VOOR BELEID WAAR WEL TOEKOMST IN ZIT! Algemene beschouwingen GroenLinks 4 en 8 november 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOOR BELEID WAAR WEL TOEKOMST IN ZIT! Algemene beschouwingen GroenLinks 4 en 8 november 2010"

Transcriptie

1 Algemene beschouwingen GroenLinks 4 en 8 november 2010 VOOR BELEID WAAR WEL TOEKOMST IN ZIT!

2 Waar gaan wij naar toe? VZ, De regio Zuid-Limburg zit met een vet probleem. Je hoeft de krant maar open te slaan, de tv maar aan te zetten en de deprimerende teksten vliegen je om de oren: Zuid-Limburg ontgroent, Zuid-Limburg vergrijst en Zuid-Limburg krimpt. Jongeren komen niet aan de slag, de hogeropgeleiden trekken weg en blijven hangen elders in het land, waar wel werk te vinden is. Onze gemeente zit hier middenin: letterlijk en figuurlijk. We zitten in zwaar weer veelal door omstandigheden van buiten af. Zeker ook financieel, want de Rijksbijdragen lopen terug, terwijl er steeds meer taken op de gemeente afkomen. Niet gemakkelijk, dat vindt GroenLinks ook. Maar juist in deze tijden verwacht GroenLinks van het college een visie op hoe hier mee om te gaan. GroenLinks heeft hier al vele malen om gevraagd in de vorige coalitieperiode, maar wij moeten vaststellen dat met de huidige coalitie die roep alleen maar sterker wordt. Maatwerk was het toverwoord van het coalitieakkoord dat in het voorjaar werd gepresenteerd. Wij hebben inmiddels begrepen wat hiermee wordt bedoeld: bezuinigen zonder beleid. De coalitie gaf dat toen immers zelf ook al aan: we zitten niet te wachten op nieuwe visies. Die belofte hebben ze in ieder geval al wel waar gemaakt. en visieloos besturen heeft desastreuze gevolgen. Nu, maar met name op de lange termijn. Vanavond behandelen we de eerste begroting van deze coalitie. Een begroting die, zonder raadsbesluit, is gebaseerd op de verkoop van zwembad Mosaqua. Een begroting waarin een van de grootste kostenposten, het accommodatiebeleid niet is doorgerekend, een begroting die verder bestaat uit een bloemlezing van allerhande bezuinigingen, waarvan het college zelf ook de consequenties niet overziet, gezien de antwoorden die wij op onze vragen hebben gekregen. De term onderbenutting was steeds de reden voor bezuinigen. Maar betreft het hier een te ruim budget, omdat alle raadsdoelen zijn bereikt of gaat het om plannen die niet zijn uitgevoerd? Wij vrezen dat met name het laatste aan de hand is.

3 Een voorbeeld: Al jaren pleit de raad voor eetpunten om de sociale samenhang te bevorderen en eenzaamheid van met name ouderen tegen te gaan. Toch wordt er bezuinigd op de post ouderen omdat er sprake zou zijn van onderbenutting. Een tweede voorbeeld is de post logopedie. Nu wordt voorgesteld om deze post geheel te laten vervallen. Maar wat betekent dat? Momenteel worden alle leerlingen op de basisscholen allemaal gescreend, hieruit volgt wel of geen behandeling. Deze behandeling wordt door de verzekering vergoed. Maar wat gebeurt er met de kinderen van ouders die niet zo opgeleid zijn dat zij herkennen dat hun kind logopedische hulp nodig heeft? Waarschijnlijk niets. Tenslotte valt ons op dat deze begroting met name inhakt op de portefeuilles van de wethouder die de afgelopen maanden ziek thuis zat. Waarom geen bezuinigingen op Ruimtelijke ordening, de 12 miljoen voor de herstructurering van wegen, om maar iets te noemen. Maatwerk leidt tot een wankelmoedig ad hoc beleid Maar weer stellen wij de vraag: welk beleid, welke visie, welk toekomstbeeld werkt deze gemeente naar toe? Er moet toch meer zijn dan de ambitie de begroting sluitend te krijgen. Er moet toch een punt zijn aan de horizon waar we met z n allen naar toe willen om ook voor volgende generaties onze gemeente leefbaar, duurzaam en toekomstbestendig te houden. Voor GroenLinks bestaat deze stip wel. Wij weten waar wij naar toe werken: een duurzame economie die begint met solidariteit. Een samenleving waar mensen zelfstandig en actief deel kunnen nemen aan de maatschappij. Met een goed vangnet als dat niet lukt. Wij willen investeren in jeugd en jongeren, zeker in een omgeving die snel vergrijst. We willen dat de overheid economische bedrijvigheid stimuleert en daar ruimte voor schept. Wij willen een duurzame samenleving met respect voor de natuur. Met dit ingedachte maak je andere keuzes dan hier in deze begroting worden neergezet. Welke keuzes maakt GroenLinks wel?

4 Onze Keuzes 1. Zwembad Mosaqua is een belangrijke toeristische trekker en enige slechtweervoorziening in onze gemeente. Ook vervult het zwembad een belangrijke sociale rol voor onze eigen inwoners: sportieve activiteiten van de zwemvereniging, discozwemmen voor onze jongeren (die hier in de omgeving geen uitgaansmogelijkheid hebben), zwemlessen, meer bewegen voor ouderen en ga zo maar door. Verkoop aan een marktpartij zal leiden tot een verschraling van deze voorzieningen en de grote kans dat deze op den duur helemaal worden geschrapt. Daarom wil GroenLinks geen verkoop aan een marktpartij. GL wil een NV op afstand zonder Timpaan. GroenLinks is ervan overtuigd dat verkoop van het zwembad het einde van de zwemmogelijkheden in deze gemeente kan betekenen. Een zwembad kost geld, ook voor een commerciële exploitant. Die zal er huisjes willen bouwen, of uiteindelijk toch aankloppen bij de gemeente als hij in financiële problemen komt. Wij onderschatten de aantrekkende werking en bekendheid van dit zwemparadijs. Ik denk nog vaak aan het meisje bij de kassa ergens in Parkstad met wie even een kletspraatje maakte. Waar ik woonde vroeg ze. In de buurt van Gulpen, antwoordde ik. Na lang nadenken wist ze weer waar het lag. Oja, is dat het dorp naast dat mooie zwemparadijs? 2. De 12 miljoen euro voor de herstructurering van wegen is in deze tijd van bezuinigingen echt onacceptabel. GroenLinks heeft zich hier altijd tegen verzet, maar zeker in deze tijd is zo n enorm bedrag onverantwoord. En als we al geld willen uitgeven aan asfalt, dan ook aan vrijliggende fetspaden. 12 miljoen euro voor wegen, 0 euro voor fietspaden. Legt u dat maar eens uit aan ouders die elke dag hun kind met de auto naar school brengen, of ze met de bus laten gaan omdat fietsen in het donkere winterseizoen op onze buitenwegen te gevaarlijk is. Vrijliggende fetspaden op de drukste, vlakke trajecten blijft de inzet van GroenLinks. Met middelen uit het wegenfonds en onderhoud wegen en cofinanciering van provincie en Europese Unie moet dat te realiseren zijn. Helaas ontbreekt het aan de wil om hier werk van te maken. 3. Voor de stip aan de horizon is een duurzame samenleving het uitgangspunt. Een samenleving die gebruik maakt van duurzame energie, van biologische producten uit de streek, en fair trade producten uit verre oorden. Deze

5 gemeente is al bijna vier jaar millenniumgemeente. Niemand die dat weet. Het wordt nu eindelijk tijd dat hier werk van wordt gemaakt. Maar dat kan de gemeente natuurlijk niet alleen, daar heb je de inwoners en het bedrijfsleven voor nodig. Maar een goed klimaatbeleid vraagt eerst om kennis, bewustwording en afstemming. Daarom wil GroenLinks een VNG informatie raadsbijeenkomst over de mogelijkheden van een goed klimaatbeleid, bekendheid van de millenniumgemeente door de HA pagina, en een klimaattop met bedrijfsleven en organisaties om te komen tot gemeentebrede en misschien wel regionale afspraken over klimaatbeleid. 4. Zonder jeugd geen toekomst. Hoe waar is deze uitspraak in deze omgeving waarin alle cijfers laten zien dat vergrijzing misschien wel de grootste uitdaging is. GroenLinks wil dat we nu inzetten op onze jeugd. Het succesvolle Goactive project loopt in 2011 ten einde, en dan, als de financiën op zijn? Als wij willen dat zich hier jonge gezinnen komen vestigen zullen wij deze gezinnen toch ook de nodige voorzieningen moeten bieden: speelplekken, veilige fietspaden, maar ook andere activiteiten: een jeugddisco en andere mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, culturele mogelijkheden en natuurlijk sport. Hier zijn geen budgetten voor bestemd. Dat kan niet, vindt GroenLinks. Daarom stellen wij voor een toekomstfonds in te richten. 5. Een kleine gemeente kan het niet meer alleen, daarvoor zijn de dossiers te complex. Denk aan de wmo, alle wetgeving op gebied van RO en de jeugdzorg die ook op het bordje van de gemeente zal komen te liggen. Daarom moet te vaak gebruik worden gemaakt van dure externe bureaus. Dat kunnen wij ons niet meer veroorloven. De afgelopen jaren is ingezet op samenwerking met Vaals en Valkenburg. Maar van een spontane verliefdheid is geen sprake. We hebben al veel geld in dit experiment gestoken, maar wat heeft het opgeleverd? In december maken we de balans op: doorgaan of niet. Verdere budgetten vindt GroenLinks momenteel onacceptabel. Maar GroenLinks maakt zich hierover wel ernstig zorgen. Wie de tussenbalans van de commissie Deetmans die in het kader van de krimp in deze gemeente is opgezet leest kan zelf zijn conclusies trekken: Niet-orthodoxe maatregelen op korte termijn zijn van groot belang, om in de toekomst in Limburg met minder mensen een hoger niveau van welzijn en welvaart te creëren. Op dit moment is de bestuurskracht en doorzettingsmacht daarvoor nog onvoldoende. De tijd begint te dringen, maar dat besef is op veel plekken nog niet doorgedrongen. In december zullen we duidelijke conclusies moeten trekken: doorgaan met de samenwerking of niet.

6 6. Er waait een rechtse wind door Nederland. GroenLinks maakt zich dan ook zorgen om de mensen die het financieel moeilijk hebben. Wij als locale overheid merken hiervan als eerste de gevolgen. Het minimabeleid mag dan ook niet worden uitgehold. Nu bezuinigen zonder inzicht in de gevolgen is niet acceptabel. Daarom wil GroenLinks eerst een onderzoek naar ons minimabeleid en van de uitslagen van dit beleid een participatiefonds opstellen met een pakket van voorzieningen waar mensen met een laag inkomen op kunnen terugvallen. Op basis daarvan stellen wij een pakket samen voor een participatiefonds voor mensen met een laag inkomen of weinig vermogen. Dan wordt ook de vergoeding van de bijdragen bepaald. Voor GroenLinks staat vast dat het leszwemmen voor diploma A en B ook thuis hoort in het participatiefonds. Verder wil GroenLinks een actiever beleid om de mensen die onder deze regeling vallen op te sporen, bijvoorbeeld het anonieme meldpunt voor armoede, zoals wij dat al eerder hebben voorgesteld. 7. Nieuwe economie, nieuwe kansen. Toerisme is onze economische motor. Maar we hebben ook behoefte aan nieuwe economische impulsen. Onze gemeente is bij uitstek geschikt voor kleine, niet vervuilende bedrijfjes. Bezuinigen op het starterscentrum is daarom niet logisch. GroenLinks zou deze functie graag uitbreiden en van het college een voorstel zien of met de KvK een intercedent speciaal voor het Heuvelland kan worden aangesteld. 8. Vorig jaar viel tijdens de begrotingsbehandeling het college op het accommodatiebeleid. De nieuwe coalitiepartners CDA en fractie Franssen maakten een charmeoffensief naar alle verenigingen, vooral de voetballende en beloofden een nieuw rechtvaardig accommodatiebeleid. Daarmee wonnen zij de verkiezingen. Wij zijn inmiddels 9 maanden verder en nog zijn de fnanciële consequenties van dit nieuwe accommodatiebeleid niet doorgerekend. Onacceptabel vindt GroenLinks. Zonder doorrekening heeft voor GroenLinks de meerjarenbegroting maar weinig waarde. Hoe kunnen wij nu al deze afwegingen maken zonder de consequenties van het nieuwe beleid te kennen? Intussen wordt er al flink geld uitgegeven; met als klapper de 1,1 miljoen voor FC Gulpen. Deze voorziening zou volgens het accommodatiebeleid een centrumfunctie kunnen gaan vervullen, samenwerking met andere verenigingen of scholen dus. Maar hier zijn met FC

7 Gulpen op voorhand geen afspraken gemaakt. de gevraagde vindt GroenLinks alleen al om die reden niet acceptabel. VZ, dit zijn de belangrijkste voorstellen uit alle moties en amendementen die wij vaak met andere oppositiepartijen indienen. Zin in de Toekomst was de slogan van GroenLinks van de afgelopen raadsverkiezingen. Zin in de toekomst hebben wij nog steeds, zelfs in deze herfstige dagen, met de winter voor de deur. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Wij verwachten van u een beleid met visie. Een beleid met een stip aan de horizon. Met onze amendementen en moties helpen wij u in de richting van die stip. Wij rekenen er dan ook op dat het college ze in dit licht bekijkt en positief zal adviseren.

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging!

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Den Haag, 2 december 2010 Wim Deetman, Jan Mans en Pieter Zevenbergen Adviescommissie-Deetman Opdracht van provincie Limburg Strategisch meerjarenperspectief voor

Nadere informatie

De toekomst begint vandaag

De toekomst begint vandaag 1 De toekomst begint vandaag Algemene beschouwing 2012 VZ, L aat ik beginnen om allen te bedanken die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de begroting 2012 en meerjarig. Wij zijn ervan overtuigd

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen SP Drenthe

Algemene Beschouwingen SP Drenthe Algemene Beschouwingen SP Drenthe Vz, voor de SP is leefbaarheid het belangrijkste thema tijdens deze algemene beschouwingen. De provincie is er medeverantwoordelijk voor dat iedereen kan meedoen in de

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker Samen Sterker Vrije tijd Mike Broers > gemeente moet verleiden tot bewegen > aansluiten bij Jeugdcultuurfonds > verdere groei Muziekgieterij als verbinden in de popcultuur Vrije tijd Sport & Bewegen In

Nadere informatie

Coalitieakkoord Gemeente Beek Sociaal Verder

Coalitieakkoord Gemeente Beek Sociaal Verder Coalitieakkoord Gemeente Beek 2014-2018 Sociaal Verder 1. Inleiding In april 2014 hebben wij, de politieke partijen BBB-NDB en Progressief Beek, overeenstemming bereikt over het vormen van een coalitie

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 2014

Algemene beschouwingen 2014 Algemene beschouwingen 2014 Voorzitter, dit is de eerste begroting van deze bestuursperiode. De lijnen voor de komende vier jaar worden uitgezet. Voor onze fractie en deze fractievoorzitter is het ook

Nadere informatie

Start media aandacht. 4 juni 2016: Persbericht gemeenten Meerssen en Valkenburg

Start media aandacht. 4 juni 2016: Persbericht gemeenten Meerssen en Valkenburg Start media aandacht 4 juni 2016: Persbericht gemeenten Meerssen en Valkenburg 20 juni 2016: Brief van Gedeputeerde Koopmans waarin hij de ontwikkelingen schetst over de bestuurlijke organisatie in Zuid

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel fracties CDA, Franssen Veilig fietsen in Gulpen-Wittem.

Initiatiefvoorstel fracties CDA, Franssen Veilig fietsen in Gulpen-Wittem. A/100: Initiatiefvoorstel fracties CDA, Franssen Veilig fietsen in Gulpen-Wittem. Inleiding Diverse malen is in de raad gesproken over veilige fietspaden. In de raadsvergadering van december jl. zijn nog

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Politiek Jaarverslag DorpsVISIE 2018

Politiek Jaarverslag DorpsVISIE 2018 Politiek Jaarverslag DorpsVISIE 2018 In 2018 stonden uiteraard de verkiezingen centraal. Deze waren voor DorpsVISIE een groot succes. Maar liefst 6 zetels mogen wij deze periode vullen. Dat vraagt niet

Nadere informatie

De basis op orde. Dat betekent allereerst dat de gemeente financieel in control is.

De basis op orde. Dat betekent allereerst dat de gemeente financieel in control is. Algemene en financiële beschouwingen 2015 De basis op orde! Inleiding, VJR De economische crisis laat uiteindelijk ook in onze gemeente zijn sporen na. Uit de voorjaarsrapportage blijkt dat onze gemeente

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 ID/194 Raadsvoorstel jaarrekening 2014 Woordvoerder: Frans Derksen Voorzitter, Wij sluiten het jaar af met een overschot van bijna 610.000 euro die wij toevoegen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Inleiding Bezuinigen is keuzes maken. CDA, GroenLinks en SP kiezen sociaal De gemeente Waterland staat voor de taak om in de meerjarenbegroting fors te bezuinigen.

Nadere informatie

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter Landelijk politiek Stedelijk politiek Media info@onsutrecht.nl www.onsutrecht.net Lijsttrekker-Voorzitter Ufuk Dogerle Sinds 1984 werkzaam in de pipeline industrie in Engeland, Canada, Irak, Dubai, Amerika

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig

VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig VIER OP EEN RIJ Algemene beschouwingen 2012 Met het oog op een Zorgzaam Werkzaam Duurzaam Doelmatig NIJKERK Vier op een rij. Ruim de helft van deze raadsperiode is achter de rug. Tijd om terug te blikken

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

Ten aanzien van de portefeuilleverdeling en de motivatie wordt verwezen naar respectievelijk bijlage 1 en bijlage 2.

Ten aanzien van de portefeuilleverdeling en de motivatie wordt verwezen naar respectievelijk bijlage 1 en bijlage 2. Coalitieakkoord Naar aanleiding van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 hebben de partijen Burgerbelangen (8 zetels), Partij van de Arbeid (4 zetels), Lokaal Alternatief

Nadere informatie

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6769 Onderwerp : subsidie Stichting Leergeld Stadskanaal, Veendam, Winschoten (SLS) Stadskanaal, 29 april 2010 Beslispunten De SLS vanaf het

Nadere informatie

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Slochteren: niet aan grenzen gebonden Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Afdeling PvdA Slochteren Slochteren, oktober 2013 Slochteren: niet aan grenzen gebonden Voor u ligt waarschijnlijk het

Nadere informatie

2014, peiling 5 november 2014. hebben nog 178 Hengeloërs eenmalig de vragenlijst ingevuld. Het onderwerp van

2014, peiling 5 november 2014. hebben nog 178 Hengeloërs eenmalig de vragenlijst ingevuld. Het onderwerp van resultaten 2014, peiling 5 november 2014 Van 28 oktober tot en met 9 november 2014 is een peiling onder het HengeloPanel gehouden. Van de 2.663 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.424 leden de vragenlijst

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

NMB beschouwing

NMB beschouwing Wierden, 5 juli 2016 Voorzitter, college, raadsleden, medewerkers van de gemeente, pers en inwoners van de gemeente Wierden. De titel van mijn betoog: Veiligheid en Visie De correspondent van een ons niet

Nadere informatie

Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 1. Inleiding Op dinsdag 13 januari j.l. heeft het eerste Provinciale Statenverkiezingsdebat in aanloop naar de verkiezingen

Nadere informatie

Bundel amendementen en moties. Begrotingsraad 10 november 2016

Bundel amendementen en moties. Begrotingsraad 10 november 2016 Bundel amendementen en moties Begrotingsraad 10 november 2016 2016 AMENDEMENT Programma leefbaarheid, punt 2.1 O Onderwerp: Fietspad langs de Ruinerweg te Echten. De raad van de gemeente De Wolden in vergadering

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief Verkiezingsprogramma Oldambt Aktief 2014 Voor u ligt het verkiezingsprogramma van Oldambt Aktief. Met dit verkiezingsprogramma willen wij proberen om een plek in de gemeenteraad van Oldambt te krijgen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018

Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018 Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018 Politieke markt 10 Juni Mark Oude Bennink, Ruud Molenkamp & Gijs Tiebot 1 Inhoud presentatie 1. Programmasturing? rol van de raad terugblik programmasturing

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Meer ruimte voor economie. De economische agenda van de OVV is vrijwel integraal overgenomen.

Meer ruimte voor economie. De economische agenda van de OVV is vrijwel integraal overgenomen. Inleiding Beste ondernemers, Met trots sta ik voor u. U bent onmisbaar voor Voorschoten. Jullie zorgen voor werk, voor bedrijvigheid. Mensen zijn afhankelijk van jullie. Voor hun inkomen, hun hypotheek

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Verdeling van beleidsportefeuilles

Verdeling van beleidsportefeuilles Verdeling van beleidsportefeuilles Ten behoeve van de administratie van de VNG wordt bij elke bestuurder (wethouders en burgemeesters) geïnformeerd welke beleidsthema s in zijn of haar portefeuille zitten.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op?

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTING 2017 Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? De begroting 2017. Het laatste wapenfeit van dit college in deze raadsperiode. Een wapenfeit dat volgt op de belangrijkste

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven.

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven. 1 Sittard-Geleen Voorop lopen naar een duurzame toekomst. De gemeente heeft als stip op de horizon een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2040 (of zoveel eerder als mogelijk). Belangrijke sleutel

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Kleine scholen en leefbaarheid

Kleine scholen en leefbaarheid Kleine scholen en leefbaarheid Een samenvatting van de resultaten van een praktijkonderzoek onder scholen en gemeenten in Overijssel over de toekomst van kleine scholen in relatie tot leefbaarheid Inleiding

Nadere informatie

Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012

Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012 Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012 Voorjaarsnota VZ, de voorjaarsnota is een belangrijk moment om richting te geven. Dit is het moment om onze wensen te uiten zodat deze in de begroting kunnen worden

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode.

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. PvdA Venlo Begroting 2014-2017 Venlo, 7 November 2013 Voorzitter; Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. Voorzitter, deze begroting kunnen wij op hoofdlijnen goedkeuren. Het

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

Politieke beschouwingen 2015/2016

Politieke beschouwingen 2015/2016 Politieke beschouwingen 2015/2016 Zwolle, 13 november 2016 Voorzitter, Nederland krabbelt langzaam uit de crisis! Toch zien wij dat er nog veel Zwolse burgers zijn die niet of nauwelijks profiteren van

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Van de vergadering van burgemeester en wethouders van 17 december 2012

BESLUITENLIJST. Van de vergadering van burgemeester en wethouders van 17 december 2012 PORTEFEUILLE BURGEMEESTER VAN DEN TILLAAR 661 Interne Dienstverlening/ Secretariaat Concept openbare besluitenlijst collegevergadering 11 december 2012 Vastgesteld met de volgende aanpassing: Besluit t.a.v.

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Beschouwingen bij de Begroting 2018

Beschouwingen bij de Begroting 2018 Beschouwingen bij de Begroting 2018 Voorzitter, Voordat ik met de beschouwing begin wil de CDA-fractie de ambtenaren bedanken voor het vele werk dat ze hebben verricht. Er zijn veel technische vragen gesteld

Nadere informatie

en compensatieregelingen

en compensatieregelingen Het regeerakkoord: gevolgen voor de Wmo en compensatieregelingen Cliëntenbelang Amsterdam 11 februari 2013 Onderwerpen Bezuinigingen Wmo Decentralisaties AWBZ - Wmo Maatregelen compensatieregelingen Maatregelen

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Nota binnensportaccommodaties

Nota binnensportaccommodaties In dit nummer: Terugblik 2014 De veranderingen in de zorg Proces begroting in een notendop Nota binnensportaccommodaties CDA voor Stichting Peramiho Terugblik 2014 We kijken als fractie terug op een bewogen

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Vertrouwen in de toekomst, Samen Verder

Vertrouwen in de toekomst, Samen Verder Vertrouwen in de toekomst, Samen Verder Verkiezingsprogramma Samen Verder Raadsperiode 2014-2018 Waar staat Samen Verder voor?! Daadkrachtig Bestuur Samen Verder staat voor een daadkrachtig bestuur van

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA 1 ALGEMENE BESCHOUWINGEN VOORJAARSNOTA 2018 GEMEENTE PEKELA PvdA Fractie Afdeling Pekela 2 Voorzitter, Vanavond behandelen we, net zo routinematig als voorheen De Algemene Beschouwingen van de voorjaarsnota

Nadere informatie

Fractievoorzitter aan het woord

Fractievoorzitter aan het woord In dit nummer: Fractievoorzitter aan het woord CDA maakt het verschil voor Weerter verenigingen Moties en amendementen Fractievoorzitter aan het woord Beste lezer, De begrotingsbehandeling van de gemeente

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen

Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen Versie: 10 november 2014 t.b.v. raad Amendementen Wie Onderwerp Advies A1 CDA Schrappen precariomaatregel begroting 2015-2018 Met het schrappen van

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2015 2018 4 november 2014 [+ aangevuld met sheet 3 t/m 9] Inleiding Portefeuillehouder Financiën Participatie en afwegingskader programmabegroting 2015-2018. 1 Ontwerp- programmabegroting

Nadere informatie

Embargo tot donderdag 12-11-2015 18:30u. Algemene Beschouwingen. Begroting. Tweede termijn. Gulpen-Wittem. Samen bouwen aan leefbaarheid

Embargo tot donderdag 12-11-2015 18:30u. Algemene Beschouwingen. Begroting. Tweede termijn. Gulpen-Wittem. Samen bouwen aan leefbaarheid Embargo tot donderdag 12-11-2015 18:30u Algemene Beschouwingen Tweede termijn Gulpen-Wittem Begroting 2016 Coalitie akkoord 2014-2018 Samen bouwen aan leefbaarheid Voorzitter, GroenLinks heeft in de Algemene

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 001/2009 9 december 2008 STZ/jos 08/202871 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake maatschappelijke

Nadere informatie

Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - Besluitvormend

Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2014 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2014_BW_00072 Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - vormend Beknopte samenvatting De gemeenteraad

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorzitter,

Algemene beschouwingen Voorzitter, Algemene beschouwingen 2010-2023 Voorzitter, We staan aan de vooravond van de verkiezingen en deze begroting heeft dan ook, zoals u zelf reeds aangeeft, een beperkte houdbaarheid en zal door ons ook zo

Nadere informatie

Overzicht onderwerpen Algemene beschouwingen 2016

Overzicht onderwerpen Algemene beschouwingen 2016 Overzicht onderwerpen Algemene beschouwingen 2016 1 Programma Begroting Fractie Opmerking Wanneer bespreken in raad Programma 1 Bestuur Advies RO Samenwerking Regio Achterhoek; keuzes maken welke terreinen

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide. Kerensheide 22 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide. Kerensheide 22 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide Kerensheide 22 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie