebracht; - twee aardelektroden van tenminste 3 m lengte worden aangebracht, die tenminste 3 m uit elkaar worden geplaatst en metallisch met elkaar worden verbonden; - een draadvormige elektrode met een diameter van 6 mm² over een lengte van tenminste 20 m wordt ingegraven. 3.3 Aansluiting Het is verboden meer spanninggevers op eenzelfde schrikdraad aan te sluiten. Indien meer spanninggevers op eenzelfde schrikdraad worden aangesloten zouden de door de spanninggevers afgegeven impulsen (spanningsstoten) - nu eens van de ene, dan weer van de andere spanninggever - elkaar zo snel opvolgen dat personen of dieren die met de schrikdraad in aanraking zijn gekomen hiervan niet meer kunnen loskomen met alle gevolgen van dien Schrikdraden en toevoerdraden die op verschillende spanninggevers zijn aangesloten mogen niet worden bevestigd aan eenzelfde paal of rij van palen; hierdoor ontstaat namelijk een verhoogde kans dat deze draden door een of andere oorzaak met elkaar in aanraking kunnen komen (zelfde gevaar als genoemd in 3.3.1) Spanninggevers die uit het elektriciteitsnet worden gevoed moeten in het algemeen d.m.v. een vast aangelegde leiding op dit net zijn aangesloten. In deze leiding moet zo dicht mogelijk bij de spanninggever, een dubbelpolige schakelaar zijn opgenomen.

4 blz.4 Een aansluiting op een wandcontactdoos is weliswaar - zij het uitsluitend voor binnenshuis opgestelde spanninggevers - toegestaan, maar deze methode is minder veilig daar de aansluitleidingen (rubbermantelleidingen) aan ruwe behandeling en beschadiging kunnen blootstaan. 3.4 Keuring Spanninggevers voor schrikdraden moeten door de N.V. tot Keuring van Elektrotechnische Materialen te Arnhem (Kema) zijn goedgekeurd en ten bewijze daarvan zijn voorzien van een Rijkskeurmerk (Besluit spanninggevers voor schrikdraden van , Staatsblad 449). Voor enkele typen spanninggevers is hiervoor, bij wijze van overgangsmaatregel, een tijdelijke uitzondering gemaakt. Lijsten van deze typen spanninggevers en van typen met "Rijkskeur" zijn bij de Arbeidsinspectie verkrijgbaar. Goedkeuring van een spanninggever wordt onder andere eerst dan verkregen indien de tijdsduur van de impulsen (spanningsstoten, de hoogte van de spanning en de tijd tussen twee spanningsstoten voldoen aan de keuringsnormen, zodat een mens of dier die per ongeluk met een schrikdraad in aanraking is gekomen hiervan ook weer los kan komen. 3.5 Beveiliging tegen blikseminslag Schrikdraadinstallaties moeten, waar nodig, zijn voorzien van bliksemafleiders die de spanninggevers zo goed mogelijk tegen atmosferische ontladingen beveiligen, omdat (door inductie) bij onweer hoge spanningen in de schrikdraden kunnen optreden. Als gevolg hiervan kan een isolatiedefect optreden tussen het primaire en secundaire circuit van de transformator van de spanninggever. Bij spanninggevers voor netvoeding kan hierdoor een rechtstreekse verbinding ontstaan tussen het sterkstroomnet en de schrikdraad, met alle gevaren van dien Voor een spanninggever die is aangesloten op een openbaar elektriciteitsnet alsmede voor een spanninggever met batterijvoeding is aarding van de spanninggever en de bliksemafleider op een aardelektrode toegestaan (zie 3.2). Het verdient aanbeveling de weideafrastering van extra bliksemafleiders te voorzien. 4. SCHRIKDRADEN BINNEN GEBOUWEN Toepassing van een elektrische schrikdraadinstallatie met batterijvoeding binnen gebouwen (in rundvee-, varkens-, en pluimveestallen) is alleen toegestaan onder bepaalde voorwaarden aangezien in een stal of schuur een verhoogde kans aanwezig is op contact met een defect deel van de daar meestal aanwezige licht- of krachtinstallatie (zie publikatieblad P 122 van de Arbeidsinspectie betreffende de toepassing van elektrische schrikdraadinstallaties binnen gebouwen). Schrikdraadinstallaties binnen gebouwen met 220 V netvoeding zijn verboden.

5 blz.5 5. ELEKTRISCHE WEIDE-AFRASTERING 5.1 Toe te passen draad Voor de weide-afrastering verdient het aanbeveling gegalvaniseerd draad nr. 14 met een doorsnede van 2,11 mm te gebruiken. Dunnere draad wordt door het vee slecht of in het geheel niet gezien. Het toepassen van puntdraad kan huidbeschadigingen veroorzaken bij de dieren zodat het gebruik van glad gegalvaniseerd draad is aan te bevelen. Voor de toevoerleiding van de spanninggever naar de weide-afrastering dient gebruik te worden gemaakt van gegalvaniseerd draad nr. 12 met een doorsnede van ± 2,76 mm. Roestvorming op de draden veroorzaakt vooral bij de lasverbindingen een slechte stroomdoorgang en vergroot de weerstand bij aanraking. Teneinde dit tegen te gaan dienen lasverbindingen te bestaan uit zogenaamde telefoonlassen waarbij de draadverbindingen dicht op elkaar liggen. Een slechte lasverbinding zal de stroomdoorgang eveneens in hoge mate belemmeren maar kan tevens de oorzaak zijn van radioen televisiestoringen. Radio- en televisiestoringen kunnen voorts nog optreden door: - defecte of slechte isolatoren; - defecte aardleiding of bliksemafleider; - het te dicht bij een paal, tak en dergelijke aanbrengen van een afrasteringsdraad zodat er telkens een vonk overspringt; - een gebroken afrasteringsdraad; - een defecte spanninggever. 5.2 Isolatoren De voornaamste voorwaarden voor een goede en doelmatige werking van de schrikdraadinstallatie is de isolatie, de kwaliteit en de plaatsing van de isolatoren. Van de grote verscheidenheid in isolatoren zijn er slechts weinige met goede isolatie-eigenschappen welke voldoende weerstand bieden tegen vocht en bestand zijn tegen weersinvloeden. Van groot belang is de afstand tussen de zogenaamde rok van de isolator en de bevestigingshaak. De hoogte van de weerstand is afhankelijk van bovengenoemde afstand zodat de stroom bij vochtig of mistig weer niet via de afrasteringspalen naar de aarde kan afvloeien. Daarom is het belangrijk dat een isolator voldoet aan de vereiste isolatieweerstand. Isolatoren en bevestigingshaken dienen van een goede constructie te zijn. Kleine (goedkope) isolatoren hebben een te dunne wand en bezitten een gering isolatievermogen. Ook is dikwijls de bevestigingshaak te dun zodat de isolator gemakkelijk tegen de paal wordt omgebogen en de draad tegen de paal komt te liggen. In het algemeen kan worden gesteld dat slechte isolatoren een onnodig stroomverlies en bij spanninggevers met batterijvoeding een verhoogde belasting van de batterij veroorzaken.

6 blz Draadspanners Teneinde de afrasteringsdraad steeds strak gespannen te houden dient gebruik te worden gemaakt van gegalvaniseerde draadspanners of draadwartels. Draadspanners dienen bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de hoekpalen van de afrastering te worden aangebracht. Teneinde te voorkomen dat door roestvorming tussen de afrasteringsdraad en de draadspanner een slechte doorverbinding ontstaat, verdient het aanbeveling de draadspanner d.m.v. een daaroverheen aangebrachte aparte draad te overbruggen. 5.4 Afrasteringspalen Een goed gecreosoteerde paal gaat lang mee; houten palen die niet tegen de inwerking van bodemwater zijn beschermd rotten snel weg en gaan scheef staan. Draadbreuk en defecten zijn dan meestal het gevolg. De palen dienen loodrecht en in rechte lijn te worden geplaatst. De afstand tussen de palen varieert van 5 tot 12 m afhankelijk van het soort dieren waarvoor de schrikdraad dient. De gebruikelijke doorsnede van de palen varieert van 60 tot 120 mm, afhankelijk van het aantal draden dat hieraan moet worden bevestigd. De totale lengte van de palen varieert van 0,6 tot 1,4 m. Hoekpalen dienen dieper in de grond te worden aangebracht en door één of twee steunpalen zo hoog mogelijk te worden geschoord. Te hoge hoek- of afrasteringspalen dienen te worden vermeden, daar zij door het vee als "schuurpaal" worden gebruikt. 5.5 Bijzondere afrastering Voor het afrasteren van paarden- en ponyweiden verdient het aanbeveling om de lengte van de afrasteringspalen op ± 1,30 m boven het maaiveld te houden waarbij als extra versterking kantplanken of rondhout horizontaal aan de afrasteringspalen moeten worden bevestigd, eveneens op een hoogte van ± 1,30 m. Tegen de kantplanken of het rondhout, dient met behulp van isolatoren een schrikdraad te worden aangebracht om schuren en duwen tegen de afrastering te voorkomen. 5.6 Poortgrepen Teneinde een afgerasterd perceel te kunnen betreden dient men gebruik te maken van een zogenaamde poortgreep. Deze poortgreep bestaat uit een haak die met een zeer stevige trekveer is verbonden, een bevestigingsoog en een goed geïsoleerde handgreep van kunststof of een ander hoogwaardig isolatie-materiaal. Bij montage van de poortgreep dient er op te worden gelet dat bij het loshaken en op de grond leggen van de poortgreep geen aardsluiting ontstaat aangezien dan de werking van de schrikdraad wordt tenietgedaan. Om dit te voorkomen moet de haak van de poortgreep naar de stroomkant toe worden gemonteerd en aan één zijde van de poortgreep, waar de veer zich bevindt, worden geïsoleerd d.m.v. een paalisolator. Wordt de poortgreep losgehaakt dan blijft de gehele afrastering onder spanning behalve de draad van de poortgreep, omdat de stroom dan tot de poort gaat; in gesloten toestand gaat de stroom door.

7 blz Waarschuwingsborden Het aanbrengen van waarschuwingsborden PAS OP! SCHRIKDRAAD geldt alleen voor schrikdraden die zich langs een openbare weg bevinden waar geen sloot aanwezig is. De waarschuwingsborden dienen in ieder geval aan het begin en het einde van een weg te worden geplaatst en voorts bij percelen liggend aan lange wegen om de 50 à 60 m. De waarschuwingsborden (afm. 200 x 300 mm) dienen te zijn vervaardigd van geëmailleerd metaal of plastic. De tekst moet duidelijk leesbaar zijn. 6. GEVAREN VERBONDEN AAN SPANNINGGEVERS MET BATTERIJVOEDING Men is vaak van mening dat spanninggevers met batterijvoeding geheel ongevaarlijk zijn. Deze mening berust echter op een misverstand en wel om de volgende redenen. a Bij aanwezigheid van bovengrondse netten bestaat het gevaar dat een fasegeleider bij breuk in aanraking komt met de schrikdraadafrastering met alle gevolgen van dien. b Door regelmatig vervoeren van de batterijspanninggever (rantsoenbeweiding) bestaat het gevaar - in verband met de kwetsbaarheid van het mechaniek - dat ontregeling van de spanninggever kan plaatsvinden, waardoor de toegestane afgifte van impulsen niet meer voldoet aan de keuringsnormen (zie 3.4). De versnelde afgifte van impulsen veroorzaakt bij aanraking van de schrikdraad (door mens of dier) krampverschijnselen waardoor loskomen niet meer mogelijk is, met alle gevolgen van dien. Het vaststellen of spanning op de draad aanwezig is, dient niet met de handen te geschieden maar uitsluitend met een schrikdraadspanningzoeker.

ELEKTRISCHE SCHRIKDRAADINSTALLATIES TOEPASSING BINNEN GEBOUWEN 1979 blz.1

ELEKTRISCHE SCHRIKDRAADINSTALLATIES TOEPASSING BINNEN GEBOUWEN 1979 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Sinds enige jaren is een toenemende belangsteliing merkbaar voor de toepassing van elektrische schrikdraadinstallaties binnen gebouwen. Een toepassing is de zogenaamde koetrainerinstallatie.

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Weideafrasteringen 9 1.1 Overzicht van de verschillende vormen van weideafrasteringen 9 1.2 De elektrische weideafrastering 10 1.3 De klassieke weideafrastering 29 1.4

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid Inhoud Belangrijkste punten 4 Aarding en elektriciteit 5 Geaard of niet? 5 Vier systemen van aarding 7 Aarding is onzichtbaar 8 Een veilige installatie 8 Wanneer

Nadere informatie

Veiligheidstraining. Veilige aarding rolsteigers en containers op locaties. On location versie 2013 rev.1

Veiligheidstraining. Veilige aarding rolsteigers en containers op locaties. On location versie 2013 rev.1 Veiligheidstraining Veilige aarding rolsteigers en containers op locaties On location versie 2013 rev.1 PROGRAMMA 1. Presentatie veilige aarding rolsteigers en zeecontainers 2. Oefening veilige aarding

Nadere informatie

Vei I ig heidsbepa I i ngen voor elektrische sch ri kd raadi nsta II aties. Safety provisions for electric fencing systems

Vei I ig heidsbepa I i ngen voor elektrische sch ri kd raadi nsta II aties. Safety provisions for electric fencing systems norm Nederlandse NEN 5237 Vei I ig heidsbepa I i ngen voor elektrische sch ri kd raadi nsta II aties Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen.

Nadere informatie

Aarding. Voor alle zekerheid. Meer informatie:

Aarding. Voor alle zekerheid. Meer informatie: Meer informatie: Provincie Groningen, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder Aardingsbureau Noord Postbus 196 8000 GB Zwolle Telefoon 038 852 76 05 Provincie Friesland Postbus 81 8900 AB Leeuwarden

Nadere informatie

AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID

AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID 2 AARDING / VOOR ALLE ZEKERHEID 3 INHOUDSOPGAVE Belangrijkste punten 4 Aarding en elektriciteit 5 Geaard of niet? 5 Vier systemen van aarding 6

Nadere informatie

Opgaven elektrische installaties

Opgaven elektrische installaties Opgaven elektrische installaties 1a 1b Met voorschriften van welke instanties dient rekening te worden gehouden bij de elektriciteitsaansluiting op de bouwplaats? Van welke factoren is het gevraagde vermogen

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

ZX Ronde 14 augustus 2011

ZX Ronde 14 augustus 2011 ZX Ronde 14 augustus 2011 Hoogspanning en veiligheid Er is een kenmerkend verschil tussen laagspanning en hoogspanning. Er zijn natuurkundige effecten die pas optreden boven een bepaalde spanning. In de

Nadere informatie

Veiligheidsrisico s van elektrotechnische. illegale hennepkwekerijen

Veiligheidsrisico s van elektrotechnische. illegale hennepkwekerijen Veiligheidsrisico s van elektrotechnische aansluitingen bij illegale hennepkwekerijen Veiligheidsrisico s van elektrotechnische aansluitingen bij illegale hennepkwekerijen Mei 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Visuele Inspectie van elektrische installaties

Visuele Inspectie van elektrische installaties Inspectiepunten De voeding van de installatie Controle van de voeding Beoordeel welk stelsel in ingezet en of deze op de juiste wijze is toegepast. Beoordeel ook de aansluiting en splitsing van PEN leidingen.

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère 2 In deze brochure vindt

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère BOUWKAST KLEIN 11/2017

Nadere informatie

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander voor maximale veiligheid op de bouwplaats In deze brochure

Nadere informatie

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0 Algemene Montagerichtlijnen Elektrische Bediende Beveiligingsrolluiken Algemene montage richtlijnen elektrische beveiligingsrolluiken Inleiding: Een rolluik is zo sterk als zijn bevestiging toelaat. Vandaar

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

Procedure : weide installeren

Procedure : weide installeren Procedure : weide installeren Naast een omheining uit hout, heb je ook een schrikdraad nodig want anders graven de varkens zo de palen uit de grond. Een sterk hekwerk bestaat uit: - Houten ronde palen

Nadere informatie

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK VEILIGHEIDSINSTRUCTIES De fabrikant adviseert een juiste toepassing van de verlichtingsarmaturen!

Nadere informatie

Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij :

Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij : Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij : - de indienststelling, - elke verzwaring van de aansluiting, - elke belangrijke wijziging of uitbreiding. Dit organisme

Nadere informatie

Afrasteringen Materiaalgebruik, techniek van plaatsen en typen rasters

Afrasteringen Materiaalgebruik, techniek van plaatsen en typen rasters Afrasteringen Materiaalgebruik, techniek van plaatsen en typen rasters mei 2010 Inhoud Inleiding 5 1 Een raster 7 1.1 Definitie van een raster 7 1.2 Doel van een raster 7 2 De materialen voor een afrastering

Nadere informatie

Multifunctionele detector Metaal- en stroomdetector

Multifunctionele detector Metaal- en stroomdetector De verpakking bevat volgende stukken: Omschrijving: Multifunctionele detector Metaal- en stroomdetector 1) Kantelbare metaaldetector 6) Metalen plaat voor gelijkstroomtest 2) Batterijvak 7) Controlelampje

Nadere informatie

Inleiding. Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties in voertuigen 18 augustus 2009. 230Vac installaties in voertuigen

Inleiding. Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties in voertuigen 18 augustus 2009. 230Vac installaties in voertuigen Inleiding 230Vac installaties in voertuigen Het ontwerpen en installeren van 230Vac installaties in voertuigen is op het eerste gezicht een simpele uitdaging, omdat de installatie een zeer geringe omvang

Nadere informatie

Ondergronds overdrachtspunt voor laagspanning

Ondergronds overdrachtspunt voor laagspanning Ondergronds overdrachtspunt voor laagspanning Werkt samen aan een duurzaam netwerk. Beheert het netwerk voor gas en stroom Ondergronds overdrachtspunt voor laagspanning Ondergrondse overdrachtspunten voor

Nadere informatie

PowerBox Schrikdraadapparaat

PowerBox Schrikdraadapparaat PowerBox Schrikdraadapparaat Installatie instructies Hartelijk dank voor de aanschaf van dit PowerBox schrikdraadapparaat. Uw nieuwe schrikdraadapparaat bevat de nieuwste technische snufjes op het gebied

Nadere informatie

Beschermings- en scheidingsvonkbruggen

Beschermings- en scheidingsvonkbruggen Beschermings en scheidingsvonkbruggen Wanneer beschermingsvonkbrug, wanneer scheidingsvonkbrug?.............. blz. 100 Scheidingsvonkbruggen 480 en 481.................................... blz. 102 Beschermingsvonkbrug

Nadere informatie

AANPASSINGEN / TOEVOEGINGEN VOOR HANDBOEK HOGE DRUK 7 E DRUK, JULI 2008

AANPASSINGEN / TOEVOEGINGEN VOOR HANDBOEK HOGE DRUK 7 E DRUK, JULI 2008 Algemeen In het gehele handboek is het woord spuitkop vervangen door nozzle of is verwijderd. De definitie van een nozzle is aangepast. Zie hiervoor onderstaande aanpassingen. Een opsomming van de pagina

Nadere informatie

Materialen en onderdelen. Nadruk verboden 1

Materialen en onderdelen. Nadruk verboden 1 Materialen en onderdelen. Nadruk verboden 1 Opgaven 1. Bereken de weerstand van koperdraad waarvan de diameter 2 mm. en de lengte 30 m. bedraagt. 2. Bereken de weerstand van een aluminiumdraad met een

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten De eisen in deze brochure gelden voor bouwkasten die zijn ingericht voor directe energiemeting bij een tijdelijke aansluiting

Nadere informatie

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Per 1 januari 2017 is de nieuwe NEN van kracht, de NEN1010:2015. Sinds de vorige uitgave zijn zonnepanelen en elektrische voertuigen steeds meer ingeburgerd.

Nadere informatie

ISOLATOREN. Blz. 55 t/m 67

ISOLATOREN. Blz. 55 t/m 67 ISOLATOREN Blz. t/m 7 RINGISOLATOREN VOOR DRAAD EN KOORD Hoge isolatiewaarde Brede sleuf die ook geschikt is voor koord tot mm. De combinatie van het gebruik van een speciale, taaie kunststof met de speciaal

Nadere informatie

WATERWERKBLAD BESCHERMINGEN

WATERWERKBLAD BESCHERMINGEN WATERWERKBLAD BESCHERMINGEN WB 2.5 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Herziening van februari 2001 Met betrekking tot de bescherming van leidingwaterinstallaties is in NEN 1006 (AVWI-2002) het

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door Roy 1370 woorden 5 maart 2017 6,8 14 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova Samenvatting h4 NaSk1 4.1 Elke keer dat je een apparaat aanzet,

Nadere informatie

Tuincontactdoos met piket

Tuincontactdoos met piket NL Handleiding GS 2 DE GS 4 DE Belangrijk! Lees deze handleiding en bewaar ze. Neem de veiligheidsaanwijzingen in acht. Inhoudsopgave pagina 1 Inleiding... 29 2 Leveringsomvang... 29 3 Conform gebruik...

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem HYDRA GS Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem Het HYDRA GS systeem bestaat uit een flexibele geribbelde inox buis in inox 316 L (Hydra Witzenmann) beschermd met een geel synthetisch omhulsel

Nadere informatie

FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN

FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Tel: 03/ / N 618-INSP KEURINGSVERSLAG. VOB 2 x 4 mm² Type electrode: 2 x 25 A. Max.

Tel: 03/ / N 618-INSP KEURINGSVERSLAG. VOB 2 x 4 mm² Type electrode: 2 x 25 A. Max. Pagina 1 van 7 KEURINGSVERSLAG Datum verslag: 25/01/2019 Adres- en onderzoeksgegevens : Plaats van het onderzoek: Leenstraat 5, 3200 Aarschot Distributienetbeheerder: Iverlek (via Eandis) 11869130 Teller

Nadere informatie

Isolatie meting. Veiligheid voor alles. De meting. Door Ruud Sikking, Emv.Ninja

Isolatie meting. Veiligheid voor alles. De meting. Door Ruud Sikking, Emv.Ninja Isolatie meting Door Ruud Sikking, Emv.Ninja Veiligheid voor alles Disclaimer. Een ieder die werkt aan een elektrische installatie dient de geldende veiligheidsbepalingen in acht te nemen. Deze zijn te

Nadere informatie

Wandcontactdoos met aardlekbeveiliging 30 ma Art. Nr.: 0477..

Wandcontactdoos met aardlekbeveiliging 30 ma Art. Nr.: 0477.. 30 ma Art. r.: 0477.. 1. Functie-omschrijving Het functioneringsprincipe van de wandcontactdoos met aaardlekbeveiliging komt overeen met dat van de foutstroom-veiligheidsschakelaar. In een foutloze installatie,

Nadere informatie

Halogeen lampenset. Bestnr.: 55 03 43 - wit 55 00 38 - chroom 55 00 52 - titaan. Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Halogeen lampenset. Bestnr.: 55 03 43 - wit 55 00 38 - chroom 55 00 52 - titaan. Omwille van het milieu 100% recyclingpapier G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 55 03 43 - wit 55 00 38 - chroom 55 00 52 - titaan Halogeen lampenset Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden.

Nadere informatie

Handleiding Gallagher Tuin & vijver kit B10 (072330) Elektrische afrastering voor tuin, erf, vijver of rond een vogel volière

Handleiding Gallagher Tuin & vijver kit B10 (072330) Elektrische afrastering voor tuin, erf, vijver of rond een vogel volière Handleiding Gallagher Tuin & vijver kit B10 (072330) Elektrische afrastering voor tuin, erf, vijver of rond een vogel volière Inhoud Stappenplan Tuin & Vijver kit B10... 2 Planning... 2 Inhoud van de kit...

Nadere informatie

18-13 < 80/9802-110 ^ 80/9802-113. v 80/9802-112 ^ 80/9802-111. elektrische omheiningen. Elektrificatoren 220 V Permanente elektrificatie

18-13 < 80/9802-110 ^ 80/9802-113. v 80/9802-112 ^ 80/9802-111. elektrische omheiningen. Elektrificatoren 220 V Permanente elektrificatie Elektrificatoren 220 V Permanente elektrificatie Aangepaste kracht, Standaarduitrusting met verliescompensatoren en XLA-système. Ontworpen voor weiden, 2 draden + opdeling en 25 % veiligheid. < 80/9802-110

Nadere informatie

Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no.

Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no. Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no. GT 31) Citeertitel: Veiligheidsbesluit gasreservoirs en gasinstallaties

Nadere informatie

DIVERSEN NIEUW! KOLTEC heeft een uitgebreid assortiment aan hulp-

DIVERSEN NIEUW! KOLTEC heeft een uitgebreid assortiment aan hulp- DIVERSEN KOLTEC heeft een uitgebreid assortiment aan hulp- 1 NIEUW! middelen om het afrasteringswerk te vereenvoudigen. Daarnaast zijn er een aantal producten die de veiligheid van mens en dier, in en

Nadere informatie

INSTALLATIES 12 ONAFHANKELIJKHEID VAN EEN ELEKTRISCHE INSTALLATIE TEN OVERSTAAN VAN ANDERE INSTALLATIES

INSTALLATIES 12 ONAFHANKELIJKHEID VAN EEN ELEKTRISCHE INSTALLATIE TEN OVERSTAAN VAN ANDERE INSTALLATIES 9 9.01 ELEKTRISCHE Nominale spanning Elektrische installaties moeten in al hun onderdelen onderworpen en uitgevoerd worden in functie van hun nominale spanning 9.02 Regels van goed vakmanschap gelijkvormigheid

Nadere informatie

1. Algemeen !!!LET OP!!!

1. Algemeen !!!LET OP!!! powered by 1. Algemeen Laminotherm is een zeer dunne vloerverwarming om laminaat en (onder voorwaarden) parketvloeren op een comfortabele temperatuur te houden. e voordelen van Laminotherm zijn de eenvoudige

Nadere informatie

Bekarond - P Montage.

Bekarond - P Montage. Bekarond - P Montage www.betafence.be www.betafence.nl 01/2016 Voordelen Bekarond - P lange levensduur roestvrij weerbestendig schokbestendig perfecte gaasspanning oliegeharde staaldraad kunststof Bijzondere

Nadere informatie

Bekaclip - P Montage.

Bekaclip - P Montage. Bekaclip - P Montage www.betafence.be www.betafence.nl 01/2016 Voordelen Bekaclip - P eenvoudig te plaatsen lange levensduur roestvrij weerbestendig schokbestendig perfecte gaasspanning Het Bekaclip -P

Nadere informatie

ACA vzw Erkend controle organisme Huishoudelijke installaties

ACA vzw Erkend controle organisme Huishoudelijke installaties 112000765 VERSLAG VAN EEN GELIJKVORMIGHEIDSONDERZOEK ENOF CONTROLEBEZOEK VAN EEN HUISHOUDELIJKE ELEKTRISCHE INSTALLATIE Plaats van het onderzoek: Eigendom van: Opdrachtgever: Type lokalen: EAN-code installatie:

Nadere informatie

Groep 7 - Les 3 Wat als het misgaat?

Groep 7 - Les 3 Wat als het misgaat? Leerkrachtinformatie Groep 7 - Les 3 Wat als het misgaat? Lesduur: 50 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten waarom er voorzichtig moet worden omgegaan met elektrische stroom. veiligheid, stroom,

Nadere informatie

MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM

MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM -..-2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Algemene gegevens... 5 2.1 Opdrachtgever en objectgegevens... 5 2.2 Installatiegegevens...

Nadere informatie

Zelfbouw & veiligheid

Zelfbouw & veiligheid Zelfbouw & veiligheid (bron: NEN3544 Elektronische en aanverwante toestellen met netvoeding voor huishoudelijk en soortgelijk algemeen gebruik - veiligheidseisen.) De eisen ten aanzien van de veiligheid

Nadere informatie

Bouwplannen in een residentiële verkaveling?

Bouwplannen in een residentiële verkaveling? Bouwplannen in een residentiële verkaveling? Vergeet uw Belgacom-aansluiting niet! Beste Bouwer, Alvast gefeliciteerd met het bouwen van uw woning. Deze brochure is een wegwijzer om op een eenvoudige manier

Nadere informatie

- Kluswijzer - 9. Zelf een tuinafscheiding plaatsen

- Kluswijzer - 9. Zelf een tuinafscheiding plaatsen 9. Zelf een tuinafscheiding plaatsen U heeft graag wat meer privacy in uw tuin. U wilt een fraaier hekwerk rondom of u vindt dat die gammele schutting nodig aan vervanging toe is. Voor een nieuwe tuinafscheiding

Nadere informatie

Plakatube Ronde verloren kolombekisting

Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube is een bekisting voor het realiseren van ronde kolommen. Deze verloren bekisting is heel licht en kan daardoor

Nadere informatie

1. Inleiding. Lesfiche 2. Is stroom te stoppen? Op zoek naar de stroombron

1. Inleiding. Lesfiche 2. Is stroom te stoppen? Op zoek naar de stroombron Op zoek naar de stroombron Lesfiche 2 Is stroom te stoppen? 1. Inleiding Elektrische stroom zoekt net zoals water steeds de meest eenvoudige weg om zich te verplaatsen. Door handig gebruik te maken van

Nadere informatie

OPGAVE A. Bijlagen Bijlage A1: brief van de cliënt Bijlage D1: gepubliceerde octrooiaanvrage

OPGAVE A. Bijlagen Bijlage A1: brief van de cliënt Bijlage D1: gepubliceerde octrooiaanvrage OPGAVE A Uw cliënt ontwikkelt en fabriceert onder meer snoerstellen voor het aansluiten van elektrische apparaten op het lichtnet. Hij is van mening een uitvinding gedaan te hebben die de veiligheid van

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in de grond buitenshuis

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in de grond buitenshuis WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in de grond buitenshuis WB 3.5 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in de grond buitenshuis

Nadere informatie

9, Groen gepoedercoate hoekpaal 130cm hoog, met M12 draadstuk

9, Groen gepoedercoate hoekpaal 130cm hoog, met M12 draadstuk HOEKPALEN 1. HOEKLIJNPAAL Gegalvaniseerde, zeer sterke, overbekende hoeklijnpaal met M12 draadstuk.(zonder isolator) Deze paal is ook geschikt voor het ophangen van de Powergard of Powergard XP. 2. IJZEREN

Nadere informatie

ESD bescherming voor LED systemen

ESD bescherming voor LED systemen ESD bescherming voor LED systemen 1 Wat is ESD 1.1 Definitie van elektrostatische ontlading - ESD Elektrostatische ontlading (Engl. electrostatic discharge, kortweg ESD) is een in elektrisch isolerend

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen Herziening van juni 2004 WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: OKT 2011 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in gebouwen

Nadere informatie

Veebescherming bij aanplant hoogstamfruitbomen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, versie april 2017

Veebescherming bij aanplant hoogstamfruitbomen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, versie april 2017 Veebescherming bij aanplant hoogstamfruitbomen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, versie april 2017 Basis 1. zonder veebescherming Basis 2. met veebescherming tegen schapen mm, hoogte 1,5-1,8 m; breedte

Nadere informatie

Installeren Hoofdstuk 5

Installeren Hoofdstuk 5 Installeren Hoofdstuk 5 5.1 Installeren algemeen 5.1.1 Plaatsen toestel Voor het openen van het toestel moet men eerst de gekleurde kan men het voordeksel losschroeven. Bij het op de plek zetten van de

Nadere informatie

VH INNOVAHEAT ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING OP MAT. Installatiehandleiding & Instructies

VH INNOVAHEAT ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING OP MAT. Installatiehandleiding & Instructies VH INNOVAHEAT ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING OP MAT Installatiehandleiding & Instructies VH INNOVAHEAT ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING OP MAT GEBRUIKERSHANDLEIDING & INSTRUCTIES Gefeliciteerd met de aanschaf

Nadere informatie

Ronde installatiebuis

Ronde installatiebuis Ronde installatiebuis Waarvoor gebruiken we installatiebuis? Installaties kunnen worden aangelegd met kabels, maar voor woonhuizen worden meestal pvc-buizen met draad gebruikt. Door geïsoleerd draad in

Nadere informatie

PROCES-VERBAAL VAN GELIJKVORMIGHEIDSONDERZOEK EN/OF CONTROLEBEZOEK VAN EEN ELEKTRISCHE LAAGSPANNINGSINSTALLATIE

PROCES-VERBAAL VAN GELIJKVORMIGHEIDSONDERZOEK EN/OF CONTROLEBEZOEK VAN EEN ELEKTRISCHE LAAGSPANNINGSINSTALLATIE PROCES-VERBAAL VAN GELIJKVORMIGHEIDSONDERZOEK EN/OF CONTROLEBEZOEK VAN EEN ELEKTRISCHE LAAGSPANNINGSINSTALLATIE Ref: Dossiernr: 16-0457 Aanvrager: Veronique De Waegenaere Datum: 30/06/2016 Verslagnr: KV5886-ERY

Nadere informatie

Pluimvee beschermen tegen predatie

Pluimvee beschermen tegen predatie Pluimvee beschermen tegen predatie J.L.Mulder Groenekan, 2014 Pluimvee beschermen tegen predatie Berkenlaan 28 3737RN Groenekan www.mulder- natuurlijk.nl 06-10708498 Rapportnummer 2014-3 augustus 2014

Nadere informatie

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING ORYX Collar WR Versie., 0-05-07 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise en een uitgebreid productassortiment

Nadere informatie

Nieuwsbericht. Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger

Nieuwsbericht. Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger Nieuwsbericht Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger Vanaf 1 januari 2017 moeten bouwkasten die de tijdelijke elektriciteitsaansluiting verzorgen, voldoen aan zwaardere,

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE. Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 242 van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

KONINKRIJK BELGIE. Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 242 van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE EN FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 242

Nadere informatie

Algemene omschrijving... blz 2. Overzicht producten... blz 2 en 3. Montage op het ventilatiekanaal... blz 4. Montage van de meldersokkel...

Algemene omschrijving... blz 2. Overzicht producten... blz 2 en 3. Montage op het ventilatiekanaal... blz 4. Montage van de meldersokkel... Index Algemene omschrijving......................................................... blz 2 Overzicht producten........................................................... blz 2 en 3 Montage op het ventilatiekanaal..................................................

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen TGC-RES-SDU-2014/02 (NL)

Aansluiting van eengezinswoningen TGC-RES-SDU-2014/02 (NL) Aansluiting van eengezinswoningen 1 Aansluiting van eengezinswoningen Een eengezinswoning aansluiten op het netwerk van Belgacom biedt toekomstige bewoners de mogelijkheid gebruik te maken van vele uiteenlopende

Nadere informatie

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A.

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Eisen voor t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde

Nadere informatie

laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13

laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13 laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Eisen bij de inkoop/aanschaf... 2 4.2

Nadere informatie

Installatievoorschriften

Installatievoorschriften Installatievoorschriften Bestudeer deze instructies aanachtig voor aanvang van de installatiewerk-zaamheden! Deze E-Heat vloerverwarmingsfolie dient aangesloten te worden op 230V. Installatie dient te

Nadere informatie

MANUAL VEEBORSTEL HANGEND

MANUAL VEEBORSTEL HANGEND MANUAL VEEBORSTEL HANGEND Voorwoord De Vink roterende veeborstel bestaat uit een frame waarin een borstelwals, aangedreven door een trommelmotor, is gemonteerd. Het geheel wordt met 3 kettingen verend

Nadere informatie

POORTMATERIAAL. Blz. 71 t/m 78

POORTMATERIAAL. Blz. 71 t/m 78 POORTMATERIAAL Blz. 7 t/m 78 70 POORTGREPEN Speciale kunststof legering voor blijvende soepelheid. Doordat er in het kunststof geen haarscheurtjes komen, is een blijvende isolatie verzekerd. UV-bestendig

Nadere informatie

GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING

GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING SBM3 / 125.505 SBM4 / 125.510 SBM6 / 125.520 INHOUDSOPGAVE 1. DOEL en BEREIK 2. AANSPRAKELIJKHEID 3. AANWIJZINGEN 4. BASISEIGENSCHAPPEN

Nadere informatie

PSI Fire Safe afdichtingen

PSI Fire Safe afdichtingen PSI Fire Safe afdichtingen Het afdichtingsysteem van PSI Sealing is hét ideale afdichtingsysteem voor de enkelvoudige doorvoering van leidingen. De afdichting bestaat uit twee gelijke, halfronde rubberen

Nadere informatie

Aarding in medisch gebruikte ruimten Aardingsvoorzieningen in medische gebruikte ruimten bestaan uit twee delen:

Aarding in medisch gebruikte ruimten Aardingsvoorzieningen in medische gebruikte ruimten bestaan uit twee delen: Verhaaltje ZX Ronde 24 oktober 2010 Aarding deel 2 Algemeen In het eerste deel heb verteld over veiligheidsaarding NEN 1010 en aarding t.b.v. de bliksembeveiliging NEN 1014. Vandaag wil ik iets vertellen

Nadere informatie

Montagehandleiding PLASITOR MET PROFESSIONELE RONDE PALEN

Montagehandleiding PLASITOR MET PROFESSIONELE RONDE PALEN Montagehandleiding PLASITOR MET PROFESSIONELE RONDE PALEN 1 Montagehandleiding Plasitor met professionele ronde palen HET BEKAERT CONCEPT BEVESTIGINGSSYSTEEM 1. PLAATSING VAN DE PROFESSIONELE RONDE PALEN

Nadere informatie

Algemene LPG-tank installatie instructies

Algemene LPG-tank installatie instructies Algemene LPG-tank installatie instructies Inhoud Introductie LPG-Tank installatie... 1 Disclaimer:... 1 RDW Regelgeving gasinstallatie inbouweisen... 2 Primaire algemene LPG-tank installatie instructies:...

Nadere informatie

Imitatie Hout montage instructies (met schaarsteunen)

Imitatie Hout montage instructies (met schaarsteunen) Imitatie Hout montage instructies (met schaarsteunen) Deze jaloezieën zijn op maat gemaakt volgens uw specificaties. Wij hopen dat u tevreden bent en er jarenlang van kunt genieten. WAARSCHUWING Jonge

Nadere informatie

Bliksemafleidercontrole

Bliksemafleidercontrole Bliksemafleidercontrole Een gratis service voor leden van het Gilde Presentatie: Leo Tiggelman Coördinator Bliksemafleidercontrole Bliksemontlading boven IJsselstein 28 augustus 2009 Foto: Ton van der

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie

Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie 1 Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

Lichtdoorlatende Golfplaten

Lichtdoorlatende Golfplaten Lichtdoorlatende Golfplaten Eenvoudig te monteren Glashelder en Opaal Dubbelwandig en enkelwandig Ruime toepassingsmogelijkheden Frank Treuren BV Voor prijzen en info: Meerkerk T 0183-351889 Inhoudsopgave

Nadere informatie

KEURINGSVERSLAG 0,00. Adres eigenaar: VOB 2 x 6 mm² Type electrode: Max. beveiliging: 2 x 20 A. # verdeelborden: Type: X2,5: 40 A.

KEURINGSVERSLAG 0,00. Adres eigenaar: VOB 2 x 6 mm² Type electrode: Max. beveiliging: 2 x 20 A. # verdeelborden: Type: X2,5: 40 A. Pagina 1 van 6 KEURINGSVERSLAG Adres- en onderzoeksgegevens : Plaats van het onderzoek: Hombeeksesteenweg 111, 2800 MECHELEN Distributienetbeheerder: Imea (via Eandis) 2174532 Teller n : Index teller:

Nadere informatie

Technisch systeemhandboek klemmenkasten KL

Technisch systeemhandboek klemmenkasten KL Technisch systeemhandboek klemmenkasten KL 1 4 6 5 3 7 2 De kleine behuizing met wereldwijde toelatingen en standaard in vele standaardafmetingen uit voorraad leverbaar. De praktische systeemtoebehoren

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarming

Quality Heating elektrische vloerverwarming 1 Quality Heating elektrische vloerverwarming Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur

Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur Elektrotechnici verrichten bij hun werkzaamheden regelmatig metingen. Bijvoorbeeld om een waarde van een spanning te meten, een storing te zoeken, spanningsloosheid

Nadere informatie

Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie

Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie NIET CONFORM Datum keuring: 20/11/2018 Inspecteur: Geert De Vos Mentor: - Installateur: - ID-label: Stuivenbergvaart

Nadere informatie

ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19. ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19. WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19

ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19. ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19. WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 NL INHOUD ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19 WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR ENERGIEBESPARING Blz. 20 REINIGING EN ONDERHOUD VAN

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Kit met 2-wegafsluiter/kit met 3-wegafsluiter voor ventilatorconvectoren EKMV2C09B7 EKMV3C09B7

MONTAGEHANDLEIDING. Kit met 2-wegafsluiter/kit met 3-wegafsluiter voor ventilatorconvectoren EKMV2C09B7 EKMV3C09B7 MONTAGEHANDLEIDING Kit met -wegafsluiter/kit met -wegafsluiter EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 Kit met -wegafsluiter/kit met -wegafsluiter Lees grondig deze handleiding vooraleer tot de montage

Nadere informatie