nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten Met betrekking tot de begeleidingsdiensten in het kader van autismespectrum- en gedragsstoornissen had ik graag het antwoord gekregen op de volgende vragen. 1. Hoeveel personen met een autismespectrumstoornis hebben de thuisbegeleidingsdiensten tussen 1999 en 2016 begeleid (per provincie, per jaar)? 2. Hoeveel personen met een autismespectrumstoornis stonden op een wachtlijst tussen 1999 en 2016 voor thuisbegeleiding (per provincie, per jaar)? 3. Hoeveel personen met gedrags- en/of emotionele stoornissen of ernstige gedragsstoornissen hebben de thuisbegeleidingsdiensten tussen 1999 en 2016 begeleid (per provincie, per jaar)? 4. Hoeveel personen met gedrags- en/of emotionele stoornissen of ernstige gedragsstoornissen stonden op een wachtlijst tussen 1999 en 2016 voor thuisbegeleiding (per provincie, per jaar)? 5. Welk budget werd tussen 1999 en 2016 besteed aan de thuisbegeleiding autismespectrumstoornissen (per provincie, per jaar)? 6. Welk budget werd tussen 1999 en 2016 besteed aan de thuisbegeleiding gedragsen/of emotionele stoornissen of ernstige gedragsstoornissen (per provincie, per jaar)? 7. Welk budget zal tussen 2017 en 2019 beschikbaar zijn voor de thuisbegeleiding autismespectrumstoornissen (per provincie, per jaar)? 8. Welk budget zal tussen 2017 en 2019 beschikbaar zijn voor de thuisbegeleiding gedrags- en/of emotionele stoornissen of ernstige gedragsstoornissen (per provincie, per jaar)? 9. Welk budget zal tussen 2017 en 2019 beschikbaar zijn voor de thuisbegeleiding gedrags- en/of emotionele stoornissen of ernstige gedragsstoornissen (per provincie, per jaar)?

2 JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN ANTWOORD op vraag nr. 248 van 17 januari 2017 van FREYA VAN DEN BOSSCHE 1. In onderstaande tabel vindt U het aantal personen dat gebruik maakt van een thuisbegeleidingsdienst erkend voor autismespectrumstoornis onderverdeeld per provincie. Omdat in aanvang enkele diensten werkzaam waren in meer dan één provincie, werden de cijfers over twee provincies samen genomen. Cijfers voor 2006 zijn niet beschikbaar. Oost Limburg De capaciteit voor de thuisbegeleidingsdiensten werd de voorbije 8 jaar systematisch verhoogd. Hierdoor is er meer dan een verdubbeling geweest in het aantal toegeleide en begeleidde personen met ASS 2. In onderstaande tabel vindt u het aantal geregistreerde vragen thuisbegeleiding, telkens op 31 december van het vermelde jaar, van personen waarvan minstens één van de geregistreerde handicapcodes autismespectrumstoornissen is. Het gaat dus niet om het aantal wachtenden met als voorkeurvoorziening een dienst die zich specifiek naar personen met autisme richt. Ook mensen met een meervoudige handicap, waarvan autisme één van de handicaps is, komen in deze cijfers voor. Voor de interpretatie van deze cijfers zijn een aantal bedenkingen belangrijk. Het gaat om cijfers uit de centrale registratie van zorgvragen (CRZ) van het VAPH. Vanaf ongeveer 2005 werden deze cijfers gebruikt bij de verdeling van de middelen uitbreidingsbeleid. Hiervoor gold de algemene regel dat het niet nodig was om vragen thuisbegeleiding te registreren. Vanaf 1 december 2011 was de registratie bij de CRZ een voorwaarde om de thuisbegeleiding op te starten binnen de niet-rechtstreeks toegankelijke hulpverlening. Op 16 september 2013 werden alle zorgvragen van minderjarigen in Oost- doorgegeven aan de intersectorale toegangspoort. De rest van volgde op 1 maart Dit verklaart de plotse dalingen in de cijfers via de CRZ. Voor Oost- gaat het vanaf 2013 enkel nog over meerderjarigen. Hetzelfde geldt voor de rest van in 2014.

