FOTOBRIEF.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FOTOBRIEF."

Transcriptie

1 FOTOBRIEF Editie 450, 9 januari 2015 redactie: Harrie Dirksen @fotoclubschijndel.nl Deze avond; Workshop Flitsers, Filters en Voorzetlenzen Begeleiding: Activiteitencommissie Verslag: Activiteitencommissie Zoals altijd starten we weer om Verslag clubavond 19 december door Theo van der Pasch Verslag clubavond 19 december We hebben weer een goede opkomst, ondanks dat voor velen nu de kerstvakantie begint. Peter is eigenlijk verhinderd maar is toch even gekomen om de avond te openen. De clubavond van 9 januari staat in het teken van (externe) flitsers en filter gebruik met ondersteuning van Frans Keetels. Daarom aan eenieder de oproep om op deze avond vooral ook het eigen materiaal (camera/flitser/filters) mee te nemen om ter plekke meteen te oefenen. Cor en Corrie verzorgen het jaarboek (inclusief terugblik op de expositie). Cor zal de leden via een nog informeren over gewenste inhoudelijke bijdragen. Er was geen notulist gepland voor deze avond. Theo werpt zich op als vrijwilliger (u leest nu het resultaat ). Toi is deze avond de voorbespreker en blijkt iets speciaals te hebben voorbereid. Deze keer is er extra aandacht voor het duiden van Gevoelens die foto s bij ons oproepen. De avond zal bestaand uit 3 delen; ten eerste krijgt iedereen 2 kaartjes met woorden over Gevoel om neer te leggen bij de meegebrachte foto s., daarna bespreken we de gemaakte keuzes en tot slot staan we nog kort stil bij iedere foto voor een algemene bespreking. Bij sommige foto s blijken veel kaartjes te zijn neergelegd, bij anderen geen. Dit geeft niet goed of slecht aan. Zoals Toi uitlegt is het gevoel wat eenieder bij een foto heeft ook persoonlijk. Ieder heeft zijn/haar eigen ervaringen en ideeën ofwel een persoonlijke context

2 waarmee men de foto bekijkt wat een gevoel oproept waar een ander lid mogelijk nooit aan zou denken bij dezelfde afbeelding. Na de bespreking van de Gevoels-termen bij de foto s werd nog bij alle foto s een korte commentaar gegeven door Toi met enkele aanvullingen van de leden. Resultaat hiervan per foto: 01 Joke, 105mm,1,50s,F4.0,iso 200 Gevoel kaartjes: Grappig en Sexy. Tegenstelling; foto boven is soft, foto onder is hard door het witte hoekig bordje. De 2 foto s vertellen samen een verhaal, de bovenste foto mag nog wat mysterieuzer. Suggestie: probeer de oranje letters in de onderste foto te veranderen in rood om zo de kleur-relatie met de foto boven te krijgen. 02 jo van uden iso200--f3, ste sec.--35mm Gevoel kaartjes: Zacht. (rustig beeld, zachte blik bij toeschouwers) Een foto die uitnodigt om goed naar de inhoud en details te kijken. Sterk punt dat de het rood in de kleding past bij het rood van het vloerkleed. Een goed gekozen inkadering, duidelijk beeld met dieptewerking en doorkijkje naar de 2 personen. Symbolisch mogelijk een vorm van verbinding als gelijkgestemde kunstliefhebbers.

3 03 Jos Nouwens 1.500s f9.0 ISO100 Gevoel kaartjes: Hard (krachtig), Robuust en Boos ( een boze zee ) Een goede indruk van het grote natuurgeweld. In het midden een mooie rotspartij waarin we het silhouet van een gezicht herkennen. Rechts veel schaduw maar niet hinderlijk, het kan in dit beeld. Foto is gemaakt in IJsland. 04 Simon, Canon 7D, f.7,1 0,6 sec. ISO 1600, 30 mm Gevoel kaartjes: -geen- Een foto gemaakt tijdens een clubavondworkshop afgelopen jaar. Op statief genomen met een langere sluitertijd. Sterke groene kleuren, de lijnen lopen goed de foto in. Mooi effect van zowel onscherpe voetgangers als scherpere meer duidelijkere wandelaars. 05 jos schouten iso mm 0 ev f 5,6 12 Gevoel kaartjes: Warm (vanwege de gele kleuren) Opvallend beeld, waarschijnlijk gemaakt door een langere sluitertijd waarbij uitgezoomd werd. Dat de gekleurde lichtbanen vanuit allen onscherp zijn maar het gezicht redelijk scherp geeft een spanning in de foto die boeit. Jos licht nog toe dat het gezicht scherper is omdat hij eerst flitste (fractie van een seconde) en daarna uitzoomde tijdens de lange sluitertijd; dat deel wat door de flitser belicht is staat dan goed op de foto. De foto daagt anderen uit om dit ook eens te proberen.

4 06 Henk van Oers 1.60sec. F3.3 Iso mm Gevoel kaartjes: Simpel (eenvoud), Somber en Emotie Enkele leden herkennen de gedenkmuur in kamp Vught. Een mooie spanning in het beeld door de strakke vierkante tegeltjes en erboven een grote witte boog (deel van de lichtkoepel). Vignetering is alleen linksonder, dit zou dan ook rechtsonder mogen voor een betere balans. Het blauwige in de lichtkoepel versterkt de koele sfeer. 07 corriebrekelmans-f4-1,320sec- iso125-73mm Gevoel kaartjes: Zwaar, Stoer, Flink, Onrustig (gevoel van gevaar), Angstig (zwemmer dicht bij golf/kade), Eenzaam (1 persoon), Koud De foto riep veel gevoelens op, mooi verschil van kleur in het water. Mooie lichtval door het opspattende water. De kijker blijft met een raadsel wat de zwemmer van plan is zo dicht bij het natuurgeweld. 08 Rita de Wilt,F2.2,s2000,iso80,35 mm Gevoel kaartje: Vrolijk (vanwege de frisse gele kleur en mooie wolken) Een herfst foto met mooie lijnen, zowel de weg krommend als de denkbeeldige lijnen van de rij bomen, asymmetrisch wat spanning in de foto brengt en extra diepte. De foto is gemaakt in Amerika.

5 09 AdB;ISO100;F14;8sec;12mm(FF24) Gevoel kaartjes: -geen- Nachtfoto van architectuur in de Spaanse stad Valencia. Een foto met meerdere lagen. Voor sommige lijkt het een schip, anderen zien in de organische lijnen een vis vorm. Het is duidelijk dat de fotograaf goed gezocht heeft naar dit standpunt. De mooie kleuren versterken het beeld nog verder. Veel lof. 10 Paul Deelen, Bewerking Gerard Deelen, F5,6, , IZO 400, 18mm Gevoel kaartjes: Lekker, Heerlijk, Alleen, Fijn (relaxed), Verleidelijk Een mooie panoramische foto van een naakte dame in de natuur. Op de beamer is de kleur Sepia achtig maar het origineel is zwart-wit. De compositie is mooi, rustig, model op goede plek als hoofdonderwerp. Prachtige lucht. Allen vinden het een mooi beeld, enige suggestie is nog om het hoedje links in de foto iets meer in beeld te plaatsen of weg te laten, nu ligt het te dicht bij de rand. Het hoedje in beeld geeft wel wat spanning, het roept bij de kijker de vraag op wat het verhaal zou kunnen zijn van het model en het hoedje. 11 marianvandenbroek, f3,5, 1.300s, iso 200, 50mm Gevoel kaartje: Grof (in de zin van grof vuil in beeld), Afgedankt De piano staat goed in beeld, de kijkrichting leidt naar de details, de toetsen, de blik blijft hangen. Je vraagt je af wat je eigenlijk ziet, wat is met de piano gebeurd. Het blijkt een kunstobject te zijn in het museum Verbeke Foundation, in Kemzeke (België).

6 12 Theo vd Pasch f sec ISO500 70mm Gevoel kaartjes: Wanhopig (aantal knopen), Bekrompen Alles staat goed in beeld, meer is niet nodig. Volgens Toi een voorbeeld van open kadrering; de lijnen/onderwerpen lopen het beeld uit waardoor de kijker zich kan afvragen wat er meer is mij hij/zij niet ziet. Dit in tegenstelling tot een gesloten kadrering waarbij een onderwerp volledig in beeld staat. Het zwart/wit werkt goed, de waterdruppel aan het slot verraadt wat over de weerscondities. Het grote aantal knopen in het touw is opvallend. Suggestie: spiegel foto (links-rechts) waardoor er een meer inkomende lijn is (kijkrichting). Voor Theo was dit een eerste poging voor het nieuwe thema Verbintenis. 13 corinne f ISO mm Gevoel kaartjes: Opgeruimd (netjes, geen troep), Leeg, Verdrietig Sterke lijnen / compositie. Opvallend; een straatbeeld van boven gezien. Veel schaduw in dit beeld, vroeg/laat op de dag gemaakt. Er zijn enkele duidelijke onderwerpen die aandacht vragen, het stelletje linksonder is dan toch wel het rustpunt in het beeld. Het groene zadel linksboven in beeld is een mooi detail. Corinne geeft nog aan dat ze veel moeite had gedaan om alles wat we zien in 1 beeld te vangen. 14 Karel f4,8 bel. 250e iso 320 lens 55 mm Gevoel kaartjes: -geen- Een mooi portret van een man die wat met paarden heeft. Het paard achter de man maakt dit duidelijk, maar trekt verder niet de aandacht doordat het maar deels in beeld staat. De blik van de man roept de meeste vragen op; wat ziet hij en wat denkt hij; een boeiende blik waardoor de foto aandacht vraagt.

7 15 J Voets f 7, 55 mm, sec, iso 200 Gevoel kaartjes: Sfeervol (romantisch), Opgewekt (glimlach), Lief Een rustig beeld, goede compositie. De kijker kan zich goed verplaatsen in dit beeld. Weinig spanning, maar dat klopt met wat je ziet; rustig zittend aan het water. De brede rug van de man trekt wel wat teveel aandacht. 16 janboeren,1.160sec,f5,iso100,28mm Gevoel kaartjes: -geen- Een rustige foto van een bekende molen, alles staat zo netjes in beeld dat het een ansichtkaart zou kunnen zijn. De compositie is erg netjes. De vraag is hoe hier wat meer spanning in gebracht kan worden; ander tijdstip, ander weer, ander standpunt? Een foto waarmee Jan verder kan; hoe verder advies; blijven doorgaan, we zijn benieuwd. 17 Laura Hoeven, F2,8, 1.200e sec, iso 80 Gevoel kaartjes; Saai ( geen leuke hobby ), Chaos (rommelig op de tafel) Omdat Laura verhinderd was is deze foto verder niet meer besproken. Cor gaf nog wel aan dat hij weet hoe lastig het is om goed te kantklossen. Of in zijn meer prozaïsche Rooise woorden: gin werk vur een suffe kip!

8 18 Cor van Oorschot ISO sec F5 24 mm -0,3 Gevoel kaartje: Druk (druk beeld en personen in beeld lijken druk) Een mooi beeld met opvallend schuin raam op de achtergrond waardoor de vraag waar is dit. In het beeld een grappig contrast tussen de drukke dames en de man die rustig een shagje zit te draaien. Cor licht toe dat een van de dames in beeld een kunstenares is die veel met vilt werkt en dat ze mede door deze foto nog is uitgenodigd bij andere exposities (buitenland). 19 Toi Korsten iso320 f sec 500mm Gevoel kaartjes: Benauwd (vanwege parachute springen), Veilig, Afstandelijk Een goede compositie, jammer dat de parachutist niet naar de camera kijkt, maar wel logisch dat hij let op zijn parachute. De foto is van grote afstand genomen, veel details duidelijk in beeld. Opvallend is dat een doorkijkje publiek op de achtergrond laat zien. Mooie kleurschakering donker/licht in de parachute. 20 Peter van Oorschot F sec iso mm Gevoel kaartjes: Teder, Agressief, Beschermd, Weemoedig, Ontroerend De poten van de grote olifant werken als een inkadering voor de kleine olifant. Een goed gekozen uitsnede, mooie tegenstelling tussen groot en klein. Het stukje groen achter in beeld is belangrijk, dat geeft wat kleur en past in het geheel. Goed gezien.

9 21 Joke,solargraph 2014 Als afsluiter van de avond bekijken we nog een heel speciale foto van Joke. Dit blijkt het resultaat van een experiment met een speciale techniek waarvoor je geduld moet hebben. Joke legt uit dat ze in een blik foto papier heeft gestopt en slechts een minuscuul gaatje aan de zijkant van dit blik heeft geprikt. Het blik is buiten opgehangen met de opening naar het zuiden. Het is daarbij belangrijk om te kiezen voor de periode 21 dec- 21 juni of 21 juni tot 21 dec. Na een half jaar (!!) is de foto klaar Wat men ziet is een belichting van 6 maanden en hoe in deze periode de zon steeds hoger aan de horizon komt (of steeds lager blijft). Een mooie resultaat wat veel interesse wekte bij de leden. Zoom.nl Clubgenoot en Zoom.nl lezer Harry Timmermans heeft een mooie review geschreven over de Canon Powershot G1X Mark II voor het fotomagazine Zoom.nl De review staat in de januari/februari uitgave van Allemaal lezen!! Wachtlijst nieuwe leden Cindy Langenhuijsen Guus Leenhouwers Harry Michiels Kitty Schreuders Mari van Dinther Ans Verhoeven Anita Spooren Evenementen Op de website van de fotoclub onder Links vind je een website waar alle actuele exposities worden gepubliceerd. De uitnodigingen van de regionale Fotoclubs komen vaak net te laat of te vroeg om tijdig opgenomen te kunnen worden in de Fotobrief. Ik zal deze uitnodigingen vanaf nu afzonderlijk toesturen.

10 Expositie Fotogroep Klick

11 Expositie Fotogroep Creativision

FOTOBRIEF. Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura. Zoals altijd starten we weer om

FOTOBRIEF. Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura. Zoals altijd starten we weer om FOTOBRIEF Verbinding; Olaf Smit Editie 458, 5 juni 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura Zoals altijd starten

Nadere informatie

FOTOBRIEF. Bespreker: Cor van Oorschot. 1. Wat is het onderwerp van de foto? 2. Kun je een titel verzinnen voor de foto? 3. Wat voor foto is het?

FOTOBRIEF. Bespreker: Cor van Oorschot. 1. Wat is het onderwerp van de foto? 2. Kun je een titel verzinnen voor de foto? 3. Wat voor foto is het? FOTOBRIEF Verbinding; Harrie Dirksen Editie 460, 3 juli 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Workshop Table-top Begeleiding: Activiteitencommissie Verslag: Activiteitencommissie

Nadere informatie

Jeannine heeft het werk van verschillende fotografen laten zien, deze presentatie zal ze doorsturen naar Harrie, zodat ze op de website komen.

Jeannine heeft het werk van verschillende fotografen laten zien, deze presentatie zal ze doorsturen naar Harrie, zodat ze op de website komen. FOTOBRIEF Verbinding; onbekend Editie 459, 19 juni 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Fotobespreking Begeleiding: Antoon Verslag: Cor Zoals altijd starten we weer om 19.30.

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto ONK MACRO AQ15-ONK01-1 - 6,28 25,1 33 Een minder mooie compositie van de heremietkreeft Mist spanning AQ15-ONK02-1 - 7,75 31 10 Goede compositie net weer iets anders in beeld gebracht Iets te druk. AQ15-ONK03-1

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering 1 maart 2013

Algemene ledenvergadering 1 maart 2013 1 Verslag: Locatie: 01-03- 2013 aanvang 19.30 clublokaal SCC De Vink, Schijndel Afwezig met kennisgeving; Leon van Heertum, Corrie Brekelmans, Joke van Hamond, Theo van der Pasch, Jan Bolwerk, Wil van

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN VOORWOORD Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips. Mijn naam is Toine Westen en ik

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m!

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m! 10 tips die je stap voor stap begeleiden naar de perfecte profielfoto Tip 1. Sta beeldvullend op de foto Elke social site hanteert voor z n profielfoto s een eigen beeldgrootte, maar één ding hebben ze

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot / Leonie Muller Opdracht - Digitale fotografie Praktische oefeningen in de les

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot / Leonie Muller Opdracht - Digitale fotografie Praktische oefeningen in de les FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot / Leonie Muller Opdracht - Digitale fotografie Praktische oefeningen in de les We gaan in groepjes van twee de onderstaande opdrachten uitwerken. Noteer alle beslissingen

Nadere informatie

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf 1 Bekijk de foto s in de tentoonstelling. Lees de teksten nog niet. Kies een foto waar jij een verhaal bij kunt bedenken. Laat je fantasie

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Neem tijdens je volgende stedentrip (of gewoon dicht bij huis) foto's om trots op te zijn met deze 9 simpele tips voor stadsfotografie.

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Landschapsfotografie LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? Een geheel van geologische, biologische en cultuurhistorische

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Uitdaging Houd jij van foto s maken? Ga dan de uitdaging aan, maak die echte originele plaat en win

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

DYNAMIEK IN JE FOTO S

DYNAMIEK IN JE FOTO S WWW..NL Een moeilijk onderwerp om vast te leggen met je camera is beweging. Als je sluitertijd te snel is, dan bevries je de beweging, en kan het lijken alsof een snel rijdende auto of een hardloper stil

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

In gesprek. met het. Wilco Dragt. Wilco Dragt

In gesprek. met het. Wilco Dragt. Wilco Dragt Portfolio Wilco Dragt Wilco Dragt In gesprek met het landschap In tegenstelling tot een schilder, die begint met een leeg doek en daar elementen op plaatst, genereert fotograaf Wilco Dragt uit een wijde

Nadere informatie

Bijlage - Uitslag en toelichting ONK Team 2017

Bijlage - Uitslag en toelichting ONK Team 2017 Bijlage - Uitslag en toelichting ONK Team 2017 Groothoek met duiker 1 Team Germany Bernhardt Conrad Canon EOS 1D X MarkII EF8-15mm f/4l Fisheye USM 15,00mm 1/200sec f/18 ISO800 De houding van de duiker

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops. Als je die niet hebt mag je natuurlijk ook een andere foto insturen.

Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops. Als je die niet hebt mag je natuurlijk ook een andere foto insturen. FOTOBRIEF Thema contrast, maker onbekend Editie 485, 2 December 2016 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Vrijdag 2 december; Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops.

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

The making of. De Vuurtoren

The making of. De Vuurtoren Fotoclub VPR De Klinker The making of. De Vuurtoren Maak eens iets bijzonders van dit platgefotografeerde onderwerp Fotoclub VPR Hans Nieuwland 1 Hoe pak ik dat aan? De vuurtoren is waarschijnlijk het

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

Bespreken van foto s

Bespreken van foto s Bespreken van foto s Het bespreken van foto s begint net als bij het fotograferen met kijken! Wat zie je, wat trekt je aandacht, wat valt op. Begin eenvoudig, omschrijf wat je ziet en benoem vervolgens

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto NatGeoFoto MACROFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 6 MACROFOTOGRAFIE Veel artikelen in National Geographic Magazine hebben de natuur als onderwerp. Soms gaat het over grote dieren en enorme bomen, soms ook over

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) De onderwerpen binnen honden fotografie die in dit document besproken worden zijn Honden op plaats fotograferen Honden in actie fotograferen

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet:

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet: Een goede profielfoto: je juiste visuele indentiteit Iedereen weet dat in deze hippe en moderne digitale wereld een goede profielfoto belangrijk is. Instagram, LinkedIn, Facebook en niet te vergeten ID-badges

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Thema 2017

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Thema 2017 Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Thema 2017 1 Johan de Prins Olympus E-PL2 Leica DG Macro-Elmarit 45/F2.8 45,00mm 1/180sec f/5,6 ISO200 Mooie macro, de zakpijpen mooi geisoleerd tegen de donkere achtergrond.

Nadere informatie

Annelies Van Regenmortel 75 euro

Annelies Van Regenmortel 75 euro Zomerkiekjes 2016 Beeld is zo krachtig. Beelden kunnen ons ontroeren, verontwaardiging geven, angst bezorgen, blij maken. Beelden kunnen vertedering oproepen; beelden ràken. Onze perceptie van de wereld

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Portfolio Tanneke Peetoom. Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker. xxx

Portfolio Tanneke Peetoom. Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker.  xxx Portfolio Tanneke Peetoom Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker www.tannekephotography.nl Tanneke Peetoom Portfolio Bevroren romantiek Tanneke Peetoom De kinderportretten van

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Waarom is een goede foto goed?

Waarom is een goede foto goed? Waarom is een goede foto goed? Een korte controlelijst voor de evaluatie van de kwaliteit van foto's Door Charlotte K. Lowrie Hoe springt een foto uit tussen 20, 30 of misschien wel 100 andere foto's?

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben.

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Je hoef niet speciaal een aparte lens te hebben. Ik geef hier enkele voorbeelden met een camera die een standaard

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

Compositie en standpunt

Compositie en standpunt Compositie en standpunt ISO 100 f/9 1/320s 15mm fisheye. Essentiële vaardigheden: Bewustzijn van compositie- regels. Versterken van dynamiek en diepte. Keuze van de juiste lens. Keuze brandpunt-standpunt.

Nadere informatie

GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP 2.10 Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 oktober 2018 Geel Ik had een wandhanger tegen de schuur en die bloeide prachtig op in de ochtendzon. Dat was de foto waard.

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Doelstelling: tactiele stimulatie en samenwerking

Doelstelling: tactiele stimulatie en samenwerking Oudejaarsavond! Doelstelling: tactiele stimulatie en samenwerking Er wordt gewerkt in tweetallen. Eén kind zit op een stoel met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar is om te masseren.

Nadere informatie

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen 25 TIPS voor het fotograferen van kinderen Kinderen fotograferen is dankbaar werk. Niet alleen zijn ouders, familie en het kind zelf meestal erg blij met de foto s, het is ook nog gewoon erg leuk om te

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop Doordrukken en tegenhouden in Photoshop Het zijn twee termen die nog stammen uit de ouderwetse donkere kamer van de fotografie. Doordrukken en tegenhouden zijn echter nog dingen die anno nu ook actueel

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

Koningin van de nacht

Koningin van de nacht http://psd.fanextra.com/tutorials/photo-effects/create-a-queen-in-the-dark-night-photomanipulation/ Koningin van de nacht Nodig : model ; achtergrond ; maan penselen ; wolken ; man ; lamp ; vogels Stap

Nadere informatie

Over foto s gesproken. Diana Bokje

Over foto s gesproken. Diana Bokje Over foto s gesproken Diana Bokje Opzet cursus I Methode, beschrijven en beeldelementen II betekenis en waardering III werkvormen vanavond Doel Opzet Beschrijven Beeldelementen Doel Leiden van een fotobespreking

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Abstracte fotografie in rook op laten gaan

Abstracte fotografie in rook op laten gaan Abstracte fotografie in rook op laten gaan Vandaag kwam ik een artikel op Photocritic.org tegen waarin uitgelegd werd hoe je prachtige abstracte foto's kunt maken van rook. Zij hebben gesproken met Graham

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa

Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa Boek van de week: 1. Barbapapa boeken allerlei 2. Met Barbapapa de wereld rond Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

3-8. Foppen met foto s

3-8. Foppen met foto s Fotografie Kunsteducatie Groep 3-8 Lessen in optische illusie Foppen met foto s 1 Marijke Liefting Het is bijna zomer en een zee van vrije tijd ligt voor u. Staan er uitstapjes op het programma? Of hebt

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

Opdrachten FotoJam 2016

Opdrachten FotoJam 2016 Opdrachten FotoJam 2016 We hebben ons best gedaan om weer een 10-tal uitdagende opdrachten te bedenken. Deze keer mag je de opdrachten uitvoeren op elk tijdstip. Dat betekent van 10 september 0:00 tot

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017 Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017 1 Lia van Nieuwenhuizen Olympus E-PL1 Olympus M.9-18mm F4.0-5.6 9,00mm 1/100sec f/5,6 ISO160 Wel scherpe en goed belichte opname maar qua beleving een

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

Creatieve fotografie. fotogroep Sluiterke juni Anita, Betty, Peter, Truus

Creatieve fotografie. fotogroep Sluiterke juni Anita, Betty, Peter, Truus Creatieve fotografie fotogroep Sluiterke juni 2016 Anita, Betty, Peter, Truus Creatieve fotografie Wat is een goede foto: onderwerp duidelijk, scherp, goed belicht Wat is een creatieve foto? Bevat een

Nadere informatie

Digital art: Grafische Interface Opdracht: Voor verbetering vatbaar

Digital art: Grafische Interface Opdracht: Voor verbetering vatbaar Digital art: Grafische Interface Opdracht: Voor verbetering vatbaar Gijs Witkamp HKU GAR1B V1.0 02-10-2014 De opdracht: Zoek 10 voorbeelden van grafische vormgeving die jullie niet goed vinden communiceren

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie