Rivierverruiming Uiterwaarden Neder-Rijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rivierverruiming Uiterwaarden Neder-Rijn"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Jaargang 1 Nummer 1 Maart 2010 Rivierverruiming Uiterwaarden Neder-Rijn Beste bewoner, Alstublieft. We bieden u de eerste nieuwsbrief aan over rivierverruiming in de uiterwaarden van de Neder-Rijn. U herinnert zich vast nog goed de bijna-overstromingen van 1993 en Dat moet niet nog eens gebeuren. Daarom voert de overheid het programma Ruimte voor de Rivier uit: 39 ingrepen om het rivierengebied veiliger te maken en tegelijk waar het kan mooier. Ook bij u in de buurt is rivierverruiming nodig, in de uiterwaarden tussen de Elster Buitenwaarden en de Amerongse Bovenpolder, De Tollewaard, Middelwaard en Doorwerthsche waarden. Met deze en volgende nieuwsbrieven houden we u op de hoogte. U leest hierin wat er gaat gebeuren en hoe u mee kunt denken. Ook in huis-aan-huis bladen en regionale nieuwsbladen kunt u lezen over de plannen en werkzaamheden. Actuele informatie vindt u op de website Een groot deel van de rivierverruiming wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Bij veel projecten is een waterschap, gemeente of Nieuwsbrief wordt digitaal, meld u aan! De volgende nieuwsbrieven over rivierverruiming langs de Neder-Rijn verschijnen in digitale vorm. U kunt zich op de digitale nieuwsbrief abonneren door u aan te melden via: (nieuwsbrief: Rivierverruiming Neder-Rijn). De volgende digitale nieuwsbrief kunt u dan in de loop van dit jaar verwachten. provincie verantwoordelijk. Zo werkt het waterschap Rivierenland aan dijkverbetering ter hoogte van de rivierverruimingsmaatregelen Middelwaard en De Tollewaard. Rijkswaterstaat en het waterschap stemmen de activiteiten hier onderling goed af. Waterschap Rivierenland houdt omwonenden via een eigen nieuwsbrief op de hoogte van de dijkverbeteringen. Veiliger en mooier Ruimte voor de Rivier is een landelijk programma om het Nederlandse rivierengebied veiliger én mooier te maken. In 2006 hebben het kabinet en het parlement de doelen vastgesteld in de Planologische Kern Beslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. De ingrepen vinden plaats in 39 gebieden. Alle maatregelen moeten in 2015 klaar zijn. Van dijkverbetering naar rivierverruiming In het verleden was dijkverhoging en -verzwaring de belangrijkste manier om de hoogwaterveiligheid te verbeteren. Met Ruimte voor de Rivier kiest Nederland voor een andere koers: rivierverruiming. In de toekomst zal het rivierwater vaker extreem hoog staan. Waar het kan, geven we de rivier meer ruimte om al dat water veilig af te voeren. Voor de veiligheid en het landschap is dat duurzamer dan het verhogen van dijken. Op sommige plaatsen is dijkverbetering toch nodig. Daar zoeken we een passende oplossing, die ook recht doet aan de omgeving. Als het kan, wordt het zelfs mooier. Samen sterk Voor ieder gebied zoeken we de beste oplossing. Dat doen we door veel mensen bij de plannen te betrekken. Samen onderzoeken we de verschillende mogelijkheden om de veiligheid te vergroten en het gebied aantrekkelijker te maken.

2 Waar gaat het gebeuren? De uiterwaarden bij Elst (Utrecht), De Tollewaard, Middelwaard en Doorwerth krijgen meer ruimte. Uiterlijk in 2015 zijn de werkzaamheden klaar. Daarmee wordt uw veiligheid groter en kunt u genieten van nieuwe natuur in de uiterwaarden. Op de kaart ziet u waar de maatregelen plaatsvinden. 1 Elst: sloop steenfabriek en verlaging fabrieksterrein De voormalige steenfabriek ligt in de smalle uiterwaarden bij het dorp Elst (Utrecht). De fabriek ligt op een verhoging in de uiterwaard en belemmert bij hoog water de vlotte doorstroming van rivierwater. Het fabrieksterrein, dat in het verleden fors is opgehoogd, graven we weer grotendeels af en de steenfabriek wordt gesloopt. De schoorsteen blijft staan. Zo krijgt de rivier meer ruimte. Kaart van het grootste deel van de maatregelen in het kader van Ruimte voor de Rivier. 2 3 De Tollewaard: uiterwaardvergraving en natuur Ten westen van Rhenen is de doorgang voor de Neder-Rijn smal. Bij hoge waterstanden stroomt het water onvoldoende door. We graven de Tollewaard deels af om de rivier meer ruimte te geven. Landbouw maakt daarna plaats voor natuur. De woningen en de bedrijven in het gebied hoeven niet weg en blijven bereikbaar. Middelwaard: verschillende kansen voor uiterwaardverruiming Ook bij Rhenen zelf heeft de rivier een smalle doorgang: hier spreken we van een flessenhals in de rivier. We onderzoeken verschillende mogelijkheden voor rivierverruiming in de Middelwaard: uiterwaarden verlagen, zomerkades afgraven en verlagen van de oude veerdam.

3 Zoeken naar de beste oplossing Hoe vind je de juiste balans tussen de twee doelen van Ruimte voor de Rivier: veiligheid en mooier landschap? En hoe blijven de ingrepen betaalbaar? Om daar gevoel voor te krijgen, hebben we per gebied drie variantenstudies uitgevoerd. De varianten leveren allemaal de vereiste waterstanddaling op, maar hebben verschillende accenten: accent op het gewenste veiligheidsniveau tegen minimale kosten; accent op de maximaal haalbare waterstandsverlaging; accent op de grootste verbetering aan het landschap. De beste oplossing is niet één van de drie variantenstudies, maar een combinatie van delen uit de studies. We gebruiken ze als bouwsteen en inspiratie om tot een goed plan te komen. De studies vormen een stap in het proces naar een goed plan. Het uiteindelijke plan noemen we de voorkeursvariant. Op vindt u van alle maatregelen de studievarianten. Hier kunt u zien welke mogelijkheden er in elk gebied zijn onderzocht en besproken. Detail uit een van de variantenstudies. 4 Doorwerthsche Waarden: natuur en oeververlaging Bij Doorwerth verplaatsen we het opslagterrein van de steenfabriek naar de luwte achter de steenfabriek. Zo ontstaat er ruimte voor natuur. Daarnaast kan de oever worden verlaagd, om ook het water meer ruimte te geven. Afstemming met overheden In 2009 werden de uitgangspunten voor de plannen gepresenteerd aan de gemeenteraden van Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Buren, Neder-Betuwe en Renkum. Regelmatig wordt gesproken met de provincies Gelderland en Utrecht, waterschap Vallei en Eem, waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijn- landen, Staatsbosbeheer, Het Utrechts Landschap en Geldersch Landschap. Ook de toekomstige beheerders van de gebieden zijn bij dit overleg betrokken. Elly van Welie is bij Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het contact met de betrokkenen en ligt dit toe: In het afgelopen jaar hebben we acht keer overleg gevoerd met de betrokken partijen.

4 Omwonenden hebben begin maart informatie over de drie variantenstudies gekregen tijdens informatieavonden per gebied. Rond de zomer van 2010 organiseren we opnieuw voor elk gebied een informatieavond. Dan presenteren we u de voorkeursvariant voor de herinrichting. Plannen definitief maken In oktober stelt de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat de voorkeursviariant vast. Daarna volgen verschillende stappen die tot de uiteindelijke besluitvorming leiden: het opstellen van een inrichtingsplan, de wijziging van het bestemmingsplan en de aanvraag van vergunningen. Detail uit een van de variantenstudies. Uiterwaardvergraving. Bijzondere waarden De uiterwaarden herbergen bijzondere ecologische, cultuur historische of landschappelijke waarden. Elly van Welie, van Rijkswaterstaat: Daar gaan we zorgvuldig mee om, met aandacht voor de natuur, het landschap en de geschiedenis. Soms kunnen we bijzondere waarden in het ene gebied ontzien door in een nabijgelegen gebied extra ruimte voor de rivier te maken. Deze combinatie gebruiken we in de Tollewaard en de Uiterwaarden bij Elst. De Tollewaard heeft veel waarden die deels verloren gaan als we hier sterk ingrijpen. Het bedrijfsterrein van de steenfabriek heeft een heel ander karakter. Door verwijdering van het grootste deel van de steenfabriek, is bij Elst de doorstroming extra groot. Rijkswaterstaat heeft het terrein van de steenfabriek al in 2009 aangekocht voor de rivier verruiming. Omgevingswerkgroep Elly van Welie: We spreken niet alleen met over heden en beheerders, maar ook met bewoners, land bouwers, recreatiebedrijven, natuurbeheerders en oudheidkundige organisaties. Met vertegen woordigers van deze groepen hebben we een omgevingswerkgroep gevormd. De leden hebben veel kennis van de gebieden en leveren dan ook waardevolle en deskundige inbreng. Zo proberen we veel aandacht te geven aan de cultuurhistorische aspecten, de gebruiksfuncties en de beleving van het landschap. In gesprek met direct betrokkenen De mensen die grond pachten of in eigendom hebben in de vier genoemde uiterwaarden, kunnen gevolgen ondervinden van de rivierverruiming. Daarom wordt er met hen gesproken, zij zijn immers belanghebbenden. Rijkswaterstaat bespreekt met hen de variantenstudies en de voorkeursvariant en zij kunnen daarop reageren. Voorkeursvariant Omgevingsmanager Van Welie: Nu zijn we toe aan de stap om uit de drie studievarianten, die van elk gebied zijn gemaakt, een concreter plan te ontwikkelen. We noemen dit de voorkeursvariant. Dit plan presenteren we aan de verantwoordelijke bestuurders van gemeenten, provincies, waterschappen en de beoogde beheerders. Dit gezamenlijke bestuurlijk overleg per gebied brengt vervolgens een advies over de voorkeursvariant uit aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, die daar dit najaar een besluit over neemt. Projectmanager Jaap Verweij en omgevingsmanager Elly van Welie.

5 Globale Planning januari 2010 Drie studievarianten voor elk van de plangebieden in concept gereed. januari en februari 2010 Bespreken studievarianten met de belanghebbenden en andere betrokkenen in de omgeving. maart en april 2010 Bespreken voorkeursvariant met belanghebbenden en andere betrokkenen in de omgeving. Omgeving reageert op rivier verruimende plannen Neder-Rijn Veel vragen tijdens informatieavond Lienden Hoe zit het met die bedrijven daar in de uiterwaarden, kunnen die niet gewoon weg? En Waarom kiest u geen andere uiterwaard om maatregelen te nemen? Deze en nog veel meer vragen werden gesteld door belangstellenden tijdens de informatieavond in Lienden over de maatregelen die Rijkswaterstaat gaat nemen om de Neder-Rijn meer ruimte te geven. In opdracht van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier heeft Rijkswaterstaat de opdracht om binnen vastgestelde kaders de waterstand bij onder meer de Neder-Rijn te verlagen. Ook in het Utrechtse Elst en Doorwerth worden informatieavonden gehouden. Rond de zomer komen er weer bijeenkomsten over de voorkeursvariant. Dan is duidelijk op welke manier de rivier de ruimte krijgt. Varianten Tijdens de avond worden de verschillende studies, ofwel varianten gepresenteerd die mogelijk zijn om de rivier te verruimen. Landschapsarchitect Robbert de Koning laat op kaarten zien dat er bij sommige varianten bijvoorbeeld bruggen kunnen worden gebouwd in de uiterwaarden om de bedrijven die er liggen bereikbaar te houden. Ook laat hij mogelijkheden zien voor het aanleggen van verschillende geulen, kleine of juist een grote. In het voorjaar moet uit deze studies een advies worden gedestilleerd in afstemming met bestuurders, organisaties en omgeving, licht Jaap Verweij, projectleider van Neder-Rijn toe. mei 2010 Voorkeursvariant gereed: Regio brengt gedragen advies uit aan staatssecretaris. juni 2010 Start voorbereiding aanbesteding. najaar 2010 Goedkeuring staatssecretaris op de voorkeursvariant. begin 2011 Aanbesteding werkzaamheden Uitvoering werkzaamheden. Omgevingsmanager Elly van Welie in gesprek met belangstellenden, Lienden. Landschapsfoto s: Ruben Smit/ foto s project- en omgevingsmanager: Marc Pluim

6 Uiterwaardvergraving Neder-Rijn is een van de 39 maatregelen in het kader van Ruimte voor de Rivier. In dit programma werken regio en Rijk samen om Nederland beter te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt meer ruimte. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied moet er in economisch, ecologisch en landschappelijk opzicht beter van worden. Rijkswaterstaat is zowel initiatiefnemer als uitvoerder van dit project en hecht een groot belang aan goede communicatie met omwonenden en belanghebbenden. Rijkswaterstaat informeert de omgeving en gaat de dialoog aan. Mocht u vragen hebben of meer informatie willen, dan kunt u bellen met het informatienummer van Rijkswaterstaat: , of bezoek onze website: Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat in samenwerking met Kijk voor meer informatie op of bel (ma t/m zo uur, gratis) maart 2010 on0310vv020

Doel van de informatiebijeenkomst

Doel van de informatiebijeenkomst Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Jacqueline Bulsink Informatiebijeenkomst 12 oktober 2011 Doel van de informatiebijeenkomst Informeren over resultaten planstudie Zomerbedverlaging Beneden- IJssel Gelegenheid

Nadere informatie

Samenvatting PlanMER, obstakelverwijdering Elst

Samenvatting PlanMER, obstakelverwijdering Elst 2 21 mei 2012 versie 1a Document historie Revisienummer. Revisie datum Aanpassingen 0a 13 april 2012 Eerste concept 1a 21 mei 2011 Alle opmerkingen verwerkt 3 21 mei 2012 versie 1a 1 Samenvatting Voor

Nadere informatie

Witteveen+Bos, RW /torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning

Witteveen+Bos, RW /torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning 2 Witteveen+Bos, RW1809-303-20/torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning BIJLAGE O1-4 PROJECTBESCHRIJVING 1. PROJECTBESCHRIJVING 1.1. Aanleiding De hoogwatersituaties

Nadere informatie

Culemborg aan de Lek

Culemborg aan de Lek Ruimte voor de Rivier Culemborg aan de Lek informatieavond 27 oktober 2008 David Heikens Royal Haskoning Ruimte voor de Rivier Culemborg Inhoud 1. Hoogwaterveiligheid PKB Ruimte voor de Rivier 2. Het alternatief:

Nadere informatie

Nieuws brief. Dijkverbetering. Rijswijk - Opheusden. Beste lezer, Uitnodiging inloopbijeenkomsten

Nieuws brief. Dijkverbetering. Rijswijk - Opheusden. Beste lezer, Uitnodiging inloopbijeenkomsten Nieuws brief juni 2010 3 Dijkverbetering Rijswijk - Opheusden Beste lezer, Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor veilige dijken, zodat u goed beschermd bent tegen het rivierwater. Het doel ligt

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel. Kampen

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel. Kampen Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Notitie Samenhang RvRmaatregelen rond Zwolle en Kampen 20 mei 2010 Samenvatting In deze notitie wordt de relatie en samenhang tussen de maatregelen van Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING Aanhef Op 17 januari 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rhenen een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van Provincie Utrecht mevrouw

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier / Obstakelverwijdering Nederrijn Elst, gemeente Rhenen

Ruimte voor de Rivier / Obstakelverwijdering Nederrijn Elst, gemeente Rhenen Ruimte voor de Rivier / Obstakelverwijdering Nederrijn Elst, gemeente Rhenen Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 15 oktober 2012 / rapportnummer 2705 57 1. Oordeel over het MER Boskalis werkt

Nadere informatie

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal Ideeën en kansen Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten Zoekzone TOP en informatiecentrum Mogelijkheden landschapsversterking bijv. oude strang terugbrengen Behouden en versterken leefgebied

Nadere informatie

Nieuws brief. Dijkverbetering Munnikenland. Beste lezer, Stand van zaken

Nieuws brief. Dijkverbetering Munnikenland. Beste lezer, Stand van zaken Nieuws brief APRIL 2012 6 Dijkverbetering Munnikenland Beste lezer, In deze nieuwsbrief leest u meer over de ondernomen stappen om agrarisch natuurbeheer in dit gebied mogelijk te maken en over de vaststelling

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding Samenvatting Inleiding Deze samenvatting hoort bij de rapportage Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen (NKO) voor het project Dijkversterking Tiel Waardenburg en Rivierverruiming Varik - Heesselt. Werken

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Huub Hector Projectmanager Juni 2014 Ruimte voor de rivier Doelstelling Ruimte voor de Rivier: Doelstelling & ontwerp Met wie doen we dat? Uitvoering 2 Programma Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

regelingen aankoop en schadevergoeding onroerende zaken

regelingen aankoop en schadevergoeding onroerende zaken Informatiebrochure regelingen aankoop en schadevergoeding onroerende zaken in het kader van de realisatie van de PKB Ruimte voor de Rivier Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Verzoek om schadevergoeding 3.

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Annika Hesselink en Anne-Geer de Groot Ministerie Infrastructuur en Waterstaat Verwondering 2 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Opbouw Verleden: Introductie en kenmerken

Nadere informatie

Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7

Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7 Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7 Ruimte voor de rivier Ons klimaat verandert. Daardoor krijgen rivieren steeds meer water te verwerken. Om overstromingen te voorkomen, geeft

Nadere informatie

Rhenen en zijn Buren. Vele keren ben ik heen en weer gevaren, ik hoorde alles wat er gebeurde in de stad en iedereen kende mij.

Rhenen en zijn Buren. Vele keren ben ik heen en weer gevaren, ik hoorde alles wat er gebeurde in de stad en iedereen kende mij. Rhenen en zijn Buren Hallo ik ben Janus, misschien kennen jullie mij nog. Vroeger toen de brug er nog niet was zorgde ik ervoor dat iedereen over de Rijn kwam met mijn pont. Vele keren ben ik heen en weer

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord Juli 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De provincie

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

Nieuws brief JUNI 2010 Dijkverbetering

Nieuws brief JUNI 2010 Dijkverbetering Nieuws brief JUNI 2010 Dijkverbetering Schoonhovenseveer - Zijpkade 3 Beste lezer, Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor veilige dijken, zodat u goed beschermd bent tegen het rivierwater. Het

Nadere informatie

Inhoudelijke overwegingen RvR Project Vier Maatregelen Nederrijn; deelgebied Tollewaard

Inhoudelijke overwegingen RvR Project Vier Maatregelen Nederrijn; deelgebied Tollewaard Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG www.rijksoverheid.nl/eleni Bijlage nummer 1 Horend bij Vergunning Nb-wet 1998 Onze referentie Contactpersoon Inhoudelijke overwegingen RvR Project Vier Maatregelen Nederrijn;

Nadere informatie

Nr. 1 februari 2007 Waarom deze nieuwsbrief? Voorgeschiedenis

Nr. 1 februari 2007 Waarom deze nieuwsbrief? Voorgeschiedenis Nr. 1 februari 2007 In dit nummer: Voorgeschiedenis Organisatie Hoe ziet de m.e.r.- procedure eruit? Richtlijnen opstellen De mogelijke oplossingen Activiteiten in het kader van het MER Hoe zien proces

Nadere informatie

23-1-2014. Bypass IJsseldelta

23-1-2014. Bypass IJsseldelta Bypass IJsseldelta 1 Intro Hein Pijnappel, Mott MacDonald Omgevingsmanagement RWS 2010-2013: Planstudie t/m SNIP3, ZBIJ en raakvlakken met IJDZ Wel/geen ZBIJ Wel/geen ruimtelijke kwaliteit Met/zonder IJDZ

Nadere informatie

Nr Houten, 10 mei 2011

Nr Houten, 10 mei 2011 Raadsvoorstel Nr. 2011-030 Houten, 10 mei 2011 Onderwerp: Ruimte voor de Lek Adviesnota SNIP3 Beslispunten: 1. In te stemmen met de Adviesnota SNIP3 Ruimte voor de Lek. Samenvatting: Ruimte voor de Lek

Nadere informatie

Inhoud Inleiding Ruimte voor de Rivieren Doelstelling Noordwaard Huidige situatie Toekomstige situatie Hydraulica Groene golfremmende dijk Wonen in de

Inhoud Inleiding Ruimte voor de Rivieren Doelstelling Noordwaard Huidige situatie Toekomstige situatie Hydraulica Groene golfremmende dijk Wonen in de Ontpoldering Noordwaard Jacco Zwemer Jeroen de Heij Marc Daan 4-10-2011 Inhoud Inleiding Ruimte voor de Rivieren Doelstelling Noordwaard Huidige situatie Toekomstige situatie Hydraulica Groene golfremmende

Nadere informatie

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta pagina 1 van 8 De komende twee jaar gaat het waterschap verschillende mogelijkheden onderzoeken voor het versterken van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. Deze keuzes zijn tot stand gekomen met inbreng

Nadere informatie

Project Junior Dijkdenkers

Project Junior Dijkdenkers Project Junior Dijkdenkers Opdrachtgever: Projectteam Grebbedijk, Waterschap Vallei en Veluwe, www.grebbedijk.com Dit project is ontwikkeld door: Toonbeeld Schoolprojecten, www.toonbeeldschoolprojecten.nl

Nadere informatie

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog 22 augustus 2016 Opzet avond Opening (Initiatiefnemers) 19:30 Programma welkom, introductie Inleiding (Jan Bruyn) 19:40 aanleiding

Nadere informatie

Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden. Startnotitie

Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden. Startnotitie Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden Startnotitie 1 Doelstelling project Het project is gericht op het tot stand brengen van een actuele bestemmingsregeling (eindproduct) voor de bedrijventerreinen

Nadere informatie

Hoogwatergeul Varik Heesselt

Hoogwatergeul Varik Heesselt MIRT2-Verkenning Hoogwatergeul Varik Heesselt Bepaling bandbreedte Klankbordgroep d.d. 5 februari 2014 Wat ga ik u vertellen Wat is onze opdracht en aanpak? Waar moet u aan denken bij een hoogwatergeul?

Nadere informatie

Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo

Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo Informatiebijeenkomst Raad 1 november 2018 Agenda bijpraatmoment Opgaven in MMMV en betrokken overheden Inbreng partner

Nadere informatie

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s De Oude Weg Elst Wonen in de Amerongse Bovenpolder 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s Riant WOnen Tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn ligt het sfeervolle

Nadere informatie

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare Nota Ruimte budget 20 miljoen euro Planoppervlak 160 hectare IJsselsprong Zutphen Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Waterveiligheid als motor Bescherming tegen

Nadere informatie

Welkom! Informatieavond dijkverbetering Kudelstaartseweg

Welkom! Informatieavond dijkverbetering Kudelstaartseweg Welkom! Informatieavond dijkverbetering Kudelstaartseweg Kudelstaartseweg Waternet: Dijkverbetering Gemeente Aalsmeer: Riolering & Fietspad Programma 19.00 uur inloop 19.30 uur uitleg proces dijkverbetering

Nadere informatie

Doel: verkenning van kansen. INSPIRATIE langs de Lek. Inspiraties langs de Lek. Kansen voor investeringen in ruimtelijke kwaliteit en rivierverruiming

Doel: verkenning van kansen. INSPIRATIE langs de Lek. Inspiraties langs de Lek. Kansen voor investeringen in ruimtelijke kwaliteit en rivierverruiming INSPIRATIE langs de Lek Een verkenning van kansen voor investeringen in Jos Rademakers Ecologie en Ontwikkeling, Maarn Adri Voorwinden Ruimtelijke Vormgeving en Landschap, Ommeren Visie ontwikkeld in opdracht

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F Dijkvak F 3 juli 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411 Programma voor vanavond o 19.00 Inloop o 19.15 Presentatie voorgenomen dijkversterking

Nadere informatie

~INSPRAAK. PKB deel 1 Ruimte voor de Rivier. ~ Ontwerp Planologische Kernbeslissing ~ Nota van Toelichting

~INSPRAAK. PKB deel 1 Ruimte voor de Rivier. ~ Ontwerp Planologische Kernbeslissing ~ Nota van Toelichting 1 ~INSPRAAK PKB deel 1 Ruimte voor de Rivier ~ Ontwerp Planologische Kernbeslissing ~ Nota van Toelichting ~DEEL C Bijlage bij Ontwerp Planologische Kernbeslissing Inhoudsopgave Deel C Bijlage bij Ontwerp

Nadere informatie

PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied

PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied Beter beschermd tegen hoogwater In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren

Nadere informatie

Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg

Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg Maart 2016 Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg Wat is de planning van deze dijkverbetering? De dijk moet eind 2022 veilig zijn en gereed om zijn taak uit te voeren. De afwerking zal doorlopen tot

Nadere informatie

Aanvraag vergunning Ruimte voor de Rivierproject Vier Maatregelen Nederrijn: deelgebied steenfabriek Elst

Aanvraag vergunning Ruimte voor de Rivierproject Vier Maatregelen Nederrijn: deelgebied steenfabriek Elst Aanvraag vergunning Ruimte voor de Rivierproject Vier Maatregelen Nederrijn: deelgebied steenfabriek Elst Behandeld door mr. J.J. Griep T 070 888 3209 F 070 888 3250 j.j.griep@mineleni.nl Datum 22 januari

Nadere informatie

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Inleiding In dit boekje leest u in hoofdlijnen hoe het ontwerp van de Beuningse uiterwaarden er uit ziet.

Nadere informatie

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Dit Projectplan gaat over het aanpassen van de Heelsumse beek vanaf de N225 tot aan de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10593 21 april 2015 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 20 april 2015, nr. IENM/BSK-2015/73499

Nadere informatie

Nijmegen gaat voor kwaliteit bij verbreding van de Waal

Nijmegen gaat voor kwaliteit bij verbreding van de Waal Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent december 2008 nr 1 Ruimte voor de rivier Ons klimaat verandert. De zeespiegel stijgt, winters worden natter en er valt meer en vaker regen. Rivieren krijgen steeds

Nadere informatie

Goed rivierbeheer, wel zo veilig! Wet beheer rijkswaterstaatswerken

Goed rivierbeheer, wel zo veilig! Wet beheer rijkswaterstaatswerken Goed rivierbeheer, wel zo veilig! Wet beheer rijkswaterstaatswerken Nederland ligt in een delta van grote rivieren. Het stromende water heeft de rivierlandschappen gevormd: afwisselend, vruchtbaar, met

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen 1 INHOUD Inleiding 3 Vijf oplossingen 4 Beoordelingskader 5 Vervolg 10 INFORMATIE EN CONTACT Voor informatie over de zuidelijke ringweg kunt u

Nadere informatie

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen.

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen. Afgedrukt: 21 februari 2014 Project : Ontwerp landgoederen Ossenwaard Datum : 17 februari 2014 Onderwerp : Resultaten van de berekeningen Van : Anne Wijbenga; Joana Vieira da Silva Aan : M. van Berkel

Nadere informatie

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. 28 september 2015 Documentnummer : 2015.0.072.749 Zaaknummer: 2015-03-01380 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan 'Stadsblokken - Meinerswijk 2015'

Nadere informatie

AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING VOOR PROGRAMMA STROOMLIJN

AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING VOOR PROGRAMMA STROOMLIJN D151873397 AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING VOOR PROGRAMMA STROOMLIJN LET OP: Op deze aanvraag is de rijkscoördinatieregeling van toepassing, contactpersoon in uw gemeente is dhr. W. van de Lest. Onderwerp

Nadere informatie

Eindevaluaties Zandmaas/Grensmaas Ruimte voor de Rivier. Anne-Geer de Groot Gedelegeerd opdrachtgever DGWB

Eindevaluaties Zandmaas/Grensmaas Ruimte voor de Rivier. Anne-Geer de Groot Gedelegeerd opdrachtgever DGWB Eindevaluaties Zandmaas/Grensmaas Ruimte voor de Rivier Anne-Geer de Groot Gedelegeerd opdrachtgever DGWB Verwondering 2 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Opbouw Verleden: introductie en kenmerken

Nadere informatie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie 2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie enedenrivieren in samenhang 10 ij het denken over rivierverruiming vindt de regio het belangrijk om vanuit de lange termijn te redeneren. Wanneer

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Naar een veilige en aantrekkelijke (bedijkte) Maas voor iedereen! Belangrijkste kenmerken van de potentiële voorkeurstrategie voor de bedijkte Maas (van Heumen/Katwijk tot aan Geertruidenberg), december

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020?

Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020? Hoe ziet het Gelderse landschap eruit na 2020? Uitnodiging netwerkbijeenkomst natuur en landschap Maandag 3 april 2017 17.00-20.00 uur, Doorwerth Netwerkbijeenkomst natuur en landschap De provincie nodigt

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Planstudie Paddepoelsterbrug Steller Jeanet Halsema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 050-3678865 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6261150 Datum Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Combinatie Krinkels-Cso Adviesbureau Voor Milieuonderzoeken t.a.v. mevrouw D. van Zandvoort Postbus BH MAASTRICHT

Combinatie Krinkels-Cso Adviesbureau Voor Milieuonderzoeken t.a.v. mevrouw D. van Zandvoort Postbus BH MAASTRICHT Retouradres: Postbus 6267, 4000 HG Tiel Combinatie Krinkels-Cso Adviesbureau Voor Milieuonderzoeken t.a.v. mevrouw D. van Zandvoort Postbus 1323 6201 BH MAASTRICHT Onderwerp Ontwerpbesluit - Verlening

Nadere informatie

Natuurontwikkeling buitendijkse gebieden langs de Eem. Informatie-avond over de uitvoeringsaspecten

Natuurontwikkeling buitendijkse gebieden langs de Eem. Informatie-avond over de uitvoeringsaspecten langs de Eem Informatie-avond over de uitvoeringsaspecten Doel informatiebijeenkomst Bewoners informeren over de 19.30 uur presentaties Uitvoering natuurinrichting plenair Mogelijkheid om vragen te stellen

Nadere informatie

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Nieuwerbrug e.o.

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Nieuwerbrug e.o. Informatieavond Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Nieuwerbrug e.o. 29 juni 2015 Programma Programma van de avond 19:30 21:00 uur Welkom Aanleiding voor de dijkverbetering; Ontwerpopgave; Korte Pauze;

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Eindverslag Verbeteren stationsomgeving Wezep

Eindverslag Verbeteren stationsomgeving Wezep Eindverslag Verbeteren stationsomgeving Wezep Maart 2016 Projectleider: M. Maathuis Ambtelijk opdrachtgever: J. Kaat Projectnummer: B.2073 Startdatum 6 maart 2014 Einddatum maart 2016 Verseon nummer 242414

Nadere informatie

Intentieverklaring Samen op Weg langs de Lange Linschoten

Intentieverklaring Samen op Weg langs de Lange Linschoten Intentieverklaring Samen op Weg langs de Lange Linschoten Oudewater, 9 maart 201 8 Intentieverklaring Samen op Weg langs de Lange Linschoten Aanleiding De Lange Linschoten is een pracht voorbeeld van kleinschalig

Nadere informatie

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2 Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe fase 2 Inleiding Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) is een grote gebiedsontwikkeling waarin de gemeenten

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier Hoe zat dat ook al weer?

Ruimte voor de Rivier Hoe zat dat ook al weer? Ruimte voor de Rivier Hoe zat dat ook al weer? Hans van den Bos Het rivierengebied heeft in de jaren negentig twee keer te maken gehad met extreem hoogwater. In 1993, maar vooral in 1995 stond het water

Nadere informatie

Nieuwe aanpak voor planstudie Hoevelaken

Nieuwe aanpak voor planstudie Hoevelaken Nieuwe aanpak voor planstudie Hoevelaken Vervroegd betrekken van de markt December 2011 Nieuwe aanpak voor planstudie Hoevelaken Aanleiding Knooppunt Hoevelaken heeft een vaste plaats in de file top-25.

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Datum 12 juni 2018 Betreft Advies Varik-Heesselt.

Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Datum 12 juni 2018 Betreft Advies Varik-Heesselt. > Retouradres Postbus 90653 2509 LR Den Haag Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen Den Haag Postbus 90653 2509 LR Den Haag Betreft Advies Varik-Heesselt Geachte Minister,

Nadere informatie

NEERIJ NEN. W l. Raadsvoorstel. \'uuilliiàfíšiu-i'hi. Portefeuillehouder Dhr. Kool. Zaak-/Docnummer 06/

NEERIJ NEN. W l. Raadsvoorstel. \'uuilliiàfíšiu-i'hi. Portefeuillehouder Dhr. Kool. Zaak-/Docnummer 06/ Raadsvoorstel NEERIJ NEN Aan De gemeenteraad Datum vergadering 8 november 2018 Agenda nummer Portefeuillehouder Dhr. Kool Onderwerp Rotonde Hellouw Zaak-/Docnummer 06/08864-32419 Samenvatting: Er wordt

Nadere informatie

Logistiek Ecopark IJsselvallei Doesburg

Logistiek Ecopark IJsselvallei Doesburg Nieuwsbrief #3 - Februari/maart/april 2018 Logistiek Ecopark IJsselvallei Doesburg Intro en verantwoording Deze nieuwsbrief komt vier keer per jaar uit. Met daarin alle ontwikkelingen rond het Logistiek

Nadere informatie

Bezoek Commissie RLW PS Gelderland

Bezoek Commissie RLW PS Gelderland . Bezoek Commissie RLW PS Gelderland Samen creëren we meer 19 september 2018 Gorinchem-Waardenburg: 23,5 km te versterken dijk Alliantie met aannemerscombinatie en adviesbureau gestart op 10 juli 2017

Nadere informatie

Bijlandse Waard. Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving

Bijlandse Waard. Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving Bijlandse Waard Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving Mogelijkheden voor recreatie Het centrale deel van de Bijlandse Waard wordt een stil gebied om flora en fauna te beschermen. De randen

Nadere informatie

MIRT-verkenning Varik-Heesselt

MIRT-verkenning Varik-Heesselt MIRT-verkenning Varik-Heesselt Toetsingsadvies over de notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen 12 mei 2017 / projectnummer: 3137 1. Advies over notitie kansrijke oplossingsrichtingen De provincie Gelderland,

Nadere informatie

PARTICIPATIEPLAN LOB VAN GENNEP

PARTICIPATIEPLAN LOB VAN GENNEP PARTICIPATIEPLAN LOB VAN GENNEP Versie: 25 april 2019 versie 25 april 2019 1 Participatieplan Lob van Gennep 1. Inleiding De Lob van Gennep is een uitgestrekt, laag gelegen gebied tussen Mook en Gennep

Nadere informatie

Aanleg aansluiting A27-N629 eind 2017

Aanleg aansluiting A27-N629 eind 2017 December 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De

Nadere informatie

Technische Briefing Provinciale Staten 24 januari 2018

Technische Briefing Provinciale Staten 24 januari 2018 Technische Briefing Provinciale Staten 24 januari 2018 Opzet presentatie Erwin Klerkx (projectmanager) Proces en doel van de Verkenning Wierdy de Haan (technisch manager) Inhoudelijke aspecten Kees van

Nadere informatie

Overstromingen en wateroverlast

Overstromingen en wateroverlast Atlasparagraaf Overstromingen en wateroverlast 1/6 In deze atlasparagraaf herhaal je de stof van Overstromingen en wateroverlast. Je gaat extra oefenen met het waarderen van verschijnselen (vraag 4 en

Nadere informatie

niba natuurlijk nodig

niba natuurlijk nodig niba natuurlijk nodig Mission Statement Als gerenommeerd producent van zand en grind levert Niba essentiële grondstoffen aan de bouwsector en is zij innovator op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling.

Nadere informatie

Nieuwsbrief KRW IJssel

Nieuwsbrief KRW IJssel December 2016 Nieuwsbrief KRW IJssel Waterschap Vallei en Veluwe voert in opdracht van Rijkswaterstaat maatregelen uit langs de IJssel om in 2016 te voldoen aan de ecologische doelstellingen uit de Europese

Nadere informatie

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr.

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Verslag Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick Plaats/datum bespreking: Baarlo, 12-04-2017 Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Spaans 1. Inleiding Marita Cals, omgevingsmanager Waterschap Limburg,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Diefdijklinie

Nieuwsbrief Diefdijklinie Nieuwsbrief Diefdijklinie Versterking van een dijk met geschiedenis 19 2017 sterke dijken schoon water Een dijkversterking met karakter! De dijkversterking, de restauratie van Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nadere informatie

Hoog water op het schoolplein?

Hoog water op het schoolplein? Hoog water op het schoolplein? Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1. Introductie Een rampenbestrijdingsoefening, zin of onzin? Opdracht 1.1: Denk je dat het nuttig is dat er een oefening met een overstromingsramp

Nadere informatie

Procedureel De aanvraag voor de onderhavige vergunning werd gedaan bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (hierna: EL&I).

Procedureel De aanvraag voor de onderhavige vergunning werd gedaan bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (hierna: EL&I). > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Rijkswaterstaat De heer D-J. Zwemmer, Projectmanager Boskalis Postbus 164 6700 AD WAGENINGEN Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG www.rijksoverheid.nl/eleni T 070

Nadere informatie

Marktconsultatie 4 maatregelen Nederrijn

Marktconsultatie 4 maatregelen Nederrijn Marktconsultatie 4 maatregelen Nederrijn Programmadirectie Ruimte voor de Rivier Datum 29 april 2010 Status Definitief 2.1 Marktconsultatie 4 maatregelen Nederrijn Programmadirectie Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Doel bijeenkomst Bewoners informeren over de aanpak ontwerp en uitvoering waterkering in de kern van Spakenburg

Nadere informatie

New Orleans? Dat kan ook hier gebeuren

New Orleans? Dat kan ook hier gebeuren Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent mei 2009 nr 2 Ruimte voor de rivier Ons klimaat verandert waardoor rivieren krijgen steeds meer water te verwerken. Om overstromingen te voorkomen, geeft het Rijk

Nadere informatie

ONTWERP - OMGEVINGSVERGUNNING

ONTWERP - OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERP - OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERPBESLUIT STROOMLIJN Op 19 december 2014 hebben wij een aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het vellen/rooien van houtgewas activiteit aanleggen werken/werkzaamheden

Nadere informatie

O P E N B A A R. Advies:

O P E N B A A R. Advies: O P E N B A A R VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: A. Barelds Tel nr: 8494 Nummer: 16A.00286 Datum: 21 maart 2016 Team: Ruimte Tekenstukken: Nee Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Uitvoering dijkverbetering. Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk ) 22 juni 2016

Uitvoering dijkverbetering. Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk ) 22 juni 2016 Uitvoering dijkverbetering Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk 98 128) 22 juni 2016 Programma 1. Aanleiding en contract 2. Introductie Tebezo, toelichting uitvoeringswijze en planning Walter de Vor Karst

Nadere informatie

In aansluiting op de eerder gezonden planning. Wil ik je vragen bijgaande memo ter informatie mee te willen nemen naar de komende collegevergadering.

In aansluiting op de eerder gezonden planning. Wil ik je vragen bijgaande memo ter informatie mee te willen nemen naar de komende collegevergadering. Van: Heijloo, R. Verzonden: donderdag 24 februari 2011 9:35 Aan: Wijngaart, P. van den Paul CC: Bom - Lemstra, A.W.; Swart, I. (Ingrid) Onderwerp: FW: bijeenkomst VZHW 28 februari 2011 Urgentie: Hoog Beste

Nadere informatie

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht)

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Bijlage: Projecten in de provincie Utrecht (hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Inleiding In de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 en de Verordening

Nadere informatie

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen 22 april 199797-000527 concept-nota Hoofdlijnen ruimtelijk beleid regio Gooi en Vechtstreek Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen Het bebouwde deel

Nadere informatie

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o.

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o. Informatieavond Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o. 30 juni 2015 Programma Programma van de avond 19:30 21:00 uur Welkom Aanleiding voor de dijkverbetering; Ontwerpopgave; Korte Pauze;

Nadere informatie

Emissiereductieplan Stroomlijn. Eelerwoude

Emissiereductieplan Stroomlijn. Eelerwoude Emissiereductieplan Stroomlijn Eelerwoude Emissiereductieplan Stroomlijn Eelerwoude Versie 1 Opdrachtgever Eelerwoude Mossendamsdwarsweg 3 7472 DB Goor T 0547 26 35 15 F 0547 26 33 15 E info@eelerwoude.nl

Nadere informatie

sterke dijken schoon water Kijk op de dijk

sterke dijken schoon water Kijk op de dijk sterke dijken schoon water Kijk op de dijk Een andere kijk op de dijk De dijk. Er valt zo op het eerste gezicht weinig aan te zien. Een aarden wal die ons beschermt tegen het water. Een vanzelfsprekend

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken size Apiept, $ Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Rijkswaterstaat De heer D-3. Zwemmer Projectmanager Boskalis Postbus 164 6700 AD WAGENINGEN Directoraat-generaal

Nadere informatie

Datum 14 december Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel. Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Datum 14 december Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel. Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET Datum 14 december 2015 Projectnummer P205508 Onderwerp Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het

Nadere informatie

Verslag. Verslag vergadering 3 e Omgevingswerkgroep Meer Maas Meer Venlo d.d. 3 april Aanwezig

Verslag. Verslag vergadering 3 e Omgevingswerkgroep Meer Maas Meer Venlo d.d. 3 april Aanwezig ons kenmerk team Meer Maas Meer Venlo steller WHJ Aerts doorkiesnummer +31 77 3596574 e-mail w.aerts@venlo.nl datum 4 april 2018 Verslag vergadering 3 e Omgevingswerkgroep Meer Maas Meer Venlo d.d. 3 april

Nadere informatie

Hagestein - Fort Everdingen

Hagestein - Fort Everdingen Nieuws brief November 2011 Dijkverbetering Hagestein - Fort Everdingen 6 Beste lezer, Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor veilige dijken, zodat u goed beschermd bent tegen het rivierwater.

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning bij het Gelders Oogstfeest

Toespraak commissaris van de Koning bij het Gelders Oogstfeest 1: Toespraak commissaris van de Koning bij het Gelders Oogstfeest Otterlo, natuurgebied Oud Reemst, 5 oktober 2017 Het is met veel plezier, dat ik vanmiddag het Gelders Oogstfeest mag openen met een bespiegeling

Nadere informatie

EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie

EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie D.F.G. van Nuland 2012 EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland?

Nadere informatie