HET VLAAMS BELANG STAAT OP DE BRES VOOR OOST-VLAANDEREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET VLAAMS BELANG STAAT OP DE BRES VOOR OOST-VLAANDEREN"

Transcriptie

1 Tekst persconferentie vrijdag 7 november 2008 HET VLAAMS BELANG STAAT OP DE BRES VOOR OOST-VLAANDEREN Karim Van Overmeire, Vlaams Parlementslid, lijsttrekker Vandaag stellen we u de campagne Op de bres voor Oost-Vlaanderen voor. Onder dit motto willen de mandatarissen en de toekomstige kandidaten van het Vlaams Belang in de komende maanden in geheel de provincie samen actie voeren. Dit is de eerste keer dat we dit op deze manier doen, en we zijn de enige partij die dit doen. Bestaat er zoiets als een Oost-Vlaamse identiteit? Er zijn terzake believers en nonbelievers. De non-believers zeggen dat er geen Oost-Vlaamse identiteit bestaat en dat onze provincie een vrij kunstmatige constructie is, een optelsom van verschillende regio s, steden en gemeenten die eigenlijk weinig met elkaar gemeen hebben. Wat is de band tussen Ronse en Beveren, of tussen Gent en Maarkedal? Maar geldt dit niet evenzeer voor de andere provincies? Wat heeft een arbeider uit Beringen gemeen met een landbouwer uit Voeren? Wat heeft een Kortrijkzaanse middenstander gemeen met een gepensioneerde uit Knokke? Ik ben eerder een believer, maar zelfs indien er geen Oost-Vlaamse identiteit zou bestaan, dan bestaat er in elk geval zoiets als een Oost-Vlaamse belangengemeenschap. Zowel op Belgisch als op Vlaams vlak zien we dat het lobbywerk van provincies als West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg veel sterker en veel efficiënter is dan dat van de Oost-Vlamingen. In de aanloop naar de verkiezingen voor het Vlaams Parlement volgend jaar zijn er eigenlijk twee opties: ofwel zien we Oost-Vlaanderen inderdaad als de loutere optelsom van een aantal fiefs, ofwel willen we inderdaad schouder aan schouder staan om de belangen van onze provincie te verdedigen. Het Vlaams Belang kiest voor de gemeenschappelijke aanpak. Dat betekent natuurlijk in de eerste plaats dat we elkaars problemen moeten kennen, dat we ons moeten informeren en tot gemeenschappelijke standpunten moeten kunnen komen. We hadden op zaterdag 26 april 2008 al een eerste Oost-Vlaamse contactdag in Aalst. Onder het motto Op de Bres voor Oost-Vlaanderen zullen we de volgende weken en maanden door plaatsbezoeken de klemtoon leggen worden op typische Oost- Vlaamse probleemdossiers. Het is een ambitieus programma, waarbij we telkens met Vlaamse, federale en lokale mandatarissen en een aantal medewerkers op een welbepaalde plaats in onze provincie zullen bijeenkomen om ons te informeren, in dialoog te gaan en de oplossingen en prioriteiten van onze partij naar voor te schuiven. Concreet zal het Vlaams Belang de komende weken en maanden op een tiental plaatsen:in onze provincie rond verschillende thema s actie voeren.

2 7 november Locatie: Gent (haven) Economie en infrastructuur in Oost-Vlaanderen. Welke prioriteiten zijn er inzake infrastructuur? Hoe houden we de tewerkstelling in onze provincie op peil? Welke zijn de specifieke uitdagingen en opportuniteiten? Gastheer: Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn 5 december Erpe-Mere? Grensovergang naar Terneuzen? Drugs. Hoe groot is het probleem in Oost-Vlaanderen? Welke preventie-, bestrijdings- en afkick-programma s bestaan er? Hoe worden de beste resultaten bereikt? Welke knelpunten zijn er? Gastvrouw: Vlaams Parlementslid Gerda Van Steenberge 19 december Ronse Faciliteiten in Ronse, hoe lang nog? Een analyse van de problematiek. De kansen die Ronse en omliggende gemeenten missen ten gevolge van de faciliteiten. Recente evolutie (motie van de gemeenteraad aan de premier en de minister-president). Voorstellen van het Vlaams Belang. Gastheer: Vlaams Parlementslid Erik Tack Eind december St.Niklaas Eind januari Begin februari Midden februari Temse Vreemdelingenproblematiek. Illegalen. Integratie. Inburgering. Ook Oost-Vlaanderen wordt geconfronteerd met immigratie, niet alleen in Gent maar ook in de kleinere steden waar soms een relatief groot aantal niet-europese vreemdelingen leeft. Wat zijn de demografische verhoudingen en hoe evolueert de immigratie? Wat zijn de concrete problemen? Welk beleid wordt in de verschillende steden gevoerd? Hoe moet dit bijgestuurd worden? Gastheer: Alain Cleyman, voorzitter regio Dendermonde- Beveren Hoe verhouden de noden van de haven, de industrie en de landbouw zich met de nood aan natuurbescherming. Problematiek van de natuurcompensaties. De casus van de Prosperpolder. Gastheer: Volksvertegenwoordiger Bruno Stevenheydens Aalst Kansarmoede in Oost-Vlaanderen. Dalende koopkracht, ook in Oost-Vlaanderen. Vlaamse strijd en sociale strijd gaan hand in hand: van priester Daens tot het Vlaams Belang. Gastvrouw: Senator Nele Jansegers Dendermonde Mobiliteit in Oost-Vlaanderen. Welke knelpunten zijn er. Welke zwarte punten moeten volgens ons bij voorrang worden aangepakt? Gastvrouw: Volksvertegenwoordiger Barbara Pas

3 Eind februari Begin maart Eind maart Denderleeuw Het probleem van de verbrusseling en verfransing verspreidt zich niet alleen over geheel Vlaams-Brabant, maar heeft ook de Denderstreek bereikt. Hoe gaan Dendermonde, Aalst, Denderleeuw, Ninove en Geraardsbergen om met de toenemende inwijking van Franstaligen en vreemdelingen uit het Brusselse? Welke voorstellen heeft het Vlaams Belang? Gastheer: Kristof Slagmulder, fractieleider Denderleeuw Gent Sport, sport-infrastructuur en amateursport in Oost-Vlaanderen. Wat is het effect van een aantal recente decreten (en komende ontwerpen van decreet) op sport in Oost-Vlaanderen? Welke voorstellen schuift het Vlaams Belang naar voor? Gastheer: provinciaal voorzitter Geert Goubert Lokeren Onderwijs gaat over 40% van het Vlaamse budget. Hoe staat het met het onderwijs in Oost-Vlaanderen? Wat zijn de noden? Gastheer: Vlaams Parlementslid Werner Marginet (Lokeren) Op een aparte webstek houden we u en de andere Oost- Vlamingen op de hoogte van de gevoerde acties, van onze plannen, onze initiatieven,... Men kan zich tevens inschrijven op onze gratis nieuwsbrief. Op tien verschillende locaties de komende maanden - maar ook daarna zullen de mandatarissen en de kandidaten van het Vlaams Belang in Oost-Vlaanderen in onze provincie aanwezig zijn en samenwerken om tot concrete oplossingen te komen, of door acties aandacht te vragen voor de problemen in onze provincie. Kortom: we staan samen op de bres voor Oost-Vlaanderen en de Oost-Vlamingen.

4 Economie in Oost-Vlaanderen (Johan Deckmyn) 1. Een Vlaams economisch beleid De Vlaamse economie heeft zich ontwikkeld tot een moderne, open economie. KMO s en zelfstandigen zijn de motor van onze welvaart. Vlaanderen is een echte exportnatie. Dankzij onze productiviteit, onze technische kennis en de werklust van onze werknemers hebben Vlaamse bedrijven een stevige reputatie opgebouwd in zowel binnen- als buitenland. Vlaanderen is vandaag één van de welvarendste regio s van de wereld. De huidige financiële crisis en de daaruit voortvloeiende economisch recessie tonen echter aan dat een open economie kwetsbaar is. Vlaanderen moet daarom de noodzakelijke hefbomen in handen hebben om aan de negatieve gevolgen van structurele zwaktes in onze economie tegemoet te komen met gepaste maatregelen. Vlaanderen heeft dynamische, flexibele en innovatieve ondernemingen en heeft eigenlijk alle troeven in handen voor een sterke en veerkrachtige economische ontwikkeling. Vlaanderen moet nog steeds Wallonië zwaar subsidiëren en het ontbreekt ons aan de mogelijkheden (bvb. het voeren van een eigen fiscaal beleid) om een volwaardig economisch beleid op poten te zetten. Vlaanderen moet het Belgische juk van zich afschudden om terzake een eigen beleid te kunnen voeren. Het is immers ontstellend te moeten vaststellen dat we op het vlak van belastingsdruk volgens het World Economic Forum (WEF) op een 132 e plaats gerangschikt staan op 134 landen! 2. Oost-Vlaanderen : provincie met economische troeven Gent, kloppend economisch hart van Oost-Vlaanderen Gent, meer bepaald de haven van Gent, vormt de economische motor binnen de provincie Oost-Vlaanderen. In en rond de haven spelen zich immers de meest belangrijke industriële activiteiten af. Doorslaggevend voor de Gentse haven is echter de bouw van de tweede zeesluis in Terneuzen. Binnenkort wordt er trouwens binnen de werkgroep KGT 2008 een belangrijke nieuwe stap gezet in die richting. De komst van een nieuwe zeesluis is van primordiaal belang voor de verdere economische ontwikkeling van Gent en haar economisch hinterland in Oost-Vlaanderen. Sinds de opening van de Westsluis in Terneuzen (1968) kende de haven van Gent een stelselmatige groei. Aan deze groei dreigt nu zonder tweede zeesluis een einde te komen. Eind oktober stelde ook de Kamer van Koophandel van Oost-Vlaanderen openlijk aan de Vlaamse Regering de vraag om voluit te kiezen voor de piste van de verdere ontwikkeling van de Gentse Haven en bijgevolg hiervoor de nodige middelen vrij te maken. In haar persmededeling terzake stelde de Kamer :

5 Een verdere uitbouw van de haven die rechtstreeks en onrechtstreeks zorgt voor ruim jobs is zeer sterk afhankelijk van de mogelijkheid om grotere schepen in Gent te ontvangen. Vermits de verbreding en verdieping van het Panamakanaal leidt tot het bouwen een nieuwe generatie zeeschepen, dreigt de haven van Gent een nog groter concurrentieel nadeel te ondervinden dan nu al het geval is. De evolutie van de zeevloot is van die aard dat havens onverbiddelijk dienen mee te groeien om maritieme reuzen tot ton te kunnen ontvangen, willen zij blijven meespelen. De huidige zeesluis te Terneuzen heeft maar een capaciteit van ton. Ook in de context van delocalisatie en economische recessie is de zekerheid rond de komst van de nieuwe zeesluis van cruciaal belang. De laatste indicaties in Gent en omgeving op het vlak van werkgelegenheid en economische stabiliteit kondigden immers geen rooskleurige vooruitzichten aan. In onze regio gingen recent reeds heel wat jobs verloren. Er dreigen zich vele herstructureringen aan te dienen in diverse sectoren na reeds zware afvloeiingen bij verschillende bedrijven zoals Domo (-150 jobs), UCO (-400), Volvo Trucks (-400), Volvo Cars (-250). Textiel De textielindustrie is een sector die in Vlaanderen reeds lang aanwezig is. Door de eeuwen heen vormde de textielindustrie de ruggengraat van de economie; denken we daarbij bijvoorbeeld aan de bloei van de Vlaamse handelsnijverheid in de middeleeuwen en de grote rol van de textielindustrie in de industriële revolutie van de 19 e eeuw in Vlaanderen. Het laatste jaar kampt de textielsector in Vlaanderen echter met serieuze problemen, vooral dan inzake herstructureringen van bedrijven. Na een eerste slechte jaarhelft dreigt de tweede ook volledig in het water te vallen. In totaal gingen er de laatste maanden reeds jobs verloren in de sector, maar dit aantal blijft gestaag stijgen. Zo vielen er onder andere ontslagen bij Bekaert Textiles, Domo, Uco Raymond en Beaulieu International Group. De voornaamste redenen voor de ontslagen zijn de toegenomen energie- en grondstofkosten, stijgende inflatie, stijgende loonkosten, hoge fiscale en parafiscale druk en dumping en namaak (voornamelijk door China). In 2007 daalde de werkgelegenheid ook reeds met 3%, maar toch is er een zekere paradox in de textielindustrie, want naast de talrijke ontslagen die zich de afgelopen weken en maanden voordeden vinden veel textielbedrijven moeilijk geschoold en gemotiveerd personeel voor de vele knelpuntberoepen, vacatures die vaak maandenlang oningevuld blijven, zoals bijvoorbeeld productieoperatoren, ingenieurs textiel, onderhoudsmecaniciens etc. Deze krapte op de arbeidsmarkt in de textielregio s, in het bijzonder in Oost-Vlaanderen heeft bovendien een negatief effect op de investeringsintenties. Eén van de redenen van de krapte is te wijten aan de zwakke instroom van scholieren uit het textielonderwijs. Dit komt wellicht door het oubollige imago waarmee de textielsector te kampen heeft. In Zuid-Oost-Vlaanderen, waar de problemen in de textielsector het hoogst zijn, dringen zich snel maatregelen op. Naast de optimalisering van de verkeersinfrastructuur (snel wegwerken van de Missing Links ) is er tevens dringend

6 nood aan een specifiek tewerkstellingsbeleid om de invulling van enkele knelpuntberoepen mogelijk te maken. Eveneens problematisch in het zuiden van Oost-Vlaanderen is het verplaatsen van bedrijven richting Wallonië omwille van doelbewuste stimuli. Economische ontwikkeling mag niet specifiek gericht zijn op het weglokken van bedrijven uit het zuiden van onze provincie. Daarom moeten we de nodige inspanningen leveren om dit in de toekomst te vermijden. Vandaar dat de structurele ontsluiting van deze streek én de nodige fiscale ingrepen terzake onafwendbaar zijn. Horeca Jaarlijks moeten heel wat cafés, restaurants en hotels hun deuren sluiten. Steeds meer zaken zijn verlieslatend. Het is dan ook totaal absurd om de horeca nog eens nieuwe verplichtingen op te leggen. Neem nu als voorbeeld de wetgeving omtrent het rookverbod. Allereerst wordt de horeca met de regelmaat van de klok om de oren geslagen met steeds veranderende regelgevingen. Wat begon met verplichte investeringen in rookafzuiginstallaties, eindigde tenslotte in een warrig en derhalve Belgisch compromis. In restaurants en hotels mag niet gerookt worden, in cafés is het afhankelijk van de grootte van de gebruikte oppervlakte en van welke snacks er opgediend worden. Een kluwen van jewelste dus waar niemand aan uit kan. Het zou beter zijn dat de uitbaters van drankgelegenheden de keuze krijgen of ze hun zaak al dan niet rookvrij maken. Een ander voorbeeld is de fameuze Ikea-wet en vooral de gevolgen daarvan voor de kleine middenstander. Door deze wet hebben grote winkelketens volop de mogelijkheid om zich in de rand van één of andere stad te vestigen. Het hoeft geen betoog dat deze oneerlijke concurrentie vooral de kleine middenstander treft in het centrum van een stad. Voorbeelden zoals hierboven zijn vaak een federale bevoegdheid. Derhalve moet er ook werk worden gemaakt van een verdere regionalisering van deze bevoegdheden, alsook van de fiscaliteit. Zo pleit het Vlaams Belang bijvoorbeeld al jaren voor een verlaging van het BTW-tarief van 21% naar 6%. Alhoewel er in Vlaanderen voor dit voorstel wel een meerderheid te vinden is, wordt dit nog steeds geblokkeerd door het federale niveau. Ondertussen hanteren de buurlanden wel een lager tarief, wat een concurrentiehandicap voor Vlaanderen betekent. Alleszins is het duidelijk dat ook de Oost-Vlaamse horecazaken gebukt gaan onder verregaande en verstikkende regelneverij, en dat veel van de handelaars noodgedwongen hun zaak dienen te sluiten. Aan het stiefmoederlijk behandelen van deze ook voor Oost-Vlaanderen belangrijke sector moet snel een einde komen. Het Waasland : tussen Gent en Antwerpen De Waaslandhaven zorgt voor een belangrijk deel van de tewerkstelling in het Waasland en Oost-Vlaanderen. De uitbreiding van de Antwerpse haven op Oost- Vlaams grondgebied werd spijtig genoeg gekenmerkt door een aantal ondoordachte

7 beslissingen. Een aantal grootschalige havenprojecten zoals ondermeer het nutteloze Doeldok bleken geen succes te zijn. Voor het Vlaams Belang is het fundamenteel dat de haven bestuurd wordt met respect en aandacht voor de omliggende woonkernen en landbouwgebieden. De Waaslandhaven dient bestuurd te worden met een grotere inbreng vanuit het Waasland. In navolging op de achterhaalde wet Chabert dient er een evenwichtige regeling inzake havenbestuur te komen. Het Deurganckdok is perfect verzoenbaar met het behoud van Doel. Het blijft een uitdaging om economie versus leefbaarheid te verzoenen. Ook de haven is ermee gebaat dat er wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke relatie met de omliggende dorpen. Economische ontwikkeling gaat hand in hand met een goede ontsluiting van economisch belangrijke gebieden. Het Vlaams Belang geeft absolute voorrang op het oplossen van enkele mobiliteitsknelpunten, nieuwe havenprojecten die tot een mobiliteitsstilstand kunnen leiden zijn uit den boze. De Liefkenshoekspoortunnel verdient absolute voorrang, verdere vertraging is onaanvaardbaar. Andere prioriteiten zijn de omvorming van de Expresweg tot autosnelweg en de betere verkeersdoorstroming op de E17 via parallelwegen. Streekbeleid in Oost-Vlaanderen Begin 2004 werd het socio-economische streekbeleid in Vlaanderen grondig hertekend. Regionale Economische en Sociale Overlegcomités (RESOC s) werden in het leven geroepen ter vervanging van subregionale tewerkstellingscomités en Streekplatformen van een regio. Dergelijke subregionale instellingen zijn zeker een pluspunt voor de verdere lokale ontwikkeling op het vlak van werkgelegenheid en werkzaamheidsgraad. Toch is het zo dat de klemtoon bij de RESOC s jammer genoeg té vaak ligt op diversiteit, en dat men inzake knelpuntberoepen teveel wil opteren om enkel buitenlandse werknemers hiervoor in aanmerking te laten komen. Ook sommige intercommunales zorgen alvast voor een positieve invloed op de economische groei in Oost-Vlaanderen. Mooi voorbeeld hiervan is de dienstverlenende vereniging VENECO, die voornamelijk in het noorden van Oost- Vlaanderen actief is. VENECO zorgt in opdracht van de bij haar aangesloten gemeenten dat bedrijfsterreinen aangelegd en uitgerust worden voor bedrijfsdoeleinden. Andere voorbeelden zijn de intercommunales Dender Durme Schelde (DDS), Vereniging van het Land van Waas, en het intergemeentelijk dienstverlenend samenwerkingsverband SOLVA. Wat in dit kader wel jammer is, is het feit dat wanneer men gronden ontwikkelt voor industrie, deze intercommunales vaak de Brownfields in Vlaanderen vergeten. Een Brownfield is een geheel van verwaarloosde of onderbenutte gronden die zodanig zijn aangetast, dat zij kennelijk slechts gebruikt of opnieuw gebruikt kunnen worden door middel van structurele maatregelen (zoals bijvoorbeeld bodemsanering). Dergelijke brownfields vindt men voornamelijk terug in oude industriële sites. Daar er een groot tekort is aan bedrijventerreinen in Vlaanderen, dient men meer werk te maken van het hergebruik van brownfields na sanering.

8 Een ander negatief aspect aan intercommunales is de politisering van hun raden van bestuur. Intercommunales mogen immers niet functioneren als opvangplaats voor politici die een extra schnabbeltje willen verdienen. Ervaring en kennis moeten bij het aanduiden van bestuurders van doorslaggevende aard zijn. Energie Volgens de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) zal een gemiddeld Vlaams huisgezin in EUR meer betalen voor zijn elektriciteit en 200 EUR voor zijn aardgasverbruik. De distributienettarieven maken volgens Eandis 30% uit van de elektriciteitsprijs en 20% van de gasprijs. Volgens berekeningen van de CREG wordt 47% van de stijging van de elektriciteitsfactuur veroorzaakt door de verhoging van de distributienettarieven, terwijl 12% van de stijging van de gasfactuur het gevolg is van de hogere distributienettarieven. De intercommunales verwijzen naar hun niet-beheersbare kosten, maar vertellen er niet bij dat zij aanzienlijke winst maken. Winst die wordt uitgekeerd aan de deelnemende gemeenten. Niet alleen de koopkracht van de huishoudens wordt door de hoge distributietarieven aangetast mede daardoor ligt de inflatie in België hoger dan het gemiddelde van de Eurozone -, ook de concurrentiepositie van onze ondernemingen wordt door de hoge energieprijzen geschaad. Uiteraard zijn de hoge prijzen van gas en elektriciteit niet uitsluitend toe te schrijven aan de distributietarieven. Toch dringt een substantiële verlaging van deze tarieven zich op in het belang van de gezinnen en de bedrijven. Vlaanderen kan daartoe stimulansen geven door het inkomstenverlies van de gemeenten als gevolg van de daling van de distributienettarieven - minder dividend voor de gemeenten - te compenseren. Oost-Vlaanderen en globalisering Naast het feit dat we in Vlaanderen snel onze eigen regionale hefbomen in handen dienen te krijgen, moeten we ook oog te hebben voor de globalisering van de economie. Ook de eigen KMO s dienen meer oog te hebben voor internationaal ondernemen, ook buiten EU-verband. Daarom is het van belang dat er de nodige initiatieven worden genomen om Vlaanderen als exportland verder te promoten en om de ondernemingen in Vlaanderen hiertoe de nodige stimuli te bezorgen.

9 3. Conclusies Het Vlaams Belang wil in Oost-Vlaanderen: 1) Dat op Vlaams en provinciaal niveau alle initiatieven ondersteund worden die leiden tot een snelle realisatie van een tweede zeesluis in Terneuzen; 2) Een sterke ondersteuning van de Waaslandhaven en pleit ervoor dat de broodnodige Liefkenshoek-spoortunnel snel wordt gerealiseerd; 3) Eigen Vlaamse fiscale hefbomen die een specifieke ondersteuning van KMO s ten goede komen; 4) Een structurele ontsluiting van verschillende regio s en het snel wegwerken van de nog niet gerealiseerde Missing Links ; 5) Europese middelen inzetten, onder andere ter ondersteuning van de noodlijdende horeca- en textielsector in Oost-Vlaanderen; 6) Een doelgericht tewerkstellingsbeleid, met bijzondere aandacht voor knelpuntberoepen; 7) Dat alle actoren in de provincie op een gezamenlijke manier de Oost-Vlaamse belangen verdedigen.

10 Kerncijfers Oost-Vlaanderen Werkgelegenheid/werkloosheid Oost-Vlaanderen Werkgelegenheidsgraad Werkloosheidsgraad Provincie P.Oost- Vlaanderen Provincie P.Oost- Vlaanderen Werkloosheidsgraad (18-24 jarigen) Provincie P.Oost- Vlaanderen Werkzaamheidsgraad Werkzaamheidsgraad (18-24 jarigen) Provincie P.Oost- Vlaanderen Provincie P.Oost- Vlaanderen ,7 8,1 7,5 18,1 16,1 69,6 69,9 50,8 49,1 Fiscaliteit 2005 Gemiddeld inkomen per aangifte Provincie P.Oost-Vlaanderen ,6 Gemiddeld inkomen per inwoner Provincie P.Oost-Vlaanderen ,9 Ondernemingen Nettogroeiratio Provincie P.Oost-Vlaanderen 1,3 1,4 Oprichtingsratio Provincie P.Oost-Vlaanderen 7,9 8,0 Turbulentie Provincie P.Oost-Vlaanderen 14,6 14,6 Uittredingsratio Provincie P.Oost-Vlaanderen 6,7 6,6 (Bron: Vlaamse Overheid, Lokale Statistieken,

11 Belangrijkste privé-werkgevers regio Gent (juni 2007) 1. Sidmar, Gent, Volvo Cars, Gent, Electrabel Netten, Merelbeke, Volvo Europa Truck, Oostakker, Johnson Controls, Gent, Uco Sportswear, Gent, Honda Europe, Gent, Nutreco Belgium, Gent, Thomas Cook Belgium, Zwijnaarde, Domo Gent, Zwijnaarde, 528

12 Overzicht Prioritaire projecten Oost-Vlaanderen VIF Alternatieve financiering Andere 1 Ombouw N Complex Polderhuis op de N AWZ 3 Temse brug Oostelijke tangent Sint-Niklaas Optimalisatie R4-Oost en West (inclusief Sifferverbinding) N424 Handelsdokbrug R4-Zuid N41 Omleiding Dendermonde N42 te Herzele Complex te Drongen Complex te Aalter N9/R41 ondertunneling Siesegemlaan N60 Ring om Ronse Stationsomgeving Gent Sint Pieters Totaal per jaar De bedragen vermeld in de ramingen zijn exclusief onteigeningen, onvoorziene kosten en studiekosten Inclusief deze kosten betekent dit : VIF Alternatieve financiering

13 Lijst knelpuntberoepen Ingenieurs Ingenieur bouwkunde Ingenieur elektriciteit Ingenieur mechanica Ingenieur elektromechanica Ingenieur Apothekersassistent Verplegend personeel en gekwalificeerd verzorgend Hoofdverpleegkundige Ziekenhuisverpleegkundige - gebreveteerde Ziekenhuisverpleegkundige - gegradueerde Geriatrisch verpleegkundige - gegradueerde Psychiatrisch verpleegkundige - gegradueerde Thuisverpleegkundige Gekwalificeerd verzorgende Tekenaars Architectuurtekenaar Bouwkundig tekenaar Tekenaar elektriciteit Tekenaar metaalconstructies Tekenaar mechanica Technici Technicus elektromechanica Technicus mechanica Technicus bouw - werfleider Technicus elektriciteit Technicus klimatisatie, koel-en verwarmingstechnieken Technicus autotechniek Technicus elektronica Beeld- en/of geluidstechnicus Technicus meet- en regeltechniek en automatisatie Technicus Technicus grafische bedrijven Boekhouders Accountant Gespecialiseerde informatici E.D.P. (electronic data processing) manager Projectleider informatica Verkoop- en marketingverantwoordelijken Verkoopsverantwoordelijke sales-manager Productmanager

14 Algemene directie Algemeen verantwoordelijke profit sector Kwaliteitsverantwoordelijke Productieverantwoordelijke Productieverantwoordelijke Land-en tuinbouwarbeiders Tuinier Tuinaanlegger - bosaanlegger Fruitplukker hard fruit Fruitplukker zacht fruit Natuursteenbewerker Matroos (binnenscheepvaart) Vrachtwagenchauffeurs Autobusbestuurder (lijndienst-openbaar vervoer) Autocarbestuurder Bestuurder lichte vrachtwagen vaste wagen (max. 7,5 ton) Bestuurder zware vrachtwagen vaste wagen (max. + 7,5 ton) Bestuurder van trekker met oplegger Bestuurder van zware vrachtwagen met aanhangwagen Chauffeur distributie Wevers Wever platgetouw Wever op Jacquardweefmachines Regelaar weefgetouwen Patroonmaker-stiksters Patroonmaker Modellenstikster confectie Stiksters woondecoratie Bankwerkers Bankwerkers - metaal Bankwerkers matrijzenmaker metaal Instellers bedieners van werktuigmachines Insteller bediener van metaalfreesfuncties Slijper van machinegeraadschap Insteller bediener van metaaldraaibank-draaier Insteller bediener automatische of CNC gestuurde metaalwerktuigmachines Insteller bediener van metaalwerktuigmachine Monteerders Monteerder in het atelier van machines en industriële installaties Installateur afsteller van machines en industriële installaties

15 Installateurs sanitair en CV Sanitair installateur - loodgieter Zinkwerker - metalen dakbedekking Monteur centrale verwarming Brandertechnieker Sanitair installateur gasverwarming gasfitter Lassers Lasser met inerte gassen Half automaatlasser Lasser metaal Insteller bediener van volautomatische las en snijmachines CNC lasser Elektriciens en elektromechaniciens Residentieel elektrotechnisch installateur (bouwelektricien) Timmermannen en schrijnwerkers Schrijnwerker - timmerman: buitenschrijnwerk Schrijnwerker - timmerman: interieurbouw Schrijnwerker - timmerman: daktimmer Schrijnwerker aluminium Schrijnwerker kunststoffen Metselaars en vloerders Metselaar Vloerder-tegelzetter Stukadoors Stukadoor - natte bepleistering Stukadoor algemeen Isolateurs Industrieel isolateur Glaswerkers Glasplaatser-glaswerker Dakdekkers Dakdekker algemeen Dakdekker schuine daken (inclusief lood- en zinkwerk) Dakdekker platte daken dakdichter Bekister, stellingbouwer Wegenwerker kasseier Grondwerker Betonmixer-chauffeur Plaatser nutsleidingen Asfalteerder Rioollegger

16 Stellingbouwer Bekister Ijzervlechter Wegenwerker Wegenwerker-klinkers Drukkers Drukker vier-, meerkleurenoffset vellenpers Bakkers Broodbakker Banketbakker Helper bakker of snoepgoed Beenhouwer Beenhouwer spekslager Slachterijarbeider Uitsnijder in slachterijen Uitbener Vleesbewerker Visfileerder Productie operator voeding Behandelaar van voedingswaren Kraanmannen Torenkraanbestuurder Bouwplaatsmachinisten Bouwplaatsmachinist - grondverzet

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Vlaams Ministerie voor Werk en Economie Onderwerp Lijst beroepen voor versoepelde procedure arbeidskaarten in het Vlaamse Gewest. Datum mei 2006 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van

Nadere informatie

Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2006

Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2006 Ingenieurs 00202 Ingenieur bouwkunde 189 979 1168 1 2 00227 Ingenieur elektronica 104 532 636 1 2 00239 Ingenieur mechanica 86 459 545 1 2 00257 Ingenieur elektromechanica 188 864 1052 1 2 00260 Ingenieur

Nadere informatie

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2013 *- kwantitatieve oorzaken

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2013 *- kwantitatieve oorzaken Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2013 *- kwantitatieve oorzaken Bron: VDAB - Studiedienst De knelpuntintensiteit is uiteraard ook afhankelijk van regio, sector,... De belangrijkste oorzaak wordt

Nadere informatie

Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2008

Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2008 De belangrijkste oorzaak wordt aangeduid met 1, de 2de belangrijkste met 2 enz. Ingenieur 1648 5388 7036 Ingenieur bouwkunde 1 2 Ingenieur elektriciteit 1 2 Ingenieur elektronica 1 2 Ingenieur mechanica

Nadere informatie

Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2009

Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2009 Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2009 ONTVANGEN JOBS Ingenieur 833 3868 4701 Ingenieur bouwkunde 1 2 Ingenieur elektriciteit 1 2 Ingenieur elektronica 1 2 Ingenieur mechanica 1 2 Ingenieur elektromechanica

Nadere informatie

BEROEP Ontvangen jobs OORZAAK KNELPUNTKARAKTER Normaal Economisch Circuit KWANTITATIEF KWALITATIEF ONGUNSTIGE

BEROEP Ontvangen jobs OORZAAK KNELPUNTKARAKTER Normaal Economisch Circuit KWANTITATIEF KWALITATIEF ONGUNSTIGE Stedebouwkundige 78 1 Ingenieur 6632 Ingenieur bouwkunde 1 2 Ingenieur elektriciteit 1 2 Ingenieur elektronica 1 2 Ingenieur mechanica 1 2 Ingenieur elektromechanica 1 2 Ingenieur scheikunde 1 2 Ingenieur

Nadere informatie

Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2007. ONGUNSTIGE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN zonder interim

Vlaanderen VDAB-lijst KNELPUNTBEROEPEN 2007. ONGUNSTIGE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN zonder interim Ingenieur 1697 8206 9903 Ingenieur bouwkunde 1 2 Ingenieur elektriciteit 1 2 Ingenieur elektronica 1 2 Ingenieur mechanica 1 2 Ingenieur elektromechanica 1 2 Ingenieur scheikunde 1 2 Ingenieur kunststoffen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in Vlaanderen: een ruimer (arbeidsmarkt)kader. www.vdab.be 0800 30 700

De arbeidsmarkt in Vlaanderen: een ruimer (arbeidsmarkt)kader. www.vdab.be 0800 30 700 De arbeidsmarkt in Vlaanderen: een ruimer (arbeidsmarkt)kader Werkloosheid daalt Evolutie aantal NWWZ in Vlaanderen 250.000 225.000 200.000 175.000 150.000 dec '04 jun '05 dec'05 jun '06 dec '06 Werkaanbod

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs

Secundair volwassenenonderwijs Secundair volwassenenonderwijs Opgelet: Enkel de opleidingen uit het VWO die voorkomen op deze lijst komen in aanmerking voor het verhoogde max. van 180u omdat ze voorbereiden op een knelpuntberoep. Voor

Nadere informatie

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2011

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2011 Stedebouwkundige 86 1 Ingenieur 9324 Ingenieur bouwkunde 1 2 Ingenieur elektriciteit 1 2 Ingenieur elektronica 1 2 Ingenieur mechanica 1 2 Ingenieur elektromechanica 1 2 Ingenieur scheikunde 1 2 Ingenieur

Nadere informatie

Page 1 VLAANDEREN. apothekers Apotheker ander medisch en paramedisch personeel Ergotherapeut Apothekersassistent 51 1

Page 1 VLAANDEREN. apothekers Apotheker ander medisch en paramedisch personeel Ergotherapeut Apothekersassistent 51 1 ingenieurs 00202 Ingenieur bouwkunde 165 1 2 00225 Ingenieur elektriciteit 50 1 2 00227 Ingenieur elektronica 23 1 2 00239 Ingenieur mechanica 88 1 2 00257 Ingenieur elektromechanica 173 1 2 00280 Ingenieur

Nadere informatie

JAARSTATISTIEKEN 2016 ARBEIDSVERGUNNINGEN EN ARBEIDSKAARTEN IN HET VLAAMSE GEWEST

JAARSTATISTIEKEN 2016 ARBEIDSVERGUNNINGEN EN ARBEIDSKAARTEN IN HET VLAAMSE GEWEST JAARSTATISTIEKEN 2016 ARBEIDSVERGUNNINGEN EN ARBEIDSKAARTEN IN HET VLAAMSE GEWEST 1 Algemene evolutie 2004-2016 Tabel 1: Evolutie van arbeidskaarten en -vergunningen volgens soort, Vlaams Gewest, 2004-2016

Nadere informatie

Diensten aan pe Communicatie- en kennisberonderzoekers en experten studied

Diensten aan pe Communicatie- en kennisberonderzoekers en experten studied beroepencluste beroepenveld hoofdberoepsgroep Industrie Industriële beroepen en ambconfectie- en lederwerkers Business suppor Administratieve beroepen Leidinggevenden Business suppor Horeca-, handels-

Nadere informatie

Lijst knelpuntberoepen Vlaanderen 2004

Lijst knelpuntberoepen Vlaanderen 2004 Opmerkingen: Het aantal jobs betreft het aantal ingevulde + geannuleerde jobs voor de vaste circuits in 2004. De belangrijkste oorzaak (kwantitatief, kwalitatief of arbeidsomstandigheden) wordt aangeduid

Nadere informatie

ander medisch en paramedisch personeel 03560 Apothekersassistent 82 1

ander medisch en paramedisch personeel 03560 Apothekersassistent 82 1 ingenieurs 00202 Ingenieur bouwkunde 252 1 2 00225 Ingenieur elektriciteit 133 1 2 00227 Ingenieur elektronica 247 1 2 00239 Ingenieur mechanica 103 1 2 00257 Ingenieur elektromechanica 279 1 2 00260 Ingenieur

Nadere informatie

5. Van werkloosheid gesproken

5. Van werkloosheid gesproken 5. Van werkloosheid gesproken 5.1. Werkloos: wie en hoeveel? (p. 120 122) Oorzaken van werkloosheid: geen diploma / laaggeschoold; automatisering (vervanging van mensen door machines); te oud; bewust werkloos

Nadere informatie

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2014 - kwantitatieve oorzaken

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2014 - kwantitatieve oorzaken Bron: VDAB - Studiedienst Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2014 - kwantitatieve oorzaken De knelpuntintensiteit is uiteraard ook afhankelijk van regio, sector,... De belangrijkste oorzaak wordt

Nadere informatie

opgeleiden te Brussel. Trends naar Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger 6 juni 2006 Studiedag onderwijsvernieuwing

opgeleiden te Brussel. Trends naar Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger 6 juni 2006 Studiedag onderwijsvernieuwing Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger opgeleiden te Brussel. Trends naar 2012. Studiedag onderwijsvernieuwing 6 juni 2006 DUALE STRUCTUUR VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Economische rijkdom Uitsluiting

Nadere informatie

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2013 * - kwalitatieve oorzaken en/of arbeidsomstandigheden

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2013 * - kwalitatieve oorzaken en/of arbeidsomstandigheden Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2013 * - kwalitatieve oorzaken en/of arbeidsomstandigheden Bron: VDAB - Studiedienst De knelpuntintensiteit is uiteraard ook afhankelijk van regio, sector, De belangrijkste

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Arbeidsmarkt in beeld Veerle Goossens - Product Manager Logistiek & Transport Infosessie Een job in de logistiek? Klinkt logisch! 26 januari 2011 Logistiek is al lang meer dan enkel schuiven met dozen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Update Eerste Kwartaal 2014 Dit overzicht van de regionale arbeidsmarkt wordt elk kwartaal ruim verspreid naar de stakeholders en lokale besturen in de regio. Elk jaar

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Update januari 2015 Dit overzicht van de regionale arbeidsmarkt wordt elk kwartaal ruim verspreid naar de stakeholders en lokale besturen in de regio. Elk jaar in januari

Nadere informatie

VR DOC.1049/2

VR DOC.1049/2 VR 2019 1907 DOC.1049/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2018 tot vastlegging van structuuronderdelen duaal en standaardtrajecten in

Nadere informatie

Lijst beroepen voor versoepelde procedure arbeidskaarten (Vlaanderen)

Lijst beroepen voor versoepelde procedure arbeidskaarten (Vlaanderen) Lijst beroepen voor versoepelde procedure arbeidskaarten (Vlaanderen) Ingenieurs Ingenieur bouwkunde Ingenieur elektriciteit Ingenieur mechanica Ingenieur elektromechanica Ingenieur Apothekersassistent

Nadere informatie

focus op vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen

focus op vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen focus op vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen U bent uitkeringsgerechtigd volledig werkloos? U hebt sinds tenminste 2 jaar uw studies of leertijd beëindigd? U hebt geen einddiploma

Nadere informatie

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2015

Lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen 2015 Meetkundigen Landmeter (m/v) 159 x x Bouwtechnici Technicus studiebureau bouw (m/v) 1635 x x! Calculator bouw (m/v) 1603 x x! Conducteur bouw (m/v) 1079 x x! Werfleider (m/v) 2584 x x Bouwarbeiders ruwbouw

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

UNIZO KMO-BAROMETER. KMO-Barometer mrt 07 jun 07. dec 06

UNIZO KMO-BAROMETER. KMO-Barometer mrt 07 jun 07. dec 06 UNIZO KMO-BAROMETER UNIZO-Studiedienst, tel. 02 238 05 31 - fax 02 238 07 94 www.unizo.be Voor resultaten van vroegere edities van de KMO-barometer en andere KMO-statistieken zie: www.unizo.be/statistieken

Nadere informatie

In 2012 werden 18.762 vacatures geannuleerd. In In 2011 waren dat er 16.438, in 2010 15.908.

In 2012 werden 18.762 vacatures geannuleerd. In In 2011 waren dat er 16.438, in 2010 15.908. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 247 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 15 januari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Geannuleerde Tussen januari 2013 en december

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

FOCUS op. vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen

FOCUS op. vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen FOCUS op vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen Als u aan deze voorwaarden voldoet, kunt u een vrijstelling krijgen om studies te volgen met volledig leerplan die u voorbereiden

Nadere informatie

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015 Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 215 Sinds 211 is het aantal gemeentelijke aanbestedingen sterk gedaald. Het aantal aanbestedingen van steden

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Update Tweede & Derde Kwartaal 2014 Dit overzicht van de regionale arbeidsmarkt wordt elk kwartaal ruim verspreid naar de stakeholders en lokale besturen in de regio.

Nadere informatie

VLC_ADV_ _Tewerkstelling_toegevoegde waarde_vpl _def.docx. Tewerkstelling en toegevoegde waarde

VLC_ADV_ _Tewerkstelling_toegevoegde waarde_vpl _def.docx. Tewerkstelling en toegevoegde waarde VLC_ADV_20120913_Tewerkstelling_toegevoegde waarde_vpl13092012_def.docx Aanbeveling Tewerkstelling en toegevoegde waarde Brussel, 13 september 2012 VLC_ADV_20120913_Tewerkstelling_toegevoegde waarde_vpl13092012_def.docx

Nadere informatie

De regionale impact van de economische crisis

De regionale impact van de economische crisis De regionale impact van de economische crisis Damiaan Persyn Vives Beleidspaper 11 Juli 2009 VIVES Naamsestraat 61 bus 3510 3000 Leuven - Belgium Tel: +32 16 32 42 22 www.econ.kuleuven.be/vives De regionale

Nadere informatie

1. Per provincie wordt een arbeidsmarktanalyse uitgevoerd om een OKOT-VDAB-traject op te zetten.

1. Per provincie wordt een arbeidsmarktanalyse uitgevoerd om een OKOT-VDAB-traject op te zetten. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 221 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 11 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT OKOT-trajecten - Stand van zaken Een onderwijskwalificerend

Nadere informatie

RESOC MIDDEN-WEST-VLAANDEREN STARTNOTA WERKGROEP REGIOPOSITIONERING. Algemeen

RESOC MIDDEN-WEST-VLAANDEREN STARTNOTA WERKGROEP REGIOPOSITIONERING. Algemeen RESOC MIDDEN-WEST-VLAANDEREN STARTNOTA WERKGROEP REGIOPOSITIONERING Algemeen Als regio komt het er op aan zich te onderscheiden. Het aantrekken en vasthouden van de juiste bedrijven, bezoekers en bewoners

Nadere informatie

NOVEMBER 2014 BAROMETER

NOVEMBER 2014 BAROMETER NOVEMBER 2014 BAROMETER In deze nieuwe editie van de barometer staan we stil bij de Census 2011 die afgelopen maand werd gepubliceerd door Statistics Belgium, onderdeel van de FOD Economie. We vertalen

Nadere informatie

Knelpuntberoepen. Klassiekers van het voorbije decennium. Inleiding. Knelpunten definiëren

Knelpuntberoepen. Klassiekers van het voorbije decennium. Inleiding. Knelpunten definiëren Knelpuntberoepen Klassiekers van het voorbije decennium Inleiding 2000 kenmerkte zich door een krappe arbeidsmarkt. Binnen deze context werd de thematiek van de knelpuntberoepen hoogst actueel en werd

Nadere informatie

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen'

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Gent in België tot Vlissingen in Nederland, groeit en bloeit. Het havengebied

Nadere informatie

EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR VOLWASSENONDERWIJS

EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR VOLWASSENONDERWIJS In deze lijst kan je zien welke opleidingen altijd terugbetaald worden door de coördinatie. Deze lijst is niet volledig, maar geeft weer welke opleidingen de voorbije jaren vaak gekozen werden door startbaners.

Nadere informatie

De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle

De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle Woensdag 29 april 2015 vzw PIN: experimentele opstart leidt

Nadere informatie

0. KENGETALLEN. Bron: FOD Economie (Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie), INR, VDAB, RVA en Steunpunt WSE.

0. KENGETALLEN. Bron: FOD Economie (Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie), INR, VDAB, RVA en Steunpunt WSE. 0. KENGETALLEN Brugge Midden- West-Vlaanderen Oostende Westhoek Zuid- West-Vlaanderen West- Vlaanderen Vlaams Gewest Totale bevolking (01/01/2008) 275.599 233.200 149.287 213.729 278.672 1.150.487 6.161.600

Nadere informatie

Rapport doorstroming 2007-2008

Rapport doorstroming 2007-2008 Rapport doorstroming 2007-2008 Inhoudstafel 1. Inleiding...4 2. Overzicht doorstroming...5 3. Voltijds onderwijs (TSO, BSO & BuSO)...6 3.1. Doorstroming per gewest 07-08...6 3.2. Evolutie per gewest...6

Nadere informatie

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten,

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, PERSCOMMUNIQUÉ 2014-07-18 Links BelgoStat On-line Algemene informatie Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, 1995-2011. De drie Gewesten en de Nationale Bank van

Nadere informatie

Werkgelegenheidsplatform Antwerpen

Werkgelegenheidsplatform Antwerpen Werkgelegenheidsplatform Antwerpen Freddy Van Malderen - VDAB Tom Goris Voka-KvKAW 1 Probleemstelling Arbeidsmarkt in Antwerps-Wase regio uit balans Steeds moeilijker om correct geschoolde arbeidskrachten

Nadere informatie

AANBOD ALGEMENE VORMING EN DIPLOMAGERICHTE OPLEIDINGEN IN HET VOLWASSENENONDERWIJS WEST-VLAANDEREN. CVO De Avondschool. CVO 3 Hofsteden CVO CREO

AANBOD ALGEMENE VORMING EN DIPLOMAGERICHTE OPLEIDINGEN IN HET VOLWASSENENONDERWIJS WEST-VLAANDEREN. CVO De Avondschool. CVO 3 Hofsteden CVO CREO Studiegebied: Algemene Vorming Economie-moderne talen ASO3 Economie-wiskunde ASO3 Humane wetenschappen ASO3 Moderne talen-wiskunde ASO3 Wetenschappen-wiskunde ASO3 Aanvullende Algemene Vorming (AAV) Studiegebied:

Nadere informatie

TREVI VASTGOEDINDEX OP : 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE!

TREVI VASTGOEDINDEX OP : 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE! PERSBERICHT 01 oktober 2018 TREVI Group J. Hazardstraat 35 1180 Brussel Tel. +32 2 343 22 40 / Fax +32 2 343 67 02 TREVI VASTGOEDINDEX OP 30-09-2018: 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE! De index van

Nadere informatie

Analyse Vacatures Knelpuntberoepen. Deel 2 : Bijlagen

Analyse Vacatures Knelpuntberoepen. Deel 2 : Bijlagen Analyse Vacatures 2007 Knelpuntberoepen Deel 2 : Bijlagen VDAB Studiedienst Keizerslaan 11, 1000 Brussel Tel. 02 506 15 70 www.vdab.be Het overnemen van gegevens uit deze studie mag mits bronvermelding.

Nadere informatie

betreffende de problematiek van de hoge brandstofprijzen

betreffende de problematiek van de hoge brandstofprijzen stuk ingediend op 1231 (2010-2011) Nr. 1 8 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris, Johan Deckmyn en Wim Wienen en mevrouw Marleen Van

Nadere informatie

AANBOD ALGEMENE VORMING EN DIPLOMAGERICHTE OPLEIDINGEN IN HET VOLWASSENENONDERWIJS WEST-VLAANDEREN. CVO De Avondschool. CVO 3 Hofsteden CVO CREO

AANBOD ALGEMENE VORMING EN DIPLOMAGERICHTE OPLEIDINGEN IN HET VOLWASSENENONDERWIJS WEST-VLAANDEREN. CVO De Avondschool. CVO 3 Hofsteden CVO CREO Het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) organiseert alle modules Het CVO organiseert een aantal, maar niet alle modules van deze opleiding. Studiegebied: Algemene Vorming Economie-moderne talen ASO3

Nadere informatie

toelichting EOS-project & onderzoeksresultaten

toelichting EOS-project & onderzoeksresultaten toelichting EOS-project & onderzoeksresultaten dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

1. Op welke manier wordt deze samenwerking tussen steden/gemeenten, de VDAB en de bouwsector concreet ingevuld?

1. Op welke manier wordt deze samenwerking tussen steden/gemeenten, de VDAB en de bouwsector concreet ingevuld? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 420 van JAN HOFKENS datum: 6 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Samenwerkingsverband BouwKan met bouwsector De bestaande

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Samenwerking tussen de Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht Cel Externe Communicatie Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T. 02-2773408 GSM 0473-916424 Persbericht Datum: 26 november 2007 Betreft: Bijna 200 indicatoren geven

Nadere informatie

STUDIE Faillissementen 2 november 2016 Opnieuw forse stijging in oktober

STUDIE Faillissementen 2 november 2016 Opnieuw forse stijging in oktober STUDIE Faillissementen 2 november 2016 Opnieuw forse stijging in oktober 1 september 2016 2 Overname en gebruik van dit onderzoek wordt aangemoedigd bronvermelding Graydon Belgium. Deze brochure is louter

Nadere informatie

Bijlage IX bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2007 betreffende de studiebekrachtiging in het volwassenenonderwijs

Bijlage IX bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2007 betreffende de studiebekrachtiging in het volwassenenonderwijs Bijlage 4 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs en van de regelgeving betreffende

Nadere informatie

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen De impact van de economische crisis in West Limburg Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen MEI 2009 1. Werkloosheid 1.1 Niet werkende werkzoekenden Een eerste indicator die de economische

Nadere informatie

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang Laakdal, 28 februari 2014 CD&V stelt als eerste zijn programma voor: duidelijk, doelgericht en duurzaam en maakt een duidelijke

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen Stuk 2223 (2003-2004) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2003-2004 5 maart 2004 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen betreffende een

Nadere informatie

School zkt. Arbeidsmarkt

School zkt. Arbeidsmarkt School zkt. Arbeidsmarkt Sectorspecifieke cijfers Bouw, Hout, Koeling & warmte Inleiding Secundair onderwijs in provincie Antwerpen: Voltijds onderwijs: TSO en BSO Werken & leren: DBSO en Syntra Buitengewoon

Nadere informatie

Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving

Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving Persconferentie 12/02/2014 Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving Internationale conjunctuur en economische toestand 2 Verbetering ondernemersvertrouwen in 2013, maar terugval in 2014 30,00 NBB-barometer

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren

Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren Advies Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren Brussel, 25 mei 2018 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36

Nadere informatie

Beste kandidaten, Beste vrienden,

Beste kandidaten, Beste vrienden, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID CD&V Kandidatendag 28 mei 2012 Beste kandidaten, Beste vrienden,

Nadere informatie

Advies. Over de conceptnota Vlaams strategisch spoorbeleid. Brussel, 20 juli VHC_ADV_ _Vlaamse_spoorstrategie

Advies. Over de conceptnota Vlaams strategisch spoorbeleid. Brussel, 20 juli VHC_ADV_ _Vlaamse_spoorstrategie Advies Over de conceptnota Vlaams strategisch spoorbeleid Brussel, 20 juli 2012 VHC_ADV_20120720_Vlaamse_spoorstrategie Vlaamse Havencommissie Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 F +32 2 217

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen

Instituut voor de nationale rekeningen Instituut voor de nationale rekeningen 2015-02-17 Links: Publicatie BelgoStat Online Algemene informatie Broos herstel in 2013 na krimp in 2012 in Brussel en Wallonië; verdere groeivertraging in 2013 in

Nadere informatie

Polsslag Ondernemend Limburg juli 2015: +4,8 Ondernemersvertrouwen op hoogste peil in 4 jaar Nog geen hitterecords voor Limburgse economie

Polsslag Ondernemend Limburg juli 2015: +4,8 Ondernemersvertrouwen op hoogste peil in 4 jaar Nog geen hitterecords voor Limburgse economie Ieder kwartaal peilen VKW Limburg en UNIZO-Limburg naar het aanvoelen van de Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders over de economische gang van zaken in de bedrijven. De resultaten van deze bevraging

Nadere informatie

Diversiteitsplannen. Volgende tabel geeft een beknopt overzicht van de soorten loopbaan- en plannen (LDP s). SUBSIDIE LOOPTIJD VOOR WIE

Diversiteitsplannen. Volgende tabel geeft een beknopt overzicht van de soorten loopbaan- en plannen (LDP s). SUBSIDIE LOOPTIJD VOOR WIE Diversiteitsplannen Maatregel Met een Loopbaan- en diversiteitsplan worden ondernemingen, organisaties en lokale besturen ondersteund om werk te maken van een loopbaan-en diversiteitsbeleid. Bijzondere

Nadere informatie

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5-5-5 GROEIPLAN We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5 HEFBOMEN VOOR GROEI 1 2 3 4 5 MEER MENSEN AAN HET WERK MINDER LASTEN BETER

Nadere informatie

Opiniepeiling bij ondernemers Vlaanderen. september 2017

Opiniepeiling bij ondernemers Vlaanderen. september 2017 Opiniepeiling bij ondernemers Vlaanderen september 2017 Inhoud 01 02 03 Achtergrond van het onderzoek Uw imago als stad/gemeente bij ondernemers Benchmarking: algemene tevredenheid 04 05 Werkpunten: overzicht

Nadere informatie

Economie in Aalst - een economische foto - Dienst Strategische Planning - Aalst

Economie in Aalst - een economische foto - Dienst Strategische Planning - Aalst Economie in Aalst - een economische foto - INHOUD 1. Aalst (in de Vlaamse ruit) 2. Mobiliteit (vervoersmiddel, bereikbaarheid) 3. Economische schets 4. Ondernemingen 5. Tewerkstelling & werkloosheid 6.

Nadere informatie

Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk

Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk Inleiding: hoe kwam dit memorandum tot stand. Het Lokaal overleg Kinderopvang Kortrijk is een door het stadsbestuur erkende adviesraad. Deze is samengesteld op basis

Nadere informatie

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE NATIONAAL SECRETARIAAT Huidevettersstraat 165 1000 Brussel T 02 502 55 75 F

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk. Partnerforum Gent 18 oktober 2016

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk. Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Ruimtebeslag in Vlaanderen 33% Prognose VITO: kan oplopen tot 50% in 2050 Ruimtebeslag = Ruimte ingenomen door

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

Regionale economische vooruitzichten

Regionale economische vooruitzichten 2015/2 Regionale economische vooruitzichten 2015-2020 Dirk Hoorelbeke D/2015/3241/213 Samenvatting Dit webartikel geeft een bondig overzicht van de nieuwe regionale economische vooruitzichten tot 2020.

Nadere informatie

STUDIE Faillissementen 1 december Maand november sluit af met stijging van 3,69% In Brussel een stijging van 25,17%.

STUDIE Faillissementen 1 december Maand november sluit af met stijging van 3,69% In Brussel een stijging van 25,17%. STUDIE Faillissementen 1 december 2016 Maand november sluit af met stijging van 3,69% In Brussel een stijging van 25,17%. 1 september 2016 2 Overname en gebruik van dit onderzoek wordt aangemoedigd bronvermelding

Nadere informatie

Mijnheer de Voorzitter van het Vlaams ACV, Mevrouw de Nationaal Secretaris, Dames en heren,

Mijnheer de Voorzitter van het Vlaams ACV, Mevrouw de Nationaal Secretaris, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID ACV Studiedag Industrie 18 februari 2014 Mijnheer de Voorzitter

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer:. 1605425 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Reglement met betrekking tot de subsidiëring van techniekacademies

Nadere informatie

focus op vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen

focus op vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen focus op vrijstelling voor studies in het kader van de knelpuntberoepen U bent uitkeringsgerechtigd volledig werkloos? U hebt sinds tenminste 2 jaar uw studies of leertijd beëindigd? U hebt geen einddiploma

Nadere informatie

! Conducteur bouw x x! Werfleider x x! Calculator bouw x x! Technicus studiebureau bouw x x. ! Buitenschrijnwerker x Monteur van interieurinrichtingen

! Conducteur bouw x x! Werfleider x x! Calculator bouw x x! Technicus studiebureau bouw x x. ! Buitenschrijnwerker x Monteur van interieurinrichtingen Meetkundigen Landmeter Bouwtechnici! Conducteur bouw! Werfleider! Calculator bouw! Technicus studiebureau bouw Bouwarbeiders ruwbouw Metselaar Daktimmerman Dikwijls in combinatie met dakdekker. Natuursteenbewerker

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit Griffie Provincieraadsbesluit betreft INTERCOMMUNALE VERENIGINGEN, MAATSCHAPPIJEN EN V.Z.W.'S. Vertegenwoordiging van de provincie in diverse organen De Provincieraad, overwegende dat de provincie participeert

Nadere informatie

POL juli 2017: +17,7

POL juli 2017: +17,7 Ieder kwartaal peilen VKW Limburg en UNIZO Limburg naar het aanvoelen van de Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders over de economische gang van zaken in de bedrijven. De resultaten van deze bevraging

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 januari 2012

PERSBERICHT Brussel, 25 januari 2012 PERSBERICHT Brussel, 25 januari 2012 2011 : MEER FAILLISSEMENTEN, MINDER JOBVERLIES In 2011 gingen in België in totaal 10.224 bedrijven failliet, een stijging van 6,8% in vergelijking met 2010. Het aantal

Nadere informatie

Veroudering in het Waasland. Maart 2017

Veroudering in het Waasland. Maart 2017 Veroudering in het Waasland Maart 2017 Inhoud Evolutie 60-plussers 2000-2016 Evolutie 80-plussers 2000-2016 Prognose 60-plussers tot 2030 Prognose 80-plussers tot 2030 Evolutie en prognose bevolkingscoëfficiënten

Nadere informatie

FOCUS Werkgelegengheid in het Brussels Grootstedelijk Gebied

FOCUS Werkgelegengheid in het Brussels Grootstedelijk Gebied Brussels Observatorium voor de Oktober 2013 FOCUS Werkgelegengheid in het Brussels Grootstedelijk Gebied De arbeidsmarkten van de 3 gewesten in België zijn erg verschillend en hebben elk hun eigen specificiteit,

Nadere informatie

Bijlage IX bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2007 betreffende de studiebekrachtiging in het volwassenenonderwijs

Bijlage IX bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2007 betreffende de studiebekrachtiging in het volwassenenonderwijs Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs en van de regelgeving betreffende

Nadere informatie

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: 255 miljoen euro voor de Brusselaars

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: 255 miljoen euro voor de Brusselaars Persdossier 7 juni 2017 : 255 miljoen euro voor de Brusselaars Didier Gosuin Brussels Minister van Economie, Tewerkstelling en Beroepsopleiding 1 Het Brussels Gewest vereenvoudigt de tewerkstellingssteun

Nadere informatie

UNIZO KMO-BAROMETER. UNIZO-Studiedienst, tel fax

UNIZO KMO-BAROMETER. UNIZO-Studiedienst, tel fax UNIZO KMO-BAROMETER UNIZO-Studiedienst, tel. 02 238 05 31 - fax 02 238 07 94 www.unizo.be De UNIZO KMO-barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij 700 KMO s die representatief

Nadere informatie

Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei Herman Daems

Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei Herman Daems Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei 2010 Na de financiële storm Hoe gaan we verder? Herman Daems Deze presentatie is onvolledig zonder de mondelinge toelichting. Gelieve niet te citeren zonder

Nadere informatie

Spazio. Team Spazio Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. Uitgangspunten

Spazio. Team Spazio Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. Uitgangspunten Gemeenten geven ruimte aan ondernemingen Een project van Voka Oost-Vlaanderen met de steun van Vlaanderen in actie en Agentschap Ondernemen Team Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen Petra Hosteaux

Nadere informatie

10 jaar vrijmaking energiemarkt

10 jaar vrijmaking energiemarkt 2013-450-N 10 jaar vrijmaking energiemarkt SERV_17 april 2013 Basisprincipes liberalisering gerealiseerd Snelle start in Vlaanderen Vrijheid van leverancierskeuze voor de consument. In januari 2013 wisselde

Nadere informatie

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017 07/03/2017 SYNTHESE: Er is een opmerkelijke versnelling van de omzetgroei in het derde kwartaal bij restaurants en drinkgelegenheden. Hotels en catering kennen nog steeds een dalende omzet. De horecaprijzen

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief zuidwestelijke ontsluiting Waaslandhaven

Nieuwsbrief zuidwestelijke ontsluiting Waaslandhaven Nieuwsbrief zuidwestelijke Bestaand Eerste deel westelijke Mogelijk tracé laatste fase westelijke Uitbreiding Uitbreidingswerken aan de E34 tem rotonde Watermolen SAEFTINGHE R2 Start van de opmaak van

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen stuk ingediend op 1680 (2011-2012) Nr. 1 19 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Marijke Dillen, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers en de heren Frank Creyelman, Filip Dewinter,

Nadere informatie