juli 2011 nulnummer cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul natuur recreatie toerisme historie educatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "juli 2011 nulnummer cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul natuur recreatie toerisme historie educatie"

Transcriptie

1 educatie historie toerisme nulnummer recreatie natuur cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul juli

2 We liggen mooi op schema 13 Juli. Die datum mag volgens projectleider Henny Hutten van woningcorporatie SallandWonen gerust met hoofdletters worden geschreven. Na het officiële startsein eind oktober is het in ieder geval weer een markant moment in de realisatie van Infocentrum IJssel Den Nul, want dan worden namelijk de sleutels overhandigd aan de gebruikers van het pand. Uit het feit dat een specifieke datum wordt genoemd voor dit sleutelmoment kan worden afgeleid dat de bouw volgens plan verloopt. We liggen mooi op schema, bevestigt Hutten. In de periode tot 13 juli zal de laatste hand worden gelegd aan de afwerking (o.a. stoffering, timmer- en schilderwerk). Vervolgens krijgen de gebruikers de kans om te beginnen met de inrichting, zowel van het horecagedeelte als van de expositie. De inrichting van de expositie is in handen van Waterschap Groot Salland, Olster Erfgoed en Staatsbosbeheer. Elders in dit informatiebulletin is hierover meer te lezen. Natuur en milieu krijgen veel aandacht in het Infocentrum IJssel Den Nul en in combinatie met de unieke locatie is het logisch dat duurzaamheid een belangrijk thema was bij de bouw. Zo is het bijgebouw voorzien van PV-panelen. Deze zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom en er zal een houtgestookte verwarmingsketel worden geplaatst. Uiteraard is het Infocentrum IJssel Den Nul - zoals het past bij een nieuwbouwpand- ook bijzonder goed geïsoleerd. Hierbij is gebruik gemaakt van de Het gevoel van beleven staat voorop in expositie Kinderen die door geheime gangen onder de expositie kruipen, ontdekken door te voelen en laatjes te openen, onderzoeken en knutselen in het seizoenslab. Het moge duidelijk zijn dat de expositie in het Infocentrum IJssel Den Nul er niet één is uit de categorie kijken en niet aanraken.

3 Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de realisatie van het Infocentrum IJssel Den Nul. Op 13 juli wordt de sleutel overhandigt aan de gebruikers. laatste technieken en innovaties. Aanvankelijk was tevens het plan opgevat om op het terrein aan de rand van de Lange Kolk twee windmolens te installeren. Uit nader onderzoek bleek echter dat de investering veel te hoog was in relatie tot de terugverdientijd. Geen verantwoorde uitgave dus. Wel wordt er bij het pand een zogenaamde Power Energy Ball geplaatst. Dit is een kleine windturbine (diameter van één meter) waarmee energie kan worden opgewekt. Het bureau Podium uit Utrecht is verantwoordelijk voor het realiseren van de expositie. Voor het samenstellen van de permanente tentoonstelling werken drie partijen innig samen: Staatsbosbeheer, Historische Vereniging t Olster Erfgoed (in combinatie met Oudheidkamer Wijhe) en Waterschap Groot Salland. Daarmee zijn ook de drie belangrijke elementen van het uiterwaardengebied vertegenwoordigd: natuur, cultuurhistorie en water. Het is zeker niet elke club voor zichzelf. We bieden juist een integraal gevoel van beleving aan, stellen Lammert Halfwerk ( t Olster Erfgoed) en Klaas Jansen (Waterschap Groot Salland). In eerste instantie was het plan opgevat om drie eilanden met een onderlinge samenhang te creëren, maar uiteindelijk is gekozen voor twee grote belevingstafels: de natuurtafel en de cultuurtafel. Wel komt er langs de wand nog een grote tijdslijn, waarin de ontwikkeling van het gebied in de meest brede zin terug te vinden is. In tegenstelling tot t Olster Erfgoed en Staatsbosbeheer behoort het Waterschap niet tot het selecte gezelschap van initiatiefnemers van het Infocentrum IJssel Den Nul. Ze hoefde echter niet lang na te denken om deel te nemen aan de expositie. Ons uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk mensen willen laten zien wat we doen en deze regio langs de IJssel was voor ons nog een witte vlek. Het Infocentrum is een perfecte plek om onze waterwerken uit de doeken te doen. Bovendien kunnen we desgewenst mensen ontvangen en gebruik maken van de faciliteiten in het pand, aldus Jansen.

4 Alles zo normaal mogelijk Infocentrum IJssel Den Nul krijgt een horecagelegenheid. Niet dat er drie- of viergangenmaaltijden worden geserveerd, maar een kopje koffie met iets lekkers er bij of een lunch behoort straks zeker tot de mogelijkheden. De verantwoordelijkheid voor de horeca komt in handen van de JP van den Bent stichting die dit samen met haar cliënten gaat invullen. Wie verwacht dat er allerlei aanpassingen worden gedaan om een goede werkplek te creëren voor de cliënten, die een verstandelijke beperking hebben, komt bedrogen uit. We weten Europese subsidie via LEADER-programma De initiatiefnemers van Infocentrum IJssel Den Nul zijn verheugd dat ze via het zogenaamde LEADER-programma een aantrekkelijke Europese subsidie in de wacht hebben gesleept. Hoewel het een bijdrage vanuit Brussel is, was het de provincie Overijssel die de klap met de hamer gaf. Eigenlijk is het helemaal niet zo verwonderlijk dat Infocentrum IJssel Den Nul in aanmerking kwam voor deze specifieke Europese subsidie. Het LEADER-programma richt zich namelijk op verbetering van de leefbaarheid op het platteland. De belangrijkste voorwaarde is dat het moet gaan om vernieuwende ideeën en initiatieven die de natuurlijke, culturele of historische identiteit van een gebied benadrukken. Nou, als er iets is dat aan deze voorwaarde voldoet, dan is het Infocentrum IJssel Den Nul! Dat blijkt alleen al uit de samenwerking tussen partijen zoals Staatsbosbeheer (natuur) en het Olster Erfgoed (cultuurhistorie). De fundering van het Infoce De vrijwilliger is het cement van de samenleving. Als je die uitspraak doortrekt, dan zijn de circa zeventig vrijwilligers voor Infocentrum IJssel Den Nul de fundering onder deze nieuwe aanwinst. Geweldig om te zien dat zich zoveel mensen hebben aangemeld. De vrijwilligers komen uit Wijhe, Olst en Den Nul, maar ook uit Gorssel en Hengelo, aldus een enthousiaste Karin Köster van de Stichting Kulturhus Olst- Wijhe (SKOW). Karin Köster van de Stichting Kulturhus Olst-Wijhe: Geweldig om te zien dat zich zoveel mensen hebben aangemeld.

5 ijk dat onze cliënten iets meer tijd nodig hebben en de kracht is juist dat we op een speelse manier een zo normaal mogelijke situatie creëren, aldus locatiecoördinator Mathilda Groenveld. Ze is erg blij met de kans om aan de slag te gaan in Infocentrum IJssel Den Nul. De plek leent zich uitstekend voor onze cliënten. Hier krijgen ze de tijd en de kans om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Bovendien zijn we blij dat we met diverse partijen kunnen samenwerken, waaronder Staatsbosbeheer, t Olster Erfgoed en de professionals van restaurant Bökkers Mölle. Dat heeft zeker meerwaarde en dat zie je terug bij onze cliënten. De cliënten van de JP van den Bent stichting zullen assisteren in de horeca, maar ook helpen bij het schoonhouden van het gebouw en het buitenterrein. Extra aandacht is er voor de nabijgelegen zwemkolk. De bezoekers van deze kolk kunnen tevens gebruik maken van het Infocentrum en de horecagelegenheid. Het Infocentrum IJssel Den Nul is een uitstekende plek voor cliënten van de JP van den Bent stichting om zich verder te ontwikkelen. ocentrum IJssel De SKOW is verantwoordelijk voor werving en opleiding van de vrijwilligers die onder te verdelen zijn in drie groepen. De gastvrouwen en mannen vormen met z n veertigen de grootste groep. Zij zullen de bezoekers welkom heten, maar bijvoorbeeld ook de winkel bemensen. Bovendien kunnen ze desgewenst iets vertellen over de recreatieve mogelijkheden in de regio. De gastvrouwen en mannen gaan in het najaar twee keer op cursus. De twintig educatieve vrijwilligers hebben hun acht sessies dan al achter de rug. Zij worden met name getraind in hoe ze hun toehoorders en vooral kinderen moeten zien te boeien. Tot slot zijn er vier vrijwilligers die er voor zorgen dat alles in de expositie naar behoren functioneert en wordt aangepast aan de seizoenen. De creatievelingen binnen de club van vrijwilligers, aldus Köster die benadrukt dat er voor alle vrijwilligers nog een informatiebijeenkomst over de inhoud van de expositie wordt gehouden. Ook al ben je specialist op het gebied van flora en fauna, dan moet je natuurlijk nog wel iets kunnen vertellen over de cultuurhistorie.

6 Enthousiasme in plaats van ongerustheid De situatie is vergelijkbaar met een nieuwbouwplan. Voordat de schop in de grond gaat om woningen te bouwen, moet er wel sprake zijn van een goede ontsluiting. Aan het woord is Wim Esselink, secretaris van Plaatselijk Belang Den Nul, Fortmond en Duur. Meteen wordt duidelijk wat voor Plaatselijk Belang de belangrijkste insteek was bij de realisatie van het Infocentrum IJssel Den Nul. We zagen de plannen voorbij komen en dat kon echt niet. Zoals wel vaker wachten we niet af, maar nemen we liever zelf het initiatief. Dit zorgde er voor dat het PB-bestuur direct aan tafel schoof met partijen als de gemeente Olst-Wijhe, provincie Overijssel en bouwheer SallandWonen. De vergadersessies hadden een bevredigend resultaat, want de garantie werd afgegeven dat er al voor het einde van de bouw sprake zou zijn van een goede ontsluiting. Zeker ook gezien de aanwezigheid van de populaire zwemkolk was de verkeersafwikkeling voor ons een heikel punt. Natuurlijk niet alleen voor de eigen inwoners, maar met het oog op de verkeersveiligheid in het algemeen. Gelukkig is het met de chicane ter plekke al een stuk veiliger geworden. Ook is daardoor een betere en veiligere oversteek gerealiseerd, aldus Esselink, die aangeeft dat er in dit kader ook wordt gesproken om de bushalte te verplaatsen. Spil in het fiets- en wandeln Het Infocentrum IJssel Den Nul is natuurlijk gelegen op een fantastische locatie in de uiterwaarden. In combinatie met de expositie en de horecavoorziening heeft het Infocentrum alles in zich om het speerpunt beleef de IJssel een extra impuls te geven. Bovendien kunnen Fortmond en de Duursche Waarden toeristisch gezien beter op de kaart worden gezet. De gemeente Olst-Wijhe beseft zich dit terdege en is daarom druk bezig om het Infocentrum IJssel Den Nul te laten uitgroeien Klankbordgroep bewoners: k Herbert Bos gaat met plezier naar verschillende bewonersbijeenkomsten om voorlichting te geven over de gevolgen van Ruimte voor de Rivier in het gebied van de IJsseluiterwaarden bij Olst. De houding die ik tot nu toe bespeur, is kritisch maar opbouwend. Men zet niet de hakken in het zand, maar wil juist graag meedenken, aldus de provinciaal projectleider. Met andere woorden: er is sprake van een constructieve samenwerking tussen diverse instanties en bewoners van het gebied. Dat mag best opmerkelijk worden genoemd, want Ruimte voor de Rivier heeft verstrekkende gevolgen. Zeker nadat het ministerie in de afgelopen jaren besloot om minder geld uit te geven voor de realisatie van dezelfde eis: een waterstandsdaling van 8 centimeter. Dit maakte een alternatief plan noodzakelijk,

7 Al voor het einde van de bouw is er sprake van een goede ontsluiting. De wens is om de halte van de buslijn Zwolle-Deventer te verplaatsen naar de ingang van het Infocentrum. Plaatselijk Belang is bijzonder te spreken over de open wijze waarop met hen is gecommuniceerd. De aanvankelijke ongerustheid maakte daardoor al snel plaats voor enthousiasme. Een gevoel dat volgens de secretaris wordt gedeeld door het overgrote deel van de bevolking. Je merkt dat het steeds meer begint te leven. Natuurlijk heb je altijd tegenstanders die zich afvragen of en waarom dit allemaal nodig is, maar het Infocentrum IJssel Den Nul wordt volgens ons breed gedragen. delnetwerk tot een spil in het fiets- en wandelnetwerk in de omgeving. Met name in de laatste categorie zal nog wat extra inspanningen moeten worden verricht. Zo is Olst-Wijhe samen met Recreatiegemeenschap Salland en de gemeenten Raalte en Deventer bezig met het opzetten van een Sallandbreed wandelnetwerk dat in 2013 gereed moet zijn. Hierin wordt waar mogelijk ook het (nog aan te leggen) struinpad door Fortmond opgenomen, maar we lopen hier nog wel tegen een aantal knelpunten aan, aldus Lina van Veen, medewerker recreatie en toerisme bij de gemeente Olst-Wijhe. rs: kritisch, maar opbouwend maar voordat het zover is, moet er eerst een Milieu Effect Rapportage (MER) op tafel komen. Een adviesbureau, gecontroleerd door een onafhankelijke commissie brengt dan alle mogelijke effecten op bijvoorbeeld bodem, waterhuishouding, landbouw en natuur in kaart. Als de MER halverwege dit jaar is afgerond, gaan we samen met de bewoners aan de slag met plannen voor de nieuwe, versoberde inrichting van het gebied. We zullen ons uiterste best doen om zoveel mogelijk tot stand te brengen, maar we kunnen natuurlijk nooit iedereen tevreden stellen. Het nieuwe inrichtingsplan moet in het voorjaar van 2012 op tafel liggen. Dit plan vormt de basis voor de herziening van het bestemmingsplan van de gemeente Olst-Wijhe. Het is en blijft ingrijpend, maar waarschijnlijk iets minder dan in het oorspronkelijke plan. We zullen mogelijk minder graven en ook minder gronden hoeven aan te kopen.

8 Colofon Nulnummer is een initiatief van Infocentrum IJssel Den Nul en wordt mede mogelijk gemaakt door: Staatsbosbeheer, Historische Vereniging t Olster Erfgoed, JP van den Bent stichting, Dienst Landelijk Gebied, SallandWonen, Stichting Kulturhus Olst-Wijhe, gemeente Olst-Wijhe en door subsidie van provincie Overijssel en EU. De circa zeventig vrijwilligers zijn de fundering onder het Infocentrum IJssel Den Nul Karin Köster van Stichting Kulturhus Olst-Wijhe Een perfecte plek om onze waterwerken uit de doeken te doen Klaas Jansen van Waterschap Groot Salland Het Infocentrum IJssel Den Nul wordt hier breed gedragen Wim Esselink van Plaatselijk Belang Den Nul, Fortmond en Duur

oktober 2010 nulnummer cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul natuur recreatie toerisme historie educatie

oktober 2010 nulnummer cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul natuur recreatie toerisme historie educatie 0 1 educatie historie toerisme nulnummer oktober 2010 periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul recreatie natuur cultuur Bouw Infocentrum IJssel Den Nul van start Het heeft heel wat voeten in

Nadere informatie

Een opening met Koninklijke allure! EXTRA EDITIE. Infocentrum IJssel Den Nul

Een opening met Koninklijke allure! EXTRA EDITIE. Infocentrum IJssel Den Nul EXTRA EDITIE Infocentrum IJssel Den Nul Een opening met Koninklijke allure! Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven nemen de tijd bij de opening van het Infocentrum IJssel Den Nul Een opening van

Nadere informatie

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Den Nul-Fortmond-Duur.

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Den Nul-Fortmond-Duur. Bijlage I Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Den Nul-Fortmond-Duur. Eenmalige budgetten voor onderwerpen die op korte termijn kunnen starten. De verschillende werkgroepen hebben eenmalig een

Nadere informatie

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen.

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen. Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen. Eenmalige budgetten voor onderwerpen die op korte termijn kunnen starten. De verschillende werkgroepen hebben eenmalig een budget aangevraagd en

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

Praat mee over de toekomst van Olst-Wijhe

Praat mee over de toekomst van Olst-Wijhe landschap. erfgoed www.olst-wijhe.nl/structuurvisie PRACHTIGE IJSSELZONE LOMMERRIJKE LANDGOEDEREN Praat mee over de toekomst van Olst-Wijhe Structuurvisiemarkt 15 september 2016 HET SALLANDSE PLATTELAND

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Doel Resultaat Tijdspad Partners Probleem eigenaar

Doel Resultaat Tijdspad Partners Probleem eigenaar Overzicht Plannen van Aanpak Welsum. Eenmalige budgetten voor onderwerpen die op korte termijn kunnen starten. De verschillende en hebben eenmalig een budget aangevraagd en kunnen op korte termijn van

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Bezoekersenquête natuurinformatiecentrum De Beken

Bezoekersenquête natuurinformatiecentrum De Beken Bezoekersenquête natuurinformatiecentrum De Beken Aanleiding Staatsbosbeheer, IVN-Zuid West Veluwe en de gemeente Renkum hebben het initiatief genomen om het bestaande natuurinformatiecentrum van Staatsbosbeheer

Nadere informatie

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: 17.003816 Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe 2017-2021 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijze en beantwoording Nota zienswijzen Detailhandelsvisie 2017-2021

Nadere informatie

Tijdelijk Anders Gebruiken

Tijdelijk Anders Gebruiken Tijdelijk Anders Gebruiken van terreinen en gebouwen Ingrid van de Vossenberg Projectleider T.A.G. / Stedenbouwkundige / Gemeente Nijmegen Wat is TAG? De ontwikkelaar: sloopt niet, maar stelt gebouw

Nadere informatie

Informatieavond IJsseluiterwaarden Olst

Informatieavond IJsseluiterwaarden Olst Informatieavond IJsseluiterwaarden Olst Agenda 20.00 uur Welkomstwoord, Marcel Tonkes, projectleider provincie Overijssel 20.10 uur Inrichtingsplan, Matthijs Logtenberg, DLG 20.30 uur Burgemeester Ton

Nadere informatie

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer,

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer, FLOAT! Beste lezer, Leuk dat je bij mijn concept bent aangekomen! Voordat ik ga duidelijk maken waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt omtrent het ontwikkelen van een business idee voor het Bargerveen,

Nadere informatie

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 25 april 2015. de secretaris, de burgemeester, mw.

Nadere informatie

CULTUUR VERDIENT MEER! (visie op cultuur in Zaanstad)

CULTUUR VERDIENT MEER! (visie op cultuur in Zaanstad) CULTUUR VERDIENT MEER! (visie op cultuur in Zaanstad) MEER GELD NAAR CULTUUR Er is de afgelopen decennia veel bezuinigd op cultuur. Zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau. GroenLinks vindt

Nadere informatie

Bijeenkomst waterrecreatie in de IJsseldelta

Bijeenkomst waterrecreatie in de IJsseldelta Bijeenkomst waterrecreatie in de IJsseldelta Wat gaan we doen? Bijpraten ontwikkelingen waterrecreatie IJsseldelta - Uitvoeringsprogramma uiterwaarden Zwartewater-Vecht - Haalbaarheidsonderzoek nieuwe

Nadere informatie

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen.

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen. Collegebesluit 31 mei 2011 Hoewel niet iedereen zich dit altijd direct realiseert, krijgen we allemaal in ons leven met cultuur te maken. Doorgaans zijdelings, wanneer we via de radio naar muziek luisteren,

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Openbare vergadering Dorpsraad Halsteren - Burgerparticipatie donderdag 02 april 2015

Openbare vergadering Dorpsraad Halsteren - Burgerparticipatie donderdag 02 april 2015 Openbare vergadering Dorpsraad Halsteren - Burgerparticipatie donderdag 02 april 2015 Zwembad De Melanen Inzet tot behoud Stichting Behoud Zwembad De Melanen Natuurgebied Groote Melanen Inzet tot behoud

Nadere informatie

Ontwikkeling Oudega aan het Water

Ontwikkeling Oudega aan het Water School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Dhr Wim Mulder, werkzaam als projectleider Oudega aan het Water bij de Gemeente Smallingerland. Situatie In 2008 zijn de provincie Fryslân en

Nadere informatie

NL Greenlabel. Hessenpoort, Natuurlijk!

NL Greenlabel. Hessenpoort, Natuurlijk! NL Greenlabel Hessenpoort, Natuurlijk! Inhoud Initiatief groep; Hessenpoort Natuurlijk! (Initiatiefgroep Hessenpoort Natuurlijk!) Meerwaarde van Groen voor Bedrijventerrein (NL Greenlabel) Huidige ontwikkelingen

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant

Provincie Noord Brabant Provincie Noord Brabant De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen euro uit voor negen projecten die op korte termijn de werkgelegenheid een impuls moeten geven. Het grote nieuws voor het Biesbosch Museum

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD HET AANVALSPLAN BINNENSTAD Hoe Doetinchem de binnenstad weer teruggeeft aan inwoners en ondernemers Aan de Oude IJssel in Doetinchem zitten mensen tegenwoordig onderuitgezakt in een strandstoel met hun

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Even voorstellen. Recreatiepark De Hoogekamp.. Het karakter van ons park.

Even voorstellen. Recreatiepark De Hoogekamp.. Het karakter van ons park. Even voorstellen. In de bossen ten noorden van Deventer ligt in de gemeente Olst-Wijhe de buurtschap De Eikelhof, een landelijke buurtschap in Salland. Een prachtig oud coulisselandschap, dat gekenmerkt

Nadere informatie

Aanleg aansluiting A27-N629 eind 2017

Aanleg aansluiting A27-N629 eind 2017 December 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie

Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie voor Twente. Samen maken we Twente nóg een stukje mooier.

Nadere informatie

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen Werkgroep Stadsvogels De werkgroep houdt zich zeer actief bezig met het creëren van nestgelegenheid voor stadsvogels. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en Salland Wonen. Zowel bij renovatie

Nadere informatie

Olst-Wijhe, 16 juli 2013 doc. nr.: Nota van beantwoording zienswijzen Wegenlegger Olst-Wijhe

Olst-Wijhe, 16 juli 2013 doc. nr.: Nota van beantwoording zienswijzen Wegenlegger Olst-Wijhe Olst-Wijhe, 16 juli 2013 doc. nr.: 13.020265 Nota van beantwoording zienswijzen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijzen en beantwoording 3. Samenvatting wijzigingen 2 van 16 1. Inleiding In deze nota

Nadere informatie

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta

IJsseldijk Zwolle-Olst (HWBP) - Waterschap Drents Overijsselse Delta pagina 1 van 8 De komende twee jaar gaat het waterschap verschillende mogelijkheden onderzoeken voor het versterken van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. Deze keuzes zijn tot stand gekomen met inbreng

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Zonnepark de Bathmense Landen

Zonnepark de Bathmense Landen Zonnepark de Bathmense Landen Hartelijk welkom bij de informatie bijeenkomst van het Zonnepark de Bathmense landen. Cultuurhuus Braakhekke - woensdag 11 juli 17.00 uur tot 21.00 uur Even voorstellen Wij,

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2015 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2015 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe CVDR Officiële uitgave van Olst-Wijhe. Nr. CVDR608705_1 13 maart 2018 Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe Het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe, Gelet

Nadere informatie

Met elkaar, voor elkaar!

Met elkaar, voor elkaar! Beste lezer, De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vinden plaats in een onzekere tijd, de economische groei is even voorbij. Net als u delen wij de zorgen die dit met zich meebrengt. Want hoe zit het in

Nadere informatie

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel Gebruik en waardering van het open water in Leiden Uitkomsten peiling LeidenPanel Colofon Serie Statistiek 2012 / 11 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, Beleidsonderzoek en Analyse (BOA) Postbus

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

Welkom. Agenda: 24 oktober 2018

Welkom. Agenda: 24 oktober 2018 Welkom Agenda: 24 oktober 2018 1. Opening 2. Stand van zaken Raadhuis, gemeente Oss 3. Gelegenheid tot het stellen van vragen 4. Uitkomst Locatiestudie Vidi Reo, gemeente Oss 5. Gelegenheid tot het stellen

Nadere informatie

Samenvatting Projectplan Victoriepark.

Samenvatting Projectplan Victoriepark. Samenvatting Projectplan Victoriepark. De Stichting Vrienden van Victorie heeft een plan ontwikkeld voor het oude IJkkantoor in het Victoriepark te Alkmaar. Het Victoriepark is een verwaarloosd stadspark

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Verbetering stationsomgeving Wezep

Verbetering stationsomgeving Wezep Verbetering stationsomgeving Wezep Startdocument Januari 2014 Intern projectnummer gemeente Oldebroek: E23 Kenmerk 164348 INHOUDSOPGAVE Inleiding. 3 Regiocontract. 3 Plangebied 3 Resultaat 4 Werkwijze.

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

Inspreeknotitie Energiebeleving Bbb PMA 8 januari 2015

Inspreeknotitie Energiebeleving Bbb PMA 8 januari 2015 Inspreeknotitie Energiebeleving Bbb PMA 8 januari 2015 Introductie Goedenavond, allereerst hartelijk dank voor de gelegenheid om vanavond in te spreken. Mijn naam is Arien Scholtens en ik spreek hier in

Nadere informatie

steenovens fortmond Beleef de leegte, ervaar het landschap

steenovens fortmond Beleef de leegte, ervaar het landschap steenovens fortmond Den Nul Beleef de leegte, ervaar het landschap Steenovens Fortmond Beleef de leegte, ervaar het landschap Aan de IJssel tussen Deventer en Zwolle hebben meer dan twintig steenovens

Nadere informatie

Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016

Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016 Beleid vrijkomende bedrijfsbebouwing buitengebied Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016 Agenda 1. Welkom 2. Inleiding (huidig beleid) 3. VAB s in Wierden - (Jochem Besten) 4. Leegstand perspectief

Nadere informatie

Voorwoord voorzitter Hanneke Stengs

Voorwoord voorzitter Hanneke Stengs Voorwoord voorzitter Hanneke Stengs Terugkijken en vooruitzien Als we terugkijken kunnen we zeggen dat we weer een succesvol jaar achter de rug hebben. Mensen hebben de weg naar ons weten te vinden en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Salland Actief Ontdek en doe mee! Iedereen Actief

Nieuwsbrief Salland Actief Ontdek en doe mee! Iedereen Actief Nieuwsbrief Salland Actief Ontdek en doe mee! Iedereen Actief Met gepaste trots presenteren wij u hierbij onze eerste nieuwsbrief aangepast sporten in de regio Salland. ONTDEK EN DOE MEE! Ontdek en doe

Nadere informatie

Zorg om het Dorp Mariahout

Zorg om het Dorp Mariahout Zorg om het Dorp Mariahout Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorg om het Dorp Mariahout Inleiding Bij het uitwerken van het opzetten van een koepel Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

SAMEN VOORUIT Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen

SAMEN VOORUIT Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen SAMEN VOORUIT 2018 2022 Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen VOOR WOORD Wij willen graag met u terugkijken naar het eerste jaar PvdA in deze periode. Allereerst de verkiezingsuitslag. We kregen 868 stemmen

Nadere informatie

Waarom een visie voor de binnenstad?

Waarom een visie voor de binnenstad? Waarom een visie voor de binnenstad? De gemeente Zaltbommel is bezig met het opstellen van een integrale visie voor de binnenstad. Het doel van de visie is om sturing te geven aan toekomstige ontwikkelingen

Nadere informatie

Bespreekpunten Kennis nemen van de stand van zaken wandelroutenetwerk Regio Amersfoort. Kennis nemen van de concept-uitvraag voor de offerte.

Bespreekpunten Kennis nemen van de stand van zaken wandelroutenetwerk Regio Amersfoort. Kennis nemen van de concept-uitvraag voor de offerte. Agendapunt 3 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Recreatie & Toerisme Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Wandelroutenetwerk Bijlagen : Concept-uitvraag offerte Bespreekpunten Kennis nemen

Nadere informatie

Kom het MEE - MAEKEN in Middelharnis!

Kom het MEE - MAEKEN in Middelharnis! Kom het MEE - MAEKEN in Middelharnis! Kom het mee maeken op Hernesseroord 1 Op het eiland Goeree Overflakkee, in Middelharnis, kun je het mee-maeken. Dicht bij het water dat Goeree Overflakkee omringt,

Nadere informatie

J.A.E. Landwehr 27 september 2018

J.A.E. Landwehr 27 september 2018 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering J.A.E. Landwehr 27 september 2018 Datum voorstel 29 mei 2018 Agendapunt Onderwerp Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 8661 / CM. van Dam/E.P. van Andel

Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 8661 / CM. van Dam/E.P. van Andel gemeente WOERDEN Gemeenteraad Gemeente Woerden 12.007774 Blekerijlaan 14 3447 GR Woerden Postbus 45 3440 AA Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 25/04/2012 Griffie Telefoon

Nadere informatie

Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen.

Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen. Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen. Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. CONCEPT.

Nadere informatie

Culemborg: ambities van een Vrijstad

Culemborg: ambities van een Vrijstad Culemborg: ambities van een Vrijstad 1. Kenmerken Culemborg Beeld Culemborg is bekend vanwege de historische binnenstad en centrale ligging. Historie, monumenten en beeldbepalende panden, Vrijstad, water,

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Nieuwsbrief schooljaar

Nieuwsbrief schooljaar Nieuwsbrief schooljaar 2019-2020 Waarom deze Nieuwsbrief In Nieuwegein, IJsselstein en Houten begeleiden 30 thuismentoren wekelijks 34 (brugklas)leerlingen. Eens per jaar laten we met een Nieuwsbrief graag

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28

Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28 hom geven Zwolle Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28 Zwolle laat van zich horen! Samen praten over wat we willen met Zwolle, nieuwsgierig zijn naar onze eigenheid en

Nadere informatie

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER LANDGRAAF Grenzeloos samenwerken Bosbeheer Landgraaf wil samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Nadere informatie

Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom.

Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. De bijeenkomst is georganiseerd omdat de raad meer informatie van het college wil over de effecten van een mogelijk Van der

Nadere informatie

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD)

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD) Verslag U bent aan de buurt Berkum 29 mei 2013 Aanvang Locatie Aanwezige functionarissen Aanwezig vanuit de politiek 20.00 uur Wijkcentrum De Weijenbelt Hans Kempenaar (voorzitter) Erik Dannenberg (wijkwethouder)

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Le Tour Utrecht

Achtergrondinformatie Le Tour Utrecht Achtergrondinformatie Le Tour Utrecht Algemeen Facts & Figures (1) Tour editie nummer 102 4.500 mensen organisatie 2.400 journalisten 22 ploegen, 198 renners 3.600 km parcours van Utrecht naar Parijs Facts

Nadere informatie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie Park Rijnhuizen Levendige cultuurhistorie Storytelling: hoe vertel je een goed verhaal? Personages Gebeurtenis Conflict Emoties Twist of plot Stimuleer alle zintuigen Interpretatie: wat is het en hoe kan

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45 *Z089685A57C* Naam project Gegevens aanvrager Kwaliteitsbeleving Havenkanaal Oude-Tonge Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres

Nadere informatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Situering De LEADER-groep is zich bewust van de afnemende kennis over het platteland in de gehele samenleving. De evolutie in de Europese samenleving maakt dat mensen

Nadere informatie

Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst.

Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst. Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst. Missie uit: Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 Ontdekken en Verbinden Programma 18.00

Nadere informatie

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 4, oktober 2016

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 4, oktober 2016 In deze nieuwsbrief leest u over de laatste stand van zaken over het project Poort van Hoorn. De Poort van Hoorn omvat het stationsgebied en omgeving. Dit is een centrale plek in onze stad en hét mobiliteitsknooppunt

Nadere informatie

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 Beleidsplan Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 1 1. Inleiding Pagina 3 2. Doelstellingen 3 3. Collectie 4 4. Tentoonstellingen 4 5. Organisatie 5 6. Samenvatting 6 2 1. INLEIDING Voor u ligt

Nadere informatie

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Omgevingsvisie Westvoorne 2030 19 maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Welkom en opening wethouder Bert van der Meij Inhoud

Nadere informatie

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron:

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron: Medemblik Medemblik Introductie De stad Medemblik maakt deel uit van de Noord-Hollandse gemeente met dezelfde naam. De gemeente Medemblik bestaat uit 15 kernen met in totaal 43.000 inwoners. Wervershoof

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

de Bibliotheek aan den IJssel

de Bibliotheek aan den IJssel Onderzoek 2-2014 Vindbaarheid en presentatie de Bibliotheek aan den IJssel Een onderzoek onder klanten over de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek Samenvatting - onepager Binnenkomst

Nadere informatie

FEITEN & CIJFERS FACTSHEET

FEITEN & CIJFERS FACTSHEET FEITEN & CIJFERS FACTSHEET REGIOMONITOR 215 MarketingOost & Twents Bureau voor Toerisme INLEIDING De vrijetijdssector is een onmisbare sector in Overijssel. Vanuit Marketing Impuls Toerisme Overijssel

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo Agenda 1. Inleiding en achtergrond 2. Betrokken partijen 3. Financiële bijdragen partijen 4. Geschiedenis, huidige situatie en aanleiding 5.

Nadere informatie

Drone Luchthaven Fortmond Herbestemmingsvisie, Team Weldoeners Ruimte voor Ruimdenkers

Drone Luchthaven Fortmond Herbestemmingsvisie, Team Weldoeners Ruimte voor Ruimdenkers Drone Luchthaven Fortmond Herbestemmingsvisie, Team Weldoeners Ruimte voor Ruimdenkers Artist impression: Drone Luchthaven Fortmond, Team Weldoeners. Artist impression: Drone Luchthaven Fortmond, Team

Nadere informatie

LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA

LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA STRATEGIE KLIMAATBESTENDIGHEID & MEERLAAGSVEILIGHEID IJSSEL-VECHTDELTA De IJssel-Vechtdelta is een gebied dat onderdeel

Nadere informatie

Groen in de stad. Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies. Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink

Groen in de stad. Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies. Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink Groen in de stad Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies IPO werkgroep Natuurbeleid, 5 april 2016 Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink Op zoek naar nieuw handelingsperspectief

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe.

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe. Veluwse Hanze Bezoek Statenleden Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem De Veluwe Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen HanZe StedeN Wat is De Hanze Wereldzeeën werden bedwongen door de Hanzekooplieden

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten maken bekend dat zij in hun vergadering van 10 juli 2018 onder nummer het volgende besluit hebben genomen:

Gedeputeerde Staten maken bekend dat zij in hun vergadering van 10 juli 2018 onder nummer het volgende besluit hebben genomen: CVDR Officiële uitgave van Flevoland. Nr. CVDR612017_1 1 augustus 2018 Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland houdende regels omtrent dienst van algemeen economisch belang (DAEB) inzake

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie