GEDISTRIBUEERDE HERNIEUWBARE ENERGIEOPWEKKING EN HET GEBRUIK VAN DC-NETTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEDISTRIBUEERDE HERNIEUWBARE ENERGIEOPWEKKING EN HET GEBRUIK VAN DC-NETTEN"

Transcriptie

1 GEDISTRIBUEERDE HERNIEUWBARE ENERGIEOPWEKKING EN HET GEBRUIK VAN DC-NETTEN FOCUS De opkomst van kleinschalige energieopwekking via bijvoorbeeld fotovoltaïsche panelen, microwindturbines of micro WKK-installaties verhoogt de behoefte aan lokale energieopslag. De vraag stelt zich of het in een dergelijke situatie niet beter is een DC-net in plaats van een AC-net te gebruiken. BASISFILOSOFIE VAN KLEINSCHALIGE ENERGIEOPWEKKING Het is een onloochenbaar feit dat het elektriciteitsverbruik op wereldschaal, maar ook in onze westerse wereld, jaar na jaar toeneemt. De toename van de wereldbevolking en de toename van de levensstandaard zijn hierbij twee belangrijke factoren. Een derde factor ligt in het feit dat steeds meer apparaten elektrisch, en niet via een andere energiebron, gevoed worden. Zelfs indien serieuze maatregelen genomen worden om op het energiegebruik te bezuinigen, zullen in de toekomst grote hoeveelheden elektrische energie opgewekt moeten worden. De opwekking van deze elektrische energie gebeurt momenteel grotendeels via elektrische centrales die ofwel fossiele brandstoffen (voornamelijk steenkool, aardgas en aardolie) ofwel kernbrandstoffen als primaire energiebron hebben. De voorraad fossiele brandstoffen is eindig en ook de bevoorrading op korte termijn kan om politieke redenen bemoeilijkt worden. Bovendien veroorzaakt de verbranding van fossiele brandstoffen vaak CO 2 uitstoot (of uitstoot van andere broeikasgassen). Het gebruik van kernbrandstoffen is maatschappelijk en politiek omstreden; niet in het minst op basis van veiligheidsoverwegingen en de vraag op welke wijze het nucleair afval behandeld moet worden. Aangezien het gebruik van fossiele brandstoffen en kernbrandstoffen bij elektrische energieopwekking best beperkt wordt, komen hernieuwbare energiebronnen steeds vaker in de belangstelling. Hierbij is het belangrijk een onderscheid te maken tussen grootschalige projecten (bijvoorbeeld grote hydraulische centrales zoals de Itaipu dam) en kleinschalige projecten.

2 Figuur 1: De Itaipu dam op de grens van Brazilië en Paraguay Het potentieel op wereldvlak ten opzichte van nieuwe grootschalige hydraulische centrales is aanzienlijk, doch op Europees vlak is dit potentieel beperkt. In een vlak en dichtbevolkt land zoals België is er trouwens geen potentieel. Dit resulteert in een zoektocht naar een groot aantal kleinschalige projecten (niet enkel hydraulisch) vanuit het idee vele kleintjes maken een groot. Het is dan ook een niet onbelangrijke denkpiste dat in de toekomst zoveel mogelijk woningen zelf een gedeelte (of misschien zelfs alle) elektrische energie opwekken via bijvoorbeeld fotovoltaïsche cellen, microwindturbines, micro-wkk installaties (ook al is WKK strik genomen niet hernieuwbaar), Figuur 2: Fotovoltaïsche panelen particuliere woning OP ELKAAR AFSTEMMEN VAN PRODUCTIE EN VERBRUIK Er stelt zich echter een belangrijk probleem indien een particuliere woning zelf de benodigde elektrische energie wenst op te wekken. De elektrische energie wordt meestal niet geproduceerd op de tijdstippen waarop men deze nodig heeft. Anders gesteld, productie en verbruik vallen niet samen in de tijd. Dat laatste (erg belangrijke) probleem kan op twee manieren opgevangen worden. Indien de woning gevoed wordt door het publieke elektriciteitsnet, kan men het teveel aan gegenereerde energie leveren aan de elektriciteitsmaatschappij. Wanneer men op een ander tijdstip een tekort heeft aan energie, koopt men deze terug aan de maatschappij.

3 Hierbij kan men er op hopen dat particulier A energie wil verkopen op hetzelfde moment waarop particulier B energie wil kopen. Men kan hopen, bij het globaal bekijken van een groot aantal particulieren, dat er een zekere uitmiddeling optreedt qua verbruik en productie. Dit zal evenwel niet altijd het geval zijn, hierdoor moet de elektriciteitsmaatschappij via een gepaste regeling van grotere centrales er steeds voor zorgen dat de totale elektriciteitsproductie en het totale verbruik ogenblikkelijk aan elkaar gelijk zijn. Dit laatste is (lijkt) enkel haalbaar indien het procentueel belang van hernieuwbare energie in de totale productie beperkt is. Bovendien vereist de bovenstaande aanpak flink wat energietransport langsheen het elektrisch net. Deze transportcapaciteit is echter beperkt. Een uitbreiding van deze transportcapaciteit kost geld en stuit niet zelden op weerstand bij de bevolking vanuit de reflex not in my back-yard. Een tweede manier om het probleem op te vangen, is het voorzien van voldoende opslagcapaciteit bij de particuliere woning zelf. Wanneer er een overschot aan elektrische energie geproduceerd wordt, wordt deze opgeslagen totdat deze verbruikt wordt. De energieopslag kan onder meer gebeuren met behulp van batterijen, ultracap s en/of brandstofcellen. ELEKTRISCHE ENERGIE-OPSLAG EN DC Zoals reeds eerder aangehaald, is het bij een particuliere woning mogelijk zelf elektrische energie te genereren met behulp van bijvoorbeeld fotovoltaïsche cellen, een micro-windturbine of een micro-wkk. Het gebruik van batterijen is de meest voor de hand liggende manier om deze energie op te slaan. Een opgeladen batterij levert echter een DC-spanning en geen AC-spanning. Het gebruik van batterijen om elektrische energie op te slaan is uiteraard helemaal niet nieuw. De vooruitgang van de vermogenelektronica heeft er voor gezorgd dat na de batterij meestal een wisselrichter geplaatst wordt die de batterijspanning omzet naar een 50 Hz wisselspanning van 230 V waarmee de verbruikers in de woning gevoed worden. Technologisch kan echter de vraag gesteld worden of de wisselrichter best behouden blijft. Waarom niet de verbruikers rechtstreeks voeden vanuit de batterijen? Dit betekent dan wel dat binnen de woning van een AC-net overgestapt wordt naar een DC-net zoals ongeveer een eeuw geleden de omgekeerde beweging heeft plaatsgevonden. Niet enkel het gebruik van batterijen nodigt uit na te denken over een DCnet binnen een particuliere woning; ook wanneer ultracap s en vooral wanneer brandstofcellen gebruikt worden is van nature uit een DCspanning beschikbaar en geen AC-spanning.

4 HET EINDE VAN HET WISSELSTROOMTIJDPERK? In de beginjaren van de elektriciteitstechnologie werd sterk getwijfeld aan de bruikbaarheid van een AC-spanning die gemiddeld nul is. In de negentiende eeuw (en ook nog in de twintigste eeuw) zijn flink wat gelijkstroomcentrales gebouwd. Onder meer Thomas Alva Edison was in de negentiende eeuw een bekend voorvechter van elektriciteitsdistributie bij DC. Edison was hierbij de opponent van zijn vroegere medewerker Nikola Tesla die het gebruik van AC verdedigde. Uiteindelijk heeft de ACfilosofie van Tesla het technologisch gehaald. De overstap van DC-netten naar AC-netten is onder meer gebeurd omdat elektrische energie in grote elektrische centrales werd opgewekt. Dit vereist namelijk het transporteren van grote hoeveelheden elektrische energie over lange afstanden. Het gebruik van hoge spanningen beperkt de transportverliezen doch dit vereist een eenvoudige manier om een lage spanning in een hoge spanning om te zetten en omgekeerd. Dit is mogelijk met transformatoren op voorwaarde dat AC en geen DC gebruikt wordt. Bijkomend voordeel van AC-netten was onder meer het feit dat de stromen wegens de nuldoorgangen gemakkelijker onderbroken kunnen worden. Komt daar nog bij dat de ontwikkeling van goedkope en robuuste AC-inductiemotoren (zonder koolstofborstels die onderhoud vergen) de noodzaak aan DC-motoren beperkt hebben. Indien nu terug overgestapt wordt op meer lokale elektriciteitsproductie verdwijnt één van de redenen om AC in plaats van DC te gebruiken, er is minder hoogspanning nodig. Vandaar dat een onderzoek naar de opportuniteiten (maar ook de problemen) van een lokaal DC-net relevant is. Naast de geïndustrialiseerde wereld, kan de focus ook gericht worden op de ontwikkelingslanden. In ontwikkelingslanden is men vaak aangewezen op lokale elektriciteitsproductie via bijvoorbeeld fotovoltaïsche cellen. De energie wordt opgeslagen via batterijen en voedt dan wanneer nodig de verbruikers. Een tweede mogelijkheid bestaat er in via brandstofcellen waterstof te produceren en op te slaan. Via dezelfde brandstofcellen en de opgeslagen waterstof kunnen dan de elektrische verbruikers gevoed worden wanneer nodig. Hier dringt zich eveneens de keuze tussen een AC-net en een DC-net op. De laatste tijd wordt uitgebreid nagedacht over de toekomst van een mogelijke waterstofeconomie. Onder meer via brandstofcellen kan waterstof geproduceerd worden en terug omgezet worden naar elektrische energie wanneer nodig. In die context stelt zich de (voortvarende en ongetwijfeld choquerende) vraag of de distributie van elektrische energie via hoogspanningslijnen niet vervangen kan worden door een waterstofdistributienetwerk. Lokaal wordt, op het gepaste ogenblik, via

5 een brandstofcel de energie in de waterstof omgezet naar elektrische energie (DC) die ogenblikkelijk verbruikt wordt. LOKAAL DC-NET Lokale, kleinschalige elektrische energieopwekking vermindert de behoefte aan hoogspanningsnetten om grote hoeveelheden elektrische energie over grote afstand te transporteren. Eén van de argumenten om AC-netten in plaats van DC-netten te gebruiken vervalt meteen ook. Vergeet trouwens niet dat flink wat toestellen ofwel met DC werken of kunnen werken. Veel elektronische toestellen die nu klassiek met 230 VAC gevoed worden transformeren die spanning naar beneden, richten deze spanning gelijk en via een gestabiliseerde voeding wordt de gewenste DCspanning voor intern gebruik bekomen. Een doorbraak van kleinschalige hernieuwbare energie-opwekking kan bijgevolg een ruimere invloed hebben op de elektrotechnische wereld dan velen denken. De elektrische energie wordt lokaal opgewekt via bijvoorbeeld fotovoltaïsche cellen en opgeslagen (batterijen en/of brandstofcellen). Bij het vasthouden aan een AC-net krijgt men een ietwat eigenaardige situatie. Men vertrekt van de DC-spanning van bijvoorbeeld de batterij, deze wordt omgezet naar een AC-spanning en voedt zo het elektronisch toestel. Doch het toestel zet deze AC spanning terug om naar DC vooraleer deze nuttig te gebruiken. Figuur 3 toont een overzicht van een lokaal AC-net verbonden met het publieke elektriciteitsnet. Er kan naar keuze vermogen opgenomen worden van of geleverd worden aan het publieke elektriciteitsnet. De lokale elektriciteitsproductie kan gebeuren door een AC generator die een AC-spanning met een variabele frequentie opwekt. Via een gelijkrichter en een inverter wordt de vereiste 50 Hz spanning bekomen. Fotovoltaïsche cellen genereren een DC-spanning die via een inverter omgezet wordt in de vereiste 50 Hz AC-spanning. Het 50 Hz AC-net voedt rechtstreeks een aantal belastingen, maar om DC-belastingen te voeden is een gelijkrichter nodig. Figuur 3: Mogelijke opbouw van een lokaal AC-net

6 Wanneer het lokale AC-net ook in eilandbedrijf werkt, dus losgeschakeld van het publieke elektriciteitsnet, is energieopslag nodig om het vermogenevenwicht te kunnen behouden. Bemerk dat in Figuur 3 voor sommige AC-belastingen en sommige DC-belastingen een energieopslagmedium voorzien is. Dankzij dit energieopslagmedium kan dit deel van het AC-net naar keuze vermogen verbruiken/opslaan of vermogen leveren. Het grote aantal vermogenelektronische omvormers aanwezig in Figuur 3 kan gereduceerd worden door over te stappen op een lokaal DC-net zoals weergegeven in Figuur 4. De connectie met het publieke elektriciteitsnet is nog steeds aanwezig; er kan naar keuze netgekoppeld of in eilandbedrijf gewerkt worden. Lokale energieproductie is nog steeds aanwezig op basis van zowel AC-bronnen als DC-bronnen. Zowel AC-belastingen als DCbelastingen zijn mogelijk. Belangrijk is de aanwezigheid van een energieopslagmedium die naar keuze vermogen kan opslaan of terugleveren teneinde het vermogenevenwicht te bewaren. Figuur 4: Mogelijke opbouw van een lokaal DC-net EEN DC-NET EN HET VEREISTE SPANNINGSNIVEAU Zoals eerder gesteld, wordt lokale energieopwekking in een particuliere woning beschouwd. De bijvoorbeeld via fotovoltaïsche cellen zelf opgewekte elektrische energie wordt opgeslagen in batterijen, ultracap s en brandstofcellen. Via deze energievoorraden wordt een DC-net in de woning gevoed. Denkende aan de DIN IEC 38 norm, lijkt het voorlopig logisch een DCspanning van 220 V voorop te stellen. Deze spanning is hoger dan wat men bij DC-voedingen in particuliere woningen (maar ook schepen, auto s, ) gewoonlijk beschouwt. Op die manier zijn de stromen en dus de joule-verliezen beperkter zodat niet het gevaar ontstaat dat de energiewinst, door het elimineren van de DC-AC-omzetters en AC-DComzetters, ongedaan gemaakt wordt. Toch moet gesteld worden dat de hierboven vermelde 220 V DC-spanning kritisch te bekijken valt. Een spanning van 300V (310 V) maakt ook een

7 kans. Het is de spanning aanwezig in de DC-tussenkring van een frequentieomvormer die de invertor voedt. Gewoon omdat invertoren (en andere apparaten) geschikt voor deze spanning op de markt aanwezig zijn, is een lokaal DC-net van 300V een kanshebber. CONCLUSIE AC-netten zullen in de praktijk niet zo snel verdwijnen als de bovenstaande tekst misschien laat vermoeden. Kleinschalige gedistribueerde energie-opwekking zal zijn plaats veroveren, en heeft dit al voor een stuk gedaan, maar ook de grootschalige gecentraliseerde elektrische energie-opwekking zal blijven bestaan. Naast het verbruik in particuliere woningen, is ook het elektrisch energieverbruik in de industrie erg belangrijk en daar zijn vaak erg grote vermogens vereist. De opkomst van de waterstofeconomie, met mooie mogelijkheden qua energieopslag, energietransport en energiedistributie zal de noodzaak aan hoogspanningsnetten en publieke elektriciteitsnetten niet doen verdwijnen. Wellicht zullen de waterstoftransportsystemen en de elektriciteitstransportsystemen naast elkaar bestaan. Toch is het een feit dat de opkomst van gedecentraliseerde energieopwekking via bijvoorbeeld fotovoltaïsche cellen voor een (r)evolutie in de elektrotechnische wereld kan zorgen. De strijd tussen de AC-netten en de DC-netten zou wel eens opnieuw kunnen losbarsten, en de kaarten liggen anders dan in het Edison- en het Tesla-tijdperk. Bron: Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende Auteur: Joan Peuteman

2016-04-15 H2ECOb/Blm HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling

2016-04-15 H2ECOb/Blm HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling Op de internationale milieuconferentie in december 2015 in Parijs is door de deelnemende landen afgesproken, dat de uitstoot van broeikasgassen

Nadere informatie

1 ELEKTRISCHE OPSLAG. 1.1 Inleiding. 1.2 Zelfconsumptie en zelfvoorziening

1 ELEKTRISCHE OPSLAG. 1.1 Inleiding. 1.2 Zelfconsumptie en zelfvoorziening 1 ELEKTRISCHE OPSLAG 1.1 Inleiding Vroeger was het distributienet opgebouwd volgens de afname van de energie, wat dus concreet wil zeggen dat er enkele injectiepunten waren verspreid over het distributienet.

Nadere informatie

SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN

SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN TECHNOLOGIEWACHT: ENERGIE SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN FOCUS: In een driefasig symmetrisch belast net leveren alle fasen even grote sinusvormige stromen die onderling

Nadere informatie

Toelichting infopaneel energie

Toelichting infopaneel energie Inleiding Waarom zouden we voor hernieuwbaar energie gaan? De 3 begrippen die bij transitie aan bod zijn gekomen sluiten volledig aan bij het gebruik van hernieuwbare energie. 1 Om ons milieu te sparen

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

Harmonischen in de netstroom

Harmonischen in de netstroom Harmonischen in de netstroom Harmonischen in de netstroom - Inleiding - Lineaire en niet-lineaire belastingen - Fourieranalyse en THD - Bronnen van stroomharmonischen Inleiding We bekeken al eerder als

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

WORLD ENERGY TECHNOLOGY OUTLOOK 2050 (WETO-H2) KERNPUNTEN

WORLD ENERGY TECHNOLOGY OUTLOOK 2050 (WETO-H2) KERNPUNTEN WORLD ENERGY TECHNOLOGY OUTLOOK 2050 (WETO-H2) KERNPUNTEN In het kader van de WETO-H2-studie is een referentieprognose van het wereldenergiesysteem ontwikkeld samen met twee alternatieve scenario's, een

Nadere informatie

Flipping the classroom

Flipping the classroom In dit projectje krijg je geen les, maar GEEF je zelf les. De leerkracht zal jullie natuurlijk ondersteunen. Dit zelf les noemen we: Flipping the classroom 2 Hoe gaan we te werk? 1. Je krijgt of kiest

Nadere informatie

Fotovoltaïsche installaties Autonome systemen

Fotovoltaïsche installaties Autonome systemen Fotovoltaïsche installaties Autonome systemen Autonome PV systemen Het principe van een autonoom PV systeem baseert zich op onderstaand schema: Regelaar Junction box principe Junction box + Junction box

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

ASYNCHRONE EN SYNCHRONE GENERATOREN: EEN BREED SPECTRUM

ASYNCHRONE EN SYNCHRONE GENERATOREN: EEN BREED SPECTRUM ASYNCHRONE EN SYNCHRONE GENERATOREN: EEN BREED SPECTRUM november 12 Focus In de geïndustrialiseerde wereld verbruiken zowel huishoudens, KMO s als grote ondernemingen grote hoeveelheden elektrische energie.

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

Duurzame stroom in het EcoNexis huis

Duurzame stroom in het EcoNexis huis Groepsopdracht 1 Duurzame stroom in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit, en de welvaart stijgt ook steeds meer. Daarom neemt de vraag naar energie (elektriciteit, gas, warmte) wereldwijd

Nadere informatie

Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016

Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016 Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016 In een van eerdere verhaaltje heb ik iets verteld over alternatieve vormen van elektriciteit opwekking en opslag daarvan. Wel het is zover, momenteel wordt

Nadere informatie

Harmonischen: een virus op het net? FOCUS

Harmonischen: een virus op het net? FOCUS Amplitude Harmonischen: een virus op het net? FOCUS In het kader van rationale energieverbruik (REG) wordt steeds gezocht om verbruikers energie efficiënter te maken. Hierdoor gaan verbruikers steeds meer

Nadere informatie

waterstof waarmee de elektromotor van de auto wordt aangedreven - auto's voorzien van een brandstofcel die elektrische energie produceert uit

waterstof waarmee de elektromotor van de auto wordt aangedreven - auto's voorzien van een brandstofcel die elektrische energie produceert uit Hoe overleeft de auto de energietransitie? 1 Inleiding De energietransitie - dus de overschakeling van het gebruik van fossiele brandstoffen naar dat van duurzame middelen voor energieopwekking - zal consequenties

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 1843 woorden 2 december keer beoordeeld. Inleiding

6,3. Werkstuk door een scholier 1843 woorden 2 december keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 1843 woorden 2 december 2003 6,3 32 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Energie is iets dat altijd in de buurt is. Bijvoorbeeld een boterham eten, tanken en wassen. Het meeste

Nadere informatie

Een zonnige toekomst!

Een zonnige toekomst! Een zonnige toekomst! Bernard ter Haar, april 2016 Zonne-energie wordt in rap tempo goedkoper. Als we naar de curves kijken die de verwachte prijs van opgewekte energie met zon-pv beschrijven dan mogen

Nadere informatie

Transitie naar een. CO -neutrale toekomst

Transitie naar een. CO -neutrale toekomst Transitie naar een CO -neutrale toekomst 2 CO 2 reductie van bron tot gebruiker Steeds méér duurzame energie, maar niet minder CO 2 -uitstoot KLIMAATVERDRAG VAN PARIJS In het verdrag van Parijs werd afgesproken

Nadere informatie

Naar een hoogefficiënte en duurzame toekomstige energie-voorziening

Naar een hoogefficiënte en duurzame toekomstige energie-voorziening Naar een hoogefficiënte en duurzame toekomstige energie-voorziening J.W. Tolkamp - SOLIDpower 23/01/2017 The research leading to these results has received funding from the European Union s 7 th Framework

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect

Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect Werkstuk door een scholier 1310 woorden 20 juni 2006 6,2 45 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Het Broeikaseffect Inhoudsopgave Inleiding 1.0 Wat is het broeikaseffect?

Nadere informatie

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Leo de Ruijsscher Algemeen directeur De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs Docent TU Delft faculteit Bouwkunde Inleiding Nu de brandstofcel langzaam

Nadere informatie

Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers,

Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers, Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers, 1998-2017 Indicator 29 januari 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

MWKK met gasturbine. Zwembadverwarming + elektriciteit met MWKK Coiffeusewaswater + elektriciteit met MWKK

MWKK met gasturbine. Zwembadverwarming + elektriciteit met MWKK Coiffeusewaswater + elektriciteit met MWKK MWKK met gasturbine 27/09/2018 Zwembadverwarming + elektriciteit met MWKK Coiffeusewaswater + elektriciteit met MWKK Uw energiedokter Oudenaardseweg 123 B 9790 Wortegem-Petegem Tel: 055 310242 Fax: 055

Nadere informatie

Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers,

Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers, Bruto elektriciteitsproductie en inzet energiedragers, 1998-2016 Indicator 6 juli 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt

Nadere informatie

Nieuwe methodiek CO 2 -voetafdruk bedrijventerreinen POM West-Vlaanderen. Peter Clauwaert - Gent 29/09/11

Nieuwe methodiek CO 2 -voetafdruk bedrijventerreinen POM West-Vlaanderen. Peter Clauwaert - Gent 29/09/11 Nieuwe methodiek CO 2 -voetafdruk bedrijventerreinen POM West-Vlaanderen Peter Clauwaert - Gent 29/09/11 Inhoud presentatie 1.Afbakening 2.Inventarisatie energie 3.CO 2 -voetafdruk energieverbruik 4.CO

Nadere informatie

WINDENERGIE : GENERATOREN

WINDENERGIE : GENERATOREN INHOUD: Inleiding Overzicht types generatoren Turbine met asynchrone generator Turbine met asynchrone generator met grote slip Turbine met dubbel gevoede inductiemachine Turbine met synchrone generator

Nadere informatie

ELW. Dé compacte oplossing in uw energievraagstuk. Productinformatie Remeha ELW

ELW. Dé compacte oplossing in uw energievraagstuk. Productinformatie Remeha ELW ELW Dé compacte oplossing in uw energievraagstuk Verwarm voortaan op een efficiënte manier! Het WKK-principe (warmtekrachtkoppeling) dat de Remeha ELW toepassing biedt is zowel geniaal als voor de hand

Nadere informatie

Aanbod en verbruik van elektriciteit,

Aanbod en verbruik van elektriciteit, Indicator 27 augustus 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het totale elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 De laatste tijd worden we overspoeld door marketing verhalen over de slimme meter en het slimme energienet. Men stelt dat met de komst van de slimme meter

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 170 Provincie Vlaams Brabant ENERGIE Energie is een relatief nieuw thema. De opgave om klimaatneutraal te worden, vraagt dat we vandaag nadenken over hoe we in de toekomst onze energiebehoefte gaan invullen.

Nadere informatie

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort Historisch perspectief 1945-1970 Keerpunten in de jaren 70 oliecrisis en milieu Tsjernobyl (1986) ramp door menselijke fouten Kyoto protocol (1997) (CO 2 en global warming problematiek) Start alternatieven

Nadere informatie

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning Cursus/Handleiding/Naslagwerk Driefase wisselspanning INHOUDSTAFEL Inhoudstafel Inleiding 3 Doelstellingen 4 Driefasespanning 5. Opwekken van een driefasespanning 5.. Aanduiding van de fasen 6.. Driefasestroom

Nadere informatie

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen Energie Rijk Lesmap Leerlingen - augustus 2009 Inhoudstafel Inleiding! 3 Welkom bij Energie Rijk 3 Inhoudelijke Ondersteuning! 4 Informatiefiches 4 Windturbines-windenergie 5 Steenkoolcentrale 6 STEG centrale

Nadere informatie

Inleiding: energiegebruik in bedrijven en gebouwen

Inleiding: energiegebruik in bedrijven en gebouwen Inleiding: energiegebruik in bedrijven en gebouwen Energie Energie is een eigenschap van de materie die kan worden omgezet in arbeid, warmte of straling. De eenheid van energie is de Joule. De fundamentele

Nadere informatie

Wat zijn voor Nederland de argumenten voor en tegen CO2-afvang en -opslag (CCS*)?

Wat zijn voor Nederland de argumenten voor en tegen CO2-afvang en -opslag (CCS*)? Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de

Nadere informatie

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Opbouw van een frequentieregelaar Alle typen frequentieregelaars werken volgens hetzelfde hoofdprincipe, zie fig. 1. Hierbij wordt de driefasenspanning van

Nadere informatie

Les Biomassa. Werkblad

Les Biomassa. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Biomassa Werkblad Les Biomassa Werkblad Niet windenergie, niet zonne-energie maar biomassa is de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Nederland. Meer dan 50%

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 15 april 2008

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 15 april 2008 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

BESTELFORMULIER FACSIMILE TRANSMITTAL SHEET. Revue E tijdschrift

BESTELFORMULIER FACSIMILE TRANSMITTAL SHEET. Revue E tijdschrift KBVE - SRBE C/o VUB - IrW - ETEC Pleinlaan 2, Avenue de la Plaine 1050 Brussel / Bruxelles Tel: 02 / 629.28.19. Fax: 02 / 629.36.20. E-Mail: srbe-kbve@vub.ac.be URL: http://www.kbve-srbe.be BESTELFORMULIER

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Wat? Waarom? Zonne-energie. Om de Kyotonorm te halen moet België tegen 2012 7,5% minder CO 2

Wat? Waarom? Zonne-energie. Om de Kyotonorm te halen moet België tegen 2012 7,5% minder CO 2 E6 Na regen komt zonneschijn! Zonne-energie Wat? Waarom? Om de Kyotonorm te halen moet België tegen 2012 7,5% minder CO 2 uitstoten dan in 1990. Dat kan alleen als we investeren in hernieuwbare energie.

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Een batterij is een spanningsbron die chemische energie omzet in elektrische (zie paragraaf 3).

Een batterij is een spanningsbron die chemische energie omzet in elektrische (zie paragraaf 3). 5. Opwekken van spanning: Spanningsbronnen Om een lamp te laten branden, een rekenmachine te laten rekenen, een walkman muziek te laten weergeven heb je een bron van elektrische energie nodig. Een spanningsbron

Nadere informatie

Impact van efficiënte openbare verlichting op de CO 2 uitstoot

Impact van efficiënte openbare verlichting op de CO 2 uitstoot Impact van efficiënte openbare verlichting op de CO 2 uitstoot CE4 N35N 13.5.29 Samenvatting Drie scenario s om de hoeveelheid CO 2 te berekenen, die niet uitgestoten wordt als er energie bespaard wordt

Nadere informatie

De Visie: Elektriciteit en warmte uit houtpellets

De Visie: Elektriciteit en warmte uit houtpellets De Visie: Onze missie is om een houtpelletketel te maken die ook elektriciteit kan opwekken. Het bijzondere daaraan? ÖkoFEN ontwikkelt een CO2-neutrale technologie met houtpellets als energiedrager, met

Nadere informatie

WINDENERGIE : SYNCHRONE GENERATOREN

WINDENERGIE : SYNCHRONE GENERATOREN WINDENERGIE : REACTIEF VERMOGEN INHOUD: SYNCHRONE GENERATOREN Het equivalent schema Geleverde stromen en vermogens Het elektrisch net Een synchrone generator is een spanningsbron. Het equivalent schema

Nadere informatie

Energiebeheer en opslag: de kern van de energierevolutie! SMA Solar Technology AG

Energiebeheer en opslag: de kern van de energierevolutie! SMA Solar Technology AG Energiebeheer en opslag: de kern van de energierevolutie! Inhoud 1 Motivatie 2 Lokaal energiebeheer en opslag in het netwerk 3 Oplossingen van SMA 2 Inhoud 1 Motivatie 2 Lokaal energiebeheer en opslag

Nadere informatie

P ow er Quality metingen: Harmonischen

P ow er Quality metingen: Harmonischen P ow er Quality metingen: n Focus Power Quality is een begrip dat de laatste decennia enorm aan belangstelling heeft gewonnen. Power Quality behelst het garanderen van een sinusvormige spannings en stroomgolfvorm,

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Samenvatting

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Samenvatting ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 216 Samenvatting EINDVERSIE - OKTOBER 218 1. Samenvatting van de energiebalans 216 Elk jaar stelt Leefmilieu Brussel de energiebalans van het Brussels

Nadere informatie

Aanbod en verbruik van elektriciteit,

Aanbod en verbruik van elektriciteit, Indicator 14 november 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2016 bedroeg het totale

Nadere informatie

BELEIDSOPTIES NUL-ENERGIEWONING

BELEIDSOPTIES NUL-ENERGIEWONING 1 BELEIDSOPTIES NUL-ENERGIEWONING IN HET KADER VAN DE BELANGSTINGSAFTREK HEEFT DE FEDERALE REGERING EEN DEFINITIE GEPUBLICEERD OVER DE NULEREGIEWONING Bij nader toezien was dit een foutieve en zeer contraproductieve

Nadere informatie

Energietransitie bij Mobiliteit

Energietransitie bij Mobiliteit Energietransitie bij Mobiliteit Aanpak openbaar vervoer in Zuid-Holland Jan Ploeger Presentatie voor Inspiratiedag KPVV 15 oktober 2015 In Zuid-Holland is pas 2,2 % van het energieverbruik duurzaam. Nationale

Nadere informatie

Energieoplossingen van de toekomst

Energieoplossingen van de toekomst Energieoplossingen van de toekomst Duurzaam en innovatief Naast de transformatorstations die Alfen voornamelijk aan netbeheerders levert, leggen we complete elektriciteitsnetwerken aan bij klanten in de

Nadere informatie

Emissiekentallen elektriciteit. Kentallen voor grijze en niet-geoormerkte stroom inclusief upstream-emissies

Emissiekentallen elektriciteit. Kentallen voor grijze en niet-geoormerkte stroom inclusief upstream-emissies Emissiekentallen elektriciteit Kentallen voor grijze en niet-geoormerkte stroom inclusief upstream-emissies Notitie: Delft, januari 2015 Opgesteld door: M.B.J. (Matthijs) Otten M.R. (Maarten) Afman 2 Januari

Nadere informatie

Power quality: een breed domein

Power quality: een breed domein Power quality: een breed domein Power quality: een breed domein - Inleiding - Harmonischen in stroom en spanning - Amplitude van de netspanningen - Driefasige netspanningen - De netfrequentie - Alles behandeld?

Nadere informatie

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN 1. CONTEXT Infofiche Energie DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de productie van groene stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen of warmtekrachtkoppeling

Nadere informatie

[Samenvatting Energie]

[Samenvatting Energie] [2014] [Samenvatting Energie] [NATUURKUNDE 3 VWO HOOFDSTUK 4 WESLEY VOS 0 Paragraaf 1 Energie omzetten Energiesoorten Elektrisch energie --> stroom Warmte --> vb. de centrale verwarming Bewegingsenergie

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Introductie in Energie- & Industriesystemen TB141E - Hoorcollege 9 - Toekomstige Energie & Industriesystemen

Introductie in Energie- & Industriesystemen TB141E - Hoorcollege 9 - Toekomstige Energie & Industriesystemen Introductie in Energie- & Industriesystemen TB141E - Hoorcollege 9 - Toekomstige Energie & Industriesystemen Dr. ir. Émile J. L. Chappin Challenge the future 1 Mondiale uitdagingen Spanning tussen toename

Nadere informatie

De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie

De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie door Adriaan Wondergem 6 october 2010 De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie van 2008 tot 2050. De kernvragen zijn: Hoe ziet een (bijna) CO2-loze

Nadere informatie

Harmonischen: remedies

Harmonischen: remedies Harmonischen: remedies Harmonischen: remedies - De verbruiker - 12 en 24 pulsige gelijkrichters - Active Front End - Passieve filters - Actieve filters - Hybride filters - Het elektrisch net De verbruiker

Nadere informatie

Kinderuniversiteit (Groene) energie?

Kinderuniversiteit (Groene) energie? Kinderuniversiteit (Groene) energie? Johan Driesen, Elektrotechniek Lieve Helsen, Werktuigkunde Leuven, 15 oktober 2011 Transport 15.10.2011 Kinderuniversiteit (Groene) Energie? 2 Transport 15.10.2011

Nadere informatie

Begrippen. Broeikasgas Gas in de atmosfeer dat de warmte van de aarde vasthoudt en zo bijdraagt aan het broeikaseffect.

Begrippen. Broeikasgas Gas in de atmosfeer dat de warmte van de aarde vasthoudt en zo bijdraagt aan het broeikaseffect. LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Informatieblad Begrippen Biobrandstof Brandstof die gemaakt wordt van biomassa. Als planten groeien, nemen ze CO 2 uit de lucht op. Bij verbranding van de biobrandstof komt

Nadere informatie

Rendementen en CO -emissie van elektriciteitsproductie in Nederland, update 2012

Rendementen en CO -emissie van elektriciteitsproductie in Nederland, update 2012 Webartikel 2014 Rendementen en CO -emissie van 2 elektriciteitsproductie in Nederland, update 2012 Reinoud Segers 31-03-2014 gepubliceerd op cbs.nl CBS Rendementen en CO2-emissie elektriciteitsproductie

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

PROBLEEM GESTUURD ONDERWIJS. Energieverbruik en milieu

PROBLEEM GESTUURD ONDERWIJS. Energieverbruik en milieu PROBLEEM GESTUURD ONDERWIJS Energieverbruik en milieu http://flood.firetree. net/?ll=51.0759%2c 4.1748&z=8 VRAAG 1: WELKE ENERGIEBRON WORDT VOORSPELD NOG HET LANGST BRUIKBAAR TE ZIJN? a) Steenkool

Nadere informatie

Lokale productie en opslag: een realiteit! SMA Solar Technology AG

Lokale productie en opslag: een realiteit! SMA Solar Technology AG Lokale productie en opslag: een realiteit! Inhoud 1 Marktverwachtingen en motivatie 2 Lokaal energiebeheer en opslag in het netwerk 3 Oplossingen van SMA 2 Inhoud 1 Marktverwachtingen en motivatie 2 Lokaal

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen

Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen 31 mei 2012 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Totale resultaten... 4 1.1 Elektriciteitsverbruik... 4 1.2 Gasverbruik... 4 1.3 Warmteverbruik... 4 1.4 Totaalverbruik

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

Gas als zonnebrandstof. Verkenning rol gas als energiedrager voor hernieuwbare energie na 2030

Gas als zonnebrandstof. Verkenning rol gas als energiedrager voor hernieuwbare energie na 2030 Gas als zonnebrandstof Verkenning rol gas als energiedrager voor hernieuwbare energie na 2030 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 Introductie Meer hernieuwbare energie Extra hernieuwbare energie in Nederland? Verkennen

Nadere informatie

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 6, 7, 8

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 6, 7, 8 Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW Groep 6, 7, 8 Eindhoven, 8 september 2011 In het kort In deze lesbrief vind je een aantal uitgewerkte lessen waarvan je er één of meerdere kunt uitvoeren.

Nadere informatie

Tablet of smartphone

Tablet of smartphone Inhoud Inhoud 2 Tablet of smartphone 3 1. Werkwijze 4 2. Thema s 6 1 Thema: fossiele brandstoffen 6 2 Thema: broeikaseffect en negatieve gevolgen 8 3 Thema: elektriciteit opwekken op de klassieke manier

Nadere informatie

We hebben de PVheater getest, een systeem dat overtollige huishoudelijke zonnestroom opslaat

We hebben de PVheater getest, een systeem dat overtollige huishoudelijke zonnestroom opslaat Uitgegeven door Hernieuws (https://www.renouvelle.be) Home > We hebben de PVheater getest, een systeem dat overtollige huishoudelijke zonnestroom opslaat We hebben de PVheater getest, een systeem dat overtollige

Nadere informatie

Beheersing piekverbruik

Beheersing piekverbruik Beheersing piekverbruik Cis Vansteenberge Smart Building Congres 5 maart 2015 Beheersing piekverbruik 5/3/2015 1 Inhoud Inleiding Congestie Windprofiel Profiel zonne-energie Oplossingen DSM Opslag Besluit

Nadere informatie

Les De productie van elektriciteit

Les De productie van elektriciteit LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les De productie van elektriciteit Werkblad Doe de stekker in het stopcontact en je hebt licht, geluid, beeld, beweging... Allemaal dankzij elektriciteit. Maar waar komt dat

Nadere informatie

Microwindturbines TECHNISCHE FICHES. Dit document maakt deel uit van 4 fiches

Microwindturbines TECHNISCHE FICHES. Dit document maakt deel uit van 4 fiches TECHNISCHE FICHES Dit document maakt deel uit van 4 fiches Microwindturbines 1. Het gebruik van windenergie: een veelheid aan mogelijkheden 2. De elektrische installatie 3. Netkoppeling, eilandbedrijf

Nadere informatie

Introductie in Energie- & Industriesystemen

Introductie in Energie- & Industriesystemen Introductie in Energie- & Industriesystemen TB141E Hoorcollege 1 Introductie en systemen Dr. ir. Émile J. L. Chappin Challenge the future 1 Energie- & Industriesystemen Foto CC BY SA: Merrymoonmary Challenge

Nadere informatie

HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie

HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie EEN FOTOVOLTAÏSCHE INSTALLATIE VERDIENT ZICHZELF TERUG! Op momenten dat het systeem meer opwekt dan u zelf verbruikt, draait de elektriciteitsteller

Nadere informatie

Tegelijkertijd is het een gigantische opgave om de brandstoffen te winnen en. (Bild 1: CC BY-NC-ND 2.0, Peter Jakobs, Gut Eschergewähr, NRW)

Tegelijkertijd is het een gigantische opgave om de brandstoffen te winnen en. (Bild 1: CC BY-NC-ND 2.0, Peter Jakobs, Gut Eschergewähr, NRW) Wasteland Energy "Wasteland Energy" is de naam van een project dat onderzoekt hoe men in de dagelijkse omgang met minimale middelen zelf elektriciteit opwekken kan. We leven in een tijd waarin fossiele

Nadere informatie

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland.

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland. Herhalingsoefeningen De sprong, thema 8 Vocabulaire Oefening 1 Vul het goede woord in. Verander de vorm als dat nodig is. Kies uit: bewegen, bijdragen aan, biologisch, duurzaam, energiebronnen, energierekening,

Nadere informatie

Energieopslag in accu s

Energieopslag in accu s Energieopslag in accu s Rapportage over de huidige stand van zaken 1 Energieopslag; een belangrijke stap in de energietransitie 1.1 Houdbaar duurzaam! Nu er meer en meer elektriciteit groen wordt opgewekt,

Nadere informatie

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

van 11 december 2007

van 11 december 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk

Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk Inhoud van een compleet monofasig systeem van 16 kwh. Het totale systeem GREEN ROCK, het zout water opslagsysteem is verkrijgbaar

Nadere informatie

Hybride voertuigen (2)

Hybride voertuigen (2) Hybride voertuigen (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-xxxxxxxx) 1 Inverters en converters Inverters en converters zijn elektronische modulen om de batterij-spanning om te zetten. Over het algemeen wordt een inverter

Nadere informatie

25/03/2013. Overzicht

25/03/2013. Overzicht Micro-WKK: basisbegrippen en toepassingsmogelijkheden Tine Stevens, Vlaams Energieagentschap Regiovergadering Provincie West-Vlaanderen 12 en 14/03/2013 2 Warmte-krachtkoppeling (WKK) De gelijktijdige

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

van 13 november 2007

van 13 november 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl 2003 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. OMGAAN MET NATUURLIJKE HULPBRONNEN figuur 1 De kringloop van het water A B LAND ZEE 2p 1 In figuur 1 staat de kringloop van het

Nadere informatie

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet!

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet! INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011

Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011 Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011 Wouter Ryckaert Wouter.Ryckaert@kahosl.be 09 265 87 13 KAHO

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2014

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2014 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2014, Vito, januari 2016 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2014 bedraagt 5,7 % Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Energieopslag in de praktijk

Energieopslag in de praktijk Energieopslag in de praktijk Energie voor uw bedrijf Productreeks September 2017 De kracht van energieopslag Veerkracht verbeteren Met energieopslag houdt u uw bedrijf altijd draaiende doordat het risico

Nadere informatie