VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt"

Transcriptie

1 VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VOORJAAR 2015

2 2 VONX PROFS* VONX PROFS* Het vormingsaanbod VONX PROFS* richt zich tot ondersteuners uit uiteenlopende sectoren: welzijn, gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg, cultuur, onderwijs, justitie, gezondheidszorg, verslavingszorg, Wij plaatsen een sterretje bij profs* omdat we daar alle mensen onder verstaan die zich engageren in de ondersteuning van mensen met een beperking. We bedoelen hier niet alleen professionelen mee, maar ook de ouders, buren, familie, vrijwilligers, die deel uitmaken van het natuurlijk netwerk van mensen met een beperking. Het aanbod voor profs* gaat breed in thema s en werkvormen. Vormingen We zoeken steeds het evenwicht tussen vernieuwen en verdiepen, tussen het verhaal van VONX en de inbreng van experts van buitenaf. Het V²-label betekent dat eenzelfde thema zowel bij profs* als bij mensen met een beperking aan bod komt. Studiedagen We organiseren jaarlijks een studiedag. Workshops In de workshopreeksen ligt het accent op doen en ervaringsgericht leren. Profs* aan de toog Profs* aan de toog biedt een forum aan mensen uit verschillende sectoren om in te zoomen op een thema, en om met elkaar in debat te gaan. Het publiek kan hieruit inspiratie en voeding halen voor de eigen werking en voor de architectuur van de voorziening. Ontbijt in t gras Elk jaar organiseren we een ontmoeting waarbij we een thema bespreken met betrokken professionelen en ouders.

3 VONX 3 VORMINGSCENTRUM VONX Verbinden staat centraal in ons vormingswerk. VONX wil mensen met een beperking sterker maken, zodat ze de kans krijgen om stevig in de samenleving te staan, de wereld te begrijpen en te beleven, en invloed uit te oefenen op de samenleving. VONX biedt cursussen zowel in open aanbod als op maat aan. Vorming in open aanbod Alle vormingen in open aanbod maken we bekend via onze brochures, via mailing en website. Cursisten krijgen de kans om los te komen van hun dagdagelijks ritme, patronen en omgeving. De nieuwe context schept kansen tot leren. Ons doel is om mensen te laten ervaren en leren, met aandacht voor de transfer naar hun thuisof werksituatie. Vorming op maat en coaching Organisaties en groepen kunnen ons geïnspireerd op ons open aanbod vragen om een vorming op maat uit te werken. We bieden een waaier aan werkvormen aan: workshops, vormingen, lezingen en trainingsprocessen. De duur van een vorming kan variëren. Je kan bij VONX ook terecht voor coaching. Via coaching proberen we zuurstof te scheppen in vastgelopen situaties of denken mee na vanuit onze specifieke expertise. Wil je meer info over vorming op maat en coaching? Contacteer Katrien De Baets op of katrien.debaets@konekt.be. VONX wil als vormingsorganisatie een hefboom zijn voor de kwaliteit van leven van mensen met een beperking. Met onze cursussen willen we iets teweeg brengen in hun leven. Daarvoor gaan we ook aan de slag met hun omgeving en met de sector die mensen met een beperking ondersteunt. Ons aanbod voor mensen met een beperking en voor profs* is vaak gelinkt. Op die manier kunnen beide doelgroepen groeien in dezelfde thema s, maar op eigen tempo en met eigen accenten en verdieping. Deze link duiden wij aan met het symbool.

4 4 KONEKT KONEKT KONEKT is een netwerkorganisatie die verschillende vzw s groepeert die zich inzetten voor mensen met een beperking en hun omgeving. Hieronder zie je de deelorganisaties van KONEKT. KONEKTED SERVICES KONEKT, netwerkorganisatie. VONX, vormingsorganisatie. Platform-K, sociaal-artistieke organisatie met focus op dans. LetsCo!, opleidingen tot co-begeleider voor mensen met een beperking. Miex, voor diversiteit en participatie van mensen met een beperking in de samenleving. Konekted Services, ondersteunende diensten. Het KONEKT-team: Tom Van Hoey, Berlinda D Hoore, Christine De Vos, Els Ronsse, Katrien De Baets, Miriam Hemelsoet, Toon Maillard, Marleen Huys, Kurt Vanhauwaert, Marije Costeur, Kathleen Vanpée, Hilde Declercq, Angélique Baert, Elke Flamand, Frauke Seynnaeve, An Beghein, Ludwine De Venter, Soetkin Decoene, Stef Thienpont, Kathleen De Venter, Katrien De Mesel, Lien Verreyt, Mieke Drossart, Koen Deweer, Hilde Claerhout. Niet op de foto: Inge Lattré, Jolien Smis, Frédérique Heremans, Hannah Verbeke, Annelies Poppe, Sofie De Koninck, Lydia Vereerstraeten, Devi Sharma, Wim Torremans, Katrien Simons, Ann Teerlinck, Karen Leyman, Linda Buysse, Cathy De Feyter, Ronny Dierendonck, Walter Desmedt en Sofie Sergeant.

5 Aankondiging 5 SUMMERCLASS QUALITY OF LIFE In deze summerclass dompelen we gevorderde professionals onder in Quality of Life. We bieden je een verdere verdieping in de toepassingsmogelijkheden van de Supports Intensity Scale (SIS ) en Personal Outcome Scale (POS). Je vindt inspiratie in goede praktijken van anderen en krijgt de kans om je eigen initiatieven te delen. De summerclass is bedoeld voor professionals die de theorie van Quality of Life goed beheersen. Een verdere uitnodiging volgt later. Een Quality of Life-bad voor gevorderden GENT van maandag 6 juli tot vrijdag 10 juli 2015 Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg)

6 6 Aankondiging DURF2020 Jo Vandeurzen, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, maakte enkele jaren geleden een plan: Perspectief Met dit plan wil hij de ondersteuning voor mensen met een beperking hervormen. Mensen met een beperking zullen zelf meer kunnen beslissen hoe ze hun ondersteuning organiseren. Op dit moment wordt dit plan verder uitgewerkt. De vereniging DURF2020, een samenwerking van Konekt met verschillende organisaties en overheid, wil jouw stem laten horen. Hoe doen we dat? We organiseren in iedere provincie vorming en workshops over deze nieuwe manier om ondersteuning te organiseren. We maken reportages over mensen die hiermee al aan de slag zijn. Ook voor mensen die verbonden zijn met mensen met een beperking organiseren we vormingsdagen. We verzamelen inspirerende voorbeelden. We bieden kansen om anderen te ontmoeten en samen sterker te staan. We plannen ook acties waarvoor we jouw hulp nodig hebben, om mensen in je buurt te betrekken. Dit najaar geven we per provincie het startschot. Je eigen leven, daar gaan we voor!

7 Aankondiging 7 Daarna gaan we in kleine groepen aan de slag. We verzamelen verhalen van mensen. We zorgen dat Vlaanderen weet wat er te gebeuren staat. Op 28 april 2015 brengen we alles samen op een spetterende congresdag. Deze gaat door in het ICC te Gent. Op die dag laten we onze stem luid klinken. Je hoort de mening van anderen en ontdekt er nieuwe mogelijkheden om je leven vorm te geven. Kortom: dit mag je niet missen! Kom dus langs op één van onze startdagen. Hier zijn mensen met een beperking en hun netwerk welkom. Surf ook naar onze website Kom naar de spetterende congresdag op 28 april 2015 SCHRIJF JE IN VOOR DE STARDAGEN De startdagen gaan door op volgende data, telkens tussen 15u en 20u. Antwerpen: 4 november 2014 Gent: 12 november 2014 Brugge: 13 november 2014 Hasselt: 4 december 2014 Leuven: 11 december 2014 Deze startdagen zijn gratis. Je kunt je inschrijven via de website: Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Daar vind je ook het programma en praktische informatie over onze activiteiten.

8 8 Uitnodiging ONTBIJT IN T GRAS: VORMING VOOR NATUURLIJKE NETWERKEN Welke vorming is interessant voor mensen in een natuurlijk netwerk? Als VONX maken wij er een punt van om mensen met een beperking en hun netwerk sterker te maken. Nu gaan we op zoek naar de vormingsnoden bij het natuurlijke netwerk van mensen met een beperking: gezin, familie, vrienden Bij een lekker ontbijt gaan we aan de slag met de volgende vragen: Is er nood aan vorming voor het natuurlijk netwerk? Welke inhouden zijn interessant? Hoe moet zo n vorming opgebouwd worden? gaan deze vormingen het best door? LEUVEN Vrijdag 6 maart 2015, van 9.15u tot 12u Konekt, Aarschotsesteenweg 68, Leuven (Wilsele) GENT vrijdag 13 maart 2015 van 9.15u tot 12u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) gratis

9

10 10 Kalender KALENDER GENT Koppigheid of eigenheid 02 februari Verschil mag er zijn 05 februari Perspectief 2020 voor ouders 05 februari Plagen, testen en pesten 06 februari Help, mijn batterijen lopen leeg 12 februari Lerend netwerk rechtstreeks toegankelijke hulp 12 februari De poppen aan het dansen 17 februari Workshop klankschalen 02 maart Eigen initiatief model 10 maart Ontbijt in t gras 13 maart Werken aan het zelfbeeld van je cliënt 17 maart Train de trainer seksualiteit 27 maart Dwangmatigheid of routine 31 maart Als het noodlot toeslaat 02 april Spiegeltje spiegeltje 05 mei Vrij en beschermd leven 09 mei Wat vertel je mij? 19 mei Relaxen in t kwadraat 22 mei Wederzijdse emotionele beschikbaarheid 22 mei Grensoverschrijdend gedrag: plegers 26 mei Vernieuwen op creatieve wijze 28 mei Surf en turf: medewerkersbeleid 01 juni Profs aan de toog: creativiteit en innovatie 11 juni Ze willen niet 16 juni Als de nacht valt... maar de slaap blijft achterwege 22 juni QOL Schalock 01 juli SIS intervisie 07 juli EVERGEM Filmpremière Nu en Straks 26 november

11 Kalender 11 LEUVEN Morele intervisie: autonomie versus beschermwaardigheid 05 februari Het gebruik van muziek 06 februari Perspectief 2020 voor ouders 09 februari Psychatrische problemen 13 februari Op weg met BlueAssist en Cloudina 17 februari Basisopleiding seksualiteit 24 februari Van zorgverlener tot ondersteuner, op jou komt het aan 26 februari Hersenletsel belicht 03 maart Conflichten hanteren kan je leren 05 maart Ontbijt in t gras 06 maart Train de Trainer seksualiteit 25 maart In gesprek 27 maart Morele intervisie: Ambulante ondersteuning 03 april Vraagverduidelijking in het kader van Schalock 09 april Een kader voor schwung en stilstaan 26 mei Emotionele ontwikkeling in de praktijk 29 mei Morele intervisie: relaties en kinderwens 05 juni Verschil mag er zijn 05 juni GROOT-BIJGAARDEN LSCI 02 februari HASSELT Op weg met Blueassist en Cloudina 10 maart ANTWERPEN De kracht van aanraking 24 februari Eerst vasthouden, dan loslaten 02 maart Muziek voor iedereen 06 maart Verschil mag er zijn 13 maart Gezond en wel 26 maart Diabetes 28 mei Epilepsie 28 mei BRUGGE Nu en straks 30 april

12 12 Uitnodiging NU EN STRAKS Filmpremière Julien, een levensgenieter, heeft een verstandelijke beperking en is ernstig ziek. Hij zou moeten stoppen met roken maar hij is altijd een roker geweest en zal altijd een roker blijven. Met zijn persoonlijke begeleidster en met de orthopedagoog van de voorziening waar hij woont, spreekt hij over ziek zijn en over sterven. Deze gesprekken zijn moeilijk en confronterend, zowel voor Julien zelf als voor de mensen die hem graag zien. Het leven was niet mild voor Julien maar hij is een vechter. Regisseur Joke Nyssen toont Julien in zijn kracht en inspireert ons tot dialoog over ziekte, sterven en graag zien. Na afloop is er een korte nabespreking met aansluitend receptie. Het idee tot deze documentaire is geboren na het verschijnen van het beeldboek Nu en straks. Dit boek wil thema s als ongeneeslijk ziek zijn, palliatieve zorg, sterven en andere delicate thema s bespreekbaar maken. Dit filmproject werd gerealiseerd met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en van het Mecenaatsfonds ING in België, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. SLEIDINGE Dinsdagavond 25 november 2014, van 20u tot 21u Cultuurcentrum Evergem, Weststraat 31, Evergem-Sleidinge 5 euro

13 Uitnodiging 13 PROFS* AAN DE TOOG: INNOVEREN Wat is innoveren? Hoe doe je dat? Wie kan je hierbij ondersteunen? Innoveren is een uitdaging. Een passende methodiek om aan de slag te gaan of een inspirerend verhaal van een collega geven vaak hét duwtje in de rug om zelf aan de slag te gaan. Tijdens deze avond gaan 4 mensen vanuit verschillende invalshoeken met elkaar in debat. Ze hebben het over de kansen en mogelijkheden, maar ook over de moeilijkheden tijdens een vernieuwingsproces. Ons panel voor die avond bestaat uit: Eric Avonts, directeur van de Rotonde vzw in Antwerpen en gedreven sociaal ondernemer Caroline Huys, innovatieadviseur zorg binnen het innovatiecentrum Luc Feusels, coördinator van de Huysmanshoeve in Eeklo, die dit plattelandscentrum een nieuw elan gaf Tom Suykerbuyk, medewerker Flanders DC Een sterk veranderende manier van ondersteunen vraagt nieuwe antwoorden GENT Donderdag 11 juni 2015, van 19u tot 21.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 25 euro

14 14 Vormingen EERST VASTHOUDEN, DAN LOSLATEN Hoe begeleid je mensen die vanuit ontwikkelingspsychologisch oogpunt niet in staat zijn om de gevolgen van hun gedrag in te schatten? Wat is de taak van de begeleider en wat niet? Binnen het spanningsveld tussen zelfbeschikking van de cliënt en onze verantwoordelijkheid als hulpverlener biedt het Emancipatorisch Methodisch Kader kansen tot zelfontplooiing voor de cliënt, maar ook veiligheid voor zichzelf en voor de begeleiding. Aan bod komen o.a. betrokkenheid en afstand, controleren en loslaten, werken aan zelfredzaamheid, zelfbeschikking en omgaan met risico s, garanderen van professionele zorg en het gevaar van verkilling. We benaderen de relatie tussen hulpverlener en cliënt vanuit het denkkader en methodiek van Gentle Teaching. ANTWERPEN Maandagen 2 en 16 maart 2015 van 9.15u tot 16.30u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen 170 euro reductieprijs 106 euro In de prijs is het boek inbegrepen waarmee we werken tijdens de cursus: Het emancipatorisch methodisch kader, houvast voor hulpverleners in het burgerschapsmodel, door Karel De Corte. Karel De Corte is orthopedagoog en verbonden aan Den Dries vzw te Evergem. Hij geeft al meer dan tien jaar vorming en trainingen over het burgerschapsparadigma, Gentle Teaching en downsyndroom. Het Emancipatorisch Methodisch Kader

15 Vormingen 15 VERSCHIL MAG ER ZIJN! Als reguliere dienstverlener kom je meer en meer in contact met mensen met een verstandelijke beperking. En dan gebeurt het wel eens dat je niet weet hoe je iets moet aanpakken. Hoe interpreteer je sommige uitspraken, wat kan je verwachten en hoe bedien je deze cliënt het beste? Op deze vormingsdag introduceren we je in vogelvlucht in de wereld van mensen met een beperking. We kijken naar de verstandelijke beperking in al zijn aspecten, met oorzaken, maar vooral ook met de gevolgen voor begrip, taal, uitingswijzen, motivatie en verwachtingen. Deze vorming is bedoeld voor eerstelijnsmedewerkers die in hun dagelijks werk af en toe geconfronteerd worden met mensen met een beperking, die hier nog geen kennis over hebben, maar die hun dienstverlening hier wel zo adequaat mogelijk willen op afstemmen. ANTWERPEN Vrijdag 13 maart 2015, van 9.15u tot 16.30u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen GENT Donderdag 5 februari 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) LEUVEN Vrijdag 5 juni 2015, van 9.15u tot 16.30u Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven 80 euro reductieprijs 48 euro Mensen met een verstandelijke beperking doen meer en meer beroep op reguliere diensten Els Ronsse is educatief medewerker bij VONX en psychologe bij Psysense. Ze is lid van de poliklinische werking voor mensen met een verstandelijke beperking.

16 16 Vormingen DIABETES Diabetes is een ziekte waar ook mensen met een beperking mee worden geconfronteerd. We brengen de belangrijkste aandachtspunten voor ondersteuning bij diabetes. Je krijgt informatie over het ziektebeeld, belangrijke signalen en mogelijke behandelingen en geneesmiddelen. We belichten de nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in behandeling. Daarnaast komen ook belangrijke tips voor de verzorging van cliënten met diabetes uitgebreid aan bod. We gaan dieper in op hoe je als prof* je cliënt een actieve rol kan geven in zijn eigen zorg. We bekijken hoe je hem kan ondersteunen om diabetes een plaats te geven in zijn leven. Over diabetes bij mensen met een verstandelijke beperking ANTWERPEN Donderdag 28 mei 2015, van 13.15u tot 16.30u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen 50 euro reductieprijs 30 euro Vicky Danckers is docente en stagebegeleider in de Jeugd- en Gehandicaptenzorg en Leefgroepenwerking binnen het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint- Elisabeth Turnhout (HIVSET).

17 Vormingen 17 EPILEPSIE Epilepsie komt vaak voor bij mensen met een verstandelijke beperking. We belichten de belangrijkste aandachtspunten voor ondersteuning bij epilepsie. Je krijgt informatie over het ziektebeeld en mogelijke behandelingen. We bieden je tips en aanbevelingen om gepast te reageren tijdens een epileptische aanval van een cliënt. Deze helpen je om correct te reageren op noodsituaties. Je krijgt beknopte en correcte informatie over de verzorging van cliënten met epilepsie. ANTWERPEN Donderdag 28 mei 2015, van 9.15u tot 12.30u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen 50 euro reductieprijs 30 euro Vicky Danckers is docente en stagebegeleider in de Jeugden Gehandicaptenzorg en Leefgroepenwerking binnen het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint- Elisabeth Turnhout (HIVSET). Over epilepsie bij mensen met een verstandelijke beperking

18 18 Vormingen NU EN STRAKS Ook mensen met een verstandelijke beperking worden ouder en kunnen ernstig ziek worden. Op zo n moment komt het levenseinde in beeld. Ondersteuners voelen zich hier vaak onzeker en onbekwaam bij. In deze vorming focussen we op de dialoog met mensen met een verstandelijke beperking aan de hand van het beeldboek Nu en straks. Sofie Sergeant toont eerst de documentaire Nu en straks (2014). Uit de film destilleren we enkele dilemma s en moeilijkheden die we ervaren in de praktijk, in onze dialoog met mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Aan de hand van oefeningen leren we met het beeldboek omgaan en gaat elke deelnemer op zoek naar zijn persoonlijke stijl van communiceren. Mensen met een beperking begeleiden in hun laatste levensfase BRUGGE Donderdag 30 april 2015, van 9.15u tot 16.30u Vorming Plus, Sint-Pieters-Kerklaan 5, Brugge (Sint-Pieters) 80 euro reductieprijs 48 euro Sofie Sergeant is educatief medewerker van VONX en auteur van het beeldboek nu en straks.

19 Vormingen 19 KOPPIGHEID OF EIGENHEID? Tijdens deze vorming geeft Karel De Corte een rijk geïllustreerde beschrijving van opvallende denk- en gedragspatronen die typerend zijn voor mensen met downsyndroom. Hiermee proberen we enerzijds een aantal clichés te doorbreken. Anderzijds leidt deze kennis tot het beter (h)erkennen van de eigenheid van mensen met downsyndroom. Het is de bedoeling om zowel familieleden als professionele hulpverleners een beter inzicht te geven in de mogelijke kwetsbaarheden en bijhorende problemen van mensen met downsyndroom. We leggen de nadruk op het leren zien en begrijpen. Dit leidt niet tot instant-oplossingen, maar biedt wel handvatten in de omgang met deze mensen. Handvatten in de omgang met personen met downsyndroom GENT Maandag 2 februari 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Karel De Corte is orthopedagoog en verbonden aan Den Dries vzw te Evergem. Hij geeft al meer dan tien jaar vorming en trainingen over het burgerschapsparadigma, Gentle Teaching en downsyndroom.

20 20 Vormingen SURF EN TURF IN MEDEWERKERSBELEID Competentiedenken en telentgericht werken, zijn populaire kaders. Volgens sommigen hetzelfde, voor anderen onverenigbaar. Tijdens de eerste twee dagen belichten we beide kaders om op de laatste dag de verbinding te maken tussen de twee. De eerste dag breng Stef Thienpont het talentgericht werken. Via oefeningen leren we manieren om talenten bij jezelf en anderen te ontdekken. Het talentgericht werken verbinden we met appreciative inquiry. Hoe kan je mensen waarderend benaderen en wat is het effect hiervan? Dag 2 gaat Nicolas Desmet in op competentiedenken. Hoe maak je kerncompetenties op voor je organisatie? Hoe stel je een competentieprofiel op? Tot slot geeft hij ook enkele kapstokken mee om dit alles te systematiseren in je organisatie. De laatste dag worden beide benaderingen met elkaar verbonden. Welke handvatten bestaan er om ze samen te gebruiken? Dag 3 is er ook ruimte voor reflectie op je eigen praktijk. Deze vorming wordt op 3 aansluitende dagen aangeboden. Mensen die dit willen, kunnen overnachten in het Wereldhuis en s avonds Gent verkennen. Competentiedenken en werken met talenten: een goed huwelijk? GENT Maandag 1, dinsdag 2 en woensdag 3 juni 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 297 euro reductieprijs 186 euro Overnachting kan tot 30 april gereserveerd worden. Nicolas Desmet is coördinator HRM bij Groep Ubuntu en verzorgt reeds verschillende jaren vormingen over competentiedenken voor EPO². Stef Thienpont is educatief medewerker bij VONX en heeft ruime ervaring in het werken rond talenten.

21 Vormingen 21 DE POPPEN AAN HET DANSEN Intrafamiliaal geweld, hoe pak je dit als hulpverlener best aan Als hulpverlener kom je soms in aanraking met geweld tussen ouders en kinderen en/of partners. Je voelt je vaak machteloos in deze situaties. is het code rood? Willen mensen hulp? Welke hulp moet je bieden? Forumstuk Antwerpen confronteert ons via de methodiek van forumtheater met de rauwe werkelijkheid. Concrete situaties worden levend en de deelnemers worden uitgenodigd om mee naar oplossingen te zoeken. Tijdens het namiddaggedeelte hangen we de ervaringen op aan een theoretisch kader en is er ruimte voor intervisie op situaties uit de eigen praktijk. Deze vorming komt tot stand in samenwerking met Forumstuk. GENT Dinsdag 17 februari 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Forumstuk is een gezelschap van jongeren die via interactief theater geweld in opvoeding en relaties aan de kaak stellen. Dit onder leiding van Har Tortike. Els Ronsse is educatief medewerker bij VONX en psychologe bij Psysense.

22 22 Vormingen EIGEN INITIATIEFMODEL De methodiek Eigen initiatiefmodel (EIM) heeft als doel de autonomie, de verantwoordelijkheid en het initiatief bij de persoon te versterken en hem/haar te leren de vaardigheden te generaliseren naar andere levensdomeinen. EIM geeft tools om de vicieuze cirkel van aangeleerde afhankelijkheid bij de persoon en het hulpverleningssyndroom bij de begeleiding te doorbreken. In de vorming maak je kennis met de uitgangspunten van EIM. We bespreken volgende thema s: grondhouding, vragen stellen, feedback geven, manier van ondersteunen. Je probeert met een medecursist de geleerde technieken uit. Daarna ga je in je eigen werksituatie met EIM aan de slag. Je brengt verslag uit van je ervaringen en krijgt feedback. Deze cursus is sterk praktijkgericht. Cursisten moeten bereid zijn om tijdens de periode tussen twee cursusdagen te oefenen in hun eigen werksituatie. Een model om mensen met een verstandelijke beperking te helpen nadenken over hun eigen mogelijheden GENT Dinsdag 10, donderdag 12 en dinsdag 17 maart 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 240 euro reductieprijs 149 euro Yves Billoy is jobcoach en trainer EIM bij vzw De Poel. Mia Stevens is adjunct-directeur en projectleider EIM bij vzw De Poel.

23 Vormingen 23 WERKEN AAN HET ZELFBEELD VAN JE CLIËNT Mensen met een beperking ondersteunen bij het ontwikkelen van een realistisch zelfbeeld Voor cliënten is het niet altijd gemakkelijk om naar zichzelf te kijken. De ene overschat zichzelf, de andere ziet enkel zijn negatieve kanten. Als begeleider wil je jouw cliënten ondersteunen bij het vormen van een adequaat zelfbeeld. Els Ronsse gaat in op de soorten zelfbeeld, op de opbouw van het zelfbeeld en op de beïnvloedende factoren. Ze bespreekt hoe je, samen met je cliënt, zijn zelfbeeld in kaart kan brengen. Ze toont oefeningen en opdrachten die het zelfbeeld kunnen helpen verbeteren. De opbouw van het zelfbeeld is vaak ingegeven door het spiegelen aan en door anderen. Daarom zijn er individuele oefeningen en groepsopdrachten. Tijdens de vorming maak je in groepjes een ondersteuningsplan rond zelfbeeld op voor een cliënt. GENT Dinsdag 17 en woensdag 18 maart 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 160 euro reductieprijs 96 euro Els Ronsse is educatief medewerker bij VONX en psychologe bij Psysense. Ze is lid van de poliklinische werking voor mensen met een verstandelijke beperking.

24 24 Vormingen TRAIN DE TRAINER: SEKSUALITEIT EN VERSTANDELIJKE BEPERKING Wil je graag zelf vorming geven aan mensen met een verstandelijke beperking rond het thema relaties en seksualiteit? In deze training leiden we je op om zelf vorming te geven. Als je deze training volgt, dan engageer je je om een vormingsreeks op te zetten voor een groep mensen met een verstandelijke beperking. Voor je hieraan begint, volg je eerst twee inhoudelijke vormingsdagen. Daarna is er maandelijks een intervisiemoment. Tijdens de inhoudelijke vormingsdagen werken we rond volgende thema s: visie op relaties en seksualiteit, opbouw van een programma, praktische organisatie, materialen en methodieken en het structureel inplannen van vorming over seksualiteit. Je krijgt opdrachten en oefent om zelf vorming te geven. Na deze vormingsdagen zet je zelf een vormingsreeks op voor een groepje cliënten/bewoners/leerlingen. Om de maand komen we samen voor een intervisiemoment onder leiding van een ervaren educatief medewerker. We bespreken onze ervaringen en geven elkaar feedback. Ook mensen met een beperking kunnen cursus volgen rond dit thema: Vlinders in je buik, Vrijen enzo, Liefde is overal. Vorming geven over seksualiteit en relaties aan mensen met een verstandelijke beperking LEUVEN Woensdagen 25 maart en 1 april 2015, van 9.15u tot 16.30u Woensdagen 6 mei, 3 juni, 1 juli en 9 september 2015, van 9.15u tot 12u Konekt, Aarschotsesteenweg 68, Leuven (Wilsele) GENT Vrijdagen 27 maart en 3 april 2015, van 9.15u tot 16.30u Vrijdagen 8 mei, 5 juni, 3 juli en 11 september 2015, van 9.15u tot 12u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 320 euro Cathy De Feyter is seksuoloog en educatief medewerker bij VONX.

25 Vormingen 25 DWANGMATIGHEID OF ROUTINE Routines bieden veiligheid, maar zetten je ook vast Iedereen kent wel mensen met een beperking die herhalingsgedrag vertonen, of heel secuur hun rituelen uitoefenen. Maar wanneer wordt dit gedrag pathologisch? spreken we over obsessieve-compulsieve stoornis, smetvrees e.d.? is herhaling een vorm van zelfstimulatie? En wat doe je als dit voor iemand de meest extreme vorm is van veiligheid voor zichzelf creëren? Zijn er ook nog andere oorzaken? We gaan na wat mogelijke neurologische oorzaken zijn en op welke momenten je best aan de alarmbel trekt. We bekijken ook beproefde strategieën om dwang in te perken of te kanaliseren. GENT Dinsdag 31 maart 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Koning Boudewijnstraat 51, Gent 80 euro reductieprijs 48 euro Els Ronsse is educatief medewerker bij VONX en psychologe bij Psysense. Ze is lid van de poliklinische werking voor mensen met een verstandelijke beperking.

26 26 Vormingen ALS HET NOODLOT TOESLAAT Wat als er zich een schokkende gebeurtenis voordoet in je organisatie? In tijden van crisis (=een onverwacht overlijden, brand, ongeval) is een goed draaiboek en aandacht voor psychosociale opvang van de betrokkenen cruciaal. De eerste dag focust Koen Van Praet op het crisismanagement tijdens de eerste uren en dagen. We vertrekken vanuit concrete voorbeelden en je eigen noodplan in de organisatie. De tweede dag wordt er stilgestaan bij de psychosociale opvang van cliënten, personeel en familieleden. Op het einde van deze tweedaagse beschik je over een praktisch raamwerk voor een eigen noodplan en concrete handvatten voor het begeleiden van een crisis. Deze vorming is een unieke samenwerking met de Dienst Dringende Sociale Interventie van het Rode kruis en is in eerste instantie bedoeld voor zij die in de organisatie verantwoordelijk zijn in een crisissituatie. GENT Donderdagen 2 en 23 april 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 230 euro Koen Van Praet is crisispsycholoog, verbonden aan de Dienst Dringende Sociale Interventie van het Rode Kruis- Vlaanderen. Als opleider crisismanagement en psychosociale opvang zijn zij actief bij diverse overheidsdiensten, organisaties en bedrijven.

27 Vormingen 27 SPIEGELTJE, SPIEGELTJE AAN DE WAND In deze tweedaagse laten we je stilstaan bij jezelf en je eigen begeleidersstijl. Hiervoor gaan we uit van het enneagram. Het enneagram vormt het uitgangspunt om jezelf een spiegel voor te houden! Het biedt je concrete handvatten om je zelfkennis te vergroten. Je leert je kwaliteiten te ontdekken. Je ontdekt hoe je deze kwaliteiten en mogelijkheden kan inzetten om je persoonlijke effectiviteit als begeleider te vergroten. We staan stil bij ongewenste gedragspatronen die opduiken in stress-situaties en leren deze patronen om te buigen of bij te sturen. Het enneagram is ook een goed middel om meer inzicht te krijgen in de wijze waarop je collega s situaties interpreteren. Zo kom je er achter welke kwaliteiten en valkuilen je collega s hebben en leer je om beroep te doen op het beste in de mensen. Aan de hand van de ervaringsoefeningen krijg je handvatten om je persoonlijk en professioneel leven verder te ontwikkelen, je enthousiasme te vergroten én energie te genereren om hiermee aan de slag te gaan. Hoe kan ik inzetten op het beste van mezelf? GENT Dinsdagen 5 en 19 mei 2015, van 10u tot 17.15u Konekt, Koning Boudewijnstraat 51, Gent 199 euro Krista Mommen is zelfstandig consulent bij Passus, waar ze leertrajecten begeleidt bij organisaties in profit en social profit. Ze werkte jarenlang in de bijzondere Jeugdbijstand.

28 28 Vormingen PLAGEN, TESTEN, PESTEN mensen samen zijn, zien we heel wat interactie: veel positieve, soms ook negatieve. Hendrik Gaublomme gaat in op het verschil tussen plagen, testgedrag en pesten. Welke verschillende vormen van pesten bestaan er? Hoe reageer je hier als begeleider het best op, naar het slachtoffer, de dader en de groep toe? Op een interactieve manier leer je hoe je pestgedrag bespreekbaar kan maken en welke oplossingen effectief zijn. Wat is wat en hoe reageer je? GENT Woensdag 6 februari 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Hendrik Gaublomme is reeds meer dan 20 jaar actief als gedreven en inspirerend trainer. Hij is lesgever in creatieve therapie en in zijn opleidingscentrum Namaskara biedt hij individuele coaching en vorming (

29 Vormingen 29 GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG: PLEGERS Aandacht voor plegers van grensoverschrijdend gedrag Als we praten over seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking, is grensoverschrijdend gedrag niet veraf. Mensen met een beperking zijn vaak slachtoffer van seksueel misbruik. Maar ze kunnen ook pleger zijn. Deze vorming zoomt in op plegers met een verstandelijke beperking. We halen hiervoor expertise uit Nederland naar Vlaanderen. Marianne Heestermans geeft haar visie op seksueel gedrag en op plegergedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast geeft ze praktijkgerichte handvatten voor de begeleiding van plegers. GENT Dinsdag 26 mei 2015, van 9.30u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Marianne Heestermans is GZpsycholoog en werkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Ze is gespecialiseerd in seksuele problemen bij mensen met een verstandelijke beperking.

30 30 Vormingen LEREND NETWERK RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP Rechtstreeks Toegankelijke Hulp is een nieuwe ondersteuningsvorm die veel gelijkenissen vertoont met andere vormen van begeleiden, maar ook eigen kenmerken heeft. Deze specifieke kenmerken vragen andere competenties van begeleiders en soms het afleren van oude gewoontes. Via dit lerend netwerk bieden we RTHondersteuners een platform om hier in te leren. Bij iedere bijeenkomst zal in het eerste deel specifieke informatie en kennis ingebracht worden om in een tweede deel, via intervisie, op ieders leervragen in te gaan. Thema s die zeker aan bod komen: attitudes: netwerkgericht werken, krachtgericht ondersteunen,... planmatig werken en leren afronden coachend begeleiden gebaseerd op het GROW-model Het Lerend netwerk vindt afwisselend plaats in Gent en in Zwevegem (Kortrijk). Na inschrijving krijg je een gedetailleerd overzicht. Een platform om nieuwe attitudes en vaardigheden te verwerven voor RTH-begeleiders GENT / ZWEVEGEM Donderdagen 12 februari en 21 mei 2015 van 9.15u tot 16.30u Donderdagen 12 maart, 30 april, 11 juni en 10 september 2015 van 9.15u tot 12.15u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) en Groep Ubuntu, Blokkenstraat 29A, 8550 Zwevegem 320 euro geen reductieprijs mogelijk Bart Biesbrouck is medewerker van de dienst Epo², Expertise personeel en organisatieontwikkeling. Epo² is ontstaan vanuit Groep Ubuntu. Katrien De Baets is educatief medewerker bij VONX. De organisatie van het lerend netwerk gebeurt in samenwerking met Epo².

31 Vormingen 31 VERNIEUWEN OP CREATIEVE WIJZE Speelse en vernieuwende methodieken om tot nieuwe antwoorden te komen Creativiteit is hip. Niet verwonderlijk, want elke dag biedt nieuwe uitdagingen. Vaak blijkt dat wat we al lang doen niet meer - goed genoeg - werkt. In deze vorming leer je nieuwe ideeën creëren die een passend antwoord bieden op problemen in jouw context. We gaan aan de slag met oefeningen, tools en werkvormen om je eigen creatieve vaardigheden en die van je team verder te ontwikkelen. Want, geloof het of niet, creativiteit kan je ontwikkelen. We gaan verder dan schilderen op doek en een beetje brainstormen. In deze vorming starten we bij onze eigen denkpatronen. We kijken hoe we hiervan los kunnen komen om zowel outside the box als inside the box mogelijkheden te zien en te benutten. We vertrekken in deze vorming vanuit wat creativiteit kan betekenen in het werkveld. We gaan dieper in op hoe je je beste nieuwe ideeën verder kan uitwerken om ze ook tot uitvoering te brengen. GENT Donderdagen 28 mei en 4 juni 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 160 euro reductieprijs 96 euro Toon Maillard is educatief medewerker bij VONX. Hij volgde de postgraduaat opleiding Creativiteit & Innovatie.

32 32 Vormingen WAT VERTEL JE MIJ? Inspelen op lichaamstaal Mensen communiceren meer met hun lichaam dan via gesproken taal. Door te focussen op deze lichaamstaal leer je effectiever communiceren, grenzen stellen, begeleiden en vertrouwen genereren. Tijdens de vorming verkennen we lichaamspatronen die eigen zijn aan de rol die je inneemt: begeleiden, leiding nemen Daarnaast staan we ook stil bij wat lichaamstaal in een groep kan betekenen. Elke leefgroep kent een sociale orde. Elke positie wordt gecommuniceerd door specifieke lichaamcodes. Kennis van deze codes maakt je interventiegesprek effectiever. Hendrik Gaublomme leert je lichaamsgericht te kijken door diverse, interactieve oefeningen. Aan het einde van deze vorming heb je zicht op je eigen lichaamscodes en kan je de lichaamscodes interpreteren van de mensen die je ondersteunt en van je collega s. GENT Dinsdagen 19 mei en 9 juni 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 160 euro reductieprijs 96 euro Hendrik Gaublomme is meer dan 20 jaar actief als gedreven en inspirerend trainer. Hij is lesgever in creatieve therapie en in zijn opleidingscentrum Namaskara biedt hij individuele coaching en vorming (

33 Vormingen 33 WEDERZIJDSE EMOTIONELE BESCHIKBAARHEID De relatie tussen mensen met een verstandelijke beperking, hun context en begeleiders wordt beïnvloed door de levensgeschiedenis van elk van hen. Inzicht in je eigen hechtingsgeschiedenis en die van je cliënten helpt om de wederzijdse relaties beter te begrijpen. Zo word je emotioneel beschikbaar. Cliënten (en hun context) kunnen zich veiliger hechten aan jou. Hierdoor wordt het mogelijk om hen te ondersteunen bij het reguleren van hun emoties en bij het emotioneel begrijpen van zichzelf en anderen (mentaliseren). Tijdens deze tweedaagse stelt Erik De Belie het denkkader rond wederzijdse emotionele beschikbaarheid voor. Hij illustreert dit met praktijkvoorbeelden bij mensen met gedrags- en emotionele problemen. Als deelnemer sta je stil bij je eigen hechtingsstijl, jouw omgaan met emoties/stress en wat je nodig hebt om te mentaliseren. Op de tweede dag geeft Erik supervisie aan de hand van situaties die je zelf inbrengt, om zo de vertaling van dit kader naar jouw eigen praktijk te ondersteunen. Mensen met een verstandelijke beperking, hun context en begeleiders samen op weg GENT Vrijdagen 22 mei en 12 juni 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 160 euro, reductieprijs 96 euro Erik De Belie is orthopedagoog en psychodynamisch kindertherapeut. Hij is auteur en, samen met Geert Van Hove, redacteur van het boek Wederzijdse emotionele beschikbaarheid.

