Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops. Als je die niet hebt mag je natuurlijk ook een andere foto insturen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops. Als je die niet hebt mag je natuurlijk ook een andere foto insturen."

Transcriptie

1 FOTOBRIEF Thema contrast, maker onbekend Editie 485, 2 December 2016 redactie: Harrie Dirksen @fotoclubschijndel.nl Vrijdag 2 december; Fotobespreking van foto s die gemaakt zijn tijdens de workshops. Als je die niet hebt mag je natuurlijk ook een andere foto insturen. Begeleiding: Paul Verslaglegging: Simon Aanvang zoals gewoonlijk om Verslag Clubavond 18 november door Joke Voorafgaand aan de bespreking wordt de expositie geëvalueerd. Er zijn wat opmerkingen over de afdrukken door Signinc, die worden niet zo goed beoordeeld. Een paar personen geven aan, daar geen gebruik meer van te willen maken. Ook wordt er opgemerkt dat niet op alle borden de foto s op gelijke hoogte hangen. Dat wordt als slordig ervaren. Daar zal vlg. keer opgelet worden. Ook was er de opmerking dat er weinig informatieve te vinden is op de website over de expositie en over de digiseries. Harrie geeft aan dat hij de volledige aankondiging van Meierijstad bewust niet geplaatst heeft. Volgend jaar zal hij een deel van de poster op de site zetten. Ook vindt men dat er wat meer informatieve op de site moet over de makers van de digi series. Een aantal van deze punten komt volgend jaar op de jaarvergadering terug. Het thema van volgend jaar staat ook vast, dat is het thema CONTRAST. Fotobespreking 18 nov 2016 door Harry Michiels Gebaseerd op de in NL wereldberoemde 4 pijlers: B Beschrijven A Analyseren I Integreren W Waarderen

2 Vrouw met bezem, foto van Jos Schouten. Als je goed kijkt dan zie zelfs ik dat het gaat om een foto van de Vink en dat je de personen op de foto behoort te kennen. Nu ben ik slecht in het onthouden van namen dus ik doe maar net of ik de personen niet ken. Ik zie net onder het midden van de foto een soort horizon en precies op die lijn staat heel parmantig een mevrouw met een bezem in de houding te kijken naar.. Wat we allemaal weten maar niet zien. Dat nonchalante handtasje aan de schouder vind ik grandioos. Zou ze thuis ook stofzuigen met het tasje aan haar schouder?. Door het lage standpunt van de fotograaf wordt ze relatief groot in beeld gebracht. Door het felle licht reflecteert de vloer en krijg je een fraai effect. Op de achtergrond staan wat mensen te kijken. De aangesneden figuur heeft wel contact met de fotograaf maar staat er niet helemaal op. Ik vind dat in dit geval een beetje jammer. De foto is genomen met een smart phone, een chroom opname. Kuznik, foto van Harry Michiels. Karel bespreekt de foto van Harry. De foto is gemaakt in Polen, we zien een weerspiegeling, de compositie is goed. Een minpunt is de lucht, die zou wat donkerder mogen. Toi geeft het advies om de boom links wat op te lichten, nu zie je de lijn van weerspiegeling niet. Motorrijder, Ad van de Biggelaar Deze foto kenmerkt zich door een paar opvallende elementen. Ten eerste een motorrijder die voorbij rijdt, een man in een blauw shirt die wat radeloos overkomt. Een roze poort, een gang met de Poolse vlag en wat tekst. Officina wat workshop betekent en Moto Guzzi wat een motormerk is. Verder valt op dat de zon schijnt en dat de luiken van het de Officina gesloten zijn. Hetgeen betekent dat je vermoedelijk in een warm land bent. Ook de motorkleding valt op. De motorrijder kijkt naar de man en mijn vraag is gaat die motorrijder nu stoppen of niet. Als we de sluitertijd weten dan weten we waarom de motorrijder bevroren is. Interessante prent om naar te kijken. Ad zegt dat de motorrijder een lage snelheid heeft, er is interactie tussen de man bij de poort en de berijder van de motor. Ad krijgt het advies om de rechter kant bij te snijden tot aan de schaduw van de boom.

3 Lachende dame in zwart wit, foto van Karel Ik zie een lachende dame met een Prodent smile van hier tot Tokio. Ze heeft geen contact met de fotograaf maar de houding van de rechterarm leert dat ze er heerlijk relaxt bij zit. Ze draagt twee oorbelletjes in elk oor en twee kleuren haar. OPVALLEND is de egale belichting Haar hele gezicht is mooi uitgelicht. Achtergrond lekker scherp. Op mij komt het over dat het een buitenopname is. Klopt dit denken jullie? de foto is een buitenopname bij de Moerputten. Karel trof daar dit model aan en kon ook een foto nemen. Man met hoed, foto van Annemie Kleurrijk vest dat mij aan de Balkan doet denken. Mooie warme kleuren. De man draagt een hoed heeft lange blonde haren die gelet op het tijdstip warm gekleurd worden.hij doet iets met zijn handen maar ik kan niet zien wat. Er staan twee flesjes bier. Is er nog een tweede persoon in het spel? De man heeft geen oog contact met de fotograaf. Het standpunt is normaal. Achtergrond is lekker onscherp en door de hoed en vest krijg ik toch een mooi exotisch beeld. De warme kleuren van de muur maken de foto tot een lekkere prent. Annemie had haar iso waarde op 800 staan en de sluitertijd op 1/500s., Zij krijgt het advies om de iso waarde op 200 te zetten, dan heft ze een snellere sluitertijd. Rund aan het water, Gerard Kluytmans Ik zie niets onder het dier hangen dus ik neem aan dat dit een kalf is. Het kalf en de bomen worden gereflecteerd in het water. Het water beweegt en met name onderin is het spiegelbeeld vervormd. Ik ben blij dat de koe een beetje uit het midden staat en wel in de rechter bovenhoek. Dit geeft het kalf ruimte om in de juiste richting te gaan bewegen. De scherpte van de foto is goed.. Er is mooi licht, de foto is gemaakt bij de Dommel.

4 Paard en koeien, Henk van Oers Een paard met koeien in de wei. Wat mij als eerste opvalt is de scherpte van de foto. Dit wijst op het gebruik van een korte sluitertijd. De meeste dieren hebben geen contact met de fotograaf. Ik vind de compositie aan de rommelige kant. Suggestie, afsnijden foto aan de linkerkant tot een vierkant. Gebouw langs rivier,harrie Dirksen. Een zwart wit foto met een mooie doortekende lucht en gigantisch groot gebouw langs een rivier. Het gebouw is heel fraai belicht. Naast de lucht is ook het water mooi doortekend. Op de rivier of kanaal is geen schip te zien. Het gebouw heeft een koepel en vele torentjes. De koepel zou kunnen duiden op een kerk of kathedraal. Ik vraag mij af of hier een filter is gebruikt? Kortom ik vind het een lekkere plaat. Het is een parlementsgebouw in Boedapest. Harrie heft meerdere foto s gemaakt op verschillende tijdstippen. Hij heft de nadruk gelegd op wit. Er is geen filter gebruikt. Spin in web, Rita de Wilt Hier zien we een spin die op zijn kop in zijn eigen web hangt. Er is scherp gesteld op een van de ogen, met uitzondering van een poot is de rest van de spin onscherp. Ook hier is de positie van de spin goed gekozen. Heeft meer ruimte in de bewegingsrichting. Het web is eveneens onscherp. De onderkant is voornamelijk groen gekleurd. Advies: linker poot onscherp maken. Zonsondergang, Toi Korsten Een geliefd thema. Bij het kijken naar deze foto vallen mij een paar dingen op. Ik zie de horizon net onder het midden van de foto liggen. De foto is niet symmetrisch. Hier ook weer de vraag. Is er een filter gebruikt. De zon staat lekker in beeld, de lucht wordt in het water weerspiegeld. Opvallend is de invoerende lijn. Van rechts naar links waardoor twee driehoeken ontstaan, met enige fantasie zie je ook driehoeken in de lucht. Een kleine heuvel aan de linker kant vormt de grote driehoeken. De voorgrond is vrij donker en ik ben benieuwd hoe er dat op de beamer uit ziet. Geen filter gebruikt, voorgrond ziet er op de beamer goed uit.

5 De Scheut, Peter van Oorschot Moeilijkste foto van de avond, want wat zie ik nu eigenlijk. Foto kent drie kleuren. Het onderwerp is vrijgemaakt door de zwarte omgeving en het licht lijkt van de rechterkant te komen, het kan ook schuin van rechtsvoor komen. IK heb het histogram niet gezien maar rechts lijkt hier en daar toch tegen een overbelichting aan te zitten. Geldt ook voor die groene scheut zal ik maar zeggen. De belichting of de intensiteit neemt af van rechts naar links. Foto is links iets scherper dan rechts. Een kleiner diafragma had waarschijnlijk meer scherptediepte gegeven. Het verhoute gedeelte staat iets uit het midden om de scheut er mooi op te krijgen. Het gaat hier om een gemberwortel Ramen met twee bloemvazen, Jan Voets Ik ben hier door de fotograaf op het verkeerde been gezet en wel door dit element. Is dit nu een vloerplint of niet? Je ziet hier twee ramen. Voor elke raam staat een vaas zonder water met links een rode bloem en rechts twee witte bloemen. Voor het raam hangen twee gordijntjes die het onderste gedeelte voor de helft afschermen. Die bloemen vormen met de achtergrond een tuin of een plaza een mooi geheel. Door de ramen zie je een soort binnenplaats. Rechts zie je een muur met aangesneden ramen en een ronde boog. Door de boog kijkend zie je opnieuw een raam met een deur. De fotograaf heeft er opgelet dat alles mooi rechtstaat en hetgeen erop wijst dat hij of zij de camera volledig rechtgehouden heeft of deze is onthoekt. Door de inkadering ontstaat er toch iets van een perspectief. Iets want er is geen verdwijn punt te ontdekken. Een Lijnenspel in zwart wit. Joke van Hamond Deze foto bevat twee kleuren. Elke kleur heeft een zig-zag lijn tot gevolg. Toch kun je in deze foto vlakken ontdekken die hun eigen vorm hebben. De onderkant wordt gevormd door rechte zig-zag patronen terwijl in de bovenkant een cirkelvormig vlak te zien is. Ook de zig-zag patronen krijgen nu gebogen vormen. In eerste instantie dacht ik dat er een verhoging in de patronen zaten (3D) die in een 2D vorm weergegeven waren. Ik weet niet of dit door de fotograaf in scene is gezet of dat dit door een kunstenaar bedacht is. De vlakken zijn op een slimme manier met elkaar verbonden. Joke heeft geëxperimenteerd met een vel kadoo papier en een spiegelende bolle vorm.

6 Meisje aan de vijver, Jos van de Oetelaar Er zit een meisje op haar hurken aan de rand van een vijver. In de linker bovenhoek zie je echter geen water meer, dus staat dit gedeelte gewoon blank. Fotograaf kan het weten. Het is een zonnige dag, want de schaduw van het meisje is zichtbaar in het water. Het water is mooi weergegeven, je ziet golfjes en grint. Het gezicht van het meisje is donker, niet alleen door de schaduw. Ze heeft iets in de rechterhand alsof ze iets in het water wil gooien. De trappen vormen een mooi lijnen spel en ze zijn goed belicht. Ook de hoekpunten van deze trap vormen een lijn. Jammer dat de eerste punt er niet opstaat dan was de lijn helemaal complete gemaakt. Met die laatste opmerking is het niet iedereen eens, er wordt gezegd dat door het ontbreken van de lijn er meer spanning in de foto zit. Zwartwit foto jongelui, foto van Simon Laten we beginnen met de opmerking dat dit een Zw/Wit foto is. Je ziet een aantal mensen zich vermaken in een of andere attractie. Geen idee welke, maar zie iets wat op opblaasbare zwembandjes lijkt. Maar wat gebeurt hier nu. Alle personen staan en zeker de middelste twee hebben plezier. Opvalt dat de scherpte instelling is gebeurd op de meest rechter persoon. Ik vraag mij af of dit bewust gedaan is of is het een keuze van de camera geweest. Er is geen oogcontact en de rechterpersoon lijkt ergens heel gefascineerd naar te kijken. Alle mannen hebben een hoofd deksel. De foto is gemaakt tijdens een toneelstuk, het zijn inderdaad zwembandjes, de personen botsen alsof ze in botsauto s zitten. Bloem, Irene Wij zien hier een bloem waarbij de focussering ligt bij het bloem gedeelte. De achtergrond is mooi onscherp. Het grootste gedeelte van de achtergrond is groen behalve rechts onder en dat trekt toch een beetje de aandacht. Door de brede bovenkant is de totale bloem uit midden geplaatst en daardoor komt dit gedeelte een beetje centraal te staan. Op de een of andere manier doet mij dit aan Japie Krekel denken. Aan de linker onderkant zit nog een fragmentje wat geen echte functie heeft. Advies: rode vlekje en het geel vervangen door wat groentinten. Ook is het mooier als het randje van de bloem rechts onder weg gewerkt wordt.

7 Paddenstoelen, Harriet Deze foto zou geschikt zijn als kerstkaart. Op de voorgrond staan verschillende soorten paddenstoelen, op de achtergrond is een grote maan te zien in een sterren hemel en er staan twee figuurtjes. De pinguïn staart naar de maan, het ander figuurtje loopt krom gebogen richting pinguïn. Er is gekozen voor een vierkant formaat. Het overbelichte deel van de grote paddenstoel wekt de indruk dat dit komt door het maanlicht. Het is een collage van een bloemstuk en een kaart. Maar hoe langer je kijkt, hoe plastischer de voorgrond overkomt. De foto is een opdracht voor een kerstkaart bij een cursus die Harriet volgt. De paddenstoelen zijn echt, meegenomen uit het bos en, zegt ze nadrukkelijk, ook weer teruggeplaatst in het bos. De achtergrond is de kaft van een boek, Harriet heeft de maan beschenen met een zaklamp. Sony Gebouw Berlijn, Corrie Brekelmans Dit is een sobere kleurenfoto van een bekend gebouw in Berlijn. Je ziet rechts het echte gebouw en links zie je het spiegelbeeld. Het spiegelbeeld bevat meer kleuren. De gebouwen staan behoorlijk schuin naar elkaar toe, omdat de fotograaf de camera niet horizontaal kon houden. Wat ik grappig vind aan deze foto is dat het spiegelbeeld meer kleur heeft dan het echte gebouw. Ik vind het idee wel leuk, maar ik vind de manier van presenteren minder. Met Lightroom heb je dit binnen 2 minuten volledig recht staan en zou het mij in ieder geval meer aanspreken. Antwoord Corrie: per abuis de niet gecorrigeerde foto ingestuurd. Onderwater Wereld, Jeannet Een foto met veel waterplanten waar het punt waarop scherp gesteld is, moeilijk te vinden is. De beide hoofdkleuren passen wel goed bij elkaar en de groenzweem is vermoedelijk ontstaan door de verlichting van deze aquarium. Kijkend naar de foto is het voor mij moeilijk om een rust punt te vinden. Antwoord van Jeannet, het is een foto van mos op een boomstam.

8 Zwart/Wit Portret, Corinne Ik ben geen portret man maar ik vind dit portret toch iets hebben. De man is voldoende belicht zodat deze herkenbaar is terwijl meer dan 60% van de details van het gezicht verdwenen is. Ook de gebalde vuist waar zijn kin waarschijnlijk op rust is eveneens voldoende belicht. Het derde element, het logo op de jack van de man is voldoende belicht en de foto is mooi in evenwicht. Een best aantrekkelijke foto waar je toch geruime tijd naar kunt kijken. De foto wordt prachtig gevonden. VIS, Jos Nouwens De foto wordt beheerst door twee elementen, een grote vis die op de diagonale ligt van de foto en een rotspartij waarin je allerlei figuren kunt herkennen. De kleuren zijn vrij soft. De schubben op de vis zijn mooi doortekend en geeft een fijn beeld van deze vis. Deze onderwateropname is mooi scherp, waarschijnlijk beweegt de vis nauwelijks, ik zie nauwelijks bewegingsonscherpte. Een geslaagde foto. Een geslaagde compositie. Foto van Cor van Oorschot. We zien een foto van een boom met een beschadigde bast, daarnaast een jonge boom. Tegen een wal van een bos, natuurlijke kleuren. Advies: aan de bovenkant een klein stukje eraf, dan is er nog voldoende informatieve over de omgeving.

9 Wachtlijst nieuwe leden Cindy Langenhuijsen Kitty Schreuders Mari van Dinther Ans Verhoeven Anita Spooren Tessa Jansen Jankees Swiebe Ellen van Gestel Carina van der Lee Peter Scholtens Jos van der Velden Jan Bouwman Giddi van Osch

FOTOBRIEF. Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura. Zoals altijd starten we weer om

FOTOBRIEF. Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura. Zoals altijd starten we weer om FOTOBRIEF Verbinding; Olaf Smit Editie 458, 5 juni 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Thema Verbinding Begeleiding: Jeannine van den Boer Verslag: Laura Zoals altijd starten

Nadere informatie

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto ONK MACRO AQ15-ONK01-1 - 6,28 25,1 33 Een minder mooie compositie van de heremietkreeft Mist spanning AQ15-ONK02-1 - 7,75 31 10 Goede compositie net weer iets anders in beeld gebracht Iets te druk. AQ15-ONK03-1

Nadere informatie

FOTOBRIEF. Bespreker: Cor van Oorschot. 1. Wat is het onderwerp van de foto? 2. Kun je een titel verzinnen voor de foto? 3. Wat voor foto is het?

FOTOBRIEF. Bespreker: Cor van Oorschot. 1. Wat is het onderwerp van de foto? 2. Kun je een titel verzinnen voor de foto? 3. Wat voor foto is het? FOTOBRIEF Verbinding; Harrie Dirksen Editie 460, 3 juli 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Workshop Table-top Begeleiding: Activiteitencommissie Verslag: Activiteitencommissie

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Jeannine heeft het werk van verschillende fotografen laten zien, deze presentatie zal ze doorsturen naar Harrie, zodat ze op de website komen.

Jeannine heeft het werk van verschillende fotografen laten zien, deze presentatie zal ze doorsturen naar Harrie, zodat ze op de website komen. FOTOBRIEF Verbinding; onbekend Editie 459, 19 juni 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Fotobespreking Begeleiding: Antoon Verslag: Cor Zoals altijd starten we weer om 19.30.

Nadere informatie

FOTOBRIEF.

FOTOBRIEF. FOTOBRIEF Editie 450, 9 januari 2015 redactie: Harrie Dirksen email@fotoclubschijndel.nl Deze avond; Workshop Flitsers, Filters en Voorzetlenzen Begeleiding: Activiteitencommissie Verslag: Activiteitencommissie

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

The making of. De Vuurtoren

The making of. De Vuurtoren Fotoclub VPR De Klinker The making of. De Vuurtoren Maak eens iets bijzonders van dit platgefotografeerde onderwerp Fotoclub VPR Hans Nieuwland 1 Hoe pak ik dat aan? De vuurtoren is waarschijnlijk het

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN VOORWOORD Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips. Mijn naam is Toine Westen en ik

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017 Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Beste Foto 2017 1 Lia van Nieuwenhuizen Olympus E-PL1 Olympus M.9-18mm F4.0-5.6 9,00mm 1/100sec f/5,6 ISO160 Wel scherpe en goed belichte opname maar qua beleving een

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014

Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014 Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014 Workshop Landschap www.p-visie.nl 1 Ernst Schüller Beschrijving: Experiment - hoe HDR eigenlijk de foto verandert. De wolken en het groen in verschillende

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

! Miriam Kieboom ( ) Opdracht 1: Beeldanalyse. Filmposter 1 The Day After Tomorrow

! Miriam Kieboom ( ) Opdracht 1: Beeldanalyse. Filmposter 1 The Day After Tomorrow ! Miriam Kieboom (0776413) Opdracht 1: Beeldanalyse Filmposter 1 The Day After Tomorrow Punt Er zijn 2 aandrachtspunten in deze poster. Primair aandachtspunt is het opspattende water, secundair aandachtspunt

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering 1 maart 2013

Algemene ledenvergadering 1 maart 2013 1 Verslag: Locatie: 01-03- 2013 aanvang 19.30 clublokaal SCC De Vink, Schijndel Afwezig met kennisgeving; Leon van Heertum, Corrie Brekelmans, Joke van Hamond, Theo van der Pasch, Jan Bolwerk, Wil van

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Thema 2017

Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Thema 2017 Bijlage - Uitslag en toelichting ZK Thema 2017 1 Johan de Prins Olympus E-PL2 Leica DG Macro-Elmarit 45/F2.8 45,00mm 1/180sec f/5,6 ISO200 Mooie macro, de zakpijpen mooi geisoleerd tegen de donkere achtergrond.

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Over foto s gesproken. Diana Bokje

Over foto s gesproken. Diana Bokje Over foto s gesproken Diana Bokje Opzet cursus I Methode, beschrijven en beeldelementen II betekenis en waardering III werkvormen vanavond Doel Opzet Beschrijven Beeldelementen Doel Leiden van een fotobespreking

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Perceptie

Opdracht Maatschappijleer Perceptie Opdracht Maatschappijleer Perceptie Opdracht door Dagmar 2015 woorden 5 april 2018 8,5 1 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Perceptie Opdracht A Bob deed mee aan de marathon. Hij was zich al weken aan

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s!

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! De herfst is natuurlijk een van de mooiste seizoenen om natuurfoto's te maken. Maar waar moet je allemaal om denken? Voor degenen die niet meedoen

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zgwhu_mtldw&list=plgll7jpwzue-eulkyycqkxiyhoku2supf Bestand nieuw-b-2700-h-3000-resolutie-200 Met uitsnijgereedschap 4cm smaller maken, Open foto cloud-stock, en kopieer

Nadere informatie

Kerst en nieuwjaarskaarten DE NIEUWE COLLECTIE

Kerst en nieuwjaarskaarten DE NIEUWE COLLECTIE E I N UW! Kerst en nieuwjaarskaarten DE NIEUWE COLLECTIE SPETTEREND NIEUWJAAR CHAMPAGNE 735069 735062 Een spetterende kaart met parelmoer letters voor een extra feestelijk effect. Proostend het nieuwe

Nadere informatie

Annelies Van Regenmortel 75 euro

Annelies Van Regenmortel 75 euro Zomerkiekjes 2016 Beeld is zo krachtig. Beelden kunnen ons ontroeren, verontwaardiging geven, angst bezorgen, blij maken. Beelden kunnen vertedering oproepen; beelden ràken. Onze perceptie van de wereld

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Creatieve fotografie. fotogroep Sluiterke juni Anita, Betty, Peter, Truus

Creatieve fotografie. fotogroep Sluiterke juni Anita, Betty, Peter, Truus Creatieve fotografie fotogroep Sluiterke juni 2016 Anita, Betty, Peter, Truus Creatieve fotografie Wat is een goede foto: onderwerp duidelijk, scherp, goed belicht Wat is een creatieve foto? Bevat een

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de Een overbelichte bruid en bruidegom. Ik liet in de fotolist al zien het origineel en het uiteindelijk resultaat. Hier leg ik in drie mails in detail uit wat ik gedaan heb aan fotobewerking in Lightroom

Nadere informatie

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m!

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m! 10 tips die je stap voor stap begeleiden naar de perfecte profielfoto Tip 1. Sta beeldvullend op de foto Elke social site hanteert voor z n profielfoto s een eigen beeldgrootte, maar één ding hebben ze

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

gehele of gedeeltelijke overname van artikelen is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de redactie. Pagina 1 van 9

gehele of gedeeltelijke overname van artikelen is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de redactie. Pagina 1 van 9 Beste leden, Het eerste kwartaal van 2019 zit er alweer op. We hebben best wel veel gedaan dit kwartaal. We zijn op bezoek geweest bij fotoclub Sliedrecht. Een educatieavond over flitsen. Twee keer een

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot / Leonie Muller Opdracht - Digitale fotografie Praktische oefeningen in de les

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot / Leonie Muller Opdracht - Digitale fotografie Praktische oefeningen in de les FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot / Leonie Muller Opdracht - Digitale fotografie Praktische oefeningen in de les We gaan in groepjes van twee de onderstaande opdrachten uitwerken. Noteer alle beslissingen

Nadere informatie

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) De onderwerpen binnen honden fotografie die in dit document besproken worden zijn Honden op plaats fotograferen Honden in actie fotograferen

Nadere informatie

Er zijn echter een paar eigenschappen die alle ijskristallen gemeen hebben: 1. Ze zijn allemaal zeszijdig, ofwel hebben ze allemaal zes takken.

Er zijn echter een paar eigenschappen die alle ijskristallen gemeen hebben: 1. Ze zijn allemaal zeszijdig, ofwel hebben ze allemaal zes takken. Het ontstaan van ijs of sneeuwkristallen in een notendop. Zoals je weet bestaat onze aarde voor twee derde uit water. Water verdampt. In de lucht zweven vele stofdeeltjes. De waterdamp gaat om die stofdeeltjes

Nadere informatie

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen.

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen. Het histogram Het histogram op je camera is misschien wel één van de belangrijkste hulpmiddelen om je te helpen of je qua belichting goed zit met een foto. Het histogram is een grafische weergave van de

Nadere informatie

Bijlage - Uitslag en toelichting ONK Team 2017

Bijlage - Uitslag en toelichting ONK Team 2017 Bijlage - Uitslag en toelichting ONK Team 2017 Groothoek met duiker 1 Team Germany Bernhardt Conrad Canon EOS 1D X MarkII EF8-15mm f/4l Fisheye USM 15,00mm 1/200sec f/18 ISO800 De houding van de duiker

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Het toneelspelfeest Kunst en kolder

Het toneelspelfeest Kunst en kolder Het toneelspelfeest Kunst en kolder In een jaar heb je vrolijke en zonnige maanden en je hebt sombere en donkere maanden. In de donkere maanden zijn de dagen korter en de nachten langer. Valerie Vleermuis

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Extra oefenopgaven licht (1) uitwerkingen

Extra oefenopgaven licht (1) uitwerkingen Uitwerking van de extra opgaven bij het onderwerp licht. Als je de uitwerking bij een opgave niet begrijpt kun je je docent altijd vragen dit in de les nog eens uit te leggen! Extra oefenopgaven licht

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Uitdaging Houd jij van foto s maken? Ga dan de uitdaging aan, maak die echte originele plaat en win

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering De Laatste les Bereik Kleurfouten Vignettering Snelheid scherpstellen Prijs Met of zonder beeldstabilisatie Canon - IS - Image Stabilisation Nikon - VR - Vibration Reduction Sony - SSS - SuperSteadyShot

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

inh oud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 4. Hoogte, breedte en diepte 5. Gefopt door licht en donker 6. Gefopt door schuine lijnen

inh oud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 4. Hoogte, breedte en diepte 5. Gefopt door licht en donker 6. Gefopt door schuine lijnen Je ogen bedrogen inhoud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 5 4. Hoogte, breedte en diepte 6 5. Gefopt door licht en donker 7 6. Gefopt door schuine lijnen 7 6. Gefopt door kleur 8 7. Gefopt

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Natuurfoto s correct belichten

Natuurfoto s correct belichten Natuurfoto s correct belichten In dit digitale tijdperk kan achteraf heel wat aan een foto worden gecorrigeerd. Toch blijft correct belichten een absolute noodzaak om een kwalitatief beeld en maximale

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Dieren fotograferen? Waar let je op?

Dieren fotograferen? Waar let je op? Dieren fotograferen? Waar let je op? Het is weer vakantie tijd, en velen trekken er op uit.sommigen in eigen land en anderen zoeken het verder op. In de mooie landen als Afrika, Shetland eilanden, Spanje

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

fotonieuws juli2018 De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen.

fotonieuws juli2018 De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen. fotonieuws juli2018 Beste Leden, De laatste nieuwsbrief van dit fotoseizoen. De volgende editie zal in september verschijnen. Fototocht juni 2018 Deze maand was de fototocht Antwerpen 1 e plaats: Antoinette

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Speurtocht Wandelen met Licht. Naam leerling:...

Speurtocht Wandelen met Licht. Naam leerling:... Zaal 3 Speurtocht Wandelen met Licht Naam leerling:... Zaal 3 Brillen Loop de trap op achter het anatomisch theater (het grote houten bouwwerk) en ga door de glazen deuren zaal 2 in. Ga in zaal 2 de trap

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Juryrapport. Nr. 5 Eervolle vermelding Winterfotowedstrijd gemeente Leiden Naam fotograaf: Marianne Mieog

Juryrapport. Nr. 5 Eervolle vermelding Winterfotowedstrijd gemeente Leiden Naam fotograaf: Marianne Mieog Nr. 5 Eervolle vermelding Winterfotowedstrijd gemeente Leiden 2017 Naam fotograaf: Marianne Mieog Deze foto trok onmiddellijk de aandacht van de jury door zijn onderwerp en zijn kleurigheid. Heel belangrijk

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Bijlage - Uitslag en toelichting ONK 2017 Groothoek met Duiker

Bijlage - Uitslag en toelichting ONK 2017 Groothoek met Duiker Bijlage - Uitslag en toelichting ONK 2017 Groothoek met Duiker 1 Kees Opstal Nikon D750 Tokina AT-X107 DX Fisheye 10-17mm F3.5-4.5 17,00mm 1/160sec f/10 ISO100 Prachtige foto, heel creatief omgegaan met

Nadere informatie

* Je kunt natuurlijk ook foto s van de lucht maken met de gedraaide zonnebril voor de lens.

* Je kunt natuurlijk ook foto s van de lucht maken met de gedraaide zonnebril voor de lens. Licht in de lucht Proeven met polarisatie Gerard Stout Nodig: * digitale camera * polaroid zonnebril * zonnige dag Licht lijkt heel gewoon. Je merkt het nauwelijks op. Pas als het donker is, mis je licht

Nadere informatie

ICAO Compatible pasfoto s:

ICAO Compatible pasfoto s: ICAO Compatible pasfoto s: Traditionele identiteitsdocumenten worden de laatste jaren vervangen door elektronische. De door de Europese commissie verplichte volgende stap is het eraan toevoegen van biometrische

Nadere informatie

LICHT, CAMERA, ACTIE. 30 Supergeheime Fototips. ( Niet voor volwassenen! )

LICHT, CAMERA, ACTIE. 30 Supergeheime Fototips. ( Niet voor volwassenen! ) LICHT, CAMERA, ACTIE 30 Supergeheime Fototips ( Niet voor volwassenen! ) - 2 - Voorwoord Speciaal omdat het zomer is zal ik het niet te lang maken. We hebben namelijk veel leukere dingen te doen wanneer

Nadere informatie