ASYNCHRONE EN SYNCHRONE GENERATOREN: EEN BREED SPECTRUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ASYNCHRONE EN SYNCHRONE GENERATOREN: EEN BREED SPECTRUM"

Transcriptie

1 ASYNCHRONE EN SYNCHRONE GENERATOREN: EEN BREED SPECTRUM november 12 Focus In de geïndustrialiseerde wereld verbruiken zowel huishoudens, KMO s als grote ondernemingen grote hoeveelheden elektrische energie. Hoewel bijvoorbeeld PV-panelen de energie in het invallende zonlicht rechtstreeks omzetten in elektrische energie, gebeurt het opwekken van elektrische energie voor een heel groot gedeelte door mechanisch aangedreven elektrische generatoren. Buiten de geïndustrialiseerde wereld zijn verhoudingsgewijs meer verbruikers aangewezen op lokale kleinschalige energieproductie omdat er geen publiek elektrisch net beschikbaar is. Zowel bij deze grootschalige als bij deze kleinschalige energieproductie worden diverse types asynchrone en synchrone generatoren gebruikt. Deze generatoren injecteren niet alleen actief vermogen in het net, ze zorgen ook voor een uitwisseling van reactief vermogen. Afhankelijk van de situatie verbruikt of levert de generator reactief vermogen. Elektrische energieopwekking via generatoren Bij hernieuwbare energieopwekking vervullen elektrische generatoren vaak een centrale rol. Bij hydraulische centrales wordt, via een leiding, water vanuit een hooggelegen stuwmeer naar een hydraulische turbine in de centrale gebracht. De potentiële energie van het water in het stuwmeer wordt omgezet in kinetische energie wat toelaat de turbine aan te drijven zodat ook de elektrische generator aangedreven wordt. Deze situatie is schematisch weergegeven in Figuur 1. Op een gelijkaardige manier wordt ook bij een getijdencentrale, bij een centrale met golfslagenergie of bij een windturbine een generator mechanisch aangedreven. Figuur 1: Structuur van een hydraulische centrale Figuur 2 toont een mogelijke uitvoeringsvorm van een geothermische installatie. In een primaire kring vloeit pekel die via een warmtewisselaar warmte afgeeft aan een fluïdum (bijvoorbeeld pentaan of butaan) waardoor deze dampvormig wordt en zo een turbine aandrijft. Het fluïdum dat de turbine verlaat wordt gecondenseerd in een condensor en teruggestuurd naar de warmtewisselaar (met behulp van een pomp). De turbine drijft een generator aan die elektrisch vermogen in het net injecteert.

2 Figuur 2: Geothermische centrale Bij niet hernieuwbare energieopwekking wordt bijvoorbeeld aardgas verbrand waarbij de warmte gebruikt wordt om stoom te produceren. Hiermee wordt een stoomturbine aangedreven die op zijn beurt een elektrische generator aandrijft. Een gasturbine drijft een generator aan wanneer hete rookgassen, die vrijkomen bij de verbranding van een fossiele brandstof, door deze gasturbine gestuurd worden. Bij een STEG centrale (stoom- en gascentrale) zijn zowel een stoomturbine als een gasturbine aanwezig die gebruikt worden om een elektrische generator (of generatoren) aan te drijven. Bij bouwwerven of algemeen op verafgelegen locaties waar geen publiek elektrisch net aanwezig is, wordt een elektrische generator vaak aangedreven via een dieselmotor. Zo ontstaat een lokaal net in eilandbedrijf. Er is meer en meer een trend om een dergelijk lokaal net niet enkel met een dieselgenerator-groep te voeden maar ook PV-panelen (met omvormer) en (eerder kleine) windturbines te gebruiken om dit net te voeden. Zeker in combinatie met energieopslag via batterijen, kan op die manier diesel uitgespaard worden (vooral op verafgelegen plaatsen is diesel erg duur omwille van de verplaatsingskosten). Indien de diesel-generator-groep minder energie moet opwekken, is ook de CO 2 - uitstoot en de uitstoot van andere uitlaatgassen geringer. Actief en reactief vermogen Wanneer een elektrisch net een sinusvormige spanning u(t) (met effectieve waarde U) levert en een verbruiker neemt een sinusvormige stroom i(t) (met effectieve waarde I) op die een hoek φ naijlt, dan kan die stroom ontbonden worden in een actieve stroomcomponent in fase met u(t), een reactieve stroomcomponent die 90 verschoven is ten opzichte van u(t). Deze actieve stroomcomponent heeft een effectieve waarde I cosφ en de reactieve stroomcomponent heeft een effectieve waarde I sinφ. In een dergelijke situatie neemt de verbruiker een actief vermogen P = UI cosφ en een reactief vermogen Q = UI sinφ op (hier enkelfasig beschouwd). De verbruiker zal dat actief vermogen omzetten in bijvoorbeeld licht, warmte, mechanische arbeid.

3 Het reactief vermogen kan niet in licht, warmte of mechanische arbeid omgezet worden want reactief vermogen is feitelijk vermogen dat steeds heen en weer uitgewisseld wordt tussen bron/net en verbruiker. Wanneer dezelfde sinusvormige netspanning een ideale zelfinductie voedt, neemt deze een stroom i(t) op die 90 na-ijlt ten opzichte van u(t). Dit betekent dat deze zelfinductie geen actief vermogen verbruikt of levert maar dat deze wel reactief vermogen verbruikt. Wanneer dezelfde sinusvormige netspanning een ideale condensator voedt neemt deze een stroom i(t) op die 90 voorijlt ten opzichte van u(t). Dit betekent dat deze condensator geen actief vermogen verbruikt of levert maar dat deze wel reactief vermogen genereert. In tegenstelling tot een verbruiker, levert een elektrische generator een actief vermogen P. Afhankelijk van de situatie zal deze generator reactief vermogen verbruiken dan wel leveren. In een elektrisch net moet het gegenereerd vermogen steeds gelijk zijn aan het verbruikte vermogen; dit zowel voor het actief als voor het reactief vermogen. Asynchrone generatoren Hoewel asynchrone machines (ook inductiemachines genoemd) meestal als motor gebruikt worden, functioneren ze ook als generator indien een aandrijving er voor zorgt dat de rotorsnelheid groter is dan de synchrone snelheid. Figuur 3: Asynchrone machine Een asynchrone generator injecteert actief vermogen P in het net (daar waar een motor actief vermogen P verbruikt) maar ze verbruikt evenwel reactief vermogen Q. Indien de asynchrone generator met een bestaand net verbonden is, zal dit net het vereiste reactief vermogen (moeten) leveren. Door parallel met de generatorklemmen condensatoren te plaatsen, zijn deze in staat het reactief vermogen (de reactieve stroomcomponent) te leveren zodat dit niet meer door het net moet gebeuren. Dit reduceert (gewoonlijk) de reactieve stroomcomponent in het net en zodoende ook de koperverliezen in dat net. Het plaatsen van condensatoren parallel met de generatorklemmen heeft dan ook een gunstig effect op het net hoewel het strikt genomen niet nodig is vanuit het standpunt van de generator. Netgekoppelde asynchrone generatoren treft men bijvoorbeeld aan bij kleinschalige hydraulische installaties in Vlaanderen. Bijvoorbeeld de Phénix turbine (zie Figuur 4) in de molen Van Doren te Rotselaar drijft een asynchrone generator aan met drie poolparen. Een tandwielkast drijft het toerental van de turbine (28 toeren per minuut) op tot een toerental iets boven de 1000 toeren per minuut (70 kw elektrisch).

4 Figuur 4: Phénix turbine in de molen te Rotselaar Wanneer een asynchrone generator in eilandbedrijf werkt (dus er is geen bestaand net, de generator moet als het ware zelf dat net opbouwen), dan is er geen net dat het vereiste reactief vermogen kan leveren. Het is in een dergelijke situatie absoluut noodzakelijk om condensatoren parallel te plaatsen met de generator. Figuur 5 toont hoe de asynchrone generator mechanisch aangedreven wordt en dat condensatoren parallel met de klemmen geschakeld zijn. Bemerk verder de driefasige belasting van het zelf opgebouwde lokale net. Figuur 5: Asynchrone generator in eilandbedrijf Indien de belasting in Figuur 5 een kleinere impedantiewaarde aanneemt, zal eerst (zie Figuur 6) de effectieve waarde I van de belastingsstroom toenemen en zal de effectieve waarde van de generatorspanning afnemen. Wanneer de impedantie van de belasting evenwel te klein wordt, zal de generatorspanning fors terugvallen (zelfs nul worden) waardoor ook de belastingsstroom kleiner wordt. Bij Figuur 6 geldt curve 1 bij een ohms-inductieve belasting. Het reactief vermogen verbruikt door de belasting zorgt er voor dat de condensatoren moeilijker het vereiste reactief vermogen aan de generator kunnen leveren zodat de generatorspanning afneemt. Bij Figuur 6 geldt curve 2 bij een zuiver ohmse belasting. De asynchrone generator met condensatoren is beter in staat een ohmse stroom dan een ohmsinductieve stroom te leveren.

5 Figuur 6: Generatorspanning in functie van de belastingsstroom Synchrone generatoren Bij de meeste synchrone generatoren wordt in de stator een sinusvormige wisselspanning opgewekt door een rotor, die ten opzichte van die rotor een vast magnetisch veld opwekt, mechanisch aan te drijven. Dat vast magnetisch veld kan afkomstig zijn van permanente magneten die in de rotor gemonteerd zijn, maar de rotor kan ook een elektromagneet bevatten die met een gelijkstroom gevoed wordt. Door de grootte van deze gelijkstroom bij te regelen, kan de sterkte van het roterend (ten opzichte van de stilstaande stator) magnetisch veld bepaald worden (wat dus bij permanente magneten niet mogelijk is). Synchrone generatoren worden veelvuldig gebruikt in grote elektrische centrales (zowel bij nucleaire centrales als bij centrales op basis van fossiele brandstoffen) waarbij ze hun gegenereerd actief vermogen injecteren in het hoogspanningsnet. Synchrone generatoren worden onderverdeeld in turbogeneratoren en vliegwielgeneratoren. Turbogeneratoren zijn sneldraaiend (bijvoorbeeld 1500 tpm of 3000 tpm) en hebben een gladde rotor met een veeleer beperkte diameter. Turbogeneratoren worden hoofdzakelijk gebruikt in thermische centrales waarbij ze aangedreven worden door een stoomturbine. De hoge rotatiesnelheid hangt samen met het beperkt aantal poolparen. Figuur 7: Synchrone turbogenerator in een elektrische centrale Bij een vliegwielgenerator is de rotordiameter groter wat toelaat een groter aantal poolparen te realiseren. De synchrone snelheid is dan ook lager. De traag draaiende vliegwielgeneratoren worden bijvoorbeeld vaak gebruikt in hydraulische centrales (zie Figuur 8 die een maquette van de pompcentrale van Coo met vliegwielgenerator weergeeft) en in windturbines (Enercon windturbine in Figuur 9).

6 Figuur 8: Maquette pompcentrale van Coo met vliegwielgenerator Figuur 9: Synchrone generator in windturbine De gelijkstroom bekrachtiging van de rotorwikkelingen is erg belangrijk. Door de bekrachtigingsstroom door de rotorwikkelingen groter te maken, kan het koppel en dus ook het actief vermogen groter zijn. Maar de bekrachtiging bepaalt ook het reactief vermogen. Door een voldoende grote bekrachtigingsstroom door de rotorwikkelingen te sturen (het overbekrachtigen van de generator) zal deze generator reactief vermogen leveren (en dus niet verbruiken zoals een asynchrone generator). Wanneer de bekrachtigingsstroom door de rotorwikkelingen kleiner is (het onderbekrachtigen van de generator) zal deze generator reactief vermogen verbruiken. De grootte van de bekrachtigingsstroom laat dan ook toe het geleverde of het verbruikte reactief vermogen te regelen. Door een voldoende grote bekrachtigingstroom door de rotorwikkelingen te sturen, kan een synchrone generator vlot reactief vermogen leveren aan de verbruikers; dit in tegenstelling tot een asynchrone generator die moeilijk reactief vermogen kan leveren (zie Figuur 6). Synchrone condensator Door een synchrone motor bij nullast te laten draaien, zal deze slechts een beperkt actief vermogen opnemen uit het voedende net. Wanneer deze motor sterk overbekrachtigd is, zal deze een reactief vermogen leveren zoals een condensator. De synchrone machine gedraagt zich dan ook effectief als een synchrone condensator (met dus een erg lage arbeidsfactor zoals hier gewenst is) en is in staat om de totale arbeidsfactor in het elektrisch net te verbeteren. Het opgewekte reactieve vermogen kan bijgeregeld worden door de bekrachtigingsstroom van de synchrone condensator bij te regelen.

7 Borstelloze synchrone machine De rotor van een klassieke synchrone machine (ongeacht het feit of deze als motor dan wel als generator functioneert) wordt met een bekrachtigingsstroom gevoed. Dit gebeurt evenwel met behulp van sleepringen en borstels wat onderhoudsintensief is. Een mogelijke uitvoeringsvorm zonder sleepringen en borstels is weergegeven in Figuur 10. De aanpak bestaat er in een bekrachtigingsgenerator en een hoofdgenerator in één geheel te bouwen. De bekrachtigingsgenerator bevat in de stator een bekrachtigingswikkeling die zonder problemen met een gelijkstroom gevoed kan worden. Zo wordt een vast magnetisch veld bekomen. De rotor bevat een driefasige wikkeling die roteert in dit vast magnetisch veld zodat daar een wisselspanning in opgewekt wordt. Met behulp van diodes die ingebouwd zijn in de rotor, wordt die wisselspanning gelijkgericht. Via die gelijkgerichte spanning wordt de bekrachtigingswikkeling (in de rotor) van de hoofdgenerator gevoed zodat een synchroon roterend magnetisch veld bekomen wordt. Hierdoor wordt een sinusvormige wisselspanning opgewekt in de driefasige statorwikkeling van de hoofdgenerator. Figuur 10: Borstelloze synchrone generator Dubbelgevoede inductiemachine De grote synchrone generatoren in elektrische centrales injecteren rechtstreeks hun vermogen in het wisselspanningsnet (vaak via een transformator). Daar dit net een vaste frequentie van 50Hz heeft, hebben die synchrone generatoren een vaste rotatiesnelheid. Bij windturbines is die vaste rotatiesnelheid omwille van de luchtstroming rondom de wieken een probleem omdat de windsnelheid varieert. Dit probleem kan opgelost worden door tussen de synchrone generator van de windturbine en het elektrisch net een frequentieomvormer te plaatsen. Wanneer de windsnelheid varieert, varieert ook de rotatiesnelheid van de wieken en dus van de generator. Zo wordt een wisselspanning met een variërende frequentie opgewekt die door de frequentieomvormer omgezet wordt in de vaste gewenste 50 Hz. Het is wel zo dat de frequentieomvormer het volle vermogen van de windturbine moet omzetten.

8 Teneinde een windturbine te bekomen waarbij de rotatiesnelheid van de wieken mee kan variëren met de windsnelheid en waarbij het vermogen van de vereiste frequentieomvormer beperkter is, kan gebruik gemaakt worden van een dubbelgevoede inductiemachine (die als generator functioneert). Figuur 11 toont een windturbine met een dubbelgevoede inductiemachine (B. Chitti Babu, K. B. Mohanty, C. Poongothai: Wind Turbine Driven Double-Fed Induction Generator with Grid Disconnection). Wanneer de frequentieomvormer (bestaande uit PWM Inverter I en PWM inverter II) vermogen onttrekt aan de rotor en naar het net stuurt, dan zal de dubbelgevoede inductiemachine onder de synchrone snelheid als motor werken en boven de synchrone snelheid als generator. Wanneer de frequentieomvormer evenwel vermogen ontrekt aan het net en in de rotor injecteert, dan zal de dubbelgevoede inductiemachine onder de synchrone snelheid als generator werken en boven de synchrone snelheid als motor. Belangrijk is hier dus vooral dat de machine zowel onder als boven de synchrone snelheid als generator kan werken. Hoe groter het vermogen van de frequentieomvormer, hoe groter het snelheidsbereik (onder en boven de synchrone snelheid) waarbinnen de dubbelgevoede inductiemachine als generator kan werken. Figuur 11: Windturbine met dubbelgevoede inductiemachine Door de frequentieomvormer gepast aan te sturen kan er hier trouwens voor gezorgd worden dat de stator in Figuur 11 naar keuze reactief vermogen injecteert in het net of reactief vermogen opneemt. Hetzelfde kan trouwens van de frequentieomvormer zelf gezegd worden. Bij de situatie geschetst in Figuur 11 zijn een tandwielkast, een generator met bewikkelde rotor en een frequentieomvormer vereist. Het is dan ook een typische configuratie die men aantreft bij eerder grote windturbines. Nadeel blijft evenwel de aanwezigheid van drie sleepringen met koolstofborstels wat onderhoudsintensief is. Zeker bij offshore windturbinetoepassingen is dit laatste een belangrijk nadeel. Vanuit dat oogpunt zijn dan ook de borstelloze dubbelgevoede inductiemachines ontwikkeld.

9 Borstelloze dubbelgevoede inductiemachine Figuur 12: Windturbine met borstelloze dubbelgevoede inductiemachine Zoals Figuur 12 (Hicham Serhoud, Djilani Benattous: Maximal Wind Energy Tracing of Brushless Doubly-Fed Generator under Flux Oriented Vector Control) weergeeft, zullen de wieken van de windturbine via een tandwielkast de rotor van de inductiemachine aandrijven. Deze rotor is een aangepaste kooiankerrotor zodat geen sleepringen of koolstofborstels vereist zijn. Bemerk dat de stator twee driefasige wikkelingen heeft. De zogenaamde vermogenwinding is rechtstreeks verbonden met het 50 Hz net terwijl de zogenaamde controlewinding via een frequentieomvormer gevoed is. Door de frequentie aan te passen waarmee de controlewinding gevoed wordt, kan de gepaste rotatiefrequentie van de rotor (en dus van de wieken van de windturbine) gekozen worden. Inderdaad, door de snelheid van de wieken aan te passen aan de windsnelheid, kan een groter vermogen uit de wind gehaald worden. Gelijkaardig aan de klassieke dubbelgevoede inductiemachine, is het ook hier mogelijk dat de vemogenwinding reactief vermogen genereert. Daartoe moet de controlewinding gepast aangestuurd worden (de frequentieomvormer kan nog steeds naar keuze reactief vermogen verbruiken of leveren). Auteur: Joan Peuteman Bron: Katholieke Hogeschool Brugge Oostende

WINDENERGIE : GENERATOREN

WINDENERGIE : GENERATOREN INHOUD: Inleiding Overzicht types generatoren Turbine met asynchrone generator Turbine met asynchrone generator met grote slip Turbine met dubbel gevoede inductiemachine Turbine met synchrone generator

Nadere informatie

WINDENERGIE : SYNCHRONE GENERATOREN

WINDENERGIE : SYNCHRONE GENERATOREN WINDENERGIE : REACTIEF VERMOGEN INHOUD: SYNCHRONE GENERATOREN Het equivalent schema Geleverde stromen en vermogens Het elektrisch net Een synchrone generator is een spanningsbron. Het equivalent schema

Nadere informatie

SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten

SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten ELEKTRICITEIT THEORIE SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten versie:30/05/2005 1 SYNCHRONE MOTOREN...2 1.1 Bepaling...2 1.2 Samenstelling...2 1.3 Werkingsprincipe...2 1.4 Werkingsprincipe synchrone

Nadere informatie

Microwindturbines TECHNISCHE FICHES. Dit document maakt deel uit van 4 fiches

Microwindturbines TECHNISCHE FICHES. Dit document maakt deel uit van 4 fiches TECHNISCHE FICHES Dit document maakt deel uit van 4 fiches Microwindturbines 1. Het gebruik van windenergie: een veelheid aan mogelijkheden 2. De elektrische installatie 3. Netkoppeling, eilandbedrijf

Nadere informatie

Modellering windturbines met Vision

Modellering windturbines met Vision Modellering windturbines met Vision 06-078 pmo 11 mei 2006 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 352 3700 F: 026 352 3709 www.phasetophase.nl 2 06-078 pmo Phase to Phase

Nadere informatie

Niet-symmetrisch driefasig systeem

Niet-symmetrisch driefasig systeem Niet-symmetrisch driefasig systeem Niet-symmetrisch driefasig systeem - Situering - Symmetrische componenten - Gevolgen - Conclusie Situering In het ideale geval is een driefasig net volledig symmetrisch:

Nadere informatie

Tentamen Octrooigemachtigden

Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Opstellen van een octrooiaanvrage (deel A) elektrotechniek/werktuigkunde 6 oktober 2014 09.00 13.00 uur 1 TENTAMENOPGAVE OPSTELLEN VAN EEN OCTROOIAANVRAGE (A) E/W

Nadere informatie

Rendement bij inductiemachines: motor versus generator

Rendement bij inductiemachines: motor versus generator Rendement bij inductiemachines: motor versus generator Focus Inductiemachines vinden meestal hun toepassing als motoren, hoewel er een groeiende markt is voor kleine elektrische generatoren (bijvoorbeeld

Nadere informatie

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning Cursus/Handleiding/Naslagwerk Driefase wisselspanning INHOUDSTAFEL Inhoudstafel Inleiding 3 Doelstellingen 4 Driefasespanning 5. Opwekken van een driefasespanning 5.. Aanduiding van de fasen 6.. Driefasestroom

Nadere informatie

5. HOOFDSTUK 5 SYNCHRONE MACHINES

5. HOOFDSTUK 5 SYNCHRONE MACHINES 5. HOOFDSTK 5 SYNCHRON MACHNS 5.1 quivalent schema, fasordiagram Zoals bij de inductiemachine heeft men ook hier te doen met een draaiveld. De rotor wordt gevoed met gelijkstroom. De spanningsvergelijkingen

Nadere informatie

warmte en licht energie omzetting elektriciteit In een lamp wordt energie omgezet

warmte en licht energie omzetting elektriciteit In een lamp wordt energie omgezet Energieomzetting We maken veel gebruik van elektrische energie. Aan elektrische energie hebben we niet zoveel. Elektrische energie is maar een tussenvorm van energie. Bij een elektrische verwarming, willen

Nadere informatie

GEDISTRIBUEERDE HERNIEUWBARE ENERGIEOPWEKKING EN HET GEBRUIK VAN DC-NETTEN

GEDISTRIBUEERDE HERNIEUWBARE ENERGIEOPWEKKING EN HET GEBRUIK VAN DC-NETTEN GEDISTRIBUEERDE HERNIEUWBARE ENERGIEOPWEKKING EN HET GEBRUIK VAN DC-NETTEN FOCUS De opkomst van kleinschalige energieopwekking via bijvoorbeeld fotovoltaïsche panelen, microwindturbines of micro WKK-installaties

Nadere informatie

SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN

SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN TECHNOLOGIEWACHT: ENERGIE SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN FOCUS: In een driefasig symmetrisch belast net leveren alle fasen even grote sinusvormige stromen die onderling

Nadere informatie

WINDENERGIE : STROMINGSLEER

WINDENERGIE : STROMINGSLEER INHOUD: Drag-kracht en lift-kracht Krachten op roterende wiek De pitch hoek en de angle of attack Krachtwerking De rotorefficiëntie C P Karakteristieken van een turbine Beschouwen we een HAWT (horizontal

Nadere informatie

Actieve filters. - Inleiding. - Actieve filters. - Hybride filters. - Interne bouw en werkingsprincipes. - Stuurstrategieën

Actieve filters. - Inleiding. - Actieve filters. - Hybride filters. - Interne bouw en werkingsprincipes. - Stuurstrategieën Actieve filters Actieve filters - Inleiding - Actieve filters - Hybride filters - Interne bouw en werkingsprincipes - Stuurstrategieën Inleiding We zagen al eerder dat een passieve RLC-filter in staat

Nadere informatie

Inleiding Elektromagnetisme en het gebruik

Inleiding Elektromagnetisme en het gebruik Inleiding Inleiding...2 Magnetisme (kort)...3 Het Elektromagnetisch Veld...3 Wet van Faraday...3 Wet van Lenz...3 Wet van Coulomb...4 Wet van Ampère...4 De alternator (wisselstroomgenerator)...4 De dynamo

Nadere informatie

Windenergie. Verdiepende opdracht

Windenergie. Verdiepende opdracht 2015 Windenergie Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over windenergie. Pagina 1 Inhoud 1. Windenergie... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 9 Pagina 2 1. Windenergie

Nadere informatie

Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017

Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017 Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017 Dit verhaaltje gaat over lagerschade van elektromotoren als gevolg van ontladingen die plaats vinden tussen de as van en het statorhuis van een asynchrone

Nadere informatie

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040)

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040) 1 Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040) gehouden op vrijdag, 24 augustus 2001 van 14.00 tot 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 6 bladzijden met 6 opgaven. Het aantal punten dat u maximaal per opgave

Nadere informatie

Power quality: een breed domein

Power quality: een breed domein Power quality: een breed domein Power quality: een breed domein - Inleiding - Harmonischen in stroom en spanning - Amplitude van de netspanningen - Driefasige netspanningen - De netfrequentie - Alles behandeld?

Nadere informatie

6. HOOFDSTUK 6 GEBRUIK EN CONSTRUCTIE VAN SYNCHRONE MACHINES

6. HOOFDSTUK 6 GEBRUIK EN CONSTRUCTIE VAN SYNCHRONE MACHINES 6. HOOFDSTUK 6 GEBRUIK EN CONSTRUCTIE VAN SYNCHRONE MACHINES Alhoewel elke elektrische machine in principe kan werken als generator en als motor, worden heel wat (synchrone) machines gebouwd om uitsluitend

Nadere informatie

Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel Departement Industrieel Ingenieur en Biotechniek 4 EM ET. Labo Elektrotechniek

Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel Departement Industrieel Ingenieur en Biotechniek 4 EM ET. Labo Elektrotechniek Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel Departement Industrieel Ingenieur en Biotechniek 4 EM ET Marijn Roels 3 November 2005 Labo Elektrotechniek Driefasige ASM C A M P U S Geel Docent: Segers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. www.freewebs.com/nick_electronics - 2 -

Inhoudsopgave. www.freewebs.com/nick_electronics - 2 - Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Generatoren... 3 Project:... 4 Werking...4 Berekeningen...4...4...4 Schema... 4 Tip... 4 Componentenlijst... 5...5...5 Datasheets...5...5...5 Afbeeldingen...

Nadere informatie

Alles in de wind. Over windenergie. Hoe werkt een windturbine? Tandwielkast vroeger en nu. Direct Drive

Alles in de wind. Over windenergie. Hoe werkt een windturbine? Tandwielkast vroeger en nu. Direct Drive Hoe werkt een windturbine? Het basisprincipe is eenvoudig. De rotorbladen (wieken) zitten gemonteerd op een as. Als het waait draaien de rotorbladen en gaat de as draaien. De as laat vervolgens een generator

Nadere informatie

Harmonischen in de netstroom

Harmonischen in de netstroom Harmonischen in de netstroom Harmonischen in de netstroom - Inleiding - Lineaire en niet-lineaire belastingen - Fourieranalyse en THD - Bronnen van stroomharmonischen Inleiding We bekeken al eerder als

Nadere informatie

Leereenheid 4. Driefasige synchrone motoren

Leereenheid 4. Driefasige synchrone motoren Leereenheid 4 Driefasige synchrone motoren Wegwijzer Na de studie van de asynchrone motor, toegepast voor de aandrijving van verschillende werktuigmachines via het driefasenet, bespreken we in deze leereenheid

Nadere informatie

Draaistroom en frequentie regelaars.. ZX ronde 8 september 2013

Draaistroom en frequentie regelaars.. ZX ronde 8 september 2013 Draaistroom en frequentie regelaars.. ZX ronde 8 september 2013 Drie fasen spanning zijn drie gelijktijdig opgewekte wisselspanningen die ten opzichte van elkaar 120 in fase verschoven zijn. De spanningen

Nadere informatie

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Opbouw van een frequentieregelaar Alle typen frequentieregelaars werken volgens hetzelfde hoofdprincipe, zie fig. 1. Hierbij wordt de driefasenspanning van

Nadere informatie

Harmonischen: remedies

Harmonischen: remedies Harmonischen: remedies Harmonischen: remedies - De verbruiker - 12 en 24 pulsige gelijkrichters - Active Front End - Passieve filters - Actieve filters - Hybride filters - Het elektrisch net De verbruiker

Nadere informatie

Passieve filters: enkele case studies

Passieve filters: enkele case studies Passieve filters: enkele case studies Passieve filters: enkele case studies - Voorbeeld 1: rekenvoorbeeld - Voorbeeld 2: simulatieresultaten - Voorbeeld 3: simulatieresultaten Voorbeeld 1: rekenvoorbeeld

Nadere informatie

Onderzoek werking T-verter.

Onderzoek werking T-verter. Onderzoek werking T-verter. De Beer Gino Page 1 02/10/2007 Inhoudstabel: 1. Doelstellingen. 2. Benodigd materiaal. 3. Bespreking van de frequentieregelaar. 4. Instellingen en gebruik van de frequentieregelaar.

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Theorie wisselspanning 1.1 De inductieve spoelweerstand (X L ) Wanneer we een spoel op een wisselspanning

Nadere informatie

Leereenheid 6. Aanvullingen

Leereenheid 6. Aanvullingen Leereenheid 6 Aanvullingen Wegwijzer Zoals uit de titel van deze leereenheid blijkt, betreft het hier een aantal items die volle digheidshalve aan dit boek worden toegevoegd omdat die items als leerstofelementen

Nadere informatie

Energiemanagement Windturbines

Energiemanagement Windturbines Energiemanagement Windturbines Treinen op windenergie https://www.youtube.com/watch?v=sl3xgrl7kzu Windturbines: onderdelen / kosten Modern vasten is een week zonder computer, internet en telefoon - Annet

Nadere informatie

Harmonischen: gevolgen

Harmonischen: gevolgen Harmonischen: gevolgen Harmonischen: gevolgen - Spanning- en stroomharmonischen - Geleiders: skin en proximiteitseffect - De nulgeleider - Transformatoren - Inductiemotoren - Diversen Spanning en stroomharmonischen

Nadere informatie

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et 13-20)

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et 13-20) 1 Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et 13-20) gehouden op donderdag, 28 januari 1999 van 8.30 tot 11.30 uur Dit tentamen bestaat uit 6 bladzijden met 6 opgaven. Het aantal punten dat u maximaal per opgave

Nadere informatie

Elektrische Machines. Serie Opname van karakteris-tieken van elektrische machines, zowel met de hand als via de PC.

Elektrische Machines. Serie Opname van karakteris-tieken van elektrische machines, zowel met de hand als via de PC. Rem - en aandrijfeenheid type 2719 met opgespannen testmachine Opname van karakteris-tieken van elektrische machines, zowel met de hand als via de PC. Nieuw snelpansysteem voor alle soorten testmachines

Nadere informatie

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator Alternator In dit hoofdstuk zal ik het vooral hebben over de functie is van de alternator in de wagen. En hoe het basisprincipe is van deze generator. 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator

Nadere informatie

Energieopslag d.m.v. vliegwiel ZX ronde 17 augustus 2014

Energieopslag d.m.v. vliegwiel ZX ronde 17 augustus 2014 Energieopslag d.m.v. vliegwiel ZX ronde 17 augustus 2014 Elektriciteitopslag. De opslag van grote hoeveelheden elektriciteit is tot nu nog een groot probleem. Elektriciteit wordt nu nog steeds in batterijen

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT THEORIE versie:9/05/2004 EENFAZE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten

ELEKTRICITEIT THEORIE versie:9/05/2004 EENFAZE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten ELEKTRICITEIT THEORIE versie:9/05/2004 EENFAZE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten 1 Eenfaze motoren... 2 1.1 Bepaling... 2 1.2 Eenfaze inductiemotoren... 2 1.2.1 Eenfaze statorwikkeling... 2 1.3 De spleetpoolmotor...

Nadere informatie

Stedin in transitie. Dr. Ir. E.J. Coster

Stedin in transitie. Dr. Ir. E.J. Coster Stedin in transitie Dr. Ir. E.J. Coster HOOFDSTUK 01 Elektriciteitsvoorziening DE IMPACT VAN ZON- EN WINDINTEGRATIE Overzicht van de elektriciteitsvoorziening 3 Aantal stations HS-net: 21.348 Aantal generatoren:10.829

Nadere informatie

U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek. Ten tam en INLEIDING ELEKTRISCHE ENERGIETECHNIEK (191241770)

U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek. Ten tam en INLEIDING ELEKTRISCHE ENERGIETECHNIEK (191241770) U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek Ten tam en NLEDNG ELEKTRSCHE ENERGETECHNEK (191241770) te houden op woensdag 19 januari 2011 van 13.30 tot 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 6 bladzijden

Nadere informatie

Opgaven elektrische machines ACE 2013

Opgaven elektrische machines ACE 2013 Opgaven elektrische machines ACE 2013 1a. Geef de relatie tussen koppel en stroom bij een gelijkstroommachine 1b. Geef de relatie tussen hoeksnelheid en geïnduceerde spanning van een gelijkstroommachine

Nadere informatie

Windenergie:krachtontwikkeling en pitch-controle

Windenergie:krachtontwikkeling en pitch-controle Joan Peuteman KHBO februari 007 Windenergie:krachtontwikkeling en pitch-controle : Het Betz-optimum.: Energie aanwezig in de wind Een massa m met een snelheid heeft een kinetische energie E m. Beschouw

Nadere informatie

Tentamen Elektriciteitsvoorziening i. (ee2611/et2105d3-t)

Tentamen Elektriciteitsvoorziening i. (ee2611/et2105d3-t) Tentamen Elektriciteitsvoorziening i (ee2611/et2105d3-t) Datum: 30 januari 2012 Tijd: 14:00-17:00 Schrijf op ell< blad uw naam en studienummer. Begin elke nieuwe opgave op een nieuw blad. De uitwerkingen

Nadere informatie

Historische autotechniek (4)

Historische autotechniek (4) Historische autotechniek (4) E. Gernaat (ISBN in overweging) 1 Dynamo en regelaar 1.1 Gelijkstroomdynamo De klassieke, historische dynamo (generator) staat bekent onder gelijkstroomdynamo. Moderne dynamo

Nadere informatie

Bespreking Motorkenplaat Asynchrone Motoren. Frank Rubben

Bespreking Motorkenplaat Asynchrone Motoren. Frank Rubben 2016-2017 Bespreking Motorkenplaat Asynchrone Motoren Frank Rubben Praktische Motorschakelingen Asynchrone Motoren 1 Inhoudsopgave 1. Elektrische Motor: een inleiding... 4 1.1. Intro... 4 1.2. Vragen over

Nadere informatie

De dynamo. Student booklet

De dynamo. Student booklet De dynamo Student booklet De dynamo - INDEX - 2006-04-10-14:10 De dynamo In deze module wordt de dynamo behandeld. We beginnen met enkele vereenvoudigde afbeeldingen, om de stof gemakkelijker te begrijpen.

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine

Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine Focus Voor elke motor die op de markt gebracht wordt, dienen enkele kengetallen te worden gegeven als maat voor de performantie

Nadere informatie

Leereenheid 7. Diagnostische toets: Vermogen en arbeidsfactor van een sinusvormige wisselstroom

Leereenheid 7. Diagnostische toets: Vermogen en arbeidsfactor van een sinusvormige wisselstroom Leereenheid 7 Diagnostische toets: Vermogen en arbeidsfactor van een sinusvormige wisselstroom Let op! Bij meerkeuzevragen: Duid met een kringetje rond de letter het juiste antwoord of de juiste antwoorden

Nadere informatie

1.3 Transformator Werking van een dynamo

1.3 Transformator Werking van een dynamo zekering. b. Je gaat twee weken met vakantie en laat al die lampen aanstaan. Hoeveel gaat die stommiteit je kosten? 1 kwh kost 0,12. 1.3 Transformator Magnetische flux (f) is een maat voor het aantal magnetische

Nadere informatie

WINDENERGIE : GESCHIEDENIS

WINDENERGIE : GESCHIEDENIS INHOUD: Oudheid en Middeleeuwen Europese windmolens Het einde van windenergie? Het western wheel Elektriciteitsopwekking Technologische evoluties Situatie in Vlaanderen Windmolens met verticale as in Khaf,

Nadere informatie

Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105

Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105 Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105 Datum: 24 januari 2011 Tijd: Schrijf op elk blad uw naam en studienummer Begin elke nieuwe opgave op een nieuw blad De uitwerkingen van het tentamen worden na

Nadere informatie

Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016

Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016 Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016 De tijd van velddagen en festiviteiten breekt weer aan. Voor het aansluiten van elektrische apparatuur wordt vaak een klein aggregaat gebruikt. Maar ook zijn er

Nadere informatie

Tentamen Octrooigemachtigden

Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Verdedigen van een octrooiaanvrage (deel B) elektrotechniek/werktuigkunde 6 oktober 14 13.4 17.4 uur 1 TENTAMENOPGAVE VERDEDIGEN VAN EEN OCTROOIAANVRAGE (B) E/W 14

Nadere informatie

1. Langere vraag over de theorie

1. Langere vraag over de theorie 1. Langere vraag over de theorie Maak gebruik van de methode van de fasoren (teken ook het betreffende diagramma) om het verband tussen stroom en spanning te bepalen in een LC-kring die aangedreven wordt

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 11 A B X C D

elektrotechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 11 A B X C D elektrotechniek SPE K 2009 minitoets bij opdracht 11 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

Practicum kortsluitankermotor met frequentie-omvormer

Practicum kortsluitankermotor met frequentie-omvormer Practicum kortsluitankermotor met frequentie-omvormer ELS-practicum KA-motor mei 2016 Doel van de meting Deze proef dient om de student inzicht te geven in de werking van de kortsluitankermotor. Tevens

Nadere informatie

DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN

DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN FOCUS Om een elektrisch net veilig uit te baten, is het van belang dat de installatie goed beveiligd is. Elektriciteit kan de oorzaak zijn van brand

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen

Alternatieve energiebronnen Alternatieve energiebronnen energie01 (1 min, 5 sec) energiebronnen01 (2 min, 12 sec) Windenergie Windmolens werden vroeger gebruikt om water te pompen of koren te malen. In het jaar 650 gebruikte de mensen

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (8)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (8) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (8) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Introductie hybride voertuigen We beginnen met een beknopt overzicht van de hybride uitvoeringen. 1.1 Overzicht

Nadere informatie

UITWERKINGEN BIJ DE OEFENOPGAVEN BIJ ELEKTRISCHE OMZETTINGEN

UITWERKINGEN BIJ DE OEFENOPGAVEN BIJ ELEKTRISCHE OMZETTINGEN UITWERKINGEN BIJ DE OEFENOPGAVEN BIJ ELEKTRISCHE OMZETTINGEN M.J. Hoeijmakers Technische Universiteit Delft Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Electrical Power Processing Augustus 2007

Nadere informatie

ELW. Dé compacte oplossing in uw energievraagstuk. Productinformatie Remeha ELW

ELW. Dé compacte oplossing in uw energievraagstuk. Productinformatie Remeha ELW ELW Dé compacte oplossing in uw energievraagstuk Verwarm voortaan op een efficiënte manier! Het WKK-principe (warmtekrachtkoppeling) dat de Remeha ELW toepassing biedt is zowel geniaal als voor de hand

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Laagfrequent vermogenversterkers

Hoofdstuk 5: Laagfrequent vermogenversterkers Elektronica: Tweede kandidatuur industrieel ingenieur 1 Hoofdstuk 5: Laagfrequent vermogenversterkers 1: De gemeenschappelijke emitterschakeling Beschouw de gemeenschappelijke emitterschakeling weergegeven

Nadere informatie

INFORMATIEKRANT WIJ BOUWEN AAN UW TOEKOMST! www.limburgwindt.be. Limburg win(d)t is opgericht door Aspiravi en LRM. WAT DOET LIMBURG WIN(D)T?

INFORMATIEKRANT WIJ BOUWEN AAN UW TOEKOMST! www.limburgwindt.be. Limburg win(d)t is opgericht door Aspiravi en LRM. WAT DOET LIMBURG WIN(D)T? www.limburgwindt.be v.u.: Rik Van de Walle - nv - Trichterheideweg 8-3500 Hasselt WAT DOET LIMBURG WIN(D)T? onderzoeken waar er in Limburg wind- molenparken kunnen komen bouwen en exploiteren van windenergie-

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (2)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (2) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek () E. Gernaat, ISBN 97-9-97-3- 1 Inductiespanning 1.1 Introductie Eén van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van de elektriciteit was het

Nadere informatie

Leereenheid 8. Diagnostische toets: Driefasenet. Let op!

Leereenheid 8. Diagnostische toets: Driefasenet. Let op! Leereenheid 8 Diagnostische toets: Driefasenet Let op! Bij meerkeuzevragen: Duid met een kringetje rond de letter het juiste antwoord of de juiste antwoorden aan. Vragen gemerkt met: J O. Sommige van die

Nadere informatie

AC-inductiemotoren en BLDC-motoren lijken erg op elkaar. Het grootste verschil ligt in de constructie van de rotor.

AC-inductiemotoren en BLDC-motoren lijken erg op elkaar. Het grootste verschil ligt in de constructie van de rotor. Pneumatische pompen vormen al vele jaren de steunpilaar van de verfcirculatiewereld en daar zijn goede redenen voor. Ze zijn eenvoudig, betrouwbaar en dankzij de langzame heenen-weer gaande beweging beschadigen

Nadere informatie

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit.

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. VTI Aalst: een school van techniek en toegepaste wetenschappen. De Beer Gino, http://users.telenet.be/laboee/

Nadere informatie

Oefeningen Elektriciteit II Deel II

Oefeningen Elektriciteit II Deel II Oefeningen Elektriciteit II Deel II Dit document bevat opgaven die aansluiten bij de cursustekst Elektriciteit II deel II uit het jaarprogramma van het e bachelorjaar industriële wetenschappen KaHo Sint-ieven.

Nadere informatie

Flipping the classroom

Flipping the classroom In dit projectje krijg je geen les, maar GEEF je zelf les. De leerkracht zal jullie natuurlijk ondersteunen. Dit zelf les noemen we: Flipping the classroom 2 Hoe gaan we te werk? 1. Je krijgt of kiest

Nadere informatie

Basisprincipes 6 Zonne-energie in stroom omzetten 6 Zonne-energiemodellen met een zonne-energiemodule 7

Basisprincipes 6 Zonne-energie in stroom omzetten 6 Zonne-energiemodellen met een zonne-energiemodule 7 Welkom in de wereld van de fischertechnik PROFI-lijn 3 Energie in het dagelijkse leven 3 Olie, kolen, kernenergie 4 Water en wind 4 Zonne-energie 5 De Energie 5 Zonne-energie 6 Basisprincipes 6 Zonne-energie

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: Karakteristieken van synchrone generatoren. Remediering: Datum van opgave: Datum van afgifte: Verslag nr. : 06.

LABO. Elektriciteit OPGAVE: Karakteristieken van synchrone generatoren. Remediering: Datum van opgave: Datum van afgifte: Verslag nr. : 06. LABO Elektriciteit OPGAVE: Datum van opgave:.../ /... Datum van afgifte:.../ /... Verslag nr. : 06 Leerling: Karakteristieken van synchrone generatoren Assistenten: Klas: 3.2 EIT KTA Ieper Totaal :.../100

Nadere informatie

Changing winds. Windmills.

Changing winds. Windmills. Changing winds Windmills. Changing winds 10Kw Changing winds is de merknaam van windmolens gebouwd door: metaalconstructie Van Vlaenderen. Onze windmolens zijn er van superieure kwaliteit. We maken enkel

Nadere informatie

Analyse van de Futaba S3003 dc motor

Analyse van de Futaba S3003 dc motor Analyse van de Futaba S3003 dc motor Door Ali Kaichouhi In dit artikel wordt de RF-020-TH dc motor wat nader ondergezocht. Het eerste deel bevat informatie over de constructie en de werking van deze motor.

Nadere informatie

Licht- en Verlichtingstechnieken : Grondslagen elektriciteit, licht en visuele omgeving : Deel Elektrotechniek

Licht- en Verlichtingstechnieken : Grondslagen elektriciteit, licht en visuele omgeving : Deel Elektrotechniek Licht- en Verlichtingstechnieken : Grondslagen elektriciteit, licht en visuele omgeving : Deel Elektrotechniek Examenvragen Hoofdvragen 1) Leid de uitdrukkingen van het elektrisch vermogen af voor sinusvormige

Nadere informatie

One VLT for all motors free choice of motor and optimal operation

One VLT for all motors free choice of motor and optimal operation 1 One VLT for all motors free choice of motor and optimal operation Waarom zoveel verschillende motor technologieën? De asynchroon wisselstroom motor Super betrouwbaar Alle vermogens beschikbaar Direct

Nadere informatie

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen Energie Rijk Lesmap Leerlingen - augustus 2009 Inhoudstafel Inleiding! 3 Welkom bij Energie Rijk 3 Inhoudelijke Ondersteuning! 4 Informatiefiches 4 Windturbines-windenergie 5 Steenkoolcentrale 6 STEG centrale

Nadere informatie

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer.

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Extra opgaven hoofdstuk 7 -Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Gebruik eventueel gegevens uit tabellenboek. Opgave 7.1 Door

Nadere informatie

Tentamen Analoge- en Elektrotechniek

Tentamen Analoge- en Elektrotechniek Verantwoordelijke docent: R. Hoogendoorn, H.J. Wimmenhoven Cursus Analoge- en Elektrotechniek Code MAMAET01 Cursusjaar: 2014 Datum: 2-6-2014 Tijdsduur: 90 min. Modulehouder: R. Hoogendoorn Aantal bladen:

Nadere informatie

programma Regeling in Centrales Beveiligings- en afschakel apparatuur maandag 31 augustus :51 Si 4 B-C Pagina 1

programma Regeling in Centrales Beveiligings- en afschakel apparatuur maandag 31 augustus :51 Si 4 B-C Pagina 1 Si 4 BC Pagina 1 programma maandag 31 augustus 2015 10:51 Regeling in Centrales Beveiligings en afschakel apparatuur Si 4 BC Pagina 2 wat regelen in een centrale? dinsdag 1 september 2015 8:50 freq, spanning,

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 10 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

Bepaal van de hieronder weergegeven spanningen en stromen: de periodetijd en de frequentie, de gemiddelde waarde en de effectieve waarde.

Bepaal van de hieronder weergegeven spanningen en stromen: de periodetijd en de frequentie, de gemiddelde waarde en de effectieve waarde. Elektrische Netwerken 13 Opgaven bij hoofdstuk 5 Bepaal van de hieronder weergegeven spanningen en stromen: de periodetijd en de frequentie, de gemiddelde waarde en de effectieve waarde. 5.1 5.2 5.3 5.4

Nadere informatie

Vermogen Elektronica : Stappenmotor

Vermogen Elektronica : Stappenmotor Naam : Sven Martens / Rob Nijs Nr : 07 /09 Datum : 8/12/04 Vermogen Elektronica : Stappenmotor 1 1 De stappenmotor De stator bevat een aantal spoelen en om de rotor te laten draaien moeten deze spoelen

Nadere informatie

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Energie-efficiëntie in gebouwenautomatisering, HVAC- en ventilatiesystemen Asynchrone motoren, EC of PM motoren? Overeenkomsten en verschillen in de toegepaste motortechnologie.

Nadere informatie

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder 16/12/2010 Cogen Vlaanderen Daan Curvers COGEN Vlaanderen Houtige biomassa in de landbouw 16

Nadere informatie

Alternatieve energieopwekking

Alternatieve energieopwekking Alternatieve energieopwekking Energie wordt al tientallen jaren opgewekt met een paar energiebronnen: Kolen Gas Olie Kernenergie De eerste drie vallen onder de fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting Newton - HAVO Elektromagnetisme Samenvatting Het magnetisch veld Een permanente magneet is een magneet waarvan de magnetische werking niet verandert Een draaibare kompasnaald draait met zijn noordpool

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015

Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015 Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015 Ons elektriciteitsnet wordt bedreven met wisselspanning en wisselstroom. Als bij een lineaire belasting een sinusvormige wisselspanning aangeboden

Nadere informatie

Hybride voertuigen (2)

Hybride voertuigen (2) Hybride voertuigen (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-xxxxxxxx) 1 Inverters en converters Inverters en converters zijn elektronische modulen om de batterij-spanning om te zetten. Over het algemeen wordt een inverter

Nadere informatie

1. De geometrie van een axiale stromingsmachine kennen. 2. Verschil in geometrie tussen axiale compressor en turbine begrijpen

1. De geometrie van een axiale stromingsmachine kennen. 2. Verschil in geometrie tussen axiale compressor en turbine begrijpen Hoofdstuk 5 Axiale machines Doelstellingen 1. De geometrie van een axiale stromingsmachine kennen 2. Verschil in geometrie tussen axiale compressor en turbine begrijpen 5.1 Geometrie van de axiale machine

Nadere informatie

1. Inleiding. Lesfiche 1. Zoek de stroombron! Op zoek naar de stroombron

1. Inleiding. Lesfiche 1. Zoek de stroombron! Op zoek naar de stroombron Op zoek naar de stroombron Lesfiche Zoek de stroombron!. Inleiding Niets lijkt ons zo evident als elektriciteit die rijkelijk en onophoudelijk uit een stopcontact stroomt. Er zit echter wel een helse krachttoer

Nadere informatie

Wisselspanningen. Maximale en effectieve waarde. We gaan de wisselspanning aansluiten op een weerstand. U R. In deze situatie geldt de wet van Ohm:

Wisselspanningen. Maximale en effectieve waarde. We gaan de wisselspanning aansluiten op een weerstand. U R. In deze situatie geldt de wet van Ohm: Wisselen Maximale en effectieve waarde We gaan de wissel aansluiten op een weerstand. I I G In deze situatie geldt de wet van Ohm: I = We zien een mooie sinusvormige wissel. De hoogste waarde word ook

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De koppel-snelheidskarakteristiek van de driefasige asynchrone motor. Totaal :.../100 ../. Remediëring: Datum van opgave:

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De koppel-snelheidskarakteristiek van de driefasige asynchrone motor. Totaal :.../100 ../. Remediëring: Datum van opgave: LABO Elektriciteit OPGAVE: De koppel-snelheidskarakteristiek van de driefasige asynchrone motor Datum van opgave:../..../. Datum van afgifte:../..../. Verslag nr. : 08 Leerling: Assistent(en): Klas: 3.2

Nadere informatie

Tablet of smartphone

Tablet of smartphone Inhoud Inhoud 2 Tablet of smartphone 3 1. Werkwijze 4 2. Thema s 6 1 Thema: fossiele brandstoffen 6 2 Thema: broeikaseffect en negatieve gevolgen 8 3 Thema: elektriciteit opwekken op de klassieke manier

Nadere informatie

Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011

Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011 Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011 Wouter Ryckaert Wouter.Ryckaert@kahosl.be 09 265 87 13 KAHO

Nadere informatie

Profi Oeco Power LPE 2 Natuur en techniek

Profi Oeco Power LPE 2 Natuur en techniek Met z n allen hebben wij dagelijks reusachtige hoeveelheden energie nodig. Kijk maar eens naar een heel normale dag: Je wordt s morgens gewekt door je wekkerradio. Deze krijgt de stroom natuurlijk uit

Nadere informatie