================================================================

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "================================================================"

Transcriptie

1 FEDERATIE VAN INLOOPHUIZEN IN NEDERLAND VOOR MENSEN DIE LEVEN MET KANKER, EN HUN NAASTEN Jaargang 4, nummer 11 Oplage: 30 stuks juni 2009 Redactie: Maarten de Gouw Postadres: Weimansweg MP Rotterdam / info@verenigingfink.nl Postbankrek.no / KvK no De volgende nieuwsbrief verschijnt in september 2009 == Mededelingen van het Landelijk Steunpunt * OPROEP Wat is het stil.: aarzel niet en schrijf vooral in voor de coördinatorentrainingen! In het najaar staan de PR -en marketingtrainingen gepland, meld je gerust aan door het sturen van een e- mail aan het landelijk steunpunt. * Aarzel ook niet om gebruik te maken van ons scholingsaanbod voor vrijwilligers. Het zou jammer zijn als geld, materialen en middelen dat op de plank blijven liggen. * OPROEP Gezocht: redactieleden voor onze nieuwsbrief! Vanaf dit najaar zou FINK aan deze nieuwsbrief, zoals die voor je ligt, een impuls willen geven. Allereerst door het instellen van een redactie, afkomstig uit drie of vier van de inloophuizen. Gezocht dus: enthousiaste mensen die het leuk vinden om deze landelijke nieuwsbrief te gaan verzorgen, samen met het Landelijk Steunpunt. Betrokkenen, coördinatoren, PR-mensen, iedereen die goed kan schrijven of verstand heeft van lay-out: meld je aan! In de nieuwsbrief komt dan ruimte voor artikelen van de inloophuizen, interviews, rubrieken, etc, etc, zaken waar tot dusver nauwelijks ruimte voor was. * Nieuw verkrijgbaar bij het Landelijk Steunpunt: voorbeeld van een cliënttevredenheidsonderzoek * De nieuwe website van FINK is eindelijk in de lucht! Werp er een kritische blik op, zeker of de gegevens van je eigen organisatie wel kloppen. De website heeft ook een fotogalerie met foto s van de diverse inloophuizen. Vanaf nu is ieder inloophuis van harte uitgenodigd om ook foto s van het inloophuis te laten plaatsen. Van de buitenkant van het gebouw, van het interieur, of van activiteiten. Digitale foto s kunnen worden doorg d naar het Landelijk Steunpunt. * Het Landelijk Steunpunt is gesloten van 13 juli tot maandag 10 augustus. en is natuurlijk wel mogelijk. Een goede zomer toegewenst!

2 * Nieuwe leden van FINK: Inloophuis Schiedam "de Weerklank", Cornelia van Zantenplein CG Schiedam-Noord Inloopcentrum Laurens Cadenza Oosterhagen CL Rotterdam Inloophuis Twente i.o. Frank Santmanstraat GM Hengelo phazemeijer@hetnet.nl Inloopcentrum De Regenboog Oudedijk AB Rotterdam Inloophuis De Eik Aalsterweg 285b 5644 RE Eindhoven info@inloophuis-de-eik.nl Ondersteuning van partners van mensen met kanker: het partnerprogramma Veel inloophuizen vinden het moeilijk om de groep van partners van mensen met kanker een plaats te bieden in het inloophuis. Deze groep blijkt wat ongrijpbaar, soms, en lijkt maar moeilijk zijn plaats te vinden in het reguliere aanbod van activiteiten. Eén van de mogelijkheden om te proberen de partners van kankerpatiënten meer naar het inloophuis te krijgen, en ze een plaats te geven binnen het inloophuis, is door het aanbieden van een partnerprogramma, speciaal voor hen. Margreeth van der Oord, zelf partner, heeft een programma ontwikkeld waarin partners van mensen met kanker worden ondersteund. Dit programma bevat 5 bijeenkomsten en is opgebouwd uit vaste onderdelen: lotgenotencontact, delen van ervaringen, mogelijkheden om het eigen welzijn te bevorderen, het terugvinden van de eigen kracht staat centraal, met aandacht voor alle aspecten van het menszijn: fysiek, emotioneel, spiritueel en mentaal. Het biedt aan partners de mogelijkheid om het eigen verhaal te vertellen en daarin aansluiting te vinden met de anderen, je helpt de ander door het delen van jouw ervaringen. Iedere bijeenkomst heeft ook een creatieve of ontspannende workshop/activiteit. Desgewenst kunnen er met enige regelmaat terugkombijeenkomsten worden georganiseerd als vervolg op het programma.

3 Wat is de bedoeling? Mocht er belangstelling zijn om het partnerprogramma in het inloophuis te draaien, dan kan dat. De coördinator en een geschikte partner of vrijwilliger kunnen samen het programma gaan aanbieden en verzorgen in het inloophuis. Margreeth van der Oord traint dan vooraf die coördinator en partner of vrijwilligers in het geven van het programma: in omgaan met groepen, geven van ruimte, omgaan met de verhalen, vaststellen van de inhoud van het programma, werkvormen, PR, etc. Dit kost ongeveer 2 dagen, in overleg. Ook is zij als achterwacht voor vragen beschikbaar als het programma loopt. Belangstelling voor deze train de trainer opzet? Neem dan contact op met het Landelijk Steunpunt van FINK. Gelet op de kosten wordt geprobeerd de training van de trainers voor meerdere inloophuizen samen te laten plaatsvinden, eind ============================================================= Vermoeidheid en kanker Op zoek naar iemand die een lezing of training kan geven over Vermoeidheid en Kanker? Ervaringsdeskundige en professional op dit terrein is Thea Brouwer: BROUWER bruggenbouwer in de zorg brouwerbrug@gmail.com Neem gerust contact met haar op om nader te bespreken of het aanbod van Thea Brouwer past binnen het inloophuis. Kanker in Beeld: verwoorden, verklanken, verbeelden, verwerken 11 september t/m 1 oktober, Den Haag Amsterdam, 9 juni 2009 Van 11 september t/m 1 oktober 2009 vindt in de Grote Kerk van Den Haag de manifestatie Kanker in Beeld plaats, met als thema 'verwoorden, verklanken, verbeelden, verwerken'. Hart van de manifestatie is een tentoonstelling van circa 170 kunstwerken die zijn gemaakt door mensen die met kanker geconfronteerd zijn. Daarnaast vinden er optredens plaats en is er een speciaal kinderpaviljoen. De manifestatie wordt georganiseerd door de Stichting Kanker in Beeld, die hiermee aandacht vraagt voor de mogelijkheden van creatieve expressie bij kanker. Kunst en kanker, gaat dat samen? Jazeker. Beeldend en expressief bezig zijn helpt patiënten en hun naasten om de emoties rondom de ziekte te verwerken. Bovendien levert het vaak indrukwekkende werken op. Een selectie hiervan is te zien op de manifestatie 'Kanker in Beeld, verwoorden, verklanken, verbeelden, verwerken'. Hier ziet u o.a.: - een tentoonstelling van de circa 170 meest indrukwekkende kunstwerken van de afgelopen vijf jaar; - speciale lunchlezingen & rondleidingen; - optredens van de projectkoren Zingen voor je Leven ; - een open podium op 20 en 27 september met dans, muziek, theater en voordrachten; - informatie over mogelijkheden om zelf met creatieve expressie aan de slag te gaan; - een speciaal paviljoen voor kinderen en jongeren die met kanker te maken hebben. Voor wie Dit evenement is niet alleen bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met kanker. Iedereen zal de kracht, schoonheid en intimiteit van de werken en uitvoeringen kunnen waarderen.

4 Tijd en plaats Grote Kerk, Den Haag 11 september t/m 1 oktober 2009 Dagelijks van uur (Gesloten op 15 en 17 september) De toegang is gratis. Het belang van creatieve expressie Creatieve expressie is het (vaak onder begeleiding van een deskundige vaktherapeut) uitdrukken van emoties via creatieve activiteiten, zoals schilderen, beeldhouwen of zingen. Het biedt een manier om de intense gevoelens rondom kanker te uiten en te verwerken. Patiënten en hun naasten putten hieruit steun, troost en kracht. Persoonlijke ervaringen Een van de exposanten is José Wognum, die al negentien jaar met kanker leeft en sinds vijf jaar schildert: "Ik praat erg makkelijk en dat bleek een handicap: ik verborg mijn emoties achter woorden. Een therapeute suggereerde dat ik zou gaan schilderen. Ondanks mijn scepsis bleek het een openbaring en ik ben nu niet meer te stoppen. Schilderen doe ik elke dag, ik heb al meer dan honderd werken gemaakt. Het gaat daarbij niet om een vooraf bedacht resultaat, maar om het uitdrukken van emoties, positief en negatief. De uitkomst is ook voor mij steeds een verrassing. Op sommige dagen heb ik geen zin of inspiratie, maar juist dan doet het schilderen me goed. Uit die passiviteit komen, in mijn kracht gaan staan en iets maken. Dat geeft zo'n vrijheid. Dat gun ik iedereen, maar dan natuurlijk zonder kanker." Een andere exposant is Helna van Stiphout: "Na de diagnose borstkanker ben ik gaan nadenken over wat ik nog wil doen in mijn leven. Schilderen is een van die dingen. Ik werd op een ochtend wakker met een aantal beelden in mijn hoofd die er echt uit moesten. Schilderen helpt me om anders naar zaken te kijken en dingen te uiten waar ik weinig over praat. Ik vraag me wel eens af waar het allemaal vandaan komt. Onbewuste gedachten en gevoelens worden zichtbaar, elk schilderij is een verhaal." Over Stichting Kanker in Beeld Kanker in Beeld is een stichting die (ex-)kankerpatiënten en hun naasten in aanraking brengt met de mogelijkheid van het expressief en beeldend verwerken van de emoties rondom kanker. Creatieve expressie geeft troost, steun en kracht. Registratie van bezoekersaantallen van leden van FINK 2007/ Inloophuis Bezoeken Bezoeken in 2007 in 1. De Boei Rotterdam Opmerkingen 2. Leven met kanker Woerden 3. Debora Delft 4. Het Getij Ossendrecht 5. Het Getij Bergen op Zoom Palazzoli Zeeland 7. Prisma Lichtenvoorde De Boei Goedereede nvt 900 Geldt voor beide locaties gezamenlijk, locatie BOZ is geopend op 1 oktober In op drie locaties ipv op vier

5 9. Adamas Nw-Vennep Geopend 14 februari Panakeia Ede 11. De Maretak Harderwijk nvt nvt Open per 4 september 12. De Gele Linde Boskoop nvt 116 Geopend 17 januari 13. Inloophuis Zuidland nvt 600 Geopend 24 november St. Vechtgenoten Ommen nvt nvt Geopend 17 november 15. De Zonnesteen Zwolle nvt nvt Open per april Intermezzo Zwolle nvt nvt Open eind Inloophuis Utrecht nvt nvt Open eind 2009 Totaal Dank allemaal voor het aanleveren van deze cijfers! Ze komen landelijk zeer goed van pas. Vanaf medio 2010 ontvang je een daarom jaarlijks een wat uitgebreider registratieformulier van FINK. Daarin vragen we om gegevens van de organisatie, vrijwilligers, activiteiten en bezoekers. Dat kost even werk om de gegevens aan te leveren maar we doen dat in die tijd dat ook de gegevens van het jaarverslag uitgezocht moeten worden, dat scheelt. ============================================================ De werkzaamheden van FINK voor de periode worden mede mogelijk gemaakt door de steun van:

==========================================================

========================================================== FEDERATIE VAN INLOOPHUIZEN IN NEDERLAND VOOR MENSEN DIE LEVEN MET KANKER, EN HUN NAASTEN Jaargang 3, nummer 9 Oplage: 30 stuks december 2008 Redactie: Maarten de Gouw Postadres: Weimansweg 70-72 3075 MP

Nadere informatie

Inloophuizen en Centra voor Psychosociale Begeleiding

Inloophuizen en Centra voor Psychosociale Begeleiding Inloophuizen en Centra voor Psychosociale Begeleiding = Inloophuis CBP = Centrum voor Psychosociale Begeleiding Groningen Het Behouden Huys Stichting Assagioli Rijksstraatweg 363A 9752 CH Haren Tel. 050

Nadere informatie

Berichten van het Landelijk Steunpunt:

Berichten van het Landelijk Steunpunt: FEDERATIE VAN INLOOPHUIZEN IN NEDERLAND VOOR MENSEN DIE LEVEN MET KANKER, EN HUN NAASTEN Jaargang 4, nummer 16 Oplage: 40 stuks september 2010 Redactie: Maarten de Gouw Postadres: Weimansweg 70-72 3075

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven:

BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

Uitnodiging voor: Eerste landelijke vrijwilligersdag!

Uitnodiging voor: Eerste landelijke vrijwilligersdag! FEDERATIE VAN INLOOPHUIZEN IN NEDERLAND VOOR MENSEN DIE LEVEN MET KANKER, EN HUN NAASTEN Jaargang 3, nummer 7 Oplage: 30 stuks mei 2008 Redactie: Maarten de Gouw Postadres: Weimansweg 70-72 3075 MP Rotterdam

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven:

BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

a. het ondersteunen van lokale initiatieven; ad a. Het ondersteunen van lokale initiatieven ad b. Het Zingen voor je Leven Koor Leiden

a. het ondersteunen van lokale initiatieven; ad a. Het ondersteunen van lokale initiatieven ad b. Het Zingen voor je Leven Koor Leiden BELEIDSPLAN 2015 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

Beeldverslag Symposium Stichting Chaja Voel je goed!

Beeldverslag Symposium Stichting Chaja Voel je goed! Beeldverslag Symposium Stichting Chaja Voel je goed! Vrijdag 15 november 2013 Stichting Chaja Inleiding Stichting Chaja Oss e.o. biedt alweer vijf jaar een creatief platform aan mensen die zelf of in hun

Nadere informatie

Lotgenotencontact na een buismaagoperatie

Lotgenotencontact na een buismaagoperatie Chirurgie Lotgenotencontact na een buismaagoperatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI019 / Lotgenotencontact na een buismaagoperatie /

Nadere informatie

Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD

Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD 1. Missie en visie 2. Organisatie 3. Speerpunten 4. Activiteiten 5. Vrijwilligers 6. Contacten/IPSO/kwaliteitsproject 7. Public relation en donateurswerving

Nadere informatie

Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie. Informatie voor patiënten

Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie. Informatie voor patiënten Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie Informatie voor patiënten Tijdens uw behandeling in Heideheuvel wordt u de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de activiteitentherapie en beeldende vaktherapie

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 - Coördinatoren

Jaarverslag 2014 - Coördinatoren Jaarverslag 2014 - Coördinatoren Jaarverslag 2014 coördinatoren St. Inloophuis de Boei Goeree Overflakkee Algemene informatie: Coördinatoren: Marja den Eerzamen Jantine van Barneveld Bereikbaar: Telefoonnummer

Nadere informatie

WORKSHOP 1: KANKER IN HET GEZIN: Als een steen in het water

WORKSHOP 1: KANKER IN HET GEZIN: Als een steen in het water WORKSHOP 1: KANKER IN HET GEZIN: Als een steen in het water Anja van Onna & Carine Kappeyne van de Coppello Ingeborg Douwes Centrum, Amsterdam Inhoud: Ongeveer 24% volwassen kankerpatiënten hebben schoolgaande

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

Laurens in t Slag. Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG

Laurens in t Slag. Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG Laurens in t Slag Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG Laurens in t Slag opent haar deuren in september 2012 Wat is een ontmoetingscentrum? Een ontmoetingscentrum

Nadere informatie

Informatie. Uiterlijke verzorging voor mensen met kanker. Workshop Look Good Feel Better 2017

Informatie. Uiterlijke verzorging voor mensen met kanker. Workshop Look Good Feel Better 2017 Informatie Uiterlijke verzorging voor mensen met kanker Workshop Look Good Feel Better 2017 Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de workshop Look Good Feel Better, die in samenwerking met het

Nadere informatie

Kom binnen bij de Eik!

Kom binnen bij de Eik! Kom binnen bij de Eik! Plannen voor 2017 1 Welkom bij de Eik! Eind 2016 was het alweer 12,5 jaar geleden dat de Eik haar deuren opende. In de prachtige omgeving van landgoed Eikenburg met een prettige,

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

Workshop Look Good, Feel Better

Workshop Look Good, Feel Better Catharina Kanker Instituut Workshop Look Good, Feel Better www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CKI008 / Workshop Look Good, Feel Better / 01-12-2015

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Herstel en nazorg. COLONCARE Herstel en nazorg. Herstel en nazorg 1

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Herstel en nazorg. COLONCARE Herstel en nazorg. Herstel en nazorg 1 Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE onderdeel Herstel en nazorg Herstel en nazorg 1 COLONCARE Herstel en nazorg Herstel en nazorg 2 INHOUDSOPGAVE Herstel en nazorg... 4 Thuiszorg... 4 Uiterlijke

Nadere informatie

Als iemand een herinnering wordt, dan is die herinnering van onschatbare waarde..

Als iemand een herinnering wordt, dan is die herinnering van onschatbare waarde.. Een nieuw seizoen, een nieuwe nieuwsbrief Voordat we overgaan tot de orde van de dag van het inloophuis, willen wij stil staan bij het overlijden van een bijzonder fijn mens: Frans Versluis. Frans Versluis

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten

Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten Artikel in het tijdschrift NIEUWE VISIE van het Gilde van Simontontherapeuten EXPOSITIE BEELDEND VERWERKEN ONTMOETING met Annie Segers door Ine van den Heuvel, Simontontherapeute Via het secretariaat van

Nadere informatie

Imago onderzoek. Rapportage 2 februari 2015

Imago onderzoek. Rapportage 2 februari 2015 Imago onderzoek Rapportage 2 februari 2015 Inhoud Onderzoeksopzet Resultaten Bekendheid algemeen Bekendheid Adamas Beoordeling concept Adamas Imago Adamas Conclusies Onderzoeksopzet Lokale respondenten

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2018 Stap voor stap verbeteren

Jaarplan ASVZ 2018 Stap voor stap verbeteren Jaarplan ASVZ 2018 Stap voor stap verbeteren Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2018 gaan doen en wat beter of anders kan in de zorg. ASVZ wil in 2018 de zorg nog verder verbeteren.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 Toon Hermanshuis Ede

JAARVERSLAG 2015 Toon Hermanshuis Ede MT vergadering 7 oktober 2016 vastgesteld (DB en MT) JAARVERSLAG 2015 Toon Hermanshuis Ede Inleiding In dit jaarverslag wordt aandacht besteed aan belangrijke gebeurtenissen; activiteiten en bereikte resultaten

Nadere informatie

Stichting Kansvol Jaarverslag 2014

Stichting Kansvol Jaarverslag 2014 Stichting Kansvol Jaarverslag 2014 Inhoud 1. De organisatie p.2 Oprichting Stichting Kansvol Doelstellingen Werkwijze Opstartfase Onderweg naar 2015 2. Activiteiten p.3 Kunstproject met Toevlucht Activiteitenmiddag

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee

Beleidsplan Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee Beleidsplan Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee Hoofdstuk 1 Inleiding/Historie In het jaar 2005 zijn Marja den Eerzamen en haar moeder Bettie Bruinsma, in Goedereede een inloophuis voor mensen

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Mammacare

Patiënteninformatiedossier (PID) Mammacare Patiënteninformatiedossier (PID) Mammacare onderdeel VERMOEIDHEID INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Mogelijke oorzaken... 4 Tips... 5 Adressen... 8 2 Inleiding Meer dan de helft van alle mensen die kanker hebben

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel MEER INFORMATIE. (NON) HODGKIN Meer informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel MEER INFORMATIE. (NON) HODGKIN Meer informatie Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel MEER INFORMATIE (NON) HODGKIN 2 Inhoud Lotgenotencontact... 4 Hematon... 4 Stichting Jongeren en Kanker (SJK)... 5 Platform Vermoeidheid... 5 Helen

Nadere informatie

OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER?

OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER? OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER? KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_alg_009 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Moet ik veel weten over de behandeling? 3 03 Hoe kan ik goed voor mezelf

Nadere informatie

Tuinstel voor Inloophuis Carma. Flessenpost?

Tuinstel voor Inloophuis Carma. Flessenpost? 1 NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2014 NUMMER 2 In dit nummer Tuinstel voor Carma Flessenpost? Nascholing huisartsen Workshop schilderen Young Carma Tuinstel voor Inloophuis Carma Inloophuis Carma is een aantal

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. laurens De Blijvenburg

Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. laurens De Blijvenburg Laurens De Blijvenburg Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers laurens De Blijvenburg Wat is een ontmoetingscentrum? Een ontmoetingscentrum is er voor mensen met lichte tot matige

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u De diagnose kanker komt onverwacht, roept veel vragen op en maakt

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u Steeds meer mensen worden geconfronteerd met blaas- of nierkanker.

Nadere informatie

VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES. Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes

VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES. Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes Cultuurhuis Wherelant is het centrum voor kunst en cultuur in Purmerend met een breed aanbod voor

Nadere informatie

bewustwording impact ziekte kanker op weg naar herstel en acceptatie van een hernieuwd levensperspectief het traject waarbij het inloophuis mentale

bewustwording impact ziekte kanker op weg naar herstel en acceptatie van een hernieuwd levensperspectief het traject waarbij het inloophuis mentale Missie inloophuis Het Inloophuis Debora, Delft en Omstreken, is een laagdrempelig ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Er wordt tijdelijke ondersteuning geboden bij het verwerken van

Nadere informatie

Scholing en evenementen

Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2018-2019 Beste collega, Met gepaste trots presenteren wij het scholingsaanbod van de Collage Academie 2018-2019. Professionalisering is belangrijk als je op school stappen

Nadere informatie

Gebedskalender december februari Een klankbord. zijn is mooi

Gebedskalender december februari Een klankbord. zijn is mooi Gebedskalender december 2016 - februari 2017 Een klankbord zijn is mooi Meekijken en bidden tijdens hun belangrijkste levensfase In de belangrijkste fase van hun leven hebben jongeren iemand nodig om op

Nadere informatie

Mindfulness Training. & Creativiteit [traineeboek] Dit boek is van: maandag uur Inloophuis Wij Allemaal

Mindfulness Training. & Creativiteit [traineeboek] Dit boek is van: maandag uur Inloophuis Wij Allemaal Mindfulness Training & Creativiteit [traineeboek] Dit boek is van: Tijdstip: Locatie: Trainer: maandag 10.00 12.30 uur Inloophuis Wij Allemaal Patricia M. Aarts 1 Mindfulness & Creativiteit P.M. Aarts

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuws van de Vrijwilligerscentrale De maand juni staat voor de Vrijwilligerscentrale in het teken van waardering. Veel inwoners uit Zutphen en Warnsveld zetten zich vrijwillig

Nadere informatie

Diagnose kanker Professionele hulp bij het omgaan met kanker

Diagnose kanker Professionele hulp bij het omgaan met kanker Diagnose kanker Professionele hulp bij het omgaan met kanker Ik was wanhopig en bang. Het HDI leerde mij beter omgaan met mijn borstkanker. Margit Hulp bij het omgaan met kanker Het hebben van kanker is

Nadere informatie

Oncologische revalidatie en Herstel en balans

Oncologische revalidatie en Herstel en balans Oncologische revalidatie en Herstel en balans Afdeling sportgeneeskunde Locatie Veldhoven De oncologische revalidatieprogramma s van Máxima Medisch Centrum zijn erop gericht om mensen die zijn behandeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2017

Nieuwsbrief Februari 2017 Nieuwsbrief Februari 2017 Ons Inloophuis is niet het enige huis in de Haarlemmermeer, maar wel een inloophuis dat nu, na bijna twee jaar, steeds meer bezoekers trekt. Toch blijkt de politiek dat niet voldoende

Nadere informatie

Jaarplan 2014 THHE Aan de hand van het INK model (TNO) heeft een evaluatie van de organisatie van en de bereikte resultaten door het THHE plaatsgevonden. Vervolgens zijn voor de meeste onderscheiden aandachtsgebieden

Nadere informatie

is er voor u! plannen voor 2015 1

is er voor u! plannen voor 2015 1 is er voor u! plannen voor 2015 1 Welkom bij de Eik! In 2014 was het alweer 10 jaar geleden dat de Eik haar deuren opende. In de prachtige omgeving van landgoed Eikenburg met een prettige, warm aandoende

Nadere informatie

Kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van de herstelondersteunende zorg binnen de afdeling creatieve therapie van het Antoni van Leeuwenhoek

Kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van de herstelondersteunende zorg binnen de afdeling creatieve therapie van het Antoni van Leeuwenhoek Kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van de herstelondersteunende zorg binnen de afdeling creatieve therapie van het Antoni van Leeuwenhoek Welkom Inleiding onderzoeksthema Diagnose kanker. Alles wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2017

Nieuwsbrief April 2017 Nieuwsbrief April 2017 We hebben de eerste warme dagen al weer achter de rug. Esperanza verandert langzaam in een Paas-paradijs en natuurlijk is er weer van alles te doen. De traplift is geplaatst, dat

Nadere informatie

STICHTING VOOR JOU. een mooi moment voor mensen met kanker

STICHTING VOOR JOU. een mooi moment voor mensen met kanker STICHTING VOOR JOU een mooi moment voor mensen met kanker Beleidsplan 2013/2014 Inhoudsopgave Bladzijde 3 Inleiding Doelstellingen 2013/2014 Bladzijde 6 Uitgaven Overige inkomsten PR Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Afwezigheid van oordeel, een mooi onderwerp om eens bij stil te staan of over te praten

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

Van harte welkom. Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker. AVL Symposium 15 juni 2017

Van harte welkom. Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker. AVL Symposium 15 juni 2017 Van harte welkom Lezing Massage bij kanker Estelle Smits Directeur Instituut Massage bij Kanker AVL Symposium 15 juni 2017 Een aanraking met liefdevolle aandacht zegt soms meer dan 1000 woorden PROGRAMMA

Nadere informatie

m a n u k e i r s e E m e r i t u s h o o g l e r a a r F a c u l t e i t g e n e e s k u n d e K U L e u v e n

m a n u k e i r s e E m e r i t u s h o o g l e r a a r F a c u l t e i t g e n e e s k u n d e K U L e u v e n Kanker in je leven een emotionele aardbeving m a n u k e i r s e E m e r i t u s h o o g l e r a a r F a c u l t e i t g e n e e s k u n d e K U L e u v e n Kanker: een emotionele aardbeving Je gewone

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

TRAININGEN & WORKSHOPS

TRAININGEN & WORKSHOPS Een creatieve start van het nieuwe seizoen Deze herfst staat in het teken van creativiteit bij het ZRCN. Zo kun je toneelspelen bij Trias en zijn wij benieuwd naar jouw ervaringsverhalen. Wil je liever

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie

Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Ondennrerp Financiële ondersteuning Adamas Inloophuis te Nieuw-Vennep

Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Ondennrerp Financiële ondersteuning Adamas Inloophuis te Nieuw-Vennep gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Ondennrerp Portefeuillehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 17 februari 2009 Inlichtingen Hilda Stevens (023-5676158) ~egistratienurnrner 2-2003/62 q s Samenvatting

Nadere informatie

Vermoeidheid bij kanker

Vermoeidheid bij kanker Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE Onderdeel bij kanker COLONCARE 2 Inhoud Inleiding...4 Mogelijke oorzaken...4 Tips...5 Adressen...8 3 Inleiding Meer dan de helft van alle mensen die kanker hebben

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2017

Nieuwsbrief Januari 2017 Nieuwsbrief Januari 2017 We zijn er weer, na een korte kerstvakantie gaan we er weer tegenaan. Wat zal 2017 ons brengen? Als het aan Esperanza ligt: heel veel. Ondanks het koude weer is het in de nieuwe

Nadere informatie

Differentieer in elke les

Differentieer in elke les Differentieer in elke les Welkom Training: Differentieer in elke les Ortho Consult Mijn naam is Jac. Giesen Differentiëren met didactische werkvormen Tempo Differentiatie vanaf de basis Niveau Voorkennis

Nadere informatie

Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer!

Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer! A Wil je ambtenaren iets leren? Meld je aan en word hun trainer! We zoeken burgers met een beperking die ambtenaren willen trainen. Zodat zij leren begrijpen hoe het is om met een beperking te leven in

Nadere informatie

Het onzichtbare zichtbaar maken In en met Klei

Het onzichtbare zichtbaar maken In en met Klei Het onzichtbare zichtbaar maken In en met Klei 2 zondagen o.l.v. Marleen van den Bergh De energie van de lente is bruisend, alles wat naar binnen is gekeerd in de winter, wil zich in het voorjaar uiten,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte

PATIËNTEN INFORMATIE. Op verhaal komen bij ziekte PATIËNTEN INFORMATIE Op verhaal komen bij ziekte Als ziekte in je leven komt De confrontatie met een ingrijpende ziekte, ouderdom of rouw doet iedereen wel iets. Heftige emoties kunnen je overspoelen,

Nadere informatie

Verpleegkundig spreekuur. Voor vrouwen met gynaecologische kanker

Verpleegkundig spreekuur. Voor vrouwen met gynaecologische kanker Verpleegkundig spreekuur Voor vrouwen met gynaecologische kanker Verpleegkundig spreekuur Voor vrouwen met gynaecologische kanker Inleiding Uw behandelende gynaecoloog heeft u verteld dat er bij u (mogelijk)

Nadere informatie

TStichting Marketing Haagse Binnenstad

TStichting Marketing Haagse Binnenstad TStichting Marketing Haagse Binnenstad de Etalage Den Haag Wanneer samen meer is Is samen een succes En smaakt samen naar meer Wat zijn de uitgangspunten? Gericht op we in plaats van ik Durven zoeken

Nadere informatie

DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE

DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE tweedaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Je stuurt een kleine groep medewerkers aan terwijl je zelf actief

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé Een rustmoment voor mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende

Nadere informatie

==========================================================

========================================================== FEDERATIE VAN INLOOPHUIZEN IN NEDERLAND VOOR MENSEN DIE LEVEN MET KANKER, EN HUN NAASTEN Jaargang 2, nummer 3 Oplage: 30 stuks januari 2007 Redactie: Maarten de Gouw Postadres: Weimansweg 70-72 3075 MP

Nadere informatie

17 Initiatieven voor dementievriendelijke gemeenten

17 Initiatieven voor dementievriendelijke gemeenten 17 Initiatieven voor dementievriendelijke gemeenten Dementie in het vizier Wat wordt er door Nederlandse gemeenten eigenlijk georganiseerd voor mensen met dementie? En is dat bruikbaar voor de gemeente

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum

Moeder- en kindcentrum Moeder- en kindcentrum Jaarverslag 2012 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Februari 2013 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 info@bij-1.nl Stichting

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Stichting "Als kanker je raakt"

Jaarverslag 2013 Stichting Als kanker je raakt Jaarverslag 2013 Stichting "Als kanker je raakt" Inhoudsopgave Bladzijde Voorwoord 3 Bestuurssamenstelling 3 Doelstelling en beleid 4 Organisatie en beloningsbeleid 4 Verslag activiteiten 4 Doelen voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Ledenonderzoek Dinsdag 18 april Powered by

Ledenonderzoek Dinsdag 18 april Powered by Ledenonderzoek 2017 Dinsdag 18 april 2017 Powered by Samenvatting uitkomsten (1) Algemeen BVN biedt waardevolle informatie is de belangrijkste reden om lid van BVN te worden. Mensen die contact hebben

Nadere informatie

De SMAAK van vakantie

De SMAAK van vakantie Museum SMAAK is een tijdelijk museum voor en door senioren, in het indrukwekkende en historische pand van het Pieters en Bloklands Gasthuis, Amersfoort centrum. Het museum is precies een maand open: van

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

Beweegprogramma na behandeling van borstkanker

Beweegprogramma na behandeling van borstkanker Beweegprogramma na behandeling van borstkanker In deze folder geven wij u meer informatie over het beweegprogramma van TopSupport voor vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker (mammacare patiënten).

Nadere informatie

Ondersteuning bij kanker

Ondersteuning bij kanker Het bericht dat kanker is geconstateerd laat je niet onberoerd. Meestal volgt een ingrijpende tijd. Misschien komt u voor situaties te staan waar u zich geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al

Nadere informatie

Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP)

Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) Familiaire Adenomateuze Polyposis: wat nu? U bent zelf, of in uw naaste omgeving geconfronteerd met Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP), ook wel polyposis genoemd.

Nadere informatie

KUNST ALS KRACHT. Een artistiek hersteltraject bij kanker. Een project van

KUNST ALS KRACHT. Een artistiek hersteltraject bij kanker. Een project van KUNST ALS KRACHT Een artistiek hersteltraject bij kanker Een project van Als je je artistieke kant kunt botvieren, ben je als mens op je best. Schilderen is voor mij een genot: t is erg fysiek en toch

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Hallo,

In deze nieuwsbrief: Hallo, In deze nieuwsbrief: Hallo, Partner in beeld: Alifa Maatschappelijke begeleiding statushouders Even voorstellen: vrijwilliger Hella Tussendoortje: internationale honden Zeventiende editie Mei 2017 Tip

Nadere informatie

20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy

20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy 20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy Waar kankerpatiënten zijn, zijn mantelzorgers. Gezinsleden, familie, vrienden, buren, kennissen, collega s. Jong en

Nadere informatie

November Beste ouders, in deze nieuwsbrief: Rots & Water groep 1-2A. Reggio onderwijs groep 5. Respectmuur. Kleurwedstrijd Breek4U.

November Beste ouders, in deze nieuwsbrief: Rots & Water groep 1-2A. Reggio onderwijs groep 5. Respectmuur. Kleurwedstrijd Breek4U. Beste ouders, in deze nieuwsbrief: Rots & Water groep 1-2A bestuurder. De juf geeft de kinderen opdrachten, bijvoorbeeld om de pindakaas van het bovenste schap te pakken en in de winkelwagen te stoppen.

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Thea Brouwer 1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Ervaringsdeskundige kanker en vermoeidheid Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten

Nadere informatie

Relatie en Intimiteit. Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs

Relatie en Intimiteit. Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs Relatie en Intimiteit Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs Wat hoop je vandaag mee te nemen, te horen en/of te leren? Wat is communicatie Communicatie is een proces tussen zender en ontvanger De boodschap

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Ook in uw belang Meedenken en meepraten over een optimale kwaliteit van zorgen dienstverlening. Belangenbehartiging De Cliëntenraad van Franciscus Gasthuis

Nadere informatie

JAARBERICHT Hoogstraat BR Vlaardingen

JAARBERICHT Hoogstraat BR Vlaardingen Hoogstraat 168 3131BR Vlaardingen www.devlaardingseboei.nl info@devlaardingseboei.nl 06-43740072 Het begin is er! Op 7 juli 2017 heeft De Vlaardingse Boei haar deuren aan de Hoogstraat 168 in Vlaardingen

Nadere informatie

Contact. Cliënten. 50 jaar Careander: Jubileumfeest Voorstellingen Kinderfeest En verder: Boek Aan het werk. viert feest

Contact. Cliënten. 50 jaar Careander: Jubileumfeest Voorstellingen Kinderfeest En verder: Boek Aan het werk. viert feest Een uitgave van Careander - 4 2017 Cliënten Contact 50 jaar Careander: Jubileumfeest Voorstellingen Kinderfeest En verder: Boek Aan het werk Careander is een protestants christelijke organisatie voor mensen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015 TRAININGEN (WERK)BIJEENKOMSTEN CONFERENTIES projectplan nieuwe scholen Op 11 maart zijn de icc-ers van de tweede tranche scholen onder leiding van Iris van der Kamp aan de slag gegaan met hun projectplan.

Nadere informatie

Bespreekbaar maken van kanker (en intimiteit) 03/02/2019

Bespreekbaar maken van kanker (en intimiteit) 03/02/2019 Bespreekbaar maken van kanker (en intimiteit) Kristel Mulders Coördinator oncopsychologen /oncoseksuoloog Jessa Ziekenhuis 03/02/2019 Betrekken van de partner Literatuur over psycho-oncologie: In de dagdagelijkse

Nadere informatie

UMC St Radboud. Mindfulness voor vrouwen met borstkanker

UMC St Radboud. Mindfulness voor vrouwen met borstkanker UMC St Radboud Mindfulness voor vrouwen met borstkanker Patiënteninformatie De diagnose borstkanker is ingrijpend en roept vaak veel emoties en reacties op, niet alleen bij uzelf maar ook bij uw naasten.

Nadere informatie

We DOP. School. school voor intuïtieve ontwikkeling

We DOP. School. school voor intuïtieve ontwikkeling We DOP School school voor intuïtieve ontwikkeling We DOP School school voor intuïtieve ontwikkeling Trainingsprogramma We DOP School Wat leuk dat ik jou mag verwelkomen! Ik ben Eefje de Wind, 31 jaar jong

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Regio Waardenlanden Januari 2016 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. In deze nieuwsbrief natuurlijk weer kort nieuws. Wil je weten wat er allemaal

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Ieder kind in de juiste richting. Informatieavond. Cursus effectief en technisch lezen. Startgesprekken. Democracity Hardenberg

Nieuwsbrief. Ieder kind in de juiste richting. Informatieavond. Cursus effectief en technisch lezen. Startgesprekken. Democracity Hardenberg Openbare basisschool t Kompas schooljaar 2019-2020 t Kompas De Tjalk 2 7701 LP Dedemsvaart Tel: 0523-613286 e-mail: info@kompaszie.nl website: www.kompaszie.nl Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1, 12 september 2019

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

Psychologische zorg bij kanker

Psychologische zorg bij kanker Psychologische zorg bij kanker Ik wilde weer de persoon worden voordat ik borstkanker kreeg. Het HDI heeft me hier bij geholpen Greta Gerritsen, diagnose borstkanker Psychologische zorg bij kanker Het

Nadere informatie