Opdrachten FotoJam 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdrachten FotoJam 2016"

Transcriptie

1 Opdrachten FotoJam 2016 We hebben ons best gedaan om weer een 10-tal uitdagende opdrachten te bedenken. Deze keer mag je de opdrachten uitvoeren op elk tijdstip. Dat betekent van 10 september 0:00 tot en met 23:59. Controleer voordat je begint of de datum in je camera goed staat, dit voorkomt problemen. Het blijft natuurlijk leuk om andere FotoJammers te ontmoeten vandaar dat wij adviseren om OOK/VOORAL tussen 10:00 en 18:00 aan de slag te gaan. Je herkent een Fotojammer aan het blauwe shirt wat hij of zij aan heeft. Dit mag een eigen shirt zijn maar het is inmiddels ook mogelijk om een T-shirt te bestellen met het logo van FotoJam erop (link: Voordat je aan de slag gaat: lees de opdrachten en regels vooraf goed door. Bij elke opdracht staat waar we als jury op letten. Een foto is goed en mag meedoen met de wedstrijd wanneer: * je maximaal 2 foto s hebt ingezonden voor de hele FotoJam wedstrijd (je kunt dus bij max 2 opdrachten een foto mee laten doen) * er geen beeldmerk in de vorm van naam of logo op de foto staat. Dit controleren we op moment van jureren. * je voldoet aan de eisen van de opdracht. * de exifdata eenvoudig te controleren is voor de jury. Toevoegen aan het bestanden/of noteren bij inzending. * het fotobestand de juiste naam heeft: voornaam-achternaam-opdrachtnummer-en_opdrachtnaam.jpg. Bijvoorbeeld: pietje-puk-1-kader.jpg Deze editie lever je niet alle foto s in voordeelname aan de wedstrijd. Uiteraard mag je alle foto s delen via Facebook, voor de wedstrijd kies je je 2 (of 1 dat kan ook) beste inzendingen. Ben je uitgekozen met je foto s in de top 10 dan controleren we of je inderdaad maar 2 foto s hebt ingezonden. De foto s kun je inzenden via een losse applicatie. Hoe je dat doet gaan we je later vertellen.

2 De opdrachten: 1 Kader: fotografeer kaders, doorkijkjes Zodra je een foto maakt kader je een stukje van de wereld om je heen. Wat er wel en niet op je foto staat bepaal je door de juiste keuze te maken in onderwerp en compositie. De rand van je foto is je eerste kader. Bij deze opdracht ga je zoeken naar een extra kader, gevormd door stukjes van je omgeving. Denk aan bomen, openingen, donker/licht contrast, vlakken, etc. Ter inspiratie een aantal voorbeelden van vorig jaar. * het extra kader is duidelijk in beeld. * het kader heeft duidelijk doel: het omlijst het onderwerp van je foto. * compositie: let goed op waar je je onderwerp plaatst in je kader. Zorg voor spanning in je beeld.

3

4 2 Schaduw: fotografeer schaduw Schaduw als onderwerp, punt. Makkelijker kunnen we het niet maken. * de schaduw is het hoofdonderwerp, geen decoratie. * originaliteit. * Let op: silhouet is geen schaduw!

5 3 Koffie/thee: fotografeer het ultieme koffie/thee momentje Een ingebouwd pauzemomentje en nauwelijks gedaan in 2015, het fotograferen van een koffie/thee momentje. Wat is jouw ultieme momentje? * koffie en of thee is duidelijk te herkennen. * het gevoel van een ultiem moment. Je hebt echt de tijd genomen voor de foto. * belichting en sfeer moet kloppen, let dus op je witbalans en je belichting!

6 4 Tegenstelling: fotografeer een tegenstelling in je stad Elke stad heeft zijn tegenstellingen, dat hebben we goed kunnen zien in de inzendingen van vorig jaar. We zijn erg nieuwsgierig of je dat ook in één beeld kunt vastleggen. * De stad is zichtbaar in voor, - en/of achtergrond. * tegenstelling moet duidelijk zijn: oud/nieuw, mooi/lelijk, jong/oud, schoon/vuil, etc.

7 5 Uitbundigheid: fotografeer uitbundigheid in de stad Een stad heeft altijd wel iets feestelijks, kijk maar eens naar de Markthal in Rotterdam of op de vele terrassen aan het water in Utrecht. Uitbundigheid zie je ook op straat, in parken, etc. * het onderwerp spettert van het beeld. * de kijker (jury) moet wel vrolijk worden bij het bekijken van de foto. * verras ons, vermijd doorsneefoto s qua compositie.

8

9 6 Ritme: fotografeer ritme 2 mensen op een straat of plein ervaar je als een koppel, een duo. Worden het er meer en is er een patroon te ontdekken zoals bij de eerste foto dan spreek je over ritme. In een stad zijn vele vormen van ritme te ontdekken, kijk maar eens om je heen. Ritme is herhaling, structuur, patronen, kleur, zwart-wit, abstract maar dat hoeft niet. * spanning in de foto. Het gevaar van ritme en herhaling is dat een foto saai wordt. * originaliteit in compositie en onderwerp.

10

11 7 Panorama: maak een panoramafoto, waarbij je meerdere opnames gebruikt Deze opdracht vraagt wat meer uitdaging op het gebied van nabewerking. Speciaal dus voor de wat technischere fotografen onder ons. Helaas geen voorbeelden van panorama s van vorig jaar, vandaar voorbeelden uit eigen werk. (pano-flux, wie heeft panorama foto s in de aanbieding) Ben je niet gedreven in fotomontage maar kan je met je camera wel panorama opnames maken dan mag je deze uiteraard inzenden. * echtheid van de panoramaopname. Zorg dat je foto duidelijk laat zien dat je een panorama hebt gemaakt. Bij twijfel aan onze kant vragen we om bewijs. * creativiteit in techniek en compositie. De standaard stadspanorama s kent iedereen intussen.

12 8 Kleur: fotografeer kleur Kleur in de stad. Deze opdracht is makkelijk en moeilijk tegelijk. Eenvoud en complexiteit, maar vooral veel kleur! * kleur is echt het onderwerp, zorg dus dat deze duidelijk herkenbaar is. * geen zwart-wit manipulatie, geen kleurfilter, Hipstamatic sausje of meer van dat soort technieken, alleen echte kleuren. Uiteraard mag je je witbalans bijstellen, verscherpen, contrast bijwerken en meer van dat soort nabewerkingen. Bij twijfel vragen we het onbewerkte bestand op. Let dus goed op dat je geen onbedoelde effecten aan hebt staan in je camera.

13

14 9 Historie: fotografeer historie De steden die jullie dit jaar kunnen bezoeken zijn allemaal rijk aan historie. Laat zien wat volgens jou de beste, mooiste historie is van de stad die je bezoekt. *ben duidelijk in wat je laat zien. Focus, laat weg wat niet nodig is zijn kernwaarden. *kleur mag, hoeft niet. Tijdens deze opdracht mag je je uitleven in nabewerking. Je mag de historie zoveel aandikken als je wilt.

15

16 10 Lijnenspel: maak een foto met veel lijnen. Wie heeft er weleens gehoord van leidende lijnen? Dat zijn denkbeeldige lijnen in een foto die de aandacht naar het hoofdonderwerp trekken. Mooi en handig maar soms zijn lijnen niets meer dan strepen in een beeld. Dik dun, veel, weinig, maakt niets uit zolang ze maar de hoofdrol spelen! * de laatste opdracht is wat strenger, hier gaan we voor abstractie, schoonheid, perfectie. * we kijken naar lijnen, overheerst er iets anders in je foto dan valt deze af. * lijnen zijn geen vlakken.

17

18 Bonusopdracht Photoshop je suf: combineer verschillende foto s tot 1 foto. Photoshoppen met gebruik van meerdere keer dezelfde foto mag ook. * originaliteit van de samengestelde foto * skills. Je hoeft geen extreme Photoshop (of Gimp, of Elements, of iets heel anders) expert te zijn, als je maar streeft naar perfectie in je uitvoering.

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Uitdaging Houd jij van foto s maken? Ga dan de uitdaging aan, maak die echte originele plaat en win

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Landschapsfotografie LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? Een geheel van geologische, biologische en cultuurhistorische

Nadere informatie

WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant!

WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant! WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant! Dit is het werkboek van: School: Klas: Datum: 1 Hoi Brugklasser, Het is feest! Erfgoedvereniging Heemschut bestaat een eeuw. Al 100

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's 12 tips voor interessante portretfoto's Wat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Portfolio Maura Klumper

Portfolio Maura Klumper Portfolio Maura Klumper Maura Klumper Portfolio Klein Maura Klumper kunst Op haar muur hangt de uitspraak Joy is not in things, it is in us. Dit geeft precies aan wat Maura Klumper drijft in het leven

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

F.A.Q. BRUILOFT. Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen

F.A.Q. BRUILOFT. Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen F.A.Q. BRUILOFT Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen WERKWIJZE IN HET KORT AANVRAAG VRIJBLIJVEND GESPREK OFFERTE

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Bezoek een beurs! 2. Bekijk het programma van de beurs en match de onderdelen van het programma met jouw doel.

Bezoek een beurs! 2. Bekijk het programma van de beurs en match de onderdelen van het programma met jouw doel. Komende week vindt de jaarlijkse NOT plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Op deze beurs kun je workshops volgen, lezingen bijwonen en stands van exposanten bezoeken. Er is veel te doen en zien, dus daar

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE

DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE BASISCURSUS FOTOGRAFIE DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE JEROEN HORLINGS 1 INLEIDING INLEIDING Los van de technische aspecten wordt de waarde van een foto grotendeels bepaald door de compositie. Een foto is een

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF Op het bedrijventerrein Zamenhofstraat in Amsterdam Noord huizen een aantal kunstenaars die regelmatig workshops en cursussen aanbieden aan volwassenen, kinderen

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

ROC Zeeland Opzet Tijdschrift

ROC Zeeland Opzet Tijdschrift ROC Zeeland Opzet Tijdschrift Tijdschrift (25 april 2008 voor Meivakantie) 1.Doelgroep beschrijf je doelgroep naar welke muziek luisteren ze wat zijn hun hobbies welke tv-programmas kijken ze welke (soort)

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

Briefing wethouder & juryvoorzitter. Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht

Briefing wethouder & juryvoorzitter. Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht Briefing wethouder & juryvoorzitter Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht Datum: maandag 21 november 2016 Locatie: B en W kamer stadhuis Tijd: 17.00 start - einde tot 18.00 u (loop

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie Introductie Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie De schoonheid van het duister Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen, lantaarns langs

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Bespreken van foto s

Bespreken van foto s Bespreken van foto s Het bespreken van foto s begint net als bij het fotograferen met kijken! Wat zie je, wat trekt je aandacht, wat valt op. Begin eenvoudig, omschrijf wat je ziet en benoem vervolgens

Nadere informatie

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen.

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen. Het histogram Het histogram op je camera is misschien wel één van de belangrijkste hulpmiddelen om je te helpen of je qua belichting goed zit met een foto. Het histogram is een grafische weergave van de

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Dé 5 perfecte basics die iedere vrouwelijke ondernemer nodig heeft in haar garderobe. Studio Colour Me www.colourme.nl

Dé 5 perfecte basics die iedere vrouwelijke ondernemer nodig heeft in haar garderobe. Studio Colour Me www.colourme.nl Dé 5 perfecte basics die iedere vrouwelijke Hartelijk welkom en wat mooi dat je mijn nieuwe E-book hebt gedownload. Dit E-book gaat over hoe je met veel minder kleding eindeloos kunt combineren. Tevens

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

Fotografie Leerjaar 2 In- & outdoor design/ Bloem & vormgeving

Fotografie Leerjaar 2 In- & outdoor design/ Bloem & vormgeving Fotografie Leerjaar 2 In- & outor design/ Bloem & vormgeving Fotografie Leerjaar 2 B&V en I&O Design niveau 4 - BOL auteur: Elfi Voermans eindredactie: Elfi Voermans versie: juli 2015 MBO Den Bosch Inhoud

Nadere informatie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Neem tijdens je volgende stedentrip (of gewoon dicht bij huis) foto's om trots op te zijn met deze 9 simpele tips voor stadsfotografie.

Nadere informatie

FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie

FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie BASISOPDRACHT (uit te voeren door alle leeftijden en zonder voorkennis / uitleg vooraf) 1. Kies een foto die je mooi / interessant vindt. Waarom vind

Nadere informatie

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS Heleen Schrijvershof INHOUD 1 INTRO 2 TWEE SOORTEN MENSEN 3 DIT BOEK IS VOOR JOU ALS 4 MIS MET DE AUTO STAND 5 AUTO VS MANUEEL 6 LENZEN 7 8 9 WAT WIL JE LEREN? WAT IS JE STIJL?

Nadere informatie

Algemeen Reglement. Open Nederlands Kampioenschap. Onderwaterfotografie. Zoet Water

Algemeen Reglement. Open Nederlands Kampioenschap. Onderwaterfotografie. Zoet Water Algemeen Reglement Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie Zoet Water I Inleiding Het Open Nederlands Kampioenschap Zoet Water wordt door de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) georganiseerd.

Nadere informatie

Algemeen Reglement. Open Nederlands Kampioenschap. Onderwaterfotografie. Starters Individueel. (voorheen ZK)

Algemeen Reglement. Open Nederlands Kampioenschap. Onderwaterfotografie. Starters Individueel. (voorheen ZK) Algemeen Reglement Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie Starters Individueel (voorheen ZK) I Inleiding Het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) voorheen Zeeuws Kampioenschap - wordt door de

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Tekst lezen en een tekstschema invullen

Tekst lezen en een tekstschema invullen Tekst lezen en een tekstschema invullen Je gaat straks bij opdracht 2 de tekst samenvatten. In een samenvatting vertel je in het kort waar de tekst over gaat. 1. Lees eerst de tekst en onderstreep de woorden

Nadere informatie

Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als

Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als fotograaf. Hoe maak je zulke foto s? Stap 1 is leren kijken.

Nadere informatie

*Fotografie* Rode maan

*Fotografie* Rode maan *Fotografie* Rode maan [social_share] Vorige week kreeg ik een berichtje van mijn lieve vriend die op zijn werk was, dat ik naar buiten moest kijken en foto,s moest maken van de maan. Ik pakte mijn camera

Nadere informatie

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 Inhoud 1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 2: Achtergrond 9 Inleiding 10 Gouden uur 10 Zonsondergang 10 Het blauwe uur 11 Na het blauwe uur 20 Seizoenen 26 Nachtzicht 28 Schemeringen 31 Compositie

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Series in fotografie: sept. 2013

Series in fotografie: sept. 2013 Series in fotografie: sept. 2013 Wil jij graag een verhaal vertellen met je foto s? De kans dat slechts één foto een heel verhaal kan vertellen is bijzonder klein. Professionele fotografen maken daarom

Nadere informatie

Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt)

Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt) Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt) INLEIDING Ik volg al een tijdje het foto blog van Anne McKinnell, een Amerikaanse die haar leven radicaal om gegooid heeft en beroepsfotografe is

Nadere informatie

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen!

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! Mogelijkheden en prijslijst My Eye Fotografie 2016-2017 Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! My Eye Fotografie heeft daarom een folder gemaakt waarin jullie de eerste belangrijke informatie kunnen lezen.

Nadere informatie

Eten en drinken. Maandthema voor maart 2015

Eten en drinken. Maandthema voor maart 2015 Eten en drinken Maandthema voor maart 2015 De temperaturen van de laatste tijd vragen om heerlijke winterkost, zoals de diverse oer- Hollandse stamppotten. Die zouden bijvoorbeeld heel smakelijk in beeld

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN GLOW in Eindhoven GLOW is een jaarlijks, terugkerend lichtspektakel in het centrum van Eindhoven. Er zijn inmiddels ruim 10 edities georganiseerd en jaarlijks komen

Nadere informatie

Voor wat kunnen wij als filmers het gebruiken. Wat heb ik gemaakt

Voor wat kunnen wij als filmers het gebruiken. Wat heb ik gemaakt Welkom Wat gaan we doen Wat is GIMP Hoe kom je er aan Voor wat kunnen wij als filmers het gebruiken Wat heb ik gemaakt Welkom. Vanavond iets vertellen over programma GIMP. Als er tijd over is kijken we

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen!

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! Mogelijkheden en prijslijst My Eye Fotografie 2016-2017 Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! My Eye Fotografie heeft daarom een folder gemaakt waarin jullie de eerste belangrijke informatie kunnen lezen.

Nadere informatie

Algemeen Reglement Zeeuws Kampioenschap Onderwaterfotografie

Algemeen Reglement Zeeuws Kampioenschap Onderwaterfotografie Algemeen Reglement Zeeuws Kampioenschap Onderwaterfotografie I Inleiding Het Zeeuws Kampioenschap onderwaterfotografie (ZK) wordt door Aquashot georganiseerd. Aquashot is een commissie van de Nederlandse

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

REGLEMENT ZEEUWS KAMPIOENSCHAP ONDERWATERFOTOGRAFIE 2015

REGLEMENT ZEEUWS KAMPIOENSCHAP ONDERWATERFOTOGRAFIE 2015 I Inleiding Het Open Nederlands Kampioenschap, het Nederlands Kampioenschap en het Zeeuws Kampioenschap Onderwaterfotografie worden door Aquashot georganiseerd op zondag 17 mei en zondag 31 mei 2015. Het

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH

HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH HANDS OUT LANDSCHAPFOTOGRAFIE BIESBOSCH RVK 11-2017 DOEL HANDS OUTS Landschap fotografie kent vele stijlen en vormen, ieder met zijn eigen doel om het landschap vast te leggen in een foto. Afhankelijk

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

Hoe kan ik panoramafoto s maken?

Hoe kan ik panoramafoto s maken? 38 Foto Hoe kan ik panoramafoto s maken? De indrukwekkende sfeer van eindeloze stranden en een overweldigend berglandschap krijg je meestal niet vastgelegd op één foto. Met panoramafoto s lukt het wel.

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

GIMP 17: Brillen en reflecties. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

GIMP 17: Brillen en reflecties. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 GIMP 17: Brillen en reflecties Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 februari 2017 Het is alweer een tijd geleden dat ik me wierp op portretfotografie. Bij gebrek aan een leuk model om te oefenen nam

Nadere informatie

- IBAN: (NL23ABNA0) 498933032 - BIC ABNANL2A - VAT

- IBAN: (NL23ABNA0) 498933032 - BIC ABNANL2A - VAT Invulling fotoreis landschapsfotografie Algemeen Het thema van de aangeboden fotoreis is landschapsfotografie en is tweeledig; enerzijds heeft de workshop als doel startende fotografen fundamentele basiskennis

Nadere informatie

PSE- Het noorderlicht. Het noorderlicht

PSE- Het noorderlicht. Het noorderlicht Het noorderlicht 1. Naar de hemel Maak een nieuw document van 2835 x 3820 pixels op 300ppi Ga naar Laag nieuwe opvullaag Verloop druk OK Bij verloop klikken op omgekeerde driehoekje verloop laden Noordlicht.grd

Nadere informatie

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M W W W. D M O N T H E R O A D. N L 2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M D I R E C T T O E P A S B A A R O P J O U W A C C O U N T Vooraf Ik heb deze tips geschreven uit eigen ervaring.

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso)

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso) Bij de analoge fotografie hadden we de gevoeligheid van de film die we dan aanpasten naargelang datgene dat we gingen fotograferen: veel licht versus weinig licht, binnenopnames zonder flits, zelfs het

Nadere informatie

Het Zeeuws kampioenschap onderwaterfotografie wordt door Aquashot georganiseerd op zondag 22 mei en zondag 26 juni 2016.

Het Zeeuws kampioenschap onderwaterfotografie wordt door Aquashot georganiseerd op zondag 22 mei en zondag 26 juni 2016. I INLEIDING Het Zeeuws kampioenschap onderwaterfotografie wordt door Aquashot georganiseerd op zondag 22 mei en zondag 26 juni 2016. Het Zeeuws kampioenschap (ZK) staat open voor ALLE beginnende onderwaterfotografen

Nadere informatie

Choco per post.

Choco per post. Choco per post Shoppen doen we allemaal, soms of heel vaak. In een winkel of misschien wel liever in een webshop. Meestal kies je iets uit een collectie. Steeds vaker kun je zelf je product samenstellen.

Nadere informatie

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM LET S YNNOVATE! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, riep Einstein al een dikke eeuw geleden. Wil je innoveren, dan zul je uit je routine moeten stappen. Maar hoe kun je succesvol

Nadere informatie

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding is de populaire foto-applicatie van het moment. Je kan je foto s er makkelijk mee bewerken

Nadere informatie

Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie. Opmerking: Sommige dia s zijn ook van toepassing op andere programma s

Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie. Opmerking: Sommige dia s zijn ook van toepassing op andere programma s Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie in Powerpoint en een demo De focus ligt op de voorbereidende werkzaamheden: opslaan, importeren en foto s van metadata voorzien. Opmerking:

Nadere informatie

Handleiding kandidaten DS-IO 2015-2016

Handleiding kandidaten DS-IO 2015-2016 Handleiding kandidaten DS-IO 2015-2016 Inleiding Je wilt mee doen aan de decentrale selectie van de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft om je studie te kunnen beginnen in september 2015. Voorwaarden

Nadere informatie

Bescherm je foto s met een watermerk

Bescherm je foto s met een watermerk Bescherm je foto s met een watermerk Het is vervelend wanneer een ander met je foto's aan de haal gaat. Je steekt er niet alleen tijd en moeite in maar ook wettelijk heb je rechten over je eigen foto's.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

10 TIPS VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN GOED CURRICULUM VITAE

10 TIPS VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN GOED CURRICULUM VITAE 10 TIPS VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN GOED CURRICULUM VITAE Beste Lezer, Hartelijk dank voor het downloaden van ons e-book: '10 Tips voor het opstellen van een goed Curriculum Vitae Dit e-book is onderdeel

Nadere informatie