34 34 Vormingen ZE WILLEN NIET... GENT Omgaan met weerstandspatronen vertrekkend vanuit een krachtgerichte basishouding In relatie met mensen stuit je soms op weerstand of heb je het gevoel dat mensen niet willen, er niet in geloven Vertrekkend vanuit een krachtgerichte basishouding leren we hoe we met weerstandspatronen kunnen omgaan. Op basis van onderzoek van Kagan en Schlosberg gaan we na waarom mensen weerstand vertonen en welke reactie en gevoelens dit oproept bij hulpverleners. Benoit Lens zal ook een kader aanreiken om collega s te bevragen naar de functie van een bepaalde weerstand en vervolgens een strategie uit te zetten. Dinsdag 16 juni 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 97 euro reductieprijs 62 euro Benoit Lens is orthopedagoog van opleiding en heeft jarenlange werkervaring binnen bijzondere jeugdzorg. Sinds 2009 is hij trainer voor Prakticum rond weerstandspatronen, oplossingsgericht werken, Videohometraining, Video-interactietraining en Signs of Safety.

35 Vormingen 35 ALS DE NACHT VALT...MAAR DE SLAAP ACHTERWEGE BLIJFT Tijdens de nacht daalt de stilte neer en worden we allemaal verondersteld in dromenland te verkeren. Vele Vlamingen lijden echter aan slaapproblemen, waardoor de nacht een groot obstakel wordt. Een vorming over slaapproblemen Ook mensen met een beperking ontsnappen niet aan slaapproblemen. Wat is een slaapprobleem, wanneer spreken we van een slaapprobleem, wat kan je er aan doen? Tijdens dit nachtcongres nodigen we sprekers uit die ons op weg helpen. Ronny Dierendonck is de gastheer van dit gebeuren en leidt het geheel in goede banen. We starten bij het vallen van de avond en eindigen bij het krieken van de dag. Voor zij die zich daarna liever niet meer verplaatsen, is er de mogelijkheid om onmiddellijk in een opgemaakt bed te duiken in het Wereldhuis, waar je eerst kan slapen en nadien met een gids Gent verkennen. GENT Maandag 22 juni 2015, van 21u tot 5u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 80 euro reductieprijs 48 euro Verblijf en gidsbeurt: 35 Ronny Dierendonck is educatief medewerker bij VONX. Hij nodigt verschillende gastsprekers uit.

36 36 Vormingen SIS INTERVISIE Voor mensen die de basisopleiding gevolgd hebben Enige tijd geleden leerde je in de basisopleiding de SIS afnemen. Door jouw ervaring bij de afnames in de praktijk ontstaan er onvermijdelijk vragen naar interpretatie, toepassing... Wil Buntinx vertrekt vanuit ieders ervaringen om het gebruik van de SIS verder uit te diepen, onduidelijkheden uit te klaren en recente bevindingen te delen. GENT Dinsdag 7 juli 2015, van 9.15u tot 12.15u Konekt, Lijnmolenstraat 153, Gent (Sint-Amandsberg) 50 euro reductieprijs 31 euro Wil Buntinx is psycholoog en lid van het AAIDD definition en Classification Committee dat de ontwikkeling van de SIS aanstuurde. Hij is (mede)auteur van verschillende SIS publicaties.

37 Vormingen 37 BASISOPLEIDING SEKSUALITEIT EN RELATIES Tijdens een driedaagse opleiding gaan we dieper in op de vraag hoe je kan omgaan met seksualiteit van mensen met een verstandelijke beperking. In eerste instantie verken je je eigen visie op seksualiteitsbeleving van mensen met een beperking. Aan de hand van concrete situaties bespreek je hoe je kan omgaan met hun vragen. Je oefent in communicatie over seksuele gevoelens, masturbatie, vrijen, homoseksualiteit, relaties, weerbaarheid We bekijken welke rol ouders spelen bij de seksuele ontwikkeling van hun kinderen en hoe ouders en begeleiders elkaar kunnen helpen. Je krijgt ook input over nieuwe media en seksualiteit. Ten slotte hebben we het over vorming: waar moet je rekening mee houden als je voor mensen met een beperking vorming organiseert over seks en relaties? Je maakt kennis met educatief materiaal en voorlichtingsboeken over seksualiteit en relaties. De vorming organiseren we in samenwerking met Sensoa. In samenwerking met Sensoa Werken rond seksualiteit en relaties bij mensen met een verstandelijke beperking LEUVEN Dinsdagen 24 februari en 10 maart 2015, van 9.15u tot 16.30u Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven 160 euro reductieprijs 99 euro Cathy De Feyter is seksuoloog en educatief medewerker bij VONX. Bart Degryse is vormingsmedewerker en materiaalontwikkelaar relationele en seksuele vorming bij Sensoa. Ook mensen met een beperking kunnen cursus volgen rond dit thema: Liefde is overal, Over liefde en al de rest en Vrijen en zo.

38 38 Vormingen MORELE INTERVISIE Bij het begeleiden van cliënten word je geregeld geconfronteerd met moeilijke beslissingen waarbij je je afvraagt: Wat is hier nu moreel verantwoord? Hoe ver gaat mijn verantwoordelijkheid als begeleider? begint de verantwoordelijkheid van de cliënt? Deelnemers krijgen de kans om hun eigen situatie aan te brengen. Geïnteresseerden sturen vooraf een casus door. De gastsprekers kiezen elk minimaal twee maximaal drie casussen waarrond aan de slag wordt gegaan. We leggen de precieze morele vraag bloot in een casus en werken naar een moreel verantwoord antwoord toe. Het zes-stappenplan, speciaal ontwikkeld voor dit soort moreel onderzoek, vormt de leidraad van het gesprek. Zowel mensen die vertrouwd zijn met het stappenplan als mensen die geen ervaring hebben, zijn welkom op deze intervisiemomenten. Over het bespreekbaar maken van fundamentele en ethische vragen LEUVEN Konekt, Aarschotsesteenweg 68, Leuven (Wilsele) 58 euro reductieprijs 33 euro Mimi Van Mileghem & Patrick Geussens zijn gespecialiseerd in trainingen rond integriteitsvraagstukken. Vanuit Essentie vzw bieden ze coaching, training en begeleiding rond dit thema.

39 Vormingen 39 Thema: Morele keuzes omtrent het spanningsveld keuzevrijheid versus beschermwaardigheid Soms staat het spanningsveld tussen de autonomie en keuzevrijheid van een cliënt en zijn beschermwaardigheid erg onder druk. Als begeleider sta je dan in een moeilijke situatie. Soms sta je met je visie lijnrecht tegenover je cliënt, maar wil je vooral tot een goede beslissing komen die de kwaliteit van leven van je cliënt ondersteunt of vergroot. Vrijdag 5 februari 2015, van 13.15u tot 17u Thema: Morele keuzes rond professionele verantwoordelijkheid binnen een begeleiding vanuit een ambulante dienst. Tijdens dit intervisiemoment nodigen we specifiek begeleiders van ambulante diensten uit. Centraal staat de vraag: eindigt mijn verantwoordelijkheid als begeleider als de cliënt de voorwaarden van begeleiding niet respecteert? Concrete voorbeelden zijn alcoholmisbruik, agressie Samen onderzoeken we, aan de hand van eigen situaties, hoe je als begeleider tot een morele juiste keuze kan komen in zulke situaties. Vrijdag 3 april 2015, van 13.15u tot 17u Thema: Menswaardige keuzes rond seksualiteit en relaties Tijdens dit intervisiemoment staan vragen centraal rond relaties, seksualiteitsbeleving en kinderwens van de cliënt. Vragen die ons uitdagen en ons als begeleiders dwingen na te denken over wat ethisch toelaatbaar is. Donderdag 5 juni 2015, van 13.15u tot 17u

40 40 Vormingen VAN ZORGVERLENER NAAR ONDERSTEUNER, OP JOU KOMT HET AAN! Je rol als ondersteuner inhoud en vorm geven Vroeger was je rol als begeleider sterk gericht op het begeleiden, verzorgen en behandelen van mensen met een beperking. Als deskundige professional bood je zorg en begeleiding binnen een team in een duidelijke organisatie. Vandaag zien de verwachtingen er heel anders uit. Mensen met een beperking en de organisatie verwachten veel meer een ondersteunende positie. Deze nieuwe rol vraagt nieuwe kennis, vaardigheden en vooral een andere beroepshouding van de ondersteuners van mensen met een beperking. In deze vorming bespreekt Walter Van Limpt hoe je deze nieuwe rol van ondersteuner vorm en inhoud kunt geven. LEUVEN Donderdag 26 februari 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Aarschotsesteenweg 68, Leuven (Wilsele) 90 euro reductieprijs 58 euro. In de prijs is het boek Zorgverlener of ondersteuner, op jou komt het aan! inbegrepen. Walter Van Limpt was jarenlang werkzaam in de sector voor personen met een beperking en geeft nu opleidingen rond zorgvernieuwing. Hij is co-auteur van het boek Zorgverlener of ondersteuner, op jou komt het aan!

41 Vormingen 41 PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN BIJ PERSONEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING Tijdens deze vorming brengen we inzicht in de verschillende psychiatrische stoornissen. Vanuit deze stoornissen kijken we hoe deze een invloed hebben op hoe de cliënt de wereld beleeft en hoe dit zijn gedrag bepaalt. We staan stil bij het herkennen van psychiatrische problemen. We gaan dieper in op de moeilijkheid om deze te onderkennen bij personen met een verstandelijke beperking. Daarnaast worden er een aantal kaders aangeboden die helpen om deze problemen te begrijpen. Tot slot staan we stil bij enkele methodieken uit de Geestelijke Gezondheidszorg die gebruikt worden voor het begeleiden van mensen met een psychiatrische stoornis. De vormingstweedaagse is opgebouwd uit theorie, afgewisseld met voorbeelden rond het herkennen, begrijpen en begeleiden. Herkennen, begrijpen en begeleiden LEUVEN Vrijdagen 13 en 27 februari 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Aarschotsesteenweg 68, Leuven (Wilsele) 160 euro reductieprijs 96 euro Eddy Weyts is orthopedagoog in UPC Sint-Kamillus op de observatieafdeling voor personen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen. Hij is lid van het outreachteam Vlaams-Brabant.

42 42 Vormingen HERSENLETSEL BELICHT De behandeling en begeleiding van personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is complex. We gaan in op de verschillende oorzaken, maar vooral op de mogelijke gevolgen van een hersenletsel. We bespreken onder andere een aantal cognitieve problemen zoals aandacht- en geheugenproblemen, executieve moeilijkheden en neglect. Ook een aantal minder belichte gevolgen komen aan bod, zoals verwerking van het NAH, ziekte-inzicht, agressie en andere impulscontroleproblemen. We bespreken telkens mogelijk oorzaken en behandelingsmogelijkheden. Als deelnemer kan je vooraf jouw casussen mailen naar Deze casussen komen doorheen de cursus aan bod. LEUVEN Een inleiding op de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel & de therapeutische mogelijkheden Dinsdagen 3 en 31 maart 2015, van 9.15u tot 16.30u Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven 160 euro reductieprijs 96 euro Wouter Lambrecht is werkzaam in de Hersenletselpraktijk te Gent en ook verbonden aan de NAH-unit van PC Caritas te Melle. Hij is auteur van het boek Breinzicht: Toegepaste neuropsychologie bij niet-aangeboren hersenletsel.

43 Vormingen 43 GEZOND EN WEL De vorming gaat in op hoe je als begeleider met je cliënten kan werken rond gezonde leefgewoontes. We starten bij de kern en onderzoeken wat gezonde leefgewoontes inhouden. Hoe kun je aan de slag gaan rond dit thema met cliënten met een verstandelijke beperking? Hoe kan je inzicht verschaffen over de begrippen gezond en ongezond? Hoe kan je een cliënt activeren en motiveren om gezond te eten? En hoe leg je de verantwoordelijkheid bij hen zelf? De methoden die wij aanreiken, zijn steeds aangepast aan de mogelijkheden van personen met een verstandelijk beperking. Doorheen de dag ontwikkelen we een aantal creatieve ideeën rond gezonde leefgewoontes. We werken deze verder uit zodat je ze in je eigen praktijksituatie kan toepassen. Werken rond gezonde leefgewoontes met mensen met een verstandelijke beperking ANTWERPEN Donderdag 26 maart 2014, van 9.15u tot 16.30u Scoutel, Lange Kievitstraat 74, Antwerpen 80 euro reductieprijs 48 euro Ook mensen met een beperking kunnen cursus volgen rond dit thema: VONX neemt je mee: 3G koken. Vicky Danckers is docent en stagebegeleider in de Jeugden Gehandicaptenzorg en Leefgroepenwerking binnen het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint- Elisabeth Turnhout (HIVSET).

44 44 Vormingen IN GESPREK Voor hulpverleners die af en toe met mensen met een verstandelijke beperking in aanraking komen LEUVEN In gesprek gaan met mensen met een beperking vraagt aanpassing. Je moet je aanpassen aan cognitieve en emotionele mogelijkheden, en rekening houden met context en achtergrondgegevens. Tijdens deze dag tonen we je hoe je deze mogelijkheden kan zien, en wat je hierdoor moet/kan aanpassen. Je leert kijken naar wat mensen zien en je past je eigen stijl daarop aan. Je bekijkt hoe je kan visualiseren. Deze dag is bedoeld voor hulpverleners die niet elke dag met mensen met een verstandelijke beperking in contact komen, maar die toch ook aan hen een dienstverleningsaanbod geven. We denken hierbij aan dienstverleners uit omringende sectoren, zoals OCMW s, CAW, s, bijzondere jeugdzorg... Vrijdag 27 maart 2015, van 9.15u tot 16.30u Konekt, Aarschotsesteenweg 68, Leuven (Wilsele) 80 euro reductieprijs 48 euro Els Ronsse is educatief medewerker bij VONX en psychologe bij Psysense. Ze is lid van de poliklinische werking voor mensen met een verstandelijke beperking.

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar VOORJAAR 2015 2 JONX JONX: EEN BREED AANBOD VOOR IEDEREEN JONX is het cursusaanbod voor jongeren met een verstandelijke beperking. Met onze cursussen

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VOORJAAR 2014 2 VONX VONX: één organisatie, vier brochures VONX organiseert vorming voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben

Nadere informatie

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG Bind-Kracht staat voor een kwaliteitsvolle hulpverlening aan mensen in armoede. Krachtgericht werken,

Nadere informatie

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een uitgebreid

Nadere informatie

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar

JONX. cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar JONX cursusaanbod voor jongeren van 18 tot 30 jaar NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een uitgebreid

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

VONX PLUS. voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS voor mensen die zelfstandig leven VOORJAAR 2014 2 Voor wie? CURSISTEN AAN HET WOORD Hallo, ik ben Katrien, 31, en woon in Oostende. Ik werk daar ook in de Oesterbank, een beschutte werkplaats.

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

#RAAK UIT DE KNOOP NAJAAR 2017

#RAAK UIT DE KNOOP NAJAAR 2017 #RAAK UIT DE KNOOP NAJAAR 2017 Colofon Foto's Marc Beaucourt, Marjan Colombie, Thomas Dhaenens en vele anderen. Tekeningen: Annelies Poppe. Ook dankjewel aan iedereen die voor teksten en feedback zorgde.

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

Ouderen en seksualiteit:

Ouderen en seksualiteit: Ouderen en seksualiteit: een oud taboe of een sexy verhaal? Vaak denken jongeren dat mensen van boven de 60 geen seks meer hebben, of daar toch zeker niet van genieten. Niets is minder waar. Maar ook in

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

Wil jij... PPP OPLEIDINGEN

Wil jij... PPP OPLEIDINGEN Wil jij... Effectief en goed PASTORAAT verlenen? LEREN eerlijk, liefdevol en zorgvuldig te confronteren? Met je eigen unieke KARAKTER anderen tot zegen zijn? ENERGIE overhouden in plaats van leeg lopen?

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Opleiding DIFERENCI TRAINER FACILITATOR

Opleiding DIFERENCI TRAINER FACILITATOR Opleiding DIFERENCI J RINER FCILIOR rainen/facilitaten is een vak, een ambacht. Dat doe je met heel je hebben en houwen als je het tenminste een uitdaging vindt om mensen in beweging te brengen Dit ambacht

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller Lichaamstaal en sekspraat Leonora van der Beek en Esther Keller Even voorstellen Leonora van der Beek Communicatiedeskundige Kentalis, regio west, Zoetermeer Werkzaam binnen de doelgroep Communicatief

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Kernklas. Ieder kind is uniek...

Kernklas. Ieder kind is uniek... Alle kinderen blij in het onderwijs van nú Kernklas Ieder kind is uniek......en is méér dan het gedrag dat zich laat zien. Een kind heeft gevoelens, emoties, behoeften, interesses, passie en talenten.

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2 Bijlage Romeo Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Romeo, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies December

Nadere informatie

Reflectie op besluitvorming en handelen

Reflectie op besluitvorming en handelen Reflectie op besluitvorming en handelen Methodiek Omschrijving: De kwaliteit van besluitvorming heeft een invloed op de kwaliteit van de hulpverlening en het gevoel van effectiviteit. Dit is een belangrijk

Nadere informatie

WORKSHOPS EN TRAININGEN NAJAAR 2013. Georganiseerd door STUVO-KAHO Technologiecampus in samenwerking met STUVO-LUCA

WORKSHOPS EN TRAININGEN NAJAAR 2013. Georganiseerd door STUVO-KAHO Technologiecampus in samenwerking met STUVO-LUCA WORKSHOPS EN TRAININGEN NAJAAR 2013 Georganiseerd door STUVO-KAHO Technologiecampus in samenwerking met STUVO-LUCA Uitstelgedrag te lijf: doe het nu! * Blijf je taken voor je uitschuiven? * Begin je pas

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering Motiverende gespreksvoering Naam Saskia Glorie Student nr. 500643719 SLB-er Yvonne Wijdeven Stageplaats Brijder verslavingszorg Den Helder Stagebegeleider Karin Vos Periode 04 september 2013 01 februari

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Pantone 430C Pantone 7426C Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Eenheid voor Zelfmoordonderzoek Locoregionale Uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Hoe blijf jij fit in je hoofd?

Nadere informatie

Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1

Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1 Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1 Even voorstellen 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 2 Ik geloof dat iedereen zijn eigen manier heeft om

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

Puberteit en Autismespectrumstoornissen

Puberteit en Autismespectrumstoornissen Uitnodiging Puberteit en Autismespectrumstoornissen Het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg organiseert op woensdag 2 maart 2016 een thema-avond met als onderwerp puberteit en autismespectrumstoornissen.

Nadere informatie

Kijken achter het masker

Kijken achter het masker Kijken achter het masker Driedaagse bijscholing Karakterstructuren voor therapeuten en coaches Zoek je een bijscholing die jouw manier van werken als therapeut of coach verdiept? Zou je meer (praktisch)

Nadere informatie

Oplossingsgericht en waarderend coachen.

Oplossingsgericht en waarderend coachen. Oplossingsgericht en waarderend coachen. Coaching is die vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Oplossingsgericht

Nadere informatie

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VOORJAAR 2016 2 VONX PLUS VONX PLUS: VOOR MENSEN DIE ZELFSTANDIG LEVEN In deze brochure vind je het cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven.

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS november 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit

Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit Persoonlijk Plan Aandachtspunten omgangsvormen, verzorging, lichaamsbeleving, weerbaarheid relaties en seksualiteit Het is belangrijk dat de begeleiding rond omgangsvormen, weerbaarheid en seksualiteit

Nadere informatie

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Tweedaagse verdiepingstraining in de benadering van Signs of Safety.

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA Regio Vlaams-Brabant November 2016 - Juni 2017 Forum Palliatieve Zorg/Panal foto uit film Twilight of a life van Sylvain Biegeleisen Het Forum Palliatieve

Nadere informatie

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen 2015 Vorming Klare taal - duidelijk gesproken & geschreven taal Klare taal - duidelijk gesproken taal Datum (telkens dezelfde vorming op Doelgroep Locatie

Nadere informatie

Wacht maar tot ik groot ben!

Wacht maar tot ik groot ben! www.geerttaghon.be Wacht maar tot ik groot ben! Omgaan met agressie bij kleine kinderen Geert Taghon 2013 Ontwikkeling kleine kind De wereld leren kennen en zich hieraan aanpassen (adaptatie) Processen

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

KEI-JONG vzw is... bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger worden toekomst vragen stellen

KEI-JONG vzw is... bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger worden toekomst vragen stellen KEI-JONG vzw is... Cursussen en aangepaste publicaties voor jongeren van 17 tot en met 30 jaar met een lichte tot matige verstandelijke handicap. bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Leergang Transformatief Leiderschap

Leergang Transformatief Leiderschap feedback geven living labs advie processen/bijeenkomsten transformatief leiderschap coach perso Leergang Transformatief Leiderschap Anderen bewegen begint bij jezelf Succesvol mensen en organisaties in

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

VOOR WIE IS DE WEVO- BROCHURE?

VOOR WIE IS DE WEVO- BROCHURE? WAT IS DE WEVO? De WEVO is de Werkgroep Vorming en Ondersteuning van de Gemengde Commissie. De Gemengde Commissie maakt het beleid en volgt de ontwikkelingen op met betrekking tot de hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor consulenten in het sociaal domein om eigen initiatief

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

Utrecht, september 2010 Gerjoke Wilmink directeur Nibud

Utrecht, september 2010 Gerjoke Wilmink directeur Nibud Voorwoord Ongeveer twee jaar geleden publiceerde het Nibud Geld en Gedrag, Budgetbegeleiding voor de beroepspraktijk. Het boek werd enthousiast ontvangen door het werkveld, vooral vanwege de competenties

Nadere informatie

De spin in het web. Handreiking. voor werkers die direct. aan de slag willen met. de sociale netwerken van. mensen met verstandelijke

De spin in het web. Handreiking. voor werkers die direct. aan de slag willen met. de sociale netwerken van. mensen met verstandelijke De spin in het web Handreiking voor werkers die direct aan de slag willen met de sociale netwerken van mensen met verstandelijke beperkingen Anne Wibaut, Willy Calis Ad van Gennep Inleiding Wij hebben

Nadere informatie

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Afwezigheid van oordeel, een mooi onderwerp om eens bij stil te staan of over te praten

Nadere informatie

Leiderschap in Contact

Leiderschap in Contact Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap in Contact Constructief verbinden in de professionele

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid JOUW ROL ALS TRAINER Het klinkt misschien overbodig om het te hebben over de rol die je hebt bij het beïnvloeden van het denken en doen van anderen in groepssituaties. Iedereen weet toch wel wat die rol

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie