Stichting Vertrouwenspersoon als stilzwijgen reputaties kost.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Vertrouwenspersoon als stilzwijgen reputaties kost."

Transcriptie

1 Klokkenluiders beschadigen hun organisatie én zichzelf. Toch ligt het eigenlijke probleem niet bij gewetensvolle melders maar bij degene die malversaties pleegt. Onze afhankelijke vertrouwenspersonen treden op als veilig meldpunt voor iedereen die u op zaken als corruptie of fraude wil wijzen. De vertrouwenspersoon werkt met zo n melder aan concrete, goed bruikbare informatie. Vervolgens bespreekt onze integriteitsexpert met u de mogelijkheden om het probleem aan te pakken voordat dit meer schade veroorzaakt of uw reputatie in gevaar brengt. Integriteitschendingen kosten veel geld. Maar.. presenteert tegelijk vertrouwelijk de basis voor de oplossing sluit aan op uw compliance-structuur en bij uw externe adviseurs kan voor specifieke taken ook gespecialiseerde professionals aanbevelen Integriteitschendingen kosten reputaties. Maar.. voorkomt problemen met klokkenluiders in de media werkt discreet, informeel en oplossingsgericht voorkomt dat uw reputatiemanagement uitloopt op crisismanagement Integriteitschendingen zijn heel lastig op te sporen. Maar.. benut andere informatiebronnen dan de financiële administratie werkt ook met informatie van buiten uw eigen organisatie helpt uw eigen auditors effectiever te opereren Integriteitschendingen worden management én toezichthouder aangerekend. Maar... illustreert dat u alles doet om integer te werken steunt loyale medewerkers en haalt spijtoptanten weer binnenboord werkt preventief als klankbord bij integriteitsdilemma s voorkomt beschadiging van de al dan niet anonieme melder en

2 Integriteitschendingen kosten veel geld. Maar.. legt tegelijk de basis voor de oplossing sluit aan op uw compliance-structuur en bij uw externe adviseurs kan op uw verzoek ook zelf gespecialiseerde professionals inzetten Fraude, corruptie, gesjoemel met declaraties of zelfverrijking, het gaat steeds om heimelijke, schadelijke vergrijpen. Eenderde van de organisaties liep er de afgelopen twee jaar tegenaan. Alleen al de financiële schade komt vaak op meer dan uit. Hoe langer u onwetend bent, hoe kostbaarder het wordt. Zelfs simpele fraude blijft al snel anderhalf jaar onopgemerkt. Een meer complexe opzet waarbij verscheidene hooggeplaatste betrokken zijn, kan zo lang onopgemerkt blijven dat de organisatie er niet meer bovenop komt. Gelukkig zijn er bijna altijd ook eerlijker mensen die iets van de malversatie opmerken. Maar helaas is stilzwijgen een natuurlijke reflex. Beter blo Jan dan dô Jan. Dat is jammer, want meer dan de helft van de integriteitsaantastingen komt niet door controle maar door informatie van derden aan het licht. Zulke waarnemers zitten dan vaak meer in de zenuwen dan de plegers. De S Pvertrouwenspersoon heeft begrip voor omzichtigheid bij een melding, al is hij tegelijk alert op mogelijkheid van onzuiverheden. In een vertrouwelijk gesprek met de betrokkene spitst de vertrouwenspersoon de waarnemingen toe op gerichte, bruikbare informatie. Overigens blijft een melding via de normale kanalen in de organisatie de voorkeur houden. Gerechtvaardigde belangen kunnen evenwel het tussenschakelen van de vertrouwenspersoon rechtvaardigen en zelfs het beschermen van de identiteit van de melder nodig maken. De vertrouwenspersoon is ook binnen de stichting de enige die de melder kent en vertrouwelijk met hem spreekt. De doorgegeven informatie is vervolgens voor een integriteitsexpert van de stichting het vertrekpunt voor de tweede fase: een vertrouwelijk gesprek met de organisatie. Afhankelijk van de situatie kan via de omgekeerde route aanvullende informatie worden ingewonnen. De organisatie pakt het probleem zelf aan, vaak samen met haar accountant en andere vaste adviseurs. De stichting is als klankbord beschikbaar. Soms is specialistische bijstand nodig om de misstand beter in beeld te krijgen. De stichting kan desgewenst eigen expertise inzetten of een beroep doen op haar netwerk van specialisten die ervaren zijn in het opsporen en afwikkelen van integriteitsaantastingen.

3 Integriteitschendingen kosten reputaties. Maar.. voorkomt problemen met klokkenluiders in de media werkt discreet, informeel en oplossingsgericht voorkomt dat uw reputatiemanagement uitloopt op crisismanagement Mensen die een reputatieaantasting voor hun kiezen hebben gekregen, zijn doorgaans geschokt door het vernietigende effect van één incident. Én ze vinden het steevast onbestaanbaar dat een goede reputatie toch zo wankel kan zijn. Maar het bestaat wèl. De integriteitschendingen van medewerkers brengen de reputaties van personen en organisaties in gevaar. Vaak loopt het met een sisser af; soms is de schade onevenredig groot. Die kans is het grootst bij het optreden van een klokkenluider: iemand die zich niet kan neerleggen bij het voortduren van de misstand en soms anoniem- de vuile was buiten hangt. Hij kan naar de media stappen, maar bijvoorbeeld ook de FIOD informeren of anderen inlichten. kan dat voorkomen. De klokkenluider is immers niet uit op het veroorzaken van schade maar op het stoppen van de integriteitschending voorkomen. Hij vreest kennelijk persoonlijke schade als hij de zaak op de normale manier intern aan de orde stelt. biedt hem de gelegenheid de zaak toch intern aan te kaarten zonder zelf risico s te lopen. Een melding via de S P-vertrouwenspersoon vormt trouwens ook voor de andere betrokkenen een aantrekkelijk alternatief. De organisatie ontloopt publieke confrontaties met misschien maar half ware media-onthullingen. Zij voorkomt ook de bijna onvermijdelijk uitslijpende geruchtenstromen over de misstand. De Stichting Vertrouwenspersoon maakt een veilig contact tussen de melder en het management mogelijk. Beiden voorkomen zo dat de zaak buiten controle raakt. Onder de speciale waarborgen voor vertrouwelijkheid kan de stichting snel en informeel opereren. Aan de ene kant werkt de vertrouwenspersoon toe naar concrete, hanteerbare informatie van de melder. Aan de andere kant bespreekt de expert van de stichting met de organisatie hoe die informatie gebruikt kan worden. Met het SVP-model houdt u het initiatief bij het bereiken van een oplossing en wel zonder reputaties op het spel te zetten. Want een goede reputatie komt te voet maar gaat te paard.

4 Integriteitschendingen zijn heel lastig op te sporen. Maar.. benut andere informatiebronnen dan de financiële administratie werkt ook met informatie van buiten uw eigen organisatie helpt uw eigen auditors effectiever te opereren De meeste fraudes komen vroeg of laat aan het licht, al duurt dat in ruim een kwart van de gevallen meer dan drie jaar. Vooral malversaties waarbij het hogere echelon betrokken is, blijven lang verborgen, aldus Amerikaans onderzoek. Dat maakt ook duidelijk dat interne (accounts)onderzoeken 35% van de fraudeurs ontmaskeren. Gerichte opsporing is dus heel belangrijk. Toch kwamen bijna evenveel zaken langs andere weg aan het licht. Namelijk via personeelsleden die (zijdelings) tegen de integriteitsaantastingen aanliepen. Naast de degen die daar melding van maakten, waren er andere die hun mond hielden. Als ook zij hun kennis zouden delen, al was het maar vertrouwelijk, dan zouden veel misstanden sneller aan het licht komen. S P opent die mogelijkheid. Maar personeelsleden zijn niet de enigen die tegen integriteitschendingen oplopen. Dat geldt ook voor zakelijke relaties als leveranciers en afnemers. Als een van hen samenspant met een dader in uw organisatie, ontstaat echt een groot probleem. De ervaring leert dat zulke fraude moeilijk te ontdekken is, wordt gepleegd door goed opgeleide managers en gedurende langere tijd onevenredig veel schade veroorzaakt. Gelukkig vormen leveranciers en afnemers ook een goede informatiebron voor het ontdekken van integriteitschendingen. Meer dan 15% van de fraudegevallen kon dankzij hun informatie worden ontdekt. Interne onderzoeken laten deze informatiebron noodgedwongen links liggen; S P ontsluit haar wel. Het S P-model is ingericht op het verwerken van externe tips. Zo voorkomt u ook het verlies van relaties die wel van een misstand afweten maar benauwd zijn er open en bloot met u over te spreken. In 20% van de gevallen is het overigens puur toeval dat een integriteitschending uitkomt. Maar toeval is geen element van verantwoord leiderschap. Aansluiting bij S P wel. Door een veilig communicatiekanaal te openen, vergroot u de inbreng van bonafide personen als integriteitsbasis van uw organisatie.

5 Integriteitschendingen worden management én toezichthouder aangerekend. Maar... illustreert dat u alles doet om integer te werken steunt loyale medewerkers en haalt spijtoptanten weer binnenboord werkt preventief als klankbord bij integriteitsdilemma s Onder de invloed van nieuwe Amerikaanse regelgeving komt er meer nadruk te liggen op de verantwoordelijk het van management én toezichthouders voor malversaties waar dan ook in de organisatie. Die verantwoordelijkheid ontloopt men niet meer door op de integriteit van eigen handelen te wijzen. Goed bestuur verlangt actieve inspanning op de kans op integriteitschendingen zo veel mogelijk te verkleinen. Daaraan levert het S P-model een waardevolle bijdrage. De Verenigde Staten introduceerden verder het beginsel dat men zijn werknemers de gelegenheid moet bieden zonder risico s voor de eigen positie misstanden te melden. Verschillende uitwerkingen van dat principe in Nederland, leiden tot wat halfzachte regelingen. Die zijn niet vertrouwenwekkend omdat meldingen lopen via personen die (op hoog niveau) doorlopende banden hebben met de eigen organisatie of de branche. De Stichting Vertrouwenspersoon richt zich ten volle op het vervullen van de vertrouwensfunctie-integriteit. Daarom kan zij een onafhankelijkheid, vertrouwelijkheid en deskundigheid bieden die in geen andere opzet wordt geëvenaard. Door aansluiting te zoeken bij de stichting geeft een organisatie aan hoezeer zij hecht aan integriteitsbeleid met hoge standaarden. Een boodschap die door zal klinken bij eigen medewerkers zo goed als bij externe relaties, zoals afnemers, financiers en verzekeraars. Sommige op zichzelf loyale mensen houden hun mond over integriteitschendingen omdat zichzelf niet brandschoon vinden. Misschien hebben ze de zaak te lang kritiekloos aangezien en vrezen ze nu repercussies voor hun positie. De praktijk leert dat de organisatie meer geïnteresseerd is in het snel stuiten van de fraude dan in het najagen van eventuele meelopers. Het S P-model functioneert ook in die situatie en richt zich op het zo mogelijk bij elkaar brengen van de betrokkene en de organisatie. Was het maar steeds klip en klaar waar integriteit begint en ophoudt. Veel organisaties hebben integriteitsvragen intern bespreekbaar gemaakt. Maar niet elke zaak leent zich voor collegiale toetsing. In die situatie kan de stichting met haar afstandelijkheid en deskundigheid als klankbord fungeren; zowel voor personeel als voor het management.

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Stichting Pensioenfonds Legal & General Eigenaar regeling: Bestuur Auteur: A.H.M. Dasselaar /Compliance Officer 1 Documenthistorie Versie Status Datum Omschrijving 0.1 concept 01-08-2016

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Inhoudsopgave Artikel 1: Definities 2 Artikel 2: Interne melding 3 Artikel 3: Standpunt 4 Artikel 4: Melding aan externe derde 4 Artikel 5: Externe derde 5 Artikel 6: Rechtsbescherming

Nadere informatie

Integriteitscode PVOW. (Misstanden/Onregelmatigheden)

Integriteitscode PVOW. (Misstanden/Onregelmatigheden) (Misstanden/Onregelmatigheden) 1. WAAROM EEN VERTROUWENSPERSOON Op 1 juli 2016 is de Wet Huis voor Klokkenluiders in werking getreden. In deze wet is vastgelegd dat de werkgever de werknemer niet mag benadelen

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008

Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008 Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008 Inleiding Ymere vindt openheid, fatsoen en integer handelen erg belangrijk. Ymere wil dat medewerkers bij hun handelen hoge normen hanteren op dit gebied. Dit

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Maart 2019 2 Overwegingen CNB wil een prettige en open en veilige werksfeer creëren voor alle medewerkers, waarbij medewerkers zich betrokken voelen bij en verantwoordelijk voelen

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Artikel 1 Definities In deze regeling verstaan we onder: Medewerker: de medewerker die, al dan niet op basis van een arbeidsovereenkomst, werkzaam is ten behoeve van de Stichting

Nadere informatie

Meldpunt Integriteit Woningcorporaties

Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Meld fraude bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties 02 Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Fraude meldt u bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties

Nadere informatie

Regeling Klokkenluiden

Regeling Klokkenluiden Regeling Klokkenluiden Doelgroep Deze regeling is van toepassing op alle medewerkers van Van Lanschot. Gepubliceerd door Compliance Vervangt Beleid d.d. 1 april 2015 Instemming verleend door De ondernemingsraad

Nadere informatie

Gedragswijzer Integriteit

Gedragswijzer Integriteit Gedragswijzer Integriteit juli 2014 1 Inleiding Wij zijn Velison Wonen, een woningcorporatie met ambities in Velsen. We willen waarborgen en versterken wat we al zijn: een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING CIZ

KLOKKENLUIDERSREGELING CIZ KLOKKENLUIDERSREGELING CIZ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid Klokkenluidersregeling vastgesteld 31 december 2014 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 1. INTERNE MELDING

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Woonstichting Land van Altena

Klokkenluidersregeling Woonstichting Land van Altena Klokkenluidersregeling Woonstichting Land van Altena Inwerkingtreding De klokkenluidersregeling is op 18 mei 2016 vastgesteld in de vergadering van de RvC en treedt per 18 mei 2016 in werking. Klokkenluidersregeling

Nadere informatie

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid In de Aanvullende Arbeidsvoorwaarden heeft Hieselaar Nederland BV beleid omtrent privacy, veiligheid, gezondheid, welzijn, milieu en informatie

Nadere informatie

Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling)

Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling) Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling) GGNet Gelet op het belang dat GGNet hecht aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid en, als onderdeel daarvan, aan een goed klokkenluidersbeleid,

Nadere informatie

Integriteit en de vertrouwenspersoon

Integriteit en de vertrouwenspersoon Integriteit en de vertrouwenspersoon Contactbijeenkomst Integriteit Instituut voor Integriteitsmanagement en BedrijfsEthiek Sacha Spoor 2 juli 2015 Leadership Entrepreneurship Stewardship s.spoor@nyenrode.nl

Nadere informatie

DNB Meldpunt Misstanden

DNB Meldpunt Misstanden DNB Meldpunt Misstanden Seminar Aruba dr. mr. ir., Beperken van integriteitsrisico s witwassen terrorismefinanciering omzeiling sanctieregelgeving corruptie (omkoping) belangenverstrengeling interne en

Nadere informatie

EXPERTS MET KARAKTER

EXPERTS MET KARAKTER EXPERTS MET KARAKTER KANSEN BENUTTEN? EERST ZIEN, DAN SCHAKELEN Tempo-Team is specialist in flexibele arbeid. Door onze koppeling van commercieel denken en een sterke betrokkenheid, zijn we al 35 jaar

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Thús Wonen

Klokkenluidersregeling Thús Wonen Klokkenluidersregeling Thús Wonen Voorwoord Thús Wonen vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie.

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Versie: 2016.01 Vastgesteld door bestuur: 16 november 2016 Goedgekeurd door RvT: 22 november 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1. Doel... 2 2. Klokkenluidersregeling... 3 2.1.

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING

KLOKKENLUIDERSREGELING KLOKKENLUIDERSREGELING Juli 2013 Klokkenluidersregeling Poort6 Inleiding Poort6 hecht er veel waarde aan dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen maken van eventuele vermoedens van

Nadere informatie

Klokken luiders regeling

Klokken luiders regeling Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Dorpslaan 50 Postbus 16 2957 ZG Nieuw-Lekkerland Telefoon 0184-688181 Klokken luiders regeling Versie A3 Pagina 1 van 6 Regeling procedure voor het omgaan met een

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Woonwijze. September 2013

Klokkenluiderregeling Woonwijze. September 2013 Klokkenluiderregeling Woonwijze September 2013 2 Inleiding klokkenluiderregeling Woonwijze vindt transparantie, bewust en integer handelen erg belangrijk en verwacht van medewerkers dat ze in hun dagelijks

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Datum Goedkeuring CvB 26 maart 2018 Besproken in DO 26

Nadere informatie

De onderhavige regeling is niet bedoeld voor persoonlijke klachten van betrokkenen.

De onderhavige regeling is niet bedoeld voor persoonlijke klachten van betrokkenen. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand ( Klokkenluidersregeling SVOK ) Preambule De regeling betreffende het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Stichting Voortgezet

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Stichting Dunavie vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie. Daarom is

Nadere informatie

Meldingsregeling vermoeden misstanden Ymere

Meldingsregeling vermoeden misstanden Ymere Meldingsregeling vermoeden misstanden Ymere oktober 2017 Doel regeling Ymere wil in al haar activiteiten een goede norm stellen ten aanzien van openheid, fatsoen en integriteit. Om deze normen te handhaven

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling van Stichting Pensioenfonds Ecolab

Klokkenluiderregeling van Stichting Pensioenfonds Ecolab Klokkenluiderregeling van Stichting Pensioenfonds Ecolab April 2015 compliance 1 Klokkenluiderregeling van Stichting Pensioenfonds Ecolab Inleiding De Klokkenluiderregeling bevat een procedure voor het

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Lunet zorg

Klokkenluidersregeling Lunet zorg Klokkenluidersregeling Lunet zorg Versie 20 december 2016, vastgesteld Raad van Bestuur Lunet zorg Eindhoven 1/7 Inleiding De klokkenluidersregeling biedt medewerkers de mogelijkheid om vermoedens van

Nadere informatie

Regeling klokkenluiders

Regeling klokkenluiders Regeling klokkenluiders Een klokkenluider is een medewerker die (al dan niet anoniem) misstanden in zijn bedrijf of organisatie naar buiten brengt. Klokkenluiders moeten vermoedens van misstanden naar

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling. van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam

Klokkenluidersregeling. van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam Klokkenluidersregeling van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam Amsterdam, 2006 Preambule Klokkenluiden kan worden omschreven als het door een medewerker (de klokkenluider) extern

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling a.s.r.

Klokkenluidersregeling a.s.r. Klokkenluidersregeling a.s.r. December 2017 1 a.s.r. Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel van de Klokkenluidersregeling 3 3. Reikwijdte 3 4. Hoe werkt de Klokkenluidersregeling 4 5. Vertrouwelijke omgang

Nadere informatie

Vertrouwen Omdat het goed geregeld is

Vertrouwen Omdat het goed geregeld is Vertrouwen Omdat het goed geregeld is Grote problemen beginnen klein In elke organisatie kunnen er opeens zaken aan het licht komen die grote gevolgen hebben. Een goede reputatie, in vele jaren opgebouwd,

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND HOOFDSTUK 1. DEFINITIES Artikel 1. Definities In deze regeling worden de volgende definities gebruikt: betrokkene: degene die al dan niet in

Nadere informatie

Spreekpunten mw Van Es Dag van de Integriteit 19 november 2009

Spreekpunten mw Van Es Dag van de Integriteit 19 november 2009 Spreekpunten mw Van Es Dag van de Integriteit 19 november 2009 Allereerst, heel hartelijk dank voor dit prachtige boekwerk. Ik heb begrepen dat ook u vandaag dit boek ontvangt. Het is goed om te zien waar

Nadere informatie

Over EthicsPoint. Over EthicsPoint Meldingen algemeen Veiligheid en vertrouwelijkheid van meldingen Tips en beste praktijken

Over EthicsPoint. Over EthicsPoint Meldingen algemeen Veiligheid en vertrouwelijkheid van meldingen Tips en beste praktijken Over EthicsPoint Meldingen algemeen Veiligheid en vertrouwelijkheid van meldingen Tips en beste praktijken Over EthicsPoint Wat is EthicsPoint? EthicsPoint is een uitvoerig en vertrouwelijk meldingsinstrument

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland

Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland Waddinxveen, 15 december 2014 Doc.nr.: 1412025 / # Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 1.1 Waarom een klokkenluidersregeling... 3 1.2 Definities...

Nadere informatie

K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g

K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Regelgeving 3 1.3 Samenhang interne regelingen 3 2 Artikelen 5 2.1 Artikel 1. Definities 5 2.2 Artikel 2. Melden

Nadere informatie

Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017

Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017 Integriteitscode en klokkenluidersregeling Januari 2017 okkenluidersregeling Inhoud 1. Integriteitscode... 3 1.1 Uitgangspunten integriteitscode... 3 1. Respectvol gedrag... 3 2. Relaties zijn zakelijk...

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Woningstichting Woensdrecht

Klokkenluiderregeling Woningstichting Woensdrecht Klokkenluiderregeling Woningstichting Woensdrecht Inleiding Woningstichting Woensdrecht wil in al haar activiteiten hoge normen naleven ten aanzien van openheid en integriteit. Om deze normen te handhaven

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSBELEID

KLOKKENLUIDERSBELEID KLOKKENLUIDERSBELEID Inhoudsopgave 1 INLEIDING 3 1.1 Introductie 3 1.2 Doel document 3 1.3 Doelgroep 3 2 BELEID 3 2.1 Wat betekent klokkenluiden? 3 2.2 Definitie klokkenluider 4 2.3 Doel beleid 4 2.4 Een

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling SKOR

Klokkenluidersregeling SKOR Klokkenluidersregeling SKOR Tiel, 8 maart 2017 0 Preambule De regeling voor het melden van een vermoeden van een misstand binnen de Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland biedt een heldere

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Leeuwenborgh Opleidingen Preambule

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Leeuwenborgh Opleidingen Preambule Regeling inzake het omgaan met een vermoeden een misstand binnen Leeuwenborgh Opleidingen Preambule Klokkenluiden kan worden omschreven als het door een medewerker (de klokkenluider) extern bekendmaken

Nadere informatie

Status: Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 16 oktober Vastgesteld en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen d.d.

Status: Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 16 oktober Vastgesteld en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen d.d. Klokkenluiderregeling Beter Wonen Streefkerk 2017 Status: Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 16 oktober 2017 Vastgesteld en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen d.d.: 16 oktober 2017 1 Woningbouwvereniging

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Meldingsregeling overtredingen of misstanden Group Compliance Document informatie Titel Klokkenluidersregeling Auteur Group Compliance Versie 2.0 Datum 1 januari 2014 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Doel

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Stichting Standvast Wonen Klokkenluidersregeling Vastgesteld door Raad van Bestuur d.d. 18 september 2014 Goedgekeurd door Raad van Commissarissen d.d. 26 september 2014 Henri van Hees Controller d.d.

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Woonstichting St. Joseph

Klokkenluidersregeling Woonstichting St. Joseph Klokkenluidersregeling Woonstichting St. Joseph Aanleiding Vanaf 1 juli 2016 geldt de wet Huis voor klokkenluiders. Deze wet regelt de mogelijkheden en bescherming van werknemers die een misstand willen

Nadere informatie

Regeling Melden Vermoeden Misstand. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars

Regeling Melden Vermoeden Misstand. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars Regeling Melden Vermoeden Misstand Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars Vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 30 mei 2017 Versie 2017 Inhoud Regeling Vermoeden Misstand

Nadere informatie

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat.

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat. Gedragscode Prins Claus Fonds 3 Prins Claus Fonds Jaarverslag 2002 Zo zijn onze manieren! Inleiding Een gedragscode voor het Prins Claus Fonds dient rekening te houden met de aard van de organisatie, het

Nadere informatie

Sanctiebeleid en disciplinaire maatregelen Inhoud

Sanctiebeleid en disciplinaire maatregelen Inhoud Sanctiebeleid en disciplinaire maatregelen Inhoud 1. Beleid sancties en disciplinaire maatregelen 3 2. Bewijsmiddelen 3 3. Bewijsdrempel 3 4. Strafbare feiten 3 5. Soorten disciplinaire maatregelen 3 6.

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Goed Wonen en melden van misstanden; de klokkenluiderregeling

Goed Wonen en melden van misstanden; de klokkenluiderregeling Goed Wonen en melden van misstanden; de klokkenluiderregeling Inleiding Goed Wonen is een maatschappelijke onderneming die midden in de samenleving staat. Vanuit onze maatschappelijke doelstelling proberen

Nadere informatie

Reglement Klokkenluiders

Reglement Klokkenluiders Versie: definitief Reglement Klokkenluiders BrabantWonen hecht belang aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid, en als onderdeel daarvan een goede klokkenluiders regeling. In deze actualisatie

Nadere informatie

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden We hebben regels hoe we binnen Stedin Groep met elkaar omgaan. We vinden het belangrijk dat iedereen binnen Stedin Groep prettig en veilig moet kunnen werken.

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand

Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Preambule De klokkenluidersregeling/ regeling betreffende het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Vitus

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Oosterpoort. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand

Klokkenluiderregeling Oosterpoort. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Klokkenluiderregeling Oosterpoort Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Groesbeek Juni 2008 1 Inhoudsopgave Bladzijde 1. Inleiding 3 2. Definities 4 3. Het melden van een (vermoeden

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Bijlage D bij ABTN

Klokkenluidersregeling Bijlage D bij ABTN Klokkenluidersregeling Bijlage D bij Dit document heeft 8 pagina s Versiebeheer Versie Auteur Datum Revisie V1.0 Bestuur SPF 1 januari 2016 Verwerking klokkenluidersregeling V2.0 Bestuur SPF 15 december

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (Klokkenluidersregeling)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (Klokkenluidersregeling) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (Klokkenluidersregeling) Preambule De regeling betreffende het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Signum biedt een beschrijving

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Doel Definities Werknemer Vermoeden van een misstand Vermoeden van een onregelmatigheid Melder Melding Contactpersoon De regeling heeft tot doel de mogelijkheden tot het melden van

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Woonstichting Vooruitgang

Klokkenluiderregeling Woonstichting Vooruitgang Klokkenluiderregeling Woonstichting Vooruitgang Artikel 1 Inleiding Wst Vooruitgang vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van

Nadere informatie

Shanks Group plc. Whistleblowingbeleid (Klokkenluiderbeleid) Inhoud. 1. Onze waarden. 2. Normen en punten van zorg

Shanks Group plc. Whistleblowingbeleid (Klokkenluiderbeleid) Inhoud. 1. Onze waarden. 2. Normen en punten van zorg Shanks Group plc Whistleblowingbeleid (Klokkenluiderbeleid) Inhoud 1. Onze waarden 2. Normen en punten van zorg 3. Zorgen uiten 4. Het onderzoeken van geuite zorgen Bijlage 1. SpeakUp contactgegevens 1.

Nadere informatie

Online Training Gewenst Gedrag

Online Training Gewenst Gedrag Online Training Gewenst Gedrag www.gewenstgedrag.nl Een online training om kennis over beleid ongewenste omgangsvormen en integriteit over te dragen en op speelse wijze eigen te maken en te kunnen toepassen.

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Stichting Woontij

Klokkenluiderregeling Stichting Woontij Klokkenluiderregeling Stichting Woontij Klokkenluiderregeling Woontij, versie 1.2, 8 februari 2011 1 Woontij vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERREGLEMENT WOONGOED MIDDELBURG

KLOKKENLUIDERREGLEMENT WOONGOED MIDDELBURG KLOKKENLUIDERREGLEMENT WOONGOED MIDDELBURG Woongoed Middelburg vindt het belangrijk dat haar medewerkers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van (eventuele vermoedens van) misstanden

Nadere informatie

Toelichting Regeling melding vermoeden misstand Krimpen aan den IJssel 2012

Toelichting Regeling melding vermoeden misstand Krimpen aan den IJssel 2012 Ter introductie In 2003 is in de Ambtenarenwet een nieuw artikel opgenomen (artikel 125 quinquies, vierde lid, en deels een uitwerking van artikel 125, eerste lid onder f, van de Ambtenarenwet) met de

Nadere informatie

MELDPROCEDURE MISSTANDEN. Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland

MELDPROCEDURE MISSTANDEN. Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland MELDPROCEDURE MISSTANDEN Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland INLEIDING INHOUDSOPGAVE Bij Transdev Nederland willen we op een zo eerlijk en integer mogelijke

Nadere informatie

REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN MISSTAND

REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN MISSTAND REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN MISSTAND (Klokkenluidersregeling) De Unicoz onderwijsgroep vindt het belangrijk dat medewerkers, leerlingen en ouders op adequate en veilige wijze vermeende

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling ZRTI

Klokkenluidersregeling ZRTI Klokkenluidersregeling ZRTI In de zin van artikel 2.5.2. van de Zorgbrede Governancecode 2017 Gebaseerd op het Model Klokkenluidersregeling Brancheorganisaties Zorg Conform de bepalingen van de Wet Huis

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Stichting Wellant

Klokkenluidersregeling Stichting Wellant Klokkenluidersregeling Stichting Wellant Inhoudsopgave Preambule Hoofdstuk 1 - definities Hoofdstuk 2 - procedure Hoofdstuk 3 - melding aan voorzitter raad van toezicht Hoofdstuk 4 - rechtsbescherming

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Informatie, advies en ondersteuning voor de werknemer c.q. melder 4 Artikel 3. Interne melding 4 Artikel 4. Vastlegging van

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand ( Klokkenluidersregeling PO ) 26-06-2017 goedkeuring RvT 04-07-2017 instemming GMR 01-08-2017 vaststelling bestuurder

Nadere informatie

Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek

Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek 19 maart 2014 2 Inleiding Na een aantal zware crisisjaren lijkt de sector transport & logistiek begin 2014 weer uit het dal te klimmen. De eerste signalen

Nadere informatie

Regelingen Bestuur en Toezicht Stichting Vakinstelling SVO. Klokkenluidersregeling Raad van Toezicht, vastgesteld 30 juni 2016

Regelingen Bestuur en Toezicht Stichting Vakinstelling SVO. Klokkenluidersregeling Raad van Toezicht, vastgesteld 30 juni 2016 Regelingen Bestuur en Toezicht Stichting Vakinstelling SVO Klokkenluidersregeling Raad van Toezicht, vastgesteld 30 juni 2016 Toelichting Mbo-instellingen behoren volgens de branchecode `Goed Bestuur in

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Auteur: Compliance Versie: Definitief (6 december 2016) Algemeen Vektis legt de lat hoog waar het gaat om integer, open en fatsoenlijk handelen (binnen de wet en de eigen gedragscode)

Nadere informatie

Regeling procedure en bescherming bij melding van een vermoeden van een misstand

Regeling procedure en bescherming bij melding van een vermoeden van een misstand Klokkenluidersregeling Kennemer Wonen Regeling procedure en bescherming bij melding van een vermoeden van een misstand Kennemer Wonen vindt het belangrijk dat werknemers op een goede maar vooral veilige

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

Klokkenluiders- en incidentenregeling. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en de Meubileringsbedrijven

Klokkenluiders- en incidentenregeling. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en de Meubileringsbedrijven Klokkenluiders- en incidentenregeling Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en de Meubileringsbedrijven Inleiding De klokkenluiders- en incidentenregeling bevat een procedure voor

Nadere informatie

Stichting Metro Pensioenfonds. Incidenten- en Klokkenluidersregeling

Stichting Metro Pensioenfonds. Incidenten- en Klokkenluidersregeling Stichting Metro Pensioenfonds Incidenten- en Klokkenluidersregeling Onderdeel van het Integriteitsbeleid Versie maart 2017 Vorige versie vastgesteld in de bestuursvergadering van 4 december 2015 Stichting

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden. van een misstand (klokkenluiderregeling)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden. van een misstand (klokkenluiderregeling) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (klokkenluiderregeling) Definitief : Voorlopige vaststelling CvB 11 november 2016 Goedkeuring RvT d.d. 28 november 2016 1 Regeling inzake het

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Zorg en Welzijn Nederland B.V. staat garant voor integer en respectvol handelen. Dit geld voor cliënten als mede ook voor onze begeleiders. Derhalve worden

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand. ( klokkenluidersregeling )

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand. ( klokkenluidersregeling ) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand ( klokkenluidersregeling ) Personeelshandboek 10.5 Pagina 1 van 8 december 2016 Preambule Stichting OPONOA vindt het van groot belang dat haar

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling PThU

Klokkenluidersregeling PThU Klokkenluidersregeling PThU Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. een melder: degene die (het vermoeden) van een misstand meldt. b. bevoegd

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (klokkenluidersregeling)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (klokkenluidersregeling) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (klokkenluidersregeling) Opgesteld door : werkgroep veiligheid (versie 2) Ingestemming GMR : 27 november 2018 Vastgesteld door CvB : 5 december

Nadere informatie

Regeling Melden vermoeden van een misstand, onregelmatigheid of integriteitschending

Regeling Melden vermoeden van een misstand, onregelmatigheid of integriteitschending Regeling Melden vermoeden van een misstand, onregelmatigheid of integriteitschending Deze regeling is deels een uitwerking van de wettelijke verplichting uit de Wet Huis voor Klokkenluiders. De definities

Nadere informatie

Integriteit & Zakendoen met Defensie

Integriteit & Zakendoen met Defensie Integriteit & Zakendoen met Defensie 2 it takes two to tango Integriteit bij Defensie; de spelregels U werkt doorgaans prettig samen met Defensie. Het ministerie is een goede en betrouwbare afnemer van

Nadere informatie

ISS Klokkenluidersbeleid

ISS Klokkenluidersbeleid ISS Klokkenluidersbeleid Beleidsverklaring Volgens de Gedragsregels van ISS en de ISS Core Values is de integriteit van ISS niet onderhandelbaar. Wij voeren onze taken uit in overeenstemming met de wet

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING GOED WONEN ZEDERIK

KLOKKENLUIDERSREGELING GOED WONEN ZEDERIK KLOKKENLUIDERSREGELING GOED WONEN ZEDERIK Vastgesteld door het MT op 14 oktober 2008 Inleiding Goed Wonen Zederik heeft een integriteitscode opgesteld waarin is uitgewerkt hoe integer wordt omgegaan met

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling VO

Klokkenluidersregeling VO Klokkenluidersregeling VO Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Jan van Eijckstraat 47 1077 LH AMSTERDAM www.svoaz.nl info@svoaz.nl 020 676 3868 Stichting V.O. Amsterdam-Zuid is de

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Surplus heeft als maatschappelijke organisatie openheid en integriteit hoog in het vaandel staan. De klokkenluidersregeling is onder andere een instrument om dit te borgen. In deze

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Inleiding Deze regeling wordt toegevoegd aan het personeelshandboek, opdat JMW voldoet aan de formele vereisten. Aanleiding voor deze nieuwe regeling vormen: o Invoering op 1 juli

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Werkingsgebied : De Zijlen Pagina 1 van 5 Doel Binnen De Zijlen is een integriteitcode vastgesteld. In deze code staan de gedragsregels vermeld die binnen De Zijlen afgesproken zijn. We werken samen aan

Nadere informatie

ISS Klokkenluidersbeleid

ISS Klokkenluidersbeleid ISS Klokkenluidersbeleid Beleidsverklaring Volgens de Gedragsregels van ISS en de ISS waarden is de integriteit van ISS niet onderhandelbaar. Wij voeren onze taken uit in overeenstemming met de wet en

Nadere informatie

Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling

Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling InterUM BV; gelet op het belang dat InterUM BV hecht aan het voeren van een deugdelijk

Nadere informatie

Afrekenen met ongewenst gedrag

Afrekenen met ongewenst gedrag Afrekenen met ongewenst gedrag VoORkomen is beter dan genezen 1 Agenda Wat is ongewenst gedrag? Waarom zou je er iets aan doen? Wat kun je er aan doen? Rol OR 2 Wie ben ik? Marianne van der Meulen Vertrouwenspersoon,

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Reinaerde. WerkWijzer

Klokkenluidersregeling Reinaerde. WerkWijzer Algemeen Klokkenluiden is het melden van het vermoeden van een misstand in de organisatie. Deze regeling draagt eraan bij dat er bij zorgvuldig omgegaan wordt met een (vermoeden van een) misstand. In deze

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 5 juni 2014 Antwoorden Kamervragen met kenmerk 2014Z07915

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 5 juni 2014 Antwoorden Kamervragen met kenmerk 2014Z07915 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Directie Arbeidszaken

Nadere informatie

Governance handboek. Klokkenluidersregeling Havensteder

Governance handboek. Klokkenluidersregeling Havensteder Governance handboek Klokkenluidersregeling Havensteder Havensteder vindt het belangrijk dat haar medewerkers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van (eventuele vermoedens van) misstanden

Nadere informatie

39. Klokkenluidersregeling

39. Klokkenluidersregeling 39. Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Preambule De regeling betreffende het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Stad & Esch biedt een heldere

Nadere informatie

8.50 Privacyreglement

8.50 Privacyreglement 1.0 Begripsbepalingen 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; 2. Zorggegevens: persoonsgegevens die direct of indirect betrekking hebben

Nadere informatie

gedragswijzer Inleiding

gedragswijzer Inleiding Gedragswijzer Inleiding Wij zijn Lefier, een wooncorporatie met ambities in Noord-Nederland. We willen waarborgen en versterken wat we al zijn: een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige organisatie

Nadere informatie