3 Brussel Limburg Oost- totaal Voor 2014 beschikken we gelet op de inwerkingtreding van het decreet integrale jeugdhulp niet over vergelijkbare gegevens. Uit het zorgregierapport van 2015 blijkt dat er op 31 december unieke cliënten met autisme op een wachtlijst van een VAPH voorziening wachten op de typemodule mobiele en/of ambulante begeleiding voor minderjarigen met een handicap (hoge frequentie). De cijfers 2016 kunnen p opgeleverd worden bij de publicatie van het jaarverslag. De cijfers die vanaf 2015 door de intersectorale toegangspoort aangeleverd worden, dienen anders geïnterpreteerd te worden dan de cijfers in bovenstaande tabel. De intersectorale toegangspoort rapporteert het aantal unieke cliënten met autisme op een wachtlijst van een VAPH-voorziening die wachten op de typemodule mobiele en/of ambulante begeleiding voor minderjarigen met een handicap (hoge frequentie). De cijfers afkomstig van het VAPH zoals vermeld in bovenstaande tabel rapporteren het aantal personen waarvan de geregistreerde handicapcodes autismespectrumstoornissen is. Een daling van de cijfers kan mogelijks te maken hebben met de implementatie van rechtstreeks toegankelijke hulp, waardoor meer cliënten rechtstreeks gebruik maken van zorg en de toegangspoort niet meer hoeven te passeren. 3. In onderstaande tabel vindt U het aantal minderjarigen dat gebruik maakt van een thuisbegeleidingsdienst erkend voor gedrags- en/of emotionele stoornissen onderverdeeld per provincie Oost De provincie Limburg heeft geen thuisbegeleidingsdienst specifiek voor minderjarigen met gedrags- en/of emotionele stoornissen.

4 4. In onderstaande tabel vindt u het aantal geregistreerde vragen thuisbegeleiding, telkens op 31 december van het vermelde jaar van personen waarvan minstens één van de geregistreerde handicapcodes ernstige gedrags- en emotionele stoornissen is. Het gaat dus niet om het aantal wachtenden met als voorkeurvoorziening een dienst die zich specifiek naar personen met gedrags- en emotionele stoornissen richt. Ook mensen met een handicap en bijkomende ernstige gedrags- en emotionele stoornissen komen in deze cijfers voor. Voor de interpretatie van deze cijfers gelden dezelfde bedenkingen als die boven tabel 2 staan. Bijkomend dienen we te vermelden dat de specifieke thuisbegeleidingsdiensten voor kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen een eerste erkenning kregen naar aanleiding van het uitbreidingsbeleid van Dit betekent dat het VAPH-aanbod tot en met 2010 voor kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen enkel uit (semi-)residentiële diensten en voorzieningen bestond. Meerderjarigen daarentegen met enkel gedrags- en emotionele stoornissen behoren niet tot de doelgroep van het VAPH maar van de geestelijke gezondheidszorg. Brussel Limburg Oost- totaal Voor 2014 beschikt de Intersectorale Toegangspoort (ITP) niet over deze gegevens, cijfers voor 2016 zullen ter beschikking worden gesteld na het jaarverslag In het zorgregierapport van 2015 kan u lezen dat er op 31 december unieke cliënten met de typemodule GES+ en 368 unieke cliënten met de typemodule gedrags- en emotionele stoornissen op een wachtlijst van een VAPH voorziening typemodule mobiele en/of ambulante begeleiding voor minderjarigen met een handicap (hoge frequentie) geregistreerd staan. Er zijn geen regionale cijfers beschikbaar. 5. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de budgetten per jaar per provincie en per dienst weer. Het bedrag vertegenwoordigt de reguliere subsidiëring uitbetaald door het VAPH aan de thuisbegeleidingsdiensten erkend voor autismespectrumstoornissen. De bedragen uitbetaald in 2015 en 2016 zijn nog niet afgerekend. De betalingsgegevens voor thuisbegeleidingsdiensten erkend voor autismespectrumstoornissen zijn ter beschikking vanaf Bij de opstart van de thuisbegeleidingsdiensten stonden enkele thuisbegeleidingsdiensten in voor meerdere provincies. In de tabel is dit weer te vinden door een gedeeld budget tussen twee provincies.

5 6. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de budgetten per jaar per provincie en per dienst weer. Het bedrag vertegenwoordigt de reguliere subsidiëring uitbetaald door het VAPH aan de thuisbegeleidingsdiensten erkend voor gedrags- en/of emotionele stoornissen. Door de subsidiëringscyclus zijn de definitieve bedragen nog niet ter beschikking aangezien er nog niet afgerekend is voor de jaren 2015 en Oost Oost- Limburg De provincie Limburg heeft geen thuisbegeleidingsdienst specifiek voor minderjarigen met gedrags- en/of emotionele stoornissen (zie vraag 3). 7-8 (vraag 9 is identiek als vraag 8). Vanaf 1 januari 2017 worden de diensten thuisbegeleiding ingekanteld in de algemene regelgeving Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Deze diensten kunnen ondersteuning bieden aan alle doelgroepen, waaronder personen met autisme. Uiteraard zullen de bestaande thuisbegeleidingsdiensten zich naar de gebruikers toe blijven profileren als begeleidingsdiensten voor personen met autisme of met een gedrags- en/of emotionele stoornis, maar er worden door de inkanteling geen middelen meer gereserveerd voor welbepaalde doelgroepen. Globaal gezien blijven minstens dezelfde middelen als in 2016 voorhanden, uitgebreid met middelen uitbreidingsbeleid Maar ook die uitbreiding gebeurt reeds binnen de regelgeving RTH. Over de inzet van het uitbreidingsbeleid van 2018 en 2019 is er nog geen definitieve beslissing.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

Een mogelijkheid voor de gezinnen is thuisbegeleiding, een andere is de zorg die ambulante revalidatiecentra aanbieden.

Een mogelijkheid voor de gezinnen is thuisbegeleiding, een andere is de zorg die ambulante revalidatiecentra aanbieden. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 300 van BJÖRN ANSEEUW datum: 27 januari 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderen met autismespectrumstoornis - Wachtlijsten en behandeling

Nadere informatie

Zorgregierapport VAPH minderjarigen

Zorgregierapport VAPH minderjarigen Zorgregierapport VAPH minderjarigen Intersectorale toegangspoort 1 januari 2015 31 december 2015 Voorwoord Dit rapport is een aanvulling op het intersectoraal jaarverslag. Het gaat specifiek in op de vraag

Nadere informatie

Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van zaken (3)

Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van zaken (3) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 721 van TINE VAN DER VLOET datum: 21 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Personen met een basisondersteuningsbudget (BOB) - Stand van

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie

Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie Van de 11.828 kinderen en jongeren voor wie in 2017 een indicatiestellingsverslag is afgeleverd, zijn er 11.554 in regie gekomen. Het verschil heeft te maken

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010

Nadere informatie

Jeugdhulpregie. Nieuwe hulpvragen

Jeugdhulpregie. Nieuwe hulpvragen Jeugdhulpregie Van de 12.145 kinderen en jongeren voor wie in 2016 een indicatiestellingsverslag is afgeleverd, zijn er 12.028 in regie gekomen. Het verschil heeft te maken met indicatiestellingsverslagen

Nadere informatie

CRZ-rapport gegevens 31 december 2008

CRZ-rapport gegevens 31 december 2008 CRZ-rapport gegevens 31 december 2008 Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Voorwoord... 3 1. aantal personen met een actieve zorgvraag... 4 2. Aantal personen met een dringende vraag... 8 3. Aantal langwachtende

Nadere informatie

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 535 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 30 maart 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut v Inhoudsopgave 1. Wat is Persoonsvolgende Financiering?...3 1.1. Perspectiefplan 2020...3 1.2. Waarom PVF?...3 1.3. Trap 1 en trap 2...3 2. Trap

Nadere informatie

Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente. Integrale jeugdhulp is gestart op 1 maart Wat betekent dit voor uw kind?

Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente. Integrale jeugdhulp is gestart op 1 maart Wat betekent dit voor uw kind? Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente UW KENMERK CONTACTPERSOON E-MAIL dossiernummer Zie achteraan bijlage ONS KENMERK TELEFOON BIJLAGEN Start integrale jeugdhulp 1 17

Nadere informatie

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012)

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012) BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012) SAMENVATTING Het aantal geregistreerde zorgvragen blijft stijgen. Het gaat hierbij om een diversiteit van vragen, van weinig intensieve

Nadere informatie

Omzendbrief 10 december 2012

Omzendbrief 10 december 2012 Omzendbrief 10 december 2012 Gericht aan de directies van de Résidentiële voorzieningen voor Opvang, Behandeling en Begeleiding van Personen met een Handicap Vragen naar: Sven Pans Telefoon: 02 225 85

Nadere informatie

Tabel: Aantal unieke minderjarigen met een indicatiestellingsverslag in 2015, naar vervolg in regie, naar leeftijd en naar regio

Tabel: Aantal unieke minderjarigen met een indicatiestellingsverslag in 2015, naar vervolg in regie, naar leeftijd en naar regio Jeugdhulpregie Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van de voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september 2013). Ze regelt voor alle sectoren

Nadere informatie

UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Gecorrigeerd voorstel Regionaal Overlegnetwerk Gehandicaptenzorg West-Vlaanderen SITUERING Vanuit het ROG West-Vlaanderen zijn de

Nadere informatie

nr. 644 van TINE VAN DER VLOET datum: 5 juli 2016 aan JO VANDEURZEN Persoonsvolgende financiering (PVF) - Toegang voor jongvolwassenen

nr. 644 van TINE VAN DER VLOET datum: 5 juli 2016 aan JO VANDEURZEN Persoonsvolgende financiering (PVF) - Toegang voor jongvolwassenen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 644 van TINE VAN DER VLOET datum: 5 juli 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Persoonsvolgende financiering (PVF) - Toegang voor jongvolwassenen

Nadere informatie

IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015

IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015 IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015 Danny Aelvoet, Tanderuis vzw www.thuisbegeleidingautisme.be Erik Buelens, Het Raster vzw www.hetraster.be INHOUD Wie zijn wij? Beschouwing

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

VR DOC.1387/1BIS

VR DOC.1387/1BIS VR 2017 2212 DOC.1387/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

Tabel: aanvragen PAB UB 2018 naar resultaat (teleenheid = unieke kinderen en jongeren) Antwerpen Limburg

Tabel: aanvragen PAB UB 2018 naar resultaat (teleenheid = unieke kinderen en jongeren) Antwerpen Limburg //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// NOTA PAB uitbreidingsbeleid 2018 Datum:

Nadere informatie

Té-jongeren binnen het VAPH Mogelijkheden

Té-jongeren binnen het VAPH Mogelijkheden Té-jongeren binnen het VAPH Mogelijkheden 27 november 2012 Catherine T Joens Coördinator zorgregie OVL en WVL Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap cel zorgregie 1 Individueel traject van persoon

Nadere informatie

VR DOC.0263/1BIS

VR DOC.0263/1BIS VR 2019 0103 DOC.0263/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

Eerste trap in PVF : Basisondersteuningsbudget. 17 &19/06/ Update PVF. Diane Serneels. - Georganiseerd door de Vlaamse zorgverzekering

Eerste trap in PVF : Basisondersteuningsbudget. 17 &19/06/ Update PVF. Diane Serneels. - Georganiseerd door de Vlaamse zorgverzekering Basisondersteuningsbudget (BOB) Diane Serneels 1 Eerste trap in PVF : Basisondersteuningsbudget - Georganiseerd door de Vlaamse zorgverzekering - Ingebed in Vlaamse Sociale Bescherming - Dus in een systeem

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden VR 2016 2312 DOC.1482/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7

Nadere informatie

1. KORTVERBLIJF BINNEN RTH-CAPACITEIT IN COMBINATIE MET PVB

1. KORTVERBLIJF BINNEN RTH-CAPACITEIT IN COMBINATIE MET PVB Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: de vergunde zorgaanbieders 14 juni 2018 INF/AFZ/18/14 Contactpersoon Marc Sevenhant E-mail Erkenningen@vaph.be Telefoon

Nadere informatie

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Eerste aanvraag ZORG IMB PAB

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Eerste aanvraag ZORG IMB PAB MDT HET VEER CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

Nadere informatie

1 er wordt een punt 2 /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: 2 /1 budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning: een budget voor niet-

1 er wordt een punt 2 /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: 2 /1 budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning: een budget voor niet- Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010 houdende de uitvoering van het decreet van 30 maart 1999 houdende de organisatie van de zorgverzekering,

Nadere informatie

VR DOC.1120/2BIS

VR DOC.1120/2BIS VR 2018 0510 DOC.1120/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 februari 2016 houdende erkenning en subsidiëring van multifunctionele centra

Nadere informatie

Publicatie B.S.: Inwerkingtreding: Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1.

Publicatie B.S.: Inwerkingtreding: Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1. BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 24 april 2009 tot vaststelling van de voorwaarden voor de experimentele subsidiëring van een aanvullend geïndividualiseerd hulpaanbod in de intersectorale aanpak van

Nadere informatie

VR DOC.1517/2BIS

VR DOC.1517/2BIS VR 2016 2312 DOC.1517/2BIS VR 2016 2312 DOC.1517/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van een aantal besluiten van de Vlaamse Regering over de invoering van persoonsvolgende financiering

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden VR 2017 1003 DOC.0220/2QUATER Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

dat we de automatische toekenningsgroepen die zich gedurende het hele jaar aandienen steeds onmiddellijk een budget ter beschikking kunnen stellen. He

dat we de automatische toekenningsgroepen die zich gedurende het hele jaar aandienen steeds onmiddellijk een budget ter beschikking kunnen stellen. He Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 Brussel T 02 225 84 11 F 02 225 84 05 informatie@vaph.be www.vaph.be NOTA DOC/RC/2016/25.10/40 PWR 161018 B02 14 oktober 2016 Uitbreidingsbeleid 2017 & Beschikbare

Nadere informatie

Jaarverslag Erkend en gesubsidieerd door het VAPH

Jaarverslag Erkend en gesubsidieerd door het VAPH Jaarverslag 2013 Begeleid Wonen Tienen v.z.w. Beauduinstraat 150 3300 Tienen Tel.: 016/81 48 46 E-mail: secretariaat@begeleidwonentienen.be Website: www.begeleidwonentienen.be Erkend en gesubsidieerd door

Nadere informatie

Persoonsvolgende financiering. Streekforum zorg - 17 mei 2017

Persoonsvolgende financiering. Streekforum zorg - 17 mei 2017 Persoonsvolgende financiering Streekforum zorg - 17 mei 2017 WWW.EPO2.ORG persoonsvolgende financiering: vanwaar? Basis: perspectiefplan 2020 van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo

Nadere informatie

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) - Toegekende personeelspunten (2)

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) - Toegekende personeelspunten (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 448 van TINE VAN DER VLOET datum: 9 maart 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) - Toegekende personeelspunten

Nadere informatie

Typemodules handicap: koppeling met bestaande zorgvormen binnen het VAPH

Typemodules handicap: koppeling met bestaande zorgvormen binnen het VAPH Omzendbrief IJH 2014/1 10 februari 2014 Gericht aan de multidisciplinaire teams; Gericht aan de voorzieningen die zich richten tot minderjarigen; Gericht aan de contactpersonen zorgregie. VRAGEN NAAR:

Nadere informatie

Priorchecklists voor het bekomen van een PAB konden tot 17 januari 2017 worden ingediend.

Priorchecklists voor het bekomen van een PAB konden tot 17 januari 2017 worden ingediend. //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// NOTA PAB uitbreidingsbeleid 2017 Datum:

Nadere informatie

De Sociale plattegrond. Missie en opdrachten

De Sociale plattegrond. Missie en opdrachten De Sociale plattegrond Sector: VAPH (minderjarigen) Spreker: Paul Ongenaert (De Hagewinde) Missie en opdrachten Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wil de participatie, integratie

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

Richtlijnen: Thuisbegeleidingsdiensten

Richtlijnen: Thuisbegeleidingsdiensten Richtlijnen: Thuisbegeleidingsdiensten Richtlijnen Thuisbegeleiding versie 2: juli 2013 1 van 14 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doelgroep... 4 3 Opdracht... 5 3.1 Niet-rechtstreeks toegankelijke hulp... 5 3.2

Nadere informatie

VR DOC.0136/2

VR DOC.0136/2 VR 2019 0802 DOC.0136/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2007 tot vaststelling van de bepalingen en voorwaarden van erkenning en subsidiëring

Nadere informatie

PersoonsVolgende Financiering Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Flexibel Aanbod Meerderjarigen Een update

PersoonsVolgende Financiering Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Flexibel Aanbod Meerderjarigen Een update PersoonsVolgende Financiering Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Flexibel Aanbod Meerderjarigen Een update 1 TOEGANGSPOORT PersoonsVolgende Financiering (PVF) TRAP 1 Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening

Nadere informatie

Richtlijnen Thuisbegeleidingsdiensten

Richtlijnen Thuisbegeleidingsdiensten Richtlijnen Thuisbegeleidingsdiensten Versie 3: maart 2016 Richtlijnen Thuisbegeleiding versie 3: maart 2016 1 van 11 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doelgroep... 3 3 Opdracht... 3 3.1 Niet-rechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

IRPC DE INTERSECTORALE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE IN DE WERKING VAN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT

IRPC DE INTERSECTORALE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE IN DE WERKING VAN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT Hoofdstuk 6 IRPC DE INTERSECTORALE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE IN DE WERKING VAN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

5 voucher: de voucher, vermeld in artikel 2, 11 van het decreet van 25 april 2014 houdende de persoonsvolgende financiering voor personen met een hand

5 voucher: de voucher, vermeld in artikel 2, 11 van het decreet van 25 april 2014 houdende de persoonsvolgende financiering voor personen met een hand Besluit van de Vlaamse Regering houdende het vergunnen van aanbieders van niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning voor personen met een handicap DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Inhoud 1 De Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie in de werking van de Intersectorale Toegangspoort...3

Inhoud 1 De Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie in de werking van de Intersectorale Toegangspoort...3 Hoofdstuk 6 IRPC Inhoud 1 De Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie in de werking van de Intersectorale Toegangspoort...3 1.1 Situering...3 1.2 Opdracht...3 1.3 Samenstelling...3 1.4 Werking...4

Nadere informatie

VR DOC.1450/2BIS

VR DOC.1450/2BIS VR 2018 2112 DOC.1450/2BIS VR 2018 2112 DOC.1450/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2007 tot vaststelling van de bepalingen en voorwaarden

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2019; Besluit van de Vlaamse Regering over de transitie van de personen met een handicap die zorg en ondersteuning krijgen in het buitenland en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni

Nadere informatie

Graag informeer ik hierbij naar de werking van de Zorginspectie met betrekking tot het toezichtsdomein gehandicaptenzorg.

Graag informeer ik hierbij naar de werking van de Zorginspectie met betrekking tot het toezichtsdomein gehandicaptenzorg. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 818 van ELS ROBEYNS datum: 13 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Zorginspectie - Gehandicaptenzorg Graag informeer ik hierbij

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort

Intersectorale toegangspoort Intersectorale toegangspoort Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost- op 16 september 2013). Deze regelt voor

Nadere informatie

VR DOC.0309/2BIS

VR DOC.0309/2BIS VR 2016 2503 DOC.0309/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende het vergunnen van aanbieders van niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning voor personen met een handicap DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering over de ondersteuning van meerderjarige personen met een dubbeldiagnose en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2017 houdende de methodiek voor

Nadere informatie

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar PC Caritas Caritasstraat 76 9090 Melle Tel. 09 210 69 69 - Fax : 09 252 24 61 E-mail :info@pccaritas.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT PC Caritas In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp;

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp; Ministerieel besluit met betrekking tot de werking van de gemandateerde voorzieningen en van de sociale diensten in de integrale jeugdhulp en de organisatie van bemiddeling in de regio Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

CAR netwerk Waas & Dender

CAR netwerk Waas & Dender CAR netwerk Waas & Dender 2 de lijn van de gezondheidszorg Wat en voor wie? Gespecialiseerd in multidisciplinaire diagnostiek en behandeling van kinderen met neurobiologische ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

Ambulante werkvormen binnen het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Ambulante werkvormen binnen het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap SAMENWERKINGSOVEREENKOMST THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN VLAANDEREN (SWOT-V) P.a. Centrum Zuid 1113 3530 HOUTHALEN Ambulante werkvormen binnen het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1. Probleemstelling

Nadere informatie

17 & 19/06/2015 Update PVF. Rechtstreeks toegankelijke hulp. Fanny De Langhe. Inhoudstabel 1) RTH. 2) Thuisbegeleiding.

17 & 19/06/2015 Update PVF. Rechtstreeks toegankelijke hulp. Fanny De Langhe. Inhoudstabel 1) RTH. 2) Thuisbegeleiding. Rechtstreeks toegankelijke hulp Fanny De Langhe 1 Inhoudstabel 2) Thuisbegeleiding 3) Respijtzorg 2 1 1) Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) BVR RTH: - 2013 - zowel minderjarigen als meerderjarigen Wat

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

VR DOC.0263/2BIS

VR DOC.0263/2BIS VR 2019 0103 DOC.0263/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2013 betreffende rechtstreeks toegankelijke hulp voor personen met een handicap

Nadere informatie

Limburgse Stichting Autisme

Limburgse Stichting Autisme Limburgse Stichting Autisme Jaarverslag 216 Limburgse Stichting Autisme Donkweg 49 352 Zonhoven 2 . Inhoudstafel. Inhoudstafel 3 1. Erkenningen 4 2. Wat is autisme? 4 3. Doelstellingen van thuisbegeleiding

Nadere informatie

Op 21 maart 2016 stelde ik een schriftelijke vraag (nr. 424) over het macrobudgettair kader voor de persoonsvolgende financiering (PVF).

Op 21 maart 2016 stelde ik een schriftelijke vraag (nr. 424) over het macrobudgettair kader voor de persoonsvolgende financiering (PVF). SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 524 van TINE VAN DER VLOET datum: 12 mei 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Persoonsvolgende financiering (PVF) - Macrobudgettair kader

Nadere informatie

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 MONITORING www.eyouth.vlaanderen.be/1g1p Alle vragen naar Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp Binnen de 30 dagen heeft RTJ-organisatie

Nadere informatie

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP?

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? Erkend MDT voor opmaak aanvraagdocument Integrale Jeugdhulp Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen COS Leuven campus Sint-Rafaël Kapucijnenvoer

Nadere informatie

VR DOC.1481/1

VR DOC.1481/1 VR 2016 2312 DOC.1481/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering over de verdeling van de middelen

Nadere informatie

VR DOC.0952/2BIS

VR DOC.0952/2BIS VR 2018 2007 DOC.0952/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 oktober 2008 tot uitvoering van het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand

Nadere informatie

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Het basisondersteuningsbudget (BOB) is een Vlaamse premie of tegemoetkoming voor personen met een handicap die een beperkte

Nadere informatie

Deel 1: Beschrijving van de structurele externe overlegorganen waar we aan participeren.

Deel 1: Beschrijving van de structurele externe overlegorganen waar we aan participeren. 1 / 6 Deel 1: Beschrijving van de structurele waar we aan participeren. In deze procedure beschrijven we enkel het permanent of structureel overleg waaraan we verplicht of vrijwillig participeren. Naast

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 november 2018; Pagina 1 van 7

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 november 2018; Pagina 1 van 7 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering die verband houden met de ondersteuning van personen met een handicap, wat betreft reservevorming, en

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 19 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 19 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 oktober 2008 tot uitvoering van het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand en het kaderdecreet

Nadere informatie

Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH)

Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH) Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH) Voor personen met een (vermoeden van) beperking RTH Oost-Vlaanderen 2 Doelgroep RTH PERSOON MET (EEN VERMOEDEN VAN) EEN BEPERKING Minder- en meerderjarigen

Nadere informatie

1 inhoudsopgave... 1 2 Inhoudelijk kader... 2 3 Budgettair kader voor 2015-2019... 3 3.1 Toelichting bij de gefaseerde invoering:...

1 inhoudsopgave... 1 2 Inhoudelijk kader... 2 3 Budgettair kader voor 2015-2019... 3 3.1 Toelichting bij de gefaseerde invoering:... Omzendbrief ZR 31 12 november 2014 Gericht aan alle belanghebbenden Inzet uitbreidingsbeleid VAPH 2015 1 inhoudsopgave 1 inhoudsopgave... 1 2 Inhoudelijk kader... 2 3 Budgettair kader voor 2015-2019...

Nadere informatie

Wachtlijstgegevens op 31 december 2003

Wachtlijstgegevens op 31 december 2003 1 Wachtlijstgegevens op 31 december 2003 Het Vlaams Fonds en de provincies presenteren u in voorliggend rapport de cijfergegevens over het aantal personen met een handicap die geregistreerd staan op de

Nadere informatie

Zorgregie. Informatiesessie, februari 2009 VAPH, cel zorgregie. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap cel zorgregie 1

Zorgregie. Informatiesessie, februari 2009 VAPH, cel zorgregie. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap cel zorgregie 1 Zorgregie Informatiesessie, februari 2009 VAPH, cel zorgregie Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap cel zorgregie 1 Structuur van de presentatie 1. Ontwerp opnameprioriteiten minderjarigen 2.

Nadere informatie

Implementatie van en transitie naar PVF. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Implementatie van en transitie naar PVF. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Implementatie van en transitie naar PVF Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 1 VAPH 2015 84.624 mensen die een inkomensvervangende tegemoetkoming en/of een integratietegemoetkoming

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

nr. 26 van VERA JANS datum: 4 oktober 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderen en jongeren met een handicap - Verhoogde kinderbijslag

nr. 26 van VERA JANS datum: 4 oktober 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderen en jongeren met een handicap - Verhoogde kinderbijslag SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 26 van VERA JANS datum: 4 oktober 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderen en jongeren met een handicap - Verhoogde kinderbijslag Ouders

Nadere informatie

Online te downloaden op:

Online te downloaden op: Dossier Jaarverslag Jeugdhulp 2017 9 oktober 2018 1.Inleiding: Timing: Publicatie was oorspronkelijk voorzien voor eind mei, begin juni 2018. Opgeschoven tot begin juli om nog een paar gegevens extra te

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en de subsidieregeling

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder: bijlage bij informatief 2016/065 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de transitie van personen met een handicap met een actieve zorgvraag naar persoonsvolgende financiering DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

VR DOC.0786/2BIS

VR DOC.0786/2BIS VR 2018 1307 DOC.0786/2BIS Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen uit de regelgeving betreffende de woonzorgvoorzieningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Woonzorgdecreet

Nadere informatie

In de beleidsbrief Welzijn, Volksgezindheid en Gezin zegt de minister ook werk te maken van een flexibele kinderopvang.

In de beleidsbrief Welzijn, Volksgezindheid en Gezin zegt de minister ook werk te maken van een flexibele kinderopvang. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 440 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 10 april 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Flexibele kinderopvang - Stand van zaken In een persbericht

Nadere informatie

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL Rosien Mesdag, Consulentenwerking Onada, Gouverneur Kinsbergencentrum Stéphanie Danckaert, Consulententeam Vlaams-Brabant & Brussel, UPC St.- Kamillus Inhoudstafel

Nadere informatie

Wachtlijstgegevens op 30 juni 2003

Wachtlijstgegevens op 30 juni 2003 1 Wachtlijstgegevens op 30 juni 2003 Het Vlaams Fonds en de provincies presenteren u in voorliggend rapport de cijfergegevens over het aantal personen met een handicap die geregistreerd staan op de Centrale

Nadere informatie

6/03/2019. Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie. 3 hoeden. Beperking en epilepsie Epilepsie en een beperking

6/03/2019. Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie. 3 hoeden. Beperking en epilepsie Epilepsie en een beperking Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie Gent 9 februari 2018 Ann Blomme zus teamcoach vrijwilliger ann.blomme@fiolavzw.be 3 hoeden Er is meer aan de hand En nu? Het bos en de bomen Beperking

Nadere informatie

Pleegzorg West-Vlaanderen vzw

Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Het decreet m.b.t. de nieuwe organisatie pleegzorg Algemene vergadering ROG 11 februari 2014 Hilde Dekiere Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Deel 1: Achtergrond decreet samenwerking

Nadere informatie

Aanvraag en inschaling PAB

Aanvraag en inschaling PAB Aanvraag en inschaling PAB 1 Inhoud Inhoud... 2 1. Een woordje uitleg over PAB... 3 1.1 Wat is het PAB?... 3 1.2 Waarvoor mag ik het PAB gebruiken?... 3 1.3 Wat mag ik niet doen met het budget?... 4 1.4

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1; Besluit van de Vlaamse Regering van 13 januari 2006 betreffende de boekhouding en het financieel verslag voor de voorzieningen in bepaalde sectoren van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Nadere informatie

Nummer: INF/MDT/1503. Brussel, 19/03/2015

Nummer: INF/MDT/1503. Brussel, 19/03/2015 Nummer: INF/MDT/1503 Brussel, 19/03/2015 Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Aan de voorzitter en de leden van de permanente werkgroep Inschrijvingen en Evaluaties

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 december 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 december 2018; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en de subsidieregeling van gebruikersverenigingen met informatieloket voor personen met een handicap en van gebruikersverenigingen met

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vaststelling van de procedure en de voorwaarden volgens welke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap bijzondere subsidies kan verlenen DE VLAAMSE

Nadere informatie

nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd

nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd De

Nadere informatie

Omzendbrief Uitbreidingsbeleid 2014

Omzendbrief Uitbreidingsbeleid 2014 Situering Omzendbrief Uitbreidingsbeleid 2014 Perspectief 2020 Diensten Ondersteuningsplan Toegangspoort Zorgregie N- Inzet van 146 miljoen euro extra in de periode 2009-2014 Budget 2014: 27,24 miljoen

Nadere informatie

Persoonsvolgende Financiering

Persoonsvolgende Financiering Editie januari 2016 Persoonsvolgende Financiering www.vaph.be 2 Persoonsvolgende Financiering ONDERSTEUNING OP MAAT De zorg, ondersteuning en assistentie voor personen met een handicap worden met de komst

Nadere informatie

Ondersteuningsaanbod in Vlaanderen: financiering en prijsbepaling

Ondersteuningsaanbod in Vlaanderen: financiering en prijsbepaling Ondersteuningsaanbod in Vlaanderen: financiering en prijsbepaling Jos Theunis Afdelingshoofd Zorg VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Zorgaanbod in Vlaanderen Hoe wordt de zorg gefinancierd?

Nadere informatie

VR DOC.0082/1BIS

VR DOC.0082/1BIS VR 2018 0202 DOC.0082/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra.

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 519 van ELS ROBEYNS datum: 11 mei 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Woonzorgcentra Limburg - Bijkomende bedden Aangezien de provincie

Nadere informatie

Contactpersoon Cluster Indicatiestelling en Prioritering Bijlagen 2

Contactpersoon Cluster Indicatiestelling en Prioritering  Bijlagen 2 Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: de multidisciplinaire teams, de diensten ondersteuningsplan, de coördinatiepunten handicap 28 maart 2017 1702 Contactpersoon

Nadere informatie