PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 8 november 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 8 november 2006"

Transcriptie

1 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 8 november 2006 Voorstel van nieuw mestdecreet Vandaag wordt het voorstel van nieuw mestdecreet voorgesteld, waarvan de besprekingen door minister Peeters samen met de parlementairen van de meerderheid zijn afgerond. Dit voorstel van nieuw mestdecreet is nu klaar om in het Vlaamse Parlement te worden ingediend. Deze besprekingen werden gevoerd door : Minister Peeters Erik Matthijs en Tinne Rombouts (CD & V) Patrick Lachaert en Karlos Callens (VLD) Bart Martens, André Vannieuwkerke, Jos Bex (Sp.a-Spirit) En verder vertegenwoordigers van het kabinet landbouw en andere kabinetten Historiek Juli Vlaams Regeerakkoord Er komt een nieuw mestdecreet dat vereenvoudigd, transparant en meer resultaatgericht zal zijn, zonder te raken aan de milieudoelstellingen zoals Europees bepaald. De opbrengst van de heffingen moet aangewend worden voor stimulerende maatregelen in de sector. 22 juli 2005 Visienota van Minister Peeters Naar een nieuw mestbeleid in Vlaanderen goedgekeurd door de Vlaamse regering 22 september 2005 Arrest van het Europees Hof van Justitie in de zaak C-221/03 waarbij de lidstaat België veroordeeld werd omdat zowel Vlaanderen als Wallonië in 1999 op onvoldoende wijze de nitraatrichtlijn van in hun rechtssysteem hadden geïmplementeerd.

2 28 november 2005 Europese Commissie legt aan Vlaanderen de verplichting op het ganse grondgebied als kwetsbare zone water af te bakenen. 6 december 2005 Aanvang besprekingen met de Europese Commissie betreffende de uitvoering van het arrest van het Europees Hof en betreffende een nieuw Vlaams actieprogramma tot implementatie van de nitraatrichtlijn. 8 februari 2006 Minister Peeters organiseert Ronde Tafel betreffende mestverwerking in Meise 7 juli 2006 Vlaamse regering keurt de concepttekst van een nieuw mestdecreet goed. Tussenliggende maanden 2006 Stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek, bestaande uit o.m. de natuurverenigingen, landbouworganisaties en voedingsindustrie, brengt over de concepttekst verschillende adviezen uit. Ook het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking wordt door de minister om advies gevraagd. 7 november 2006 Parlementaire werkgroep bestaande uit Vlaamse volksvertegenwoordigers van de meerderheidspartijen en leden van de ministeriële kabinetten bereikt samen met minister Peeters overeenstemming over een nieuw voorstel van decreet, dat door betrokken volksvertegenwoordigers ingediend wordt in het Vlaams Parlement. 1 januari 2007 Het is de bedoeling dat het nieuwe mestdecreet in voege zal treden op 1 januari Kernpunten van het voorstel van decreet 1. Correct omzetten van Europese richtlijn Het nieuwe mestdecreet is de implementatie van het actieprogramma dat aan de lidstaten van Europa wordt opgelegd op basis van de nitraatrichtlijn, die tot doel heeft de waterverontreiniging die wordt veroorzaakt of teweeggebracht door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging van die aard te voorkomen. Ook de NEC-richtlijn, die de ammoniakemissie viseert, speelt een rol in dit dossier. Tenslotte is ook de Kaderrichtlijn Water gericht op een goede ecologische toestand van het water.

3 2. Administratieve vereenvoudiging Bij de uitwerking van het voorstel van decreet werd ook rekening gehouden met de vraag naar administratieve vereenvoudiging. De landbouwers krijgen in de toekomst de mogelijkheid om hun percelen in één operatie zowel voor de Mestbank als voor administratie Landbouw en Visserij te laten registreren in het kader van de eenmalige perceelsregistratie. Daarmee werd in het nieuwe mestdecreet rekening gehouden met de nieuwe definities van landbouwer, exploitatie, landbouwgrond, bedrijf : - cfr. de Verordening 1782/2003/EG van de Raad van 29 september 2003 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers en - cfr. de Verordening 795/2004/EG van de Commissie van 21 april 2004 houdende bepalingen voor de uitvoering van de bedrijfstoeslagregeling waarin is voorzien bij de Verordening 1782/2003/EG. 3. Vlaanderen volledig kwetsbaar De nitraatrichtlijn legt de lidstaten op ervoor te zorgen dat de meststoffen op het juiste ogenblik in de juiste dosering op het land gebracht wordt. Voor de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater wordt verwezen naar de grenswaarde van 50 mg nitraat per liter water. Tevens wordt de mogelijke eutrofiëring van bepaalde wateren zoals kustwateren en zeewater als criterium weerhouden om wateren aan te duiden die door verontreiniging kunnen worden beïnvloed, als de maatregelen opgelegd door de nitraatrichtlijn achterwege blijven. Alle wateren van het Vlaamse Gewest worden als kwetsbaar aangeduid en gans Vlaanderen is kwetsbare zone water. Het voorstel van decreet bevat volgende elementen opgelegd door de nitraatrichtlijn : 1) De periodes die niet geschikt zijn voor het op of in de bodem brengen van meststoffen; 2) De capaciteit van de opslagtanks voor dierlijke mest; 3) De beperking van het op of in de bodem brengen van meststoffen, overeenkomstig de goede landbouwpraktijken en rekening houdend met de kenmerken van de betrokken kwetsbare zone : - waar mag er bemest worden;

4 - in welke dosis, naargelang de gewasgroep en de soort mest maximum 170 kg N uit dierlijke mest; - de fosfaatverzadigde gebieden; - opbrenging op steile hellingen, drassig, ondergelopen, bevroren of met sneeuw bedekt land; - opbrenging van mest nabij waterlopen; - emissie-arme aanwending. Derogatieverzoek Conform de nitraatrichtlijn zal in de komende weken bij de Europese Commissie ook een derogatieverzoek ingediend worden om te mogen afwijken van de maximale bemestingsnorm van 170 kg stikstof (N) uit dierlijke mest per ha en per jaar. De nitraatrichtlijn laat dit toe op basis van lange groeiperiodes van de gewassen en het feit dat sommige gewassen een hoge stikstofopname hebben. De Europese Commissie beoordeelt dergelijk verzoek en kan dergelijke derogatie toestaan mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Indien het Vlaamse Gewest een derogatie op de 170 kg N uit dierlijke mest per ha en per jaar verkrijgt, is in het voorstel van decreet de machtiging voorzien zodat de Vlaamse regering de bijkomende voorwaarden - opgelegd door de Europese Commissie bij deze derogatie - zal kunnen implementeren via een uitvoeringsbesluit. 4. Bedrijven en hun landbouwgronden. Bedrijven worden - in het kader van dit voorstel van decreet - steeds als geheel bekeken met al hun gronden, dit voor het berekenen van zowel de mestoverschotten als de mestverwerkingsplicht. Er kunnen waterkwaliteitsgroepen worden opgericht om de mensen nauw te betrekken bij de nitraat- en fosfatenproblematiek. 5. Inventarisatie en monitoring Het mestbeleid zal steunen op de inventarisatie van de mestproductie, de perceelsregistratie, de monitoring van het nitraatresidu en van de Map-meetpunten in grond- en oppervlaktewater, het jaarlijks voortgangsrapport, de controle en het toezicht. De controle op het vervoer zal hier een voorname rol spelen. Er wordt in dit kader gemikt op ITtoepassingen en op de controle via het AGR-GPSsysteem.

5 6. Gebiedsgericht beleid Het nieuwe mestdecreet geeft aan de Vlaamse Regering de mogelijkheid om een gebiedsgericht beleid te voeren op grond van bepalingen betreffende : - de periodes voor het opbrengen van mest op het land, in functie van de waterkwaliteit - de beperking van de mogelijkheden van overname, omzetting van diersoort en samenvoeging tot dezelfde diersoort - het opkopen van nutriëntenemissierechten in bepaalde gebieden - het regelen of beperken van de afzet van dierlijke mest en van mestoverschotten, door invoer of de vestiging of uitbreiding van bedrijven in bepaalde gemeenten De mestverwerkingsplicht wordt in het voorstel van decreet gekoppeld aan de productiedruk in de gemeenten. 7. De dynamiek van de ondernemingen Uitgangspunt is dat de bedrijven, als ze wensen te produceren, een correcte afzet van hun dierlijke mest organiseren. De beperking van de productie wordt behouden, maar de ondernemingsdynamiek wordt ondersteund. De nutriëntenhalte wordt omgezet in nutriëntenemissierechten, uitgedrukt in NER-D op basis van tabellen gevoegd bij het nieuw mestdecreet, en die vrij gemakkelijk verhandelbaar zijn. Bij deze omzetting zal er moeten op toegezien worden dat het globaal aantal dieren op Vlaams niveau niet stijgt, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de individuele rechten van de bedrijven. Concreet zal zowel naar dieren als mestproductie gekeken worden en zal een omrekeningstabel vastgesteld worden door de Vlaamse regering. Bedrijven zullen op twee wijzen kunnen groeien : - door nutriëntenemissierechten over te nemen met afroming van 25 %, behalve als het gaat om een eerste installatie of binnen een familie in de eerste graad in rechte nederdalende lijn - door bijkomende nutriëntenemissierechten-mestverwerking te ontvangen, mits een aantal randvoorwaarden (zoals bewezen mestverwerking) en op voorwaarde dat de mestverwerking globaal in Vlaanderen groeit. 8. Het nitraatresidu Als enige regio in Europa gebruikt Vlaanderen het meten van het nitraatresidu op het veld als waardemeter, die in rechtstreeks verband staat met de op het perceel gebrachte meststof.

6 De nitraatresidumetingen zijn instrumenten in het kader van de handhaving en zijn geen doel op zich. Tot uiterlijk einde 2008 is de grenswaarde 90 kg stikstof per ha op een diepte van 0,90 m. Er worden per jaar duizenden stalen genomen en geanalyseerd in risicogebieden, waar de gemiddelde nitraatconcentratie per jaar in het oppervlaktewater en grondwater een bepaald niveau overschrijdt. De definitieve grenswaarden voor het nitraatresidu worden vastgelegd op basis van een evaluatie van de resultaten van de bijkomende metingen en de aanvulling van bestaand en verder wetenschappelijk onderzoek. 9. De mestverwerkingsplicht Gezien Vlaanderen volledig kwetsbaar zal zijn in de periode van het actieprogramma , zal mestverwerking verder moeten uitgebreid worden in het kader van de verminderde afzetmogelijkheden van dierlijke mest. Een haalbare en realistische mestverwerkingsplicht wordt opgelegd en is noodzakelijk om te kunnen blijven produceren. De mestverwerkingsplicht op het netto stikstofoverschot van de bedrijven of bedrijfsgroepen ziet eruit als volgt : a) Indeling van de gemeenten in 3 soorten volgens de productiedruk in kg N per ha. - kleiner of gelijk aan 170 kg/ha : 10 % verwerkingsplicht - meer dan 170 kg/ha en lager of gelijk aan 340 kg/ha : 20 % - meer dan 340 kg/ha : 30 % b) Bovendien nog verwerking van 0,6 % per volle schijf van 1000 kg netto stikstofoverschot Let wel : er wordt rekening gehouden met de schaalnadelen voor kleine familiale bedrijven, door de verwerking slechts op te leggen voor wie een te verwerken hoeveelheid heeft van meer dan 5000 kg netto stikstof. De substitutiemogelijkheid, die vandaag vooral met pluimveemest bestaat, kan verder gezet worden via de aankoop van mestverwerkingscertificaten, beperkt tot maximaal 5000 kg netto stikstof. 10. De handhaving De hoeksteen van het voorstel van decreet is de handhaving. Elke landbouwer krijgt de kans om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en dient de regelgeving na te leven. Belangrijk is hier ook de rol van de Mestbank, die vertrekt van haar ondersteunende taak in het kader van een participatief milieubeleid. De Mestbank heeft een knipperlichtfunctie en zal de landbouwers maximaal sensibiliseren en verwittigen van een mogelijke overtreding. Aansluitend bij het ontwerp van handhavingsdecreet zullen ambtenaren kunnen optreden met

7 raadgevingen en aanmaningen. Voor de bestraffing is in hoofdzaak gekozen voor het instrument van de administratieve geldboete. De zwaarste overtredingen zullen strafrechterlijk beteugeld worden. De basis- en superheffingen, die aanleiding gaven tot veel discussies en problemen, worden afgeschaft. Zodra het milieuhandhavingsdecreet in werking treedt, zal de handhaving van het mestdecreet op deze basis gebeuren. 11. Een klantvriendelijke Mestbank De Mestbank krijgt een voorname rol toebedeeld in een beleid dat de landbouwers wil oproepen en sensibiliseren om, in het kader van de goede landbouwpraktijken, duurzaam te ondernemen met het oog op het vrijwaren en verbeteren van de milieukwaliteit. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de ondersteunende taken en de controletaken van de Mestbank. Het milieuvergunningenbeleid daarentegen behoort tot de essentiële taken van de afdeling milieuvergunningen en de milieuinspectie. De bevoegdheid van de Mestbank m.b.t. de milieuvergunningen is beperkt tot advies. 12. Wetenschappelijk onderzoek De Europese Commissie was het ermee eens dat er tijdens dit actieprogramma nog bijkomend wetenschappelijk onderzoek zou gedaan worden betreffende volgende topics : 1 De bemestingsnorm voor maïs en graangewassen op zandgrond : de resultaten worden verwacht ten laatste in 2009; 2 De resultaten van de staalnames van het nitraatresidu, teneinde de nitraatresiduwaarde vast te stellen in relatie tot de waterkwaliteit. De resultaten worden verwacht ten laatste in de tweede helft van 2008; 3 De kritische grenswaarde voor fosfaatdoorslag. De resultaten van deze studie worden verwacht in de tweede helft van Natuur Wat betreft de regulering van bemesting in kwetsbare zones van ecologisch waardevolle agrarische gebieden, natuurgebieden en bosgebieden (art. 15bis en 15ter) is het de bedoeling om in het voorjaar 2007 een voorstel van decreet in te dienen dat deze materie regelt, de bestaande regeling moderniseert en op een meer eenvoudige wijze vervangt. Hierbij zal niet geraakt worden aan de milieu- en natuurdoelstellingen en met inbegrip van aandacht voor de specifieke problematiek van de akkerbouwers.

8 Besluit Nu het voorstel van decreet definitief is, kan aan de Europese Commissie de definitieve goedkeuring van het actieprogramma gevraagd worden, zodat het derogatieverzoek kan ingediend worden.

TOESPRAAK DOOR MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR AGRIFLANDERS 11 JANUARI 2007

TOESPRAAK DOOR MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR AGRIFLANDERS 11 JANUARI 2007 TOESPRAAK DOOR MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR AGRIFLANDERS 11 JANUARI 2007 Mevrouw de Voorzitter, Dames en Heren, Zoals iedereen weet, is het nieuwe

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 7 juli 2006

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 7 juli 2006 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 7 juli 2006 Een nieuw mestdecreet : eenvoudig, transparant en resultaatgericht

Nadere informatie

Zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn ( ): proces en stand van zaken. Inhoud

Zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn ( ): proces en stand van zaken. Inhoud Zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn (2018-2021): proces en stand van zaken Themadag Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen 16 februari 2017 Erik Mulleneers, Projectleider zesde actieprogramma

Nadere informatie

Het mestdecreet Waar staan we er (voor)?

Het mestdecreet Waar staan we er (voor)? Het mestdecreet Waar staan we er (voor)? Tongeren, 25 januari 2011 Poperinge, 26 januari 2011 Bocholt, 27 januari 2011 Hoogstraten, 3 februari 2011 Oudenaarde, 8 februari 2011 Waarom? Huidige actieprogramma

Nadere informatie

http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad dd. 17-07-2002

http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad dd. 17-07-2002 N. 2002 2530 [C 2002/35855] 14 JUNI 2002. Besluit van de Vlaamse regering tot het bezien, herzien en aanvullen van de kwetsbare zones water zoals bedoeld in artikel 15, 3, 4 en 5, van het decreet van 23

Nadere informatie

Handelingen. Commissievergadering. Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed VOORLOPIGE VERSIE

Handelingen. Commissievergadering. Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed VOORLOPIGE VERSIE vergadering C140 LEE20 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed van 15 februari 2011 VOORLOPIGE VERSIE Niet citeren

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP N. 2009 3709 VLAAMSE OVERHEID [C 2009/36014] 4 SEPTEMBER 2009. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

Historiek besluit - (B.S., 16 augustus 2011) - Gewijzigd bij BVR 25 januari 2013 (B.S., 19 februari 2013, I : 1 januari 2013)

Historiek besluit - (B.S., 16 augustus 2011) - Gewijzigd bij BVR 25 januari 2013 (B.S., 19 februari 2013, I : 1 januari 2013) Besluit van de Vlaamse Regering van 22 juli 2011 betreffende de maatregelen bij een overschrijding van de nitraatresidudrempelwaarde, als vermeld in artikel 14 van het Mestdecreet van 22 december 2006

Nadere informatie

Gelet op het koninklijk besluit van 6 oktober 1977 betreffende de handel in meststoffen en bodemverbeterende middelen;

Gelet op het koninklijk besluit van 6 oktober 1977 betreffende de handel in meststoffen en bodemverbeterende middelen; MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 16 DECEMBER 1997. Besluit van de Vlaamse regering houdende het toestaan van afwijkingen op de uitrijregeling voor bepaalde cultuurgronden in toepassing van artikel

Nadere informatie

Voortgangsrapporten zijn als een seismograaf. Ze registreren. bewegingen, en doen dat permanent. Tegelijk zetten ze ons aan tot

Voortgangsrapporten zijn als een seismograaf. Ze registreren. bewegingen, en doen dat permanent. Tegelijk zetten ze ons aan tot Zaterdag 15 januari 2011 Toespraak JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Agriflanders Voorstelling Voortgangsrapport Mestbank 2010 Ondertekening nieuw convenant nutriëntenarme

Nadere informatie

Voortgangsrapport. Mestbank 2008. Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen

Voortgangsrapport. Mestbank 2008. Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen Voortgangsrapport Mestbank 2008 Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen VLM_cover_2008.indd 1 15-12-2008 18:00:24 1 VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2008 2 VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2008 3 VOORTGANGSRAPPORT

Nadere informatie

Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik

Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik Masterclass Mestverwaarding Citaverde college Horst 4 oktober 2017 Erik Mulleneers, Projectleider zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn Programma Mest Directoraat-Generaal

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd N. 2001 1162 [C 2001/35430] 20 APRIL 2001. Besluit van de Vlaamse regering tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van

Nadere informatie

VOORSTEL VAN DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN

VOORSTEL VAN DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN 1 VOORSTEL VAN DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN Hoofdstuk I. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 945 Wijziging van de Meststoffenwet (differentiatie fosfaatgebruiksnorm) A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 2 juli 2009 Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister bevoegd voor de Begroting, gegeven op 16 juni 2011;

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister bevoegd voor de Begroting, gegeven op 16 juni 2011; Besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2011 tot uitvoering van diverse bepalingen van het Mestdecreet van 22 december 2006 (B.S., 25 augustus 2011, 10 d. na bekendmaking) De Vlaamse Regering, Gelet

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB werkzaam in het kader van MAP 4 ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Provinciale coördinatoren

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP N. 2006 5350 VLAAMSE OVERHEID 22 DECEMBER 2006. Decreet houdende de bescherming van water tegen de verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen

Nadere informatie

VOORSTEL VAN DECREET

VOORSTEL VAN DECREET Zitting 2008-2009 30 april 2009 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Patrick Lachaert, mevrouw Tinne Rombouts en de heren Bart Martens, Patrick De Klerck, Erik Matthijs en André Van Nieuwkerke houdende wijziging

Nadere informatie

RICHTLIJN VAN DE RAAD van 12 december 1991 inzake de bescherming van water tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen (91/676/EEG)

RICHTLIJN VAN DE RAAD van 12 december 1991 inzake de bescherming van water tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen (91/676/EEG) 1991L0676 NL 11.12.2008 002.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN VAN DE RAAD van 12 december 1991 inzake

Nadere informatie

MAP5 Het oog op een betere waterkwaliteit met respect voor de bodem

MAP5 Het oog op een betere waterkwaliteit met respect voor de bodem MAP5 Het oog op een betere waterkwaliteit met respect voor de bodem Actieprogramma 2015 2018 in uitvoering van de Nitraatrichtlijn Uitgangspunt van het 5 de Actieprogramma Bodemkwaliteit (organische stof)

Nadere informatie

Bijlage 2 Nitraatrichtlijn

Bijlage 2 Nitraatrichtlijn Bijlage 2 Nitraatrichtlijn 1. DE EU-RICHTLIJN Europees milieubeleid t.a.v. mest en mineralen krijgt gestalte middels de EU-Nitraatrichtlijn (91/676 EEC). De Nitraatrichtlijn is in 1991 in werking getreden.

Nadere informatie

BELANG RUIMTELIJK ASPECT IN MESTPROBLEMATIEK EN DE IMPACT HIERVAN OP VRAAG NAAR MESTVERWERKING

BELANG RUIMTELIJK ASPECT IN MESTPROBLEMATIEK EN DE IMPACT HIERVAN OP VRAAG NAAR MESTVERWERKING BELANG RUIMTELIJK ASPECT IN MESTPROBLEMATIEK EN DE IMPACT HIERVAN OP VRAAG NAAR MESTVERWERKING Bart Van der Straeten Departement Landbouw & Visserij, Afdeling Monitoring en Studie (AMS) Context IWT-landbouwproject

Nadere informatie

Richtlijn 91/676/EEG inzake de bescherming van water tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen (Nitraatrichtlijn)

Richtlijn 91/676/EEG inzake de bescherming van water tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen (Nitraatrichtlijn) Richtlijn 91/676/EEG inzake de bescherming van water tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen (Nitraatrichtlijn) Kernbeschrijving De Nitraatrichtlijn verplicht de lidstaten normen te

Nadere informatie

MAP6 Ho e benaderen? Bart Debussche

MAP6 Ho e benaderen? Bart Debussche MAP6 Ho e benaderen? Bart Debussche MAP 6 stand van zaken Europese Commissie principiële goedkeuring actieprogramma MAP6 o p 21/ 12/ 18 Openbaar onderzoek lopende tot 21/2/2019 Omzetting in Vlaamse regelgeving:

Nadere informatie

Mestrapport over de mestproblematiek in Vlaanderen

Mestrapport over de mestproblematiek in Vlaanderen Mestrapport 2015 over de mestproblematiek in Vlaanderen Vernieuwde rapportering Sinds 2001: jaarlijks Voortgangsrapport over de mestproblematiek in Vlaanderen Wijziging rapporteringsvereisten Mestdecreet

Nadere informatie

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 12 december 1991

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 12 december 1991 31. 12. 91 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 375 / 1 II (Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD van 12 december 1991 inzake de

Nadere informatie

DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN. Hoofdstuk I. Algemene bepalingen

DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN. Hoofdstuk I. Algemene bepalingen 1 DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN Hoofdstuk I. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid. Art.

Nadere informatie

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 november 2012;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 november 2012; 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 betreffende de bemestingsadvisering voor groenteteelten en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 oktober 2008 betreffende nadere

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie 11765 VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [2011/200737] 11 FEBRUARI 2011. Ministerieel besluit tot nadere bepaling van de strengere verbodsbepalingen ter uitvoering van artikel 38 van het Mestdecreet

Nadere informatie

1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven

1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven MAP V Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven Normen voor stikstofbemesting Normen voor fosforbemesting 1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven Gebieden waar de nitraatconcentraties in

Nadere informatie

1. INLEIDING Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCMvzw)

1. INLEIDING Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCMvzw) 1. INLEIDING In Vlaanderen geldt de mestverwerkingsplicht. Ieder veeteeltbedrijf met ofwel een productie van meer dan 10.000 kg fosfaat op jaarbasis ofwel een productie hoger dan 7.500 kg fosfaat op jaarbasis

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ZITTING DECEMBER 1995 ONTWERP VAN DECREET

VLAAMSE RAAD ZITTING DECEMBER 1995 ONTWERP VAN DECREET Stuk 148 (1995-1996) Nr. 5 VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 13 DECEMBER 1995 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 30 maart 2011;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 30 maart 2011; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het verlenen van subsidies voor boslandbouwsystemen met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling voor de programmeringsperiode 2007-2013

Nadere informatie

Analyse waterkwaliteit. Infosessie intermediairs Brugge 28/11/2013

Analyse waterkwaliteit. Infosessie intermediairs Brugge 28/11/2013 Analyse waterkwaliteit Infosessie intermediairs Brugge 28/11/2013 OPPERVLAKTEWATER 70 60 50 40 30 20 10 0 MAP 4: Doelstellingen oppervlaktewater % MAP meetpunten > 50 mg nitraat per liter Metingen MAP-meetnet

Nadere informatie

voortgangsrapport Mestbank 2010 over het mestbeleid in vlaanderen

voortgangsrapport Mestbank 2010 over het mestbeleid in vlaanderen voortgangsrapport Mestbank 2010 over het mestbeleid in vlaanderen INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 6 Samenvatting 7 1 Mestbeleid 10 1.1 Evoluties in Europa 11 1.1.1 Nitraatrichtlijn 11 1.1.1.1 Uitvoering van

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 8 december 2000 houdende diverse bepalingen, artikel 4;

Gelet op het decreet van 8 december 2000 houdende diverse bepalingen, artikel 4; 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 27 maart 2015 betreffende het combineren van agromilieumaatregelen, beheerovereenkomsten, biohectaresteun en ecologisch aandachtsgebied met toepassing van het Vlaams

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID VLAAMSE OVERHEID N. 2009 2031 [C 2009/35462] 3 APRIL 2009. Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de nadere regels inzake het nutriëntenbalansstelsel als vermeld in artikel 25 van het Mestdecreet

Nadere informatie

MAP V en de sierteelt wat zit erin voor u? Studieavond bemesting in de vollegrondssierteelt - Destelbergen 28 mei 2015

MAP V en de sierteelt wat zit erin voor u? Studieavond bemesting in de vollegrondssierteelt - Destelbergen 28 mei 2015 MAP V en de sierteelt wat zit erin voor u? Studieavond bemesting in de vollegrondssierteelt - Destelbergen 28 mei 2015 Mestbeleid = 3 sporenbeleid 29/05/2015 2 Focus op oordeelkundige bemesting N Evenwichtsbemesting

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB in relatie tot perceelsgerichte bemesting Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2006 BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2006 BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2006 BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN Voortgangsrapport Mestbank 2006 inhoudsopgave 1. Inleiding 5 2. Evolutie van het Vlaamse mestbeleid in relatie tot Europa 6 2.1

Nadere informatie

Voortgangsrapport Mestbank 2012

Voortgangsrapport Mestbank 2012 Mestbank 2012 Voortgangsrapport Mestbank 2012 over de mestproblematiek in Vlaanderen Voorwoord Beste lezer Naar jaarlijkse traditie willen we u met dit Voortgangsrapport informeren over de stand van zaken

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 NOVEMBER 1998. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering inzake de bescherming van het water tegen de verontreiniging door nitraten uit agrarische

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2007. Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2007. Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2007 Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen 1 Voortgangsrapport Mestbank 2007 Voortgangsrapport Mestbank 2007 2 3 WOORD VOORAF Het zesde Voortgangsrapport is het eerste dat

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de lijst van reptielen die gehouden mogen worden

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de lijst van reptielen die gehouden mogen worden Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de lijst van reptielen die gehouden mogen worden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn

Nadere informatie

Mest, mestverwerking en wetgeving

Mest, mestverwerking en wetgeving Mest, mestverwerking en wetgeving Harm Smit Beleidsmedewerker Economische Zaken, DG AGRO Inhoud Feiten en cijfers. Huidig instrumentarium. Visie op mestverwerking en hoogwaardige meststoffen Toekomstig

Nadere informatie

Correct spuistroomgebruik = drastische verbetering lokale waterkwaliteit

Correct spuistroomgebruik = drastische verbetering lokale waterkwaliteit Correct spuistroomgebruik = drastische verbetering lokale waterkwaliteit OVERZICHT Het Mestdecreet Doelstelling Historiek Tuinbouwbesluit De Mestbankaangifte Aangifteplicht Aangifte grondloze tuinbouw

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 1317 (1998-1999) Nr. 3 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1998-1999 4 maart 1999 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging

Nadere informatie

VLM - acties rond de Heulebeek. Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West

VLM - acties rond de Heulebeek. Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West VLM - acties rond de Heulebeek Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West Mestbank BA - HH Oppervlaktewater Grondwater Doelstellingen MAP5 - nitraat Maximum 5% van de MAPmeetpunten

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; BERAADSLAGING RR Nr 28 / 2006 van 8 november 2006 O. Ref. : SA2 / RN / 2006 / 026 BETREFT : aanvraag van de Vlaamse Landmaatschappij om het identificatienummer van het Rijksregister te gebruiken met het

Nadere informatie

De Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Gelet op het Mestdecreet van 22 december 2006, artikel 38;

De Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Gelet op het Mestdecreet van 22 december 2006, artikel 38; Ministerieel besluit van 11 februari 2011 tot nadere bepaling van de strengere verbodsbepalingen ter uitvoering van artikel 38 van het Mestdecreet van 22 december 2006 Historiek besluit (B.S., 17 februari

Nadere informatie

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking Mestbeleid Verplichte mestverwerking Eind december 2013 zijn de details van de verplichte mestverwerking bekend geworden. Dit betekent onder andere dat de verwerkingspercentages en de definitie van verwerken

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 10 oktober 2008 betreffende de mestverwerking

Besluit van de Vlaamse Regering van 10 oktober 2008 betreffende de mestverwerking 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 10 oktober 2008 betreffende de mestverwerking Historiek besluit - (B.S., 19 december 2008, I : 1 januari 2007 met uitzondering van artikel 4, dat in werking treedt

Nadere informatie

Mestbank - Krachtlijnen MAP5 ( )

Mestbank - Krachtlijnen MAP5 ( ) Toelichting Mestbank Ir. Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West Mestbank - Krachtlijnen MAP5 (2015-2018) Doelstellingen voor nitraat en fosfaat - afbakening focusgebieden.

Nadere informatie

Studieavond Industriebloemkool 19 februari Bart Debussche

Studieavond Industriebloemkool 19 februari Bart Debussche Studieavond Industriebloemkool 19 februari 2019 Bart Debussche Inleiding Programma Actualiteiten Innovatie Proeftuinen droogte Verzamelaanvraag MAP6 Programma Actualiteiten Innovatie Proeftuinen droogte

Nadere informatie

OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST

OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST Tussen enerzijds, Het Vlaamse Gewest vertegenwoordigd door de heer Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken,

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT. over genetisch gewijzigde organismen en biologische gewassen VERSLAG

VERZOEKSCHRIFT. over genetisch gewijzigde organismen en biologische gewassen VERSLAG Zit ting 2004-2005 24 november 2004 VERZOEKSCHRIFT over genetisch gewijzigde organismen en biologische gewassen VERSLAG namens de Subcommissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid uitgebracht door

Nadere informatie

Mestbank. Voortgangsrapport. Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen

Mestbank. Voortgangsrapport. Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen Mestbank 2011 Voortgangsrapport Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen 1 2 Woord vooraf Beste lezer Met dit Voortgangsrapport informeren we u over de stand van zaken van de mestproblematiek in Vlaanderen.

Nadere informatie

Toelichting landbouwersaangifte en Mestbankloket 2013 voor Intermediairs. Brugge, 28/11/2013 Hasselt, 2/12/2013

Toelichting landbouwersaangifte en Mestbankloket 2013 voor Intermediairs. Brugge, 28/11/2013 Hasselt, 2/12/2013 Toelichting landbouwersaangifte en Mestbankloket 2013 voor Intermediairs Brugge, 28/11/2013 Hasselt, 2/12/2013 Programma 13.45 14.45 : Aangifte landbouwers 2013 14.45 15.00 : Vragen 15.00 15.45 : Overzicht

Nadere informatie

Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet

Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet (MAP = mest-actie-plan) Percentage meetplaatsen

Nadere informatie

Nota. Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit. Inhoudstafel. Datum: 19/12/17 0. INLEIDING STATISTISCHE ANALYSE...

Nota. Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit. Inhoudstafel. Datum: 19/12/17 0. INLEIDING STATISTISCHE ANALYSE... Nota Datum: 19/12/17 Aan: VLM Auteur: TFR Nazicht: MVR Documentref: I/NO/11504/17.375/TFR Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit Inhoudstafel 0. INLEIDING... 2 1. STATISTISCHE ANALYSE...

Nadere informatie

Handleiding bij BASsistent Mestverwerking - versie 1.0

Handleiding bij BASsistent Mestverwerking - versie 1.0 Handleiding bij BASsistent Mestverwerking - versie 1.0 Versie 1.0: 08/01/2009 Waarvoor dient deze handleiding? Deze handleiding helpt u op weg bij het downloaden en het gebruik van het rekenprogramma BASsistent

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID N. 2011 1305 [C 2011/35366] 6 MEI 2011. Decreet houdende wijziging van het Mestdecreet van 22 december 2006 (1) Het Vlaams Parlement

Nadere informatie

Mestoverschot op een melkveebedrijf

Mestoverschot op een melkveebedrijf Industriële en biowetenschappen Geel Master in de biowetenschappen: landbouwkunde Mestoverschot op een melkveebedrijf Mogelijkheden van mestverwerking op bedrijfsniveau CAMPUS Geel Jonas Peeters Academiejaar

Nadere informatie

Focusbedrijven en nitraatresidu. Gebieds- én bedrijfsspecifieke

Focusbedrijven en nitraatresidu. Gebieds- én bedrijfsspecifieke MAP5 in 2015 Focusbedrijven en nitraatresidu Gebieds- én bedrijfsspecifieke aanpak Focusbedrijf 2015 Meer dan 50% van het areaal in focusgebied Gronden in gebruik op 1 januari 2014 Enkel rekening gehouden

Nadere informatie

2. Onderdeel f komt te luiden: f. Onze Minister: Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;.

2. Onderdeel f komt te luiden: f. Onze Minister: Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;. Wijziging van de Meststoffenwet (invoering stelsel verantwoorde mestafzet) Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 17 JULI 2000. - Besluit van de Vlaamse regering van 17 juli 2000 omtrent de mestuitscheidingsbalans, ter uitvoering van artikel 3, 1, 4, 5, 2, 1, 6, 2 en 20bis, 2,

Nadere informatie

Transport van ruwe en verwerkte mest. Themadag Van stal tot akker, Brugge 29/11/2013

Transport van ruwe en verwerkte mest. Themadag Van stal tot akker, Brugge 29/11/2013 Transport van ruwe en verwerkte mest Themadag Van stal tot akker, Brugge 29/11/2013 Inhoud Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking Productie, afzet en verwerking van mest in VL Export mest uit VL: bestemmingen

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 2016 houdende uitvoering van het Mestdecreet van 22 december 2006

Besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 2016 houdende uitvoering van het Mestdecreet van 22 december 2006 Besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 2016 houdende uitvoering van het Mestdecreet van 22 december 2006 Historiek (B.S., 10 februari 2017, I : 1 januari 2017, Hoofdstuk 5 treedt buiten werking

Nadere informatie

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2018) 3222) (Slechts de tekst in de Nederlandse taal is authentiek)

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2018) 3222) (Slechts de tekst in de Nederlandse taal is authentiek) 4.6.2018 L 137/27 UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2018/820 VAN DE COMMISSIE van 31 mei 2018 tot verlening van een door Nederland gevraagde derogatie op grond van Richtlijn 91/676/EEG van de Raad inzake de bescherming

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de premiesubsidie voor een brede weersverzekering in de landbouwsector

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de premiesubsidie voor een brede weersverzekering in de landbouwsector Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de premiesubsidie voor een brede weersverzekering in de landbouwsector DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en

Nadere informatie

De gegevens zijn gebaseerd op het nieuwe mestdecreet en zijn geldig voor 2007.

De gegevens zijn gebaseerd op het nieuwe mestdecreet en zijn geldig voor 2007. VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ UW PARTNER IN DE OPEN RUIMTE Normen editie maart 2007 De gegevens zijn gebaseerd op het nieuwe mestdecreet en zijn geldig voor 2007. 1 Uitscheidingscijfers Diersoort Uitscheiding

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 62.500/1 van 19 december 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Mestdecreet van 22 december 2006 en van diverse besluiten

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 1125 (2001-2002) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 21 maart 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende instemming met het Aanvullend Protocol nr. 5 bij de Herziene Rijnvaartakte, ondertekend in Straatsburg

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE 3.8.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 200/23 BESLUITEN UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 29 juli 2011 tot verlening van een door België voor het Vlaamse Gewest gevraagde afwijking krachtens

Nadere informatie

INTERREGIONALE LANDBOUWERS

INTERREGIONALE LANDBOUWERS DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ INTERREGIONALE LANDBOUWERS Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw

Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw Grond

Nadere informatie

OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST

OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST Tussen enerzijds, Het Vlaamse Gewest vertegenwoordigd door de heer Ludo Sannen Vlaamse Minister van Leefmilieu, Landbouw

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 9 FEBRUARI 1999. - Besluit van de Vlaamse regering houdende aanvullende bepalingen betreffende de toepassing van het artikel 15, 4, 1, 2 en 3 en 5 van het decreet

Nadere informatie

http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad d.d. 27-04-2007 VLAAMSE OVERHEID

http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad d.d. 27-04-2007 VLAAMSE OVERHEID N. 2007 1696 VLAAMSE OVERHEID 9 MAART 2007. Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 22 december 2006 houdende de bescherming van water tegen de verontreiniging door nitraten

Nadere informatie

Advies VLAREME II. Brussel, 27 oktober 2017

Advies VLAREME II. Brussel, 27 oktober 2017 Advies VLAREME II Brussel, 27 oktober 2017 Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@salv.be www.salv.be Foto: SALV De Strategische Adviesraad

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID [C 2017/10386]

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID [C 2017/10386] VLAAMSE OVERHEID 28 OKTOBER 2016. Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van het Mestdecreet van 22 december 2006 [C 2017/10386] http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad dd 10-02-2017 De

Nadere informatie

Landbouwkundige en milieukundige trends akkerbouw in relatie tot 6 e AP Nitraatrichtlijn

Landbouwkundige en milieukundige trends akkerbouw in relatie tot 6 e AP Nitraatrichtlijn Landbouwkundige en milieukundige trends akkerbouw in relatie tot 6 e AP Nitraatrichtlijn Gerard Velthof Meststoffenwet Implementatie van de Nitraatrichtlijn: Minder dan 50 mg nitraat per l in grond- en

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 653 (2015-2016) Nr. 4 20 april 2016 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse decreten ingevolge de integratie van

Nadere informatie

Actua Bemesting. Dominique Van Haecke. PCS Studiedag Boomkwekerij 2016, 4 februari 2016, Destelbergen 1

Actua Bemesting. Dominique Van Haecke. PCS Studiedag Boomkwekerij 2016, 4 februari 2016, Destelbergen 1 Actua Bemesting Dominique Van Haecke 1 Inhoud Systeem Werkzame Stikstof Fosforbemestingsnormen Verplichte staalnames met bemestingsadvies Staalnames ikv betalingsrechten CVBB - Individuele Begeleiding

Nadere informatie

Implemetatie van de Nitraatrichtlijn in Europa, waar staan we?

Implemetatie van de Nitraatrichtlijn in Europa, waar staan we? Implemetatie van de Nitraatrichtlijn in Europa, waar staan we? Sint-Laureins, 19 april 2010 Jeroen Casaer Sectorhoofd nitraten Dienst Landbouw, bosbouw en Bodem DG Milieu Europese Commissie Inhoud Sleutelbepalingen

Nadere informatie

Page 1 of 21 BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING Op de informatie op deze site is verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing. ARREST VAN HET

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving VR 2019 1503 DOC.0322/3BIS RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 65.144/1 van 4 februari 2019 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

Advies. Omzetting EU-richtlijn hernieuwbare energie. Brussel, SERV, 26 januari 2011 Brussel, Minaraad, 3 februari 2011

Advies. Omzetting EU-richtlijn hernieuwbare energie. Brussel, SERV, 26 januari 2011 Brussel, Minaraad, 3 februari 2011 Advies Omzetting EU-richtlijn hernieuwbare energie Brussel, SERV, 26 januari 2011 Brussel, Minaraad, 3 februari 2011 11-10 advies hernieuwbare EU-richtlijn Sociaal-Economische raad van Vlaanderen Wetstraat

Nadere informatie

Toekomst bemesting aardappelen. Bart Debussche 31/01/2017

Toekomst bemesting aardappelen. Bart Debussche 31/01/2017 Toekomst bemesting aardappelen Bart Debussche 31/01/2017 Overzicht Terugblik Evolutie Toekomst 1. Bemestingsnormen 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 31 januari 2003 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 31 januari 2003 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid Zitting 2004-2005 15 april 2005 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 31 januari 2003 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid 617 ECO 2 INHOUD Blz. 1. Memorie van toelichting...

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie

3. Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten;

3. Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten; Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 02/2012 van 11 januari 2012 Betreft: Aanvraag tot machtiging voor het mededelen van persoonsgegevens

Nadere informatie

Nieuwigheden Mestbank VA 2018

Nieuwigheden Mestbank VA 2018 Nieuwigheden Mestbank VA 2018 Inhoud Waterlopen 1 m teeltvrije zone Wetgeving Afspraken Toepassingsgebied focusgebied SNapp Fosfaatklassewijziging Werking SNapp Bemestingsprognoses 23/02/2018 2 Waterlopen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ADVIES VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ADVIES VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 1.8.2006 COM(2006) 434 definitief 2003/0210 (COD) ADVIES VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag

Nadere informatie

Leidt Europese mestbeleid tot knelpunten voor de bodem?

Leidt Europese mestbeleid tot knelpunten voor de bodem? Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl Leidt Europese mestbeleid tot knelpunten voor de bodem? Kennisdag Mest & 1 december

Nadere informatie