Natuur, water, wonen, werken in de Hostermeerpolder. Plan van de Adviescommissie Horstermeerpolder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Natuur, water, wonen, werken in de Hostermeerpolder. Plan van de Adviescommissie Horstermeerpolder"

Transcriptie

1 Natuur, water, wonen, werken in de Hostermeerpolder 1 Plan van de Adviescommissie Horstermeerpolder

2 Geachte lezer, 2 De Adviescommissie Horstermeerpolder heeft op verzoek van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland een plan voor de Horstermeerpolder opgesteld. In deze brochure vindt u in kort bestek een beschrijving ervan. Het plan voorziet in de aanleg van drie natuurgebieden, die tegelijkertijd kunnen dienen voor de oplossing van een aantal waterproblemen in en rond de polder: teveel water bij hevige regenval, te weinig water met name in de zomer waardoor verdroging optreedt, en een waterkwaliteit die te wensen overlaat. Daarnaast heeft het plan tot doel de kwaliteit van woon- en werkmilieu in de polder te behouden en ruimte te scheppen voor duurzaam economische landbouw, met behoud van het open landschap en koeien in de wei. Bij het nastreven van deze doelen heeft de Adviescommissie uitdrukkelijk ook de drie D s van de Bewonersvereniging Horstermeerpolder als uitgangspunt genomen: duidelijk, duurzaam en droge voeten. Het plan moet duidelijkheid geven over de ontwikkelingen in de polder en de verantwoordelijkheden daarvoor. Het plan moet duurzaam zijn, voor de komende tijd geen nieuwe plannen. Er mag geen schade ontstaan door vernatting. Sinds januari 2007 heeft de Adviescommissie gewerkt aan het plan. Daarbij moest worden gezocht naar een oplossing die tegemoet komt aan verschillende wensen en doelen. Dat betekende passen en meten. Een wezenlijk element daarin is dat de drie gebieden aan de rand van de polder, met een oppervlakte van in totaal 240 hectare, een dubbel gebruik krijgen: als natuurgebied èn als waterberging. Door het waterpeil in de aan te leggen natuurgebieden te verhogen, worden de waterproblemen in en rond de Horstermeerpolder opgelost. De Adviescommissie heeft het plan laten uitwerken door het ingenieursbureau Royal Haskoning. Zoals toegezegd tijdens de eerdere informatieavond in het Spiegelhuys is er door twee onafhankelijke grondwaterdeskundigen, prof. De Vries en dr. Hemker,kritisch gekeken naar de berekeningen die de basis zijn voor het plan (second opinion). Al hun aanbevelingen zijn in het plan verwerkt. Om de zorgvuldigheid van de uitvoering nog meer te waarborgen is er een gedetailleerd meetplan opgesteld en is stapsgewijze uitvoering voorzien. Als dit nodig is dan kan het plan tijdens de uitvoering worden bijgesteld. Als er desondanks door de verandering van het waterpeil toch schade zou ontstaan dan zal deze volledig worden vergoed. De Adviescommissie hoopt zo een plan te hebben gemaakt dat zo goed mogelijk recht doet aan alle belangen en doelen. drs. J.H.M. Kienhuis voorzitter Adviescommissie Horstermeerpolder

3 Wat zijn de doelen? De doelen voor de Horstermeerpolder worden beschreven in het Projectprogramma Meeruiterdijksche- en Horstermeerpolder (Gebiedscommissie, 2001) en het Aanvullend besluit van Gedeputeerde Staten over waterberging en de drie D s (2006). Dit zijn ze in het kort: Natuur In totaal 320 hectare natte natuur met veel verschillende planten. Binnen die natte natuur is er ruimte voor nattere en drogere gebieden. Combinaties van natuurbeheer door Natuurmonumenten en door particulieren behoren tot de mogelijkheden. Landbouw Ruimte voor duurzaam economische landbouw voor boeren die blijven. Behoud van het open landschap met koeien in de wei. Goede ontsluiting van het gebied en ontwatering van gronden. Mogelijkheden voor toerisme (Boerenkamers), recreatie, verkoop van streekproducten, het beheer van natuurterreinen of het introduceren van een nieuwe bedrijfstak. Landschap en cultuurhistorie Versterken van de landschappelijke structuur en behoud van de cultuurhistorische waarden. Water en milieu Waterbeheer dat is afgestemd op natuur, landbouw, wonen. Minder boezemwater inlaten in de Ankeveense en Kortenhoefse plassen kubieke meter piekwaterberging in de Horstermeerpolder. Wonen en bedrijvigheid Behoud van de kwaliteit van woon- en werkmilieu. De 3 D s. Duidelijk: het plan moet duidelijkheid geven over de toekomst van de polder. Droog: er mag geen schade ontstaan door vernatting. Duurzaam: geen ingrijpende nieuwe plannen in de komende 50 jaar. 3 Recreatie Uitbouwen van recreatieve potenties. Wandelof fietsmogelijkheden en voorzieningen voor ruiters, skeelers of kanoërs zijn welkom.

4 Hoe ziet de Horstermeerpolder er in de toekomst uit? Nat aan de randen De Horstermeerpolder bestaat in de toekomst uit drie gebieden: wonen en werken in het centrum, landbouw in het westen en natte natuur aan de rand van de polder. 4 De drie natuurgebieden hebben een oppervlakte van 244 hectare. Het waterpeil wordt hier verhoogd naar tot meter ten opzichte van NAP. Er ontstaan waterrijke gebieden met veel rietland. Hier vestigen zich zeldzame vogels zoals roerdomp, blauwborst en porseleinhoen. In het rietland groeien plantensoorten als rietorchidee en koekoeksbloem. In de Vechtstreek komt deze natuur wel meer voor, maar op Europese schaal is de natuur die hier ontstaat zeldzaam. Bij hevige regenval kan in deze gebieden ook water uit de omgeving worden opgeslagen. Hiermee wordt voorkomen dat er wateroverlast ontstaat in de Horstermeerpolder en in landbouwgebieden en dorpskernen (Ankeveen en Kortenhoef) in de omgeving. Aanleg van deze drie gebieden heeft dus een dubbel doel: nieuwe natuur en ruimte voor waterberging. Hoe dit precies werkt, is verder in deze brochure uitgelegd. Om de gebieden komen lage dijken. Hierop kunnen wandel-, fiets- of ruiterpaden worden aangelegd. Aan de voet van deze peilscheidingen komt een brede sloot. Deze sloot zorgt ervoor de grondwaterstand in de omgeving niet of nauwelijks stijgt. aan te leggen of te verbreden sloten en peilen in de nieuwe peilvakken, t.o.v. NAP De gebieden bevinden zich op ongeveer 400 meter afstand van de Middenweg. Vanuit hun tuin zien bewoners in de verte rietkragen.

5 Droog in het centrum Het centrum van de polder behoudt het huidige karakter. Het goede woon- en werkklimaat blijven behouden. Het waterpeil wordt hier niet aangepast. In dit gebied krijgen particulieren die dat willen de mogelijkheid om natuur te maken. De natuur bestaat hier uit bloemrijke graslanden die extensief worden gebruikt. Deze graslanden worden pas gemaaid als de bloemen zijn uitgebloeid. De particuliere eigenaren die hiervoor kiezen, krijgen een vergoeding van de overheid voor de waardedaling van de grond en voor het natuurbeheer. Er is ruimte voor 76 hectare bloemrijk grasland. Samen met de 244 hectare natte natuur aan de rand van de polder ontstaat er zo 320 hectare natuur, met veel verschillende plantensoorten. 5 grondwaterstanden Horstermeerpolder, in centimeters, t.o.v. het maaiveld Aan de westkant van de Horstermeerpolder blijft een aaneengesloten landbouwgebied bestaan. Dit landbouwgebied is goed toegankelijk en percelen zijn goed ontwaterd. Het gebied sluit aan op de Meeruiterdijksche Polder, eveneens een open gebied. Duurzaam economische landbouw, met koeien in de wei is in deze gebieden goed mogelijk. De agrariërs beheren hier het weidelandschap. Voor boeren die grond ter beschikking stellen van de drie natuurgebieden is het belangrijk dat zij grond in de Vechtstreek of daarbuiten terug kunnen krijgen. De Adviescommissie adviseert aan Gedeputeerde Staten om voor deze boeren een passende regeling in te zetten.

6 Het waterprobleem en de oplossing 6 Wateroverlast Het klimaat verandert. Extreme situaties met hevige regenval komen vaker voor. Het gevolg is ondergelopen kelders en kruipruimtes en landbouwgebieden die blank staan. Om deze wateroverlast te voorkomen, moet het water worden afgevoerd of worden opgeslagen op plaatsen waar het geen kwaad kan. We noemen dit laatste waterberging. Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht heeft berekend dat er in de Stichtsch Ankeveense en Kortenhoefse polders veel te weinig ruimte is om water op te kunnen slaan en wil overtollig water uit deze polders tijdelijk kunnen bergen in de Horstermeerpolder. Maar ook de Horstermeerpolder zelf heeft behoefte aan extra bergingsruimte. Verdroging De Horstermeerpolder ligt laag, zo n twee meter lager dan de omgeving. Veel water uit de omgeving wordt via de ondergrond naar de Horstermeerpolder gezogen. In de Ankeveense en Kortenhoefse plassen ontstaan hierdoor watertekorten. Om te voorkomen dat deze plassen verdrogen, moet water uit de boezem worden ingelaten. Het boezemwater heeft echter een slechtere kwaliteit dan het plassenwater. Het bevat teveel voedingsstoffen en dat is ongunstig voor bijzondere plantensoorten. Hoe minder boezemwater er nodig is, hoe beter dat is voor de waterkwaliteit in de plassen. De oplossing: flexibele peilverhoging Om wateroverlast te voorkomen moet water worden afgevoerd, om verdroging te bestrijden moet water worden vastgehouden. Dit lijkt tegenstrijdig, maar toch lukt dit in de Horstermeerpolder. Door aan de rand van de polder het waterpeil vrij te laten stijgen, ontstaat er tegendruk aan het water uit de omgeving. Er wordt dus minder water uit de plassen weggezogen. Maar omdat het waterpeil in de Horstermeerpolder toch nog lager blijft dan in de Stichtsch Ankeveense en Kortenhoefse plassen, kan er bij hevige regenval ook nog veel water extra worden geborgen (opgeslagen). Door deze tijdelijke berging ontstaat er geen wateroverlast in de Horstermeerpolder en in landbouwgebieden en dorpskernen (Ankeveen en Kortenhoef) in de omgeving. In getallen De hoeveelheid water die gemiddeld uit de boezem moet worden ingelaten, daalt van 30 duizend naar 17,5 duizend kubieke meter per dag. In de natte natuurgebieden aan de rand van de polder kunnen bij hevige regenval tijdelijk de wateroverschotten uit de Stichtsch Ankeveense Polder, de Kortenhoefse Polder en de Horstermeerpolder zelf worden geborgen. Het gaat daarbij maximaal om kubieke meter water.

7 Zorgvuldige uitvoering Met verschillende maatregelen wordt ervoor gezorgd dat er geen overlast en schade ontstaat door de uitvoering van het plan. Zelfs als het niet duidelijk of zeker is of er een negatief effect op zal treden, wordt de veilige weg gekozen. Meetplan Om precies te weten wat er gebeurt als het waterpeil wordt verhoogd, heeft het hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht een uitgebreid meetplan opgesteld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de meetpunten die nu al in en om de polder aanwezig zijn, maar bovendien worden er 35 extra meetpunten aangebracht. De effecten van het verhogen van het waterpeil zijn dus heel nauwkeurig te volgen. Ook rond de bebouwing worden controlemetingen gedaan. Hier is de verwachte stijging van de grondwaterstand overigens minder dan 5 centimeter. Stap voor stap De verhoging van het waterpeil in de nieuwe natuurgebieden wordt niet in één keer ingevoerd. Om op tijd te kunnen zien of er geen onverwachte effecten zijn, wordt het waterpeil stapje voor stapje verhoogd. De meetpunten in de polder registreren precies wat er gebeurt. Als het nodig is, wordt er bijgestuurd. Vastleggen huidige situatie De huidige toestand van bebouwing en van bijvoorbeeld slootkanten wordt van tevoren goed vastgelegd, via een zogenaamde nulmeting. Er wordt beschreven hoe een pand er nu uitziet en bovendien worden er foto s gemaakt. Dat geeft over en weer zekerheid: dit was de situatie voor dat het plan werd uitgevoerd. Schaderegeling Door alle (voorzorgs)maatregelen gaat de Adviescommissie er vanuit, daarin gesteund door de grondwaterdeskundigen, dat er door vernatting geen schade aan grond of gebouwen ontstaat. In het woon- en werkgedeelte van de polder en in het landbouwgebied verandert het waterpeil niet. In de directe omgeving van de natuurgebieden zijn de effecten of te klein om te meten of vallen ze binnen de schommelingen die zonder de waterpeilverhoging ook voorkomen. Als er ondanks alle maatregelen toch schade ontstaat door de verhoging van het waterpeil, dan wordt deze schade volledig vergoed. Op basis van het meetplan en de schaderegeling (regeling Nadeelcompensatie AGV) zullen een onafhankelijke deskundige en de rechter beoordelen of schade door de verhoging van het waterpeil is veroorzaakt. Bewoners en ondernemers hoeven zelf geen onderzoek uit te voeren. 7

8 Dienst Landelijk Gebied realiseert groene plannen voor 16 miljoen Nederlanders! Hoe verder? Op 17 september 2008 presenteert de Adviescommissie haar plan aan de bewoners en is er gelegenheid om te reageren. De reacties worden verwerkt en daarna wordt het plan aangeboden aan Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland. GS besluit vervolgens over het plan en de financiering. Als het plan is goedgekeurd wordt het verder uitgewerkt in verschillende deelplannen. Per gebied zullen natuur- en waterinrichtingsplannen worden gemaakt. Ook het beheer wordt hierin vastgelegd. Gekoppeld hieraan moet er een aantal formele besluiten worden genomen. De provincie moet de grenzen van het nieuwe natuurgebied vaststellen met het bijbehorende beheer, het waterschap moet een peilbesluit nemen en de gemeente moet het bestemmingsplan aanpassen. Tegen deze besluiten is bezwaar en beroep mogelijk. De Adviescommissie stelt aan GS voor om de ontwikkeling van de deelplannen goed af te stemmen en bewoners en ondernemers uit de polder hierbij te betrekken. Inlichtingen Voor informatie over het plan of over de informatieavond kunt u terecht bij Jos van Brussel, secretaris van de Adviescommissie Horstermeerpolder, telefoon , brusselj@noord-holland.nl PARTNERS Gemeente Wijdemeren Provincie Noord-Holland Bewonersvereniging Horstermeerpolder Agrarische Natuurvereniging Vechtvallei Land- en Tuinbouworganisatie Noord Ondernemerscollectief Wijdemeren Natuurmonumenten Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht Dienst Landelijk Gebied Regio West Colofon Uitgave van Dienst Landelijk Gebied Regio West i.o.v de Adviescommissie Horstermeerpolder tekst Zuid-West 3 Communicatie, Krimpen a/d IJssel ontwerp strictly personal, Bergen op Zoom druk drukkerij Damen, Werkendam fotografie Dienst Landelijk Gebied vrouwe justitia istockphoto.com / arturbo blauwborst Kina oplage 1000 exemplaren september 2008

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren?

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? april 2018 2 1 De toekomst van de Krimpenerwaard De Krimpenerwaard is een bijzondere plek. Dat willen we graag zo houden en versterken. Gemeente en hoogheemraadschap

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Droge voeten, schoon water 247-028-00224 Projectgebied De Nieuwe Driemanspolder wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de

Nadere informatie

N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht

N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht Programmabureau Utrecht-West Provinciehuis Utrecht Archimedeslaan 6 T (030) 258 38 71 www.utrecht-west.com N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht Postadres: Postbus 194, 3500 AD Utrecht Aan de bewoners

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 9 september 2015 2015 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Groot Mijdrecht Noord

Groot Mijdrecht Noord Groot Mijdrecht Noord DECEMBER 2005 NIEUWSBRIEF nummer1 WAAROM EEN VERKENNING? Zie ook www.grootmijdrechtnoord.nl Waterproblemen in en om Groot Mijdrecht Noord zijn aanleiding om opnieuw de toekomst van

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Op pad met... Jerry van Dijk in de Horstermeerpolder

Op pad met... Jerry van Dijk in de Horstermeerpolder Op pad met... Jerry van Dijk in de Horstermeerpolder CV Dr. J. van Dijk 1998 onderwijsassistent bodembiologie, Faculteit Biologie, Vrije Universiteit Amsterdam 1999 afgestudeerd in de Milieuwetenschappen,

Nadere informatie

MEMO. Bijlage 5 Reacties GC ZWK

MEMO. Bijlage 5 Reacties GC ZWK Bijlage 5 Reacties GC ZWK 18042017 MEMO Aan: Van: Gebiedscommissie ZWK Ernstjan Cornelius Datum: 11 april 2017 Onderwerp: covernotitie reacties nav inloopbijeenkomsten maart en april 2017 De inloopbijeenkomsten

Nadere informatie

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010 Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond 1 januari 2010 Welkom Inleiding doel van de avond Terugkoppelen resultaten Voorstel maatregelen Bespreken resultaten en maatregelen Sluiting (rond 22.00 uur)

Nadere informatie

toekomst veenweide Inspiratieboek

toekomst veenweide Inspiratieboek toekomst veenweide Inspiratieboek BOSCH SLABBERS toekomst veenweide Inspiratieboek Opdrachtgever Kennis voor Klimaat In samenwerking met Alterra, DHV, Gemeente Midden-Delfland, Provincie Zuid-Holland,

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Gebied: De Drie Polders

Gebied: De Drie Polders Gebied: De Drie Polders Basisschets De basisschets is het resultaat voort gekomen uit twee schetssessies. Onderstaande schets is het streefbeeld waar draagvlak voor is en is de basis geweest voor de nadere

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 14 september 2015 2015 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Vanavond krijgt u informatie over het project Ruygeborg II. Als u vragen heeft kunt u die aan ons stellen. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ideeën over Ruygeborg.

Nadere informatie

Westelijke Veenweiden

Westelijke Veenweiden Westelijke Veenweiden Nota Ruimte budget 113 miljoen euro Planoppervlak 73.000 hectare in totaal voor alle projecten Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit De Groene Ruggengraat, waar

Nadere informatie

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart brengen. Lang geleden bestond voor Nederland een groot deel

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

Watergebiedsplan Westelijke Venen

Watergebiedsplan Westelijke Venen Watergebiedsplan Westelijke Venen Droogmakerijen april 2012 Plangebied Droogmakerijen Westelijke Venen Voorstellen voortgekomen uit: Onderzoek waterberging Onderzoek afvoercapaciteit Waterkwaliteit en

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Maart 2011 Wilt u meepraten over de piekberging? Tijdens de informatieavond hebben we gepeild wie graag wil deelnemen aan een klankbordgroep. In deze groep kunt u

Nadere informatie

De heer D. Verweij. Ambtshalve intrekkingsbesluit. Onderbemalingsvergunning met kenmerk juni 2015 W

De heer D. Verweij. Ambtshalve intrekkingsbesluit. Onderbemalingsvergunning met kenmerk juni 2015 W De heer D. Verweij Datum 2 juni 2015 Casecode W-14.03094 Kenmerk 14.116186 Ambtshalve intrekkingsbesluit Onderbemalingsvergunning met kenmerk 26.04.88.20 Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370

Nadere informatie

Themabijeenkomst natuur en landschap. Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Themabijeenkomst natuur en landschap. Natuur- en recreatieplan Westfriesland Themabijeenkomst natuur en landschap Natuur- en recreatieplan Westfriesland Programma (Toekomst) kracht van het gebied in beeld krijgen Start (13.00 uur) Welkom en toelichting natuur- en recreatieplan

Nadere informatie

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nieuwsbrief Natura 2000-gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nummer 5, februari 2018 Op 10 januari jl. vond in de Schildkamp in Asperen een inloopbijeenkomst

Nadere informatie

Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016

Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016 Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016 Op 4 juli organiseerde de provincie Gelderland in De Sleutel in Breedeweg een inloopavond over de ontwikkelingen in De Bruuk. Vanuit het bewonerscollectief kregen wij

Nadere informatie

Vergelijking van het Nieuw Limburgs Peil met het Waterbeheerplan van waterschap Peel en Maasvallei

Vergelijking van het Nieuw Limburgs Peil met het Waterbeheerplan van waterschap Peel en Maasvallei 8-2-2017 Vergelijking van het Nieuw Limburgs Peil met het Waterbeheerplan van waterschap Peel en Maasvallei Inleiding Het Limburgse waterschap Peel en Maasvallei (P&M) heeft in 2010 het Nieuw Limburgs

Nadere informatie

HET PACT VAN POLDERTROTS GROOT MIJDRECHT NOORD. 31 oktober 2012 te Waverveen

HET PACT VAN POLDERTROTS GROOT MIJDRECHT NOORD. 31 oktober 2012 te Waverveen HET PACT VAN POLDERTROTS GROOT MIJDRECHT NOORD HET PACT VAN POLDERTROTS GROOT MIJDRECHT NOORD 31 oktober 2012 te Waverveen Het Pact van Poldertrots Groot Mijdrecht Noord Het Pact van Poldertrots Wij beseffen

Nadere informatie

Peilbesluit Rietveld 2017

Peilbesluit Rietveld 2017 Peilbesluit Rietveld 2017 Vast te stellen door het algemeen bestuur op 04-10-2017 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Titel: Peilbesluit Rietveld 2017 Dm: #1259444 Auteur: Linda Nederlof Datum: juni

Nadere informatie

Memo. b. Houdt de provincie (algemene democratie) deze reservering nog in stand als het waterschap een alternatief plan heeft?

Memo. b. Houdt de provincie (algemene democratie) deze reservering nog in stand als het waterschap een alternatief plan heeft? Aan DB-AGV Contactpersonen Lucas Smulders Onderwerp beantwoording vragen Water Natuurlijk Beantwoording vragen van Water Natuurlijk over het onderzoek Temmen van brakke kwel Naar aanleiding van de presentatie

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Nr. 2 - Juli 2011 Klankbordgroep In de klankbordgroep worden belanghebbenden uit het gebied geïnformeerd over de voortgang van het project. Ideeën over de invulling

Nadere informatie

17 Peilafwijking 17.1 Inleiding

17 Peilafwijking 17.1 Inleiding 17 Peilafwijking 17.1 Inleiding Rijnland is als waterbeheerder verantwoordelijk voor het beheer van het waterpeil. In peilbesluiten legt Rijnland vast welk peil in het betreffende gebied door Rijnland

Nadere informatie

Gebiedsavond Bodegraven-Noord

Gebiedsavond Bodegraven-Noord Gebiedsavond Bodegraven-Noord Programma 20.00 u Welkom door Jan Leendert van den Heuvel 20.10u Presentatie over schetsontwerp voor Bodegraven-Noord 20.30u Korte pauze, vragen inventariseren 20.45u Tafelgesprekken

Nadere informatie

Zienswijze ontwerppeilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder

Zienswijze ontwerppeilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht t.a.v. het Dagelijks Bestuur Postbus 94370 1090 GJ AMSTERDAM Datum 1 mei 2014 Ons kenmerk ZW OPB HMP-MUP Betreft Bijlagen Zienswijze ontwerppeilbesluit Horstermeerpolder

Nadere informatie

CONCEPTVERSLAG INFORMATIEAVOND CONCEPT-PEILBESLUIT ABTSWOUDE 12 OKTOBER Opmerkingen en vragen Noord-Kethelpolder

CONCEPTVERSLAG INFORMATIEAVOND CONCEPT-PEILBESLUIT ABTSWOUDE 12 OKTOBER Opmerkingen en vragen Noord-Kethelpolder CONCEPTVERSLAG INFORMATIEAVOND CONCEPT-PEILBESLUIT ABTSWOUDE 12 OKTOBER 2010 Opmerkingen en vragen Noord-Kethelpolder Onduidelijk is hoe onderbemalingen functioneren. Er staan schotten nabij rietveld aan

Nadere informatie

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005)

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Registratienummer 12.15043 Datum 20 maart 2012 Samenvatting Aanleiding Door een

Nadere informatie

Welkom. Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom. maandag 26 september 2016

Welkom. Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom. maandag 26 september 2016 Welkom Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom maandag 26 september 2016 Programma 20.00 uur: 20.10 uur: 20.15 uur: 20.50 uur: 21.00 uur 21.30 uur: 21.45 uur: Welkom door Wolter Piek

Nadere informatie

Uitwerking aanzet tot voorkeursvariant Horstermeerpolder

Uitwerking aanzet tot voorkeursvariant Horstermeerpolder Uitwerking aanzet tot voorkeursvariant Horstermeerpolder Dienst Landelijk Gebied, regio West 15 augustus 2008 Definitief rapport 9S8639 Entrada 301 Postbus 94241 1090 GE Amsterdam +31 (0)20 569 77 00 Telefoon

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Peilbesluit Campen. 12 december 2016

Peilbesluit Campen. 12 december 2016 Peilbesluit Campen 12 december 2016 Luc Mangnus (Dagelijks bestuurslid - waterschap Scheldestromen) WELKOM Doel Informeren over voorontwerp peilbesluit; Met belanghebbenden in gesprek gaan, mogelijkheid

Nadere informatie

Notitie. Startnotitie Peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse Polder. Inhoudsopgave

Notitie. Startnotitie Peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse Polder. Inhoudsopgave Aan Dagelijks Bestuur Onderwerp Startnotitie Peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder Startnotitie Peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse Polder Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2

Nadere informatie

De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling

De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling Prof. dr. Patrick Meire Universiteit Antwerpen Ecosystem management research group De polders, tussen de kust en zandig/zandlemig

Nadere informatie

Verslag. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Berend Spoelstra. Welkom door Gerard Korrel lid Dagelijks Bestuur Amstel, Gooi en Vecht

Verslag. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Berend Spoelstra. Welkom door Gerard Korrel lid Dagelijks Bestuur Amstel, Gooi en Vecht Aan Aanwezigen Informatieavond en tijd bespreking 15 september 2015, 20.00-22.00 uur Plaats bespreking Thamerkerk, Uithoorn Contactpersoon R.L.E.M. van Zon Doorkiesnummer 020 608 36 38 Fax afdeling 020

Nadere informatie

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling!

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! In de Nederlandse Delta wonen negen miljoen mensen. Hier wordt zeventig procent van ons inkomen

Nadere informatie

Watergebiedsplan Osdorperbinnenpolder-Laag. Kaartenbijlage. Behorend bij het. Cartografie: Jasper van Blerkum, Thijs Houdijk

Watergebiedsplan Osdorperbinnenpolder-Laag. Kaartenbijlage. Behorend bij het. Cartografie: Jasper van Blerkum, Thijs Houdijk Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Kaartenbijlage Behorend bij het Cartografie: Jasper van Blerkum, Thijs Houdijk Projectleiding: Liesbeth Hersbach, Willem van Krimpen Amsterdam Postbus 94370 1090

Nadere informatie

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o.

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o. 4 - Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Uitvoeringsprogramma Brabantse Delta e.o. t Hl i ifi ; : i :>! ui 5 /,,,,,, Wm > mmffl i f r.-v : i. 1,1 I : Het landschap in Brabant is vandaag de dag

Nadere informatie

Droge voeten voor Sint-Oedenerode. Informatieavond 12 december 2018

Droge voeten voor Sint-Oedenerode. Informatieavond 12 december 2018 Droge voeten voor Sint-Oedenerode Informatieavond 12 december 2018 Informatie-avond 19.30u Welkom (Rob van Veen) 19.40u Kansen benutten (wethouder Harry van Rooijen) 19.50u Opgave waterschap (lid DB Jac

Nadere informatie

analyse GGOR Voor verdere informatie (zoals ligging verschillende natuurdoeltypen) wordt verwezen naar de beschrijving en kaarten van het AGOR.

analyse GGOR Voor verdere informatie (zoals ligging verschillende natuurdoeltypen) wordt verwezen naar de beschrijving en kaarten van het AGOR. analyse GGOR afweging en uitgangspunten Het GGOR voor Alm&Biesbosch richt zich op het realiseren van de gewenste peilen ten behoeve van de geambieerde natuurdoeltypen van de provincie Noord-Brabant voor

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel 16 Beleidsregels Keurvergunningen AGV 2011,

gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel 16 Beleidsregels Keurvergunningen AGV 2011, Algemene regels hoogwatervoorzieningen Aetsveldse Polder West Het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht; gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel

Nadere informatie

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Peilbeheer en weidevogels Aanleiding De Algemene Waterschapspartij

Nadere informatie

Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015

Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015 Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015 Programma vanavond - Doel - Toelichting over het proces - Onderzoeken - Randvoorwaarden - Toelichting Voorkeursalternatief - Vragen en aanvullende suggesties in

Nadere informatie

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M.

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M. Landgoed De Hattert Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas Datum : 1 oktober 2010 Auteur Opdrachtgever : Ir. L.J.A.M. van Nierop : P. van Kempen VOORWOORD In opdracht van de heer

Nadere informatie

Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied

Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied Inspraakrapport Vastgesteld door het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden op 17 maart 2015 Verantwoording

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan 2018 tekstdeel Algemeen: Overal waar 2017 stond is dit aangepast naar 2018 Natuurnetwerk Nederland is afgekort tot NNN. Specifiek per pagina:

Nadere informatie

Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied. Concept

Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied. Concept Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied Concept a Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de provincie

Nadere informatie

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg maart 2015 INFORMATIEBLAD Natuurontwikkeling Waalenburg Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg Waalenburg is een belangrijk weidevogelgebied op Texel. Dit natuurgebied wordt uitgebreid, ingericht

Nadere informatie

Functie volgt peil. maaiveldverloop. Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari. Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari. Huiskavel en gebouwen

Functie volgt peil. maaiveldverloop. Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari. Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari. Huiskavel en gebouwen zones Functie volgt peil 70-50 cm 50-30 cm 0-30 cm 50-30 cm 70-50 cm maaiveldverloop gebruik waterpeil Huiskavel en gebouwen Gemiddeld 50 cm Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari Natte Natuur, Piekberging

Nadere informatie

Draaiboek Voorkomen schade Waalenburg

Draaiboek Voorkomen schade Waalenburg Draaiboek Voorkomen schade Waalenburg Februari 2015 Inleiding In opdracht van de Stuurgroep (waarin alle betrokken partijen 1 zitting hebben) heeft de projectgroep dit draaiboek opgesteld. De betrokken

Nadere informatie

Algemene regels hoogwatervoorzieningen Polder Gansenhoef (BBV )

Algemene regels hoogwatervoorzieningen Polder Gansenhoef (BBV ) Algemene regels hoogwatervoorzieningen Gansenhoef (BBV15.0361) Het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht; gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Kaartenbijlage Watergebiedsplan Dorssewaard

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Kaartenbijlage Watergebiedsplan Dorssewaard Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Kaartenbijlage 2014-2024 vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Overzicht kaartenbijlage 2014 Kaart nr.

Nadere informatie

Algemene regels hoogwatervoorzieningen Hoeker- Garstenpolder

Algemene regels hoogwatervoorzieningen Hoeker- Garstenpolder Algemene regels hoogwatervoorzieningen Hoeker- Garstenpolder Het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht; gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel 16

Nadere informatie

Nota beantwoording zienswijzen

Nota beantwoording zienswijzen Beantwoording van de ingediende zienswijzen op het Peilbesluit (13.24210) en het Watergebiedsplan (13.23911). Auteur W.J. Nijdam Registratienummer 13.45106 2 1. Milieufederatie Stationsstraat 38 1506 DH

Nadere informatie

Vergunningen langs de Vecht. Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht

Vergunningen langs de Vecht. Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht Vergunningen langs de Vecht Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht Als u een steiger wilt aanbrengen in de Vecht, een vaartuig wilt afmeren of bijvoorbeeld een schuur wilt bouwen langs de oever dan moet u

Nadere informatie

Advies stekende insecten Park Lingezegen: deelgebied Het Waterrijk

Advies stekende insecten Park Lingezegen: deelgebied Het Waterrijk Advies stekende insecten Park Lingezegen: deelgebied Het Waterrijk Piet F.M. Verdonschot & Anna Besse-Lototskaya Alterra Wageningen UR, Zoetwaterecologie Wageningen piet.verdonschot@wur.nl, anna.besse@wur.nl

Nadere informatie

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan.

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Deze folder gaat over het herstellen van natte natuurparels in Noord-Brabant.

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Eemnes. De Eempolder ( Bron:

Eemnes. De Eempolder ( Bron: Eemnes De Eempolder ( Bron: www.eemvallei.nl) Introductie Eemnes is een kleine, zelfstandige gemeente in de provincie Utrecht, zeer centraal gelegen in het hart van Nederland. Onderzoek uit 2011 wees uit

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden 1. Familie Willems, Roderwolde Functies beekdal Hoger peil toename kwel rand effecten (onkruid / vliegen) Grenzen peilbesluit komen overeen met de vastgestelde

Nadere informatie

Watergebiedsplan Noordelijke Vechtplassen

Watergebiedsplan Noordelijke Vechtplassen Watergebiedsplan Noordelijke Vechtplassen 1e bewonersavond - 18 april 2017 Welkomswoord J.W. Dulfer (Wiegert) Lid Dagelijks bestuur Water Natuurlijk bewonersavond - 18 april 2017 1 Doelen van deze avond

Nadere informatie

KNMI 06 klimaatscenario s

KNMI 06 klimaatscenario s KNMI 06 klimaatscenario s Stof tot nadenken? Opzet presentatie Klimaatverandering en het (versterkte) broeikaseffect Waargenomen klimaatverandering De nieuwe KNMI-klimaatscenario s Mogelijke effecten 1

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open grasland

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open grasland Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Open grasland 2019 1 Grasland met rustperiode Er wordt een rustperiode in acht genomen van datum x tot datum y (zie beschreven onder pakketten) [1]

Nadere informatie

ONDERZOEK RUIMTELIJKE KWALITEIT Zoektocht Drinkwater Twente. 2e ontwerpatelier. locaties: Goor Lochemseberg Daarle Vriezenveen Sallandse Heuvelrug

ONDERZOEK RUIMTELIJKE KWALITEIT Zoektocht Drinkwater Twente. 2e ontwerpatelier. locaties: Goor Lochemseberg Daarle Vriezenveen Sallandse Heuvelrug ONDERZOEK RUIMTELIJKE KWALITEIT Zoektocht Drinkwater Twente 2e ontwerpatelier locaties: Goor Lochemseberg Daarle Vriezenveen Sallandse Heuvelrug 5 locatiesin beeld Proces Principes waterwinning Bestaande

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Zeewolde Augustus 2011 Oplage: 2500 exemplaren Fotografie Gemeente Zeewolde fresh fotooz Productie

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren "Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede".

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede. www.vriendenvanhetgooi.nl Aan B&W van de gemeente Wijdemeren Cc gemeenteraad Wijdemeren Postbus 190, 1230 AD Loosdrecht, Per email: postbus@wijdemeren.nl Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de

Nadere informatie

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V Partiële herziening peilbesluit Cluster Delft - peilgebied V Lage Abtswoudsche polder 1 Inleiding Het beheergebied van

Nadere informatie

meer stad meer landschap

meer stad meer landschap meer stad meer landschap een nieuw perspectief Hanneke Kijne Academie van Bouwkunst Amsterdam Hoofd masteropleiding Landschapsarchitectuur meer klimaatverandering temperatuur stijgt meer klimaatverandering

Nadere informatie

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1 Landgoed Heijbroeck Waterparagraaf Datum : 11 juni 2013 Auteur Opdrachtgever : W.J. Aarts : Fam. van Loon 1 VOORWOORD In opdracht van Fam. van Loon is er door Bureau van Nierop een waterparagraaf conform

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Begrenzingenplan Ganzenfoerageergebieden Noord-Holland

Begrenzingenplan Ganzenfoerageergebieden Noord-Holland Begrenzingenplan Ganzenfoerageergebieden Noord-Holland (Begrenzingen Programma Beheer) 6.080 ha begrensd waarvan: - 2.121 ha in de Zeevang - 2.497 ha in Waterland-oost - 1.462 ha in de Vechtstreek Gedeputeerde

Nadere informatie

Nota van beantwoording

Nota van beantwoording Nota van beantwoording Peilbesluit Stolwijk Bovenkerk en Schoonouwen Behorend bij het besluit van de verenigde vergadering 30 juni 2010 Peilbesluit Stolwijk Bovenkerk en Schoonouwen Status Concept Rotterdam,

Nadere informatie

Waterbeheer en landbouw

Waterbeheer en landbouw Waterbeheer en landbouw Melkveehouderij in veenweidegebieden Bram de Vos (Alterra) Idse Hoving (Animal Sciences Group) Jan van Bakel (Alterra) Inhoud 1. Probleem 2. Waterpas model 3. Peilverhoging polder

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Hoendiep Zuidzijde Donderdag 11 juli 2019 Programma 11 juli 2019 Het gebied, de opgave, de opdracht De deelgebieden Van onderzoeken naar ontwerp

Nadere informatie

Peilgestuurde drainage

Peilgestuurde drainage Peilgestuurde drainage Water: de onmisbare productiefactor Met nieuwe drainagetechnieken krijgen agrariërs en tuinders, net als met stuwtjes in sloten, meer mogelijkheden om regenwater vast te houden.

Nadere informatie

huidig praktijk peil (AGOR) [m NAP]

huidig praktijk peil (AGOR) [m NAP] TOELICHTING INDICATIEVE SCENARIOBEREKENING Voor het herstel van de natuur in de N2000 gebieden zijn enkele indicatieve scenarioberekeningen uitgevoerd ter verkenning van het effect op het (kwantitatieve)

Nadere informatie

Telefoonnummer: Datum: 9 februari 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer:

Telefoonnummer: Datum: 9 februari 2012 Referentie: NH/ML/MvD/ Faxnummer: Vestiging Haarlem Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 1230 AD LOOSDRECHT Telefoonnummer: 088-888 66 66 Datum: 9 februari 2012 Referentie: Faxnummer: 088-888

Nadere informatie

Concept. Ontwerp-projectplan Verlegging Waterkering langs de Vecht bij Oud Zuilen 1 AANLEIDING EN DOEL

Concept. Ontwerp-projectplan Verlegging Waterkering langs de Vecht bij Oud Zuilen 1 AANLEIDING EN DOEL Concept Ontwerp-projectplan Verlegging Waterkering langs de Vecht bij Oud Zuilen Contactpersoon M.C.E. Faasse Doorkiesnummer 1 AANLEIDING EN DOEL De direct secundaire waterkering langs de Vecht rond Slot

Nadere informatie

Nota van Wijzigingen. Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp- Watergebiedsplan Holland, Sticht en Voorburg-, Het Honderd- en Breukelerwaard west

Nota van Wijzigingen. Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp- Watergebiedsplan Holland, Sticht en Voorburg-, Het Honderd- en Breukelerwaard west Nota van Wijzigingen Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp- Watergebiedsplan Holland, Sticht en Voorburg-, Het Honderd- en Breukelerwaard west September 2011 Nota van Wijzigingen Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Een route naar een. Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling. 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman

Een route naar een. Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling. 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman Een route naar een Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman Uitgangspunten Gebiedscommissie Laag Holland (MKBA in 2009) Bodemdaling

Nadere informatie

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN JOS SCHOUWENAARS WETTERSKIP FRYSLÂN VEENWEIDE SYMPOSIUM 11 APRIL 2019 OPZET PRESENTATIE 1. Wat is de

Nadere informatie

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00 Naar een nieuw Schoonebeekerdiep Denk mee, schets mee Waterschap Velt en Vecht wil graag een natuurlijker Schoonebeekerdiep dat meer water kan opvangen. Langs de beek blijft landbouw de belangrijkste bestemming.

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk Jan Stronks Stand van zaken huidig landschap Bos en natuur in de plus! Agrarisch cultuurlandschap sterk in de min: Natuurwaarde holt achteruit

Nadere informatie

Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep

Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 23 februari 2016 Vragen nr. 16 Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep De voorzitter van

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie