KNELPUNTEN IN PLEEGZORG Ronde Tafel in het Vlaams Parlement op 19/11/2015.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KNELPUNTEN IN PLEEGZORG Ronde Tafel in het Vlaams Parlement op 19/11/2015."

Transcriptie

1 Aanwezige politici vanuit het Vlaams Parlement Lorin Parys (NVA), Katrien Schryvers (CD&V), Emmily Talpe (Open VLD), Elke Van den Brandt (Groen),. (SPA) Aanwezigen vanuit pleegzorg en aanverwante sectoren: Min Berghmans (steunpunt Jeugdhulp), Jan Bosmans (Vlaams Welzijnsverbond), Anna de Laat (project ervaringsdeskundigen in pleegzorg), Danielle Decorte (Pleegzorg Prov. Antwerpen), Ellen Denckens (Pleegzorg Limburg),Veerle Derous (Vlaamse Vereniging voor Pleeggezinnen), Niels Heselmans (Partners in Pleegzorg/Pleegzorg Vlaanderen), Johan Ieven (Pleegzorg Vlaams Brabant&Brussel), Xenia Langen (Cachet), Tatiana Strybosch (Cachet), Leila Adib (Cachet), Els Van Achter (Partners in Pleegzorg/Pleegzorg Vlaanderen), Els Van de Velde (project ervaringsdeskundigen in pleegzorg) Volgende knelpunten kwamen aan bod tijdens dit overleg of werden tijdens de voorbereiding hiervan gesignaleerd. A. Knelpunten in pleegzorg voor minderjarigen Domein Probleem 1. financieel Het spaargeld voor pleegkinderen werd enkele jaren geleden afgeschaft. Pleegkinderen moeten nu rekenen op de financiële slagkracht van hun pleegzorgers wanneer ze met hun zelfstandig leven starten. Het zakgeld voor pleegkinderen werd afgeschaft, terwijl kinderen in voorzieningen hier wel recht op hebben. Het staat pleegzorgers vrij om al dan niet zakgeld aan een jongere te betalen. Jongeren in pleegzorg vinden dat moeilijk. Bijzondere kosten: het verschilt van dienst tot dienst welke kosten in aanmerking komen voor bijzondere kosten.

2 1. financieel (vervolg) Er wordt pleeggezinnen aangeraden om een hospitalisatieverzekering en familiale verzekering af te sluiten, maar er is geen terugbetaling van de aansluitingskosten voorzien. Pleegzorgers krijgen soms facturen van ziekenhuiskosten die gemaakt zijn vóór het pleegkind bij hen kwam. Ze kunnen hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden, maar krijgen toch aanmaningen van incassobureaus. Indien de ouders niet betalen, erft het pleegkind een schuld wanneer het volwassen wordt. Als ouder van een geplaatst kind kan je aanspraak maken op een deel van de kinderbijslag voor het kind dat in een pleeggezin geplaatst is indien je een nauw contact hebt met dit kind. Dit is echter alleen een recht voor ouders die als laatste rechthebbende geweest zijn op de kinderbijslag. Dit betekent dat bij overplaatsingen in pleegzorg en sommige andere situaties ouders géén recht hebben op dit bedrag (momenteel 60,58/maand), ook al nemen ze vaak heel wat op naar hun kinderen toe. De kostenvergoeding voor pleegzorgers wordt als inkomen beschouwd in dossiers van schuldbemiddeling. Sommige (netwerk)pleeggezinnen komen hierdoor in de problemen. Een gemiddeld pleeggezin is groter dan een doorsnee gezin. Pleeggezinnen krijgen het financieel moeilijker door een aantal maatregelen die de (grote) gezinnen treffen: Het kindergeld voor grote gezinnen zal naar omlaag gaan De verkeersbelasting op grote auto s stijgt Gratis elektriciteit in de vorm van een aantal gratis KWh per gezinslid wordt afgeschaft Sportclubs en jeugdverenigingen worden duurder Afschaffing van de grote-gezinnenkorting bij de Lijn Deze lijst is niet exhaustief, maar exemplarisch. 2. Verlofstelsels Pleegzorgers hebben geen recht op ouderschapsverlof of enige andere vorm van verlof waardoor ze extra tijd kunnen besteden aan de zorg voor hun pleegkinderen. Er zijn nog steeds pleegzorgers (vb. Vlaamse ambtenaren en onderwijzend personeel) die geen recht hebben op pleegzorgverlof.

3 3. Juridisch Pleegzorgers hebben geen ouderlijk gezag maar wel de opvoedingsverantwoordelijkheid over hun pleegkind. Dit bemoeilijkt heel wat zaken waarvoor de toestemming van de ouders vereist is. Sommige pleegjongeren willen graag een apart overleg met hun advocaat, dat gegarandeerd wordt. Er wordt geen rekening gehouden met de agenda van pleegjongeren bij het bepalen van het tijdstip van de zitting (examenperiode, verjaardag etc.) 4. Pleegkinderen met een precair verblijfsstatuut 5. Voortgezette pleegzorg tot 21 jaar 6. Organisatie van pleegzorg NBMV s met een precair verblijfsstatuut die meerderjarig worden vooraleer hun verblijfsstatus geregeld is, krijgen een uitwijzingsbevel. Dit maakt hun situatie bijzonder precair en zet heel wat druk op het pleegkind en het pleeggezin. Pleegjongeren die 18 jaar worden kunnen er voor kiezen om tot 21 jaar in het pleeggezin te blijven indien het pleeggezin hiermee akkoord gaat. Indien zij verder studeren, is deze termijn vaak te kort om een diploma te behalen. Leefgeld aanvragen is meestal alleen mogelijk indien het pleegkind zelfstandig gaat wonen. Dit legt extra druk op de pleegjongeren en hun pleeggezin. Participatieraad: de vorm van de participatieraad werd in het decreet pleegzorg dwingend gemaakt, niet het participatieve proces. De vrees leeft dat een dienst voor pleegzorg weliswaar een participatieraad kan inrichten zonder echt participatief te werken. Participatie op gezinsniveau (=inspraak door iedereen in het gezin die bij de pleegzorg betrokken is) wordt in het decreet pleegzorg niet gegarandeerd. De financiering van de diensten voor pleegzorg is afhankelijk van de aarde van de modules die zij inzetten. Voor de inzet van heel wat modules is een dienst voor pleegzorg echter afhankelijk van de indicatiestelling door de jeugdrechtbank of de Integrale Toegangspoort (ITP). De indicatie Perspectiefzoekende Pleegzorg wordt door de provinciale ITP s echter sterk verschillend geïnterpreteerd, wat een directe impact heeft op de toegekende subsidie. De diensten vragen meer autonomie bij het inzetten van modules binnen de voorziene subsidie-enveloppe, geen streefcijfers per module.

4 6. Organisatie van pleegzorg (vervolg) Attestering 1: een dienst voor pleegzorg heeft de bevoegdheid om een attest al dan niet toe te kennen aan een pleeggezin. Het kan echter gebeuren dat een jeugdrechter toch tot een plaatsing in een bepaald pleeggezin beslist, terwijl de dienst voor pleegzorg oordeelt dat dit pleeggezin niet geschikt is om aan pleegzorg te doen. Sinds de invoering van het nieuwe decreet is het echter niet mogelijk om een kind te plaatsen in een pleeggezin zonder begeleiding door een dienst voor pleegzorg (=plaatsing zonder kosten). Attestering 2: Bij een netwerkplaatsing krijgen diensten voor pleegzorg 6 weken de tijd om te onderzoeken of het pleeggezin geschikt is. Deze termijn is praktisch vaak moeilijk haalbaar. Attestering 3: Hoewel veel pleegzorgers samen met een partner het pleegouderschap opnemen, wordt het pleegzorgattest slechts aan één van beiden toegekend. Deze regel kan grote gevolgen hebben voor het systeem in de jeugdrechtbank: in feite moet er dan maar één pleegzorger gedagvaard worden. Dit kan door de andere pleegzorger ervaren worden alsof hij/zij niet betrokken is. Ook in het geval van een echtscheiding van pleegzorgers kan dit veel problemen veroorzaken. De datum van de jeugdhulpbeslissing van de Integrale Toegangspoort verschilt soms van de datum van de gerechtelijke beslissing. Hierdoor ontstaan problemen rond subsidiëring, uitbetalen van vergoedingen aan het pleeggezin, kinderbijslag, etc. Een pleegzorgbegeleider, die gemiddeld 25 dossiers heeft, heeft niet genoeg ruimte om te werken met ouders van pleegkinderen rond gedeeld ouderschap. Nochtans is dit essentieel voor de kans op slagen van een pleegzorgsituatie. Er is te weinig ruimte voor nazorg, opvolging en evaluatie na afloop van een pleegzorgsituatie.

5 B. Knelpunten in pleegzorg voor specifieke doelgroepen. Sinds het nieuwe decreet is het aanbod voor pleegzorg voor volwassenen en mensen met een psychiatrische problematiek ondergebracht bij het Agentschap Jongerenwelzijn. Verwijzers uit (VAPH, GGZ, ) kennen het aanbod van pleegzorg voor volwassenen of kinderen met een psychiatrische problematiek te weinig omdat het verankerd is binnen AJW. Verwijzingen lopen dan ook moeizaam. Ook heel wat andere problemen zijn een gevolg van het nieuwe decreet. 1. Pleegzorg voor volwassenen (= pleeggasten) Problemen met de eigen bijdrage van pleeggasten: Sinds de invoering van het nieuwe decreet moeten pleeggasten met eigen inkomsten die pleegzorg combineren met de zorg in een VAPH-voorziening een bijdrage betalen aan deze voorziening. Hierdoor houdt de pleeggast veel minder inkomen over. Pleeggasten met een laag inkomen die pleegzorg wensen te combineren met een dagcentrum, dienen geen eigen bijdrage te betalen in dit dagcentrum (omwille van het gegarandeerd inkomen voor pleeggasten). Daardoor zijn dagcentra geneigd om geen voorrang te geven aan pleeggasten die op de wachtlijst staan. Het Agentschap Jongerenwelzijn (AJW) en het decreet pleegzorg zijn niet afgestemd op pleegzorg voor volwassenen. Hieronder enkele voorbeelden: modules zijn minder toepasbaar in de praktijk (bijv. ondersteunende, behandelpleegzorg is moeilijk toe te passen bij pleegzorg voor volwassenen, perspectiefzoekende pleegzorg met een heroriëntering naar ouders is meestal niet van toepassing,.) in de praktijk horen pleeggasten bij het AJW maar ze maken gezien hun beperking vooral gebruik van voorzieningen binnen het VAPH. bij een klacht kunnen pleeggasten of pleegzorgers (ook ouder dan 65 jaar) bellen naar de JOLijn (= jongeren lijn). Pleegzorg voor volwassenen vraagt een goede intersectorale afstemming tussen het Agentschap Jongerenwelzijn en het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap. In de praktijk verloopt dit moeilijk omdat: de administraties van de verschillende sectoren niet in de mogelijkheid verkeren om op vlak van combinaties, aanbod, procedures, verwijzingen, informatie, planning, enz goed samen te werken. De regelgevingen van de beide agentschappen soms heel vlug veranderen en interfereren met elkaar.

6 1. Pleegzorg voor volwassenen (= pleeggasten) - vervolg 2. Psychiatrische pleegzorg voor kinderen en jongeren (in samenwerking met OPZ Geel) de beleidskeuzes vaak haaks op elkaar staan. Zo vragen we ons af of de persoonsvolgende financiering van het VAPH voldoende is afgestemd op de ontwikkelingen binnen pleegzorg voor volwassenen in het AJW. Pleeggasten uit gastgezinnen die jarenlang (soms decennia lang) de zorg hebben opgenomen zouden als prioritair te bemiddelen moeten worden beschouwd in het kader van zorgregieregels. M.a.w. er zouden vanuit het VAPH garanties moeten geboden worden om een gastgezin te ontlasten indien zij daarom vragen. In de zorgregieregels binnen het VAPH is dit momenteel en in de toekomst niet mogelijk. Geen mogelijkheid meer tot 'dagpleegzorg' terwijl dit een vaak voorkomende vraag is voor kinderen uit deze doelgroep (dubbelproblematiek). In de voorloper van onze werking (project VAPH) kon dit wel, en werd deze behandelvorm regelmatig ingezet. Dagpleegzorg kan vaak voorkomen dat meer ingrijpende hulpverlening moet worden ingezet. De huidige modulering in pleegzorg is niet afgestemd op de realiteit in de psychiatrische pleegzorg en staat het vraaggestuurde werken in de weg. Er is meer nood aan flexibiliteit, in functie van de zorgnood van de cliënt. Bijvoorbeeld: bij een hoge zorgnood zou het afwisselend inzetten van verschillende gezinnen interessant kunnen zijn. Dit lijkt in de praktijk niet gemakkelijk te realiseren. Hoge zorgnood vraagt een grotere beschikbaarheid van de pleegouder. Een aangepast vergoedingssysteem en sociaal-administratief statuut (opbouw pensioenrecht, sociale bescherming,...) is nodig om de verhoogde beschikbaarheid voldoende te compenseren. Het tot dusver ontbreken hiervan beperkt aanzienlijk de rekruteringsmogelijkheden van geschikte gezinnen.

Pleegzorg West-Vlaanderen vzw

Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Het decreet m.b.t. de nieuwe organisatie pleegzorg Algemene vergadering ROG 11 februari 2014 Hilde Dekiere Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Deel 1: Achtergrond decreet samenwerking

Nadere informatie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. betreffende de organisatie van pleegzorg

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. betreffende de organisatie van pleegzorg ingediend op 881 (2015-2016) Nr. 1 13 september 2016 (2015-2016) Conceptnota voor nieuwe regelgeving van Lorin Parys, Tine van der Vloet, Peter Persyn, Caroline Croo, Danielle Godderis-T Jonck en Lies

Nadere informatie

Pleegzorg Modulering in pleegzorg Vanaf 2014

Pleegzorg Modulering in pleegzorg Vanaf 2014 Pleegzorg Modulering in pleegzorg Vanaf 2014 November 2013 Benedikte Van den Bruel H0 Inhoud H1 Achtergrond H2 Vormen van pleegzorg & bijhorende typemodules H3 Combinaties met hulp buiten de pleegzorg

Nadere informatie

Pleegzorg voor. Volwassenen

Pleegzorg voor. Volwassenen Pleegzorg voor Volwassenen Decreet Pleegzorg - Het pleegzorgdecreet brengt pleegzorg uit verschillende sectoren samen en regelt pleegzorg binnen de Vlaamse bevoegdheid. - Pleegzorg valt onder het Vlaams

Nadere informatie

SAMEN KINDEREN VLEUGELS GEVEN. Een statuut voor pleegzorgers.

SAMEN KINDEREN VLEUGELS GEVEN. Een statuut voor pleegzorgers. SAMEN KINDEREN VLEUGELS GEVEN Een statuut voor pleegzorgers. Hallo! Sinds 1 september 2017 is er een nieuwe wet die het statuut voor pleegzorgers regelt. De nieuwe regeling geeft ouders, pleegzorgers en

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord 3

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord 3 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 I Over pleegzorg 13 1. Wat is pleegzorg? 15 2. Wat is het verschil tussen pleegzorg en adoptie? 17 3. Wat is het verschil tussen pleegvoogdij en pleegzorg? 18 4. Wat is het verschil

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2013 houdende de organisatie van pleegzorg;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2013 houdende de organisatie van pleegzorg; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2013 houdende de organisatie van pleegzorg DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

Begeleiden als bepalende kerntaak

Begeleiden als bepalende kerntaak Begeleiden als bepalende kerntaak Themafiche: Begeleidingen in 2017 Deze themafiche geeft de resultaten van de kernopdracht van Pleegzorg West-Vlaanderen weer: de cijfers over de begeleidingen van pleegkinderen,

Nadere informatie

Gasten verrassen! Themafiche: Pleeggasten in 2017!

Gasten verrassen! Themafiche: Pleeggasten in 2017! Gasten verrassen! Themafiche: Pleeggasten in 201! 1 Pleegzorg West-Vlaanderen verzorgt de begeleiding voor volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek die in een gastgezin verblijven.

Nadere informatie

Een statuut voor pleegouders. april 2017

Een statuut voor pleegouders. april 2017 Een statuut voor pleegouders april 2017 Een statuut volgens Europa Europese aanbeveling (87)6 van het Comité van Ministers van de Raad van Europa on foster families 1) de lidstaten dienen een systeem van

Nadere informatie

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Info avond Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be SAMENWERKINGSVERBAND Open Gezin Open Thuis Open Haard Opvang Dienst Gezinsplaatsing

Nadere informatie

Bijlage 2: Toelichting bij het ontwerpbesluit houdende de organisatie van pleegzorg

Bijlage 2: Toelichting bij het ontwerpbesluit houdende de organisatie van pleegzorg Bijlage 2: Toelichting bij het ontwerpbesluit houdende de organisatie van pleegzorg Opzet en krachtlijnen van het ontwerpbesluit In het decreet pleegzorg werden de algemene krijtlijnen van het Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.0319/1BIS

VR DOC.0319/1BIS VR 2017 1407 DOC.0319/1BIS De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin BISMEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Evaluatie van de toepassing van het decreet van 29 juni 2012 houdende

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Kinderbijslag

Hoofdstuk 7 Kinderbijslag Hoofdstuk 7 Kinderbijslag www.vlaanderen.be/welzijnengezondheid Inhoud 1 Situering... 3 2 De typemodules die een effect hebben op de kinderbijslag... 3 3 Effect op de 2/3 kinderbijslag... 4 3.1 Bij de

Nadere informatie

Pleegzorgers: opvoedingsverantwoordelijken en instemming in de Integrale Jeugdhulp. 1 december 2017

Pleegzorgers: opvoedingsverantwoordelijken en instemming in de Integrale Jeugdhulp. 1 december 2017 Pleegzorgers: opvoedingsverantwoordelijken en instemming in de Integrale Jeugdhulp 1 december 2017 2 Europese aanbeveling (87)6 van het Comité van Ministers van de Raad van Europa on foster families 1)

Nadere informatie

Verzoekschrift over de pleegzorg van kinderen met een handicap

Verzoekschrift over de pleegzorg van kinderen met een handicap Advies Verzoekschrift over de pleegzorg van kinderen met een handicap Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke kansen. Verzoekschrift van 19 december 2003 over de pleegzorg van kinderen met een

Nadere informatie

Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1

Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1 Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1 1. Inleiding Het decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Nadere informatie

Samenwerking Ondersteunen in Pleegzorg (SOP)

Samenwerking Ondersteunen in Pleegzorg (SOP) Samenwerking Ondersteunen in Pleegzorg (SOP) Studiedag Pleegzorg anno 2014 drs. Marijke Robberechts Prof. dr. Johan Vanderfaeillie 5-12-2013 pag. 1 Inhoudstafel Inleiding: samenwerking in pleegzorg Project

Nadere informatie

nota 1. Situering Alle nieuwe afspraken worden in deze nota opgenomen en kort toegelicht. 2. De typemodules die een effect hebben op de kinderbijslag

nota 1. Situering Alle nieuwe afspraken worden in deze nota opgenomen en kort toegelicht. 2. De typemodules die een effect hebben op de kinderbijslag nota nota aan MC IJH datum 11 maart 2014 uw kenmerk MC 20140317_07 naam lijnmanager Jean-Pierre Vanhee naam auteur Johan Van der Auweraert & Eva Nouwen onderwerp Kinderbijslag 1. Situering Met de opstart

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010

Nadere informatie

- - - - - Charter inzake het respect voor de persoonlijke levenssfeer van onze cliënten Inleiding Het bestaan van een charter inzake het respect voor de persoonlijke levenssfeer benadrukt het engagement

Nadere informatie

Advies. Suggesties voor terechte Vlaamse ambities voor pleegzorg

Advies. Suggesties voor terechte Vlaamse ambities voor pleegzorg Advies DATUM 23 november 2017 VOLGNUMMER 2017-2018/04 COMMISSIE Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Suggesties voor terechte Vlaamse ambities voor pleegzorg Sinds enkele jaren zet Vlaanderen

Nadere informatie

VR DOC.0563/1

VR DOC.0563/1 VR 2019 0504 DOC.0563/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse

Nadere informatie

Dialoogdag - Brussel 18 februari Evaluatie decreet van pleegzorg

Dialoogdag - Brussel 18 februari Evaluatie decreet van pleegzorg Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag - Brussel 18 februari 2017 Evaluatie decreet van pleegzorg 1. Sinds 2014 is er per

Nadere informatie

Publicatie B.S.: Inwerkingtreding: Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1.

Publicatie B.S.: Inwerkingtreding: Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1. BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 24 april 2009 tot vaststelling van de voorwaarden voor de experimentele subsidiëring van een aanvullend geïndividualiseerd hulpaanbod in de intersectorale aanpak van

Nadere informatie

Een eerste manifest op 20 juni 1983 werd opgebouwd rond enkele prioriteiten voor een gecoördineerd pleegzorgbeleid:

Een eerste manifest op 20 juni 1983 werd opgebouwd rond enkele prioriteiten voor een gecoördineerd pleegzorgbeleid: Geschiedenis: 35 jaar VVP In de vroege jaren 80 was de pleegzorgsituatie heel anders dan nu: er bestond weliswaar reeds geruime tijd een systeem van gezinsplaatsing van kinderen met sociale moeilijkheden

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie

Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie Van de 11.828 kinderen en jongeren voor wie in 2017 een indicatiestellingsverslag is afgeleverd, zijn er 11.554 in regie gekomen. Het verschil heeft te maken

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

Bijlage: De bevoegdheid van de Intersectorale Toegangspoort buiten Vlaanderen

Bijlage: De bevoegdheid van de Intersectorale Toegangspoort buiten Vlaanderen Bijlage: De bevoegdheid van de Intersectorale Toegangspoort buiten Vlaanderen Jeugdhulpverlening in Vlaanderen voor minderjarigen die buiten Vlaanderen wonen en jeugdhulpverlening aan in Vlaanderen wonende

Nadere informatie

Jeugdhulpregie. Nieuwe hulpvragen

Jeugdhulpregie. Nieuwe hulpvragen Jeugdhulpregie Van de 12.145 kinderen en jongeren voor wie in 2016 een indicatiestellingsverslag is afgeleverd, zijn er 12.028 in regie gekomen. Het verschil heeft te maken met indicatiestellingsverslagen

Nadere informatie

Integrale jeugdhulp, verandert de zaak

Integrale jeugdhulp, verandert de zaak Integrale jeugdhulp, verandert de zaak JEAN-PIERRE VANHEE, ALGEMEEN DIRECTEUR AGENTSCHAP JONGERENWELZIJN PROF. DR. VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Integrale jeugdhulp als dispositief Heterogeen performant geheel

Nadere informatie

Registratierapport Een blik op één jaar pleegzorg in cijfers

Registratierapport Een blik op één jaar pleegzorg in cijfers Registratierapport 2017 Een blik op één jaar pleegzorg in cijfers Inhoudsopgave Inleiding 5 Pleegzorg in kerncijfers 6 Cijfers en trends in 2017 8 1. Aantal pleegkinderen, pleeggasten en pleeggezinnen

Nadere informatie

Modules in vzw Beaufort

Modules in vzw Beaufort Modules in vzw Beaufort Indigo, vroeger cat 1 begeleidingstehuis voor 45 jongeren, 0-21 jaar, sinds 2013: 42 verblijfsmodules + 45 modules Contextbegeleiding (CB) Epsilon, vroeger dagcentrum Lokeren, 10

Nadere informatie

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 535 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 30 maart 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

nr. 724 van LORIN PARYS datum: 16 september 2016 aan JO VANDEURZEN Uittekening nieuw jeugdsanctierecht - Werkgroepen

nr. 724 van LORIN PARYS datum: 16 september 2016 aan JO VANDEURZEN Uittekening nieuw jeugdsanctierecht - Werkgroepen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 724 van LORIN PARYS datum: 16 september 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Uittekening nieuw jeugdsanctierecht - Werkgroepen In 2016 organiseerde

Nadere informatie

houdende de organisatie van pleegzorg

houdende de organisatie van pleegzorg stuk ingediend op 1597 (2011-2012) Nr. 4 20 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van decreet van de dames Katrien Schryvers, Else De Wachter, Helga Stevens, Vera Jans, Danielle Godderis-T Jonck en Mia De Vits

Nadere informatie

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA Casus 5 Je werkt voor een opvang van jongeren die geplaatst

Nadere informatie

Jeugdhulpregie neemt het inhoudelijk advies van indicatiestelling bij de opmaak van de jeugdhulpbeslissing over.

Jeugdhulpregie neemt het inhoudelijk advies van indicatiestelling bij de opmaak van de jeugdhulpbeslissing over. Bijlage H3-H4: Termijnen In deze nota bepalen we handvatten voor teams IS en JHR voor bepalen van de geldigheidstermijn van het indicatiestellingsverslag (ISV) en de jeugdhulpbeslissing (JHB). De termijnen

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende wijzigingen aan het besluit van 21 februari

Nadere informatie

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015 Mia Claes UCLL Hulp continuïteit waarborgen Op een gepaste wijze omgaan met verontrusting Tijdige toegang tot de jeugdhulp Voorzien in een aanbod crisisjeugd

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Accenten: Een nieuw decreet Jeugdhulp Vermaatschappelijking van de jeugdhulp Tijdige toegang tot de jeugdhulp Rechtstreeks en niet rechtstreeks

Nadere informatie

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over de gerechtelijke jeugdhulp. We leggen uit hoe de gerechtelijke jeugdhulp werkt, hoe je er terecht

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Je thuis delen, verrijkt je leven.

JAARVERSLAG. Je thuis delen, verrijkt je leven. 2017 JAARVERSLAG Je thuis delen, verrijkt je leven. 1 2 3 4 Werking En er is meer Public relations en andere acties Contact JAARVERSLAG 2017 De werking van Pleegzorg Oost-Vlaanderen is gespreid over verschillende

Nadere informatie

o o o o o o o o o o o o o - - - - - Privacy-verklaring 1. Gegevens PLEEGKIND/GAST BEGELEIDER : Achternaam Voornaam Geboortedatum Geboorteplaats Geslacht Nationaliteit Moedertaal Origine

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulp. Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent

Integrale Jeugdhulp. Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent Integrale Jeugdhulp Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent Geschiedenis 1998: maatschappelijke beleidsnota jeugdzorg verkokering ondoorzichtig kluwen restgroepen aanbodgestuurde

Nadere informatie

Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van zaken (3)

Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van zaken (3) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 721 van TINE VAN DER VLOET datum: 21 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van

Nadere informatie

EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT

EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT 2 TOEGANGSPOORT Inleiding Samen met een hulpverlener diende je bij de toegangspoort een aanvraag in voor hulpverlening. In deze brochure leggen we uit hoe de toegangspoort

Nadere informatie

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT.

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT. JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT www.jongerenwelzijn.be Moeilijk woord gezien? Zoek het op in de woordenlijst op pagina 18 INHOUD Wat is de intersectorale toegangspoort? Schema: van aanmelding tot

Nadere informatie

De Sociale plattegrond. Missie en opdrachten

De Sociale plattegrond. Missie en opdrachten De Sociale plattegrond Sector: VAPH (minderjarigen) Spreker: Paul Ongenaert (De Hagewinde) Missie en opdrachten Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wil de participatie, integratie

Nadere informatie

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Stand van zaken rond een vereenvoudigd A- Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Overzicht Aanleiding voor een vereenvoudigd A- Werkzaamheden van de ad-hoc werkgroep vereenvoudigd

Nadere informatie

Decreet houdende de organisatie van pleegzorg

Decreet houdende de organisatie van pleegzorg Decreet houdende de organisatie van pleegzorg Datum 29/06/2012 HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Art. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Art. 2. In dit decreet wordt verstaan onder : 1

Nadere informatie

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

Continuïteit. Bemiddeling

Continuïteit. Bemiddeling Continuïteit De afdeling Continuïteit en toegang (ACT) levert met de uitbouw van een regionaal info-en aanspreekpunt een bijdrage aan de realisering van continuïteit. Cliëntoverleg en bemiddeling zijn

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp;

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp; Ministerieel besluit met betrekking tot de werking van de gemandateerde voorzieningen en van de sociale diensten in de integrale jeugdhulp en de organisatie van bemiddeling in de regio Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de organisatie van pleegzorg DE VLAAMSE REGERING,

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de organisatie van pleegzorg DE VLAAMSE REGERING, Besluit van de Vlaamse Regering houdende de organisatie van pleegzorg DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen,

Nadere informatie

Eerste trap in PVF : Basisondersteuningsbudget. 17 &19/06/ Update PVF. Diane Serneels. - Georganiseerd door de Vlaamse zorgverzekering

Eerste trap in PVF : Basisondersteuningsbudget. 17 &19/06/ Update PVF. Diane Serneels. - Georganiseerd door de Vlaamse zorgverzekering Basisondersteuningsbudget (BOB) Diane Serneels 1 Eerste trap in PVF : Basisondersteuningsbudget - Georganiseerd door de Vlaamse zorgverzekering - Ingebed in Vlaamse Sociale Bescherming - Dus in een systeem

Nadere informatie

Tabel: Aantal unieke minderjarigen met een indicatiestellingsverslag in 2015, naar vervolg in regie, naar leeftijd en naar regio

Tabel: Aantal unieke minderjarigen met een indicatiestellingsverslag in 2015, naar vervolg in regie, naar leeftijd en naar regio Jeugdhulpregie Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van de voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september 2013). Ze regelt voor alle sectoren

Nadere informatie

IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015

IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015 IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015 Danny Aelvoet, Tanderuis vzw www.thuisbegeleidingautisme.be Erik Buelens, Het Raster vzw www.hetraster.be INHOUD Wie zijn wij? Beschouwing

Nadere informatie

Hoorzitting conceptnota: hulpverlening als gerechtelijke maatregel voor 18-plussers

Hoorzitting conceptnota: hulpverlening als gerechtelijke maatregel voor 18-plussers Hoorzitting conceptnota: hulpverlening als gerechtelijke maatregel voor 18-plussers Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 9 januari 2019 Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris Terechte bezorgdheid

Nadere informatie

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Eerste aanvraag ZORG IMB PAB

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Eerste aanvraag ZORG IMB PAB MDT HET VEER CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

Nadere informatie

Zorgregierapport VAPH minderjarigen

Zorgregierapport VAPH minderjarigen Zorgregierapport VAPH minderjarigen Intersectorale toegangspoort 1 januari 2015 31 december 2015 Voorwoord Dit rapport is een aanvulling op het intersectoraal jaarverslag. Het gaat specifiek in op de vraag

Nadere informatie

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Het basisondersteuningsbudget (BOB) is een Vlaamse premie of tegemoetkoming voor personen met een handicap die een beperkte

Nadere informatie

Een kind als geen ander!

Een kind als geen ander! Een kind als geen ander! Themafiche: Pleegkinderen in 2017! Een pleegkind is een minderjarige die in een pleeggezin woont. Het zijn gewone kinderen met het enige verschil dat ze een tijdje in een ander

Nadere informatie

Aanvraag en inschaling PAB

Aanvraag en inschaling PAB Aanvraag en inschaling PAB 1 Inhoud Inhoud... 2 1. Een woordje uitleg over PAB... 3 1.1 Wat is het PAB?... 3 1.2 Waarvoor mag ik het PAB gebruiken?... 3 1.3 Wat mag ik niet doen met het budget?... 4 1.4

Nadere informatie

VR DOC.0360/1

VR DOC.0360/1 VR 2019 2203 DOC.0360/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende wijzigingen aan het

Nadere informatie

Contextbegeleiding. 1. Identificatie. Functie Begeleiding

Contextbegeleiding. 1. Identificatie. Functie Begeleiding Contextbegeleiding Functie Begeleiding Omschrijving De breedsporige ondersteuning van de minderjarige en alle relevante betrokkenen uit zijn gezins en opvoedingsmilieu en andere belangrijke levensdomeinen.

Nadere informatie

De sociale plattegrond

De sociale plattegrond De sociale plattegrond Sector: Agentschap Jongerenwelzijn Spreker: Tom Elen (Agentschap Jongerenwelzijn) H1 - Opdracht Agentschap Jongerenwelzijn (beleidsdomein = WVG) Afdeling Preventie- en Verwijzersbeleid

Nadere informatie

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn.

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving: - Ministerieel besluit van 7 oktober 2015 met betrekking tot de minimale kwaliteitseisen en de vergoeding van de multidisciplinaire teams en met betrekking tot de erkenning

Nadere informatie

betreffende het versneld openstellen van de persoonsvolgende financiering voor minderjarige personen met een handicap

betreffende het versneld openstellen van de persoonsvolgende financiering voor minderjarige personen met een handicap 964 (2016-2017) Nr. 2 ingediend op 19 januari 2017 (2016-2017) Verslag namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door Vera Jans en Tine van der Vloet over het voorstel van

Nadere informatie

Nummer: INF/MDT/1503. Brussel, 19/03/2015

Nummer: INF/MDT/1503. Brussel, 19/03/2015 Nummer: INF/MDT/1503 Brussel, 19/03/2015 Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Aan de voorzitter en de leden van de permanente werkgroep Inschrijvingen en Evaluaties

Nadere informatie

Verzoekschrift inzake pleegzorg. Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen.

Verzoekschrift inzake pleegzorg. Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Advies Verzoekschrift inzake pleegzorg Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Verzoekschrift van de heer V.I. betreffende de samenwerking met het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg Halle-Vilvoorde.

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

Update INSISTO. Time-outs in de jeugdhulp. Berichtenblad Intersectorale Toegangspoort MAART 2015

Update INSISTO. Time-outs in de jeugdhulp. Berichtenblad Intersectorale Toegangspoort MAART 2015 Berichtenblad Intersectorale Toegangspoort 05 19 MAART 2015 De voorbije maanden is gewerkt aan een verbetering van de kaft werkingsprocessen en van INSISTO. De vernieuwde processen treden vanaf nu in werking.

Nadere informatie

16/11/2017. Vlaams beleid inzake uithuisplaatsing jonge kinderen. Inhoud. Afbakening doelgroep en focus

16/11/2017. Vlaams beleid inzake uithuisplaatsing jonge kinderen. Inhoud. Afbakening doelgroep en focus Vlaams beleid inzake uithuisplaatsing jonge kinderen Voor elk kind, waar en hoe het ook geboren is en opgroeit, zo veel mogelijk kansen creëren Samen kansen creëren Inhoud Afbakening doelgroep en focus

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Je thuis delen, verrijkt je leven.

JAARVERSLAG. Je thuis delen, verrijkt je leven. 2015 JAARVERSLAG Je thuis delen, verrijkt je leven. 1 2 3 4 Werking En er is meer Public relations en andere acties Contact JAARVERSLAG 2015 Pleegzorg Oost-Vlaanderen is ontstaan vanuit de fusie van de

Nadere informatie

(B.S.14.XII.2003) HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen

(B.S.14.XII.2003) HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen Ministerieel besluit van 22 januari 2003 houdende de voorwaarden voor de berekening van de financiële bijdrage van de ouders als vergoeding voor de opvang van kinderen in de centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT: Voorontwerp van decreet houdende diverse wijzigingsbepalingen betreffende het decreet betreffende de rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp en het decreet betreffende de integrale

Nadere informatie

nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten

nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

C Zorgvernieuwing minderjarigen doc01 Sterrenkundelaan Brussel T F Element

C Zorgvernieuwing minderjarigen doc01 Sterrenkundelaan Brussel T F Element Sterrenkundelaan 30 1210 Brussel T 02 225 84 11 F 02 225 84 05 informatie@vaph.be www.vaph.be Elementen voor advies PVF minderjarigen na traject JW/ITP NOTA 20 maart 2016 Gericht aan De leden van de Taskforce

Nadere informatie

PLEEGZORG VOOR VOLWASSENEN

PLEEGZORG VOOR VOLWASSENEN PLEEGZORG VOOR VOLWASSENEN Tel. 0471 919 102 / Tel. 0800 30 181 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Voor heel even of voor lange tijd. Welkom! Wist jij dat België een van de weinige landen ter wereld is waar

Nadere informatie

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGS POORT

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGS POORT JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGS POORT 2 JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT/ 3 INLEI DING Samen met een hulpverlener diende je bij de intersectorale toegangspoort een aanvraag in voor hulpverlening.

Nadere informatie

Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente. Integrale jeugdhulp is gestart op 1 maart Wat betekent dit voor uw kind?

Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente. Integrale jeugdhulp is gestart op 1 maart Wat betekent dit voor uw kind? Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente UW KENMERK CONTACTPERSOON E-MAIL dossiernummer Zie achteraan bijlage ONS KENMERK TELEFOON BIJLAGEN Start integrale jeugdhulp 1 17

Nadere informatie

12 JULI Decreet betreffende de <integrale> <jeugdhulp>

12 JULI Decreet betreffende de <integrale> <jeugdhulp> 12 JULI 2013. - Decreet betreffende de Bron : VLAAMSE OVERHEID Publicatie : 13-09-2013 nummer : 2013035791 bladzijde : 65154 BEELD Dossiernummer : 2013-07-12/43 Inwerkingtreding

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september

Nadere informatie

Gids voor pleegzorgers 1 PLEEGZORGGIDSPLEEGZORGPROVINCIEANTWERPEN

Gids voor pleegzorgers 1 PLEEGZORGGIDSPLEEGZORGPROVINCIEANTWERPEN Gids voor pleegzorgers 1 PLEEGZORGGIDSPLEEGZORGPROVINCIEANTWERPEN PLEEGZORGGIDSPLEEGZORGPROVINCIEANTWERPEN 2 Welkom! Eerst en vooral, bedankt dat je je engageert voor pleegzorg! Het is een beslissing die

Nadere informatie

Juridisch kader van de rechten van minderjarigen en ouders in de integrale jeugdhulp

Juridisch kader van de rechten van minderjarigen en ouders in de integrale jeugdhulp Juridisch kader van de rechten van minderjarigen en ouders in de integrale jeugdhulp Nele Desmet (Kinderrechtswinkel vzw) Studiedag 6 maart 2015 De rechten van de minderjarige cliënt in de integrale jeugdhulp

Nadere informatie

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar PC Caritas Caritasstraat 76 9090 Melle Tel. 09 210 69 69 - Fax : 09 252 24 61 E-mail :info@pccaritas.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT PC Caritas In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456

Nadere informatie

1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement

1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement 1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement 21 april 2015 Een tussentijdse terug- en vooruitblik Vernieuwing op basis van ervaring Uitgangspositie: 1 maart 2014 geconsolideerde start cf. externe

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Je thuis delen, verrijkt je leven.

JAARVERSLAG. Je thuis delen, verrijkt je leven. 2016 JAARVERSLAG Je thuis delen, verrijkt je leven. JAARVERSLAG 2016 1 2 3 4 Werking En er is meer Public relations en andere acties Contact De werking van Pleegzorg Oost-Vlaanderen is gespreid over drie

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Dienst Maatschappelijk werk Wettelijk kader DMW Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Samen op weg in pleegzorg. Welkom!

Samen op weg in pleegzorg. Welkom! Samen op weg in pleegzorg Infogids voor pleegzorgers Perspectiefzoekende en Perspectiefbiedende Pleegzorg Minderjarigen Welkom! Wij zijn blij dat je de beslissing hebt genomen je te engageren in pleegzorg.

Nadere informatie

Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden?

Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden? Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden? 1 Wij zijn een multidisciplinair team verbonden aan het Vrij centrum voor leerlingenbegeleiding van Izegem.

Nadere informatie

IRPC DE INTERSECTORALE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE IN DE WERKING VAN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT

IRPC DE INTERSECTORALE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE IN DE WERKING VAN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT Hoofdstuk 6 IRPC DE INTERSECTORALE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE IN DE WERKING VAN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Het Groeipakket. voor elk kind in elk gezin

Het Groeipakket. voor elk kind in elk gezin Het Groeipakket voor elk kind in elk gezin Een stevige start voor jonge gezinnen (Kinder)armoede bestrijden Vereenvoudiging Recht van het kind Gelijkwaardig: want niet alle kinderen starten gelijk Zorgzame

Nadere informatie

betreffende de integrale jeugdhulp

betreffende de integrale jeugdhulp stuk ingediend op 1952 (2012-2013) Nr. 10 3 juli 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet betreffende de integrale jeugdhulp Tekst aangenomen door de plenaire vergadering Stukken in het dossier: 1952 (2012-2013)

Nadere informatie

Inhoud 1 De Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie in de werking van de Intersectorale Toegangspoort...3

Inhoud 1 De Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie in de werking van de Intersectorale Toegangspoort...3 Hoofdstuk 6 IRPC Inhoud 1 De Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie in de werking van de Intersectorale Toegangspoort...3 1.1 Situering...3 1.2 Opdracht...3 1.3 Samenstelling...3 1.4 Werking...4

Nadere informatie