oktober 2010 nulnummer cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul natuur recreatie toerisme historie educatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "oktober 2010 nulnummer cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul natuur recreatie toerisme historie educatie"

Transcriptie

1 0 1 educatie historie toerisme nulnummer oktober 2010 periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul recreatie natuur cultuur

2 Bouw Infocentrum IJssel Den Nul van start Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar 29 oktober 2010 gaat dan toch de boeken in als de datum, waarop het officiële startsein voor de bouw van het Infocentrum IJssel Den Nul is gegeven. Een gebouw dat eigenlijk symbool staat voor een intensieve samenwerking tussen partijen, die elkaar voorheen soms niet eens kenden. Het traject ging enkele jaren geleden van start met een beperkt aantal deelnemers, maar gedurende de rit merkten de initiatiefnemers Staatsbosbeheer en Historische Vereniging t Olster Erfgoed, dat uitbreiding van partners noodzakelijk was. Zo werd SallandWonen ingeschakeld voor de bouw, de Stichting Kulturhus Olst-Wijhe voor het beheer en JP van den Bent stichting voor de horeca. Het Infocentrum IJssel Den Nul is gelegen in een prachtig natuurgebied. Er zal dus veel informatie worden gegeven over IJssel en uiterwaarden en over allerlei ontwikkelingen op het gebied van natuur en recreatie. Daarnaast is er aandacht voor historie en cultuur van en uit de omgeving. Kortom, het wordt een multifunctioneel gebouw, waarin zowel de toeristen c.q. Met gevoel zorgen voor de Natuurlijk zal niemand klagen als een woningcorporatie zich alleen richt op de bouw, verhuur en verkoop van woningen. SallandWonen vindt echter dat haar verantwoordelijkheid verder gaat. Ze voelt zich verbonden met de leefomgeving en wil daaraan graag een bijdrage leveren. Een droom, die heel lang g Pionieren. Dat is wel een woord dat past bij de mensen van Staatsbosbeheer. Soms moet je het namelijk aandurven om de gebaande paden te verlaten en kansen te grijpen als deze zich voordoen. Het bovenstaande lijkt goed van toepassing op de deelname in het Infocentrum IJssel Den Nul. Ook al betekent dit dat afstand wordt gedaan van de vertrouwde locatie op landgoed Nijendal bij Olst.

3 De Lange Kolk is een natuurplas van Staatsbosbeheer waarin gewoon kan worden gezwommen. Het Infocentrum IJssel Den Nul zal aan de rand van deze plas verrijzen. recreanten als de inwoners van de gemeente Olst-Wijhe zich thuis zullen voelen. Als alles volgens planning verloopt, zal het Infocentrum IJssel Den Nul in de loop van 2011 de eerste bezoekers kunnen ontvangen. steentjes Dat was voor haar reden om in de rijdende trein van het Infocentrum IJssel Den Nul te stappen. De ervaringen met maatschappelijk vastgoed, zoals met de Kulturhusen in Olst, Broekland en Raalte, komen daarbij goed van pas. SallandWonen neemt op verzoek graag de bouw van het Infocentrum IJssel Den Nul voor haar rekening, maar voor het beheer is ze blij met de expertise van de Stichting Kulturhus Olst-Wijhe eleden begon Staatsbosbeheer is één van de initiatiefnemers van het concept Infocentrum IJssel Den Nul. Een droom, die heel lang geleden bij een aantal mensen is begonnen, benadrukt woordvoerder Martin Roos op fraaie wijze dat het vanaf de start een project met meerdere partners was. Dit maakt het meteen uniek en binnen Staatsbosbeheer zelfs een voorbeeldproject. Het heeft energie gekost om te ontdekken waar ieders belang ligt en hoe we samen tot iets moois kunnen komen, maar het is absoluut de moeite waard geweest. Roos durft het zelfs aan om de samenwerking tussen de diverse partijen als grensverleggend te omschrijven. We hebben allemaal buiten onze eigen poorten moeten kijken. Het voelt echt dat we samen tot dit punt zijn gekomen. Een krachtenbundeling om natuur, cultuur, historie en recreatie bij elkaar te brengen. Niet allemaal apart, maar samen verbindingen leggen. Het Infocentrum IJssel Den Nul ligt volgens hem op een heel mooi, recreatief punt. Zeker ook dankzij de combinatie met recreatieplas De Lange Kolk is het een locatie, die aansluit bij onze wens om meer contact met de buitenwereld te krijgen. We willen er een levendige plek van maken. Daarom hebben we er ook voor gekozen om een kantoor voor onze boswachter voor het IJsselgebied te creëren. Op die manier is zij voor iedereen aanspreekbaar.

4 Provincie op de regisseurs Natuurlijk heb je acteurs nodig om een film te maken, maar wat maakt een film tot een film, die in aanmerking komt voor een Oscar? Een regisseur, die in de loop der jaren heeft gewerkt aan een vlekkeloze reputatie, heeft dan absoluut meerwaarde. Dezelfde situatie is min of meer van toepassing op het Infocentrum IJssel Den Nul. Diverse partners werken samen en de provincie Overijssel levert vanuit de regisseurstoel een belangrijke bijdrage. Helicopterview Een regisseur moet ook de helicopterview bewaken en dat is precies wat gedeputeerde Piet Jansen voor ogen staat. DLG: natuur en recreatie samen in goede harmonie Het Infocentrum IJssel Den Nul is volgens Matthijs Logtenberg van Dienst Landelijk Gebied (DLG) een goed voorbeeld van harmonie tussen de functies natuur en recreatie. Bij de ontwikkeling van het Infocentrum is er aandacht voor afstemming tussen de twee. DLG, een agentschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit levert binnen het programma NURG (Nadere Uitwerking Rivieren Gebied) een bijdrage aan vele projecten langs de grote rivieren. Naast de natuurontwikkeling neemt DLG ook de inrichting van het terrein rond het Infocentrum voor haar rekening. Tegelijk levert DLG een bijdrage aan een expositie over de natuurontwikkeling langs de IJssel. Logtenberg: De verwachting is dat we eind 2015 klaar zijn met de ontwikkeling van de natuur voor de IJsseluiterwaarden. Dan zullen we het gebied overdragen aan Staatsbosbeheer en zit ons werk er hier op. Prachtige kans op maatwe De JP van den Bent stichting is één van de deelnemers van het laatste uur in het Infocentrum IJssel Den Nul. Directeur Ruud Klarenbeek kreeg via zijn vrijwilligerswerk bij t Olster Erfgoed lucht van het initiatief, zag een unieke kans en greep deze met beide handen aan. Gezien door de bril van de professionele gehandicaptenzorg is dit een ontzettend mooie werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. De overkant wordt niet vergeten: Een pontje verschaft de Welsummer ook de kans te genieten van het Infocentrum IJssel Den Nul. De overtocht is een prachtige belevenis.

5 toel Het Infocentrum IJssel Den Nul is onderdeel van een groter geheel, namelijk de totale inrichting en ontwikkeling van het gebied IJsseluiterwaarden Olst. In eerste instantie draaide het om natuurontwikkeling en recreatie, maar we hebben nu ook een opgave in het kader van Ruimte voor de Rivier. Bovendien spelen er meer zaken, zoals de sanering van het Olasfa-terrein, waarvan wij ook de trekker zijn. Naast woorden ook daden De provincie Overijssel is een groot voorstander van een Infocentrum IJssel Den Nul. Dat laat ze horen in mooie bewoordingen, maar ook in daden. Er is namelijk een financiële bijdrage van maar liefst vijf ton verstrekt. Wat ons betreft, gaat de rol verder dan een informatiecentrum. Het moet een regionaal punt voor ontmoeting, informatie, educatie en natuurhistorie worden, aldus de gedeputeerde, die vooralsnog geen plannen heeft om een bijdrage te leveren aan de exploitatie. Voor uw eigen helicopterview over de Duursche Waarden kunt u de uitkijktoren bij Fortmond beklimmen. Naast een prachtig uitzicht over IJssel en uiterwaarden biedt het ook een kijkje in de broodtrommel van de argeloze voorbijganger. rk Volgens de directeur sluit het uitstekend aan bij de visie van de JP van den Bent stichting. We willen onze cliënten aangepast werk geven, maar het is meer dan dat. Geef ze een plek, waar ze daadwerkelijk iets kunnen betekenen. Niet de arbeidsprestatie staat voorop maar het welzijn van de cliënten en de betekenis die ze kunnen hebben. Een invulling met horeca in een bezoekerscentrumachtige constructie zoals bij het Infocentrum is ideaal, want het gaat er relaxed aan toe. De mensen zijn niet zo haastig als bijvoorbeeld in de binnenstad. Klarenbeek benadrukt dat de JP van den Bent stichting geen exploitant is van het horecagedeelte in het Infocentrum. De cliënten zullen daar wel assistentie verlenen en allerlei hand- en spandiensten verrichten met betrekking tot het onderhoud van het vijf hectare grote terrein. Overigens zien we het wel als een groeiproces. We moeten steeds kijken of het concept moet worden bijgesteld. Maar, op voorhand zijn we hier erg enthousiast over. Het is een unieke kans om maatwerk te leveren.

6 Ieder zijn eigen inbreng, maar samen sterker Het traject om te komen tot de ontwikkeling van natuur en recreatie in de uiterwaarden van Olst is al voor het aantreden van burgemeester Ton Strien van start gegaan. De eerste burger van Olst-Wijhe had echter weinig tijd nodig om er warme gevoelens bij te krijgen. Een dynamisch gebied met veel ontwikkelingen en kansen, omschrijft hij de plek waar binnen afzienbare tijd het Infocentrum IJssel Den Nul zal verrijzen. Aanjager Volgens Strien mag een groot deel van de credits worden doorgeschoven naar oud-wethouder Jonny Hollander, die een belangrijke gangmaker was om tot het Infocentrum Den Nul te komen. Een project, waarin meerdere partijen goed met elkaar samenwerken. Het hele traject is te vergelijken met een olievlek. Steeds meer partners zijn aangehaakt en dat heeft er mede voor gezorgd dat de ambities in de loop van de tijd zijn bijgesteld. Elk van de partijen heeft zijn eigen inbreng, maar ook een meerwaarde voor het totaal. Dat is de basis voor een vruchtbare en langdurige samenwerking. De rol van de gemeente Olst-Wijhe ligt vooral op het terrein van planologie en facilitering, maar ze treedt tevens op als financier. We leveren geen directe bijdrage aan de exploitatie, maar geven bijvoorbeeld wel subsidie aan t Olster Erfgoed om te voorzien in haar huisvestingskosten. We zijn zelfs aanjager geweest in de verhuizing van t Olster Erfgoed, omdat ze daar goed tot hun recht komen. Spannend en uitdagend De Stichting Kulturhus Olst-Wijhe heeft in de loop der jaren al veel ervaring opgedaan met beheer en exploitatie van verschillende gebouwen. Natuurlijk met het Holstohus in Olst, maar ook met Zalencentrum Wesepe en het SPOC in Wijhe. Die routine komt goed van pas in haar rol als beheerder en exploitant van Infocentrum IJssel Den Nul. Het werkt allemaal volgens dezelfde principes, maar het is zeker wel spannend en uitdagend, vertelt directeur Angelieke Eindelijk etalage voor Olster Erfgoed Soms kun je als vereniging ambities hebben, maar ontbreken de mogelijkheden om ze te realiseren. Deze constatering gold jarenlang ook voor t Olster Erfgoed. De locatie aan de Veerweg kon alleen worden gebruikt voor opslag, dus er was grote behoefte aan een mooie ruimte om de cultuurhistorie van Olst en omgeving aan het publiek te kunnen tonen. Toen zich de kans voordeed om samen met Staatsbosbeheer op te trekken in de ontwikkeling van het Infocentrum hoefde t Olster Erfgoed niet lang na te denken. Al helemaal niet, toen ook de gemeente Olst-Wijhe bereid was om een subsidiebedrag voor de huisvesting op tafel te leggen. Wij zullen er een grote leeshoek inrichten met materiaal uit ons archief en we gaan exposities verzorgen, aldus een enthousiaste Lammert Halfwerk van t Olster Erfgoed.

7 Net als de restanten van de steenfabriek Fortmond, zal ook het Infocentrum IJssel Den Nul een baken in de Duursche Waarden worden. De burgemeester heeft hoge verwachtingen van het Infocentrum IJssel in Den Nul. Het wordt een pand dat tot de verbeelding gaat spreken en het is een mooie aanvulling op het aanbod aan recreatieve locaties in onze gemeente. Ook sluit het goed aan bij de openstelling van de uiterwaarden bij Fortmond. Een belangrijke opdracht is om het geen geïsoleerd pand te laten worden. Het moet onderdeel worden van een netwerk van recreatieve voorzieningen, aldus Strien, die van mening is dat de inwoners van Olst-Wijhe best trots mogen zijn op de nieuwe aanwinst. Het past prima in ons streven naar kleinschalige recreatiemogelijkheden. We zitten hier niet te wachten op massatoerisme. Huisman. Het is weer eens wat anders dan cultuur (Holstohus), horeca (Zalencentrum) of sport (SPOC). Je werkt samen met meerdere en voor ons nieuwe partners. Eigenlijk zorgen wij voor de structuur, zodat alles gladjes verloopt. We verhuren de ruimtes aan vaste huurders of aan partijen, die een dagdeel willen huren. Daarnaast verlenen we ondersteuning bij het werven en de scholing van vrijwilligers en de programmering. We hebben hoge verwachtingen van het Infocentrum IJssel Den Nul. Het is een fantastische plek. Puzzelstukjes, die in elkaar vallen In het project Infocentrum IJssel Den Nul schuiven diverse partijen aan tafel, maar het is goed om een externe kracht in te schakelen om het geheel in goede banen te leiden. Dat is Wim van Harmelen van O4-projecten geworden. In maart 2008 ben ik door JP van den Bent stichting gevraagd om als procesmanager op te treden. Als aanjager moest ik trachten om knopen doorgehakt te krijgen. Soms waren er wel lastige overlegsituaties, maar iedereen was enthousiast en er van overtuigd dat het moest slagen. We hebben gezocht naar een duurzame en toekomstgerichte oplossing. Dankzij de betrokkenheid van SallandWonen voor het bouwen en de Stichting Kulturhus Olst-Wijhe voor het beheer is dat gelukt. Dat het Infocentrum er nu gaat komen, is in feite het beste bewijs dat de puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen.

8 colofon Nulnummer is een initiatief van Infocentrum IJssel Den Nul en wordt mede mogelijk gemaakt door: Staatsbosbeheer, Historische Vereniging t Olster Erfgoed, JP van den Bent stichting, Dienst Landelijk Gebied, SallandWonen, Stichting Kulturhus Olst-Wijhe, gemeente Olst-Wijhe, en door subsidie van provincie Overijssel en EU. Mooie ruimte voor cultuurhistorie van Olst en omgeving Lammert Halfwerk van t Olster Erfgoed Voorbeeldproject binnen Staatsbosbeheer Martin Roos van Staatsbosbeheer Regionaal punt voor ontmoeting, informatie, educatie en natuurhistorie Gedeputeerde Piet Jansen van provincie Overijssel

juli 2011 nulnummer cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul natuur recreatie toerisme historie educatie

juli 2011 nulnummer cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul natuur recreatie toerisme historie educatie educatie historie toerisme nulnummer recreatie natuur cultuur periodiek informatieblad Infocentrum IJssel Den Nul juli 2011 02 We liggen mooi op schema 13 Juli. Die datum mag volgens projectleider Henny

Nadere informatie

Een opening met Koninklijke allure! EXTRA EDITIE. Infocentrum IJssel Den Nul

Een opening met Koninklijke allure! EXTRA EDITIE. Infocentrum IJssel Den Nul EXTRA EDITIE Infocentrum IJssel Den Nul Een opening met Koninklijke allure! Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven nemen de tijd bij de opening van het Infocentrum IJssel Den Nul Een opening van

Nadere informatie

SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN

SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN CLIËNTEN GAAN SURVIVALLEN IN DE ARDENNEN in dit artikel: > rinkelend belletje > weekend Ardennen > stuk sterker geworden > iedereen geweldig bijgedragen Al een aantal jaren worden

Nadere informatie

Bouwspecial Vecht en IJssel

Bouwspecial Vecht en IJssel Bouwspecial Vecht en IJssel Ewoud - Nieuw Transwijk - Zuilen mei 2011 Het is alweer enige tijd geleden dat er een bouwspecial is uitgebracht. Na de fusie tussen Ewoud en de SHBU (Transwijk en Zuylenstede)

Nadere informatie

Boventallig? Pech. Of toch niet?

Boventallig? Pech. Of toch niet? Boventallig? Pech. Of toch niet? Op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Harriët (37, foto) werkt drie jaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerst als projectleider ICT. Maar de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Projectplan Fruitrijk Fase 2

Projectplan Fruitrijk Fase 2 Projectplan Fruitrijk Fase 2 Ontwikkeling van een gebiedseigen attractie voor Rivierenland 1) Inleiding Uit de Monitor Vrijetijdseconomie, in opdracht van het RBT Rivierenland, is gebleken dat de economische

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Thijplein KM Rossum Tel

Thijplein KM Rossum Tel Thijplein 1 7596 KM Rossum Tel. 0541-625824 www.kulturhus-de-cocer.nl Inhoud 1. Het Kulturhus.... 2 1.1. Doelstelling... 2 1.2. Organisatie... 2 1.3. Huisvesting... 2 1.4. Beheer en openingstijden... 2

Nadere informatie

Grip op accommodatie beheer. een gezonde instelling. advies - begeleiding - software

Grip op accommodatie beheer. een gezonde instelling. advies - begeleiding - software Grip op accommodatie beheer een gezonde instelling advies - begeleiding - software Maurits Jansen, manager Vastgoed & ICT bij de zorginstelling Abrona Abrona is een christelijke organisatie die is gespecialiseerd

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014 Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Eemsmond Maarweg 6 9981 KZ Uithuizen 0595-432603 www.peuterspeelzaleneemsmond.

Jaarverslag 2013-2014 Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Eemsmond Maarweg 6 9981 KZ Uithuizen 0595-432603 www.peuterspeelzaleneemsmond. Spelend leren Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken Confucius 1 Jaarverslag 2013-2014 Stichting Peuterspeelzalen

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt.

Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt. Het mooiste van mijn beroep GEVEN VAN LIEFDE ÉN ZORG één druk op de knop PERSOONLIJK ALARM Lekker makkelijk! MAALTIJDSERVICE Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt.

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Start brede school Steenvoorde Met deze nieuwsbrief informeren wij jou als medewerker van de toekomstige brede school Steenvoorde over de voortgang van onze brede school.

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen. sept 2009

Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen. sept 2009 sept 2009 7 Foto: Marcel Bosmans, Gemerts Nieuwsblad Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen Op 16 september hebben de gemeente Gemert-Bakel en BL Huisvesting de exploitatieovereenkomst

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

Dharma DE WARME CHARME VAN

Dharma DE WARME CHARME VAN REPORTAGE Dharma DE WARME CHARME VAN Het enthousiast kloppend hart van Kortrijk heeft er sinds kort een uniek adresje bij. Met Bed&Breakfast Dharma maakt gastvrouw Linda haar droom waar en garandeert ze

Nadere informatie

ditie E Sprengenhof www.atlant.nl

ditie E Sprengenhof www.atlant.nl Wonen in Sprengenhof Sprengenhof ligt op een prachtige locatie Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum Sprengenhof. Ugchelen heeft een dorps karakter. Dit

Nadere informatie

De Werkschoolregisseur Gangmaker, ontzorger en maatwerker in de regio. De Werkschool. Worden wie je bent

De Werkschoolregisseur Gangmaker, ontzorger en maatwerker in de regio. De Werkschool. Worden wie je bent De Werkschoolregisseur Gangmaker, ontzorger en maatwerker in de regio De Werkschool Worden wie je bent De Werkschoolregisseur Gangmaker, ontzorger en maatwerker in de regio Om de landelijke formule van

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

Vangnetteam Parkstad. Secretariaat Meldpunt: T 045 573 65 99 Bezoekadres: Raadhuisstraat 3, 6444 AA Brunssum

Vangnetteam Parkstad. Secretariaat Meldpunt: T 045 573 65 99 Bezoekadres: Raadhuisstraat 3, 6444 AA Brunssum Secretariaat Meldpunt: Vangnetteam Parkstad Extra ondersteuning voor wie dat gebruiken kan... 1 2 3 4 5 9 10 6 Soms kunnen mensen wel eens wat extra hulp gebruiken. Al vinden veel mensen het lastig om

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Acquisto 6/1+ 03-07-2006 13:10 Pagina 1

Acquisto 6/1+ 03-07-2006 13:10 Pagina 1 Acquisto 6/1+ 03-07-2006 13:10 Pagina 1 Acquisto 6/1+ 03-07-2006 13:11 Pagina 2 Het is een plek om jaloers op te worden. De zon spiegelt zich in het kabbelende water van een weidse plas. De oevers zijn

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

De Verhuismakelaar Verhuiscoördinatie

De Verhuismakelaar Verhuiscoördinatie Verhuiscoördinatie Pagina 1 Een nieuw pand! Eindelijk gevonden! Het juiste pand op de juiste locatie. U heeft de sleutel op zak en de verhuizing kan beginnen, maar waar begint u? Er moeten aanpassingen

Nadere informatie

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur Hoe ontwikkel ik Ineke Strouken een ijzersterk volkscultuurproject? Geachte dames en heren, Welkom op deze studiedag Hoe ontwikkel ik een ijzersterk volkscultuurproject. Sinds een tweetal jaren staat volkscultuur

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein Samen de samenleving sterker maken Estinea, partner in het sociaal domein Estinea biedt professionele ondersteuning aan mensen met een beperking. Meedoen? Gewoon doen! Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Scholieren enthousiast maken voor de techniek

Scholieren enthousiast maken voor de techniek Scholieren enthousiast maken voor de techniek Woorden van deze les de behoefte het imago de servicetechnicus de installatie uitdagend communiceren de installatietechniek carrière maken het project het

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

LAANZICHT 33 8271 JZ IJSSELMUIDEN

LAANZICHT 33 8271 JZ IJSSELMUIDEN LAANZICHT 33 8271 JZ IJSSELMUIDEN HOKSBERGEN MAKELAARDIJ Oudestraat 172 - Kampen -Tel (038) 333 10 43 Fax (038) 333 31 72 Mooi appartement met een woonkamer met open keuken, balkon en ruime slaapkamer

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Samenwerken in de regio, hoe ziet dat eruit? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje

Samenwerken in de regio, hoe ziet dat eruit? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje Samenwerken in de regio, hoe ziet dat eruit? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje We willen samen strijden voor gezonde lucht en gezonde longen. We willen longziekten de wereld uit helpen

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Inhoud Doelstelling provincie Presentatie forten Vragen Veel actoren veel belangen 2 provincies 19 gemeenten 3 waterschappen 19 eigenaren 42 beheerders Plek

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD

SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD Van een bovengrondse fietsenzee naar een ondergrondse stalling 98 Gebiedsontwikkeling Tot 2015 doorkliefde de spoorlijn het oude Delft en konden

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki?

Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki? 7. Bijlage Resultaten enquête Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki? 1. Waarom ben je aan het project begonnen? (Για ποιό λόγο ξεκίνθςεσ να ςυμμετζχεισ

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

De sleutel tot gemeentelijk vastgoed aan initiatieven van Amsterdammers Een alternatieve vastgoedstrategie

De sleutel tot gemeentelijk vastgoed aan initiatieven van Amsterdammers Een alternatieve vastgoedstrategie Voordracht voor de raadsvergadering van Jaar 2014 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening 18 maart 2014 Tekst wordt gepubliceerd in Tekst wordt gepubliceerd in Onderwerp

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

> > > > > > > > > > > uw verhuizing. in goede handen > > > > > > > > > > > > > Jac Den Hollander. Verhuizingen

> > > > > > > > > > > uw verhuizing. in goede handen > > > > > > > > > > > > > Jac Den Hollander. Verhuizingen uw verhuizing in goede handen Jac Den Hollander Verhuizingen Jac Den Hollander, dat geeft rust Zorgeloos verhuizen van A naar B? Niemand verhuist vaker dan Jac Den Hollander Verhuizingen. Wij hebben de

Nadere informatie

OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT

OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT E-blog OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT Reeks: bestuurders over vitaliteit Colofon: einde artikel Wilma de Jong, lid van de Raad van Bestuur van BrabantZorg, is een kordate

Nadere informatie

Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter?

Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter? Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter? Inleiding In deze notitie staan de tips en adviezen uit het project Samen op zoek naar verandering. Ze zijn het resultaat

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO carintreggeland huis T GERBRAND HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Dinsdag 10 november 2015 Vanaf 12.00 uur Grolsch Veste Colosseum 65 7521 PP ENSCHEDE (ingang kanaalzijde) Om kennis over de

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Zen in Salland. Nieuwsbrief januari februari 2016

Zen in Salland. Nieuwsbrief januari februari 2016 Zen in Salland www.zeninsalland.nl over gaat In stilte ontdek je waar je leven Nieuwsbrief januari februari 2016 In dit nummer: 3 januari 10 januari 28 januari 18 20 maart Zen in Salland De deelnemersbijdrage

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

Ouderenzorg t Boerenerf

Ouderenzorg t Boerenerf Urkerweg 10 8303 BX Emmeloord Tel: 0527 616166 Fax: 0527 239441 Mail: ouderenzorg@het-boerenerf.nl Website: www.het-boerenerf.nl Jaarverslag Januari 2012 - december 2012 Ouderenzorg t Boerenerf Boerderijnummer:

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Rabobank Graafschap-Midden

Rabobank Graafschap-Midden Rabobank Graafschap-Midden Geen gouden kranen. Wel gekleurde banken. Rabobank Graafschap-Midden kiest voor Gispen. Als één woord typerend voor de Achterhoek is, is dat waarschijnlijk nuchterheid. Tijdens

Nadere informatie

DeBeekseBron gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014!

DeBeekseBron gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014! Nr 1 Nieuwsbrief Wij wensen u een groene Kerst en een gelukkig en duurzaam 2014! gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014! De start van, de meest duurzame wijk van Limburg,

Nadere informatie

Stichting Mama Alice

Stichting Mama Alice Straatkinderen Je bent thuis een extra zorg want je schoolgeld kan niet betaald worden. Er is geen geld voor eten. s Avonds word je de straat opgestuurd en je mag pas thuis komen als je geld verdiend hebt

Nadere informatie

Bewonersbeheer in Ons Huis te Sint Annaparochie

Bewonersbeheer in Ons Huis te Sint Annaparochie Bewonersbeheer in Ons Huis te Sint Annaparochie Ons Huis ligt centraal in Sint Annaparochie, gemeente Het Bildt, ten noordwesten van Leeuwarden. Het gebouw is van 2007 en heeft een bruto vloeroppervlak

Nadere informatie

Veranderen doet pijn. Dat moet je bespreekbaar maken

Veranderen doet pijn. Dat moet je bespreekbaar maken LEREND VERANDEREN IN HAARLEMMERMEER Veranderen doet pijn. Dat moet je bespreekbaar maken Tekst: Fenny Brandsma / Fotografie: Kees Winkelman Wie in een organisatie succesvol veranderingen wil realiseren,

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep?

Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep? Welke schrijfster bezocht jullie? Hebben jullie alle informatie tijdig ontvangen? Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep? Wat vonden

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Inleiding In dit boekje leest u in hoofdlijnen hoe het ontwerp van de Beuningse uiterwaarden er uit ziet.

Nadere informatie

Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef

Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef Welkom bij De Goede Zorg Zelf zorg kiezen Bij De Goede Zorg kiest u zelf de zorg of hulp die u nodig heeft. Onze dienstverlening is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

competenties en voorbeeldvragen

competenties en voorbeeldvragen competenties en voorbeeldvragen 1 Aanpassingsvermogen Blijft doelmatig handelen door zich aan te passen aan een veranderende omgeving of veranderende taken, andere vakgebieden of verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Een recept voor Vakmanschap. Bejegeningsstijl en opleiding van personeel

Een recept voor Vakmanschap. Bejegeningsstijl en opleiding van personeel Een recept voor Vakmanschap Bejegeningsstijl en opleiding van personeel 6 november 2015 Veiligheid, humaniteit en re-socialisatie 2 De cruciale schakel Het personeel is de cruciale schakel om de missie

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Perspectief voor iedereen In Nederland krijgen jaarlijks duizenden mensen te maken met blijvende slechtziendheid of blindheid. Wanneer

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie