Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 Inleiding: De Waal is één van de belangrijkste rivieren van Nederland. Hierdoor heeft een groot deel van ons land met deze rivier en al zijn voor- en nadelen te maken. Maar wat nog veel belangrijker is, de rivier kan voor veel mensen een gevaar betekenen. Want de natuur is onvoorspelbaar en daarmee dus ook de Waal. Gelukkig is men zich in Nederland bewust van deze gevaren en worden er dus ook maatregelen genomen om te voorkomen dat we in Nederland ooit met deze gevaren geconfronteerd worden. Hierbij moet je denken aan dijkverzwaringen, kribverlagingen enzovoorts. Het nadeel van deze maatregelen is alleen dat het vaak zo is dat deze het uiterlijk van het Waallandschap niet ten goede komen. Dit is de reden dat het project WaalWeelde in het leven is geroepen. Dit project is er op gericht om het Waalgebied zo veilig mogelijk te maken, en te houden, maar hierbij ook het uiterlijk van het Waalgebied in acht te nemen. Zo wil men er voor zorgen dat er nog jaren lang veilig van het Waalgebied genoten kan worden. Binnen het project WaalWeelde zijn de volgende clusters te onderscheiden: Oost: Overbetuwe, Nijmegen en Beuningen, Westelijk begrensd door de gemeentegrenzen van Overbetuwe/Neder-Betuwe en Beuningen/Druten. Midden: Neder-Betuwe, Tiel, Druten en West Maas en Waal, Westelijk begrensd door de gemeentegrenzen van Tiel/Neerijnen en West Maas en Waal/Maasdriel. West: Neerijnen, Lingewaal, Maasdriel en Zaltbommel. ( Mogelijk ontstaat er in de toekomst nog een vierde cluster, OOST-OOST, bestaande uit de bovenstroomse Waalgemeenten Rijnwaarden, Millingen, Lingewaard en Ubbergen.)

2 Hoofdvraag: Sluiten de doelstellingen van het project WaalWeelde aan bij de wensen van de bewoners van het Waalgebied? 1. Wat is en wat doet WaalWeelde? 2. Wat is de aanleiding voor het project? 3. Wat staat er in de PKB over het project WaalWeelde? 4. Welke processen binnen het project zijn al gaande? 5. Welke andere projecten zijn actief op dit gebied? 6. Hoe willen ze het project bekostigen? 7. Wat doet de WaalWeelde om tot een ontwerpplan te komen? 8. Hoe denken omwonenden over het Waalgebied zelf? 9. Welke functie vervult het Waalgebied voor hen? 10. Hoe denken omwonenden van de Waal over dit project? 11. Wat moet er volgens de omwonenden van de Waal nog veranderen aan het project? Wij denken dat het project WaalWeelde een zeer goed initiatief is om het Waalgebied te verbeteren en dat de doelstellingen van het project aansluiten bij de wensen van de meeste bewoners van het Waalgebied. Dit omdat wij denken dat uiteindelijk iedereen toch wel streeft naar een veilige leefomgeving. Maar niet alleen veiligheid is belangrijk, voor de meeste mensen speelt ook uiterlijk een belangrijke rol. Wie wil er nou niet mooie natuur om zijn huis? En laat dit nu net één van de doelstellingen van het project zijn. Daarom denken wij dat de doelstellingen zo goed aansluiten bij de wensen van de bewoners. Wij denken echter ook dat het project nog wel wat moet sleutelen aan hun naamsbekendheid. Het project WaalWeelde is namelijk in onze leefomgeving uiterst onbekend en weinig besproken, terwijl het dat wel verdiend te zijn.

3 Sluiten de doelstellingen van het project WaalWeelde aan bij de wensen van de bewoners van het Waalgebied? 1. Wat is en wat doet het project WaalWeelde? Het doel van WaalWeelde is letterlijk: het vergroten van de maatschappelijke effectiviteit voor het concept van Leven met Water, door betere participatie van belanghebbenden in het uiterwaardengebied langs de Waal tussen Nijmegen en Brakel. Het project moet leiden tot ruimtelijke kwaliteit, in combinatie met economische groeimogelijkheden. Het project WaalWeelde wil de Waal mooier maken en tegelijkertijd ook de kans op overstromingen verlagen. Ook willen ze kans voor de Waal op ruimtelijke ontwikkeling vergroten. De doelstellingen op het gebied van de veiligheid van de Waal willen ze voor 2015 gerealiseerd hebben. De vertrekpunten van het project WaalWeelde zijn de vier R s: Vergroting van de Ruimtelijke kwaliteit, vergroting van de Rivierwaterafvoercapaciteit, perspectief voor Regionale economische ontwikkelingen en Regionale samenwerking. Het project WaalWeelde is een initiatief van het Waalfront, een groep betrokken bestuurders, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Het Waalfront treedt hierbij op als opdrachtgever. WaalWeelde wil de vier B s beter in staat stellen om hun doelen te bereiken. De vier B s zijn burgers/belangengroepen, bedrijven, bestuurders en beambten. Burgers en belangengroepen zijn vaak geïnteresseerd in projecten als de WaalWeelde. Maar ze hebben simpelweg te weinig kennis en te weinig middelen om ook daadwerkelijk iets te kunnen doen. Door hen al in een vroeg stadium te betrekken bij het project WaalWeelde hopen ze dit te kunnen verminderen. Bedrijven daarentegen hebben juist genoeg financiële middelen en ondernemerschap om hun ideeën te realiseren maar voelen zich vaak gebonden aan de regelgeving. Bestuurders uit de omliggende gemeenten van de Waal zijn vaak niet groot en machtig genoeg en hebben te weinig kennis en kunde om ook maar enige druk uit te oefenen op het landelijke beleid. Dit wil de WaalWeelde veranderen door kennis aan te bieden en door organisatorische ondersteuning. Beambten kampen vaak met het probleem dat er een te laag budget is om de vier R s te realiseren (de vier R s komen in de volgende alinea aan bod). Ook kampen ze vaak met het feit dat ze te weinig bevoegdheden hebben om hun initiatieven verder uit te werken. Omdat ook deze initiatieven bij zouden kunnen dragen aan het realiseren van de vier R s, ondersteunt WaalWeelde de ambtenaren evenzeer als de bestuurders. Maar voor dit project is ook geld nodig, namelijk: ,- Dit wordt gefinancierd door enkele organisaties als Stichting Leven met Water, Rijkswaterstaat, TNO, Habiforum en Innovatienetwerk. Het Project WaalWeelde is officieel op 23 november 2006 van start gegaan.

4 Het veiliger maken van het Waalgebied bestaat voornamelijk uit het voorkomen van overstromingen en wateroverlast. Hierbij kun je denken aan dijkverhogingen, dijkverzwaringen, maar ook aan bijvoorbeeld kribverlagingen. Andere onderwerpen van het veiliger maken van de Waal betreffen recreatieve doeleinden. Zo wil men bijvoorbeeld het Waalgebied veiliger maken voor fietsers en voetgangers door voetpaden en fietspaden aan te leggen. Dit wordt uiteraard ook op zo n manier gedaan dat het het uiterlijk van het Waalgebied niet negatief beïnvloed. Het is de bedoeling dat het Waalgebied zijn authentieke uiterlijk behoudt, maar wel binnen zijn grenzen blijft. Als de Rijn op dit moment m³/s water ons land binnen zou voeren, zou dat betekenen dat het water 15cm hoger tegen de dijken zou staan dan veilig is. Ook kijkt WaalWeelde naar bijvoorbeeld klimaatveranderingen om het Waalgebied toch zo veilig mogelijk te maken. Zoals gezegd is het doel van het project WaalWeelde het Waalgebied zijn authentieke uiterlijk te laten behouden, ondanks alle veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden om allerlei bedreigingen van de rivier te voorkomen. Het uiterlijk van de Waal waar hier steeds over gesproken wordt bestaat uit een grote hoeveelheid natuurlandschap met alle bijbehorende flora en fauna. De veiligheidsmaatregelen die getroffen worden ten opzichte van de Waal komen dit uiterlijk meestal niet ten goede. Het vormt in sommige gevallen zelfs een bedreiging. Dit is zonde, aangezien de Bommelerwaard al zo veel van zijn natuur in moet leveren voor nieuwbouw. Dit doordat er zoveel mensen in de Bommelerwaard wonen en willen wonen, dat het huidige aantal huizen simpelweg niet toereikend is. Als de Bommelerwaard dan ook nog zijn kenmerkende natuur in het Waalgebied in moet leveren, blijft er niks meer van over. Dat zou een doodzonde zijn. Het project moet niet alleen de plannen in de toekomst wijzigen, ook moet het zich bekommeren om de situatie zoals hij nu is. Op dit moment zijn er ook verschillende aandachtspunten wat betreft het mooier maken van de Waal. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar flora en fauna binnen het Waalgebied, maar ook naar bestaande huizen, bedrijventerreinen en andere gebouwen. Zo is er bijvoorbeeld het plan om in Zuilichem twee bedrijventerreinen van de uiterwaard naar een andere plaats verhuizen. Dit om het collectieve uiterlijk van deze uiterwaarden te verbeteren. Je kunt dus stellen dat WaalWeelde een project is dat gericht is op het zo efficiënt mogelijk veiliger maken van de Waal, zonder daarbij het natuurlijke uiterlijk van de Waal te beschadigen. En dat men dit wil bereiken door middel van samenwerking tussen initiatiefnemers, overheid en burgers.

5 2. Wat is de aanleiding voor het project? Na perioden van hoogwater en dreigende overstromingen in 1993 en 1995 heeft de rijksoverheid de rivierendijken laten verstevigen. Het verhogen en verbreden van de dijken werkt niet waterstandsverlagend en kan hierdoor niet oneindig worden ingezet. Andere methoden zijn noodzakelijk om het rivierengebied op een lange termijn te beschermen. Vooral het teruggeven van ruimte aan de rivier is belangrijk. Zoals op de vorige pagina staat, als de Rijn op dit moment m³/s ons land binnen zou binnenvoeren, staat het water in de Waal 15 centimeter hoger tegen de dijken dan veilig is. Met andere woorden: er is een waterstandsdaling nodig van 15 centimeter bij een maatgevend hoogwater van m³/s. Sommige van de Waalgemeenten willen bouwen op hoogwatervrije plaatsen in het winterbed en 4 van dit soort plekken hebben al een EMAB status (Experimenten Met Aangepast Bouwen). Er zijn ook gemeenten die een stadsfront aan de rivier willen, oude bedrijventerreinen willen opruimen, meer natuur en doorgaande wandelroutes willen en nog veel meer. En er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de wensen en plannen van ondernemers en burgers. Met het oog op dit alles heeft de regering destijds vastgelegd dat Ruimte voor de Rivier niet alleen rivierveiligheid moet opleveren maar ook ruimtelijke kwaliteit. Het programma Ruimte voor de Rivier bestaat uit 40 maatregelen die het Nederlandse stroomgebied van de Rijn en een gedeelte van de Maas (stroomafwaarts van Hedikhuizen, nabij Den Bosch) beter zullen beschermen tegen overstromingen. Tegelijkertijd bieden de maatregelen kansen om de omgeving van de rivieren mooier en aantrekkelijker te maken. Het rivierengebied moet er in economisch, ecologisch en landschappelijk opzicht beter van worden.de maatregelen zijn vastgelegd in de PKB Ruimte voor de Rivier. Een vervelende bijkomst is dat er een maximum budget van 2,2 miljard aan dit project is gekoppeld, wat vooral is gebaseerd op de schattingen van de kosten om alleen rivierveiligheid te realiseren. De Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB RvR) geeft aanvulling aan dit nieuwe beleid. Om de ruimte voor de rivier te vergroten zijn er de komende jaren tientallen ingrepen gepland langs de Rijntakken. Deze ingrepen bestaan onder andere uit uiterwaardverlagingen, het verwijderen van obstakels zoals terreinen van voormalige steenfabrieken, het graven van strangen, nevengeulen en hoogwatergeulen en dijkterugleggingen. In de PKB is voor de Waal kribverlaging gepland. WaalWeelde zoekt een methode om de maatschappelijke effectiviteit van de uitvoering van dit Leven met Water -concept te vergroten. Dit gebeurt door een verband te leggen tussen rivierveiligheid, ruimtelijke kwaliteit en economische groei. Hierbij moeten alle partijen in alle fasen betrokken worden.

6 Een initiatiefgroep met de Stadsregio Arnhem Nijmegen, Regio Rivierenland, Radboud Universiteit Nijmegen, Provincie Gelderland, het Hoogwaterplatform, Stichting Symbiose tussen Veiligheid en Natuur en Dekker van de Kamp startte het project WaalWeelde doordat burgers, bedrijven, bestuurders en professionals in de Waalgemeenten denken dat het beter kan. Het doel ervan is om een alternatief te bedenken dat minstens zoveel rivierveiligheid oplevert, ruimte laat voor initiatieven vanuit het bedrijfsleven, tijdig en financieel te realiseren is en bovendien wel ruimtelijke ontwikkelingskansen en ruimtelijke kwaliteit oplevert. Er is een afspraak gemaakt met de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat dat WaalWeelde tot september 2008 de tijd krijgt om een volledig alternatief plan voor kribverlaging te ontwikkelen. Als aanleiding voor het project wordt dus gezien, het feit dat eerdere maatregelen die genomen zijn met betrekking tot de veiligheid van de Waal niet effectief zijn gebleken. En dat ze bovendien het authentieke uiterlijk van het Waalgebied hebben beinvloed.

7 3. Wat staat er in de PKB over het project WaalWeelde? Sinds kort (2006) is een Planologische Kernbeslissing (PKB) opgesteld voor de rivieren. In een PKB geeft de rijksoverheid globaal aan wat er met de ruimte in Nederland moet gebeuren: Waar mag worden gebouwd, waar mogen wegen andere infrastructuur worden aangelegd, waar is ruimte voor landbouw en natuur? Er zijn bijvoorbeeld PKB s voor Schiphol en het project Mainportontwikkeling Rotterdam, en sinds kort dus ook voor de rivieren. In de komende jaren werken provincies, gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat de maatregelen, die in de PKB Ruimte voor de Rivier staan, uit. In de PKB is besloten dat een grotere hoeveelheid water veilig door de rivier moet kunnen stromen. De PKB heeft drie doelen: - In 2015 kan een afvoer van kubieke meter water per seconde veilig door de rijntakken stromen. - Door de maatregelen die hiervoor nodig zijn, verbetert ook de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. - De extra ruimte die de rivier in de loop der eeuw nodig kan hebben als klimaatveranderingen verder doorzetten, blijft daarvoor beschikbaar. De basis-pkb bestaat zoveel mogelijk uit maatregelen die de rivier meer ruimte geven en hoge waterstanden verlagen. Voorbeelden daarvan zijn uiterwaardverlaging, dijkteruglegging, kribverlaging en zomerbedverdieping. Dijkversterking is alleen van toepassing als andere maatregelen te duur of niet geschikt zijn. Voor de Waal is vooral gekozen voor kribverlaging en het verwijderen van obstakels. Dit zijn relatief goedkope en eenvoudig uit te voeren maatregelen die veel effect hebben op de waterstandverlaging. Er is besloten dat er een waterstandsverlaging van 15cm in de Waal gerealiseerd moet worden. Alleen op enkele plaatsen is gekozen voor dijkteruglegging, zoals bij Lent en Munnikenland, en uiterwaardverlaging, bij Millingerwaard. Het project WaalWeelde vindt kribverlagingin het algemeen wel effectief, maar zijn er aan de andere kant uit principe toch op tegen omdat kribverlaging het Waalgebied niet mooier maakt. Maar uiteindelijk is er toch besloten om, binnen het kader van de PKB, 750 kribben in de Waal te verlagen. De totale kosten hiervan bedragen 117miljoen euro. Ook hebben de betrokken partijen een inrichtingsplan voor de Waaluiterwaarden opgesteld dat veiligheid koppelt aan sociaal-economische ontwikkeling. Dit plan houdt in dat waterstandsverlaging moet samengaan met de economische ontwikkeling, zodat de scheepvaart er niet onder leidt. Maar dit plan moet nog in de PKB worden opgenomen. De PKB maakt onderscheid tussen korte termijn maatregelen en lange termijn maatregelen.

8 Voor de Boven-Rijn en de Waal tot Vuren zijn de volgende maatregelen op korte termijn vastgesteld: Obstakelverwijdering Suikerdam en polderkade Extra uiterwaardvergraving Millingerwaard Dijkteruglegging Lent Kribverlaging Waalbochten Kribverlaging Midden-Waal Kribverlaging Waal Fort St.Andries Kribverlaging Beneden Waal Uiterwaardvergraving Brakelse Benedenwaarden Dijkverlegging Buitenpolder Het Munnikenland Geplande opslagplaatsen voor het opslaan van schone, licht of sterk verontreinigde grond: Oosterhoutse waarden Gouverneursche Polder Kerkenwaard Ruimtelijke reserveringen voor de lange termijn: retentiegebied Rijnstrangen dijkverlegging Oosterhout-Slijk Ewijk dijkverlegging Loenen dijkverlegging Hesselt dijkverlegging Brakelse Benedenwaarden De PKB Ruimte voor de Rivier bevat dus een behoorlijk aantal maatregelen en doelstelling met betrekking tot het veiliger maken van de Waal, en dus met betrekking tot het project WaalWeelde. Zowel op de lange termijn, als op de korte termijn.

9 4. Welke processen binnen het project WaalWeelde wil men gaan opstarten? Nog op te starten processen: Cluster Oost Overbetuwe Landgoed Loenen, binnendijkse zandwinning met aansluitende activiteiten buitendijks. Buitendijks speelt de Vogelrichtlijn een belangrijke rol, nog weinig bekend over de realisering hiervan. Buitendijks liggen ook twee campings, waarvoor het beleid recreatie en toerisme nog vastgesteld moet worden. Eventueel is er ten westen van de A50 mogelijk ruimte voor rivierverruimende ingrepen, zoals dijkverlegging. Dit ten bate van uitruil met mogelijk gewenste maatregelen ten oosten van de A50, waar deze ruimte niet is: tussen Slijk-Ewijk en Oosterhout is het binnendijks gedeelte bebouwd. Inrichten van de gehele Waaldijk (van grens tot grens) als 60 km-zone Versterking landschapsstructuur van het landgoed Loenen en ontwikkeling recreatievoorzieningen rond de ontzanding nabij Slijk-Ewijk (gebied ligt pal achter en aan de Waaldijk) Ontwikkeling woningenbouw Oosterhout tussen de Breeakker en de Waaldijk Verbreding A-50 (project van Rijkswaterstaat) Nijmegen Dijkverlegging Veur, Lent Oosterhoutse uiterwaarden Koers West Beuningen Bunswaard, EMAB-locatie van de gemeente Beuningen, woningen op een oud steenfabrieksterrein door ondernemer BOEI. Er is een grote tijdsdruk vanuit de overheid om de EMAB-locatie te realiseren, dus er is niet veel tijd voor afstemming met andere EMAB-locaties en randvoorwaarden af te spreken. Staartjeswaard: gewenste verplaatsing van een fabriek, speelt al jaren, maar er kan door overheid en provincie geen vervangende locatie binnen Nederland gevonden worden. Overnachtinghaven Weurt (RWS ON), grenzend aan de EMAB-locatie. Rond oktober moet er duidelijkheid komen of deze doorgaat. De gemeente wil deze RWS-ontwikkeling koppelen aan voordelen voor Weurt, zoals een betere ontsluiting van de EMAB-locatie.

10 Zandwinning ten bate van een te graven laadhaven op de grens Winssum- Deest; 120 schepen per dag, door middel van transportband (door de uiterwaard) of persleiding. De winning gaat 12 jaar duren, en levert 30 miljoen ton zand op. Inrichtingswensen gemeente (vogelvluchtschets Stroming). Cluster Midden Neder-Betuwe Willemspolder (IJzendoorn); Natuurontwikkelingsproject door Dekker/K3. Plan is al vrij ver in de planontwikkeling. Hiensche Waard (Dodewaard); Natuurontwikkelingsproject in combinatie met ontzanding. Is al afgesproken en is klaar om uitgevoerd te worden. Waarschijnlijk een financiële bottleneck. Gouverneurspolder (Echteld); Moet nog helemaal uitgewerkt worden. Hooge Waard (Echteld/Dodewaard); Nog geen concrete plannen. Hydrologisch liggen hier grote kansen. Wel wil de eigenaar ook delen in de opbrengsten. Kerncentrale (Dodewaard); Te saneren functie, gepland over 35/40 jaar. Te onderzoeken valt of sanering eerder financieel haalbaar is. Tiel Waalfront (stad naar de rivier), inclusief herinrichting Kleine Willemspolder/ drijvende woningen EMAB. Druten Drutense waarden; projectbesluit zal op 1 jan 2009 vallen (dus sluit aan op planning WaalWeelde = sept 2008). WaalWeelde heeft een meerwaarde voor Druten als WaalWeelde onderzoek kan aanbieden ten bate van dit project. Afferdense en Deestse waarden Toeristische toegankelijkheid veerdam West Maas en Waal (Waalzijde van de gemeente) Waalfront Beneden-Leeuwen Waaier van Geulen Beneden-Leeuwen Recreatie Beneden-Leeuwen: strang, opwaardering jachthaven, struinroutes, fietsroute over de dijk Nevengeul Wamel Dreumelse waard, vergraving ten bate van recreatievaart (parallelle geul) Maas- Waal connectie Drutense en Leeuwense waarden (deels)

11 Cluster West Neerijnen Fort St. Andries. Hier loopt een discussie tussen de rivierveiligheid en cultuur landschap. Deze is naar lange termijn verschoven. Dijkverlegging Heeselt, ook lange termijn; hier ligt een bocht in de rivier, met groot effect op waterstanden. Heesseltsche uiterwaarden Steenfabriek Haaften (geen project, deze steenfabriek hoort in het landschap thuis!) Bitumarien, Heijmans asfaltfabriek bij Oppijnen, staat (deels) te koop; excl saneringskosten. Groot deel hoogwatervrij terrein. Jan- Dirk Duivenbode van RWS WINN werkt hieraan en is bezig, werkateliers op bestuurlijk niveau op te starten en bezig de betrokken gemeenten langs te gaan. Lingewaal Heuffterrein, dhr. Klop heeft het plan om hier 300 woningen te plaatsen (drijvend/ op palen). De gemeente vindt de hoeveelheid erg hoog voor een kleine woonkern als Vuren (géén groeigemeente). Het behoud van de natuurwaarden in dit gebied is opgenomen in het bestemmingsplan Hollandse waterlinie: in de buurt van gemeente Lingewaal liggen drie forten; één ligt in de gemeente zelf, fort Vuren. Maasdriel Hurweense kil/ Hurweense uiterwaarden: herinrichtingproject van de provincie. Adviesgroep bestaat uit (conservatieve) bewoners; de gemeente sluit zich hierbij aan. Bato s Erf, plannen van Willem de Bruijn Steenfabriek Hurwenen; afbraak en afgraven.

12 Zaltbommel EMAB-locatie Zaltbommel. Sanering van bedrijventerrein de Waal en de herontwikkeling van dit terrein; Bedrijfslocatie HOWA: saneren / verplaatsen van dit bedrijf en herontwikkeling van de betreffende gronden; Bedrijfslocatie Van Oord ACZ: saneren / verplaatsen van dit bedrijf en herontwikkeling van de betreffende gronden; Haven Brakel; Maatregel Munnikenland: Dijkverlegging, waarbij heel nadrukkelijk ook wordt gekeken naar landschap, recreatie en toerisme, ecologie, verkeer en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dijkteruglegging Brakel: Rijkswaterstaat heeft voor de lange termijn een dijkverlegging bij Brakel gereserveerd. Deze veiligheidsmaatregel hoeft niet voor 2015 uitgevoerd te worden, maar met het oog op klimaatsverandering is het waarschijnlijk dat deze op de middellange termijn doorgang zal vinden. De dijkteruglegging sluit aan op de dijkverlegging bij Munnikenland Binnen het project WaalWeelde zijn er dus een groot aantal plannen voor projecten die de veiligheid van de Waal zouden moeten verbeteren. Deze zijn eigenlijk nog geen van allen opgestart, omdat het project nog vrij jong en pril is. De grondlegging is er al, de uitvoering moet nog komen.

13 5. Welke andere projecten zijn actief op dit gebied? Er zijn al een groot aantal projecten in uitvoering langs de Waal. WaalWeelde zal niet remmend werken op de uitvoering van deze projecten, maar zal, waar het mogelijk is, hun ideeën geven die tot een ruimtelijke meerwaarde leiden. Sinds juli 2006 ligt er een nieuwe beleidslijn voor de grote rivieren die de veiligheid waarborgt en kansen biedt voor de vernieuwing van ruimtelijke ontwikkelingen. Dit heet Beleidsplan Grote Rivieren. Deze beleidslijn biedt meer mogelijkheden voor wonen, werken en recreëren in het riviergebied. Eind 2005 zijn door de minister van VROM en de Staatssecretaris van V&W 15 gemeenten aangewezen die onder voorwaarden in de uiterwaarden mogen bouwen. Dit moet op een overstromingsbestendige manier gebeuren en samen met rivierverruiming. Gemeenten Tiel, Beuningen, Lingewaal en Zaltbommel bevinden zich in het WaalWeelde project en zijn betrokken bij Experimenten Met Aangepast Bouwen (EMAB). EMAB biedt veel mogelijkheden voor WaalWeelde. De beleidslijn Grote Rivieren is een aanvulling op de beleidslijn Ruimte voor de Rivier, met het project Ruimte voor de Rivier. Het project is een initiatief van de ministeries Verkeer & Waterstaat (V&W), Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV). De belangrijkste doelstellingen van Ruimte voor de Rivier zijn veiligheid en ruimtelijke kwaliteit. Niet alleen verbetering van de veiligheid staat op de agenda van dit project, ook het zo goed en aangenaam mogelijk inrichten van het Waalgebied is een belangrijk aandachtspunt. Het project is vooral gericht op duurzame oplossingen en het inspelen op lange termijn ontwikkelingen. De maatregelen van dit project zijn vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing. Het advies van de Rijksadviseurs is overgenomen om Masterplannen per riviertak op te stellen. In nauwe samenwerking tussen de regio en het rijk worden het nationaal en het regionaal ruimtelijk kader per riviertraject nader uitgewerkt. Dat samen met de geselecteerde maatregelen en ruimtelijke reserveringen wordt samengevoegd tot een Masterplan waarin concrete ruimtelijke beelden worden gegeven. Inmiddels is gestart met een pilot voor de IJssel, een initiatief van de provincie Overijssel. Als deze methode van werken aanslaat, kan zij ook worden toegepast voor het opstellen van een handreiking voor de andere riviertakken. WaalWeelde zal dan de methodiek van deze pilot gebruiken en dit integreren in het ruimtelijk ontwerpproces.

14 Natura 2000-gebied zijn de uiterwaarden van de Waal. Rivierhabitants, vogels en andere dieren krijgen hierdoor extra bescherming. In Natura 2000-gebied wordt per gebied de beschermingsopdracht voor habitants en soorten beschreven. De doelen die gehaald zullen worden, worden uitgewerkt in een Natura 2000-beheerplan. Het belangrijkst is het behouden van de natuurwaarden van bestaande parels. De Waaluiterwaarden zijn van groot belang voor doortrekkende vogels. Zulke soorten hebben veel ruimte nodig. De Waal uiterwaarden moeten hun functie als broedgebied voor bijzondere vogels als Kwartelkoning en Porseleinhoen behouden. Er zijn dus een groot aantal andere projecten en belangengroepen die op dit gebied actief zijn. Natuurlijk zijn er nog wel meer projecten draaiende die een aantal raakvlakken hebben met het project WaalWeelde en de andere genoemde projecten, maar dit zijn vaak wat kleinere en voor ons onderzoek onbekendere projecten. Deze zijn vaak ook wat meer lokaal gericht.

15 6. Hoe wil men het project WaalWeelde bekostigen? Het project WaalWeelde is een ambitieus project, maar daarmee ook een duur project. De financiering van de start van het project is grotendeels al gepland. Voor deze start is volgens berekeningen circa euro nodig. Deze financiële middelen verkrijgt men uit sponsoring en financiële hulp van bedrijven en instellingen. De verdeling hiervan staat in onderstaande tabel. Start Project Donor Provincie Gelderland Omvang te financieren middelen Omvang inkind middelen overhead CSMR 10% Subtotalen RU Gemeenten Leven met Water Don RWS * WINN InnovatieNetwerk Habiforum ** Totalen Vervolgtraject Na afronding van de geplande processen is het Waalgebied nog niet af. Er moeten dan nog verschillende dingen gebeuren en ook die moeten worden bekostigd. Dit kan doordat men met de resultaten van het project tot dan toe geld bij het Fonds Versterking Economische Structuur aangevraagd kan worden, waarmee mogelijk het vervolgtraject van het project kan worden gefinancierd. Ook kan men mogelijk voor een 2 e periode van het project nog meer sponsoring krijgen.

16 Van kosten naar opbrengsten Het project brengt uiteraard ook veel kosten met zich mee. In het project WaalWeelde probeert men van deze kosten juist opbrengsten te maken. Dit doet men met behulp van de vijf motoren, deze worden hieronder uitgelegd. De Kleimotor In het verleden was de Waal een vlechtende rivier: ze had niet zoals nu één hoofdstroom, maar verschillende geulen. In de ondergrond zijn deze nog aanwezig maar deze zandige, oude beddingen zijn nu bijna overal afgedekt door een laag klei. Een van de punten van het project is om deze laag klei af te graven. Dit is een duur proces, maar hier heeft men een oplossing voor gevonden. Als ze het afgraven laten doen door een kleiwinner die van deze klei bakstenen kan maken, vormt dit herstel van de natuur geen kostenpost, maar juist een inkomstenbron. Dat de kleimotor werkt, blijkt uit de praktijk. In bijvoorbeeld de Millingerwaard tovert hij hectare na hectare reliëfrijk landschap tevoorschijn en ontstaat een natuurgebied dat jaarlijks bezoekers trekt. Er zit één nadeel aan de kleimotor. En dat is dat het een relatief trage motor is. Dit komt doordat de vraag naar klei voor bakstenen is niet al te groot. Er kan dan ook maar zo n 25 hectare uiterwaarden worden opgeleverd. De Zandmotor In veel gebieden langs de Waal is de kleilaag al afgegraven. Daar kan dus geen gebruik meer worden gemaakt van de kleimotor. Daar komt de zandmotor in beeld. Zandwinning kan overigens ook in combinatie met kleiwinning worden gebruikt, bijvoorbeeld om geulen die door de kleimotor zijn opengegraven, uit te diepen tot op het niveau van het zomerbed. De zandmotor kan vooral worden in gezet in het traject tussen de landsgrens en Tiel, want daar zit grof zand in de bodem, waarvan kostbaar industriezand kan worden gemaakt. Dat zand zit tot op grote diepte en om rendabel te kunnen winnen, werden in het verleden dan ook diepe zandwinplassen gemaakt. De uitdaging is dus om een subtiele wijze van winnen toe te passen,waarbij de wens om een mooi landschap te leveren voorop staat en niet het zandwinbelang. Uiteraard moet een project wel rendabel zijn. Dit kan worden bereikt met een slimme combinatie van ondiep en diep winnen. Daarnaast hoeft in een integraal project niet per definitie alles uit de zandwinning te worden betaald: er kan een combinatie met andere motoren worden gezocht.omdat de vraag naar industriezand relatief groot is en de markt dus vrij veel kan opnemen zonder dat de prijs zakt, is zandwinning een relatief krachtige motor. Het kan jaarlijks circa 190 hectare Waallandschap met geulen inrichten.

17 De Groene Motor Ongeveer eenderde van de uiterwaarden van de Waal is aangewezen als Ecologische Hoofdstructuur. In totaal gaat het om hectare. Daarvan is ha al aangekocht en gedeeltelijk ingericht. Het resterende deel, ha, is begrensd in het provinciale gebiedsplan Natuur en Landschap en het budget hiervoor is beschikbaar, maar de terreinen zijn nog niet aangekocht. Voor 2018 moet dit echter wel het geval zijn. De gemiddelde snelheid van aankoop en inrichting zal in de komende jaren dus liggen op circa 135 hectare per jaar. De Blauwe Motor In het kader van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier is 117 miljoen beschikbaar voor het bereiken van de gewenste rivierverruiming. Dit budget is nu vooral gereserveerd voor kribverlaging. Als dit zou worden gebruikt voor het realiseren van het afgraven van de uiterwaarden, zou in totaal circa hectare uiterwaard kunnen worden verworven en ingericht. Uiteraard kan dit geld alleen worden ingezet als daarmee de gewenste rivierverruiming wordt gerealiseerd: voor de Waal is dat een waterstandsdaling van circa 15 centimeter bij een maatgevende afvoer van m3/s, te bereiken voor Een analyse met de Watermanager en Blokkendoos van Rijkswaterstaat leert dat vergraving in 5 tot 10 strategisch gekozen uiterwaarden een met de kribverlaging vergelijkbaar effect heeft. Indien geulen worden aangelegd in alle uiterwaarden waar dit mogelijk is en geen nieuwe volstrekt hoogwatervrije eilanden worden gemaakt, levert dit zelfs een waterstandsdaling op van circa 50 centimeter. Dit blijkt uit een globale toetsing door Rijkswaterstaat RIZA. De Rode Motor Het (nieuwe) Waallandschap is niet alleen een fantastische plek om te recreëren, het is ook prachtig om er te wonen. Natuurlijk is de opgave om zo te bouwen dat de kwaliteiten van het landschap door de rode ontwikkeling niet worden aangetast maar juist versterkt. De landschappelijke onderlegger zoals hij in deze InspiratieAtlas wordt voorgesteld, biedt met zijn geulenpatronen zoveel afvoercapaciteit dat bouwen in het winterbed hier en daar mogelijk wordt zonder de afvoer van hoogwaters in gevaar te brengen, mede omdat dit deels kan worden ingevuld door herinrichting van de bestaande hoogwatervrije terreinen (ca. 450 ha). De inkomsten uit deze rode ontwikkeling kunnen gebruikt worden om lelijke plekken in het landschap, zoals verlaten bedrijvencomplexen, te saneren. Plannen daarvoor zijn bijvoorbeeld al in ontwikkeling bij Druten. Inkomsten van de rode motor kunnen ook worden gebruikt voor natuurontwikkeling. 100 gemiddelde woningen aan het water (verkoopprijs circa ) kunnen de verwerving en inrichting van ongeveer 150 hectare financieren.

18 Men wil het project dus grotendeels financieren door van de kosten die het project met zich meebrengt, opbrengsten te maken. Verder wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van subsidies en sponsoren. Deze verkrijgt men zowel van de overheid als uit het bedrijfsleven.

19 7. Wat doet WaalWeelde om tot een ontwerpplan te komen? Eind 2008 wil WaalWeelde een breed georiënteerd ontwerpplan presenteren. Het ontwerp zou mooi, duurzaam, natuurlijk en betaalbaar moeten worden. Om dit te kunnen bereiken hebben ze een aantal activiteiten opgestart. Clusterbijeenkomsten Deze clusters komen regelmatig bij elkaar. Dan komen de vier B s per werkeenheid samen (drie of vier gemeenten). Op deze manier hopen ze een samenwerking te creëren die goede ideeën tot stand kan brengen. De resultaten van deze clusterbijeenkomsten worden vervolgens samengebracht op WaalWeelde-niveau om zo de samenhang te kunnen bewaken. WaalWeeldeWiki De WaalWeeldeWiki is een internetsite waar betrokkenen en geïnteresseerden informatie kunnen vinden en hun mening kunnen geven over WaalWeelde. Ook kan iedereen plannen en ideeën om het project te verbeteren indienen. Op deze manier ontvangen wethouders ook directe feedback van de kiezers. Op iedere WaalWeelde wethouderbijeenkomst worden de reacties van kiezers op het internet besproken. WaalWeelde publieksbijeenkomsten WaalWeelde organiseert ook laagdrempelige bijeenkomsten voor het publiek zodat iedereen mee kan praten over het project. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen de vier B s de gelegenheid om hun visie aan het publiek te presenteren en kan het publiek hier vervolgens ook hun mening over geven. Deze bijeenkomsten worden voor het publiek opgeleukt met speelse en educatieve nevenactiviteiten. WaalWeelde-wethoudersbijeenkomsten Bij de WaalWeelde-wethoudersbijeenkomsten zijn alle wethouders aanwezig, samen met hun ambtelijke ondersteuning. Bij deze bijeenkomsten wordt gesproken over bepaalde knelpunten en vragen waar de gemeente mee zit. Deze bijeenkomsten zorgen ervoor dat gemeenten elkaars situatie beter leert kennen en dat men kan leren van elkaars ideeën, argumenten en fouten. Dit vooral doordat iedere bijeenkomst een andere gemeente gastheer is. Zo kan men bijvoorbeeld naar buiten gaan om de situatie in het echt te bekijken. De Radboud Universiteit Nijmegen stelt een concept agenda op, faciliteert de gemeenten bij hun presentaties, zorgt voor deskundige gastsprekers en verslaglegging. De reactie die door het publiek geplaatst worden op de WaalWeeldeWiki worden ook gebruikt bij het opstellen van de agenda. Na iedere bijeenkomst zetten de gemeenten nieuwe stellingen op de website naar aanleiding van de nieuwe inzichten en besproken items. Doordat de

20 WaalWeeldeWiki elke twee maanden aangevuld wordt blijft deze interessant voor frequente bezoekers. Waalweelde Kennismotor Voor het oplossen van inhoudelijke vraagstukken, wordt een WaalWeelde kennismotor ingericht. Dit is een netwerk van kennisinstituten, die vragen kunnen beantwoorden of knelpunten kunnen oplossen voor de clusters. Bijvoorbeeld Hoe beïnvloedt de Europese natuurwetgeving onze plannen? Wat zijn de technische mogelijkheden van drijvende huizen? Hoe betrek ik de inwoners van onze gemeente bij de plannen? De WaalWeelde kennismotor bestaat uit het Nederlands Centrum voor Rivierkunde (NCR), de Radboud Universiteit Nijmegen, Waterinnovatiebron en het InnovatieNetwerk. Indien nodig zal de Kennismotor experts inhuren om specifieke problemen te bestuderen. Onderzoek Om WaalWeelde wetenschappelijk te onderbouwen, koppelt het twee onderzoekstrajecten aan het project: ten eerste de ontwikkelingen wat betreft de EMAB-locaties en ten tweede de betrokkenheid van de omwonenden in het rivierbeleid. Bij het tweede traject zullen de reacties van burgers op de WaalWeeldeWiki een belangrijke rol spelen. Deze onderzoeken zullen pas in 2010 volledig afgerond zijn, maar de eerste resultaten worden binnen de looptijd van WaalWeelde (twee jaar) gepresenteerd. Ondersteunende Middelen Naast ondersteuning bestaat de belangrijkste ondersteuning voor de gemeenten uit kennis. De WaalWeelde kennismotor is rijk aan specialisten en kan zeer uiteenlopende zaken beantwoorden of (laten) uitzoeken. Om het proces te vergemakkelijken kunnen ze een aantal gereedschappen gebruiken: - HNS/ Stroming/ TNO maken een ontwerp dat kan dienen als inspiratie voor de ontwikkelrichtingen waaraan de samenwerkingsverbanden binnen WaalWeelde zouden kunnen denken. - Rijkswaterstaat zorgt voor de digitale ontwerptafel. Hiermee kunnen niet-deskundigen de rivierkundige gevolgen van voorgestelde ingrepen doorrekenen, zoals de invloed op de waterstand beneden- en bovenstrooms. De gemeenten zetten zelf hun burgers aan om actief mee te denken. De WaalWeeldeWiki is hier een middel voor, maar er zal ook gewerkt moeten worden aan direct contact met de inwoners. Een methode om alle betrokkenen vanaf een zeer vroeg stadium actief bij het proces te betrekken, is uitgewerkt in de Joint planning Approach ( gezamenlijke-plan-benadering, of kort JPA). Dit is een principe waarbij alle stakeholders en burgers meedenken in alle fasen van de planvorming.

21 Het principe bestaat uit de volgende stappen: 1. Leren van elkaar 2. Ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie 3. Binnen regels en kaders plaatsen 4. Oplossingsrichtingen verkennen 5. Gezamenlijke ontwerp-en besluitvorming Als de gemeenten dat willen, zal de universiteit een cursus verzorgen om deze methode toe te lichten, en hen helpen om de publieke participatie via deze methode op gang te brengen. Zoals eerder gezegd is het project WaalWeelde er dus vooral op gericht om de burgers en andere belanghebbenden te betrekken bij het project, om zo tot een zo goed mogelijk ontwerpplan te komen. Dit doet men grotendeels door middel van bijeenkomsten.

22 8. Hoe denken omwonenden over het Waalgebied zelf? Vanaf deze deelvraag beantwoorden we eerst de vraag per cluster en daarna het totaal. Voor de tabellen van de clusters, zie onze tabelbijlagen. Voelt u zich veilig voor hoog water? Cluster West In dit cluster voelt 53% van de ondervraagden zich geheel veilig voor hoog water en 37% voelt zich gedeeltelijk veilig. 10% voelt totaal niet veilig voor hoog water. Cluster Midden In cluster Midden voelt iedereen zich veilig. 63% van de ondervraagden voelt zich geheel veilig en de rest voelt zich gedeeltelijk veilig. Cluster Oost In dit cluster zijn de antwoorden hetzelfde verdeeld als in cluster Midden. Dus 63% voelt zich geheel veilig en 37% van de ondervraagden voelt zich gedeeltelijk veilig. Totaal De omwonenden van het Waalgebied in zijn geheel, voelen zich over het algemeen veilig voor hoog water. 60% van de ondervraagden voelt zich geheel veilig, 37% zich gedeeltelijk veilig en slechts 3% voelt zich helemaal niet veilig. De grote meerderheid mag zich dan wel veilig voelen voor hoog water, maar er is toch nog steeds 3% die zich helemaal niet veilig voelt. In de clusters Midden en Oost hadden we geen personen die zich niet veilig voelen maar in het cluster West, met daarin onze woonplaatsen, voelt maar liefst 10% zich absoluut niet veilig voor hoog water. Hier zullen de betreffende instanties dan ook wat aan moeten doen. Totaal Voelt u zich veilig voor hoog water? 37% 3% 60% Ja, ik voel me geheel veilig Ja, ik voel me gedeeltelijk veilig Nee, ik voel me helemaal niet veilig

23 Vindt u het Waallandschap een mooi landschap? Cluster West De volle 100% van de ondervraagden vindt het Waallandschap mooi. Cluster Midden Bijna iedereen in West vindt het Waallandschap een mooi landschap. Dit is 90% van de ondervraagden. 7% vindt het landschap niet mooi en 3% weet het niet. Cluster Oost In cluster Oost is het percentage mensen dat het Waallandschap niet mooi vindt het grootst, namelijk 10%. Maar de meeste mensen, 83%, vinden ook hier het Waallandschap mooi. 7% van de ondervraagden weet het niet. Totaal Bij de vraag of men het waallandschap een mooi landschap vindt, antwoordde bijna alle ondervraagden, 91%, dat ze het Waallandschap een mooi landschap vinden. 6% vindt het Waallandschap niet mooi en 3% weet het niet. In cluster West was iedereen het er mee eens dat het Waallandschap een mooi landschap is. In de clusters Midden en Oost vindt een klein deel van de ondervraagden het Waallandschap toch niet mooi. Misschien dat hier iets aan gedaan kan worden door bijvoorbeeld het project Waalweelde maar misschien houden deze mensen sowieso niet van dit landschap. Ieder heeft natuurlijk wel zijn eigen smaak. Totaal Vindt u het Waallandschap een mooi landschap? 6% 3% Ja Nee Ik weet het niet 91%

24 Vindt u dat er genoeg maatregelen worden getroffen met betrekking tot de veiligheid van de Waal? Cluster West Meer dan de helft van de omwonenden vindt dat er genoeg maatregelen worden getroffen met betrekking tot de veiligheid van de Waal. Dit percentage is 54%. 23% vindt dat er niet genoeg maatregelen worden getroffen en nog eens 23% weet het niet. Enkele maatregelen die genomen zouden moeten worden zijn: Dijken verstevigen Ruimte aan de rivier Nevengeulen Natuurontwikkeling Waterscooters verbieden Toegankelijkheid voor natuurliefhebbers vergroten Goed veiligheidsplan ontwikkelen en testen Dijken elk jaar controleren Geen bebouwing direct aan de Waal Uiterwaarden afgraven Meer overloopgebieden Transport van gevaarlijke stoffen veiliger maken Cluster Midden Slechts 3% in dit cluster vindt dat er niet genoeg maatregelen worden getroffen. 60% is tevreden met de maatregelen die er nu zijn en 37% weet het niet. De ondervraagden in cluster Midden gaven ook aan dat er maatregelen genomen moeten worden, namelijk: Het Waalgebied schoner maken De uiterwaarden beschermen tegen het stijgende waterniveau Cluster Oost In dit cluster vindt 73% dat er voldoende maatregelen worden getroffen met betrekking tot de veiligheid en 10% vindt van niet. 17% van de ondervraagden weet het niet. Maatregelen die onder andere genomen zouden moeten worden zijn: Dijkversteviging Wandelpaden aanleggen Extra sluizen Aanleggen van strandjes Watervervuiling tegengaan Scheepvaart verminderen

25 Totaal Een groot deel van de ondervraagden, namelijk 26%, weet niet of er genoeg maatregelen worden getroffen met betrekking tot de veiligheid van de Waal. 62% van de ondervraagden is tevreden met de getroffen maatregelen en 12% wil dat er meer maatregelen worden getroffen. Het grote deel van de ondervraagden die niet weet of er genoeg maatregelen worden getroffen met betrekking tot de veiligheid van de Waal moet weggewerkt worden. Zo zullen mensen er ook achter kunnen komen dat er genoeg gedaan wordt en deze zullen zich dan automatisch ook veiliger gaan voelen. Veel voorkomende maatregelen die genomen zouden moeten worden, zijn de dijken verstevigen en controleren, natuur schoon houden en meer ruimte voor de rivier. Totaal Vindt u dat er genoeg maatregelen worden getroffen met betrekking tot de veiligheid van de Waal? 26% 12% 62% Ja Nee Ik weet het niet Vindt u dat er een goede balans is tussen het uiterlijk en de veiligheid van de Waal? Cluster West Bijna een kwart van de ondervraagden, 13%, vindt dat er geen goede balans is tussen het uiterlijk en de veiligheid van de Waal. Hiertegenover staat de 57% die wel vindt dat er een goede balans is. 30% van de ondervraagden weet het niet. Cluster Midden In cluster Midden vindt precies de helft van de omwonenden van de Waal dat er een goede balans is en vindt maar 3% dat deze balans niet goed is. De overige 47% weet het niet. Cluster Oost In vergelijking met de andere clusters vinden hier meer ondervraagden dat er een goede balans is tussen het uiterlijk en de veiligheid van de Waal, namelijk

26 80%. Verder vindt slechts 3% dat er geen goede balans bestaat tussen het uiterlijk en de veiligheid en 17% weet het niet. Totaal Alle clusters bij elkaar gaf de volgende resultaten: 62% vindt dat er wel een goede balans is en 7% vindt van niet. 31% van de ondervraagden weet het niet. Wat bij deze resultaten opvalt, is dat een zeer groot percentage (31%) van de ondervraagden niet weet of er een goede balans is tussen het uiterlijk en de veiligheid van de Waal. Misschien komt dit omdat de vraag te moeilijk was, omdat er te weinig informatie is of misschien omdat er te weinig gedaan wordt om de aspecten van de Waal aan de man te brengen. Totaal Vindt u dat er een goede balans is tussen het uiterlijk en de veiligheid van de Waal? 31% 7% 62% Ja Nee Ik weet het niet De meeste omwonenden voelen zich veilig voor hoog water. De één voelt zich geheel veilig en de ander maar gedeeltelijk. Ook is er een klein gedeelte dat zich niet veilig voelt. De betreffende instanties moeten eraan gaan werken om ervoor te zorgen dat iedereen zich geheel veilig gaat voelen. Dit zal, naar onze bevindingen, vooral moeten gebeuren in het cluster West. Wel vinden bijna alle omwonenden het Waallandschap een mooi landschap. Dit is natuurlijk heel positief. Er zullen altijd wel personen blijven die het landschap niet mooi vinden. Dit is een kwestie van smaak. Heel misschien dat er iets aan gedaan kan worden maar dat betwijfelen we. Een minder positief punt is dat er veel omwonenden niet weten dat er genoeg maatregelen worden genomen met betrekking tot de veiligheid van het Waalgebied. Er moet meer informatie verleend worden over de Waal. Dit kan doordat de gemeente zelf en/of de instanties die over de Waal gaan, meer informatie over de Waal naar buiten brengen en dit dan ook efficiënt en gericht doen. Het eerste punt van deze deelvraag ging over hoog water. Als de betreffende instanties hier ook meer informatie over verschaffen, zal het

27 percentage ondervraagden dat zich absoluut niet veilig voelt, naar alle waarschijnlijkheid verlagen. Dit is dus een belangrijk aandachtspuntje. De meerderheid van de ondervraagden vindt dat er een goede balans is tussen het uiterlijk en de veiligheid van de Waal. Maar een klein deel is het hier niet mee eens. Zoals al gezegd kan dit komen doordat men de vraag niet helemaal begreep, doordat er te weinig informatie over is of doordat er gewoon te veel/te weinig gedaan wordt aan óf het uiterlijk óf de veiligheid van de Waal. Al met al vindt men het Waalgebied mooi, maar er zitten ook wat verbeterpuntjes aan. Eén ervan is de veiligheid. 9. Welke functie vervult het Waalgebied voor hen? Het Waalgebied biedt verschillenden functies aan de omwonenden, zoals werk, wonen, transport over water, recreatie en alternatieven. Voor de meeste omwonenden heeft het Waalgebied als functie wonen en recreatie. Helaas hebben de ondervraagden die Anders hebben ingevuld, geen uitleg gegeven. Welke functies vervult het Waalgebied voor u? Anders 6 Werk 29 Wonen 75 Transport over het water 18 Recreatie Hoe denken omwonenden van de Waal over dit project? Heeft u weleens over het project WaalWeelde gehoord? Cluster West In cluster West heeft 20% van de ondervraagden weleens gehoord van het project WaalWeelde. Maar het overgrote deel, de overige 80%, heeft nog nooit van dit project gehoord. Cluster Midden In cluster Midden heeft slechts 7% van de ondervraagden gehoord van het project WaalWeelde. 93% heeft er nog nooit iets over gehoord. Cluster Oost

28 In cluster Oost heeft zelfs nog nooit iemand van het project WaalWeelde gehoord. Totaal Gezamenlijk heeft maar 9% ooit gehoord van het project WaalWeelde en 91% heeft er nog nooit van gehoord. Dit is erg weinig. Het project is natuurlijk nog erg pril, dus misschien dat in de toekomst er meer mensen van gaan horen. Totaal Heeft u weleens van het project WaalWeelde gehoord? 9% Ja Nee 91%

29 Komen de doelstellingen van het project WaalWeelde overeen met uw visies? De doelstellingen van het project WaalWeelde zijn: - Waal veiliger maken - Waal mooier maken - Waal in economische ontwikkelingen stimuleren Cluster West Het grootste deel van dit cluster vindt dat de doelstellingen overeenkomen met hun eigen visies. Dit percentage van de ondervraagden bedraagt 87%. De overige 13% vindt dat de doelstellingen niet overeen komen met hun visies. Cluster Midden In cluster Midden zegt 90% dat de doelstellingen overeenkomen met hun eigen visies en 10% vindt dat de doelstellingen niet overeenkomen. Cluster Oost In dit cluster vindt 17% dat de doelstellingen van het project niet overeenkomen met hun eigen visies. 83% vindt dat de doelstellingen wel overeenkomen met hun visies. Totaal In totaal vindt 87% dat de doelstellingen van het project WaalWeelde wel met hun eigen visies overeenkomen, maar 13% vindt dat de doelstellingen niet overeenkomen. Dit is niet iets waar het project echt iets aan kan doen. Wij zijn het wel eens met de doelstellingen maar ieder heeft zijn eigen mening en het is heel moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Op de vraag of men nog een doelstelling mist, waren de antwoorden: Betere bereikbaarheid van het Waalgebied Vervoer over het water verbeteren Milieu vriendelijker maken Wonen op het water Waal gezelliger maken Woningbouw Milieuverbetering

30 Totaal Komen de doelstellingen overeen met u visies? 13% Ja Nee 87% Aan welke doelstelling hecht u de meeste waarde? Cluster West In cluster West vindt 57% van de ondervraagden de Waal veiliger maken het belangrijkste. Dit gevolgd door de Waal mooier maken met 30% en 13% vindt de waal in economische ontwikkelingen stimuleren het belangrijkste. Cluster Midden In cluster Midden hecht meer dan de helft van de ondervraagden, 53%, de meeste waarde aan de Waal veiliger maken. 30% vindt de Waal mooier maken het belangrijkste en de overige 17% hecht de meeste waarde aan de Waal in economische ontwikkelingen stimuleren. Cluster Oost Ook hier hecht meer dan de helft van de ondervraagden de meeste waarde aan de Waal veiliger maken, namelijk 54%. De overige 46% is gelijkmatig verdeeld over de Waal mooier maken en de Waal in economische ontwikkelingen stimuleren. Totaal Gezamenlijk vindt 54% van de ondervraagden dat de Waal veiliger maken het belangrijkste is. Iets meer dan een kwart, 28%, hecht de meeste waarde aan de Waal mooier maken en 18% hecht de meeste waarde aan de Waal in economische ontwikkelingen stimuleren. Wat opvalt, is dat de minste ondervraagden de Waal in economische ontwikkelingen stimuleren het belangrijkste vindt. Dit is opvallend omdat de economie heel belangrijk is voor Nederland. Maar ondervraagden hechten toch de meeste waarde aan hun eigen veiligheid.

PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied

PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied Beter beschermd tegen hoogwater In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren

Nadere informatie

Bijlage: Beschrijving enveloppen

Bijlage: Beschrijving enveloppen Bijlage: Beschrijving enveloppen Envelop 8 Deze envelop is gelegen op het meest westelijk puntje van Waalweelde. De gebiedsgrens loopt vanaf de provinciegrens tot en met het plaatsje Zuilichem (kilometervak

Nadere informatie

Rivierverruiming Uiterwaarden Neder-Rijn

Rivierverruiming Uiterwaarden Neder-Rijn Nieuwsbrief Jaargang 1 Nummer 1 Maart 2010 Rivierverruiming Uiterwaarden Neder-Rijn Beste bewoner, Alstublieft. We bieden u de eerste nieuwsbrief aan over rivierverruiming in de uiterwaarden van de Neder-Rijn.

Nadere informatie

Doel van de informatiebijeenkomst

Doel van de informatiebijeenkomst Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Jacqueline Bulsink Informatiebijeenkomst 12 oktober 2011 Doel van de informatiebijeenkomst Informeren over resultaten planstudie Zomerbedverlaging Beneden- IJssel Gelegenheid

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding Samenvatting Inleiding Deze samenvatting hoort bij de rapportage Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen (NKO) voor het project Dijkversterking Tiel Waardenburg en Rivierverruiming Varik - Heesselt. Werken

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Annika Hesselink en Anne-Geer de Groot Ministerie Infrastructuur en Waterstaat Verwondering 2 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Opbouw Verleden: Introductie en kenmerken

Nadere informatie

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Inleiding In dit boekje leest u in hoofdlijnen hoe het ontwerp van de Beuningse uiterwaarden er uit ziet.

Nadere informatie

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak Samenvating Plan van Aanpak Deelprogramma Rivieren In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen, omdat we ruimte nodig hadden voor wonen, werken en recreëren. Rivieren zijn bedijkt,

Nadere informatie

Witteveen+Bos, RW /torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning

Witteveen+Bos, RW /torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning 2 Witteveen+Bos, RW1809-303-20/torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning BIJLAGE O1-4 PROJECTBESCHRIJVING 1. PROJECTBESCHRIJVING 1.1. Aanleiding De hoogwatersituaties

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel. Kampen

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel. Kampen Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Notitie Samenhang RvRmaatregelen rond Zwolle en Kampen 20 mei 2010 Samenvatting In deze notitie wordt de relatie en samenhang tussen de maatregelen van Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare Nota Ruimte budget 20 miljoen euro Planoppervlak 160 hectare IJsselsprong Zutphen Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Waterveiligheid als motor Bescherming tegen

Nadere informatie

InspiratieAtlas WaalWeelde

InspiratieAtlas WaalWeelde InspiratieAtlas WaalWeelde In opdracht van InnovatieNetwerk & WINN Deze atlas is gemaakt door een team bestaande uit Stroming Wim Braakhekke Gerard Litjens Alphons van Winden H+N+S Lodewijk van Nieuwenhuijze

Nadere informatie

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal Ideeën en kansen Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten Zoekzone TOP en informatiecentrum Mogelijkheden landschapsversterking bijv. oude strang terugbrengen Behouden en versterken leefgebied

Nadere informatie

Dijkversterking Wolferen Sprok. Dijkteruglegging Oosterhout 23 maart 2017

Dijkversterking Wolferen Sprok. Dijkteruglegging Oosterhout 23 maart 2017 Dijkversterking Wolferen Sprok Dijkteruglegging Oosterhout 23 maart 2017 Programma 19.15 19.30 Inloop 19.30 Welkom Bram de Fockert Waterschap Rivierenland 19.35 20.00 Uitleg samenhang rivierverruiming

Nadere informatie

IJsseldelta- Zuid. Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro. Planoppervlak 650 hectare

IJsseldelta- Zuid. Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro. Planoppervlak 650 hectare IJsseldelta- Zuid Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro Planoppervlak 650 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Aanleg Hanzelijn met linksonder viaducten

Nadere informatie

Regie op ruimte in het rivierbed

Regie op ruimte in het rivierbed Regie op ruimte in het rivierbed Belangen in het rivierbed De hoofdfunctie van de rivieren is het afvoeren van water, sediment en ijs. Daarnaast is het rivierengebied een belangrijk onderdeel van het Nederlands

Nadere informatie

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 1 2 De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) is een prachtig

Nadere informatie

Culemborg aan de Lek

Culemborg aan de Lek Ruimte voor de Rivier Culemborg aan de Lek informatieavond 27 oktober 2008 David Heikens Royal Haskoning Ruimte voor de Rivier Culemborg Inhoud 1. Hoogwaterveiligheid PKB Ruimte voor de Rivier 2. Het alternatief:

Nadere informatie

Hoogwatergeul Varik Heesselt

Hoogwatergeul Varik Heesselt MIRT2-Verkenning Hoogwatergeul Varik Heesselt Bepaling bandbreedte Klankbordgroep d.d. 5 februari 2014 Wat ga ik u vertellen Wat is onze opdracht en aanpak? Waar moet u aan denken bij een hoogwatergeul?

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Huub Hector Projectmanager Juni 2014 Ruimte voor de rivier Doelstelling Ruimte voor de Rivier: Doelstelling & ontwerp Met wie doen we dat? Uitvoering 2 Programma Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

Vragen en antwoorden: Dijkversterking Wolferen Sprok (inclusief Dijkteruglegging Oosterhout)

Vragen en antwoorden: Dijkversterking Wolferen Sprok (inclusief Dijkteruglegging Oosterhout) Vragen en antwoorden: Dijkversterking Wolferen Sprok (inclusief Dijkteruglegging Oosterhout) Vraag Antwoord In de uiterwaarden worden ook door andere overheden projecten uitgevoerd en (beheer)maatregelen

Nadere informatie

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland Projectenformulier Regiocontract 20122015 Regio Rivierenland 1. Naam Project Geef de volledige en correcte naam waaronder het project geregistreerd dient te worden Professionalisering Evenementen Rivierenland

Nadere informatie

Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Datum 12 juni 2018 Betreft Advies Varik-Heesselt.

Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Datum 12 juni 2018 Betreft Advies Varik-Heesselt. > Retouradres Postbus 90653 2509 LR Den Haag Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen Den Haag Postbus 90653 2509 LR Den Haag Betreft Advies Varik-Heesselt Geachte Minister,

Nadere informatie

Versie Omschrijving Auteur(s) Datum 1 D J Timmer 19-03-2013 2 Aanvullende tekst par 3.3.3

Versie Omschrijving Auteur(s) Datum 1 D J Timmer 19-03-2013 2 Aanvullende tekst par 3.3.3 COLOFON Opdrachtgever Project : Waterschap Rivierenland : Rivierverruiming Munnikenland Contractnummer : 110264 Status : Definitief Datum : 05-07-2013 Opsteller : D J Timmer Versie Omschrijving Auteur(s)

Nadere informatie

FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën

FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën Koepel van het Nederlandse grondstofwinnende bedrijfsleven De leden van FODI zijn in principe brancheorganisaties. Zand (beton, wegfundering)

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Wateroverlast langs de grote rivieren

Praktische opdracht Aardrijkskunde Wateroverlast langs de grote rivieren Praktische opdracht Aardrijkskunde Wateroverlast langs de grote rivieren Praktische-opdracht door een scholier 2295 woorden 9 juni 2005 5,8 44 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde INLEIDING Zijn noodoverloopgebieden

Nadere informatie

Alternatieve locaties Hoeksche

Alternatieve locaties Hoeksche Alternatieve locaties Hoeksche Waard Nieuw Reijerwaard / Westelijke Dordtse Oever Nota Ruimte budget 25 miljoen euro (11 miljoen euro voor Nieuw Reijerwaard en 14 miljoen euro voor Westelijke Dordtse Oever)

Nadere informatie

Verslag Ontwerperscafé Dijken Rivierenland 25 mei 2016

Verslag Ontwerperscafé Dijken Rivierenland 25 mei 2016 Verslag Ontwerperscafé Dijken Rivierenland 25 mei 2016 Inleiding Veilig Verkeer Nederland heeft een meldpunt voor verkeersonveilige situaties. Burgers kunnen verkeerservaringen op het meldpunt registreren.

Nadere informatie

15 experimenten. met bouwen in het rivierbed

15 experimenten. met bouwen in het rivierbed 15 experimenten met bouwen in het rivierbed Beeldbank Ministerie V&W 15 nieuwe kansen in het rivierbed Op 15 plaatsen langs de grote rivieren krijgen gemeenten de kans om te experimenteren met innovatieve

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15058 5 juni 2015 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 4 juni 2015, nr. IENM/BSK-2015/101689 tot

Nadere informatie

Bijlandse Waard. Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving

Bijlandse Waard. Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving Bijlandse Waard Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving Mogelijkheden voor recreatie Het centrale deel van de Bijlandse Waard wordt een stil gebied om flora en fauna te beschermen. De randen

Nadere informatie

Samenvatting PlanMER, obstakelverwijdering Elst

Samenvatting PlanMER, obstakelverwijdering Elst 2 21 mei 2012 versie 1a Document historie Revisienummer. Revisie datum Aanpassingen 0a 13 april 2012 Eerste concept 1a 21 mei 2011 Alle opmerkingen verwerkt 3 21 mei 2012 versie 1a 1 Samenvatting Voor

Nadere informatie

Naar een veilige en aantrekkelijke (bedijkte) Maas voor iedereen! Belangrijkste kenmerken van de potentiële voorkeurstrategie voor de bedijkte Maas (van Heumen/Katwijk tot aan Geertruidenberg), december

Nadere informatie

1 ADVIESNOTA ZOMERBEDVERLAGING BENEDEN-IJSSEL

1 ADVIESNOTA ZOMERBEDVERLAGING BENEDEN-IJSSEL Eusebiusbuitensingel 66 6828 HZ Arnhem Postbus 9070 6800 ED Arnhem Contactpersoon J. Bulsink T 0650909363 Adviesnota Zomerbedverlaging Beneden-IJssel 1 ADVIESNOTA ZOMERBEDVERLAGING BENEDEN-IJSSEL Bijlage(n)

Nadere informatie

Eindevaluaties Zandmaas/Grensmaas Ruimte voor de Rivier. Anne-Geer de Groot Gedelegeerd opdrachtgever DGWB

Eindevaluaties Zandmaas/Grensmaas Ruimte voor de Rivier. Anne-Geer de Groot Gedelegeerd opdrachtgever DGWB Eindevaluaties Zandmaas/Grensmaas Ruimte voor de Rivier Anne-Geer de Groot Gedelegeerd opdrachtgever DGWB Verwondering 2 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Opbouw Verleden: introductie en kenmerken

Nadere informatie

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies SPELREGELS EHS Spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in de EHS Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies Ministeries van LNV en VROM en de provincies 2 De Ecologische Hoofdstructuur, ook

Nadere informatie

Datum: 30 augustus 2016 Betreft: Hoogwatergeul Varik Heesselt, alternatief plan Ir. Spaargaren

Datum: 30 augustus 2016 Betreft: Hoogwatergeul Varik Heesselt, alternatief plan Ir. Spaargaren Van: Waalzinnig Verzonden: dinsdag 30 augustus 201611:39 Aan: POST; info@wsrl.nl CC: Griffie; esther.van.dijk@minienm.nl; Yvonne.Doorduyn@minienm.nl; cie.im@tweedekamer.nl; gemeente@neerijnen.nl

Nadere informatie

23-1-2014. Bypass IJsseldelta

23-1-2014. Bypass IJsseldelta Bypass IJsseldelta 1 Intro Hein Pijnappel, Mott MacDonald Omgevingsmanagement RWS 2010-2013: Planstudie t/m SNIP3, ZBIJ en raakvlakken met IJDZ Wel/geen ZBIJ Wel/geen ruimtelijke kwaliteit Met/zonder IJDZ

Nadere informatie

Overstromingen en wateroverlast

Overstromingen en wateroverlast Atlasparagraaf Overstromingen en wateroverlast 1/6 In deze atlasparagraaf herhaal je de stof van Overstromingen en wateroverlast. Je gaat extra oefenen met het waarderen van verschijnselen (vraag 4 en

Nadere informatie

Ruimte voor de Waal Leo Zwang 3 maart 2016

Ruimte voor de Waal Leo Zwang 3 maart 2016 Ruimte voor de Waal Leo Zwang 3 maart 2016 Inhoud presentatie Bijdragen van Fugro aan i-lent Deel 1: Advies / ontwerp Deel 2: Monitoring / informatiesysteem 2 Wat is Ruimte voor de Rivier? Aanleiding 3

Nadere informatie

Stand van Zaken voorstellen ensemble werkgroepen. Voortgang Voorstellen ensemble werkgroepen

Stand van Zaken voorstellen ensemble werkgroepen. Voortgang Voorstellen ensemble werkgroepen Datum Juli 2019 Voortgang Voorstellen ensemble werkgroepen Veel voorstellen vanuit de ensemble werkgroepen hebben nog de status verder te onderzoeken. Vanwege de periode waarin de alliantie extra tijd

Nadere informatie

niba natuurlijk nodig

niba natuurlijk nodig niba natuurlijk nodig Mission Statement Als gerenommeerd producent van zand en grind levert Niba essentiële grondstoffen aan de bouwsector en is zij innovator op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling.

Nadere informatie

Omgekeerd ontgraven in Ravenswaarden

Omgekeerd ontgraven in Ravenswaarden Omgekeerd ontgraven in Ravenswaarden VORIG JAAR IS DE HERINRICHTING GESTART VAN DE VOORMALIGE ZANDWINNING RAVENSWAARDEN IN DE UITERWAARDEN LANGS DE IJSSEL. VOOR EEN BEDRIJF ALS DYCKERHOFF BASAL NEDERLAND

Nadere informatie

Vereniging Waalschade Brakel Benedeneind T.a.v. de heer W. Kooijman Waaldijk AB BRAKEL. 26 november Geachte heer Kooijman,

Vereniging Waalschade Brakel Benedeneind T.a.v. de heer W. Kooijman Waaldijk AB BRAKEL. 26 november Geachte heer Kooijman, Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Vereniging Waalschade Brakel Benedeneind T.a.v. de heer W. Kooijman Waaldijk 165 5306 AB BRAKEL telefoonnummer

Nadere informatie

w>«v r ''"Mei Ingekomen GEMEENTE BRUMMEN: 12.000977 Datum 6 februari 2012 Onderwerp reactie op motie over dijkverlegging Cortenoever november 2011

w>«v r ''Mei Ingekomen GEMEENTE BRUMMEN: 12.000977 Datum 6 februari 2012 Onderwerp reactie op motie over dijkverlegging Cortenoever november 2011 GEMEENTE BRi vimen INGEKOM' 0 7 FEB 2012 w>«v r ''"Mei A Retouradres Postbus 24103 3502 MC Utrecht Gemeente Brummen T.a.v. het college van B&W Postbus 5 6970 AA BRUMMEN Ingekomen GEMEENTE BRUMMEN:

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017

Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017 Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017 Programma 1 WONEN, WERKEN EN RECREËREN Implementeren Omgevingswet in de organisatie Informatienota - implementeren omgevingswet Het proces

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

Openbaar. Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp Openbaar Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032, Groen &Water / 1023 BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis, H. Tiemens Samenvatting Gemeente, provincie

Nadere informatie

Maascollege. Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst

Maascollege. Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst Maascollege Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst Inhoud presentatie kararkteristiek stroomgebied waar komt het water vandaan hoogwater en lage afvoer hoogwaterbescherming De Maas MAAS RIJN

Nadere informatie

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is.

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is. ... Datum: Pagina: 1 van 15 INHOUDSOPGAVE...... 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten 4 2.1 Afstand tot woningen 4 2.2 Ontwerp Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard 4 2.3 Nota

Nadere informatie

Samenvatting Startnotitie MER

Samenvatting Startnotitie MER Samenvatting Startnotitie MER Ruj, - te 1U'1f 1 Ruimte voor de Rivier Aanleiding voor de studie nog niet. Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt, de bodem daalt. Er komt steeds meer water onze kant

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier Hoe zat dat ook al weer?

Ruimte voor de Rivier Hoe zat dat ook al weer? Ruimte voor de Rivier Hoe zat dat ook al weer? Hans van den Bos Het rivierengebied heeft in de jaren negentig twee keer te maken gehad met extreem hoogwater. In 1993, maar vooral in 1995 stond het water

Nadere informatie

Procedureel. Rijkswaterstaat Projecten T.a.v. ir. A.W. Velema Programma Ruimte voor de Rivier Postbus ED ARNHEM

Procedureel. Rijkswaterstaat Projecten T.a.v. ir. A.W. Velema Programma Ruimte voor de Rivier Postbus ED ARNHEM > Retouradres Postbus 554 7400 AN Deventer Rijkswaterstaat Projecten T.a.v. ir. A.W. Velema Programma Ruimte voor de Rivier Postbus 9070 6800 ED ARNHEM Verzetslaan 30 Deventer Postbus 554 7400 AN Deventer

Nadere informatie

MIRT-verkenning Varik-Heesselt

MIRT-verkenning Varik-Heesselt MIRT-verkenning Varik-Heesselt Toetsingsadvies over de notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen 12 mei 2017 / projectnummer: 3137 1. Advies over notitie kansrijke oplossingsrichtingen De provincie Gelderland,

Nadere informatie

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer meer ruimte voor haven verbetering kwaliteit leefomgeving 2 Projecten voor haven en leefomgeving procedures voor de uitvoering Het Project Mainportontwikkeling

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon startnotitie: Mobiliteit

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon startnotitie: Mobiliteit Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 Startnotitie: Mobiliteit INHOUD 1. Doelstelling... 2 2. Mobiliteit: wat is de huidige situatie?...

Nadere informatie

Advies rivierverruiming in relatie tot de toekomstbestendigheid en kwaliteit van het rivierenlandschap

Advies rivierverruiming in relatie tot de toekomstbestendigheid en kwaliteit van het rivierenlandschap > Retouradres Postbus 20952 2500 EZ Den Haag Minister van Infrastructuur en Waterstaat T.a.v. drs. C. van Nieuwenhuizen Postbus 20901 2500 EX Den Haag Korte Voorhout 7 Postbus 20952 2500 EZ Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

Streefkerk: de brede dijk als kans

Streefkerk: de brede dijk als kans Streefkerk: de brede dijk als kans Symposium De Brede Dijk; Veilig leven in de toekomst Jantsje M. van Loon-Steensma 9 december 2010 Kennis voor Klimaat studie: de Klimaatdijk in de Praktijk Gebiedsspecifiek

Nadere informatie

Ruimte voor de rivier de IJssel

Ruimte voor de rivier de IJssel Ruimte voor de rivier de IJssel WERKBLAD 1. Over welk plan van de overheid gaat dit filmpje en wie werken er allemaal samen? 2. De foto hierboven is gemaakt op de dijk die langs de IJssel loopt. Hoe heten

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

Kosteneffectiviteitsanalyse van het maatregelpakket in de PKB Ruimte voor de Rivier deel 3

Kosteneffectiviteitsanalyse van het maatregelpakket in de PKB Ruimte voor de Rivier deel 3 CPB Notitie Datum : 21 december 2005 Aan : Projectorganisatie Ruimte voor de Rivier Kosteneffectiviteitsanalyse van het maatregelpakket in de PKB Ruimte voor de Rivier deel 3 De Kosteneffectiviteitanalyse

Nadere informatie

~INSPRAAK. Samenvatting Millieueffectrapport Ruimte voor de Rivier

~INSPRAAK. Samenvatting Millieueffectrapport Ruimte voor de Rivier ~INSPRAAK Samenvatting Millieueffectrapport Ruimte voor de Rivier ~INSPRAAK Samenvatting Millieueffectrapport Ruimte voor de Rivier Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Welke alternatieven zijn er in het MER

Nadere informatie

Goed rivierbeheer, wel zo veilig! Wet beheer rijkswaterstaatswerken

Goed rivierbeheer, wel zo veilig! Wet beheer rijkswaterstaatswerken Goed rivierbeheer, wel zo veilig! Wet beheer rijkswaterstaatswerken Nederland ligt in een delta van grote rivieren. Het stromende water heeft de rivierlandschappen gevormd: afwisselend, vruchtbaar, met

Nadere informatie

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Natte natuur voor droge voeten Marcel Vermeulen projectleider / projectcoördinator Staatsbosbeheer regio Zuid Projectenbureau initiëren, begeleiden, uitvoeren extern

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Nota Ruimte budget 25 miljoen euro Planoppervlak 33 hectare Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Synergie tussen stad en water De directe ligging

Nadere informatie

erklaring van Altena

erklaring van Altena Verklaring van Altena Gezamenlijk willen wij, Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA), Gemeente Aalburg, Gemeente Werkendam, Gemeente Woudrichem,

Nadere informatie

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00 Gelderland Gemeente Aalten Inwoners 27.025 extra gelden 3D voor gemeenten 956,00 per inwoner 25.835.900,00 per jaar 191,20 per inwoner 1/5 jeugd 5.167.180,00 382,40 per inwoner 2/5 WMO 10.334.360,00 382,40

Nadere informatie

Technische Briefing Provinciale Staten 24 januari 2018

Technische Briefing Provinciale Staten 24 januari 2018 Technische Briefing Provinciale Staten 24 januari 2018 Opzet presentatie Erwin Klerkx (projectmanager) Proces en doel van de Verkenning Wierdy de Haan (technisch manager) Inhoudelijke aspecten Kees van

Nadere informatie

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp 1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 26/08/15 06-83 98 30 64 claus@uflow.nl www.uflow.nl Hoenloseweg 3 8121 DS Olst Aan: Mevr. I. Dibbets, Dhr. F. Berben Cc Mevr. S. Malakouti Rijkswaterstaat

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Planstudie Paddepoelsterbrug Steller Jeanet Halsema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 050-3678865 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6261150 Datum Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

~INSPRAAK. PKB deel 1 Ruimte voor de Rivier. ~ Ontwerp Planologische Kernbeslissing ~ Nota van Toelichting

~INSPRAAK. PKB deel 1 Ruimte voor de Rivier. ~ Ontwerp Planologische Kernbeslissing ~ Nota van Toelichting 1 ~INSPRAAK PKB deel 1 Ruimte voor de Rivier ~ Ontwerp Planologische Kernbeslissing ~ Nota van Toelichting ~DEEL C Bijlage bij Ontwerp Planologische Kernbeslissing Inhoudsopgave Deel C Bijlage bij Ontwerp

Nadere informatie

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Gemeente Nijmegen 1 oktober 2010 Definitief rapport 9V0718.05 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat

Nadere informatie

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam VNG 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam Kerntaken provincies Duurzame ruimtelijke ontwikkeling (o.a. waterbeheer) Milieu, energie en klimaat Vitaal platteland, natuurbeheer en ontwikkeling natuurgebieden Regionale

Nadere informatie

Nieuwe Uitslag van Putten

Nieuwe Uitslag van Putten Beleidslijn Grote Rivieren voor de Willemspolder De gemeente Spijkenisse werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het Buitengebied Zuidoost. Dit bestemmingsplan is deels conserverend van aard, deels worden

Nadere informatie

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen De onderhavige petitie wordt u aangeboden door een overgrote meerderheid van de bedrijven, organisaties en inwoners die direct betrokken

Nadere informatie

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij.

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. e Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. Merwedes e Waal voert het grootste deel van de Rijnafvoer af (ongeveer zestig procent). Vanaf Slot Loevesteijn komt het

Nadere informatie

Openbaar. Verkeersbesluit Oosterhoutsedijk - Waaldijk. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Verkeersbesluit Oosterhoutsedijk - Waaldijk. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verkeersbesluit Oosterhoutsedijk - Waaldijk Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Op dit moment is vanwege de werkzaamheden aan de

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Bezoek Commissie RLW PS Gelderland

Bezoek Commissie RLW PS Gelderland . Bezoek Commissie RLW PS Gelderland Samen creëren we meer 19 september 2018 Gorinchem-Waardenburg: 23,5 km te versterken dijk Alliantie met aannemerscombinatie en adviesbureau gestart op 10 juli 2017

Nadere informatie

Watersch. Lingew. Neerr.

Watersch. Lingew. Neerr. Lingew Neerr Waterveiligheid Wij willen dat een veilige dijk wordt gerealiseerd met inzet van innovaties en constructies om de gevolgen voor bewoners te beperken Niet uitputtend, stellen wij daarom de

Nadere informatie

Boven-Rijn/Waal. Maatregelenboek Een overzicht van mogelijke rivierverruimende maatregelen in het stroomgebied

Boven-Rijn/Waal. Maatregelenboek Een overzicht van mogelijke rivierverruimende maatregelen in het stroomgebied Boven-Rijn/Waal Maatregelenboek Een overzicht van mogelijke rivierverruimende maatregelen in het stroomgebied september 23 Ruimte voor de Rivier Voorwoord Met gepaste trots presenteren we het maatregelenboek

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Serious game Buurtje Bouwen 10 Lesopzet en achtergrondinformatie Buurtje Bouwen ACHTERGRONDINFORMATIE Huidige wetgeving Ruimtelijke ordening in Nederland is een door de Grondwet vastgestelde

Nadere informatie

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst?

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Gemeenteraad/fractievoorzitters Maatschappelijke organisaties Bedrijfsleven Inwoners 1. Karaktereigenschappen van

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Onlangs hebt u een nieuwsbrief ontvangen met informatie over de projecten op de Kampereilanden om de waterveiligheid te verbeteren.

Nadere informatie

Hoog water op het schoolplein?

Hoog water op het schoolplein? Hoog water op het schoolplein? Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1. Introductie Een rampenbestrijdingsoefening, zin of onzin? Opdracht 1.1: Denk je dat het nuttig is dat er een oefening met een overstromingsramp

Nadere informatie

Hoog water op het schoolplein?

Hoog water op het schoolplein? Hoog water op het schoolplein? Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1. Introductie Een rampenbestrijdingsoefening, zin of onzin? Opdracht 1.1: Denk je dat het nuttig is dat er een oefening met een overstromingsramp

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND 1. INLEIDING Aanleiding De gemeente Schagen is voornemens om het bedrijventerrein Kolksluis langs de Koning Willem II-weg in t Zand

Nadere informatie

Hoog water op het schoolplein?

Hoog water op het schoolplein? Hoog water op het schoolplein? Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1. Introductie Een rampenbestrijdingsoefening, zin of onzin? Opdracht 1.1: Denk je dat het nuttig is dat er een oefening met een overstromingsramp

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

TAB Verdienmodel. 1. Overzicht potentieel TAB areaal 2. Huidig grondbezit 3. Quickscan verdienmodel 4. Cases verdienmodel:

TAB Verdienmodel. 1. Overzicht potentieel TAB areaal 2. Huidig grondbezit 3. Quickscan verdienmodel 4. Cases verdienmodel: TAB Verdienmodel 1. Overzicht potentieel TAB areaal 2. Huidig grondbezit 3. Quickscan verdienmodel 4. Cases verdienmodel: Stadslandbouw Tijdelijke (wind)energie Natte bedrijventerreinen Potentieel TAB

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Albert Vliegenthart De Vlinderstichting

Albert Vliegenthart De Vlinderstichting Vlinders van A naar beter Albert Vliegenthart De Vlinderstichting Wet- en regelgeving Natuurwet wel of geen problemen? Omgevingswet komt er aan Gedragscodes - Rijksverantwoordelijkheid Handhaving - flexibiliteit

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Inspelen op een veranderende omgeving Roel Wever 7 april 2014 Rivierenland Een samenwerkingsproject van Provincie Gelderland en VNG Gelderland 1 De essenties

Nadere informatie

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk Nationale landschappen: aandacht en geld nodig! 170610SC9 tk 7 Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk De Rekenkamer Oost-Nederland heeft onderzoek

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Zandwinputten. Baggernet Thema-ochtend over Zandwinputten. Een overzicht. Afdelingsoverleg Bodem & Water 22 juni John Maaskant.

Zandwinputten. Baggernet Thema-ochtend over Zandwinputten. Een overzicht. Afdelingsoverleg Bodem & Water 22 juni John Maaskant. Zandwinputten Een overzicht Afdelingsoverleg Bodem & Water 22 juni 2009 Baggernet Thema-ochtend over Zandwinputten John Maaskant Ministerie van Verkeer & Waterstaat Marc Pruijn Ministerie van Volkshuisvesting,

Nadere informatie