VLAAMSE RAAD ZITTING DECEMBER 1995 ONTWERP VAN DECREET

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE RAAD ZITTING DECEMBER 1995 ONTWERP VAN DECREET"

Transcriptie

1 Stuk 148 ( ) Nr. 5 VLAAMSE RAAD ZITTING DECEMBER 1995 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen AMENDEMENTEN voorgesteld door mevrouw Vera Dua na indiening van het verslag Artikel 3 In de voorgestelde tekst van artikel 2bis, 2, 5, a) op de zesde, zevende en achtste regel de zinsnede "met uitzondering van contracten met vooraf gegarandeerde afnameprijs" weglaten. Momenteel werken reeds veel geïntegreerde bedrijven met prijsgarantiecontracten (onder meer contracten van AVEVE). Wanneer bedrijven die deze vorm van integratie toepassen eveneens beschouwd worden als gezinsveeteeltbedrijven betekent dit dat de doelstelling om het echte zelfstandig bedrijf te bevoordeligen ondergraven wordt. Zie : 148 ( ) Nr. 1 : Ontwerp van decreet Nr. 2 : Amendementen Nr. 3 : Verslag Nr. 4 : Amendementen 301

2 148 ( ) Nr. 5 [ 2 ] Daarnaast blijkt uit reacties van de sector dat binnen de kortste tijd het grootste deel van de bedrijven met looncontracten ook zullen overschakelen naar prijsgarantiecontracten. Op basis van wetenschappelijke studies (onder meer de ALT-studie) stelt de Mina-raad in haar advies dd. 12 oktober 1995 dat uiteindelijk 90% tot 95% van alle Vlaamse landbouwbedrijven zullen kunnen worden genotificeerd als gezinsveeteeltbedrijven. In de toekomst zal dus van de oorspronkelijke doelstelling, met name het bevoordeligen van het zelfstandig bedrijf, zeker niets meer terecht komen. Gezien de vele uitzonderingen en versoepelingen die worden voorzien voor de gezinsveeteeltbedrijven zal dit daarenboven een ernstige uitholling van de milieudoelstellingen van het MAP impliceren. Artikel 5bis (nieuw) Een nieuw artikel 5bis invoegen, dat luidt als volgt : "Artikel 5bis Voor de berekening van de produktie van dierlijke mest per bedrijf afhankelijk van het aantal dieren, dient uitgegaan van de volgende productiehoeveelheden per dier en per jaar : Diersoort difosforpentoxyde Stikstof (P2O5) in kg (N) in kg I. RUNDEREN a. < 1jaar b. 1jaar tot < 2 jaar c. melkkoeien d. mestkalveren e. andere runderen II. VARKENS a. biggen (<10 weken) b. beren/zeugen (excl. biggen) c. zeugen (incl.biggen) d. andere III. PLUIMVEE a. leghennen b. slachtkuikens c. opfokpoeljen d. andere IV. ANDERE a. paarden b. schapen < 1 jaar c. schapen > 1 jaar d. geiten d. nertsen en konijnen " De produktiehoeveelheden per diersoort zoals deze opgenomen zijn in het mestdecreet van 23 januari 1991 zijn een grove onderschatting van de reële uitstoot. Wetenschappelijk onderzoek naar deze materie wordt systematisch geweigerd en ontmoedigd. In afwachting van gedegen wetenschappelijk verantwoord cijfermateriaal worden de oorspronkelijke cijfers met 10% vermeerderd, wat allicht nog een onderschatting is van de realiteit.

3 148 ( ) Nr. 5 [ 3 ] Artikel 12 A. In de voorgestelde tekst van artikel 14, 4, eerste lid de tabel vervangen door wat volgt : "gewasgroep Difosfor- stikstof uit totale pentoxyde chemisch mest stikstof grasland maïs gewassen met laag N-behoefte andere gewassen " De voorgestelde normen zijn veel te hoog voor grasland. Het is onlogisch dat in een decreetswijziging dat tot doel heeft de mestproblematiek beter op te lossen dan voorheen de voorgestelde normen hoger liggen dan in het oorspronkelijk decreet (voor de totale stikstof was dit 400 kg per ha en per jaar). De voorgestelde normen zijn afgestemd op maximale produktie, wat slechts in uitzonderlijke gevallen voorkomt. B. In de voorgestelde tekst van artikel 14 5 vervangen door wat volgt : " 5. Vanaf 1 januari 1999 zijn de volgende hoeveelheden meststoffen uitgedrukt in kg difosforpentoxide, kg totale stikstof, kg stikstof uit dierlijke mest en andere meststoffen en kg stikstof uit chemische meststoffen per ha en per jaar toegelaten: gewasgroep P2O5 totale N N dierlijk. N chemisch mest e.a mest grasland maïs gewas laag N-behoefte andere gewassen " Er wordt voorgesteld de inhoud van 5 en 6 te wisselen waardoor een logische tekstopbouw verkregen wordt: eerst de normering voor 1999, dan de evaluatieprocedure. De normen voor 1999 moeten worden vastgelegd in het decreet. Door enkel indicatieve eindwaarden op te nemen worden de doelstellingen van het decreet volledig op de helling gezet, vermits dit afhankelijk wordt gesteld van de evaluatie. De normen voor 1999 worden aangepast aan de waarden vermeld in het oorspronkelijk goedgekeurd MAP. Alleen de norm voor stikstof op grasland werd iets strenger gemaakt dan in het oorspronkelijke MAP-voorstel (360 in plaats van 420) omdat dit vanuit milieukundig oogpunt noodzakelijk is. Te noteren is dat de in Nederland en Denemarken voorgestelde eindnormen nog een stuk strenger zijn dan de hier voorgestelde normen.

