FOTOBRIEF. Bespreker: Cor van Oorschot. 1. Wat is het onderwerp van de foto? 2. Kun je een titel verzinnen voor de foto? 3. Wat voor foto is het?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FOTOBRIEF. Bespreker: Cor van Oorschot. 1. Wat is het onderwerp van de foto? 2. Kun je een titel verzinnen voor de foto? 3. Wat voor foto is het?"

Transcriptie

1 FOTOBRIEF Verbinding; Harrie Dirksen Editie 460, 3 juli 2015 redactie: Harrie Dirksen @fotoclubschijndel.nl Deze avond; Workshop Table-top Begeleiding: Activiteitencommissie Verslag: Activiteitencommissie Meenemen: camera, statief, flitser Zoals altijd starten we weer om Verslag 19 juni door Corinne Bespreker: Cor van Oorschot In de introductie stelt Cor voor aan de hand van 3 items de foto s te bespreken. Dit zijn: 1. Wat is het onderwerp van de foto? 2. Kun je een titel verzinnen voor de foto? 3. Wat voor foto is het? Foto 01. Marian van den Broek 1. Zittende vrouw op een bank 2. Onzichtbaar communiceren 3. Straatfotografie Bij deze foto is sprake van een dubbele fotografie. Het onderwerp van de foto is een op een bank zittende vrouw. De fotograaf heeft geen contact met haar. Ook is een reflectie zichtbaar. De foto is zodanig uitgesneden dat het hoofd niet zichtbaar is. Dit maakt deze foto interessant. De lijnen zijn mooi diagonaal in beeld gebracht en de beeldopbouw is goed. Conclusie: goed in beeld gebracht onderwerp.

2 Foto 02: Jos Nouwens Conclusie: mooi en knap gemaakte foto. 1. Landschap 2. Bergen Het component licht is in deze foto van groot belang. De fotograaf heeft zich mooi gevangen waardoor een zeer levendige foto ontstaat. Door de 4 verschillende kleurenbanden ontstaat er spanning. De foto is van een hoog standpunt genomen. Foto die maar weer eens duidelijk maakt wat de meerwaarde van het fotograferen bij de zgn. gouden uurtjes is. Foto 03: Annemie de Jong 1. Oog 2. Spiegeling W.b. de beeldopbouw van de foto: het oog, met daarin de weerspiegeling van de fotograaf, is het belangrijke centrale element in de foto. De mening over de lengte van de neus van het paard is verdeeld; een aantal ziet geen meerwaarde in de gekozen compositie; anderen echter geven aan dat door de lengte van de neus met daarin de witte bles en de schaduw die een ader veroorzaakt de kern van de foto (het oog) wel versterkt. Conclusie: heel mooie compositie, geweldige foto. Foto 04: Rita de Wilt 1. Dak 2. Dakconstructie 3. Moderne architectuur De belangrijkste beeldelementen in deze foto zijn de lijnen en strepen, de driehoeken, de balustrade en het licht. Bij het bekijken van de foto blijkt dat men toch veel moet zoeken; de afbeelding komt in eerste instantie wel mooi over, maar toch is er iets dat enigszins wringt. De opname blijft niet symmetrisch. Gesproken wordt over de uitsnede van de foto en de gevolgen van het eventueel links, dan wel rechts, laten vervallen, waardoor mogelijk een vierkante uitsnede ontstaat. Conclusie: grafische foto, waarop het pakken van het lijnenspel (bijna)goed is gelukt. Het advies aan de fotograaf is om de opname iets langer voor te bereiden waardoor het doel van de fotograaf meer naar voren komt.

3 Foto 05: Jo van Uden 1. Verbinding 2. Abstractie 3. Stilleven Het is een foto met weinig kleurgebruik. De kleur die gebruikt is, heeft een ton-sur-ton effect wat een mooie balans in de foto geeft. De beeldopbouw is spannend te noemen. Het onderwerp past heel goed in het thema Verbinding. Kort wordt gesproken over de zwarte schaduw op de achtergrond en de vraag of de foto sterker wordt als deze er niet zou zijn. De meningen blijven hierover verdeeld. De fotograaf denkt niet dat het beeld sterker wordt als de schaduw er niet is. Conclusie: Mooi, rustige foto, goede balans, spannende beeldopbouw. Heel goede foto voor het thema Verbinden. Foto 06: Jan Bolwerk perspectief. 1. Spanning 2. Kunstwerk 3. Abstract De foto de laat een rustig beeld zien, met veel spanning, weglopende lijnen die het beeld laten leven in een goede verhouding en mooi licht. De foto is vanuit een mooi perspectief gemaakt (van onder naar boven), er is goed gekeken naar de vlakverdeling. Conclusie: Foto waarin alles klopt door prachtige beeldopbouw in goed gekozen Foto 07: Paul Deelen 1. De vrouw 2. Vrouw in landschap 3. Naaktfotografie W.b. de beeldopbouw: de horizon staat scheef en dit wordt door enkelen als storend ervaren. Bij het nader bekijken van de opbouw blijkt dat ook de boom schuin staat, waardoor samen met de horizon een driehoek ontstaat met het centrale onderwerp van deze foto. Mogelijk zou de linkerarm iets hoger gehouden kunnen worden waardoor deze los zou komen van de achtergrond (of het standpunt van de fotograaf iets lager). De gekozen uitvoering in zwart-wit voegt iets toe; kleur zou bij deze foto teveel afleiden van de compositie. Conclusie: mooie zwart-wit foto met een goede beeldopbouw in een natuurlijke omgeving.

4 Foto 08: Harrie Dirksen 1. Paviljoen 2. Zomaar een zomer aan het strand 3. Architectuurfotografie Door het kleurgebruik weg te laten, de lucht driegender te maken en het contrast te verscherpen is een rustig beeld ontstaat met veel spanning. Een wijdse van het zeelandschap wordt door de compositie versterkt. Conclusie: De kleur, compositie en uitsnede zijn goed en zo in balans, dat er een perfect beeld ontstaat. Voor de kleurenfoto s: Foto 09: Jan Voets 1. Kerkinterieur 2. Bezoekersaantal kerk loopt terug 3. Religieuze foto Deze foto is een voorbeeld van sociale fotografie met in het verlengde daarvan architectuurfotografie. Niet helemaal duidelijk is wat het onderwerp van deze foto is. Het is een zoeken tussen de in de banken zittende non, het spreekgestoelte en het tabernakel. Geopperd wordt het speekgestoelte weg te halen waardoor de non meer het onderwerp wordt. Indien de non dan nog wat donkerder wordt gemaakt, zou zij meer een centrale functie op de foto krijgen. Desgevraagd geeft de fotograaf aan dat hij deze foto gemaakt heeft voor het thema Verbinding, met name de leegte van de kerkbanken vindt hij frappant. Conclusie: Foto met warme kleuren die goed bij het onderwerp passen. Voorstel is uitsnede te veranderen (mogelijk vierkant of portretstand), waardoor het onderwerp meer benadrukt wordt. Foto 10: Harriet van Heertum 1. De Moskee 2. Godsdienst 3. Sociale fotografie Deze inzending betreft een vierluik of compilatie van 4 foto s met een onderlinge verbinding. Deze samengestelde foto wordt, conform afspraak, in zijn geheel besproken en beoordeeld. Als met deze foto s een serie wordt bedoeld, dan is niet gekozen voor een goede volgorde, hoewel het afzonderlijk mooie foto s zijn. De sfeer is in de middelste en bovenste foto niet hetzelfde. Qua kleur passen de foto s weer wel bij elkaar. De meest rechtse foto is het sterkst. De mannen op de foto kijken duidelijk naar iets wat buiten beeld is en wat de nieuwsgierigheid wekt.

5 Conclusie: Afzonderlijk mooie foto s met heel goed kleurgebruik en sfeer. Bij het presenteren als serie in 1 format, kritisch kijken naar de volgorde en de lay-out op het canvas. Foto 011: Jeanette Hermes 1. Rituele dans 2. Zebra 3. Festival-/theaterfotografie Uit het goed bekijken van de foto blijkt dat deze in Nederland is gemaakt. Het beeld bestaat uit diverse personen met een centraal punt (de zebra). Het kleurgebruik is mooi. Opgemerkt wordt de rechterkant iets af te snijden waardoor het onderwerp nog meer centraal wordt. Het is jammer dat de achterste persoon links niet mee lijkt te doen. Ook de hoofden staan niet helemaal in beeld. Opmerking van de fotograaf: per ongeluk de verkeerde foto ingestuurd. Foto 012: Erik van Os 1. Vijver 2. Waterlelie W.b. de beeldopbouw: de waterlelie staat niet in het midden, maar op het goede punt binnen de foto. Er is tamelijk veel blad te zien in combinatie met de bloemen. Gesproken wordt over een andere kadrering, waardoor het beeld rustiger wordt en de vormen beter uitkomen, maar de mening blijft hierover verdeeld. Advies aan de fotograaf is bij het fotograferen van b.v. dit soort onderwerpen, meer foto s te maken op verschillende locaties en ook voor verschillende standpunten te kiezen. Foto 013: Corinne van der Laar 1. Spiegeling 2. Kleurvlakken 3. Abstract Het belangrijkste aan de foto zijn het lijnenspel en het kleurgebruik. Deze foto is door zijn abstract beeld niet voor iedereen (gemakkelijk) te lezen. Het is niet belangrijk te weten wat het precies is, dit maakt juist nieuwsgierig. De vlakverdeling zit goed in elkaar, een stuk zwart-wit met kleuraccenten en een stuk met meer kleur. Conclusie: abstracte foto, die vanwege abstractie niet door iedereen gewaardeerd zal worden, maar die door een goede vlakverdeling en uitsnede volledig in balans is.

6 Foto 014: Henk van Oers 1. Spiegeling 2. Gansje in het water Door de spiegeling foto die vervreemd omdat het spiegelbeeld een andere waarheid naar voren lijkt te brengen dat de realiteit. Heel bijzonder beeld. De beeldopbouw wordt goed genoemd, hoewel even wordt opgemerkt dat door de uitsnede te veranderen (alleen linker onderkant, dus bijna hele gans met hele spiegeling in beeld) er ook een interessant beeld kan ontstaan. Conclusie: Goede foto, waarbij de spiegeling een ander beeld geeft van het onderwerp, met een bijzondere kleur water. Foto 015: Gerard Deelen 1. Tekst 2. Gevangenispraat 3. Documentatiefotografie De beeldopbouw wordt goed genoemd. Er staat op wat bedoeld is door de fotograaf om de boodschap over te brengen (tekst, verwarmingsbuis om boodschap door te tikken ). Zwart-wit compositie maakt de foto sterker. Als onderdeel van een serie zou deze foto nog sterke uitkomen. Conclusie: goede foto met sterke boodschap. Past goed in thema Verbinding, zoals bedoeld door de fotograaf. Foto 016: Corrie Brekelmans 1. Karpers vissen 2. Eten door koikarpers De essentie van de foto wordt gezien als een gevecht om voer, vastleggen van snelheid. Een rustpunt wordt gemist in de foto. Heel mooi kleurgebruik. Het advies wordt gegeven de linkerkant enigszins op te lichten. Conclusie: Sprankelende foto die een beeld geeft van een wirwar van vissen. Als je even de tijd neemt goed te kijken vallen steeds meer mooie details op.

7 Foto 017: Jan Boeren 1. Spiegeling 2. Kunstige natuur 3. Abstract De meningen over deze foto zijn verdeeld. Niet allen kunnen niet-scherpe foto s waarderen, terwijl anderen meer een schilderij, gemaakt van waterverf in deze foto zien en het om die reden juist wel waarderen. Er zit veel licht in de foto, naast een bijna sereen kleurgebruik. De fotograaf licht toe dat het een foto van een waterval is. Conclusie: abstracte weergave van een natuurlijk realisme. Op een bijzondere manier in een foto gevangen. Foto 018: Gerard Kluijtmans 1. Molen aan de rivier 2. Hollands 3. Landschapsfotografie De meest belangrijke elementen in deze foto zijn de molen, de lucht, het water, het grasgedeelte, de huizen en de boot. Het lichtgebruik speelt in deze foto een belangrijke rol. De beeldopbouw zit goed in elkaar. De ogen van de kijken dwalen a.h.w. door het beeld. Het is bijna een ideaalbeeld van Holland door de ogen van een toerist, terwijl het stuk Nederland dat er zo uit ziet, veruit het kleinst is. Kort wordt gesproken over de mogelijkheden van beeldbewerking die deze foto aanzienlijk zou kunnen verbeteren. Wil biedt aan de fotograaf hiermee te helpen. Conclusie: mooie, oer-hollandse foto met goede opbouw van beeld en kleur. Zou als ansichtkaart een goede commerciële toekomst hebben. Foto 019: Simon Bout Deze foto is tijdens de fotobespreking niet te openen op de beamer.

8 Foto 20: Toi Korsten 1. Paardenwedstrijd 2. Aangespannen paarden 3. Straat-/actiefotografie Een foto die op het goede moment is genomen vanaf een goede plek. Duidelijk spreekt de snelheid waarmee de paarden het parcours lopen uit de foto, evenals de concentratie en motivatie van de beide menners. Opgemerkt wordt dat de achtergrond te scherp in beeld is gebracht. Indien deze door het kiezen voor een ander diafragma onscherp gemaakt zou zijn, zou het onderwerp van deze foto nog beter naar voren komen. Conclusie: heel mooie actiefoto, op het juiste moment genomen vanaf een perfect standpunt. Nog beter zou zijn als de achtergrond vervaagd zou zijn (de fotograaf meldt dat hij eenzelfde foto heeft met minder scherpe achtergrond en zal deze in de fotobrief erbij zetten). Foto 21: Cor van Oorschot Deze foto wordt voor-besproken door Karel, die zijn eigen wijze van foto bespreken volgt. Op de foto staat een provisorisch gerepareerd hek, waarop met name het blauwe touw de aandacht trekt. Het is een afbeelding met een doorkijk, waarop een heel ander beeld te zien is. Het lichtgebruik is goed, evenals het perspectief en de compositie Conclusie: heel interessante foto, waarin alles klopt en die door een andere manier van uitsnijden meerdere heel mooie foto s in zich heeft. Het is een foto waar je langer naar moet kijken en die blijft boeien. Foto 22: Ben Hartman 1. Orkest 2. Muziek 3. Concertfotografie Het onderwerp in de foto gaat zichtbaar om een optreden, de dirigent en de muzikanten. W.b. kleurgebruik: dit beperkt zich voornamelijk tot zwart en oranje kleuraccenten. Als detail wordt genoemd de knieën van de muzikanten op de eerste rij. Op de voorgrond trekt de figuur van een kind de aandacht. Gezien de houding en de beweging in de foto wordt aangenomen dat het kind net weg wil lopen. Desgevraagd geeft de fotograaf aan dat hij de geconcentreerdheid en aandacht van de muzikanten wil laten zien. Opvallend is dat de muzikanten allen geheel in het zwart gekleed

9 gaan met alleen ieder een oranje accent. Dit in het kader van de onderlinge verbinding. Verder is de dirigent de verbinding tussen alle zichtbare muzikanten. Conclusie: een foto met perfecte kleurcombinatie. Het beeld laat wel direct zien waar het om gaat en moet het hebben van het enfant terrible dat op het moment suprême besluit op te staan en te gaan lopen. Foto 23: Wil van Dorp 1. Model 2. Mooie meid 3. Modelfotografie Binnen deze foto vallen direct de haren van het model op. Direct daarop volgt de manier van kijken van het model, de belichting en gekozen achtergrond. In dit geval de jonge leeftijd van het model van de oude uitstraling van de achtergrond. De uitsnede en wijze waarop het model in beeld is gebracht maken het een bijzondere foto. De compositie is dan ook mooi te noemen en de foto is over het hele bereik scherp. De fotograaf licht toe hoe de foto tot stand is gekomen (het haar wordt naar achteren gegooid en de fotograaf heeft op het juiste moment geknipt). De PS is een andere achtergrond toegevoegd, de haren zijn enigszins bijgekleurd, de verzadiging is van de lippen gehaald en tot slot is een weinig vignettering toegevoegd. Voor de geïnteresseerden: de bewerking in PS kost op deze manier ongeveer 20 minuten. Conclusie: Mooi portret, verrassende foto, goede voorbereiding om tot dit resultaat te komen en een tot respectabel komend resultaat tussen fotografische vaardigheid en toegepaste techniek. Foto 24: Harrie Timmermans 1. Ree in de natuur 2. Ree Het totaalbeeld van deze foto is een ree in zijn/haar natuurlijke omgeving. In de linker bovenhoek staan dennen, die een kader aan de foto geven. De belichting is erg mooi, de scherptediepte is gezien het gebruik van telelens erg goed. Een heel mooie foto. De fotograaf licht toe dat de foto in de gouden uurtjes is gemaakt; de foto is genomen in april/mei. Conclusie: heel mooie foto van een dier in zijn natuurlijke omgeving. Goed licht, sprekende kleuren en onderwerp van de foto in balans met de omgeving. Wachtlijst nieuwe leden Cindy Langenhuijsen Guus Leenhouwers Harry Michiels Kitty Schreuders Mari van Dinther

10 Ans Verhoeven Anita Spooren Tessa Jansen Jankees Swiebe Evenementen Op de website van de fotoclub onder Links vind je een website waar alle actuele exposities worden gepubliceerd. De uitnodigingen van de regionale Fotoclubs komen vaak net te laat of te vroeg om tijdig opgenomen te kunnen worden in de Fotobrief. Ik zal deze uitnodigingen vanaf nu afzonderlijk toesturen.

FOTOBRIEF. Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura. Zoals altijd starten we weer om

FOTOBRIEF. Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura. Zoals altijd starten we weer om FOTOBRIEF Verbinding; Olaf Smit Editie 458, 5 juni 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura Zoals altijd starten

Nadere informatie

Jeannine heeft het werk van verschillende fotografen laten zien, deze presentatie zal ze doorsturen naar Harrie, zodat ze op de website komen.

Jeannine heeft het werk van verschillende fotografen laten zien, deze presentatie zal ze doorsturen naar Harrie, zodat ze op de website komen. FOTOBRIEF Verbinding; onbekend Editie 459, 19 juni 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Fotobespreking Begeleiding: Antoon Verslag: Cor Zoals altijd starten we weer om 19.30.

Nadere informatie

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto ONK MACRO AQ15-ONK01-1 - 6,28 25,1 33 Een minder mooie compositie van de heremietkreeft Mist spanning AQ15-ONK02-1 - 7,75 31 10 Goede compositie net weer iets anders in beeld gebracht Iets te druk. AQ15-ONK03-1

Nadere informatie

FOTOBRIEF.

FOTOBRIEF. FOTOBRIEF Editie 450, 9 januari 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Workshop Flitsers, Filters en Voorzetlenzen Begeleiding: Activiteitencommissie Verslag: Activiteitencommissie

Nadere informatie

Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops. Als je die niet hebt mag je natuurlijk ook een andere foto insturen.

Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops. Als je die niet hebt mag je natuurlijk ook een andere foto insturen. FOTOBRIEF Thema contrast, maker onbekend Editie 485, 2 December 2016 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Vrijdag 2 december; Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops.

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Landschapsfotografie LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? Een geheel van geologische, biologische en cultuurhistorische

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering 1 maart 2013

Algemene ledenvergadering 1 maart 2013 1 Verslag: Locatie: 01-03- 2013 aanvang 19.30 clublokaal SCC De Vink, Schijndel Afwezig met kennisgeving; Leon van Heertum, Corrie Brekelmans, Joke van Hamond, Theo van der Pasch, Jan Bolwerk, Wil van

Nadere informatie

Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014

Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014 Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014 Workshop Landschap www.p-visie.nl 1 Ernst Schüller Beschrijving: Experiment - hoe HDR eigenlijk de foto verandert. De wolken en het groen in verschillende

Nadere informatie

Over foto s gesproken. Diana Bokje

Over foto s gesproken. Diana Bokje Over foto s gesproken Diana Bokje Opzet cursus I Methode, beschrijven en beeldelementen II betekenis en waardering III werkvormen vanavond Doel Opzet Beschrijven Beeldelementen Doel Leiden van een fotobespreking

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN VOORWOORD Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips. Mijn naam is Toine Westen en ik

Nadere informatie

1: Definities 1 Introductie 2 Landschap 3 Architectuur 7 Samenvatting 9

1: Definities 1 Introductie 2 Landschap 3 Architectuur 7 Samenvatting 9 Inhoud 1: Definities 1 Introductie 2 Landschap 3 Architectuur 7 Samenvatting 9 2: Techniek 11 Introductie 12 Camera 12 Lenzen 13 Accessoires 27 Instellingen 38 RAW/JPEG 45 srgb/adobergb 45 Beeldschermkalibratie

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Basis workshop fotografie. Fotograferen is niets meer dan beelden vangen.

Basis workshop fotografie. Fotograferen is niets meer dan beelden vangen. Basis workshop fotografie Fotograferen is niets meer dan beelden vangen. COMPOSITE 2 Wat gebruiken we nu eigenlijk om tot een compositie te komen? Samenstelling van dominerende en ondersteunende beeldelementen.

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE

DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE BASISCURSUS FOTOGRAFIE DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE JEROEN HORLINGS 1 INLEIDING INLEIDING Los van de technische aspecten wordt de waarde van een foto grotendeels bepaald door de compositie. Een foto is een

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT. Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat. Tip. Feiten over formaat

COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT. Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat. Tip. Feiten over formaat COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat Tip Feiten over formaat Formaat voor portretten 2. HET ONDERWERP Centrale plaatsing van

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Vereniging Natuur fotografen Drenthe

Vereniging Natuur fotografen Drenthe Vereniging Natuur fotografen Drenthe n o v e m b e r 2 0 1 6 R e d a c t i e K l a a s d e B o e r Hans van Dijk Libel - mooie diagonale lijn, lijfje en kop met mooie kleuren, vleugels zijn wazig maar

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Definities. Welke landschappen men kan onderscheiden. Hoe architectuur is gedefinieerd. Het verschil tussen een registrerende en creatieve benadering.

Definities. Welke landschappen men kan onderscheiden. Hoe architectuur is gedefinieerd. Het verschil tussen een registrerende en creatieve benadering. Definities Essentiële vaardigheden Welke landschappen men kan onderscheiden. Hoe architectuur is gedefinieerd. Het verschil tussen een registrerende en creatieve benadering. Focus op Fotografie: Landschap

Nadere informatie

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Uitdaging Houd jij van foto s maken? Ga dan de uitdaging aan, maak die echte originele plaat en win

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Annelies Van Regenmortel 75 euro

Annelies Van Regenmortel 75 euro Zomerkiekjes 2016 Beeld is zo krachtig. Beelden kunnen ons ontroeren, verontwaardiging geven, angst bezorgen, blij maken. Beelden kunnen vertedering oproepen; beelden ràken. Onze perceptie van de wereld

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

3-8. Foppen met foto s

3-8. Foppen met foto s Fotografie Kunsteducatie Groep 3-8 Lessen in optische illusie Foppen met foto s 1 Marijke Liefting Het is bijna zomer en een zee van vrije tijd ligt voor u. Staan er uitstapjes op het programma? Of hebt

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

Beoordeling 4e reeks foto s Regenboog Waregem : thema Avondfotografie

Beoordeling 4e reeks foto s Regenboog Waregem : thema Avondfotografie Beoordeling 4e reeks foto s Regenboog Waregem : thema Avondfotografie 1: foto 2 Schitterende zonsondergang met prachtige vlakverdeling, een compositie uit het boekje, de sterke horizontale lijnen op de

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

inleiding 07 de 10 gulden regels de 45 beste tips

inleiding 07 de 10 gulden regels de 45 beste tips 4 inleiding 07 de 10 gulden regels Krijg grip op het fotografische proces 10 Doorgrond de betoverende werking van licht 12 Oefening baart kunst 14 Vooronderzoek en planning 16 Ontwikkel een vaste routine

Nadere informatie

5 EXPO S - 5 WEEKENDEN - 5 LOCATIES

5 EXPO S - 5 WEEKENDEN - 5 LOCATIES 5 EXPO S - 5 WEEKENDEN - 5 LOCATIES Fotowerkgroep Zien en Doorzien / Phoenix Cultuur, Ute Weber De pracht en kracht van foto's De 5 fotoclubs uit Meierijstad exposeren eigen werk; elke club in eigen dorp

Nadere informatie

Plat- Vorm, Hoofdstuk 5, Toetsvragen

Plat- Vorm, Hoofdstuk 5, Toetsvragen 1 Jan Hinkel, Basketballer 1. Bekijk de afbeelding Basketballer van Jan Hinkel. Van de foto gaat een vervreemde werking uit. Waardoor wordt die vervreemdende sfeer opgeroepen? Noem één reden. 2. Bekijk

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m!

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m! 10 tips die je stap voor stap begeleiden naar de perfecte profielfoto Tip 1. Sta beeldvullend op de foto Elke social site hanteert voor z n profielfoto s een eigen beeldgrootte, maar één ding hebben ze

Nadere informatie

7 Tips voor het fotograferen van bloemen

7 Tips voor het fotograferen van bloemen 7 Tips voor het fotograferen van bloemen Het is volop zomer en er bloeien overal bloemen. Bloemen kun je op vele manieren fotograferen: de voor de hand liggende keuze is een close-up van de bloemkop met

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

Fotoclub Zeilberg Gevorderde groep Foto bespreking regels

Fotoclub Zeilberg Gevorderde groep Foto bespreking regels Fotoclub Foto bespreking regels Foto s bespreken aan de hand van vier pijlers: 1. Beschrijven Objectief - gebaseerd op feiten;wat je ziet en niet op meningen of gevoelens 2. Analyseren Objectief 3. Interpreteren

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Tips voor architectuurfotografie

Tips voor architectuurfotografie Tips voor architectuurfotografie Kenneth Verburg Koud staal, hard glas en rare vormen. Je moet er van houden, maar als het je ding is dan kun je je lol op in Nederland. In hoog tempo worden nieuwe stadsdelen

Nadere informatie

Bespreken van foto s

Bespreken van foto s Bespreken van foto s Het bespreken van foto s begint net als bij het fotograferen met kijken! Wat zie je, wat trekt je aandacht, wat valt op. Begin eenvoudig, omschrijf wat je ziet en benoem vervolgens

Nadere informatie

Compositie en standpunt

Compositie en standpunt Compositie en standpunt ISO 100 f/9 1/320s 15mm fisheye. Essentiële vaardigheden: Bewustzijn van compositie- regels. Versterken van dynamiek en diepte. Keuze van de juiste lens. Keuze brandpunt-standpunt.

Nadere informatie

PANORAMAFOTO'S. Hoe gaan we te werk om een rechte panoramafoto te maken? We hebben ten eerste enkele zaken nodig om een goede panoramafoto te maken :

PANORAMAFOTO'S. Hoe gaan we te werk om een rechte panoramafoto te maken? We hebben ten eerste enkele zaken nodig om een goede panoramafoto te maken : PANORAMAFOTO'S Panoramafoto's zijn foto's die gemaakt zijn uit meerdere aan elkaar geplakte foto's en zodoende krijgen we een grote tot zeer grote foto met veel detail en waarbij de beeldhoek zeer ruim

Nadere informatie

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s geeft in samenwerking met professionele fotografen en beeldbewerkers cursussen, modules en workshops voor beginnende en gevorderde

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

FOTOGRAFIE & FOTOKUNST:

FOTOGRAFIE & FOTOKUNST: FOTOGRAFIE & FOTOKUNST: In onze dagelijkse omgeving worden we met enorme hoeveelheden foto s geconfronteerd. Denk maar eens aan de foto s in tijdschriften en kranten en niet te vergeten de foto s van onze

Nadere informatie

Piet den Blanken; uit de fotoserie Werk, werk, werk. Voor deze avond is het niet noodzakelijk om een print van je foto mee te brengen.

Piet den Blanken; uit de fotoserie Werk, werk, werk. Voor deze avond is het niet noodzakelijk om een print van je foto mee te brengen. FOTOBRIEF Piet den Blanken; uit de fotoserie Werk, werk, werk Editie 433, 31 januari 2014 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond weer een Fotobespreking. Voorbespreker: Paul Deelen

Nadere informatie

Fotografie. perspectief en compositie

Fotografie. perspectief en compositie Fotografie perspectief en compositie perspectief = hoe kijkt de fotograaf Ooghoogte Kikkerperspectief Vogelperspectief Ooghoogte Kikker Vogel compositie = waar staat het onderwerp op de foto Regel

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld Boekverslag door J. 1238 woorden 3 februari 2010 5.7 457 keer beoordeeld Vak Kunst Begrippen Centrale asymmetrische compositie Het midden van het beeld kan op geen enkele manier in twee gelijke helften

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

Kerst en nieuwjaarskaarten DE NIEUWE COLLECTIE

Kerst en nieuwjaarskaarten DE NIEUWE COLLECTIE E I N UW! Kerst en nieuwjaarskaarten DE NIEUWE COLLECTIE SPETTEREND NIEUWJAAR CHAMPAGNE 735069 735062 Een spetterende kaart met parelmoer letters voor een extra feestelijk effect. Proostend het nieuwe

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017 Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017 1 Lia van Nieuwenhuizen Olympus E-PL1 Olympus M.9-18mm F4.0-5.6 9,00mm 1/100sec f/5,6 ISO160 Wel scherpe en goed belichte opname maar qua beleving een

Nadere informatie

COMPOSITIE. een introductie

COMPOSITIE. een introductie COMPOSITIE een introductie BO MVG JM 2013 INHOUD Inleiding Wat is compositie Geschiedenis van compositie De fotografische compositie Het menselijk oog Het kader Een onderwerp kiezen Hulpmiddelen voor

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

fotonieuws juli2018 De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen.

fotonieuws juli2018 De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen. fotonieuws juli2018 Beste Leden, De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen. Fototocht juni 2018 Deze maand was de fototocht Antwerpen 1 e plaats: Antoinette

Nadere informatie

Meenemen: Camera + statief en alles waar je vragen over wilt stellen.

Meenemen: Camera + statief en alles waar je vragen over wilt stellen. FOTOBRIEF Fotostudio De Jong Nieuw tv-programma over fotografie, een magazine van 35 minuten, 10 afleveringen, vanaf zaterdag 11 januari 2014, Ned 2. Editie 432, 17 januari 2013 redactie: Harrie Dirksen

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 29 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de iphone. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je heen kijken

Nadere informatie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Neem tijdens je volgende stedentrip (of gewoon dicht bij huis) foto's om trots op te zijn met deze 9 simpele tips voor stadsfotografie.

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

The making of. De Vuurtoren

The making of. De Vuurtoren Fotoclub VPR De Klinker The making of. De Vuurtoren Maak eens iets bijzonders van dit platgefotografeerde onderwerp Fotoclub VPR Hans Nieuwland 1 Hoe pak ik dat aan? De vuurtoren is waarschijnlijk het

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas COMPOSITIE & STRAAT Compositie Vuistregels & voorbeelden Opdracht compositie Bespreken thuisopdracht Straatfotografie Profiel: Joel Meyerovitz COMPOSITIE Waarom compositie?

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

In gesprek. met het. Wilco Dragt. Wilco Dragt

In gesprek. met het. Wilco Dragt. Wilco Dragt Portfolio Wilco Dragt Wilco Dragt In gesprek met het landschap In tegenstelling tot een schilder, die begint met een leeg doek en daar elementen op plaatst, genereert fotograaf Wilco Dragt uit een wijde

Nadere informatie

Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera. Peter van Veen Moor Fotografie

Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera. Peter van Veen Moor Fotografie Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera Peter van Veen Moor Fotografie Welke onderwerpen? Camera & Objectief Diafragma & Scherptediepte Sluitertijd & Bewegingsonscherpte ISO waarde Soorten Licht Standpunt

Nadere informatie

Avondvoorzitter Arthur van der Heijden opent de avond en heet alle aanwezigen welkom. Tevens verwelkomt hij Corrien van Rappard-Lykles als bezoeker.

Avondvoorzitter Arthur van der Heijden opent de avond en heet alle aanwezigen welkom. Tevens verwelkomt hij Corrien van Rappard-Lykles als bezoeker. Verslag Clubavond 17 oktober 2013 Avondvoorzitter Arthur van der Heijden opent de avond en heet alle aanwezigen welkom. Tevens verwelkomt hij Corrien van Rappard-Lykles als bezoeker. Vanuit het bestuur

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

FUJIFIM LANCEERT INSTAX SQUARE SQ10,

FUJIFIM LANCEERT INSTAX SQUARE SQ10, Introductie Instax Square SQ10 Camera 11 MEI 2017, NEDERLAND SAMENVATTING FUJIFIM LANCEERT INSTAX SQUARE SQ10, DE EERSTE HYBRIDE INSTANT CAMERA MET VIERKANT BEELDFORMAAT FUJIFIM LANCEERT INSTAX SQUARE

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 39 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de Samsung telefoon. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je

Nadere informatie

Opdrachten FotoJam 2016

Opdrachten FotoJam 2016 Opdrachten FotoJam 2016 We hebben ons best gedaan om weer een 10-tal uitdagende opdrachten te bedenken. Deze keer mag je de opdrachten uitvoeren op elk tijdstip. Dat betekent van 10 september 0:00 tot

Nadere informatie

Subscribe Past Issues Translate RSS Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan

Subscribe Past Issues Translate RSS Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan Subscribe Past Issues Translate RSS Foto Hans Heemskerk Nieuwsbrief Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan Een nieuwsbrief over foto's maken? Foto's zijn toch om naar

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie