Toetsingsvragen Natuurvoedingsleer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toetsingsvragen Natuurvoedingsleer"

Transcriptie

1 Toetsingsvragen Natuurvoedingsleer I. Anatomie en Fysiologie van het spijsverteringsstelsel 1) B) Benoem op onderstaande tekening de delen die met een pijl zijn aangeduid (Nederlands). 2) A) Benoem op onderstaande tekening de delen die met een pijl zijn aangeduid (Latijn). 3) B) Door wat wordt het honger- en verzadigingsgevoel in de eerste plaats bepaald? 4) A) Welke rol spelen de zintuigen (ogen, neus) in het verteringsproces? 5) B) Benoem de drie paar speekselklieren (Nederlands). 6) A) Benoem de drie paar speekselklieren (Latijn). 7) B) Welk verteringsenzym zit er in het speeksel, en wat is de functie van dit enzym? 8) B)Wat is de functie van de slokdarm? 9) B) Benoem op onderstaande tekening de delen van de maag (Nederlands). 10) A) Benoem op onderstaande tekening de delen van de maag (Latijn). 11) B) Hoeveel spierlagen bevinden er zich in de maagwand? 12) B) Wat is de functie van het maagzuur dat door de wandcellen geproduceerd wordt? 13) B) Wat is de functie van het slijm dat door de bijcellen geproduceerd wordt? 14) B) Noem 5 verschillende stoffen die door het maagslijmvlies geproduceerd worden. 15) B) Welke stof wordt door het maagslijmvlies geproduceerd: pepsinogeen of pepsine? 16) B) Wat is de functie van lebenzym? 17) B) Welke stof (door de maag geproduceerd) is nodig om vit. B12 te kunnen opnemen? 18) B) Welke stof is er nodig om pepsinogeen om te vormen tot pepsine? 19) A) Waar wordt de stof prosecretine geproduceerd? 20) A) Welk hormoon wordt er gevormd door de inwerking van zoutzuur op prosecretine? 21) A) Noem twee organen die zullen reageren op het hormoon secretine. 22) A) Hoe zal de maag reageren op het hormoon secretine? 23) A) Hoe zal de pancreas reageren op het hormoon secretine? 24) A) De voedselbrij in de maag is sterk zuur door de aanwezigheid van maagzuur. In de darmen is er geen zuur maar een alkalisch milieu. Door welke stof komt deze verandering van zuur naar base tot stand, en door welk orgaan wordt deze stof geproduceerd? 25) B) Benoem de drie delen van de dunne darm (Nederlands). 26) A) Benoem de drie delen van de dunne darm (Latijn). 27) B) Welke twee afvoerbuizen monden uit op de papil van Vater (Nederlands). 28) A) Welke twee afvoerbuizen monden uit op de papil van Vater (Latijn).

2 29) A) Hoe heet de sluitspier die aanwezig is op de papil van Vater (Latijn). 30) B) Welk hormoon wordt er geproduceerd in de wand van het duodenum wanneer er vet in het duodenum terechtkomt? Welke twee organen zullen reageren op dit hormoon en hoe zullen ze op dit hormoon reageren? 31) B) Welke vier stoffen, die een functie hebben in het verteringsproces, worden geproduceerd door de pancreaskop? 32) B) Welke vloeistof, die nodig is voor de vetvertering, wordt er door de lever geproduceerd? Wat is de functie van deze vloeistof? 33) A) Noem drie disaccharasen (suikersplitsende enzymen) uit het darmsap. 34) A) Noem één proteïnase (eiwitsplitsend enzym) uit het darmsap. 35) B) Juist of onjuist: a) Aminozuren worden vanuit de darm opgenomen in de poortader en gaan naar de lever. b) Enkelvoudige suikers worden vanuit de darm opgenomen in lymfevaten en gaan via de borstbuis naar de linker ondersleutelbeenader. c) Vetzuren met meer dan 12 koolstofatomen worden vanuit de darm opgenomen in de poortader en gaan naar de lever. d) De poortader voorziet de lever van zuurstofrijk bloed. e) De klep van Bauhin (ileocecale klep) ligt linksonder in de buik. f) In de dunne darm zitten zeer veel bacteriën. 36) B) Noem zes verschillende delen van de dikke darm (Nederlands). 37) A) Noem zes verschillende delen van de dikke darm (Latijn). 38) B) De bloedafvoer van de darmen gaat via de poortader naar de lever. Er is een uitzondering op deze regel. Over welk gedeelte van de darm gaat deze uitzondering, en wat zijn de gevolgen hiervan? 39) B) Welke vitamine, die belangrijk is bij de bloedstolling, wordt geproduceerd door de bacteriën in de dikke darm. 40) B) Hoe noemen we de groep van middelen, die door de gezondheidsconsulent kunnen ingezet worden bij de cliënt, om terug gezonde bacteriën in de darm te brengen wanneer een cliënt langdurig antibiotica gebruikt heeft? 41) B) Noem de vijf pijlers waarop een gezonde voeding gebaseerd is. 42) B) Kan men volgens u door een gezonde voeding alle ziekten voorkomen? Leg uit. II. De juiste voedselkeuze 43) B) Door wat wordt de juiste voedselkeuze in de eerste plaats bepaald? 44) B) Noem de vier hoofdgroepen uit de dierenwereld (in verband met voedselkeuze). 45) A) Wie heeft de grootste maagzuurproductie: 46) A) Wie heeft het kortste darmstelsel (t.o.v. de lichaamsgrootte)? 47) A) Wie heeft het langste maag-darmstelsel? 48) A) Bij welke groep spelen bacteriën een zeer grote rol voor de vertering van voeding? 49) B) Met welke groep stemt het menselijk verteringssysteem het meest overeen? 50) B) Noem 4 voedingsmiddelen uit de groep basisvoedsel. 51) B) Noem 4 voedingsmiddelen uit de groep aanvullend voedsel. 52) B) Noem 4 voedingsmiddelen uit de groep te vermijden voedsel. 53) A) Wat zijn gluten?

3 54) A) Welk bestanddeel van gluten kan ontstekingen in de dunne darm veroorzaken? 55) A) Hoe noemt men de ziekte die door gluten kan veroorzaakt worden? Wat zijn de symptomen van deze ziekte? 56) B) Noem vier granen die gluten bevatten. 57) A) Noem vier voedingsmiddelen waarin fytinezuur kan zitten. 58) B) Welke vier mineralen worden slecht opgenomen door de aanwezigheid van fytinezuur? 59) A) Hoe kan je verklaren dat snelrijzend gistbrood het meest fytinezuur bevat? 60) A) Welke toxische stof komt voor in rauwe peulvruchten? 61) A) Noem vier voedingsmiddelen die de opname van ijzer verminderen. III. Analytische waarde 62) B) Welke voedingsstoffen kunnen ons energie leveren? 63) B) Welke voedingsstoffen behoren tot de groep van bouwstoffen? 64) A) Wat is de hoeveelheid warmte die overeenkomt met één calorie? 65) A) Welke eenheid van energie zou men in principe moeten gebruiken in plaats van calorieën sinds de internationale afspraken van 1969? 66) A) Vul in: 1Kcal = KJ (correcte of afgeronde waarde zijn beiden OK). 67) B) Hoeveel calorieën of kilocalorieën leveren: 1g koolhydraat: 1g eiwit: 1g vet: 68) B) Wat verstaan we onder de grondstofwisseling of basaal-metabolisme? 69) A) Noem vier factoren die mee onze caloriebehoefte bepalen. 70) B) Noem vier oorzaken van overgewicht naast een te hoge calorietoevoer. 71) A) Welke drie factoren bepalen het ideale gewicht? 72) A) Welke vuistregel kunnen we hanteren in verband met het ideale gewicht? 73) A) Hoe komt het dat deze vuistregel niet volledig juist is? 74) I) Welk instrument kan er gebruikt worden om het vetpercentage van het lichaam te bepalen? 75) A) Uit welke drie stoffen zijn koolhydraten opgebouwd? 76) B) Hoe noemen we de groep van suikers die rechtstreeks, dus zonder verdere vertering, kan opgenomen worden in het bloed? 77) B) Noem de drie enkelvoudige suikers. 78) B) Noem de drie dubbele suikers. 79) A) Uit welke enkelvoudige suikers zijn maltose, saccharose en lactose opgebouwd? 80) A) Noem vier complexe suikers. 81) B) Noem, in de juiste volgorde, de enzymen die nodig zijn voor de zetmeelvertering. 82) A) Welke stof ontstaat er na de inwerking van α-amylase op het zetmeel? 83) A) Welke stof ontstaat er na de inwerking van α- én β- amylase op het zetmeel? 84) A) Welke stof splitst maltose tot glucose? 85) A) Welke stof splitst lactose (melksuiker) in glucose en galactose? 86) A) Wat is een normale bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand? 87) A) Bij welke bloedsuikerspiegel bereiken we de nierdrempelwaarde? 88) B) Door welke twee hormonen wordt de bloedsuikerspiegel gereguleerd? 89) B) Waar worden deze hormonen geproduceerd? 90) A) Wat verstaan we onder een glucosetolerantietest (GTT)? 91) A) Wanneer zal men een glucosetolerantietest uitvoeren (in de reguliere geneeskunde)? 92) B) Waarom is het gebruik van geïsoleerde suikers nadelig? 93) B) Noem vier gezonde zoetstoffen.

4 94) B) Welke factor wordt in de natuurlijke gezondheidszorg beschouwd als de belangrijkste oorzaak voor het steeds toenemende aantal hart- en vaatziekten? 95) B) Noem de drie belangrijkste stoffen die de bloedvatwand aantasten en zo het proces van aderverkalking in gang zetten. 96) A) Hoe is de structuur van een triglyceride opgebouwd? 97) A) Wanneer spreken we van een vetzuur met korte keten? 98) A) Wanneer spreken we van een vetzuur met lange keten? 99) B) Wanneer spreken we van een verzadigd vetzuur? 100) B) Wanneer spreken we van een enkelvoudig onverzadigd vetzuur? 101) B) Wanneer spreken we van een meervoudig onverzadigd vetzuur? 102) B) Noem de twee essentiële vetzuren. 103) A) Wat verstaan we onder een fosfolipide (wat is de structuur van een fosfolipide)? 104) A) Waarom zijn fosfolipiden belangrijk? 105) A) Noem een zeer bekend fosfolipide en zeg in welk voedingsmiddel we dit terugvinden. 106) A) Beschrijf de afbraak van voedingsvet in het lichaam. 107) A) Welke vetzuren worden beschouwd als een preventief middel tegen hart- en vaatziekten? 108) A) Op welke manier worden meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV) schadelijk in onze voeding (wat mogen we zeker niet doen met deze vetten)? 109) I) Noem drie voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan MOV. 110) A) Geef een indeling van de dierlijke vetten en geef aan welke vetzuren we overwegend zullen aantreffen. 111) A) Noem drie zaken waarbij cholesterol in het lichaam onmisbaar is. 112) A) Is een te hoge cholesterolspiegel meestal het gevolg van te veel verzadigd vet eten of zijn er andere belangrijke factoren? Verklaar. 113) B) Wat verstaan we onder een lipoproteïne? Geef ook de indeling van lipoproteïnen. 114) B) Welke lipoproteïnen zijn nadelig en welke voordelig bij hart- en vaatziekten? 115) B) Uit welke bouwstenen zijn de eiwitten opgebouwd? 116) A) Hoeveel aminozuren zijn er gekend? 117) B) Hoeveel essentiële aminozuren zijn er voor een volwassen mens? 118) B) Wat verstaan we onder een essentieel aminozuur? 119) A) Kruis uit de volgende groep van 20 aminozuren de 8 essentiële aan. 120) B) Noem, in de juiste volgorde, de enzymen die nodig zijn voor de vertering van eiwitten. 121) A) Wat is volgens de wereld gezondheid organisatie (WHO) momenteel de minimum eiwitbehoefte bij de mens? 122) A) Wat is het nadeel van een teveel aan eiwit (vooral dierlijk eiwit)? 123) A) Door wat wordt de biologische waarde van een voedingsmiddel bepaald (in verband met de eiwitten)? 124) A) Als men het strikte minimum van de eiwitbehoefte bij een volwassene gaat berekenen, op hoeveel komt men dan uit? 125) A) Wat wordt er verstaan onder een eiwitrijk voedingsmiddel? 126) A) Wat wordt er verstaan onder een eiwitarm voedingsmiddel? 127) A) Welke voedingsmiddelen zullen we vanuit de natuurvoedingsleer gaan aanbevelen bij een verhoogde eiwitbehoefte (sport, zwaar werk )? 128) A) Wat wordt er in de klassieke dieetleer verstaan onder de eiwitketen? 129) B) Hoeveel koolhydraat, eiwit, vet en calcium leveren 30 g amandelen + 20 g walnoot? 130) B) Noem de in vet oplosbare vitaminen. 131) B) Noem vier voorname anti-oxidanten. 132) A) Welke zijn de drie voornaamste mineralen voor de opbouw van het skelet?

5 133) A) Welk voedingsmiddel zal de gezondheidsconsulent in de eerste plaats aanbevelen om deze bouwstoffen voor het skelet in het dieet van de cliënt te verhogen? 134) A) Welke twee mineralen regelen de waterhuishouding in het lichaam? 135) A) Hoe noemen we de groep van mineralen die we slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig hebben? Noem 4 mineralen uit deze groep. 136) A) Wat zijn anorganische stoffen? Geef ook een voorbeeld. 137) A) Wat zijn organische stoffen? Geef ook een voorbeeld. 138) B) Wie is in staat om organische stoffen te maken vanuit anorganische stoffen? Virussen Bacteriën Planten Dieren Primaten Mensen 139) A) Welk soort mineraalverbinding wordt goed opgenomen vanuit de voeding? Anorganische mineraalverbinding Organische mineraalverbinding 140) A) Wat verstaan we onder actieve mineralen? 141) A) Wat verstaan we onder inactieve mineralen? 142) A) Noem een voedingsmiddel dat veel inactieve mineralen bevat. IV. Het Zuur-Basen evenwicht 143) I) Vul in: De ph is een maat voor de concentratie van 144) I) Vul in: Een zuur geeft in water af. 145) I) Vul in: Een base geeft in water.af. 146) A) Als de ph van een vloeistof 2 is, dan hebben we te maken met: een zuur een base een neutrale vloeistof 147) A) Als de ph van een vloeistof 7 is, dan hebben we te maken met: een zuur een base een neutrale vloeistof 148) A) Als de ph van een vloeistof 12 is, dan hebben we te maken met: een zuur een base een neutrale vloeistof 149) B)De ph van het menselijk bloed in gezonde toestand is: 1,5 3,2 4,1 6,8 7,4 8,0 9,3 9,8 10,0 12,3 150) B) De ph van het maagsap is ongeveer: 1,5 3,2 4,1 6,8 7,4 8,0 9,3 9,8 10,0 12,3 151) B) De ph in de dunne darm is ongeveer: 1,5 3,2 4,1 6,8 7,4 8,0 9,3 9,8 10,0 12,3 152) B) Wat verstaan we onder het zuur basen evenwicht in het lichaam? 153) A) Wat verstaan we onder een Buffer? 154) A) In welke organen wordt het zuur basen evenwicht bijgestuurd (normale regulatie)? 155) I) Wie berekende voor het eerst het zuur- of basenoverschot van voedingsmiddelen? 156) B) Metalen in de voeding zoals calcium, magnesium en ijzer werken in het lichaam: verzurend ontzurend neutraal 157) B) Niet-metalen in de voeding zoals zwavel en fosfor werken in het lichaam: verzurend ontzurend neutraal 158) B) Een voedingsmiddel met een basen-overschot bevat meer metalen dan niet-metalen. Juist Onjuist 159) B) Een voedingsmiddel met een zuur-overschot bevat meer metalen dan niet-metalen. Juist Onjuist 160) A) De vrije zuren, die men goed kan proeven in een voedingsmiddel (vb azijn), hebben een grote invloed op het zuur basen evenwicht. Juist Onjuist 161) B) Langs welke weg verlaten de overtollige gebonden zuren meestal het lichaam? 162) B) Noem 2 klachten of ziekten die kunnen ontstaan ten gevolge van een overmatige toevoer van gebonden zuren via de voeding.

6 163) I) Hoe komt het dat een banaan zoet smaakt en een tomaat zuur, terwijl ze beiden ongeveer evenveel vrije zuren bevatten? 164) B) Tijdens de dag is er weefselverzuring en tijdens de nacht weefselontzuring. Leg uit. 165) B) Als het mesenchymweefsel (bindweefsel) verzuurt, krijgt het meer en meer een vastere vorm. Juist Onjuist 166) A) Welk weefsel kunnen we beschouwen als een metabole spons waarin overtollige metabole zuren opgeslagen worden? 167) A) Waarom is het voordelig als men in de avond niet te laat en niet te zwaar eet? 168) B) Noem vier voedingsmiddelen met een base-overschot. 169) B) Noem vier voedingsmiddelen met een zuur-overschot. 170) B) Hoeveel % van de dagelijkse voeding mag zuurvormend zijn (maximum)? 171) B) Hoeveel % van de dagelijkse voeding moet basevormend zijn (minimum)? 172) A) Hoe komt het dat kaas verzurend is terwijl melk (waarvan de kaas gemaakt wordt) een ontzurend voedingsmiddel is? 173) A) Noem drie voedingsmiddelen die zeer geschikt zijn om het lichaam te helpen ontzuren. 174) A) Noem twee oorzaken van acidose die niets met de voeding te maken hebben. V. Rauwkost 175) I) Geef de naam van de vrouwelijke arts uit Denemarken die zichzelf genas van borstkanker door over te schakelen op een 100% rauwkostdieet. 176) B) Was volgens u de genezing van Dr. Nolfi uitsluitend te danken aan het rauwkostdieet? Leg uit. 177) A) Wat verstaan we onder rauwkost? 178) A) Waarom durven we zeggen dat gekookt of gebakken voedsel minderwaardig voedsel is? Geef minimaal drie argumenten. 179) A) Geef twee vitaminen die voor 100% vernietigd worden bij 100 C (koken). 180) B) Vanaf welke temperatuur kunnen enzymen vernietigd worden? 181) A) Waarom zijn enzymen zo belangrijk als het om kanker gaat? 182) A) Noem drie immunologische effecten van enzymen. 183) I) Welke ontdekking deed Prof. Donders in 1846 in verband met voedselopname en het aantal witte bloedcellen? 184) I) Door welke Russische arts werd de stelling van Prof. Donders bijgestuurd? 185) A) Waarom is rauwkost taaier en dus moeilijker verteerbaar dan gekookt voedsel? 186) A) Is volgens u iedereen in staat om rauwkost te eten? Leg uit. 187) A) Welk soort van rauwkost is voor de mens het moeilijkst te verteren? 188) A) Hoeveel rauwkost zou er in een normale voeding moeten zitten? V. Bio - energie 189) I) Met welke formule toonde Albert Einstein het verband aan tussen energie en materie. 190) I) Waarom durven we zeggen dat materie voor 99,99% lege ruimte is? 191) I) Verklaar de begrippen golflengte, amplitude en resonantie. 192) I) Straling met een golflengte die langer is dan de golflengte van zichtbaar licht is zeer schadelijk. Juist Onjuist 193) I) Wie kunnen we beschouwen als de grondlegger van het bio-energetisch onderzoek? 194) I) Welk duo slaagde er in 1982 in om bio-fotonen zichtbaar te maken? 195) A) Bespreek de fotosynthese en de ademhalingsreactie. 196) B) Geef de vier voornaamste factoren die de menselijke bio-energie bepalen. 197) I) Door wie werd de Lecher-antenne ontwikkeld? 198) A) Waar vinden we de hoogste bio-energetische waarde (volgens Jan Dries): Radijs Sla Inlandse appel Vliegtuigannanas Gekookte aardappel

7 199) A) Waar vinden we de laagste bio-energetische waarde (volgens Jan Dries): Radijs Sla Inlandse appel Vliegtuigannanas Gekookte aardappel VI. De voedselcombinaties 200) I) Wie is de grondlegger van de voedselcombinatietheorie? 201) A) Wat verstaan we onder de dominante voedingsstof in een voedingsmiddel? 202) A) Duidt de slechte voedselcombinaties aan: Brood met kaas Brood met boter Brood met groenten Aardappel met groenten Aardappel met vlees Aardappel met boter Fruit met slagroom Fruit met yoghurt Honing met brood Brood met siroop Friet met mayonaise Friet met haring in azijn 203) A) Wat is het hoofddoel van de voedselcombinatieleer? 204) A) Welk advies kan je geven aan cliënten zodat slechte combinaties minder last geven. 205) A) Zijn alle combinaties volgens u voor iedereen even belangrijk? Leg uit.

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over voedingsleer: over voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam met deze stoffen omgaat. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen. Vertering. Wat is de naam van P?

Examentrainer. Vragen. Vertering. Wat is de naam van P? Examentrainer Vragen Vertering 1p 1 In de afbeelding worden organen van het verteringsstelsel weergegeven. Enkele van deze organen produceren verteringssappen met enzymen. Een orgaan is aangegeven met

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli Toetsvragen voedingsleer 1. Voedingsmiddel of voedingsstof? Kruis het juiste antwoord aan! Voedingsmiddel Voedingsstof Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN DE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN ALFA AAN JE GEZONDHEID BOUW JE ELKE DAG SPIJSVERTERINGSKLACHTEN ONDERSTEUNING VAN EEN VLOTTE MAAGWERKING DE SPIJSVERTERING, EEN INGEWIKKELD PROCES De spijsvertering bestaat

Nadere informatie

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies krijg je een dorstsignaal? Ong. 2% Bewerkt door

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Tractus digestivus externe secretie

Tractus digestivus externe secretie Tractus digestivus externe secretie Spijsverteringskanaal: Mond Mond keelholte Slokdarm Maag Dunne darm Dikke darm Endeldarm Anus Spijsverteringsstelsel: Lever Galblaas Alvleesklier Wand van het spijsverteringskanaal

Nadere informatie

Koolhydraten. Voeding en Welzijn

Koolhydraten. Voeding en Welzijn Koolhydraten Voeding en Welzijn Koolhydraten Welke koolhydraten kennen jullie al? Verschillende koolhydraten Op te delen in 3 groepen Monosachariden Disachariden Polysachariden Op te delen in deze groepen

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

5. Dagelijkse energie

5. Dagelijkse energie 5. Dagelijkse energie Elke beweging die je doet kost energie. Niet alleen bij het rennen, lopen, bukken en springen, maar ook slapen en zitten kosten dus energie. De energie die hiervoor nodig is, wordt

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Spijsvertering NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de

Nadere informatie

Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering

Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering https://www.scholieren.com/verslag/106187 Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april 2017 Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering Pagina {PAGENO} van {nb} Vak Biologie 6.5 7 keer beoordeeld 2.1

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

Module 5 Spijsverteringsstelsel. De evolutie. De visser verzamelaar. Overleven en eten of gegeten worden

Module 5 Spijsverteringsstelsel. De evolutie. De visser verzamelaar. Overleven en eten of gegeten worden Module 5 Spijsverteringsstelsel 1/18 De evolutie De visser verzamelaar Overleven en eten of gegeten worden 2.6 miljoen jaar geleden stenen tijdperk (Paleolithicum) Geen exclusief dieet, gevarieerd door

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Voeding en vertering

Samenvatting Biologie Voeding en vertering Samenvatting Biologie Voeding en vertering Samenvatting door een scholier 1402 woorden 8 november 2009 6 24 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Voeding en vertering. 1.Voedingsmiddelen

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten Spijsvertering

Mitochondriële ziekten Spijsvertering Mitochondriële ziekten Spijsvertering Deze folder maakt deel uit van een serie over mitochondriële aandoeningen. In deze folder leest u meer over de spijsvertering en de spijsverteringsorganen. Inleiding

Nadere informatie

We zullen wentelteefjes maken!

We zullen wentelteefjes maken! Bijna dagelijks wordt er in een gezin brood gekocht. Soms is het brood van de vorige dag nog niet helemaal opgegeten maar al wel een beetje uitgedroogd. Wat kun je zoal doen met uitgedroogde broodsneden?...

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen?

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen? Darmklachten zijn een steeds vaker voorkomend probleem. Ondanks de toename van het aantal klachten is er nog steeds geen passende oplossing gevonden voor het probleem. In mijn praktijk Detoxenzo kloppen

Nadere informatie

Hoe zit het met jou?

Hoe zit het met jou? Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken? Wie denkt dat hij/zij te veel suiker consumeert? Waarom

Nadere informatie

7. Het gebit De bouw van het gebit Tanden en kiezen noem je gebitselementen. kroon. wortel

7. Het gebit De bouw van het gebit Tanden en kiezen noem je gebitselementen. kroon. wortel Samenvatting biologie voeding en vertering 5tm9 5 eerlijk zullen we alles delen Ondervoeding Vooral in ontwikkelingslanden Oorzaken - Doordat er geen voedsel is - Doordat ze niet genoeg voedsel kunnen

Nadere informatie

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten =

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten = Voedingsanalyse van 2 typische fastfoodmaaltijden : cijfers en feiten Doelstelling : Vanuit de voedingswaarde en met behulp van de cursus, de effecten van fastfood op de gezondheid kunnen afleiden. De

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

CrossCamp Amsterdam. Voedingsleer

CrossCamp Amsterdam. Voedingsleer CrossCamp Amsterdam Voedingsleer CrossCamp Amsterdam Voel je Fit, voel je Sterk,, Gemotiveerd trainen met stimulerende begeleiding. Voedinsleer Wat halen we uit voeding? Koolhydraten Vetten Eiwitten Voedingsmiddelen

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Hoofdstuk 1: Belang van gezonde voeding 9. Hoofdstuk 2: Voedingsmiddel & voedingsstof 15. Hoofdstuk 3: Voedingswaarde & energiewaarde 21

INHOUDSTAFEL. Hoofdstuk 1: Belang van gezonde voeding 9. Hoofdstuk 2: Voedingsmiddel & voedingsstof 15. Hoofdstuk 3: Voedingswaarde & energiewaarde 21 INHOUDSTAFEL Hoofdstuk 1: Belang van gezonde voeding 9 1.1 Zonder voedsel, geen groei 11 1.2 Zonder voedsel, geen herstel 11 1.3 Zonder voedsel, geen warmte 12 1.4 Zonder voedsel, geen weerstand tegen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema Vertering

Samenvatting Biologie Thema Vertering Samenvatting Biologie Thema Vertering Samenvatting door een scholier 999 woorden 11 december 2012 7,5 6 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou basisstof 1; Voedingsmiddelen en voedingsstoffen

Nadere informatie

5,4. Antwoorden door een scholier 913 woorden 31 januari keer beoordeeld. Basisstof 1; voedselproductie

5,4. Antwoorden door een scholier 913 woorden 31 januari keer beoordeeld. Basisstof 1; voedselproductie Antwoorden door een scholier 913 woorden 31 januari 2003 5,4 145 keer beoordeeld Vak Biologie Basisstof 1; voedselproductie Opdr1 1. Door bacteriën wordt de melk zuur. 2. In de koelkast planten bacteriën

Nadere informatie

Thema 3 Voeding en je lichaam

Thema 3 Voeding en je lichaam Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 3 Voeding en je lichaam Samenvatting Voeding en je lichaam Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Die zitten in ons eten en drinken. Voedsel en vocht zijn

Nadere informatie

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding?

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme is een voedingsgewoonte die meer en meer

Nadere informatie

"Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen."

Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen. Dagelijkse voeding Als je wat meer op je voeding wilt gaan letten, dan sta je vast stil bij wat je allemaal op een dag eet. En je vraagt je vast af wat heb je nu direct nodig en wat niet? Wat voor effect

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Dieetadvies

PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Dieetadvies PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Dieetadvies Diabetes mellitus Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Alles over KOOLHYDRATEN. E-book

Alles over KOOLHYDRATEN. E-book Alles over KOOLHYDRATEN E-book WAT ZIJN KOOLHYDRATEN? KOOLHYDRATEN ZIJN VOEDINGSSTOFFEN DIE ENERGIE LEVEREN AAN HET LICHAAM, NET ALS EIWITTEN EN VETTEN. KOOLHYDRATEN ZITTEN VOORAL IN GRAANPRODUCTEN ZOALS

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Introductie van voeding na pancreatitis

Introductie van voeding na pancreatitis Introductie van voeding na pancreatitis Deze brochure is bedoeld voor patiënten die herstellende zijn van een alvleesklierontsteking (= pancreatitis). In deze brochure wordt uitgelegd hoe u het beste kunt

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 1216 woorden 3 mei 2005 6,9 34 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Thema 4 Voeding en vertering Basisstof 1 Voedingsmiddelen

Nadere informatie

beschermende bouwstoffen brandstoffen reservestoffen eiwitten x x vetten x x x vitamine x x water x Mineralen x x koohlydraten x x x

beschermende bouwstoffen brandstoffen reservestoffen eiwitten x x vetten x x x vitamine x x water x Mineralen x x koohlydraten x x x Samenvatting door N. 970 woorden 25 maart 2014 9 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Paragraaf 1. Voedingsmiddelen = alle producten die je eet drinkt. Voedingsstoffen = de bruikbare

Nadere informatie

THEMA: VOEDING EN VERTERING VWO

THEMA: VOEDING EN VERTERING VWO THEMA: VOEDING EN VERTERING VWO H E N R Y N. H A S S A N K H A N S C H O L E N G E M E E N S C H A P L E L Y D O R P [ H H S - S G L ] A R T H U R A. H O O G E N D O O R N A T H E N E U M - V R I J E A

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken Voeding in de Sport 1. Het belang van voeding in sport 2. De basis a Macro-nutriënten Koolhydraten Eiwitten Vetten b Micro-nutriënten Vitamines en Mineralen 4. Drinken 5. Tijdstip inname voedingsmiddelen

Nadere informatie

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen weten welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en waarom ze zo belangrijk zijn. De leerlingen zien in dat een gezonde voeding alle essentiële voedingsstoffen

Nadere informatie

Voedingsaanbevelingen bij kinderen met diabetes type 1. Livien Goetry Irene Dejonghe Januari 2019

Voedingsaanbevelingen bij kinderen met diabetes type 1. Livien Goetry Irene Dejonghe Januari 2019 Voedingsaanbevelingen bij kinderen met diabetes type 1 Livien Goetry Irene Dejonghe Januari 2019 Overzicht 1. Basisprincipes gezonde voeding bij kinderen met diabetes type 1 2. Wat zijn koolhydraten 3.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H2: Voedsel en vertering

Samenvatting Biologie H2: Voedsel en vertering Samenvatting Biologie H2: Voedsel en vertering Samenvatting door Eva 568 woorden 19 november 2016 0 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie Hoofdstuk 2 voeding en vertering 1 Voedsel Voor het goed functioneren

Nadere informatie

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Chronische aandoeningen Hart- en vaatziekten Hoge bloeddruk Diabetes 2 Overgewicht? Relatie met voeding & bewegen? DM2; dramatische

Nadere informatie

2.2 De Weende-analyse bij veevoeding

2.2 De Weende-analyse bij veevoeding 2.2 De Weende-analyse bij veevoeding Scheikunde voor VE31-VE41, 2018-2019 Auteur: E. Held; bewerkt door H. Hermans : Hoofdstuk 2 De Weende-analyse (presentatie) 1 Bij het oprispen boeren komt methaan (CH4)

Nadere informatie

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen. Zetmeel Calcium Broccoli

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen. Zetmeel Calcium Broccoli Verbetersleutel toetsvragen voedingsleer 1. Voedingsmiddel of voedingsstof? Voedingsmiddel Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli Voedingsstof 2. Koolhydraten

Nadere informatie

Aantekeningen B4T1 Voeding en vertering

Aantekeningen B4T1 Voeding en vertering Naam: klas: Aantekeningen B4T1 Voeding en vertering Basisstof 1 Natuur & Gezondheid Voedingsmiddel =. Voedingsstof =... Verzamelnaam voor alle onverteerbare stoffen in plantaardig voedsel =.. Functies

Nadere informatie

De voedingsmiddelendriehoek.

De voedingsmiddelendriehoek. Hoofdstuk 8 De voedingsmiddelendriehoek. 1. De voedingsdriehoek invullen. 2. De drie maaltijden per dag opnoemen. 3. Zeggen wanneer we best drinken en hoeveel liter we drinken. 4. Tips opnoemen om gezond

Nadere informatie

Volwaardige voeding 1

Volwaardige voeding 1 Volwaardige voeding 1 Het dieet dat door onze schepper voor ons is uitgekozen, bestaat uit graan, fruit, noten en groenten. Dit voedsel, zo eenvoudig en natuurlijk mogelijk bereid, is het gezondst en voedzaamst.

Nadere informatie

5. a) Ja, brood bevat vel zetmeel (polysachariden) en snoep veel suiker (disachariden) b) D Want zonnebloem olie bevat meer onverzadigd vet

5. a) Ja, brood bevat vel zetmeel (polysachariden) en snoep veel suiker (disachariden) b) D Want zonnebloem olie bevat meer onverzadigd vet Paragraaf 3.1 1. a)consumenten b) producenten c) producenten 2. (Per stap van de voedselpyramide gaat 70-90 % van de biomassa verloren, dus voor 1 kilo vlees is 6-10 kilo plantaardig voedsel nodig, wat

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap

Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap www.jijwij.nl Tijdens de zwangerschap kunnen er problemen optreden bij de verwerking van koolhydraten (suiker) uit de voeding. Dit wordt aangetoond

Nadere informatie

Mijn reactie is altijd hetzelfde; Oh oh oh.. Als je toch eens ECHT wist wat voor effect een eiwitshake op jouw lichaam heeft..

Mijn reactie is altijd hetzelfde; Oh oh oh.. Als je toch eens ECHT wist wat voor effect een eiwitshake op jouw lichaam heeft.. Zijn eiwitshakes goed voor je? Zijn eiwitshakes goed om af te vallen? Moet ik nu wel of geen proteïneshakes drinken? Dit zijn vragen die ik regelmatig krijg van sporters.. Mijn reactie is altijd hetzelfde;

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 8:00 DAG 21 Vetten Er zijn veel misverstanden over vet. Feit is dat je niet zonder kunt. Maar net als bij suiker, is het goed om ook hier onderscheid te maken tussen natuurlijke

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap

Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap Voedingsadviezen bij verhoogde bloedglucose in de zwangerschap Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Verhoogd cholesterolgehalte. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Verhoogd cholesterolgehalte. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Verhoogd cholesterolgehalte Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Cholesterolgehalte 3 Cholesterol 3 Cholesterol in voeding 4 Verhoogd cholesterolgehalte

Nadere informatie

Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker

Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker Themales ei instructie Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker Opwarming: zet de takken in een vaas op tafel en leg de kaartjes klaar. Begin met de vraag:

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Welke noten zijn gezond, onderzoek gezonde vetten Noten zijn gezond en rijk aan gezonde, onverzadigde vetten die je helpen om af te vallen! Eet 20 gram noten per dag voor je gezondheid en krijg daardoor

Nadere informatie

Het nut van de juiste voedselcombinaties

Het nut van de juiste voedselcombinaties Het nut van de juiste voedselcombinaties De mens heeft een spijsverteringstelsel van een fructivoor en niet van een omnivoor, dat wil zeggen dat de mens voorzichtig moet zijn met het eten van voedsel voor

Nadere informatie

boek: biologie voor jouw ; klas 5 hoofdstuk 4 voeding hoofdstuk 4 paragraaf 1 geen belangrijke informatie hoofdstuk 4 paragraaf 2 voedingsmiddelen:

boek: biologie voor jouw ; klas 5 hoofdstuk 4 voeding hoofdstuk 4 paragraaf 1 geen belangrijke informatie hoofdstuk 4 paragraaf 2 voedingsmiddelen: boek: biologie voor jouw ; klas 5 hoofdstuk 4 voeding hoofdstuk 4 paragraaf 1 geen belangrijke informatie hoofdstuk 4 paragraaf 2 voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt voedingsstoffen: stoffen die

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar Verzuring: hoe werkt het? Dagelijks groeit ons bewustzijn over de werking van ons lichaam. Maar bij veel mensen is nog niet bekend hoe ons voedingspatroon en onze levensstijl de gezondheid op de langere

Nadere informatie

gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen

gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen

Nadere informatie

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health.

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Nieuwsbrief, februari 2015 Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Als professioneel Vitaal Coach ondersteunt en begeleidt ze haar klanten bij het vinden van een gezondere levensstijl,

Nadere informatie

Voorbereidende opgaven Examencursus

Voorbereidende opgaven Examencursus Voorbereidende opgaven Examencursus Tips: Maak de volgende opgaven voorin in één van de A4-schriften die je gaat gebruiken tijdens de cursus. Als een som niet lukt, werk hem dan uit tot waar je kunt en

Nadere informatie

2,7. Samenvatting door Niels 1791 woorden 6 december keer beoordeeld. Biologie voor jou

2,7. Samenvatting door Niels 1791 woorden 6 december keer beoordeeld. Biologie voor jou Samenvatting door Niels 1791 woorden 6 december 2017 2,7 3 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou BIO Hoofdstuk 2 voeding en vertering samenvatting/opdrachten paragraaf 1 bouwstof! Voedingsmiddelen

Nadere informatie

De Weende-analyse bij veevoeding. Scheikunde voor VE41, Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans

De Weende-analyse bij veevoeding. Scheikunde voor VE41, Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans De Weende-analyse bij veevoeding Scheikunde voor VE41, 2017-2018 Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans Weende-analyse: DS-gehalte Droge stof (DS): Het materiaal dat overblijft als, door verwarming

Nadere informatie

Woordenlijst. Aminozuurpreparaat Wordt in dit handboek ook preparaat genoemd. Zie preparaat. Arts metabole ziekten Zie metabool arts.

Woordenlijst. Aminozuurpreparaat Wordt in dit handboek ook preparaat genoemd. Zie preparaat. Arts metabole ziekten Zie metabool arts. Woordenlijst. Aminozuur Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Het lichaam maakt zelf veel aminozuren aan, maar andere moeten uit de voeding worden opgenomen: de zogenoemde essentiële aminozuren.

Nadere informatie

GEZONDE VOEDING! Linda Verhaegh, diëtist De Zorggroep Groene Kruis Voeding en Dieet

GEZONDE VOEDING! Linda Verhaegh, diëtist De Zorggroep Groene Kruis Voeding en Dieet GEZONDE VOEDING! Linda Verhaegh, diëtist De Zorggroep Groene Kruis Voeding en Dieet Stelling 1 BMI is hetzelfde als vetpercentage BMI is hetzelfde als vetpercentage BMI meet je door gewicht (kg) / lengte²

Nadere informatie

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering.

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering Voorwoord Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering betekent: "Het verteren van het voedsel tot stoffen die door

Nadere informatie

Suiker. en suikerrijke producten. De zoete geraffineerde verleider

Suiker. en suikerrijke producten. De zoete geraffineerde verleider Suiker en suikerrijke producten De zoete geraffineerde verleider We worden dagelijks verleid om suiker te eten. Hoe kan dat? Waarom eten we zoveel suiker en suikerrijke producten terwijl we weten dat het

Nadere informatie

Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie

Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie (Tekst geldend op: 05-01-2005) Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie levensmiddelen) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Gezond eten moet dat?

Gezond eten moet dat? 51 K e n n I s m a k e n Gezond eten moet dat? Uit allerlei studies en enquêtes in verband met gezondheid en voeding blijkt dat het aantal zwaarlijvige jongeren toeneemt. Kinderen eten te vaak frieten,

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

Voeding bij zwangerschaps diabetes. Diabetes Gravidarum

Voeding bij zwangerschaps diabetes. Diabetes Gravidarum Voeding bij zwangerschaps diabetes Diabetes Gravidarum Universitair Medisch Centrum Groningen Zwangerschapsdiabetes is een vorm van suikerziekte die kan optreden tijdens de zwangerschap. Deze brochure

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

MijnCoach Voedingsleer

MijnCoach Voedingsleer MijnCoach Voedingsleer MijnCoach: Voedingsleer Pagina 1 Inhoudsopgave Basis Voedingsleer... 3 Energie... 3 Voedingswaarden... 3 Vet... 4 Eiwit... 4 Koolhydraten... 4 Vezels... 5 Natrium... 5 Vitaminen...

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

Optimale biggen voeding Hoe verteerd een big en hoe kan ik hem daarbij helpen?

Optimale biggen voeding Hoe verteerd een big en hoe kan ik hem daarbij helpen? Optimale biggen voeding Hoe verteerd een big en hoe kan ik hem daarbij helpen? Albert Timmerman Hoe kunnen we door middel van voer onze biggen helpen opnemen en verteren en daarmee de weerstand en resultaten

Nadere informatie

De darmen als basis van een goede gezondheid

De darmen als basis van een goede gezondheid De darmen als basis van een goede gezondheid www.enerki.be ADRES CONTACT SOCIAL MEDIA Sint-Alenalaan 15 1700 Dilbeek Lange Haagstraat 62 1700 Dilbeek osteopathie@enerki.be 0477 28 79 44 Laat voedsel uw

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek

De actieve voedingsdriehoek De actieve voedingsdriehoek om dagelijks evenwichtig te eten en voldoende te bewegen Wat is de actieve voedingsdriehoek De actieve voedingsdriehoek geeft een idee van wat je dagelijks zou moeten eten om

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam

Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam 3.1 Wat heeft je lichaam nodig? Je lichaam is heel slim Een heel slimme machine Je lichaam kan rennen en kijken en groeien een snee gaat vanzelf weer dicht

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

Voeding bij pancreatitis

Voeding bij pancreatitis UMC St Radboud Voeding bij pancreatitis (alvleesklierontsteking) Patiënteninformatie Deze brochure geeft u algemene informatie over de voeding bij pancreatitis. Heeft u na het lezen van deze brochure nog

Nadere informatie

8.3. Boekverslag door T woorden 19 januari keer beoordeeld. Biologie voor jou. Thema 4. 2 voedingsmiddelen en voedingsstoffen

8.3. Boekverslag door T woorden 19 januari keer beoordeeld. Biologie voor jou. Thema 4. 2 voedingsmiddelen en voedingsstoffen Boekverslag door T. 2010 woorden 19 januari 2017 8.3 8 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Thema 4 2 voedingsmiddelen en voedingsstoffen Voedingsmiddelen, alles wat je eet of drinkt.

Nadere informatie

*Natuurgeneeskundige. *Docent irisdiagnostiek. circe-natuurgeneeskunde.nl 2

*Natuurgeneeskundige. *Docent irisdiagnostiek. circe-natuurgeneeskunde.nl 2 Tijd voor voeding *Natuurgeneeskundige *Docent irisdiagnostiek circe-natuurgeneeskunde.nl 2 *Voeding. *De geschiedenis van onze voeding. *De huidige gezondheidsproblemen. *Wetenschappelijk onderzoek en

Nadere informatie

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE E-book WAT IS VET? VET IS EEN VOEDINGSSTOF DIE ZIT IN BIJVOORBEELD HALVARINE, OLIE, VLEES, KAAS EN IN KOEK, SNACKS EN SAUZEN. VET IS ALTIJD EEN MENGSEL VAN VETZUREN.

Nadere informatie

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek Dieetadvies na een maagresectie Diëtetiek Inleiding U bent door de arts naar de diëtist doorverwezen, omdat u een maagoperatie hebt ondergaan. Afhankelijk van het type maagoperatie dat is verricht, kunnen

Nadere informatie