4 [ 4 ] 148 ( ) Nr. 5 C. In de voorgestelde tekst van artikel 14 6 vervangen door wat volgt : " 6. Elk jaar wordt door de Stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek een evaluatie gemaakt van de toepassing van de normen. Deze evaluatie omvat de studie van de evolutie van de milieukwaliteit meer bepaald de nitraatdoorsijpeling naar grond- en bodemwater, de eutrofiëring, de verzuring en de evolutie van het risico op fosfaatdoorslag. Tevens wordt nagegaan in hoeverre de landbouwsector een sociaal-economische weerslag ondervindt van het mestdecreet. De Stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek kan voorstellen formuleren met betrekking tot aanpassing van de normen en mogelijke begeleidende maatregelen tot compensatie van de sociaal-economische gevolgen.". Een verdere aanscherping van de normen moet op elk moment mogelijk zijn. Dit kan gebeuren na een evaluatie door de Vlaamse Stuurgroep Mestproblematiek. Daarom wordt voorzien dat de Stuurgroep een jaarlijkse evaluatie maakt van de evolutie van de milieukwaliteit en van de sociaal-economische gevolgen van het mestdecreet. De Stuurgroep kan voorstellen formuleren inzake normering wanneer blijkt dat de normen geen voldoende verbetering van de milieukwaliteit opleveren. Ingeval de toepassing van het mestdecreet rechtstreekse gevolgen heeft op sociaal-economisch vlak kunnen voorstellen van begeleidende maatregelen geformuleerd worden ter compensatie. Dit betekent dat de milieudoelstellingen niet zullen worden afgezwakt maar dat andere maatregelen kunnen genomen worden. Artikel 13 A. In de voorgestelde tekst van artikel 15, 2, 3 de tabel vervangen door wat volgt : "gewasgroep P2O5 totale N N dierlijk N chemisch mest e.a. mest grasland maïs gewas laag N-behoefte andere gewassen " De normen voor grasland liggen te hoog om de beoogde milieudoelstellingen te kunnen bereiken. Het is noodzakelijk in deze gebieden minimaal de Europese nitraatrichtlijn te volgen, waarbij een nitraatverlies van maximum 25 mg/l wordt vooropgesteld. Vandaar dat voor deze gebieden 170 kg nitraat uit dierlijk mest als maximum-norm wordt vooropgesteld. De totale N-norm wordt daardoor ook verlaagd. B. In de voorgestelde tekst van artikel 15, 5 het tweede lid vervangen door wat volgt : "Voor gezinsveeteeltbedrijven kan een afwijking van dit verbod enkel worden toegestaan in het kader van een beheersovereenkomst, afgesloten tussen de producent en de Afdeling Natuur.

5 148 ( ) Nr. 5 [ 5 ] De Vlaamse regering stelt nadere regels vast met betrekking tot deze beheersovereenkomsten. Voor de cultuurgronden gelegen in de gebieden en zones opgesomd in deze paragraaf worden de inkomstenverliezen die ontstaan ten gevolge van deze bepalingen volledig vergoed. In overeenkomst met de producent kan aan de eis tot inkomstenvergoeding eveneens voldaan worden wanneer de Mestbank de verantwoordelijkheid voor de mestafzet overneemt voor het supplementair mestoverschot dat ontstaat door de beperkingen opgelegd door dit artikel. Het Vlaams Gewest kan ingaan op het verzoek van de producent om percelen gelegen in de gebieden en zones opgesomd in deze paragraaf aan te kopen op basis van de venale waarde.". In dit lid gaat het om bosgebieden, natuurgebieden en natuurreservaten, dit zijn zones die een zeer hoge natuurwaarde hebben. Volgens de bestemming op de gewestplannen horen "normale" (intensieve) landbouwpraktijken daar niet thuis. De ingewikkelde afwijkingen die hier worden voorzien zullen een zware hypotheek leggen op de te beschermen natuurwaarden en in de praktijk zal het erop neer komen dat de landbouwactiviteiten daar ongestoord worden verdergezet. Een extensieve en gecontroleerde vorm van landbouw kan echter bijdragen tot het instandhouden van de natuurwaarden. Daarom wordt voorgesteld om voor gezinsveeteeltbedrijven afwijkingen te voorzien op het bemestingsverbod maar dan alleen in het kader van beheersovereenkomsten afgesloten met de Dienst Natuurbehoud. In de praktijk wordt dit systeem reeds veelvuldig en met succes toegepast. Ook voor deze gebieden wordt inkomenscompensatie of afzet van het mestoverschot door de Mestbank voorzien. Het verplicht overkopen van percelen door de overheid op vraag van de producent is niet opportuun. Het Vlaamse Gewest beschikt niet over de mogelijkheden om verspreid gelegen kleine landbouwpercelen op een verantwoorde manier te beheren. Wel kan in bepaalde gevallen tot aankoop worden overgegaan wanneer dit vanuit beheersstanndpunt nodig of mogelijk is. C. In de voorgestelde tekst van artikel 15, 6, eerste lid de tweede en de derde zin weglaten. Het is onverantwoord het verbod op het gebruik van dierlijk mest op te heffen voor gezinsveeteeltbedrijven in fosfaatverzadigde gebieden. Het gaat hier om gronden waar voldoende fosfaat aanwezig is, dus elke toevoeging van dierlijk mest heeft voor wat het fosfaat betreft geen enkel landbouwkundig nut en impliceert een groot risico voor de milieukwaliteit. Het bemesten met dierlijk mest in dergelijke zones komt neer op mestdumping. Artikel 14 In de voorgestelde tekst van artikel 17, 7 5 weglaten. Het gaat hier terug om een uitzonderingsbepaling waardoor bemesting mogelijk wordt gemaakt zonder beperking in de tijd, dus ook op tijdstippen waarop de nutrinten niet kunnen opgenomen worden door de planten, wat neerkomt op mestdumping. Voor uitbollende landbouwers zijn andere sociale maatregelen voorzien (onder meer de V.U.T.-regeling) die geen nefaste invloed hebben op het milieu.

6 [ 6 ] 148 ( ) Nr. 5 Er wordt trouwens niet vastgelegd wat er gebeurt wanneer de producent zijn bedrijfsactiviteiten niet beëindigd voor 1 januari 1999 en op welke manier dit zal worden gecontroleerd. Artikel 17 Dit artikel vervangen door wat volgt : "Artikel 17 Artikel 21 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 25 juni 1992 en 18 december 1992, wordt vervangen door de volgende bepaling : "Artikel Er wordt een getrapt heffingensysteem ingevoerd, bestaande uit enerzijds een basisheffing en anderzijds een overschotsheffing waarvan de opbrengst integraal toegekend wordt aan de Mestbank, lastens elke producent. 2. De in 1 bedoelde heffing wordt vastgesteld op basis van de totale mestproductie per bedrijf en de totale oppervlakte cultuurgrond behorend tot het bedrijf. Het mestoverschot wordt berekend volgens de bepalingen van artikel 6 van het decreet. In geval van niet-gezinsveeteeltbedrijven is de eigenaar van de dieren verantwoordelijk voor de betaling van de heffing. 3. De heffing wordt als volgt berekend: a) voor de bedrijven die de notificatie als gezinsveeteeltbedrijven hebben verkregen overeenkomstig de bepalingen van artikel 2bis van hetzelfde decreet : P2O5-produktie mestproduktie dat mestoverschot in kg/jaar op eigen grond kan in buren-, LATgebruikt worden regeling, verwerking of export produktie<5000 (*) geen heffing HG3 produktie geen heffing HG3 + HG4 produktie (*) HG1 HG3 + HG4 + HG5 produktie> (*) HG1 + HG2 HG3 + HG4 + HG5 + HG6 * voor legkippen zijn de grenswaarde in kolom 1 gelijk aan , en kg P2O5 Voor de berekening van de heffing is: * HG1 = 2 fr/kg N + 2 fr/kg P2O5 op deel tussen 10 en 15 * HG2 = 10 fr/kg N + 10 fr/kg P2O5 op deel boven 15 * HG3 = 2 fr/kg N + 2 fr/kg P2O5 op deel beneden 5 * HG4 = 4 fr/kg N + 4 fr/kg P2O5 op deel tussen 5 en 10 * HG5 = 10 fr/kg N + 10 fr/kg P205 op deel tussen 10 en 15 * HG6 = 20 fr/kg N + 20fr/kg P205 op deel boven 15

7 148 ( ) Nr. 5 [ 7 ] b) voor de bedrijven die niet de notificatie als gezinsveeteeltbedrijven hebben verkregen overeenkomstig de bepalingen van artikel 2bis van hetzelfde decreet : P2O5-produktie mestproduktie dat op mestoverschot in in kg/jaar eigen grond kan buren-, LATgebruikt worden regeling, verwerking of export produktie<5000 (*) HNG1 HNG5 produktie HNG1 + HNG2 HNG5 + HNG6 produktie HNG1 + HNG2 HNG5 + HNG6 (*) + HNG3 + HNG7 produktie> HNG1 + HNG2 HNG5 + HNG6 (*) + HNG3 + HNG4 + HNG7 + HNG8 * voor legkippen zijn de grenswaarde in kolom 1 gelijk aan , en kg P2O5 Voor de berekening van de heffing is: * HNG1 = 2 fr/kg N + 2 fr/kg P2O5 op deel beneden 5 * HNG2 = 4 fr/kg N + 4 fr/kg P2O5 op deel tussen 5 en 10 * HNG3 = 10 fr/kg N + 2 fr/kg P2O5 op deel tussen 10 en 15 * HNG4 = 20 fr/kg N + 20 fr/kg P2O5 op deel boven 15 * HNG5 = 4 fr/kg N + 4fr/kg P205 op deel beneden 5 * HNG6 = 10 fr/kg N + 10fr/kg P205 op deel tussen 5 en 10 * HNG7 = 20 fr/kg N + 20fr/kg P205 op deel tussen 10 en 15 * HNG8 = 40 fr/kg N + 40 fr/kg P2O5 op deel boven Er is een basisheffing, waarvan de opbrengst integraal wordt toegekend aan de Mestbank, lastens elke invoerder van mestoverschotten door invoer. Het bedrag van deze basisheffing is vastgesteld op 100 frank per van het in het voorbije kalenderjaar in het Vlaamse Gewest ingebrachte mestoverschot door invoer.".". Zoals in alle sectoren van het milieubeleid moet ook hier worden gewerkt met regulerende heffingen. In het kader van de mestproblematiek betekent dit dat de heffing vooral betrekking moet hebben op het mestoverschot, waarbij de heffing progressief stijgt naarmate de overschotten groter worden. Het mestoverschot wordt berekend overeenkomstig de bepalingen van artikel 6. Tevens wordt een hogere heffing ingevoerd voor niet-gezinsveeteeltbedrijven in het kader van de positieve maatregelen ten aanzien van de gezinsveeteeltbedrijven. Daarnaast is er ook een progressieve basisheffing voor het deel van de mestproduktie dat op eigen gronden kan worden verwerkt omdat grote bedrijven hoedanook een groter aandeel mest produceren. Dergelijk heffingensysteem beantwoordt aan drie doelstellingen: de produktie van mestoverschotten wordt ontmoedigd, er is ook een bijdrage van bedrijven met een hoge mestproduktie die kan verwerkt

8 [ 8 ] 148 ( ) Nr. 5 worden op het eigen bedrijf en het gezinsveeteeltbedrijf wordt positief gediscrimineerd. Artikel 26 A. In de voorgestelde tekst van artikel 33, 1 het eerste, tweede en derde lid vervangen door wat volgt : "Tot 1999 mag het totaal aantal dieren per diercategorie, zoals bepaald in artikel 5 niet groter zijn dan deze vastgelegd op basis van de land- en tuinbouwtelling van 15 mei 1992, aangepast aan de reële situatie. Wanneer voor een bepaalde diercategorie de vastgestelde maxima bereikt of overschreden worden, dan worden voor deze diercategorie geen vergunningen, ingediend in toepassing van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, meer verleend met uitzondering van hernieuwing van vergunningen en dit vanaf de datum van publicatie van deze vaststelling.". B. Aan de voorgestelde tekst van artikel 33, 1, vierde lid een 4 toevoegen, die luidt als volgt : "4. In bepaalde gevallen kan de Vlaamse regering overgaan tot het opkopen van vergunningsplaatsen voor de diercategorien waarvoor een overschrijding van de vastgelegde maxima wordt vastgesteld. De modaliteiten voor dergelijke opkoopregeling worden geregeld door de Vlaamse regering.". Zoals reeds werd gesteld zijn de produktiecijfers gehanteerd in artikel 5 volledig onbetrouwbaar. Het is dan ook onverantwoord deze te gebruiken als basis voor berekeningen van de totale nutriëntenproduktie. In het oorspronkelijk MAP werd uitgegaan van een stand-still van de veestapel per diercategorie. Een vermindering van de veestapel voor een bepaalde diersoort kon dus niet gecompenseerd worden door uitbreiding van de veestapel van een andere diersoort. In het huidige ontwerp wordt uitgegaan van een stand-still van de totale (onderschatte) hoeveelheid stikstof en fosforpentoxide geproduceerd in In de praktijk zal er allicht in de nabije toekomst een vermindering van het aantal runderen optreden, vermits deze sector met enorme moeilijkheden te kampen heeft. Volgens het huidige voorstel zal een compenserende uitbreiding van bijvoorbeeld de varkensstapel mogelijk zijn. Nochtans is de rundersector veel minder problematisch op het vlak van mestoverschotten (vooral grondgebonden afzet). Ook zal het gebruik van fytase een uitbreiding van de veestapel mogelijk maken. Om dit te vermijden wordt terug de stand-still per diercategorie ingevoerd. Deze wordt vastgesteld op basis van de land- en tuinbouwtelling van 1992, gecorrigeerd voor de slapende vergunningen. Daarnaast wordt voorzien dat de Vlaamse regering een opkoopregeling kan uitwerken voor vergunde dierplaatsen. Dit kan gebeuren voor specifieke diercategorieën, voor bepaalde categorieën landbouwers (uitbollende boeren), of voor bepaalde bedrijfscategrorieën (bepaald percentage voor grote bedrijven). Vera DUA

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID VLAAMSE OVERHEID N. 2009 2031 [C 2009/35462] 3 APRIL 2009. Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de nadere regels inzake het nutriëntenbalansstelsel als vermeld in artikel 25 van het Mestdecreet

Nadere informatie

Beschrijving bedrijfsgegevens Mestbank tot en met 2006

Beschrijving bedrijfsgegevens Mestbank tot en met 2006 Beschrijving bedrijfsgegevens Mestbank tot en met 2006 Aantal geregistreerde bedrijven Aantal bedrijven (koepels) Aantal bedrijven (relaties) Aantal exploitaties Aantal entiteiten Aantal verminderde relaties

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 17 JULI 2000. - Besluit van de Vlaamse regering van 17 juli 2000 omtrent de mestuitscheidingsbalans, ter uitvoering van artikel 3, 1, 4, 5, 2, 1, 6, 2 en 20bis, 2,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 9 FEBRUARI 1999. - Besluit van de Vlaamse regering houdende aanvullende bepalingen betreffende de toepassing van het artikel 15, 4, 1, 2 en 3 en 5 van het decreet

Nadere informatie

De gegevens zijn gebaseerd op het nieuwe mestdecreet en zijn geldig voor 2007.

De gegevens zijn gebaseerd op het nieuwe mestdecreet en zijn geldig voor 2007. VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ UW PARTNER IN DE OPEN RUIMTE Normen editie maart 2007 De gegevens zijn gebaseerd op het nieuwe mestdecreet en zijn geldig voor 2007. 1 Uitscheidingscijfers Diersoort Uitscheiding

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd N. 2001 1162 [C 2001/35430] 20 APRIL 2001. Besluit van de Vlaamse regering tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR AGRIFLANDERS 11 JANUARI 2007

TOESPRAAK DOOR MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR AGRIFLANDERS 11 JANUARI 2007 TOESPRAAK DOOR MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR AGRIFLANDERS 11 JANUARI 2007 Mevrouw de Voorzitter, Dames en Heren, Zoals iedereen weet, is het nieuwe

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 NOVEMBER 1998. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering inzake de bescherming van het water tegen de verontreiniging door nitraten uit agrarische

Nadere informatie

OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST

OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST Tussen enerzijds, Het Vlaamse Gewest vertegenwoordigd door de heer Ludo Sannen Vlaamse Minister van Leefmilieu, Landbouw

Nadere informatie

OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST

OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST OVEREENKOMST BETREFFENDE LAAGFOSFORVOEDERS EN DE REDUCTIE VAN FOSFAAT IN DIERLIJKE MEST Tussen enerzijds, Het Vlaamse Gewest vertegenwoordigd door de heer Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP N. 2003 1797 [S C 2003/35387] 28 MAART 2003. Decreet houdende wijziging van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 7 juli 2006

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 7 juli 2006 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 7 juli 2006 Een nieuw mestdecreet : eenvoudig, transparant en resultaatgericht

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 8 november 2006

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 8 november 2006 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 8 november 2006 Voorstel van nieuw mestdecreet Vandaag wordt het voorstel van

Nadere informatie

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV.

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV. Toelichting op de cijfers van de mestproductie in 2018 zoals berekend in de vorm van momentopnames in kwartaalrapportages en zoals gepubliceerd als voorlopige cijfers d.d.15-2-2018 op de CBS-website. Deze

Nadere informatie

Het mestdecreet Waar staan we er (voor)?

Het mestdecreet Waar staan we er (voor)? Het mestdecreet Waar staan we er (voor)? Tongeren, 25 januari 2011 Poperinge, 26 januari 2011 Bocholt, 27 januari 2011 Hoogstraten, 3 februari 2011 Oudenaarde, 8 februari 2011 Waarom? Huidige actieprogramma

Nadere informatie

Uitscheiding in kg/dier, jaar Diersoort

Uitscheiding in kg/dier, jaar Diersoort VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ UW PARTNER IN DE OPEN RUIMTE Normen editie januari 2008 1 Uitscheidingscijfers Uitscheiding in kg/dier, jaar Diersoort N N derogatie RUNDVEE Melkvee Melkkoeien met een melkproductie

Nadere informatie

Historiek besluit - (B.S., 16 augustus 2011) - Gewijzigd bij BVR 25 januari 2013 (B.S., 19 februari 2013, I : 1 januari 2013)

Historiek besluit - (B.S., 16 augustus 2011) - Gewijzigd bij BVR 25 januari 2013 (B.S., 19 februari 2013, I : 1 januari 2013) Besluit van de Vlaamse Regering van 22 juli 2011 betreffende de maatregelen bij een overschrijding van de nitraatresidudrempelwaarde, als vermeld in artikel 14 van het Mestdecreet van 22 december 2006

Nadere informatie

Gelet op het koninklijk besluit van 6 oktober 1977 betreffende de handel in meststoffen en bodemverbeterende middelen;

Gelet op het koninklijk besluit van 6 oktober 1977 betreffende de handel in meststoffen en bodemverbeterende middelen; MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 16 DECEMBER 1997. Besluit van de Vlaamse regering houdende het toestaan van afwijkingen op de uitrijregeling voor bepaalde cultuurgronden in toepassing van artikel

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua. houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990

VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua. houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990 Stuk 136 (1995-1996) Nr. 1 VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET van mevrouw Vera Dua houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990 TOELICHTING DAMES EN HEREN, Het

Nadere informatie

http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad d.d. 27-04-2007 VLAAMSE OVERHEID

http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad d.d. 27-04-2007 VLAAMSE OVERHEID N. 2007 1696 VLAAMSE OVERHEID 9 MAART 2007. Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 22 december 2006 houdende de bescherming van water tegen de verontreiniging door nitraten

Nadere informatie

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 november 2012;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 november 2012; 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 betreffende de bemestingsadvisering voor groenteteelten en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 oktober 2008 betreffende nadere

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP N. 2009 3709 VLAAMSE OVERHEID [C 2009/36014] 4 SEPTEMBER 2009. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Voortgangsrapport Mestbank 2012

Voortgangsrapport Mestbank 2012 Mestbank 2012 Voortgangsrapport Mestbank 2012 over de mestproblematiek in Vlaanderen Voorwoord Beste lezer Naar jaarlijkse traditie willen we u met dit Voortgangsrapport informeren over de stand van zaken

Nadere informatie

AMV/ /1001/B. Ministerieel besluit houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking

AMV/ /1001/B. Ministerieel besluit houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking ^\ Vlaamse Regering AMV/00015605/1001/B Ministerieel besluit houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van artikel 5.9.4.4 van titel II van het VLAREM, ingediend door de bvba DGST, Waterstraat

Nadere informatie

Dierlijke mest. Inleiding

Dierlijke mest. Inleiding 054 1 Dierlijke mest Inleiding Dierlijke mest is afkomstig van de veehouderij, waar met name runderen, varkens en kippen worden gehouden voor menselijke consumptie in binnen- en buitenland. Door de sterke

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 1317 (1998-1999) Nr. 3 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1998-1999 4 maart 1999 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging

Nadere informatie

BBT-conclusies intensieve pluimvee- of varkenshouderij

BBT-conclusies intensieve pluimvee- of varkenshouderij BBT-conclusies intensieve pluimvee- of varkenshouderij Michael Martens (michael.martens@vlaanderen.be) Dep. Omgeving, afd. GOP, directie Omgevingsprojecten BBT-conclusies: inleiding Gepubliceerd in Publicatieblad

Nadere informatie

2. Onderdeel f komt te luiden: f. Onze Minister: Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;.

2. Onderdeel f komt te luiden: f. Onze Minister: Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;. Wijziging van de Meststoffenwet (invoering stelsel verantwoorde mestafzet) Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is

Nadere informatie

Handleiding bij de BASsistent Mestproductie

Handleiding bij de BASsistent Mestproductie Handleiding bij de BASsistent Mestproductie 2010 Doorheen het programma kan u enkel de groene cellen invullen door een tekst of getal te typen of de juiste mogelijkheden te kiezen in de keuzeboxen. Handleiding

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2004 BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN 2 INHOUDSOPGAVE WOORD VOORAF DEEL 1 Het voortgangsrapport van de Mestbank...13 1. Inleiding... 13 2. De Vlaamse mestbalans... 14

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten;

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten; Besluit MLVER/07-56/mavb. Departement Leefmilieu Dienst Milieuvergunningen BESLUIT VAN DE DEPUTATIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN OVER DE MEDEDELING VAN VERANDERING VAN DE HEER LEENAERTS JAN MET BETREKKING

Nadere informatie

Mestbank. VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2014 over de mestproblematiek in Vlaanderen

Mestbank. VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2014 over de mestproblematiek in Vlaanderen Mestbank 2014 VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2014 over de mestproblematiek in Vlaanderen 2 Voorwoord Beste lezer Naar jaarlijkse traditie overhandigde de Vlaamse Landmaatschappij op 15 oktober 2014 een rapport

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad dd. 17-07-2002

http://www.emis.vito.be Belgisch Staatsblad dd. 17-07-2002 N. 2002 2530 [C 2002/35855] 14 JUNI 2002. Besluit van de Vlaamse regering tot het bezien, herzien en aanvullen van de kwetsbare zones water zoals bedoeld in artikel 15, 3, 4 en 5, van het decreet van 23

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPPORT MESTBANK 2013 OVER DE MESTPROBLEMATIEK IN VLAANDEREN

VOORTGANGSRAPPPORT MESTBANK 2013 OVER DE MESTPROBLEMATIEK IN VLAANDEREN VOORTGANGSRAPPORT MESTBANKK 2013 OVER DE MESTPROBLEMATIEK IN VLAANDEREN Inhoud Voorwoord... 4 1 Vlaamse mestbalans... 5 1.1 Mestproductie... 5 1.1.1 Veestapel... 5 1.1.2 Mestproductie in 2012... 7 1.1.3

Nadere informatie

1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven

1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven MAP V Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven Normen voor stikstofbemesting Normen voor fosforbemesting 1 Aanduiding van focusgebieden en focusbedrijven Gebieden waar de nitraatconcentraties in

Nadere informatie

Mestbank. Voortgangsrapport. Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen

Mestbank. Voortgangsrapport. Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen Mestbank 2011 Voortgangsrapport Betreffende het mestbeleid in Vlaanderen 1 2 Woord vooraf Beste lezer Met dit Voortgangsrapport informeren we u over de stand van zaken van de mestproblematiek in Vlaanderen.

Nadere informatie

De waalse landbouw in cijfers

De waalse landbouw in cijfers De waalse landbouw in cijfers 2017 Opmerking : Vanaf 2011, om redenen van administratieve vereenvoudiging, berusten de enquêtes niet meer op de landbouwers die aan de landbouwtelling hebben deelgenomen

Nadere informatie

Bijlage 1. Vak 1. - Personalia van de belastingsplichtige. Vak 1bis. - Aanvullende inlichtingen en personaliawijzigingen

Bijlage 1. Vak 1. - Personalia van de belastingsplichtige. Vak 1bis. - Aanvullende inlichtingen en personaliawijzigingen Bijlage 1 MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST Afdeling Water AANGIFTEFORMULIER VOOR DE BELASTING OP LOZINGEN VAN AFVALWATER UIT VEEHOUDERIJEN OF -FOKKERIJEN (decreet van 30 april 1990 tot instelling van een

Nadere informatie

Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00. Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0

Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00. Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0 1. CONCLUSIES 1.1. BEDRIJFSSITUATIE Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00 Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0 Melkproductie (totaal per jaar) 765.000

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Ontwerp-Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van, TRCJZ/2008/3190, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2002 BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN Voortgangsrapport Mestbank 2002 1/128 IHOUDSTAFEL 1. Terreinafbakening... 10 2. Historiek van het mestbeleid... 11 2.1 De nitraatrichtlijn...

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAP AMV/ /1000

VLAAMSE GEMEENSCHAP AMV/ /1000 VLAAMSE GEMEENSCHAP AMV/00068315/1000 BESLUIT VAN DE VLAAMSE MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR, HOUDENDE UITSPRAAK OVER HET BEROEP AANGETEKEND TEGEN DE BESLISSING NR. D/PMVC/05L07/05262

Nadere informatie

DE WAALSE LANDBOUW IN CIJFERS

DE WAALSE LANDBOUW IN CIJFERS DE WAALSE LANDBOUW IN CIJFERS Update : Februari 2014 Opmerking Om redenen van administratieve vereenvoudiging berust de enquête van 2011 niet meer op de landbouwers die hebben deelgenomen aan de landbouwtelling

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2003 BETREFFENDE HET MESTBELEID IN VLAANDEREN Voortgangsrapport Mestbank 2003 1/91 INHOUDSTAFEL 1. De reële dierlijke productie... 8 1.1 De reële dierlijke productie in 2002...

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2014 OVER DE MESTPROBLEMATIEK IN VLAANDEREN

VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2014 OVER DE MESTPROBLEMATIEK IN VLAANDEREN VOORTGANGSRAPPORT MESTBANK 2014 OVER DE MESTPROBLEMATIEK IN VLAANDEREN Inhoud Voorwoord... 4 1 Vlaamse mestbalans... 5 1.1 Mestproductie... 5 1.1.1 Evolutie van de veestapel... 5 1.1.2 Mestproductie in

Nadere informatie

Normen en richtwaarden

Normen en richtwaarden VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ SAMEN INVESTEREN IN DE OPEN RUIMTE geactualiseerde versie Normen en richtwaarden editie mei 2009 1 Uitscheidingscijfers Uitscheiding in kg/dier, jaar Diersoort N N derogatie RUNDVEE

Nadere informatie

BESLUITEN. (Alleen de Nederlandse versie is authentiek) (2014/291/EU)

BESLUITEN. (Alleen de Nederlandse versie is authentiek) (2014/291/EU) L 148/88 BESLUITEN UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 16 mei 2014 tot verlening van een door Nederland gevraagde derogatie op grond van Richtlijn 91/676/EEG van de Raad inzake de bescherming van water

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Kust-Polders-Westhoek Zwin en Zwinbosjes bijlage IV: register van percelen waarop de regeling

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. 8 DECEMBER Decreet houdende diverse bepalingen (1)

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP. 8 DECEMBER Decreet houdende diverse bepalingen (1) N. 2001 99 MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 8 DECEMBER 2000. Decreet houdende diverse bepalingen (1) [S C 2001/35012] Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt

Nadere informatie

Gebruik van de mestuitscheidingsbalans van het subtype andere voeder- en/of exploitatietechniek voor de diergroep varkens

Gebruik van de mestuitscheidingsbalans van het subtype andere voeder- en/of exploitatietechniek voor de diergroep varkens Gebruik van de mestuitscheidingsbalans van het subtype andere voeder- en/of exploitatietechniek voor de diergroep varkens In het kader van de mestuitscheidingsbalans van het subtype andere voeder- en/of

Nadere informatie

Rolnummers 4863, 4864, 4865 en Arrest nr. 123/2010 van 28 oktober 2010 A R R E S T

Rolnummers 4863, 4864, 4865 en Arrest nr. 123/2010 van 28 oktober 2010 A R R E S T Rolnummers 4863, 4864, 4865 en 4866 Arrest nr. 123/2010 van 28 oktober 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende artikel 21, 5, van het decreet van het Vlaamse Gewest van 23 januari

Nadere informatie

Openruimtegebieden Beneden-Nete

Openruimtegebieden Beneden-Nete ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtegebieden Beneden-Nete Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Neteland Bijlage IV. Register met de percelen

Nadere informatie

Definitief gewestelijk ruimtelijk uiitvoeringsplan Afbakening Regionaalstedelijk Gebied Hasselt - Genk

Definitief gewestelijk ruimtelijk uiitvoeringsplan Afbakening Regionaalstedelijk Gebied Hasselt - Genk Definitief f gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening Regionaalstedelijk Gebied Hasselt - Genk Bijlage IV: Register van percelen waarop de regelingg van plansch ade, planbaten, kapitaalschade

Nadere informatie

eéí=sä~~ãëé=ãéëíäéäéáç=

eéí=sä~~ãëé=ãéëíäéäéáç= eéí=sä~~ãëé=ãéëíäéäéáç= =béå=éî~äì~íáé=î~å=çé=üìáçáöé=íçéëí~åç=éå=äéäéáçë~äíéêå~íáéîéå=áå= ÜÉí=â~ÇÉê=î~å=ÉÉå=îÉêÜ~åÇÉäÄ~~ê=êÉÅÜíÉåëóëíÉÉã _~êí=kbrqp éêçãçíçê=w mêçñk=çêk=qüéç=qebtvp = báåçîéêü~åçéäáåö=îççêöéçê~öéå=íçí=üéí=äéâçãéå=î~å=çé=öê~~ç=

Nadere informatie

Mestbeleid in Nederland

Mestbeleid in Nederland Mestbeleid in Nederland Harm Smit Senior beleidsmedewerker Ministerie van Economische Zaken, DG AGRO Inhoud 1. Mest van Nederland a. Productie b. Gebruik 2. Beleidsontwikkelingen a. Vijfde Actieprogramma

Nadere informatie

1. INLEIDING Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCMvzw)

1. INLEIDING Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCMvzw) 1. INLEIDING In Vlaanderen geldt de mestverwerkingsplicht. Ieder veeteeltbedrijf met ofwel een productie van meer dan 10.000 kg fosfaat op jaarbasis ofwel een productie hoger dan 7.500 kg fosfaat op jaarbasis

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 945 Wijziging van de Meststoffenwet (differentiatie fosfaatgebruiksnorm) A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 2 juli 2009 Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Bijlage IV: Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn

Bijlage IV: Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening zeehavengebied Antwerpen : Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID N. 2008 793 [C 2008/35403] 15 FEBRUARI 2008. Besluit van de Vlaamse Regering houdende nadere bepalingen aangaande de inventarisatie

Nadere informatie

Normen en richtwaarden 2010

Normen en richtwaarden 2010 VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ Normen en richtwaarden 2010 editie maart 2010 1 Uitscheidingscijfers Forfaitaire uitscheidingscijfers Diersoort Uitscheiding in kg/dier, jaar N NER-D-waarde RUNDVEE Melkvee Melkkoeien

Nadere informatie

Benutting van stikstof en fosfor in de Nederlandse landbouw

Benutting van stikstof en fosfor in de Nederlandse landbouw 121 Benutting van stikstof en fosfor in de Nederlandse landbouw Kees Olsthoorn en Norma Fong Publicatiedatum CBS-website: 20-9-2012 Den Haag/Heerlen Verklaring van tekens. gegevens ontbreken * voorlopig

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

B i j l a g e 6. N a d e r e o n d e r b o u w i n g g r o n d g e b o n d e n b e d r i j f

B i j l a g e 6. N a d e r e o n d e r b o u w i n g g r o n d g e b o n d e n b e d r i j f B i j l a g e 6. N a d e r e o n d e r b o u w i n g g r o n d g e b o n d e n b e d r i j f Datum: maart 2017 Van: mr. drs. D. Harmsen Aan: dhr. G.J. Klont (gemeente Achtkarspelen) CC: dhr. B. van Dellen

Nadere informatie

BIJLAGE HOOFDLIJNEN NIEUWE AMMONIAKWETGEVING

BIJLAGE HOOFDLIJNEN NIEUWE AMMONIAKWETGEVING BIJLAGE HOOFDLIJNEN NIEUWE AMMONIAKWETGEVING Hoofdlijnen Wet ammoniak en veehouderij 1. Werkingssfeer De Wet ammoniak en veehouderij (Wav) is een lex specialis ten opzichte van de Wet milieubeheer (Wm).

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 004 Wijziging van de Meststoffenwet en intrekking van de Wet verplaatsing mestproductie en de Wet herstructurering varkenshouderij (vereenvoudiging

Nadere informatie

Gelet op het feit dat op datum van 23 november 1992 de milieuvergunningsaanvraag ontvankelijk en volledig werd verklaard of geacht;

Gelet op het feit dat op datum van 23 november 1992 de milieuvergunningsaanvraag ontvankelijk en volledig werd verklaard of geacht; 2/MLAV1/9200000667/KB/ian. Milieuvergunningen HOUDENDE VERGUNNING AAN PELKMANS-VAN BOUWEL JOZEF VOOR HET VERANDEREN VAN EEN INRICHTING GELEGEN TE 2323 HOOGSTRATEN (WORTEL), LANGENBERG 52A. De bestendige

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 8 december 2000 houdende diverse bepalingen, artikel 4;

Gelet op het decreet van 8 december 2000 houdende diverse bepalingen, artikel 4; 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 27 maart 2015 betreffende het combineren van agromilieumaatregelen, beheerovereenkomsten, biohectaresteun en ecologisch aandachtsgebied met toepassing van het Vlaams

Nadere informatie

Zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn ( ): proces en stand van zaken. Inhoud

Zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn ( ): proces en stand van zaken. Inhoud Zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn (2018-2021): proces en stand van zaken Themadag Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen 16 februari 2017 Erik Mulleneers, Projectleider zesde actieprogramma

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Hageland Natuur-, bos- en landbouwgebieden Heverleebos en Meerdaalwoud bijlage IV: Register

Nadere informatie

1. Convenant laag-fosforvoeders en laag-eiwitvoeders

1. Convenant laag-fosforvoeders en laag-eiwitvoeders Convenant 2011-2014 betreffende laag-fosforvoeders en laag-eiwitvoeders 1. Convenant laag-fosforvoeders en laag-eiwitvoeders Voor de periode 2011-2014 is er één convenant afgesloten, met name het convenant

Nadere informatie

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij 1. Inleiding Met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij (in werking getreden op 1 januari 2015) is het begrip melkveefosfaatoverschot

Nadere informatie

Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna

Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna W.J. Willems (PBL) & J.J. Schröder (PRI Wageningen UR) november 2013 Sinds 2010 is de gebruiksnorm

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie

Resultaten KringloopWijzers 2016

Resultaten KringloopWijzers 2016 Resultaten KringloopWijzers 2016 7 september 2017 Gerjan Hilhorst WLR - De Marke Het belang van lage verliezen Mineralenverliezen belasten het milieu EU beleid: beperken verliezen uit landbouw Streven:

Nadere informatie

Normen en richtwaarden 2010

Normen en richtwaarden 2010 VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ SAMEN INVESTEREN IN DE OPEN RUIMTE Normen en richtwaarden 2010 editie januari 2010 1 Uitscheidingscijfers Diersoort Uitscheiding in kg/dier, jaar N RUNDVEE Melkvee Melkkoeien met

Nadere informatie

VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ* JURIDISCHE MEDEDELINGEN

VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ* JURIDISCHE MEDEDELINGEN VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ* JURIDISCHE MEDEDELINGEN Geconsolideerde tekst van de decretale en reglementaire bepalingen inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen Afwijzing

Nadere informatie

VLAAMSERAAD ARCHIEF. vtamk3e RAAD TERUGBEZORGEN ONTWERP VAN DECREET. tot bevordering van de economische expansie in het Vlaamse Gewest AMENDEMENTEN

VLAAMSERAAD ARCHIEF. vtamk3e RAAD TERUGBEZORGEN ONTWERP VAN DECREET. tot bevordering van de economische expansie in het Vlaamse Gewest AMENDEMENTEN Stuk 361 (1992-1993) - Nr. 2 ARCHIEF vtamk3e RAAD TERUGBEZORGEN VLAAMSERAAD ZITTING 1993-1994 22 NOVEMBER 1993 ONTWERP VAN DECREET tot bevordering van de economische expansie in het Vlaamse Gewest AMENDEMENTEN

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 229 Wet van 29 mei 2017 tot wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten 0 Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking Mestbeleid Verplichte mestverwerking Eind december 2013 zijn de details van de verplichte mestverwerking bekend geworden. Dit betekent onder andere dat de verwerkingspercentages en de definitie van verwerken

Nadere informatie

Historisch Gegroeid Bedrijf

Historisch Gegroeid Bedrijf gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch Gegroeid Bedrijf Verhelst te Knokke-Heist : Register met de percelen waarop een bestemmingswijziging wordt doorgevoerd die aanleiding kan geven tot een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 037 Mestbeleid Nr. 139 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 18 december 2014 De vaste commissie voor Economische Zaken heeft een

Nadere informatie

De waalse landbouw in cijfers

De waalse landbouw in cijfers De waalse landbouw in cijfers 2016 Opmerking : Vanaf 2011, om redenen van administratieve vereenvoudiging, berusten de enquêtes niet meer op de landbouwers die aan de landbouwtelling hebben deelgenomen

Nadere informatie

Rolnummer 5562. Arrest nr. 171/2013 van 19 december 2013 A R R E S T

Rolnummer 5562. Arrest nr. 171/2013 van 19 december 2013 A R R E S T Rolnummer 5562 Arrest nr. 171/2013 van 19 december 2013 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende artikel 33bis, 2, 5, tweede lid, van het decreet van het Vlaamse Gewest van 23 januari 1991

Nadere informatie

Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik

Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik Masterclass Mestverwaarding Citaverde college Horst 4 oktober 2017 Erik Mulleneers, Projectleider zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn Programma Mest Directoraat-Generaal

Nadere informatie

Uw gegevens: Formulier Gecombineerde opgave 2012 * CD * Pagina 1 van 13 : : : :

Uw gegevens: Formulier Gecombineerde opgave 2012 * CD * Pagina 1 van 13 : : : : Uw gegevens Naam Adres Woonplaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer E-mailadres Relatienummer Aanvraagnummer Varkensbedrijf BELA B.V. Columbusweg 27 VENLO 0497641248 f.lavrijsen@planet.nl 202362353

Nadere informatie

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Bijeenkomst 26 januari P.G. Kusters land- en tuinbouwbenodigdheden B.V, Dreumel Optimus advies Gestart in 2014 als samenwerkingsverband

Nadere informatie

VAN DER MEER. Inwerkingtreding Besluit Huisvesting. Oosterwolde, 11 augustus 2008

VAN DER MEER. Inwerkingtreding Besluit Huisvesting. Oosterwolde, 11 augustus 2008 Inwerkingtreding Besluit Huisvesting Oosterwolde, 11 augustus 2008 Op 1 april jongstleden is het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij (Besluit huisvesting) inwerking getreden. Het Besluit huisvesting

Nadere informatie

DEROGATIEVOORWAARDEN 2015

DEROGATIEVOORWAARDEN 2015 1 AANVRAAG Het aanvragen van derogatie in 2015 bestaat uit twee stappen: 1. als u derogatie wil toepassen, dient u een aanvraag in bij de Mestbank, uiterlijk op 31 juli 2015. Door die aanvraag te doen,

Nadere informatie

Toelichting landbouwersaangifte en Mestbankloket 2013 voor Intermediairs. Brugge, 28/11/2013 Hasselt, 2/12/2013

Toelichting landbouwersaangifte en Mestbankloket 2013 voor Intermediairs. Brugge, 28/11/2013 Hasselt, 2/12/2013 Toelichting landbouwersaangifte en Mestbankloket 2013 voor Intermediairs Brugge, 28/11/2013 Hasselt, 2/12/2013 Programma 13.45 14.45 : Aangifte landbouwers 2013 14.45 15.00 : Vragen 15.00 15.45 : Overzicht

Nadere informatie

Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land

Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Gerjan Hilhorst WUR De Marke Inhoud Resultaten (waar staan we?) Vergelijking laag en hoog scorende bedrijven Resultaten

Nadere informatie

afbakening van het VSGB en aansluitende open ruimtegebieden cluster C3 Reconversiegebied Vilvoorde Machelen

afbakening van het VSGB en aansluitende open ruimtegebieden cluster C3 Reconversiegebied Vilvoorde Machelen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van het VSGB en aansluitende open ruimtegebieden cluster C3 Reconversiegebied Vilvoorde Machelen Bijlage IIIc: register met de percelen waarop een bestemmingswijziging

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 4, 1, en 2, a), en artikel 29, 1, 1 ;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 4, 1, en 2, a), en artikel 29, 1, 1 ; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 mei 2009 betreffende de gemeenschappelijke ordening der markten in de sector groenten

Nadere informatie

PAS en landbouwbedrijven: stand van zaken. Geert Rogiers Vlaamse Landmaatschappij

PAS en landbouwbedrijven: stand van zaken. Geert Rogiers Vlaamse Landmaatschappij PAS en landbouwbedrijven: stand van zaken Geert Rogiers Vlaamse Landmaatschappij INHOUD PRESENTATIE SITUERING PROBLEMATIEK HUIDIG BELEID PAS LANDBOUWBEDRIJVEN FLANKEREND BELEID 10/12/2018 2 SITUERING PROBLEMATIEK

Nadere informatie

Normen en richtwaarden 2012

Normen en richtwaarden 2012 VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ Normen en richtwaarden 2012 editie maart 2012 1 Uitscheidingscijfers Forfaitaire uitscheidingscijfers Diersoort Uitscheiding in kg/dier, jaar N NER-D-waarde RUNDVEE Melkvee Melkkoeien

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ HET BEMESTINGSREGISTER EN BEMESTINGSPLAN IN HET KADER VAN BEHEERSOVEREENKOMSTEN WATER

TOELICHTING BIJ HET BEMESTINGSREGISTER EN BEMESTINGSPLAN IN HET KADER VAN BEHEERSOVEREENKOMSTEN WATER TOELICHTING BIJ HET BEMESTINGSREGISTER EN BEMESTINGSPLAN IN HET KADER VAN BEHEERSOVEREENKOMSTEN WATER 1. Beheersovereenkomsten water: WAT moet ik in ieder geval weten? Heel wat landbouwers die percelen

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad d.d VLAAMSE OVERHEID

Belgisch Staatsblad d.d VLAAMSE OVERHEID VLAAMSE OVERHEID N. 2007 408 [C 2007/35010] 8 DECEMBER 2006. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Leiestreek landbouw-, natuur- en bosgebieden Bouvelobos, Hemsrode en Steilrand

Nadere informatie

VOORSTEL VAN DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN

VOORSTEL VAN DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN 1 VOORSTEL VAN DECREET BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN WATER TEGEN DE VERONTREINIGING DOOR NITRATEN UIT AGRARISCHE BRONNEN Hoofdstuk I. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

Nadere informatie